FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 november 2010

Eerst een broodje eten, dacht neergeschoten man

Een 25-jarige Amerikaan die werd beschoten nadat hij een broodje had gekocht, is eerst naar huis gegaan, voordat hij zich meldde bij het ziekenhuis. Dat heeft de politie van New Haven, in de staat Connecticut, gezegd.

De man, Miguel Soto, zei dat hij dinsdag na het verlaten van de broodjeszaak drie schoten hoorde. Eén kogel raakte hem in zijn been en één in zijn lies. Volgens de politie ging het slachtoffer eerst naar huis en at hij zijn broodje, voordat hij zijn vader vroeg hem naar het ziekenhuis te brengen.

Of Soto direct in de gaten had dat hij was beschoten of dat hij besloot dat zijn verwondingen niet ernstig genoeg waren om meteen te laten behandelen, kon de politie niet zeggen.

Vooralsnog is niemand gearresteerd voor de schietpartij.

Stuurloos cruiseschip bereikt haven

Het Amerikaanse cruiseschip Carnival Splendor dat drie dagen geleden na een brand aan boord stuurloos raakte, is eindelijk in de haven van San Diego aangekomen. Het schip werd de haven ingesleept door zes sleepboten en werd geëscorteerd door de Amerikaanse kustwacht.

Maandag ontstond brand in de machinekamer van het 290 meter lange schip. Niemand raakte daarbij gewond, maar wel werd de elektriciteit afgesneden. De passagiers bleven daardoor verstoken van warm water en airconditioning. Omdat er ook niet meer gekookt kon worden, werden de passagiers door de marine voorzien van voedselpakketten.

Het schip maakte een cruise van zeven dagen langs de Mexicaanse rivièra.


Cruiseschip bereikt haven (Foto: Novum)

Weinig verrassingen in Spaanse beker

Niet alleen in Nederland werd er bekervoetbal gespeeld. In Spanje stond de vierde ronde van de Copa del Rey op het programma. Hieronder de uitslagen.

Real Madrid stelde in eigen huis orde op zaken tegen Real Murcia, dat een niveau lager speelt. In Murcia eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel, maar in Madrid was dit na vier minuten niet meer het geval. Granero zette de Madrilenen, met Mourinho al snel op de tribune wegens commentaar op de leiding, op voorsprong en op slag voor rust breidde Higuaín de score uit. Een kwartier voor tijd zette Cristiano Ronaldo de stand op 3-0 en de wedstrijd was definitief gespeeld.

Real Madrid moest na tachtig minuten spelen echter met tien man verder, nadat Arbeloa zijn tweede gele kaart incasseerde. Pedro benutte de daaropvolgende strafschop voor Murcia. In de slotfase scoorden Benzema (strafschop) en Xabi Alonso nog en daardoor was de 5-1-overwinning een feit.

Ook FC Barcelona behaalde simpel de volgende ronde. Het nietige Cueta werd in eigen huis met 5-1 verslagen. De eerste wedstrijd werd ook al met 2-0 gewonnen door Barcelona. In Camp Nou stond de ploeg van trainer Joseba Guardiola binnen tien minuten al met 2-0 voor. Nolito en Gabriel Milito waren trefzeker voor de thuisploeg.

Na een klein half uur moest Cueta tot overmaat van ramp zelfs met tien man verder. Moreno kreeg de rode prent. Krkic miste echter de daaropvolgende strafschop. Met een man minder wist Cueta zelfs tegen te scoren. Guzman was tien minuten voor rust verantwoordelijk voor de 2-1. Na rust liep Barcelona echter uit naar 5-1 dankzij doelpunten van Pedro, Krkic en Messi en daardoor was de plaatsing voor de volgende ronde een feit.

Uitslagen vierde ronde Copa del Rey:

Thuis Uit Uitslag Uitslag vorige duel
Racing Santander Córdoba (2)* 3-1 0-2
Espanyol* Valladolid (2) 1-1 2-0
Real Madrid* Real Murcia (3) 5-1 0-0
Real Zaragoza Real Betis (2)* 1-2 1-0
Levante* Xerez (2) 1-2 3-2
Sevilla* Real Unión (3) 6-1 4-0
Villarreal* Polid. Ejido (3) 2-0 1-1
Atlético Madrid* Las Palmas (2) 1-1 5-0
Deportivo la Coruña* Osasuna 2-1 1-1
Almería* Real Sociedad 2-1 3-2
Athletic de Bilbao* Alcorcón (2) 2-0 1-0
FC Barcelona* Ceuta (3) 5-1 2-0
Getafe* Portugalete (4) 0-0 1-1
Sporting Gijón Real Mallorca* 2-2 1-3
Valencia* Logroñés (3) 4-1 3-0
Málaga* Hércules 3-2 0-0

* door naar achtste finales

Hooligan veroordeeld voor rellen in Alkmaar

Een hooligan is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur voor zijn aandeel in het slopen van een café in Alkmaar in augustus. Acht verdachten zijn donderdag vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Alkmaar is er geen bewijs dat zij hebben meegedaan aan de rellen.

De afgelopen week stonden 21 hooligans terecht voor de rellen 28 augustus bij café Leve de Lol in Alkmaar. Een grote groep Feyenoord-hooligans, die speciaal naar de kaasstad zouden zijn gekomen om rellen te schoppen, werd die dag opgepakt nadat ze bij het café op de vuist waren gegaan. Een aantal bezoekers raakte hierbij gewond. Ook werd het interieur van het café vernield en raakte een kermisattractie beschadigd.

De donderdag veroordeelde hooligan heeft volgens de rechtbank een organiserende rol gespeeld. Daarmee heeft hij volgens de rechter 'een voldoende significante en wezenlijke bijdrage' geleverd aan de rellen. De man kreeg behalve een werkstraf ook een maand voorwaardelijke cel en een stadionverbod van twee jaar. Woensdag kreeg een andere hooligan al dezelfde straf opgelegd. De rechtbank achtte in dit geval bewezen dat hij had geslagen en met een barkruk had gegooid.

Maandag werden vijf hooligans echter vrijgesproken. Hetzelfde gebeurde met zes andere verdachten die woensdag terechtstonden. Ook in deze gevallen was er volgens de rechter geen bewijs dat zij hebben meegedaan aan de rellen. Het feit dat zij de groep hooligans 'getalsmatig hebben versterkt' is onvoldoende om ze te kunnen veroordelen voor het plegen van geweld in vereniging.

Begin oktober stonden al zeven hooligans voor de rechter. Vijf werden toen veroordeeld, twee werden vrijgesproken.

Inkomen zorgbestuurders niet aan banden gelegd

Het kabinet is niet van plan de balkenendenorm in te voeren voor bestuurders in de zorgsector. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

De PvdA en de SP willen dat voor bestuurders en toezichthouders in de zorg hetzelfde maximumsalaris gaat gelden als voor bijvoorbeeld de omroep, woningcorporaties en het onderwijs. Dat wil zeggen dat er niet meer mag worden verdiend dan 181.000 euro.

Nu geldt al een beloningscode voor de zorg, maar die wordt volgens PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert 'massaal overschreden'. Zij vindt het onterecht dat iedereen moet bijdragen aan de bezuinigingen, behalve de top.

Schippers wijst erop dat de beloningscode pas een jaar geldt en wil de zorgsector de tijd geven om de code na te leven. "Ik vind het veel te vroeg om nu te zeggen: we gaan ingrijpen", zei Schippers.

Britse politicus opgepakt om 'stenigings'-tweet

Een Britse politicus is donderdag gearresteerd omdat hij had getwitterd dat een journalist gestenigd zou moeten worden. Dat heeft de politie van Birmingham gezegd. De politicus is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

"Kan iemand alsjeblieft Yasmin Alibhai-Brown stenigen? Ik zal Amnesty niets zeggen als jullie dat ook niet doen. Het zou een zegen zijn, echt waar", was het bericht dat Gareth Compton, raadslid van Birmingham, op Twitter plaatste. Het bericht is inmiddels van de site verwijderd.

Donderdag twitterde Compton een excuus voor zijn 'misselijke poging tot humor'. Het raadslid is door de Conservatieve Partij voor onbepaalde tijd geschorst.

Alibhai-Brown is een liberale columnist van de krant The Independent.

Aanstaande vader Jan Smit voelt gezonde spanning

Jan Smit voelt een gezonde spanning in afwachting op de geboorte van zijn eerste kind. Zijn vriendin Liza is deze maand uitgerekend. Smit is klaar voor het vaderschap en moet het zware werk nu aan Liza overlaten. De zanger hoefde zelfs niet mee naar pufles.

"Liza's vorige bevalling verliep redelijk voorspoedig, daarom is ze ook niet naar zwangerschapsgymnastiek geweest en hoefde ik dus ook niet", legt Smit uit in De Telegraaf. "Er is me alleen een zinnetje bijgebleven dat ze tijdens de weeën steeds ritmisch zou moeten denken of zeggen: deze dag komt niet meer terug."

"Als man sta je bij de bevalling machteloos", zegt de Volendammer. "Zij moet het doen en ik kan voor haar alleen maar hopen dat het zo voorspoedig mogelijk zal verlopen." Met de zenuwen van Jan valt het erg mee. "Zenuwachtig ben ik niet, maar ik voel wel een gezonde spanning nu het bijna zover is. Vooral dat ik er misschien niet bij kan zijn."

Jan heeft een druk toerschema en dat brengt het risico met zich mee dat hij op de bühne staat als het zover is. "Meteen toen bekend werd dat Liza zwanger was, is mijn agenda in de periode dat ze was uitgerekend geblokt", legt hij uit. "Zelf gok ik op 5 december, het mooiste sinterklaascadeautje ooit."


Jan Smit (Foto: Novum)

'Militairen pleegden aanslag op eigen kamp'

Twee Nederlandse militairen worden ervan verdacht in Afghanistan een aanslag op een eigen voertuig te hebben gepleegd. Dat bevestigt de advocaat van de twee militairen Michael Ruperti donderdag. De twee zouden 7 maart opzettelijk een ontploffing hebben veroorzaakt bij een Bushmaster-pantservoertuig op de Nederlandse buitenpost Coyote ten noorden van Deh Rawood.

Bij het incident vielen geen doden. Volgens Ruperti zijn twee cliënten door de marechaussee gehoord als verdachten in de zaak. De militairen ontkennen de beschuldigingen. "Ze waren ook verbaasd over de beschuldiging. Waarom zou je een eigen voertuig op een klein kampje laten ontploffen. Ik kan werkelijk geen motief bedenken."

De advocaat stelt nog geen dossier van de zaak te hebben, maar tot nu toe slechts mee te zijn gegaan met de militairen naar de verhoren. Het dossier zou nog bij het Openbaar Ministerie liggen.

Doorrijder na ongeval meldt zich

Een 61-jarige man uit Breda heeft zich donderdagmorgen gemeld voor een dodelijk ongeval eind vorige maand in zijn woonplaats. Bij het ongeval 28 oktober op de Bouvignelaan kwam een 88-jarige man uit Breda om het leven. De bestuurder van de auto die het slachtoffer aanreed, ging er na het ongeluk vandoor en liet de bejaarde man aan zijn lot over.

De 61-jarige man heeft verklaard dat hij achter het stuur zat van de auto die het bejaarde slachtoffer aanreed. Hij stelt dat hij plotseling een fietser de rijbaan op zag rijden en niet meer kon uitwijken. Dat hij na het ongeval doorreed, kwam volgens de man doordat hij in een soort shock raakte. De afgelopen twee weken kreeg hij echter wroeging en besloot hij zich alsnog te melden.

Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat de automobilist die het slachtoffer aanreed nog wel had geremd, maar een botsing niet kon voorkomen. De bejaarde man overleed later op de avond in een ziekenhuis.

De 61-jarige Bredanaar is na verhoor heengezonden. De politie maakt een dossier op, waarna de officier van justitie beslist over de vervolgstappen.

'Nederland niet naar G20 om Afghanistan'

Dat Nederland niet mag aanschuiven bij de top van de G20, de organisatie van de twintig grootste economieën ter wereld, komt onder meer door de beëindiging van de missie in Uruzgan. Dat heeft voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer donderdag gezegd.

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) mocht de afgelopen jaren herhaaldelijk aanschuiven bij de G20. Huidig premier Mark Rutte (VVD) ontbreekt echter op de G20-top, die donderdag is begonnen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij is er niet in geslaagd een uitnodiging in de wacht te slepen.

"Je kunt niet zeggen: we zijn er niet bij omdát we uit Afghanistan weggaan, maar het is wel een element dat meespeelt", zei De Hoop Scheffer donderdag op Radio 4. Hij noemt het 'geen drama' dat Nederland er nu niet bij is. "Maar het is beter als je er wel bent."

In de G20 zitten traditionele grootmachten als de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië, maar ook landen als China, India en Saoedi-Arabië. Ook de Europese Unie als geheel maakt deel uit van de G20.


'Vertrek uit afhanistan reden voor uitblijven uitnodiging voor G20' (Foto: Novum)

Uitslagen KNVB beker (11/11/2010)

Vanavond worden de laatste drie wedstrijden uit de vierde ronde van de KNVB-beker afgewerkt.  Hieronder de uitslagen van de partijen. De loting van de achtste finales gebeurt later deze avond.

 


Uitslagen vierde ronde:

Ajax Amsterdam* - BV Veendam 3-0
60' Mido 1-0
77' Suárez 2-0
87' Eriksen 3-0

Achilles '29* - Heracles Almelo 5-3
2' Douglas 0-1
29' Everton 0-2
45' Verhoeven (pen) 1-2
48' Rigter 2-2
51' Douglas 2-3
64' Hol 3-3
70' Verhoeven (pen) 4-3
' 87' Hol 5-3

FC Groningen* - ADO Den Haag 1-1
(wint na strafschoppen)
63' Immers 0-1
83' Ivens 1-1

* door naar achtste finales

Moederbedrijf Bethesda koopt The Darkness-ontwikkelaar

Zenimax Media, het moederbedrijf achter Bethesda Softworks, heeft aangekondigd dat ze onlangs de Europese ontwikkelstudio MachineGames, gesitueerd in Zweden, heeft opgekocht.

De studio is opgericht in 2009 door dezelfde mensen achter Starbreeze Studios en het creatieve team achter het goed ontvangen The Chronicles of Riddick: Escape from Butchers Bay en The Darkness. Op dit moment werkt de studio aan een onaangekondigd project, gebaseerd op id Softwares id Tech 5 engine.

Jerk Gustafsson, de CEO van MachineGames die nu als uitvoerend producent aan de slag gaat, is volgens het persbericht erg tevreden en kan niet wachten om aan de slag te gaan met de nieuwe engine. "Working with our new colleagues at id and the world class publisher, Bethesda Softworks, is a tremendous opportunity."

"MachineGames has assembled a dedicated team that has extensive experience working together to produce quality games. We are excited to create a new AAA title for gamers on id Tech 5 that will push the game development envelope." 

"MachineGames shares our passion for creating ground-breaking gaming experiences", zegt Robert Altman, directeur en CEO bij Zenimax Media. "We are excited to have these accomplished industry veterans join ZeniMax Medias group of world-class studios." 

 

Lekker basketballen in LittleBigPlanet 2-trailer

LittleBigPlanet 2 is pas binnen enkele maanden in de winkel te vinden, maar om de fans al een voorsmaakje te geven heeft Media Molecule enkele feature-ettes vrijgegeven. De nieuwste gaat over de Grabinator, een mechanische hand waarmee Sackboy verscheidene zware voorwerpen moeiteloos boven zijn hoofd kan tillen. De trailer is hieronder te bekijken. LittleBigPlanet 2 komt begin volgend jaar exclusief naar de PlayStation 3.

Here I am baby

Bij tijd en wijle krijg ik de geest. De dategeest om precies te zijn. Dan bedenk ik me dat een kat met een hardnekkig plasprobleem en twee puberende edoch zindelijke kinderen ontegenzeggelijk een rijk bezit zijn. Maar dat het misschien ook best weer eens aardig zou zijn om  een man in mijn leven te hebben. Alleen is ook maar alleen. Zeggen zij die het weten kunnen op een toon waar het mededogen vanaf druipt. Dat doen ze net zo vaak tot ik zelf bijna begin te geloven in de ondraaglijke sneuheid van mijn bestaan. Om altijd juist op dat moment door mijn liefhebbende ouders de genadeklap uitgedeeld te krijgen: je wordt er ook niet jonger op kind.’

'KPN en Telfort verdienen miljoenen aan afronden'

Telecomproviders KPN Mobiel, KPN Hi en Telfort hebben samen al honderden miljoenen euro's verdiend aan het naar boven afronden naar hele minuten van gesprekken. Klanten zouden gemiddeld meer dan honderd euro te veel betalen voor mobiel bellen.

Dat stelt Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) op basis van meerdere onderzoeken naar de gevolgen van het afronden van de belseconden. De SMCO is van plan collectieve acties tegen providers te ondernemen. Bij SMCO zouden zich inmiddels meerdere klanten hebben gemeld die een schadevergoeding of ontbinding van het contract eisen.

Onlangs zei eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes dat het afronden van belminuten volgens Europese regels niet is toegestaan.

Cel geëist tegen leden bende Saban B.

Tegen negen leden van de bende van de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. zijn woensdag en donderdag gevangenisstraffen van zes maanden tot zes jaar geëist. Vijf verdachten horen de komende tijd nog welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt.

Het strafproces voor de rechtbank in Almelo is een vervolg op de zaak 'Sneep I', die in de zomer van 2008 door de rechtbank in Almelo is behandeld. Saban B. werd destijds veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. De Turks-Duitse man slaagde er echter ruim een jaar geleden in de benen te nemen tijdens een onbegeleid verlof en vluchtte naar Turkije. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.

Saban vormde volgens het OM samen met zijn broer Hasan de leiding van de misdaadorganisatie. De slachtoffers van de pooiersbende zijn op een gruwelijke wijze gedwongen tot prostitutie, stelt het OM. De vrouwen werden tewerkgesteld in de rosse buurten van Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Antwerpen en in het Duitse Ruhrgebied.

Ook werden ze door de verdachten aan elkaar cadeau gegeven, gebrandmerkt met tatoeages, ondergingen borstvergrotingen om zo nog meer geld te verdienen en werden mishandeld met honkbalknuppels. Om blauwe plekken tegen te gaan werden ze in koud water gegooid of met ijs gekoeld. De vrouwen stonden 24 uur per dag onder toezicht. Het verdiende geld moesten zij nagenoeg helemaal afdragen aan hun pooiers.

Het OM spreekt van een hiërarchisch strak georganiseerde, internationale misdaadorganisatie met vijftig leden, die zo'n 120 vrouwen voor zich lieten werken. De bendeleden voorzagen elkaar van valse identiteiten, wapens en kogelvrije vesten. Een van hen beschikte zelfs over een valse politielegitimatie. Om afluisteren door de politie tegen te gaan, gebruikten ze veel telefoons, die vaak werden gewisseld.

De officieren van justitie verweten de verdachten dat zij geen enkel respect hadden voor de vrouwen die zij voor zich in de prostitutie lieten werken. In de ogen van het OM was sprake van een vorm van moderne slavernij. Een aantal vrouwen vreest nog altijd dat de bende wraak op hen en hun familie komt nemen. "Het opleggen van lange gevangenisstraffen aan de verdachten kan de slachtoffers helpen hun leven weer een beetje op de rails te krijgen."

Het strafproces wordt de komende weken voortgezet. De uitspraak van de rechtbank wordt 19 januari volgend jaar verwacht.

Recherche vindt 112,5 kilo cocaïne

De nationale recherche heeft deze week tijdens een onderzoek naar internationale drugshandel 112,5 kilo cocaïne gevonden. Vier mannen zijn aangehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

Bij een van de verdachten, een 48-jarige man uit Hoofddorp, trof de politie maandagavond in de kofferbak van zijn auto een rode boodschappentas met 6,5 kilo cocaïne en een plastic tas met 150.000 euro aan. Twee andere verdachten komen uit Amsterdam, een verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten stuitten rechercheurs diezelfde avond op acht dozen met ruim 106 kilo cocaïne, een vuurwapen en honderd- en dertigduizend euro contant geld. De drugs zijn in beslag genomen. Ze hebben een waarde van vier miljoen euro.

Hangover-regisseur baalt van vertrek Gibson

Regisseur Todd Phillips was erg teleurgesteld toen hij Mel Gibson uit moest leggen dat hij toch niet mee kon spelen in The Hangover 2. "We vonden het beiden een grote tegenslag", zegt hij tegen de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Gibson zou eerst een klein rolletje spelen als tatoeëerder in Bangkok.

Phillips heeft groot respect voor mensen die hun verslaving te boven zijn gekomen. Dat was ook de reden dat hij met voormalig alcoholist Gibson wilde werken. "Het publiek heeft al talloze acteurs vergeven voor hun verslavingen, waarom Mel dan niet? Misschien is het te vroeg, ik weet het niet."

De 39-jarige filmmaker benadrukt dat uiteindelijk wel alles in perspectief moet worden gezien. "Mel zou een rolletje van twee minuten hebben gespeeld. Daar drijft zo'n film natuurlijk niet op. Als zoiets de cast en crew uit elkaar dreigt te drijven, moet je kijken of je nog wel verder wilt vechten."

Het was niet gemakkelijk om Gibson uit te leggen dat hij het rolletje, waar hij zo op gehoopt had, niet zou krijgen. "Ik heb Mel persoonlijk opgebeld en tijdens een lang gesprek uitgelegd hoe ik erover dacht. Dat begreep hij wel, maar hij was wel kwaad. Ik vind Mel een van de beste acteurs van zijn generatie en zeker een van de beste regisseurs."

De rol die voor Gibson was bedoeld wordt nu vertolkt door Liam Neeson. "Ik heb Mel gesproken en hij heeft er geen probleem mee. Het tast onze relatie niet aan", zegt de acteur in het Amerikaanse tv-programma Access Hollywood. De twee werkten in de jaren tachtig samen aan de film The Bounty.

The Hangover 2 wordt momenteel opgenomen en staat gepland voor 26 mei. De nieuwste film van Phillips, Due Date met Robert Downey Jr. en Zach Galifianakis, draait nu in de bioscoop.


Todd Phillips betreurt vertrek Mel Gibson (Foto: Novum)

Özil: "We worden met de dag sterker"

Mesut Özil heeft zijn plek gevonden in Madrid. De Duitsers leert naar eigen zeggen nog altijd veel bij Real.

Özil had weinig moeite zich aan de Spaanse levensstijl aan te passen. "Ik heb me gemakkelijk aangepast aan het leven hier", zegt de aanvaller op de officiële website van Real Madrid. "Ik ben gezond en heb net een rustperiode achter de rug. Ik kan me weer voor de volle 100% inzetten."

"Het kan met niet schelen wanneer El Clásico plaatsvindt", doelt Özil op het feit dat de kraker tussen Real en Barcelona een dag is verzet. "Ik heb weliswaar nog nooit op maandag gevoetbald, maar het is een pracht van een wedstrijd, die we moeten winnen."

