FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 november 2010

Oppositie wil kabinet kunnen afrekenen

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet op korte termijn komt met een lijst doelstellingen, om over vier jaar te kunnen beoordelen of die zijn gehaald. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD).

Het kabinet moet voor alle belangrijke onderwerpen aangeven wat de huidige situatie is, en wat het doel is voor het einde van de kabinetsperiode, vindt de voltallige oppositie. Alleen zo kan de Tweede Kamer beoordelen of bijvoorbeeld de extra verpleegkundigen of politieagenten die het kabinet belooft, er over vier jaar ook daadwerkelijk zijn gekomen.

"Kiezers krijgen nu beloftes voorgeschoteld, maar of ze worden nagekomen blijft schimmig", zei D66-leider Alexander Pechtold. Zo is nu al onduidelijkheid ontstaan over het aantal extra politieagenten. Deze week bleek dat het aantal politieagenten de komende jaren helemaal niet stijgt, maar hetzelfde blijft.

Rutte ziet niets in een lijst doelstellingen. Het kabinet is nog druk bezig met het uitwerken van alle plannen, zei hij. Rutte wil pas in mei volgend jaar 'duidelijk inzicht in de stand van zaken' geven.

De oppositie verweet het kabinet verder dat het niets doet aan de grootste problemen van deze tijd, zoals de vergrijzing, de woningmarkt en het milieu. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema citeerde de Amerikaanse oud-president Bill Clinton door het kabinet 'fact-free politics' te verwijten, waarbij van alles wordt beweerd zonder dat dat iets te maken heeft met de werkelijkheid.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij riep de coalitiepartijen op geen taboe te leggen op nadenken over onderwerpen als de woningmarkt en het ontslagrecht, ook al willen ze niet dat daar deze kabinetsperiode iets aan verandert. Halsema stelde voor een conferentie in de Tweede Kamer te beleggen, waarop deskundigen komen vertellen wat de grootste problemen zijn en wat daaraan moet gebeuren.

Weer auto's in brand in Vught

De brandweer heeft donderdagavond in Vught opnieuw moeten uitrukken wegens een autobrand. Dat meldt een politiewoordvoerder. Op de Geerstraat was rond 21.15 uur een auto vermoedelijk in brand gestoken. Een tweede auto die ernaast stond vatte daarna ook vlam. De brandjes zijn inmiddels uit.

Vught wordt al langere tijd geplaagd door autobranden. Maandagnacht stonden ook al twee auto's in brand in Vught en een kleine twee weken geleden was het ook al raak. In oktober brandden in anderhalve week tijd al negen auto's uit. De politie vermoedt dat een pyromaan actief is.

Planeet uit ander sterrenstelsel ontdekt

Wetenschappers hebben voor het eerst een planeet ontdekt die in een ander sterrenstelsel is ontstaan. "Het is een erg opwindende ontdekking", zei Rainer Klement van het Duitse Max Planck Instituut voor Astronomie donderdag.

Hoewel in andere delen van de Melkweg, ons eigen sterrenstelsel, zo'n vijfhonderd planeten zijn ontdekt, is er nog nooit een waargenomen in een ander sterrenstelsel.

De nieuw ontdekte planeet, die zo'n twintig procent groter is dan Jupiter, bevindt zich momenteel echter ook niet in een ander sterrenstelsel. De planeet, HIP 13044, bevindt zich op zo'n tweeduizend lichtjaar afstand van de aarde en is ontstaan in een ander sterrenstelsel dat later door de Melkweg werd opgeslokt.

Daarmee is het de eerste keer dat er een planeet is ontdekt die buiten de Melkweg is ontstaan.

Real Madrid noemt nieuwe zaak rond Mourinho 'grote fout'

Real Madrid is allerminst gelukkig met de aanstaande straf voor José Mourinho. De oefenmeester wordt mogelijk vervolgd door de Spaanse voetbalbond vanwege zijn ruzie met Sporting Gijon-trainer Manuel Preciado, die overigens ook beschuldigd wordt door de bond.

Real Madrid laat op de website weten niet gelukkig te zijn met de wens van het anti-geweldcommissie, die claimt dat beide trainers een 'vijandig klimaat' kweekten rond het duel Sporting Gijon - Real Madrid van afgelopen zondag.

"Het is een grote fout om beide trainers te straffen", aldus algemeen directeur Jorge Valdano, die ook weet dat de kans groot is dat Mourinho El Clasico moet missen als hij daadwerkelijk gestraft wordt.

23 huizen platgebrand om foute ringtone

Een beledigende ringtone heeft gisteren in Indonesië een waar slagveld opgeleverd. Maar liefst 23 huizen brandden tot de grond toe af. Nog eens 56 huizen raakten beschadigd. Ook twaalf voertuigen werden in brand gestoken.

In Jayapura, de hoofdstad van de Papoea's, stonden gisteren honderden stamleden van de Yokas en de Wamenas lijnrecht tegenover elkaar. Onder de Yokas werd een nieuwe ringtone verspreid, die beledigend zou zijn voor hun aartsvijand de Wamenas. Hierop kwam het tot een botsing tussen de beide stammen, waar wapens als machetes en pijlen massaal werden gebruikt.

De bewuste ringtone bevat een reggaebeat en beledigende teksten over de Wamenas. De politie heeft vandaag de drie vermeende makers van de ringtone gearresteerd. Tijdens de rellen raakte wonderwel niemand gewond.

Witcher II zal ook te koop zijn via GOG

De Poolse ontwikkelaar bedrijf CD Projekt heeft laten weten dat zij de game The Witcher 2: Assassins of Kings ook zullen verkopen via de site Good Old Games. Good Old Games is eigenlijk een site die bekend staat om het compitabel maken van oudere games met de huidige besturingssystemen, maar zal dus waarschijnlijk in de nabije toekomst ook nieuwe games gaan verkopen.

CD Projekt heeft dus bekend gemaakt dat The Witcher 2 vanaf 17 mei 2011, ook via de site te koop is. Als extraatje zal de game zelfs DRM-vrij zijn, wat inhoudt dat de game niet gebonden zal zijn aan één specifieke PC. Het feit dat de Good Old Games de stap maakt met deze game is niet heel vreemd, aangezien CD Projekt de eigenaar is van de site.

Witcher

McClaren: "We hebben nieuwe spelers nodig"

VfL Wolfsburg heeft een aantal nieuwe spelers nodig. Dat stelt trainer Steve McClaren donderdag tegen het Duitse Kicker. "We hebben vooral de juiste spelers nodig en die zijn in de winterstop moeilijk te vinden", weet de Engelsman, die afgelopen zomer van FC Twente naar de Bundesliga-club verhuisde. "We moeten onze ogen en oren goed openhouden."

Zijn eerste seizoen in Duitsland had McClaren zich anders voorgesteld. Zijn ploeg staat pas twaalfde na twaalf speelronden. "Ik ben verrast dat het zo loopt, maar dat is voetbal. Het is niet makkelijk om een team te bouwen." McClaren haalde met spelmaker Diego een belangrijke speler naar de club van autobouwer Volkswagen. Toch is dat niet voldoende. "Een team heeft steeds nieuwe impulsen nodig door nieuwe spelers toe te voegen."

Nog belangrijker is iets dat McClaren als assistent bij Manchester United leerde. "Een titel moet je zo snel mogelijk vergeten om hongerig te blijven." Wolfsburg werd in 2009 kampioen in Duitsland, maar kon daarna niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Ondanks dat spitsenduo Grafite en Edin Dzeko behouden bleef, lukt dat ook dit jaar niet. "Ons grootste probleem is dat we nog geen team geworden zijn. Iedereen moet elke dag voor de anderen vechten", weet de Engelsman. "Maar je kan een ploeg niet dwingen een echt team te worden."


Steve McClaren (Foto: Novum)

Btw-verhoging cultuur 'definitief'

Kaartjes voor musicals, concerten, het theater en andere culturele voorstellingen worden per 1 januari duurder. De btw gaat omhoog van zes naar negentien procent. Een voorstel van D66 in de Tweede Kamer om de maatregel met een jaar uit te stellen, kreeg donderdag geen meerderheid.

De VVD, PVV en het CDA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat voor concertkaartjes het hoge btw-tarief gaat gelden, in plaats van het lage. Dat levert de schatkist per jaar negentig miljoen euro extra op.

D66, de PvdA, GroenLinks en de SP wilden de maatregel met een jaar uitstellen. Zo kon er nog nagedacht kon worden over andere maatregelen, die de schatkist ook negentig miljoen zou opleveren. De coalitiepartijen wezen het voorstel van de oppositie echter af.

Alexander Pechtold"Festivals, poppodia, buurttheaters en schouwburgen worden nu over zes weken geconfronteerd met een verdrievoudiging van de btw", zei D66-leider Alexander Pechtold. Hij hoopt dat de Eerste Kamer, die de plannen ook nog moet bespreken, alsnog een stokje steekt voor de btw-verhoging.

De coalitiepartijen hebben weliswaar geen meerderheid in de Senaat, maar samen met de ChristenUnie en de SGP is die er wel. Omdat ook die twee partijen tegen het D66-voorstel stemden, lijkt de kans klein dat de Eerste Kamer de btw-verhoging tegenhoudt.

Overigens stond de VVD tijdens het debat sympathiek tegenover het voorstel van D66, maar werd de partij door de PVV aan de afspraak in het regeerakkoord gehouden. Het CDA ging daarin mee, waarop de VVD besloot zich bij de verhoging neer te leggen.

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten wil de btw-verhoging juridisch aanvechten. De VVTP vindt dat de maatregel oneerlijke concurrentie oplevert met bioscopen, die van de verhoging zijn gevrijwaard. Ook zegt de vereniging overvallen te zijn door de snelheid van de invoering - terwijl theaterplanningen en -investeringen twee jaar vooruitlopen. Dat zou duiden op onfatsoenlijk bestuur door het kabinet. De sector voorziet veel ontslagen.


Concertgebouw Amsterdam

Zes gewonden bij brand in Amsterdam

Zes mensen zijn donderdagavond gewond geraakt bij een brand in Amsterdam. De zes zijn met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand ontstond omstreeks 19.45 uur in een slaapkamer van een woning aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. Zes bewoners bleken het pand bij aankomst van de brandweer al verlaten te hebben. Met onder meer laddervoertuigen redde de brandweer nog eens tien mensen uit bovengelegen woningen.

De brandweer was het vuur al snel meester. "Het was uiteindelijk een vrij kleine brand", zegt een woordvoerder. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Wie precies gewond zijn geraakt, is onduidelijk.

Dakar Rally tot minstens 2012 in Zuid-Amerika

De Dakar Rally wordt in ieder geval tot 2012 in Zuid-Amerika georganiseerd. "In welke landen we rijden weten we nog niet, maar we blijven hier. Dat is zeker", aldus rallydirecteur Etienne Lavigne vandaag. "De situatie in Afrika is nog niet verbeterd."

In 2009 en 2010 vond de rally plaats in Argentinië en Chili. Ook in januari zijn dat weer de organiserende landen. Voor de editie van 2012 komen ook Brazilië, Paraguay en Peru in aanmerking.

De rally werd tot en met 2007 altijd in Noord-Afrika verreden, met de Sahara als scherprechter en de Senegalese hoofdstad Dakar traditioneel als finishplaats. In 2008 blies de organisatie de rally op het laatste moment af. Terreurgroepen zouden het hebben gemunt op de karavaan. De rally week om die reden in 2009 uit naar het veilige Zuid-Amerika.

Dakar Rally tot minstens 2012 in Zuid-Amerika
Dakar Rally tot minstens 2012 in Zuid-Amerika (Foto: ANP)

Splatterhouse verbannen in Duitsland

De actiegame Splatterhouse wordt niet op de markt gebracht in Duitsland. De gewelddadige aard van het actiespel was genoeg reden voor de Duitse keuringsdienst voor leeftijdsaanduidingen om de game te weigeren. Dat melden verschillende Duits gamenieuwswebsites. Zonder leeftijdsaanduiding mag het spel niet worden uitgegeven.

Naast de Europese leeftijdsaanduidingen van Pegi hanteert Duitsland een eigen systeem dat strenger is. Het is niet de eerste keer dat een game in Duitsland wordt geweigerd omdat er referenties naar Nazi's, bloed of geweld in zit. Onder andere de actiegames Dead Rising, Condemned, Wolfenstein en het vechtspel Mortal Kombat gingen Splatterhouse al voor.

In sommige gevallen zijn uitgevers bereid om een aangepaste versie te maken zonder bloed of swastika's. Dit is echter geen optie voor Splatterhouse. In de game speelt de speler Rick die monsters uit elkaar moet scheuren, in elkaar moet meppen en in stukken moet snijden in een poging zijn vriendin uit handen van de experimentele dokter West te houden.

Fletcher ziet niveau Premier League stijgen

Darren Fletcher verwacht een spannende titelstrijd in Engeland. De middenvelder van Manchester United denkt dat de Premier League sterker en sterker wordt.

Chelsea, Arsenal en Manchester United staan binnen drie punten van elkaar. Afgelopen weekend verloor Chelsea onverwacht van Sunderland (0-3) en liet United dure punten liggen bij Aston Villa (2-2).

Fletcher heeft daar wel een verklaring voor. "Het standaard in de Premier League is omhoog gegaan. Teams worden beter. De competitie is zwaar. Vorig seizoen merkten we dat al, toen we veel meer punten lieten liggen dan andere jaren. Voorheen was een top-vier plaats wel zo goed als zeker, maar nu zijn er veel meer teams in de race."

"We weten dat het een lang, zwaar seizoen gaat worden en we willen Chelsea niet te veel voorsprong geven", vervolgt Fletcher op de website van The Red Devils. "Het zal dan moeilijk worden om nog terug te komen. Er is nog een lange weg te gaan. Het is nu belangrijk om te gaan winnen en een mooie reeks neer te zetten."

Opnieuw onbevoegde hulpofficier betrapt

Een medewerker van het politiedistrict Venlo is buiten functie gesteld, omdat hij vermoedelijk langere tijd onbevoegd handelingen heeft verricht als hulpofficier van justitie. De man wist vermoedelijk dat zijn certificaat om als hulpofficier op te mogen treden niet meer geldig was, meldt de politie Limburg-Noord donderdag.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Daarom worden nog geen definitieve maatregelen genomen. Welke functie de man precies had bij de politie, is niet bekendgemaakt. Hoelang de man al onbevoegd als hulpofficier werkte, bij hoeveel zaken hij onbevoegd handelingen heeft verricht en wat de gevolgen zijn voor deze zaken, is onbekend.

De afgelopen tijd bleken bij meerdere politiekorpsen mensen als hulpofficier op te treden terwijl zij daartoe niet bevoegd waren, onder meer bij de politieregio's Kennemerland, Twente en Brabant-Noord. Een hulpofficier is een medewerker van de politie die bijvoorbeeld mag besluiten of ergens een inval mag worden gedaan. Om daarover te beslissen moet zo'n hulpofficier een bevoegdheid hebben. Die bevoegdheid verloopt na een tijd.

Als de niet-bevoegde hulpofficier toch aangeeft dat hij bevoegd is en besluit dat een inval mag worden gedaan, is het bewijs dat die inval oplevert illegaal verkregen. Dat kan voor een rechter reden zijn de verdachten in die zaak vrij te spreken.

Obama: ratificatie START-verdrag noodzakelijk

Het ratificeren van het nieuwe START-verdrag is 'absoluut noodzakelijk voor de nationale veiligheid'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag verklaard. Volgens Obama moet de Senaat in actie komen, voordat het Congres met reces gaat.

Obama zei er vertrouwen in te hebben dat hij voldoende stemmen verzamelt om het verdrag te laten goedkeuren. Elke president sinds Ronald Reagan is er volgens Obama in geslaagd om dergelijke verdragen door de Senaat te krijgen.

Het verdrag roept net als de eerdere START-verdragen op tot een vermindering van het aantal kernwapens. Bij goedkeuring zou opnieuw dertig procent van het totaal afgehaald worden, zoals dat in 2001 onder president Bush is vastgesteld in het laatste START-akkoord. Het nieuwe aantal van Amerikaanse kernkoppen zou met het verdrag tot slechts 1550 dalen. Halverwege de jaren zestig bezaten de VS er nog bijna 35.000.

Om de druk op de Senaat op te voeren omringde Obama zich tijdens zijn verklaring met voormalige ministers van buitenlandse zaken en defensie van beide politieke partijen en andere leden van zijn regering, die het nieuwe verdrag allemaal steunen.

Volgens Obama kan de VS zich niet permitteren 'de gok' te wagen waar het gaat om de inspectie van het Russische kernwapenarsenaal -een centraal element in het verdrag. Bovendien loopt de VS het risico de steun van Moskou op andere gebieden van de nationale veiligheid te verliezen. "Dit gaat niet over politiek. Het gaat over de nationale veiligheid. Dit is geen kwestie die uitgesteld kan worden", aldus de president.

Van Dijk noemt komende duels 'niet cruciaal'

Voor VVV-trainer Jan van Dijk wordt elke wedstrijd belangrijker. De komende weken zijn Excelsior, Ajax, Roda JC en Heracles Almelo de tegenstanders.

"Cruciaal wil ik de komende wedstrijden niet noemen", zegt Van Dijk echter in Voetbal International. "We zitten in de eerste competitiehelft en er is nog tijd genoeg van deze spelers een goed geheel te maken. Maar natuurlijk is het besef er bij iedereen dat we snel punten moeten pakken, anders hebben we een probleem."

VVV staat zeventiende in de Eredivisie en moet snel punten gaan pakken om de aansluiting met de andere ploegen niet te verliezen. De voorsprong op hekkensluiter Willem II bedraagt echter zeven punten. De Tilburgers speelden slechts twee keer gelijk deze competitie en verloren alle overige duels.

[Upd] Punten Ronde 19 FOK! Formule 1-manager

Het Formule 1-seizoen 2010 zit erop. Sebastian Vettel won de laatste race en werd in Abu Dhabi de jongste kampioen ooit. Ook de FOK! Formule 1-manager 2010 zit er op. Wie was deze laatste ronde het gelukkigst? En wie is overall de Beste F1-Manager van 2010 geworden?

Update 18 november

Het is gebleken dat niet alle uitslagen en daarmee punten werden meegenomen in de slotronde van de Formule 1-manager. Dit is inmiddels gecorrigeerd, en heeft in het eindklassement niet geleid tot significante verschuivingen bij de prijswinnaars. Hieronder staan de gecorrigeerde uitslagen van Managerronde 19, en de eindstanden bij de managers en de subleagues.

Door het toevoegen van een extra sluitingsronde, nummer 21, kun je bij de link van de rankings van de userteams nu ook nummer 21 kiezen als je het volledige eindklassement wilt nakijken. Voor de rankings van de subleagues geldt uiteraard hetzelfde.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

- Chassis Lotus: afgebroken achtervleugel bij Trulli -15

- Motor Virgin: defecte versnellingsbak bij Glock -15

Petja GP was deze ronde de beste met 361 punten, voor Asfaltkonijn GP die er 342 haalde. mika3 completeerde samen met pjatsers met 332 punten het podium. Block GP werd met één punt minder vijfde.

In het algemeen klassement ging de eindzege naar shannara met 4503 punten. Hij bleef de nummer twee F1 Holland Racing zeventien punten voor. Derde met 4449 punten werd DTC. Eikelsteen reesjing werd met 4364 punten vierde, voor BlockGP die met 4362 punten de top vijf afsloot.

Punten Ronde 19

Rank Team User Ronde 19 Totaal
1 Petja GP pieterman18 361 3326
2 Asfaltkonijn GP Bennybeterweter 342 4215
3 mika3 smeekr01 332 3956
4 Pjatsers pjats 332 3029
5 BlockGP Block 331 4362
6 chemistoneF1 chemistone 327 4116
7 Krooslaan krooslaan 327 3870
8 SjaakVilleneuveRacing SjaakVilleneuve 326 3580
9 wimderon wimderon 323 3476
10 F1 DaBeekies sener007 323 3257
11 Phoenix64 blackphoenix 323 3035


Eindstand in het algemeen klassement

Rank Team User Ronde 19 Totaal
1 shannara paxshannara 255 4503
2 F1 Holland Racing Slein83 240 4486
3 DTC AJDTC 280 4449
4 Eikelsteen reesjing woodworker 313 4364
5 BlockGP Block 331 4362
6 Nillesco rick--man 202 4349
7 PP-Vogels PP-vogels 235 4342
8 The Hipsters TheHipster 292 4299
9 Was Soepie JaapB 250 4290
10 Team Manana BitetheBullet 256 4285


Bij de subleagues was paupers deze ronde met 255 punten de beste. De eindzege ging echter naar ADP F1 dat 3807 punten scoorde. Tweede werd BOSCH met 3564 punten, voor Alientrick dat er 3533 behaalde. Silberpfeilen Voraus! werd met 3469 punten vierde, voor ! AIM ON TOP ! en F1RacingLeeuwarden die beiden 3450 punten behaald hebben.

Eindstand bij de subleagues

Rank Team User Ronde 19 Totaal Leden
1 ADP F1 aqualeon 205 3807 5
2 BOSCH bosch007 209 3564 3
3 Alientrick cybercool 241 3533 3
4 Silberpfeilen Voraus! GrapeFruit 209 3469 9
5 F1RacingLeeuwarden badger1 253 3450 3
6 ! AIM ON TOP ! AmenhotepIV 188 3450 3
7 Quantum F1 Aet 215 3423 10
8 F1 Predictions ElmarO 221 3421 8
9 Squadron sexbierum 228 3417 8
10 Camping am Nürburgring wout147 187 3349 3


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail sport[at]fok.nl of fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

De prijswinnaars zullen later deze week in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Allemaal bedankt voor het deelnemen aan de FOK! Formule 1-manager 2010!

NOC*NSF strikt PSV-arts

Het Nederlands Olympisch Comité heeft Cees Rein van den Hoogenband aan het begeleidingsteam voor de Olympische Spelen van 2012 toegevoegd. De sportkoepel maakte vandaag bekend dat het hoofd medische begeleiding van PSV als 'chef-arts' gaat fungeren.

"Met Van den Hoogenband hebben we een toparts aan ons begeleidingsteam toe weten te voegen," liet Maurits Hendriks, chef de mission van de Spelen in Londen, weten. "Ik kijk ernaar uit met zo'n ervaren professional samen te werken."

Van den Hoogenband heeft veel ervaring met het begeleiden van topscporters. Hij maakte in het verleden al vier keer deel uit van de medische staf van de olympische ploeg en verrichtte toen werkzaamheden als arts van de zwem- en waterpoloploegen.

Het medisch begeleidingsteam zal tijdens de Olympische Spelen ondersteund worden door een medisch panel van specialisten. Deze groep mensen bestaat uit Peter Vergouwen, Frank Backx, Peter Verstappen, Henk van der Hoeven en Robert van Cingel en fungeert als klankbord op afstand.

PSN maintenance duurt nog tot 2 uur 's nachts

Als je na vijf uur vanmiddag online ging met de PlayStation 3 heb je vast iets gemerkt. Je kon je niet meer aanmelden. PSN is namelijk vanaf 17:00 vandaag offline gegaan wegens gepland onderhoud. Als je account voor vijf uur al online was kan je deze nog steeds gebruiken en onder andere Trophies blijven halen. Deze zullen dan na het onderhoud, dat tot 2 uur 's nachts duurt, op je profiel verschijnen.

