FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 oktober 2010

Identiteit omgekomen Duitsers Pakistan nog ongewis

Na de dood van acht Duitse islamisten bij een raketaanval in Pakistan is officieel nog niets over hun identiteit bekend. Aanvankelijk werd gesproken over vijf omgekomen Duitsers, maar dinsdag berichtten Pakistaanse bronnen dat het er acht waren. Het ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn liet dinsdag weten dat de zaak wordt onderzocht.

Een woordvoerder zei dat het ministerie en de Duitse ambassade in Islamabad informatie proberen in te winnen. Er is contact met de Pakistaanse autoriteiten, maar dat heeft nog niets stelligs opgeleverd.

De vermoedelijke Duitse islamisten kwamen maandagavond om bij een raketaanval, die naar wordt aangenomen door de Amerikaanse geheime dienst CIA werd uitgevoerd met een onbemand vliegtuig. De Duitsers hielden zich vermoedelijk in de omgeving van de stad Mir Ali in het aan Afghanistan grenzende tribale gebied Noord-Waziristan op om terreurtraining te ondergaan. Het zou gaan om dezelfde groep die volgens de CIA samen met twee Britten aanslagen voorbereidde in Europa.

Rabbijnen brengen korans naar Palestijnen

Zes rabbijnen uit joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben dinsdag een moskee bezocht waar maandag brand werd gesticht. Ze brachten twintig nieuwe korans mee, ter vervanging van de boeken die bij de brand beschadigd werden.

Rabbijn Menachem Froman uit de nederzetting Tekoah voerde het verzoeningsbezoek aan het Palestijnse dorp Beit Fajjar aan. Hij zei dat de brandstichters, die Hebreeuwse teksten waaronder het woord 'wraak' op de muren van de moskee verfden en waarschijnlijk in extremistische kringen onder de kolonisten moeten worden gezocht, 'tegen vrede' zijn.

Froman zei dat de rabbijnen hartelijk werden ontvangen. Hij zei dat het al zijn derde bezoek aan een moskee op de Westoever was die vermoedelijk door kolonisten in brand was gestoken.

Een lokale religieuze leider nam de korans in ontvangst. Hij zei de boeken aan te nemen namens de ongeveer negenduizend Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zitten.

Na het bezoek van de rabbijnen braken er schermutselingen uit tussen Palestijnse jongeren die stenen gooiden en Israëlische soldaten die traangas afschoten.


(Foto: Novum)

Apotheek zet bier in de etalage

Een Duitse apotheek prijst het beste medicijn ter wereld aan in de etalage. De apotheek van Raesfeld heeft geen Prednison of Aspirine in de etalage gezet, maar een tiental volle kratten bier. Het bier wordt aangeprezen met de slogan: 'Gezondheid is ons bier!'.

De 53-jarige apotheker Albert Koch wordt uiteraard vaak op zijn bijzondere etalage aangesproken. "Vele mensen vragen ons of wij inderdaad bier verkopen", verklaart hij. Dat niet, maar hij heeft naar eigen zeggen het gezegde 'Dit is mijn bier' nogal letterlijk genomen, en besloot een aantal kratten Krombacher in zijn etalage uit te stallen.

"Wij zijn bezorgd om de gezondheid van onze klanten. En dat is precies wat we met deze decoratie willen uitdrukken." Naast de kratten wordt overigens wel reclame gemaakt voor anti-hoofdpijntabletten. De etalage is hier te zien.

Opa doodgemept om Vietnamees lied

De politie van het Amerikaanse Laguna Woods heeft een 81-jarige man opgepakt wegens moord op zijn 94-jarige kamergenoot. De krasse knar wordt ervan beschuldigd het slachtoffer te hebben doodgeslagen omdat hij een Vietnamees liedje zong.

William Leo McDougall lag vrijdag samen met Manh Van Nguyen in een revalidatiekliniek bij te komen van een heupoperatie. Volgens de aanklagers ontstak McDougall in woede toen Van Nguyen ineens een Vietnamees liedje inzette. De man haalde hierop een metalen stang uit de wc en verkocht hiermee het slachtoffer een paar flinke klappen op zijn hoofd.

Een getuige die de moord aanschouwde schakelde direct de hulpdiensten in. Van Nguyen werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Hij is enige tijd later aan zijn verwondingen bezweken.

McDougall verblijft momenteel in de gevangenis. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan verdwijnt hij voor 25 jaar tot de rest van zijn leven achter tralies. Zijn borgsom is bepaald op 1 miljoen euro.

Nederwaard: Banaan in m'n broek

Snikkend had ze verklaard hoe ze zich schaamde voor haar partij, die Christelijke waarden als naastenliefde overboord wilde gooien. Ze was weggehoond door Bernd Zweers, die juist vond dat ‘bruggen bouwen’ de beste manier was om de vijand te bestrijden. Huilend had de oude mevrouw Van Lier haar zoon opgebeld. “Zelfs de ergste NSB’ers hadden na de oorlog niet de moed, te beweren dat hun landverraad was voortgekomen uit de gedachte dat ‘bruggen bouwen’ de beste manier was geweest om de Mof te bestrijden.”

UCI wacht op bankgarantie Astana

Astana houdt goede hoop om volgend seizoen deel uit te maken van de ProTour, de belangrijkste klasse in de wielersport. De Kazachse ploeg staat niet op de lijst van teams die een licentie hebben aangevraagd, maar lijkt daar op korte termijn alsnog aan te worden toegevoegd. Astana meldt dat er alleen nog een bankgarantie moet worden ingeleverd.

"Onze naam komt binnenkort alsnog op de lijst met teams die een aanvraag hebben ingeleverd", verzekert Astana in een persverklaring. "We hadden te weinig tijd om een bankgarantie in te leveren. Binnen enkele uren zal deze op het hoofdkantoor van de internationale wielerbond arriveren."

De UCI bevestigt tegenover wielersite Velonation de lezing van Astana. "Teams krijgen na 1 oktober nog de kans om hun aanvraag te voltooien", zegt een woordvoerder. "Ze kunnen dus nog wel degelijk een licentie krijgen." Het nieuwe Australische team Pegasus, waarvoor Robbie McEwen gaat rijden, zit in hetzelfde schuitje.


De Astanaploeg na het winnen van de Tour de France (Foto: Novum)

Ratelband haalt kinderen weg bij vrouw

Emile Ratelband heeft zijn twee kinderen weggehaald bij echtgenote Moon. De positiviteitsgoeroe, die niet meer samenwoont met zijn vrouw, kwam tot zijn daad omdat hij de twee bij ieder bezoek achteruit zag gaan.

Ratelband nam de bij Moon wonende kinderen, de 3-jarige Royce en de 1-jarige Emillio, vrijdag bij haar weg. "Als een der ouders ziet dat het met z'n kindjes niet goed gaat, moet hij actie ondernemen om erger te voorkomen", legt hij uit aan RTL Boulevard.

Zondag kreeg Ratelband bezoek van de politie, maar dat was volgens hem slechts ter controle 'of de kindjes alles hadden wat er voor hen moet zijn'. "En dat was ruim voorhanden."

De 61-jarige Ratelband gaf in juni 2007 zijn jawoord aan Moon. Al vlak na de bruiloft gaf zijn kersverse echtgenote aan er geen zin meer in te hebben. Sindsdien rollen de twee vechtend over straat. Momenteel bevinden zij zich in een scheidingsprocedure.

Nieuwe Rembrandt ontdekt

Bij het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen is een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het museum dacht dat het schilderij, Tobias en zijn vrouw, van de hand van een leerling van de bekende schilder was, maar Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering is er na onderzoek achtergekomen dat de zeventiende-eeuwse Hollandse meester het zelf heeft gemaakt.

Een woordvoerder van het museum heeft dit bevestigd. Het schilderij, dat het museum in langdurige bruikleen heeft van de Stichting Willem van der Vorm, was ondergebracht in een depot.

De Rembrandt-kenner kwam tijdens een onderzoek tot de ontdekking. Hij komt onder meer tot zijn conclusie omdat onder meer sprake is van het specifieke gevoel voor detail en gelijkenissen met eerdere werken. Wanneer Van de Wetering precies zijn ontdekking heeft gedaan, weet de woordvoerder niet.

Op het schilderij staat een echtpaar bij een open haard afgebeeld. De Hollandse meester heeft zijn werk over dat van een andere schilder heen geschilderd. De verflaag was inmiddels erg dun geworden, waardoor het werk eronder zichtbaar werd. Daarom was het naar een restaurateur gebracht.

Vanwege de ontdekking gaat het schilderij deze week weer terug naar het museum, waar het vanaf vrijdag een maand lang te zien zal zijn. Vervolgens gaat het terug naar de restaurateur, om daarna naar Japan te worden gebracht. Daarna komt het weer terug naar het Rotterdamse museum. Wat er dan met het schilderij gebeurt, is nog onduidelijk.

Schrijver Snelle Jelle overleden

Schrijver Ad van Gils is vrijdag overleden. Dat meldt uitgeverij Kluitman op de website. De auteur is 79 jaar geworden.

Van Gils werd bekend met zijn boeken over Snelle Jelle, een serie over het jonge voetbaltalent Jelle de Boer. Ook is hij de auteur van de serie over Joep Spikkel, een jongen die graag fietste. Verder schreef hij onder meer boeken over bedreigde diersoorten in Nederland en een trilogie voor volwassenen over de oorlog met de titel De Vos van de Biesbosch. Van Gils werd in 2002 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Gils begon pas op latere leeftijd met schrijven. Daarvoor zat hij bij de marine en vervolgens de luchtmacht. Omdat het militaire leven hem niet beviel, kwam hij uiteindelijk bij Philips terecht. Toen hij 44 jaar was moest Van Gils vanwege zijn gezondheid stoppen met werken. Daarop pakte hij het schrijven op, aldus Kluitman.

Wayne Rooney op tweede huwelijksreis

Wayne Rooney heeft het nu alweer bijgelegd met zijn vrouw. De twee tortelduifjes verblijven vier dagen in Praag om daar een 'tweede huwelijksreis' te houden. 

De 24-jarige speler van Manchester United kwam uitgebreid in het nieuws nadat het bekend was geworden dat hij regelmatig intiem contact heeft met enkele dames van lichte zeden. 

Het koppel heeft de 'sensuous experience' genomen. Een receptioniste van het hotel waar ze verblijven: "Je wordt gemasseerd, daarna worden jullie alleen gelaten in een kamer met kaarslicht. Dan kun je genieten van een stoombad of een jacuzzi. Ideaal voor huwelijksreizen."

Ondanks dat de viespeuk maar liefst tweehonderd bordelen van binnen heeft gezien, heeft hij het kunnen bijleggen met zijn vrouw. Hij is zelfs van plan naar de kerk te gaan.

Reacties op groen licht kabinet

Hieronder volgt een overzicht van reacties op Twitter van politici op overeenstemming VVD, CDA en PVV over minderheidskabinet met gedoogsteun.

"Ik heb zojuist Mark Rutte felicitaties gestuurd voor het succesvol afronden van de informatie." GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

"PVC1 moet met minimale meerderheid erg oppassen dat geen van de leden gedetineerd is op stemmingsdagen." Marianne Thieme, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, over het aanstaande nieuwe kabinet.

"Het is duidelijk. De informatiekaravaan trekt verder. Geblaf is verstomd. Finish komt voor Rutte na meer dan 100 dgn in zicht." Arie Slob, Kamerlid ChristenUnie.

"Politieke gevarendriehoek: CDA in greep van PVV; Dissidenten onder druk van CDA; Wilders in tang van tandem Koppejan-Ferrier..." Kees Verhoeven, Kamerlid D66.

Gouden Griffel voor Remmerts de Vries

De Gouden Griffel voor het beste Nederlandse kinderboek is dit jaar gewonnen door Daan Remmerts de Vries. Hij kreeg de prijs voor zijn boek Voordat jij er was dinsdagavond uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Voordat jij er was gaat over het scheppingsverhaal en is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. De jury roemt Remmerts de Vries om zijn 'trefzekere stijl, de zwierige en subtiele illustraties en de onnadrukkelijke filosofische laag, waarmee een originele en creatieve twist wordt gegeven aan een van de oudste verhalen ter wereld'.

Remmerts de Vries schreef het boek in samenwerking met illustrator Philip Hopman. De twee zijn ook verantwoordelijk voor het prentenboek van de Kinderboekenweek, Stimmy of Het oerwoud in de stad.

Remmerts de Vries, die in 1962 werd geboren, schrijft en illustreert boeken voor verschillende leeftijden. In 1990 verscheen zijn eerste prentenboek Zippy en Slos. In 2003 won hij de Gouden Griffel voor het boek Godje en in 2005 een Zilveren Griffel voor De Noordenwindheks.

Het Kinderboekenbal vormt de opening van de Kinderboekenweek, die duurt tot en met volgende week zaterdag. Motto van de week is dit jaar 'de grote tekententoonstelling - beeldtaal in kinderboeken'.

Brazilianen zien lijken op Google Streetview

Minder dan een week nadat de Braziliaanse versie van Google Street View online kwam hebben gebruikers iets voorgeschoteld gekregen dat ze vermoedelijk liever niet zouden zien: op close-upfoto's van het straatbeeld zijn lijken te zien.

Een van de afbeeldingen werd vorige week geplaatst op de website van tv-zender Globo G1. Op de foto is een lichaam te zien dat is toegedekt en is omringd met bloedvlekken op een drukke straat in Rio de Janeiro. Andere lokale media hebben bericht dat er ook stoffelijke overschotten staan op close-upafbeeldingen van andere steden.

Het was nog onduidelijk hoeveel lichamen er in totaal zijn ontdekt, maar Google zei dinsdag in een verklaring dat 'alle afbeeldingen van alle lichamen zijn verwijderd' uit Street View.

Newcastle verzoekt FA stappen te ondernemen tegen De Jong

De Engelse voetbalbond (FA) is door Newcastle United verzocht stappen te ondernemen tegen Nigel de Jong.

De middenvelder van Manchester City blesseerde dit weekeinde Hatem Ben Arfa zwaar. De speler van Newcastle liep een dubbele beenbreuk op na een doldrieste tackle van De Jong, die vanwege zijn gemene spel uit de selectie van Oranje is gezet.

Newcastle stuurde een aangetekende brief naar de FA, waarin de club de bond verzoekt stappen te ondernemen. "De club heeft de FA gevraagd een passende straf aan De Jong te geven", luidde een verklaring van Newcastle.

"De overtreding van De Jong was naar de mening van Newcastle veel te hard en onnodig." Het is echter allerminst zeker of de FA ook daadwerkelijk kan optreden, daar de scheidsrechter van dienst het voorval beoordeelde en geen overtreding zag in de tackle van De Jong. Newcastle vroeg de FA ook om de verrichtingen van de arbiters onder de loep te nemen.

Rutte: nieuwe regering binnenkort op bordes

VVD-leider Mark Rutte verwacht dat de nieuwe regering binnenkort kan aantreden. Dat zei hij dinsdag na afloop van een overleg dat hij, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders met informateur Ivo Opstelten (VVD) hadden. "We hebben vastgesteld dat een meerderheid van 76 zetels bestaat voor dit kabinet", zei Rutte.

Informateur Opstelten werkt daarom aan zijn eindverslag, zei Rutte. De VVD-leider wordt nu waarschijnlijk door koningin Beatrix benoemd tot formateur. De toekomstige premier vindt het echter nog te vroeg voor felicitaties. "Ik feliciteer mezelf pas als ik op het bordes sta. Maar het gaat wel de goede kant op." Rutte was opgelucht dat de twee dwarsliggers bij het CDA, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, uiteindelijk hun verzet hebben gestaakt. "Ik ben er ontzettend blij mee."

Ook Wilders is blij dat de CDA-fractie zich dinsdagmiddag unaniem achter het regeer- en gedoogakkoord heeft geschaard. Hij voorziet geen problemen met de twee voormalige dissidenten in de CDA-fractie, die zeiden dat ze hun bezwaren tegen samenwerking met de PVV houden. "Zij hebben toegezegd dat ze de voorstellen van het kabinet kritisch gaan beoordelen. Dat is hun geraden ook, want daar worden zij, net als alle Kamerleden, door de belastingbetaler iedere maand voor betaald."

Wilders vindt het belangrijk dat er geen wijzigingen in het gedoogakkoord zijn aangebracht. "De PVV heeft geen water bij de wijn hoeven doen." Hoewel Wilders slechts gedoogsteun geeft aan het kabinet en geen bewindspersonen levert, gaf hij te kennen dat hij achter de schermen wel wordt betrokken bij het formeren. Naar verwachting gaat Rutte deze week nog op zoek naar ministers en staatssecretarissen.

Verhagen wees er op dat de uitkomst van de CDA-fractievergadering betekent dat het nieuwe kabinet kan rekenen op een 'vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal', zoals in de opdracht van Beatrix aan de informateur stond.

En dat Koppejan en Ferrier hun bezwaren houden en de voorstellen van de nieuwe regering op het gebied van immigratie en asiel extra kritisch bekijken, vindt Verhagen evenals Wilders alleen maar goed. "Het zou vreemd zijn als de Kamerleden een minderheidskabinet blindelings volgen. Ook bij een meerderheidskabinet moeten bewindslieden altijd de regeringsfracties overtuigen van de voorstellen die zij indienen", aldus Verhagen.


Rutte: regering kan binnenkort aantreden (Foto: Novum)

Commandant verkrachters Congo opgepakt

Militairen van het Congolese leger en de VN-macht in Congo hebben de rebellencommandant opgepakt wiens manschappen zich massaal hebben vergrepen aan vrouwen in het oosten van het land. Dat heeft het hoofdkantoor van de VN dinsdag in New York bekendgemaakt.

Het gaat om een bevelhebber van de Mai Mai met de naam Mayele. Hij zou een van de commandanten zijn in de streek Walikale, waar guerrillastrijders tussen 30 juli en 2 augustus ongeveer 250 vrouwen verkrachtten.

Margot Wallstrom, bij de VN verantwoordelijk voor het bestrijden van seksueel geweld in gewapende conflicten, noemde de arrestatie 'een overwinning voor het recht, vooral voor de talrijke vrouwen die verkracht zijn of andere vormen van seksueel geweld hebben ondergaan'.

[Video] Vrouw naait klusjesman dubbel

Een 42-jarige, Taiwanese elektricien heeft in augustus een klusje gedaan bij een vrouw van middelbare leeftijd. Omdat de huisvrouw geen geld had, bood ze aan de klusjesman in natura te betalen. De man, die graag gebruikmaakte van het aanbod, is door de vrouw na afloop aangeklaagd wegens aanranding.

De klusjesman vroeg na de klus om geld, maar de vrouw kon hem niet betalen. Ze beloofde hem haar oude tv, maar de waarde hiervan stond niet in verhouding tot de werkzaamheden. De vrouw wist het echter goed gemaakt. Als de man haar nog dertig Amerikaanse dollar gaf, zou ze met hem het bed induiken.

Zo gezegd, zo gedaan. Na de wip wilde de man haar tv meenemen, maar de vrouw kwam tussenbeide. Omdat de elektricien zich bekocht voelde, kwam hij terug om verhaal te halen. Hierop bood de vrouw hem haar waterkoeler aan en verleidde hem opnieuw. Na deze tweede wip eiste de vrouw nog meer geld van de klusjesman.

De beste man wilde hier echter niets van weten en vertrok. Later vertelde de vrouw aan haar vriend dat zij was verkracht. Het tweetal confronteerde de elektricien, maar deze vertelde dat de vrouw toestemming gaf omdat ze niet wilde betalen. Na een woordenwisseling ging het drietal naar het politiebureau van Jilóng. 

De aanklager geloofde uiteindelijk niet dat de man zichzelf had opgedrongen aan de klant. Deze besloot de elektricien te ontslaan van alle rechtsvervolging.


Gelukkig legt dit filmpje het nog even duidelijk uit...

Zilver kwijt na opsteken middelvinger

De Australische worstelaar Hassene Fkiri is gediskwalificeerd op de Gemenebest Spelen. Fkiri werd aanvankelijk tweede bij het Grieks-Romeins worstelen onder 96 kilo. Na de verloren finale weigerde hij echter zijn tegenstander de hand te schudden en stak zijn middelvinger op naar de jury.

Volgens de coach van Fkiri had Anil Kumar, die de finale won, Fkiri aan zijn nek getrokken waardoor de Australische worstelaar boos werd. "Ik had hem nog gewaarschuwd dat dat kon gebeuren. Ik denk dat hij de controle over zichzelf verloor. Normaal is het een hartstikke aardige jongen, of hij nou wint of verliest."

Tien teams zeker van ProTourlicentie

De Internationale Wielrenunie UCI heeft vandaag een lijst met tien wielerploegen vrijgegeven die voor volgend jaar zeker zijn van een ProTourlicentie.

Tot die formaties behoort ook de Rabobank. Opvallend is dat Astana, waar drievoudig tourwinnaar Alberto Contador dit seizoen voor reed, niet tot de ploegen behoort. De formatie uit Kazachstan heeft volgens de mededeling van de UCI geen ProTourlicentie voor volgend jaar aangevraagd.

De UCI heeft nog acht licenties voor de hoogste divisie van het profwielrennen te vergeven. Daarvoor zijn nog tien ploegen in de race, onder meer het Nederlandse Vacansoleil. De licentie is nodig om zeker te zijn van startrecht in de wedstrijden van de World Tour, waar alle belangrijke klassiekers en de drie grote ronden in zijn opgenomen. Skil-Shimano heeft de status van Pro Continentale ploeg aangevraagd.

Duke Nukem Forever demo via Borderlands: GOTY

Zoals een maand terug bevestigd werd door Randy Pitchford, baas van Duke Nukem Forever ontwikkelaar Gearbox, krijgt Duke Nukem Forever een demo. Vandaag is daar meer over bekend geworden. 

Mocht je als een van de eersten de hete adem van de Duke willen voelen dan kun je dit realiseren door Borderlands: Game of the Year Edition te kopen. Deze game, van uitgever Take Two en eveneens ontwikkeld door Gearbox, bevat naast vier te downloaden episodes ook een lidmaatschap van de Duke Nukem Forever First Access Club.

Leden van deze club hebben de mogelijkheid om als eerste de Duke Nukem Forever demo te spelen en een keur aan onaangekondigde content te verstouwen. De Borderlands: Game of the Year Edition staat gepland voor half oktober op PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Of de demo vanaf ditzelfde moment beschikbaar zal zijn is niet bekend.

Toivonen: "Uitspraak verkeerd vertaald"

Ola Toivonen baarde dinsdag opzien door te zeggen dat Nederland op het WK in Zuid-Afrika speelde als varkens. Dat is echter niet wat de Zweed gezegd zou hebben, en hij krijgt daarbij bijval van de journaliste die hem interviewde, Petra Thoren.