De getructe aanvaller kijkt tevreden terug op zijn eerste maanden in dienst van De Koninklijke. "Ons team heeft veel potentie en ik denk dat we op de goede weg zijn. Real heeft een jong team met veel energie. We worden met de dag sterker."

Federer simpel langs Stepanek

Roger Federer is er zonder al te grote problemen in geslaagd om de kwartfinale te bereiken van het ATP Masters Series toernooi van Parijs. De Zwitser was in twee sets te sterk voor Radek Stepanek; 6-4 en 6-3.

Federer brak de service van Stepanek op belangrijke momenten. De eerste break plaatste hij op 5-4 in de eerste set, om daarna in de tweede in 3-0 voorsprong te nemen. Zijn zege kwam daarna niet meer in gevaar. In de kwartfinale treft Federer de Oostenrijker Jurgen Melzer.

Een speciale jongen en zijn Kinect

Ondanks dat niet iedereen positief is over Kinect, zijn er toch een paar mooie verhalen voortgekomen sinds Microsofts antwoord op de Wii in de winkels ligt. Een van die verhalen is van een vader en zijn autistische zoontje.

Het zoontje had heel veel plezier wanneer hij samen met zijn vader gamede. Doordat de overstap van controller naar handelingen op het scherm wat te moeilijk was voor de jongen was het gamen echter nooit een succesverhaal. Ondanks dat bleef de jongen trots doorgaan omdat hij graag samen gamede met zijn vader.

"Controllers for the PlayStation 3, Wii, and Xbox 360 do frustrate him and he has a lot of trouble controlling the characters on the screen using the peripherals, but he's always willing to try and keep on practicing in getting better. As he tells me sometimes, "I want to play with you, Daddy." so he's pretty persistent in trying to get proficient with them." Aldus de vader van het autistische jongetje.

Toen de vader echter Kinect gekocht had en begon te spelen, ging er een wereld voor de vader en zijn autistische zoontje open. Het jongetje begon spontaan mee te dansen en zijn armen te zwiepen met de verschillende games die er voor Kinect mogelijk zijn. Via Kinect werdt het navigeren door de menu's ook een stuk duidelijker voor de jongen. Sindsdien gamen vader en zoon steeds vaker en is er een warme band tussen de twee prachtige mensen ontstaan.

Voor het volledige, hartverwarmende verhaal kun je hier klikken. Is dit voor jou genoeg reden om Kinect te supporten?

Sloop schoorsteen gaat volledig mis

De sloop van een bijna negentig meter hoge schoorsteen bij een oude elektriciteitscentrale in Springfield, in de Amerikaanse staat Ohio, is volledig misgegaan. De schoorsteen zou met explosieven worden omgehaald, maar viel de verkeerde kant op. Het bouwwerk stortte op een gebouw met noodgenerators en nam in zijn val twee hoogspanningskabels mee.

Toeschouwers die op het spektakel af waren gekomen maakten zich snel uit de voeten voor de vonkende hoogspanningskabels. Er vielen geen gewonden. Wel viel de stroom uit bij naar schatting vierduizend huishoudens in de omgeving.

Lisa Kelly, de directeur van het bedrijf dat de sloop voor zijn rekening nam, zei dat de explosieven op de juiste manier afgingen, maar dat een niet opgemerkte scheur in de schoorsteen ervoor zorgde dat het gevaarte de verkeerde richting op viel. "Niemand wordt blij van dingen die mis gaan in het leven, en soms hebben we het niet in de hand. We zijn allemaal heel erg dankbaar dat er niemand gewond is geraakt", aldus Kelly.

Trimbos waarschuwt voor gevaarlijke xtc-pillen

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor gevaarlijke xtc-pillen. In als xtc verkochte pillen heeft het instituut voor verslavingszorg de levensgevaarlijke stof para-methoxymethamphetamine (PMMA) aangetroffen.

PMMA lijkt qua werking op MDMA, dat normaal in xtc-pillen zit. Van MDMA zijn de fysieke effecten zoals verhoogde hartslag en een extreem verhoogde lichaamstemperatuur echter vrij snel merkbaar na inname van een pil, terwijl die bij PMMA vertraagd optreden. Ook zijn de psychologische effecten van PMMA milder.

Hierdoor neemt de kans op overdosering toe, waardoor levensbedreigende situaties kunnen ontstaan, stelt het instituut. "In Noorwegen zijn al zes mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA."

De tabletten met PMMA waar het Trimbos op is gestuit zijn wit en hebben als logo een klavertje vier.


Trimbos waarschuwt voor xtc-pillen met PMMA (Foto: Novum)

Advies: drukpers en telegraaf uit grondwet

De grondwet moet worden aangepast aan het internettijdperk. Termen als brief-, telefoon- en telegraafgeheim moeten plaatsmaken voor het recht op vertrouwelijke communicatie, zodat bijvoorbeeld e-mail er ook onder valt. Dat staat in een donderdag verschenen advies over aanpassing van de grondwet.

Volgens het advies moet ook de bepaling over de vrijheid van meningsuiting worden aangepast. Nu staat er dat die alleen geldt voor gedrukte tekst. Hoewel rechters dat in de praktijk breder opvatten, vindt de commissie het beter om in de grondwet duidelijk te maken dat de vrije meningsuiting geldt voor alle mogelijke media.

De adviescommissie, die is ingesteld door het vorige kabinet, vindt verder dat in de grondwet moet komen te staan dat Nederland een democratische rechtsstaat is, en dat Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie. Ook moeten rechters de mogelijkheid krijgen wetten te toetsen aan de grondwet. Nu mogen rechters wetten alleen toetsen aan internationale verdragen.

Het kabinet gaat zich over het advies buigen, zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) bij de presentatie, en komt over enige tijd met een reactie.

Mogelijk nieuw computersysteem voor politie

De politie krijgt mogelijk een nieuw computersysteem. Met het huidige systeem, waarin onder meer aangiftes worden opgeslagen, valt nauwelijks te werken, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Onlangs bleek al dat het systeem is ingevoerd ondanks rapporten waaruit bleek dat het niet goed zou gaan werken. In de praktijk zijn er tal van problemen. Het systeem is ingewikkeld, tijdrovend en er zouden zelfs gegevens verdwijnen.

VVD, PvdA, PVV en SP willen dat minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) ervoor zorgt dat het systeem wordt verbeterd, zeggen Kamerleden donderdag tegen de NOS. Nu brengen agenten te veel tijd door achter de computer. Als het systeem niet kan worden verbeterd, moet het helemaal worden vervangen.

Opstelten gaat bekijken of er inderdaad een nieuw systeem moet komen. Een probleem is wel dat dat geld kost, terwijl het kabinet juist wil bezuinigen. De Tweede Kamer accepteert niet dat vervanging van het systeem zou betekenen dat er de komende jaren minder agenten bijkomen dan is afgesproken.

Barton krijgt drie duels schorsing voor vuistslag

Newcastle United-middenvelder Joey Barton is voor drie wedstrijden geschorst. Het enfant terrible van de Premier League-club gaf toe gewelddadig gedrag te hebben vertoond. Barton had gisteren tijdens het competitieduel met Blackburn Rovers tegenstander Morten Gamst Pedersen een vuistslag op zijn borst gegeven.

De 28-jarige voetballer mist door zijn actie de wedstrijden van Newcastle tegen Fulham, Bolton Wanderers en Chelsea. "Ik accepteer volledig dat ik deze keer in de fout ben gegaan", maakte Barton een knieval voordat hij zijn excuses aanbood aan zijn trainer, medespelers, supporters, Pedersen en Blackburn Rovers.

Het is niet de eerste keer dat Barton over de schreef gaat. De Engelsman drukte al eens een sigaar uit in het oog van een jeugdspeler, viel een 15-jarige fan aan en werd geschorst en beboet voor het aanvallen van een ploeggenoot bij Manchester City. In 2008 zat hij 77 dagen in de gevangenis nadat hij iemand had aangevallen.

"Dit seizoen geniet ik echt van het voetbal en tot nu toe had ik me niet laten provoceren. Woensdagavond reageerde ik echter op de verkeerde manier", stak Barton nogmaals de hand in eigen boezem. "Ik heb er hard aan gewerkt om die kant van mijn spel onder controle te krijgen."

Jol: "Mido is acht kilo afgevallen"

Zijn ploeg won, maar daar was alles mee gezegd. Martin Jol was na nederlagen tegen AJ Auxerre en ADO Den Haag echter wel blij dat zijn ploeg weer eens won. Belangrijker was dat Ajax naar de achtste finale van de KNVB beker ging.

Mido moest er aan te pas komen om de Amsterdammers op voorsprong te zetten. De bonkige spits viel goed in en kopte na rust binnen (1-0). De Ajax-trainer was tevreden over Mido. "Maar ik vond dat hij nog te veel naar links en naar rechts ging. Met een echte spits erin zie je dat iedereen wat beter gaat spelen."

"Hij zag er wel afgetraind uit", vervolgde Jol. "We hebben hem ook nodig. Hij is acht kilo afgevallen en gaat gewoon mee. Als we 'm nodig hebben komt-ie erin. Of Jong Ajax een optie is? Nee, want dan had hij maandag moeten spelen en was hij nu niet beschikbaar", zei Jol met een knipoog over de fitheid van de Egyptenaar.

Jol constateerde dat vooral Christian Eriksen opbloeide door de komst van Mido recht voor zich. "We zijn tot nu toe nog niet in de situatie geweest dat we tegen Chris konden zeggen: ‘ga er maar in'. We hebben daar Siem lopen, maar Chris is toch meer een spelmaker dan Siem."

Daley Blind werd andermaal niet opgesteld. Jol daarover: "Daley is een voetballer, maar niet echt een type die kort dekt. Dat heb je bij Groningen gezien. In de bal was hij heel goed, maar zonder bal komen ze bij ons verder denk ik met Blind. Dan heb je jongens als Anita nodig."

Final Fantasy-karakters in Mario Sports Mix

Karakters uit de bekende serie van Square Enix, Final Fantasy, verschijnen steeds vaker in games buiten de serie. Zo zijn ze samen met Disney in de Kingdom Hearts serie te zien, zijn er een aantal bekende vijanden in Super Mario RPG van Nintendo te vinden en zijn er meerdere referenties naar deze game in andere games gemaakt.

Binnenkort kunnen we samen met Mario en karakters uit de Final Fantasy serie gaan sporten. In de game Mario Sports Mix zullen namelijk een Ninja, White Mage, Black Mage, Moogle en een Cactuar speelbaar zijn. Of er ook bekende items en/of cameo's uit de Final Fantasy serie in de game te vinden zijn is voorlopig nog onbekend.

Bezoek alvast de Japanse website als je er wat meer over wil lezen... Wat voorlopig alleen even kan als je Japans kunt lezen.

Mario Sports Mix

Mario Sports Mix

Beroemde Londense dubbeldekker krijgt makeover

Het is de jongste reïncarnatie van een Brits icoon: een rode lichtgewicht dubbeldekkerbus die ook nog eens zuinig rijdt. De Londense burgemeester Boris Johnson onthulde donderdag een prototype van de nieuwe bus. Naar verwachting verschijnt het voertuig in 2012 voor het eerst in het straatbeeld.

Sinds de negentiende eeuw is de dubbeldekkerbus een typisch kenmerk van Londen. De destijds nog door paarden getrokken bussen werden door de toenmalige premier William Gladstone beschreven als 'de beste manier om Londen te bekijken'.

Het bekendste model blijft de rode 'Routemaster', die in 2005 uit dienst werd genomen, nadat hij bijna vijftig jaar trouw zijn rondes had gereden. De nieuwe, grotendeels vierkante bussen die de 'Routemaster' vervingen, bleven de typische rode kleur houden, maar konden de Londenaren niet bekoren. Het nieuwe model, dat de asymmetrische vorm van de 'Routemaster' terugkrijgt, moet daar verandering in brengen.


Makeover voor Londense dubbeldekker (Foto: Novum)

Meer over bussen vind je in dit topic op ons forum.

Schultz: ook alcoholslot voor verslaafden

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om verslaafden uit te sluiten van het alcoholslot, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een debat over verkeersveiligheid.

Als het aan de bewindsvrouw ligt, krijgen automobilisten die met ongeveer tien glazen bier op achter het stuur worden betrapt vanaf volgend jaar mei een alcoholslot in hun auto. Dat apparaat bevat een blaaspijpje dat is gekoppeld aan de startonderbreker. Voordat de auto wordt gestart, moet de bestuurder blazen. Heeft hij ook maar een half glas gedronken, start de auto niet.

De maatregel geldt ook voor verslaafden. Zij krijgen pas een alcoholslot als uit medisch onderzoek blijkt dat de verslaving voorbij is. Nu worden automobilisten medisch onderzocht als zij worden gepakt met 1,8 promille alcohol in het bloed, maar de bewindsvrouw wil deze grens verhogen naar 2,1 promille. Zij doet dit omdat uit onderzoek blijkt dat het beter is om deze mensen gecontroleerd aan het verkeer deel te laten nemen dan om hen uit te sluiten.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVP) luidde de noodklok naar aanleiding van de verhoging van het promillage, dat een 'groot risico' voor de verkeersveiligheid met zich meebrengt. Veel alcoholverslaafden worden dan niet meer als zodanig herkend en kunnen met het alcoholslot gewoon deelnemen aan het verkeer. Daarnaast zijn ook nuchtere verslaafden een gevaar op de weg vanwege ontwenningsverschijnselen als trillen en braken, stelt de NVP.

De Tweede Kamer is het met de psychiaters eens, bleek tijdens het debat. Een grote meerderheid vindt dat verslaafden überhaupt de weg niet op mogen, ook niet met een alcoholslot. De bewindsvrouw moet haar voorstel zo aanpassen dat alcoholverslaafden niet meer aan het verkeer kunnen deelnemen, vindt de Kamer.

De minister hield echter voet bij stuk. Zij wees erop dat alcoholverslaafden nog steeds van de weg kunnen worden geweerd wanneer zij worden gepakt met te veel alcohol op. Daarover beslist de rechter. Pas daarna komt het alcoholslot in beeld.

En het alcoholslot biedt juist een extra waarborg, beklemtoonde zij. "Ik wil dat het zo moeilijk mogelijk wordt voor een verslaafde. Als je niets doet, kan hij gewoon een auto instappen, rijbewijs of niet. Nu wil zijn eigen auto in ieder geval niet starten." Schultz is het verder niet eens met de NVP dat nuchtere verslaafden niet goed zouden kunnen autorijden. Uit andere onderzoeken blijkt dat zij dat net zo goed kunnen als andere automobilisten.

De Tweede Kamer hield ook voet bij stuk en zal waarschijnlijk binnenkort een motie aannemen om de minister op andere gedachten te brengen.

Verdachte babymoorden Geleen vrijgelaten

De 41-jarige vrouw uit Geleen die ervan wordt verdacht drie pasgeboren baby's om het leven te hebben gebracht, wordt vrijgelaten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Maastricht besloten. Het Openbaar Ministerie wilde de vrouw langer vasthouden. Het OM gaat de beslissing bestuderen en kijkt dan of het beroep aantekent.

De vrouw werd eind augustus opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf op haar pasgeboren kind. In de schuur van haar woning in Geleen troffen agenten het stoffelijk overschot van een pasgeboren kind aan. Kort daarop werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden.

Storm leidt tot 450 kilometer file

Het slechte weer heeft donderdag geleid tot een zware avondspits die al vroeg op gang kwam. De ANWB meldt dat rond 17.30 uur, op het hoogtepunt van de drukte, 450 kilometer file op de Nederlandse snelwegen stond. In een normale avondspits staat er zo'n 280 kilometer file.

Volgens een woordvoerder van de ANWB hebben zich opvallend weinig ongelukken voorgedaan. "De mensen hebben zich goed aangepast aan de weersomstandigheden."

De meeste files stonden in de Randstad rond de grote steden. De langste files stonden op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort (24 kilometer), op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht (24 kilometer) en op de A27 tussen Utrecht en Hilversum (23 kilometer).

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor afvallende bladeren, takken en mogelijk wateroverlast en adviseert goed rekening te houden met de omstandigheden. Ook vrijdag moeten automobilisten rekening houden met een drukke ochtendspits, omdat het herfstweer voorlopig nog even aanhoudt.

Op Schiphol zorgt het herfstweer vooralsnog voor wat lichte vertragingen. Een woordvoerster van de luchthaven verwacht later in de avond meer problemen, maar er is nog geen duidelijk beeld of de vertragingstijd oploopt. Treinreizigers hebben relatief weinig last van de weersomstandigheden.

'Balkenende wilde lijsttrekkerschap niet meer'

Jan Peter Balkenende wilde bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen eigenlijk helemaal geen lijsttrekker van het CDA meer zijn. De partijtop van het CDA was na de val van het kabinet-Balkenende IV echter vooral bezig met overleven en aan een opvolger voor Balkenende werd nauwelijks gedacht.

Dat meldt de NOS donderdag op basis van een rapport van de partijcommissie van commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen, waar Nieuwsuur de hand op heeft weten te hebben. De partijcommissie van Frissen moest de nederlaag van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen onderzoeken.

Het CDA werd op 9 juni gehalveerd door de kiezer: de partij daalde van 41 naar 21 zetels in de Tweede Kamer. Daarop nam lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn verantwoordelijkheid en trad per direct af. Dat deed ook partijvoorzitter Peter van Heeswijk. De partij kondigde aan het grote verlies te onderzoeken.

Volgens de commissie had Balkenende zich eigenlijk voorgenomen bij de verkiezingen van 2011 niet meer als lijsttrekker op te treden. Het CDA verloor ook flink bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Na deze verkiezingen had hij al aangegeven dat de uitslag hem zwaar had aangegrepen.

Na een uitgebreide discussie bleek echter dat er niemand anders was die de kar na de val van het kabinet dan wel kon trekken. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zou te controversieel zijn geworden door de meningsverschillen over Afghanistan. Het kabinet viel uiteindelijk over deze kwestie. Minister van Verkeer Camiel Eurlings was daarnaast vastbesloten een aantal jaren in relatieve luwte door te brengen.

Balkenende kreeg daarbij vervolgens ook nog eens een onduidelijk boodschap mee. De commissie adviseert de partij zichzelf opnieuw uit te vinden en herkenbaar te worden als een open, christendemocratische partij.


'Balkenende wilde geen lijsttrekker meer zijn' (Foto: Novum)

[WB] Kuipers tegen Tuitert op 1.000 meter

Morgen starten de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Heerenveen. De mannen en vrouwen rijden de 500 meter en daarnaast ook de 1.000 meter.

Op de 1.000 meter rijden Simon Kuipers en Mark Tuitert tegen elkaar in de twaalfde en laatste rit. Shani Davis, de olympisch kampioen op deze afstand, neemt het in de tiende rit op tegen de Canadees Denny Morrisson. In de elfde rit staan Stefan Groothuis en de Rus Jevgeny Lalenkov tegenover elkaar. Jan Bos en Hein Otterspeer komen morgen ook in actie op de kilometer.

Bij de vrouwen rijden Laurine van Riessen en Marrit Leenstra tegen elkaar op de 1.000 meter. Ireen Wüst start in de tweede rit, Natasja Bruintjes vijf ritten daarna. Margot Boer treft de Russin Joelija Skokova, en in de laatste rit treffen olympisch kampioene Christine Nesbitt uit Canada en de Duitse rijdster Monique Angermüller elkaar.  

'PVV'er veroordeeld voor ontucht'

PVV-Kamerlid Eric Lucassen is in 2002 veroordeeld voor ontucht. Het Kamerlid, dat al zwaar onder vuur lag, was eerder sergeant bij de landmacht en instructeur bij het Schoolbataljon in Ermelo en zou daar seksuele handelingen hebben verricht met twee soldates in opleiding, meldt RTL Nieuws, dat de uitspraak van de militaire strafkamer in Arnhem in bezit heeft.

Lucassen had volgens de militaire strafkamer zich onder meer schuldig gemaakt aan het zoenen en het hebben van seks met de soldates in opleiding. Daarmee maakte hij zich als ambtenaar schuldig aan het plegen van ontucht met een aan zijn gezag onderworpen persoon.

De PVV'er kreeg aanvankelijk twee weken voorwaardelijke militaire detentie opgelegd. In hoger beroep werd dat teruggebracht tot een week. De veroordeling van Lucassen maakte deel uit van een grote ontuchtzaak. Naast het Kamerlid stonden nog negen instructeurs terecht voor soortgelijke feiten. Ook in deze gevallen achtte de strafkamer de beschuldigingen bewezen.

Woensdag meldden Crimesite.nl en het tv-programma Uitgesproken Wakker Nederland dat Lucassen voormalige buurtgenoten in Haarlem jarenlang heeft geterroriseerd. Hij zou vrouwen hebben uitgescholden voor 'dikke zeug' en 'kankerhoer', emmers water over een bejaarde buurman hebben gegooid en hebben gedreigd zoutzuur over een echtpaar heen te gooien.

Vervolgens doken donderdag nieuwe beschuldigingen op. Zo zou hij vier jaar geleden een medewerker van een coffeeshop naar de keel zijn gevlogen.

Lucassen heeft het terroriseren van buurtgenoten ontkend. Er zou alleen sprake zijn geweest van een conflict over hondenpoep. PVV-leider Geert Wilders heeft een onderzoek naar de aantijgingen aangekondigd.

De reden dat FF XIV tegenvalt

Final Fantasy kwam in september uit en kreeg van veel bronnen een niet al te best cijfer. Op Metacritic staat het spel op 50 punten van de 100 en veel beter lijkt het nog niet te worden. Alhoewel, Square Enix heeft nu aangegeven de komende tijd met patches en updates te komen die alle problemen moeten verbeteren.

Volgens Hiromichi Tanaka, senior vice president of software development, komt het dat er veel geklaagd wordt omdat er te hoge verwachtingen waren door de bèta. Tanaka geeft toe dat ze meer met bugs bezig waren dan met het verbeteren van het spel waar de testers aangaven dat het niet lekker liep. Volgens Tanaka zien ze nu die fout in en zijn ze hard bezig dit te corrigeren.

Final Fantasy XIV kwam eind september uit en heeft sindsdien meer dan 600.000 exemplaren verkocht. In maart 2011 zal de PS3-versie verschijnen. Bekijk hieronder een filmpje van een speler die een monster bevecht en lees hier de FOK!games review.

 

Crazy Taxi komt in volgende lading Marketplace-update

Major Nelson heeft een kleine update gegeven van wat we nog kunnen verwachten op de marketplace van Xbox Live Arcade. We zien namelijk volgende week Alien Breed 3 en de week erna Crazy Taxi. Daarnaast komt er ook nog een speciale week voor Silver leden die een proefje kunnen nemen van Gold.