Tot 2 uur heb je even geen toegang tot:

 • PlayStation Store op je PS3, PSP en PC.
 • PlayStation Network Accountbeheer.
 • PlayStation Network Account registreren.

Als je de waarschuwing "the PlayStation Network has been suspended" krijgt hoef je niet bang te zijn dat je account weg is, het is gewoon een verwarrende manier om te zeggen dat het netwerk offline is door onderhoud.

 

Stel vragen aan Sint-regisseur Dick Maas

In navolging van de eerdere series van de BN'er interviews enkele jaren geleden hebben wij nu Sint-regisseur Dick Maas (ook bekend van bijvoorbeeld De Lift en Flodder) weten te strikken. Ondanks zijn drukke agenda, rondom de promotie van zijn nieuwe film Sint, beantwoordt hij vragen die jij mag verzinnen. Uit alle vragen zullen er uiteindelijk tien á twaalf vragen gekozen worden, die vervolgens door Dick zo spoedig mogelijk beantwoord gaan worden.

Verzonnen vragen kunnen gesteld worden in het topic en dan zal de crew na 26 november een selectie maken uit jullie vragen. Het resultaat van het interview kun je natuurlijk op FOK! even later terug lezen. Wil je meer weten over regisseur Dick Maas en wil je een vraag stellen? Kijk dan in het topic voor meer informatie.


De trailer van Maas' nieuwste film Sint

Cameratoezicht uitgaanspleinen Amsterdam van start

Op het Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein in Amsterdam houdt de politie sinds donderdag toezicht met camera's. De gemeente wil hiermee het uitgaansgeweld tegengaan. Ook in de Reguliersdwarsstraat en in de Leidsestraat zijn camera's geplaatst op verzoek van de gemeenteraad, die daarmee tegemoet wilde komen aan wensen vanuit de homogemeenschap. In totaal worden 28 camera's ingezet.

Op de uitgaanspleinen in Amsterdam is steeds vaker sprake van geweld, overlast en vandalisme. Tot 1 juli dit jaar registreerde de politie op en rond het Rembrandtplein 256 incidenten en op en bij het Leidseplein 377.

Het cameratoezicht moet de politie helpen snel te kunnen ingrijpen bij geweld. Tijdens uitgaansavonden worden de beelden 's nachts live bekeken. Daarnaast moeten de camera's de politie helpen bij de opsporing van daders. De camera's zijn volgens de gemeente duidelijk zichtbaar. Borden geven aan wanneer een gebied met cameratoezicht wordt betreden. Volgend najaar wordt het cameratoezicht in Amsterdam geëvalueerd.

Bos: "Nu heb ik tijd voor andere dingen"

Voor Theo Bos was het na de komst van Merab Jordania snel duidelijk dat hij geen florissante toekomst had bij Vitesse. De trainer werd enkele weken geleden op straat gezet, maar Bos hoeft niet direct bij een nieuwe werkgever aan de slag. "Voorlopig wacht ik even. Nu heb ik tijd voor andere dingen, en daarin wil ik mezelf verder ontwikkelen", aldus Bos, die in de eerste twee dagen na zijn ontslag in ieder geval zijn tuin op orde heeft gemaakt. "Maar zo groot is die niet hoor."

"Al met al sta ik er veel beter op als trainer dan toen ik twee jaar geleden bij Vitesse begon", gaat Bos verder. "Ik heb laten zien best iets in mijn mars te hebben, en ook van de ervaring van de laatste maanden leer je enorm veel. Nu geldt: uithuilen en opnieuw beginnen. Sommige trainers komen er slechter uit, maar gezien alle reacties denk ik dat dit mijn imago niet heeft geschaad."

"Ruim achthonderd opbeurende sms'jes heb ik gekregen, waaronder ook veel van collega's. Vorige week was Louis van Gaal op televisie. Hij zei iets heel belangrijks: 'Blijf te allen tijde jezelf'. Dat is exact wat ik heb gedaan, ik moet er niet aan denken verplicht spelers op te stellen om te overleven. Dan liever sneuvelen op deze manier."

Airbus wil vergoeding van Rolls Royce

Het Europese vliegtuigconcern Airbus gaat bekijken of het een vergoeding van Rolls Royce kan krijgen. Begin deze maand moest een Airbus A380 van de Australische maatschappij Qantas een noodlanding maken, wegens problemen met een Rolls-Roycemotor. Sindsdien heeft de vliegtuigbouwer een hoop extra kosten moeten maken.

Hoeveel Airbus extra in de buidel moet tasten, wilde een woordvoerder van het concern donderdag niet zeggen. Een woordvoerder van Rolls Royce liet vanuit Londen weten dat het bedrijf "geen commentaar" heeft op de boodschap van Airbus.

Airbus wil vergoeding van Rolls Royce
Airbus wil vergoeding van Rolls Royce (Foto: ANP)

Williams ziet Grand Prix van Qatar wel zitten

Frank Williams is voorstander van een Grand Prix in Qatar. Twee jaar geleden maakte het emiraat al bekend plannen te hebben om het Losail International Circuit om te toveren in een F1-arena.

"Het lijkt me geweldig om een race in Qatar te hebben. Losail lijkt mij zeer geschikt voor de Formule 1", aldus Williams tijdens een congres in Qatar. De baas van het raceteam kreeg steun van een van zijn coureurs Rubens Barrichello.: "Ik heb daar vorig jaar gereden voor een promofilmpje en vond het een erg goed circuit. Ik denk dat we daar prima kunnen racen."

Momenteel worden op Losail al MotoGP en GP2-races verreden. Ook worden in Bahrein en Abu Dhabi al races in de koningsklasse verreden.

[WB] Wüst treft Nesbitt op 1.500 meter

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn staat de 1.500 meter bij de vrouwen op het programma. De schaatsmijl zal morgen worden afgesloten met een duel tussen twee regerend olympisch kampioenen.

Ireen Wüst rijdt in de slotrit tegen de Canadese Christine Nesbitt. Wüst is de regerend olympische kampioene op de schaatsmijl, Nesbitt veroverde goud op de 1.000 meter.

Het achtste paar bestaat uit Brittany Schussler en Laurine van Riessen, daarna komen Marrit Leenstra en Cindy Klassen op het ijs. Margot Boer en Ingeborg Kroon rijden in de zevende rit tegen elkaar.

Op de 5.000 rijdt Bob de Jong in de laatste rit tegen de Rus Ivan Skobrev. Wouter Olde Heuvel neemt het in de negende rit op tegen de Amerikaan Jonathan Kuck.  Lee Seung-Hoon, die door de diskwalificatie van Sven Kramer de olympische titel op de 10.000 meter won, rijdt in de zevende race tegen Håvard Bøkko .

Kral: "Eigenlijk te lang voor de HRT-wagen"

Coureur Josef Kral nam, net als een stel andere coureurs, gisteren voor het eerste in zijn leven plaats in een Formule 1-auto. Voor het team van Hispania reed de Tsjech zestig ronden, maar zat niet comfortabel.

"Ik ben het team van Hispania erg dankbaar voor deze kans", aldus de GP2-coureur. "De eerste ronden waren nog erg wennen, maar naarmate ik meer ronden reed kon ik steeds sneller gaan. Ik zat alleen niet zo goed in de auto, omdat ik langer ben dan de reguliere coureurs van het team. Ik kwam met mijn hoofd dus iets hoger dan de bedoeling is en dat maakte het rijden er ook niet gemakkelijker op."

"Maar dat neemt niet weg dat ik erg tevreden ben over mijn dag in de auto", besloot Kral. "Ik hoop in de toekomst vaker met een Formule 1-wagen te kunnen rijden!"

Rel om penis voor paleis Berlusconi

In Italië is een rel ontstaan om een penis die premier Silvio Berlusconi heeft laten aanzetten bij een antiek marmeren beeld van de god Mars, dat staat in zijn werkpaleis Palazzo Chigi in hartje Rome. De oppositie spreekt schande van de kosten van de 'cosmetische chirurgie' in een tijd dat op cultuur bezuinigd moet worden.

Naast het geslachtsdeel en één missende hand van de Romeinse god van de oorlog liet Berlusconi ook twee handen aanzetten bij een beeld van Venus, de godin van de liefde. Dit kostte in totaal 70.000 euro.

Volgens kunsthistorici zijn de restauraties niet uitgevoerd volgens de regels die voor klassiek cultuurgoed gelden, zo meldde de krant la Repubblica. Berlusconi's architect praat de ingrepen goed door te stellen dat zij teruggedraaid kunnen worden.

Rel om penis voor paleis Berlusconi
Rel om penis voor paleis Berlusconi (Foto: ANP)

Waterschade in België zeker 180 miljoen

De overstromingen in België van afgelopen weekeinde hebben zeker voor 180 miljoen euro schade aangericht. Dat blijkt uit een voorlopige stand van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT donderdag.

De provincie Waals-Brabant is het ergste getroffen (61 miljoen euro schade), gevolgd door Oost-Vlaanderen (50 miljoen) en Henegouwen (36 miljoen). Ook in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg was veel schade.

Door aanhoudende regen traden zaterdag en zondag diverse rivieren buiten hun oevers. Drie personen kwamen om het leven. Het overstromingsgevaar is inmiddels geweken.

Waterschade in België zeker 180 miljoen
Waterschade in België zeker 180 miljoen (Foto: ANP)

Van der Garde wint rechtszaak van Force India

Giedo van der Garde heeft een rechtszaak die hij tegen het Formule 1-team Force India aangespannen had gewonnen. De zaak gaat over 2007, toen de Nederlander bij het team, dat toen nog onder de naam Spyker door het leven ging, een testcontract tekende maar nooit aan het beloofde aantal kilometers kwam.

Van der Garde tekende in 2007 eerst een testcontract bij Super Aguri, maar financiële problemen aldaar zorgden ervoor dat hij al na enkele ronden uit kon stappen. Vervolgens vond hij als testrijder onderdak bij Spyker dat van de Nederlander en zijn schoonvader Marcel Boekhoorn drie miljoen dollar kreeg voor 6.000 kilometer. Van der Garde kwam slechts tot 2.270 kilometer, waarop de rechter besloot hem een schadevergoeding van 1,8 miljoen dollar toe te kennen.

Volgens de manager van Van der Garde Jeroen Schothorst kan de uitspraak voor de Nederlander zelfs helpen bij het vinden van een stoeltje voor 2011. Hij is in gesprek met onder meer Force India. "De uitspraak is zeker ter sprake gekomen tijdens onze gesprekken met Force India. Wat enkele jaren geleden nog een nadeel was, zou nu wel eens in ons voordeel kunnen uitpakken."

Volgens de geruchten wil Force India het geld liever in eigen zak houden en zou Van der Garde daarom een stoeltje voor 2011 aanbieden.

EU: stuur ook goederen naar Haïti, geen geld

Europese landen zouden niet alleen geld moeten sturen naar Haïti, maar ook medische hulpgoederen om de strijd tegen de cholera-epidemie aan te binden. Daartoe heeft de Europese Commissie donderdag opgeroepen.

Volgens de EC is er een grote behoefte aan medische vaardigheden, bedden, epidemiologische expertise, antibiotica, intraveneuze katethers, waterzuiveringstabletten, rehydratiezouten en ambulances.

Eurocommissaris van humanitaire zaken Kristalina Georgieva noemde het hulp bieden aan Haïti 'niet slechts een kwestie van geld', maar van materiële hulp. Volgens haar is de gezondheidszorg van Haïti overweldigd door de cholera-epidemie en is hulp van het buitenland 'hard nodig'.

Inmiddels zijn er al meer dan elfhonderd mensen overleden aan de gevolgen van cholera. Ruim achttienduizend zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Deze week braken er in het noorden en het midden van Haïti rellen uit. De bevolking verdenkt VN-vredesmilitairen uit Nepal ervan de oorzaak te zijn van de cholera-uitbraak. Ook donderdag blokkeerden demonstranten wegen en vielen in de hoofdstad Port-au-Prince auto's van buitenlanders aan. De politie vuurde traangas af op de demonstranten.

Wardevil gered van ondergang

Het actiespel Wardevil, waarvan de ontwikkeling eind vorige maand werd stilgelegd, wordt weer in productie genomen. Dat heeft de Britse game-uitgever Ignition Entertainment bekendgemaakt. Wardevil gaat verder onder de naam Project Kane en moet eind volgend jaar in de winkel liggen.

Project Kane, een game waarin de speler in een verwoeste wereld op moet nemen tegen buitenaardse wezens, was al bijna vijf jaar in ontwikkeling, maar door financiële problemen besloot de uitgever uit Londen vorige maand het project stil te leggen.

Ignition wilde zich hoofdzakelijk richten op downloadbare spellen, waarvan de productiekosten lager zijn. Een interne evaluatie heeft Ignition echter doen besluiten om met een kleiner team aan de actiegame verder te werken.

Ignition is niet het enige bedrijf binnen de Britse game-industrie met financiële problemen. Eerder dit jaar sloten Rebellion (Aliens vs Predator) en Realtime Worlds (All Points Bulletin) hun kantoren en de gamestudio Bizarre Creations (Project Gotham Racing) dreigt gesloten, verkocht of gekort te worden door uitgever Activision.

Boerkadraagster: 'it wasn't me!'

Een Australische boerkadraagster wordt er van beschuldigd een valse verklaring te hebben afgelegd. De vrouw zou hebben geklaagd over een aanhouding door een agent, maar zegt nu dat zij niet degene was die de klacht heeft ingediend.

De vrouw droeg een boerka toen ze door een agent tot stoppen werd gemaand omdat ze haar nummerplaten niet goed zou hebben bevestigd. Volgens de ingediende klacht zou de agent toen haar boerka hebben afgetrokken om haar identiteit vast te stellen.

De agent ontkent dit en zegt dat de ingediende klacht vals is. Als verdediging in de rechtbank zegt de boerkadraagster  dat zij helemaal geen klacht heeft ingediend, maar dat het iemand anders met een boerka was, die zich heeft uitgegeven als haar. Bij het opnemen van de klacht is namelijk geen identiteit van de klager vastgesteld. De uitspraak wordt binnenkort verwacht.

'Prince treedt vannacht op in Paradiso'

Wereldster Prince treedt vanavond op in het Gelredome te Arnhem. Hij maakt er vaak de gewoonte van om na een optreden ergens een verrassingsoptreden te geven. Hij kiest dan op het laatst pas uit waar hij gaat optreden. De geruchten dat hij in de Effenaar in Eindhoven ging spelen werden sterker, maar nu is er bewijs dat het weleens Paradiso in Amsterdam gaat worden.

Op Twitter dook namelijk een foto op van dranghekken bij de Amsterdamse poptempel. Dit wijst er waarschijnlijk op dat de zanger van '1999' in de hoofdstad gaat optreden. Bij de Effenaar is in ieder geval nog geen contact geweest met Prince. "De geruchten dat Prince naar Eindhoven komt, worden steeds sterker. Maar de kans dat hij komt achten wij zeer klein. Onze medewerkers weten ervan en staan paraat," aldus de directrice.

Het optreden van Prince in het Gelredome is inmiddels begonnen en bij een eventueel verrassingsoptreden zal dit rond middernacht zijn. Naast Paradiso en de Effenaar wordt ook het Luxor in Arnhem genoemd als kanshebber. Het Amsterdamse Paradiso ontkent nog alle geruchten.


'Prince treedt vannacht op in Paradiso' (foto: Twitter)

Mysterieuze explosie in Schots bos

Agenten van de Britse terreurbestrijding onderzoeken een apparaat dat in een afgelegen Schots bos zou zijn ontploft. Dat heeft de Schotse politie donderdag gezegd. De explosie zou woensdag hebben plaatsgevonden in Garadhban Forest, dertig kilometer ten noorden van Glasgow.

Het apparaat dat door explosievendeskundigen en de terreurbestrijding wordt onderzocht zou in verband staan met de explosie. Er vielen geen gewonden.

Borderlands GOTY komt naar de Mac

Gearbox heeft aangekondigd dat ze een Mac-versie van de GOTY versie van Borderlands op het platform gaan uitbrengen. Op 3 december zou deze beschikbaar moeten zijn. De port zal gemaakt worden door Feral Interactive en net als de versies op andere platforms zal de GOTY versie de normale game, alle uitbreidingen en een map van Pandora bevatten.

Randy Pitchford, directeur van ontwikkelaar Gearbox zei over de Mac-versie van hun game: 

"We are absolutely thrilled that Mac gamers will now be able to join in on the world of Pandora in Borderlands. The best part is that every Mac gamer gets to experience the game plus all the ass-kicking add-on packs for Borderlands! They are getting the full complete package, and this is the best way to enjoy such an extravasplosive game like Borderlands."

Opnieuw onenigheid binnen de PVV

Actualiteitenrubriek 1Vandaag heeft de hand weten te leggen op interne stukken(pdf) van de PVV-fractie. Uit de stukken blijkt dat er door Hero Brinkman wordt geijverd om de PVV democratischer te maken. Ook met het oog op de Provinciale Statenverkiezing en verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Wanneer de partij van Wilders in de Eerste Kamer gekozen wil worden, dienen er bij de Provinciale Statenverkiezingen zetels te worden gewonnen. Leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt leden van de Eerste Kamer. Momenteel heeft het gedoogkabinet van premier Rutte geen meerderheid in de Eerste Kamer, zodat deze voorstellen van het kabinet kan blokkeren.

Hero Brinkman ziet nu de kans om meer democratie binnen de partij te ambiëren en roept op om de PVV open te stellen voor leden. Het gevaar dat de PVV zou worden over genomen door 'Linkse kunsternaars' die massaal lid zouden worden van de PVV om de richting van de partij te veranderen ziet hij niet zo sterk als partijgenoot Martin Bosma. Brinkman meent dat een goed toelatingsbeleid voor leden een hoop ellende kan voorkomen: "Leden van de partij die er rechts-extremistische of ook links-extremistische denkbeelden op nahouden, kunnen in de beeldvorming een gevaar opleveren."

Brinkman hamert er ook op dat de PVV als one-issue partij wordt gezien met 'anti-islam' als enig doel. Ook vindt hij het mediabeleid waarbij kamerleden eerst toestemming moeten vragen voor een mediaoptreden knellend. Zelfs voor een onderwerp in de eigen portefeuille moet eerst toestemming komen van de vice-fractievoorzitter. 1Vandaag heeft 2500 PVV-kiezers gevraagd of ze voor demicratisering van de PVV zijn: 57 procent van de ondervraagden is het met Brinkman eens, 37 procent vindt democratisering niet nodig.

In het interne stuk herhaalt Brinkman verder dat de PVV een jongerenafdeling moet krijgen en leden moet toelaten. Om te voorkomen dat 'verkeerde' mensen lid worden, zoals rechtsextremisten, moet er een ballotagecommissie komen. Ook moet er een partijbestuur komen dat leden kan royeren.

De PVV-fractie bespreekt het discussiestuk volgende week dinsdag. Dan staat ook een 'tegennotitie' van PVV-Kamerlid Martin Bosma op de agenda. Die is eveneens uitgelekt. "Alsjeblieft niet!" schrijft hij over het plan voor een jongerenafdeling. Politieke partijen met leden zijn volgens hem 'fossielen' uit de negentiende eeuw.

Brinkman wilde donderdagavond geen toelichting geven op zijn voorstellen. Wel sprak hij tegen dat er een richtingenstrijd gaande is in de PVV. "Dat is klinkklare onzin. In elke fractie zijn er wel eens verschillen van mening", zei Brinkman.

PVV-leider Wilders ging niet in op vragen over de notities van Brinkman en Bosma.

Ken Block drift erop los in Dirt 3-screenshots

Het is alweer drie jaar geleden sinds Colin McRae overleed bij een helikopterongeluk. Uit respect voor de legendarische rallyrijder brengt Codemasters echter de Dirt-serie nog uit onder zijn naam. Er zit alweer een nieuw deel aan te komen en Codemasters heeft nieuwe screenshots van de game uitgegeven.

Zoals te zien is in de afbeeldingen, zal de game opnieuw veel capriolen van Ken Block bevatten. Colin McRae: Dirt 3 zal verder veel nieuwe parcoursen bevatten en er zijn veel nieuwe gamemodi toegevoegd. Zie hieronder zes gloednieuwe screenshots van de opkomende rallygame.

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Rally_3_tif_jpgcopy.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Gym_4_tif_jpgcopy.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Rally_4_tif_jpgcopy.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Gym_6_tif_jpgcopy.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Rally_6_tif_jpgcopy.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101118_192227_DiRT3_Gym_2_tif_jpgcopy.jpg

Station Zoetermeer ontruimd om verdachte koffer

Twee perrons op het station van Zoetermeer en een voetgangersbrug zijn donderdagavond korte tijd ontruimd geweest wegens de vondst van een verdacht koffertje in een trein. Op last van de politie reden er tussen Zoetermeer-Oost en Den Haag Ypenburg geen treinen. Explosievenexperts meldden rond 18.55 uur dat het loos alarm was.

Reizigers tussen Gouda en Den Haag Centraal moeten volgens spoorbeheerder Prorail rekening houden met een vertraging van meer dan dertig minuten. Prorail verwacht dat de treindienst rond 19.30 uur weer normaal is.

De verwachting is dat de ontruimde perrons en de Nelson Mandelabrug, die twee spoorlijnen kruist, zo snel mogelijk weer worden vrijgegeven. Het koffertje is vermoedelijk door iemand vergeten, meldt een politiewoordvoerder. "We hebben dit serieus opgepakt. Het is toch middenin de spits. De veiligheid staat voorop."

Jan Smit-haters: nog 15 jaar doorbijten

Wie een hekel heeft aan de muziek van Jan Smit moet nog vijftien jaar doorbijten. De 25-jarige zanger zal op zijn veertigste stoppen met zingen en muziek maken.

Smit zegt dat in het boek 'Tol van de Roem'. "Ik zit dan dertig jaar in het vak", zegt de Volendammer. "Misschien kan ik dan andere zangers coachen of jurylid worden van Idols."  Of Jan Smit een man van zijn woord is weten we over vijftien jaar.Zolang het nog kan!

Tour de France start op 30 juni

De Tour de France begint in 2012 een week eerder dan gebruikelijk, namelijk op 30 juni. Dit heeft de directeur van de Franse wielerronde, Christian Prudhomme, vandaag bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de presentatie van het Grand Départ in Luik.

Op deze manier wil de organisatie van de Tour de France er namelijk voor zorgen, dat het evenement voor de start van de Olympische Spelen in Londen afgelopen is. Het is overigens de vierde keer dat La Grande Boucle in België start. In het verleden fungeerden Brussel (1954), Charleroi (1975) en Luik (2004) al als startplaats.

Black Ops blijft records breken

Het schietspel Call of Duty: Black Ops heeft een nieuw verkooprecord gevestigd met een opbrengst van meer dan 476 miljoen euro over een periode van vijf dagen. Dat heeft uitgever Activision donderdag naar buiten gebracht. Geen enkele andere vorm van entertainment, zijnde het games of films, heeft dit eerder voor elkaar gekregen.

Het schietspel heeft volgens de uitgever met meer dan zeven miljoen verkochte exemplaren niet alleen de titel 'best verkocht entertainmentproduct binnen vijf dagen' in handen, maar ook een nieuw record voor het aantal gelijktijdige spelers op Xbox Live gezet. Binnen 24 uur hebben maar liefst 2,6 miljoen spelers de game gespeeld op het online netwerk van de Xbox 360.