"De uitdrukking is vanuit het Zweeds helemaal verkeerd geïnterpreteerd", aldus Toivonen. Volgens Thoren gebruikte de PSV'er nooit het woord varkens. "Ola gebruikte de uitdrukking griseri, wat je op z'n Engels als 'piggery' kunt vertalen. Dat betekent in Zweden heel hard en fysiek voetballen, maar je mag dat niet letterlijk interpreteren als 'varkens'", aldus de journaliste.

Toivonen zei in het interview dat er bij Nederland een aantal 'varkens' rond liepen. "Op het middenveld lopen er twee die je willen opvreten", wees hij op Mark van Bommel en Nigel de Jong. Overigens kijkt de Zweed uit naar de ontmoeting, en was hij blij dat De Jong uit de selectie is gezet na zijn overtreding. "Ik denk dat ze enorm gedisciplineerd zullen voetballen. Het is een sleutelduel in de poule en ze zullen ons niets cadeau geven."

Tankink moet afzeggen voor Parijs - Tours

Bram Tankink  zal komende zondag niet kunnen deelnemen aan Parijs - Tours. De renner van Rabobank moest vandaag met maagklachten afstappen in de Frank Vandenbroucke Memorial.

De deelnames van Maarten Tjallingii en Joost Posthuma voor zondag is twijfelachtig. Beide raakten vandaag betrokken bij een grote valpartij.  Tjallingii hield een diepe vleeswond in zijn hand aan over, terwijl Posthuma een pijnlijke bult op zijn rug opliep.

"Maarten Tjallingii wil zelf met alle geweld naar Parijs- Tours en ik denk dat ik hem niet tegen kan houden", vertelt ploegleider Erik Dekker tegen Rabosport. "Met Joost moeten we even afwachten hoe die rugblessure zich ontwikkelt."

ServiŽ neemt criminelen onderscheidingen af

De Servische president Boris Tadic heeft van vier veroordeelde criminelen de medailles afgenomen die ze kregen nadat ze dienst hadden gedaan in de Balkanoorlog in de jaren negentig. Tadic zei in een verklaring dat het viertal heeft gehandeld 'tegengesteld aan de openbare orde en de moraal' en de eerbewijzen niet langer verdienen.

Een van de mannen van wie de eerbewijzen werden afgenomen is Milorad Ulemek, een voormalige paramilitair die is veroordeeld voor de liquidatie van de Servische premier Zoran Djindjic en de moord op de Servische president Ivan Stambolic. Ulemek zit op dit moment een celstraf van veertig jaar uit.

De andere drie mannen van wie de medailles zijn afgenomen zijn handlangers van Ulemek. Alle vier waren trouwe volgelingen van de nationalistische leider Slobodan Milosevic, die oorlog voerde met Kroatië, Bosnië en Kosovo.


'Milorad Ulemek' (Foto: Novum)

Pastoor: Meisje voelde banaan, geen stijve penis

In Wales dient momenteel een rechtszaak tegen de zestigjarige dominee van een evangelische kerk. Pastoor David Morris uit Carmarthen moet terechtstaan wegens aanranding van een destijds twaalfjarig meisje. De gelovige blijft echter ontkennen. "Ze moet een banaan in mijn broek hebben gevoeld", luidt zijn verweer.

De aanranding zou veertien jaar geleden hebben plaatsgevonden, maar het nu 26-jarige slachtoffer heeft pas onlangs aangifte gedaan. Morris gaf het meisje bijles in Engels terwijl zij stijf tegen hem aan zat. "Hij (Morris-red.) zei dat hij regelmatig een banaan in zijn broekzak meedroeg", vertelde de aanklager vandaag in de rechtbank. "Hij beweert dat het mogelijk is dat het meisje deze aanvoelde voor zijn erecte penis."

Het slachtoffer beweert echter dat Morris haar hand op zijn kruis had gelegd tijdens de privéles. Volgens de aanklager werd de pastoor tijdens de les steeds handtastelijker. "Het ging van kriebelen op haar hand, via haar arm omhoog." Vervolgens pakte hij haar hand en plaatste deze op zijn kruis, waar het meisje duidelijk een bobbel voelde.

Het vermeende slachtoffer hulde zich jaren in stilzwijgen, tot ze op een gegeven moment samen met haar verloofde met Morris afsprak bij een tankstation aan de snelweg. "Toen hij aankwam, ging hij zitten", vertelde de vrouw. "Vervolgens stond hij op, pakte een banaan en zette hem neer op tafel. 'Dit moet jij hebben gevoeld', zei hij tegen mij."

Het meisje vertelde haar moeder op de dag van de aanranding wat de pastoor had gedaan, maar het enige dat moederlief deed was de bijlessen stopzetten. Haar familie bleef gewoon omgaan met de pastoor omdat ze dol op de beste man waren. De vrouw beweert ook dat Morris haar en haar zus meenam de stad in om onderbroeken te kopen nadat hij hun cider had gegeven in de kroeg. Het slachtoffer was toen nog maar een meisje van twaalf, hooguit dertien jaar. De pastoor ontkent iets te maken te hebben met de aanranding, die zou hebben plaatsgevonden tussen december 1995 en december 1996.


Beter een banaan in je oor dan in je broek

Twaalf terreurverdachten gearresteerd in Frankrijk

De politie in het zuiden van Frankrijk heeft dinsdag twaalf personen gearresteerd bij acties tegen vermoedelijke islamitische terreurnetwerken. Drie mannen zouden behoren tot een netwerk dat strijders voor de oorlog in Afghanistan rekruteerde. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De arrestaties werden verricht bij twee verschillende operaties die bij toeval op dezelfde dag plaatsvonden. Bij een van de operaties werden negen verdachte militanten aangehouden in Marseille en een aantal voorsteden. Er werden een automatisch geweer en een luchtdrukpistool in beslag genomen.

Bij de andere operatie werden twee mannen aangehouden, een in Marseille en een in Bordeaux. Volgens een medewerker van de politie hebben agenten van de contraterroristische dienst DCRI de verdachten aangehouden vanwege banden met een groep die huisvesting en valse papieren regelde voor islamitische militanten die naar Frankrijk willen komen. Bovendien worden de twee ervan verdacht banden te hebben met een Fransman die vorige maand in het Italiaanse Napels werd gearresteerd op verdenking van banden met een Afghaanse groep die strijders voor de oorlog rekruteerde.

"Deze ochtend werden er in Marseille en Bordeaux acties uitgevoerd die hebben geleid tot drie arrestaties die direct verband houden met de strijd tegen het terrorisme", aldus de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux tijdens een vragenuurtje in de Nationale Assemblée. Over de negen andere arrestaties zei hij niets.

Cruijff vindt verbanning De Jong terecht

Johan Cruijff vindt dat bondscoach Bert van Marwijk de juiste beslissing heeft genomen door Nigel de Jong uit de selectie van Oranje te zetten. De middenvelder van Manchester City bezorgde Hatem Ben Arfa van Newcastle United zondag een dubbele beenbreuk. De Jong ligt al geruime tijd onder vuur vanwege zijn harde spel.

"Hij is nu al drie keer over de schreef gegaan", zegt Cruijff. "De Jong moet begrijpen dat hij een voorbeeld is voor jonge spelers. Ik vind dat Van Marwijk een goede keuze heeft gemaakt."

De Jong raakte het afgelopen jaar veelvuldig in opspraak over zijn harde spel. Zo ging hij tijdens de WK-finale over de schreef met een karatetrap op de borst van Spanjaard Xabi Alonso. In het voorjaar brak hij tijdens een oefeninterland ook al een been van de Amerikaan Stuart Holden.

'Wachtwoorden kinderen zijn makkelijk te kraken'

Zeventig procent van de wachtwoorden van kinderen is makkelijk te kraken. Dat blijkt uit een wachtwoordentest in het kader van de voorlichtingscampagne WifiWijs. De campagne is een initiatief van de Stichting Media Rakkers en onder meer UPC en T-Mobile en heeft als doel kinderen bewust te maken van 'mobiel leven'.

De wachtwoordtest stond in een speciale editie van de Donald Duck die kinderen gratis kregen bij jeugdbladen van uitgeverij Sanoma. Zo kwam de test bij 1,2 miljoen kinderen tussen de 8 en 16 jaar terecht. Ruim vierduizend kinderen hebben de test de afgelopen dagen gedaan. Drie kwart van de deelnemers wijzigde na de test zijn paswoorden.

Media Rakkers, dat namens onder meer onderwijsinstellingen, de overheid en maatschappelijke organisaties het commerciële bewustzijn van kinderen vergroot, vindt het aantal slechte wachtwoorden zorgbarend. Wel is de organisatie blij dat veel kinderen uiteindelijk hun wachtwoorden hebben aangepast.

Een woordvoerder van Media Rakkers had ook nog een tip voor een goed wachtwoord. "Neem een zinnetje in je hoofd, neem de eerste letter van die woorden en plak daar je lievelingscijfer en nog een teken aan vast. Dan heb je topwachtwoorden."


(Foto: Novum)

Hertengewei doorboort hoofd meisje

Een twaalfjarig meisje is bij een bizar ongeval gespietst aan een hertengewei. Daardoor raakte het kind levensgevaarlijk gewond.

Het meisje zat op de achterbank van een auto toen de wagen in botsing kwam met een hert op straat in het Duitse Mittelhessen. Het gewei van het hert versplinterde het raam om vervolgens het hoofd van het meisje te doorboren.

De 34-jarige vader die achter het stuur zat kwam er bij het ongeluk met lichte verwondingen vanaf. Een voorbijkomende autobestuurder heeft het meisje naar het ziekenhuis gebracht. Het kind ligt op de intensive care. Het is niet bekend hoe het met het hert is afgelopen.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 40

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Anderlecht, met Mbark Boussoufa in de basis, speelde donderdag zijn tweede groepswedstrijd in de Europa League. Hadjuk Split was de tegenstander.Het bleef lang 0-0 maar in de extra tijd werd het alsnog 1-0 voor Hadjuk dankzij een treffer van Ante Vukusic. Een paar dagen later was in de Belgische competitie Standard de tegenstander. Anderlecht verloor met grote cijfers, het werd 5-1. Boussoufa maakte met een mooi schot met links de enige treffer voor Anderlecht.

KSC Lokeren, met Donovan Deekman in de basis, won de thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot met 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd vlak voor tijd gemaakt door Koen Persoons.

In de Europa League ging Club Brugge midweeks met 2-1 onderuit tegen Villarreal. Na een half uur spelen moesten de Belgen met tien man verder nadat Vargas met rood van het veld werd gestuurd. Ryan Donk zorgde nog voor de gelijkmaker maar in de tweede helft besliste Gonzalo de wedstrijd. Club Brugge won afgelopen weekend op eigen veld de topper in de Belgische competitie tegen AA Gent met 3-2. Kouemaha, Geraerts en Vargas brachten Club, met Ryan Donk in de basis, na een halfuur met 3-0 voor, maar na tegentreffers van El Ghanassy en Thijs werd het nog een ongemeen spannend slot.

 

In de Engelse Premier League won Wigan Athletic met 2-0 thuis van Wolverhampton. Bij de thuisclub kwam Ronnie Stam in de tweede helft als invaller in het veld. Newcastle United, met Tim Krul in het doel, verloor met 2-1 van Manchester City. De wedstrijd werd ontsierd door de zware blessure van Hatem Ben Arfa. De Fransman werd in de vierde minuut van het duel onderuitgehaald door Nigel de Jong en brak daarbij zijn linker scheen- en kuitbeen.

In de npower championship speelde Swansea City met 0-0 tegen Derby County. Bij de thuisclub stonden doelman Dorus de Vries en Cedric van der Gun in de basis. Swansea staat in de stand achtste met zestien punten uit tien duels.

Marcel Seip stond bij Plymouth Argyle in de basis in de competitiewedstrijd tegen Hartlepool. Hartlepool zegevierde met 0-1 door een treffer van McSweeney drie minuten voor tijd. In de npower League staat Plymouth zeventiende met twaalf punten uit tien wedstrijden.

 

In de Cypriotische competitie heeft AEK Larnaca opnieuw een zege geboekt. Ditmaal werd Alki Larnaca met 1-2 verslagen. Gregoor van Dijk was verantwoordelijk voor de openingstreffer. Ook Kevin Hofland, Edwin Linssen en Danny Schenkel maakten deel uit van de selectie. Dankzij de overwinning neemt AEK Larnaca na vijf speelrondes de derde plek in. De achterstand op koploper Anorthosis Famagusta bedraagt twee punten. De ploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy in de basis stond, won op bezoek bij AEL Limassol met 1-3.

Brøndby IF heeft opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden in de Deense competitie. In eigen huis bleek laagvlieger AC Horsens met 0-1 te sterk. Het verlies betekende de vierde nederlaag op rij voor de ploeg. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee. Door het verlies liep de achterstand op FC Kopenhagen op naar maar liefst veertien punten. Esbjerg fB blijft in de onderste regionen van de ranglijst hangen. Afgelopen weekend deelde de ploeg de punten met FC Nordsjælland. Na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. Tim Janssen begon in de basis bij Esbjerg, maar werd tien minuten voor tijd gewisseld.

Adelaide United gaat ook na dit weekend aan de leiding in de Australische A-League. Ditmaal werd Sydney FC met 1-2 verslagen. Sergio van Dijk begon in de basis, maar werd na een uur spelen gewisseld. De voorsprong op nummer twee Brisbane Roar bedraagt inmiddels zes punten.

Patrick Zwaanswijk was goud waard voor zijn ploeg Central Coast Mariners in de wedstrijd tegen North Queensland Fury. Onze landgenoot wist in de laatste minuut de winnende treffer te scoren. De wedstrijd eindigde in een 3-2 einstand. Aan de kant van North Queensland Fury begon Dyron Daal in de basis, maar hij mocht tien minuten voor tijd met twee gele kaarten op zak het veld verlaten. Central Coast Mariners steeg door de overwinning naar de derde plaats. Ook Gold Coast United boekte afgelopen weekend een mooi resultaat. In eigen huis werd Wellington Phoenix met 3-1 verslagen. Bas van den Brink startte de wedstrijd vanaf de bank, maar mocht een kwartier voor tijd invallen. De ploeg staat na dit weekend op de vierde plaats.

 


Borussia Mönchengladbach bleef tegen VFL Wolfsburg steken op een 1-1 gelijkspel. Ondanks deze uitslag blijft de ploeg op de tiende plek staan. Marcel Meeuwis begon op de bank en kwam hier niet meer vanaf.

Red Bull Salzburg wist uit tegen SV Ried een 1-2 zege te bewerkstelligen, door deze overwinning klimt de ploeg van trainer Huub Stevens naar de zevende plek. David Mendes da Silva scoorde in de 59ste de eerste goal en kreeg in dezelfde minuut een gele kaart.

In Italië verloor Monza kansloos met 4-0 van Gubbio en staat nu laatste in de Serie B. Keeper Sander Westerveld deed de gehele wedstrijd mee en landgenoot Stefano Seedorf kwam in de 53ste minuut in het veld.

Het Levski Sofia van Dustley Mulder en Seringho Greene speelde met 1-1 gelijk tegen OFC Silven 2000 en staat nu eerste in de Bulgaarse competitie. Beide speelden de gehele wedstrijd mee, maar wisten niet tot score te komen.


St. Gallen wist met 1-2 te winnen van AZ Bellinzona en klimt hierdoor naar de negende positie. Tim Bakens speelde de gehele wedstrijd mee en Sandro Calabro kwam in de 81ste minuut in het veld om nog even mee te doen.

Soldaat schiet gewonde Afghaan dood

Een Canadese soldaat is op non-actief gezet, omdat hij in 2008 een gewonde opstandeling in Afghanistan doodschoot. De militaire rechtbank heeft wel besloten dat kapitein Robert Semrau niet naar de gevangenis hoeft.

Semrau moet zijn rang als kapitein inleveren en wordt gedegradeerd tot luitenant. In oktober 2008 werd Semrau ervan beticht dat hij tot twee keer met zijn geweer op een stervende Afghaanse rebel schoot in de provincie Helmand. De jury sprak Semrau vrij van de aanklachten moord en poging tot moord. Sommige juryleden vonden dat de militair de opstandeling een genadedood had geschonken op het strijdveld.

Voor dit incident stond Semrau bekend als een keurige militair. De aanklagers hadden tegen de soldaat een gevangenisstraf geëist van twee jaar en ontslag uit het leger. De familie en voorstanders van Semrau beweren dat het oneerlijk is dat de man terecht staat, omdat hij een beslissing moest nemen, terwijl hij onder zware druk stond.

'Geesten opgeroepen voor moord op Dirk Post'

Voorafgaand aan de moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk hebben het slachtoffer, de hoofdverdachte in de zaak en de twee medeverdachten in het Urkerbos geprobeerd geesten op te roepen. Dat meldt het Radio1-programma Dit is de Dag dinsdag op basis van diverse bronnen.

Of er een verband is tussen de seance en de moord is niet duidelijk, zegt een medewerker van het programma. "Maar dat ze hebben geprobeerd geesten op te roepen, is een feit."

Volgens het programma is in Urk na de moord veel geïnvesteerd in voorlichting over het oproepen van geesten. Zo zouden verschillende kerken hun jongerengroepen hebben gewezen op de risico's van glaasje draaien en andere occulte praktijken. Ook zou een jongerenwerker er speciaal op zijn toegerust.

Expert op het gebied van jongeren en occultisme Robert Doornenbal, verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede, stelt dat veel jongeren in hun zoektocht naar het bovennatuurlijke zich bezig houden met glaasje draaien. Volgens hem is de 'duistere spiritualiteit' niet zo onschuldig als het lijkt. "Het is spannend, maar heel snel daarna krijg je angst, soms in heftige vormen als slapeloosheid. Dat gebeurt zelfs bij jongeren die sceptisch staan tegenover geesten. Het laat dus hele nare sporen na."

Dirk Post werd 17 november in het Urkerbos een groot aantal keer in zijn bovenlichaam gestoken. Voorbijgangers vonden zijn lichaam een dag later in het bos.

Tegen de 16-jarige hoofdverdachte van de moord is dinsdag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor maximaal zes jaar geëist. Hij heeft bekend de messteken te hebben uitgedeeld. Waarom hij Post doodstak, is niet duidelijk. De twee minderjarige medeverdachten in de zaak staan woensdag voor de rechter.

Busje rijdt van klif: twaalf doden

Een personenbusje is dinsdag op een bochtige onverharde bergweg in Nepal van de weg geraakt en van een klif gereden. De bus viel tientallen meters omlaag. Twaalf hindoepelgrims kwamen om het leven en drie raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een van de inzittenden wist tijdig uit het voertuig te springen en bleef ongedeerd. De drie gewonden worden behandeld in een ziekenhuis.

De bus was op weg naar een tempel. Wat de oorzaak van het ongeluk is wordt onderzocht.

Viviani wint Memorial Frank Vandenbroucke

Elia Viviani heeft de allereerste editie van de Memorial Frank Vandenbroucke gewonnen. De 20-jarige Italiaan kwam in de straten van Binche na 200 kilometer solo aan. De Deen Jakob Fuglsang won de sprint van de achtervolgende groep voor de Nederlander Rob Ruijgh.

De Italiaanse Liquigas-rijder maakte in de slotfase een indrukwekkende sprong uit het peloton. Eerst bereikte hij een groepje koplopers, die hij vervolgens al snel weer achterliet. Gert Steegmans probeerde Viviani nog wel te achterhalen, maar slaagde daar niet in en finishte als vierde.

De koers door Wallonië staat dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer op de UCI-kalender. In 1996 won Frank Vandenbroucke de laatste editie, die toen door het leven ging als Binche-Doornik-Binche. Als eerbetoon aan de vorig jaar oktober overleden Vandenbroucke werd de opnieuw in het leven geroepen wedstrijd vernoemd naar de oud-coureur.

KNVB blokkeert kaarten Nederland - Zweden

De KNVB heeft ruim vijfhonderd toegangskaarten voor het EK-kwalificatieduel Nederland - Zweden op 12 oktober geblokkeerd. Het betreft tickets waarvan de voetbalbond zeker weet dat ze via de 'zwarte markt' zijn verhandeld. De KNVB meldde dinsdag dat ook nog zevenhonderd verdachte toegangskaarten worden onderzocht.

De voetbalbond adviseert de supporters van Oranje de lijst met geblokkeerde kaarten te checken. Wie in bezit is van een 'foute' kaart, wordt door de KNVB aangeraden geld terug te vragen bij de verkopende partij. Daarnaast verzoekt de KNVB bezitters van een geblokkeerde kaart zich bij de bond te melden, zodat de KNVB de zwarthandelaren kan aanpakken.

KNVB blokkeert kaarten Nederland - Zweden
KNVB blokkeert kaarten Nederland - Zweden (Foto: ANP)

NBA Jam krijgt beroemdheden

Het is traditie in de NBA Jam-serie dat er in elke game verstopte karakters zitten van verschillende beroemdheden en dit jaar zal niet anders zijn dan anders. Er zijn nu drie teams bekendgemaakt en dat zijn een democratisch-team, een republikeins-team en een Beasty Boy-team.

Het democratisch-team bestaat uit Obama, de Clintons, Joe Biden en Al Gore. Het republikeins-team bestaat uit Bush, Sarah Palin, John McCain en Dick Cheney. Uit welke leden het Beasty Boy-team bestaat is nog niet bekend. De reden waarom NBA Jam zo succesvol is ligt aan het feit dat ze niet proberen een goed sportspel te zijn maar gewoon een goed computerspel.

NBA Jam is een arcade-spel dat zwaar over-the-top is en de verschillende dingen die gebeuren terwijl je speelt maken deze game een succes. NBA Jam komt 8 oktober uit op de Wii en rond de feestdagen naar de PS3 en Xbox 360.

Obama

Geblesseerde Alex zegt af voor BraziliŽ

Chelsea-verdediger Alex heeft zich geblesseerd afgemeld voor de Braziliaanse ploeg. De oud-PSV'er heeft last van een dijbeenblessure die hij zondag in de slotfase van het duel met Arsenal opliep. Even daarvoor had hij de 2-0 gescoord. Na een onderzoek werd duidelijk dat Alex naar schatting drie weken niet in actie kan komen, meldt Chelsea dinsdag.

Brazilië speelt de komende week twee oefeninterlands. Donderdag nemen de Goddelijke Kanaries het in Abu Dhabi op tegen Iran. Maandag is in het Engelse Derby Oekraïne de opponent.