Xbox LIVE Arcade:

17 november: Alien Breed 3: Descent, 800 Microsoft Points
24 november: Crazy Taxi, 800 Microsoft Point

Xbox LIVE Deal of the Week** :

Week 47: bespaar 50% op Hasbro Family Game Night-games:

Connect 4X4, 400 Microsoft Points
Jenga, 400 Microsoft Points
Pictureka, 400 Microsoft Points
Sorry! Sliders, 400 Microsoft Points
Boggle, 400 Microsoft Points
Sorry!, 400 Microsoft Points
Battleship, 400 Microsoft Points
Connect 4, 400 Microsoft Points
Scrabble, 400 Microsoft Points
Yahtzee, 400 Microsoft Points

**Special pricing available for Xbox LIVE Gold Member

Xbox Games On Demand:

23 november: Alan Wake

Xbox LIVE Avatar Marketplace:

16 november: Assassin's Creed Brotherhood
18 november: Mafia II

Xbox Game DLC

16 november: Crackdown 2 The Deluge Pack, 560 Microsoft Points
17 november: Space Invaders: Infinity Gene Add-on , 240 Microsoft Points
23 november: Mafia II Joe's Adventures, 800 Microsoft Points
23 november: 3D Ultra MiniGolf Adventures 2: Fairy Tales Map Pack, 240 Microsoft Points
30 november: Halo: Reach Noble Map Pack, 800 Microsoft Points

Naast dit allemaal zal er vanaf 25 november (Thanksgiving) tot en met 29 november gratis Xbox LIVE gold zijn voor alle Silver-leden met alle voordelen van dien.

 

ISU doet schaatsers handreiking

De Dr. Bibberregel in het schaatsen blijft voor beroering zorgen. Vandaag hadden de schaatsers een overleg met de technische commissie van de ISU, maar ze kregen te horen dat de omstreden regel niet afgeschaft kan worden. Wel gaat de technische commissie zich over de interpretatie buigen.

Voor oud-schaatser Jochem Uytdehaage is dat niet voldoende. De tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake City sprak op Twitter zijn ongenoegen uit over de uitkomst van het overleg: "Straks wordt het een jurysport."

Ook Rhian Ket was bij het beraad over de regel, die bepaalt dat schaatsers die met hun schaats buiten hun baan komen, worden gediskwalificeerd. Hij spreekt van een 'goed overleg'. "Wachten nu af tot de TC een interpretatie geeft", twittert de Hofmeier-schaatser.

Ook de buitenlanders in Heerenveen, waar dit weekeinde de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen wordt verreden, zijn massaal tegen de regel. Alleen de Amerikaan Trevor Marsicano ondertekende een petitie niet.

De Zweedse coach Andreas Larsson merkt op dat de Dr. Bibberregel het belangrijkste gespreksonderwerp is in Thialf. "Het is een zooitje." Inmiddels is er een petitie op internet verschenen tegen de omstreden regel.

Krakers eisen golf vernielingen op

Krakers hebben op de website Indymedia de verantwoordelijkheid opgeeist voor de vernielingsgolf van afgelopen nacht.

Behalve de vernielingen bij de kantoren van anti-kraakbureaus Zwerfkei en Anti-Kraak BV, claimen de krakers ook vernielingen te hebben aangericht bij Camelot Beheer aan de Gyroscoopweg en bij Ad Hoc Beheer aan het Bertelmanplein.

De eigenaar van Ad Hoc bevestigt aan AT5 dat de ruiten van zijn kantoor vannacht zijn ingegooid. Bij Camelot ontkennen ze echter dat er iets is vernield.

De krakers claimen ook dat ze briefjes bij alle vier de kantoren hebben achtergelaten met daarop de tekst: "Dit is het voorgerecht, zijn jullie klaar voor het hele menu? Plaats geen Antikraak in ontruimde panden."

SEGA maakt datum Shogun 2 bekend

SEGA heeft de releasedatum van hun nieuwste strategie-spel, Shogun II, bekend gemaakt. Op 15 maart van het jaar 2011 komt het strategiespel dat zich afspeelt in de 16e eeuw uit voor de PC.

Shogun II draait om het oorlogvoeren in het oude Japan, zoals je ook kunt zien in de trailer hieronder. Creative Assembly's community manager, Craig Laycock zei laatst nog in een interview dat het spel pas uit zou komen wanneer het helemaal bugvrij zou zijn en zonder problemen zou gaan werken en dat zal dus plaatsvinden op 15 maart.

Van Gaal wil bondscoach worden en niet naar Sparta

Sparta Rotterdam hoeft in navolging van Ajax ook niet meer op Louis van Gaal te rekenen. De succestrainer keert nooit meer terug op Het Kasteel en wil bondscoach worden.

Vanwege zijn liefde voor Sparta (hij speelde er acht jaar) heerste in Spangen de hoop dat Van Gaal ooit zou terugkeren bij de club, in welke functie dan ook. Dat gaat er volgens de oefenmeester van Bayern München niet van komen.

"Natuurlijk heb ik een mooie tijd gehad bij Sparta, maar dat geldt ook voor AZ. Ook bij die club willen ze dat ik ooit terugkeer", aldus Van Gaal tegen RTV Rijnmond. "Ik wil nog een keer bondscoach worden en dan trek ik me met mijn vrouw terug, niet in Nederland maar in Portugal."

Eerder gaf Van Gaal al aan nooit meer naar Ajax terug te keren. De Amsterdammers hebben Van Gaal naar eigen zeggen 'tot op het bot beledigd' tijdens zijn dienstverband als technisch directeur. Midden jaren negentig boekte hij grote successen met Ajax, toen als trainer.

Hockeybond haalt WK's 2014 binnen

Nederland organiseert de WK's hockey voor mannen en vrouwen in 2014. Dat heeft de internationale hockeybond FIH vandaag bekendgemaakt.

De toernooien worden van 2 tot en met 15 juni in Den Haag afgewerkt. Het stadion van voetbalclub ADO Den Haag is dan plaats van handeling. De enige tegenstander voor Nederland om de titeltoernooien in de wacht te slapen, was Engeland.

"De kandidaturen van Nederland en Engeland waren beide uitstekend", stelde FIH-voorzitter Leandro Negre die sprak van een 'ongelooflijk moeilijke keuze'. "Uiteindelijk feliciteren we Nederland. We weten zeker dat ze een onvergetelijk dubbel-WK zullen neerzetten."

Kabeljauw in Noordzee steeds ernstiger bedreigd

De kabeljauwbestanden in de Noordzee zijn de afgelopen twee jaar nog verder afgenomen. Ook in belangrijke visgebieden in de Atlantische Oceaan toont de vissoort geen tekenen van herstel. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

De Commissie riep op tot het terugbrengen van de vangstquota met vijftig procent. Driekwart van de beviste soorten in de Europese Atlantische wateren zou de nadelige gevolgen van overbevissing ondervinden.

De ministers van visserij van de Europese Unie bespreken de voorgestelde vangstquota van de Commissie in december.


(Foto: Novum)

[Update] Viacom verkoopt Rock Band-maker Harmonix

[Update 18:31] John Drake, Harmonix PR, heeft aangegeven dat de verkoop van het bedrijf geen impact zal hebben op de ondersteuning van hun producten. "This morning's announcement does not affect the ongoing work at the studio as we continue to support our existing franchises, Rock Band and Dance Central,".

[Origineel bericht]
Nadat de eigenaar van Harmonix, Viacom, een gigantisch verlies heeft geleden dit fiscale jaar, zijn zij bezig met het verkopen van de gamemakers Harmonix. Harmonix is bekend van games als Rock Band en Dance Central. Viacom zegt dat zij veel verlies te verduren hebben gehad aan Harmonix, onder andere door het kopen van het bedrijf.

Viacom, eigenaar van Comedy Central en MTV, had het bedrijf opgekocht een aantal jaren terug en heeft bijvoorbeeld in 2008 nog een bonus aan hen betaald van 300 miljoen dollar. Nadat de nieuwste game van Harmonix, Rock Band 3, ook een stuk minder goed verkocht dan was gewenst was Viacom er klaar mee en staat het bedrijf te koop. De geruchten zijn dat het bedrijf te koop is voor 175 miljoen dollar.

Dit jaar geen kerstboom langs de A2

De zendmast bij IJsselstein wordt dit jaar geen kerstboom. De stichting Kerstboom krijgt de financiering voor de lichtjes in de zendmast niet rond. Een forse sponsor haakte af, net zoals een eenmalige grote particuliere sponsor uit Nieuwegein en een facilitaire sponsor. De gemeente moet al op de centen letten en kan ook weinig doen.

Het kost 52.000 euro om de zendmast als kerstboom op te tuigen. De voorzitter van de Stichting Kerstboom vindt het jammer dat het juist dit jaar niet door gaat, omdat IJsselstein, waar de zendmast staat, 700 jaar bestaat. "En omdat de grootste kerstboom juist nu landelijk flink door lijkt te breken."

Presentator Jörgen Raymann en zanger Jeroen van der Boom hadden zich al aangeboden voor de ontsteking van de kerstboom. De NOS was bereid een rechtstreekse televisieuitzending te verzorgen.

Wekelijkse releaselijst week 45

Releaselijst week 45, 08-11-2010 t/m 14-11-2010, Europese retailgames.

Dinsdag de release van Call of Duty: Blackops, woensdag de release van Xbox Kinect en vrijdag de release van een hoop andere games zoals Kirby's Epic Yarn, Sonic Colours en Monopoly. Bekijk hieronder de volledige lijst.


PSP

 • Harvest Moon: Hero of Leaf Valley
 • Battle vs. Chess

DS

 • Call of Duty: Black Ops
 • Doctor Who: Evacuation Earth
 • Sonic Colours
 • Cooking Mama World: Hobbies & Fun
 • Kung Zhu
 • Beyblade: Metal Fusion
 • Battle vs. Chess
 • Winx Club: Rockstars
 • Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem

PS3

 • Call of Duty: Black Ops
 • PDC World Championship Darts: Pro Tour
 • Monopoly Streets

Xbox 360

 • Call of Duty: Black Ops
 • Kinect Joy Ride
 • Kinectimals
 • Sonic Free Riders
 • Your Shape: Fitness Evolved
 • PDC World Championship Darts: Pro Tour
 • Crossboard 7
 • Kinect Adventures
 • Kinect Sports
 • Fighters Uncaged
 • MotionSports
 • Dance Evolution
 • Monopoly Streets
 • Dance Paradise

Wii

 • PDC World Championship Darts: Pro Tour
 • Kirby's Epic Yarn
 • Cooking Mama World: Babysitting Mama
 • Monopoly Streets
 • Sonic Colours
 • Raving Rabbids: Travel in Time
 • Tom Clancy's HAWX 2
 • Battle vs. Chess

PC

 • Call of Duty: Black Ops

 

Beckenbauer kondigt vertrek bij FIFA aan

Franz Beckenbauer heeft vandaag bekendgemaakt dat hij zich niet meer beschikbaar zal stellen voor een bestuursfunctie bij de wereldvoetbalbond FIFA. De 65-jarige oud-voetballer vertrekt om persoonlijke redenen.

"Ik had en heb een goede tijd bij de FIFA en heb een zeer goed verstandhouding met FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Ik vraag daarom begrip voor mijn keuze.”

In 2007 werd Der Kaiser als vertegenwoordiger van de Europese voetbalbond UEFA in het bestuur van de FIFA gekozen.

Zijn laatste daad als bestuurslid zal in december zijn als wordt besloten welke landen de WK's van 2018 en 2022 mogen organiseren.

Eerste trailer L.A. Noire laat veel doden zien

De eerste trailer van de nieuwste game van Rockstar is een feit. Het spel waarin jij een detective speelt in de Amerikaanse stad Los Angeles moet in 2011 verschijnen voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. In dit spel, waarvan je de trailer hieronder kan zien, draait het volledig om zaken van gruwelijke misdaden op te lossen.

Zo zal er behoorlijk veel verhaal zitten in L.A. Noire en draait het ook helemaal om de spelers een eigen input van het verhaal te geven. Het spel speelt zich af in een perfect nagemaakt Los Angeles en speelt zich af in de jaren '40 en de jaren '50. Het spel komt in het begin van 2011 uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

De Nederlander heeft het te druk (ammehoela!)

Inderdaad u leest het goed! 60% van de vrouwen en 52% van de mannen heeft het té druk. Is dat echt waar? Tja, het is onderzocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau, dus het zal wel waar zijn. Dat houdt in dat u - geachte lezer - het óf wel óf niet té druk heeft. Minstens een op de twee voelt dat dus. En het gaat hier niet om zomaar druk, maar om té druk. Té druk waarvoor? Té druk om deze column te lezen (nee), of té druk om je zieke nichtje te bezoeken? Wellicht té druk met bankliggen.

 

Vettel: "Ik zal in dienst van het team rijden"

Mocht Sebastian Vettel komende zondag geen kans op het kampioenschap maken en de kans doet zich voor, zal hij teamgenoot Mark Webber gewoon voor laten.

"Mocht die situatie zich voordoen, dan weten we allemaal dat ik dienst rijd van het team", aldus de hoofdrolspeler tijdens een persconferentie vandaag. Vettel liet zich uit na lang aandringen van de pers die aanwezig was. Momenteel staat Vettel derde in de strijd om de titel, vijftien punten staat hij achter op de leider Fernando Alonso.

Seizoen lijkt al voorbij voor Inzaghi

Filippo Inzaghi komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie. De aanvaller van AC Milan heeft woensdag in de met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Palermo een zware knieblessure opgelopen. Onderzoek wees uit dat de 37-jarige goaltjesdief zijn kruisbanden heeft beschadigd. Later deze week moet hij onder het mes.

Inzaghi speelde precies een week geleden zijn naar eigen zeggen beste wedstrijd uit zijn carrière. In het Champions League-duel met Real Madrid (2-2) nam hij beide Italiaanse goals voor zijn rekening. In de competitie was de veteraan tot nu toe twee keer trefzeker.

Eigenaar Palermo zet club te koop

Maurizio Zamparini, eigenaar van het Italiaanse Palermo, heeft zijn club te koop gezet. Hij heeft geen zin meer om in de 'oneerlijke voetbalwereld' actief te zijn.

"Na meer dan 25 jaar van strijd, ben ik weggeslagen uit de zogenaamde sportwereld waarin de waarden van eerlijkheid meer en meer zijn verdwenen", legde Zamparini volgens het ANP zijn beslissing uit. "Ik ben moegestreden."

Palermo verloor woensdag met 3-1 van AC Milan, wat voor de 69-jarige ondernemer de spreekwoordelijke druppel was. Volgens Zamparini had zijn club minimaal twee strafschoppen moeten krijgen. "Daarin ligt voor mij het bewijs dat de grote clubs de landstitel ieder jaar onderling verdelen. Voor mij hoeft het zo niet meer."

Maurizio Zamparini was vanaf 1987 actief in het Italiaanse voetbal. Hij kocht toen Venezia, dat in de Serie B speelde en bijna failliet was. Nadat Zamparini die club had gered, werd hij in 2002 eigenaar van Palermo. Hij bracht de club uit Sicilië binnen twee jaar terug in de Serie A en wist enkele keren zelfs Europees voetbal te halen.

Kamer wil scooterrijders hard aanpakken

De Tweede Kamer wil scooterrijders die veel overlast veroorzaken, hard aanpakken. Dat bleek donderdag tijdens een debat met minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) over verkeersveiligheid.

Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) wees erop dat de overlast sterk toeneemt. Dan gaat het over jongeren met opgevoerde scooters die niet alleen op fietspaden voor onveilige situaties zorgen, maar ook bijvoorbeeld in winkelgebieden tekeer gaan. Zij pleitte voor een scherp lik-op-stukbeleid. "Bij twee keer in de fout is het einde verhaal." De bestuurder krijgt een rijontzegging en zijn scooter verdwijnt in de 'shredder', aldus de PvdA'er.

Dijksma kreeg steun voor haar pleidooi van onder meer CDA en ChristenUnie. Schultz van Haegen noemde het eveneens 'zeer ernstig' dat scooterrijders voor 'enorm veel overlast' zorgen. Zij zegde toe dat zij het probleem zou bespreken met haar collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), aangezien hij over de juridische kant van de zaak gaat.

Meer aantijgingen tegen PVV'er Lucassen

Er zijn nieuwe beschuldigingen opgedoken tegen het woensdag in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Zo zou hij vier jaar geleden een medewerker van een coffeeshop naar de keel zijn gevlogen.

Lucassen had het idee dat de medewerker van een coffeeshop in Haarlem een oogje had op zijn vriendin. Zij werkte ook in de coffeeshop, waar Lucassen vaste klant zou zijn geweest. "Op zeker moment kwam hij rennend op me af om me een klap te verkopen. Hij vloog me aan", zegt de man, die inmiddels niet meer bij de coffeeshop werkt, op de website Crimesite.nl.

In 1996 zou Lucassen de auto van zijn toenmalige zwager hebben vernield. Aanleiding was volgens de ex-zwager een familieruzie.

Woensdag meldden Crimesite.nl en het tv-programma Uitgesproken Wakker Nederland dat Lucassen voormalige buurtgenoten in Haarlem jarenlang heeft geterroriseerd. Hij zou vrouwen hebben uitgescholden voor 'dikke zeug' en 'kankerhoer', emmers water over een bejaarde buurman hebben gegooid en hebben gedreigd zoutzuur over een echtpaar heen te gooien.

Lucassen heeft het terroriseren van buurtgenoten ontkend. Er zou alleen sprake zijn geweest van een conflict over hondenpoep. PVV-leider Geert Wilders heeft een onderzoek naar de aantijgingen aangekondigd.

Station Arnhem voor even station Herman

Treinreizigers keken donderdag wel even vreemd op toen ze op station Arnhem aankwamen. In plaats van 'Arnhem' stond er op de betonnen muur langs het spoor 'Herman' in grote witte letters.

Jolige bouwvakkers kregen de lachers op de hand nadat ze woensdag de letters door elkaar hadden gehusseld. Ook spoorbeheerder Prorail kon wel om de grap lachen. "Die jongens werken in weer en wind om ons station op te knappen. We gunden hen ook wel een lolletje, maar op voorwaarde dat ze de letters vandaag weer in goede volgorde zouden zetten", aldus een woordvoerder.

Station Herman is inmiddels weer omgedoopt tot Arnhem.

Gordon verlangt naar gezin

De dood van zijn moeder doet Gordon beseffen dat hij een gezinnetje mist. "Ik realiseer me dat ik geen gezin heb en dat ik toch best eenzaam en alleen ben", vertelt een openhartige Gordon voor de camera van Novum Nieuws. "Het is wel jammer dat ik geen kinderen heb."

Toch is de 42-jarige zanger nog niet bezig met een adoptie. "Maar ik sluit het voor de toekomst niet uit, zeg nooit nooit." Gordon moest begin oktober afscheid nemen van zijn moeder Marie Heuckeroth, met wie de zanger een erg sterke band had. De vader van de zanger stierf in 1997. "Als je vader en moeder sterven is de familieband eigenlijk ook weg, dat is af en toe wel erg heftig."

Gordon vindt zichzelf niet zielig. "Ik heb lieve vrienden en familie die me opvangen, maar op zo'n moment word je wel met je neus op de feiten gedrukt." Na het overlijden van Marie maakte Gordon zijn agenda leeg. Woensdag ging de zanger weer aan de slag. "De confrontatie met het overlijden van iemand in je omgeving doet je beseffen dat we allemaal, ongeacht onze komaf, hetzelfde eindigen. We gaan allemaal dood. Dan besef je wel weer hoe betrekkelijk het hele leven is."

De zanger had het vooral moeilijk toen Maries woning uitgeruimd moest worden. "Ik kon het niet aanzien om haar spullen uit huis te zien worden gedragen. Dat heeft er emotioneel zo ingehakt dat ik dagenlang niet kon praten. Ik kon gewoon niet onder woorden brengen hoe ik me voelde." Dat blijft nog steeds moeilijk voor de anders zo vrolijke Gordon. "Ik kan geen goed antwoord geven op hoe ik me voel, omdat ik niets voel. Het is allemaal zo leeg."

Gordon mist vooral zijn moeders stem. "En haar telefoontjes. We belden zo'n drie, vier keer per dag. Af en toe zet ik een oud interview met haar op, gewoon om haar stem even te horen. Maar dat is nog erg pijnlijk."

De zanger vond bij zijn vriend Raoul een schouder om op uit te huilen. "Hij heeft me getroost en heel veel liefde gegeven. Ik kon alleen maar ontvangen, niets geven. Alles ging naar die put waar al dat verdriet heen stroomt." Gordon heeft goede hoop dat hij en Raoul sterker uit deze zware periode komen. "Verdriet brengt je meestal ook heel dicht bij elkaar."


Gordon mist gezin (Foto: Novum)

'Barcelona meldt zich voor Afellay'

Ibrahim Afellay verhuist mogelijk in de winterstop van PSV naar FC Barcelona. Volgens Voetbal International heeft de Catalaanse club zich officieel gemeld in Eindhoven. Het contract van Afellay bij PSV loopt na dit seizoen af. Om de international niet transfervrij kwijt te raken, moet de Brabantse club hem tijdens de winterstop verkopen.

PSV zou naar verluidt tussen de twee en vier miljoen euro voor Afellay willen ontvangen. De afgelopen maanden deed de nummer twee van de Eredivisie nog verwoede pogingen om de 24-jarige aanvoerder een nieuw contract te laten tekenen, maar de speler vindt het tijd om de stap naar een Europese topclub te wagen.

Nys zegeviert in Niel

Net als vorig jaar heeft Sven Nys vanmiddag de Jaarmarktcross in het Belgische Niel op zijn naam geschreven. De Belg kwam een kleine halve minuut eerder over de finish dan Niels Albert. Bart Wellens eindigde als derde.

De veldrijders kenden vanmiddag zware omstandigheden. Ze stonden vaak tot hun enkels in de modder door het slechte weer.

Overigens kwam de overwinning van Nys even in gevaar toen er niet direct een nieuwe fiets klaarstond bij een fietswissel. Albert kon daardoor weer aansluiten bij zijn landgenoot, maar was in de slotfase alsnog kansloos. Beste Nederlander was Thijs van Amerongen die als achtste over de finish kwam.

Weert verbiedt Sint Maarten-vuren vanwege wind

In Weert mogen tijdens Sint Maarten geen grote vreugdevuren worden gehouden vanwege de harde wind. Dat heeft burgemeester Niederer donderdag aan alle organisatoren bekendgemaakt.

Op de elfde van de elfde worden traditioneel vreugdevuren georganiseerd. "Deze mogen dit jaar helaas niet doorgaan", zegt een woordvoerder van de gemeente. Kinderen mogen wel met een lampion langs de deuren, maar alleen als er een elektrisch lichtje in zit en geen kaars of waxinelichtje.

'Iran zat achter wapenzending naar Nigeria'

De Iraanse regering zat achter een geheime lading wapens die vorige maand in Nigeria werd ontdekt. Dat concluderen de Nigeriaanse autoriteiten in rapporten die donderdag door Associated Press zijn bestudeerd.

De lading, die vanuit een Iraanse haven werd verscheept, stond geregistreerd als bouwmateriaal, maar bestond uit raketten, munitie en wapengerei. Volgens de Nigeriaanse autoriteiten waren de wapens door plaatselijke politici geïmporteerd om chaos aan te richten in het land in het geval zij aankomende verkiezingen verliezen.