In Nederland is Call of Duty: Black Ops ook zeer populair. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat de Playstation 3-, Xbox 360- en pc-versies van de nieuwste Call of Duty vorige week de gehele top drie van de verkoop top tien hebben veroverd.FIFA: "Spanje-PortugalBid niet corrupt"

Het organisatiecomité van het WK-bid van Spanje en Portugal is niet corrupt bezig geweest. Dat stelt de FIFA na uitvoerig onderzoek te hebben gedaan.

Qatar is in de race voor het toernooi van 2022 en Spanje en Portugal hopen het WK van 2018 binnen te halen. Door op elkaar te stemmen wordt de kans groter dat de toernooien ook daadwerkelijk aan deze landen wordt toegewezen. Verschillende media maakten melding van een geheime deal tussen de twee organisatiecomités.

Die beschuldiging ontkent de FIFA echter. "Onderzoek naar de beschuldigingen rond Portugal en Spanje heeft geen geheime verstandhouding aan het licht gebracht", stelt Claudio Sulser, voorzitter van het onderzoekscomité.

Eerder vandaag werd bekend dat FIFA-leden Amos Adamu en Reynald Temarii hun stem kwijt zijn tijdens de stemming op 2 december in Zürich. Het tweetal kan de komende drie jaar niet deelnemen aan voetbalgerelateerde zaken.

Kamerling wel in New Kids Turbo

Antonie Kamerling zal ook te zien zijn in de New Kids-film die op negen december uitkomt. Kamerling speelde samen met producent Reinout Oerlemans een klein rolletje.

De familie heeft toestemming gegeven voor het fragment omdat dit een film was waar Kamerling in wilde zitten. New Kids is een film vol grappen waarbij menigeen doodgaat. Zo krijgt een bekende zanger een kogel door zijn hoofd. Fans van Kamerling moeten nog wel drie weken wachten tot de film draait.

Iron Maiden komt naar Nederland

De Britse heavy-metal band Iron Maiden komt weer naar Nederland voor een show. Dat werd vandaag bekendgemaakt op hun website. Op 8 juni 2011 zal de band het Gelredome in Arnhem aandoen. De ticketverkoop zal op 26 november van start gaan.

De Europese shows zullen volgen op de 'Around The World In 66 Days'-tour, waarmee de band in 66 dagen de hele wereld overvliegt met Ed Force One. Het vliegtuig zal zoals gewoonlijk weer bestuurd worden door de zanger en frontman van de band, Bruce Dickinson. Het vliegtuig is zelfs opnieuw geverfd, en is nu voorzien van de kleuren van het nieuwe album, The Final Frontier.

Meerdere Europese shows zullen nog volgen. De geruchten gaan dat Iron Maiden volgend jaar weer op het Belgische Graspop Metal Meeting Festival zullen staan.


Iron Maiden op Wacken Open Air 2008

Zeer zware avondspits door ongevallen

Het verkeer heeft donderdag te maken gekregen met een zeer zware avondspits. De verwachting was een reguliere avondspits met tot 225 kilometer file, maar rond 18.00 uur stond er 374 kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De zeer zware avondspits is onder meer veroorzaakt door verschillende ongevallen. Ook doordat er veel meer verkeer de weg op ging dan verwacht werd het extra druk. Vooral op de A2 richting Utrecht en de A1 richting Amersfoort stonden veel files en hadden automobilisten te maken met veel vertraging. Op de A1 liep dit zelfs op tot een uur.

Rond 18.15 uur stond er nog iets meer dan driehonderd kilometer file. De Verkeersinformatiedienst verwacht dat de ergste drukte voorbij is.

Celstraf in zaak Dode Zeerollen

Een advocaat uit New York is donderdag veroordeeld tot zes maanden celstraf, omdat hij zich op internet voordeed als een ander om een academisch debat over de Dode Zeerollen te beïnvloeden. De advocaat, de 50-jarige Raphael Golb, werd onder andere veroordeeld voor identiteitsfraude, waar maximaal vier jaar celstraf op staat. Golb zei tegen de veroordeling in beroep te gaan.

De vader van Golb is een historicus die onderzoek doet naar de Dode Zeerollen. Volgens de aanklagers gebruikte Golb valse e-mailadressen en schreef hij op blogs berichten onder valse namen om zo critici van zijn vader in diskrediet te brengen. "Het gebruik van fictieve identiteiten om zich voor te doen als de slachtoffers draagt niet bij aan een open academisch debat", aldus aanklager Cyrus Vance.

Golb zei echter dat zijn bijdrages neerkwamen op academisch klokkenluiden en scherpe parodieën. "Mijn doel was om het patroon van onethisch gedrag in dit studiegebied bloot te leggen", zo vertelde hij de juryleden.

De Dode Zeerollen werden in de jaren veertig van de vorige eeuw aangetroffen in grotten in Israël. De rollen bevatten de vroegst bekende versies van delen van de Hebreeuwse bijbel. De rollen hebben een belangrijk inzicht opgeleverd in de geschiedenis van het jodendom en de begintijd van het christendom. Sommige academici zeggen dat de teksten samengesteld zijn door de Essenen, een joodse sekte. Anderen -waaronder de vader van Golb- menen dat de geschriften het werk zijn van verschillende joodse groepen en gemeenschappen.


Celstraf isn zaak Dode Zeerollen (Foto: Novum)

RTL vraagt openheid van alle Kamerleden

RTL Nieuws heeft alle Kamerleden gevraagd eventuele strafrechtelijke veroordelingen zelf bekend te maken. Aanleiding is de affaire rondom PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Hij bleek onlangs een veroordeling wegens ontucht te hebben verzwegen.

De redactie van RTL Nieuws zegt een 'objectief, eerlijk beeld' te willen krijgen van veroordelingen die wel bij partijen bekend zijn, maar niet bij de kiezer. "Laat de kiezer vervolgens zelf maar oordelen of een veroordeling belangrijk is voor de geloofwaardigheid van een Kamerlid", zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Naar aanleiding van de affaires rond Lucassen en enkele overige PVV-Kamerleden hebben veel fractievoorzitters de afgelopen dagen verklaard dat Kamerleden van onbesproken gedrag moeten zijn. RTL Nieuws constateert dat de media nu druk bezig zijn eventuele vonnissen uit het verleden van Kamerleden boven water te halen, en daagt hen uit zelf openheid van zaken te geven.

Alle Kamerleden hebben donderdag een brief gekregen van RTL Nieuws. Ze krijgen het verzoek uiterlijk woensdag te reageren.

Eerste Call of Duty: Black Ops-patch online

Treyarch heeft de eerste update voor hun succesvolle shooter Call of Duty: Black Ops online gezet. Deze update zal het matchmaking-systeem verfijnen en wat andere kleine issues verhelpen. Vóór de patch kwam het vaak voor dat er tijdens de match weinig of geen mensen bij kwamen. Dat is nu opgelost.

Hieronder de volledige lijst met fixes voor de Playstation 3 en Xbox 360.

 Updates voor de Playstation 3

 • Improved matchmaking to find matches significantly faster.
 • Improved matchmaking to ensure that players are more effectively matched to games with the best networking conditions.
 • Improved host selection to ensure that the best host is always selected in the pre-game lobby.
 • Improved party system to ensure that parties don’t get broken apart.
 • Disable ability to join Private Match, Combat Training and Theater lobbies when searching for Player Match games.
 • Server-side and game-side changes to decrease the amount of failed Film uploads.
 • Weekly and Monthly leaderboards will now track all kills, deaths and assists properly (All Time leaderboards were not affected by this).
 • Prevention of Combat Training stats getting crossed with Player Match stats under rare conditions.
 • Prevention of temporary loss of functionality when a button was being held down at the point of a disconnect.
 • Additional fine-tuning of audio levels and ranges for footsteps and gunfire.
 • Additional fine-tuning of audio levels for bomb plants/defuses.
 • Additional online security enhancements.
 • Optimization to prevent friends list from spamming user while in game – will improve game performance for users with large numbers of friends.

Updates voor de Xbox 360
 • Improved matchmaking to find matches significantly faster.
 • Improved matchmaking to ensure that players are more effectively matched to games with the best networking conditions.
 • Improved host selection to ensure that the best host is always selected in the pre-game lobby.
 • Improved party system to ensure that parties don’t get broken apart.
 • Disable ability to join Private Match, Combat Training and Theater lobbies when searching for Player Match games.
 • Server-side and game-side changes to decrease the amount of failed Film uploads.
 • Weekly and Monthly leaderboards will now track all kills, deaths and assists properly (All Time leaderboards were not affected by this).
 • Prevention of Combat Training stats getting crossed with Player Match stats under rare conditions.
 • Prevention of temporary loss of functionality when a button was being held down at the point of a disconnect.
 • Additional fine-tuning of audio levels and ranges for footsteps and gunfire.
 • Additional fine-tuning of audio levels for bomb plants/defuses.
 • Additional online security enhancements.

Deus Ex: Human Revolution toont dodelijke actie

De tweede trailer van Deus Ex: Human Revolution is online en bevat gameplay uit een niet eerder getoond level. We zien Adam Jensen infiltreren in een gebouw en gebruikt daarvoor stealth en een hoop actie. We zien verschillede wapens, close combat moves en augmentaties die Jensen kan gebruiken.

Naast de trailer heeft Square Enix ook een Q&A vrijgegeven met de ontwikkelaars. De keuzes die je zal maken in het spel zullen niet altijd even duidelijk aanwezig zijn en het ligt er ook gewoon aan hoe je handelt in bepaalde situaties. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om weer dingen zoals boeken te lezen, er zullen dit keer geen pinautomaten aanwezig zijn vanwege tijdsgebrek.

Augmentaties zullen permanent zijn, je kan ze niet zomaar verwisselen wanneer je dat wilt. Het genezen van de speler zal langzamer gaan dan in de meeste games, je zal wel gaan regeneren maar mocht je echt in de problemen zitten dan kan je bruikbare items gebruiken. Het zal mogelijk worden om je wapen te holsteren en dat zal ook effect hebben met wie je praat.

Deus Ex: Human Revolution komt 8 maart 2011 uit voor de PC, Xbox 360 en PS3. Bekijk hieronder de trailer en hier de volledige Q&A.

Van Veldhoven hoopt op rentree Skoubo

Roda JC Kerkrade hoopt komend weekend weer beroep te kunnen doen op Morten Skoubo. Dit liet trainer Harm van Veldhoven vandaag weten. De Deen was in de afgelopen periode afwezig, vanwege een buikspierblessure.

"In het meest gunstige geval kan hij plaatsnemen op de bank," aldus Van Veldhoven. "Tegen SC Heerenveen hebben we eerder gezien hoe goed hij ook als invaller kan functioneren, dus misschien hebben we hem in Doetinchem ook wel nodig."

Skoubo speelde dit seizoen pas zes wedstrijden en trof daarin twee keer doel.

LEGO Pirates of the Caribbean komt eraan

De LEGO-serie heeft ondertussen al heel wat bekende filmreeksen onder handen genomen. De volgende in deze succesvolle serie zal LEGO Pirates of the Caribbean worden. Disney heeft dit nu officieel bekend gemaakt.

Het verhaal zal alle drie de bestaande films beslaan en er zullen meer dan 70 speelbare karakters aanwezig zijn. Verder is al bekend dat er minimaal 20 levels komen die alleen, in co-op en Freeplay mode te bezoeken zijn.

De game gaat uitkomen op de DS, PC, PS3, PSP, Wii en Xbox 360. De relasedatum is tegelijk met de nieuwe Pirates of the Caribbean-film (On Stranger Tides) ergens in mei 2011.

Zeefuik: "Wil ongelijk van PSV bewijzen"

PSV'er Género Zeefuik hoopt op een nieuwe impuls in zijn carrière. De voetballer is bezig aan zijn laatste contractjaar in Eindhoven.

Bij PSV speelt hij echter zijn wedstrijden in Jong PSV. "Het liefst wilde ik afgelopen zomer worden verhuurd aan een Eredivisieclub, maar de belangstelling werd nooit concreet. Ik kon wel naar verschillende clubs uit de Jupiler League, maar dan bleef ik liever bij PSV", aldus Zeefuik op de website van SEG. Zeefuik speelde de afgelopen seizoenen op huurbasis bij FC Omniworld en FC Dordrecht.

"Mijn wens was om aan te sluiten bij de selectie, maar dat is helaas niet gelukt. Voor mijn gevoel heb ik mijn best gedaan. Blijkbaar was dat nog niet goed genoeg. Op zich gaat het nu goed bij Jong PSV, ik pik mijn goaltjes mee. Maar er doen vaak spelers van het eerste mee, waardoor ik het meestal moet doen met invalbeurten."
 

"Dit is mijn laatste contractjaar. Ik denk niet dat PSV mijn contract wil verlengen, maar je weet het niet. Hopelijk kan ik in de winterstop worden verkocht of verhuurd. Ik wil bij een team spelen waar mijn kwaliteiten goed tot zijn recht komen en waar ik van waarde kan zijn. Zo kan ik een volgende stap maken, in Nederland of bij een club in het buitenland. Mijn droom is sowieso om voor een mooie club in het buitenland te spelen. Lukt het niet bij PSV, dan hoop ik uiteindelijk het ongelijk van PSV te bewijzen", besloot de twintigarige Zeefuik.

'USB is Satan'

Een christelijke groepering uit Brazilië heeft het gebruik van USB in de ban gedaan. Volgens de evangelische christenen is het welbekende logo van de verbinding het teken van de duivel.

Hoewel de technologie al sinds Windows 98 wordt gebruikt, hebben de gelovigen pas onlangs besloten USB niet meer te gebruiken. Het logo lijkt volgens de evangelisten als twee druppels water op een drietand: het symbool van de duivel.

"De evangelische sekte 'Paz doen Senhor Amado' (Vrede van de geliefde Heer) in het binnenland van Brazilië verbiedt zijn volgelingen om USB-technologie te gebruiken met de overtuiging dat het een symbool gebruikt dat sympathie voor de duivel toont", aldus Braziliaanse media. "Volgens de oprichter, de 'apostel' Welder Saldanha is dit gewoon een symbool van de duivel, dat altijd aanwezig is in alle christelijke huizen."

"Het symbool van die naam (een naam die hij niet eens wil uitspreken) is een drietand, die wordt gebruikt om zielen die naar de hel gaan te martelen", verklaart de sekteleider. "Alleen het gebruik al van een dergelijk symbool laat zien dat alle gebruikers van die verachtelijke technologie daadwerkelijk aanbidders van Satan zijn."

Alle volgelingen van de sekte hebben hun USB-apparaten moeten ruilen tegen gelijkwaardige apparaten met een andere verbinding. Het gebruik van Bluetooth wordt door de sekte juist van harte toegejuicht. "Blauw was de kleur van de ogen van onze redder Jezus Christus", aldus de sekteleider.

USB is de duivel
Godver, dit is des duivels!

Zestien militairen Curaçao gebruikten harddrugs

Zestien militairen zijn de afgelopen maanden op Curaçao opgepakt op verdenking van het gebruik van en handel in harddrugs. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar, liet de marechaussee donderdag weten.

De marechaussee denkt een langlopend onderzoek naar drugsgebruik en drugshandel onder militairen op het eiland met de aanhouding van een 26-jarige militair te hebben afgerond. Hij werd donderdag opgepakt en zit nog vast voor verhoor.

De marechaussee kwam de militairen op het spoor op na tips. Twee van de zestien worden naast het gebruiken van harddrugs ook verdacht van de handel daarin. Of het gaat om cocaïne wil de woordvoerder niet zeggen.

Ook een collega van de donderdag opgepakte militair zit nog vast voor verhoor. De andere veertien zijn weer vrij, maar blijven verdacht. De marechaussee draagt de resultaten van het onderzoek binnenkort over aan justitie op Curaçao.

Decolleté Katy Perry zorgt weer voor ophef

Het decolleté van Katy Perry heeft opnieuw het een en ander losgemaakt in de Verenigde Staten. De D-cup van de zangeres is kleiner gemaakt op een poster van de Amerikaanse tv-zender VH1. Medewerkers van Perry vonden de voorgevel van Katy te prominent aanwezig.

Katy poseerde voor de televisiespecial Salute the Troops als pinup. "Maar haar medewerkers vonden haar borsten te groot lijken", onthult een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Het is waar, de poster moest opnieuw worden bewerkt", vult een andere bron aan. VH1 heeft de afbeeldingen woensdag inderdaad aan laten passen.

Het is niet de eerste keer dat het decolleté van de 26-jarige zangeres voor opschudding zorgt. In september besloten de makers van Sesamstraat Perry uit de uitzending te knippen. De zangeres nam met Elmo een clip op voor de Amerikaanse kinderserie, maar ouders reageerden heftig op fragmenten die op internet verschenen. Daarop besloten de makers van Sesamstraat Katy's optreden te schrappen.

Bekijk hier recente foto's van Katy Perry.


Katy Perry (Foto: Novum)

Rabo-aanwinst Breschel moet onder het mes

Wielrenner Matti Breschel moet geopereerd worden aan zijn knie. Dat maakte Rabobank, de nieuwe werkgever van de 26-jarige Deen, vandaag bekend. Toen Breschel de training voor het nieuwe seizoen hervatte, stak plotseling een oude blessure opnieuw de kop op. In overleg met de Deense orthopeed die de renner al eerder behandelde, werd besloten tot een operatie.

Een datum voor de operatie is nog niet vastgesteld, maar Breschel kan na de ingreep een aantal weken niet fietsen. Daar ondervindt zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen hinder van. De Raboploeg stelt dan ook dat het een vraagteken is of Breschel aan de voorjaarsklassiekers mee kan doen. Op 26 februari begint het klassiekerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad.


Breschel moet onder het mes(Foto: Novum)

Dembélé keert terug bij Fulham met enkelbandschade

Moussa Dembélé wist woensdag met België verrassend van Rusland te winnen, maar hield daar wel een kwetsuur aan over.

De voormalig aanvaller van AZ heeft in de oefeninterland tegen het Rusland van Dick Advocaat een enkelblessure opgelopen. De aanvaller van Fulham viel vlak voor tijd uit en werd donderdag onderzocht door de bondsarts.

Het enkelgewricht is niet gebroken, maar er is wel schade aan de enkelbanden. Het is nog onbekend hoelang Dembélé moet revalideren. "De voet is nu te gezwollen voor nader onderzoek", aldus een woordvoerder van de Belgische voetbalbond tegenover Belga.

Dembélé zal bij zijn Engelse club verder worden behandeld. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Dembélé aankomend zondag weer hersteld zal zijn voor de thuiswedstrijd tegen Manchester City.

Straat afgezet om mogelijke gijzeling

De Hobbemastraat in Eindhoven is donderdagmiddag afgezet door de politie na een melding over een ernstige bedreiging. In een woning aan de straat bevindt zich minimaal één man, die mogelijk een vuurwapen bij zich heeft.

Of zich nog meer mensen in de woning bevinden en of er sprake is van een gijzeling, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de politie. De melding van de bedreiging kwam rond 13.30 uur binnen bij de politie. Waar de bedreiging zich precies zou hebben afgespeeld, weet de woordvoerder niet.

De straat is afgezet om mensen op afstand te houden. Een arrestatieteam is inmiddels aanwezig, maar nog niet in actie gekomen. Hiervoor wordt het juiste moment afgewacht, zegt de woordvoerder.

Resistente malaria verspreidt zich

Een vorm van malaria die resistent is tegen medicijnen verspreidt zich in Zuidoost-Azië. Landen in de regio doen te weinig om deze vorm van malaria op te sporen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gezegd.

De malaria zou zich hebben verspreid van Thailands westelijke grens met Birma naar de zuidoostelijke grens met Cambodja. Twee jaar geleden verscheen de malaria, die resistent is tegen de meest effectieve malariamedicijnen, in het grensgebied van Birma.

De resistentie tegen het malariamedicijn artemisinin kan zich verspreiden richting Afrika, waarschuwde de WHO. Dat gebeurde eerder al bij vergelijkbare medicijnen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Rutte belt met Blatter over WK-bid

Premier Mark Rutte heeft vandaag een telefoongesprek gehad met FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Dat meldt de minister-president via Twitter. Rutte nam contact op met de voorzitter van de wereldvoetbalbond om het WK-bid van Nederland en België te ondersteunen. Op 2 december wordt duidelijk of zij het WK van 2018 krijgen toegewezen.

Rutte liet Blatter weten dat Nederland en België zeer gemotiveerd en prima in staat zijn om een 'top-WK' te organiseren. Deze week toonde de inspectiedienst van de FIFA zich in een rapport nog behoorlijk kritisch over de kandidatuur van de Lage Landen. Vooral het gebrek aan garanties van de overheid over de eisen van de FIFA werd als minpunt naar voren geschoven.

Cobo van Caisse d'Epargne naar Geox

Juan José Cobo zal volgend wielerseizoen in het tricot van Geox te bewonderen zijn. De Spanjaard komt over van Caisse d'Epargne. Eerder trok Geox, de opvolger van Footon-Servetto, onder meer oud-Tourwinnaar Carlos Sastre en voormalig Rabo-coureur Denis Menchov aan.

In 2008 werd Cobo bij het grote publiek bekend nadat hij een rit in de Tour de France op zijn naam wist te schrijven. Een jaar later pakte hij ook in de Vuelta een etappezege. Uiteindelijk werd hij in die editie tiende in het eindklassement.

Wetenschappers claimen doorbraak antimaterie-studie

Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN hebben een doorbraak geboekt bij het oplossen van een van de grootste raadsels van de fysica: het verdwijnen van antimaterie na de oerknal. Dat hebben zij donderdag gezegd. De onderzoekers wisten met succes een antiwaterstofatoom te isoleren en het lang genoeg vast te houden om te bewijzen dat dergelijke antimaterie kan worden bestudeerd in een laboratorium.

"Voor ons is het een enorme doorbraak, omdat het betekent dat we nu de volgende stap kunnen zetten. De volgende stap is het vergelijken van materie en antimaterie", aldus Jeffrey Hangst, een woordvoerder van het onderzoeksteam. "Dit onderzoeksgebied is twintig jaar oud en heeft een groeiende vooruitgang geboekt precies in deze richting. We denken echt dat dit de lastigste stap was."

Decennialang pijnigen onderzoekers al hun hersenen over de vraag waarom antimaterie uit het universum lijkt te zijn verdwenen. De theorie is dat materie en antimaterie in gelijke hoeveelheden ontstonden tijdens de oerknal. Maar terwijl materie, dat wordt gedefinieerd als iets dat massa heeft en ruimte inneemt, de bouwsteen vormde voor alles dat bestaat, lijkt antimaterie, behalve in een laboratorium, niet meer te bestaan.

Wetenschappers zijn al langer in staat om individuele antimateriedeeltjes te maken, zoals antiprotonen en antineutronen. In 2002 slaagden ze er ook in om deze deeltjes samen te voegen om zo antiatomen te creëren, maar tot voor kort konden deze deeltjes niet lang genoeg worden vastgehouden om ze bestuderen. Materie en antimaterie vernietigen zichzelf namelijk als ze met elkaar in contact komen.

Dodental Merapi stijgt naar 275

Het dodental als gevolg van de uitbarstingen van de Indonesische vulkaan Merapi is gestegen tot 275. Dat maakte de Nationale Rampenbestrijdingsdienst donderdag bekend.

De Merapi barstte eind vorige maand uit en braakte hete gaswolken, stenen en lava uit. De ergste uitbarsting vond op 5 november plaats.

