FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 november 2010

Van Barneveld onderuit tegen Lloyd

Darter Colin Lloyd heeft vanavond dankzij een overwinning op onze landgenoot Raymond van Barneveld de leiding in groep F van de Grand Slam of Darts genomen. Barney werd door Lloyd met 5-3 aan de kant gezet.

In het begin van de wedstrijd wist de darter uit Den Haag nog op voorsprong te komen, maar wist deze weer ongedaan te maken door drie legs op rij te verliezen. Deze domper kwam hij niet meer te boven. Mocht Van Barneveld woensdag winnen van Darryl Fitton is hij zeker van een plek bij de laatste zestien.

Van den Boog juicht plan Cruijff toe

Rik van den Boog kan zich helemaal vinden in het plan van Johan Cruijff om meer oud-voetballers in de ledenraad van Ajax te krijgen. "Daar ben ik het mee eens", zegt hij in gesprek met Ajax TV. "Om meer in gesprek te komen met alle mensen die de historie van deze club hebben gebouwd, is iets dat ik alleen maar kan toejuichen."

Cruijff pleitte maandagochtend in zijn wekelijkse column in De Telegraaf voor een 'fluwelen revolutie' bij zijn oude club. Binnenkort komen er acht van de 24 plekken in de ledenraad vrij en de die zouden volgens Cruijff door oud-Ajacieden moeten worden ingevuld. Het voetbalicoon heeft al tijden stevige kritiek op Ajax, dat in zijn ogen steeds verder afglijdt.

Trainer Martin Jol hoeft volgens Van den Boog ondanks de tegenvallende resultaten niet voor zijn baan te vrezen. "Natuurlijk is hij kritisch op zichzelf, dat zijn we allemaal. Maar als we drie of vier weken slecht spelen, betekent dat echt niet dat Jol salaris moet inleveren of dat hij weg moet."

Iraanse tv zendt beelden uit van Ashtiani

De Iraanse staatstelevisie heeft maandag beelden uitgezonden van de Iraanse vrouw die veroordeeld is tot steniging. Op de beelden is te zien hoe de vrouw, de 43-jarige Sakineh Mohammadi Ashtiani, zichzelf een 'zondares' noemt.

De Iraanse staatstelevisie zond tevens beelden uit van de zoon van Ashtiani, van haar advocaat en van twee Duitsers die gearresteerd werden, nadat ze hadden geprobeerd de familie van Ashtiani te interviewen. Niet alleen de Duitsers, maar ook de zoon en de advocaat van Ashtiani zitten vast.

De gezichten van de drie Iraniërs waren onherkenbaar gemaakt. De gezichten van de Duitsers daarentegen werden duidelijk in beeld gebracht.

De voltrekking van de steniging is opgeschort en het vonnis wordt nu opnieuw bekeken door het Iraanse hooggerechtshof. De zaak leidde tot internationale verontwaardiging en bracht Teheran in verlegenheid.


Iraanse tv zendt beelden uit van Ashtiani (Foto: Novum)

Britse regering laat geluk onderzoeken

De Britse regering laat een onderzoek uitvoeren naar de mate van geluk onder de bevolking, met de bedoeling de uitkomsten in beleid te vertalen. Dat heeft het kantoor van de premier maandag gemeld. In de Britse pers werd gezegd dat het onderzoek nog deze maand begint.

Met het onderzoek wordt een verkiezingsbelofte van premier David Cameron nagekomen. Cameron zei in zijn campagne dat het welbevinden van de bevolking onderzocht zou moeten worden, opdat de regering niet alleen hoeft af te gaan op economische indicatoren zoals het bruto nationaal product.

Economen en sociale wetenschappers zijn zich de laatste jaren steeds meer gaan bezighouden met de gelukswetenschap. Uit onderzoek komt naar voren dat de economische groei niet tot gelukstoename heeft geleid.

Rechters Decembermoorden bekijken Fort Zeelandia

De rechtbank in Paramaribo die de zaak van de Decembermoorden behandelt is maandag naar Fort Zeelandia gegaan, het koloniale fort waar in 1982 vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden omgebracht.

De rechters liepen door het fort met een getuige die zegt dat Bouterse, nu president van Suriname, aanwezig was toen de activisten werden vermoord. Journalisten en leden van het publiek werden niet toegelaten.

Ook hoofdverdachte Bouterse hoefde er niet bij te zijn. Hij ontving een paar honderd meter verderop de nieuwe ambassadeurs van Cuba en Frankrijk, die hun geloofsbrieven kwamen overhandigen.

Bouterse heeft de 'politieke verantwoordelijkheid' voor de Decembermoorden aanvaard, maar ontkent een directe rol te hebben vervuld. Als president hoeft hij niet te getuigen en mocht het tot een veroordeling komen, dan kan hij zichzelf gratie verlenen en een mogelijke gevangenisstraf van twintig jaar ontlopen.

Bouterses advocaat Irwin Kanhai zei dat het bezoek aan het fort duidelijk heeft gemaakt hoe moeilijk het voor de getuige, oud-militair Birendresingh Jankipersadsingh, moet zijn geweest om Bouterse tijdens de executies te hebben gezien. "Je kon nu tenminste zien waar de kamers en kantoren waren en wat de getuigen hebben verklaard", zei hij.

In het proces staan Bouterse en 24 anderen terecht op verdenking van moord en samenzwering. De volgende zitting is vrijdag.


Fort Zeelandia (Foto: Novum)

Suu Kyi na vrijlating aan het werk

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat proberen het verbod op haar partij ongedaan gemaakt te krijgen. De partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), werd in mei ontbonden omdat ze zich niet had laten registreren voor de verkiezingen. De NLD deed dat niet omdat ze de in november gehouden verkiezingen boycotte.

Suu Kyi kwam zaterdag na 7,5 jaar huisarrest vrij en maandag besprak ze met haar advocaten hoe ze ervoor kan zorgen dat haar partij zich weer mag laten registreren. Ook voerde ze overleg met NLD-leiders van buiten Rangoon, die haar politieke netwerk in de jaren van haar gevangenschap hebben onderhouden. Suu Kyi ziet zich voor de taak gesteld de verwachtingen van haar aanhangers in evenwicht te brengen met de realiteit, die inhoudt dat de militaire junta elk moment weer een eind kan maken aan haar vrijheid.

In een interview met de BBC zei Suu Kyi maandag dat ze een 'geweldloze revolutie' nastreeft. "Ik wil niet dat het militaire regime ten val komt. Ik wil de junta zien stijgen tot de waardige hoogte van professionalisme en oprecht patriottisme", aldus de oppositieleidster. Suu Kyi zei niet te vrezen dat ze opnieuw wordt vastgezet. "Ik ben niet bang. Ik weet dat er altijd een kans is natuurlijk. Ze hebben het in het verleden gedaan en ze kunnen het opnieuw doen."

Donderdag houdt het Hooggerechtshof van Birma een hoorzitting waarin wordt beslist of de zaak over het ontbinden van de NLD wordt behandeld.


Suu Kyi na vrijlating aan het werk (Foto: Novum)

HaÔtianen zien VN'ers als cholerabron

Woedende Haïtianen hebben maandag een kampement van Nepalese VN-militairen met stenen bekogeld en gedreigd het in brand te steken. Zij houden de Nepalezen verantwoordelijk voor de uitbraak van cholera die in de afgelopen drie weken meer dan duizend levens heeft geëist.

De betogers hebben het openbare leven in de noordelijke havenstad Cap-Haïtien grotendeels stilgelegd. Zij richten hun woede ook op andere VN-bases en bureaus van de Haïtiaanse nationale politie in de stad, meldt een verslaggever van de Haïtiaanse televisie.

VN-soldaten en Haïtiaanse politieagenten schoten traangas gaf om minstens duizend betogers bij de Nepalese basis te verspreiden. Zeker drie betogers zouden gewond zijn geraakt.

Cholera kwam de afgelopen honderd jaar niet voor in Haïti. Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat de bacterie die nu actief is afkomstig is uit Zuid-Azië. De verdenking is gevallen op een andere basis van Nepalese VN-soldaten, aan een zijrivier van de Artibonite. De VN geeft toe dat de sanitaire omstandigheden op de basis te wensen overlaten, maar stelt dat de blauwhelmen niet verantwoordelijk zijn voor de cholera-uitbraak. Toch heeft er tot nog toe geen onafhankelijk onderzoek plaatsgevonden.

Over cholera bestaan veel angst en misverstanden in Haïti. President René Préval heeft de bevolking zondag in een toespraak voorgehouden dat goede hygiëne en afvoer van vuil water absoluut noodzakelijk zijn.

Cholera wordt verspreid via uitwerpselen, maar kan worden bestreden als mensen beschikken over schoon drinkwater en regelmatig hun handen kunnen wassen. In grote delen van Haïti zijn zulke omstandigheden na de verwoestende aardbeving van 12 januari echter niet aanwezig. Medische hulpverleners zijn daarom bang dat uiteindelijk honderdduizenden mensen ziek kunnen worden.

'Lucassen is al genoeg gestraft'

Het omstreden PVV-Kamerlid Eric Lucassen is niet uit de fractie gezet, omdat hij al is gestraft door de rechter voor zijn wangedrag. Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandagmiddag in een toelichting op zijn besluit om Lucassen een groot deel van zijn woordvoerderschappen te ontnemen.

Sinds vorige week bekend werd dat Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht met twee ondergeschikten toen hij sergeant was bij de landmacht en later in Haarlem buurtgenoten terroriseerde, voerde Wilders urenlange gesprekken met het Kamerlid. Wat de twee hebben besproken en of Wilders hem uit de fractie wilde zetten, daarover wilde de PVV-leider niet uitweiden. "We hebben veel opties besproken. De conclusie is dat hij in de fractie mag blijven."

Dat Lucassen het grootste deel van zijn portefeuille moet inleveren, omschreef Wilders als een 'extra sanctie', omdat hij door de rechter al is gestraft voor de ontucht. "Hij heeft zijn straf uitgezeten. Ik doe er een schepje bovenop."

Lucassen heeft het vertrouwen van Wilders en het aanzien van de partij wel fors geschaad. De PVV profileert zich als 'law and order'-partij die pleit voor harde straffen voor mensen die zich misdragen. "Hij zal echt keihard moeten terugvechten om het vertrouwen van mij, de fractie en de kiezer te herwinnen", zei Wilders. "Dat heeft een dikke knauw gekregen."

Wilders stak verder de hand in eigen boezem. "Ik had mijn huiswerk beter moeten doen tijdens de selectieprocedure." Lucassen is de vierde PVV'er die in opspraak raakt. Dion Graus, die zijn zwangere vrouw zou hebben mishandeld, Hero Brinkman (zou een barman in sociëteit Nieuwspoort hebben geslagen) en Marcial Hernandez, die een kopstoot zou hebben uitgedeeld in een Haags café, gingen hem voor.

De kwestie-Lucassen is brisant, omdat de regering steunt op een nipte meerderheid van één zetel. Mocht Lucassen uit de fractie zijn gezet, dan zou ook de steun voor het kabinet wegvallen.


Eric Lucassen (Foto: Novum)

Blizzard zoekt console-ontwikkelaars voor Diablo III

Het lijkt erop dat Blizzard, traditioneel een PC-only ontwikkelaar, zich wil uitbreiden naar consoles. Nieuwe vacatures op de website van Blizzard onder Diablo III duiden hierop. Blizzard zoekt een lead designer, lead programmer en senior producer, allemaal met het oog op consoles.

De vacatures vermelden als vereiste "ervaring in console-ontwikkeling," en "extensieve kennis van Diablo." De lead programmer vacature zoekt een ervaren engineer om console-ontwikkeling van het Diablo-team te leiden. Van origine is Diablo een PC-serie, hoewel de eerste game ook op de Playstation verscheen. Met her en der een uitzondering, zoals Starcraft 64, heeft Blizzard sindsdien alleen maar games op de PC gemaakt.

Blizzard heeft een verklaring gepost op hun community website: "We’re exploring a Diablo-related concept for consoles and are currently looking to fill a few senior console-related positions on the Diablo III team. As we’ve said in the past, with proper care the gameplay could suit the console platform, and we’re interested in seeing what talent out there might be interested in such a project. If you’re passionate about all things Diablo and have the requisite skill and experience, then head over to our jobs site to check out the positions and apply.             

Please note that this is not an announcement of a console title. We are first and foremost developing Diablo III for Windows and Mac PCs and don’t intend to allow any possibility of a console interpretation to delay or affect the release of the game."


Er is nog geen datum bekend voor Diablo III, aangekondigd in 2008, maar Blizzard kennende kunnen we er nog zeker een jaar op wachten.

Dodental brand Shanghai opgelopen tot 42

Het dodental als gevolg van de brand in een wolkenkrabber in de Chinese stad Shanghai maandag is opgelopen tot 42. Dit heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld.

Vanuit de bijna dertig etages hoge toren stegen grote zwarte rookpluimen op. Getuigen zagen hoe mensen van de wolkenkrabber sprongen. Het gebouw staat in een van de dichtstbevolkte districten van de Chinese miljoenenstad. Op foto's van de gebeurtenis is te zien hoe een helikopter een reddingswerker op het dak neerlaat.

De wolkenkrabber werd gerenoveerd, toen rond lunchtijd bouwmateriaal in brand vloog. Tientallen brandweerwagens snelden naar de plek des onheils. Politieagenten zetten het gebied af. Het hele gebouw stond in lichterlaaie. De vlammen waren van enkele kilometers afstand te zien.

De opknapwerkzaamheden waren recentelijk begonnen. De meeste bewoners woonden nog steeds in het flatgebouw. Het gebouw is een appartementencomplex voor leraren, van wie de meesten met pensioen zijn. De inwoners werden opgevangen in een nabijgelegen stadion.

Overlevende Li Xiuyun (61) vertelde dat ze samen met haar man, zoon en kleindochter van hun woning op de zestiende etage de trappen afrende, tot ze werden gered door brandweermannen. "De rook was erg dik. Mijn zoon deed zijn sokken uit, maakte ze nat, waarmee we onze neuzen bedekten." Sommige bewoners klampten zich uit nood vast aan de bouwsteigers rondom het gebouw, in een poging aan de vlammen te ontsnappen. Beneden bij de uitgang renden bewoners met roet bedekte gezichten het gebouw uit, waar reddingswerkers ze opvingen.

Na ruim vier uur slaagden brandweermannen erin de vlammen te doven. Vervolgens, in de avond, zochten reddingswerkers met grote lampen op de bovenste verdiepingen naar overlevenden.

Dodental brand Shanghai opgelopen tot 42
Dodental brand Shanghai opgelopen tot 42 (Foto: ANP)

Turkse film zet banden met IsraŽl onder druk

In bioscopen in Turkije is een trailer te zien voor een nieuwe Turkse actiefilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal: de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza in mei, waarbij negen mensen omkwamen. Als de trailer van de film, De Vallei van de Wolven - Palestina, een goede indicatie vormt, zou de film wel eens kunnen zorgen voor een verdere afkoeling van de relatie tussen Turkije en Israël.

De film is een anti-Israëlisch melodrama en is afgeleid van de omstreden maar populaire tv-serie Vallei van de Wolven. De serie gaat over een nationalistische undercoveragent die het opneemt tegen de vijanden van Turkije.

Deze keer gaat de superheld, Polat Alemdar, op zoek naar de Israëlische militaire bevelhebber die opdracht gaf voor de commandoraid. Hij wil de dood van de activisten wreken.

De tv-serie zorgde al eerder voor spanningen tussen Turkije en Israël. In de serie schieten Israëlische veiligheidstroepen oude mannen dood en ontvoeren ze kinderen. De nieuwe film zou wederom voor een diplomatieke rel kunnen zorgen.

De Israëlische parlementariër Arieh Eldad zei dat Turkije 'op hetzelfde pad is, als Iran vroeger was'. "Iran was ooit een vriend van Israël en nu is het een van onze ergste vijanden", aldus Eldad.

In 1996 tekenden Israël en Turkije een militaire samenwerkingsovereenkomst. Turkije werd hiermee een belangrijke islamitische bondgenoot van Israël. De relatie tussen de twee landen is de laatste jaren echter verslechterd door kritiek van Turkije op de behandeling van de Palestijnen door Israël. De relatie bereikte na de commandoraid een dieptepunt.

Mexicanen met miljoen euro misdaadgeld gepakt

De nationale recherche heeft zaterdagavond in een hotel in Amsterdam beslag gelegd op 940.000 euro aan contant geld. Het geld is vermoedelijk afkomstig uit criminele activiteiten. In een hotelkamer zijn drie Mexicanen van 46, 29 en 27 jaar aangehouden.

De drie mannen worden verdacht van witwassen, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De recherche onderzoekt nog waar het geld vandaan komt. Niet uitgesloten is dat het uit drugshandel afkomstig is. De verdachten worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Kort geding tegen staat om strafzaak Wilders

De benadeelde partijen in de strafzaak tegen Geert Wilders spannen een kort geding aan tegen de staat. Ze willen hiermee de rol van het Openbaar Ministerie corrigeren, zegt voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen Mohammed Rabbae maandag.

De benadeelde partijen, mensen en organisaties die zeggen schade te hebben geleden door Wilders' uitspraken, willen dat er twee nieuwe officieren van justitie worden aangesteld, dat de dagvaarding wordt aangevuld met 'ernstiger uitspraken dan die er nu in staan' en dat het OM stelt dat de uitspraken van Wilders wel strafbaar zijn en de eis aanpast.

Het Amsterdamse gerechtshof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Volgens Rabbae heeft het OM tot nu toe te veel afgeweken van de beslissing van het hof. "Die heeft bevolen dat Wilders moest worden vervolgd op basis van een aantal argumenten, maar het OM is zijn eigen gang gegaan en heeft vastgehouden aan het oorspronkelijke sepot, terwijl de uitspraken van Wilders strafbaar zijn."

De rechtszaak tegen Wilders ligt stil sinds 22 oktober toen de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Ze hadden geweigerd de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige had opgetreden, opnieuw te horen. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat zij daardoor de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Het hele proces moet nu opnieuw worden gevoerd.


Kort geding tegen staat om strafzaak Wilders (Foto: Novum)

Renault bezint zich op positie Petrov

Het Formule 1-team van Renault bezint zich nog op de positie van Vitaly Petrov. De Rus was dit jaar achter Robert Kubica tweede coureur, maar kon in die positie weinig indruk maken. Wel werd hij gisteren zesde in Abu Dhabi en hield hierbij meer dan een halve race Fernando Alonso en Mark Webber achter zich.

Toch kan de actie in Abu Dhabi mogelijk niet genoeg zijn, omdat Kubica in het kampioenschap zijn teamgenoot ruim de baas was. De Pool werd achtste met 134 punten, terwijl Petrov met een schamele 27 punten dertiende geklasseerd werd.

"We moeten binnenkort maar eens om de tafel gaan zitten en nagaan wat hij dit jaar allemaal goed en fout heeft gedaan," zei Renault-teambaas Eric Boullier tegen Motorsport-Total. "Vitaly heeft goede en slechte fasen doorgemaakt. De nadruk ligt voor ons echter op zijn prestaties gedurende de tweede seizoenshelft, omdat hij in het begin van het jaar natuurlijk een nieuweling was die alles nog moest leren en geen Formule 1-ervaring had."

'MRI-scan redt levens bij erfelijke borstkanker'

De overlevingskansen van vrouwen bij wie borstkanker vaker voorkomt in de familie, stijgen met bijna twintig procent als zij jaarlijks met een MRI-scan onderzocht worden. Met de scan worden ruim twee keer zoveel tumoren ontdekt als met een mammografie.

Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie van zes academische instellingen en kankercentra onder leiding van het Erasmus MC. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Bij bijna vijftien tot twintig procent van de vrouwen met borstkanker komt de ziekte vaker voor in de familie. Voor de studie zijn 2157 vrouwen onderzocht met een hoger risico op borstkanker.

Zes jaar na de diagnose was 93 procent van de mensen bij wie een tumor was gevonden met een MRI-scan nog in leven. Dat percentage ligt bijna twintig procent hoger dan in studies waarbij mensen niet werden gescreend met de MRI. Ook kan borstkanker met een MRI-scan al in een vroeg stadium worden ontdekt, waardoor uitzaaiing in veel gevallen kan worden voorkomen.

De onderzoekers stellen voor dat mensen die familiair zijn belast voortaan jaarlijks door de MRI worden gescreend en in sommige gevallen, als sprake is van een bepaalde genafwijking, zelfs twee keer per jaar.

Uitslagen Jupiler League speelronde 13

De afgelopen dagen werd de dertiende speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de vernieuwde stand.

RKC Waalwijk heeft vrijdagavond een moeizame uit-overwinning op Helmond Sport geboekt. Höcher zette de thuisploeg in de tiende minuut op voorsprong, en pas in de 75e minuut kwam RKC Waalwijk langszij via De Groot. In de 91e minuut pikte RKC alsnog de overwinning, nadat Schet de 1-2 wist te maken.

sc Cambuur heeft de topper tegen Sparta Rotterdam gewonnen. Topscorer van de Jupiler League, Voskamp, zette Sparta in de 31e minuut op voorsprong. Lang kon het daar niet van genieten aangezien Cambuur in de 35e minuut via een penalty al de 1-1 maakte. In de tweede helft zorgde Kaprálik en Van der Heide voor de 2-1 en 3-1. Voor Sparta was het alweer de vierde nederlaag in dertien duels, ook speelde de club al vier keer gelijk. Met 12 punten achterstand op koploper Zwolle staan de Rotterdammers om de negende plaats. Cambuur staat zesde.

Go Ahead Eagles heeft vanavond op het nippertje een puntje weten weg te halen bij FC Emmen. Emmen kwam in de 26e minuut op voorsprong via Denissen, en zag even later dat Go Ahead met tien man verder moest nadat Janota de rode kaart kreeg. Het veldoverwicht werd echter niet benut, in de 86e minuut wist Heerkens namens de bezoekers de stand gelijk te krijgen: 1-1.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
FC Emmen Go Ahead Eagles 1-1
BV Veendam RBC Roosendaal 2-1
Telstar AGOVV Apeldoorn 1-2
FC Dordrecht FC Eindhoven 2-2
SC Cambuur Sparta Rotterdam 3-1
FC Zwolle Fortuna Sittard 4-1
Helmond Sport RKC Waalwijk 1-2
MVV Maastricht Almere City FC 2-1
FC Den Bosch FC Volendam 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 13 10 2 1 31 32 - 10
2 FC Volendam 13 9 4 0 31 25 - 12
3 RKC Waalwijk 13 6 6 1 24 29 - 16
4 Helmond Sport 13 6 3 4 21 19 - 16
5 Go Ahead Eagles 13 6 2 5 20 28 - 14
6 FC Den Bosch 13 5 5 3 20 28 - 22
7 FC Eindhoven 13 5 5 3 20 21 - 15
8 SC Cambuur 13 6 2 5 20 20 - 16
9 Sparta Rotterdam 13 5 4 4 19 35 - 23
10 FC Dordrecht 13 5 2 6 16 18 - 24
11 RBC Roosendaal 13 4 2 7 14 18 - 19
12 BV Veendam 13 4 6 3 14 19 - 22
13 AGOVV Apeldoorn 13 6 1 6 13 22 - 26
14 FC Emmen 13 2 5 6 11 18 - 29
15 Telstar 13 1 5 7 8 14 - 23
16 MVV Maastricht 13 3 4 6 5 14 - 22
17 Almere City FC 13 2 2 9 5 12 - 42
18 Fortuna Sittard 13 1 2 10 3 15 - 36

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Probleem met neuswiel A380

Een Airbus A380 van de Duitse Lufthansa is maandag op de luchthaven van Frankfurt naar de terminal teruggekeerd nadat de piloot tijdens het taxiën naar de startbaan een probleem had ondervonden met het neuslandingsgestel. Een woordvoerder van Lufthansa heeft dit meegedeeld.

Het toestel zou met 395 passagiers naar Tokyo vertrekken. Technici konden geen probleem vinden en gaven het toestel weer vrij. De gestrande passagiers waren toen al met een andere A380 vertrokken, ongeveer vijf uur later dan gepland.

De A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Sommige motoren geleverd door Rolls-Royce hebben last van olielekkage. Een A380 van de Australische maatschappij Qantas verloor hierdoor eerder deze maand brokstukken van een motor boven het Indonesische eiland Batam.


Airbus A380 heeft probleem met neuswiel (Foto: Novum)

Vrouw zwaargewond bij brand Bilthoven

Een vrouw is maandagavond zwaargewond geraakt bij een brand in een flatwoning in Bilthoven. De hulpdiensten troffen de vrouw aan tijdens een schouw van de woning nadat de brand in een appartement in een complex aan de Julianalaan was geblust, meldt een politiewoordvoerder. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht.

De brand brak rond 18.00 uur uit. De brandweer had het vuur al snel onder controle. Vanwege de brand moesten de bewoners van ongeveer tien omliggende woningen korte tijd hun appartement verlaten. Zij werden opgevangen in een nabijgelegen restaurant.

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. De identiteit van de vrouw is nog onbekend.

'Emanuelson mogelijk naar VfL Wolfsburg'

Volgens Voetbal International maakt VfL Wolfsburg een grote kans om Urby Emanuelson van Ajax over te nemen. De linkspoot is na dit seizoen transfervrij en dit maakt de multifunctionele speler tot een gewild object op de transfermarkt.

VI weet te melden dat VfL Wolfsburg de beste papieren heeft om Emanuelson aan te trekken .Het is nog onduidelijk of de ploeg van trainer Steve McClaren de Nederlander in de winterstop zal halen of dat ze zullen wachten tot na het seizoen. In het laatste geval zal Emanuelson de Duitse ploeg niets kosten.