In de rapporten staat dat het Iraanse ministerie de visumaanvraag steunde voor één van twee Iraniërs die de wapenzending regelden. In de aanvraag werd vermeld dat deze persoon op de Iraanse ambassade in Nigeria zou gaan werken.

De Iraanse ambassadeur in Nigeria Hussein Abdullahi weigerde een reactie te geven op de aantijgingen.

Nigeria bestaat uit een overwegend islamitisch noordelijk deel en is in het zuiden vooral christelijk. Volgend jaar worden in het land presidentsverkiezingen gehouden.

Black Ops-verkoopcijfers bekend

Dat Call of Duty: Black Ops bij de release goed zou verkopen, was algemeen wel bekend. Maar dat er 5,6 miljoen exemplaren alleen al in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verkocht zouden worden op de eerste dag hadden niet veel mensen verwacht. Deze 5,6 miljoen exemplaren leverden een schamele 360 miljoen Amerikaanse dollars op.

Met deze cijfers hebben Treyarch en Activision de verkoop-mania van Modern Warfare 2 keihard overtroffen, toen werden er 4,7 miljoen exemplaren verkocht, die 310 miljoen dollar in het geldlaatje brachten.

Hoofd van Activision Bobby Kotick had hier het volgende over te zeggen: “There has never been another entertainment franchise that has set opening day records for two consecutive years and we are on track to outperform last year’s five-day global sales record of $550 million. The game’s success underscores the pop culture appeal of the brand. Call of Duty: Black Ops is the finest game that Treyarch has ever made and raises the bar for online gameplay by delivering the deepest and most intense Call of Duty experience yet. The Call of Duty franchise has over 25 million players around the world that are engaged in billions of hours of online gameplay, and we are committed to supporting them with new content and features on a more frequent and regular basis.”

Call of Duty: Black Ops wordt over het algemeen zeer positief ontvangen, blijf FOK!Games in de gaten houden om te lezen wat onze reviewer er van vindt.

BO

Hogere straf voor neersteken buschauffeur

Een 50-jarige man uit Loenen die vorig jaar september in Breukelen een buschauffeur neerstak, is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel. Dat is anderhalf jaar meer dan de rechtbank in Utrecht hem eerder oplegde.

De man werd door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij kreeg tweeënhalf jaar celstraf opgelegd. Justitie had acht jaar geëist voor poging tot moord, maar de rechtbank achtte dit niet bewezen. Het OM ging in hoger beroep en eiste wederom acht jaar celstraf. Het gerechtshof in Arnhem denkt niet dat sprake was van voorbedachten rade en houdt het ook op poging tot doodslag. Vanwege de ernst van de feiten is volgens het hof echter een straf van vier jaar op zijn plaats.

De buschauffeur had de man aangesproken op zijn gedrag en gevraagd zijn bus te verlaten, waarna de chauffeur met een groot mes drie keer in zijn borst werd gestoken. De man verkeerde door een vlucht uit Afghanistan en het verlies van zijn vrouw en kinderen in een sociaal isolement. Ook had hij flink gedronken. De chauffeur overleefde de steekpartij.

De man is ook schuldig aan het mishandelen van een NS-medewerker. Hij sloeg in 2008 een hoofdconducteur met een paraplu tegen zijn hoofd.

'NL vraagt vaak gegevens burgers op'

Nederland steekt met kop en schouders uit boven de rest van Europa als het gaat om het opvragen van gegevens van burgers door opsporingsdiensten. Dat stelt de organisatie Bits of Freedom, die zich sterk maakt voor vrijheid en privacy op internet.

Jaarlijks worden volgens de organisatie maar liefst circa drie miljoen keer onder meer bel-, sms- en locatiegegevens van burgers opgevraagd. Per hoofd van de bevolking is dat drie keer zoveel als in Duitsland, zo stelt Bits of Freedom, en zeven keer vaker dan in Polen. In andere landen ligt het aantal opvragingen volgens de organisatie veel lager.

Bits of Freedom baseert zich op een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie, een project van de Europese Commissie en een aantal andere rapporten. "Het is veel te eenvoudig voor opsporingsambtenaren om die informatie te krijgen", meent woordvoerder Axel Arnbak. "De waarborgen en wettelijke criteria zijn in Nederland veel te ruim."

Dr.Bibberregel blijft voorlopig gelden

Komend weekeinde, tijdens de wereldbekerwedstrijden langebaan in Heerenveen, riskeren de schaatsers diskwalificatie wanneer ze de beruchte lijnregel overtreden.

Vandaag kreeg een vertegenwoordiging van de schaatsers  de mogelijkheid om hun bezwaren over de regel aan leden van de technische commissie van de ISU kenbaar te maken. De zogenoemde Dr.Bibberregel wordt echter niet ingetrokken.

"We nemen hun argumenten serieus, maar het is niet mogelijk om voor vrijdag deze regel in te trekken," aldus de voorzitter van de technische commissie Tron Espeli. Wel werd toegezegd dat "marginale fouten" niet automatisch zullen leiden tot diskwalificatie.

Frauderende zorgdirecteur weer vastgezet

De vrouw die als directeur van een zorginstelling geld achterovergedrukt zou hebben wordt opnieuw aangehouden. De 48-jarige vrouw uit Lelystad werd vrijdag vrijgelaten, omdat de rechter-commissaris het niet eens was met het Openbaar Ministerie dat ze langer in de cel moest blijven. Het OM tekende met succes beroep aan.

De verdachte was inmiddels op vrije voeten gesteld. Het OM laat weten dat ze nu opnieuw wordt aangehouden en in de cel gezet.

Het OM verdenkt de vrouw ervan als directeur van een organisatie die zich bezighoudt met begeleid wonen geld in eigen zak te hebben gestoken. Sinds 2007 zijn bij de politie vijf aangiften en acht meldingen van verduistering, oplichting of valsheid in geschrifte over de organisatie binnengekomen.

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad is het met justitie eens dat er gevaar is dat de directrice opnieuw in de fout gaat als ze vrij rondloopt. De rechtbank onderbouwt het besluit met het feit dat er in de afgelopen jaren meerdere procedures tegen de vrouw zijn gestart. Er lijkt dus sprake van stelselmatige oplichting en fraude.

Verloren gewaand bewijs terug inzake 'Putten'

Bij het Nederlands Forensisch Instituut zijn in de diepvries afgelopen september drie verloren gewaande stukjes gevonden van de slip van Christel Ambrosius, die in 1994 in Putten werd vermoord. Bovendien heeft een medegedetineerde van de 35-jarige moordverdachte Ron P. afgelopen 3 augustus verklaringen afgelegd over wat hij van P. heeft gehoord.

Dit zou belastend voor P. zijn in de 17 jaar oude moordzaak op de Puttense stewardess, én in de zaak waarin P. wordt verdacht van de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap.

Dat bleek donderdag voor het gerechtshof in Arnhem, waar het hoger beroep dient in de zaak tegen Ron P. uit Delft.

Verloren gewaand bewijs terug inzake'Putten'
Verloren gewaand bewijs terug inzake'Putten' (Foto: ANP)

Vroeg druk op de weg door weer

Het is donderdag al vroeg in de middag druk op de Nederlandse wegen. Vanwege de eerste herfststorm die over het land waait is de spits eerder op gang gekomen.

Automobilisten moeten de hele middag en avond rekening houden met extra drukte. Rond 16.00 uur stond er zo'n 190 kilometer file op de wegen. Dat is aanzienlijk meer dan een normale donderdagmiddag. Er hebben zich nog geen extreme situaties voorgedaan. Het verkeer past zich volgens een woordvoerder van de ANWB goed aan.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor afvallende bladeren, takken en wateroverlast en adviseert de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. Ook vrijdag moeten automobilisten rekening houden met een drukke ochtendspits.

Op Schiphol zorgt het weer vooralsnog voor wat lichte vertragingen. Een woordvoerster van de luchthaven verwacht later in de avond meer problemen, maar er is nog geen duidelijk beeld of de vertragingstijd oploopt.

Treinreizigers moeten tussen Breukelen en Rhenen rekening houden met vertraging. Door het weer rijden op het traject minder treinen. De NS verwacht dat de treindienst om 19.00 uur weer normaal verloopt.

Nieuw oorlogsmuseum in de maak in Nijmegen

Nederland krijgt een nieuw oorlogsmuseum. Het nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon, het nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek bundelen hun krachten om in Nijmegen een instituut met de naam Museum WO2 te realiseren.

De afgelopen anderhalf jaar hebben de drie partijen intensief gezocht naar samenwerkingsmogelijkheden. De musea willen hun positie en relevantie 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog versterken. Het nieuwe museum moet er een van 'nationale allure' worden, zo maken de drie directeuren vrijdag op een persconferentie bekend. Dan worden meer details bekendgemaakt.

Paul Tirion, waarnemend directeur van het Airborne Museum, benadrukt dat de musea los van elkaar blijven bestaan. "Gelukkig wel. We hebben zelf net een grote verbouwing achter de rug en het loopt goed. Er is geen reden om te gaan sluiten."

Christina Aguilera krijgt ster op Walk of Fame

Het zijn niet alleen maar barre tijden voor Christina Aguilera. De 29-jarige zangeres, die onlangs de scheiding aanvroeg van haar man Jordan Bratman, krijgt een ster op de fameuze Walk of Fame. Aguilera wordt maandag in het zonnetje gezet op Hollywood Boulevard.

De Hollywood Chamber of Commerce noemt Aguilera 'een van de meest gevierde zangeressen van de laatste tien jaar'. Aguilera verkocht wereldwijd meer dan dertig miljoen albums en won vijf Grammy's.

De zangeres is vanaf december te zien in een nieuw project, de musicalfilm Burlesque. Daarin is ze te zien naast Cher. Aguilera vertolkt in de film de rol van een vrouw uit een klein dorpje met een fantastische stem. Ze rijgt succes aan succes in een burleske club.

Aguilera en Bratman gingen op 11 september uit elkaar. De twee waren sinds november 2005 met elkaar getrouwd. De zangeres en producent hebben samen een kind, de 2-jarige Max. Christina en Jordan zijn van plan de voogdij over hun zoontje te delen.


Christina Aguilera krijgt ster op Walk of Fame (Foto: Novum)

Alle tickets voor ATP Finals verdeeld

Alle acht deelnemers aan de ATP World Tour Finals deze maand in Londen zijn bekend. Fernando Verdasco haakte vandaag als laatste af door in Parijs met 7-6 (4), 6-7 (2), 5-7 te verliezen van Gaël Monfils. Door de nederlaag van de Spanjaard gaan de resterende drie tickets naar Tomas Berdych, David Ferrer en Andy Roddick.

In een eerder stadium hadden Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray en Robin Söderling zich al geplaatst voor het prestigieuze toernooi, waaraan alleen de acht beste tennissers van de wereld mogen deelnemen. Het toernooi in Londen vindt plaats van 21 tot en met 28 november.

Van de tennissers die zich voor het officieuze WK hebben geplaatst, prijken alleen de namen van Federer en Djokovic al op de erelijst. De Zwitser won het toernooi al vier keer, de Serviër toonde zich in 2008 de sterkste.


Alle tickets voor ATP Finals verdeeld (Foto: Novum)

Treyarch wil cheaters hard aanpakken

Cheaters en ander gespuis opgepast, Treyarch is niet blij met alle filmpjes die opduiken over het misbruiken van 'glitches' en andere mogelijkheden die spelers een oneerlijke voorsprong geven. In een reactie op het officiële Call of Duty-forum, zijn een paar keiharde uitspraken van Davind Vonderhaar, werkzaam bij Treyarch.

Hij zei: "I got Twitbombed today from dozens of people the same 2 links. Some are people using old dashboards or old versions of the game. Others are claiming victory on old dev builds that don't even connect to the version of Xbox Live that you use. Others are reproducible issues that we will hotfix or patch just like we said we would. In essence, we likely know more about it than you do from watching a video on Vimeo or YouTube. What many of these people want is to be Internet nerd famous. I'm not going to make them famous and you shouldn't either. Internet hysteria from normal people is exactly what they want and that's how many people reacted today. You gave them exactly what they want."

Verder heeft hij persoonlijk de voorkeur om deze lui te bannen of zelfs nog harder aan te pakken: "Given the opportunity, I'd personally wield the ban hammer for anyone who thinks he is clever by abusing any glitches. Good thing I don't have the opportunity that often and we actually have a constructive, measured, and well-managed live ops team."

Als laatste roept hij op zoveel mogelijk van dit soort acties aan te geven en dat ze er uiteraard hard aan werken om deze glitches zo snel mogelijk te verhelpen met patches: "We said we would support the game. We are going to support it. We are disinterested in making mini-celebrities out of douche-bags. You better think twice before you glitch. You never know who in your game doesn't like glitchers who reports you and saves the game in their File Share and tells us about it."

Misbruik van glitches, slim of tergend irritant? You be the judge.

BO

Onbekende verscheurt boeken in winkels

In ten minste zeven boekhandels heeft een onbekende boeken verscheurd. In alle gevallen gaat het om exemplaren van het boek Bonita Avenue, de debuutroman van de Haarlemse schrijver Peter Buwalda.

De uitgever van de boeken roept alle boekverkopers waar boeken verscheurd zijn op om zich te melden. Een woordvoerster van de Koninklijke Boekverkopersbond meldt dat de vernieler vooral in Utrecht actief is. Ook zijn er meldingen van winkeliers uit Oegstgeest en Leiden. Door het bekijken van camerabeelden hopen de gedupeerde handelaren de dader te identificeren.

Bonita Avenue verscheen in september. Het ruim 540 pagina's tellende familiedrama draait om twee gebeurtenissen in 2000: de vuurwerkramp in Enschede en een voorval tijdens de EK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk.

Lampard maakt rentree tegen Sunderland

Frank Lampard maakt zondag in de thuiswedstrijd tegen Sunderland waarschijnlijk zijn rentree voor Chelsea. De aanvoerder van de Londense club is hersteld van een rugblessure die hem al sinds eind augustus aan de kant houdt. Hij kwam daardoor dit seizoen pas drie keer in actie.

Lampard onderging na het WK een herniaoperatie, waarvan het herstel veel langer duurde dan verwacht. Eerder deze week hervatte de 32-jarige middenvelder de groepstraining. Waarschijnlijk begint hij zondag tegen Sunderland direct in de basis.


(Foto: Novum)

Weer beelden van Tanja Nijmeijer

Er zijn opnieuw videobeelden gepubliceerd van Tanja Nijmeijer, de Nederlandse vrouw die zich bij de Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft aangesloten. In de video vertelt Nijmeijer over haar ontmoeting met FARC-leider Mono Jojoy. De beelden zijn sinds donderdag te zien op de site van de Wereldomroep.

Volgens de omroep zijn de beelden in augustus gemaakt door de Colombiaanse freelancejournalist Jorge Botero. Eerder al toonde de Wereldomroep hoe Nijmeijer aangaf er niet over te peinzen de FARC te verlaten.

Weer beelden van Tanja Nijmeijer
Weer beelden van Tanja Nijmeijer (Foto: ANP)

Dembélé: "Ik kon naar Ajax"

Moussa Dembélé had bij Ajax kunnen spelen, maar koos uiteindelijk toch voor een avontuur in de Engelse Premier League bij Fulham.

Dembélé maakte vorig seizoen de overstap naar het Engelse Fulham. Na vier seizoenen in Alkmaar was hij toe aan een nieuw avontuur. De Belgische aanvaller had echter ook in Nederland een opmerkelijke transfer kunnen maken.

"Ik kon naar Ajax", laat Dembélé weten in gesprek met Sport/Voetbal Magazine. "Ze wilden mij graag hebben, ze waren heel geïnteresseerd."

"Ze hebben meermaals via mijn zaakwaarnemer en andere wegen laten weten dat ze wilden dat ik kwam. Maar ik wilde liever naar Engeland. Ajax is een topploeg, maar ik vind Fulham ook een mooie club."

Pizza vernoemd naar aanvaller Napoli

Spits Edison Cavani heeft er dit seizoen al elf inliggen en is hierdoor razend populair bij de fans van Napoli. De aanvaller die overkwam van Palermo wordt in het zonnetje gezet door een lokale pizzaboer.

Pizza El Matador, verwijzend naar de bijnaam van Cavani, is een calzone (dubbelgevouwen) pizza in de vorm van een matadorhoed (stierenvechtershoed). De fans willen Cavani hiermee bedanken voor zijn goede spel van de afgelopen weken. Napoli neemt momenteel de derde plaats in in de Serie A.

Schade reljeugd Gouda verhaald op ouders

De ouders moeten de schade vergoeden die hun kinderen eind oktober hebben aangericht tijdens een evenement in de Goudse wijk Oosterwei. Een groep van tien jongeren bekogelde toen vrijwilligers met bloembollen.

Drie jongens van 10, 11 en 14 jaar zijn inmiddels door de politie gehoord, hun dossiers zijn naar de gemeente gestuurd. De overige zeven jongeren, in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, worden later gehoord, aldus de politie. De ouders van de tien raddraaiers moeten de schade van tweeduizend euro betalen.

De problemen met Marokkaanse jongeren in Oosterwei spelen al sinds 2008. Bewoners worden op straat belaagd, met stenen en eieren bekogeld, beroofd en uitgescholden door veelal jongens die jonger zijn dan 12 jaar.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de situatie de afgelopen tijd wel beter is geworden. Volgens hem zijn de incidenten er minder ernstig geworden.

Steam doodt 'schijnbaar' de pc-markt

Het succesvolle Steam is blijkbaar niet voor iedereen een ster aan de donkere hemel. Voor sommige bedrijven is het winkel- en gamekanaal van de makers van de Half-Lifeserie een doorn in het oog. Volgens een rapport van MCV zijn twee grote namen in de digitale distributie richting een faillissement aan het gaan.

Naast klachten van digitale distribiteurs kijken twee grote Engelse retailers naar de mogelijkheid tot het stoppen van verkopen van games die integreren met Steam. "Publishers don't give a shit, they don't care what happens to the customer. Which is the crucial point, because Steam do. I've fought hard for my customer, and never before have I had to give my customers away. Steam is killing the PC market and it is no wonder digital retailers are failing," aldus een anonieme anti-Steam directeur.

"Steam is locking down the market."

Het grote verschil tussen bedrijven die digitaal games verkopen en Steam is dat laatstgenoemde het goed doet. Ondanks de overbelasting bij nieuwe releases (denk aan COD) is Steam vaak een steady platform.

Wat denken jullie? Moet Steam alleenheerser blijven, of moet er ook ruimte gecreëerd worden voor concurrentie?

Jacqueline Govaert bevallen van dochter

Jacqueline Govaert is woensdagochtend bevallen van een dochter. Dat maakte de 28-jarige zangeres op de radio bekend aan Giel Beelen. Het meisje kreeg de naam Sis. Jacqueline en haar vriend Ivo zijn al ouders van het 1-jarige jongetje Billie. Het gezin is dolblij met de nieuwe aanwinst.

Jacqueline stond tot vlak voor de geboorte nog hoogzwanger op het podium voor de promotietoer van haar eerste soloalbum Good Life. De zangeres beloofde niet meteen weer de bühne op te gaan. "We gaan eerst gezellig Sinterklaas vieren. We zijn met z'n allen nu gezellig", zei de zangeres.

Jacqueline Govaert was zangeres van de band Krezip, die in 1997 werd opgericht. In 2000 scoorde de groep haar eerste hit met I Would Stay. Negen jaar later gaf Krezip haar laatste concert en besloot Jacqueline solo te gaan. Haar cd Good Life kwam in augustus uit.


Jacqueline Govaert bevallen van dochter (Foto: Novum)

Kinderen zingen vandaag voor snoep

Het is in bepaalde delen van Nederland, zoals Noord-Holland en Groningen, vandaag weer bar slecht gesteld met de moraal van de jeugd. Overal op straten zingen kinderen vanavond liedjes als 'Sintemaarten mikmak, je moeder is een dikzak.'

Elf november is de dag, dat je met je lampion om snoepgoed bedelen mag. En dat gaat van huis tot huis. De meeste mensen zijn er echter op voorbereid en kopen het gebedel af met een snoepje of koekje. Alleen bij mensen die kinderen haten krijg je een appel of mandarijntje. Oorspronkelijk is het een katholiek feest maar je hoeft tegenwoordig niet meer gelovig te zijn om te keuvelen, zoals het in de volksmond heet.

Voor wie in een keuvelstreek woont en vergeten is snoep of fruit te halen rest maar één ding. De lichten uitdoen en je verstoppen achter de bank. Anders bestaat de kans dat er dit aan je deur wordt gezongen: Hier woont een gierigaard, schop 'm met zijn kont in het prikkeldraad! Je bent gewaarschuwd.Pas op voor zingende kinderen aan je deur.


Producent De Laurentiis overleden

De Italiaanse filmproducent Dino de Laurentiis is op 91-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa donderdag bekendgemaakt.

Augostino de Laurentiis, zoals hij in werkelijkheid heette, produceerde in bijna zestig jaar 166 titels in zowel Italië als daarbuiten. Hij was verantwoordelijk voor sommige van de grootste Italiaanse films uit de geschiedenis, waaronder Riso Amaro (Bittere Rijst, 1949) van regisseur Giuseppe de Santis, La Strada (1954) van Federico Fellini en La Grande Guerra (1959) van Mario Monicelli. Deze laatse film won op het Film Festival van Venetië een Gouden Leeuw en werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Ook in Hollywood was De Laurentiis lang actief. Zo werkte hij samen met de regisseurs Sidney Lumet, David Lynch en Ingmar Bergman. Ook maakte hij meerdere grote publieksfilms, waaronder de twee Conan-films met Arnold Schwarzenegger, Serpico (1973) met Al Pacino, de cultfilm Army of Darkness (1992) en Hannibal, Red Dragon en Hannibal Rising over menseneter Hannibal Lecter.

De laatste film die De Laurentiis maakte was de romantische komedie Virgin Territory (2007) met Hayden Christensen en Mischa Barton in de hoofdrollen.


(Foto: Novum)

Rollator blijft mogelijk in basispakket

De rollator en andere loophulpmiddelen voor bejaarden blijven mogelijk toch in het basispakket. Het kabinet wilde de rollator in 2011 schrappen, maar dat stuit op verzet van de Tweede Kamer, bleek donderdag.

Een groot deel van de Kamer steunt een voorstel van de PVV om de rollator in het basispakket te houden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wees er echter op dat veel verzekeringspolissen voor volgend jaar al zijn gemaakt. Ze zei te betwijfelen of het praktisch uitvoerbaar is om daar nog wijzigingen in aan te brengen.

Schippers stuurt op korte termijn een brief aan de Tweede Kamer over de praktische uitvoerbaarheid. De Kamer stemt volgende week dinsdag.


Rollator blijft mogelijk toch in basispakket (Foto: Novum)

Assassin's Creed: Ascendance onthuld

Ubi Workshop heeft vandaag hun nieuwste project onthuld, namelijk Assassin's Creed: Ascendance. De onderstaande trailer is een echte teaser in elke zin van het woord. Het laat namelijk geen enkele informatie los over wat Assassin's Creed: Ascendance nou eigenlijk is. Het enige wat Ubi Workshop erover te zeggen heeft is: "This is obviously not a video game."