De meeste slachtoffers kwamen om door de gloeiend hete gaswolken. Anderen overleden tijdens evacuaties of als gevolg van ademhalingsproblemen en andere kwalen die worden toegeschreven aan de uitbarsting.

Ajax gaat minder huur betalen voor ArenA

Over de precieze afspraken willen de Amsterdam ArenA en de algemeen directeur van Ajax geen uitspraken doen, maar de huur van het stadion gaat in ieder geval omlaag.

Ajax sluit binnenkort een nieuwe huurovereenkomst met de directie van de Amsterdam ArenA. Het bedrag zou lager zijn dan de huidige huursom. Dat heeft algemeen directeur Rik van den Boog aan Voetbal International gemeld.

"Het is een mooi gebaar van de stadionleiding, want het huidige contract heeft een looptijd van dertig jaar. Ze hadden dus zonder probleem kunnen vasthouden aan de huursom die nu opgaat. In het nieuwe contract gaat dat bedrag omlaag."

Over de precieze afspraken wilden de betrokken partijen geen mededelingen doen. De Amsterdam ArenA werd in augustus 1996 in gebruik genomen. Kiki Musampa was de eerste Ajacied die scoorde in het nieuwe Ajax-stadion.

'Petrov blijft tweede coureur Renault'

Ook in 2011 lijkt Vitaly Petrov een stoeltje te mogen innemen bij het team van Renault. Teambaas Eric Boullier sprak zich uit over de kwestie-Petrov en dit was gunstige taal voor de Rus.

De 26-jarige Petrov kende in zijn eerste jaar als Formule 1-coureur een wisselvallig seizoen. Afgelopen zomer liet Boullier daarom weten dat de Rus constanter moet gaan rijden, anders zou de renstal voor volgend seizoen op zoek gaan naar een andere coureur.

Petrov leek de kritiek goed op te nemen. De prestaties werden niet direct beter, maar in de laatste race van het seizoen maakte hij grote indruk door Ferrari-coureur Fernando Alonso rondenlang achter zich te houden. Petrov eindigde tijdens de GP van Abu Dhabi net voor Alonso op een knappe zesde plaats.

De Spanjaard liet na afloop van de race weten dat hij door het sterke rijden van Petrov de wereldtitel heeft misgelopen. Boullier reageerde tegenover Autosport op de sterke race van zijn coureur: "Over het geheel genomen zijn er nog wat minpunten, maar zijn optreden in Abu Dhabi was positief voor hem."

Boullier zal binnen drie weken een besluit nemen wie naast Robert Kubica de tweede coureur wordt bij Renault. De laatste tijd gaan vooral de namen van Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Nico Hülkenberg rond om het tweede stoeltje in beslag te nemen. "Er is meer kans voor Vitaly dan voor hen", aldus Boullier.

Kuijt fit voor duel met West Ham

Dirk Kuijt kan zaterdag voor Liverpool in actie komen tegen West Ham United. De aanvaller miste gisteren de oefeninterland van Oranje met Turkije door een enkelblessure.

"Na gesprekken met hem en het Nederlands elftal leek het beter om die wedstrijd over te slaan. Nu is hij weer fit", aldus dokter Peter Brukner op de website van Liverpool. Kuijt was na zijn laatste interland met Oranje tegen Zweden drie weken uitgeschakeld met een kwetsuur aan diezelfde enkel.

Kuijt fit voor duel met West Ham
Kuijt fit voor duel met West Ham (Foto: ANP)

Kerk en monument beklad met racistische leuzen

Een kerk en een herdenkingsmonument in Brielle zijn in de nacht van zaterdag op zondag beklad met racistische tekens en teksten. Dat heeft de Rotterdamse politie donderdag bekendgemaakt. De gemeente heeft vanwege de aard van de tekens en teksten het monument en de kerk direct laten schoonmaken.

De kosten worden verhaald op de daders. De politie is naar ze op zoek en vraagt daarom getuigen zich te melden.

Om wat voor teksten en tekens het ging, wil een politiewoordvoerder niet zeggen. "Ze zijn er niet meer, dus die informatie wordt nu beschouwd als daderwetenschap. Maar ik kan wel zeggen dat de meest voor de hand liggende teksten en tekens er in ieder geval bij zaten."

Gaten in A2 zorgen voor lange file

Twee gaten op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch hebben donderdagmiddag voor flink wat vertraging op de weg gezorgd. Door een spoedreparatie aan het asfalt moesten twee rijstroken afgesloten, wat zorgde voor een file van twaalf kilometer. Rond 15.30 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Er staat volgens een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst nog wel file, maar niet meer dan op een normale donderdagmiddag.

Gebrselassie doet mee in Tokio

Haile Gebrselassie zal volgend jaar februari in actie komen tijdens de marathon van Tokio. Dit liet de Ehtiopische atleet vandaag weten op zijn twitterpagina.

Eerder deze maand moest Gebrselassie wegens een blessure de marathon van New York afbreken. Na afloop van de marathon kondigde de wereldrecordhouder aan dat hij zou stoppen met hardlopen. Ruim een week later kwam Gebrselassie echter terug op dit besluit.

"Vanochtend 90 minuten gelopen zonder pijn aan mijn knie, een heerlijk gevoel. Ik ben opgelucht dat ik kan blijven doen waar ik van hou. Mijn volgende race zal Tokio zijn”, aldus Vanochtend 90 minuten gelopen zonder pijn aan mijn knie, een heerlijk gevoel. Ik ben opgelucht dat ik kan blijven doen waar ik van hou. Mijn volgende race zal Tokio zijn”, aldus Gebrselassie via Twitter.

Gebreselassie vestigde zijn wereldrecord in 2008 tijdens de marathon van Berlijn. Destijds kwam hij tot een tijd van 2.03.59.

Rotterdam blaast nieuwjaarsfeest af

De Nationale Nieuwjaarsnacht in Rotterdam gaat niet door. Wethouder Dominic Schrijer (PvdA) liet de Rotterdamse gemeenteraad donderdag weten alle ingediende plannen voor het feest te hebben afgewezen. De voorstellen zijn te duur of voldoen niet aan de eisen.

GroenLinks wil dat het grote feest met verschillende optredens, een drijvend podium en vuurwerk wel doorgaat. "Dit is het zoveelste feest dat verdwijnt van de Rotterdamse evenementenagenda", zegt fractievoorzitter Arno Bonte. "Het nieuwjaarsfeest was juist op weg om een mooie Rotterdamse traditie te worden. Daar moet je niet zomaar een streep door zetten."

De afgelopen drie jaar vierde Rotterdam de Nationale Nieuwjaarsnacht met optredens van onder anderen Fedde Le Grand, Di-Rect, Roog, Waylon en Esmee Denters vanaf het grootste varende podium van Europa. Daarna volgde een grote vuurwerkshow.

"De wethouder lijkt na het vertrek van de Dance Parade opnieuw een stap te zetten om van Rotterdam een Meppel aan de Maas te maken", zegt Bonte.

Gerrard zeker drie weken uitgeschakeld

Liverpool moet aanvoerder Steven Gerrard drie tot vier weken missen met een hamstringblessure. Dat maakte de club uit de Premier League donderdag bekend op de website. De middenvelder liep de kwetsuur woensdag op bij de Engelse nationale ploeg in het thuisduel met Frankrijk (1-2).

Liverpool is woedend over de blessure. De Engelse bondscoach Fabio Capello deed in de oefenwedstrijd langer dan afgesproken een beroep op Gerrard die in de slotfase uitviel.

Capello bevestigde na afloop dat hij Gerrard eigenlijk slechts een uur wilde laten spelen. "Maar aangezien Barry en Ferdinand ook uitvielen, wilde ik een ervaren speler op het veld laten staan. Ik snap dat Liverpool boos is, maar dat ben ik zelf ook."

Gerrard zeker drie weken uitgeschakeld
Gerrard zeker drie weken uitgeschakeld (Foto: ANP)

Jaar cel na inrijden op agent

Een 25-jarige Hagenaar is vrijgesproken van een poging tot doodslag op een agent. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem donderdag wel tot een celstraf van een jaar wegens roekeloos rijgedrag. Ook is hem de rijbevoegdheid twee jaar ontzegd. Justitie had drie jaar geëist wegens poging tot doodslag.

De man reed in de nacht van 23 juli op de Scheldestroom in Zoetermeer zonder licht, helm en kenteken. Hij was onder invloed van drank en softdrugs en reed veel te hard. Hij raakte met zijn scooter een agent die de Hagenaar wilde tegenhouden.

De politie was uitgerukt na een melding van een schietpartij. Daarvan werden geen sporen gevonden, maar de scooterrijder trok wel de aandacht.

Volgens justitie reed de man opzettelijk op de agent in. De rechtbank in Den Haag acht dat echter niet bewezen. De agent hield aan de aanrijding een open beenbreuk over. De Hagenaar werd na de aanrijding in zijn been geschoten. Hij ontkent de agent met opzet te hebben aangereden.

Wenger kan 'Vermaelen-mysterie' niet verklaren

Thomas Vermaelen liep in september een achillespeesblessure op en lijkt daar maar niet van verlost te raken. Niemand weet wat hij mankeert, laat staan wanneer hij opnieuw pijnvrij kan voetballen.

Vermaelen leek enkele weken geleden op de goeie weg om terug honderd procent fit te geraken en zijn plaats in het hart van de Arsenal-defensie opnieuw in te nemen. Maar nu hij meer gaat trainen is de pijn weer terug.

"Thomas moet opnieuw naar een specialist", aldus coach Arsène Wenger op de clubwebsite. "Op dit moment kan ik onmogelijk een datum op zijn terugkeer plakken. We moeten geduld hebben met hem. De specialisten die hij heeft bezocht, kunnen geen uitsluitsel geven en de scans tonen ook niets bijzonders aan."

"Op medisch gebied is tegenwoordig van alles mogelijk, maar sommigen dingen blijven een mysterie. Voor de pijn van Vermaelen is nu geen logische verklaring. Opereren heeft daarom geen zin. Het is te hopen dat het met rust vanzelf overgaat."

Hockeysters krijgen Argentijnse bondscoach

Max Caldas staat op het punt om aangesteld te worden als nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De Argentijn moet de opvolger worden van Herman Kruis, die onlangs te horen kreeg dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd. Caldas is momenteel trainer van de mannen van Bloemendaal.

De hockeybond moet eerst nog de zaken afhandelen met de huidige werkgever van Caldas, daarna volgt de officiële benoeming. De Argentijn, die eerder bij Oranje assistent was onder succescoach Marc Lammers, won met de Bloemendaal de afgelopen twee seizoenen de landstitel.

PVV daalt vijf zetels in peiling

De affaires rondom PVV-Kamerleden kosten de partij van Geert Wilders aanhang. In de donderdag verschenen Politieke Barometer van onderzoeksbureau Synovate levert de partij vijf zetels in ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden.

De PVV daalt van dertig naar vijfentwintig zetels, overigens altijd nog een meer dan de partij er bij de verkiezingen in juni heeft gekregen. De VVD en de SP profiteren. De VVD stijgt drie zetels, van 34 naar 37, en blijft de grootste partij in de peiling. De SP gaat van twaalf naar veertien zetels.

Driekwart van de ondervraagden vindt het ongeloofwaardig dat Kamerlid Eric Lucassen, die is veroordeeld wegens ontucht, lid van de PVV-fractie mag blijven. Onder PVV-stemmers is dit 51 procent. Zeventien procent van de mensen die in juni op de PVV stemden, vindt de partij nu een stuk minder aantrekkelijk.

Ruim de helft (54 procent) van de PVV-stemmers vindt wel dat Wilders de crisis rondom de Kamerleden goed heeft opgelost. Wilders zei dinsdag dat hij fouten heeft gemaakt bij de screening van kandidaat-Kamerleden en bood zijn kiezers daarvoor excuses aan.

De peiling is gehouden voordat donderdagochtend bekend werd dat PVV-Kamerlid James Sharpe zijn functie neerlegt. Eerder deze week bleek het bedrijf waarvan hij directeur is geweest, in Hongarije te zijn veroordeeld wegens het misleiden van consumenten. Ook zou hij mensen hebben mishandeld, onder wie een ex-vriendin.

GroenLinks: kilometerheffing voor vrachtwagens

GroenLinks wil een kilometerheffing invoeren voor vrachtwagens. Fractievoorzitter Femke Halsema gaat daartoe samen met verkeersspecialist Liesbeth van Tongeren een initiatiefwet schrijven, kondigen zij donderdag aan. Vervoersorganisaties zien niets in het voorstel.

Het vorige kabinet wilde voor zowel vrachtauto's als personenauto's een kilometerheffing invoeren, maar na de val van het kabinet begin dit jaar zette regeringspartij CDA daar een streep door, omdat de partij grote twijfels kreeg. Het huidige kabinet heeft aangekondigd geen beprijzingssysteem in te zullen voeren.

GroenLinks wijst echter op omringende landen zoals Duitsland die vrachtauto's wel extra belasten. Recent kondigde ook België aan een kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren. Halsema snapt niet dat Nederland achterblijft. "Dat botst met ons uitgangspunt: de vervuiler betaalt."

Halsema en Van Tongeren willen een tariefsysteem naar Duits model: schone vrachtwagens betalen minder dan vieze. Het is een eenvoudig systeem dat zonder al te veel administratieve lasten kan worden ingevoerd. De opbrengsten kunnen terugvloeien naar het bedrijfsleven in de vorm van lagere werkgeverspremies.

Transport en Logistiek Nederland en EVO zien niets in het plan. "Deze maatregelen dienen geen enkel ander doel dan het vullen van de schatkist. De files worden er geen meter korter door." Ook zorgt een kilometerheffing niet voor een schoner wagenpark en heeft het milieu er geen baat bij, aldus de brancheorganisaties.

Brand op veerboot mogelijk door elektrische auto

De brand aan boord van een veerboot van de Scandinavische maatschappij DFDS afgelopen woensdag is mogelijk het gevolg van kortsluiting die ontstond bij het opladen van een elektrische auto. Dat heeft een passagier van de veerboot, Sören Ekelund, donderdag gezegd.

Ekelund gebruikte naar eigen zeggen een simpel verlengsnoer voor het opladen van zijn elektrische auto. Mogelijk zat de stekker van het snoer echter niet stevig genoeg in het oplaadpunt. De hoge luchtvochtigheid op het autodek zou bovendien nog eens hebben bijgedragen aan het ontstaan van de kortsluiting.

De auto van Ekelund vloog na de kortsluiting in brand. In totaal werden drie auto's en een oplegger door de brand verwoest. Er vielen geen gewonden en het vuur kon snel worden geblust. Het schip kon op eigen kracht terugkeren naar Kopenhagen.

De oorzaak van de brand wordt nog steeds onderzocht. DFDS heeft voorlopig het opladen van elektrische voertuigen aan boord van zijn schepen verboden.

Rapport: Hitler liet UFO ontwerpen

Adolf Hitler, de bekende Duitse politicus, liet een UFO ontwerpen waarvan het prototype daadwerkelijk gevlogen heeft. Dit blijkt uit een recent rapport van het Duitse wetenschappelijke tijdschrift 'PM'.

In het rapport worden ooggetuigen geciteerd, die een schotel met een grote nazi-kruis over de rivier de Thames zagen vliegen. Ook de Amerikanen zouden het apparaat als potentieel gevaar gedetecteerd hebben.

In de toenmalige New York Times werden er foto's van gepubliceerd en geschreven over een 'mysterieuze vliegende schijf die met hoge snelheden over de hoge gebouwen van de stad scheert'. De Duitsers vernietigden het papierwerk rond de uitvinding, maar in 1960 konden UFO-deskundigen in Canada een toestel namaken dat, tot hun eigen verbazing, echt kon vliegen.

Het Duitse schotel-project kreeg de naam Schriever-Habermohl mee, naar ingenieur en testpiloot Rudof Schriever en collega-ingenieur Otto Habermohl. Zij werkten tussen 1941 en 1943 in Praag aan hun schotel. Daarna kwam het project in handen van SS-officier Hans Kammler, toen Hitler aan Hermann Goering, hoofd van de luchtmacht, vroeg om een superwapen te lanceren.

Gevangenen van de geallieerden claimden de zilveren vliegende schotel, die ongeveer 5,4 meter breed was, meerdere keren gezien te hebben. Volgens Joseph Andreas Epp, die als ingenieur meewerkte aan het project, werden er vijftien prototypes gebouwd.

Rond een centrale cockpit werden er vleugels gebouwd die een cirkel vormden en het toestel deed klimmen. Na de oorlog hielpen vele Duitse wetenschappers mee aan het Amerikaanse ruimteprogramma.


'Adolf Hitler liet vliegende schotel ontwerpen die echt gevlogen heeft'

Loket voor slachtoffers bij elke rechtbank

Elke stad met een rechtbank krijgt een loket waar slachtoffers van misdrijven terechtkunnen voor ondersteuning en informatie. Politie, Slachtofferhulp, en justitie werken op het loket samen om slachtoffers beter te ondersteunen.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft dat donderdag gezegd op een congres in Utrecht. Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Breda en Maastricht hebben bij wijze van proef sinds 2008 al zo'n loket. Teeven wil volgend jaar een landelijk dekkend netwerk hebben.

Slachtoffers van misdrijven kunnen bij het loket tijdens het gehele strafproces informatie krijgen over procedures, de rechtszitting en de uitspraak. Het loket kan ook een gesprek regelen met de officier van justitie en helpt slachtoffers bij het verhalen van schade.

Teeven nam op het congres ook de website slachtofferloket.nl in gebruik. Hier kunnen slachtoffers van misdrijven terecht voor informatie over hun rechten en over het strafproces.


Loket voor slachtoffers bij elke rechtbank (Foto: Novum)

Hagenaar rijdt sloot in en overlijdt

Een 41-jarige man is woensdagavond in Den Haag overleden nadat hij met zijn auto in een sloot was beland. De politie vermoedt dat de Hagenaar in een bocht de macht over het stuur kwijtgeraakte, waarna hij de stoeprand en een boom raakte en zijn auto over de kop vloog. De auto kwam ondersteboven in de sloot terecht.

Omstanders gingen rond 21.15 uur direct het water in om de Hagenaar te helpen uit het water bij de Rijswijkse Waterweg te komen. Ook agenten gingen de sloot in. Uiteindelijk heeft een brandweerkraan de auto uit het water getild, waarna de bestuurder werd gereanimeerd. Hij is naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij overleed.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Eerste screens Operation Flashpoint: Red River

Codemasters heeft de eerste twee screenshots van Operation Flashpoint: Red River vrijgegeven. In Red River blijven de chinezen een dreiging vormen zoals in het vorige deel. Als speler neem je de rol over als marinier in Tajikistan langs de Vakhsh-rivier waar je drie verschillende hoofdstukken speelt.

Red River zal ook een online campaign co-op mode bevatten tot vier spelers die kunnen inspringen wanneer ze willen. Daarnaast zal het spel ook andere online co-op mogelijkheden gaan krijgen. Operation Flashpoint: Red River zal ergens in het tweede kwartaal van 2011 uitkomen voor de PC, PS3 en Xbox 360.

Red RiverRed River

A10 deels dicht door gewonde wegwerker

Bij een ongeval op de binnenring van de A10 is donderdag een wegwerker gewond geraakt. De man werd omstreeks 15.00 uur geraakt door een band van een vrachtauto, meldt de politie. Een traumahelikopter landde snel daarna op de snelweg.

De Zeeburgertunnel en de weg in noordelijke richting naar Durgerdam werd afgesloten en het verkeer omgeleid bij de afrit Schellingwoude. Het ongeval gebeurde omstreeks 14.45 uur. Aanvankelijk werden twee rijstroken afgesloten, nog geen halfuur later ging de hele rijbaan dicht. Om 15.20 uur werd een rijstrook weer vrijgegeven.

Tienermeisje baart siamese tweeling

Een vijftienjarig meisje is maandag in een ziekenhuis in Johannesburg bevallen van een siamese tweeling. Dit hebben Zuid-Afrikaanse media vandaag bekendgemaakt.

Zowel de buiken als de borstkassen van de baby's zijn met elkaar vergroeid. De tweeling ligt momenteel op de afdeling Neonatologie van het Chris Hani-Baragwanath Hospital in Johannesburg. Morgen zal er een persconferentie worden gehouden waar de betrokken artsen uitleggen hoe de toestand van de tweeling is.

De pasgeborenen maken deel uit van een select gezelschap. Slechts vijf siamese tweelingen zijn waar dan ook ter wereld tegelijk in leven. Niet meer dan een op de 2,5 miljoen zwangerschappen resulteert in een siamese tweeling. Verreweg de meeste van hen zijn echter al binnen 24 uur overleden.

Klassieke games nieuw leven ingeblazen

Namco blaast klassieke games nieuw leven in onder de noemer Namco Generations. Games die in de jaren tachtig in arcadehallen werden gespeeld, worden met dansmuziek, neonkleuren en nieuwe spelmogelijkheden gemoderniseerd. Games als Pac-Man en Galaga worden via de online winkels van de Playstation 3 en Xbox 360 aangeboden. Dat schrijft de gamenieuwswebsite Gamasutra.

Pac-Man kende in de jaren tachtig zijn hoogtepunt. Er werden boeken over de perfecte tactiek geschreven, verscheen een animatieserie over Pac-Man en belandde het nummer Pac-Man Fever van Buckner & Garcia hoog in de hitlijsten. Sinds de release van de eerste Pac-Man in 1980 heeft het personage in meer dan dertig games een rol gespeeld.

Pac-Man Championship Edition DX is het eerste spel dat wordt uitgegeven onder het nieuwe label Namco Generations. De versie voor de Xbox 360 is vanaf woensdag te downloaden, terwijl de Playstation 3-versie volgende week wordt verwacht. Namco Bandai heeft ook Galaga Legions DX en Aero-Cross aangekondigd. De game-uitgever wil volgend jaar meer klassieke games herzien en uitgeven als onderdeel van het Namco Generations-label.


Klassieke games nieuw leven ingeblazen

Hockeyers op EK tegen titelverdediger

De Nederlandse hockeyers zullen volgend jaar augustus op het EK in Mönchengladbach het in de poulefase op moeten nemen tegen titelverdediger Engeland. Frankrijk en Ierland zijn de andere landen in Groep B. In Groep A zullen gastland Duitsland, Spanje, België en Rusland tegen elkaar spelen.

De Oranjevrouwen verdedigen in Mönchengladbach hun titel en zullen in de poulefase in Groep A spelen tegen Spanje, Azerbeidzjan en Italië. Groep B bestaat uit Duitsland, Engeland, Ierland en België.

Het toernooi wordt van 20 tot en met 28 augustus gehouden. Het speelschema zal later bekend worden gemaakt.

Ontsnapte Belgische gevangene opgepakt

Een 27-jarige Belg die woensdagochtend zou vrijkomen wegens gebrek aan bewijs voor betrokkenheid bij een woninginbraak in Lelystad, is meteen weer aangehouden. Hij zat in België vast wegens poging tot doodslag, maar keerde niet terug na een weekendverlof.

De Belg zat in Nederland samen met twee anderen vast voor een woninginbraak op 14 november in Lelystad en de mishandeling van een getuige met een breekijzer. Hij werd in die zaak op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. De politie hield hem echter meteen weer aan omdat hij gesignaleerd stond in België.

De man wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan België.

Drie miljoen gamers spelen Cut the Rope

Het puzzelspel Cut the Rope voor de iPhone en iPad is ruim drie miljoen keer verkocht. Dat heeft game-uitgever Chillingo donderdag bekendgemaakt. Het spel draait al weken mee in de lijst van de meest verkochte applicaties.

