FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van maandag 4 oktober 2010

VS mogen advocaten Guantanamo afluisteren

Amerikaanse advocaten hebben vergeefs bezwaar gemaakt tegen het stiekem afluisteren van hun gesprekken met verdachten in CIA-kamp Guantanamo Bay. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft hun bezwaar maandag afgewezen.

De advocaten menen dat het afluisteren hun zaken bemoeilijkt. De geheime diensten bleken al in 2001 toestemming te hebben om de advocatengesprekken op te nemen, zonder dat de advocaten dit wisten. Het bestaan van de opnames kwam pas in 2005 aan het licht. De advocaten vroegen daarom om te weten of gesprekken zijn opgenomen. Het Hooggerechtshof heeft dat nu zonder reden afgewezen.

Guantanamo is een kamp in Cuba waar de VS sinds 2001 mensen vasthouden wegens terrorisme. De gedetineerden kregen minder rechten dan gewone gevangenen, werden vastgehouden zonder aanklacht en werden hardhandig verhoord. President Barack Obama had aangekondigd het kamp snel te sluiten, maar dat is niet gelukt. Er verblijven nog zo'n tweehonderd gevangenen.

Dode na ongeluk in giertank

Een man is maandag omgekomen nadat hij met twee collega's onwel werd tijdens werkzaamheden aan een giertank in Sterksel. De drie moesten door de brandweer uit de mestcontainer worden gehaald en zijn direct gereanimeerd. Een van de drie overleed echter alsnog. De andere twee zijn er slecht aan toe, meldt de Arbeidsinspectie.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 bij een mestverwerkingsbedrijf aan de Pastoor Thijssenlaan, in de plaats tussen Eindhoven en Weert. De mannen waren bezig met werk in de giertank toen ze onwel werden.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Het onderzoek kon niet direct beginnen omdat de brandweer eerst moest kijken of het wel veilig was. Na metingen om vast te stellen of er nog gevaarlijke stoffen in en bij de tank waren, kon de Arbeidsinspectie aan de slag.

Topman Twitter doet stapje terug

Medeoprichter Evan Williams treedt af als topman van het sociale netwerk Twitter. Hij wordt opgevolgd door Dick Costolo. Dat heeft Williams maandag bekendgemaakt.

Williams treedt af, zodat hij zich volledig kan richten op de productstrategie. "Ik ben het meest tevreden als ik het product in een bepaalde richting kan duwen", zei de medeoprichter van de microblogdienst. "Daarom heb ik Dick Costolo gevraagd mij op te volgen."

Costolo was al werkzaam bij Twitter als Chief Operational Officer.

'Commentaar rechtbank op zwijgen schandelijk'

"Ongepast, ongehoord, schandelijk." Aldus kwalificeerde Geert Wilders maandag de opmerkingen die rechtbankvoorzitter Jan Moors zich eerder op de dag permitteerde over het feit dat Wilders zich in het proces tegen hem wenst te beroepen op zijn zwijgrecht.

Wilders uitte zijn kwalificaties ten overstaan van de wrakingskamer van de rechtbank. Advocaat Bram Moszkowicz lichtte voor die kamer toe waarom hij en zijn cliënt Wilders menen dat Moors en zijn twee collega-rechters moeten worden vervangen. Volgens Moszkwicz hebben zij de schijn van partijdigheid gewekt.

De voorzitter van de wrakingskamer, Frans Bauduin, las een korte verklaring voor van zijn gewraakte collega Moors. Hij en zijn twee collega-rechters vinden dat zij geen visie op de zaak of op de persoon van de verdachte Wilders hebben gegeven. Zij wilden alleen dat Wilders zich nog eens zou beraden op zijn besluit om consequent te zwijgen tijdens het proces.

Moszkowicz meent dat de rechtbank wel degelijk een visie op de persoon van verdachte Wilders heeft uitgesproken. Moors heeft gezegd dat Wilders nogal eens wordt verweten dat hij stellingen poneert, maar de discussie uit de weg gaat. Vervolgens merkte hij op: "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu weer doet." Daarmee heeft Moors zich de zin over het poneren van stellingen eigen gemaakt, meent Moszkowicz. Daarmee treedt de rechtbank ook, tegen de regels in, buiten het dossier, vindt de raadsman. "Waar staat in het dossier dat Wilders zich aan duscissies zou onttrekken? De voorzitter had dat niet mogen inbrengen als een feit."

Moszkowicz vindt dat de rechtbank "een grens heeft overschreden." De rechtbank kan zich niet veroorloven Wilders' keuze voor het zwijgrecht "te becommentariëren, te duiden" of er een mening over te geven. Daarmee heeft de rechtbank een oordeel gegeven over het politieke debat waarin Wilders zijn uitlatingen heeft gedaan, vindt de raadsman. "Iedere schijn van partijdgheid moet worden vermeden. Dat is in het belang van Wilders en in het belang van Nederland."