Wellicht dat het iets te maken heeft met het stripverhaal Assassin's Creed: The Fall, die vanaf vandaag te koop is.

'Rasmussen mag Tour rijden'

De ASO en de UCI hebben gezegd dat, als Michael Rasmussen erin slaagt om een goede ploeg te vinden, hij dan mag starten in de Tour de France.

De Deen heeft echter nog geen ploeg die kan starten in de Tour. Er zijn al wel meerdere gesprekken geweest met Saxo Bank maar daar is nog niets concreets uitgekomen. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen zowel de UCI als de ASO hem niet weren uit de Tour.

"Er is geen reden om Rasmussen niet in de Tour te laten starten. Hij heeft zijn straf uitgezeten en als er een beeld bestaat dat hij niet welkom is, moet je dat voorleggen aan de UCI," aldus ASO-woordvoerder Mathieu Desplats in het Deense Ekstra Bladet. ASO is de organisator van onder meer de Tour.

Pat McQuaid, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, reageerde op de woorden van Desplats. "Rasmussen mag koersen rijden. Zijn straf zit erop en als Riis hem tekent, is dat tussen hen."

Cameron wil vervolging studenten

De Britse premier David Cameron heeft donderdag het geweld tijdens de massale studentendemonstratie van woensdag in Londen scherp veroordeeld. Hij erkende tevens dat de politie niet voorbereid was op het slagveld waarin de demonstratie veranderde. Cameron wil dat de relschoppers onder de betogende studenten gerechtelijk worden vervolgd.

Woensdag ontaardde de studentendemonstrantie tegen een verhoging van het collegeld in een slagveld. Boze studenten bestormden een gebouw van de Conservatieve partij, sloegen ruiten in, sloopten het meubilair en smeten allerlei voorwerpen naar de politie. Bovendien werden brandjes gesticht.

"Mensen hebben in de geschiedenis vaak deelgenomen aan marsen, hebben spandoeken omhoog gehouden, geprotesteerd en toespraken gehouden, dat is onderdeel van onze democratie. Maar wat geen onderdeel van onze democratie is, is dit soort geweld en wetsovertredingen. Het is onjuist. Het is niet acceptabel en ik hoop dat alle mogelijkheden van de wet worden ingezet", zo zei de premier.

Veertien mensen, onder wie zeven politieagenten, moesten worden behandeld voor lichte verwondingen. Er werden 51 arrestaties verricht. De organisatoren van het protest veroordeelden het geweld.

De chef van de Metropolitan Police erkende dat de politie het geweld niet had voorzien en in eerste instantie slechts 225 agenten had ingezet. Hij noemde de onlusten 'beschamend voor Londen en voor ons'. Hij verzekerde dan ook dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld.


Studentendemonstratie ontaardde in slagveld (Foto: Novum)

Vijftien jaar cel voor moord op echtgenote

Een 51-jarige man uit Amersfoort moet vijftien jaar de cel voor de moord op zijn vrouw. Hij schoot zijn echtgenote in februari dood. De rechtbank in Utrecht oordeelde donderdag dat de moord alle kenmerken had van een 'koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie'. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De verdachte had aangevoerd dat hij per ongeluk had geschoten, maar dat vonden de rechters niet geloofwaardig. Uit onderzoek is gebleken dat de man in de maanden voor de moord in zijn omgeving had gezegd dat hij zijn echtgenote bij een eventuele echtscheiding zou doodmaken. Hij kocht twee weken voor de schietpartij een vuurwapen.

Uit verklaringen van familieleden en collega's blijkt dat de Amersfoorter voor een dilemma stond. Omdat hij al een relatie had met een andere vrouw wilde hij weg bij zijn echtgenote, maar hij wilde hun gemeenschappelijke vermogen niet delen.

De dood van het slachtoffer heeft aan de nabestaanden, vooral aan de vier dochters van de twee, onherstelbaar verlies en groot verdriet toegebracht, stelde de rechtbank.

'Nederland heeft meer immigranten nodig'

Niet-westerse ondernemers zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie. Dat zegt hoogleraar Ewald Engelen in zijn oratie die hij vrijdag uitspreekt als hij de leerstoel Etnisch Ondernemerschap aanvaardt aan de Universiteit van Amsterdam.

Er moet daarom geen migratiestop komen, maar juist meer immigranten worden gehaald. Volgens Engelen zijn zij door de komende vergrijzing en ontgroening hard nodig in onze economie en doen we te weinig met deze vaak islamitische mensen. "Het zijn uitstekende ondernemers."

Ook moet Nederland met een liefdevollere blik naar migratie kijken. "In plaats van als uitvreters die onze 'vetpotten' opvreten, moeten we ze leren zien als wereldburgers die het 'land van aankomst' een pluim van formaat geven. Niet omdat we dat moreel verplicht zijn, maar omdat het goed koopmanschap is", aldus de hoogleraar.

Engelen zegt dat Nederlanders te ongeduldig zijn en er te snel wordt gezegd dat immigranten alleen maar geld kosten. Hij heeft hoop op de tweede en derde generatie die breder zijn geschoold en langerzamerhand de arbeidsmarkt bestormen. "We moeten het leven van onze migranten wel heel zuur maken, wil het saldo in 2020 niet positief zijn."

Smolov terug bij selectie Feyenoord

Fedor Smolov heeft vandaag voor het eerst weer bij Feyenoord met de groep meegetraind. Dat meldt de club op de website.

De Rus stond bijna twee weken aan de kant wegens een hamstringblessure. Smolov liep de blessure op in de wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior tegen Jong Sparta Rotterdam. Later deze week moet blijken of hij fit genoeg is voor de competitiewedstrijd van zondag tegen sc Heerenveen.

Rookverbod van kracht in Servië

Vergeet de economische crisis en de werkloosheid, de Serviërs hebben te maken met een andere brandende kwestie: een rookverbod. Donderdag trad in Servië een wet in werking die het roken in openbare gelegenheden en kantoorgebouwen verbiedt. De wet zorgt voor veel beroering onder de bevolking. Ongeveer een derde van de Serviërs rookt en sigaretten zijn al sinds mensenheugenis onderdeel van de dagelijkse routine.

"Het is nogal drastisch dat we de straat op moeten om te roken", aldus Nada Jevremovic, een medewerker van het Nationaal Museum van Servië. Ze stond donderdagochtend samen met een groep medewerkers buiten het museum voor de eerste sigaret en een kopje koffie.

Cafés en restaurants zijn verplicht om rookvrije gedeeltes in te richten. Café-eigenaar Neven Boskovic zei donderdag dat hij minder klanten had dan normaal. "Het gedeelte waar niet gerookt mag worden is leeg, en het rokersgedeelte zit vol", zei Boskovic.

Op het opsteken van een sigaret in een openbare ruimte staat nu een boete van vijfduizend dinar (ongeveer 47 euro). Bedrijven die zich niet aan de wet houden, kunnen echter rekenen op fors hogere boetes. De autoriteiten hebben gezegd de wet streng te gaan handhaven.

De Servische minister van volksgezondheid Tomica Milosavljevic noemde de wet een 'stap vooruit'. Hij zei dat het 'belangrijk is om te proberen ons anders te gedragen, om de hoeveelheid rook om ons heen te verminderen'.


Ook in Servië geldt nu een rookverbod (Foto: Novum)

Amsterdams pand bekogeld met verfbommen

Het kantoor van Anti-Kraak aan de Vliegtuigstraat in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag bekogeld met verfbommen. De daders wilden het bedrijf dat vastgoed beheert en beveiligt bij tijdelijke leegstand ook duperen door ruiten in te gooien, maar raakten de ramen van het pand ernaast.

Een medewerker van Anti-Kraak laat weten dat het bedrijf aangifte gaat doen van de bekladding. Het is niet de eerste keer dat Anti-Kraak het doelwit is van vandalisme.

Woensdagochtend werden bij een bank in Amsterdam-Oost ramen ingegooid. De vernieling werd geclaimd door anarchistisch comité de Stalen Vuist. De groepering sprak van een symbolische actie tegen de woninguitzettingen die de mobiele eenheid dinsdag uitvoerde. Of het comité ook achter het vandalisme bij Anti-Kraak zit, is niet duidelijk.

Ontwikkelaars boos over nieuwe richting Warner Bros

Medewerkers van gamestudio Warner Bros Montreal keren hun werkgever de rug toe. Warner Bros heeft plannen de gamestudio te laten werken aan laagdrempelige games in plaats van de beloofde topgames. Enkele van de 26 medewerkers van de gamestudio hebben hun baan opgezegd.

Toen de gamestudio begin dit jaar werd opgericht, was de bedoeling dat gewerkt zou worden aan grootschalige games met een budget van tientallen miljoenen euro. Nu wil het bestuur van de gamestudio Facebookgames, downloadbare spellen voor bijvoorbeeld de iPhone en Xbox 360 of een gratis online game gaan maken. Dat maakte studiobaas Martin Carrier bekend tegenover de Canadese krant La Presse Affaires.

Warner Bros wil dat de gamestudio in Montreal in 2015 is uitgegroeid tot een bedrijf met driehonderd medewerkers. De eerste game van de studio zou in het voorjaar kunnen verschijnen. Carrier heeft onder meer plannen om Facebookgames te baseren op superhelden als Batman of Superman.

Didulica na excuses terug in selectie AZ

Doelman Joey Didulica heeft tijdens een gesprek met de directie van AZ en hoofdtrainer Gertjan Verbeek excuses aangeboden voor uitlatingen in de media.

Dat was voldoende om terug te mogen keren in de selectie. Didulica kreeg enkele dagen vrijaf van AZ om zich te bezinnen op zijn uitspraken en miste daardoor het bekerduel met FC Eindhoven.

Didulica (33) zei vorige week in een interview op AZ TV, nota bene het eigen televisiekanaal van de club, dat Verbeek de duurste in plaats van de beste spelers opstelt. Ook zette hij openlijk zijn vraagtekens bij het feit dat spelers van AZ 70 euro moeten betalen als ze na een wedstrijd hun wedstrijdshirt ruilen met een tegenstander.

De Kroaat van Australische komaf begon het seizoen als eerste keus bij AZ, maar moest zijn plek enkele weken geleden afstaan aan Sergio Romero.

Didulica na excuses terug in selectie AZ
Didulica na excuses terug in selectie AZ (Foto: ANP)

Verschuren mist EK kortebaan

Sebastiaan Verschuren moet het EK kortebaan in Eindhoven over twee weken aan zich voorbij laten gaan. Dit meldt De Telegraaf.

De specialist op de vrije slag heeft vanmorgen na afloop van de training zijn vinger gebroken. Hij liep de kwetsuur op tijdens het binnenhalen van de lijnen.

Verschuren pakte afgelopen zomer op het EK langebaan in Boedapest brons op de 200 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag.

Pakistan houdt Amerikaan aan op luchthaven

De Pakistaanse autoriteiten hebben donderdag een Amerikaan aangehouden op de luchthaven van Lahore. Bij een controle ontdekten medewerkers van de luchthaven munitie in zijn bagage. De Amerikaan werd korte tijd door de politie voor verhoor vastgehouden en later weer vrijgelaten.

Volgens de politie had de Amerikaan, een gepensioneerde leerkracht van een door zendelingen opgerichte school in Lahore, samen met zijn vrouw een vlucht naar een Amerikaanse bestemming geboekt. De man verklaarde tijdens verhoor dat hij de munitie had aangeschaft voor de jacht in de VS en dat hij niet wist dat hij de wet overtrad door met de munitie in zijn tas op reis te gaan. De Amerikaan werd op borgtocht vrijgelaten, maar mag Pakistan niet verlaten totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in de zaak.

Verdachte babymoorden naar Pieter Baan Centrum

De 26-jarige moeder uit Nij Beets die verdacht wordt van het doden van haar vier pasgeboren kinderen wordt naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd. Dat laat het Openbaar Ministerie in Leeuwarden donderdag weten. De Friezin Sietske H. zit nog vast, maar wordt binnenkort overgeplaatst naar het PBC voor psychisch onderzoek.

Het OM laat weten dat het onderzoek naar de vader of vaders van de kinderen is afgerond. Aangezien de vrouw de enige verdachte is in de zaak wordt verder uit privacyoverwegingen niets gezegd over de verwekker(s) van de kinderen.

De vrouw werd begin augustus opgepakt, nadat naasten aan de bel hadden getrokken over haar zwangerschappen. Ze hadden vermoedens van illegale adoptie, maar bij doorzoeking van haar woning werden op zolder koffers met vier dode baby's gevonden. De kinderen waren tussen 2002 en 2010 geboren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint naar verwachting na maart volgend jaar.

Griekse politie vindt 143 illegalen in vrachtwagen

De Griekse politie heeft woensdagavond verstopt in een vrachtwagen 143 illegalen -meest Afghanen- ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen de vrachtwagen op een snelweg ten westen van de hoofdstad Athene voor controle tot stoppen was gedwongen. Vijf Irakezen en een Griek werden gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

Griekenland fungeert als een doorvoerhaven voor illegalen uit Afrika en Azië die de Europese Unie binnen willen komen. Het gaat om vele duizenden illegale migranten per jaar. Athene heeft bij de EU aan de bel getrokken omdat de toestroom een te zware belasting is voor het door de economische crisis zwaar getroffen Griekenland. Sinds vorige week zijn politiemensen uit andere EU-landen in Griekenland om samen met de Griekse politie bij de landgrens met Turkije te patrouilleren.


(Foto: Novum)

Practise makes perfect

Kijk eens goed naar de wereld om je heen. Naarmate informatie sneller en sneller beschikbaar is worden we gebombardeerd met slechte verhalen uit landen waar we ons minder en minder mee verbonden voelen zodat we kunnen zeggen dat alles binnen onze grenzen nu eenmaal beter is. Je kunt argumenteren wat je wilt maar Amerika is momenteel in deze de ster en leidt de strijd. Wij zijn goed, de rest is fout. Hoor bij ons dan ben jij ook goed. Maar waar komt deze machtige natie ook alweer vandaan en wat lees je zelden in de geschiedenisboeken?

Tijd voor een TED filmpje.

Stargate naar virtuele werelden gesloten

De game Stargate Worlds lijkt van de baan. Filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) heeft de Stargate-licentie van gamestudio Cheyenne Mountain Entertainment (CME) ingetrokken. Dat schrijft de Amerikaanse krant East Valley Tribune op zijn website. De gamestudio zat al in de financiële problemen terwijl gewerkt werd aan een grote online game gebaseerd op het Stargate-universum.

Alleen als MGM Studios besluit een ander bedrijf de licentie te geven, bestaat de kans dat de online game door duizenden gamers gespeeld gaat worden. Cheyenne Mountain Entertainment heeft ook het schietspel Stargate Resistance gemaakt. Ondanks het beëindigen van de licentie kan deze online schietgame gewoon blijven bestaan.

De Stargate-franchise maakte furore met tv-serie Stargate SG-1 en de film Stargate van Ronald Emmerich uit 1994. Binnen het Stargate-universum staat het ontdekken van nieuwe planeten en beschavingen centraal. Om dergelijke reizen te maken, wordt gebruikgemaakt van een speciale poort, een stargate.

Stargate Worlds werd in 2006 aangekondigd toen MGM Studio's een licentie verstrekte aan CME. In de vier jaar dat Cheyenne bestaat, heeft de studio alleen Stargate Resistance uitgegeven. Financiële problemen en interne strubbelingen brachten de productie van het spel en het voortbestaan van CME in gevaar. Het bedrijf vecht op dit moment tegen een faillissement.

Met Metro-Goldwyn-Mayer Studios gaat het ook niet goed. Het bedrijf heeft vorige week faillissement aangevraagd. Naast de rechten op Stargate heeft MGM ook James Bond, The Pink Panther, Rocky en de verhalen van schrijver J.J.R. Tolkien in zijn portfolio. Filmstudio Lionsgate deed vorige maand een voorstel om te fuseren. Dit werd afgeslagen door de noodlijdende filmstudio. Een andere filmstudio, Spyglass Entertainment, zal naar alle waarschijnlijkheid vijf procent van MGM overnemen, terwijl de overige 95 procent in handen van de crediteuren komt.


(Foto: Novum)

Roddick naar kwartfinales Parijs

Andy Roddick heeft bij het ATP Masters-toernooi in Parijs de kwartfinales bereikt.  De Amerikaan versloeg de Let Ernests Gulbis met 6-3 en 7-6.

Gulbis deed nauwelijks onder voor de als achtste geplaatste Roddick. De opslag van de Let was solide en af en toe bestookte hij succesvol de backhand van de Amerikaan. Gulbis kreeg echter maar één breekkans, bij de stand 2-4 in de eerste set, en die liet hij onbenut.

Gulbis kreeg in het vervolg van de partij geen breekkansen meer. In de tiebreak van de tweede set was hij te gehaast en te gretig om Roddick te verschalken. 

Opvolger Wii Music in de maak

Het muziekspel Wii Music krijgt waarschijnlijk een vervolg. Dat blijkt uit opmerkingen van ontwikkelaar Shigeru Miyamoto in een interview met website Techland. "Er zit nog veel potentie in Wii Music en dat gaan we uitbuiten met een nieuwe interface," zei de Japanner.

'Misschien dat dit keer zelfs Mario komt meespelen", lichtte Miyamoto een tipje van de sluier op. Hiermee lijkt de bedenker van Super Mario op een tweede deel te duiden. Op de vraag of zijn uitspraak als 'breaking news' mag worden gezien, reageerde hij niet ontkennend.

Waar veel games van Miyamoto lovend worden ontvangen, was dat bij Wii Music niet het geval. De game, waarbij de Wii-afstandbediening wordt gebruikt om muziek te maken, kreeg in 2008 matige recensies. Desondanks zijn er wereldwijd meer dan tweeënhalf miljoen exemplaren van het muziekspel verkocht.Man betaalt $330.000 voor virtueel eigendom

Een speler van de MMO game Entropia Universe heeft een record gevestigd, hij heeft namelijk het duurste stukje virtueel eigendom aller tijden gekocht. Hij heeft namelijk 330.000 Amerikaanse dollars betaald voor zijn nieuwe aanwinst, het Crystal Palace Space Station.

Volgens de fansite EntropiaPlanets heeft de verkoper, Jon Jacobs, al eerder in-game eigendommen verkocht aan dezelfde speler, John Foma Kalun, waaronder dus het 330.000 dollar dure Crystal Palace Space Station. Het spel Entropia Universe staat er om bekend dat echt geld geruild kan worden voor virtueel geld en andersom, dit uiteraard tegen een kleine vergoeding.

Crystal

Crystal Palace Space Station

Gerritsen terug op het ijs

Voor het eerst sinds een aantal weken heeft schaatsster Annette Gerritsen vanmorgen weer op het ijs gestaan. Gerritsen is herstellende van een blessure aan een hamstring.

Vanwege de blessure moest de schaatsster van team Liga het NK afstanden van afgelopen weekeinde aan haar voorbij laten gaan. Gerritsen hoopt dat ze over twee weken weer een trainingswedstrijd kan afwerken. Ze mikt op deelname aan de NK eindsprint eind december.

Hoe was je weekendwip? (Deel 7)

Hij voelt zich waardeloos. Niet Paul, maar hij had nu bij Monique in het ziekenhuis moeten zijn. Maar nee, hij zit meer dan duizend kilometer bij zijn vrouw vandaan, en die wildvreemde snuiter zit nu naast het bed van Monique haar hand vast te houden. Michael pakt een blikje bier, maakt het open, en terwijl hij een paar flinke slokken neemt, bedenkt hij, dat hij voor het eerst van zijn leven zijn baan verfoeit. 

'Inburgeringsexamen halen vaak onmogelijk'

Voor veel migranten is het onmogelijk te slagen voor het inburgeringsexamen dat verplicht is om naar Nederland te komen. Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland. In sommige talen is geen lesmateriaal beschikbaar en er zijn vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. De organisatie dient vrijdag een klacht in bij de Europese Commissie.

Buitenlanders die in Nederland willen wonen om met hun gezin of geliefde te worden herenigd, moeten volgens de Wet inburgering in het buitenland (Wib) in hun eigen land het basisexamen inburgering afleggen. Volgens Vluchtelingenwerk is dat voor veel mensen onmogelijk en blijven gezinsleden daardoor onnodig lang van elkaar gescheiden.

Vluchtelingenwerk stelt dat de Wib discriminerend is en in strijd is met internationale wet- en regelgeving. "Gezinsleden uit Zuid-Korea en Japan zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het examen", zegt Vluchtelingenwerkdirecteur Dorine Manson.

De organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers wil dat mensen uit landen waar het onmogelijk is het examen te doen, de kans krijgen het in Nederland af te leggen. Vluchtelingenwerk denkt dat de kans groot is dat de Europese Commissie de klacht toekent en eist dat Nederland zich aan de Europese regels houdt.

OESO laakt gebrek ambitie regering

Het kabinet doet te weinig om de economie uit het slop te trekken. Dat vindt Aart Jan de Geus, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De oud-minister van Sociale Zaken hekelde donderdagochtend op Radio 1 vooral het gebrek aan ambitie op het gebied van de huizenmarkt, mobiliteit en het ontslagrecht. Als daar niet snel iets aan gebeurt, dan 'stagneert de economie en de verdere ontwikkeling van Nederland', waarschuwde hij.

De Geus vindt dat het kabinet moet beginnen met de aanpak van het zogeheten scheefwonen, waarbij mensen met hoge inkomens in goedkope sociale huurwoningen blijven wonen. Als de woningmarkt in beweging komt, zouden mensen ook sneller dichter bij hun werk gaan wonen. Dat is weer goed om de mobiliteitsproblemen op de weg aan te pakken.

Het ontslagrecht is verder te 'beschermend' en de WW duurt te lang. Hierdoor stellen mensen de keuze om van baan te veranderen uit en de ontslagbescherming zorgt ervoor dat zij niet investeren in hun eigen toekomst, aldus de CDA'er.

De Geus heeft begrip voor de politieke situatie in Nederland, die 'niet gemakkelijk' is. "Maar de regering heeft een verantwoordelijkheid om in het algemeen belang een agenda neer te zetten die Nederland verder helpt."

Koerden krijgen levenslang voor eerwraak

Twee Koerden zijn door een rechter in Londen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het tweetal was schuldig bevonden aan eerwraak. De mannen vermoordden in opdracht van hun oom hun 20-jarige nichtje, omdat de familie de relatie van de vrouw afkeurde.

Mohammed Ali en Omar Hussain brachten Banaz Mahmod in januari 2006 door wurging om het leven, stopten haar lijk in een koffer en begroeven deze in een achtertuin in Birmingham. De twee mannen, beiden 28, vluchtten na hun daad naar Irak, maar werden door het land uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

Rechter Brian Barker zei woensdag dat de neven een 'barbaarse' misdaad hebben begaan.

De vader van Banaz, die opdracht gaf tot de moord, werd in 2007 al veroordeeld tot levenslang.