Alex zegt geblesseerd af(Foto: Novum)

Activisten willen opnieuw Gazastrook bereiken

Ongeveer vijfhonderd Aziatische activisten willen proberen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Dat meldde de Turkse liefdadigheidsinstelling Foundation of Humanitarian Relief (IHH) dinsdag.

IHH was de drijvende kracht achter de noodlottige poging om in mei de Gazablokkade te doorbreken. Die poging eindigde in bloedvergieten, toen Israëlische commando's de vloot enterden en het tot een gewelddadig treffen kwam, dat negen activisten het leven kostte.

De nieuwe vloot reist van Pakistan naar Iran en vervolgens in de richting van de Gazastrook.

Liefdadigheidsorganisatie IHH organiseert het Turkse deel van de reis.

Activisten willen opnieuw Gazastrook bereiken
Activisten willen opnieuw Gazastrook bereiken (Foto: ANP)

Egyptische krant ontslaat dissidente hoofdredacteur

De vooraanstaande Egyptische krant Al-Dustour heeft zijn hoofdredacteur ontslagen. De hoofdredacteur, Ibrahim Eissa, is een uitgesproken criticus van de regering. Volgens journalisten is in Egypte sprake van onderdrukking van de media nu de parlementsverkiezingen voor de deur staan.

Vlak voordat Eissa werd ontslagen, waarschuwde hij in een redactioneel commentaar voor een regeringscampagne tegen kritiek in de media met het oog op de komende verkiezingen. "Het Egyptische regime kan niet stoppen met valsspelen tijdens de verkiezingen, dus de enige oplossing voor de autoriteiten is meldingen over stembusfraude de kop in te drukken, in plaats van te stoppen met de fraude", schreef Eissa. "Het resultaat daarvan is het stilleggen van satellietkanalen en vervolgens komen de kranten aan de beurt."

Al-Dustour meldde dinsdagochtend op zijn website dat de eigenaar van de krant, Elseyed el-Badawi, Eissa maandag heeft ontslagen. Eissa zei tegen tv-zender Al-Jazeera dat hij de laan uit is gestuurd, omdat de uitgeverij onder druk werd gezet door de regering. "Ze willen dat we onze mond houden en stil zijn", aldus Eissa.

Later zeiden journalisten van de krant in een verklaring dat ze het ontslag van Eissa afkeuren. "Zonder Ibrahim Eissa zal de krant smakeloos, kleurloos en geurloos zijn", aldus de journalisten.

Eissa is al lange tijd een uitgesproken criticus van de regering. In 2008 werd hij veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf nadat hij had bericht over de gezondheidstoestand van de Egyptische president Hosni Mubarak. Mubarak verleende hem later gratie. Vorige maand werd Eissa tijdens een optreden in een talkshow op een private tv-zender opgepakt. De Bond van Journalisten veroordeelde de arrestatie als een 'georganiseerde aanval op de persvrijheid'.

Het dagblad Al-Dustour is net als Eissa een scherp criticus van de regering en heeft vaak politieke, sociale en religieuze taboes doorbroken in commentaren op de Egyptische samenleving. De scherpe taal in de artikelen leidde er in 1998 toe dat de krant werd gesloten. Pas in 2005 mocht de krant weer verschijnen.

In het verleden was er streng toezicht op de Egyptische media, in het bijzonder op tv-zenders. Het was alleen toegestaan om positief te berichten over de regering. Een explosie van private satellietzenders de afgelopen vijf jaar heeft echter gezorgd voor uitzendingen die de grens opzoeken als het gaat om discussies over de Egyptische politiek.

Kohl: "Tour winnen zonder doping niet mogelijk"

In navolging van dopingzondaar Roy Sentjens heeft ook Bernhard Kohl benadrukt dat het volgens hem onmogelijk is de Ronde van Frankrijk zonder doping te winnen. Dat zei de oud-renner op een antidopingconferentie in de Verenigde Staten.

Volgens Kohl deugt de controle op doping van geen kant. ,,Ik ben in mijn loopbaan tweehonderd keer gecontroleerd. Honderd keer daarvan had ik dope in mijn lijf, terwijl ik maar één keer betrapt ben." Dat was in de Tour van 2008, waarin Kohl derde werd en het bergklassement won.

Hij liet in het midden of hij Alberto Contador schuldig acht aan doping. De Spanjaard werd in de Tour op het verboden middel clenbuterol betrapt. Wel zei Kohl: ,,Floyd Landis won de Ronde met een gemiddelde van 40 kilometer per uur en die zat aan de doping. Contador won dit jaar met hetzelfde gemiddelde."

Levenslang voor bommenlegger Times Square

De Pakistaanse immigrant die op 1 mei een autobom probeerde te laten ontploffen op Times Square is dinsdag in New York tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De veroordeelde Faisal Shahzad toonde geen enkel berouw van zijn poging, die volgens zijn verklaringen aan de politie voorafgaand aan zijn proces aan tientallen mensen het leven had moeten kosten. Dat de bom niet tot ontploffing kwam, was volgens de onderzoekers te danken aan een fout in de bedrading en verkeerde bestanddelen, zoals een kunstmeststof die niet kon ontploffen.

Een straatventer zag rook uit het voertuig komen en waarschuwde de politie, die het uitgaansgebied snel liet ontruimen. Op beelden van bewakingscamera's in de omgeving was te zien dat Shahzad van kleding wisselde en wegliep, onderweg af en toe stoppend, klaarblijkelijk om te wachten op de knal die niet kwam.

Na een intensieve klopjacht werd hij twee dagen later ingerekend, terwijl hij al in een vliegtuig zat dat op het punt stond te vertrekken naar Dubai.

Shahzad verklaarde dat de Pakistaanse Taliban hem meer dan vijftienduizend dollar hadden verschaft en rond de jaarwisseling vijf dagen hadden getraind in het omgaan met explosieven, vijf maanden nadat hij tot Amerikaans staatsburger was genaturaliseerd.

In Pakistan zijn drie mannen opgepakt die hem met de Taliban in contact zouden hebben gebracht. De datum voor hun proces is nog niet bekend.


(Foto: Novum)

Fractievoorzitters bij informateur

Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zitten weer aan tafel bij informateur Ivo Opstelten (VVD). Rutte en Verhagen kwamen rond 16.30 uur aan bij het gebouw van de Eerste Kamer. Wilders liet zich niet zien. Hij is mogelijk buiten het zicht van journalisten naar binnen gegaan.

"Ik ga naar Maxime Verhagen luisteren wat er in het CDA is gebeurd", zei Rutte bij aankomst. Eerder op de middag besloot de CDA-fractie unaniem in te stemmen met het vorige week gesloten regeer- en gedoogakkoord.

Verhagen gaat 'opgelucht en blij' naar Opstelten zei hij. Hoe lang het gesprek gaat duren is niet bekend. Naar verwachting brengt Opstelten na het gesprek zijn eindverslag uit aan koningin Beatrix.

Witte Huis krijgt zonne-energie

Het bekendste huis in de Verenigde Staten krijgt zonne-energie. In 2011 moeten op het dak van het Witte Huis zonnepanelen worden geïnstalleerd. De panelen gaan zorgen voor warm water en elektriciteit. Dat werd dinsdag aangekondigd.

De Amerikaanse president Barack Obama, die strijdt voor duurzame energie, is door milieuactivisten onder druk gezet om de zonnepanelen te installeren. Zij droegen vorige maand een zonnepaneel dat ten tijde van het presidentschap van Jimmy Carter het Witte Huis sierde van Maine naar Washington en vroegen Obama zonne-energie te gaan gebruiken.

Volgens medewerkers van het Witte Huis wordt de installatie van de panelen al overwogen sinds Obama zijn intrek nam in de ambtswoning. De beslissing is wellicht van groter belang geworden nu wetgeving om de opwarming van de aarde tegen te gaan niet door de Senaat kwam. Obama heeft gezworen een afgeslankt wetsvoorstel te gaan schrijven.

De voormalige presidenten George Bush en Jimmy Carter maakten ook al gebruik van de zon tijdens hun periode in het Witte Huis. Carter spendeerde in de jaren zeventig ruim dertigduizend dollar aan een systeem waarmee water werd verwarmd door de zon. De zonnepanelen van Bush zorgden onder andere voor de elektriciteit voor een onderhoudsgebouw en warm water voor het zwembad.


Ook het Witte Huis krijgt zonnepanelen (Foto: Novum)

Goudprijs en euro door het dak

De prijs van een ounce (31,1 gram) goud is wederom tot nieuwe records gestegen. Dinsdagmiddag noteerde het edelmetaal 1.340 dollar per ounce. Ook het zilveren broertje van de grondstof steeg naar een nieuw record van 22,50 dollar per ounce.

De stijgingen van goud en zilver worden met name gevoed door een zwakke Amerikaanse dollar. Zo noteerde de euro voor het eerst sinds acht maanden weer 1,385 dollar. In eurotermen doet goud dan ook niet veel, zilver noteert wel nieuwe records geprijsd in euro's.


Goud, zilver en euro fors omhoog

Invloed Jordania bij Vitesse neemt toe

De invloed van Merab Jordania, de nieuwe eigenaar van Vitesse, begint steeds grotere vormen aan te nemen. Op korte termijn zal de Georgiër, die in augustus alle aandelen van de ploeg uit Arnhem kocht, zitting nemen in de Raad van Commissarissen (RvC) van de club.

Jordania heeft als doel om Vitesse kampioen van Nederland te maken. Daarnaast wil hij Vitesse ook in Europa aan succes helpen. Toch hebben de Arnhemmers tot op heden moeite om de hoge verwachtingen te realiseren. De ploeg van Theo Bos staat momenteel op de veertiende plaats en heeft een achterstand van tien punten op koploper PSV.

Wet tegen stilzwijgende verlengingen aangenomen

Er komt een einde aan het stilzwijgend verlengen van abonnementen en contracten, bijvoorbeeld van tijdschriften of sportscholen. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, zo werd dinsdag bekend.

Met de wet worden consumenten beter beschermd, stelt Van Dam. "Zonder dat je het door had, zat je ineens weer een jaar aan een abonnement vast of moest je weer een jaar voor de sportschool betalen omdat je net te laat was met opzeggen", aldus het Kamerlid.

Ook wordt opzeggen voortaan net zo gemakkelijk als het afsluiten van een abonnement of contract. Terwijl je voor een nieuw abonnement alleen maar hoeft te bellen, is voor het opzeggen vaak een aangetekende brief nodig. "Met deze wet is dat allemaal verleden tijd", aldus Van Dam.

Illegale zender zorgt voor Hazes in cockpit

Piloten van vliegtuigen bij Rotterdam kregen maandag soms Nederlandse muziek te horen als ze contact zochten met de verkeersleider. Een illegale radiozender zorgde voor problemen, maar werd door de politie ontmanteld. De communicatieproblemen leidden niet tot gevaar, zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland.

Aan het begin van de avond kreeg de politie klachten dat een illegale Nederlandse muziekzender het vliegverkeer verstoorde. In een telefoonmast aan de Middelvaart werd een illegale antenne gevonden. De antenne was verbonden met een metalen doos, waarin een computer zat met een harde schijf vol met Nederlandse mp3'tjes.

Het is nog onduidelijk wie de dader is. De politie heeft in eerste instantie de muziek uitgezet om te kijken of de eigenaar van de computer langs zou komen. Na anderhalf uur wachten heeft de politie de apparatuur eens in beslag genomen. De draad naar de antenne werd door de politie doorgeknipt. De provider heeft aangifte gedaan.

[Video] Niemeyer aait over boezem van scheidsrechtster

De bezoekers van het duel tussen Hertha BSC en Alemannia Aachen, dat gisteren in de 2. Bundesliga werd gespeeld, waren getuige van een opvallend voorval. Peter Niemeyer, voormalig speler van FC Twente, aaide de vrouwelijke scheidsrechter namelijk over haar borst.

Na het voorval keek de vrouwelijke arbiter in eerste instantie naar haar borst, bracht alles weer op zijn plaats en keek vervolgens naar Niemeyer. "Ze stond een beetje verder weg dan ik dacht", lichtte de speler van Hertha BSC toe. "Ik wilde haar een tikje op de schouder geven. Maar we moeten de fans ook vermaken, niet?"

De scheidsrechtster van dienst, in het dagelijks leven politieagente in Hannover, wilde niet op het voorval reageren.


Een filmpje van het voorval

Oppositie verwacht instabiel kabinet

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over de oplossing die het CDA heeft gevonden om de twee dissidenten binnenboord te houden. De partijen verwachten dat het nieuwe kabinet weinig stabiel wordt.

De fractie van Maxime Verhagen besloot dinsdag het regeerakkoord unaniem te steunen. De dwarsliggers Kathleen Ferrier en Ad Koppejan houden hun bezwaren tegen politieke samenwerking met de PVV, maar blokkeren de komst van het kabinet niet. Wel zullen zij voorstellen van de nieuwe regering op het punt van immigratie en asiel zeer kritisch beoordelen.

PvdA-leider Job Cohen is bezorgd over de stabiliteit van het nieuwe kabinet. "Ik ben benieuwd hoe de bezwaren van Ferrier en Koppejan zijn weggenomen", reageert hij.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie André Rouvoet reageert gelaten. "Het is de zoveelste verrassende wending, maar ik denk niet echt dat het draagvlak groter is geworden."

"Ferrier en Koppejan hebben een stapje richting Verhagen gezet, maar de rest van de fractie doet vandaag ook een stap richting Ferrier en Koppejan", reageert vicefractievoorzitter van D66 Gerard Schouw, die twijfelt over de stabiliteit van het nieuwe kabinet. "Het CDA staat nu met één been buiten het kabinet."

"Het gebruik is dat de fracties instemmen met het gehele regeerakkoord: op die vanzelfsprekendheid kan de PVV niet rekenen voor haar onderdelen", twittert Femke Halsema (GroenLinks)

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het een 'goede zaak' dat het kabinet er nu lijkt te komen. Zijn partij was de afgelopen tijd in beeld om ook gedoogsteun te geven, mochten Ferrier en Koppejan voet bij stuk houden. "We zijn er niet om gaten te vullen", reageert Van der Staaij, "maar we zullen wel, zoals we altijd doen, ons onafhankelijk en constructief opstellen."

Sauber wil F1-team niet verkopen

Peter Sauber heeft nogmaals benadrukt dat hij zijn Formule 1-team niet wil verkopen. De Zwitser contracteerde gisteren Sergio Perez en de grote sponsor Telmex, maar dat betekent niet dat hij zijn aandelen in het team wil gaan verkopen.

Afgelopen winter nam Sauber het team weer van BMW over nadat het Duitse merk bekendmaakte zich terug te trekken uit de Formule 1. Sauber had het moeilijk omdat de noodzakelijke geldschieters wegbleven. Toch wist hij onder meer door het aantrekken van James Key de weg naar boven in te zetten. Met het aantrekken van Telmex van zakenman Carlos Slim moet deze weg definitief ingeslagen zijn.

Volgens de Zwitserse krant Blick bedraagt de overeenkomst vijftien miljoen euro en heeft een loopduur van twee jaar. De krant speculeert zelfs op een volledige overname van Sauber, maar de teambaas wil hier niets van weten. "Ik heb honderd procent van de aandelen van Sauber in handen en heb geen plannen ook maar een deel hiervan te verkopen. Met het vastleggen van Telmex willen we een signaal afgeven naar andere potentiële sponsoren," zei Sauber tegen de Daily Telegraph.

Deco haalt uit naar ex-bondscoach Queiroz

De Portugese international Deco heeft flinke kritiek geuit op Carlos Queiroz, die onlangs werd ontslagen als bondscoach van de Portugezen.

Deco suggereert dat Queiroz tijdens het WK heeft geprobeerd om de 75-voudig international uit het nationale team te zetten. "Hij heeft de bond gevraagd om mij uit de selectie te zetten, maar de bond ging daar niet mee akkoord", zegt de middenvelder in een interview met Record, een Portugese sportkrant.

"Na het duel met Ivoorkust zei hij dat ik mijn teamgenoten in de steek gelaten had. Hij gooide me bij wijze van spreken uit het team", gaat de oud-speler van Porto, Barcelona en Chelsea verder. "Carlos is gewoon een vals persoon."

Queiroz werd na het WK geschorst wegens ongeregeldheden bij een dopingcontrole. Uiteindelijk werd hij door de Portugese bond vervolgens definitief aan de kant gezet. Paulo Bento is inmiddels aangesteld als nieuwe bondscoach van de Portugezen.

Van Poppel naar Vacansoleil

Jean-Paul van Poppel gaat vanaf komend seizoen aan de slag als ploegleider bij Vacansoleil. De 48-jarige Tilburger is afkomstig van Cervélo Test Team, dat aan het einde van het huidige seizoen wordt opgeheven.

Van Poppel zal bij Vacansoleil gaan samenwerken met de twee andere ploegleiders, Hilaire Vanderschueren en Michel Cornelisse. Daarnaast zal hij manager Daan Luijkx gaan assisteren bij het dagelijkse management van het team.

Luijkx is zeer verheugd met de komst van Van Poppel. "Jean-Paul loopt al jaren mee in de wielrennerij, heeft ervaring met het leiden van een wielerploeg zowel in als buiten de koers en heeft daarnaast zelf in de absolute top gefietst. Met het aantrekken van Van Poppel zetten we weer een stap in de verdere professionalisering van het team."

Jaap van der H. bekent moord op Dirk Post

De 16-jarige Jaap van der H. uit Urk heeft bekend dat hij zijn 14-jarige plaatsgenoot Dirk Post heeft vermoord. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Voorbijgangers vonden Dirk op 18 november vorig jaar dood in een bos aan de rand van Urk. Het OM heeft dinsdag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen Van der H. omdat hij Dirk eerder met meerdere messteken om het leven heeft gebracht.

Er zijn nog twee medeverdachten. Die moeten woensdag voor de rechtbank verschijnen. Omdat alle drie minderjarig zijn, worden hun zaken achter gesloten deuren behandeld.

Jaap van der H. bekent moord op Dirk Post
Jaap van der H. bekent moord op Dirk Post (Foto: ANP)

Kanye West zingt over Doutzen Kroes

Kanye West houdt van Nederlandse modellen. De rapper zingt in het liedje Christian Dior Denim Flow over modellen met wie hij een date zou willen en daar horen Doutzen Kroes en Lara Stone ook bij.

De 33-jarige West staat bekend om zijn liefde voor mode en modellen. Zijn nieuwste wijsje was in het weekeinde voor het eerst te horen. Veel modellen hadden snel door dat hun naam te horen was en plaatsten een reactie via Twitter.

"Yes I heard my name ", reageert Doutzen dinsdag. Het Canadese model Jessica Stam twitterde "Ik ben nu vereeuwigd in de hiphop community. Bedankt!". In totaal passeren maar liefst twintig modellen de revue in het lied.

kanye west south park cartoon

ForlŠn wil weg bij Atlťtico Madrid

Diego Forlán wil Atlético Madrid zo snel mogelijk verlaten. Dit heeft de aanvaller vandaag wereldkundig gemaakt.

Het contract tussen Forlán en Atlético Madrid zal in dat geval afgekocht moeten worden, aangezien deze nog zeker drie jaar doorloopt. De Uruguayaan heeft daarnaast ook te kennen gegeven graag terug te willen keren naar de Engelse competitie.

"Ik heb een goede tijd gehad in Engeland. Als ik de kans krijg om terug te keren, zal dat mij zeer blij maken", was de duidelijke taal van Forlán.

In het verleden kwam de spits in de Engelse competitie uit voor Manchester United. Daar speelde in hij totaal 98 wedstrijden en trof in deze periode zeventien keer doel.

UCI waardeert Brabantse Pijl op

De internationale wielrenunie (UCI) heeft de Brabantse Pijl een opwaardering gegeven. Vanaf het seizoen 2011 wordt de eendagswedstrijd ingeschaald als 'Buiten Categorie'. Dit is één stap hoger dan de laatste notering, de 1.1-quotering.

De organisatie van de Brabantse Pijl had enige tijd geleden het verzoek ingediend om een hogere inschatting te krijgen. "Onze aanvraag werd na twee jaar eindelijk goedgekeurd", aldus een woordvoerder. "Hopelijk kunnen we nu een nog sterker deelnemersveld aantrekken. We willen minstens dertien ploegen uit de ProTour strikken."

Met deze opwaardering komt de Brabantse Pijl op hetzelfde niveau als de koersen Omloop Het Nieuwsblad en de E3-Prijs.

'Normen scheppen kloof zwarte en witte scholen'

De minimumniveaus voor rekenen en taal waar scholen sinds augustus aan moeten voldoen, scheppen een kloof tussen zwarte en witte scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kohnstamm Instituut, een instelling die onderwijs onderzoekt.

De standaarden zijn ingesteld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Volgens de onderzoekers Jaap Roeleveld en Guuske Ledoux zijn ze echter voor veel zwarte scholen onhaalbaar, terwijl witte scholen achterover kunnen leunen.

Voor bijvoorbeeld begrijpend lezen haalt 64 tot 71 procent van de allochtone leerlingen met middelbaar tot hoogopgeleide ouders de basisstandaard. Van allochtone leerlingen met lageropgeleide ouders is dit 48 procent.

Het vastgestelde percentage leerlingen dat deze standaard moet halen ligt op 75 procent. Veel zwarte scholen zouden daardoor bestempeld worden als 'zwak' of 'zeer zwak'. Dat zou leiden tot gedemotiveerde leraren, waardoor de kwaliteit van het onderwijs op deze scholen nog verder achteruit zou gaan.

Afgeleide automobilisten beboet in themazitting

Drie automobilisten hebben dinsdag boetes gekregen omdat ze gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaakten nadat ze afgeleid werden. Er werd een speciale themazitting voor de automobilisten georganiseerd in Den Haag in het kader van de campagne 'Afleiding in het verkeer' van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Een automobilist kreeg een boete van vierhonderd euro, omdat hij een brandende sigaret uit het raam gooide. De sigaret waaide weer naar binnen waardoor hij tegen geparkeerde auto's aanreed.

De tweede automobilist kreeg een boete van 450 euro, onder meer omdat hij aan het bellen was. De bestuurder negeerde stoptekens en zwaailichten en reed te hard door een woonwijk.

De laatste was een navigatieapparaat aan het bedienen en reed hierdoor op de snelweg slechts 60 kilometer per uur. De automobilist kreeg een boete van 165 euro. De straf is niet zo hoog, omdat hij geen direct gevaar was, zegt een woordvoerder van Landelijk Parket Team Verkeer.

De themazitting moest voor extra aandacht voor de campagne zorgen die vorige maand is gestart.

Joris Lam opnieuw op TV

De welbekende rijkeluisnicht Joris Lam uit Amsterdam-Zuid is komend weekend weer te bewonderen bij het KRO-programma 'Bij Ons in de PC'. 