De 24-jarige Emanuelson gaf eerder te kennen graag een tussenstap te nemen, voordat hij bij een topclub aan de slag gaat. Wolfsburg lijkt daarom een goede club te zijn voor de Ajacied.

Sinds het seizoen 2004/05 komt Emanuelson het voor het eerste elftal van Ajax. Eerder werd hij al in verband gebracht met clubs uit Italië en Spanje.

Apple komt morgen met belangrijke mededeling

Computerbedrijf Apple komt morgen met een belangrijke mededeling. Op de homepage van het megabedrijf prijkt een aankondiging dat morgen er iets naar buiten komt, wat je nooit meer gaat vergeten. Geruchten op onder andere Twitter melden dat Apple muziek gaat streamen, zoals Spotify dat nu doet.

Spotify is in een korte tijd enorm populair geworden onder internetters. Bij de streamingdienst is een enorme database van muziek te beluisteren tegen een betaling. Morgen omstreeks 16.00 uur zal het nieuws omtrent iTunes naar buiten worden gebracht door Apple. De kans dat een iPhone 5 wordt aangekondigd is aanzienlijk klein, mede doordat de iPhone 4 pas een half jaar uit is.

Apple komt morgen met belangrijke mededeling (foto: Apple.com)

'Braafheid gaf Van Gaal klap in gezicht'

Edson Braafheid ontkende eerder zelf uit de selectie van Bayern München gezet te zijn. De reden voor dit gerucht is nu bekend. De linksback van Bayern München zou volgens Voetbal International zijn trainer Louis van Gaal in het gezicht geslagen te hebben. Braafheid werd buiten de selectie gehouden voor de wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg. Hij gaf zelf aan dat er iets was gebeurd in de kleedkamer, maar ging hier niet verder op in.

Braafheid ligt niet goed bij Van Gaal. Eerder liep hij al warm tijdens het duel met Borussia Mönchengladbach. Plots maakte hij een einde aan zijn warming-up en nam weer plaats op de bank. Dit tot grote woede bij Van Gaal die Braafheid vroeg hoe vaak er al was gewisseld. "Twee keer," antwoorde de speler, waarop Van Gaal vroeg: "En hoe vaak mag ik wisselen." Vervolgens moest assistent Andries Jonker tussen de twee komen om de boel te sussen.

Hoofdsponsor Mandemakers wil RKC-stadion overkopen

Hoofdsponsor Ben Mandemakers van RKC Waalwijk heeft volgens het ANP interesse om het RKC-stadion over te kopen van de gemeente Waalwijk.

Mandemakers wil het stadion overkopen als hij de bijbehorende parkeerterreinen mag laten bebouwen. De hoofdsponsor heeft een bod van vier miljoen euro gedaan op het stadion. Dat staat in een notitie die het Waalwijkse college aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De politiek in Waalwijk wil af van de dure relatie met RKC. Volgens de brief aan de gemeenteraad is de verkoop van het stadion aan Mandemakers de enige reëele optie. Wanneer de verkoop doorgang vindt dan maakt de gemeente een verlies van 4,8 miljoen euro aangezien het stadion voor 8,8 miljoen euro in de boeken staat. Daarnaast eist Mandemakers nog eens dat de gemeente de schuld van RKC van 2,3 miljoen euro kwijtscheldt. Wanneer Mandemakers de parkeerplaatsen mag laten verbouwen levert dit hem naar schatting minimaal vijf miljoen euro op.

Het Waalwijkse college stelt als alternatief voor dat het stadion niet verkocht wordt. Dan is het financieel risico groot als RKC alsnog failliet gaat. De gemeenteraad vergadert op 16 december over de twee mogelijkheden.

Hoogerland: "Het was geen slecht jaar"

Ondanks dat het voor de buitenwereld misschien wat tegenviel is Johnny Hoogerland toch wel tevreden over zijn seizoen. De renner van Vacansoleil reed minder opvallend dan in de tweede seizoenshelft, maar toch geeft hij zichzelf een ruime voldoende.

"Als vorig jaar een negen was, geef ik dit seizoen een zeven en een half," aldus Hoogerland tegen Wieler Revue. "Het was geen slecht jaar, vind ik. Maar het is jammer dat ik de echt mooie wedstrijden waar iedereen naar kijkt niet heb kunnen rijden. Daar kan je lang en kort over praten, maar je verandert er niets meer aan. Ik heb gewoon ruim 15.000 kilometer gekoerst, dat is eigenlijk best veel. En dat zonder grote Ronde!"

De winteropstand van Indie-games

Indie-games komen in opkomst komende winter. In de eerste week van December zullen er op de Indie-marktplaats van XBLA in Amerika zo'n veertien nieuwe games uitkomen. Alle veertien games zullen geprijsd zijn tussen de 80 en 400 MSP en zijn gemaakt door verschillende ontwikkelaars, bekend en onbekend.

De organisator van deze actie geeft aan dat dit gedaan wordt om terug te vechten tegen de saaie, middelmatige games van tegenwoordig. Dit doen ze op de manier zoals alleen de Indie-ontwikkelaars kunnen, met het uitbrengen van geweldige games. Bekijk hieronder de lijst met veertien games en klik hier voor meer informatie over elke game.

 • Soulcaster 2
 • Cthulhu Saves the World
 • Radiangames Crossfire 2
 • Chu's Dynasty
 • Alpha Squad
 • Epic Dungeon
 • Break Limit
 • Decimation X3
 • Asteroids Do Concern Me
 • Hypership Out of Control (Update)
 • Aphelion: Episode Two: Wings of Omega
 • ZP2KX: Zombies & Pterodactyls
 • Ubergridder
 • Rickenbacker vs. the Aliens

Indie

Nederland krijgt veldrit over de Cauberg

Nederland krijgt er een veldrit bij over de Cauberg. Ex-veldrijder Adrie van der Poel het het parcours in Valkenburg uitgestippeld.

"Niet te zwaar, zo op het einde van het seizoen," aldus Van der Poel. "Omdat we zware ondergrond kunnen krijgen bij regenweer zorg ik dat bergop gereden kan worden op verharde paden en dat we bergaf door het veld gaan."

Wereldkampioen Zdenek Stybar zal niet aan de start verschijnen. "We willen niet meedoen aan een opbod", klinkt het bij de organisatie. "We hebben wel Belgische toppers als Nys, Albert en Wellens. We moeten ook rekening houden met de concurrentie van Eeklo, hoewel er eerder gezegd was dat die wedstrijd niet meer georganiseerd zou worden."

De veldrit zal op zaterdag 19 februari verreden worden.

Italiaanse politie onderschept een ton cocaÔne

De Italiaanse politie heeft duizend kilo zuivere cocaïne onderschept. De carabinieri spreken maandag in een persbericht van de grootste vangst in Italië sinds vijftien jaar.

De drugs zaten verstopt in een scheepscontainer met landbouwwerktuigen uit Brazilië. Ze werden in de haven van Gioia Tauro in Calabrië gevonden na een tip van Britse instanties die onderzoek doen naar de georganiseerde misdaad.

De vondst in Calabrië doet betrokkenheid vermoeden van het misdaadsyndicaat 'ndrangheta. Italiaanse autoriteiten kunnen niet zeggen welke rol de 'ndrangheta precies speelt in het transport, maar ze noemen het gebruik van de haven in Calabrië opvallend, omdat zulke grote partijen drugs voor de Europese markt doorgaans via Nederland binnenkomen.


Italiaanse politie onderschept duizend kilo cocaïne (Foto: Novum)

Tientallen doden na instorting flat New Delhi

Bij de instorting van een vijf verdiepingen hoog flatgebouw in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn ten minste 32 mensen om het leven gekomen. Dat heeft hoofdcommissaris van politie B.K. Gupta meegedeeld.

Zeker zestig mensen zijn gewond geraakt. Tientallen mensen liggen nog bedolven onder het puin, zei Gupta.

Het ongeluk deed zich voor in Lalita Park, een dichtbevolkte woonwijk in het oosten van de stad. Voertuigen van de hulpdiensten hadden de grootste moeite om door de nauwe straten de plaats van het ongeluk te bereiken.

Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend.

'Ophef om seksueel getint sinterklaaslied'

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Nijmegen afgelopen zaterdag is ophef ontstaan over een lied dat gedraaid werd. Het sinterklaaslied zou een seksueel getinte tekst hebben die niet bestemd is voor kinderoren.

Uit de luidsprekers op de Waalkade schalde een bewerking van de carnavalskraker 'Ik heb een zachte G, maar ook een harde L', van Jos van Oss. De tekst van de sinterklaasversie van het nummer luidde: "Ik ben een zwarte P, en heb een witte L".


Het gewraakte sinterklaaslied

PSV en Barcelona akkoord over transfersom Afellay

PSV en FC Barcelona hebben een overeenkomst bereikt over de transfersom van Ibrahim Afellay. Nu moet de speler er zelf nog met de Spaanse club uit zien te komen.

Dat meldt Rob Jansen, zaakwaarnemer van Afellay, op de website van Sport-Promotion. Mocht Afellay er ook uitkomen met Barça, dan zal hij PSV in januari al verlaten.

"Dat zal zeker nog enige tijd gaan duren", zegt Jansen. "Zoals de gesprekken nu verlopen, ziet de zaak er vooralsnog positief uit. Maar er is zeker nog geen definitief akkoord. Dat gaat nog wel even duren. Maar als het zover is, zullen we de media en de supporters direct op de hoogte stellen via onze website."

Afellay haalt tot aan de winterstop in ieder geval nog alles uit de kast voor PSV. "Ik kan de zaken wat dat betreft goed scheiden van elkaar", zegt de aanvoerder van PSV. "Ik ben vereerd met de belangstelling van zo'n grote club als Barcelona. En natuurlijk ben ik bereid in januari de overstap te maken. Maar als alles nog niet is afgerond, dan is het nog niet afgerond, en kunnen we nog niet spreken van een akkoord. Ik wacht het wat dat betreft rustig af."

Isaychev en Paolini naar Katusha

Vladimir Isaychev en Luca Paolini rijden komend seizoen voor het Russische Protourteam Katusha.

De 24-jarige Isaychev maakte het bekend aan de website Biciciclismo. "Vandaag of morgen zullen we het, vermoedelijk éénjarige, contract  ondertekenen," aldus de Rus die moet vertrekken bij Xacobeo Galicia omdat die ploeg verdwijnt uit het peloton.

La Gazzetta dello Sport meldt dat Paolini, na drie jaar Acqua e Sapone, op zeer korte termijn eveneens een verbintenis voor één jaar bij Katusha zal tekenen.

Hoofdaanklager tribunaal in ServiŽ

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, is in Servië om vast te stellen in hoeverre dat land zijn best doet om Ratko Mladic te arresteren. Bij zijn aankomst in Belgrado zei Brammertz maandag dat de zoektocht naar Mladic niet uitsluitend op Servië is gericht. Het was voor het eerst dat hij de mogelijkheid openliet dat de voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs zich elders schuilhoudt.

Brammertz zei dat Servië verantwoordelijk blijft voor de arrestatie van Mladic, ongeacht diens verblijfplaats. De aanklager zal volgende maand aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties rapporteren hoeveel werk Servië maakt van de opsporing van Mladic en een andere voortvluchtige verdachte van het tribunaal, de voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic. De Europese Unie zal het oordeel van Brammertz zwaar laten meewegen als zij besluit of Servië een nieuwe stap mag zetten op weg naar het EU-lidmaatschap.

Kort geleden had Brammertz weinig goede woorden over voor Servië. Hij zei dat de gezochte mannen 'binnen handbereik' van de Servische autoriteiten zijn. Servië ontkende dat met klem en suggereerde dat Mladic zich niet in het land bevindt.

Mladic wordt door het tribunaal gezocht voor zijn rol in de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995 en de drie jaar durende belegering van Sarajevo in de Bosnische oorlog (1992-'95).


Hoofdaanklager Joegoslaviëtribunaal is in Servië (Foto: Novum)

Gekantelde sleepboot omgedraaid

De sleepboot die donderdag omkantelde bij Hoek van Holland is weer omgedraaid. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag. Van de boot steekt in de Rotterdamse Waalhaven nu alleen een stuk van de stuurhut boven het water uit. Dinsdag wordt het vaartuig leeggepompt.

De afgelopen dagen werd al geprobeerd de boot te kantelen, maar die pogingen mislukten. De boordcomputer van de boot wordt nu voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd, die de computer gaat uitlezen. Deze gegevens moeten helpen bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Dinsdag wordt de boot opgehesen totdat het dek boven het wateroppervlak uitkomt. Vervolgens wordt het vaartuig leeggepompt. Dan zal ook duidelijk worden of de nog vermiste kapitein zich nog in de boot bevindt. Volgens een woordvoerder van de rederij wordt de boot daarna naar een dok gebracht voor verder onderzoek. "De rederij heeft er geen zeggenschap over en moet wachten tot het onderzoek is afgerond."

De sleepboot sloeg donderdagmiddag op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland om tijdens voorbereidingswerkzaamheden voor het binnenslepen van een schip. Wellicht heeft de storm een rol gespeeld. Bij het incident kwamen twee van de vijf opvarenden om het leven. Drie van hen konden snel op het droge komen, maar een Poolse machinist werd in de nacht daarna gevonden op het strand bij 's-Gravenzande. Het lichaam van de kapitein is nog niet gevonden. Het schip is uitgekamd door duikers, die echter niet alle ruimten konden bereiken.

Toyota zet samenwerking met HRT stop

Toyota Motorsport heeft de samenwerking met Hispania Racing met onmiddellijke ingang verbroken. De reden hiervoor is dat HRT niet aan de verplichtingen heeft voldaan, zo blijkt uit een kort persbericht dat door het Japanse merk verstuurd is.

HRT werkte net als enkele andere Formule 1-teams al enige tijd met Toyota samen en wilde naar verluidt deze samenwerking intensiveren door voor 2011 gebruik te maken van een doorontwikkelde Toyota TF110. Deze onderhandelingen zijn nu mislukt en omdat HRT niet betaald heeft is een verdere samenwerking met Toyota in ieder geval de komende jaren uitgesloten.

Wel positief nieuws voor HRT is dat het team voor het seizoen 2011 gebruik zal gaan maken van de versnellingsbakken van Williams.

Er komt iets van Assassins Creed in 2011

Yves Guillemot, grote baas van Ubisoft, heeft aangegeven dat een Assassins Creed gerelateerd project volgend jaar op de markt zal verschijnen. Guillemot weigerde ook maar iets los te laten of dit deel drie in de serie zou zijn, het zou wel met de serie te maken hebben gaf hij aan.

"There will be something around Assassin's," en "That's the only thing we can say." zei Guillemot. Er is ook bekend geworden dat Ubisoft een jaarlijks iets wil maken van de game-serie Assassins Creed. Er zat twee jaar tussen deel één en deel twee en maar één jaar tussen deel twee en Brotherhood. Deze laatstgenoemde komt morgen uit in Amerika en aanstaande vrijdag in Europa.

Bekijk hieronder iedergeval de singleplayer-trailer van Assassins Creed: Brotherhood

Te snelle rentree wereldkampioen Stybar

Veldrijder Zdenek Stybar heeft een peesontsteking in zijn linkerknie. De 24-jarige wereldkampioen moet naast het nemen van ontstekingsremmers ook een paar dagen rusten. De verwachting is dat de Tsjech komend weekeinde alweer kan koersen.

Gisteren had Stybar bij de wedstrijd in Hamme-Zogge pijn in het gewricht bij het lopen. "Gelukkig is de ontsteking acuut en niet chronisch. Als Hamme-Zogge een gewone veldrit was geweest, was er niets aan de hand geweest, maar er moest extra veel gelopen worden. Ondanks de pijn wou Stybar niet opgeven. Hij is blijven knokken om in de race te blijven voor de eindzege in de Superprestige," aldus de teamleiding.

Alan Wake 2 met Kinect?

Remedy, de makers van Max Payne en Alan Wake, gaan met Kinect werken, zo is te zien in een vacature op hun website. De ontwikkelaar zoekt naar iemand die ervaring heeft met "motion controls (bv. Kinect)" voor de volgende versie van hun engine die voor het eerst werd gebruikt in Alan Wake.

Of het om Alan Wake 2 gaat is geen zekerheid, maar Remedy heeft zich eerder positief uitgelaten over de mogelijkheid om Alan Wake 2 te maken, en ze voegden daarbij toe dat Microsoft ook interesse had. Aangezien Alan Wake een first-party titel van Microsoft is lijkt het voor hun een goede kans om te laten zien dat Kinect wel degelijk gebruikt kan worden voor volwassen games. De tijd zal uitwijzen of dit ook zo blijkt.

NAVO en Rusland gaan meer samenwerken

De NAVO en Rusland tekenen komend weekeinde op de NAVO-top in Lissabon een reeks overeenkomsten. Het bondgenootschap en Moskou gaan hechter met elkaar samenwerken in Afghanistan. Dat heeft een Amerikaanse regeringsmedewerker maandag gezegd.

Een van de overeenkomsten zorgt ervoor dat de NAVO voorraden vanuit Europa naar Afghanistan kan brengen via Russisch grondgebied. Via deze route kan militair materieel niet alleen naar Afghanistan worden vervoerd -zoals nu het geval is- maar ook weer terug naar Europa.

Het bondgenootschap en Moskou gaan tevens een groot opleidingscentrum voor narcotica-agenten opzetten. Het instituut komt in Rusland en gaat agenten uit Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen opleiden. Moskou heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit over de toename van de drugssmokkel vanuit Afghanistan. Inmiddels zijn al enkele honderden agenten opgeleid in een vergelijkbaar, maar kleiner opleidingscentrum in de buurt van de Russische hoofdstad.

Ook wordt een gezamenlijk fonds in het leven geroepen om de training van Afghaans onderhoudspersoneel te financieren. De technici zijn verantwoordelijk voor het in de lucht houden van de Russische helikopters die in gebruik zijn bij de Afghaanse luchtmacht.

De overeenkomsten die worden gesloten laten zien dat de banden tussen de NAVO en Rusland, voormalige vijanden in de Koude Oorlog, behoorlijk zijn verbeterd. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei dat Rusland de visie van de NAVO deelt, dat 'de tijd is gekomen om ons geen zorgen meer over elkaar te maken, en dat we samen moeten werken'. "Dat gaan we doen", aldus Fogh Rasmussen. Hij voegde daar aan toe dat Rusland en de NAVO gezamenlijk een overzicht gaan maken van de veiligheidsdreigingen in de 21e eeuw, 'omdat we te maken hebben met dezelfde dreigingen'.

Rokje omhoog en dildo om voor Bulletstorm

People Can Fly en Epic Games werken samen aan de titel Bulletstorm. Een FPS waarin het simpel gezegd draait om een uitweg te vinden van een planeet waarop je gecrasht bent. Natuurlijk zoals op elke planeet waarop je crasht wonen daar vreemde wezens, mutanten en ander gespuis dat jij mag afknallen.

In de trailer zien we een hoop actie onder begeleiding van een stevige soundtrack en een aantal lieftallige opmerkingen. Bulletstorm staat gepland voor een release op 22 februari 2011 voor de PS3, Xbox 360 en de PC. Bekijk de trailer hieronder.

Lucassen schaamt zich diep

PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen schaamt zich diep voor het feit dat hij het vertrouwen van PVV-leider Geert Wilders en zijn fractie heeft beschaamd door zaken uit zijn verleden te verzwijgen. En hij biedt zijn vroegere buren in Haarlem nogmaals zijn excuses aan voor zijn hinderlijk en baldadige gedrag gedurende een aantal jaren.

Lucassen zei dat maandag in 1Vandaag. Hij benadrukte dat hij heel blij is dat hij van Wilders een tweede kans krijgt om te proberen het vertrouwen van de kiezer, van de PVV-fractie en van Wilders terug te winnen.

Hij zei dat hij veroordeeld is voor een relatie met een vrouwelijke militair. "Er was geen sprake van seksueel misbruik, maar ze zat wel bij hetzelfde bataljon en dus was er sprake van een gezagsverhouding tussen haar en mij. Ik had die relatie nooit aan moeten gaan, dat was een hele grote fout."

Twee nieuwe karakters getoond in Marvel vs Capcom 3

Door een lek bij Capcom zijn er weer twee nieuwe karakters gelekt van hun aankomende vechtgame Marvel vs Capcom 3. Het gaat hier om She-Hulk, de vrouwelijke versie van de Hulk en om Zero, een karakter uit de Megaman-games. Of dit de karakters zijn die Capcom deze week bekend wilde maken is niet bekend.

Op de twee plaatjes hieronder zijn de nieuwe karakters te zien, de volledige lijst personages is tot nu toe:

 1. Albert Wesker
 2. Amaterasu
 3. Captain America
 4. Chris Redfield
 5. Chun-Li
 6. Dante
 7. Deadpool
 8. Doctor Doom
 9. Dormammu
 10. Felicia
 11. Hulk
 12. Iron Man
 13. M.O.D.O.K.
 14. Magneto
 15. Morrigan Aensland
 16. Nathan Spencer
 17. Ryu
 18. Sir Arthur
 19. Spider-Man
 20. Super-Skrull
 21. Thor
 22. Trish
 23. Tron Bonne
 24. Viewtiful Joe
 25. Wolverine
 26. X-23
 27. Mike Haggar (gerucht)
 28. She-Hulk
 29. Zero

 

Marvel vs Capcom

Marvel vs Capcom 3

 

Dead Nation komt voor Sinterklaas

PlayStation Network-game Dead Nation zal op 1 december uitkomen voor de PS3 in de EU. Dit is een dag nadat hij in Amerika op het PSN te vinden zal zijn. Het spel zal zo'n €12,- gaan kosten en zal een Platinum Trophy bevatten. Twee speler co-op, online en offline, zal één van de mogelijkheden zijn in het spel.

Binnenkort kunnen we een nieuwe trailer van het spel verwachten en daarnaast ook meer informatie over het spel zijn "Metagame". Hierin zal land tegen land knokken voor de beste highscore en de recht hiermee te mogen opscheppen. Dead Nation is een Shoot 'em up waarin het draait om hordes met zombies te doden. Bekijk hieronder alvast een oudere trailer van het spel.

Betalingsgedrag Nederlanders verbetert

Het aantal Nederlanders dat problemen heeft met het aflossen van schulden stabiliseert. Van de 11,8 miljoen mensen met een lening heeft momenteel 6,6 procent moeite met het nakomen van de betalingsafspraken. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie.

Het lijkt erop dat consumenten zich meer bewust zijn van de risico's van een lening, ook houden mensen de hand op de knip. Verder is de stabilisatie het gevolg van strengere wet en regelgeving.

Betalingsproblemen ontstaan niet alleen doordat mensen te veel besteden, maar ook door bijvoorbeeld scheidingen en werkloosheid. Van 2005 tot 2009 steeg het aantal consumenten met een betalingsprobleem nog van 5,4 naar 6,6 procent. Afgelopen jaar bleef dit gelijk. Directeur Peter van den Bosch van BKR is positief, "We vinden de stabilisatie in betalingsachterstanden een goede ontwikkeling. We hopen dat deze zich doorzet en uiteindelijk resulteert in een afname."

[Upd] Ooijer accepteert schorsing

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft André Ooijer een schikkingsvoorstel gedaan van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Ooijer kreeg gisteren in de slotfase van de wedstrijd tegen AZ een rode kaart. De verdediger van Ajax plantte zijn noppen in het been van AZ-aanvaller Graziano Pellé en werd vervolgens door scheidsrechter Pieter Vink van het veld gestuurd.

Ajax heeft het voorstel in beraad. Mocht de Amsterdamse ploeg akkoord gaan met het voorstel, dan mist Ooijer de competitiewedstrijden tegen PSV en VVV Venlo.

Update 19:30 uur:

André Ooijer mist de komende twee competitiewedstrijden van Ajax tegen PSV en VVV-Venlo. De verdediger heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd.

Rolls-Royce ruilt motoren A380 om

Rolls-Royce gaat straalmotoren van Airbus A380's met olieproblemen omruilen. Motoren die het defect vertonen worden compleet vervangen door nieuwe. Als bij de defecte motoren het lekkende onderdeel is vervangen worden ze weer omgewisseld. Dat heeft een medewerker van de Britse luchtvaarttoezichthouder maandag gezegd. Rolls-Royce gaf geen commentaar.

Olielekkage leidde op 4 november tot brand in een van de vier Rolls-Royce Trent 900-motoren van een A380 van Qantas. Onderdelen van de motor beschadigden een vleugel en vielen op het Indonesische eiland Batam. Het toestel keerde terug naar Singapore, waar het een veilige landing maakte.

De Australische maatschappij houdt haar zes A380's voorlopig aan de grond. Singapore Airlines en Lufthansa, die ook A380's met Trent 900-motoren in gebruik hebben, vliegen na controle wel weer.

Rolls-Royce liet vrijdag weten dat een module in de Trent 900 moet worden vervangen. De motoren zullen ook van software worden voorzien die ze in geval van olielekkage uitschakelt voordat ze uit elkaar kunnen vallen.


Rolls-Royce gaat motoren van Airbus A380's vervangen (Foto: Novum)

Binding in buurt zorgt voor meer veiligheid

Beleidsmakers moeten investeren in buurtactiviteiten. Waar sociale binding sterker is, is namelijk minder sprake van overlast en voelen mensen zich veiliger. Dat stelt onderzoeksinsituut Nicis.

Onderzoekers van het Nicis Reinout Kleinhans en Gideon Bolt bekeken voor hun studie zes buurten in Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht. Volgens hen is sociale samenhang in een buurt ook een voorwaarde voor het ontstaan van sociale controle, zoals het aanspreken van personen op ongewenst gedrag.

Behalve investeren in bewonersactiviteiten kunnen beleidsmakers onder meer ontmoetingsplekken in de buurt creëren en wijkmanagers tot aanspreekpunt maken.