Proces-Wilders blijft in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam wil op korte termijn verder met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, met nieuwe rechters. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt.

De rechtszaak tegen Wilders ligt stil sinds vorige maand, toen de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Dat gebeurde na een klacht van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Het hele proces moet nu opnieuw worden gevoerd.

Er gingen stemmen op om de zaak te verplaatsen naar een andere rechtbank. Onder anderen Ernst Numann, lid van de Hoge Raad, bepleitte dat. Dat zou volgens hem beter zijn 'voor de rust in het land'.

De drie rechters in het proces-Wilders moesten op 22 oktober het veld ruimen. Ze hadden geweigerd de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige had opgetreden, opnieuw te horen. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat zij daardoor de schijn van partijdigheid hadden gewekt.

Moszkowicz had om wraking van de rechters gevraagd nadat bekend was geworden dat Jansen enkele maanden eerder tijdens een etentje had gepraat met Tom Schalken, lid van het Amsterdamse gerechtshof. Jansen verklaarde in de media dat Schalken hem tijdens het etentje had geprobeerd te beïnvloeden. Moszkowicz wilde hem daar in de rechtszaal over ondervragen, maar de rechters weigerden dat.

Het Amsterdamse hof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.


Proces-Wilders blijft in Amsterdam (Foto: Novum)

Wilde staking bij Amsterdamse containerterminal

De ochtendploeg van Amsterdam Container Terminals ACT heeft donderdag het werk neergelegd. De havenwerkers protesteren tegen het gedwongen ontslag van zeventig van de ruim honderd werknemers, die door een sanering moeten verdwijnen.

De vakbonden en het management zijn momenteel in onderhandeling over een sociaal plan. Een woordvoerder van de containerterminal zegt de emoties van de werknemers te begrijpen, maar benadrukt dat er nog druk wordt onderhandeld over een oplossing.

Nog onduidelijk is hoelang de werkzaamheden stilliggen. Mogelijk gaat ook de avondploeg donderdag staken.

Kirchen hakt volgende maand knoop door

Kim Kirchen beslist volgende maand of hij zijn wielercarrière voortzet. Dat vertelde de 32-jarige wielrenner van Katusha aan de Luxemburgse krant Wort. Kirchen werd in juni tijdens de Ronde van Zwitserland in zijn hotelkamer getroffen door een hartstilstand. Sindsdien kwam hij niet meer in actie.

Berichten dat zijn contract bij Katusha al beëindigd zou zijn, zijn volgens Kirchen nergens op gebaseerd. "Die informatie is niet afkomstig van mij of van het team. Ik beslis in december hoe mijn toekomst eruitziet."

Na zijn hartstilstand werd bij de voormalig geletruidrager in de Tour de France een defibrillator ingeplant. Desondanks liet ploegleider bij Katusha Andrei Tchmil doorschemeren het risico te groot te vinden Kirchen weer te laten fietsen. Hij ziet de Luxemburger liever in een andere functie bij de ploeg verdergaan.

Chadli in definitieve selectie Marokko

Bondscoach Erik Gerets heeft Nacer Chadli in zijn definitieve selectie opgenomen voor de vriendschappelijke interland tegen Noord-Ierland. De aanvaller van FC Twente twijfelt echter nog of hij voor Marokko of België uit zal komen.

Chadli wilde, voordat hij de beslissing nam, echter eerst wel de sfeer proeven bij de Marokkaanse ploeg. Gerets gaf hier gehoor aan en selecteerde Chadli, die de laatste wedstrijden in een goede vorm verkeert.

Mocht Chadli in de wedstrijd tegen Noord-Ierland speelminuten maken, dan heeft dit geen gevolgen voor zijn verdere interlandloopbaan, aangezien de wedstrijd een vriendschappelijk duel is.

Chadli is blij met de selectie van Gerets, maar ziet nog geen gevolgen aan zijn uitdodiging van Gerets. "Ik maak pas een definitieve keuze als ik zeker weet wat het beste voor mijn carrière is", aldus de speler van FC Twente tegenover NuSport.

Behalve Chadli zijn er nog twee spelers aanwezig in de definitieve selectie van Gerets. Ajax-spits Mounir El Hamdaoui en Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi zijn ook geselecteerd.

Saudi-Arabië alert op aanslagen tijdens hadj

Saudi-Arabië is alert op mogelijke aanslagen door Al-Qaida tijdens de hadj, die volgende week begint. Deze pelgrimstocht naar de voor moslims heilige plaatsen Mekka en Medina wordt jaarlijks door miljoenen gelovigen ondernomen. De Saudische minister van binnenlandse zaken prins Nayef zei donderdag dat het land paraat staat.

"Het koninkrijk is bij machte iedere gewelddaad te frusteren, het hoofd te bieden en af te slaan", zei de prins. Hij suggereerde overigens niet dat er specifieke informatie over dreigende aanslagen was.

Al-Qaida heeft als een van zijn doelstellingen de Saudische koninklijke familie ten val te brengen. De Saudische autoriteiten zijn er tot dusverre goed in geslaagd het Al-Qaidaterrorisme te bestrijden. De tip over de bompakketten die onlangs uit Jemen werden verstuurd en aan boord van vliegtuigen belandden was afkomstig van de Saudische inlichtingendiensten.

De hadj begint op 15 november.


Saudi-Arabië is alert op aanslagen tijdens de hadj (Foto: Novum)

Ruim honderdduizend handtekeningen voor Blijdorp

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft donderdagochtend ruim honderdduizend steunbetuigingen voor Diergaarde Blijdorp in ontvangst genomen. De Rotterdamse dierentuin verkeert in financieel zwaar weer en hoopt dat de gemeente te hulp schiet. De gemeenteraad kijkt donderdag naar de kwestie.

De gemeente is van plan vier miljoen euro subsidie voor Blijdorp in te trekken. De dierentuin heeft een totale begroting van 22 miljoen en zegt het geld niet te kunnen missen.

Zondag mochten bezoekers gratis bij Blijdorp naar binnen. De ruim 46.000 bezoekers -een verdubbeling van het oude bezoekersrecord- werd alleen gevraagd een petitie te ondertekenen. In totaal zijn 107.726 handtekeningen opgehaald. Daarnaast maakten kinderen ruim twaalfduizend tekeningen in het kader van de actie.

De dierentuin zei vooraf te rekenen op 75.000 steunbetuigingen. Stiekem werd gehoopt op honderdduizend handtekeningen.

Selectie EK handbal bijna rond

De Nederlandse vrouwenselectie voor het komende Europees kampioenschap handbal is bijna rond. Bondscoach Henk Groener heeft 21 speelsters opgeroepen voor een stage later deze maand in Spanje.

Oranje oefent in een zeslandentoernooi in Almeria voor het EK in Noorwegen en Denemarken, dat op 7 december in Larvik begint met de wedstrijd tegen Oekraïne.

Oranje speelt 24 november tegen Spanje. Groener mist dan nog de internationals Diane Lamein, Debbie Klijn, Laura van der Heijden, Joyce Hilster, Marieke van der Wal en Lois Abbingh, die ook actief zijn in de Duitse competitie. De selectie is om die reden aangevuld met de talenten Larissa van Dorst, Yvette Broch en Charris Rozemalen.

Groener mag uiteindelijk zestien handbalsters meenemen naar het EK. De definitieve groep maakt hij na de stage in Spanje bekend.

Bianchi nieuwe testrijder Ferrari

Jules Bianchi zal volgend jaar testrijder zijn voor Ferrari. De Formule 1-stal maakte dit vandaag bekend op het circuit van Abu Dhabi. Daar wordt zondag de laatste Formule 1-race van het jaar verreden.

De 21-jarige Bianchi komt vanuit de GP2-series, waar de Fransman reed voor het team ART Grand Prix. Hij stond eerder al onder contract bij de talentenacademie van Ferrari.

Op dit moment zijn Luca Badoer en Giancarlo Fisichella testrijders bij Ferrari, maar het is onduidelijk wat het Italiaanse team met het tweetal gaat doen. Ferrari gaf aan daar later dit jaar op terug te komen.

Van der Sar laakt wedstrijdinstelling City

Edwin van der Sar was niet te spreken over de spelopvatting van Manchester City in de derby tegen Manchester United gisteren.

Het duel tussen Manchester United en The Citizens eindigde in een teleurstellende 0-0. Aan de kant van Manchester United was er teleurstelling bij doelman Van der Sar: ''Zij speelden duidelijk voor een punt, terwijl wij wilden winnen''. Tekenend voor de wedstrijdinstelling van Manchester City was dat spits Emmanuel Adebayor pas in de 93e minuut het veld betrad.

City coach Roberto Mancini was tevreden met een punt: ''Ik heb liever één punt dan geen punten zoals vorig jaar, toen we wel tot scoren kwamen maar alsnog verloren. Zo'n derby is bovendien altijd een lastige wedstrijd.''

Lotus vanaf 2011 in zwart en goud

Vanaf volgend seizoen zullen de bolides van het team van Lotus een zwart/gouden kleurenschema hebben. Met die kleuren werd Lotus in de jaren zeventig en tachtig beroemd.

"Toen we onze auto voor 2010 onthulden was er veel lof over onze keuze om de groengele kleuren terug op de grid te brengen. Ik denk dat het legendarische zwart en goud met nog meer goedkeuring ontvangen zal worden," aldus Lotus-Ceo Riad Asmat.

Zwart en goud waren de kleuren van John Player Special, het sigarettenmerk dat van 1972 tot 1986 met een onderbreking van twee jaar, hoofdponsor van Lotus was.

Het nieuwe kleurenschema zal worden ontworpen door fans van het team die via de website van Lotus Racing kunnen meedoen aan een wedstrijd.

Waarschijnlijk is de reden voor het nieuwe kleurenschema de rel over het gebruik van de naam Lotus. Lotus Cars zegt dat het als enige aanspraak kan maken op de naam en de Lotus-kleuren groen en geel. Lotus Racing heeft Maleisische wortels en is niet officieel verbonden met het Britse automerk.

Opstelten wil minder papierwerk voor agent

Politieagenten brengen over vier jaar de helft minder tijd door achter een bureau. Dat is althans het doel van minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD). Hij wil paal en perk stellen aan de 'registratiedrift en formulierengekte' bij de politie, kondigde hij donderdag aan.

Het papierwerk voor de politie als geheel moet deze kabinetsperiode met een kwart omlaag. Iedereen bij de politie is de bureaucratie beu, zegt Opstelten. Hij wil agenten minder vaak achter het bureau zien en vaker op straat.

Opstelten gaat het mes zetten in het aantal formulieren dat de politie moet gebruiken. Aangiftes worden gemakkelijker en kunnen vaker digitaal worden afgehandeld. Opstelten wil verder dat er een systeem komt dat het voor slachtoffers van bijvoorbeeld diefstal of geweld mogelijk maakt op te zoeken hoe het met hun aangifte staat.

Verder wil Opstelten misdrijven als winkeldiefstal, vernieling en bedreiging sneller afgehandeld zien. Nu gaan er na een arrestatie vaak maanden overheen voordat een rechter uitspraak doet. Opstelten wil dat twee derde van deze zaken binnen een maand is afgehandeld.

In januari komt Opstelten met een uitgewerkt plan om het mes te zetten in de bureaucratie bij de politie.


Opstelten wil mes zetten in bureaucratie bij politie (Foto: Novum)

Alitalia sluit fusie met Air France niet uit

Alitalia sluit een fusie met Air France-KLM niet uit. Dit zei Alitalia-bestuursvoorzitter Roberto Colannino donderdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"We kunnen niets uitsluiten en het is uiteindelijk de markt die bepaalt wat we moeten doen", zegt Colannino. "Winst maken is onze eerste prioriteit, daarna zien we verder", voegt hij toe.

Alitalia's chief executive Rocco Sabelli zei eerder dat Alitalia mogelijk in 2013 met Air France-KLM zou kunnen fuseren, als de bestaande Alitalia-aandeelhouders hun aandelen kunnen verkopen.

Air France-KLM heeft al een belang van 25 procent in het niet beursgenoteerde Alitalia. Premier Silvio Berlusconi van Italie, die in 2008 een reddingsoperatie van private investeerders voor Alitalia regisseerde, zei vorige week dat Alitalia in Italiaanse handen moet blijven.

Alitalia maakte vorige week een derdekwartaalwinst van 39 miljoen euro bekend.


Alitalia sluit fusie met Air France-KLM niet uit (Foto: Novum)

Suu Kyi verliest opnieuw beroepszaak

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft donderdag opnieuw een beroepszaak tegen haar huisarrest verloren. Twee eerdere beroepszaken werden al in het nadeel van Suu Kyi beslist en de oppositieleidster besloot in cassatie te gaan bij het Speciale Hof van Beroep in Naypyitaw. Ook deze zaak heeft ze nu verloren. Dat heeft haar advocaat Nyan Win gezegd.

Het hof maakte de beslissing donderdag bekend via een openbaar prikbord. Er werd slechts medegedeeld dat het beroep was afgewezen. Een uitleg werd niet gegeven. "Het hof verwerpt ons beroep en blijft bij de eerdere beslissingen van de rechters", zei Nyan Win. "Deze beslissing is absoluut verkeerd en laat duidelijk zien hoe het rechtssysteem in het land er aan toe is."

Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar in huisarrest doorgebracht, maar is tot augustus 2009 nooit veroordeeld voor een misdrijf. In augustus 2009 kreeg ze echter een verlenging van haar huisarrest met achttien maanden opgelegd, omdat bewezen werd geacht dat ze een eerdere periode van huisarrest had geschonden. Zij had een Amerikaan, die naar haar huis toe was komen zwemmen, korte tijd onderdak geboden.

Aanstaande zaterdag loopt het huidige huisarrest van Suu Kyi formeel af. Hoewel de junta nog niet heeft bevestigd dat zij zal worden vrijgelaten, zijn er volgens bronnen bij de junta 'de nodige veiligheidsmaatregelen' getroffen. Haar aanhang is dan ook optimistisch dat Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Suu Kyi's mogelijke vrijlating komt precies een week na de verkiezingen in Birma. Deze verkiezingen zijn volgens velen frauduleus en oneerlijk verlopen. De voorlopige uitslag geeft aan dat de door de junta gesteunde partij USDP heeft gewonnen.

Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie, heeft een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de fraude. Suu Kyi neemt zitting in de commissie, mits ze zaterdag wordt vrijgelaten. Juist dit soort activiteiten heeft er in het verleden echter voor gezorgd dat de junta Suu Kyi opsloot in haar eigen huis.


Aung San Suu Kyi (Foto: Novum)

Pellè hoopt op begin van iets moois

Op papier is Graziano Pellè misschien wel de meest waardevolle speler van de AZ-selectie. De aanvaller kwam in 2007 voor ongeveer 6 miljoen euro over van Lecce. Imponeren deed hij echter nauwelijks.

Na enkele jaren op de bank te hebben verpieterd, mocht Pellè gisteren in het bekerduel met FC Eindhoven (3-0 winst) eindelijk weer eens in de basis beginnen en de volle negentig minuten spelen. Voor de Italiaan smaakt dat naar meer. ,,Ik hoop dat dit het begin is van iets moois", aldus Pellè.

De afwezigheid van spits Jonathas, die vanwege privéomstandigheden is afgereisd naar Brazilië, lijkt in eerste instantie de reden voor de wederopstanding van Pellè. Maar ook als de Braziliaan wel bij de selectie van AZ had gezeten, was Pellè waarschijnlijk in de basis begonnen. Al liet trainer Gertjan Verbeek dat gisteren in het midden. ,,Dat is voor jou een vraag voor mij een weet", aldus de trainer die afgelopen week vol lof was over de Italiaan.

In de voorgaande drie seizoenen kon Pellè nimmer aantonen waarom AZ zoveel geld voor hem betaalde. Op voorspraak van trainer Louis van Gaal werd diep in de buidel getast om de jeugdinternational naar Alkmaar te halen. Onder Van Gaal kreeg Pellè geregeld de kans. In twee jaar kwam hij tot 55 officiële optredens, maar scoorde daarin 'slechts' acht doelpunten.

Ronald Koeman en Dick Advocaat deden afgelopen seizoen nauwelijks een beroep op Pellè en het leek erop dat de wegen van de aanvaller en AZ begin dit seizoen zouden scheiden, mede omdat de Italiaan zwaar drukt op de begroting. Er was echter geen club bereid Pellè over te nemen.

De Italiaan lijkt Verbeek te hebben overtuigd van zijn kwaliteiten. Hij excelleerde de laatste weken als invaller, getuige zijn vier doelpunten in de laatste vier competitiewedstrijden. Tegen FC Eindhoven kwam hij als basisspeler niet tot scoren. ,,Ik wist dat het tegen Eindhoven een lastige wedstrijd zou worden. Ik speelde veel met mijn rug naar het doel. Dan is het lastig scoren. Maar ik heb mijn best gedaan", aldus Pellè. ,,Ik ben wel moe. Dat is ook logisch als je sinds lange tijd weer de volle negentig minuten speelt."

Zondag als Ajax op bezoek komt in Alkmaar, lijkt de Italiaan weer de aangewezen persoon om de aanval van AZ te leiden. ,,Ik heb lang moeten wachten op mijn kans. Die is nu gekomen", beseft Pellè. ,,Het mooie van deze prestatie is dat ik die zelf bereikt heb. Het is niet dat ik er veel hulp bij heb gekregen. Dat maakt het extra mooi. Ik hoop dat ik nu echt kan laten zien wat ik waard ben", zo zei de aanvaller strijdbaar.

AZ-spits Pellè hoopt op begin van iets moois
AZ-spits Pellè hoopt op begin van iets moois (Foto: ANP)

Hero Brinkman zit Kamercommissie voor

PVV-Kamerlid Hero Brinkman is donderdag gekozen tot voorzitter van de commissie in de Tweede Kamer die zich bezighoudt met asiel en immigratie. Een dag eerder werd zijn fractiegenoot Raymond de Roon benoemd tot voorzitter van de commissie veiligheid en justitie.

Het is voor het eerst dat PVV'ers voorzitter zijn van een Kamercommissie. Er zijn een kleine twintig van deze commissies, die zich allemaal bezighouden met een vast onderwerp. De voorzitter moet ervoor zorgen dat vergaderingen ordelijk verlopen en dat Kamerleden en ministers zich aan hun spreektijd houden. De functie levert geen macht op, maar wel enig prestige.

De partijen in de Tweede Kamer maken onderling afspraken over de verdeling van de voorzitterschappen. Alleen de kleinste partijen leveren geen voorzitters.


(Foto: Novum)

Vakbond legt bedrijfsarts onder vergrootglas

Werknemers kunnen vanaf donderdag hun mening te geven over hun bedrijfsarts. Dat kan door een enquête in te vullen op fnv.nl of de sites van een van de FNV-bonden. De resultaten van de peiling worden begin volgende maand bekendgemaakt.

De FNV krijgt regelmatig vragen over het optreden van de bedrijfsarts. Werknemers hebben volgens de vakcentrale geregeld het idee dat het werk van de bedrijfsarts alleen gericht is op een zo snel mogelijk terugkeer naar de werkplek, terwijl die werkplek zelf niet wordt bekeken.

De ziekmakende factoren op het werk worden niet altijd voldoende onderzocht, stelt de FNV, die ook wijst op discussies over de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts. De vakcentrale wil ook weten wat werknemers denken van de zogeheten preventiemedewerker in hun bedrijf.

Ook in de Sociaal Economische Raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, wordt gepraat over de positie van de bedrijfsarts.

Spaanse klassieker verplaatst naar maandag

De klassieker in de Primera División tussen FC Barcelona en Real Madrid is verplaatst naar maandag 29 november. In eerste instantie zou de wedstrijd tussen beide Spaanse topclubs de zondag ervoor plaatsvinden.

Om veiligheidsredenen kan deze wedstrijd echter niet in het weekend gespeeld worden. In verband met verkiezingen voor het Catalaanse parlement zou er te weinig politie beschikbaar zijn om de supporters in de gaten te houden tijdens El Clásico.

Roda JC tijdelijk zonder Hempte en Delorge

Roda JC moet het de komende drie weken stellen zonder Jimmy Hempte en Laurent Delorge. Dat meldt De Limburger.

Het duo nam al geen deel in het duel met Go Ahead Eagles woensdagavond. Terwijl hun ploeggenoten in de Adelaarshorst speelden, werd duidelijk dat Hempte en Delorge voorlopig buitenspel staan met blessures. Dat wees een MRI-scan uit.

Zowel Hempte als Delorge is vaak basisspeler in de ploeg van Harm van Veldhoven. Woensdag werd de achtste finale bereikt van de KNVB beker. Na eerder Feyenoord te hebben uitgeschakeld was Go Ahead Eagles in Deventer ook een maat te klein (0-2).

[NBA] Elson opnieuw succesvol met Utah Jazz

Utah Jazz heeft de verrassende overwinning op Miami Heat een vervolg gegeven tegen Orlando Magic. De ploeg van de Nederlandse basketballer Francisco Elson was woensdagavond (plaatselijke tijd) met 104-94 te sterk voor het team van vedette Dwight Howard. Elson kreeg ruim vijf minuten speeltijd, maar kwam daarin niet tot scoren.

Elson had een dag eerder een belangrijk aandeel gehad in de zege op Miami Heat, een van de favorieten voor de titel. Elson besliste het duel in de verlenging met twee rake vrije worpen. Deron Williams was woensdag met dertig punten de grote man bij Utah Jazz. Bij Orlando kwam Howard 'slechts' tot veertien punten.

Zonder Dan Gadzuric won Golden State Warriors met 122-117 van New York Knicks. Zowel Utah Jazz als Golden State Warriors draait mee in de subtop van de Western Conference.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Milwaukee Bucks 91-108
Orlando Magic Utah 98-91
Washington Houston 98-91
Toronto Charlotte 96-101
Cleveland New Jersey 87-95
New York Golden State 117-122
Oklahoma Philadelphia 109-103
Memphis Dallas 81-106
San Antonio Los Angeles Clippers 107-95
Sacramento Minnesota 89-98

Emanuelson: "Absolute topclub te hoog gegrepen"

Urby Emanuelson kan gaan uitkijken naar een nieuwe club. De linkspoot van Ajax denkt dat de absolute top (nog) te hoog is gegrepen.

Na zeven seizoenen bij Ajax vertrekt Emanuelson, die zijn aflopende contract niet wenst te vertrekken. "Spanje lijkt me het mooist", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "Maar mijn perspectieven om me verder te ontwikkelen als voetballer zullen de doorslag geven."

"Mijn verstand zei dat komende zomer een goed moment zou zijn om naar het buitenland te vertrekken", vervolgt Emanuelson. "Mijn gevoel hield me dicht bij Ajax, omdat ik alles aan deze club te danken heb. Met die afwegingen heb ik het ontzettend moeilijk gehad. Ik heb het gevoel dat ik Ajax pijn doe. Dat ik mijn vrienden in de steek laat. Dat is geen fijn gevoel, kan ik je vertellen."