Het puzzelspel, waarbij de speler snoep in de mond van een hongerig beestje moet krijgen, heeft Chillingo geen windeieren gelegd. De vorig jaar door gamegigant Electronic Arts overgenomen uitgever heeft naar schatting drie miljoen euro binnengehaald aangezien het spel voor de iPhone voor 79 eurocent wordt verkocht en de iPad-versie 1,59 euro moet kosten.

Met drie miljoen verkochte exemplaren is Cut the Rope een populaire game. Een van de grootste iPhone- en iPad-hits van de afgelopen maanden is echter Angry Birds. Van dit spel zijn ruim tien miljoen exemplaren verkocht.


Drie miljoen gamers spelen Cut the Rope

Wijnaldum ontbreekt mogelijk tegen Groningen

Georginio Wijnaldum ontbreekt mogelijk zondagmiddag in de uitwedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen. De middenvelder kampt met een bovenbeenblessure en verscheen donderdag niet op het trainingsveld. Wijnaldum meldde zich eerder deze week al af voor de oefeninterland van Jong Oranje tegen Jong Denemarken.

Wijnaldum bleef donderdag binnen om behandeld te worden. "We proberen hem op tijd klaar te stomen voor de wedstrijd tegen Groningen. Hij is een twijfelgeval, maar we hebben de hoop nog niet opgegeven", liet een woordvoerder weten.

Stefan de Vrij en Diego Biseswar keerden donderdag juist terug op het trainingsveld. De verdediger viel afgelopen weekeinde tegen Heerenveen uit met een knieblessure, de aanvaller haakte af vanwege een kneuzing in de buikstreek. Beide spelers zijn waarschijnlijk fit genoeg om tegen Groningen in actie te kunnen komen.

Huisartsenposten niet alert op kindermishandeling

Geen enkele huisartsenpost voldoet aan de normen die zijn gesteld om de signalering van kindermishandeling te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De 121 posten moeten alerter worden op het signaleren van mishandeling van kinderen, vindt de inspectie.

Volgens de IGZ gebruiken huisartsenposten de richtlijn om kindermishandeling beter te signaleren nog niet goed. Zo moeten hulpverleners vragen voor zichzelf beantwoorden naar aanleiding van de ontmoeting met kinderen en ouders. Dat gebeurt niet structureel. Ook registreren veel posten signaleringen niet.

Medewerkers van de posten zijn bovendien onvoldoende geschoold in het herkennen van kindermishandeling en de meeste posten hebben geen afspraken gemaakt met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Jaarlijks worden rond de 150 duizend kinderen slachtoffer van mishandeling. Het is volgens de IGZ belangrijk dat huisartsenposten alert zijn op de signalen van kindermishandeling, omdat daar relatief meer kinderen komen dan bij de huisarts en het makkelijk is er betrekkelijk anoniem hulp te zoeken.

IGZ onderzocht alle 121 huisartsenposten in Nederland. Geeneen daarvan voldeed aan normen die door de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Huisartsenposten Nederland zijn gesteld voor een verantwoorde signalering van kindermishandeling. Uiterlijk in december volgend jaar moeten ze daar wel aan voldoen. IGZ gaat dit controleren.

Tetris komt met online competitie op PS3

Tetris is vanaf december online tegen andere gamers te spelen op de Playstation 3. Behaalde scores kunnen via online ranglijsten bekeken worden. Dat hebben Electronic Arts en gamestudio Blue Planet Software donderdag bekendgemaakt. Het spel wordt volgende maand aangeboden via de online winkel van de Playstation 3.

Eind jaren tachtig werd het puzzelspel Tetris mateloos populair toen het samen met de draagbare Gameboy-spelcomputer in de winkel kwam te liggen. Sinds die tijd is het puzzelspel op tientallen apparaten te spelen geweest. Alleen voor mobiele telefoons zijn er sinds 2005 al meer dan 100 miljoen exemplaren van Tetris verkocht.

Met de introductie van Tetris voor de Playstation 3 wordt het puzzelspel voor het eerst in HD-beeldkwaliteit op schermen getoond. Puzzelaars kunnen met maximaal zes spelers tegen elkaar spelen. Tijdens het spelen worden er wapens verdiend waarmee de speler zijn tegenstanders bijvoorbeeld tijdens kan bevriezen. De persoon met de hoogste score wint. Naast de competitieve spelmodus biedt Tetris ook een marathonmodus waarin spelers het zolang mogelijk moeten zien vol te houden.

Tetris komt met online competitie op PS3

'Getuige Puttense moordzaak onbetrouwbaar'

De nieuwe getuige in de Puttense moordzaak heeft een deal gesloten met justitie en is daarom onbetrouwbaar. Dat stelde de advocaat van verdachte Ronald P. donderdag tijdens een zitting. Volgens raadsman Ruud van Boom is de getuige, een medegevangene van P., na zijn verklaring over hem overgeplaatst naar een halfopen inrichting.

Volgens de advocaat kan getuige Rob van H. nog niet worden gehoord door het gerechtshof in Arnhem, omdat eerst moet worden bepaald of hij wel betrouwbaar is. Ook wil de advocaat de nieuwe verklaringen eerst kunnen bespreken met zijn cliënt.

Het hof liet weten dat de medegedetineerde van P. wel gewoon gehoord kan worden. Zijn betrouwbaarheid zou wel blijken tijdens het ondervragen.

De nieuwe getuige, die voor fraude in de cel zit, verklaarde onder meer dat P. naast de moord op de stewardess Christel Ambrosius meer moorden zou hebben gepleegd. P. zou daarover met Van H. hebben gesproken.

Donderdag zei Van H. in De Telegraaf 'uit vrees voor wraakacties niet eens meer durven te douchen'. Tijdens urenlange gesprekken met P. bekende hij volgens Van H., naast de moord op Ambrosius, ook de moord op Anneke van der Stap en nog twee andere moorden. Het waren volgens Van H. 'afschuwelijke verhalen' waar hij nachtmerries van kreeg. Van H. heeft het interview dinsdag gegeven, kort daarna is hij aangehouden.

P. werd eerder veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius. De Delftenaar werd in februari in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Van H. is niet de eerste die beweert dat P. van vier moorden wordt verdacht. Eerder zei Marieke van der Stap, de zus van Anneke, in De Telegraaf hetzelfde.

'Onderzoek stormbestendigheid stroommasten'

Netbeheerders moeten onderzoeken of het vaker kan gebeuren dat de wind zo sterk is dat stroommasten omvallen. Dat adviseert technologisch onderzoeksbureau KEMA na onderzoek naar het bezwijken van vijf hoogspanningsmasten in de buurt van het Gelderse Vethuizen eerder dit jaar, meldt netbeheerder TenneT.

In juli werd Nederland getroffen door een zware storm. In de provincie Gelderland zorgde die storm volgens een schatting van het Verbond voor Verzekeraars voor twintig miljoen euro aan schade. In dat bedrag is de schade aan de masten niet meegerekend.

Bij de storm werden windsnelheden tot tweehonderd kilometer per uur bereikt. De krachten waren 'ruim hoger' dan waar de masten op zijn berekend.

Daarom moeten netbeheerders nagaan of zulke sterke windvlagen door bijvoorbeeld de klimaatverandering vaker kunnen worden verwacht. TenneT stelt dat ontwikkelingen zoals veiligheid en klimaatverandering nadrukkelijk de aandacht hebben. Zo is het via brancheorganisatie Netbeheerder Nederland betrokken bij onderzoeken naar het Nederlandse klimaat in de toekomst.

Door het omvallen van de masten kwam een gedeelte van de Achterhoek een uur zonder stroom te zitten. Binnen een uur was de stroomvoorziening met een omleiding hersteld. Vier dagen later was een noodlijn aangebracht. Het volledige herstel duurt volgens TenneT tot eind dit jaar.


KEMA: Onderzoek stormbestendigheid hoogspanningsmasten (Foto: Novum)

Auto met lijk krijgt driemaal bekeuring

Parkeercontroleurs van de Universiteit van New Mexico in de Amerikaanse stad Albuquerque hebben driemaal een boete uitgeschreven voor een auto die stond geparkeerd op de campus. Driemaal hadden ze echter niet in de gaten dat er in de auto een dode vrouw zat. De politie vond de 47-jarige vrouw uiteindelijk op 11 november.

De vrouw was door haar man als vermist opgegeven op 4 november. Volgens de politie van Albuquerque lijkt het erop dat de vrouw zelfmoord heeft gepleegd.

Politiewoordvoerster Trish Hoffman zei dat de stoel waarin de vrouw lag, volledig achterover was gedraaid en dat het leek alsof de vrouw sliep. Bovendien was het volgens Hoffman erg lastig om de vrouw van buitenaf te zien.

Nieuwe compositietekening Vondelparksteker

De politie heeft donderdag een nieuwe compositietekening naar buiten gebracht van de man die wordt verdacht van het neersteken van een 23-jarige man in het Amsterdamse Vondelpark. De tekening bevat meer details na uitgebreid onderzoek van de recherche.

De politie hoopt meer tips binnen te krijgen over de onbekende man, die nog steeds niet is gevonden. De vorige getuigenoproep aan de hand van de eerdere compositiefoto leverde ruim 180 tips op. Volgens een woordvoerder is het goed mogelijk dat de dader zelf verwondingen heeft opgelopen. Het slachtoffer raakte bij het incident in oktober ernstig gewond. Hij zat met zijn vriendin op een bankje toen hij plotseling werd neergestoken.

De dader is volgens de politie een blanke, slanke man van ongeveer 30 jaar. Hij had een onverzorgd uiterlijk, wat langer piekerig haar en droeg een glimmend jack, slobberbroek en een petje.


Compositietekening Vondelparksteker (Foto: Novum)

Politie Indonesië neemt 87 schildpadden in beslag

De Indonesische politie heeft donderdag 87 bedreigde zeeschildpadden in beslag genomen. De dieren werden aangetroffen op een vissersboot voor de kust van het eiland Bali. Volgens politiechef Hadiatmoko is de schipper aangehouden. De kapitein verklaarde dat de groene schildpadden waren gevangen in de wateren rondom Sulawesi.

Schildpadden hebben een gemiddelde lengte van een meter en kunnen tot wel tweehonderd kilo wegen. Schildpaddenvlees wordt op Bali beschouwd als een delicatesse en een schildpad kan daar dan ook bijna zeshonderd dollar (bijna vierhonderdvijftig euro) opleveren.

De schildpadden leven in tropische wateren over de hele wereld, maar hun aantal daalt de afgelopen jaren gestaag. De oorzaak is veelal menselijk ingrijpen op de stranden waar de dieren hun eieren leggen.

Man geëlektrocuteerd tijdens werk

Een 47-jarige man uit Brunssum is woensdag overleden nadat hij tijdens werkzaamheden aan een stroomvoorziening in de stad Oosterhout werd geëlektrocuteerd. Het slachtoffer was bezig met een stroomkabel, toen zijn collega's plotseling een gil hoorden. De man viel op de grond, waarna de medewerkers de hulpdiensten inschakelden.

De hulp kwam echter te laat. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt de politie donderdag. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Japanners houden van de auto's in GT5

Dit keer geen geruchten over uitstel en dergelijke maar een gewone, degelijke reclame voor Gran Turismo 5. In de reclame voor de Japanse televisie zien we allemaal verschillende auto's rondrijden die beplakt zijn met een sticker. De sticker zegt "We love cars" en heeft het GT5-logo.

De Japanners krijgen GT5 op volgende week donderdag terwijl Amerika en Europa hem op woensdag krijgt. Bekijk hieronder het filmpje.

Moya baalt van einde tenniscarrière

Carlos Moya maakte gisteren bekend dat hij stopt met proftennis. De 34-jarige Spanjaard was gisteren tijdens de persconferentie in Madrid zeer emotioneel. "Ik had mij iets anders voorgesteld van het einde van mijn carrière."

Moya won in zijn loopbaan twintig ATP-toernooien, maar kwakkelde de laatste tijd met een voetblessure waarvan hij verwacht dat deze niet meer geheel zal genezen. "Ik had graag nog wat grote toernooien gespeeld voordat ik afscheid nam, maar toen ik eerder dit jaar in Madrid tegen Benjamin Becker speelde, wist ik dat het moment gekomen was om te stoppen," zei de Spanjaard die tegen Becker met 6-0 en 6-2 kansloos verloor.

Hij heeft voorlopig nog niet al te grote plannen voor de rest van zijn carrière. "Ik heb een sportschool op Mallorca en zal meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Ik zal het tennis echter enorm missen.

Amsterdam heeft concurrentie voor EK atletiek 2016

Amsterdam heeft in de race voor de organisatie van het EK atletiek in 2016 drie concurrenten. De Europese atletiekfederatie heeft vandaag bekend gemaakt dat ook Split, Bydgoszcz en Istanbul het toernooi wel willen hebben.

Voor de Europese indoorkampioenschappen van 2015 hebben Praag, Budapest, Belgrado en Istanbul zich gemeld. Eind februari volgend jaar moeten de kandidaten hun plannen indienen bij European Athletics. De organisatie beslist dan in november 2011 welke steden het EK indoor van 2015 en het EK outdoor van 2016 toegewezen krijgen.

Miljoenen voor joodse begraafplaatsen Oostenrijk

Het parlement van Oostenrijk heeft woensdag een wet goedgekeurd voor het opzetten van een fonds om joodse begraafplaatsen in het land te herstellen. Twintig jaar lang wordt jaarlijks een miljoen euro in het fonds gestort. De joodse gemeenschap in het Alpenland legt zelf jaarlijks eveneens een miljoen euro in. Met het aannemen van de wet komt er een einde aan jaren van onenigheid over de betaling voor het onderhoud.

Gemeentes waar joodse begraafplaatsen liggen is gevraagd om de begraafplaatsen na de restauratie ten minste twintig jaar te onderhouden. In totaal gaat het om 61 begraafplaatsen.

De voorzitter van de joodse gemeenschap in Wenen, Ariel Muzicant, was erg blij met het besluit. "Ik ben dolgelukkig en tevreden dat er een manier is gevonden om zo'n belangrijk stuk cultureel erfgoed te bewaren", zei hij.

Zweden gelast arrestatie van Wikileaks-leider

Het Openbaar Ministerie in Zweden heeft donderdag de arrestatie gelast van Julian Assange, oprichter en leider van de onthullingssite Wikileaks. De Australiër wordt beschuldigd van verkrachting.

Twee vrouwen beschuldigden de man deze zomer van verkrachting. Zelf meent hij dat de beschuldigingen zijn bedoeld om zijn werk als zogeheten klokkenluider te ontwrichten. Zijn website publiceerde vele tienduizenden geheime documenten, vooral over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat leidde tot grote onvrede bij de Amerikaanse overheid.

Assange had deze zomer het plan in Zweden te gaan wonen, maar het land weigerde hem vorige maand een werk- en verblijfsvergunning. Begin deze maand meldde hij te overwegen asiel aan te vragen in Zwitserland.

Zweden gelast arrestatie van Wikileaks-leider
Zweden gelast arrestatie van Wikileaks-leider (Foto: ANP)

Sharpe stapt op om zijn gezin te beschermen

PVV-Tweede Kamerlid James Sharpe stapt op om zijn gezin te beschermen tegen de beschuldigingen aan zijn adres.

"Ik word 's avonds op televisie weggezet als een pornobaron en een oplichter. U moet zich voorstellen hoe mijn vrouw en kinderen dat ondergaan", zei hij donderdag in een verklaring. "Voor mij is mijn gezin het allerbelangrijkste; ik kan ze dit niet aandoen. Het zijn persoonlijke insinuaties die om van te walgen zijn."

'Deel diploma's Inholland wordt ingetrokken'

Oud-studenten van de hogeschool Inholland die wisten dat hun diploma te makkelijk was verstrekt, kunnen hun getuigschrift kwijtraken. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de diplomafraude bij de onderwijsinstelling.

Momenteel loopt een onderzoek naar de zogeheten 'alternatieve afstudeertrajecten' bij Inholland. Dat werd ingesteld nadat bekend werd dat studenten van de studie Media & Entertainment Management in Haarlem die te lang over hun studie deden, van Inholland te makkelijk een diploma kregen. Het speciale traject voor langstudeerders voldeed niet aan de regels.

PvdA-Kamerlid Tanja Jadjanansing vindt dat alle diploma's van oud-Inhollandstudenten van wie blijkt dat ze onterecht zijn afgestudeerd, ongeldig moet worden verklaard. Dat is 'helemaal niet leuk', maar nu is sprake van een 'devaluatie' van diploma's die het hele hbo-onderwijs 'te gronde richt', aldus Jadnanansing.

Zijlstra wees erop dat diploma's alleen kunnen worden afgenomen wanneer de studenten wisten dat het afstudeertraject niet deugde. Hbo'ers die te goeder trouw een alternatieve route volgden, kan niets worden verweten, zei de bewindsman. "Dan ligt de fout bij de instelling." Overigens kan alleen de examencommissie van de betreffende hogeschool besluiten om diploma's alsnog ongeldig te verklaren.

Zijlstra vindt verder dat de hogeschool deze ex-studenten met een 'minderwaardig' diploma alsnog onderwijs moet aanbieden om zo de waarde van het getuigschrift weer wat op te krikken. Doet de instelling dat niet, dan kunnen oud-studenten dat via de rechter waarschijnlijk met succes afdwingen, zei de staatssecretaris.

Vrouw (64) omgebracht in Zoetermeer

De politie heeft woensdagavond een dode vrouw aangetroffen in een woning aan het Hoevenbos in Zoetermeer. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. De politie vermoedt dat het gaat om de 64-jarige bewoonster van de flatwoning.

Familieleden van de bewoonster troffen het levenloze lichaam van de vrouw rond 19.30 uur in de woning aan en schakelden de politie in. Die deed tot diep in de nacht onderzoek. De politie kon nog niet zeggen hoe de vrouw om het leven is gebracht. Het lichaam wordt nog onderzocht.

Marine schiet piratenschip in brand

De marine heeft woensdag voor de kust van Somalië een piratenschip zonder inzittenden in brand geschoten. Dit om te voorkomen dat de piraten de goederen aan boord van het schip, zoals brandstof, nog konden gebruiken. De elf piraten op het schip zijn ontsnapt, meldt Defensie.

Een helikopter had woensdag drie piratenbootjes ontdekt in een baai. Twee bootjes werden gebruikt als aanvalsbootjes en een als opslag. De piraten zijn een nacht geobserveerd. Toen de aanvalsboten uit de buurt van het moederschip waren, is het door mariniers in beslag genomen. Er bleken geen piraten aan boord te zijn.

Toen de piraten dat doorkregen, zetten ze koers richting het moederschip. De helikopterpiloot probeerde de piraten met waarschuwingsschoten op afstand te houden, maar die lieten zich niet afschrikken. Dat veranderde toen de piloot het vuur opende op de boeg van een van de aanvalsbootjes.

De boot raakte daardoor zwaar beschadigd. De piraten vluchtten vervolgens richting het vasteland. De piratenuitrusting aan boord van het moederschip is in beslag genomen. Vervolgens is het moederschip in brand geschoten en tot zinken gebracht.

Een woordvoerder van Defensie is er niet rouwig om dat de piraten zijn ontkomen. "Het gaat ons niet om het oppakken van zo veel mogelijk piraten. Het gaat erom dat ze niet meer in staat zijn schepen aan te vallen."


Marine schiet piratenschip in brand (Foto: Novum)

Zaragoza stelt Aguirre aan voor ontslagen Gay

De Spaanse voetbalclub Real Zaragoza heeft donderdag Javier Aguirre aangesteld als vervanger voor de ontslagen Jose Aurelio Gay. Het bestuur van de club hield Gay verantwoordelijk voor de slechte prestaties. De club van Saïd Boutahar staat na elf speelrondes op de laatste plaats in de Primera Division. Aguirre is al de derde trainer in een jaar tijd.

Gay was sinds december werkzaam bij Zaragoza. Hij leverde een goede prestatie door de club na een eindsprint in de hoogste divisie te handhaven. Deze voetbaljaargang vielen de prestaties echter tegen. Zaragoza verloor zondag in eigen huis met 1-2 van Sevilla en bleef daardoor op zeven punten steken.

Zijn opvolger Aguirre leidde Mexico afgelopen zomer naar de achtste finale op het WK in Zuid-Afrika, waarin Argentinië met 3-1 te sterk was. Voor zijn dienstverband bij de Mexicaanse voetbalbond werkte de 51-jarige Mexicaan bij Atletico Madrid, Osasuna, Pachuca en Atlante.

Fable III voor de PC is niet dood

Begin augustus kwam het bericht dat de PC-versie van Fable III uitgesteld was. Nu drie maanden later was er nog geen bericht over tot er een tweet verscheen van Lionhead. Volgens de tweet is Lionhead nog druk bezig met de ontwikkeling en details hierover komen wanneer ze er klaar voor zijn.

De reden voor de uitstel is niet bekend en begin augustus was er nog het bericht dat er snel meer info zou komen over een nieuwe datum. Nu dat we drie maanden verder zijn en er nog niks bekend is zal dat 'snel' wel meevallen. Er zit helaas niks anders op dan wachten op nieuws uit de Lionhead-studio over de ontwikkeling van het spel.

Oranje best presterende elftal 2010

De 1-0 zege die het Nederlands elftal gisteravond op Turkije boekte betekende dat Oranje zich volgens de statistieken het best presterende nationale elftal van 2010 mag noemen. Van de zeventien wedstrijden die de ploeg van Bert van Marwijk speelde werden er vijftien gewonnen.

Het enige duel waarin werd verloren was de WK-finale tegen Spanje. In de verlenging ging Oranje in Zuid-Afrika met 0-1 onderuit. De huidige wereldkampioen kan echter mindere cijfers overleggen dan Nederland. Spanje speelde ook zeventien wedstrijden, maar verloor drie keer, waarvan gisteren met 4-0 van Portugal. Ook verloren ze van Zwitserland en Argentinië.

Spanje gaat wel aan de leiding op de FIFA-ranglijst. Nederland staat daar tweede.

Sablikova fit voor wereldbekerstrijd Berlijn

Martina Sablikova zal toch deel gaan nemen aan de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn. De Tsjechische moest vorige week in Heerenveen afzeggen met maagproblemen, maar coach Petr Novak meldde vandaag dat ze nu weer fit is.

"Het is afwachten hoe goed Martina kan presteren. Ze heeft een week amper getraind en gegeten. Daarmee heeft ze veel kracht verloren," zei Novak. Zijn pupil Sablikova komt in de Duitse hoofdstad uit op de 1.500 en de 3.000 meter.

Mathijsen in het gips terug bij HSV

Joris Mathijsen is donderdag met gips om zijn enkel teruggekeerd bij zijn werkgever Hamburger SV. Dat meldt HSV op de clubsite. De 30-jarige verdediger ging woensdag in het gewonnen oefenduel met Turkije vlak voor rust door zijn enkel en werd vervolgens afgevoerd naar een ziekenhuis. Mathijsen werd na de thee vervangen door de debuterende Peter Wisgerhof.

Uit nader onderzoek moet blijken hoe ernstig de blessure is. De club verwacht daar in de loop van de dag meer duidelijkheid over te kunnen geven. De blessure van Mathijsen is een flinke streep door de rekening van de nummer negen van de Bundesliga. De voorstopper was een vaste waarde en miste dit seizoen nog geen minuut.