Politie verwacht verkeerschaos door staking TNT

De manifestatie van postbodes dinsdag in Den Haag veroorzaakt een grote verkeersdrukte in en om Den Haag. Dat verwacht de politie Haaglanden.

De vakbonden hebben een landelijke 24-uursstaking van de postbodes aangekondigd. De staking begint maandag om 23.00 uur en duurt tot dinsdag 23.00 uur. De bonden willen hiermee laten zien dat ze niet akkoord gaan met het gedwongen ontslag van 'vele duizenden medewerkers bij TNT'.

Voor de manifestatie rijden dinsdag vanuit het hele land bussen naar Den Haag om TNT-medewerkers af te zetten. De bussen arriveren in de Leidsestraat. Van daaruit lopen de postbodes naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit ministerie wordt door de bonden beschouwd als de verantwoordelijke voor 'de totaal mislukte marktwerking op de postmarkt'.

Uiteindelijk wordt tussen 13.00 en 15.00 uur geprotesteerd bij de Groene Toren, het hoofdkantoor van TNT Post Productie. Onder anderen FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt daar.

TNT moet mogelijk elfduizend werknemers ontslaan. Dit komt onder meer door de concurrentie waar TNT mee te maken heeft, nadat vorig jaar april de postmarkt open werd gesteld voor alle bedrijven die in Nederland post willen bezorgen.

Doordat concurrenten van TNT er niet in slagen met de bonden te komen tot cao-afspraken, werken veel medewerkers van deze ondernemingen via overeenkomsten waarmee bezorgers per stukloon betaald krijgen. Het stukloon is omstreden omdat postbezorgers daardoor veel minder zouden verdienen dan postbezorgers van TNT Post, die per uur worden betaald.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT stelt dat de actie niet gaat helpen. "Die staking, hoezeer ik hem ook begrijp, hij gaat niet helpen", zei hij zondag in Buitenhof.

'Oud Sluis opnieuw beste restaurant'

Restaurant Oud Sluis uit Sluis is opnieuw het beste restaurant van Nederland. Dat hebben de makers van de eetgids Lekker besloten, zo is maandag bekendgemaakt. Inter Scaldes uit Kruiningen stijgt van de vijfde naar de tweede plaats. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Lekker daarnaast twee restaurants op de derde plek staan, De Librije uit Zwolle en De Leest uit Vaassen.

De top tien telt twee nieuwe namen, Ivy uit Rotterdam, dat met dertien plekken is gestegen naar de zevende plaats, en restaurant Boreas uit Heeze, dat drie plekken won en nu op de tiende plaats staat. De twee restaurants die hun plek in de top tien moesten afstaan, zijn Cordial uit Oss, dat van de zesde naar de elfde plek zakte, en Da Vinci uit Maastricht, dat van de negende naar de twaalfde plek is gegaan.

In de top honderd staan in totaal zes nieuwe namen. De Groene Lantaarn uit Zuidwolde is met de 43e plek de hoogste nieuwe binnenkomer. In totaal staan er 56 nieuwe namen in de Lekker. Dit grote aantal nieuwkomers betekent volgens de eetgids dat er ook flink wat namen zijn verdwenen, deels door faillissementen en deels doordat sommige restaurants niet door de selectie kwamen.

Sly 4 gespot in compilatiegame

De sluipgame Sly Cooper krijgt een vierde deel. Dat blijkt uit een filmpje in de Sly Collection, een compilatie van de eerste drie Sly Cooper-games, die vorige week in de Verenigde Staten is uitgekomen.

De teaser kan in het hoofdmenu van de Sly Collection worden geselecteerd. In het filmpje is te zien hoe Sly in de struiken schuilt, terwijl een aantal vijanden voorbijloopt. Daarna springt er een Sly 4-logo met een vraagteken in beeld.

In Sly Cooper speelt de gamer een wasbeertje dat uit een familie vol sluwe meesterdieven afkomstig is. In de harige huid van Cooper moet de speler langs allerlei vijanden en zoeklichten sluipen om zoveel mogelijk schatten te stelen.De Niro en Pesci in Uncharted-film

De aankomende Uncharted-film krijgt mogelijk een flinke dosis starpower. Robert De Niro, Joe Pesci en Mark Wahlberg zijn benaderd voor een rol in de gameverfilming. Dat schrijft de website Showbiz411.

Uncharted: Drake's Fortune wordt geregisseerd door David O. Russell die net klaar is met 'The Fighter', met Wahlberg in de hoofdrol. Op de première van deze film liet de regisseur weten dat het script voor de gameverfilming nog moet worden geschreven. Volgens bronnen van Showbiz411 spelen New Yorkse antiekhandelaren een rol in het verhaal.

Van Uncharted zijn twee games voor de Playstation 3 verschenen waarin avonturier Nathan Drake op zoek gaat naar historische schatten. Van het eerste spel uit 2007 zijn meer dan 2,6 miljoen exemplaren verkocht. Uncharted 2: Among Thieves (2009) is met ruim 3,8 miljoen verkochte spellen nog succesvoller.

De film Uncharted: Drake's Fortune staat gepland voor 2013.


(Foto: Novum)

Homefront

Homefront is een first person shooter die zich afspeelt in het jaar 2027. Noord-Korea heeft de Verenigde Staten Bezet. Het verhaal is geschreven door John Milius, bekend van Apocalypse Now, Red Dawn en Cohan the Barbarian. Het verhaal belooft al heel wat. Wij mochten aan de slag met de singleplayer, lees hier wat wij er van vinden.

Nieuwe Driver en Ghost Recon titels vertraagd

Ubisoft heeft zojuist bekendgemaakt dat Driver: San Francisco en Ghost Recon: Future Soldier zijn vertraagd. De titels zullen uit gaan komen in het fiscale jaar 2012, wat verwarrend genoeg begint op 1 april 2011. Beide games zouden eerst uitkomen in de eerste drie maanden van 2011. De reden voor de vertraging is onbekend.

Wel heeft de uitgever gezegd dat HAWX 2 en RUSE onder de verwachtingen presteerden, zonder in details te treden. In de eerste helft van fiscaal 2011 (1 april tot 30 september 2010) heeft het Franse bedrijf een verlies geleden van 89.8 miljoen euro. Dat klinkt slecht, maar het is een verbetering van 34.5% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Just Dance voor de Wii schijnt deze verbetering te hebben geholpen, alsmede de digitale catalogus van de uitgever, die het goed heeft gedaan door titels als Scott Pilgrim vs The World.

Ubisoft hoopt op een aantal goede releases voor de rest van dit kalenderjaar. Assassin's Creed: Brotherhood, Just Dance 2, Raving Rabbids Travel in Time, Michael Jackson: The Experience, YourShape: Fitness Evolved, Motion Sports en Fighters Uncaged moeten allemaal goede zaken doen.

Volgens de directeur van Ubisoft zijn de pre-orders van Brotherhood al boven die van Assassin's Creed 2, en zijn de eerste reviews positief. Ubisoft verwacht verkoopopbrengsten van 520 miljoen euro voor het laatste kwartaal van het jaar.

Drenthe en Babel toegevoegd aan selectie

Bondscoach Bert van Marwijk heeft toch twee vervangers bij de selectie gehaald om de afmeldingen op te vangen. Royston Drenthe en Ryan Babel zitten bij de selectie die komende woensdag oefent tegen Turkije.

Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson en Khalid Boulahrouz hebben zich om diverse redenen afgemeld en Van Marwijk riep daarom Drenthe en Babel op. Drenthe kwam zesmaal in actie voor Jong Oranje, maar speelde nog niet voor het Nederlands elftal.

Prijsverlaging PSP Go faalt

Helaas voor iedere gamer die zich rijk rekende. De tweede prijsverlaging van de PSP Go die in het Verenigd Koninkrijk op het internet te vinden was blijkt een website-foutje te zijn. De prijs zou van £159.99 naar £129 zakken, maar dit is dus niet waar.

Mensen die na de advertentie op de officiële website van Sony een bestelling hebben gedaan weten nog niet of Sony hen de apparaten voor de gestelde prijs zal toesturen. De fout is nu echter al hersteld, dus de prijs is teruggezet op £159.99. Dit is de stand na de verlaging van de originele prijs van £199.99 naar £159.99 die 25 oktober overal ter wereld doorgevoerd werd.

Hopelijk komen we er nog achter of de mensen die gelijk een bestelling hebben gedaan de PSP Go ook voor de gestelde prijs in ontvangst mogen gaan nemen.

Geblesseerde Kuijt mist training Oranje

Het Nederlands elftal is vanmiddag zonder Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar begonnen aan de eerste training in de aanloop van de oefeninterland tegen Turkije. Kuijt heeft een enkelblessure en Huntelaar wordt uit voorzorg aan de kant gehouden.

Het is onduidelijk of Kuijt morgen de groepstraining hervat. Huntelaar sluit naar verwachting wel weer aan. De selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd van woensdag in de ArenA telt nog achttien spelers. Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson en Khalid Boulahrouz hebben zich afgelopen weekeinde geblesseerd afgemeld.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft geen vervangers voor het drietal opgeroepen.

Leden Italiaanse regering trekken zich terug

De politieke crisis rond de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een nieuw dieptepunt bereikt nu de fractie van zijn voormalige bondgenoot Gianfranco Fini zich maandag uit de regering heeft teruggetrokken. De regering komt hiermee niet ten val, maar de positie van Berlusconi is wel verder verzwakt.

Berlusconi ligt al langer in de clinch met Fini. Fini wil dat Berlusconi aftreedt. Zonder de steun van Fini's fractie heeft Berlusconi geen meerderheid meer in het lagerhuis. In de senaat heeft hij nog wel een minieme meerderheid.

De oppositie diende eind vorige week een motie van wantrouwen in tegen de premier. Nadat het parlement over de begroting heeft gestemd, wordt de motie van wantrouwen behandeld, waarschijnlijk half december. Zelfs als slechts alleen het lagerhuis de motie aanneemt, moet Berlusconi aftreden.

In dat geval kan de president van Italië Berlusconi verzoeken een nieuwe regering te vormen, met hemzelf of een ander uit zijn partij aan het hoofd. Wil of kan hij dit niet, dan volgen verkiezingen.

Hollandse pot populair op 'heerlijk avondje'

Niet alleen taaitaaipoppen, marsepein en pepernoten worden tijdens Sinterklaas massaal gekocht, ook ingrediënten voor stamppotten doen het goed. Nederlanders willen ook gezellig eten en gaan voor een echt wintergevoel met de ouderwetse Hollandse pot.

Dat blijkt uit cijfers van de supermarkten, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de spreekbuis van de supermarkten maandag weten. Het is pas sinds een paar jaar dat Nederlanders niet alleen cadeautjes uitpakken en gedichtjes voorlezen tijdens het 'heerlijk avondje'.

Bij de thee en het uitpakken van de cadeautjes wordt nog steeds flink gesnoept. Nederlanders kopen elk jaar tien miljoen kilo aan snoepgoed. Dat is ook dit jaar het geval. Chocolade pepernoten en wortels doen het dit jaar beter dan voorheen, weet een woordvoerder van het CBL.

Dit jaar wordt er meer geld aan cadeautjes uitgegeven. Vorig jaar werd 450 miljoen euro aan sinterklaascadeautjes uitgegeven, dit jaar verwacht Detailhandel Nederland dat er 465 miljoen euro wordt gespendeerd. Voor kinderen wordt vooral speelgoed gekocht zoals het aloude Lego, maar ook een nieuw spel, de Minotaurus, is populair. Bij dit spel bouwen kinderen zelf het speelbord en bepalen ze zelf de spelregels.

Volwassenen gaan dit jaar voor de betere parfums en kleding, maar ook voor elektronische gadgets als mp3-spelers en de John's Phone, een telefoon waar je alleen mee kunt bellen of gebeld worden.

Detailhandel Nederland verwacht dat de goedheiligman dit jaar extra luxe chocoladeletters koopt, net als luxe taarten met bijzondere smaken.

Blessure De Vrij valt mee

Stefan de Vrij lijkt geen wedstrijden te hoeven missen voor Feyenoord, nadat hij afgelopen zondag een blessure opliep. De knieblessure die Stefan de Vrij zondag opliep in het duel tegen Heerenveen lijkt erg mee te vallen. Dat meldt RTV Rijnmond.

De verdediger zal woensdag gewoon weer met de groep mee te trainen. De Vrij viel tien minuten voor het laatste fluitsignaal uit met klachten aan zijn knie.

Eerder in de wedstrijd viel Diego Biseswar al uit met een blessure aan zijn buik. Bij nader onderzoek is gebleken dat de vleugelspits een lichte kneuzing in de buikstreek heeft. Hij krijgt tot en met donderdag rust.

Onderzoek naar fataal treinongeluk

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een 15-jarige jongen uit Roosendaal. De jongen kwam maandag rond 07.00 uur in zijn woonplaats onder de trein en overleed ter plaatse. Vanwege geruchten over de mogelijke betrokkenheid van andere mensen bij het incident, is besloten tot een gedetailleerd onderzoek.

Het ongeval vond plaats op de spoorwegovergang aan de Hulsdonksestraat. Over de achtergronden van het incident bestond niet direct duidelijkheid.

Van Kessel wordt ploegleider bij Pegasus Sports

Egon van Kessel gaat de komende twee jaar als ploegleider aan de slag bij de Australische wielerploeg Pegasus Sports. De 53-jarige Nederlander is een van de vier nieuwe ploegleiders.

Naast Van Kessel heeft de Australische wielerformatie ook de komst van de Belg Hendrik Redant, de Australiër Henk Vogels en Edward Beamon uit Amerika bevestigd. Afgelopen jaar was Van Kessel ploegleider van de inmiddels opgedoekte vrouwenploeg van Cervélo. Bij Pegasus wordt Van Kessel herenigd met Redant, met wie hij eerder samenwerkte bij Domo- Farm Frites.

Pegasus had voor komend seizoen ingezet op een Protour-licentie, maar moet genoegen nemen met een status als Procontinentaal team. Dat betekent dat de ploeg niet automatisch voor grote wedstrijden wordt uitgenodigd. Bij Pegasus staan onder meer de sprinters Robbie McEwen en Robert Hunter, de Duitse kampioen Christian Knees en de Nederlander Bobbie Traksel onder contract.

'Wilders heeft dubbele moraal'

Nu het bekend is geworden dat Lucassen toch in de PVV-fractie mag blijven, stromen de reacties van de andere politieke partijen ook binnen. Vooral GroenLinks fractieleider Halsema trekt fel van leer en verwijt Wilders een 'dubbele moraal'. Hoogst waarschijnlijk doelt Halsema op de verschillende uitspraken van de PVV in het verleden en in haar verkiezingsprogramma.

Ondanks dat Lucassen is veroordeeld wegens ontucht en aangeklaagd is wegens het terroriseren van zijn buren, worden hem nagenoeg geen sancties opgelegd. Dit in schel contrast met het verkiezingsprogramma van de PVV, welke spreekt over een 'zerotolerancebeleid' richting dit soort gedrag.

Naast dat Halsema de Wilders beschuldigd van een dubbele moraal, wil ze uitleg van Premier Rutte omtrent de 'stabiliteit en geloofwaardigheid van het kabinet'. Dit kabinet wordt nu dus gedoogd door een partij met een veroordeelde crimineel als vertegenwoordiger. Samen met de PvdA en D'66 heeft GroenLinks hiervoor een verzoek ingediend bij Rutte.

Rutte herhaalt maandag wederom zijn mening omtrent deze hele affaire. Hij vindt het vooral 'een interne zaak van de PVV'. Deze mening wordt gedeeld door de fracties van de VVD en het CDA in de Tweede Kamer.

Of en wanneer er een debat komt over deze hele kwestie, is momenteel nog onbekend.


Verkiezingsposter van de PVV

Alonso: "Achterom kijken heeft geen zin"

Sebastian Vettel heeft zijn wereldtitel pas net binnen, maar concurrent Fernando Alonso is al bezig met volgend seizoen. Door een matige pitstop en een voortreffelijk rijdende Vitaly Petrov werd de Spanjaard tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi slechts zevende.

Zaterdag keert Alonso alweer terug op de baan om voor het eerst de banden van Pirelli te testen. Hiermee zal volgend jaar worden gereden in de Formule 1.

"Het was niet fijn wakker worden vandaag, moet ik eerlijk toegeven", schrijft Alonso in zijn weblog. "Het doet best wel pijn als je zo dichtbij komt en dan toch naast de titel grijpt. Het heeft echter geen zin om nu te gaan piekeren over waar we de titel precies hebben verloren. Het verschil was immers maar vier punten."

Alonso vervolgt: "In Maranello is iedereen hard aan het werk om de nieuwe auto nog beter te maken en hier in Abu Dhabi zijn de monteurs al weer druk met de test die eraan komt. Ik kan niet wacht om zaterdag weer in de auto te stappen en de nieuwe Pirelli-banden uit te proberen."

'Pienaar overweegt overstap naar Liverpool'

Everton-speler Steven Pienaar zou niet onwelwillend staan tegenover een overstap naar aartsrivaal Liverpool. De Zuid-Afrikaanse middenvelder heeft een aflopend contract op Goodisan Park en kan aan het einde van het seizoen transfervrij overstappen naar een andere club.

De 28-jarige oud-speler van Ajax en Borussia Dortmund zou een aanbieding hebben gekregen van Everton. Maar trainer David Moyes heeft ook te kennen gegeven dat hij één van zijn sterspelers zal moeten laten gaan.

Arsenal, Tottenham Hotspur en Internazionale zouden Pienaar al in de gaten houden. Goal.com heeft daarnaast vernomen dat als Liverpool aanklopt bij Pienaar dat hij dan niet direct nee zal verkopen aan de Reds.

Offerfeest begint voor moslims

Moslims vieren vanaf dinsdag weer drie dagen lang Offerfeest. Het Offerfeest begint zeventig dagen na de Ramadan. Op de eerste dag is er doorgaans een gezamenlijk gebed, de zogeheten salat, gevolgd door een preek. Het Offerfeest herinnert de islamitische gelovigen eraan dat ze bereid moeten zijn alles op te offeren voor hun god, Allah.

Tijdens het Offerfeest herdenken moslims dat de profeet Ibrahim zijn zoon wilde offeren in opdracht van Allah, zo staat in de Koran. Toen Ibrahim op het punt stond zijn zoon daadwerkelijk te offeren, weerhield Allah hem daarvan en werd er een ram geofferd.

Om die gebeurtenis te vieren, offeren moslims tijdens het feest een geit, schaap of rund, dat zij ritueel slachten.

Besnijdenis als wapen tegen aids in Zimbabwe

De Verenigde Staten staan hoog op de lijst van vijanden van president Robert Mugabe, maar spelen desondanks een belangrijke rol bij de bestrijding van aids in diens land, Zimbabwe. De Amerikanen gebruiken daarvoor een middel dat even goedkoop als simpel is: besnijdenis, een ingreep die zou kunnen zorgen voor een sterke daling van het aantal aidsbesmettingen.

Meer dan een miljoen Zimbabwaanse mannen in de leeftijdsgroep die seksueel het actiefst is zullen de komende zeven jaar worden besneden, zo is de bedoeling. Sinds mei vorig jaar is de ingreep, die tien minuten in beslag neemt, bij twaalfduizend mannen uitgevoerd. De VS heeft in het eerste jaar 6,6 miljoen dollar bijgedragen in de bekostiging van het besnijdenisprogramma en heeft meer geld toegezegd.

Ondanks de sancties die het Westen Mugabe heeft opgelegd om hem te dwingen de mensenrechten beter na te leven heeft de VS Zimbabwe sinds 2002 ruim een miljard dollar aan hulp geschonken. Dat geld is bijvoorbeeld uitgegeven aan aidsklinieken, waar inmiddels twee miljoen mensen op aids zijn getest of zijn behandeld. Deze maand zegde de VS nog eens vijftig miljoen dollar toe voor aidsprogramma's.

Mugabe dwarsboomt die programma's niet, maar vrijwilligers die aidsvoorlichting geven aan de armen zijn er door aanhangers van de president wel van beschuldigd de politieke agenda van de VS uit te voeren en voor de oppositie te werken.

De 32-jarige Tineyi Marokwe werd onlangs besneden in een kliniek in de hoofdstad Harare. Hij vertelt dat hij het eng vond, maar is blij dat hij het gedaan heeft. "Ik begreep dat het mijn leven kon redden", zegt Marokwe, een werkloze arbeider. Voor hij onder het mes ging werd hem verteld dat het waarschijnlijk een beetje pijn zou doen als de verdoving was uitgewerkt, dat hij zich zes weken van seks moest onthouden en dat hij drie keer moest terugkomen voor nabehandeling. Na de operatie toog Marokwe naar de bushalte en zei: "Ik ga het aan al mijn vrienden vertellen". De kliniek voert veertig besnijdenissen per dag uit en denkt dat aantal als de vraag stijgt op te voeren naar 180.

Als in 2017 1,2 miljoen Zimbabwanen zijn besneden zullen daarmee 750.000 aidsbesmettingen zijn voorkomen, zegt Bill Jansen van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling in Zimbabwe. Uit proefprogramma's elders in Afrika is gebleken dat het aantal hiv-infecties door besnijdenis met 60 procent afneemt, vertelt hij. Het streven is dat in de toekomst jongetjes in Zimbabwe bij hun geboorte worden besneden. Momenteel is ruim 10 procent van de Zimbabwaanse mannen besneden. Condooms en seksuele trouw blijven belangrijke middelen ter bestrijding van aids, maar besnijdenis helpt ook, doordat de voorhuid extra gevoelig is voor het aidsvirus.

Volgens de ngo Population Services International (PSI) is ongeveer 13 procent van de Zimbabwaanse bevolking seropositief, maar in de leeftijdsgroep van 13 tot 30 is dat meer dan 20 procent.

De besnijdenis is gratis, USAID neemt het grootste deel van de kosten op zich, maar overwogen wordt een kleine vergoeding te gaan vragen. "Als iets gratis is zijn mensen geneigd te denken dat het niets waard is", zegt Roy Dhlamini, maatschappelijk werker bij PSI. Dat bleek toen er gratis condooms beschikbaar werden gesteld. De Zimbabwanen hadden er weinig belangstelling voor, maar dat veranderde toen er een symbolisch bedrag van tien dollarcent voor werd gevraagd.


Besnijdenis moet aantal aidsbesmettingen terugdringen (Foto: Novum)

Wetenschappers graven Deense astronoom op

Een internationaal team van onderzoekers heeft maandag het graf geopend van de beroemde zestiende-eeuwse astronoom Tycho Brahe. Zij willen zijn plotselinge en mysterieuze dood in 1601 onderzoeken.

Brahe werd geboren in 1546 en is begraven in de Týnkerk in Praag. Na onenigheid met de Deense koning liet Brahe zijn wetenschappelijke observatorium op het eiland Hven achter zich en vertrok op uitnodiging van de Heilige Roomse Keizer Rudolf II naar de Tsjechische hoofdstad. Zijn buitengewoon nauwkeurige waarnemingen van sterren en planeten droegen bij aan het ontstaan van de vroegmoderne astronomie.

Lange tijd werd aangenomen dat Brahe overleed aan een blaasontsteking, die volgens de legende een gevolg zou zijn van zijn weigering tijdens een receptie de etiquette te breken door naar het toilet te gaan.

Onderzoek in 1996 in Zweden en later Denemarken van haren uit zijn snor en van zijn hoofd -de haren werden bij een eerdere opgraving van zijn overblijfselen in 1901 verkregen- toonde een bijzonder hoge concentratie kwik aan. Hieruit ontstond de theorie dat Brahe zou zijn bezweken aan een kwikvergiftiging en misschien wel zou zijn vermoord.

Deze keer wordt het graf opengemaakt om overblijfselen te onderwerpen aan CAT-scans en een röntgentechniek die PIXE-analyse wordt genoemd. Op deze wijze moet worden vastgesteld dat Brahe in de laatste weken van zijn leven kwik tot zich heeft genomen via een pijnstiller die het metaal bevatte. De resultaten van het onderzoek worden volgend jaar verwacht.

[NHL] Zweedse scheidsrechter maakt debuut

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is allang niet meer alleen voor Amerikaanse en Canadese spelers. De vele Zweden, Finnen, Russen, Tsjechen en andere Europeanen worden echter binnenkort geleid door een Zweedse scheidsrechter. Marcus Vinnerborg wordt daarmee de eerste leidsman van buiten de Verenigde Staten en Canada.

Vinnerborg fluit deze week twee duels in de NHL: Dallas Stars - Anaheim Ducks en Colorado Avalanche - San Jose Sharks. De 38-jarige Zweed werkte voorheen in de Zweedse Elite League en floot al op een aantal internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen van Vancouver.

Vinnerborg is in eerste instantie aangenomen om in de American Hockey League te fluiten, een niveau onder de NHL. Sinds het ijshockeyseizoen half september begon, deed hij het daar blijkbaar zo goed dat hij nu al zijn NHL-debuut maakt.

Sfinxen opgegraven in Egypte

Archeologen hebben in Egypte, langs de oude verbindingsweg tussen de tempels van Luxor en Karnak, twaalf sfinxen opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden maandag bekendgemaakt. De ontdekking werd gedaan in een pas uitgegraven deel van de Boulevard van de Sfinxen.

Een groot deel van de Boulevard van de Sfinxen ligt onder het moderne Luxor, in het zuiden van Egypte. De zandstenen weg, waarlangs sfinxen waren opgesteld, stamt uit de periode dat farao Nectanebo I aan de macht was, van 380 tot 362 voor Christus. De weg werd gebruikte voor religieuze processies.

Egypte wil de hele Boulevard uitgraven. De weg werd ernstig beschadigd tijdens de Romeinse tijd door de aanleg van wegen en huizen en het hergebruik van sfinxen voor andere bouwprojecten.