"Maar ik moet eerlijk naar mezelf zijn. En dan constateer ik dat een absolute topclub voor mij nu te hoog gegrepen zou zijn", zegt Emanuelson, inmiddels 24 jaar. "Dus richt ik me op de categorie daaronder. Ik wil nu een tussenstap maken, zoals Rafael van der Vaart en Nigel de Jong dat deden toen ze naar HSV gingen. Daarna kan ik gaan kijken waar mijn plafond ligt."

Iran niet in Vrouwenraad VN

Iran is er niet in geslaagd een plaats te veroveren in de nieuwe Vrouwenraad van de Verenigde Naties. Bij een stemming woensdag in de Economische en Sociale Raad van de VN behaalde Iran van de elf kandidaten voor tien Aziatische zetels de minste steun, tot grote opluchting van de Verenigde Staten en mensenrechtengroepen.

Lange tijd waren er maar tien kandidaten voor de tien zetels, totdat enkele dagen geleden Oost-Timor zich meldde als nummer elf. Bij de stemming kreeg Iran maar negentien stemmen en Oost-Timor 36.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice was blij met het resultaat. "Wij hebben er geen geheim van gemaakt dat de verkiezing van Iran in de Vrouwenraad een ongunstige start voor die raad zou zijn geweest", zei zij.

Ook Philippe Bolopion van Human Rights Watch was opgelucht dat Iran een zetel is onthouden, "niet alleen vanwege hun armzalige geschiedenis op het gebied van vrouwenrechten, maar ook omdat ze de principes waarvoor de Vrouwenraad is opgericht actief zouden ondermijnen."

De nieuwe Vrouwenraad wordt geleid door de voormalige Chileense president Michelle Bachelet en moet gelijkheid van vrouwen bevorderen. De Algemene Vergadering van de VN besloot in juli dat vier organen die zich met vrouwenrechten bezighouden gebundeld moesten worden in een nieuw orgaan, dat meer recht zou doen aan de helft van de wereldbevolking.

De raad van bestuur telt 41 leden, warvan 35 door regionale groepen en zes door donorlanden worden gekozen. Sommige mensenrechtengroepen toonden zich onthutst dat landen als Saudi-Arabië, Libië en Congo wel in de raad zijn gekomen.

Onderzoek naar gezondheidsklachten militairen

Defensie doet onderzoek naar de oorzaak van gezondheidsklachten van militairen die gelegerd waren op het NAVO-kamp in Kandahar in Afghanistan. Militairen die last hebben van hun gezondheid hebben zich gemeld bij de militaire vakbond AFMP. De ziekteverschijnselen zijn mogelijk het gevolg van verbrandingsovens bij het kamp.

Er worden doorlopend internationale onderzoeken gedaan naar het mogelijke gezondheidseffect van de verbrandingsovens. "Daar is nooit iets uitgekomen", zegt een Defensiewoordvoerder. Omdat de onrust aanhoudt, onderzoeken Nederlandse experts nu het mogelijke schadelijke effect van verbrandingsovens op de militaire basis. Het onderzoek loopt nu en neemt volgens het ministerie van Defensie enkele weken in beslag.

Bij vakbond AFMP hebben zich zes militairen met 'ernstige longklachten' gemeld. Volgens een woordvoerder is er nog geen compleet beeld van alle klachten. De vakbond wil daarom een meldpunt oprichten om in kaart te brengen hoeveel militairen ziekteverschijnselen hebben.

AFMP is blij met het onderzoek van Defensie. "Er is al Amerikaans onderzoek gedaan en dat is mooi, maar wij vinden dat Nederland zelf objectieve metingen moet doen. De onrust moet worden weggenomen", stelt de woordvoerder.

TNT neemt extra maatregelen tegen bompakketten

TNT Express neemt extra maatregelen om de veiligheid van zijn klanten, zendingen, medewerkers en netwerken te beschermen tegen de dreiging van bompakketten.

In Italië werd vorige week een verdacht postpakket ontdekt in een vrachtvliegtuig van TNT. Het bedrijf meldt donderdag dat de veiligheidscontroles in het lucht- en grondvervoer in alle landen waar het bedrijf actief is zijn aangescherpt. Zo worden pakketjes extra gecontroleerd.

"Samen met luchtvaartautoriteiten, klanten en de sector zijn wij vastberaden alle redelijke maatregelen door te voeren om veilig vervoer in de wereldwijde handel mogelijk te maken," zegt Marie-Christine Lombard, Group Managing Director Express.

Sackboy's Prehistoric Moves in ontwikkeling?

De game ‘Sackboy's Prehistoric Moves’ lijkt in ontwikkeling te zijn voor de PlayStation 3. Dit vermoeden is ontstaan doordat de titel opdook op de site van de ‘Australian Classification Board for rating’. Zonder verdere tekst of uitleg overigens.

Siliconera ontdekte de titel en speculeerde daarbij dat het om een PlayStation Move-game zou gaan. Kijkend naar de titel lijkt dit zeer waarschijnlijk. Verwacht binnenkort meer nieuws over deze titel.


Het leven van een soldaat

Vreemd. We staan niet altijd stil bij de variatie in onze dagelijkse bezigheden. Het ene moment zijn we ons broodje aan het smeren en het andere moment zien we een politicus zichzelf in allerlei bochten wringen om zijn standpunt duidelijk te maken. Het ene moment zijn we aan het vloeken tijdens het spelen van een game en het andere moment proberen we lief en aardig te zijn om een positieve indruk achter te laten bij die ene jongen of meid.

Anne Frank

In de weblog mailbox vinden we helaas altijd heel veel spam of mails van personen die iets briljants in de aanbieding hebben. Gelukkig zit er af en toe ook iets moois tussen. Ik zag het volgende persbericht voorbijkomen:

De Anne Frank Stichting presenteert de Anne Frank Tijdlijn: een visuele tijdlijn waarin de geschiedenis van Anne Frank in de context van belangrijke historische gebeurtenissen wordt geplaatst. De Anne Frank Tijdlijn begint in 1914 met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de dienstplicht van Otto Frank in het Duitse leger, en loopt door tot het heden met onder andere aandacht voor de betekenis van het dagboek en het Anne Frank Huis.

Een stukje historisch besef kan nooit kwaad. 

De Anne Frank Tijdlijn toont bijzondere foto’s, audio- en videofragmenten. Zo is er een tv-interview met Simon Wiesenthal uit 1964 over zijn speurtocht naar Karl Silberbauer, de SS-er die Anne Frank en de andere onderduikers arresteerde. Ook zijn er beelden van enkele joodse vluchtelingen uit Duitsland die na de Kristalnacht in Amsterdam werden opgevangen. De tijdlijn bevat hiernaast bijzondere radiofragmenten van de KRO, NCRV, AVRO en de Wereldomroep, zoals een radiofragment met Otto Frank tijdens de opening van het Anne Frank Huis op 3 mei 1960.

Voor het eerst worden nieuwe interviews met ooggetuigen die de familie Frank hebben gekend gepubliceerd. In een van deze fragmenten vertelt de zoon van helpster Bep Voskuijl hoe zijn moeder bijna door de nazi’s werd betrapt bij het vervoeren van voedsel voor de onderduikers.

Wereldkampioen Stybar start niet in Niel

Zdenek Stybar zal niet aan de start verschijnen van de wedstrijd in Niel vanmiddag. De wereldkampioen veldrijden kampt met een blokkage van de onderrug die uitstraalt naar zijn linkerknie.

Omdat de Tsjech geen risico's wil nemen neemt hij een paar dagen rust. Stybar hoopt komende zondag in Hamme-Zogge aan de start te verschijnen. "Donderdag ga ik langs bij mijn fysiotherapeut en ik verwacht dat zijn behandeling me in orde zal brengen voor het weekend".

Vervanger Hubble-telescoop astronomisch duur

De vervanger van de Hubble-ruimtetelescoop wordt vermoedelijk nog eens 1,5 miljard dollar duurder dan begroot. De kosten van de James Webb-telescoop worden nu geraamd op 6,5 miljard dollar (4,7 miljard euro). Eerder werd het oorspronkelijke budget al verhoogd van 3,5 miljard naar vijf miljard dollar.

Volgens Chris Scolese van de NASA zijn belangrijke kostenposten over het hoofd gezien of onderschat. Er zijn geen problemen met de technologie of het ontwerp of de constructie van apparatuur.

De Hubble heeft een schat aan informatie over zonnestelsels opgeleverd. De Webb-telescoop, die in samenwerking met het Europese ruimtevaartbureau ESA wordt gebouwd door Northrop Grumman, moet nog dieper in het heelal kunnen kijken. Volgens de jongste planning kan de telescoop op zijn vroegst in september 2015 gelanceerd worden.

'George Bush liegt in memoires'

De voormalige Amerikaanse president George Bush liegt in zijn dinsdag verschenen memoires. Dat beweert oud-bondskanselier Gerhard Schröder van Duitsland.

Aanleiding is een gesprek in januari 2002. Bush schrijft dat Schröder toen heeft toegezegd militair mee te doen met de inval in Irak. Hij is teleurgesteld dat Duitsland die belofte niet is nagekomen.

"Bush vertelt niet de waarheid", reageerde Schröder, gesteund door zijn toenmalige medewerkers. De vroegere ambassadeur in de VS Wolfgang Ischinger zegt donderdag in de krant Der Tagesspiegel: "Niemand kon het gespreksverloop interpreteren als een Duitse blanco cheque voor een militair ingrijpen in Irak." Toenmalig regeringswoordvoerder Uwe-Karsten Heye zegt dat het lastig was met Bush te overleggen 'wegens zijn lage intellectuele niveau.'

Duitsland heeft altijd geweigerd mee te doen met de inval in Irak.

'George Bush liegt in memoires'
'George Bush liegt in memoires' (Foto: ANP)

Barcelona weken zonder Milito

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona moet het vier tot zes weken stellen zonder verdediger Gabriel Milito. De Argentijnse international liep woensdag tijdens de bekerwedstrijd tegen Cueta een dijbeenblessure op. De blessuregevoelige Milito was net hersteld van een andere kwetsuur.

Milito moest na bijna veertig minuten naar de kant. Hij had zijn ploeg nog op een 2-0-voorsprong gebracht. Barça won uiteindelijk met 5-1 van het bescheiden Cueta. Milito mist onder meer de topper tegen Real Madrid (28 november) en de Champions Leaguewedstrijden tegen Panathinaikos en Roebin Kazan.

Barcelona weken zonder Gabriel Milito
Barcelona weken zonder Gabriel Milito (Foto: ANP)

Senna kijkt uit naar laatste race van het seizoen

Coureur Bruno Senna kijk zeer uit naar de laatste race van het seizoen, Abu Dhabi. Vorig jaar moet hij als eerste coureur hier enkele ronden rijden in een Formule 1-tweezitter. In zijn misschien wel laatste race voor HRT hoopt de Braziliaan een goed resultaat neer te zetten.

 

"Ik heb erg veel zin in de Grand Prix van Abu Dhabi, aangezien ik het circuit al ken. Ik heb er weliswaar nog nooit geracet, maar ik heb wel wat ronden gereden in een tweezitter", zei Senna. "Het circuit is erg leuk, en er zijn wat technisch veeleisende stukken. Er is een goede mix van langzame bochten, met lange rechte stukken, en dat zou het inhalen moeten bevorderen."

"De auto moet dan ook goed worden afgesteld voor de langzame bochten", ging de Braziliaan verder. "In Brazilië waren we redelijk competitief. We verwachten dan ook het seizoen in Abu Dhabi op een mooie wijze af te sluiten, en de strijd aan te kunnen gaan met de andere nieuwe teams."

 

ANWB: stilte voor de storm

De ochtendspits verloopt opvallend rustig. Voor donderdag werden flinke problemen op de weg verwacht door naderende storm, maar daar is 's ochtends nog weinig van te merken. Het is zelfs iets rustiger dan normaal. Het is letterlijk en figuurlijk de stilte voor de storm, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond 08.30 uur stond er zo'n 145 kilometer aan files op de snelwegen. Normaal gesproken is dat 175 tot 180 kilometer. Alleen aan de noordkant van Amsterdam en op de A12 naar Den Haag was het door ongelukken wat drukker, maar de files nemen daar al af.

Voor de avondspits wordt een compleet ander beeld verwacht. De ANWB rekent op zo'n 450 kilometer file. De Verkeersinformatiedienst denkt zelfs aan een zeer zware spits met tot vijfhonderd kilometer file.

De treinen hebben donderdagochtend ook niet veel last van het herfstweer. De NS gaf woensdag toe dat de herfst tot nu toe voor veel problemen zorgde, maar donderdag ondervinden vooralsnog alleen de treinen tussen Breukelen en Rhenen last van herfstblaadjes.

Volgens het KNMI is de eerste herfststorm op komst. Er wordt gerekend op zware tot zeer zware windstoten en veel regen. Het onstuimige weer houdt naar verwachting een paar dagen aan.


(Foto: Novum)

'Chinezen kopen massaal Nederlandse flesvoeding'

Chinese handelaren kopen op grote schaal Nederlandse flesvoeding voor baby's op in supermarkten. Nederlandse ouders staan daardoor steeds vaker voor een leeg schap, schrijft het Nederlands Dagblad.

De vraag naar goede flesvoeding is in China enorm gegroeid sinds de problemen met door melanine vervuilde babyvoeding. Daardoor werden veel baby's ziek. Honderdduizenden Chinezen kiezen nu voor de als goed bekend staande Nederlandse poedermelkmerken zoals Nutrilon (van Nutricia) en Friso.

De fabrikant bezoekt supermarkten om ze te overtuigen geen grote partijen aan tussenhandelaren te verkopen. Ook heeft marktleider Nutricia de productie fors verhoogd om lege schappen tegen te gaan.

Ferrer trapt af met overleg

Albert Ferrer begint na komend weekend aan zijn job bij Vitesse. In de aanloop daarnaartoe vindt deze week een 'topoverleg' plaats.

Ferrer werd op 28 oktober aangesteld als nieuwe trainer van Vitesse, maar is vanwege privé-omstandigheden (hij werd vader, red.) later aan zijn klus in Arnhem begonnen.

Huidig interim-trainer Hans van Arum gaat deze week samen met Raimond van der Gouw, de nieuwelingen Albert Capellas en Stanley Menzo en Ferrer om de tafel. De insteek van de bijeenkomst is de overdracht, schrijft De Gelderlander.

Zondag zal hij in Venlo op de tribune zitten als zijn ploeg in actie komt tegen VVV-Venlo. Maandag leidt hij vervolgens zijn eerste training.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het partijprogramma van de PVV.

Ze moeten het land uit, die gangsters. Dat tuig dat buren intimideert, dat bejaarden bedreigt: terug naar die woestijn in Noord-Afrika. Dat schorem dat geboeid door de politie wordt afgevoerd: gelijk op het vliegtuig zetten. Weg ermee. Dat, in het kort, is het beleid dat door de PVV wordt gepropageerd. Vraagje:

[NBA] Yao Ming opnieuw geblesseerd

Yao Ming heeft wederom te kampen met fysieke problemen. De Chinese basketbalvedette van Houston Rockets raakte geblesseerd tijdens het NBA-duel tegen Washington Wizards. De 2,29 meter lange center moest al na zes minuten naar de kant toen hij een pees in zijn linkerbeen verrekte.

Yao Ming stond ruim een jaar aan de kant vanwege een breuk in zijn linkervoet. De blessuregevoelige Chinees krijgt dit seizoen beperkte speeltijd van zijn club Houston Rockets.

"Ik kan er niets over zeggen, ik ben geen dokter. Ik laat me uitvoerig onderzoeken.” aldus Yao Ming na afloop van de wedstrijd.

'Pensioen is risicovol financieel product'

"Het pensioen is geen zorgeloze zekerheid, maar een risicovol financieel product geworden." Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken donderdag tijdens een congres van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen.

"Samenvattend kunnen we stellen dat het pensioenstelsel te duchten heeft van twee factoren die we zelf nauwelijks of niet in de hand hebben: het ouder worden van de bevolking en de ontwikkelingen op de financiële markten", aldus Kamp. Volgens de minister is er wel een keuze. Er valt volgens hem te kiezen uit twee scenario's: het doemscenario en het doe-scenario.

Het doemscenario in de ogen van Kamp is 'blijven praten, het niet eens worden, beslissingen vooruitschuiven en lijdzaam toezien hoe ons pensioenstelsel langzaam maar zeker in verval raakt en uiteindelijk bezwijkt.' Volgens hem is het minderheidskabinet van VVD en CDA een doe-kabinet dat 'de hand uitsteekt naar sociale partners, pensioenfondsen en parlement en zegt: laten we de problemen samen aanpakken.'

'Pensioen is risicovol financieel product'
'Pensioen is risicovol financieel product' (Foto: ANP)

Rel om schudden hand Michelle Obama

In Indonesië is opschudding ontstaan rond minister van Informatie Tifatul Sembiring, die dinsdag de hand schudde van Michelle Obama, de vrouw van de Amerikaanse president Barack Obama. Sembiring is een conservatieve moslim die er prat op gaat nooit handen te schudden van vrouwen buiten zijn familiekring.

De ontmoeting tussen de Obama's en Indonesische hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Sembiring, werd dinsdag rechtstreeks uitgezonden door tv-zenders in Indonesië. Miljoenen Indonesiërs zagen hoe de politici het presidentiële paar uit de Verenigde Staten vol enthousiasme begroetten.

Een dag later plaatste Sembiring berichten op Twitter en Facebook waarin hij stelde dat Michelle Obama hem min of meer dwong om handen te schudden, hoewel op de tv-beelden duidelijk te zien was dat hiervan geen sprake was. De berichtjes leidde tot een reeks schertsende reacties, zo meldden Indonesische media donderdag.

Sembiring was al omstreden wegens een reeks onhandige uitspraken en grappen over seksualiteit, hiv/aids en natuurrampen.

'Gemeentes bezuinigen volgend jaar al 600 miljoen'

Gemeenten zetten komend jaar al fors het mes in de eigen begroting. Ze bezuinigen ongeveer 600 miljoen euro op het ambtenarenapparaat en op zaken die de burger meer direct raken, zoals zwembaden en bibliotheken. Dat meldt de NOS donderdag op basis van eigen onderzoek onder bijna de helft van de gemeentes.

Van de ruim tweehonderd onderzochte gemeentes bezuinigen er zestig op subsidies voor zwembaden en bibliotheken. Veertig gemeentes snijden in zorg voor gehandicapten en ouderen.

Het gaat volgens het onderzoek om bezuinigingsplannen die al zijn gemaakt voordat het kabinet aankondigde dat gemeentes volgend jaar minder geld krijgen. Na volgend jaar wordt er nog meer bezuinigd.

Zaak Milly Boele van start

Ex-politieman Sander V. moet zich vanaf donderdag verantwoorden voor de rechter voor de moord op Milly Boele. De 26-jarige man uit Dordrecht heeft bekend zijn 12-jarige buurmeisje te hebben omgebracht. Het meisje was bijna een week lang vermist, totdat V. zich bij de politie meldde en haar lijk in zijn tuin werd opgegraven.

De zaak zorgde landelijk voor veel beroering, onder meer omdat de dader een politieagent was. Boele verdween tijdens een telefoontje met haar moeder. Ze hing op omdat er iemand voor de deur stond. Ze werd meegelokt, vastgebonden en verkracht, liet het Openbaar Ministerie eerder weten. Uiteindelijk werd ze gewurgd met een riem.

V. hielp zelf bij het zoeken naar zijn buurmeisje toen ze opeens verdwenen was. Er was veel kritiek op het verloop van het onderzoek. Zo werden er geen speurhonden ingezet en duurde het lang voordat er groot alarm werd geslagen.

Boschker: "Van plan nog een jaar te keepen"

Sander Boschker is van plan na komende zomer nog een seizoen te keepen. De doelman van FC Twente zit dit seizoen vooral op de bank.

Boschker was de doelwachter van Twente tijdens het kampioensjaar, maar moest na de komst van Michel Preud'homme plaats maken voor Nicolay Mihaylov.

Dinsdag tegen FC Zwolle in de beker mocht Boschker weer eens keepen en sleepte hij zijn collega's er doorheen. "Over mijn eigen spel kan ik tevreden zijn. Het is prettig dat ik heb kunnen laten zien, dat ik nog altijd scherp ben", aldus Boschker in De Telegraaf.

Hoewel Boschker inmiddels 40 jaar is, denkt hij niet aan stoppen. "Ik ben van plan om nog een jaar te keepen. Fysiek voel ik me goed en voetbal is het leukste wat ik me kan voorstellen, dus daar probeer ik zo lang mogelijk mee door te gaan. Of dat in dezelfde rol zal zijn als nu, is nog de vraag. Ik voel me niks te groot om reservedoelman van FC Twente te zijn, maar het is voor mij zeker een optie om bij een andere club te gaan keepen", denkt de doelman.

"Capello moet Carroll vroeg of laat selecteren"

Voormalig Engels international Alan Shearer verwacht dat Newcastle United-spits Andy Carroll ook bij The Three Lions kan imponeren.

Shearer, all-time topscorer van Newcastle, denkt dat de jonge Carroll in de toekomst belangrijk wordt voor de Engelse nationale ploeg. Bondscoach Fabio Capello zou overwegen de aanvaller van Newcastle te selecteren voor de oefeninterland tegen Frankrijk. Carroll was onlangs matchwinner voor Newcastle tegen Arsenal (0-1).

Shearer vindt dat de 21-jarige spits klaar is voor de Engelse ploeg. "Een maand geleden had ik gezegd dat hij nog niet zover was. Maar hij wordt met de wedstrijd beter", zei de oud-international tegen Evening Chronicle. "Je kunt zijn ontwikkeling niet negeren. Maar hij is wordt steeds beter. Hij leert steeds meer bij en wordt volwassen."

"Capello moet hem vroeg of laat selecteren. Ik zou het geen verrassing vinden als het nu al gaat gebeuren. Ik ben erg onder de indruk van zijn spel. Hij heeft een geweldige start van het seizoen. Trainer Chris Hughton heeft gezegd dat er een tijd komt dat hij minder scoort. Dat hoort ook bij de ontwikkeling, maar op dit moment is hij geweldig."

'Kabinet stuurt verkenners naar Afghanistan'

Nederland stuurt binnenkort verkenners naar Afghanistan om een eventuele trainingsmissie te onderzoeken. Het gaat om een team van militairen en diplomaten, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) voor de ministerraad.

In het voorstel verwijst de minister naar het regeerakkoord en naar een motie van GroenLinks en D66 over de training van Afghaanse politie, die eerder dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Zodra de Kamer vrijdag is geïnformeerd over de verkenning gaat het team op pad. Ze zullen meerdere Afghaanse regio's bezoeken.

Aan alle kanten wordt aan Nederland getrokken om opnieuw een bijdrage te leveren aan de Isaf-missie in Afghanistan. De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder praatte deze week op PvdA-leider Job Cohen in, NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen deed hetzelfde met Rosenthal en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) werd erover aangesproken door de Amerikaanse generaal David Petraeus.

Als de verkenning in gang wordt gezet, staat premier Mark Rutte (VVD) volgende week bij de NAVO-top in Lissabon niet met lege handen. De verwachting is dat hij daar van verschillende wereldleiders het belang van nieuwe deelname aan Isaf te horen krijgt om te voorkomen dat meer landen afhaken.