Sex.com duurste domeinnaam ter wereld

Sex.com, de bekendste domeinnaam ter wereld, is verkocht voor een bedrag van 13 miljoen dollar (9,5 miljoen euro). Dat heeft het Duitse Sedo GmbH, het handelsplatform voor de aan- en verkoop van domeinnamen, donderdag bekendgemaakt.

Sex.com is daardoor ook de duurste domeinnaam ter wereld, gevolgd door fund.com en porn.com. De verkoop van de domeinnaam is officieel bevestigd door de rechtbank in Californië. Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar is. "Dat mogen we niet bekendmaken", liet een woordvoerster van Sedo GmbH weten.

Maldonado: "Snel duidelijkheid van Williams"

Pastor Maldonado wil snel duidelijkheid van Williams over volgend seizoen. De Venezolaan is dit jaar kampioen in de GP2 geworden en wil met behulp van sponsoren een plaats in de Formule 1 kopen. Gisteren mocht hij in Abu Dhabi de Williams FW32 testen tijdens de rookietest.

"Ik heb gedaan wat ik moest doen. In de ochtendsessie heb ik me vooral bezig gehouden met aerodynamica afstellingen. Dat had ik nog niet eerder gedaan, dus het was een mooie ervaring die in de toekomst van pas zal komen," zei Maldonado die tot 81 ronden kwam op het Yas Marina-circuit.

De Venezolaan wil snel duidelijkheid van Williams. "We dringen er op aan," zei de coureur die afgelopen dinsdag ook al voor Hispania Racing in actie mocht komen. "Dat was een groot verschil. Maar het belangrijkste is dat ik in twee verschillende auto’s heb gereden. Dat geeft meer ervaring en meer vertrouwen."

Phantom Brave krijgt een PSP-port

Phantom Brave kwam in februari 2005 uit op de Europese markt voor de PS2, het spel zag in 2009 een release op de Wii en zal volgend jaar op de PSP uitkomen. Het spel zal in maart 2011 uitkomen voor de PSP in Amerika en Europa, het spel zal alleen in Europa beschikbaar zijn als download via het PSN.

Amerika zal naast de download ook het spel als UMD krijgen in de winkels. Phantom Brave is een tactische-RPG waarin je als jong meisje speelt dat geesten kan zien en kan gebruiken op het gevechtsveld. Je roept een geest op en die stop je in een voorwerp op het veld waardoor de geest bruikbaar wordt. De volledige titel zal worden Phantom Brave: The Hermuda Triangle en bekijk hieronder gameplay van de PS2 versie.

'Groot aantal mensen weg bij Defensie'

Minister Hans Hillen van Defensie denkt dat er de komende jaren bij Defensie duizenden mensen uit moeten. Hij sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit, zowel onder militairen als burgerpersoneel.

De bewindsman zei dat donderdag desgevraagd na de opening van de NIDV-beurs voor de defensieindustrie. Defensie moet flink bezuinigen bovenop de tekorten die er al waren. Volgend jaar gaat het al om 200 miljoen euro.

Hillen: groot aantal mensen weg bij Defensie
Hillen: groot aantal mensen weg bij Defensie (Foto: ANP)

Verdachte bagage in Duits vliegtuig Namibië

De politie in Namibië heeft in een vliegtuig van LTU/Air Berlin een verdacht bagagestuk gevonden, een pakket waarin batterijen met kabels aan een ontsteker en een lopend uurwerk waren verbonden. De Duitse politie in Wiesbaden heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Volgens het Bundeskriminalamt onderzoekt de politie in Windhoek of het pakket had kunnen ontploffen. Een woordvoerder van Air Berlin zegt echter dat er geen explosieven zijn aangetroffen.

Het vliegtuig uit Windhoek kwam donderdagochtend met vertraging in München aan.

De Duitse autoriteiten kondigden woensdag verscherpte veiligheidsmaatregelen aan wegens een verhoogde terreurdreiging.

FIFA schorst twee corrupte leden

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de in opspraak geraakte officials Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria voor één respectievelijk drie jaar geschorst. Beiden kregen ook een boete opgelegd.

Adamu moet 10.000 Zwitserse Francs overmaken naar de FIFA, terwijl Temarii de helft moet betalen. Beiden zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden bij de verkiezing voor de landen die het WK van 2018 en 2022 mogen gaan organiseren.

De FIFA vindt dat de beschuldigingen bewezen zijn en schorste daarop het duo. Vier andere officials, waaronder Ahongalu Fusimalohi, kregen ook een schorsing opgelegd.

Man deelt bed met dood hoertje

Een 48-jarige man uit Nieuw-Zeeland moet deze week voor de rechter verschijnen omdat hij zijn vriendin heeft vermoord. Toen de vrouw, een Thaise hoer, eenmaal dood was, heeft hij de hele nacht met haar in bed doorgebracht.

Gordon Hieatt kreeg in april vorig jaar een meningsverschil met zijn eveneens 48-jarige vriendin. Hierop wurgde hij de vrouw met een strop, waarna hij het levenloze lichaam waste met een doek. Vervolgens deelde hij die nacht het bed met het dode hoertje, maar Hieatt ontkent zich te hebben vergrepen aan het lijk.

Na de bewuste nacht zette hij het lichaam in een hoek van de woonkamer, afgeschermd door gordijnen. De beste man bracht de meeste tijd van de daaropvolgende maand door met het lijk, terwijl hij moppen las om zichzelf op te vrolijken. Hieatt liep tegen de lamp toen de huisbaas aanbelde om de huur te innen. Deze rook een verschrikkelijke stank in het appartement en alarmeerde de politie.

Bij een huiszoeking trof de politie een ventilator aan, die was gericht op het lijk om de ergste stank te verdrijven. Op Hieatts computer werden chatlogs gewonden van chatsessies waarin hij contact had met een ander Thais hoertje. Ook heeft hij vier maal een bordeel in Wellington bezocht. Tijdens de rechtszaak ontkende hij gisteren zijn vriendin te hebben willen doden.

Nobel-vredesprijs mogelijk niet uitgereikt

Het Noorse Nobelcomité zegt dat de Vredesprijs dit jaar mogelijk niet wordt uitgereikt. Van de winnaar, de Chinese dissident Liu Xiaobo, is waarschijnlijk geen familie die de prijs namens hem kan komen ophalen.

De prestigieuze prijs mag alleen worden opgehaald door de winnaar of naaste familie. Liu zelf zit in de gevangenis en zijn vrouw staat onder huisarrest. Volgens de secretaris van het Nobelcomité Geir Lundestad hebben geen andere familieleden zich gemeld die de prijs op 10 december in Oslo kunnen komen ophalen. Als dit zo blijft, dan kunnen de oorkonde en de medaille die bij de prijs horen niet worden uitgereikt.

China is zeer verbolgen over de toekenning van de prijs aan Liu, die opkomt voor Chinese burgerrechten. China heeft landen opgeroepen geen officiële vertegenwoordigers naar de prijsuitreiking te sturen. Volgens Lundestad hebben de ambassadeurs van Rusland, Cuba en Kazachstan uitnodigingen voor de ceremonie afgeslagen.

[Video] Nani verknalt doelpunt C. Ronaldo

Portugal vernederde wereldkampioen Spanje woensdag met 4-0, maar de score had hoger kunnen uitvallen als Nani minder zelfzuchtig was geweest.

Nani vierde woensdag zijn 24e verjaardag en dat wilde hij graag vieren met een doelpunt. Landgenoot Cristiano Ronaldo was op weg om een wereldgoal te maken, maar de treffer werd uiteindelijk geannuleerd vanwege het laatste zetje van Nani. Het bleef daardoor nog even 0-0.

Ronaldo leek met een fraai stiftje in de lange hoek te scoren, toen ineens Nani opdook en de bal binnenkopte. Hij stond daarbij buitenspel. Later werd de score alsnog geopend door Carlos Martins, waarna ook Helder Postiga en Huga Almeida scoorden. Sergio Ramos maakte een eigen doelpunt.

Na afloop erkende Nani zijn fout en bood hij zijn excuses aan. "Het was een geweldige actie en het is mijn schuld dat het mis ging. Ik had niet door dat ik buitenspel stond."

De beelden van de knullige actie:

[NBA] Elson herstelt zich met Utah tegen New Jersey

Utah Jazz heeft zich in de NBA hersteld van de nederlaag tegen Oklahoma City Thunder. De ploeg van Rotterdammer Francisco Elson versloeg in eigen huis New Jersey Jets met 98-88. Elson kwam dertien minuten binnen de lijnen. Hij maakte daarin twee punten en pakte twee rebounds. Het is de zesde zege in zeven wedstrijden voor Utah dat vierde staat in de Western Conference.

New Orleans Hornets heeft revanche genomen op Dallas Mavericks. Twee dagen terug bracht Dallas het sterk presterende New Orleans de eerste nederlaag van het seizoen toe. Nu trokken de Hornets aan het langste eind. Aan de hand van Chris Paul (20 punten en 11 assists) werd met 99-97 gewonnen.

Chris Bosh was de absolute uitblinker in de zege van titelfavoriet Miami Heat op Phoenix Suns. Met 35 punten stond hij aan de basis van de uiteindelijke 123-96 zege. San Antonio Spurs boekte zijn achtste opeenvolgende overwinning. Chicago Bulls werd met 103-94 verslagen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami Heat Phoenix Suns 123-96
Philadelphia 76ers Toronto Raptors 86-94
Boston Celtics Washington Wizards 114-83
Detroit Pistons Los Angeles Lakers 90-103
Minnesota Timberwolves Los Angeles Clippers 113-111
New Orleans Hornets Dallas Mavericks 99-97
Oklahoma City Thunder Houston Rockets 116-99
Utah Jazz New Jersey Nets 98-88
San Antonio Spurs Chicago Bulls 103-94
Sacramento Kings New York Knicks 106-113

Starkiller en Ewoks gaan los in DLC Force Unleashed II

Aankomende DLC voor Star Wars: The Force Unleashed II zal hoofdpersoon Starkiller en Ewoks gaan bevatten heeft iemand van LucasArts bevestigd. De DLC zal zich afspelen op de thuisplaneet van de Ewoks, Endor, en zal lijken op "Infinite Storyline" van de Hoth bonusmissie uit het eerste deel van de serie.

De DLC zal ook nieuwe achievements en trophies meebrengen waarvan één genaamd Sith Kicker. De lengte van de DLC zal ongeveer gelijk liggen als bij het eerste spel en Starkiller zal wel anders geleveld zijn omdat het in het Infinite-universum afspeelt. Starkiller zal wel dezelfde krachten behouden als in The Force Unleashed II.

Naast de aankomende DLC die nog geen datum heeft zal er ook "Character Skinpack" komen die $1 gaat kosten. Meer informatie over laatstgenoemde is er nog niet.

Ewoks
Ewoks zijn meer dan schattige teddyberen

Bumperklevers tuigen mannen af met boksbeugel

Een bumperklever en een kompaan hebben woensdagnacht in Den Haag met een boksbeugel ingeslagen op een automobilist en zijn vader. De mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

Rond middernacht reed een 27-jarige Hagenaar met zijn 60-jarige vader over de Prinses Beatrixlaan toen iemand begon te bumperkleven. De man maakte hierop een wegwerpgebaar naar de bestuurder. Die haalde hem vervolgens in om hem klem te rijden.

Daarna stapten twee mannen uit en begonnen ze de slachtoffers te slaan. Tegen de vader is volgens de politie een boksbeugel gebruikt. De verdachten stapten vervolgens weer in hun auto en reden weg. De slachtoffers hebben hen nog een tijd gevolgd, maar de vader was zo ernstig toegetakeld dat ze naar het ziekenhuis zijn gereden.

Agenten hebben de verdachten later op de Moerweg aangehouden. Het gaat om twee Hagenaars van 30 en 33 jaar.

A15 in beide richtingen dicht door aanrijding

Door een aanrijding tussen twee auto's en een vrachtwagen is de A15 donderdagochtend in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Ressen en Bemmel. Bij de aanrijding is de vrachtwagen van het talud gereden, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het wegdek moet worden schoongemaakt en de politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Het onderzoek gaat nog tot 12.00 uur duren. De vertraging is volgens de VID ongeveer twintig minuten.

Man (19) meegesleurd door tram

Een 19-jarige Hagenaar is woensdag in zijn woonplaats bij een aanrijding enkele meters meegesleurd door een tram. De man kwam onder het voertuig terecht maar liep wonder boven wonder geen ernstige verwondingen op. Hij hield er slechts enkele schaafplekken aan heup en rug aan over, meldt de politie donderdag.

Het slachtoffer werd aangereden op de Rijswijkseweg. Hij zou over het spoor hebben gelopen en niet goed hebben uitgekeken.

Verdien dik geld als gameschrijver

Scriptschrijvers van games verdienen dik geld met het schrijven van de dialogen. Per spel verdient een schrijver tussen de $10.000 en $20.000. Dit blijkt uit een artikel dat de New York Observer online heeft gezet. Alhoewel dit geen slecht bedrag is, staat het in schril contrast met de bedragen die 'vroeger' verdiend werden.

Enkele jaren geleden kon een scriptschrijver namelijk makkelijk $100.000 vragen per spel. N'Gai Croal, een gamesjournalist, vertelde aan aan de NY Observer dat gamescript-schrijvers dik minder verdienen dan filmscript-schrijvers. Iets dat ook redelijk logisch lijkt, aangezien de markt voor films vele malen groter is.

"If you want a Frank Darabont, for instance, you need to pay Frank Darabont's quote or you don't get him. But the flip side is, if you can't afford it, than maybe he's not the best one suited and maybe you want someone who knows games better, maybe isn't as big a name, but can deliver you 60 percent to 70 percent of what Darabont brings to the table in terms of dialogue and structure."

De algemene mening die uit het onderzoek vloeide was dat de kwaliteit van script soms ver te zoeken is. Vandaar dat er weinig full-time schrijvers zijn, maar vaak freelance mensen worden gevonden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Wil jij dus een interessante baan hebben waarbij je een leuk bedragje kan verdienen; zorg dan dat je een leuk script kan schrijven.

Manager Hülkenberg haalt uit naar Williams

De manager van Nico Hülkenberg Willi Weber heeft hard uitgehaald naar Williams. Het Britse Formule 1-team maakte na afloop van de laatste race van het seizoen bekend dat het door zal gaan met Rubens Barrichello en Hülkenberg geen nieuw contract aanbiedt. Aan de jonge Duitser is geen uitleg over het waarom van de beslissing gegeven.

"Ik ben in de laatste twintig jaar niet zo behandeld," zei Weber die onder meer Michael Schumacher onder zijn hoede had. "Ik zou het niet erg hebben gevonden als ze naar me toe waren gekomen en gezegd hadden: 'We hebben geld nodig, dus we kunnen Nico niet langer behouden.' In plaats daarvan is het nu vijf voor twaalf en hebben we nog maar weinig tijd om elders terecht te kunnen."

Naar verluidt is Renault geen optie meer voor Hülkenberg, omdat de Russische regering daar met een flinke zak met geld probeert Vitaly Petrov nog een seizoen te laten rijden. Omdat ook de link met Ferrari niet lijkt te bestaan lijkt de enige optie voor Hülkenberg nu Force India nog te zijn.

Wilders respecteert besluit Sharpe

PVV-leider Geert Wilders respecteert 'ten volle' het besluit van James Sharpe om op te stappen als Tweede Kamerlid. Dat liet Wilders donderdag desgevraagd weten.

"Ik heb gisteren kennisgenomen van zijn eigen overwegingen en besluit de Kamer te verlaten en respecteer het ten volle", stelde hij. Sharpe vertrekt omdat hij de aanvallen op zijn integriteit beu is, zo gaf hij aan in de Telegraaf. Hij raakte dinsdag in opspraak toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 in Hongarije bestraft is voor het misleiden van klanten met sms-berichten. Begin dit jaar was er weer een boete. Daarnaast beweerde woensdag een atleet dat oud-hordeloper Sharpe hem twintig jaar geleden met een sportschoen met spikes geslagen heeft.

Ino van den Besselaar zal Sharpe opvolgen, aldus Wilders. De 62-jarige Van den Besselaar woont in Zoetermeer en stond als 25e op de kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni. Volgens de PVV is hij specialist op het gebied van sociaal beleid en werkte hij elf jaar bij het ministerie van Sociale Zaken en twintig jaar in de bouw als secretaris sociale zaken.

Wilders respecteert besluit Sharpe
Wilders respecteert besluit Sharpe (Foto: ANP)

Vogelgriepgeval in Hongkong

Hongkong heeft woensdag voor het eerst in zeven jaar weer een geval van vogelgriep bij een mens bevestigd. Het gaat om een vrouw van 59, die ziek terugkwam van een bezoek aan een ander deel van China.

Minister van volksgezondheid York Chow zei van de autoriteiten in China de verzekering te hebben gekregen dat er geen gevaar is dat de ziekte met pluimvee uit China wordt geïmporteerd.

Het vogelgriepvirus sloeg in 1997 voor het eerst toe in Hongkong. Zes mensen stierven en alle pluimvee werd geruimd.


Vogelgriepgeval in Hongkong (Foto: Novum)

'Albert Heijn presteert beter dan concurrentie'

Albert Heijn presteert in Nederland in alle opzichten beter dan de concurrentie, zegt chief executive John Rishton van Koninklijke Ahold nv donderdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

"We hebben in volumes, marges, winst en identieke omzet beter gepresteerd dan de markt gemiddeld", zei Rishton tijdens een telefonische conferentie met journalisten.

De CEO zei ook dat Ahold de markt in de VS vanwege de terughoudendheid van de consument 'zeker niet ziet verbeteren', maar wel inflatie ziet terugkomen. Rishton vulde aan dat winkelsluitingen van de concurrentie in de VS Ahold helpen om volumes en marktaandeel te laten toenemen.

Rishton zei verder dat Ahold nog steeds werkt aan de introductie van Albert Heijn in België. Hij wilde niet ingaan op speculaties dat Ahold interesse zou hebben om Hema over te nemen van investeringsmaatschappij Lion Capital.

Hij gaf aan dat Ahold zijn sterke kaspositie van 2,4 miljard euro zal blijven gebruiken voor aflossing van schulden, uitkering aan aandeelhouders en voor acquisities 'als zich een goede kans voordoet op de juiste tijd tegen de juiste prijs'.

Ahold maakte donderdag voorbeurs over het derde kwartaal een 10,8 procent hogere omzet van 6,7 miljard euro bekend, met een omzetstijging van 4,8 procent in de VS, onder meer door de acquisitie van Ukrop. In Nederland steeg de omzet met 4,5 procent.

"De economische omgeving blijft uitdagend, met terughoudendheid bij consumenten en aanhoudend felle concurrentie, vooral in de VS", zei Rishton.

Emanuelson ziet terugkeer bij Ajax wel zitten

Urby Emanuelson heeft Ajax nog niet verlaten of hij spreekt al over een mogelijke terugkeer. Het contract van de veelzijdige technicus loopt aan het eind van het seizoen af en hij zal na dit seizoen transfervrij uit de Amsterdam ArenA vertrekken.

''Ik probeer alles uit mijn carrière te halen wat er in zit, maar als de tijd er rijp voor is zou ik het niet erg vinden om hier terug te keren'', zegt Emanuelson op de Ajax-site. ''Je merkt vaak dat oud-spelers met open armen worden ontvangen. Ik zie dat wel zitten.''

Emanuelson speelt al sinds de E-jeugd bij de club uit Amsterdam en daar komt aan het eind van dit seizoen een einde aan. Zijn teamgenoten gaat hij het meeste missen. ''Ik heb met hen een heel goede band. Ik ken die jongens al jaren en je voelt gewoon dat we echte vrienden zijn. Daarnaast de club en het tenue. Eigenlijk alles wat met Ajax te maken heeft'', aldus Emanuelson.

[WTCC] Muller kampioen na diskwalificatie BMW

Yvan Muller heeft zijn titel in het World Touring Car Championship geprolongeerd. De Fransman valt met het weekend in Macau voor de boeg niet meer in te halen. Reden dat het kampioenschap beslist is, is dat Chevrolet een beroepszaak tegen BMW over het gebruik van versnellingsbakken heeft gewonnen.

BMW kreeg bij de vorige race in Okayama toestemming om de gewone versnellingsbak te vervangen door een sequentiële bak. Het Chevrolet-tam van Muller ging hier tegen in beroep en kreeg gelijk van het International Court of Appeal.

Door de beslissing zijn Andy Priaulx en Augusto Farfus uit de uitslagen in Japan geschrapt. Priaulx was de enige overgebleven tegenstrever van Muller in het kampioenschap en is door het inleveren van de zege die hij in de tweede race behaalde, nu kansloos voor de titel. Het besluit heeft voor Colin Turkington zijn eerste zege in het WTCC ooit opgeleverd.

Marvel vs Capcom 3 wordt nog groener

Capcom heeft een tweetal trailers de deur uitgedaan waarin we kunnen genieten van nieuwe vechters die de ring betreden. In de eerste trailer kunnen we zien hoe Mega Man Zero een paar combo's loslaat op zijn tegenstander en kunnen we zien hoe Captain America zijn mond ook als wapen gebruikt voordat het gevecht begint.

In de tweede trailer zien we She-Hulk een paar rake klappen uitdeelt aan haar ongelukkige tegenstander. Hiet ziet er naar uit dat Capcom erg zijn best doet om de fans van de stripboeken tevreden te houden.

Saudische koning draagt bevel over aan zoon

Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft het bevel over het nationale leger overgedragen aan zijn zoon, prins Mitab bin Abdullah. Het Saudische staatspersbureau heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Koning Abdullah was sinds 1962 bevelhebber. De bevelsoverdracht is een teken dat de 86-jarige vorst begint zijn taken over te dragen. Abdullah aanvaardde de troon in augustus 2005.


(Foto: Novum)

Blatter roept FIFA-commissieleden bij elkaar

Sepp Blatter heeft een extra vergadering ingelast voor alle leden van het uitvoerend comité, zo meldt De Telegraaf. De Zwitser heeft alle leden verzocht om vrijdag naar Zürich te komen voor een extra vergadering. De bijeenkomst heeft waarschijnlijk te maken met de uitkomst van een rapport dat volgende week donderdag uit komt over corruptie binnen de FIFA.

Twee undercoverjournalisten van de Sunday Times onthulden onlangs dat twee leden van het comité bereid waren om zich te laten omkopen. Ze wilden geld ontvangen in ruil voor hun stem voor de WK-organisatie van 2018 en 2022. Op korte termijn wordt duidelijk of het tweetal gestraft wordt.

Op 2 december bepalen de FIFA-commissieleden welke landen het WK van 2018 en 2022 mogen organiseren. Nederland/België heeft voor 2018 grote concurrentie van vooral Engeland en Rusland, al is ook Spanje/Portugal een kandidaat.

Zes fakkelgooiers aangehouden bij Nederland-Turkije

Tijdens de oefenwedstrijd tussen Nederland en Turkije in de Amsterdam Arena zijn woensdagavond zes fakkelgooiers aangehouden. Het mag volgens de politie een wonder heten dat niemand door de fakkels gewond is geraakt. Enkele fakkels kwamen daadwerkelijk in het publiek terecht.

De wedstrijd werd meerdere keren verstoord doordat vanuit de Turkse vakken vuurwerk op het veld werd gegooid. Een van de Turkse voetballers stapte tijdens een stillegging naar het vak om het publiek te smeken met het gooien te stoppen.