'Groot-BrittanniŽ nog steeds wereldmacht'

Groot-Brittannië kan een wereldmacht blijven, ondanks de opkomst van nieuwe economieën als China, als de economische problemen van het land worden opgelost. Dat zegt de Britse premier David Cameron maandag in een toespraak.

Cameron verwerpt het idee dat de opkomst van nieuwe economische machten betekent dat Groot-Brittannië 'apologetisch van het wereldtoneel verdwijnt'. "Wat ik mijn eerste zes maanden als premier heb gezien is een Groot-Brittannië in het centrum van alle grote discussies. Dus ik verwerp de these van verval."

Volgens de premier heeft het land een 'machtige combinatie van middelen', waaronder een van de grootste defensiebudgetten ter wereld, een 'levendige en tolerante samenleving' en een op het buitenland gerichte economie.

Het verminderen van de staatsschuld is een van de grootste prioriteiten, omdat 'economische zwakte in het land zich vertaalt in politieke zwakte in het buitenland'. Een sterke economie herstelt volgens Cameron bovendien het respect en zelfvertrouwen van het land. "Dus hoe sneller we ons land op orde hebben, des te substantiëler en geloofwaardiger onze impact in het buitenland is", aldus de premier.

Groot-Brittannië heeft de vijfde economie ter wereld. Het land moet de Verenigde Staten, Japan, China, Duitsland en Frankrijk voor zich dulden. De Britse regering gaat de komende vier jaar 81 miljard pond (ruim 95 miljard euro) bezuinigen om de staatsschuld te verminderen.


'Groot Brittannië kan wereldmacht blijven' (Foto: Novum)

Topclubs verspreid in KNVB-beker

In de week voor kerstmis krijgen de Nederlandse voetbalfans nog een aantrekkelijk menu voorgeschoteld in het KNVB-bekertoernooi. De topclubs komen over drie dagen verspreid in actie. Het gaat om in totaal acht duels in de achtste finales van het nationale bekertoernooi.

Landskampioen FC Twente speelt op dinsdag 21 december thuis tegen Vitesse (aanvang: 20.45 uur). Telstar - NAC Breda en Sparta Nijkerk - Noordwijk zijn eveneens op deze dag vastgesteld.

PSV gaat woensdag 22 december op bezoek bij Roda JC (aanvang: 20.45 uur). Op deze avond staan ook FC Utrecht - FC Volendam en Achilles'29 - RKC Waalwijk op het programma.

Titelhouder Ajax speelt op donderdag 23 december thuis tegen AZ (aanvang: 20.45 uur). SC Genemuiden komt op die dag uit tegen FC Groningen.

Fietser gewond door draad in bos

In een bos in het Limburgse Helden is maandagochtend een fietser lichtgewond geraakt nadat hij tegen een draad was gefietst. De draad was op ooghoogte gespannen en hij raakte gewond aan zijn neus. De politie heeft het toezicht in het bos verscherpt.

Een wandelaar had zondagmiddag bij de politie al gemeld dat op een andere plek in het bos een draad was gespannen. De politie roept wandelaars en fietsers op op te letten en bijzonderheden door te geven.

Het slachtoffer fietste over de Nachtegaalstraat, een weg in de bossen in Helden, die eerder al in het nieuws kwamen omdat iemand er gevaarlijke valkuilen had gegraven.

Luiten beste Nederlander op wereldranglijst

Golfer Joost Luiten is vanaf vandaag de beste Nederlander op de wereldranglijst. Dankzij zijn goede prestatie tijdens de Singapore Open, passeerde hij Robert-Jan Derksen.

Luiten klom van plek 126, naar 108, terwijl Derksen zakte van de 121e naar de 130e plek. De uit Bleiswijk afkomstige Luiten dankte zijn stijging aan zijn goede vorm van de laatste weken. Hij wist drie toernooien op rij bij de beste vijf te eindigen. Begin dit jaar stond Luiten rond plek 700.

De 23-jarige Luiten werd afgelopen weekend veertiende op het sterk bezette Singapore Open, dat gewonnen werd door de Australische golfer Adam Scott. Derksen wist in Singapore de cut niet te halen.

Lee Westwood behoudt de eerste positie op de wereldranglijst. De Engelsman blijft daarmee nummer twee Tiger Woods en de Duitser Martin Kaymer nog altijd voor.

Cel voor oplichten kamerhuurders

Een man uit Utrecht is maandag veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het oplichten van potentiële kamerhuurders. De rechtbank in Utrecht acht de 33-jarige man schuldig aan meerdere oplichtingen en pogingen daartoe, en deelname aan een criminele organisatie.

De man bood samen met anderen woonruimte te huur aan in Utrecht. Hij vroeg slachtoffers huur of borg over te maken, maar de panden waren helemaal niet beschikbaar. Ze stonden leeg om te worden gerenoveerd. In totaal 116 mensen reageerden op het aanbod van de Utrechter, 58 van hen maakten geld over.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geldproblemen noemt als reden voor de oplichting. Ook verklaart hij dat hij niet had gedacht dat zoveel mensen zouden reageren. Maar volgens de rechter is het algemeen bekend dat in Utrecht de kamernood hoog is.

Tegen de man was drie jaar cel geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat het minder feiten bewezen achtte dan justitie. Ook nam de rechtbank mee dat de man niet eerder tot een langdurige celstraf is veroordeeld.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 31-10-2010 t/m zaterdag 06-11-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Afgelopen week was de release van Call of Duty: Black Ops en Microsofts Kinect, beide grote namen maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Deze week is dat duidelijk Black Ops die plaats één, twee en vijf overneemt. Kinect Sports neemt plaats vier in beslag en op plaats drie staat... Just Dance 2, onverslaanbaar. Maar één game weet de ranglijst te beklimmen en dat is Halo: Reach die stijgt van plaats 24 naar 19. Medal of Honor (van 15 naar 32) en Star Wars: The Force Unleashed 2 (van 16 naar 33) zijn beide de dalers van de week.

De lijst bestaat uit elf Wii-games, zeventien Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-game en twee DS-games.

Top40

Brandbrief Dierenbescherming over damherten

De Dierenbescherming heeft een brandbrief naar de gemeente Amsterdam gestuurd met het dringende verzoek geen toestemming te geven voor het jagen op damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Amsterdam beslist daar binnenkort over.

In de Amsterdamse waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk leven honderden damherten. De gemeente Amsterdam is grondeigenaar en zit al jaren met het probleem van de groeiende populatie damherten in haar maag, omdat de dieren gewassen aanvreten en aanrijdingen veroorzaken.

Volgens de Dierenbescherming is het afschieten van de dieren geen structurele oplossing voor de overlast. De organisatie stelt dat het plaatsen van hekken langs drukke wegen een betere oplossing is.

Volgens de Dierenbescherming leidt afschot tot dierenleed, omdat de dieren niet altijd in een keer dood zijn en omdat jonge dieren daardoor hun ouders verliezen. Ook denkt de organisatie dat er door jagen juist meer ongelukken gebeuren, omdat de dieren onrustig worden.

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (Foto: Martin van Dam)

HRT test ook Valsecchi en KrŠl

Hispania Racing zal woensdag bij de rookietest in Abu Dhabi ook Davide Valsecchi en Josef Král gaan testen. Eerder werd al bekend dat Pastor Maldonado dinsdag in actie zal gaan komen,

Král pakte afgelopen weekend op het Yas Marina-circuit zijn eerste punten in de GP2. De Tsjech werd werd in de eerste race achtste en eindigde gisteren in de tweede wedstrijd als vijfde. Valsecchi is de regerend kampioen in de GP2 Asia Series en wist gisteren de laatste race van het seizoen te winnen.

Ondergrondse wietplantage opgerold in Zwolle

Agenten hebben zondagmiddag bij een woning in Zwolle een ondergrondse wietplantage ontdekt. Onder een loods werden in drie ruimtes in totaal 2500 wietplanten gevonden. De 39-jarige bewoner is aangehouden.

Tijdens een milieuvlucht met een helikopter was gebleken dat zich bij de woning aan de Hermelenweg een groot warmtegebied bevond, waarna agenten poolshoogte gingen nemen. De planten zijn vernietigd en de apparatuur is in beslag genomen.


Ondergrondse wietplantage ontdekt (Foto: Novum)

Overmars: ''Eer dat Cruijff mijn naam noemt''

Oud-Ajacied Marc Overmars vindt het een eer dat Johan Cruijff hem in zijn wekelijkse column in de Telegraaf genoemd heeft als gegadigde voor de ledenraad van Ajax. Cruijff vindt dat er oud-spelers plaats moeten nemen in dit orgaan. Iets wat nu nog niet het geval is.

Het initiatief moet dan wel bij Ajax liggen volgens Overmars. ''Ik ben te allen tijde bereid te luisteren'' aldus de huidig technisch directeur van Go Ahead Eagles. ''Ik heb over een aantal zaken best een mening, zoals ik ook mijn gedachten heb over de manier waarop ik Ajax mogelijk zou kunnen helpen.''

Cruijff is voornamelijk te spreken over het feit dat Overmars van Go Ahead Eagles een financieel gezonde club heeft gemaakt. Eerder vandaag gaf oud-Ajacied Keje Molenaar al aan dat hij graag in de ledenraad zou willen.

Roda JC - FC Utrecht naar 24 november

Het duel tussen Roda JC Kerkrade en FC Utrecht, dat aanvankelijk voor afgelopen zaterdag op de rol stond, wordt op 24 november om 20:00 uur alsnog gespeeld. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag bekend gemaakt.

Het veld in Kerkrade werd voor aanvang van de wedstrijd afgekeurd, vanwege de grote hoeveelheid water. Limburg werd afgelopen weekend namelijk getroffen door zware regenval, waardoor het spelen van voetbal niet verantwoord was.

Ferrer: "Fantastisch om hier te zijn"

Albert Ferrer heeft vandaag de eerste training van Vitesse geleid. De Spanjaard werd op Papendal geflankeerd door zijn assistenten, Stanley Menzo en Albert Capellas. 200 supporters waren getuige van de eerste sessie van de nieuwe coach.

"Het is fantastisch om vandaag hier te zijn," liet Ferrer na afloop van de eerste training weten. "Het was net als in Spanje. Ik had de weersberichten goed gevolgd. Er was veel regen voorspeld, maar het weer was geweldig. Dat mag van mij zo blijven."

"Als het straks minder wordt in de winter, dan moeten we ons daaraan aanpassen. Dat geldt ook voor het veld. Dat is niet op alle plekken even goed. Ook daar moeten we mee omgaan."

Ferrer onderwierp de voltallige selectie van Vitesse aan een pittige uitlooptraining. Deze volgde op de klinkende overwinning, die Vitesse gisteren op VVV-Venlo boekte. In De Koel wonnen de Arnhemmers namelijk met 5-1.

Eerste Fable III DLC op 23 november

De eerste DLC voor Fable III, genaamd Understone, zal op 23 november uitkomen voor 400 Microsoft Punten, is getweet door Graeme Boyd, een community manager van Live. Understone, zoals de naam doet vermoeden, zal zich afspelen in een geheime ruimte onder de stad Bowerstone.

De Gargoyles in Fable II hadden ook een geheime ruimte onder Bowerstone, dus wie weet zal dit gelinkt zijn aan de vuilgebekte waterspuwers.

De pre-order extra's voor Fable III zullen ook los te koop zijn binnenkort. Voor 160 punten heb je de hairstyles-pack, en voor 80 punten de 5-star potion voor jouw trouwe viervoeter.

Fable III werd door FOK! beloond met een 8.

OM eist celstraf tegen stalkende bejaarde

Een 74-jarige man uit het Utrechtse Leersum moet als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in omdat hij zijn buren heeft gestalkt. Het OM verdenkt de man ervan zijn buren het leven zuur te hebben gemaakt door onder meer bij hen in te breken, brieven over ze te schrijven en verf op de ruiten van hun huis te smeren.

De buren van de man zagen zich door de jarenlange pesterijen van hun buurman genoodzaakt te verhuizen. Ze kregen hun huis echter niet verkocht, omdat de verdachte tegen de makelaar had gezegd potentiële kopers te melden dat ze naast het monster van Leersum zouden komen te wonen.

De rechter legde de Leersummer eerder dit jaar een dwangsom van driehonderdduizend euro op als hij zich weer op het terrein van de buren zou ophouden. De bejaarde heeft zich daar niets van aangetrokken en schuift de schuld van zich af. Hij wuift zijn acties volgens het OM weg als onbenulligheden.

Justitie denkt dat de kans op herhaling groot is en eist naast een celstraf van een halfjaar ook zes maanden voorwaardelijk. Bovendien wil justitie dat de rechtbank hem een contact- en perceelverbod oplegt. De rechtbank wees een verzoek tot opheffing van de schorsing van het voorarrest maandag af.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

[Upd] Willem II - De Graafschap wordt 24 november hervat

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) neemt later vandaag een beslissing over het lot van het duel tussen Willem II en De Graafschap. De wedstrijd tussen deze twee ploegen werd afgelopen vrijdag gestaakt, vanwege overvloedige regenval. Op het moment van staken waren er 57 minuten gespeeld.

De aanklager zal eerst een beslissing nemen en legt deze vervolgens voor aan het bestuur betaald voetbal van de KNVB. Die laatste groep mensen zal vervolgens een oordeel vellen, waarbij drie opties worden overwogen.

Update

De wedstrijd tussen Willem II en De Graafschap wordt woensdag 24 november uitgespeeld. De KNVB heeft besloten om de resterende 33 minuten bij een stand van 0-0 te hervatten. Fans die voor het gestaakte duel een kaartje hadden gekocht, zijn volgens de Tilburgse ploeg ook dan weer welkom.

FNV dreigt met looneis van drie procent

De FNV wil dat de lonen volgend jaar met twee procent omhoog gaan. De FNV-bonden willen daarnaast dat een procent wordt besteed aan afspraken over onder meer werkgelegenheid en arbeidsparticipatie van ouderen. Als de werkgevers daar niet aan mee willen werken, kan de looneis oplopen tot drie procent.

De federatieraad, het parlement van de FNV, heeft na raadpleging van de achterban de looneis voor volgend jaar definitief vastgesteld op twee procent, liet de vakcentrale maandag weten.

Het kabinet wil de ambtenaren twee jaar lang op de nullijn houden. De bonden die zich bezighouden met het bedrijfsleven stellen zich solidair op. "Dus als het nodig is, staan de weerstandskassen van de FNV open voor eventuele acties", zegt cao-coördinator Catelene Passchier.

De bonden zijn bezorgd over de gang van zaken rond het AOW-pensioenakkoord tussen vakbeweging en werkgevers. "Er is al genoeg onzekerheid bij de mensen", zegt Passchier. "Die willen we voor een deel wegnemen door de AOW welvaartsvast te maken."

Ook met flexwerkers gaat het volgens de vakcentrale de verkeerde kant op. "De FNV constateert dat de balans zoek begint te raken. Wij streven naar meer evenwicht tussen flex en vast."

Nigeria schrapt oefenwedstrijd tegen Iran

Berichten uit Iran hebben er voor gezorgd dat de Nigeriaanse voetbalbond de aankomende vriendschappelijke wedstrijd tegen Iran heeft afgelast wegens politieke spanningen tussen beide landen.

De wedstrijd tussen beide landen zou op woensdag worden gespeeld, maar naar verluidt heeft de Nigeriaanse bond echter een brief geschreven naar de Iraanse voetbalbond. Hierin wordt uitgelegd waarom de wedstrijd niet doorgaat.

Zowel Nigeria als Iran hebben een officiële verklaring naar buiten gebracht. Politieke spanningen zouden een oorzaak zijn voor het niet doorgaan van het duel.

De minister van Buitenlandse zaken van Nigeria, Odein Ajumogobia, gaf onlangs aan dat het Iran aan zal geven bij de VN veiligheidsraad wanneer een onderzoek uit zou wijzen dat het land het internationaal recht en de VN sancties heeft geschaad in een wapensmokkelzaak.

Trials HD DLC komt 1 december

De tweede DLC-pack voor Trials HD, Big Thrills, zal 1 december uitkomen voor 400 Microsoft punten. Het pakket zal 40 nieuwe levels bevatten, waarvan tien gemaakt zijn door de community. Deze tien hebben een wedstrijd gewonnen, met als prijs een plek in de game. Het pakket zal ook zes toernooien en 50 extra achievement punten bevatten.

Trials HD is een van de populairste XBLA games met meer dan 1.2 miljoen downloads. Het is apart voor een XBLA game om meer dan een jaar na release nog DLC te krijgen, wat boekdelen spreekt voor de populariteit van Trials HD. Bekijk hier een video van één van de winnende tracks die in de DLC zal zitten.

Brouwers pas na winterstop in actie

Roel Brouwers, verdediger van Borussia Mönchengladbach, is mogelijk vier weken uit de roulatie. De verdediger liep in de derby tegen 1.FC Köln een kuitblessure op. De ploeg van Brouwers won de wedstrijd overtuigend met 0-4.

Door de blessure zal de verdediger zich moeten richten op de tweede seizoenshelft. De laatste competitiewedstrijd van dit jaar staat voor Mönchengladbach 17 december op het programma. De ploeg treft dan Hamburger SV. De kans dat Brouwers deze wedstrijd zal halen, is erg klein. Vier dagen later speelt de ploeg in het bekertoernooi nog tegen 1899 Hoffenheim.

Door de overwinning van afgelopen weekend op streekgenoot 1. FC Köln, droeg Monchengladbach de rode lantaarn over aan de ploeg uit Keulen. Het verschil tussen beide clubs bedraagt na dit weekend twee punten.

FIFA velt vonnis in corruptiezaak

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA is maandag in Zürich begonnen aan de afronding van het onderzoek naar corruptie en samenzwering in de kandidaatstelling voor het WK 2018 en het WK 2022. Het college heeft drie dagen uitgetrokken om tot een eindoordeel te komen.

Voor donderdag 11.00 uur heeft de FIFA een persconferentie uitgeschreven over deze heikele kwestie. Dat is een dag later dan eerder de bedoeling was.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft aangekondigd dat zijn bestuur geen enkele tolerantie zal tonen voor personen die zich in welke vorm dan ook hebben schuldig gemaakt aan onfatsoenlijke zaken. Volgens de laatste informatie staan inmiddels zes officials onder verdenking van malversaties.

De FIFA-hoofdbestuursleden Amos Adamu uit Nigeria en Reynard Temarii uit Taihiti zijn de hoofdverdachten in de pijnlijke corruptiezaak.

Zuid-Afrikaanse rugbyers testen positief

Bjorn Basson (23) en Chiliboy Ralepelle (21) zijn uit het Zuid-Afrikaanse rugbyteam gezet na een positieve dopingtest.

De rugbyers werden vorige week zaterdag na afloop van het duel met Ierland betrapt op het gebruik van het stimulerende middel methylhexanamine. Dat product bevordert de alertheid en werkt als vetverbrander. De spelers kunnen nog een contra-expertise aanvragen.

Begin volgend jaar koppelt het Wereld Anti-Doping Agentschap Wada methylhexanamine aan de 'specifieke stimulerende dopinglijst'. Daar staan middelen op die ook onbedoeld gebruikt kunnen worden. Zo zit methylhexanamine in een aantal voedingssupplementen en in bakolie.

Als sporters aan kunnen tonen dat ze het middel niet gebruikt hebben om hun prestaties te verbeteren, dan volgt strafvermindering. Sancties voor het gebruik van het middel kunnen variëren van een waarschuwing tot een schorsing van maximaal twee jaar.

Lucassen blijft lid van PVV-fractie

Het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Eric Lucassen blijft lid van de PVV-fractie. PVV-leider Geert Wilders heeft hem wel per direct de woordvoerderschappen over wijken en defensie afgenomen.

Dat heeft de PVV maandag in een verklaring gemeld. De positie van Lucassen staat sinds vorige week ter discussie. Eerst meldden voormalige buren van hem in Haarlem aangiften te hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009. Een dag later bleek dat Lucassen in 2002 als militair is veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee ondergeschikten.

Lucassen blijft lid van PVV-fractie
Lucassen blijft lid van PVV-fractie (Foto: ANP)

Zinloze robots

Robots zijn meestal nuttige dingen. Ik bedoel, ze nemen klusjes van ons over die wij te saai of te gevaarlijk vinden. Maar gelukkig zijn er ook mensen die zinloze robots uitvinden en die mensen laten hun robots zien tijdens "The Stupid Robot Contest".

Kleine tip, even op deze link klikken dan kun je de film bekijken en een transcript mee laten lopen zodat je weet wat ze zeggen (tenzij je Hongaars spreekt natuurlijk)...

Fondsenwerving Wikipedia weer van start

De Wikimedia Foundation is maandag haar jaarlijkse wereldwijde fondsenwerving gestart. De stichting zonder winstoogmerk hoopt dit jaar 16 miljoen dollar op te halen. Door die bijdragen blijven Wikipedia en andere projecten gratis beschikbaar. Dat heeft de stichting laten weten.

Wikipedia, de gratis toegankelijke online encyclopedie, is tien jaar geleden opgericht als openbare informatiebron. Donaties zijn verreweg de grootste bron van inkomsten.

In 2009 is er iets meer dan 8 miljoen dollar aan de Wikimedia Foundation bijgedragen door meer dan 240.000 individuele donateurs. In 2008 waren er 139.000 bijdragen. De gemiddelde donatie bedroeg vorig jaar 33 dollar. De giften kwamen uit meer dan honderd landen.

Lucassen komt snel met verklaring

Het in opspraak geraakte PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen komt zo snel mogelijk met een verklaring over zijn politieke toekomst. Dat zei hij maandag voor de camera van RTL.

"Ik sta te springen om mijn kant van het verhaal te vertellen", zei Lucassen. "Ik zal proberen om zo snel mogelijk duidelijkheid te gaan geven."

De positie van Lucassen staat sinds vorige week ter discussie. Eerst meldden voormalige buren van hem in Haarlem aangiften te hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009. Een dag later bleek dat Lucassen in 2002 als militair is veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee ondergeschikten.

PVV-leider Geert Wilders heeft sindsdien herhaaldelijk met Lucassen gesproken.

Lucassen komt snel met verklaring
Lucassen komt snel met verklaring (Foto: ANP)

'Vermelden illegale downloads verboden'

Het is verboden om op een internetforum te melden dat een film uit illegale bron te downloaden is. Dat besliste het Gerechtshof Den Haag vandaag in het hoger beroep tussen filmmaatschappij Eyeworks en downloadgemeenschap FTD.

Het platform van FTD, waar mensen elkaar kunnen wijzen op wat er op internet te downloaden is in de zogeheten Usenet nieuwsgroepen, is 'onrechtmatig' omdat hiermee wordt geprofiteerd van illegaal aanbod. Het maakt dus niet uit of men nu een hyperlink of torrent plaatst of in gewoon Nederlands op de aanwezigheid van de film wijst. Maar downloaden is legaal, bevestigt het Hof.

Opgelucht
De uitspraak vernietigt een geruchtmakende uitspraak waarin het FTD-platform werd aangemerkt als verspreider van de film: melden waar een film te downloaden is, zou hetzelfde zijn als deze zelf online zetten. "We zijn opgelucht dat het Hof dat vonnis heeft teruggedraaid", aldus FTD-directeur Ronald Sievers. "Het zou absurd zijn als FTD wel, en sites als Pirate Bay of Mininova geen inbreuk op het auteursrecht plegen. En we wachten nu op het definitieve oordeel van de rechtbank in Haarlem over de vraag of we écht tegen de wet handelen."

Het Gerechtshof bevestigt wél dat downloaden uit illegale bron toegestaan is. Rechthebbenden zijn vandaag de dag meer gediend met de thuiskopievergoeding die zij daarvoor krijgen. De Europese auteursrechtwetgeving kan niet zó ver worden opgerekt dat zij dit kan verbieden in de huidige situatie in Nederland.

BREIN
De rechtszaak van Eyeworks loopt parallel aan een door FTD al eerder aangespannen bodemprocedure tegen stichting BREIN over hetzelfde onderwerp. FTD verwacht dat zij in die procedure gelijk zal krijgen, ondanks deze uitspraak. "Het Hof kan nu de feiten niet uitgebreid onderzoeken, omdat het om een kort geding gaat", legt FTD’s juridisch adviseur Arnoud Engelfriet uit. "Men moet inschatten wat de bodemrechter zou oordelen, maar het is zeker niet gezegd dat de bodemrechter tot dezelfde conclusie zal komen. We vertrouwen erop dat rechtbank in de BREIN-zaak tot het oordeel zal komen dat FTD niet tegen de wet handelt."

Voor FTD verandert er dan ook weinig. De Eyeworks-films mogen al niet meer besproken worden op het platform. Zij wacht met vertrouwen op de uitspraak in de bodemprocedure. In die procedure zijn begin oktober de pleidooien geweest en de rechtbank Haarlem beraadt zich nu op haar oordeel. De rechtbank Haarlem doet hopelijk binnenkort uitspraak.

'Bosingwa moet nieuwe back van Bayern worden'

Bayern München is al tijden op zoek naar goede vleugelverdedigers. Afgelopen zomer was Gregory van der Wiel nog dichtbij een transfer. Nu richten zij de pijlen op José Bosingwa van Chelsea.

Het Duitse Kicker vermeldt dat Christian Nerlinger, de sportdirecteur van FC Bayern München, de afgelopen week is gaan kijken naar de wedstrijd tussen Fulham en Chelsea. Hij zou de reis hebben gemaakt voor Bosingwa.

De 28-jarige rechtsback past in het profiel van de ploeg van Louis van Gaal. De Nederlander wil versterking op de flanken in de defensie. Er zitten we enkele haken en ogen aan het aantrekken van de Portugees. Zo heeft Bosingwa nog niet zijn oude vorm gevonden na een langdurige knieblessure.