Wilders zelf was fel: "Met die voorzitter en zo'n rechtbank is een eerlijk proces niet meer mogelijk."

Het Openbaar Ministerie vindt dat het wrakingsverzoek moet worden afgewezen. Volgens officier van justitie Birgit Roessel was de uitspraak van rechter Moors niet meer dan een poging om Wilders toch aan de praat te krijgen.

'Commentaar rechtbank op zwijgen schandelijk'
'Commentaar rechtbank op zwijgen schandelijk' (Foto: ANP)

Klink: kans op terugkeer heel klein

CDA'er Ab Klink acht de kans dat hij terugkeert in de Tweede Kamer 'buitengewoon klein'. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur. Klink stapte eerder na een ruzie over de formatie op uit de fractie, maar zou kunnen terugkeren als andere Kamerleden doorschuiven naar het kabinet.

Volgens Klink zou in dat geval eerst demissionair premier Balkenende in beeld zijn voor een plek in de fractie, maar die liet eerder al weten daar niets voor te voelen. Tweede op de lijst zou dan Klink zijn. "Maar ik schat die kans als buitengewoon klein in."

Elf shorttrackers naar WB in Montrťal

De topsportcommissie van de KNSB zal elf shorttrackers af gaan vaardigen naar de wereldbekerwedstrijden in Montréal. In Canada komen de Nederlanders in actie van 22 tot en met 24 oktober, waarna een week later in Quebec nog een wedstrijd op het programma staat.

Bondscoach Jeroen Otter zal Annita van Doorn, Jorien ter Mors, Yara en Sanne van Kerkhof, Jessica Ausma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Koen Hakkenberg en Christiaan Bökkerink meenemen naar Canada.

KNVB laat 'slikgedrag' onderzoeken

De KNVB heeft de Utrechtse hoogleraar klinische sportgeneeskunde Frank Backx gevraagd nader onderzoek te doen naar het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers in het betaald voetbal. De bond deed dat verzoek naar aanleiding van de verontrustende cijfers die vanavond in het NOS-programma Nieuwsuur over dat 'slikgedrag' worden gepresenteerd.

Voormalig KNVB-arts Han Inklaar en Doris van der Laan hebben het medicijngebruik van profvoetballers in kaart gebracht aan de hand van ingevulde dopingformulieren. Ze stelden vast dat 27,5 procent van hen op wedstrijddagen een pilletje neemt om klachtenvrij te kunnen spelen. Hoewel dat geenszins is verboden, wijzen de onderzoekers op het gevaar van mogelijke bijwerkingen van de middelen en het verergeren van blessures.

Geloof in islamisering is ook ideologie

Hij zat er een beetje verongelijkt bij, Geert Wilders, op de beklaagdenbank. Hij had toch alleen maar de waarheid gezegd? Hoe kan je voorkomen tegen schenen te schoppen als je aantoont dat de islam een ideologie is, een totalitaire ideologie zelfs en dat de islam daardoor een bedreiging vormt voor de westerse maatschappij. En dan word je door 'de linkse kerk' weggezet als iemand die onschuldigen beledigt. Wilders heeft een punt.

Veiligheidsraad op reis naar Sudan

Ambassadeurs van de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vertrekken maandagavond naar Sudan. Ze gaan proberen een vrij en eerlijk referendum over onafhankelijkheid voor het zuiden en vrede in de westelijke provincie Darfur te promoten.

De ambassadeurs vliegen van New York naar Uganda en reizen van daar naar Sudan, waar zij het zuiden, Darfur en Khartoem zullen aandoen. Ze zullen echter elk contact met president Omar el-Bashir, die door het Internationale Strafhof van de VN is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en genocide, mijden.

Vliegende schotel verhuist compleet gebouw

Je hoeft niet gek staan te kijken als je ze binnen afzienbare tijd ziet vliegen. Een Australisch bedrijf is hard op weg de eerste nuttige vliegende schotel te produceren. De schotel van de firma Skylifter moet in staat zijn volledige gebouwen te verplaatsen.

De vliegende schotel is een ware krachtpatser en bedoeld om zwaar materieel naar afgelegen gebieden te vervoeren. De ronde schijf moet het mogelijk maken een lading van maar liefst 150 ton tweeduizend kilometer verderop te brengen. Met een snelheid van 83 kilometer per uur hoef je niet eens lang op je pakketje te wachten.

De vliegende schotel is voorzien van propellors en waait met de wind mee. Uiteraard is het wel mogelijk om bij te sturen. Landen geschiedt middels een parachute.