Ditmaal kan heel Nederland zien hoe Joris in Parijs woont. De relnicht is naar eigen zeggen verhuisd naar Parijs vanwege zijn opleiding. Of het misschien ook iets te maken heeft met de rel die hij heeft veroorzaakt, is niet bekend.

Het programma van Jort Kelder wordt komende zaterdag om 22.00 uur uitgezonden op Nederland 1.

ADO test drie spelers

ADO Den Haag test de komende dagen drie spelers. Het gaat om Etiënne Esajas, de Nigeriaan Adi Fanendo en de Slowaak Peter Klescik. De laatste twee spelen voor AS Trencin, de club waar de Nederlander Tscheu La Ling voorzitter is.

De negentienjarige Fanendo is een spits, terwijl de 22-jarige Klescik als centrale verdediger kan spelen. Eerder kwam ook Frantisek Kubik op aanraden van Ling naar Den Haag. Hij maakt een goede indruk als vleugelspits.

Etiënne Esajas is een bij Ajax opgeleide vleugelaanvaller, die als prof debuteerde bij Vitesse. De afgelopen jaren speelde hij in Engeland voor Sheffield Wednesday. Zijn aflopende contract werd niet verlengd, waardoor Esajas clubloos is. Recent werkte hij ook een stage af bij Helmond Sport. ADO-trainer John van den Brom werkte in de jeugdopleiding van Ajax al met Esajas.

Sparta Nijkerk ontslaat trainer

Sparta Nijkerk heeft als eerste club in de Topklasse de trainer ontslagen. Raymond Schuurman is per direct weggestuurd door de clubleiding. Door de nederlaag bij ARC van afgelopen weekend is Sparta Nijkerk laatste in de zaterdagafdeling van de Topklasse.

Schuurman stond pas sinds juni voor de groep in Nijkerk. Hij verving Henny Lee, die naar FC Dordrecht vertrok. Schuurman kreeg Sparta Nijkerk niet aan het voetballen. In acht wedstrijden werden slechts vier punten behaald. Het bestuur heeft Gelmer Veen en Cees Klaassen als interim-duo aangesteld en gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Vlaams meisjeskoor breekt door in VS

Een meisjeskoor uit het Vlaamse Aarschot is doorgebroken in de Verenigde Staten. Scala tekende een contract met platenmaatschappij Atco (Warner Records). Het koor schaart zich daarmee in de gelederen van sterren als Jeff Beck, Art Garfunkel en Scarlett Johansson.

Volgens Vlaamse media lopen Amerikaanse luisteraars weg met de Scala-versie van de Radiohead-klassieker Creep. MTV had al lovende woorden, de krant USA Today stelde dat covers van indie-liedjes nog nooit zo goed hadden geklonken als in de vertolking van de zestig Belgische meisjes.

De eerste grote tournee van het koor in de VS staat voor volgend jaar april gepland.


With or Without You

Ombudsman wil duidelijke info over orgaandonatie

Ziekenhuizen en het Openbaar Ministerie moeten begrijpelijke informatie geven over orgaandonatie na een onnatuurlijke dood. Bovendien moet één van de betrokken instanties de regie nemen over de donatie om misverstanden te voorkomen. Dat oordeelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

De aanleiding is de klacht van de ouders van een 6-jarig jongetje, dat in maart 2007 hersendood was verklaard na een ongeval in een manege. De ouders wilden alleen het hart van hun kind doneren, maar door misverstanden werden meerdere organen uit het lichaam weggenomen.

De misverstanden ontstonden door slechte samenwerking tussen het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat de orgaantransplantatie uitvoerde, het Openbaar Ministerie dat het lichaam na het ongeval onderzocht en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, dat met de ouders over de donatie sprak.

"De zaak is heel treurig", aldus een woordvoerder van de ombudsman. "Het enige waar de ouders nog invloed op konden uitoefenen - de orgaandonatie - daar hadden ze geen invloed meer op."


(Foto: Novum)

Weer 15 jaar cel voor doodslag Joanne Noordink

De 34-jarige Iraanse asielzoeker Ehsan B. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor doodslag op Joanne Noordink uit het Gelderse Aalten. De rechtbank veroordeelde hem eerder ook al tot vijftien jaar, maar justitie eiste in hoger beroep twintig jaar cel. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van moord in plaats van doodslag.

Het gerechtshof in Arnhem acht bewezen dat B. de 27-jarige Noordink in december 2008 ombracht. Het hof vindt, in tegenstelling tot justitie, echter niet bewezen dat sprake was van moord. Desondanks sprak het hof van een 'weerzinwekkende daad', waarbij een hogere celstraf dan normaal voor doodslag op zijn plaats is.

Het hof vond het vooral schokkend dat B. de ouders en vrienden van Joanne meer dan honderd dagen in onzekerheid liet over haar lot. Ook stuurde B. e-mails naar de ouders van Joanne waaruit zou moeten blijken dat hun dochter haarzelf iets zou hebben aangedaan. Volgens de rechters 'koelbloedig en weerzinwekkend.'

Volgens justitie is Joanne Noordink in december 2008 in het huis van B. gewurgd. Nadat B. de 27-jarige vrouw had omgebracht, kocht hij 25 kilo kalk bij een bouwmarkt en begroef hij haar in de kalk in zijn tuin. Daar werd het stoffelijk overschot van de vrouw drie maanden later door de politie gevonden. De woning van B. staat op een steenworp afstand van het huis van de vrouw.

B., die heeft bekend de vrouw om het leven te hebben gebracht, zegt haar te hebben gedood omdat hij bang was dat zij zwanger was van zijn kind. De getrouwde asielzoeker vreesde dat zijn huwelijk daardoor op het spel kwam te staan. Ook zou B. tot zijn daad zijn gekomen uit angst dat zijn asielprocedure gevaar zou lopen. Nadat B. de Aaltense had omgebracht, stal hij onder meer een laptop en een mobieltje uit de woning van het slachtoffer.

Call of Duty: Black Ops krijgt 3D-ondersteuning

Call of Duty: Black Ops zal stereoscopic 3D ondersteunen op de PC, PS3 en Xbox 360. Je zal als speler zelf kunnen beslissen of je deze optie aan of uit wilt zetten en de optie zal in elke versie van Black Ops zitten, niet alleen in een Limited, Special of Collectors Edition of in DLC.

Alle mogelijkheden in het spel zullen ook in 3D zijn alleen is het nog niet zeker of het Treyarch gelukt is om overal een goede framerate te behouden tijdens het spelen in 3D. Mark Lamia, baas van Treyarch, is er zeker van dat het team dit wel gelukt is. VG247 kreeg verschillende delen van het spel te zien in 3D en dat zag er goed uit, zonder framerate-dips.

Treyarch heeft Black Ops op alle apparatuur getest die stereoscopic 3D aan kan. De enige dingen die ze niet hebben getest is apparatuur die vorige week is uitgekomen. Daarnaast geeft Lamia aan dat niet iedereen voor lange tijd in 3D kan spelen in verband met het misselijk worden maar er zijn ook mensen op het kantoor die acht uur per dag makkelijk 3D kunnen spelen voor meerdere dagen achter elkaar.

Dat er 3D in Black Ops zou komen heeft het team lang geheim kunnen houden, er was al wel bekend dat er naar gekeken ging worden maar dat er al een periode een team aan werkte was nog niemand bekend. Volgens VG247 zal het spelen in 3D niet nadelig zijn in vergelijking zonder 3D.

Lamia geeft aan dat het toevoegen van 3D aan Black Ops de keuze van Treyarch was en niet van iemand anders. Call Of Duty Black Ops komt 9 november uit.

 

Iran: computerworm is westers complot

Een computerworm, genaamd Stuxnet, die is aangetroffen op de laptops van een aantal medewerkers van een Iraanse kerncentrale vloeit voort uit een westers complot dat erop is gericht het Iraanse atoomprogramma te doen ontsporen. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

Volgens woordvoerder Ramin Mehmanparast zorgt de worm er echter niet voor dat Iran stopt met het atoomprogramma.

Stuxnet, dat ontworpen is om fabrieken, zoals energiecentrales, over te nemen, infecteerde ook computers in India, Indonesië en de Verenigde Staten. Het virus verspreidde zich echter het snelst in Iran. Meerdere computers van werknemers van de kerncentrale in Bushehr zijn besmet geraakt met de worm. De belangrijkste systemen van de centrale zijn echter niet geïnfecteerd, zei de Iraanse regering maandag.

De Iraanse minister van inlichtingen, Heidar Moslehi, zei zaterdag dat deskundigen hebben uitgevonden hoe de worm moet worden bestreden.

Mancini: "Ik steun De Jong volledig"

Manchester City-coach Roberto Mancini heeft zich achter zijn speler Nigel de Jong geschaard. De 26-jarige middenvelder brak zondag een been van Hatem Ben Arfa en werd daarna door bondscoach Bert van Marwijk uit de selectie van Oranje gezet. "Ik steun hem voor de volle honderd procent", zegt de Italiaan dinsdag op de clubwebsite.

"Ik ga niet in op de beslissing van Van Marwijk om Nigel uit de selectie van het Nederlands elftal te verwijderen, omdat dat een zaak is van de Nederlandse voetbalbond", vervolgt Mancini. "Maar als manager van City vind ik Nigel een geweldige speler met een echte winnaarmentaliteit. Hij is altijd loyaal en eerlijk."

Vóór de harde sliding zondag op Newcastle United-speler Ben Arfa kreeg de 50-voudig international al vaker kritiek op zijn harde spel. Zo deelde de verdedigende middenvelder in de WK-finale een karatetrap uit op de borst van de Spanjaard Xabi Alonso. In het voorjaar brak hij tijdens een oefeninterland een been van de Amerikaan Stuart Holden.

Oorlogsmisdadiger gepakt in BosniŽ

De autoriteiten in Bosnië hebben een Bosnische moslim gearresteerd op verdenking van het plegen van misdrijven tegen Kroatische burgers tijdens de Bosnische Oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. Dat heeft het kantoor van de hoofdaanklager dinsdag gezegd.

De 44-jarige Osman Sego werd gearresteerd in het stadje Bugojno. De regio rond Bugojno vormde in 1993 en 1994 het toneel voor bittere gevechten tussen Bosnische moslims en Kroaten. Tal van Kroaten werden destijds opgepakt, gemarteld en vermoord.

Robben pleit voor nieuwe spelers

Arjen Robben zou graag een aantal nieuwe spelers zien komen in de winterstop. De geblesseerde speler van Bayern München zei dat toen hij te gast was bij het programma Wetten Dass.

Robben kwam dit jaar nog niet in actie voor zijn club. Een hamstringblessure houdt de Nederlander aan de zijlijn. Zonder Robben is Bayern niet best begonnen aan het nieuwe seizoen. Hij zou daarom vers bloed zeker toejuichen. "Als het een goede speler is die iets extra's brengt, dan vind ik dat het voor een topclub als Bayern altijd belangrijk is om zo'n speler te halen. Natuurlijk, we hebben veel goede spelers, die ook jong zijn, en een superontwikkeling hebben doorgemaakt. Ik denk dat één, twee, drie nieuwe spelers goed zou zijn."

Over zijn blessure was Robben niet optimistisch. "Het ziet er niet goed uit. Het is moeilijk om er iets over te zeggen. Ik heb tijd nodig en moet veel geduld hebben. We bekijken elke week, elke dag of het beter gaat. Het gaat langzaam. We mogen geen risico nemen. Ik denk dat het nog wel even duurt."

Overigens verloor Robben op dezelfde show een weddenschap, waardoor hij in een shirt van het Duitse nationale elftal een biertje moest drinken.

Rechters in proces-Wilders mogen blijven

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders kunnen gewoon aanblijven. Dat heeft de zogeheten wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam dinsdagmiddag bepaald.

Volgens de wrakingskamer is er geen bewijs dat de rechtbank de schijn van partijdigheid heeft, zoals Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz hadden betoogd. Wel heeft rechter Jan Moors zijn woorden 'ongelukkig' gekozen.

De kwestie draaide om een opmerking van Moors maandag, op de eerste zittingsdag. Nadat Wilders had aangekondigd dat hij tijdens het proces geen vragen zou beantwoorden, constateerde de rechter dat Wilders wel vaker wordt verweten dat hij discussie uit de weg gaat. "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook weer doet", voegde Moors eraan toe.

Moors wekte met deze opmerking de schijn dat hij partijdig is, stelden Wilders en Moszkowicz. Volgens hen was het een poging Wilders onder druk te zetten om alsnog te gaan praten. "Ik had niet het gevoel dat ik tegenover een onafhankelijke rechtbank stond, maar in de Tweede Kamer tegenover iemand van D66", zei Wilders maandag.

Moors zelf zei dat hij Wilders alleen een kans wilde bieden te reageren op het verwijt dat hij discussies ontloopt. Ook wilde hij zeker weten dat Wilders echt gebruik wilde maken van zijn zwijgrecht en hij de mogelijke gevolgen daarvan overzag.

De wrakingskamer nam genoegen met de uitleg van Moors. Het is begrijpelijk dat een rechter probeert te ontdekken of een verdachte die zich op zijn zwijgrecht beroept, zeker weet dat die dat echt wil. "De uitlatingen van de voorzitter moeten in dit licht worden bezien. Van ongeoorloofde pressie is niets gebleken."

Moszkowicz laat weten zich te realiseren dat de lat voor wraking van rechters erg hoog ligt, maar noemt de beslissing toch 'heel teleurstellend'. Het incident blijft nu volgens hem 'als een smet' boven het proces hangen.

De advocaat is wel blij met de toevoeging dat de uitspraak ongelukkig geformuleerd was. "Ik zou er niet blij mee zijn als andere rechters dat over mij zouden zeggen als ik rechter was."

De zaak tegen Wilders gaat woensdagochtend verder. De PVV-leider staat terecht op verdenking van het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.

Duitse acoliet veroordeeld voor misbruik

Een hof in het Duitse Darmstadt heeft een voormalige rooms-katholieke acoliet en jeugdleider schuldig bevonden aan seksueel misbruik van kinderen. De man werd tot vier jaar en negen maanden celstraf veroordeeld.

De 31-jarige man, Sven K., misbruikte zes jongetjes in de leeftijd van 11 tot en met 13 jaar, aldus het hof maandag. Het misbruik vond tussen 2001 en 2004 plaats in katholieke en protestantse parochies.

De veroordeelde gaf leiding aan jongerengroepen en organiseerde kindertheater. K. gaf zijn slachtoffers grote hoeveelheden alcohol te drinken, en in zeker één geval spacecake te eten, waarna hij hen misbruikte.

Stallone en Freeman krijgen Hollywood Awards

Het Hollywood Film Festival heeft besloten Sylvester Stallone, Morgan Freeman, Lori McCreary en Tom Hooper dit jaar in het zonnetje te zetten. Freeman en McCreary krijgen een prijs voor hun campagne tegen filmpiraterij, Hooper wordt geëerd voor beste regie voor The King's Speech en Stallone krijgt een prijs voor zijn gehele oeuvre. De uitreiking van de prijzen vindt op 25 oktober plaats in Beverly Hills.

Stallone heeft in de afgelopen jaren zijn carrière weer een nieuwe impuls gegeven met films als Rocky 6, Rambo 4 en The Expendables. Zijn eerste rol was als Stud in de erotische film The Party at Kitty and Stud's.

Freeman en McCreary krijgen de onderscheiding voor grootste innovatie op filmgebied. In 2005 zetten zij een campagne op om piraterij in de filmindustrie tegen te gaan. Ook werkten zij mee aan de Camera Assessment Series, waarbij alle camera's die momenteel bij filmproducties worden gebruikt technisch worden beoordeeld.

Hooper wordt vooral geprezen om zijn nieuwste film, The King's Speech. In deze film speelt Colin Firth de Britse koning George VI, die zwaar leed onder zijn constante gestotter. De film won vorige maand nog de publieksprijs in het Internationale Film Festival van Toronto en wordt getipt als grote kanshebber bij de Oscars.


Rambo en Rocky!(Foto: Novum)

Problemen bij uitbetaling schadeclaims olieramp

Het schadefonds dat oliemaatschappij BP heeft opgericht na de enorme olieramp in de Golf van Mexico wordt overspoeld met dubieuze documentatie, opgeblazen schadeclaims en in sommige gevallen zelfs fraude. Dit zorgt voor problemen bij het verwerken van legitieme claims. Dat heeft de beheerder van het fonds, Kenneth Feinberg, dinsdag gezegd.

De afgelopen weken werden er veranderingen doorgevoerd in het claimproces. BP beloofde genereus en eerlijk te zijn, maar velen hebben tot nu toe slechts excuses aangeboden gekregen en nog geen schadevergoeding ontvangen. Feinberg lijkt het programma, waarvoor BP twintig miljard dollar (ruim 14,5 miljard euro) opzij heeft gezet, te willen redden. Het schadefonds heeft eerder afgewezen claims opnieuw in behandeling genomen en heeft handreikingen gedaan aan mensen die menen dat hun tekort is gedaan.

Tot dusver heeft het schadefonds ongeveer een miljard dollar (ruim 720 miljoen euro) uitbetaald aan ongeveer vijftigduizend personen en bedrijven. Om hoeveel geld de indieners van de claims hadden gevraagd, werd niet bekendgemaakt. Volgens het schadefonds is dit 'irrelevant', gezien het grote aantal claims waar geen bewijzen zijn bijgevoegd, opgeblazen verzoeken en frauduleuze schadeclaims.

"Mensen kunnen op een schadeformulier allerlei getallen invullen", aldus Feinberg. Hij gaf het voorbeeld van een visser die beweerde tien miljoen dollar aan inkomsten te zijn misgelopen. Dit was volgens Feinberg 'natuurlijk een legitieme claim van een paar duizend dollar'.

Van de ongeveer 98.000 claims die tot 2 oktober waren ingediend, zijn er 35.000 waarvoor meer documentatie vereist is. Deze claims worden voorlopig niet behandeld. Frauduleuze claims zorgen voor veel vertraging en worden doorgezet naar het ministerie van justitie, zodat er strafrechtelijk onderzoek naar kan worden gedaan.

"We hebben tientallen aanvragen voor financiële hulp die frauduleus lijken te zijn", aldus Feinberg. Hij voegde daaraan toe dat het schadefonds hierdoor 'sceptisch en bezorgd' is geworden. "In het begin is het altijd zwaar. Hopelijk hebben mensen, als het programma beëindigd is, het gevoel dat het fonds hen eerlijk heeft behandeld."

Feinberg, die eerder toezag op de uitbetaling van schadeclaims aan slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in New York, beloofde dinsdag beterschap bij de uitbetaling. Hij zei echter dat het tijd kost om het hele proces op orde te krijgen.


Kenneth Feinberg (Foto: Novum)

LemaÓtre Europees atleet van het jaar

Christophe Lemaître is uitgeroepen tot Europees atleet van het jaar. De 20-jarige Franse sprinter won Europese titels op de 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter. Op de 100 meter verbeterde hij het Franse record bovendien naar 9,97 seconden en daarmee werd hij de eerste blanke sprinter die de tiensecondenbarrière slechtte.

Lemaître bleef in de verkiezing de Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen en de Britse langeafstandsloper Mo Farah voor. De nationale atletiekbonden, fans, journalisten en een panel van experts konden allemaal stemmen in de door de Europese atletiekbond EAA georganiseerde verkiezing.


Lemaître Europees atleet van het jaar(Foto: Novum)

Zvonareva naar achtste finale Beijing

Vera Zvanoreva heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van het tennistoernooi in Beijing. De Russin gunde haar Duitse opponent Andrea Petkovic slechts vijf games: 6-4, 6-1. De nummer twee van de plaatsingslijst neemt het nu op haar landgenote Maria Kirilenko, die Gisela Dulko aan de kant schoof.

Ook Fransesca Schiavone, als vijfde geplaatst, schaarde zich bij de laatste zestien. De Italiaanse won simpel met tweemaal 6-3 van de Slowaakse Polona Hercog.

Elena Dementieva plaatste zich met veel moeite voor de achtste finale. De als zevende gerangschikte Russin won in drie sets van de Japanse Kimiko Date Krumm: 6-3, 1-6, 6-3. Haar volgende opponent Ana Ivanovic had in de eerste set geen kind aan Olga Govortsova, maar kreeg het in de tweede set wat lastiger. Ze won met 6-0, 7-5.

Voor de Bulgaarse Victoria Azarenka eindigde het toernooi op een sneue wijze. Ze moest bij een 6-4, 2-3 stand in de tweede set opgeven. Daardoor mag Timea Bacsinszky zich opmaken voor een confrontatie met Elena Vesnina, die in een Russisch onderonsje Maria Sharapova de baas was: 7-6 (3), 6-2.

Vader verongelukte rodelaar kwaad over rapport

De vader van de overleden Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili is kwaad over het rapport van een Canadese lijkschouwer. Die stelde dat relatieve onervarenheid een rol had gespeeld bij het fatale ongeluk tijdens de Winterspelen van Vancouver. David Kumaritashvili is het daar hartgrondig mee oneens. "Hij had niet aan de Spelen mee mogen doen als hij geen ervaring had."

Kumaritashvili stelde verder dat onervarenheid van atleten nooit tot hun dood mag leiden. Ook de Georgische sportminister verwierp de conclusies van de lijkschouwer. Volgens Georgy Natsvlishvili was Nodar Kumaritashvili's dood de schuld van de organisatoren omdat de baan in Whistler onveilig was.

De lijkschouwer van de provincie British Columbia stelde dat het ongeval deels te wijten was aan onervarenheid van de Georgiër op de snelle baan. Kumaritashvili had alleen tijdens een trainingssessie in 2009 in Whistler geoefend en in de aanloop naar de Spelen. Op de olympische baan worden hogere snelheden behaald dan op andere bobslee- en rodelbanen.


(Foto: Novum)

Nadal door in Tokio, Tsonga onderuit

Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi van Tokio bereikt. De beste tennisser ter wereld won met tweemaal 6-4 van Santiago Giraldo uit Colombia. In de volgende ronde moet de Spaanse nummer één van de wereld tegen Milos Raonic uit Canada. De qualifier, vorige week kwartfinalist in Kuala Lumpur, versloeg Florent Serra: 6-4, 2-6, 6-4.

Jo-Wilfried Tsonga vond al in de eerste ronde zijn Waterloo. De als derde geplaatste Fransman moest buigen voor Jarkko Nieminen. Tsonga maakte een achterstand van een set nog ongedaan, maar had in het beslissende bedrijf niets in te brengen: 6-4, 5-7, 6-1. Nieminen was zondag nog verliezend finalist in Bangkok.