Een alternatief voor Bosingwa is Benoit Tremoulinas van Girondins Bordeaux. De Fransman zou ook al een tijd gevolgd worden door de regerend landskampioen van Duitsland.

Geld stewardess Branson naar goede doel

Het geld dat opgehaald wordt met de vlucht van AirAsia waarbij Richard Branson als stewardess fungeert zal aan het goede doel worden geschonken. De stoeltjes voor de vlucht van Londen naar Kuala Lumpur zullen via een veiling worden verkocht. Een datum voor de happening is nog niet gepland.

Dat Branson in een stewardessenpakje op een vlucht moet fungeren komt voor uit een weddenschap tussen de Formule 1-teams van Virgin en Lotus Racing. Beide eigenaren van de teams hebben hebben een vliegmaatschappij en omdat Tony Fernandes van Lotus de weddenschap gewonnen heeft moet Branson in actie komen.

De miljardair en eigenaar van Virgin nam het sportief op in Abu Dhabi waar hij gisteren na afloop van de laatste race alvast een mantelpakje overhandigd kreeg. "Het gaat een vlucht tussen Londen en Kuala Lumpur worden," zei Fernandes tegen Autosport. "We hebben nog geen datum, maar ik was dit weekend alvast goed voorbereid. We hadden al een uniform en een badge meegenomen waar op stond: Richard Branson, stewardess."

"Het plan is om de stoeltjes te veilen en de opbrengst aan het goede doel te geven. De media van de hele wereld zal hierbij aanwezig zijn," zei Fernandes die uitkijkt naar de vlucht. "Vele jaren geleden gaf Richard Branson me een baantje en werkte ik voor hem, dus ik kijk erg uit naar het moment dat hij als stewardess - met geschoren benen - onderdanig aan mij is."

Zes nieuwe gezichten in hockeyselectie

Seve van Ass, Floris Benschop, Steven Westra, Derk van Essen, Jan Willem Buissant en Sander de Wijn maken deel uit van de zeventienkoppige Oranjeselectie die woensdagavond om 20.00 uur in het Wagener Stadion aantreedt tegen België.

Naast de zes bovengenoemde spelers, die nog geen caps achter hun naam hebben, valt de naam van Roderick Weusthof op in de selectie van bondscoach Paul van Ass. Onder Van Ass zijn voorganger, Michel van den Heuvel, verdween ervaren aanvaller uit beeld bij Oranje.

Van Ass heeft geen spelers van Bloemendaal geselecteerd voor de krachtmeting met de Belgen. Ook Taeke Taekema en Jeroen Hertzberger ontbreken in de line-up van Nederland. Met vijf spelers is Oranje-Zwart hofleverancier van de selectie.

Begin december sparren de Oranjemannen nogmaals met onze zuiderburen. Ook staan dan twee oefenwedstrijden tegen Frankrijk gepland. (RV)

Selectie Nederland (tegen België):
Seve van Ass, Floris Benschop (HGC) Sander Baart, Marcel Balkestein, Mark Jenniskens (K),  Bob de Voogd, Mink van der Weerden (Oranje-Zwart) Jan Willem Buissant, Geert-Jan Derikx, Valentin Verga (Amsterdam), Quirijn Caspers, Derek van Essen (K), Sander de Wijn (Kampong) Robbert Kemperman (Rot-Weiss Köln), Rob Reckers (Den Bosch), Steven Westra (Laren), Roderick Weusthof (Rotterdam)

Programma oefenwedstrijden Nederland:
17 november Nederland- België, Wagener Stadion, 20.00 uur
1 december Nederland- België, Wagener Stadion, 19.00 uur
4 december Nederland- Frankrijk, Wagener Stadion, 19.00 uur
5 december Nederland- Frankrijk, Wagener Stadion, 15.00 uur*

*duel onder voorbehoud in verband met mogelijke inhaaldag Rabo Hoofdklasse mannen

'Pak cybercriminaliteit samen aan'

Publieke en private partijen moeten samenwerken in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat staat in het Nationaal Trendrapport Cybercrime dat maandag voor het eerst is verschenen. Het rapport is samengesteld in opdracht van verschillende ministeries. Voor het kabinet is de aanpak van cybercriminelen een prioriteit.

Uit het rapport blijkt dat men onvoldoende bewust is van de risico's van internet. Bovendien zijn mensen een zwakke schakel bij de beveiliging van informatie, ze gebruiken bijvoorbeeld besmette usb-sticks en plaatsen veel persoonlijke gegevens op sociale netwerksites.

Cybercriminelen zijn steeds beter in staat om creditcardnummers en andere persoons- of bedrijfsgegevens te achterhalen. Die kunnen vervolgens worden verkocht of gebruikt om bankrekeningen te plunderen. De pakkans is laag en de criminelen kunnen in korte tijd veel geld verdienen, staat in het rapport.

Over het aantal Nederlandse slachtoffers van cybercriminaliteit is weinig bekend. Op basis van de metingen die zijn gedaan, zijn geen uitspraken over de omvang mogelijk. Wel is bekend dat veel slachtoffers van cybercriminaliteit geen aangifte doen.

De nationale recherche haalde eind vorige maand nog een computernetwerk uit de lucht dat wereldwijd minstens dertig miljoen computerinfecties heeft veroorzaakt. Cybercriminelen gebruikten het netwerk om virussen en spam via servers in Nederland wereldwijd te verspreiden. Het vermoedelijke brein achter het netwerk, een 27-jarige Armeniër, is aangehouden.

Boulahrouz drie weken uitgeschakeld

VfB Stuttgart kan drie weken niet over Khalid Boulahrouz beschikken. De verdediger blijkt in het duel van zaterdag tegen Kaiserslautern (3-3) een spierscheuring in zijn rechterkuit te hebben opgelopen. Dat meldt zijn club maandag op de eigen website.

Boulahrouz liep de blessure op zonder dat er een tegenstander bij betrokken was. Hij was door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen voor de oefeninterland woensdag tegen Turkije, maar heeft zich daarvoor afgemeld.

Boulahrouz drie weken uitgeschakeld
Boulahrouz drie weken uitgeschakeld (Foto: ANP)

Molenaar kandidaat ledenraad Ajax

Keje Molenaar gaat zich kandidaat stellen voor een zetel in de ledenraad van Ajax. Met dit besluit gaat hij mee in de kritiek van Johan Cruijff op de Amsterdamse club. El Salvador vertelde eerder in zijn column dat er oud-spelers in de ledenraad plaats moeten nemen.

Molenaar lichtte zijn besluit toe: "Ik denk dat het zo langzamerhand tijd wordt dat ik wat bij Ajax ga doen." Op 14 december worden acht van de 24 zetels van de ledenraad opnieuw verdeeld. Cruijff vindt dat acht oud-spelers van Ajax deze plaatsen op moeten vullen.

Molenaar is van mening dat er op organisatorisch als op beleidsmatig gebied veel moet veranderen bij Ajax: "Ik vind het niet normaal dat je in één jaar 23 miljoen euro verlies lijdt. Bovendien kun je niet roepen dat je de jeugd wil laten doorstromen als je daarna twaalf spelers aantrekt. Het financieel tekort hangt daarmee samen."

Molenaar speelde als verdediger tussen 1980 en 1984 voor de ploeg uit Amsterdam. Met Ajax won hij tweemaal het landskampioenschap en eenmaal de nationale beker.

Buffon: "Ik denk dat ik bij Juventus blijf"

Juventus-doelman Gianluigi Buffon (32) zal niet in gaan op de charme-offensieven vanuit de Premier League. In de Engelse media wordt al enige tijd gesproken over een eventuele overgang van de doelman van het Italiaans elftal.

Buffon wil Juventus echter niet verlaten na een seizoen, dat beheerst wordt door een blessure. "Ik denk dat ik bij Juventus blijf. Ik ben het eens met waar ze hier mee bezig zijn", zei Buffon tegenover Odeon TV.

De teamgenoot en vervanger van Buffon, Marco Storari, werd onlangs opgeroepen voor het nationale elftal. De geroutineerde doelman vindt dat een goede beslissing van bondscoach Cesare Prandelli. "Hij verdient het om opgeroepen te worden", aldus Buffon.

Black Ops verslaat Modern Warfare 2

Het mag geen verrassing zijn dat Call of Duty: Black Ops een groot succes is, maar het toch zeker wel het vermelden waard dat de game de grootmacht Modern Warfare 2 heeft verslagen. Wat betreft de eerste verkoopcijfers in ieder geval.

In één week is Black Ops alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan 2 miljoen keer verkocht, waarbij Modern Warfare 2 slechts 1.8 miljoen verkocht was. Daarbij hebben ze zo’n 21 procent meer geld verdiend met Black Ops ten opzichte van zijn voorganger.

Naast goede verkopen heeft de game ook veelal lovende reviews gekregen. Ik kan me voorstellen dat men tevreden is over het resultaat.


JSF zorgt voor opdrachten bedrijfsleven

Hoewel het kabinet de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) voorlopig op de lange baan heeft geschoven, krijgt het Nederlandse bedrijfsleven nieuwe opdrachten. Vier leveranciers van onderdelen voor de beoogd opvolger van de F-16 tekenen donderdag acht nieuwe overeenkomsten met de Amerikaanse producenten van het vliegtuig.

Dat maakte Nifarp maandag bekend, het consortium van bedrijven dat meedoet aan de ontwikkeling van de JSF. Volgens de organisatie is dit het 'grootste aantal overeenkomsten' dat tot nu toe in één keer is getekend.

Vanwege de bezuinigingen besloot het nieuwe kabinet dat de krijgsmacht voorlopig nog even moet doorvliegen met de F-16. Een tweede testtoestel wordt wel gekocht.

'Verhoging brandstofaccijns niet aan de orde'

Een verhoging van de brandstofaccijns is niet aan de orde. Dat stelt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maandag in een reactie op berichten dat het kabinet de accijnzen op benzine, diesel en LPG wil verhogen.

Aanleiding zijn opmerkingen van de Vlaamse minister-president Kris Peeters dit weekeinde. Hij voorspelde dat heel Nederland in Vlaanderen gaat tanken als het kabinet de accijns verhoogt. De PvdA trok daarover onmiddellijk aan de bel en wil opheldering van premier Mark Rutte.

Maar Weekers zegt nu dat een accijnsverhoging in de toekomst alleen mogelijk als andere landen hetzelfde doen. In dat geval wordt de extra opbrengst volledig gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op nieuwe auto's en motoren (bpm) te verlagen. "Het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken", aldus Weekers.

'Verhoging brandstofaccijns niet aan de orde'
'Verhoging brandstofaccijns niet aan de orde' (Foto: ANP)

Wat Mercenaries 3 geweest zou zijn

Sinds de ondergang van Mercenaries' ontwikkelaar Pandemic, hebben de fans genoegen moeten nemen met de prullenbak. De stoppen zijn uit het concept getrokken en de game zal het daglicht niet meer zien.

Voor de fans die toch benieuwd zijn hoe de game als deze was uitgekomen eruit had gezien, is vandaag een trailer gereleast die wat gameplay laat zien van de game. Speciaal voor de fans die nog met een warm gevoel een traantje willen wegpinken bij wat had kunnen zijn.

Omdat het me niet gelukt is zullen jullie de video even bij de bron moeten kijken.

Panathinaikos-coach Nioplias stapt op

Nikos Nioplias is opgestapt als coach van Panathinaikos. De 45-jarige oefenmeester deed dat twee dagen na een 1-1 gelijkspel tegen Larissa.

Hij nam daarmee de verantwoordelijkheid voor tegenvallende resultaten op zich. Vorig seizoen behaalde Nioplias, die in augustus vorig jaar werd aangesteld als opvolger van Henk ten Cate, nog de Griekse titel en beker met de club.

Nioplias, die zijn ontslag enkele weken geleden ook al aankondigde maar dat vervolgens weer terugdraaide, wordt tijdelijk vervangen door Jacek Gmoch. De 71-jarige Pool is een clubicoon van Panathinaikos en had de club tussen 1983 en 1985 al eens onder zijn hoede. Hij wordt gezien als een van de meest succesvolle trainers van de club.


Nikos Nioplias stapt op bij Panathinaikos - Bron: Novum/AP

Tienduizend euro voor tip in moordzaak Enschede

Justitie in Almelo heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in een moordzaak uit Enschede. Het 49-jarige slachtoffer werd 10 september in zijn woning doodgeschoten. De politie heeft een dag daarna een Duitser aangehouden die nog vast zit, maar die wil niets over de zaak kwijt.

De politie hoopt met de beloning mensen zover te krijgen om informatie te delen die van belang is om het misdrijf op te lossen. Met name over het motief voor de moord heeft de politie nog vragen. Mogelijk heeft de moord iets te maken met criminele contacten van het slachtoffer, maar een relationeel motief is ook een optie. Er wordt niets uitgesloten.

Op internet staan uitgebreide anonieme verklaringen over de handen en wandel van het slachtoffer. Hij zou een bekende zijn geweest in de regionale onderwereld. De politie is onder meer op zoek naar de bron van die verhalen.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie wordt dan ook nieuwe informatie bekendgemaakt.

Sneijder meldt zich iets later bij Oranje

De spelers van het Nederlands elftal hebben zich maandagmiddag in Noordwijk verzameld voor een trainingskamp in aanloop naar de vriendschappelijke interland tegen Turkije. Van alle achttien spelers mocht Wesley Sneijder iets later komen.

De spelmaker verloor zondagavond nog met Internazionale tegen AC Milan (0-1) en meldt zich een paar uurtjes later. John Heitinga vierde maandag zijn 27e verjaardag met zijn ploeggenoten.

Bondscoach Bert van Marwijk mist woensdag in de ArenA de geblesseerde Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson en Khalid Boulahrouz. Hij heeft geen vervangers voor het drietal opgeroepen. Oranje traint maandagavond nog in Katwijk. Het nationale keurkorps oefent dinsdag achter gesloten deuren in de ArenA.

Mogelijk Belgische sponsor voor Team Schleck

De nieuwe Luxemburgse wielerploeg rondom de gebroeders Franck en Andy Schleck krijgt mogelijk een Belgische sponsor. Volgens de Luxemburgse krant Le Quotidien zal Belgacom de sponsor worden.

Volgens de krant is de deal tussen de sponsor en het team nog niet helemaal rond, maar Belgacom zal samen met mobiele gamesontwikkelaar Jabra de voornaamste geldschieter worden van de nieuwe wielerploeg.

De bekendmaking zal volgens de krant niet lang meer duren, aangezien de meeste andere wielerploegen qua sponsoring al rond zijn voor 2011.

Hecker vindt de Wii nog steeds shit

Chris Hecker, developer van beroep en momenteel bezig met het indie-spel SpyParty, laat voor het eerst weten dat zijn beruchte woorden uit 2007; "The Wii is shit" misschien wat grof waren, maar dat hij nog steeds deze gedachte aanhangt.

Tijdens de Game Developer Conference in 2007 is Hecker het podium opgestapt, en verklaarde dat hij de motion-controlled Wii "a piece of shit" vond, en hij noemde de console "two gamecubes duct-taped together".

Zijn uitlatingen werden uiteraard breed uitgemeten in de pers, waarop Hecker een dag later zijn excuses aanbood aan Nintendo, en verklaarde dat Nintendo juist geprezen zou moeten worden om zijn pogingen de gamers op een andere manier de spellen te laten beleven.

Dat was drie jaar geleden, maar nu blijkt dat Hecker eigenlijk nog steeds achter zijn eerste bewering staat. Enkele van de uitspraken die hij tegen Eurogamer deed:

"Je kan interessantere dingen doen met een snellere CPU. Nintendo heeft een platform gemaakt dat een beperkt vermogen heeft."

"Nintendo heeft veel interessante dingen gedaan met het bestuursysteem van de Wii, maar helaas zit er niet genoeg vermogen in om al die dingen volledig te benutten. Dit komt naar voren in de spellen."

"Ik zei het op dat moment op een harde manier, maar de onderliggende boodschap was serieus, over game design en programmering."

"Het was een juiste quote, niemand heeft verkeerd opgeschreven wat ik bedoelde. Ik zei dat het een "piece of shit"was."

Op het moment dat Hecker de uitspraak deed was hij in dienst bij EA, aan het werk aan Spore. De Nintendo Wii vloog de winkels uit, dus zijn uitspraak werd overal gequote als "Spore-ontwikkelaar vindt Nintendo Wii..." Hecker benadrukt dan ook dat hij vooral zijn excuses wilde maken voor de manier waarop zijn uitspraak in de media werd gebracht, dan voor de onderliggende gedachte. "Het was mijn mening, niet die van mijn team of van mijn werkgever."

Hecker is momenteel werkzaam aan SpyParty, een James Bond-achtig spel waarbij de speler een spion op een cocktailparty is, en moet proberen niet op te vallen tussen de gasten en onderwijl missies af moet zien te ronden. Een andere speler, de sniper, moet erachter zien te komen wie de spion is en hem vermoorden. Er is nog geen releasedatum bekend voor dit PC spel.

 

Golfer Scott wint Singapore Open

Adam Scott heeft voor de derde keer in zijn golfloopbaan de Singapore Open op zijn naam geschreven. Joost Luiten was met zijn veertiende plaats de beste Nederlander.

Scott stelde op de laatste dag, die wegens onweer pas maandag werd afgewerkt, zijn eindoverwinning veilig. Geen van zijn concurrenten konden op de Sentosa-baan aan de score van de Australische golfer tippen. De Deen Anders Hansen haalde weliswaar net als Scott de 68 slagen op deze baan, maar had in het gehele toernooi drie slagen meer nodig dan Scott.

Luiten, die vooral in de eerste twee dagen in de bovenste regionen van het klassement te vinden was, zakte op de derde dag ver terug. Op de vierde en laatste dag herstelde Luiten zich enigszins en met een knappe level-par eindigde hij in het eindklassement als veertiende. Uiteindelijk had Luiten negen slagen meer nodig dan eindwinnaar Scott. Luiten verdiende met zijn veertiende plaats een bedrag van 65.000 euro.

Jessica Simpson gaat trouwen

Jessica Simspon is verloofd met haar vriend Eric Johnson. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd. De American footballspeler Johnson zou de zangeres donderdag een huwelijksaanzoek hebben gedaan. Haar ex-man Nick Lachey verloofde zich anderhalve week geleden.

Simpson en Lachey waren van 2002 tot en met 2005 getrouwd. Hun huwelijk was te volgen in de reallifesoap Newlyweds. In mei sloeg de 30-jarige zangeres Johnson aan de haak. De geruchten over een verloving werden al aangewakkerd door de grote ring waar Simpson dit weekeinde mee werd gespot. Dat bleek inderdaad haar verlovingsring.

Volgens een ingewijde hebben de vrienden van Simpson hun twijfels bij de relatie."Eric was nooit erg succesvol als footballspeler, maar hij wilde wel altijd de levensstijl van een ster", zei de bron vorige maand tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Haar vrienden vertrouwen hem niet." Johnson scheidde pas afgelopen zomer van zijn vrouw, nadat hij al vijf maanden met Simpson ging.

Simpson lijkt zich niets aan te trekken van de kritiek. "Ik had geen betere man in mijn leven kunnen wensen op dit moment", vertelde ze eerder. Een maand geleden durfde ze nog niet te zeggen of de sportman de ware is. "Daar laat ik me nooit over uit. Ik heb dat al eens gedacht en ik laat mezelf niet voor de gek houden."


Jessica Simpson (Foto: Novum)

Clegg prijst Verhagen om coalitie

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft zijn collega Maxime Verhagen (CDA) gefeliciteerd met de nieuwe regering van VVD en CDA. Dat zei Clegg maandagochtend na een bezoek aan Verhagen. Over Wilders liet hij zich niet uit.

De Britse politicus zei het leuk te vinden om met Verhagen ervaringen te kunnen uitwisselen over de formatie. Het Verenigd Koninkrijk kent dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer een coalitieregering, die wordt gevormd door de conservatieven van premier David Cameron en de liberaal-democraten van Clegg. "Het is heel interessant om dit te vergelijken."

Over de gedoogsteun die de PVV geeft aan het kabinet, zweeg Clegg wijselijk. "Ik laat mij niet uit over binnenlandse aangelegenheden." De vicepremier wees er op dat hij alleen te maken heeft met de regering, waar Wilders' partij geen deel van uitmaakt.

Clegg stond de pers na afloop van het onderhoud met Verhagen op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het Nederlands te woord. De Brit heeft een Nederlandse moeder. "Ik vind het heel erg leuk om eindelijk in mijn moedertaal te kunnen praten als onderdeel van mijn werk", stelde hij.

Beide bewindslieden maakten bekend dat Nederland en Groot-Brittannië de economische banden gaan aanhalen. Daartoe wordt een strategisch samenwerkingsverband opgericht. De politici benadrukten dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog steeds belangrijke handelspartners zijn en op tal van gebieden samenwerken. Als voorbeeld noemde Clegg de Nederlands-Britse bedrijven Shell en Unilever.

Clegg snelde na zijn bezoek aan Verhagen door naar het Binnenhof, waar hij ook nog werd ontvangen door premier Mark Rutte (VVD).


Clegg prijst Verhagen (Foto: Novum)

Mourinho best debuterende coach in Primera Divisiůn

José Mourinho heeft met Real Madrid in ieder geval al één record afgepakt van FC Barcelona. De trainer van Real Madrid is in na elf competitiewedstrijden de best debuterende trainer aller tijden in de Primera División.

De Portugees behaalde met Real Madrid 29 punten uit de eerste elf duels. Een record dat hij overneemt van Josep Guardiola. De oefenmeester loodste Barcelona in het seizoen 2008/09 naar 28 punten uit elf wedstrijden. In tegenstelling tot nu bij Mourinho incasseerde de Catalaanse trainer in die reeks wel een nederlaag.

De Koninklijke won negen van de elf duels en twee keer werd er gelijkgespeeld. Real Mallorca en Levante waren de teams die een punt konden pakken tegen Real Madrid. De succesvolle reeks van Real Madrid kan FC Barcelona maandag 29 november zelf doorbreken.

Onderzoek naar computerproblemen politie

De Algemene Rekenkamer (AR) gaat onderzoeken hoe een slecht functionerend computersysteem kon worden ingevoerd bij de politie. Dat zegde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Met het huidige systeem, waarin onder meer aangiftes worden opgeslagen, valt nauwelijks te werken. Het systeem dat honderden miljoenen zou hebben gekost, is ingewikkeld, tijdrovend en er zouden zelfs gegevens verdwijnen.

Onlangs bleek al dat het systeem is ingevoerd ondanks rapporten waaruit bleek dat het niet goed zou werken. Van links tot rechts uitten Kamerleden maandag hun verontwaardiging hierover. "Schokkend", zei Attje Kuiken (PvdA). Ronald van Raak (SP) noemde het 'ontluisterend' dat deze rapporten onopgemerkt zijn gebleven.

De rekenkamer gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren, zei Opstelten. Ook onderzoekt de AR hoeveel het systeem precies heeft gekost. De minister stuurt verder aan op de invoering van een compleet nieuw computersysteem. Dat laat de bewindsman wel afhangen van de resultaten waarmee de rekenkamer komt en wat de invoering van een nieuw systeem kost.

De Tweede Kamer accepteert niet dat vervanging van het systeem zou betekenen dat er de komende jaren minder agenten bijkomen dan is afgesproken.

Pelgrims beklimmen berg Arafat

Bijna drie miljoen in het wit gehulde moslims die deelnemen aan de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, zijn maandag voor dag en dauw begonnen aan de beklimming van de berg Arafat, ook wel de Heuvel van Vergiffenis (Jabal al Rahmah) genoemd, waar zij tot zonsondergang blijven om tot bezinning te komen.

De beklimming van de heuvel vormt een van de hoogtepunten van de hadj, een pelgrimstocht die elke moslim eenmaal in zijn leven moet maken. Op de berg Arafat gaf de profeet Mohammed zijn laatste preek voor zijn dood.

Om de toestroom van de grote hoeveelheden pelgrims in goede banen te leiden hebben de Saudische autoriteiten extra maatregelen genomen. Zo kunnen pegrims dit jaar gebruik maken van een trein die hen langs alle heilige plekken vervoert.


Pelgrims in Mekka (Foto: Novum)

Stankoverlast in Amsterdam en Zaandam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam en in Zaandam hangt maandag een zeer sterke teerlucht. De lucht is niet giftig, maar mensen kunnen wel geïrriteerde luchtwegen krijgen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De stank komt van een kolenbedrijf in het Westelijk Havengebied. Daar is een hoeveelheid kolen gaan broeien doordat het te lang op dezelfde plaats ligt. De vrijgekomen rook trekt naar het noorden.

Het bedrijf heeft de kolen maandagochtend gekoeld door ze uit elkaar te trekken. Dit leidde tijdelijk tot meer stank, maar inmiddels is het afgenomen.

Boorplatform Nigeria aangevallen

Opstandelingen hebben in de onrustige olierijke delta in het zuiden van Nigeria een boorplatform van Exxon Mobil aangevallen. Dat heeft een dochteronderneming van het olieconcern maandag bekendgemaakt. Of er slachtoffers zijn gevallen of schade is aangericht is niet bekend.

Veiligheidstroepen zouden het boorplatform hebben betreden om de strijd met de aanvallers aan te gaan.

Vorige week werden in het gebied zeven buitenlandse medewerkers van oliebedrijven ontvoerd.

[Video] Materazzi afgevoerd na karatetrap Zlatan

Marco Materazzi kreeg gisteren in de stadsderby tussen zijn ploeg Inter Milan en AC Milan te maken met een harde aanvaring met Milan-spits Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse spits ging onbesuisd door op Materazzi en raakte hem met een wilde karatetrap.