Met behulp van onder meer bewakingscamera's werden zes fakkelgooiers opgespoord. Ze zijn door agenten met hulp van beveiligingspersoneel aangehouden. Daarnaast werden twee mannen aangehouden voor belediging en één voor openlijke geweldpleging. Enkele arrestanten zitten nog vast.

Nederland won de wedstrijd met 1-0.


(Foto: Novum)

Clubarts Liverpool woedend na blessure Gerrard

Darren Burgess, fitness coach van Liverpool, is boos. Steven Gerrard kwam tegen Frankrijk namelijk langer in actie dan afgesproken was. De middenvelder raakte in de slotfase van de oefeninterland geblesseerd toen hij een duel aanging met Yoann Gourcuff.

Zijn vervanger, Peter Crouch, scoorde even later namens de Engelsen, maar die verloren ondanks die goal met 1-2 op Wembley, maar daar ligt in Liverpool niemand wakker van.

Burgess reageerde meteen na de wissel van Gerrard op zijn Twitterpagina. "Dit is amateuristisch en nu betalen wij voor de onbekwaamheid van Engeland. Een grote schande." De fysiotherapeut van Liverpool deed er nog een schepje bovenop. "Stevie geblesseerd... nog meer bewijs waarom ik die oefenduels haat."

Volgens Burgess is bondscoach Fabio Capello zijn afspraken niet nagekomen. "Steven zei dat hij een uur wilde spelen, Liverpool had daar ook om gevraagd. Maar we hadden wat problemen toen Gareth Barry uitviel", reageert Capello. "De club kan niet bepalen hoe lang een speler in het nationale team speelt. Ik begrijp hun reactie en ik ben zelf ook bezorgd."

Veteraan Litmanen in de recordboeken

Jari Litmanen heeft een plek in de recordboeken veroverd. De Finse oud-Ajacied benutte woensdag tijdens de EK-kwalficatiewedstrijd tegen San Marino een strafschop en werd daarmee de oudste doelpuntenmaker ooit in de EK-kwalificatie.

Met 39 jaar en 270 dagen loste Litmanen de Ier John Aldridge (37 jaar en 23 dagen) af als recordhouder.

Finland, een van de tegenstanders in de groep van het Nederlands elftal, boekte in Helsinki een monsterzege: 8-0. Volgens aanhoudende geruchten speelde Litmanen woensdag zijn 137e en laatste interland. De begaafde technicus debuteerde 21 jaar geleden in de nationale ploeg.

Eerder dit jaar werd in Lahti, de geboorteplaats van Litmanen, een standbeeld van hem onthuld.

Mallya: "Stoeltjes vrij bij Force India"

Force India-eigenaar Vijay Mallya meldt dat de stoeltjes voor 2011 bij zijn team nog helemaal niet ingevuld zijn. De plaats van Adrian Sutil is nog niet ingevuld, terwijl Vitantonio Liuzzi een contract voor 2011 heeft, maar ook zijn plaats lijkt nog niet helemaal zeker.

Sutil is wel in onderhandeling met Force India over een hernieuwd contract, maar de Duitser heeft concurrentie van Nick Heidfeld, Nico Hülkenberg en Karun Chandhok. "We zijn het meest attractieve team met open plaatsen," zei Mallya tegen Auto Motor und Sport.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei dat hij Karun Chandhok wel bij Force India wilde zien, maar Mallya wil er niet aan. "Iedereen die beschikbaar is wil wel voor Force India rijden. We gaan er eens met het team voor zitten en in de komende weken beslissen wie de nieuwe coureurs voor volgend seizoen gaan worden."

Emanuelson: "Zeker niet verliezen"

Urby Emanuelson begint komende zaterdag aan zijn laatste wedstrijd tegen PSV. De veelzijdige speler is bezig aan zijn zevende seizoen in Amsterdam en is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Toch richt de speler zijn pijlen eerst op komend weekend.

"We mogen zeker niet verliezen," was de duidelijke taal van Emanuelson. "PSV is degelijk en in goede doen, maar gelukkig hebben wij de laatste twee jaar gewonnen."

Met dat laatste refereerde Emanuelson naar de laatste twee confrontaties in de Amsterdam ArenA, die beide met 4-1 werden gewonnen. "Vorig seizoen maakte ik een heel mooie goal en twee jaar geleden," blikte de speler terug. "Ik had een wereldactie waaruit Micky Sulejmani scoorde. Ik speelde in beide wedstrijden gewoon heel goed, maar ik kan niet kiezen welk duel ik het mooiste vond. Vanwege dat doelpunt wordt er misschien meer naar de wedstrijd van vorig jaar gekeken."

Toch ziet Emanuelson ook een belangrijk verschil tussen het huidige Ajax en ploegen als PSV en FC Twente. "Zij winnen vaak de wedstrijden waarin ze minder spelen. Wij verliezen die meestal. Daarom moeten wij er zaterdag voor zorgen dat onze spelers die het verschil kunnen maken het gaan doen."

[Gerucht] Nieuwe game Bioware is Mass Effect multiplayer

We zagen al eerder een korte scene uit een filmpje dat de nieuwe game van Bioware liet zien. Er werd gespeculeerd en bedacht wat het nou kon zijn. Gisteren kwam er weer wat uit, een quickmark, die naar een Binary-code leidde. Die code gaf de hint iets met staal en met Vostok te maken hebben.

De staalreferentie kan duiden op Shattered Steel, een BioWare-game uit 1996. De Vostok-referentie slaat op het koudste punt ooit gemeten op de aarde, in plaats Vostok op Antartica. Maar Vostok is ook een systeem in Mass Effect.  Maar nu duikt het gerucht op dat het om een Multiplayer-shooter gaat in het Mass-Effect universum.

Website Kotaku heeft volgens bronnen gehoord dat de multiplayer zal gaan lijken op de laatste paar Call of Duty-spellen. Naast de multiplayer zal er ook singleplayer komen maar die zal geen Commander Shepard bevatten. Om de geruchten kracht te geven was er eerder dit jaar een advertentie waarin BioWare mensen zocht om een bestaande singleplayer-ervaring te pakken en die multiplayer-veilig te maken.

Daarnaast heeft mede-oprichter van BioWare, Greg Zeschuk, al eerder aangegeven dat er zich meerdere spellen in het Mass Effect-universum zullen afspelen, buiten het verhaal van de trilogie om. We zullen toch nog even moeten wachten tot 11 december want dan zal BioWare het spel onthullen op de Video Game Awards. Bekijk hieronder iedergeval nog de Quickmark.

QM

Judoka Grol blijt thuis

Henk Grol zal niet deel gaan nemen aan Grand Prix van Abu Dhabi die van 22 tot en met 24 november gehouden zal gaan worden. Bondscoach Maarten Arens acht de judoka niet fit genoeg om in de categorie tot 100 kilogram uit te kunnen komen.

"Henk is niet helemaal fit. Zeker gezien zijn voorgeschiedenis wat blessures betreft nemen we geen enkel risico," zei Arens die Grol ook niet in de Grand Slam van Tokyo en de Grand Prix van Qingdao in gaat zetten. Voor de judoka zal de World Masters half januari in Azerbeidzjan het eerste toernooi zijn waar hij weer in actie komt. "Henk gaat net als de rest van de A-ploeg in december wel mee naar Tokyo om te trainen."

Arens heeft Jeffrey Krab (-66 kg), Neal van de Kamer (-73 kg) en Benji Nortan (-81 kg) aangewezen voor het EK onder 23 jaar dat morgen in Sarajevo van start gaat. Ook Marvin Huisman (-90 kg) kan hier naar toe, maar Arens ziet hem liever bij de senioren aan het werk. "Voor Marvin liggen mogelijkheden in het traject richting de Olympische Spelen in Londen. Daarom neem ik hem mee naar Abu Dhabi."

Verkrachters straks altijd achter de tralies

Bij ernstige zeden- en geweldsmisdrijven moet geen taakstraf meer kunnen worden opgelegd. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie willen dat verkrachters, mishandelaars en ontuchtplegers altijd de cel in gaan en dienen daarom donderdag een nota van wijziging in bij de Tweede Kamer.

De VVD-bewindslieden vinden dat er toereikende straffen en maatregelen moeten komen voor daders van zeden- en geweldsmisdrijven. Volgens hen zijn deze misdrijven zeer ingrijpend en traumatisch voor de slachtoffers en hun naaste omgeving en is een taakstraf daarom niet genoeg. Het vorige kabinet diende in 2009 al een wetsvoorstel in om taakstraffen in te perken bij zeden- en geweldsmisdrijven.

Veroordeelden die wel een taakstraf opgelegd hebben gekregen, moeten voortaan hun best doen tijdens hun straf. Het Openbaar Ministerie wordt verplicht een veroordeelde achter de tralies te zetten als die de taakstraf niet of slecht uitvoert.

Nederlaag voor Palin in Alaska

De conservatieve Republikeinse politicus Sarah Palin heeft in haar staat Alaska een gevoelige nederlaag geleden. In de verkiezingen voor een zetel in de Amerikaanse Senaat won niet de door haar en de tea party gesteunde kandidaat Joe Miller, maar de zittende Republikeinse senator Lisa Murkowski. Dat bleek woensdag nadat meer dan honderdduizend met de hand geschreven stembriefjes waren geteld.

Murkowski had de voorverkiezingen bij de Republikeinen verloren, waardoor haar naam niet op het stembiljet kwam. Zij zette echter een 'write-in' campagne op poten om als outsider aan de verkiezingen deel te nemen. De laatste senator die met een dergelijke tactiek succes had was Strom Thurmond in 1954.

Ondanks de nederlaag zet Palin in op de strijd om het presidentschap in 2012. In een interview met ABC News zei de Republikeinse vicepresidentskandidate van 2008 dat zij overweegt in de race om het Witte Huis te stappen. Op een directe vraag of zij denkt Barack Obama te kunnen verslaan, antwoordde zij 'ik denk van wel'.

Van de mogelijke Republikeinse presidentskandidaten is Palin degene die de Amerikanen het meest verdeelt. Een peiling van Associated Press-GfK eerder deze maand gaf aan dat 46 procent van de Amerikanen gunstig over haar denkt en 49 procent ongunstig en dat maar vijf procent zegt niet genoeg van haar af te weten om zich een mening over haar te vormen. Onder volwassenen die zich zelf als Republikeinen beschouwen of zich tot de Republikeinen aangetrokken voelen oordeelt 79 procent gunstig over haar.


Palin leidt nederlaag in Alaska (Foto: Novum)

Groot alarm na veegpartij bij verzorgingshuis

Door een veegpartij bij zorgcentrum Riederborgh in Ridderkerk is donderdagochtend groot alarm geslagen bij de hulpdiensten. Door de stofwolken die de veegpartij gaf, sloeg een rookmelder aan en kreeg de brandweer een brandmelding.

Bij een brandmelding bij een zorgcentrum wordt altijd meteen groot alarm geslagen. Het evacueren van bejaarden die niet altijd even goed ter been zijn is namelijk geen gemakkelijke opgave. Daarom gingen gelijk twee spuitauto's en een ladderwagen ter plaatse, zegt een brandweerwoordvoerder.

Ter plaatse bleek dat bouwvakkers, bezig met een aanbouw voor het zorgcentrum, iets te ijverig hadden geveegd. Tot een evacuatie van de bewoners hoefde het dan ook niet te komen.

Een boete voor het onnodig op laten draven van de hulpdiensten wordt niet uitgedeeld. "Er is geen opzet in het spel, ongelukjes kunnen nou eenmaal gebeuren", zegt de woordvoerder. "Misschien moeten we de bouwvakkers vragen voortaan iets minder hard te vegen."

Braziliaanse politie rolt drugsbende op

De Braziliaanse politie heeft woensdag 43 mensen gearresteerd die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een internationaal opererende drugsbende. De bende zou cocaïne naar Afrika en Europa hebben gesmokkeld. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De verdachten, afkomstig uit Bolivia, Colombia en Brazilië, werden opgepakt na een achttien maanden durend onderzoek. Politiekorpsen in een aantal Zuid-Amerikaanse landen en Europa hebben meegeholpen bij het oprollen van de bende.

Interpol is gevraagd om zeven Europese verdachten aan te houden. De nationaliteiten van deze verdachten of de landen waar ze zich ophouden werden niet vrijgegeven.

De Braziliaanse politie nam een klein vliegtuig in beslag dat werd gebruikt om de cocaïne van Bolivia naar Brazilië te smokkelen. Bovendien werd 2,3 ton cocaïne aangetroffen in pakhuizen. Ook werden wapens met een groot kaliber, antitankgranaten en 33 voertuigen in beslag genomen.

De drugs werden vanuit Brazilië naar Afrika gesmokkeld aan boord van vrachtschepen die geladen waren met bijvoorbeeld sojabonen of andere bulkgoederen. Vervolgens werden kleinere schepen en vrachtwagens gebruikt om de harddrugs naar Europa te vervoeren.

Grieken herdenken opstand 1973

Meer dan tienduizend demonstranten hebben woensdag in het centrum van Athene een protestmars gehouden naar de Amerikaanse ambassade. Zij herdachten een studentenopstand in 1973 tegen de toenmalige militaire dictatuur in Griekenland. Een aantal jongeren gooide met stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie.

Met traangas en schokgranaten joeg de politie de oproerkraaiers uiteen. Zeker 49 personen werden ingerekend. Eén demonstrant moest in het ziekenhuis behandeld worden voor een brandwond. Na de protestmars bleven groepen jongeren de confrontatie met de politie zoeken.

Vanwege de financiële perikelen in Griekenland droegen verscheidene demonstranten dit jaar spandoeken waarop zij hun ongenoegen uitten over de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die de Griekse economie met een grote lening overeind houden.

Tijdens de jaarlijkse protestmars wordt de opstand op de polytechnische school in Athene op 17 november 1973 herdacht. De opstand werd door de junta de kop ingedrukt. Daarnaast protesteren de demonstranten tegen de steun die de Verenigde Staten gaven aan de junta, die van 1967 tot 1974 aan de macht was. Hoewel het exacte aantal slachtoffers niet bekend is, wordt gedacht dat de opstand destijds aan tientallen mensen het leven kostte.

Veel stagiairs ontevreden over vergoeding

Bijna de helft van de jongeren die stage loopt, krijgt geen vergoeding. Wie er wel een krijgt, ontvangt gemiddeld 169 euro per maand. Opmerkelijk is dat jongens gemiddeld meer (184 euro) krijgen dan meisjes (158 euro).

Dit blijkt uit het stageonderzoek dat FNV Jong heeft gehouden onder 574 stagiairs. Ruim de helft van de jongeren heeft zijn bijbaan moeten opzeggen of is minder gaan werken toen zij stage gingen lopen omdat het anders te druk werd. Een derde van hen kan daardoor minder goed rondkomen.

Iets meer dan de helft is ontevreden over de stagevergoeding. Vooral meisjes zijn er niet over te spreken. Ruim een kwart van de ondervraagde stagiairs heeft het gevoel te worden uitgebuit.

Over de inhoud van de stage zijn de jongeren vaak wel tevreden. Zij vinden het stagewerk doorgaans goed aansluiten bij hun opleiding en de begeleiding vanuit het bedrijf gemiddeld een 7,4 waard.

De prijs voor het beste stagebedrijf die FNV Jong donderdag voor de vierde keer uitreikt, gaat dit jaar naar Stichting Wereldhavendagen. FNV Jong ontving ruim vijfhonderd nominaties voor deze 'Monica Lewinsky Award', genoemd naar de Amerikaanse stagiair met wie oud-president Bill Clinton naar eigen zeggen 'geen seks had', maar wel een affaire.

Democraten houden Pelosi als leider

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben woensdag Nancy Pelosi herkozen als hun leider in het Congres. In januari treedt Pelosi af als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en gaat ze leiding geven aan de Democratische minderheid in het Congres.

Pelosi werd herkozen, ondanks dat sommige Democraten van mening waren dat er een nieuwe leider nodig was na de enorme verliezen die de Democraten leden bij de verkiezingen van 2 november. Pelosi weigerde het boetekleed aan te trekken voor de verliezen en was van mening dat de partij zoveel verlies heeft geleden door de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten.


Nancy Pelosi (Foto: Novum)

'Roemersma bekent aanslagen voor Rara'

De man die in 1989 werd vrijgesproken van het in brand steken van drie Makro-filialen, René Roemersma, heeft alsnog bekend dat hij die branden namens actiegroep Rara heeft gesticht. Dat doet hij in het programma Andere Tijden, schrijft de Volkskrant. Het programma wordt donderdagavond uitgezonden.

Rara bestond volgens Roemersma uit 'een gemengd gezelschap van mensen die het allemaal behoorlijk zat waren met racisme'. De Revolutionaire Anti-Racistische Actie had de Makro op de korrel genomen omdat het belangen had in Zuid-Afrika. Daarmee zou het bedrijf het apartheidsregime steunen.

Uiteindelijk werden vier filialen van de groothandel in brand gezet. In een van die vestigingen waren vijftig medewerkers aanwezig toen de brand uitbrak. Roemersma zou dat onbelangrijk vinden. "Het was geen explosief maar een brandbom. Je moet veel pech hebben om daarbij gewond te raken." Van terrorisme was volgens hem dan ook geen sprake.

Hij wijst erop dat de aanslagen op gebouwen waren gericht. Eigenaar Paul Fentener van Vlissingen heeft zich volgens Roemersma geen moment onveilig hoeven voelen. Uit de reportage blijkt volgens de Volkskrant echter dat Van Vlissingen voor zijn leven vreesde en maatregelen trof om zich te beveiligen.

Het bedrijf besloot uiteindelijk zijn winkels in Zuid-Afrika te verkopen. Later pleegde Rara ook aanslagen op het huis van staatssecretaris Aad Kosto en het ministerie van Sociale Zaken. Roemersma zegt in de uitzending niet of hij daar iets mee te maken heeft. Dat zou hij 'niet relevant' vinden.

Tegenwoordig woont Roemersma in Zuid-Amerika. Daar helpt hij ontwikkelingsorganisaties bij het opzetten van radiostations.

'Conflict justitie en getuige in zaak Ronald P.'

Een gevangene tegenover wie de verdachte van de moord op Christel Ambrosius meer moorden zou hebben bekend heeft een conflict met justitie. De gevangene waarschuwde de recherche, maar die zou hebben laten uitlekken dat hij met de politie sprak. "Ik durf uit vrees voor wraakacties niet eens meer te douchen", zegt hij donderdag in De Telegraaf.

De getuige, Rob van H., zat voor fraude in de cel. In augustus zou moordverdachte Ronald P. hem hebben gevraagd hoe hij zijn verklaringen zo kon aanpassen dat hij de dans zou ontspringen. Tijdens urenlange gesprekken bekende hij volgens Van H. ook de moord op Anneke van der Stap en nog twee slachtoffers.

Het waren volgens Van H. 'afschuwelijke verhalen' waar hij nachtmerries van kreeg. Uiteindelijk stapte hij naar de recherche. "Daar heb ik nu spijt van." De gesprekken met de recherche zijn opgenomen, maar het lekte uit dat hij met de politie had gesproken.

De getuige werd enkele keren overgeplaatst en ging vervroegd naar een halfopen inrichting. Ook daar lekte uit dat hij met de politie had gesproken. "Ik besloot daarom niet terug te keren van weekendverlof." Van H. heeft het interview dinsdag gegeven, kort daarna is hij aangehouden.

Justitie bevestigt volgens de krant dat Van H. meerdere keren als getuige is gehoord. Donderdag zou hij in hoger beroep in de Puttense moordzaak als getuige worden gehoord. In die zaak is P. eerder veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord en verkrachting van Christel Ambrosius.

P. werd in februari in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Van H. is niet de eerste die beweert dat P. van vier moorden wordt verdacht. Eerder zei Marieke van der Stap, de zus van Anneke, in De Telegraaf hetzelfde.

Negentien gijzelaars bevrijd in Nigerdelta

De Nigeriaanse strijdkrachten hebben bij een actie in de zuidelijke Nigerdelta negentien gijzelaars bevrijd. Het gaat om zeven buitenlanders, zeven Nigerianen en vijf over wie woensdagavond verder nog niets bekend was.

De bevrijding van de gijzelaars werd gemeld door een bron die bij de onderhandelingen met de gijzelnemers betrokken was. Offshore-bedrijf Afren en oliemaatschappij Exxon hadden geen commentaar, maar het Franse ministerie van buitenlandse zaken gaf een verklaring uit waarin blijdschap werd uitgesproken over de 'goede afloop'.

Onder de gijzelaars waren twee Fransen. Zij maakten met twee Amerikanen, twee Indonesiërs en een Canadees deel uit van een groep van zeven buitenlanders die 8 november van een olieplatform van Afren ware gekidnapt. De zeven Nigerianen werden afgelopen zondag ontvoerd van een nabijgelegen platform van Exxon.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de buitenlanders werd opgeëist door een groep militanten die beweerden te behoren tot de Beweging voor Emancipatie van de Nigerdelta (Mend). De beweging begon in 2006 met een campagne van bomaanslagen en ontvoeringen om aandacht te vestigen op de uitbuiting van de regio, waar vijftig jaar oliewinning tot veel vervuiling heeft geleid en nog steeds grote armoede heerst.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zei woensdagavond dat in de regio een operatie tegen kampen van militanten gaande was, maar wilde verder geen commentaar leveren.

Nederlandse student dood gevonden in Nottingham

Een 21-jarige Nederlandse student die sinds zaterdagnacht werd vermist is woensdag dood gevonden in een gracht in de Engelse stad Nottingham. Dat meldt de Britse politie donderdag.

De man studeerde aan de Nottingham Trent University en was sinds een feest op zaterdagavond nergens meer gezien. Agenten vonden het lichaam van de man nadat een buurtbewoner de politie had getipt dat hij de man zondagochtend vlak langs de gracht had zien lopen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van het overlijden van de student is. De politie stelt een onderzoek in.

'Veertig motoren A380 moeten vervangen'

Ongeveer veertig straalmotoren van Airbus A380-vliegtuigen moeten worden vervangen, heeft de baas van de Australische maatschappij Qantas, Alan Joyce, donderdag gezegd.

Het gaat om Trent 900 motoren van de Britse fabrikant Rolls-Royce, waar A380's van Qantas, Singapore Airlines en Lufthansa mee zijn uitgerust. De A380's van Emirates en Air France hebben motoren van een andere fabrikant.

Rolls-Royce zegt dat een defect onderdeel olielekkage kan veroorzaken. Een dergelijk olielek veroorzaakte 4 november brand in een motor van een A380 van Qantas die was opgestegen in Singapore. De motor ging stuk en verloor onderdelen boven het Indonesische eiland Batam. Het toestel kon veilig terugkeren, maar Qantas houdt sindsdien zijn zes A380's aan de grond.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag aan de Tokkies de PVV stemmen.

Uit onderzoek blijkt, dat de mensen die op de PVV hebben gestemd, voor het overgrote deel nog steeds vertrouwen in Wilders en zijn partij hebben. Gedoe met liegende, frauderende, bedriegende, gewelddadige, vernielzuchtige en zuipende fractieleden heeft daar niets aan veranderd. Zelfs een zedendelinquent die gewoon dele van de fractie mag blijven uitmaken, verandert daar niets aan.
 