De fabrikant heeft inmiddels ervaring opgebouwd met Betty. Betty is een schoteltje van slechts drie meter breed en een laadvermogen van een halve kilo. Een achttien meter breed prototype genaamd Vikki is er ook, maar deze kan helaas niet zelfstandig opstijgen. De bedoeling van Skylifter is over drie jaar een prototype van 150 meter de lucht in te brengen. Deze schotel, genaamd Lucy, kan zelfs een piloot meenemen.


Straks regent het ufo-meldingen bij Niburu

Bewoner A'dam Oost vindt grote slang in zijn tuin

Een slang heeft een bewoner van de Vaalrivierstraat in Amsterdam-Oost zondag de stuipen op het lijf gejaagd.

Het dier van zo'n anderhalve meter lang kroop door zijn tuin en vond uiteindelijk een bijzondere plek om uit te rusten, een beschermhoes van een brommer. De bewoner wilde de slang bijna pakken maar door 'een flits uit de jungle' deed hij het niet.

Als dierenambulance ter plaatse is, blijkt dat het vermoedelijk om een ongevaarlijke rattenslang gaat. De eigenaar van de slang mag hem op komen halen bij de mensen van de dierenambulance.

Blote cowboy New York gaat voor presidentschap

De beroemdste cowboy van New York wil president van de Verenigde Staten worden.

Robert Burck, wijd en zijd bekend als de Naked Cowboy, maakt woensdag bekend dat hij zich in de race om het presidentschap in 2012 wil werpen.

Burck is te vinden op Times Square, waar hij met alleen een witte onderbroek, laarzen en een cowboyhoed aan zijn lijf gitaar speelt.

In 2009 wierp Burck zich in de strijd om het burgemeesterschap van New York. Maar hij was nog maar koud kandidaat, of hij trok zich al terug, geschrokken van het papierwerk dat erbij kwam kijken.


(Foto: Novum)

Van Dijk eerste doelman bij Feyenoord

Rob van Dijk zal voorlopig de eerste doelman bij Feyenoord zijn. De 41-jarige sluitpost heeft het vertrouwen gewonnen van trainer Mario Been die hierdoor de van een vingerblessure teruggekomen Erwin Mulder op de bank plaats zal moeten laten nemen.

"Rob straalt rust uit en dat is belangrijk voor een jonge ploeg. Daarbij staat hij gewoon heel goed te keepen, zodat ik geen reden heb hem zo maar weer te vervangen," zei Been tegen Voetbal International. "Over Rob ben ik heel tevreden, zoals ik dat overigens óók ben over Erwin Mulder. Maar hij heeft nog wel een tijdje nodig voordat hij weer helemaal fit is."

Feyenoord zal het overigens de komende weken nog moeten stellen zonder verdediger Ron Vlaar. Hij kampt met een hamstringblessure en is nog zeker twee weken uitgeschakeld. "Ik denk niet dat Ron de wedstrijd tegen FC Twente haalt, of er moet een klein wonder gebeuren. Heel frustrerend allemaal, maar het is nu eenmaal niet anders."

Stiefvader verkracht meisje (2) dood

De plaats Tucker, in de Amerikaanse staat Georgia, is opgeschrikt door de gruwelijke dood van een tweejarig meisje. Het meisje is net zolang door haar 22-jarige stiefvader verkracht tot de dood erop volgde.

Ellison Matthews moest zaterdag oppassen op de kinderen van zijn vriendin. 's Middags belde de smeerlap met het alarmnummer omdat het meisje naar Matthews' verklaring niet meer ontwaakte uit haar middagslaapje. Het meisje is overgebracht naar een ziekenhuis waar zij gisteren is overleden. Volgens de recherche is haar dood het gevolg van seksueel misbruik.

De politie heeft de stiefvader gisteren opgepakt en aangeklaagd voor moord en wreedheden tegen kinderen. De 29-jarige moeder van het meisje, dochter van voormalig profbokser Michael Spinks die in 1976 Olympisch goud wist te winnen, was niet thuis in verband met het bijwonen van een bruiloft. Haar drie andere kinderen, waaronder de tweelingbroer van het meisje, zijn direct uit huis geplaatst.

Matthews
Veel plezier met je nieuwe celgenoot, Bubba!

Feyenoord wint in kleine klassieker simpel van Ajax

Jong Feyenoord/Excelsior heeft vanavond de kleine klassieker tegen Jong Ajax winnend afgesloten. Het werd 3-1 op Woudestein.

Ajax en Feyenoord hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht, al had Feyenoord lange tijd het beste van het spel. De Amsterdamse talenten hadden met name moeite met rechtsbuiten Nayib Lagouireh en centrumspits Fileccia, die nog voor de thee tweemaal trefzeker was.

De aanvaller stond tot twee keer toe op de goede plaats om Ajax-keeper Jeroen Verhoeven te verschalken. Eerst kopte hij een puntgave corner van Jerson Anes Ribeiro achter de robuuste doelman, om niet veel later ook de 2-0 binnen te tikken.