'Prijs oudejaarslot in oude jaar belast'

De rechtbank in Den Haag heeft onlangs uitgesproken dat over een grote prijs in de Oudejaarsloterij nog in het oude jaar belasting moet worden geheven. Het gaat hier om prijzen boven 20.600 euro, die direct meetellen voor de vermogenbelasting.

De zaak tegen de Belastingdienst was aangespannen door een man die twintig miljoen euro won tijdens de oudejaarstrekking in 2004. Hij is van mening dat hij pas in 2005 hierover belasting verschuldigd is, omdat het geld in dat jaar werd uitgekeerd. De rechter stelde de man in het ongelijk, waardoor deze nu 240.000 meer aan vermogenbelasting betaalt.

Belastingdeskundige Monique Ligtenberg begrijpt de uitspraak van de rechtbank. "Het lot waarop de prijs is gevallen, was al voor de eindejaarswisseling in handen van de prijswinnaar. Er is geld voor betaald, waardoor het in 2004 al een waarde had."

De prijswinnaar is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

VN: Gaza merkt niets van verlichting blokkade

De inwoners van de Gazastrook hebben nagenoeg niets gemerkt van de door Israël aangekondigde verlichting van de blokkade van het kustgebied, dat onder controle staat van de strengislamitische Hamasbeweging. Dat heeft John Ging, hoofd van de Verenigde Naties in Gaza, gezegd in een interview dat de BBC donderdag publiceerde.

Israël begon de blokkade van Gaza nadat Hamas daar in juni 2007 aan de macht kwam. Doel is het isoleren van Hamas en het stoppen van raketbeschietingen van Israël vanuit de Gazastrook. Egypte, dat eveneens grenst aan Gaza, heeft de grens ook gesloten.

In juni meldde de Israëlische regering dat de blokkade zou worden verlicht, nadat vanuit het buitenland zware druk was uitgeoefend op premier Benjamin Netanyahu en diens kabinet. Deze druk ontstond na een incident eind mei op de Middellandse Zee met een hulpvloot voor de Gazastrook. Dat werd geënterd door Israëlische commando's, die negen Turkse activisten doodschoten.

Voedsel en andere consumptiegoederen komen Gaza nu gemakkelijker binnen vanuit Israël, maar export van goederen vanuit het gebied is nog altijd nagenoeg onmogelijk. En Palestijnse inwoners van het gebied worden nog altijd zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid door het Israëlische leger.

"De zogenoemde verlichting is in de praktijk niet meer dan een verlichting van de druk op Israël en Egypte", aldus VN-functionaris Ging. Volgens hem legt Israël eisen vanuit de internationale gemeenschap naast zich neer.

Israël reageerde stoïcijns op de kritiek. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat de grens met de Gazastrook is geblokkeerd vanwege de aanwezigheid van Hamas. Deze beweging wordt door Israël, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwt als een terroristische organisatie.

VN: Gaza merkt niets van verlichting blokkade
VN: Gaza merkt niets van verlichting blokkade (Foto: ANP)

'2010 wordt topjaar voor televisie'

Het jaar 2010 wordt een topjaar voor televisie: de kijktijd loopt op, er wordt meer reclame gekeken en de reclamebestedingen stijgen sterk. Dat meldt SPOT, het Nederlandse kenniscentrum voor de televisiereclame, donderdag in zijn Televisierapport 2010.

SPOT doet onder meer onderzoek naar gebruik van televisie en de effecten van televisiereclame. Verder participeert SPOT in de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Volgens de onderzoekers wordt door de hoge kijkdichtheid ook de reclame op televisie beter bekeken. Dit jaar wordt ongeveer 18 minuten per dag naar reclame gekeken, vorig jaar was dat 17 minuten.

"De reclamebestedingen laten een krachtig herstel zien na het crisisjaar 2009. In Nederland stijgen de bestedingen in het tweede kwartaal van 2010 met 15 procent", zo staat in het rapport. De stijging zou ook terug te zien zijn in een toename van het aantal adverteerders op televisie, ruim duizend.

De kijktijd loopt dit jaar op, ook het kijken op een ander tijdstip bijvoorbeeld via de harddiskrecorder. Verder worden er in 2010 naar verwachting bijna twee miljoen nieuwe toestellen verkocht, dat is dan een record.

Amrabat: "Het was een lastig duel"

PSV won gisteravond zonder te veel inspanning van SV Spakenburg. Volgens Nordin Amrabat hadden de Eindhovenaren het lastig.

Het duurde lang voordat PSV tegen de amateurs op voorsprong kwam. Op slag voor rust scoorde Danny Koevermans de openingstreffer. Na de pauze liep de Eredivisionist alsnog uit naar een ruime overwinning dankzij doelpunten van Orlando Engelaar en Amrabat (3-0).

"Het was een lastige wedstrijd", zei Amrabat na de wedstrijd tegen De Telegraaf. "We bleven goed geconcentreerd en compact spelen. Onze keeper Cassio hield ons in de eerste helft ook een paar keer goed op de been in de eerste helft."

"Ach, we zijn een ronde verder en dat is voor ons het belangrijkste", besloot Amrabat zijn verhaal. PSV weet vanavond wie de tegenstander wordt in de volgende ronde.

 

Kubik: "Selectie voor échte Slowakije is een droom"

Frantisek Kubik is door zijn goede spel bij ADO Den Haag opgevallen bij de Slowaakse bondscoach Vladimir Weiss.

Weiss heeft Kubik opgeroepen voor de oefeninterland van Slowakije tegen Bosnië-Herzegovina. Voor de aanvaller van ADO komt een droom uit. "Ik heb in het verleden wel voor nationale jeugdelftallen gespeeld. Maar dat ik nu word opgeroepen voor het échte Slowakije is een droom van me', zei Kubik tegen Voetbal International.

"Ik zie het als de beloning voor een goede eerste periode bij ADO Den Haag. Het feit dat iedereen de ploeg van Slowakije kent sinds het afgelopen WK in Zuid-Afrika maakt de eer voor mij nog groter", aldus de Slowaakse buitenspeler van ADO.

'Problemen Goudse jeugd duurt jaren'

Het gaat nog zeker jaren duren voordat de problemen in de Goudse wijk Oosterwei zijn opgelost. Moeilijkheid blijft de concentratie van probleemjongeren in een wijk en ouders die hun kinderen niet willen aanpakken.

Dat bleek woensdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering naar aanleiding van nieuwe incidenten met Marokkaans-Nederlandse kinderen. Zij verstierden zaterdag een buurtfeest in Oosterwei door te gooien met bloembollen en het besmeuren van een glijbaan met chocolademelk. Gouda staat bekend om de problematiek met deze jongeren tussen de 8 en 15 jaar.

Suu Kyi gaat verkiezingsfraude onderzoeken

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat helpen bij een onderzoek naar fraude bij de zondag gehouden verkiezingen in Birma, mits deze week haar huisarrest wordt opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie woensdag gezegd.

Volgens de woordvoerder, Nyan Win, heeft de NLD, die officieel niet langer een politieke partij is, een commissie opgezet die de aanklachten gaat onderzoeken. De commissie gaat hoorzittingen houden en bewijzen van stembusfraude verzamelen die door waarnemers zijn geconstateerd. "We gaan een lijst samenstellen van rapporten over de fraude en de onregelmatigheden naar buiten brengen", aldus Nyan Win. "Dit zijn de bedenkelijkste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt. In het hele land was sprake van oneerlijke activiteiten." Suu Kyi zal 'actief betrokken worden bij de commissie en advies geven, zodra ze is vrijgelaten'.

Aanstaande zaterdag loopt het huisarrest van Suu Kyi af. Volgens een bron worden bij het regime 'de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen'. Nyan Win zei erop te vertrouwen dat Suu Kyi wordt vrijgelaten, maar hij zei ook dat Suu Kyi haar vrijlating niet zal accepteren als er voorwaarden aan worden gesteld.

Heracles houdt Vejinovic buiten selectie

Trainer Peter Bosz heeft de middenvelder Marko Vejinovic uit de selectie gezet vanwege mysterieuze maag- en darmklachten.

Vejinovic ondergaat op dit moment verschillende onderzoeken. "Marko kreeg steeds na twintig of dertig minuten in de wedstrijd last van steken in de maagstreek. Omdat de klachten weken achtereen aanhielden, laten we hem vooralsnog bij de wedstrijden buiten de selectie", aldus Bosz tegenover Voetbal International.

"Voetballen heeft zo geen zin. Een specialist moet nu de herkomst van de problemen achterhalen. Pas daarna kunnen we een behandeltraject opstarten." Voor Heracles is er ook goed nieuws te melden. Alexander Bannink heeft inmiddels de training weer hervat. De middenvelder kampte met een teenkwetsuur.

Ook Ellery Cairo is op de goede weg. De routinier moest om wedstrijdfit te worden een intensief trainingsprogramma ondergaan. De aanvaller is hier haast klaar mee. In het afgelopen competitieduel met SC Heerenveen (3-2 verlies) maakte hij in de slotfase zijn debuut voor Heracles. 

Serviër veroordeeld voor oorlogsmisdaden

Een voormalige Servische politieagent is schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Albanezen gedurende de Kosovo-oorlog, die van 1996 tot en met 1999 duurde. De rechters veroordeelden de man tot zeven jaar gevangenisstraf. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie woensdag gezegd.

De man, Vukmir Cvetkovic, was aangeklaagd voor het deporteren van een Albanees gezin en het in brand steken van hun huis in maart 1999. Cvetkovic deed dit kort nadat de NAVO een luchtoffensief had ingezet om een einde te maken aan de gewelddadige onderdrukking van etnische Albanezen door Belgrado.

In totaal werden tijdens de luchtaanvallen van de NAVO zo'n achthonderdduizend etnische Albanezen gedeporteerd naar Albanië en Macedonië.

Ronselaars drugskoeriers opgepakt

In een Zeeuws onderzoek naar het ronselen van drugskoeriers zijn maandag een 49-jarige man uit Middelburg en een 25-jarige Vlissinger aangehouden. Bij deze hoofdverdachten werden enkele kilo's verdovende aangetroffen, meldt de politie woensdag.

Ze zouden koeriers hebben geronseld voor drugstransporten naar met name Scandinavië, waarheen 'aanzienlijke hoeveelheden' soft- en harddrugs werden gesmokkeld. De zaak kwam aan het rollen nadat eerder dit jaar een 33-jarige inwoonster van Vlissingen in Noorwegen werd gearresteerd. De Zeeuwse politie begon daarna een onderzoek naar het ronselen van drugskoeriers in met name Vlissingen en Middelburg.

Beide verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Middelburg.

Ruim 600 doden door cholera op Haïti

De cholera-epidemie in Haïti heeft volgens de autoriteiten inmiddels aan 643 mensen het leven gekost. Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen tot bijna tienduizend. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in de Caraïbische staat woensdag bekendgemaakt.

De uitbraak is waarschijnlijk ontstaan in het noorden van Haïti, langs de rivier de Artibonite. Dinsdag werd bevestigd dat ook in de hoofdstad Port-au-Prince de eerste persoon is gestorven aan cholera. In en rond de stad leven meer dan een miljoen mensen in tentenkampen. Ze zijn dakloos geworden door de zware aardbeving die Haïti in januari trof en daardoor zeer kwetsbaar.

Cholera wordt verspreid via besmet drinkwater en voedsel. Een infectie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt toegediend.

Ruim 600 doden door cholera op Haïti
Ruim 600 doden door cholera op Haïti (Foto: ANP)

Twee weken cel voor ruitengooier Noordeinde

De 21-jarige man uit Zeist die zaterdagnacht veertien ruiten van paleis Noordeinde in Den Haag moet daarvoor twee weken de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in den Haag woensdag bepaald in een supersnelrechtzitting. Ook moet hij dertienduizend euro schadevergoeding betalen.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van justitie. "Wij zijn heel tevreden", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd.

De man wilde een gesprek met de koningin, zei hij volgens een rechtbankwoordvoerder op de zitting, maar hij wilde niet zeggen waarover. Hij zei dat een brief aan Beatrix sturen te lang duurt. De zaak kwam in aanmerking voor supersnelrecht, omdat het OM snel lik-op-stuk wilde geven en omdat hij behoorlijk wat schade had aangericht aan een overheidsgebouw.

Getuigen hadden het alarmnummer gebeld toen ze zagen dat een man stenen naar het werkpaleis van koningin Beatrix gooide. Agenten wisten de man rond 01.30 uur aan te houden na een achtervolging.

Cher wil film regisseren

Cher wil aan de slag als filmregisseuse. De 64-jarige zangeres en actrice wil haar carrière een nieuwe wending geven. "De komende tijd wil ik meer films gaan bekijken. Ik wil graag een film regisseren", onthult Cher aan entertainmentprogramma Access Hollywood.

De Amerikaanse scoorde hits met If I Could Turn Back Time en Believe en een won Oscar voor haar rol in de film Moonstruck. Vanaf december is Cher, die deze week een lifetime achievement award ontving van tijdschrift Glamour, te zien in de filmmusical Burlesque.

Behalve haar werkzaamheden in Hollywood houdt Cher zich bezig met het welzijn van kinderen aan de andere kant van de wereld. "Ik heb een school in Afrika", legt Cher uit. "En ik geef de kinderen daar ook te eten."


Cher (Foto: Novum)

'Pakketbom zou boven VS zijn geëxplodeerd'

De pakketbom die vorige maand in een vliegtuig op de Britse luchthaven East Midlands werd gevonden had boven de oostkust van de Verenigde Staten kunnen exploderen. Dat blijkt uit forensische bewijzen, zei de Britse politie woensdag.

De bom, die vanuit Jemen werd verstuurd, was ingesteld om zeven uur nadat het vliegtuig uit Groot-Brittannië zou zijn vertrokken, te ontploffen. Het pakket werd onderschept tijdens de tussenstop in Groot-Brittannië.

Niet alleen in Groot-Brittannië werd een bompakket aangetroffen, maar ook in Dubai. De pakjes waren geadresseerd aan twee synagoges in Chicago. De bommen bevatten drie- tot vierhonderd gram van het extreem explosieve pentriet.

Al-Qaida op het Arabische Schiereiland eiste de verantwoordelijkheid voor de bompakketten op en dreigde meer explosieven te versturen. Het precieze doel van de bommen is onduidelijk, maar deskundigen denken dat de terroristen in de Verenigde Staten vliegtuigen wilden opblazen.


Bom kon boven VS exploderen (Foto: Novum)

Helft Nederlanders heeft het te druk

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft te weinig tijd. Zestig procent van de vrouwen en 52 procent van de mannen tussen 20 en 65 jaar heeft meerdere keren per week of maand het gevoel het te druk te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat donderdag wordt gepubliceerd.

Lange werkweken en overwerk zijn vaak de oorzaak van tijdsdruk. Toch zegt slechts een derde van de ondervraagden minder te willen werken. Een aanzienlijk deel (29 procent) wil zelfs meer werken als hun werktijden daardoor beter kunnen worden afgestemd op hun privéleven.

Volgens het planbureau bestaat er een sterke wens bij de ondervraagden om meer zeggenschap te krijgen over hun werktijden. Ook zou de balans tussen werk en privéleven verbeteren als er meer voorzieningen buiten werktijd open zijn.

Warcraft-beestje voor het goede doel

Binnenkort kunnen gamers opnieuw een goed doel steunen door een virtueel huisdier te kopen voor in de online game World of Warcraft. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Er verschijnen twee virtuele huisdieren, het vuurdraakje Lil' Ragnaros en de baby Moonkin Hatchling. Alleen de opbrengst van de Moonkin gaat naar het goede doel.

Blizzard Entertainment heeft nog niet bekendgemaakt welk goede doel het bedrijf deze keer steunt en hoeveel de virtuele huisdieren moeten kosten. Vorig jaar kostte een virtuele panda tien euro. Het bedrijf stortte toen ongeveer 800 duizend euro op de rekening van de Make-A-Wish Foundation.

De Amerikaanse gamestudio heeft in het verleden wel bewezen dat de verkoop van virtuele beestjes een mooie inkomstenbron kan zijn. Binnen 24 uur na de lancering van een huisdiertje en een berijdbaar paard hadden meer dan 140 duizend spelers een van de virtuele dieren, met prijskaartjes van respectievelijk tien en twintig euro, aangeschaft.


Van der Duim naar laatste acht Tel Aviv

Antal van der Duim heeft zich voor de kwartfinales geplaatst van de Future in Tel Aviv. De Fries nam het op tegen Noam Okun, die in de derde set moest opgeven.

Van der Duim leidde de partij met 1-6, 6-4 en 2-0 toen de als derde geplaatste Okun moest opgeven. Daardoor zal onze landgenoot het in de kwartfinales opnemen tegen de als vijfde geplaatste Brit Joshua Goodall.

De laatste keer dat Van der Duim de laatste acht bereikte van een Future was begin oktober. Destijds behaalde hij bij de Future in het Duitse Leimen de halve eindstrijd.

Renault praat met meerdere coureurs

Het Formule 1-team Renault is in gesprek met meerdere rijders om het tweede stoeltje voor volgend seizoen in te vullen. Momenteel wordt dit nog door Vitaly Petrov bezet, maar Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Timo Glock en Mark Webber zijn volgens F1Today ook in gesprek om in 2011 naast Robert Kubica te mogen rijden.

"Drie Duitse coureurs; Heidfeld, Sutil en Glock zijn in gesprek voor volgend jaar met ons team. Zulke geruchten kun je als team goed verborgen houden voor de pers als je het slim aanpakt. Op de werkvloer horen de monteurs en engineers die verhalen echter snel. Heidfeld is al in gesprek sinds hij voor Pirelli testte, met Sutil en Glock zijn de contacten altijd wel gebleven nadat we vorig jaar al met beide in gesprek zijn geweest," aldus een anonieme bron binnen Renault F1.

"Mark Webber heeft zich toegevoegd aan dit rijtje. Het mag duidelijk zijn dat de spanning bij Red Bull Racing te snijden is de laatste weken door de strijd om het kampioenschap. Webber is een politiek nette coureur, die wil alles netjes houden tot het seizoen voorbij is. De kans dat hij weggaat bij Red Bull Racing en naar ons komt is vrij groot denk ik," ging de bron verder.

Renault viel dit jaar voor de dollars die Petrov meebracht, maar omdat de teamleiding resultaten wil zien en weer mee wil strijden om de zeges en het constructeurskampioenschap is teambaas Eric Boullier op zoek naar een ervaren rijder.

"We hebben teveel punten laten liggen. We moeten daarmee leren leven. Vitaly heeft weinig ervaring op een hoog autosport niveau. Hij moet meer leren dan andere rookies. We geven Vitaly een eerlijke kans tot het einde van het seizoen. We zijn vrij om te praten met welke coureur dan ook. Nick Heidfeld is voor 2011 een vrij man en hij wil graag voor ons rijden. Maar zo zijn er nog meer coureurs. Voor de definitieve beslissing zullen we de tijd nemen om zo de juiste keus te maken," zei hij tegen Auto Motor und Sport.

Wilders gaat affaire-Lucassen uitzoeken

PVV-leider Geert Wilders gaat beschuldigingen over bedreigingen en intimidaties door PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen de komende dagen 'tot op de bodem uitzoeken'. Wilders stelt dat in reactie op uitlatingen van vroegere buren van Lucassen.

De buren van Lucassen beweerden tegenoverr crimesite.nl en in het televisieprogramma Uitgesproken van Wakker Nederland, dat Lucassen hen jarenlang had bedreigd en geïntimideerd. Hij zou tussen 2006 en 2009 vrouwen hebben uitgescholden voor 'dikke zeug' en 'kankerhoer'. Daarnaast zou hij emmers water over een bejaarde buurman hebben gegooid en hebben gedreigd zoutzuur over een echtpaar heen te gooien. Lucassen had er bezwaar tegen dat mensen in zijn straat de hond uitlieten, er parkeerden of er kinderen lieten spelen.

Wilders gaat affaire-Lucassen uitzoeken
Wilders gaat affaire-Lucassen uitzoeken (Foto: ANP)

Paradigit beste winkelketen van Nederland

Computerspeciaalzaak Paradigit mag zich volgens het Nederlandse publiek een jaar lang de beste winkelketen van Nederland noemen. Dit heeft de Stichting Retail Jaarprijs woensdag bekendgemaakt.

Het publiek gaf de winkelketen een gemiddeld rapportcijfer van 8,2. Paradigit behaalde bij alle onderzochte aspecten hoge cijfers. Het hoogst scoorde de winkelketen op klantvriendelijk personeel (8,5), service (8,6) en deskundig personeel (8,5). Het is voor het eerst dat het publiek Paradigit uitroept tot beste winkelketen. Vorig jaar won De Keurslager deze titel.

Aan het jaarlijkse winkelketenonderzoek deden 596.000 stemmers mee. De vakjuryprijs voor beste winkelketen ging dit jaar naar De Bijenkorf.

Paradigit beste winkelketen van Nederland
Paradigit beste winkelketen van Nederland (Foto: ANP)

Klien rijdt ook in Abu Dhabi voor HRT

Christian Klien zal namens Hispania Racing ook in Abu Dhabi in actie gaan komen. De Oostenrijker reed afgelopen weekend al in Brazilië voor de Spaanse renstal als vervanger van Sakon Yamamoto. Bruno Senna is de andere coureur van het team.

"Het is mijn derde kans om voor dit team te rijden dit seizoen en ik raak steeds meer gewend aan de auto en aan het team," zei Klien die vanuit de rol van testrijder in Singapore Yamamoto al eens verving. "Ik hoop dat ik een goed resultaat neer kan zetten en een weekend zonder problemen heb. Het tempo dat we hebben zou gelijk moeten zijn aan dat van Brazilië, dus we zouden de nieuwe teams uit moeten kunnen dagen."

Kinect Adventures

De motion-camera voor de Xbox 360, Kinect, ligt dan eindelijk in de winkels. Er wordt veel verwacht van deze nieuwe technologie waarbij we voor het eerst kunnen gamen zonder controller. Om dat te demonstreren geeft Microsoft bij de aanschaf van Kinect gratis de game Kinect Adventures weg. Laat deze game goed zien wat Kinect allemaal kan of wil je na deze game de motion-camera nooit meer aanraken?

Xbox Kinect

Vier jaar geleden, op 8 december 2006, verscheen de Nintendo Wii op de Nederlandse markt. Alle gamers keken lacherig naar het apparaat dat geheid zou gaan floppen, maar niets was minder waar. Dankzij de intuïtieve besturing van de console sloeg deze bij het grote publiek aan. Microsoft en Sony, de bedrijven achter de Xbox 360 en PlayStation 3 moesten met lede ogen toezien hoe de Wii met het grootste deel van de taart aan de haal ging. Het heeft een paar jaar geduurd, maar bijna vier jaar later zetten beide bedrijven de tegenaanval in. Sony bracht in september de PlayStation Move op de markt en Microsoft komt vandaag met Kinect voor de Xbox 360.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.