Eerder dinsdag was Thiemo de Bakker ook al in de eerste ronde gesneuveld. De Nederlander verloor met 6-3, 7-6 (6) van Richard Gasquet.

Boek: William Lashner - Erewoord

Victor Carl is een eigenwijze advocaat, eentje die niet altijd luistert als hem verteld wordt dat hij zich er niet mee moet bemoeien. Als Julia, een vrouw waar hij vroeger mee verloofd was, plots op zijn stoep staat, zegt hij dan ook geen nee. Maar dan blijkt dat haar man is vermoord, doodgeschoten. Daarnaast blijkt het bedrijf van de man een enorme som geld te missen. Het duurt dan ook niet lang voordat de politie Victor verdenkt van deze moord. Victor probeert voor Julia de moordenaar te vinden, waarbij hij zijn best doet zichzelf niet nog verdachter te maken voor de politie. Gelukkig heeft hij de hulp van Derek Moats, een kleine crimineel die dankzij Victor een gevangenisstraf voor een klein vergrijp heeft weten te ontlopen.

Erewoord

Politie: Branden Molukse kerken aangestoken

De twee branden vorige week bij Molukse kerken in Nijverdal en Hoogeveen zijn aangestoken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op beide locaties sporen van een brandversnellend middel gevonden. In Assen, waar in dezelfde nacht een poging tot brandstichting bij een Molukse kerk mislukte, is dezelfde stof aangetroffen.

Dat heeft de politie Drenthe dinsdag bekendgemaakt. Het NFI onderzoekt nog of de brandbare stof dezelfde oorsprong heeft. De Molukse gemeenschap is inmiddels ingelicht.

De politie ging er al vanuit dat er een verband was tussen de drie incidenten. Nu brandstichting in Hoogeveen en Nijverdal vaststaat, moeten we wel concluderen dat de drie zaken met elkaar te maken hebben, aldus een woordvoerder. De politie wil nog niet zeggen of er sprake is van een georganiseerde actie met meerdere daders. "In theorie kan de dader binnen het tijdsbestek van de branden op en neer zijn gereden."

De politie Drenthe is nog bezig met een buurtonderzoek. Inmiddels zijn tweehonderd omwonenden gehoord. Volgens de woordvoerder zitten er 'zeer bruikbare' verklaringen bij. "Daar kunnen we mee aan de slag."

In Hoogeveen ging vorige week in de nacht van zondag op maandag het kantoorgedeelte van de Maranathakerk in vlammen op. In Nijverdal ontstond korte tijd later brand in het onderkomen van de stichting Bunga Tandjung. Beide branden veroorzaakten veel schade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

De Molukse gemeenschap reageerde geschokt op de branden. "Zoiets brengt veel onrust met zich mee," reageerde vorige week John Wattilete, president van de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Nederland telt zo'n 45 gemeenten met een Molukse gemeenschap. Molukse burgerwachten hebben de afgelopen week een extra oogje in het zeil gehouden bij hun kerkgebouwen.

Politie: Branden Molukse kerken aangestoken
Politie: Branden Molukse kerken aangestoken (Foto: ANP)

Nieuwe PC start op in paar seconden

Zeg maar dag tegen BIOS, en verwelkom UEFI, een nieuwe technologie die de opstarttijd van je computer drastisch kan verlagen. De nieuwe generatie thuiscomputers zal binnen enkele seconden opstarten, dankzij de vervanger van het vijfentwintig jaar oude BIOS.

Het uit 1979 stammende BIOS is nooit ontworpen om zo lang mee te gaan, en is één van de redenen dat moderne computers nog steeds veel tijd nodig hebben om op te starten. Maar nu is er UEFI, dat staat voor Unified Extensible Firmware Interface, speciaal voor de moderne computer ontworpen.

"Op het moment kan het vijfentwintig tot dertig seconden duren voordat je de eerste tekenen ziet dat je OS (Operating System, Windows bijvoorbeeld) aan het opstarten is", zegt Mark Doran, hoofd van het UEFI Forum. "Met UEFI brengen we dat omlaag naar luttele seconden, hoewel het nog niet zo is dat je computer meteen aanspringt. Het is echter al wel een stuk sneller dan het conventionele BIOS."

BIOS is amper veranderd sinds de jaren tachtig, en heeft problemen met moderne technieken als USB-poorten. UEFI kan zichzelf beter aanpassen, en kan ook gebruikt worden voor de nieuwe generatie touchscreens. Experts stellen dat UEFI al vanaf volgend jaar een flink aandeel kan verwerven.

Er wordt al hard gewerkt aan het verbeteren van de snelheid waarmee computers opstarten. Zo schijnt de nieuwe versie van Google Chrome maar een paar seconden nodig te hebben.

Oefengranaat leidt tot ophef

De vondst van een handgranaat zorgde dinsdag bij een boerderij aan de Hobrederweg in Middenbeemster voor paniek. Uiteindelijk bleek het om een relatief ongevaarlijke oefengranaat te gaan.

De oefengranaat, die wel een harde knal geeft maar niet echt gevaarlijk is, werd gevonden bij grondwerkzaamheden. De woningen in de omgeving werden ontruimd. De brandweer en ambulances rukten uit voorzorg uit. Na onderzoek van de explosieven opruimingsdienst bleek het om een oefengranaat te gaan en mochten de omwonenden terug naar huis.

Schweinsteiger mist EK-kwalificatieduels

Duitsland kan tijdens de komende EK-kwalificatiewedstrijden niet over Bastian Schweinsteiger beschikken. De middenvelder van Bayern München liep afgelopen weekend, in het verloren duel tegen Borussia Dortmund (2-), een blessure aan zijn voet op.

Schweinsteiger speelde afgelopen zondag wel de hele wedstrijd, maar constateerde na afloop van het duel dat er problemen met zijn voet waren. "Het lijkt er op dat hij beide kwalificatiewedstrijden moet missen", liet Joachim Löw, bondscoach van Duitsland, in een reactie weten. "Deze dingen gebeuren na het spelen van een WK."

"De spelers hebben een korte vakantie gehad. Daarna volgde een kort voorseizoen, waardoor de kans op dit soort blessures toe kan nemen."

Schweinsteiger speelde tot dusver 83 keer in het shirt van Duitsland, dat afgelopen zomer tot de halve finale van het WK voetbal reikte. Het is nog niet duidelijk hoelang de middenvelder buitenspel staat.

Ferrier blijft 'absoluut' in fractie

CDA-kamerlid Kathleen Ferrier blijft 'absoluut' in de CDA-fractie. Dat zei de mogelijke dissident dinsdagmiddag na een overleg met Ad Koppejan, waar ook waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker bij aanwezig was. Zowel Koppejan als Ferrier hadden hiervoor nog geen uitsluitsel gegeven over hun conclusies na het CDA-congres van afgelopen zaterdag.

Samen met Bleker vertrok Ferrier daarna naar haar eigen kamer. Ze vertelde een 'goed gesprek' te hebben gehad, waarna ze mededeelde 'absoluut' in de fractie te blijven. Wat haar precieze stellingname is, blijft nog onduidelijk. "Ik ga eerst met mijn collega's praten", vertelde ze.

Op het moment vergadert de CDA-fractie over de kwestie. Fractievoorzitter Verhagen ging goedgemutst de vergadering in. "Samen met de fractie gaan we een standpunt bepalen waarmee we vooruit kunnen", zei Verhagen vlak voor hij de vergaderzaal binnentrad.

Spanje arresteert twaalf Britten voor drugshandel

De Spaanse politie heeft twaalf Britten gearresteerd op verdenking van drugshandel. De acht mannen en vier vrouwen worden ervan verdacht in clubs in de kustprovincie Alicante en op Ibiza xtc-pillen en marihuana te hebben verkocht. De groep zou regelmatig op en neer naar Groot-Brittannië zijn gereisd om er nieuwe voorraad in te slaan. De drugs werden per auto of vliegtuig Spanje binnen gesmokkeld.

De arrestaties werden verricht in de plaatsen Torrevieja, Orihuela en Crevillente. De Guardia Civil nam op deze locaties in totaal 53.000 xtc-pillen en honderd marihuanaplanten in beslag.

Skoubo zegt af voor Denemarken

Morten Skoubo laat de EK-kwalificatiewedstrijden van de Deense nationale ploeg, tegen respectievelijk Portugal en Cyprus, aan zich voorbij gaan. De aanvaller van Roda JC ondervindt nog te veel hinder van een buikspierblessure.

Skoubo wil zich in de komende periode met name op zijn revalidatie gaan richten, zodat hij op korte termijn weer kan aansluiten bij de selectie van Roda JC. Vorige maand behoorde de speler voor het eerst in vier jaar weer tot de Deense selectie.

Abrupt einde carriŤre atleet Van Hest

Greg van Hest doet volgende maand niet mee aan de marathon van New York. De atleet uit Tilburg wilde zijn laatste wedstrijd in de Amerikaanse metropool afwerken, maar een blessure aan zijn achillespees gooit roet in het eten.

Met deze kwetsuur, die hij tijdens het NK 10 kilometer opliep, komt dus ook een abrupt einde aan de carrière van Van Hest. De Brabander is van plan om zich op korte termijn te laten opereren en zich daarna niet meer in te schrijven voor grote wedstrijden.

Botsing door 'grap' op rotonde

Een achttienjarige jongen heeft maandagavond in Hoogkerk een ongeluk veroorzaakt. Op een rotonde wilde hij een grap uithalen, met als gevolg een frontale aanrijding waarbij twee auto's zwaar beschadigd raakten.

De jongen reed achter een negentienjarige vriend aan. Op de bewuste rotonde dacht de achttienjarige grappig te zijn door de rotonde tegen het verkeer in te nemen. Omdat zijn vriend echter besloot de rotonde helemaal rond te nemen, ontstond er een probleem.

Halverwege de rotonde kwam het tweetal elkaar tegen en knalden ze op elkaar. De politie spreekt van een 'impulsieve actie' van de jongen, die de reactie van zijn vriend wel eens wilde zien. Geen van beiden raakte gewond.

Bobson op proef bij Excelsior

Kevin Bobson keert mogelijk weer terug naar de Nederlandse velden. De 29-jarige speler gaat bij Excelsior proberen een contract in de wacht te slepen. Dit bevestigden de Rotterdammers eerder vandaag.

Bobson speelde in het verleden voor Ajax, NAC Breda, Willem II en N.E.C. Nijmegen. In het buitenland speelde hij voor het Spaanse Espanyol, het Oostenrijkse Red Bull Salzburg en het Luxemburgse FC Wiltz.

Nuytinck vervangt Viergever bij Jong Oranje

Jong Oranje-bondscoach Cor Pot heeft Bram Nuytinck van N.E.C. Nijmegen als vervanger voor de geblesseerde Nick Viergever opgeroepen. De speler van AZ meldde zich vandaag met een enkelblessure af.

De Nederlandse beloften bereiden zich momenteel voor op de dubbele confrontatie met Oekraïne met als inzet een ticket voor het EK onder 21 jaar, volgend jaar in Denemarken. Zaterdag is op het Kasteel in Rotterdam de eerste wedstrijd, drie dagen later volgt de return in Kiev.

De 20-jarige Nuytinck debuteerde vorige maand al voor Jong Oranje in de met 2-1 verloren EK-kwalificatiewedstrijd bij Spanje. De vleugelverdediger brak halverwege vorig seizoen door bij zijn club NEC en kwam tot dusver tot veertien optredens in de hoofdmacht.

Deze sniper schiet altijd raak

Nee, we hebben het niet over het versiertalent van onze Haagse vriend uit Oh oh Cherso, maar over een nieuw stukje technologie afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin. Het gaat om een automatisch scherpschuttersgeweer dat altijd raak schiet.

Met een nieuw systeem wordt de ballistiek van de kogel precies berekend, waardoor een sniper nooit meer hoeft te missen. Het systeem houdt de weersomstandigheden in de gaten, controleert de effectiviteit van de kogels en kan GPS-coördinaten opzoeken. Daarnaast heeft het systeem contact met het vizier van het geweer.

Het belangrijkste aspect van het nieuwe geweer, waarvan in oktober 2011 de eerste prototypes worden getest, is het rekening houden met zijwind. Een sniper moet straks in staat zijn om iemand vanaf één mijl te raken met een enkele kogel.

Lockheed krijgt 6,9 miljoen dollar om de tweede fase van DARPA's One Shot System uit te werken. Het vizier moet straks de zijwind, het maximale bereik van het wapen, temperatuur, luchtdruk, vochtigheidsgraad en de richthoek kunnen berekenen.

CDA-dissidenten geloven in oplossing

De twee CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier verwachten dat de fractie dinsdag een oplossing kan vinden over de deelname aan een kabinet met de PVV van Geert Wilders.

Dat zeiden Koppejan en Ferrier dinsdag toen zij aan het begin van de middag arriveerden bij de Tweede Kamer. Zij werden vergezeld door partijvoorzitter Henk Bleker en kwamen terug van een vooroverleg. "We hebben een goed overleg gehad", zei Ferrier. "Nu ga ik naar de fractie om het eerst met de collega's te bespreken."

Koppejan gelooft in een goede afloop. "Ik ben ervan overtuigd. We komen altijd met een oplossing." Ook Ferrier zei te vertrouwen op een oplossing. Bleker verwacht eveneens dat de fractie dinsdag een besluit zal nemen over deelname aan een rechts minderheidskabinet.

Vanwege het vooroverleg met Ferrier en Koppejan werd de fractievergadering, die rond 10.30 uur zou beginnen, uitgesteld. Het beraad begint nu naar verwachting om 13.00 uur. Hoe lang de vergadering gaat duren, is onbekend. "Ik denk dat we er vandaag binnen dertien uur uitkomen", zei Bleker met een verwijzing naar het marathonoverleg van vorige week.

Hij herhaalde dat het besluit dat de fractie neemt recht moet doen aan zowel de 68 procent van zijn partij die voor samenwerking is met de PVV van Geert Wilders als de 32 procent die afgelopen zaterdag tijdens het partijcongres tegen stemde.

Puber rijdt met scooter agent te fiets omver

Een 15-jarige jongen heeft maandagmiddag in Maarssen met zijn scooter een agent te fiets omver gereden. De 32-jarige agent wilde hem even na 16.15 uur aan de kant zetten omdat zijn scooter te veel lawaai maakte, meldt de politie.

De agent hoorde bij een skateveld aan de straat Fazantenkamp met veel herrie een scooter naderen en gaf een stopteken. De jongen negeerde het teken en reed de agent aan. De agent en de scooterrijder uit Maarssen raakten gewond. De bijrijder, ook 15 jaar en uit dezelfde plaats, bleef ongedeerd.

De bestuurder is opgepakt. De agent heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag en zware mishandeling.

Hoger prijzengeld bij Australian Open

De organisatie van de Australian Open heeft het prijzengeld verhoogd. De winnaar en winnares van het tennistournooi in Melbourne kunnen ieder 1,5 miljoen euro opstrijken. Het totale prijzengeld bedraagt 25 miljoen Australische dollar, 17,5 miljoen euro.

De verhoging van het prijzengeld is volgens de organisatie bedoeld om Rafael Nadal te stimuleren om het toernooi te winnen. Mocht de Spanjaard dit lukken dan heeft hij alle grandslamtitels tegelijkertijd in zijn bezit. Momenteel is zijn grootste rivaal Roger Federer nog de titelhouder in Melbourne. "Het zijn bedragen om van te watertanden en Nadal is zeker een van de favorieten," zei toernooidirecteur Craig Tiley die meldde dat voor de nummer twee 770.000 euro klaar zal liggen.

LBP 2 uitgesteld vanwege geen internet op PS3's

Alex Evans van Media Molecule heeft aan VG247 verteld dat LittleBigPlanet 2 is uitgesteld naar januari 2011 omdat niet alle PS3-consoles verbonden zijn met het internet. Omdat niet alle consoles verbonden zijn is het niet mogelijk voor die gamers een eventuele patch te downloaden.

Evans gaf aan dat ze het spel volledig doorgelopen hebben en vonden dat ze een product moesten afleveren waar ze trots op konden zijn. Evans respecteert het dat mensen geen internet op de PS3 hebben en hij wil ook zeker niet dat mensen moeten patchen om een complete spel-ervaring te hebben.

Met de extra weken die de ontwikkelaar nu heeft kan het spel op sommige punten nog extra verbeterd worden en kunnen ze trots op hun product zijn. Natuurlijk vonden ze het wel jammer dat ze het niet gingen halen voor de feestdagen. Sony had al eerder gezegd dat ze het jammer vonden maar het besluit wel konden begrijpen.

 

Automobiliste gewond na aanrijding A'dam

Bij een aanrijding tussen een auto en een vrachtwagen op de Huntumdreef in Amsterdam Zuidoost is dinsdagmorgen een vrouw gewond geraakt.

De vrouw was de bestuurder van de auto en raakte door de aanrijding bekneld. Zij moest door de brandweer uit de auto bevrijd worden. De vrouw was aanspreekbaar en is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. De straat is enige tijd afgezet geweest door de politie.

Brabander rijdt inbrekers klem

Een 36-jarige man uit het Brabantse Terheijden heeft maandagnacht twee vermoedelijk Litouwse inbrekers na een achtervolging met behulp van de politie klemgereden. De verdachten, 18 en 24 jaar, werden in Breda aangehouden. Dat meldt de politie.

De twee mannen werden betrapt toen ze probeerden in te breken in de auto van de 36-jarige man. Toen hij naar buiten kwam, vluchtten ze met hun eigen auto. Tijdens de erop volgende achtervolging, belde hij de politie. Die hielp de man om de verdachten klem te rijden.

Doden door overstromingen in IndonesiŽ

Door zware regenval veroorzaakte overstromingen en modderstromen hebben in de Indonesische provincie West-Papoea aan zeker 29 mensen het leven gekost. Nog eens tientallen mensen worden vermist. Meer dan zestig mensen zijn gewond geraakt en duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Alleen al in het bergdorp Wasior werden maandag honderden huizen verwoest. Reddingswerkers konden het getroffen gebied slecht bereiken. Inwoners van Wasior ploegden soms met hun blote handen door de modder op zoek naar overlevenden.

De plaatselijke rampenbestrijding heeft om tenten en medicijnen gevraagd.


Ravage na regenval en modderstromen in Indonesië (Foto: Novum)

'Contador tweemaal positief getest'

Alberto Contador heeft een bittere pil te verwerken gekregen in zijn strijd tegen de positieve dopingtest in de Tour de France. Volgens de New York Times is de Spanjaard niet één maar twee keer betrapt op het gebruik van verboden middelen. Ook zou het gehalte weekmakers in zijn bloed acht maal zo hoog zijn geweest als toegestaan is.

De Amerikaanse krant beweert iemand gesproken te hebben die het onderzoek naar Contador heeft ingezien. Deze bron wil anoniem blijven, omdat zolang het onderzoek naar de Astana-renner loopt alles geheim moet blijven. De positieve test op het gebruik van weekmakers zou een dag voor de positieve test op clenbuterol zijn geweest. Weekmakers in het bloed kunnen er op duiden dat Contador een bloedtransfusie heeft ondergaan en nieuw bloed heeft gekregen.

Contador zelf werd vorige week na het bekend worden van de positieve test op clenbuterol al door het UCI geschorst. Hij beweert dat een door een vriend uit Spanje meegenomen biefstuk er voor gezorgd heeft dat hij positief is getest. Over de herkomst van het vlees bestaan echter grote twijfels.

Vorm greep in slotseconden naast clubrecord

Mitchel Vorm had meer dan 90 minuten zicht op een uniek clubrecord van de Utrechtse club. Mitchel Vorm zag ondanks de overwinning bij Ajax toch een uniek record verloren gaan, weet Voetbal International.

Als Siem de Jong in de 93ste minuut niet had gescoord dan had Vorm niet alleen de nul gehouden, maar had hij ook een uniek clubrecord te pakken. Hij zou de eerste doelman van Utrecht zijn geweest die zijn doel in Amsterdam schoon wist te houden.

Vorm kan wel terugvallen op een prima teamresultaat. Bij Ajax werd de eerste uitoverwinning van de competitie behaald met een verdiende 1-2 overwinning.

Parcours Ronde van Zwitserland 2011 bekend

De Ronde van Zwitersland, die volgend jaar wordt gehouden, omvat ook dit jaar weer een bergachtig parcours. Dit heeft de organisatie van dit evenement bekend gemaakt.

De koers begint op 11 juni in Lugaono met een proloog. Acht dagen later, op 19 juni, passeert het peloton na een tijdrit de finishlijn, die in Schaffhausen is getrokken. Tussendoor treffen de renners maar liefst vier aankomsten bergop.

De finish van de tweede etappe ligt in het skioord Crans Montana, waar Thomas Dekker in 2007 zegevierde. Daarnaast eindigen ook de derde, zesde en zevende rit bovenop een berg.

De Ronde van Zwitersland heeft in 2011 in elk geval een internationaal karakter, aangezien ook Liechtenstein en Oostenrijk worden aangedaan.

Ajax staakt kaartverkoop voor AJ Auxerre

Ajax kwam in de afgelopen periode al eens eerder in het nieuws omtrent de prijzen van de tickets voor duels in de Champions League. De Amsterdammers hebben nu besloten de verkoop voor de Champions League-wedstrijd tegen AJ Auxerre voorlopig stil te leggen.

Er is namelijk gebleken dat het verschil tussen de prijs voor het bezoekersvak in Frankrijk en de prijs, die een fan van de Franse club betaald. Ajax is op dit moment met AJ Auxerre in gesprek om de prijzen gelijk te trekken.

Nu is het namelijk zo dat een supporter van Ajax 56 euro moet neertellen om bij het treffen aanwezig te zijn. Een fan van AJ Auxerre betaalt voor een vergelijkbaar vak een bedrag tussen de 20 en 50 euro.

Mocht er meer duidelijkheid zijn inzake de prijzen, dan zal Ajax de verkoop weer opstarten. Het duel tussen AJ Auxerre en de Amsterdamse formatie wordt op 3 november gespeeld.

Hoofddoeken mogen op universiteiten Turkije

Vrouwen met een hoofddoek hebben weer toegang tot Turkse universiteiten. Dat was sinds ruim tien jaar verboden na een uitspraak van het Hooggerechtshof. De nieuwe situatie is het gevolg van een beslissing van de Raad voor Hoger Onderwijs (YÖK). Dat melden Turkse media dinsdag.

De YÖK heeft besloten dat docenten vrouwen met een hoofddoek niet langer de deur mogen wijzen en een onderzoek in te stellen naar docenten die dat wel doen. Daarmee gaat de Raad, die het academische leven in Turkije regelt, in tegen een uitspraak van Turkije’s hoogste rechter, eind jaren negentig van de vorige eeuw. Die uitspraak was een interpretatie van een wet; er is geen wet die vrouwen met een hoofddoek expliciet de toegang tot hoger onderwijs verbiedt. Het dragen van een hoofddoek op de universiteit zou tegen het secularisme ingaan.