De spijkerharde verdediger van Inter Milan werd vervolgens met bebloed hoofd naar het ziekenhuis vervoerd. De verwondingen van de Italiaan bleken achteraf mee te vallen. Ibrahimovic kreeg slechts een gele kaart, waar rood waarschijnlijk meer op zijn plaats was geweest. Dankzij een treffer van de Zweed won Milan de derby, overigens met tien man nadat Abate met twee gele kaarten halverwege de tweede helft het veld moest verlaten, met 0-1.

De video van de karatetrap van Zlatan

 

Postma: "Nu thuis ook punten pakken"

AGOVV Apeldoorn slaagde er zaterdagavond opnieuw in om op vreemde bodem te winnen. Bij de formatie uit Apeldoorn was er wederom een belangrijke rol voor Stefan Postma weggelegd.

"We speelden zoals vaak uit heel compact. Nu moeten we thuis ook maar eens punten gaan pakken", aldus de doelman van Telstar in een reactie. "Volgende week tegen Den Bosch, dan kunnen we laten zien hoe ver we echt zijn."

"In de rust zaten we er gefrustreerd bij, want 1-1 sloeg nergens op. Een tegengoal door een lullige penalty en een fantastische goal van Michiel Hemmen. We waren veel beter. De tweede helft was heel matig, maar exceptionele individuele kwaliteiten gaven de doorslag."

Duitse pers bejubelt Sebastian Vettel

De Duitse pers heeft vandaag fors uitgepakt met het behaalde wereldkampioenschap van Sebastian Vettel. De 23-jarige coureur van Red Bull werd gisteren wereldkampioen in de Formule 1.

De meeste kranten trokken meteen de vergelijking met Michael Schumacher, die maar liefst zeven keer het wereldkampioenschap in de koningsklasse van de autosport wist te winnen. De best gelezen krant van Duitsland, Bild, pakte uit met: "Wonder! Tranen! Wereldkampioen!. Duitsland volledig van Vettel!"

"Na 'Schumi' heeft Duitsland een nieuwe held in de Formule 1." De krant sprak ook van een nieuwe historische datum op de kalender: "14 november. Sebastian Vettel wordt de jongste wereldkampioen."

Ook de Süddeutsche Zeitung pakte groot uit met het behaalde wereldkampioenschap van de jonge Duitser: "De titel gaat terecht naar Vettel. Hij heeft aangetoond waarin hij uitblinkt: vastberadenheid, stressbestendig. Vettel had geen hulp nodig, hij heeft de titel op eigen kracht veroverd."

Bij de normaal wat ingetogen krant Die Welt gingen ook vandaag alle remmen los: "Gewoonweg ongelooflijk. Het wereldkampioenschap van Vettel is een verhaal voor het witte doek."

Football Manager 2011 vertraagd

Slecht voor de fans van voetbalmanagergames, Football Manager 2011 voor de PlayStationPortable komt namelijk later in de winkels dan eerst de bedoeling was. SEGA heeft geen reden gegeven voor de vertraging, maar zegt nu dat de game op 26 november 2010 te koop zal zijn.

SEGA heeft samen met dit bericht gelijk een aantal andere releasedata vrijgegeven. Zois de SEGA Mega Drive Classic Collection: Vol 3 ook vanaf 26 november beschikbaar, zal Conduit 2 in februari 2011 te koop zijn, Shogun 2: Total War moet op 15 maart 2011 de PC fans weer blij maken en staat Monkey Ball 3DS gepland om in 2011 te verschijnen.

FM11

Ibrahimovic haalt uit naar Guardiola

Trainer Josep Guardiola won in 2009 met Barcelona alles wat er te winnen viel, maar Zlatan Ibrahimovic moet niets van hem hebben. De Zweedse spits speelde vorig seizoen in Catalonië, waar hij niet veel indruk maakte.

Op televisiezender TV10 legde hij uit waarom. "In Barcelona heb ik geleerd dat voetbal in 24 uur kan veranderen. Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag wat nou het probleem was. Kwaliteit kan het niet zijn geweest. Over mijn voetbalcapaciteiten is immers nooit discussie geweest."

Kortom, Ibrahimovic heeft totaal geen hoge pet op van één van de meest succesvolle trainers van de laatste jaren. "Barça heeft niet eens een trainer nodig. Ze zeggen dat Guardiola zes prijzen heeft gewonnen, maar FC Barcelona is het beste team van de wereld." Ook zijn werkwijze stond de spits niet aan. "Alsof ik Mahatma Ghandi hoorde praten tijdens de trainingen. Hij denkt dat ie het voetbal van Barcelona heeft uitgevonden."

Ibrahimovic denkt dat Guardiola hem om persoonlijke redenen minder speelminuten gaf dan de concurrenten. "Als je problemen met me hebt, moet een trainer dat zien op te lossen. Hij is de leider, de coach van het team. Nu had hij gesprekken met 20 spelers en de 21e sloeg hij over."

FC Utrecht krijgt 1100 extra kaarten voor Anfield

De fans van FC Utrecht stonden te springen om een kaartje voor Liverpool-FC Utrecht. In eerste instantie waren er echter maar 2400 kaarten. Hier komen nog eens 1100 kaarten bij.

Na goed overleg tussen Liverpool en FC Utrecht zijn er 1.100 extra kaarten beschikbaar voor de uitwedstrijd tegen Liverpool op 15 december. Dat meldt de club op de eigen website.

FC Utrecht deed bij Liverpool een hernieuwd verzoek om extra kaarten, nadat bleek hoe groot de belangstelling in Utrecht was voor deze wedstrijd in de Europa League. De 2.400 beschikbare kaarten waren binnen twee uur uitverkocht.

Mede door de zeer goede ontvangst van de Liverpool-supporters in Utrecht heeft Liverpool besloten alsnog extra kaarten af te staan aan FC Utrecht. "Met deze 1.100 extra kaarten zijn we heel blij", aldus voorzitter Jan Willem van Dop. "Het belooft een fantastisch spektakel te worden op Anfield Road. Met 3500 FC Utrecht supporters in het stadion weet ons team zich maximaal gesteund."

Schaatser Mulder zes weken buitenspel

Ronald Mulder is langer uitgeschakeld dan verwacht. De schaatser blesseerde zich afgelopen vrijdag tijdens de WB-wedstrijden in Heerenveen en onderging vandaag een MRI-scan. Deze wees uit dat Mulder een scheurtje in een bovenbeenspier heeft opgelopen.

Het herstel van deze blessure zal naar verwachting zes weken in beslag nemen. Van 26 tot 28 december worden de NK sprint gehouden. Of de nationaal kampioen op de 500 meter daar van de partij zal zijn, is vooralsnog onzeker.

VWA houdt vinger aan de pols tijdens Offerfeest

De Voedsel en Waren Autoriteit zet de komende dagen extra controleurs in tijdens het Offerfeest. Tijdens het driedaagse islamitische feest vanaf dinsdag worden veel schapen en geiten op rituele wijze geslacht. De ongeveer honderd controleurs zien erop toe dat de dieren niet onnodig lijden, legt een woordvoerder van de VWA uit.

Vooral op de eerste dag van het feest wordt een topdrukte verwacht bij de slachthuizen. Ongeveer negentig geregistreerde slachthuizen krijgen bezoek van een controleur en een dierenarts van de VWA. Er worden meestal geen boetes opgelegd. Wanneer het fout gaat is het volgens de VWA vooral zaak om zo snel mogelijk in te grijpen.

Tijdens het jaarlijkse Offerfeest worden geiten en schapen volgens islamitische voorschriften (dhabiha) geslacht. Dat houdt in dat de keel of halsslagaders in een keer worden doorgesneden. Het dier moet daarbij direct het bewustzijn verliezen. Vervolgens laat de slachter het dier leegbloeden terwijl er een tekst wordt uitgesproken.

Superweek

Je hebt het wel erg verkeerd uitgezocht als je in november met de motor moet afrijden, maar bij mij was het niet anders. In september zakte ik, dus dan rol je zo de herfst in met alle aankleve van dien. Dinsdag 2 november mocht ik weer komen opdraven in Leusden. Tussen drie en vier uur in de namiddag, dus om half twee eerst nog effe een lesje, gevolgd door een bakkie koffie bij het CBR.

Blanc: "Geen spelers van wereldklasse in selectie"

De Franse bondscoach Laurent Blanc stelt dat hij geen spelers van wereldklasse tot zijn beschikking heeft. Alleen Florent Malouda van Chelsea en Bayern München-aanvaller Franck Ribéry komen in de buurt van de absolute top, vindt de keuzeheer. Middenvelder Samir Nasri van Arsenal is goed op weg om zich bij hen te scharen, stelt Blanc.

"Als we drie of vier spelers hebben die bij topclubs belangrijk zijn, geeft dat ons een solide basis en een sterke identiteit en dat zou een goede eerste stap zijn. Maar zo ver zijn we nog lang niet", analyseert Blanc. Toch zijn exceptioneel goede spelers niet het enige dat belangrijk is. "Het team moet het verschil maken."

Volgens Blanc, die na het voor Frankrijk desastreus verlopen WK het bondscoachschap overnam van Raymond Domenech, is de enige manier om dat te veranderen als de toekomstige sterren hun ontwikkeling boven financieel gewin stellen. "We moeten geduldig zijn. We moeten ze helpen tot bloei te komen."

Virtueel eigendom verkocht voor $635.000

Er is een nieuw record voor het duurste virtuele item gevestigd in het Guinness book of records. Planet Calypso speler Jon "Neverdie" Jacobs heeft een virtuele asteroïde verkocht voor een totaalbedrag van $635.000. Club Neverdie zoals de asteroïde bekend stond, brak eerder in 2005 al een record toen Neverdie het kocht voor een bedrag van $100.000.

Op de asteroïde kunnen spelers jagen op monsters en/of zoeken naar grondstoffen. Een gedeelte van de opbrengsten van deze activiteiten gaat naar de eigenaar in de vorm van belastingen. Planet Calypso is een onderdeel van de game: Entropia Universe, met een eigen economie, wat betekent dat alle voorwerpen een waarde hebben gerelateerd aan de Amerikaanse dollar.

Het is mogelijk via micro-transacties geld te storten om ingame dollars te krijgen, hiermee te jagen op beesten, of zoeken naar grondstoffen om hiermee meer geld te verdienen om vervolgens je winst terug te laten storten naar je eigen bankrekening. Entropia Universe kwam eerder al in het nieuws met verkoop van virtuele items als Treasure Island voor $26.500 in 2004 en Crystal Palace voor $330.000 in 2009.

Met dank aan: Opticron

EU

Rob Jansen voorspelt chaos op transfermarkt

Spelersmakelaar Rob Jansen denkt dat de afschaffing van het licentiesysteem voor makelaars een chaotische transfermarkt veroorzaakt. De FIFA schaft het licentiesysteem aan het eind van 2011 af om zo te voorkomen dat er gigantische geldbedragen naar zaakwaarnemers gaan.

"Onze organisatie is met de Europese Commissie in gesprek om daar nog wat aan te doen, maar dat ligt erg moeilijk. Ik vrees over een jaar een vloedgolf van onbetrouwbare tussenpersonen en een toename van kinderhandel met hele jonge talenten", sprak Jansen volgens het AD bij de opening van het nieuwe kantoor van Sport Promotion.

Jansen begrijpt niets van het besluit van de FIFA om het licentiesysteem te laten verdwijnen. "Zo'n branche moet je juist goed reguleren, maar de FIFA laat het los, onbegrijpelijk is dat." De zaakwaarnemer van onder meer Ibrahim Afellay en Dirk Kuyt benadrukt dat clubs het momenteel moeilijk hebben. "Daarom proberen wij zo transparant mogelijk te werken en daarmee ondermeer te laten zien dat spelers en hun agenten ook verantwoordelijkheden naar de verkopende club hebben."

Volgens Jansen komt de verdwijning van het licentiesysteem het voetbal dus niet ten goede. "Er dreigt een totale chaos omdat de FIFA eind 2011 het licentiesysteem voor spelersmakelaars afschaft." De ervaren makelaar heeft naast Kuyt en Afellay ook Leroy Fer, Maarten Stekelenburg, Bert van Marwijk en Dennis Bergkamp in zijn stal.

Stekelenburg: "Revanche nemen tegen PSV"

Ook Ajax-keeper Maarten Stekelenburg is van mening dat zijn ploeg afgelopen zondag gefaald heeft tegen AZ. De Amsterdammers verloren kansloos met 2-0 en dit betekende alweer de derde competitienederlaag voor Ajax.

De 38-voudig international van Oranje weet waaraan het ligt: "We hebben gefaald. Ik kan er niets meer van maken. Als je een grote ploeg bent, hou je in elk geval nog de nul op zo'n dag. Maar als je afspraken niet nakomt, zit ook dat er niet in."

Komende zaterdag neemt Ajax het in de eigen Amsterdam ArenA op tegen PSV. De Eindhovense ploeg heeft de afgelopen weken een voorsprong opgebouwd van zes punten op de Amsterdammers.

"Dat er juist nu een topper tegen PSV aankomt, daar kun je altijd twee kanten mee op. Gunstig of ongunstig; ik heb in elk geval zin in die wedstrijd. Ik zou hem het liefst meteen al morgen spelen en revanche nemen. Als je tegen PSV wint, kan dat ook weer een nieuw vertrekpunt betekenen", aldus de 28-jarige Stekelenburg.

Barrichello ook in 2011 bij Williams

Het Formule 1-team van Williams heeft bekend gemaakt dat Rubens Barrichello ook in 2011 voor het team zal gaan rijden. De Braziliaan werd dit seizoen elfde in de coureursstand en zorgde er in zijn achttiende seizoen voor dat de FW32 gedurende het jaar verbeterd werd.

Williams maakte verder bekend dat Nico Hülkenberg het team zal gaan verlaten. De jonge Duitser maakte dit jaar zijn debuut in de Formule 1, maar presteerde nogal wisselvallig. Hoogtepunt was de poleposition in Brazilië, waarmee voor het eerst in vijf seizoenen op de eerste startplaats stond.

"Allereerst wil ik Nico bedanken voor zijn harde werken dit jaar. We zijn blij dat we hem hebben kunnen steunen bij het binnenhalen van de titels in de Formule 3 en GP2 en bij zijn debuut in de Formule 1. Bij Williams proberen we al jaren jonge talenten naar de Formule 1 te halen en we zijn er van overtuigd dat Nico een goede toekomst voor zich heeft. We wensen hem het allerbeste en hopen dat onze paden in de toekomst weer gaan kruisen," zei teameigenaar Frank Williams.

"We hebben vorig jaar Rubens Barrichello aangetrokken, omdat we wisten dat hij technische kennis, ervaring en passie mee zou brengen. Hij heeft gebracht wat we er van hoopten en we zijn blij dat we kunnen bevestigen dat hij in 2011 ook voor ons zal rijden."

Brand in flatgebouw Shanghai

Een brand in een 29 etages tellend flatgebouw in Shanghai heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Ruim negentig mensen zijn gewond geraakt. Dit meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Het gebouw werd gerenoveerd. De brand brak uit op een steiger en sloeg over naar het gebouw zelf, zeiden ooggetuigen. Waardoor de steiger vlam vatte, is nog niet duidelijk.


Grote brand in flatgebouw Shanghai (Foto: Novum)

Rookverbod in Polen

In Polen is het sinds maandag verboden te roken op openbare plekken als stadions en restaurants. Op overtreding van het verbod staat een boete, die kan oplopen tot vijfhonderd zloty (127 euro). Rokers mogen nog wel een sigaretje opsteken in speciale rookruimtes, mits deze goed worden geventileerd.

Het rookverbod geldt voor alle openbare ruimtes, dus voor onder meer scholen, musea, theaters, vliegvelden, treinstations, busstations, het gehele openbaar vervoer, ziekenhuizen en stadions. Ook in veel restaurants en cafés mag niet langer gerookt worden.

'Huisarts moet ongevraagd afslankadvies geven'

Bijna zeventig procent van de bevolking vindt dat huisartsen ongevraagd afslankadvies mogen geven. Van de huisartsen vindt 73 procent dat ongevraagd advies moet kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg.

De helft van de Nederlanders is te dik en veertien procent heeft ernstig overgewicht (obesitas). Dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Obesitas kan leiden tot hart- en vaatziekten, aandoeningen aan spieren en gewrichten en een slechtere kwaliteit van leven. Hoe eerder dit wordt behandeld, hoe groter de kans op succes.

Huisartsen zouden een belangrijke rol in de preventie en behandeling van overgewicht kunnen spelen omdat zij driekwart van hun patiënten jaarlijks zien. Toch zegt nog geen zesde van de te dikke mensen wel eens ongevraagd advies te hebben gekregen. Huisartsen bespreken dit vaak niet door gebrek aan tijd of voorlichtingsmateriaal. Ook denken ze dat patiënten dit bemoeizuchtig of vervelend vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een tiende van de deelnemers niet wil dat de huisartsen advies geven. Onder huisartsen is dit acht procent.

Nivel werkte voor dit onderzoek onder bijna zevenduizend mensen samen met artsenvereniging KNMG.

Gebrselassie komt terug op besluit

Hardloper Haile Gebrselassie stopt toch niet. De Ethiopiër twitterde dat maandag. Een week geleden kondigde de wereldrecordhouder op de marathon nog zijn afscheid aan nadat hij tijdens de marathon van New York geblesseerd op moest geven.

Dat noemt hij nu 'mijn eerste reactie na een teleurstellende race'. "Hardlopen zit in mijn bloed en ik heb besloten wedstrijden te blijven lopen."

Woensdag gaf Gebrselassies manager Jos Hermens al aan dat hij twijfel proefde bij zijn pupil. De Nederlander zei toen al dat hij dacht dat Gebrselassie door zou gaan tot de olympische marathon van Londen in 2012. De 37-jarige geeft hem nu gelijk.

Gebrselassie komt terug op besluit - Bron: Novum/AP

Li Jie en Li Jiao naar finale Pro Tour

Li Jie en Li Jiao hebben zich weten te plaatsen voor de grote finale van de Pro Tour. Beide tafeltennisters zullen in actie komen op het toernooi waar de beste zestien speelsters van de wereld elkaar treffen.

Li Jiao stelde afgelopen weekend haar deelname zeker door zondag het Poolse Open in Warschau te winnen. In de finale versloeg ze de Spaanse Yanfei Shen met 4-1 (11-8, 11-8, 9-11, 11-4 en 11-6).

Li Jie was eerder al zeker van deelname. Beide speelsters komen in het enkelspeltoernooi in actie en vormen een duo tijdens het dubbelspel. Het toernooi wordt van 16 tot 19 december  gehouden in de Zuid-Koreaanse stad Seoul.

Na de Wii Baby richt Nintendo zich nu op pasbevallen moeders

Nintendo richt zich in de nieuwe reclame voor de Wii Fit Plus op moeders van pasgeboren kinderen. Volgens de gegevens van Nintendo doet 78 procent van de vrouwen die net bevallen zijn niet aan sport, en de meest gehoorde excuses zijn "dat ze op de baby moeten letten" en "dat ze niet genoeg tijd hebben"

Dit is natuurlijk koren op de molen voor Nintendo, die met de Wii Fit Plus inspeelt op deze behoeftes. Vrouwen hebben aan Nintendo laten weten dat ze graag hun oude figuur terug willen krijgen, en af willen vallen, en dan gaat het met name om hun buik.

En voila; daar is de Wii Fit Plus! Ook al zijn er studies die beweren dat het gebruik van de Wii Fit geen noemenswaardig resultaat oplevert; het schijnt dat een Britse vrouw 55 kilo afgevallen is door het gebruik van de Wii Fit, dan zouden zwangerschapspondjes geen probleem moeten zijn.

wii fit plus

Arbeidshandicap bij 15 procent beroepsbevolking

Nederland telde vorig jaar bijna 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten. Dat komt neer op vijftien procent van alle 15- tot 65-jarigen. Twee op drie arbeidsgehandicapten zijn tussen de 55 en 65 jaar en 28 procent tussen de 45 en 55 jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Acht procent van de mensen met een arbeidshandicap is tussen de 15 en 25 jaar, terwijl dat in 2003 op zes procent lag. Dit komt neer op 136 duizend jonge arbeidsgehandicapten.

Hoewel arbeidsgehandicapten aangeven een langdurige aandoening te hebben waardoor ze moeilijk betaald werk kunnen uitvoeren of krijgen, had zo'n 43 procent vorig jaar een baan van twaalf uur per week of meer. Ook dit is meer dan in 2003. Arbeidsgehandicapten met een baan werken veel vaker in deeltijd dan niet-arbeidsgehandicapten. De helft had vorig jaar een baan van 12 tot 35 uur per week, tegenover 38 procent van de niet-arbeidsgehandicapten.

Huisarts moet stoppen van inspectie

Een huisarts uit het Friese Damwoude moet per direct zijn werkzaamheden stoppen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de man niet in staat verantwoorde huisartsgeneeskundige zorg te bieden. Persoonlijke problemen liggen hieraan ten grondslag.

Volgens de inspectie heeft de huisarts zijn zaken niet goed voor elkaar en kan dat leiden tot zorg die niet verantwoord is. De man heeft vervanging bij zijn afwezigheid bijvoorbeeld niet goed geregeld. Daardoor wordt de continuïteit van zorg onvoldoende gewaarborgd. Ook zit er volgens de IGZ niet voldoende structuur in de zorg voor chronische patiënten.

Het bevel is vrijdag ingegaan en wordt pas opgeheven als de huisarts weer orde op zaken heeft gesteld.

Vlaketunnel nog zeker week dicht

De Vlaketunnel tussen Bergen op Zoom en Vlissingen blijft nog zeker een week afgesloten. Rijkswaterstaat liet maandag weten deze week nodig te hebben om te onderzoeken waardoor het wegdek omhoog is gekomen. Pas daarna worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

De tunnel in de A58 werd vrijdagavond in beide richtingen afgesloten nadat het wegdek aan de oostkant van de tunnel tien tot vijftien centimeter omhoog was gekomen. Rijkswaterstaat hoopte de rijbanen zaterdagochtend weer vrij te kunnen geven, maar de situatie bleek ernstiger dan gedacht.

De Verkeersinformatiedienst schatte zaterdag in dat de tunnel mogelijk maanden blijft afgesloten. Rijkswaterstaat kon dat niet bevestigen en doet er alles aan de tunnel zo snel mogelijk weer te openen.

Rijkswaterstaat heeft nog geen idee hoe het wegdek omhoog heeft kunnen komen. Het is niet duidelijk of regenval daar iets mee te maken heeft.

Bill Clinton in The Hangover 2

Bill Clinton krijgt een rolletje in The Hangover 2. Dat schrijven diverse Amerikaanse media. De oud-president van de Verenigde Staten speelt zichzelf in de komische film. Clinton is momenteel in Bangkok voor opnames. Hij combineert zijn setbezoek met het geven van voorlichting over schone energie in Thailand.

The Hangover 2 is het vervolg op The Hangover, over een uit de hand gelopen vrijgezellenfeest. Zach Galifianakis, Bradley Cooper en Ed Helms keren terug in het vervolg. Eerder zou Mel Gibson ook een rolletje op zich nemen, maar hij werd vorige maand vervangen door Liam Neeson.

Tod Philips neemt opnieuw de regie voor zijn rekening. The Hangover 2 is in mei in de Nederlandse bioscopen te zien.


Bill Clinton (Foto: Novum)

Wijnaldum zegt af voor Jong Oranje

Georginio Wijnaldum doet niet mee met de interland tussen Jong Oranje en Jong Denemarken, die voor woensdag op de rol staat. De middenvelder van Feyenoord heeft zich vanochtend bij bondscoach Cor Pot afgemeld.

Wijnaldum heeft te veel last van een kwetsuur aan zijn bovenbeen en acht meespelen niet verstandig. De speler liep de blessure gisteren, tijdens het duel tegen sc Heerenveen (2-2) op, maar speelde de wedstrijd wel gewoon uit.

Pot heeft Rick ten Voorde (N.E.C. Nijmegen) inmiddels opgeroepen als vervanger voor Wijnaldum. Het is voor de 19-jarige spits zijn eerste invitatie voor Jong Oranje.

Naast het ontbreken van Wijnaldum kreeg Pot ook al afmeldingen van Tim Krul (Newcastle United) en Luuk de Jong (FC Twente). Zij worden vervangen door respectievelijk Leonard Nienhuis (FC Groningen) en Davy Pröpper (Vitesse).

[NBA] Weer zege Spurs, verlies voor Lakers

San Antonio Spurs heeft zijn zevende zege op rij geboekt in de NBA. In Oklahoma werd ook City Thunder verslagen: 117-104. Tony Parker was met 24 punten de beste schutter van de Spurs. Matt Bonner schoot zeven driepunters binnen.

Los Angeles Lakers leed zijn tweede nederlaag van het seizoen. De regerend titelhouder was niet opgewassen tegen Phoenix Suns: 116-121. Jason Richardson van de Suns was de grote man met 35 punten. Ook Lakers-vedette Pau Gasol liet zich gelden. De 30-jarige Spanjaard maakte 28 punten en pakte zeventien rebounds.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Los Angeles Lakers Phoenix Suns 116-121
Oklahoma City Thunder San Antonio Spurs 104-117
Atlanta Hawks Minnesota Timberwolves
111-105
Detroit Pistons Sacramento Kings 94-100
New York Knicks Houston Rockets 96-104

Beckham en LA Galaxy niet naar finale MLS

David Beckham heeft met zijn ploeg LA Galaxy de finale van de Amerikaanse Major League Soccer niet weten te behalen. De ploeg verloor van FC Dallas.

In Carson won Dallas met 0-3 van de ploeg van Beckham en zodoende gaan zij door naar de eindstrijd. Met de overwinning op LA Galaxy werd Dallas kampioen van de Western Conference.