Er is het afgelopen jaar niet alleen neerbuigend gedaan over de PVV, maar ook over de PVV-stemmer. Die is herhaaldelijk uitgemaakt voor bang, asociaal en dom:

Boek: Lauren Kate - Fallen

 

 

Scholen, een onvermijdelijk avontuur voor elke jongere die wat wil maken van zijn leven. Onderwijsinstanties hanteren tegenwoordig een heel scala aan regels om de huidige Einstein-generatie binnen de perken te houden. Voor Luce is een leuke school niet weggelegd na een mysterieus ongeluk, ze wordt door de rechter op een tuchtschool geplaatst waar big brother haar constant in de gaten houdt. Vanzelfsprekend zijn de mede-leerlingen geen lievelingetjes en moet Luce al gauw wennen aan kleinschalige criminaliteit en strenge tucht. Ogenblikkelijk valt haar oog echter op twee knappe jongens, twee tegenpolen; Cam een hoffelijke jongen en Daniël, een mysterieuze verlegen jongen. 

 

Huntelaar in bijzonder rijtje

Met zijn treffer in de gewonnen oefenwedstrijd tegen Turkije is Klaas-Jan Huntelaar toegetreden tot een bijzonder rijtje doelpuntenmakers van het Nederlands elftal. Zeven voormalig internationals scoorden eerder in vijf duels op rij. Huntelaar maakte gisteren alweer zijn negende goal in vijf wedstrijden.

Beb Bakhuys, Jan Thomée, Leen Vente en Johan Neeskens scoorden in een serie van vijf duels vijf keer. Kick Smit maakte zeven doelpunten, Noud van Melis (8) en Wout Buitenweg (9) waren nog trefzekerder. Neeskens was in 1974 de laatste die de serie neerzette.

Huntelaar in bijzonder rijtje
Huntelaar in bijzonder rijtje (Foto: ANP)

Vertaling Proces van Neurenberg beschikbaar

De stukken van het wereldberoemde Proces van Neurenberg zijn na 65 jaar ook in het Nederlands te lezen.

Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) heeft de documenten van het proces vertaald, waar onder anderen nazi-topmannen Hermann Göring en Albert Speer terechtstonden. Onder meer vonnissen en getuigenverklaringen zijn terug te lezen op de website go2war2.nl.

Het proces vond plaats in het Duitse Neurenberg tussen november 1945 en oktober 1946. Van de 22 terechtstaande kopstukken van het regime van de toen al overleden Adolf Hitler kregen er twaalf de doodstraf.

Rioolheffing gaat minder stijgen

De rioolheffing stijgt vanaf 2011 minder hard dan de afgelopen jaren het geval was. Dat heeft Stichting Rioned, de belangenbehartiger van de rioleringszorg in Nederland, donderdag bekendgemaakt.

De rioolheffing steeg de afgelopen jaren met 5,5 procent per jaar. Vanaf 2011 stijgen de kosten die ieder gezin jaarlijks kwijt is aan het onderhoud van het riool gemiddeld nog maar 2,9 procent per jaar. De afgelopen jaren waren de heffingen hoger omdat er veel onderhoud aan het openbare riool moest worden gepleegd om extreme wateroverlast tegen te kunnen gaan. Dit is inmiddels afgerond, zo laat Rioned weten.

De gemiddelde rioolheffing van een Nederlandse huishouden bedraagt het komende jaar 166 euro. Dit bedrag verschilt overigens wel per gemeente, afhankelijk van de lokale omstandigheden en de staat van het riool. De prijs blijft wel elk jaar stijgen omdat versleten riolen met regelmaat vervangen of vernieuwd moet worden.

Rioolheffing gaat minder stijgen
Rioolheffing gaat minder stijgen (Foto: ANP)

Sterk Frankrijk verslaat Engeland op Wembley

Het lukt Fabio Capello maar niet om Engeland aan de praat te krijgen. De Italiaan verloor met de Engelsen op Wembley in oefenverband met 2-1 van Frankrijk.

Karim Benzema en Mathieu Valbuena zorgen voor de Franse treffers. Vijf minuten voor tijd deed Peter Crouch voor Engeland nog wel wat terug, maar de treffer kwam te laat om Frankrijk nog in de problemen te brengen.

Niet alleen het resultaat, maar vooral ook het spel van Engeland was teleurstellend. Frankrijk was op Wembley gewoon de veel betere partij. Benzema bracht Les Bleus dan ook verdiend op voorsprong. Na rust zorgde Valbuena op aangeven van Bacary Sagna voor 2-0. Invaller Peter Crouch bracht met zijn eerste balcontact nog wel de spanning terug, maar ondanks een opportunistische speelwijze leidde dat niet tot nog een treffer.

Zweden en Duitsland kwamen in Göteborg niet tot scoren. Duitsland had gedurende de wedstrijd wel een overwicht, maar slaagde er niet in grote kansen te creëren. Zweden beperkte zich vooral tot verdedigen, maar kreeg wel de grootste mogelijkheden. Pontus Wernbloom en Ola Toivonen hadden hun vizier echter niet op scherp. De Duitse invaller Toni Kroos kreeg ver in de tweede helft ook nog een goede mogelijkheid, maar hij stuitte op PSV-doelman Andreas Isaksson.

Ook bij Roemenië-Italië kwam er geen winnaar. Het duel eindigde in 1-1. De Roemenen kwamen de eerste helft verdiend op voorsprong via Ciprian Marica. Diep in de tweede helft kwamen de Italianen op gelijke hoogte. Nadat hij eerder al een kans had gemist, knikte Fabio Quagliarella uit een corner van Andrea Pirlo de gelijkmaker binnen.


Karim Benzema viert zijn doelpunt tegen Engeland (Foto: Novum)

Pot: "Dit maakt de slechte dag tegen Oekraïne pijnlijker"

Bondscoach Cor Pot van Oranje beseft na een oefenzege op Denemarken dat de noodlottige 1-3 nederlaag tegen Oekraïne een incident was.

Jong Oranje wist na een tweestrijd tegen Oekraïne voor een EK-ticket niet door te dringen naar het hoofdtoernooi komende zomer in Denemarken. Pot zag een 'nieuw' Oranje revanche nemen voor de uitschakeling, maar volgens bondscoach wordt de pijn daardoor juist groter. Jong Oranje versloeg Jong Denemarken in een oefenduel met duidelijke cijfers (1-3).

"We hebben ze laten zien wat ze komende zomer moeten gaan missen tijdens het EK: dit elftal. Eén van de beste van Europa, ik zeg het nog maar eens", zei Pot na de zege tegen OnsOranje.

Bij de Nederlandse beloften maakten veel debutanten hun opwachting, Pot vond dat niet van invloed op het niveau van het team. "Ricky van Haaren en Jordy Clasie spelen al jaren samen op het middenveld. Bij Feyenoord in de jeugd en ook in Onder 19. Tel daarbij nog de Feyenoorders Jerson Cabral en Kelvin Leerdam en dan weet je dat die jongens elkaar door en door kennen."

De nieuwe generatie spelers biedt volgens Pot voldoende mogelijkheden om succesvol te worden in de toekomst. "Dit is wat we wilden. Ik houd daarom een heel goed gevoel over aan deze drie dagen. Maar ergens is het ook weer heel confronterend en maakt het die heel slechte dag tegen Oekraïne alleen maar weer pijnlijker...."

Gamma is dood

"R.I.P. Gamma", verschijnt er in het chatkanaal.
"WHAT?" reageer ik als een razende. Sneller dan dit kan ik niet typen. Ik trek de draadloze hoofdtelefoon van mijn oren en leg hem op het bureau naast de pc. Even niets anders aan mijn kop. Ik kan niet wachten tot ik antwoord krijg. Lang duurt het niet voordat mijn woordje een stukje naar boven springt en een zinnetje eronder zichtbaar wordt.
Het is echt zo.

Argentinië wint van Brazilië

Het oefenduel tussen de Zuid-Amerikaanse grootmachten Brazilië en Argentinië is gewonnen door de Argentijnen. De rivalen maakten er woensdagavond een open wedstrijd van. Lionel Messi scoorde vlak voor tijd de enige treffer in Khalifa International Stadium in Doha. Ronaldinho begon na een afwezigheid van anderhalf jaar bij de Seleçao in de basis.

Brazilië begon het duel voortvarend. Het elftal van bondscoach Mano Menezes had een overwicht en deelde de lakens uit. Dani Alves had de Braziliaanse dominantie in de score tot uitdrukking moeten brengen, maar hij raakte de lat. Niet veel later was Ronaldinho ook dichtbij, maar zijn hakje verraste AZ-doelman Sergio Romero niet.

Vlak voor rust deed Argentinië voor het eerst van zich spreken. Vedette Lionel Messi trof met een snoeihard afstandsschot echter net geen doel. In de tweede helft daalde de amusementswaarde van het duel. Lionel Messi scoorde echter vlak voor tijd de enige treffer van de wedstrijd.

PVV'er Sharpe stopt als Kamerlid

PVV'er James Sharpe stapt op als Tweede Kamerlid. Hij is de aanvallen op zijn integriteit beu, zo laat hij donderdag in de Telegraaf weten.

Sharpe zegt uit eigen beweging op te stappen. "Ik heb niets te verbergen. Dit is absoluut mijn eigen beslissing. Ik kan me niet meer focussen op mijn werk", aldus Sharpe in de krant.

De PVV'er raakte dinsdag in opspraak toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 in Hongarije bestraft is voor het misleiden van klanten met sms-berichten. Begin dit jaar was er weer een boete. Daarnaast beweerde woensdag een atleet dat oud-hordeloper Sharpe hem twintig jaar geleden met een sportschoen met spikes geslagen heeft.

Sharpe en PVV-leider Geert Wilders waren aan het begin van donderdagnacht niet bereikbaar voor commentaar.

Sharpe zegt in de krant dat de aantijgingen van de afgelopen dagen vol halve waarheden staan. Maar hij geeft ook aan nieuwe beschuldigingen te vrezen. "Ik ben de laatste die wegloopt voor verantwoordelijkheid. Maar ik zie al voor me dat allerlei exen van alles over mij gaan vertellen." Daar heeft hij naar eigen zeggen geen zin in. De PVV'er baalt er flink van dat hij als een 'halve crimineel' is neergezet en 'zelfs voor pornokoning uitgemaakt' is.

De PVV heeft 24 zetels in de Tweede Kamer. Ino van den Besselaar is de eerstvolgende op de lijst om Sharpe op te volgen. Van den Besselaar (14 november 1948) woont in Zoetermeer en stond als 25e op de kandidatenlijst bij de verkiezingen in juni.

PVV'er Sharpe stapt op als Kamerlid
PVV'er Sharpe stapt op als Kamerlid (Foto: ANP)

'10.000 doden door cholera in Haïti'

De cholera-epidemie in Haïti kan in een jaar tijd tienduizend doden veroorzaken. Dat zei een arts van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) woensdag.

Volgens de arts, Ciro Ugarte uit Peru, kunnen volgens de prognoses van de PAHO de komende zes tot twaalf maanden 200.000 mensen besmet raken. In het zwartste scenario sterft volgens hem 4 tot 5 procent van de patiënten.

Woensdag maakte de Haïtiaanse minister van Gezondheid bekend dat de cholera-epidemie tot nu toe 1110 levens heeft geëist. De minister zei dat woensdag 1583 nieuwe patiënten werden opgenomen. In totaal werden meer dan 18.000 mensen voor de ziekte behandeld. Het eerste geval van cholera werd ruim drie weken geleden gemeld.

Obama eert Merkel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel geëerd door haar de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten toe te kennen. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

De prijs is voor mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of nationale belangen van de VS, de wereldvrede of culturele of andere belangrijke publieke belangen. Behalve Merkel krijgen veertien anderen de decoratie, onder wie de 41e oud-president van de VS, George H. W. Bush en superbelegger Warren Buffett.

De uitreiking vindt begin volgend jaar plaats in het Witte Huis.

Obama eert Merkel met onderscheiding
Obama eert Merkel met onderscheiding (Foto: ANP)

'Kwart van criminele top 50 A'dam Zuidoost zit vast'

Een kwart van de top 50 criminele jongeren uit het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost zit inmiddels vast.

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in de gemeenteraad.

De zogenaamde top 50 is deze zomer samengesteld aan de hand van de criminele loopbaan van de jongeren. Het gaat om de grootste overlastveroorzakers. De groep bestaat uitsluitend uit mannen, van wie de meerderheid tussen de 18 en 24 jaar oud is.

Van der Laan zei verder dat er geen gewelddadige bendes actief zijn in Zuidoost. "Het gaat om individuen met een criminele geschiedenis", zo lichtte hij het recente geweld in het stadsdeel toe. "Het is heel ernstig, maar er is geen sprake van bendegerelateerd geweld."

Dinsdagavond beklemtoonde stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose ook al dat het om losstaande incidenten gaat. GroenLinks riep vandaag op om zo snel mogelijk een wapeninleveractie te houden in Zuidoost.

Straffeloos wapens inleveren in Amsterdam

Er komt in Amsterdam een campagne om straffeloos vuurwapens in te leveren. Burgemeester Eberhard van der Laan omarmde dit initiatief van Groenlinks naar aanleiding van de zoveelste schietpartij in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost deze week.

Tijdens zo’n actie kan iedereen bij de politie slag-, vuur- of steekwapens inleveren zonder dat zij voor het bezit hiervan worden vervolgd.

"Alles moet in het werk worden gesteld om het wapengekletter in Zuidoost te stoppen", zo legt fractievoorzitter Iwan Leeuwin uit. "Het zijn heus niet allemaal doorgewinterde criminelen die een wapen op zak hebben. Juist de mensen die wapens dragen uit stoerheid kunnen over de streep getrokken worden om hun wapen in te leveren als ze weten dat ze niet worden vervolgd."

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose zie dinsdagavond in de deelraadsvergadering dat de politie in Zuidoost een à twee keer per week preventief fouilleert. In 2010 is dat tot nu toe 56 keer gebeurd. Daarbij zijn negentig messen in beslag genomen en vijf vuurwapens.

Eerste beelden PSP2 DevKit gelekt

De eerste beelden van de nieuwe PSP2 zijn uitgelekt. Het gaat hier om beelden van de DevKit, oftewel de handheld waarmee de makers van games aan de slag moeten gaan. Derhalve kan het uiteindelijke design er nog wel anders uit gaan zien, maar de basis is gelegd voor de PSP2.

In de beelden zien wij een belangrijk punt wat veel mensen al eerder wilden, namelijk twee thumbsticks. Ook zitten er twee camera's en een microfoon op. Er is ook wat informatie bekend over de inhoud van het apparaat, het scherm is van HD-kwaliteit en het schijnt een behoorlijk sterk apparaat te zijn, er zal namelijk twee keer zoveel RAM in de PSP2 zitten als er in de Xbox 360 zit.

De plaatjes hieronder schijnen van een oudere DevKit te zijn, Sony heeft nieuwere kits uitgestuurd waarvan nog geen plaatjes zijn gelekt.

psp2

psp2

[MotoGP] Rossi: "Schouder was slechter dan gedacht"

MotoGP-coureur Valentino Rossi heeft gemeld dat zijn schouder er veel slechter aan toe bleek te zijn dan gedacht. De Italiaan onderging afgelopen weekend een operatie aan het gewricht en meldt dat zijn schouder weer helemaal de oude zal worden.

De negenvoudig wereldkampioen viel in april tijdens een motorcross en liep hierbij de kwetsuur aan zijn schouder op. Hij kende veel pijn en een beenbreuk op Mugello zorgde er voor dat hij een aantal races moest laten schieten. Rossi besloot zich pas na de eerste test met de nieuwe Ducati te laten opereren.

"Ik voel nog veel pijn, maar dat is normaal in de eerste dagen na een operatie. Ik heb moeite om te slapen, maar de operatie is goed verlopen. Mijn arm zich nu nog vast aan mijn nek en mijn schouder zal weer 100% worden, het is alleen een kwestie van tijd," zei Rossi tegen het TV-programma Striscia la Notizia.

Hij zei dat de aard van de schouderblessure pas tijdens de operatie duidelijk werd. "De schouder was jammer genoeg in veel slechtere conditie dan we hadden gedacht, dus de operatie duurde twee keer zo lang dan gepland. Alle pezen en al andere dingen die naar verwachting slechts licht beschadigd waren, waren in feite afgescheurd of afgebroken, waardoor ik nu een compleet nieuwe schouder heb. Ik kan niet wachten om deze te mogen testen!"

Schadelijke Aziatische boktor gevonden in Almere

In een esdoorn op een bedrijventerrein in Almere zijn sporen van de Aziatische boktor gevonden. De boktor is zeer schadelijk voor loofbomen en struiken en om verspreiding tegen te gaan, worden in een straal van honderd meter bomen verwijderd en onderzocht. Het gebied blijft vier jaar lang onder toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De sporen van de Aziatische boktor werden gevonden tijdens het snoeien van de boom. In de esdoorn zaten zestien uitvlieggaten waarvan enkele ouder dan een jaar.

Het is de eerste keer dat de Aziatische boktor in Nederland is gevonden. Tot nu toe was alleen de Oost-Aziatische boktor gesignaleerd. Deze boktor valt meer op, omdat die aan de onderkant van de stam zit. De Aziatische boktor zit hoger in de boom.

Britten stellen VS gerust over samenwerking

Groot-Brittannië is niet van plan zich terug te trekken van het wereldtoneel. Die garantie gaf de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague aan de Verenigde Staten. In Washington was de vrees ontstaan dat de Britten door bezuinigingen in de defensie-uitgaven op minder grote schaal militair actief kunnen zijn.

Tijdens een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton zei Hague dat er een 'onwankelbaar partnerschap' bestaat tussen zijn land en de VS. "Er zal voor deze regering geen vermindering zijn van de Britse rol in de wereld. Of in onze betrokkenheid bij de Verenigde Staten op het gebied van veiligheidsdreigingen", zei hij.


Hague verzekert Clinton van 'onwankelbaar partnerschap' (Foto: Novum)

Spider-Man strijdt tegen werkloosheid

In het nieuwste avontuur van Spider-Man strijdt de stripfiguur samen met de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, tegen werkloosheid in de Big Apple. Met het acht pagina's tellende stripboek met de titel Spider-Man, You're Hired! (Spider-Man, je bent aangenomen) wil New York de uitzendbureaus en andere diensten om een baan te vinden promoten.

In het verhaal, dat woensdag in zijn geheel in de New York DailyNews werd gepubliceerd, komt de werkloze Peter Parker, het alter ego van Spider-Man, op zoek naar een baan Bloomberg tegen in de metro. Ze besluiten samen te strijden tegen werkloosheid. In New York lag het werkloosheidscijfer met 9,3 procent in september iets onder het landelijk gemiddelde van 9,6 procent.

Het stripboek is ook gratis te downloaden via Apple's iTunes-website.

'NAVO ook na 2014 nog in Afghanistan'

Ook na 2014 blijven NAVO-militairen waarschijnlijk vechten in Afghanistan, ondanks de doelstelling om in dat jaar de veiligheidstaken over te dragen aan Afghaanse militairen. Dat heeft de burgerchef van de NAVO in Kabul, Mark Sedwill, gezegd.

Het einde van 2014 is volgens Sedwill geen deadline. "Het is geen doel. Het is realistisch, maar het kan niet gegarandeerd worden", zo zei hij tegen verslaggevers. Volgens Sedwill wordt het aantal NAVO-militairen -op dit moment zo'n honderddertigduizend- niet enorm teruggeschroefd, maar komt de nadruk te liggen op het trainen en adviseren van het Afghaanse leger.

Over de doelstelling voor 2014 wordt al lange tijd gesproken. Maar de aankondigingen van deze week zijn de eerste keer dat concrete stappen bekendgemaakt worden om dit doel te halen. De Verenigde Staten hebben een plan opgesteld voor de machtsoverdracht aan Afghaanse veiligheidstroepen. Hiermee moet volgend jaar een begin worden gemaakt en de transitie moet in 2014 worden afgerond. Dit weekeinde zal het plan worden gepresenteerd op de NAVO-top in Lissabon.

Zowel de NAVO als de Afghaanse regering heeft toegezegd alles te zullen doen om de transitie te laten plaatsvinden. Zij worden echter gehinderd door het toenemende geweld in het land en het stijgende aantal gesneuvelde NAVO-militairen.

Chadli maakt debuut bij Marokko

Nacer Chadli heeft woensdagavond zijn debuut gemaakt voor het Marokkaanse nationale team. De aanvaller van FC Twente speelde in de oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland de gehele wedstrijd mee.

Chadli beschikt zowel over een Marokkaanse als een Belgische nationaliteit. Ondanks dat hij zijn debuut heeft gemaakt voor Marokko, kan hij nog altijd tussen beide landen kiezen. De oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland geldt namelijk niet als een bindende interland. Chadli heeft zelf nog altijd geen keuze gemaakt tussen beide landen.

Bondscoach Erik Gerets zag zijn ploeg kort voor rust op voorsprong komen dankzij een treffer van Arsenal-spits Marouane Chamakh. Vlak voor tijd maakte Noord-Ier Rory Patterson vanaf de penaltystip echter gelijk. Feyenoorder Karim El Ahmadi kreeg van Gerets in de slotfase nog wat speeltijd. Ajax-spits Mounir El Hamdaoui zat niet bij de selectie, aangezien hij in de training voor de wedstrijd lichtgeblesseerd aan de knie raakte.

Van Barneveld en Stompé door in Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld en Co Stompé hebben zich bij de laatste zestien gespeeld tijdens het Grand Slam of Darts in Wolverhampton. Beide darters overleefden de poulefases. De winnaar van dit toernooi ontvangt een cheque van  100.000 pond (117.500 euro).

Stompé behaalde de achtste finales door een prachtige overwinning op Martin Philips. Onze landgenoot kwam met 4-1 achter, maar boog deze op sensationele wijze om naar 5-4 winst. Vrijdagavond treft onze landgenoot Colin Lloyd in de strijd om een plaats bij de laatste acht.

Van Barneveld boekte een simpele overwinning op Darryl Fitton. De overwinning van Barney kwam geen moment in gevaar, getuige de 5-1 winst. Om zijn verblijf in Engeland te verlengen, zal Van Barneveld vrijdagavond af moeten rekenen met Scott Waites.

Titelverdediger en topfavoriet voor de eindzege, Phil Taylor, plaatste zich voor de laatste zestien door Wes Newton met 5-3 te verslaan. Taylor speelt dit toernooi voor het eerst met een bril op. Na dit toernooi zal hij naar alle waarschijnlijkheid zijn ogen laten laseren.

Voor Michael van Gerwen en Vincent van der Voort zit het toernooi erop. Van Gerwen, die samen in de poule met Taylor zat, verloor al zijn groepswedstrijden. Van der Voort boekte weliswaar één zege, maar dit was niet genoeg om zich bij de laatste zestien te scharen.

Mickey Mouse is jarig!

De bekendste muis op aarde maakte zijn debuut op 18 november 1928. Het diertje met de grote oren was toen voor het eerst te zien in het tekenfilmpje Stoomboot Willie.

Deze cartoon was de eerste die in een Amerikaanse bioscoop werd vertoond. De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door een muis met grote oren.

Oorspronkelijk had de latere Mickey echter helemaal niet van die grote oren. Het ontwerp voor Walt Disney werd gedaan door Ub Iwerks. Iemand tekende 'per ongeluk' grote oren bij het ontwerp van de muis, omdat het er grappig uit zag. Iwerks vond dit echter ook wel geinig en besloot de grote oren te houden. FOK! feliciteert Mickey Mouse met zijn 82ste verjaardag!

Walt Disney wist als eerste een animatiefilm met geluid te maken, in de lees verder staat deze film.