Regeringspartij AKP, wier achterban bestaat uit gelovige moslims, heeft in 2008 geprobeerd met een grondwetswijziging het hoofddoekverbod op te heffen, maar dat mislukte.

Sinterklaas wil vroege verkoop snoep straffen

Sinterklaas heeft gepleit voor straffen voor winkeliers die te vroeg sinterklaassnoepgoed verkopen. Hij deed dat dinsdag op de Belgische radio.

Het is de sint een doorn in het oog dat er nu al strooigoed in de winkels ligt. Voor een klein kind is het nog een 'eeuwigheid' tot 6 december, klaagt de goedheiligman.

Hij pleit voor een beperkte periode waarin het snoep verkocht mag worden. Voor overtreders is de roe niet voldoende, vindt de sint. Winkeliers en groothandelaars die zich niet aan de regels houden, zouden twee weken naar de gevangenis moeten.

In België is al wel geregeld dat reclamefolders voor Sinterklaas pas vanaf 1 november in de brievenbussen mogen liggen.

Sinterklaas wil vroege verkoop snoep straffen
Sinterklaas wil vroege verkoop snoep straffen (Foto: ANP)

Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol

Prijsvechter easyJet vervoerde over het boekjaar dat eindigde op 30 september bijna 2,3 miljoen passagiers van en naar luchthaven Schiphol. Dit een stijging van 23,7 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat zei regionaal manager Francois Bacchetta van easyJet dinsdag tegen het ANP.

De volledige passagiersstatistieken van de maatschappij worden woensdag bekendgemaakt, de financiële resultaten medio november. De eerder afgegeven winstprognose van tussen de 100 en 150 miljoen pond staat nog steeds.

easyJet wil in heel Europa, dus ook in Nederland, 10 procent van het Europese vervoer in handen krijgen. Schiphol beschikt nog niet over de cijfers voor september, mogelijk is die grens al gehaald. "Wij willen het komende jaar nog 25 tot 30 procent groeien in Amsterdam."

"Onze eerste internationale vlucht was op Schiphol, we hadden daar allang groter moeten zijn", zegt Bacchetta. "Maar we haten de tariefstructuur die Schiphol hanteert. We betalen dubbel zoveel als maatschappijen als KLM en maken nog niet de helft van de kosten die zij maken."

easyJet heeft nog een zaak lopen over de tarieven bij de NMa. Anderzijds is er ook toenadering tussen de oranje prijsvechter en de nationale luchthaven. "Ze hebben een voorstel gedaan waarin wij 5 procent minder gaan betalen en netwerkmaatschappijen tot 20 procent meer", weet Bacchetta. De onderneming ziet dit als een eerste stap. "Misschien breken ze met de traditie."

Het bedrijf heeft inmiddels negentien uitvalsbases in Europa en het lijkt logisch dat Amsterdam met achttien easyJet-bestemmingen er ook een wordt. "Als we er toestellen hebben staan, komen er zeker bestemmingen bij en gaan we zeer waarschijnlijk werken met Nederlandse bemanning."

Maar alles hangt af van het kostenplaatje. Schiphol maakt de tarieven die zullen gelden vanaf 1 april voor 1 november bekend, daar kunnen partijen dan bezwaar tegen aantekenen bij de NMa. Uitwijken naar Rotterdam of Eindhoven voor de groei is voor easyJet op dit moment geen optie.

Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol
Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol (Foto: ANP)

Nobelprijs Natuurkunde voor Nederlander Geim

De in Rusland geboren Nederlandse natuurkundige Andre Geim krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde, samen met zijn Russisch-Britse collega Konstantin Novoselov. Dat heeft het Nobelprijscomité dinsdag bekendgemaakt in Stockholm.

De wetenschappers krijgen de Nobelprijs voor de ontdekking van grafeen, het dunste maar tevens sterkste materiaal ter wereld. Het is tweehonderd keer beter bestand tegen breken dan staal. Grafeen is een uitstekend uitgangspunt voor zeer dunne, efficiënte elektronica.

Geim woont in Engeland, waar hij als docent verbonden is aan de universiteit van Manchester. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft een eredoctoraat aan de TU Delft. Geim is in 1958 geboren in de Russische stad Sotsji, maar heeft de Nederlandse nationaliteit.

Tien jaar geleden werd Geim al gelauwerd met de zogenoemde Ig Nobelprijs, de komisch bedoelde tegenhanger van de Nobelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Amerikaanse organisatie Improbable Research. Hij kreeg die onderscheiding samen met een Britse collega omdat zij erin geslaagd waren een kikker te laten zweven met behulp van een zeer sterke magneet.

Nobelprijs Natuurkunde voor Nederlander Geim
Nobelprijs Natuurkunde voor Nederlander Geim (Foto: ANP)

Celstraf voor frauderende student

Een 28-jarige Chinese student in België moet acht maanden de cel in. De man heeft een cijferlijst van de universiteit in Leuven vervalst om toegang te krijgen tot de universiteit in Brussel.

Door middel van de inschrijving in Brussel zou de man zijn verblijfsvergunning kunnen verlengen. Helaas voor hem liep de onfortuinlijke fraudeur tegen de lamp. Beide universiteiten krijgen een symbolische schadevergoeding van een euro.

[NBA] Miljoenencontract voor Noah bij Bulls

Joakim Noah heeft een miljoenencontract getekend in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De 2,11 meter lange Fransman tekende een contract voor vijf seizoenen bij de Chicago Bulls wat hem zestig miljoen dollar oplevert.

Noah is de zoon van oud-tennisser Yannick Noah en komt al sinds 2007 uit voor de Bulls, maar pas afgelopen jaar beleefde hij met een gemiddelde van 10,7 punten en 11 rebounds per wedstrijd zijn doorbraak. "Dit voelt geweldig. Ze hebben veel vertrouwen in me. Ik weet dat al dat geld ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt, maar ik zal gretig blijven en 110 procent geven," zei Noah.

Dood rodelaar tijdens Spelen was ongeluk

De dood van rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens de Olympische Spelen in Vancouver was een ongeluk. Dat heeft de lijkschouwer van de Canadese provincie British Columbia geconcludeerd na onderzoek. De Georgiër raakte tijdens de laatste trainingssesie op de Olympische bobbaan in Whistler de macht over zijn slee kwijt en vloog uit de baan waar hij tegen een paal knalde.

Kumaritashvili was op slag dood door de klap tegen de paal, stelt de lijkschouwer. De vertraging van de hoge snelheid waarmee hij door de lucht vloog tot stilstand in een fractie van een seconde was de oorzaak van ernstig hersenletsel.

De oorzaak van de noodlottige crash ligt volgens het onderzoek in een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De betrekkelijke onervarenheid van Kumaritashvili op de lastige baan en met de hoge snelheid waarmee hij op het ongeluk van de crash door het ijskanaal schoot spelen daarbij een belangrijke rol.

Ook het ontwerp van de baan is deels de oorzaak van de crash. De organisatie van de Spelen in Vancouver had ingezet op een uitdagende baan die langer en steiler moest zijn dan andere banen. Volgens de ontwerper konden snelheden tot rond de 140 kilometer per uur worden bereikt, in realiteit bleek dat ruim tien kilometer hoger te liggen.

Extra bescherming om rodelaars binnen de baan te houden, had niet veel uitgehaald. Kumaritashvili was dan met hoge snelheid tegen dat hekwerk tot stilstand gekomen, wat vermoedelijk ook in zeer zwaar letsel en mogelijk de dood van de Georgiër had geleid. Kussens die na de crash om de paal waartegen Kumaritashvili tot stilstand kwam werd aangebracht, was volkomen nutteloos geweest tijdens de crash.

De lijkschouwer raad de bobsleebond FIBT en de rodelbond FIL aan de planningsprocedures te herzien en meer verplichte trainingssessies te houden op nieuwe, uitdagende banen die voor grote competities worden gebruikt. Ook moeten de veiligheidsmaatregelen van de baan in Whistler nog eens goed tegen het licht worden gehouden.


Nodar Kumaritashvili (Foto: Novum)

Boze truckers storten uien bij TLN

Werkgeversorganisatie TLN in Zoetermeer werd vandaag verrast met een vrachtlading uien. Boze truckers besloten een complete wagen uien uit te storten voor het kantoor van de organisatie. Ze doen dit als protest tegen het geboden loon in de cao-onderhandelingen die morgen beginnen. Volgens de truckers is dat bod 'om te janken'.

De werkgeversorganisatie heeft voor een tweejarige cao een loonsverhoging van 1 procent geboden. Vakbonden vinden dit echter veel te weinig.

De beroepsgoederen-cao is geldig voor 140.000 werknemers. Er zijn al 9 maanden verstreken sinds het begin van de onderhandelingen. Morgen staat er weer een overleg gepland. De bonden hebben de chauffeurs gevraagd om even in Bunnik 'langs te komen', waar de onderhandelingen plaatsvinden.

Franse beurshandelaar krijgt drie jaar cel

Een hof in Parijs heeft de voormalige beurshandelaar Jerome Kerviel dinsdag schuldig bevonden aan een van de grootste bankfraudezaken in de geschiedenis. Kerviel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee voorwaardelijk, en moet de bank Société Générale SA 4,9 miljard euro terugbetalen.

Kerviel werd schuldig bevonden aan onder meer valsheid in geschrifte en vertrouwensbreuk. Tussen 2007 en 2008 speculeerde hij voor miljarden zonder dat zijn werkgever daarvan op de hoogte was. Société Générale leed hierdoor bijna vijf miljard euro verlies. Kerviels advocaten lieten weten tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.

De 33-jarige Kerviel nam enorme financiële risico's toen hij voor Société Générale werkte, maar die werden volgens hem door de bank geaccepteerd, omdat er winst mee werd gemaakt.

[video] Leeuwen vallen dompteur aan in circus

Tijdens een circusvoorstelling in de Oekraïense stad Lviv is een leeuwentemmer door twee leeuwen aangevallen. Diverse circusmedewerkers probeerden de leeuwen met een brandslang bij dompteur Oleksie Pinko vandaan te houden. Deze wordt meerdere malen in armen en benen gebeten.

Een Amerikaans gezin dat de voorstelling bijwoonde maakte video-opnamen van het voorval. Op de video is te zien hoe de dompteur strompelend en bebloed probeert met een ijzeren staaf de leeuwen uit zijn buurt te houden. In de tent breekt inmiddels lichte paniek uit.

"De kinderen, die zich vlakbij de ring bevonden, begonnen te huilen en te gillen", zegt Doug Sheperd, de man die de film maakte, op CBS News.

"Een van de helpers probeerde de leeuwen door het veiligheidsnet weg te jagen, een andere - die zich in de ring bevond - werd bijna verscheurd. Maar het was duidelijk dat de dieren het op hun trainer gemunt hadden."

Op een gegeven moment springt een leeuw bijna de ring uit, waarna hij in het doodsbange publiek zou zijn terechtgekomen. "Ik greep mijn dochter vast en dacht alleen nog aan weglopen. Ik vreesde dat de dieren elk moment konden losbreken", zegt Dougs echtgenote Masha.

Pinko werd na het incident naar het ziekenhuis gebracht voor een spoedoperatie. Zijn toestand zou momenteel stabiel zijn.

Geen opvolger voor Milram in 2011

Manager Gerrie van Gerwen heeft geen nieuwe sponsor voor zijn wielerploeg Milram kunnen vinden. Na vijf jaar verdwijnt hij gedwongen uit de sport. "Hopelijk is het maar voor een jaar. We willen heel graag in 2012 terugkeren en gaan daar alles aan doen", aldus Van Gerwen.

Het Duitse bedrijf Milram maakte eerder dit jaar al bekend te stoppen als geldschieter. Van Gerwen heeft er veel energie in gestoken om een opvolger te vinden. "We waren ook een paar keer dichtbij. Een keer was zelfs het shirt al bijna gedrukt, maar de financiële basis was toch niet goed. Maar we hebben veel geïnvesteerd en ik heb goede hoop dat dit voor 2012 wel wat oplevert. "

Kentekenscan tegen drugskoeriers toegestaan

De politie mag toch de kentekenscan blijven gebruiken om drugskoeriers te onderscheppen. Dat moet wel gebeuren bij een verkeerscontrole waarbij ook op andere overtredingen wordt gelet. In de praktijk is het genoeg als de agent de bestuurder om zijn rijbewijs vraagt. Dat blijkt uit een uitspraak die het gerechtshof van Den Bosch dinsdag heeft gedaan. Eerder bepaalde de rechtbank nog anders.

Een Franse drugskoerier had een zaak aangespannen nadat de politie vorig jaar 633 gram heroïne had gevonden in een auto. Hij en zijn kompaan werden aan de kant gezet toen een automatisch systeem de nummerplaat herkende. Het kenteken was aan het systeem toegevoegd omdat de auto al een keer eerder was betrokken bij een drugstransport.

Bij het reservewiel vonden de agenten drugs. De verdachte bekende dat hij ze daar had gestopt. Later stelde de koerier dat hij moest worden vrijgesproken omdat een bevoegdheid zou zijn gebruikt voor een ander doel dan waar het voor bedoeld is.

De automatische nummerplaatherkenning zou oorspronkelijk niet zijn bedoeld om mensen die eerder zijn veroordeeld voor een drugstransport opnieuw te controleren. De rechtbank ging hierin met de verdachte mee en sprak hem vrij.

Het hof wijst er echter op dat de politie niet alleen op drugs heeft gecontroleerd, maar de bestuurder ook om zijn rijbewijs heeft gevraagd. Daarom zou de bevoegdheid op de juiste manier zijn gebruikt. De koerier heeft een halfjaar cel gekregen.

AC Milan moet Abbiati weken missen

Christian Abbiati, doelman van AC Milan, is een aantal weken uitgeschakeld door een blessure. Christian Abbiati mist de komende wedstrijden van de rossoneri. De 33-jarige doelman heeft een liesblessure opgelopen en moet vijftien tot twintig dagen rust houden, meldt de officiële website van de Italiaanse club.

Abbiati mist door zijn blessure waarschijnlijk de Champions League-kraker tegen Real Madrid op 19 oktober. Marco Amelia is de aangewezen persoon om zijn plek onder de lat in te nemen.

Lotus en Red Bull gaan samenwerken

Het Formule 1-team Lotus gaat vanaf volgend seizoen de samenwerking aan met Red Bull Racing. De Maleisische renstal zal de versnellingsbakken en het hydraulische systeem af gaan nemen bij Red Bull Technology. Dit jaar behoren deze onderdelen tot de zwakkere punten van de Lotus TF127.

Technisch directeur van Lotus Mike Gascoyne is blij dat de deal rond is. "De aankondiging dat we een meerjarige overeenstemming met Red Bull hebben bereikt, waarin zij de versnellingsbakken en de hydrauliek zullen leveren, is een enorme stap voorwaarts voor ons. Het is ook een uiting van onze ambities voor volgend jaar en de komende kampioenschappen. De bak en de hydrauliek spelen natuurlijk een grote rol in de prestaties van de auto. Niet alleen op de baan, maar ook in het ontwerp."

"Het weghalen van de dubbele diffuser in 2011, betekent dat de achterkant van de auto opnieuw ontworpen moet worden en de levering van deze onderdelen zorgen ervoor dat we dat op onze 2011-auto goed kunnen doen."

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner: "We zijn erg blij met het besluit van Lotus om Red Bull Technology te gebruiken voor de bak en de hydraulische systemen per 2011. Het feit dat Red Bull Technology is gekozen als leverancier voor een ander team laat zien hoe veel we hebben bereikt sinds ons eerste jaar. We kijken uit naar onze samenwerking."

Gemiddeld 328.000 kijkers zien proces Wilders

Gemiddeld 328.000 Nederlandse tv-kijkers volgden maandag via Nederland 1 de live-uitzending van de NOS rond het strafproces tegen Geert Wilders. Dit meldde een woordvoerder van de NOS dinsdag op basis van cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het aantal kijkers bereikte een piek van 496.000 kijkers om 13.15 uur. Het marktaandeel van Nederland 1 was tijdens de uitzending 38 procent. Dat betekent dat bijna vier op de tien tv-kijkers hadden afgestemd op de NOS-uitzending vanuit de rechtbank in Amsterdam.

Op Nederland 1 was alleen de eerste zittingsdag te zien. De overige zittingsdagen zendt de NOS integraal uit op het digitale themakanaal Journaal24.

Vanquish toont zijn vijanden

In Vanquish zal je het moeten opnemen tegen de Russen en die hebben zeker niet stilgezeten met het ontwikkelen van hun leger. In een nieuwe trailer voor de shooter zien we een aantal vijanden die je tegen kan komen, dat deze zo'n tientallen groter dan jou zijn moet voor een supersoldaat natuurlijk geen probleem zijn.

Vanquish komt 22 oktober naar Europa op de PS3 en Xbox 360, voor beide platformen is ook al een demo te vinden op PSN of XBLA. Bekijk hieronder de trailer.

Toivonen: "Oranjespelers zijn varkens"

Ola Toivonen heeft in de aanloop van het EK kwalificatieduel van Oranje tegen Zweden hard uitgehaald naar de spelers van het Nederlands elftal. De Zweed vindt het prima dat Nigel de Jong uit de selectie gezet is na zijn tackle op Hatem Ben Arfa.

"Oranje speelde als een stel varkens op het afgelopen WK. Ze hebben betere varkens dan alleen Robben. Op het middenveld lopen er twee (Mark van Bommel en Nigel de Jong, red.) die je op willen vreten. Ik denk dat ze tegen ons enorm gedisciplineerd zullen voetballen. Het is een sleutelduel in de Poule en ze zullen ons niets cadeau geven," zei PSV-speler Toivonen tegen Aftonbladet.

Groningen-speler Frederik Stenman is het met hem eens. "Ze hebben geen topklasse-verdedigers, dus vertrouwen ze meer op het middenveld. En daar staan met Van Bommel en De Jong twee valse honden. Ze spelen oneerlijk."

AZ'er Pontus Wernbloom is blij dat hij het niet tegen De Jong op hoeft te nemen. "Hij is een geweldige speler, dus voor ons is het positief dat hij niet meedoet. Maar hij speelt vaak op het randje, net als Van Bommel trouwens. Velen zien Van Bommel als een varken, maar hij speelt wel heel goed. Hij is van grote waarde voor het Nederlands elftal en voor zijn club Bayern München. Maar ik vind dat hij vaak over het randje heen gaat. Hij is de leider wat betreft vuil spel. Hij traint erop om tegenstanders uit de wedstrijd te halen met zijn gemene trucjes. Daarvoor alle credits."

CDA-fractieberaad uitgesteld

De cruciale fractievergadering van het CDA over het regeer- en gedoogakkoord is uitgesteld. De fractie van Maxime Verhagen zou dinsdagochtend om 10.30 uur bijeenkomen. Onduidelijk is hoe laat het beraad wel begint.

Tijdens het overleg moeten de twee dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier laten weten of ze de deelname aan het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV steunen. Tijdens het CDA-congres dit weekeinde sprak 68 procent van de leden zich uit vóór samenwerking met de PVV; 32 procent stemde tegen, onder wie Koppejan en Ferrier.

Steunen de dissidenten het akkoord niet, dan valt de meerderheid in de Tweede Kamer weg voor het rechtse minderheidskabinet.

Djokovic en Murray probleemloos door

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het tennistoernooi van Beijing. De Servische nummer een van de plaatsingslijst won eenvoudig met 6-1 en 6-3 van de Chinees Mao-Xin Gong, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten. Hij stuit in de volgende ronde op Mardy Fish, die Djokovic' landgenoot Janko Tipsarevic de weg versperde.

Ook Andy Murray doorliep probleemloos de eerste ronde. Hij gunde de Franse qualifier Paul-Henri Mathieu slechts vijf games: 6-2 en 6-3. De Brit neemt het in de volgende ronde op tegen Albert Montanes. De Spanjaard zag bij 6-2 en 3-0 zijn tegenstander Andrey Golubev de strijd staken. De Kazach stond zondag nog in de finale van Kuala Lumpur, waar hij verloor van Mikhail Youzhny.

Van der Garde kan bij F1-team tekenen

Het lijkt er op dat de kans dat Giedo van der Garde volgend seizoen in de Formule 1 rijdt steeds groter wordt. Volgens manager Jan Paul ten Hoopen heeft de Nederlander, die dit seizoen in de GP2 Series rijdt, aanbiedingen van enkele teams op zak.

"We hebben concrete aanbiedingen van twee teams. Bij één team kunnen we zo tekenen, maar hebben we nog een partner nodig om het bedrag rond te krijgen," zei Ten Hoopen in het Algemeen Dagblad.

Al wel vast staat dat het niet om de topteams gaat. Deze hebben hun twee rijders voor 2011 al bevestigd en volgens Ten Hoopen kan ook Hispania Racing van de lijst geschrapt worden. "Een ander team heeft voorgesteld Giedo volgend jaar als testrijder op te nemen, zodat hij in 2012 de Formule 1 in kan als coureur. We praten in elk geval met de topmensen van de geïnteresseerde teams, dus op het allerhoogste niveau."

Alles valt of staat echter met het geld dat Van der Garde mee kan nemen. "Op dit moment wordt er in de Formule 1 vrij veel geld gevraagd, omdat de meeste teams blijkbaar toch geld nodig hebben om hun budget rond te krijgen."

Van der Garde staat met het raceweekend in Abu Dhabi voor de boeg momenteel zesde in de stand om de wereldtitel in de GP2. In tegenstelling tot vorig jaar heeft hij dit seizoen nog geen race kunnen winnen.

Ontwikkelingsclub prijst Uruzgan-missie

Nederland heeft goed werk verricht in Uruzgan. Dat concludeert de Afghaanse ontwikkelingsorganisatie The Liaison Office (TLO) over de vier jaar dat Nederland militair actief was in de Afghaanse provincie in het rapport (pdf) The Dutch engagement in Uruzgan: 2006 to 2010. Het rapport wordt dinsdag in Den Haag gepresenteerd.

Lof is er voor de zogenoemde 'Dutch approach' met een focus op zowel veiligheid als ontwikkeling en diplomatie. "Nu de vierjarige betrokkenheid eindigt, kan het Nederlandse leger met vertrouwen vertrekken, wetend dat hun missie zowel heeft bijgedragen aan de veiligheid als de ontwikkeling in Uruzgan", schrijft TLO, een zogeheten non-gouvernementele organisatie die is gericht op het verbeteren van het lokale bestuur in Afghanistan.