In de finale treft Dallas de kampioen van de Eastern Conference. Dit werd Colorado Rapids, aangezien zij in de finale om het kampioenschap met 1-0 wonnen van San Jose Earthquakes. De finale tussen beide ploegen staat gepland op 22 november.

Domenicali: "Ferrari heeft fout gemaakt"

Fernando Alonso verloor gisteren in de Grand Prix van Abu Dhabi de wereldtitel in de Formule 1 door een verkeerd getimede pitstop. Ferrari teambaas Stefano Domenicali erkent dit en vindt dat er niet een individueel teamlid op deze fout afgerekend moet worden.

Alonso verloor de titel aan Red Bull-rijder Sebastian Vettel die de race won, terwijl de Spanjaard niet verder dan de zevende stek kwam. "We hebben een fout gemaakt, dat valt achteraf duidelijk te constateren. Maar ik kijk er niemand op aan. Dat zou verkeerd zijn. We hebben als team een beslissing genomen die verkeerd blijkt. Ferrari is op goede en slechte momenten een team, dus nu ook," zei Domenicali.

"We vonden het nodig Fernando zijn pitstop te laten maken op basis van de slijtage van de banden zoals we ondervonden tijdens de trainingen en omdat we ervan uitgingen dat de andere deelnemers makkelijker zouden zijn in te halen. Dat was onze, naar nu blijkt, foute redenatie."

Domenicali vindt dat Ferrari trots mag zijn op de prestaties in 2010 en dat het kampioenschap niet in Abu Dhabi verloren werd. "Sport is soms pijnlijk, dat ervaren we nu. Vettel vond vast hetzelfde toen hij zijn motor opblies in Korea. Red Bull was sterker en Ferrari had juist nog iets om voor te strijden. We moeten de gedachte koesteren dat we zonder over de beste auto te beschikken toch heel dicht bij titelwinst zijn geweest."

Van Bommel: "Minuten nodig om in topvorm te geraken"

Mark van Bommel wil de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije woensdag gebruiken om wedstrijdritme op te doen. De aanvoerder van Oranje is hersteld van een knieblessure, maar bleef zondag in de wedstrijd van Bayern München tegen FC Nürnberg op de reservebank.

"Ik moet minuten maken om zo snel mogelijk in topvorm te geraken", zegt Van Bommel tegen het boulevardblad TZ. Van Bommel wil woensdag het liefst een helft spelen. "Ik heb overlegd met Louis van Gaal, voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en president Uli Hoeness en we hebben gekeken wat het beste is voor mij en de Bayern. Onze conclusie was dat het slim is om 45 minuten te spelen."

De 33-jarige middenvelder was teleurgesteld dat hij zondag niet in actie kwam. Hij zat voor het eerst weer bij de selectie van Bayern, nadat hij ruim een maand geleden geblesseerd raakte. "Voor een speler is het nooit goed als hij niet speelt. Maar de situatie zat ook niet mee." Van Gaal zou Van Bommel eigenlijk een invalbeurt gunnen, maar doordat verdediger Martin Demichelis geblesseerd raakte, moest de coach dat plan aanpassen.

Horner blij met sportiviteit Webber en Vettel

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft de sportiviteit die de coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber het hele jaar uitdroegen geprezen. Vettel werd uiteindelijk in Abu Dhabi kampioen, terwijl vooraf Webber de betere kansen werden toegedicht.

Alleen in Turkije ging het mis toen Vettel Webber bij een inhaalactie raakte en uit kon stappen. Webber kon verder, maar zakte destijds terug naar plaats drie. Beide rijders zorgden er voor dat in Brazilië de constructeurstitel veiliggesteld werd.

"Beiden hebben het geweldig gedaan. Er was sprake van een sportieve strijd en dat is voor de Formule 1 als sport zeer positief geweest. Het is geweldig dat het goed uitpakte en dat we de titel – zonder inmenging vanaf de pitmuur – op het circuit veroverden. Ik ben trots op de manier waarop Sebastian de race won, zo hoort het," zei Horner.

Hij hoopt dat de titelstrijd in 2011 net zo sportief zal verlopen. "Sebastian leidde het kampioenschap dit seizoen nog niet, maar op het belangrijkste moment staat hij op kop. Dat telt, maar Mark heeft ook een goed seizoen gehad en krijgt in 2011 een nieuwe kans."

Fight Night Champion komt in maart 2011

Het boksspel Fight Night Champion zal op 1 maart 2011 uitgebracht worden in de VS. Dit werd bekendgemaakt in de trailer die hieronder te zien is. Gezien het feit dat 1 maart een dinsdag is, wordt er van uit gegaan dat de releasedatum voor Europa vrijdag 4 maart zal zijn. Als daar meer duidelijkheid over is krijg je dat uiteraard te horen.

In september vertelde Brian Hayes, gameplay producer van het spel, dat Fight Night Champion voor de PlayStation 3 en Xbox 360 een "geheime, nieuwe feature zou hebben." Deze feature zou ervoor zorgen dat dit spel "innovatiever en baanbrekender zijn dan enig eerder uitgegeven Fight Night of Knock Out spel tot nu toe".

Fight Night Champion is het eerste spel van EA dat een M-rating heeft gekregen. Het bevat namelijk bloed en realistische schade en vervorming aan de lichamen van de boksers... "ervaar het geweld en de wreedheid die kenmerkend is in deze sport," aldus EA Sports.

Sunderland-spelers in extase na zege op Chelsea

Sunderland boekte een verrassende overwinning op bezoek bij Chelsea. The Black Cats revancheerde zich voor vorig seizoen.

Sunderland verloor vorig seizoen met liefst 7-2 bij de regerend landskampioen. Na de 5-1 nederlaag in de Noord-Engelse derby tegen Newcastle United had de formatie van Steve Bruce wat goed te maken tegenover de eigen fans. Na een zege op Stoke City en een remise bij Tottenham Hotspur volgde de winst bij Chelsea (0-3).

Nedum Onuoha maakte de openingstreffer op Stamford Bridge. "De nederlaag bij Newcastle was het dieptepunt van onze loopbanen", zei de verdediger tegen Sky Sports. "We hebben daar een streep onder gezet en in de afgelopen weken hebben we ons hersteld. Vandaag was iedereen top. Van de keeper tot de aanvallers", aldus de huurling van Manchester City.

Onuoha klopte Chelsea-doelman Petr Cech vlak voor de pauze. "Ik heb maar een paar keer gescoord tijdens mijn loopbaan, maar ze waren eigenlijk allemaal rommelig. Ik stond op een gegeven moment ongeveer 25 meter voor het doel, maar ik dacht niet aan schieten", vervolgt de verdediger die doorliep en Cech alsnog passeerde.

Het doelpunt van Onuoha werd na de pauze gevolgd door een treffer van Asamoah Gyan. Kort voor het einde van de wedstrijd tilde Danny Welbeck de score naar 0-3. "Het is ongelooflijk dat we hier drie punten maken. Er waren inderdaad wel wat vrolijke gezichten bij ons in de kleedkamer. We zijn zeer gelukkig met ons optreden. Het ging geweldig", zei Wellbeck.

Amoah: "Ik kan meekomen bij een topclub"

Matthew Amoah hoopt in zijn carrière nog een stap te kunnen maken naar een topclub. De spits van NAC Breda denkt dat hij mee kan komen op dat niveau.

Zaterdag maakte Amoah de winnende goal tegen FC Twente. Hij kon profiteren van een te korte terugspeelbal van Thilo Leugers. "In de negentigste minuut ga je vol voor zo'n bal. Ik was de snelste", aldus de Ghanees in De Telegraaf. "Wij hebben verdiend gewonnen. Niet alleen omdat we hard werkten, maar ook omdat we durfden te voetballen. Dit is een overwinning waar we van moeten genieten."

Amoah wil graag nog een keer hogerop gaan voetballen. "Je moet een beetje geluk hebben met een transfer, maar ik denk dat ik mee kan bij clubs als PSV, FC Twente en Ajax. Ik ben dertig en het moet nu wel gebeuren. Daarvoor zal ik goed moeten blijven presteren bij NAC." In Breda heeft de ervaren aanvaller nog een contract tot medio 2013.

Amoah speelt al bijna zijn hele carrière in Nederland. Hij debuteerde bij Vitesse, dat hem daarna een seizoen verhuurde aan Fortuna Sittard. Na negen seizoenen verrruilde de spits Arnhem voor Dortmund, waar hij in twee jaar weinig speeltijd kreeg. In 2007 tekende Amoah een contract bij NAC.

De Bakker stijgt vier plaatsen op wereldranglijst

Tennisser Thiemo de Bakker is vier plaatsen gestegen op de wereldranglijst. Ondanks zijn uitschakeling in de eerste ronde van het Masterstoernooi in Parijs steeg de 22-jarige Westlander naar de 43e plek. De Bakker nadert daardoor zijn hoogste positie ooit. Op 19 juli stond hij veertigste van de wereld genoteerd.

Robin Haase zakte een positie en neemt nu de 59e stek in. De grootste stijging kwam op naam van Igor Sijsling. De 23-jarige Amsterdammer zag zijn finaleplaats bij het challengertoernooi in Aken beloond met een verbetering van veertien plaatsen. Sijsling staat nu 131e, zijn hoogste positie ooit. Jesse Huta Galung handhaafde zich op de 126e positie.

In de top van het klassement veranderde weinig. Alleen Robin Söderling en Andy Murray wisselden van positie. De Zweed Söderling, die zondag het Masterstoernooi in Parijs won, is nu de nummer vier van de wereld. Vanaf zondag strijden de beste acht spelers van dit seizoen in Londen bij de ATP World Tour Finals om de officieuze wereldtitel.

Ferrer op trainingsveld Vitesse

De presentatie was enkele weken gelden al maar vanaf vandaag begint het echt. Albert Ferrer debuteert op het trainingsveld bij Vitesse. De eerste training onder de nieuwe hoofdcoach begon rond half elf.

Naast de Spaanse oud-international is ook Stanley Menzo aanwezig op het trainingsveld. Hij is overgekomen van SC Cambuur en zal fungeren als assistent coach. Beide hebben eind oktober hun handtekening gezet onder een contract bij Vitesse.

De afgelopen duels van Vitesse werden gecoacht door interim-coach Hans van Arum. Onder zijn leiding werd het belangrijke zespuntenduel van afgelopen weekend tegen VVV Venlo gewonnen (1-5).

Huishoudens Bloemendaal welvarendst

De gemeenten Bloemendaal en Wassenaar hebben de hoogste inkomens per inwoner. De rijkste gemeenten van Nederland zijn vooral te vinden in Noord-Holland, de minst rijke in Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Dat blijkt maandag uit cijfers over 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In dat jaar bedroeg het gemiddelde inkomen in Nederland per inwoner 24.600 euro. De inkomens in Bloemendaal en Wassenaar lagen 65 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook Blaricum (plus 64 procent) en het Gelderse Rozendaal (plus 57 procent) scoorden hoog.

De laagste inkomens per inwoner zijn te vinden in de Groningse gemeente Pekela, waar het inkomensniveau 19 procent lager was dan gemiddeld.

Huishoudens Bloemendaal welvarendst
Huishoudens Bloemendaal welvarendst (Foto: ANP)

H&M ziet omzet stijgen

De modeketen Hennes & Mauritz heeft in de maand oktober 2010 de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn, de zogenoemde identieke omzet, met 3 procent zien stijgen.

Het Zweedse detailhandelsconcern rapporteerde maandag een stijging van de totale maandomzet van 13 procent, terwijl analisten hadden gerekend op een omzettoename van 14 procent. De identieke omzetgroei viel ook lager uit dan de 4,6 procent die analisten hadden voorzien. In dezelfde maand een jaar geleden daalde de identieke omzet met 3 procent en steeg de totale omzet met 7 procent.

In september 2010 steeg de totale omzet met zestien procent en bedroeg de identieke omzetgroei acht procent.

Het aantal filialen bedroeg per 31 oktober 2010 2.143 tegen 1.925 een jaar geleden.

De omzetcijfers over november 2010 zullen op 15 december 2010 bekend worden gemaakt.


H&M ziet omzet stijgen (Foto: Novum)

Zeven NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Bomaanslagen en aanvallen van opstandelingen in Afghanistan hebben zondag aan zeven NAVO-militairen het leven gekost. Dit heeft de NAVO maandag bekendgemaakt.

Vijf NAVO-soldaten kwamen om bij een aanval van de Taliban op een NAVO-basis in het oosten van Afghanistan, twee bij verschillende explosies in het zuiden. De internationale coalitie deed geen nadere mededelingen over de locaties of de nationaliteit van de gesneuvelden, maar het Deense leger meldde dat onder de doden zeker één Deen is. Deze maand zijn al 33 buitenlandse militairen omgekomen in Afghanistan.

Transformers sequel bevestigd

Groot nieuws voor alle Transformers fans: Er is bevestigd dat er een vervolg komt op het populaire spel. Hasbro kondigde aan dat de sequel van Transformers: War for Cybertron in 2012 uitgebracht zal worden. Helaas bleef het bij deze mededeling, en zal op verdere informatie gewacht moeten worden.

Het eerste spel werd eerder dit jaar uitgebracht, en is een third-person shooter game. Het spel speelt zich af op de planeet Cybertron, en speelt nog vóór de Transformers naar de aarde afreizen.

Naar aanleiding van de nieuwe Transformers film; The Dark of the Moon, zal ook een videogame uitgebracht worden voor de PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii en Nintendo 3DS. Dit spel zal in 2011 op de markt komen.

 

Voetgangster zwaargewond na aanrijding

In Eindhoven heeft zich zondagavond een ongeval voorgedaan waarbij een voetgangster zwaargewond is geraakt. Vermoedelijk is de vrouw geschept door een auto tijdens het oversteken. De exacte oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

De vrouw is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Het ongeval vond plaats aan de Tarwelaan in Eindhoven. Een foto van de beschadigde auto is te vinden bij de bron.

Tarwelaan Eindhoven Google Maps
Kaartje: Google Maps

Doodgeschoten man Bijlmer was bekende politie

De man die zondagavond werd doodgeschoten in de Bijlmer in Amsterdam was een bekende van de politie. De politie meldt dat het gaat om een 21-jarige man, maar wil verder niet zeggen waarom hij bekendstond. Na de schietpartij namen twee verdachten de benen, maar zij zijn nog niet achterhaald.

De schietpartij gebeurde rond 21.35 uur bij de flat Hogevecht. Gealarmeerde politieagenten en ambulancemedewerkers probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse.

De omgeving van de flat werd direct afgezet voor onderzoek en even leek het erop dat er opnieuw werd geschoten. Het bleek echter te gaan om jongens die op de galerij van dezelfde flat voor de grap ballonnen lieten klappen. De politie heeft de 'daders' aangesproken op de misplaatste grap.

Drukke ochtendspits door ongelukken

Ongelukken zorgen maandag voor een drukkere ochtendspits dan normaal. Met name bij Rotterdam en in Zeeland is het erg druk. Het weer speelt nu volgens een woordvoerder van de ANWB eens minder een rol op de weg, maar ongelukken op een aantal cruciale plekken hebben hetzelfde effect. De filelengte loopt op tot 350 kilometer.

Een botsing op de A15 Europoort bij Charlois zorgde al vroeg voor problemen. De weg is inmiddels weer vrijgegeven maar het kwaad is al geschied. De wegen bij Rotterdam zijn volgelopen. Op de A13, de A20 en de A16 in beide richtingen, staan flinke files.

Door een ongeluk in Zeeland is het bijna onmogelijk om de provincie nog normaal door te komen. De A58 was al dicht wegens werkzaamheden, maar na een ongeluk op de omleidingsroute, een kleinere provinciale weg, zit Zeeland op slot. Alleen de route via de Zeelandbrug is nog open, maar dat is in sommige gevallen een omweg van honderd kilometer.

Verder leidde een ongeluk op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn voor veel vertraging. De file groeide daar tot achttien kilometer, maar is inmiddels al weer zo goed als verdwenen.

Voor de avondspits wordt, net als aanvankelijk voor de ochtendspits, niet veel drukte voorspeld. Als het weer zich houdt aan de voorspellingen en dus meevalt en ongelukken uitblijven, dat wordt het met zo'n 170 kilometer een gewone spits.


(Foto: Novum)

Gratis AK-47 bij tweedehands vrachtwagen

Een autoverkoper in Florida probeert meer klanten te lokken door potentiële kopers van tweedehands vrachtwagens een gratis AK-47 aan te bieden. Sinds de aanbieding werd aangekondigd is de handel van Nick Ginetta verdubbeld, zegt hij.

Het verleden van klanten wordt gecontroleerd, voordat ze een bon krijgen die ze bij een wapenhandel kunnen inleveren. De bon, ter waarde van vierhonderd dollar (290 euro), hoeft niet geruild te worden voor een AK-47, ieder ander schiettuig mag ook worden meegenomen.

Ginetta erkent dat de aanbieding controversieel is, maar, zegt hij, 'mijn klanten zijn zonder twijfel wapenbezitters'.

IMF en EU inspecteren Griekse financiŽn

Vertegenwoordigers van het Internationale Monetaire Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zijn in Athene om de Griekse financiën te inspecteren. Maandag hebben zij een ontmoeting met de Griekse minister van financiën.

Tijdens de bespreking wordt bekeken hoe Griekenland invulling geeft aan de driejarige lening van honderdtien miljard euro, die het land in mei voor een bankroet behoedde.

Het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, Eurostat, brengt binnenkort herziene cijfers uit over de staatsschuld en het begrotingstekort van Griekenland in de jaren 2006-2009. Verwacht wordt dat het door Athene naar buiten gebrachte tekort voor 2009 van 13,6 procent wordt bijgesteld tot meer dan vijftien procent. Dit betekent dat de Griekse regering hoogstwaarschijnlijk niet in staat is het oorspronkelijke doel van het verlagen van het tekort tot 8,1 procent tegen het einde van dit jaar zal halen.

Boek: Ego Faber

In de proloog vertelt de naamloze ik-figuur dat de door iedereen aanbeden Ego Faber, een jongen van ergens begin twintig, is overleden. De verteller, Ego en Rein waren beste vrienden. Zara, een model waar de ik-figuur hevig verliefd op was, was de vriendin van Ego. In Amsterdam zoop, snoof en neukte het trio levensgenieters zoveel als mogelijk en af en toe werd er ook nog gestudeerd. Waaraan Ego is gestorven zal pas tegen het eind van het verhaal uit de doeken worden gedaan, maar duidelijk is dat de ik-figuur zichzelf verantwoordelijk acht voor de dood van de uiterst charismatische verschijning waar hij zo tegenop keek.

Toch met grote hoofden spelen in GoldenEye

Op internet zijn drie cheat codes opgedoken voor GoldenEye 007. Het origineel op de Nintendo 64 had er destijds ook een flink aantal, dus de Wii-versie mag niet achterblijven.

Het gaat om de volgende codes:

 • NotIt!!!11: Stelt Tag in split-screen multiplayer beschikbaar (zie: Modifiers, drie of meer spelers zijn er nodig);
 • Inv1s1bleEv3ryth1ng: Stelt Invisibility Mode in split-screen multiplayer beschikbaar (zie: Modifiers, activeer je door na het sprinten op B te drukken);
 • <477MYFR13NDS4R3SP13S>: Niet helemaal, maar toch een beetje: de Donkey Kong-mode keert terug in de vorm van Big Head Mode, wederom in de locale multiplayer (kan alleen afgezet worden door instellingen te resetten).  

Ontwikkelaar Eurocom heeft in het verleden aangegeven dat GoldenEye 007 op de Wii geen zogenaamde DK-mode zou krijgen, maar het is er dus toch van gekomen.

Klussers verwonden zich vaker

Het aantal klussers dat zich verwondt en medische hulp nodig heeft, is de afgelopen jaren gestegen. Per jaar melden 130.000 mensen zich bij de huisarts of het ziekenhuis na een ongeluk in het huis of de tuin. Dat maakte de stichting Consument en Veiligheid maandag bekend.

Het aantal mensen dat naar de eerste hulp gaat na een ongeluk bij het klussen, is de afgelopen vier jaar met 15 procent gestegen. Het aantal doden en opnamen in het ziekenhuis verdubbelde.

"De belangrijkste oorzaak is dat mensen meer klussen, door de recessie. Ze worden aangemoedigd door de tv-programma's en tijdschriften, waardoor mensen denken dat ze alles kunnen doen", aldus een woordvoerder. Verder speelt de vergrijzing een rol, steeds meer ouderen hebben tijd om te klussen. "Een menselijke oorzaak is ongeduld. Mensen hebben stress, werken allebei, hebben kinderen die thuiskomen, alles moet gehaast en snel. Ze zijn dan slecht voorbereid als ze gaan klussen."

Klussers verwonden zich vaker
Klussers verwonden zich vaker (Foto: ANP)

FC Utrecht gaat door met opgenomen spreekkoren

FC Utrecht blijft doorgaan met het afspelen van positieve aanmoedingen uit de speakers. Dat gebeurde onlangs toen de scheidsrechter werd beledigd.

Vorige week liet Utrecht in de thuiswedstrijd tegen PSV (1-2 nederlaag) voor het eerst positieve spreekkoren uit de speakers galmen. Fans van de thuisclub hadden namelijk spreekkoren voor scheidsrechter Jan Wegereef in huis. FC Utrecht wil de methode blijven toepassen als dat nodig is.

"Als het nodig is, gaan we hiermee door. Maar wel wat zachter, want achteraf bleken de opnames het natuurlijke geluid te overstemmen", aldus een woordvoerder van de club in De Telegraaf. De KNVB vindt het ook een goed middel, zolang dit maar geen invloed op het verloop van de wedstrijd heeft.

FC Utrecht staat momenteel op de negende plek in de Eredivisie met negentien punten. Afgelopen weekend kwam de ploeg van trainer Ton du Chatinier niet in actie. Het duel met Roda JC in Kerkrade werd vanwege zware regenval namelijk afgelast.

ISU handhaaft lijnregel

De lijnregel blijft ook na de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen intact. Dat heeft de technische commissie van de schaatbond ISU gisteren aan een afvaardiging van de schaatsers meegedeeld.

De invoering van de regel zorgde voor veel ophef in de schaatswereld, omdat rijders diskwalificatie riskeerden indien ze op het rechte stuk eventjes met een schaats uit hun baan kwamen. Na een massaal protest zwakte de ISU de regel af, diskwalificatie volgt pas bij twee overtredingen. Die interpretatie wordt ook de komende weken gevolgd, zo vertelde de ISU na de evaluatie.

"Daarnaast heeft de technische commissie toegezegd dat ze met het bestuur van de ISU gaan kijken of ze de regel beter kunnen omschrijven", vertelde Mark Tuitert. "Zodat niemand gediskwalificeerd wordt als-ie onbewust die lijn overschrijdt."

Zanger James Blunt 'voorkwam WOIII'

De Britse popzanger James Blunt heeft in zijn vorige loopbaan, toen hij officier was bij de Britse landmacht, naar eigen zeggen voorkomen dat de Derde Wereldoorlog uitbrak. Tijdens zijn uitzending naar Kosovo in 1999 negeerde hij een bevel van zijn meerderen, dat tot oorlog met de Russen zou hebben geleid. Dat zei hij in een interview dat radiozender BBC 5 zondag uitzond.

Kapitein Blunt, die tijdens de Kosovo-oorlog een NAVO-eenheid van enkele tienduizenden militairen aanvoerde, had de opdracht gekregen het vliegveld van de hoofdstad Pristina in te nemen. Het Russische leger was ze met een onverwacht offensief echter te slim af.

Van de Amerikaanse generaal Wesley Clark, opperbevelhebber binnen de NAVO, kreeg Blunt toen het bevel de honderden Russen op het vliegveld te overmeesteren. Blunt legde het bevel naast zich neer en werd daarin gesteund door de Britse generaal Sir Mike Jackson.

'Hond eet van overleden baasje in Alblasserdam'

De hond van een overleden vrouw uit Alblasserdam heeft van zijn baasje gegeten. De vrouw was al vier tot zes weken dood toen ze door haar schoonzoon werd gevonden en verkeerde in verregaande staat van ontbinding. De Mechelse herder had al die tijd geen eten en was daarom aan de vrouw begonnen, schrijft het AD.

De 63-jarige vrouw werd afgelopen weekend in een woning aan de West Kinderdijk gevonden. Onderzoek op het lichaam van de vrouw wees uit dat ze een natuurlijke dood is gestorven.

Een buurman spreekt in de krant van 'horrortaferelen op de dijk'. Een ander zegt dat de vrouw contact met andere bewoners op de dijk meed.

Tung wil volgend jaar naar Formule 1

Ho-Pin Tung rijdt al drie seizoenen in de GP2 en zou in het volgende seizoen aan de start van de Formule 1 willen verschijnen. Dit liet de Chinese Nederlander, die al een jaar lang de derde coureur van Renault F1 is, vandaag weten.

Tung maakte afgelopen weekend zijn rentree in de GP2, nadat hij drie maanden aan de kant stond. Een blessure aan zijn rug was hier verantwoordelijk voor. Toch kende de coureur geen gelukkige terugkeer op het circuit, aangezien hij zaterdag uitviel, vanewge problemen met de koppeling. Gisteren bereikte hij de finish wel en deed dat als veertiende.

"Ik voelde me goed in de auto en de wagen was uitstekend. Alleen de voorbereidingstijd was absurd kort," blikte Tung terug. "Ik vond het erg fijn om weer achter het stuur te zitten. Alleen jammer van de eerste race. Bij de start ging de koppeling kapot en daarna had ik grote problemen met terugschakelen. Bij mijn pitstop gaf de koppeling defintief de geest. In de tweede race ging het een stuk beter."