Om dit oordeel te illustreren stipt TLO een aantal punten aan die de Nederlandse regering ook opsomde toen begin augustus de missie afliep. Zo is de gezondheidszorg toegankelijker geworden, gaan er meer kinderen naar school, is de infrastructuur verbeterd en kan er in de plaatse Tarin Kowt en Deh Rawod worden gebeld met een mobiele telefoon.

Op een aantal punten gaat het ook niet goed. Zo is het met de opbouw van het openbaar bestuur nog droef gesteld. In vier jaar is het niet gelukt om een goed functionerende bestuurscultuur te verwezenlijken. "Corruptie onder ambtenaren blijft een probleem." Ook is er een gebrek aan goed personeel dat is bereid om te werken in onveilige gebieden en bevindt de rechtspraak zich nog in de kinderschoenen.

Het vertrek van de Nederlanders kan leiden tot een verstoring van het machtsevenwicht tussen de verschillende stammenleiders dat de militairen hebben opgebouwd, schrijft TLO. Het zou ertoe kunnen leiden dat enkelen van hen zich bekeren tot de Taliban. Dit zou de positieve ontwikkelingen in het gebied kunnen schaden.

Of dat gebeurt, ligt in de handen van de Amerikanen en Australiërs, die het commando over de provincie van Nederland heeft overgenomen. "De voortgang van het Nederlandse succes van de afgelopen vier jaar hangt af van hoe hun opvolgers voortbouwen op het gedane werk en vasthouden aan de Dutch approach."

Jan Mulder: Kotsen om Camiel

Jan Mulder heeft maandagavond in de uitzending van De Wereld Draait Door hard uitgehaald naar de speech die CDA-minister Camiel Eurlings hield op het CDA-congres van afgelopen zaterdag. Eurlings hield toen op een nogal agressieve toon een hommage aan de partij en CDA-leider Maxime Verhagen.

"Gatverdarrie zeg... mogen we even KOTSEN?!?", aldus Mulder. "Die vergaande slijmballerigheid van zo iemand en die onverdraaglijk foute uitstraling", legde de tafelheer verder uit. CDA-voorzitter Henk Bleker was totaal not amused over de commentaren van Mulder. Hij vond de uitspraken van Mulder direct 'fout'.

Vervolgens ontstond er meteen een fikse ruzie tussen Mulder en Bleker over de speech van Eurlings. Na afloop van de uitzending weigerden de twee kemphanen elkaar dan ook een hand te geven.


Jan Mulder vs. CDA-voorzitter Henk Bleker over speech Camiel Eurlings

China en Japan spreken elkaar in Brussel

De premiers van China en Japan hebben elkaar maandag letterlijk in de wandelgangen van de Azië-Europa-top in Brussel gesproken. Het was het hoogste overleg tussen de twee landen sinds een maand geleden een hevige territoriale ruzie uitbrak.

De betrekkingen tussen China en Japan verslechterden aanzienlijk toen een Chinese vissersboot begin september in aanvaring kwam met patrouilleboten van de Japanse kustwacht. Het voorval vond plaats in de buurt van een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee die door beide landen en Taiwan worden opgeëist.

De Chinese premier Wen Jiabao en zijn Japanse ambtgenoot Naoto Kan woonden allebei de Azië-Europa-top in Brussel bij. In een van de gangen van het conferentiegebouw spraken zij af de banden aan te halen.

Beide landen claimen nog altijd de soevereiniteit over de eilanden, maar vanuit Tokyo riep het Japanse ministerie van buitenlandse zaken Beijing op te voorkomen dat in de toekomst opnieuw dergelijke geschillen de kop opsteken.

De dooi tussen China en Japan zette vorige week al in, toen Beijing een exportverbod op zeldzame grondstoffen naar Japan ophief en drie Japanners vrijliet die waren ingerekend omdat ze een verboden militaire zone in het noorden van China zouden zijn binnengedrongen. Een vierde Japanner zit nog vast.

Jonge Kim samen met vader bij militaire oefening

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft samen met zijn zoon en vermoedelijke opvolger Kim Jong Un een militaire oefening bijgewoond. Dat is dinsdag gemeld in de Noord-Koreaanse staatspers.

Het was voor het eerst dat de staatspers meldde dat Kim zijn vader bij een dergelijke gelegenheid vergezelde. Het eerste openbare optreden van Kim Jong Un had vorige week plaats, toen hij werd bevorderd tot viersterrengeneraal en vicevoorzitter van de defensiecommissie van de regerende Arbeiderspartij.


(Foto: Novum)

Montgomerie stopt als golfcoach

Colin Montgomery won gisteren als coach van Europa de Ryder Cup. De golfploeg van de 47-jarige Schot wist de Verenigde Staten met 14,5-13,5 te kloppen en zo de trofee te heroveren. Monty kondigde meteen zijn vertrek als coach aan.

"Dit was in één keer raak en ik ben verrukt dat Europa heeft gewonnen, maar ik verzeker jullie dat dit voor mij eenmalig was," zei Montgomerie. "Ik hoop dat mijn opvolger uit mijn begeleidingsteam komt."

De Spanjaard Jose Maria Olazabal en de Ier Paul McGinley zijn de voornaamste kandidaten om de Schot op te volgen en in 2012 in Chicago de strijd met de Verenigde Staten weer aan te gaan.

Protest tegen samenwerking met PVV

Op het plein voor de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag hebben zich dinsdagmorgen ongeveer 25 mensen verzameld om te protesteren tegen de PVV.

Ze willen de CDA'ers Kathleen Ferrier en Ad Koppejan een hart onder de riem steken in hun verzet tegen de samenwerking van het CDA met de PVV. Ze noemen zich geen actievoerders, maar bezorgde burgers.

De mensen hebben spandoeken bij zich met teksten als 'Meer liefde, minder Geert' en 'Voor Nederland zonder angst'. Op een spandoek staat het PVV-logo, maar dan met een poepende vogel.

Malafide uitzendbureaus hardnekkig probleem

Het aantal malafide uitzendbureaus is de afgelopen paar jaar ondanks verscherpte controles niet afgenomen. Een betere samenwerking tussen de instanties die de malafide bureaus bestrijden, kan een antwoord bieden.

Dat is een van de conclusies uit onderzoek dat de Stichting naleving cao voor uitzendkrachten (SNCU) heeft laten uitvoeren. Tal van instanties houden zich met malafide praktijken in de uitzendbranche bezig. De SNCU, of cao-politie, kijkt of bureaus de cao naleven. Maar ook de Arbeidsinspectie, de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de Belastingdienst houden zich er ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid mee bezig.

De controles zijn verscherpt, maar het aantal malafide bureaus ligt nog altijd tussen vijf- en zevenduizend, zegt directeur Peter Loef van de SNCU.

Brood met schroeven voor zieken en bejaarden

In een tiental West-Vlaamse bejaarden- en ziekenhuizen zijn maandag schroeven in het brood voor bewoners en patiënten gevonden. Volgens de leverancier van het brood is dat waarschijnlijk het gevolg van sabotage door een van zijn medewerkers. Dat hebben Vlaamse media dinsdag gemeld.

Volgens zaakvoerder Marc Ranson van een industriële bakkerij in Aarsele zaten de schroeven in een portie deeg waarmee 220 bruine broden werden gebakken. "Een schroef, dat zou kunnen. Maar veertig? Dit moet sabotage zijn door een van mijn 33 werknemers", aldus de zaakvoerder. Hij heeft een klacht tegen onbekenden ingediend bij justitie.

Na een terugroepactie werden ongeveer honderd van de 220 broden bij de bakkerij terugbezorgd. In veertig van die broden zaten een of meer schroeven. Overigens raakte niemand gewond door het eten van de broden.

Gasquet klopt De Bakker

Thiemo de Bakker is al in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tokyo onderuit gegaan. De Nederlander kreeg met 6-3 en 7-6 klop van de Fransman Richard Gasquet die het in zijn tweede ronde op moet nemen tegen de Rus Dmitry Tursunov.

Andy Roddick plaatste zich wel voor de tweede ronde in de Japanse hoofdstad. De als tweede geplaatste Amerikaan had geen moeite met de onbekende Japanner Tasuma Ito. De wildcardhouder gaf de score, mede door Roddicks haperende opslag, nog wel een draaglijk aanzien: 6-4 en 6-3.

[Upd] Bezoek Yudhoyono op laatste moment uitgesteld

Het bezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan Nederland is op het allerlaatste moment afgelast. Dat is gemeld aan de Wereldomroep. De reden voor de afgelasting is nog onduidelijk.

De Indonesische president zou woensdag beginnen aan een staatsbezoek aan Nederland. Het staatsbezoek zou tot en met 9 oktober duren. De Molukse regering in ballingschap wilde de president in Nederland laten arresteren.

Update 11:30 uur

De Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibi heeft dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio bevestigd dat het staatsbezoek is uitgesteld. Volgens Habibi heeft het uitstel te maken met een kort geding dat tegen de president is aangespannen. Dat kort geding dient dinsdagmiddag om drie uur, en volgens Habibi 'zou het toch niet prettig zijn als hij veroordeeld wordt'. Als het kort geding wordt afgelast kan Yudhoyono alsnog richting Nederland vertrekken.

Het kort geding - tegen de Nederlandse staat - is aangespannen door president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). De jurisprudentie van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelt echter dat een land het staatshoofd van een ander land niet mag oppakken.

De RMS houdt donderdag om twee uur een betoging op het Malieveld in Den Haag. "We willen vooral de schendingen van de mensenrechten door Indonesië onder de aandacht brengen", aldus Wattilete. "Er zitten op dit moment 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Amnesty International en Human Rights Watch hebben daarover gerapporteerd."

Branden blussen in Kirby's Epic Yarn-trailer

Nintendo weet hoe ze oude franchises nieuw leven in moeten blazen. Kirby's Epic Yarn is hier een goed voorbeeld van. De game is zeer stijlvol gemaakt en gebruikt de oude Kirby-gameplay op een nieuwe manier.
Toch ziet het er enorm tof uit. De hele wereld is gemaakt van stof en wol wat niet alleen grafisch is maar ook terugkomt in de gameplay. Nintendo heeft nu een nieuwe trailer van Kirby's Epic Yarn, die dit jaar nog moet verschijnen voor de Nintendo Wii, vrijgegeven waarin we vooral veel gameplay zien.

Schilt in K1-finale tegen Kyotaro

Sem Schilt zal in de eerste ronde van de finaledag van de K1 op 11 december het op gaan nemen tegen Kyotaro. De Japanner is 30 centimeter kleiner dan de Nederlander, maar mag als een geduchte concurrent worden beschouwd omdat hij in de categorie tot 100 kilogram onlangs won van Peter Aerts.

Toch ziet Schilt een goede afloop wel tegemoet. Daarna wacht in de halve finale Aerts of de Amerikaan Mighty Mo. In de andere helft van het schema is Alistair Overeem gekoppeld aan Tyrone Spong en vecht Gokhan Saki tegen de Roemeen Daniel Ghita. Omdat vijf van de acht vechters Nederlanders zijn lijkt de titel ook dit jaar weer naar ons land te gaan.

Jol verwacht geen vertrek steunpilaren in winterstop

Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen zijn de voornaamste kandidaten bij Ajax om weggekocht te worden. Martin Jol is op de hoogte van de interesse.

Al langer gaat het gerucht de rondte dat Vertonghen op de voet gevolgd wordt door Arsenal. In Londen zou hij herenigd kunnen worden met Thomas Vermaelen. De voormalige Ajacied maakte vorig jaar al de overstap naar The Gunners. Stekelenburg is door Edwin van der Sar al getipt bij Manchester United als zijn opvolger.

Het vertrek van Vertonghen en Stekelenburg lijkt slechts een kwestie van tijd. Trainer Jol verwacht dat hij zijn keeper en centrale verdediger in ieder geval tot aan het einde van dit seizoen kan behouden. Een vertrek in de winterstop zit er volgens Jol niet in.

"Ik krijg die signalen natuurlijk ook door", zegt de Ajax-trainer tegenover NUsport. "Het is niet meer dan terecht dat ze hen willen hebben. Ik verwacht niet dat er deze winterstop iets gebeurt. Die spelers weten ook dat je het haast nergens beter hebt dan bij ons. Everton wilde Jan hebben deze zomer, maar hij weet dat hij bij ons beter zit. Wij hebben 4,5 miljoen fans! Jan is zo slim dat hij alleen weggaat als hij helemaal klaar is voor een Europese topclub", aldus Jol.

Van Marwijk en Van der Vaart spraken over wisselbeleid Oranje

Rafael van der Vaart en Bert van Marwijk hebben de ruzie over het wisselbeleid van de bondscoach bijgelegd. De international, die een succesvolle start beleefd bij Tottenham Hotspur op het middenveld, had maandag een gesprek met Bert van Marwijk over de vele keren dat Van der Vaart wordt gewisseld in Oranje.

Na de laatste interland tegen Finland uitte de oud-speler van Real Madrid zijn verontwaardiging over de 31ste keer dat hij werd gewisseld in interlandcarrière. "Ik was aan het schelden, maar niet speciaal op de bondscoach. Die standaard wissels, ik word er niet vrolijk van, ze zijn irritant. Ik weet niet eens meer wanneer ik negentig minuten heb gespeeld", zei de middenvelder destijds.

Na het verhelderende gesprek is de kou uit de lucht. "Ik ben blij dat we het er nog eens over hebben gehad", aldus Van der Vaart in het Algemeen Dagblad. "Het was een goed gesprek en alles is uit de wereld." Vrijdag speelt Oranje het EK-kwalificatieduel tegen Moldavië. Dinsdag volgt de wedstrijd tegen Zweden.

Scooterrijder verongelukt bij frontale botsing

Bij een aanrijding tussen een auto en een scooter op de IJdoornlaan in Amsterdam Noord is maandagavond een jongen overleden.

Het ongeluk gebeurde rond 22.15 uur toen de jongen op de scooter in een bocht een lijnbus inhaalde. Uit tegenovergestelde richting kwam op dat moment een auto. De scooter en de auto botsten frontaal, waarbij de jongen zwaargewond raakte.

Een traumateam heeft de jongen nog proberen te reanimeren, maar hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Costume Quest komt 20 oktober

THQ en Double Fine Productions hebben de handen in één geslagen om op 20 oktober de Halloween RPG Costume Quest uit te brengen. In Costume Quest is het de bedoeling dat je op een queste gaat om je broertje of zusje te redden nadat deze tijdens het 'Trick and Treating' ontvoerd is door een monster.

Costume Quest is een kruising tussen een adventure-game en een roleplaying-game en is vanaf 20 oktober te downloaden op PSN voor $15 of 1200 MSP op Xbox Live. Bekijk hieronder een trailer en hier een walkthrough van de eerste 20 minuten, dat spoilers kan bevatten.

SCP: voorkom dat mantelzorger in isolement raakt

Hulpverleners moeten beter in de gaten houden of mantelzorgers niet in een isolement terechtkomen. Dat concludeert (pdf) het Sociaal en Cultureel Planbureau dinsdag in een rapport. De onderzoekers spraken met meer dan zestig mantelzorgers.

Nederland telt bijna een half miljoen mensen die hun zieke partner verzorgen, zij worden mantelzorger genoemd. Vaak wijzen zij hulp van buiten af. Daar zijn verschillende redenen voor.

Zo vinden ze dat ze zelf de beste hulp geven. Ook willen ze familie en vrienden niet belasten. Soms wil de patiënt geen vreemden in huis ontvangen. Verder zijn ze bang dat hulpverleners de regie overnemen. Om hulp vragen zou namelijk betekenen dat ze toegeven dat ze de situatie niet aankunnen.

De mantelzorgers zouden vrezen dat rust nemen of tijd besteden aan een eigen hobby ten koste gaat van hun zieke partner. Toch moeten hulpverleners volgens de onderzoekers juist stimuleren dat de mantelzorgers er even tussenuit gaan, omdat ze anders in een isolement terechtkomen.

Celstraf voor vals zingen Filipijns volkslied

Iedereen die het volkslied ongeïnspireerd, onduidelijk of ronduit slecht zingt, kan in de Filipijnen binnenkort mogelijk voor twee jaar de cel indraaien. Het Filipijnse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen om het niveau van het volkslied te waarborgen.

Wie niet de juiste toon aanhoudt of te weinig enthousiasme laat zien tijdens het zingen, moet volgens het voorstel rekenen op een boete van omgerekend 1700 euro of twee jaar gevangenisstraf.

Een medewerker van een Filipijns hotel, Mario Damontes, heeft geen problemen met het voorstel. ,,Ik vind dat we het volkslied met respect moeten zingen", zei hij.

De Senaat moet het wetsvoorstel nog goedkeuren.

'Surfers slordig met wachtwoorden'

Veel computergebruikers springen slordig om met wachtwoorden op internet. Dat blijkt uit onderzoek onder achthonderd mensen van MeMo2 in opdracht van Digivaardig & Digibewust. De uitkomsten werden dinsdag bekendgemaakt op de dag dat in Den Haag de Wachtwoord Wissel Week begon.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat één op de tien mensen altijd en voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt. Vaak wordt ook nog een makkelijk te achterhalen combinatie gebruikt, zoals de achternaam en de geboortedatum.

In Digivaardig & Digibewust werken bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties samen om het aantal mensen met weinig digitale vaardigheden terug te brengen. Met de Wachtwoord Wissel Week wordt geprobeerd het belang van het regelmatig wisselen van wachtwoorden onder de aandacht te brengen.

Huta Galung verder in Bergen

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Bergen bereikt. De Nederlander klopte in België in de eerste ronde de Fransman Stéphane Robert met 6-2 en 7-6 (0). In de volgende ronde speelt hij tegen de Slowaak Karol Beck.

In het met 100.000 euro gedoteerde toernooi in Bergen zullen ook Igor Sijsling en Thomas Schoorel meedoen. Zij komen later deze week in actie.

DC Universe Online uitgesteld naar 2011

Sony Online Entertainment heeft laten weten dat aankomende MMORPG DC Universe Online is uitgesteld tot het voorjaar van 2011. Het spel zou eerst op 2 november in Amerika uitkomen en een reden voor het uitstel is nog niet echt duidelijk behalve dat ze werken aan feedback uit de community.

Sony liet weten dat hoe verder ze in de bèta komen hoe meer ze kunnen uitleggen over de uitstel. Daarnaast liet Sony ook weten dat de Amerikanen die het spel pre-orderen voor 15 november toegang krijgen tot de bèta die eind november begint. Pre-order je na 15 november dan krijg je toegang tot de bèta een week voor de release van het spel.

Mocht je niet willen pre-orderen en toch willen meedoen aan de bèta kan zich nog enkele uren hier inschrijven. DC Universe Online komt naar de PC en de PS3 ergens in het voorjaar van 2011.

 

Kompels Chili mogelijk half oktober gered

De Chileense regering is 'zeer dichtbij' het bevrijden van 33 mijnwerkers, die al sinds 5 augustus ondergronds vastzitten. Dat zei de Chileense president Sebastian Pinera maandag.

Honderd reddingswerkers werken met man en macht aan de bevrijding van de kompels. Door een rotslaag van bijna zevenhonderd meter worden drie schachten geboord, waar de kompels één voor één door naar boven moeten worden getakeld.

Het boren verloopt zo voorspoedig dat de kompels voor 15 oktober kunnen worden bevrijd, aldus de president. Aanvankelijk werd gedacht dat dit uiterlijk rond kerstmis zou gebeuren.

"We zijn zeer dichtbij hun redding en ik hoop dat we ze kunnen redden voor ik naar Europa vertrek", zei Pinera. De president reist de 15e af. "We proberen de twee agenda's op elkaar aan te passen."

Het is de bedoeling dat de mijnwerkers door de boorschachten één voor één omhoog worden getakeld in speciaal voor dit doel vervaardigde capsules.

Schade door bomaanslag Noord-Ierland

Bij een explosie van een autobom dinsdag in de Noord-Ierse stad Londonderry zijn onder meer een kantoor van de Ulster Bank, een restaurant en een hotel beschadigd. Dat heeft de politie gezegd. De bom ontplofte een uur nadat telefonisch een waarschuwing was gegeven.

Dissidente republikeinen die het Noord-Ierse vredesproces willen verstoren, worden verantwoordelijk gehouden voor de aanslag.

Doden bij explosies in Kandahar

Drie explosies kort na elkaar in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar hebben maandagavond aan vier politieagenten het leven gekost. Zeventien mensen raakten gewond, melden medewerkers van het Mirwais-ziekenhuis.

De eerste explosie deed zich voor bij een politiebureau. Toen agenten toesnelden om gewonden te helpen deden zich nog twee explosies voor, zei een woordvoerder van de provinciale gouverneur.

Kandahar is de bakermat van de radicale islamitische Taliban-beweging. Afghaanse en NAVO-troepen zijn bezig met een omvangrijke operatie om de militanten daar te verjagen.

Britse komiek Norman Wisdom overleden

De Britse komiek Norman Wisdom is op 95-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie maandag bekendgemaakt. De in Londen in armoedige omstandigheden geboren Wisdom verliet school op zijn dertiende en deed allerlei soorten werk voor hij in de Tweede Wereldoorlog ging acteren.

Wisom werd in de jaren vijftig en zestig bekend met komedies waar hij een stuntelende, lompe 'underdog' speelde die ondanks altijd aan het slot triomfeerde. Later speelde hij ook serieuzere filmrollen en in veel televisieseries. Hij werd onder meer geprezen om zijn rol als stervende patiënt in het uit 1981 daterende toneelstuk Going Gently. Sir Norman Wisdom werd in 2000 geridderd.

Charlie Chaplin zou hem zijn meest favoriete clown hebben genoemd. Wisdom werd in Albanië een held en een ster omdat zijn films de enige buitenlandse waren die het stalinistische regime van Enver Hoxha (1908-1985) toeliet.

Morales geeft knietje tijdens voetbalwedstrijd

De Boliviaanse president Evo Morales heeft zondag tijdens een voetbalwedstrijd tegen politieke rivalen een tegenstander een knietje in de edele delen gegeven. Dat is te zien op videobeelden van de wedstrijd.

De video werd getoond door plaatselijke zenders en was ook al vlug te zien op YouTube. Te zien is hoe de speler tegen de grond gaat nadat Morales op hem afliep en hem een knietje gaf.

Het team van Morales speelde tegen een team van burgemeester van La Paz Luis Revilla, een voormalige politieke bondgenoot die zich eerder dit jaar tegen de president keerde. De wedstrijd werd dan ook op het scherpst van de snede gespeeld. Van ieder team werden twee spelers van het veld gestuurd. De strijd eindigde onbeslist in 4-4.

Morales zelf werd niet weggestuurd, maar een speler die een overtreding tegen hem maakte wel. Leden van de beveiliging van Morales probeerden deze speler na de wedstrijd te arresteren, maar Revilla stak hier een stokje voor.

Panasonic komt met nieuwe handheld

Meer dan 15 jaar na de 3DO, een spelcomputer die niet heel erg succesvol bleek te zijn, gaat Panasonic opnieuw proberen de game-markt te veroveren met een nieuwe handheld. Deze gaat de Jungle heten en is bedoeld om overal je online-game te kunnen spelen.

De Jungle lijkt nog het meest op een zeer kleine PC, inclusief QWERTY toetsenbord, waarmee je overal je favoriete MMO zal kunnen spelen. Naast het toetsenbord zal de Jungle een touchscreen, D-pad, schouderknoppen, HDMI- en Mini USB-poort bevatten en het systeem zou draaien op een Linux OS.

De eerste game die voor de Jungle is bevestigd is de MMORPG Battlestar Galactica van Bigpoint. Volgens mensen die de Jungle hebben gezien op PAX zag het scherm er enorm goed uit met haarscherp beeld. Op de officiële website van de jungle is een filmpje te zien van het apparaat maar die kunnen jullie ook gewoon hieronder aanschouwen.

Wanneer de Jungle en voor welke prijs hij zal verschijnen is nog niet bekend.

OM overlegde met Hirsch Ballin over proces Wilders

Justitie heeft met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) overlegd voordat zij besloot PVV-leider Geert Wilders niet te vervolgen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van intern e-mailverkeer uit 2008. Uiteindelijk dwong het hof Justitie om Wilders alsnog te vervolgen.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, staat volgens de krant 'perplex'. "Hieruit blijkt dat sprake is geweest van inhoudelijk politieke betrokkenheid bij de beslissing."

Het is niet de bedoeling dat een minister voor rechter of officier van justitie speelt, maar daar is volgens het OM ook geen sprake van. In de krant legt een woordvoerder uit dat het heel gebruikelijk is dat het OM zaken met een 'maatschappelijke impact' met de minister bespreekt. "Hij is politiek verantwoordelijk voor het OM en wordt regelmatig naar de Kamer geroepen om uit te leggen waarom zaken wel of niet worden vervolgd."

Hirsch Ballin is een fel tegenstander van een samenwerking tussen PVV en CDA. Dinsdag besluit de CDA-fractie of die samenwerking doorgaat. Maandag begon het proces tegen Geert Wilders.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en discriminatie. De zaak draait om diverse uitspraken die hij in interviews heeft gedaan, en om Wilders' antikoranfilm Fitna.

Dinsdag besluit de wrakingskamer van de rechtbank of de rechters in het proces moeten worden vervangen. Moszkowicz diende maandag een wrakingsverzoek in omdat voorzitter van de rechtbank Jan Moors had gezegd dat het lijkt dat Wilders discussies uit de weg gaat. Dat deed hij nadat Wilders zich op zijn zwijgrecht had beroepen.


(Foto: Novum)

Tankwagen NAVO doelwit bomaanslag in Pakistan

Een kleine bomexplosie heeft dinsdag in het noordwesten van Pakistan een tankwagen van de NAVO beschadigd. Het was de vierde aanslag op een bevoorradingskonvooi van de NAVO in een week tijd. Pakistan sloot vorige week de belangrijkste grensovergang met Afghanistan.

De bom was onder de tankwagen aangebracht. Het voertuig stond met meer dan honderd andere vrachtwagens geparkeerd bij de grensovergang.

Pakistan sloot de grensovergang vorige week uit protest tegen een luchtaanval door de coalitietroepen die aan drie Pakistaanse grenswachten het leven kostte.

FIFA 11 doet het lekker

Kijkend naar de verkooplijsten van Nederland en van Engeland van de afgelopen week konden we al wel concluderen dat FIFA 11 een succes is. In beide lijsten staan de versies voor de Xbox 360 en PlayStation 3 bovenaan en dan is de game ook verschenen voor de PC, Wii, DS en PSP.

Dat de game het lekker doet is dus niet gek. Nu heeft EA laten weten dat de game in zijn eerste weekend meer dan 2,8 miljoen keer is verkocht en meer dan 150 miljoen dollar, zo'n 110 miljoen euro, heeft omgezet in de VS en Europa samen. Daarnaast waren er in het weekend meer dan 11,3 miljoen spelers online actief met FIFA 11.

EA's Peter Moore is tevreden over het succes van FIFA 11. Niet alleen de verkoopcijfers doen hem goed, ook met de reviews die FIFA 11 krijgt is hij erg blij.

“This is a landmark achievement for EA SPORTS – we’ve shattered sales records at retail, critics are praising FIFA 11 as being one of the most authentic and innovative titles ever, and fans are connecting and competing with other gamers around the world and have logged a record number of online connected game sessions.”

Daarnaast heeft EA ook aangekondigd dat FIFA’s Ultimate Team mode komende maand beschikbaar gesteld gaat worden en dat deze volledig gratis zal zijn.


FIFA 11

Zack Snyder regisseert 'Superman'

Na speculatie over diverse kandidaten voor de job lijkt het redelijk zeker dat Zack Snyder de regie van de eerstvolgende Superman-film op zich gaat nemen. Volgens de Hollywood Reporter verkoos filmgigant Warner Brothers hem boven kanshebbers als Darren Aronofsky en Tony Scott.

De Superman-franchise is in zwaar weer sinds de 2006-release van Bryan Singers 'Superman Returns', een film die gemengd werd ontvangen en oorspronkelijk een opvolger zou krijgen. Recentelijk heeft 'Dark Knight'-maker Christopher Nolan zich opgeworpen als producer om de Man of Steel een reboot te geven. Eentje die Warner Brothers hard nodig heeft om van dochterbedrijf DC Comics een goede bron van zomerse blockbusters te maken.

De nog titelloze film zal worden gebaseerd op een scenario van Nolans vaste screenwriter David S. Goyer en zal waarschijnlijk Supermans vijand General Zod bevatten, een personage dat ook al voorkwam in de Superman-films van Richard Donner en recentelijk in de tv-serie Smallville.

Zack Snyder heeft momenteel de film 'Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole' in de bioscopen en heeft al comic-ervaring met '300' en 'Watchmen'. Naar eigen zeggen is hij heel positief over het voortraject van Superman en Nolans rol erin, en heeft hij het volste vertrouwen in een goede vertaling van de hoofdpersoon naar het witte scherm.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag gaan we met z’n allen aan de pillen.

Onderzoek bracht aan het licht, dat drogisterijen heel slordig omgaan met het verkopen van nogal gevaarlijke medicijnen zoals Ibuprofen. Aan de kassa wordt heel vaak niet gevraagd of de koper de risico’s kent, en zelfs wanneer gerichte vragen worden gesteld, geeft de verkoper of verkoopster vaak een verkeerd (en gevaarlijk) antwoord. Opvallend is trouwens, dat niet alleen drogisten, maar ook apotheken heel slecht scoren.
 
De drogisterijen hebben een eigen brancheorganisatie, die geacht worden, toezicht te houden op de verkoop van medicijnen. Er is zelfs ene keurmerk voor. Een tijd geleden bleek óók al uit onderzoek, dat het slecht met de veilige verkoop van medicijnen was gesteld. Ik zeg het wel vaker: zelfregulering is géén regulering, en dat is weer eens aangetoond:

Huurwoning in trek bij modaal inkomen

De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen is de afgelopen twee jaar fors gestegen. Van degenen die overwegen te verhuizen, wil nu bijna 24 procent naar een huurwoning. Twee jaar geleden was dat nog maar 12 procent

Dit blijkt uit onderzoek van naar de huurdersmarkt door de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwers (NVB) en onderzoeksinstituut OTB. De stijgende populariteit van een huurwoning schrijven de onderzoekers toe aan de economische situatie en de aanhoudende onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek en over de gevolgen die de forse bezuinigingen van het kabinet hebben voor de huishoudportemonnee.

Huurwoning in trek
Huurwoning in trek (Foto: ANP)

Leraar bij conflict vaak geÔntimideerd door bestuur

Schoolbesturen schakelen regelmatig over op intimidatie als leraren het niet met het beleid van de school eens zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Actis dat eind deze week openbaar wordt, schrijft Trouw.

Actis onderzocht twintig conflicten die zijn voorgelegd aan de landelijke geschillencommissie op het gebied van medezeggenschap. Daarvoor sprak het bureau met alle partijen.

In negen van de twintig onderzochte conflicten probeerde het schoolbestuur of de directeur de medezeggenschapsraad te intimideren. Een directeur laat bijvoorbeeld aan een leraar doorschemeren dat hij wordt overgeplaatst als hij zijn kritiek niet inslikt. Ook wordt gedreigd taken af te nemen als een leraar niet uit de medezeggenschapsraad stapt.

De onderzoekers noemen dit soort dreigementen 'uitermate onprofessioneel'. Ze vrezen dat het slechts om het topje van de ijsberg gaat, omdat lang niet alle conflicten voor de landelijke geschillencommissie komen. Tegen de tijd dat een conflict bij die commissie belandt, is het vaak al geëscaleerd tot een heuse ruzie. Bijna altijd zou de geschillencommissie er niet meer in slagen die ruzie op te lossen.

Trucker mag stopteken politie eerst natrekken

Vrachtwagenchauffeurs met een waardevolle lading hoeven binnenkort niet direct te stoppen als ze een stopteken van de politie krijgen. Bij wijze van proef mogen ze eerst 112 bellen om na te gaan of het stopteken door een echte agent wordt gegeven. Dat hebben de transportsector en de politie met elkaar afgesproken, schrijft het AD dinsdag.

De aanleiding is dat het steeds vaker voorkomt dat criminelen zich voordoen als agenten in burger om een vrachtwagen aan de kant te zetten. Vervolgens trekken ze een pistool en gaan ze er met de lading vandoor.

Belangenorganisaties in de transportsector pleiten al langer voor een dergelijke regeling. Transportcriminaliteit zou de sector 350 miljoen euro per jaar kosten. De organisaties willen ook net als in Engeland een zogenoemde Vulnerable Load Card (kwetsbare lading kaart) invoeren.

Als een chauffeur vermoedt dat overvallers hem aan de kant willen zetten, laat hij de kaart zien. De agenten moeten de vrachtwagen dan naar een druk pompstation of een politiebureau loodsen, waar het een stuk lastiger is een vrachtwagenchauffeur te beroven.


(Foto: Novum)

'Scherper richting PVV om CDA'ers over te halen'

De CDA-fractie overweegt de toon richting de PVV aan te scherpen om de dissidente CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier over te halen dinsdag voor het rechtse kabinet te stemmen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een betrokkene.

Ook zou worden gesproken over een voorbehoud dat de twee willen maken op gevoelige dossiers zoals bijvoorbeeld immigratie. De fractie zou zich vooral zorgen maken over Ferrier. Koppejan zou de draai zaterdag op het CDA-congres al hebben ingezet.

Op het congres stemde 68 procent voor het regeer- en gedoogakkoord dat met VVD en PVV is gesloten, 32 procent was tegen. Hirsch Ballin wees er zondag in Buitenhof op dat het percentage tegenstanders goed is voor zeven CDA-zetels in plaats van twee. Het CDA zou de bezwaren van Ferrier en Koppejan daarom niet kunnen zien als enkel persoonlijke bezwaren.

De fractie van het CDA neemt dinsdag een definitief besluit over het regeer- en gedoogakkoord. Ook Koppejan en Ferrier moeten dan kleur bekennen.

Kah: "Ik kan Feyenoord helpen om weer kampioen te worden"

Pa-Mmodouh Kah heeft zich opgeworpen als de redder van Feyenoord dat zowel sportief als financieel in het slop zit.

Pa-Modou Kah ziet een overgang naar Feyenoord wel zitten. De Rotterdammers hebben weliswaar geen geld voor een transfersom, maar de verdediger van Roda JC kan volgend jaar zomer interessant worden als zijn contract in Limburg afloopt.

"Feyenoord is een droomclub", laat de Noorse verdediger van Gambiaanse afkomst weten in Voetbal International. Los van Kah zijn voorliefde voor de Rotterdamse club denkt hij ook dat Feyenoord veel voordeel van hem zou kunnen hebben.

Kah denkt dat hij met zijn 30 jaar veel kan toevoegen aan de jonge talentvolle ploeg. "Ik kan ze helpen om ze weer kampioen te laten worden", aldus Kah, die bezig is aan zijn zevende seizoen bij het goed draaiende Roda JC dat momenteel vijfde staat in de Eredivisie.

A1 afgesloten door ongeluk met truck

De A1 richting Duitsland is dinsdagochtend tussen Oldenzaal-Zuid en de Lutte afgesloten door een ongeluk met een vrachtwagen. De truck met containers huisvuil ramde een viaduct, waardoor de aanhangwagen dwars over de weg kwam te staan. Een container belandde in de berm en een groot deel van de lading kwam op de rijbaan terecht.

De weg kan volgens de Verkeersinformatiedienst pas halverwege de ochtendspits worden vrijgegeven. Even voor het ongeluk met de containervrachtwagen verongelukte op de andere rijbaan ook een vrachtwagen. De berging van die vrachtwagen is uitgesteld omdat deze niet op de rijbaan staat.

Ophef over halalvlees in restaurant Kamer

Diverse partijen hebben aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet om opheldering gevraagd over het feit dat halalvlees wordt geserveerd in het restaurant van de Tweede Kamer. PVV'er Fritsema noemt dit een voorbeeld van 'de islamisering van het land' en eist dat het halalvlees verdwijnt.

Fritsema vindt ritueel slachten te gruwelijk voor woorden. "Dat moeten we niet faciliteren en zeker niet met belastinggeld. Bovendien is het een signaal dat Nederland zich aanpast aan moslims." Het Kamerlid zal, net als Marianne Thieme van de Partij van de Dieren, om een verbod vragen bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium.

Naast PVV'er Fritsema, reageert ook VVD-Kamerlid Snijder verbaasd. "Ik was mij er helemaal niet van bewust dat wij halalvlees te eten krijgen op het Binnenhof." Zij heeft overigens geen moeite met halalvlees, mits iedereen zelf kan kiezen om dit al dan niet te eten.

Volgens de Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is ritueel slachten een zeer stressvolle aangelegenheid. "Halal mag, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Als het moet, dan wel in een zeer professionele slachterij en met een vlijmscherp mes." Een woordvoerder van de Kamer laat weten het voldoende te vinden dat de leverancier een 'verantwoorde methode' gebruikt.

De Partij van de Dieren is van mening dat bedwelmen en daarna slachten 'de enige juiste methode is'. De partij zegt met een wetsvoorstel te komen dat ritueel slachten moet verbieden. In ieder geval moet middels het etiket duidelijk worden welke slachtmethode is gebruikt, aldus Thieme.

PSV eist miljoen van Valencia voor Koeman

PSV wacht nog altijd met smart op geld van Valencia. De Eindhovenaren zetten druk op de Spaanse ketel.

Ronald Koeman maakte in oktober 2007 de overstap van PSV naar Valencia, dat een afkoopsom voor de trainer betaalde. Tot nog toe is die rekening echter nooit betaald, waardoor PSV stappen onderneemt. De club wil één miljoen euro van de Spanjaarden.

PSV baseert dit geldbedrag op het feit dat de Spanjaarden dit seizoen in de Champions League spelen. Bij de overgang van trainer Ronald Koeman in oktober 2007 naar Valencia werd volgens PSV een clausule afgesproken dat als de Spaanse club binnen drie jaar in het miljoenenbal zou spelen, de Eindhovenaren één miljoen euro van de club zouden ontvangen.

De nieuwe algemeen directeur van PSV, Tiny Sanders, vindt het niet van belang dat Koeman wegens tegenvallende, sportieve prestaties binnen een half jaar alweer de laan uitgestuurd werd bij Valencia.

Staat de vrijheid van meningsuiting op het spel?

Gisteren is de rechtszaak tegen Geert Wilders begonnen. Geert heeft zich op aanraden van Brammetje Moszkowicz beroepen op het zwijgrecht. Hij heeft voorlopig dus alleen buiten de rechtszaal een grote bek.
Uit deze laatste zin blijkt dat ik geen fan van Wilders ben, maar hij heeft wel voor leven in de politieke brouwerij gezorgd de laatste tijd en dat heb ik liever dan een ingeslapen maatschappij.

Raving Rabbids krijgen tv-show

De Raving Rabbids gaan een eigen televisieshow krijgen als het aan Ubisoft en Aardman Animations ligt. Aardman Animations is onder andere bekend van Wallace & Gromit en Shaun the Sheep. De twee bedrijven slaan de handen in één om een pilot-aflevering en een aantal korte filmpjes te maken als proef.

Ubisoft en Aardman zijn beide enthousiast om te gaan proberen om de malle konijnen op een nieuw medium te gaan brengen. Mocht je de Raving Rabbids niet kennen, bekijk hieronder een trailer van een hun aankomende game Raving Rabbids: Travel in Time.

Benzema haalt wederom woede van Blanc op de hals

Karim Benzema heeft wederom een slechte beurt gemaakt bij Laurent Blanc. De Fransman meldde zich gisteren te laat bij Les Bleus.

Benzema ligt de laatste weken wel vaker onder vuur en werd reeds aangesproken op zijn lakse gedrag door José Mourinho en Blanc. De aanvaller van Real Madrid lijkt echter niet onder de indruk van de uitlatingen van de trainer. Gisteren kwam hij te laat aan in het trainingskamp van Frankrijk.

Blanc is allerminst te spreken over de aanvaller. "We hebben de aanvangstijd van onze eerste ontmoeting al een uur uitgesteld. En nog komen spelers te laat", reageerde de bondscoach geïrriteerd.

"Maar al hadden we acht uur later verzameld. Dan nog maakt dat voor sommige spelers blijkbaar niet uit." Frankrijk speelt komende week de EK-kwalificatieduels tegen Roemenië en Luxemburg en heeft overwinningen nodig.

Moszkowicz praat wťl met Nieuwsuur

Bram Moszkowicz praat wel weer met Nieuwsuur. Dat vertelde de advocaat bij De Wereld Draait Door. Eerder weigerde hij om met het tv-programma te praten.


Dit voorjaar werd bekend dat het nieuwe tv-programma Nieuwsuur de vriendin van Bram Moszkowicz, Eva Jinek, niet als presentatrice wilde in verband met hun relatie. Jinek werkt als presentatrice van het NOS Journaal. Moskowicz vond dat een reden het programma te boycotten.

Hij had echter een goed gesprek met de hoogste baas van Nieuwsuur, vertelde hij in De Wereld Draait Door. Vanavond zal hij dan toch weer te zien zijn in Nieuwsuur.

Boulahrouz: "Het gaat te ver om De Jong crimineel te noemen"

Khalid Boulahrouz neemt in navolging van Mark van Bommel de veelbesproken Nigel de Jong in bescherming. Volgens de verdediger ontbreekt de nuance.

De Jong veroorzaakte afgelopen weekend zoals bekend een beenbreuk bij Hatem Ben Arfa, maar wordt volgens Boulahrouz te hard aangepakt door de media. "Vroeger schreef iedereen dat we een type misten dat stevig de duels inging", aldus De Kannibaal tegenover NUsport. "Nu is Nigel ineens een crimineel omdat zijn tackle tot een ernstige blessure leidde. Ik respecteer ieders mening, maar die opmerking ging mij te ver."

Boulahrouz kent De Jong door en door. "Ik heb hem gesproken en hij baalt ontzettend van wat er gebeurd is. Hij heeft het hart op de goede plaats, een beenbreuk gunt hij zijn ergste vijand niet. Hij heeft totaal niet de intentie gehad om die jongen te blesseren. Ik heb zelf ook wel eens iemand per ongeluk de wedstrijd uitgetrapt. Dan voel je je daarna allesbehalve prettig, maar het is een contactsport en dan liggen blessures op de loer."

Boulahrouz meent dat er een vergrootglas sinds het WK op De Jong ligt. "Er werd meer gepraat over die overtreding van Nigel op Xabi Alonso dan over onze unieke prestatie", vervolgt de mandekker. "Nederland is nu eenmaal een land met zestien miljoen bondscoaches. Op tv mogen mensen zonder kennis van zaken alles maar roepen. Lekker makkelijk. Nogmaals, ik respecteer ieders mening. Maar de nuance ontbreekt."

Dat bondscoach Bert van Marwijk ervoor koos om De Jong uit de Oranje-selectie te zetten gaf Boulahrouz een tweeslachtig gevoel. "Er is nu zoveel commotie. Ik denk dat het dan echt de hele week over Nigel zou gaan. Misschien is het goed dat hij even rust krijgt. Aan de andere kant vind ik het erg jammer voor Nigel. Als er iemand is die echt met zijn hele hart voor Oranje speelt, die eergevoel in zijn donder heeft, is hij het wel. Dit is voor alle partijen ontzettend vervelend."

Arrestatie na vinden dode man op straat

De politie heeft maandagavond op de Narcisstraat in Weert een dode man aangetroffen. In verband hiermee heeft de politie een andere man gearresteerd, die zelf gewond was en naar het ziekenhuis gebracht is. Dat maakte de politie bekend. Volgens de politie lag de dode op straat.

Rond tien uur maandagavond kwam bij de hulpdiensten de melding binnen dat een dode man lag op de Narcisstraat. Ruim tien minuten later kwam een tweede melding, dit keer van de naburige Anemoonhof. Daar bevond zich een gewonde man. Deze is naar het ziekenhuis gebracht, maar tevens aangehouden wegens betrokkenheid bij de dood van de andere man.

Wat er precies gebeurd is, kon de politie nog niet zeggen. Ook kon de woordvoerder van de politie niets zeggen over een mogelijk motief voor het misdrijf, en hoe het dode slachtoffer om het leven is gekomen. De politie gaat een sporen- en buurtonderzoek houden.

FOK! album top 100 allertijden 2010

Net als voorgaande jaren is in ons muziekforum de FOK! album top 100 allertijden weer losgebarsten. Via een top 10, top 25, top 50 of top 100 kunnen alle FOK!kers stemmen over hun meest favoriete platen.

Vorig jaar werd het album 'Wish You Were Here' van Pink Floyd uitgeroepen tot meest favoriete FOK!plaat. Tweede werd Radiohead met het album 'OK Computer' en de derde plaats ging naar The Velvet Underground met 'The Velvet Underground & Nico'.

Als je ook wil meedoen, kun je je melden in het top 100-topic op het forum. Laat daar je persoonlijke lijst met favoriete albums achter. In het topic kun je ook de verdere spelregels lezen. Inzenden kan tot zaterdag 6 november 2010, waarna de uitslag hopelijk al op zondag 7 november gepresenteerd kan worden.