Tung richt zich vanaf nu volgend jaar. Vanaf dat moment wil hij graag in de Formule 1 actief zijn. "Ik wil de eerste Chinese Formule 1-coureur worden", waren zijn strijdlustige woorden.

[MotoGP] Rossi start met revalidatie

Valentino Rossi heeft een succesvolle operatie aan zijn rechterschouder ondergaan. De Italiaanse coureur, die in de MotoGP uitkomt, blesseerde het gewricht al in april, maar weigerde om voor het einde van het seizoen onder het mes te gaan.

Ondanks alle pijn maakte Rossi het seizoen af, maar miste nog wel zes weken door een gebroken been. Dit was wellicht ook de reden, dat Jorge Lorenzo de wereldtitel voor zich op kon eisen. Rossi gaat er in elk geval vanuit dat hij in het nieuwe seizoen weer helemaal fit is.

De verwachting is dat de Italiaan drie maanden nodig heeft om van de ingreep te herstellen.

Uitslagen Engeland speelronde 13

Dit weekend is in Engeland de dertiende speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na dertien speelronden.

Sunderland verslaat koploper Chelsea

Sunderland heeft dit weekend voor een verrassing gezorgd door koploper Chelsea zijn derde nederlaag van het seizoen toe te brengen. De bezoekers wonnen het duel op Stamford Bridge uiteindelijk met 3-0 en steeg daardoor naar de zesde plaats.

Nedum Onuonah slaagde er in om de Chelsea-aanhang nog in de eerste helft het zwijgen op te leggen door de eerste treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Zeven minuten na de thee was het opnieuw raak. Deze keer had Asamoah Gyan zijn vizier op scherp staan. In de slotfase tekende Danny Welbeck voor het slotakkoord bij Sunderland, waar voormalig PSV-speler Boudewijn Zenden de hele wedstrijd speelde. Ook hij trof namelijk doel.

Bale blijft imponeren bij Tottenham Hotspur

Gareth Bale blijft zijn marktwaarde als speler van Tottenham Hotspur maar opvoeren. The Spurs wonnen afgelopen weekend het duel tegen Blackburn Rovers met 4-2, waar de eerdergenoemde voetballer bij drie goals betrokken was.

Na een kwartier spelen tekende Bale voor zijn eerste doelpunt, waarna Roman Pavlyuchenko voor de rust de score verdubbelde. Ook na de pauze vond Tottenham Hotspur het net. Eerst was het Peter Crouch, die de derde treffer voor zijn rekening nam, waarna Bale voor het slotakkoord tekende. Blackburn Rovers deed via Ryan Nelsen en Gael Givet wat terug.

Door de nieuwe zege blijft Tottenham Hotspur op de zevende plaats in de Engelse Premier League staan. Zij hebben negen punten minder dan koploper Chelsea, maar de overige ploegen liggen redelijk dichtbij elkaar.Uitslagen speelronde 13:

Datum Thuis Uitslag
Aston Villa Manchester United 2-2
Manchester City Birmingham City 0-0
Newcastle United Fulham 0-0
Tottenham Hotspur Blackburn Rovers 4-2
West Ham United Blackpool FC 0-0
Wigan Athletic West Bromwich Albion 1-0
Wolves Bolton Wanderers 2-3
Stoke City Liverpool 2-0
Everton Arsenal 1-2
Chelsea Sunderland 0-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 13 9 1 3 28 28-8
2 Arsenal 13 8 2 3 26 26-12
3 Manchester United 13 6 7 0 25 26-15
4 Manchester City 13 6 4 3 22 15-10
5 Bolton Wanderers 13 4 7 2 19 21-19
6 Sunderland 13 4 7 2 19 15-13
7 Tottenham Hotspur 13 5 4 4 19 18-17
8 Newcastle United 13 5 3 5 18 21-16
9 Aston Villa 13 4 5 4 17 15-18
10 Stoke City 13 5 1 7 16 15-18
11 Liverpool 13 4 4 5 16 13-17
12 West Bromwich Albion 13 4 4 5 16 16-22
13 Everton 13 3 6 4 15 14-13
14 Blackburn Rovers 13 4 3 6 15 15-18
15 Blackpool FC 13 4 3 6 15 19-26
16 Fulham 13 2 8 3 14 13-13
17 Wigan Athletic 13 3 5 5 14 10-21
18 Birmingham City 13 2 7 4 13 14-17
19 Wolverhampton Wanderers 13 2 3 8 9 13-23
20 West Ham United 13 1 6 6 9 11-22


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Cruijff wil revolutie bij Ajax

Johan Cruijff heeft na de nederlaag van Ajax tegen AZ opnieuw kritiek geuit in zijn column in De Telegraaf. De legende doet een oproep aan oud-spelers om zich verkiesbaar te stellen voor de ledenraad.

Op 14 december zijn 8 van de 24 leden herverkiesbaar en tot 30 november kunnen nieuwe kandidaten worden aangemeld. "Er kan dan een eerste belangrijke stap worden gezet door die plaatsen in te laten nemen door Ajacieden als Marc Overmars, Tscheu La Ling, Edo Ophof, Peter Boeve, Keje Molenaar en anderen. Ik noem nu bewust deze namen, om aan te geven dat niet alle voetballers zo dom zijn als vaak nog door sommigen wordt beweerd", schrijft Cruijff.

"Iemand als Overmars heeft toch meegeholpen om van Go Ahead Eagles één van de drie profclubs te maken, die volgens de KNVB financieel helemaal gezond zijn. Zoals Ling in Slowakije een club helemaal naar het idee van het oude Ajax heeft georganiseerd. Ook Ophof, Boeve en Molenaar hebben het maatschappelijk uitstekend gedaan en zo zijn er nog diverse anderen te noemen."

Volgens Cruijff ontbreekt het in de Ajax-leiding aan voetbalverstand. "Licht de Raad van Commissarissen, clubbestuur, directie en ledenraad door en iedereen begrijpt wat ik bedoel. Er zit niet één oud-eerste-elftalspeler in. Niet één! (...) Waar het mij vooral om gaat, is dat de verhoudingen binnen Ajax anders komen te liggen. Dat er mensen wakker liggen van mijn kritiek doet me daarom weinig."

Obama paait Netanyahu om bouwstop

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag uitvoerig geprezen. Dat de Israëlische regeringsleider een Amerikaans plan voor een bouwstop in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in overweging neemt, is volgens Obama 'veelbelovend', een 'positieve stap' en 'een teken dat hij serieus is'.

Obama sprak die woorden aan boord van het presidentiële vliegtuig, op de terugweg van een bezoek aan Azië. Tijdens zijn reis had Obama zich nog anders uitgelaten. In Indonesië noemde hij het Israëlische voornemen om 1300 nieuwe woningen voor kolonisten te bouwen in Oost-Jeruzalem 'niet behulpzaam voor het vredesproces in het Midden-Oosten'.

Obama paait Netanyahu om bouwstop
Obama paait Netanyahu om bouwstop (Foto: ANP)

Opnieuw problemen met vliegtuig Qantas

Een passagiersvliegtuig van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandag kort na vertrek teruggekeerd naar het vliegveld van Sydney. Door een elektrisch probleem kwam er rook in de cockpit. Het is al de zesde keer in nog geen twee weken tijd dat er een mankement wordt aangetroffen bij een Qantas-toestel, aldus Australische media.

Het toestel, een Boeing 747-400, was met 199 passagiers en 21 bemanningsleden onderweg van Sydney naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De oorzaak van het probleem wordt nog onderzocht.

Begin deze maand moest een A380 van Qantas een noodlanding maken in Singapore wegens motorproblemen. Het vliegtuig was net vertrokken voor een vlucht richting Sydney toen een van de vier Rolls-Roycemotoren explodeerde.

Een op drie christelijke studentes aan de pil

Een op de drie christelijke studentes slikt de pil. Veertig procent van deze groep heeft geen of geen vaste relatie. De helft heeft wel een vaste vriend, maar is niet getrouwd. Ruim de helft (55 procent) van de christelijke pilgebruikers heeft geen bezwaar tegen seks voor het huwelijk, terwijl dat onder de vrouwen die geen pil gebruiken maar vijftien procent is.

Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Dagblad. Overigens zegt 35 procent van de pilgebruikers dit anticonceptiemiddel uitsluitend om gezondheidsredenen te gebruiken. Van ruim tachtig procent mag iedereen weten dat ze de pil slikken. Bijna de helft van deze groep slikt de pil omdat ze geslachtsgemeenschap hebben. Een enkeling zegt de pil onder druk van vriend of ouders te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een ongewenste zwangerschap bij een ander gezinslid.

Vijftig jaar na invoering gebruiken jonge christenen het anticonceptiemiddel aanzienlijk minder dan de rest van de vrouwelijke bevolking. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2008 bleek dat twee op de drie vrouwen tussen 18 en 25 de pil gebruiken.

De krant ondervroeg twaalfhonderd vrouwelijke en vierhonderd mannelijke studenten die lid zijn van een christelijke studentenvereniging of een opleiding volgen aan de Christelijke Hogeschool Ede, de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle of de Goudse lerarenopleiding Driestar Educatief.

Bijna een op de zes mannen met een relatie gaf aan niet te weten of zijn vriendin of vrouw de pil gebruikt.

'Kinderen te snel naar fysiotherapeut'

Kinderfysiotherapeuten krijgen steeds vaker kinderen met klachten te zien, terwijl ze niets mankeren. Dat zegt emeritus-hoogleraar kinderfysiotherapie Paul Helders maandag in een interview met de Volkskrant. Hij denkt dat dat komt omdat sommige ouders veel te veel van hun kinderen verwachten. "Het kind moet perfect zijn."

Jaarlijks worden zo'n achttienhonderd nieuwe patiënten naar het UMC Utrecht ziekenhuis gestuurd voor een analyse. Naar schatting heeft maar een kwart van hen behandeling nodig, zegt Helders, een van de grondleggers van de kinderfysiotherapie in Nederland. De rest heeft 'normale' afwijkingen of helemaal niets.

Veel ouders vinden dat hun kind het niet goed doet vergeleken met anderen, verklaart de oud-hoogleraar. "Het loopt nog niet, het zwemt nog niet, het fietst nog niet. Op het voetbalveld moeten het allemaal Cruijffjes zijn", gaat hij verder. "Soms is het de enige uitweg voor een kind om pijn te ontwikkelen. Als een kind het moeilijk heeft, zegt hij niet: ik heb een rotdag. Nee, hij lijkt dat op zijn lijf te projecteren."

En dat is voor veel ouders, vooral moeders, reden voor groot alarm. "Vroeger gaven moeders een kind dat pijn had een kusje, en hop, daar ging het weer. Nu denken ze: als er pijn is, dan moet er ook iets ernstigs aan de hand zijn. Maar door zo veel aandacht te geven aan pijn of vermoeidheid, wakker je het aan."

Volgens Helders is er pas reden voor ongerustheid als een kind vaardigheden gaat verliezen

DzsudzsŠk: "Ajax had me kunnen hebben"

Balázs Dzsudzsák in het shirt van Ajax, het had drie jaar geleden zomaar gekund. De Hongaar stond naar eigen zeggen destijds in de belangstelling van de Amsterdammers, maar zij vonden de Hongaar toen niet goed genoeg.

De onthulling van Dzsudzsák komt voor Ajax op een pijnlijk moment, aangezien Ajax-trainer Martin Jol afgelopen week klaagde dat hij niet over goede buitenspelers beschikt. "Natuurlijk willen we iemand als Dzsudzsák. Maar zo’n speler kunnen we niet betalen", vertelde Jol afgelopen week.

Tegenover NuSport reageerde Dzsudzsák op deze uitspraak: “Leuk om dat van een trainer te horen, zeker als het de trainer van een van de grootste concurrenten is." Hij vervolgde: "Zal ik je eens wat vertellen: Ajax had me kunnen hebben. Ik maakte in augustus 2007 mijn debuut voor de Hongaarse ploeg. We speelden een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië."

"Een scout van Ajax zat voor me op de tribune. Ik speelde de wedstrijd van mijn leven, alles lukte. De back van Italië, Massimo Oddo, was nergens. We wonnen het duel met 3-1. Een paar dagen later speelde ik met Debrecen in de Hongaarse competitie, weer was er iemand van Ajax. Het ging wat minder, ik was nog niet gewend aan twee zware wedstrijden in een week. Vlak daarna liet Ajax weten dat ze me nog niet goed genoeg vonden voor een overgang.”

De Hongaarse aanvaller zag op dat moment een overgang naar Ajax zeker zitten: "Natuurlijk. Ik speelde in de Hongaarse competitie, wilde hogerop. Gelukkig meldde PSV zich ruim een maand later, het was meteen rond."

Cabral tevreden na succesvolle invalbeurt

Jerson Cabral bezorgde Feyenoord een punt met zijn gelijkmaker tegen sc Heerenveen (2-2). Cabral kwam als invaller binnen de lijnen.

"Het is lekker om als invaller een belangrijk doelpunt te maken. Ik zag geen afspeelmogelijkheden en schoot daarom op doel. De bal zat er aardig in", zegt Cabral op de clubsite van Feyenoord. De buitenspeler zocht na zijn doelpunt contact met zijn broer op de tribune. "Ik heb altijd gezegd dat mijn eerste doelpunt in de Eredivisie voor hem zou zijn. Mijn broer is alles voor me."

De gelijkmaker was een opsteker voor Feyenoord, dat na de 1-0 leek door te zetten richting een gemakkelijk zege. "Een verklaring daarvoor heb ik niet. We kregen kansen op 2-0, maar benutten die niet. We hadden ons spel in de eerste helft na de rust door moeten trekken. In plaats daarvan vielen we ver terug. Ongelofelijk dat Heerenveen gelijk maakte."

De jeugdinternational werd door Mario Been bij een 1-1 stand ingebracht. Na de 1-2 van Viktor Elm scoorde Cabral de verlossende gelijkmaker. "Druk om iets te forceren voelde ik niet. Ik wil gewoon lekker voetballen. Mijn best doen voor het elftal en het beste uit mezelf halen. Want ik wil leren, een betere voetballer worden", zei de buitenspeler.

Cabral was ondanks de goede eerste helft van Feyenoord tevreden met het gelijkspel. "Ik zeg het liever niet, maar als ik eerlijk ben hebben we vandaag niet twee punten laten liggen, maar er eentje gewonnen. Daarvoor hadden we in de tweede helft te veel moeite met Heerenveen", aldus de jonge Feyenoorder.

Huistra: "Bekerduel met ADO speelde zeker mee"

Trainer Pieter Huistra zag FC Groningen zondag onderuit gaan bij Heracles Almelo (3-0). De ploeg van Huistra liet het na uit te lopen op Ajax.

Groningen blijft door de nederlaag vierde staan. Bij een overwinning kon de ploeg Ajax passeren in de ranglijst, aangezien zij eerder vandaag met 2-0 verloren van AZ. De Amsterdammers staan derde met een beter doelsaldo. Huistra was niet gelukkig met de ruime nederlaag in Almelo. De voormalig trainer van Jong Ajax vond zijn ploeg vooral in persoonlijke duels te zwak.

"Normaal is dat voor ons een sterk punt", zei Huistra tegen het ANP. "Maar vandaag waren we niet scherp in de duels." Groningen speelde midweeks 120 minuten in de KNVB beker tegen ADO Den Haag. Na strafschoppen bekerde de ploeg van Huistra door. "Die wedstrijd speelde vandaag zeker mee. Je hebt relatief weinig tijd om te herstellen."

"Daarnaast speelden we vandaag op een andere ondergrond. Dat soort zaken hebben er allemaal mee te maken", vervolgt Huistra, die Heracles met name na rust beter zag spelen dan Groningen. "Met name in de eerste helft hebben we verzuimd afstand te nemen. De tweede helft hebben we duidelijk verloren", aldus de teleurgestelde trainer.

De Zeeuw baalt van AZ-publiek

Demy de Zeeuw baalt dat hij gisteren in de uitwedstrijd tegen zijn oude club AZ opnieuw de nodige verwensingen over zich heen kreeg. "Het is heel vervelend dat dit gebeurt, maar ik kan het niet meer terugdraaien", zei de Ajacied na de 2-0 nederlaag in Alkmaar. "Ik zal er maar mee moeten leren leven."

De Zeeuw haalde zich een jaar geleden de woede van het AZ-publiek op de hals door enkele kritische uitlatingen in een interview. Vorig seizoen moest hij het daarom al ontgelden, maar ook nu was hij weer het mikpunt. "Ach ja, het was in ieder geval een stuk minder dan vorig jaar", bekeek hij het van de positieve kant. De middenvelder speelde slechts twintig minuten mee vanwege een rugblessure.

Door de nederlaag staat er veel druk op de topper van volgende week zaterdag tegen PSV. "Daarom is het extra vervelend dat we nu verliezen", vindt De Zeeuw. "Anders zouden we bij een overwinning op PSV weer helemaal hebben meegedaan. Nu moeten we zaterdag winnen om bij te blijven."

Sleepboot maandag geborgen

De sleepboot die donderdag omsloeg op de Nieuwe Waterweg wordt maandag geborgen. Het vaartuig zou zondagmiddag onder water worden gekanteld, maar vanwege een probleem met de kabels mislukte dat twee keer, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie begon rond 13.00 uur met het vlottrekken van de Fairplay 22 in de Rotterdamse haven. Toen dat misging, werd 's avonds een tweede poging ondernomen, maar ook die mislukte. Wel zijn voorbereidingen getroffen voor een derde poging, die maandag om 08.00 uur moet beginnen. Als die slaagt, kan de berging naar verwachting aan het begin van de middag plaatsvinden.

De sleepboot sloeg donderdagmiddag om bij Hoek van Holland tijdens voorbereidingswerkzaamheden voor het binnenslepen van een schip. Wellicht heeft de storm een rol gespeeld. Bij het incident kwamen twee van de vijf opvarenden om het leven. Drie van hen konden snel op het droge komen, maar een Poolse machinist werd in de nacht daarna gevonden op het strand bij 's-Gravenzande. Het lichaam van de kapitein is nog niet gevonden. Het schip is uitgekamd door duikers.

Protest tegen intimidatie Rusland

Ongeveer vijfhonderd mensen hebben zondagmiddag regen en kou in Moskou getrotseerd om te protesteren tegen het in elkaar slaan van journalisten en milieuactivisten. Deelnemers aan de betoging hielden portretten omhoog van de journalist Oleg Kasjin en de milieuactivist Konstantin Fetisov, die deze maand bij verschillende gelegenheden zwaar zijn mishandeld.

Fetisov voerde met anderen actie tegen het rooien van een bos bij Moskou voor de aanleg van een autosnelweg. Kasjin berichtte over de controverse. Beiden liggen nog met hoofdletsel in het ziekenhuis. Kasjin heeft ook een gebroken kaak, een gebroken been en verbrijzelde vingers.

"Met onze actie willen wij zeggen: handen af van burgeractivisten, handen af van journalisten, handen af van mensen die eerlijk voor hun mening uitkomen", zei Jevgeniya Tsjirikova, die de campagne voor het behoud van het Chimki-bos aanvoert.

Op de Russische televisie zijn beelden van een bewakingscamera uitgezonden waarop te zien is hoe Kasjin door twee mannen in elkaar wordt geslagen. Door de uitzending is publieke woede gewekt. Tegelijkertijd heeft de Chimki-campagne nationale aandacht gekregen, waardoor ook elders in het land protestbewegingen tegen soortgelijke projecten op gang zijn gekomen.

De campagne voor behoud van het Chimki-bos werd gestart door Michael Beketov, de oprichter en hoofdredacteur van een lokale krant, die vermoedens beschreef dat bestuurders persoonlijk van de aanleg van de autosnelweg zouden profiteren. Beketov werd in 2008 zo zwaar gemolesteerd dat hij blijvend hersenletsel heeft opgelopen en zijn spraakvermogen heeft verloren.

Net als bij de meeste aanvallen op journalisten of activisten in Rusland zijn de daders nooit gepakt. Maar na de mishandeling van Kasjin heeft president Dmitri Medvedev geëist dat diens aanvallers worden opgespoord en is ook het onderzoek naar de molestatie van Beketov heropend.


(Foto: Novum)

Uitslagen ItaliŽ speelronde 12

Dit weekend is in Italië de twaalfde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na twaalf speelronden. Een verslag van de topper tussen AC Milan en Internazionale is hier te lezen.

Lazio Roma - Napoli

Na een kwartier spelen kwam Lazio op voorsprong dankzij een treffer van Mauro Matías Zárate. Met een snoeihard schot wist De ZárateKid de score te openen. De Romeinen nemen de leiding en weten de wedstrijd naar hun hand te zetten.

In de tweede helft werd de ploeg van Edoardo Reja wederom beloond met een treffer. Na ruim 60 minuten spelen was het Sergio Floccari die de score wist uit te breiden. Ook bij dit doelpunt speelde Zárate een belangrijke rol. De Argentijn verzorgde de assist die uiteindelijk tot de 2-0 leidde.

Juventus - AS Roma

Juventus en AS Roma hebben de onderlinge strijd om de derde plaats onbeslist gelaten. De grootmachten speelden 1-1 gelijk. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Vincenzo Iaquinta maakte na 35 minuten de 1-0. Op slag van rust kwam AS Roma op gelijke hoogte via een penalty genomen voor Francesco Totti. In de tweede helft probeerde beide ploegen er met de overwinning vandoor te gaan, maar tevergeefs.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
14/11/2010 Palermo Catania 3-1
14/11/2010 Internazionale AC Milan 0-1
14/11/2010 Bari Parma 0-1
14/11/2010 Sampdoria Chievo 0-0
14/11/2010 Lazio Napoli 2-0
14/11/2010 Cagliari Genoa 0-1
14/11/2010 Bologna Brescia 1-0
14/11/2010 Udinese Lecce 4-0
13/11/2010 Fiorentina Cesena 1-0
13/11/2010 Juventus AS Roma 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 12 8 2 2 26 21 - 11
2 Lazio 12 8 1 3 25 15 - 9
3 Napoli 12 6 3 3 21 18 - 13
4 Juventus 12 5 5 2 20 23 - 13
5 Internazionale 12 5 5 2 20 13 - 7
6 AS Roma 12 5 4 3 19 15 - 15
7 Palermo 12 5 2 5 17 20 - 17
8 Udinese 12 5 2 5 17 13 - 12
9 Genoa 12 5 2 5 17 10 - 11
10 Sampdoria 12 3 7 2 16 11 - 9
11 Chievo 12 4 4 4 16 11 - 10
12 Fiorentina 12 4 3 5 15 13 - 13
13 Catania 12 3 5 4 14 10 - 11
14 Parma 12 3 5 4 14 8 - 10
15 Bologna 12 3 5 4 14 11 - 15
16 Lecce 12 3 3 6 12 8 - 22
17 Cagliari 12 2 5 5 11 11 - 11
18 Brescia 12 3 2 7 11 10 - 15
19 Cesena 12 3 2 7 11 8 - 15
20 Bari 12 2 3 7 9 9 - 19

Meer statistieken over de Serie A zijn hier te vinden.

Rockopera Herman Brood in premiŤre in VS

In de Amerikaanse stad Houston is dit weekend de rockopera The Fall and Rise of Herman Brood in première gegaan. Dat heeft zijn voormalige manager en vriend Koos van Dijk zondag gemeld.

De rockopera is gemaakt door voorman Black Francis van rockband de Pixies. In het stuk beziet Francis, gespeeld door zanger Michael Haaga, het werk en leven van Herman Brood, gespeeld door zanger Matthew Kelly. Ook manager Koos van Dijk komt als personages voor in het stuk, dat zowel nummers van Brood als muziek van Black Francis bevat.

De Pixies benaderden Van Dijk, die de rechten over het werk van Brood bezit, begin 2009 voor het project. De voorstelling is tot eind dit jaar in Houston te zien. Het is de bedoeling dat de rockopera daarna gaat rondtoeren door de Verenigde Staten.

Vijf motorrijders verongelukt

Bij een verkeersongeluk in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zaterdag vijf motorrijders om het leven gekomen. Een dronken automobilist reed frontaal op hen in nadat hij had moeten uitwijken voor een tegemoetkomende auto die de groep op een tweebaansweg inhaalde. Zijn auto raakte bij het uitwijken met het rechtervoorwiel van de weg, waarna hij te bruusk corrigeerde en de auto naar links zwiepte.

De 36-jarige automobilist werd aangehouden omdat hij naar drank rook. Hij wordt door de politie echter niet beschouwd als de veroorzaker van het ongeluk. De auto die de motorrijders inhaalde is doorgereden.

Van den Boog: "Ik ontsla Jol niet"

Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, staat ook na de nederlaag van Ajax afgelopen weekend tegen AZ volledig achter trainer Martin Jol.

Van den Boog vertelde tegenover NuSport: "Ik ontsla Jol niet. Punt. Je mag me eraan houden dat hij, als het aan ons ligt, zijn contract tot 2012 uitdient." Ajax verloor afgelopen weekend met 2-0 van AZ en dit betekende de tweede nederlaag op rij.

Het verschil met koploper PSV is inmiddels gegroeid naar zes punten. Desondanks staat Van den Boog nog altijd achter Jol. Hij wil breken met de traditie dat trainers in Amsterdam moeten vertrekken na een reeks tegenvallende resultaten.

"We zijn heel tevreden over Jol, hij maakt onze spelers beter. Natuurlijk mag je niet thuis van ADO Den Haag verliezen, maar dat zie ik als een incident. Trainers ontslaan na een paar nederlagen - waar ook nog oorzaken voor zijn - daar geloof ik niet in”, aldus Van den Boog.

Volgend weekend kan Ajax weer inlopen op PSV. De Amsterdammers nemen het dan in de Amsterdam ArenA op tegen de ploeg uit Eindhoven.