Ajax herstelde zich in de tweede helft, maar Darley toonde zich een ware sta-in-de-weg. Kaj Ramsteijn maakte na rust een einde aan de Amsterdamse aspiraties. In de slotfase zorgde Darko Bodul nog wel voor de 3-1. Door de zege blijft Jong Feyenoord/Excelsior dit seizoen ongeslagen in de Eredivisie.

Milieubeweging schokt met ontploffende kinderen

Nu het in oktober eindelijk eens boven de twintig graden is, ruiken milieuactivisten bloed, en dat nemen ze behoorlijk letterlijk. De aarde warmt volgens hen in rap tempo op, en om ons te waarschuwen dat het water ons straks tot de lippen staat, wordt geen middel geschuwd. Een filmpje met onder anderen exploderende schoolkinderen moet ons leren vooral zuinig om te springen met Moeder Aarde.

Het filmpje is 'No Pressure' gedoopt en gemaakt door een wereldwijde milieubeweging. In ons land wordt deze organisatie geleid door niemand minder dan Wijnand Duyvendak. Duyvendak was jarenlang lid van milieupartij GroenLinks, maar keerde twee jaar geleden de politiek de rug toe.

Het bewuste filmpje is gemaakt door een zeer professioneel team van naar schatting veertig leden. De uiterst gewelddadige commercial moet duidelijk maken waar de miliebeweging voor staat. Wie niet mee wil werken aan een beter milieu, moet met een druk op de knop van de aardbol worden geveegd. Uiteraard met veel bloed en gore, alsof schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk zijn.

Op het FOK!forum heeft het filmpje al tot veel verontwaardiging geleid. "Wanneer stopt deze onwaarschijnlijk CO2-waanzin?", vraagt topicstarter Lambiekje zich af. "Echt onbegrijpelijk dat ook in deze nonsens 99,9% van de mensen trappen. Is de mens nu echt zo stupide!"


Het bewuste filmpje. Niet geschikt voor gevoelige kijkers!

Berdych, Verdasco uitgeschakeld in Beijing

Tomas Berdych is al in de eerste ronde van het tennistoernooi in Beijing uitgeschakeld. De nummer vijf van de plaatsingslijst verslikte zich in de qualifier Michael Berrer, die in drie sets te sterk was: 6-4, 5-7, 4-6. De Duitser Berrer stuit in de volgende ronde op de Fransman Gilles Simon.

Ook Fernando Verdasco redde het niet. De Spanjaard, nummer zes van de plaatsinglijst, ging eveneens onderuit tegen een Duitser, Philipp Kohlschreiber won met 6-2, 7-5.

Kohlschreiber mag zich nu opmaken voor een onderonsje met John Isner. De Amerikaan werd met een wildcard tot het toernooi toegelaten en versloeg in de eerste ronde Tsung Yang.

Silberbauer twee duels geschorst

Michael Silberbauer is voor twee wedstrijden geschorst. De aanvoerder van FC Utrecht wordt door de KNVB gestraft voor het maken van een natrappende beweging in de competitiewedstrijd tegen AZ. De actie was de scheidsrechter ontgaan, maar op basis van televisiebeelden ging de middenvelder alsnog voor de bijl.

Silberbauer stond afgelopen weekeinde in de basis in de met 2-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Ajax. Door de schorsing mist hij de wedstrijden tegen De Graafschap en Vitesse.

Pieter Huistra ontkomt aan een schorsing. De trainer van FC Groningen kreeg een voorwaardelijke straf voor het maken van misbaar richting de scheidsrechter tijdens de met 4-2 verloren wedstrijd van zondag tegen FC Twente.

Marathon eindigt tijdens Spelen voor Buckingham Palace

Het parcours van de olympische marathon in London 2012 is gewijzigd. Vandaag maakte de organisatie (LOCOG), voorgezeten door Sebastian Coe, bekend dat de atleten na 42,195 kilometer niet in het olympisch stadion zullen finishen maar bij Buckingham Palace, de officiële residentie van koningin Elizabeth.

LOCOG heeft voor een andere route met de eindstreep in het centrum gekozen om ernstige verkeersontwrichting te voorkomen en meer mensen de kans te geven het olympisch spektakel bij te wonen. Het besluit stelt vooral het bestuur en bewoners van Tower Hamlets, het stadsdeel in Oost-Londen dat de lopers voor hun huisdeuren dacht te zien langskomen, teleur.

Voorlichting drogisterijen ondermaats

Veel drogisterijen geven onvoldoende voorlichting bij de verkoop van geneesmiddelen. Dat meldt het consumentenprogramma TROS Radar maandagavond. Uit een steekproef onder veertig drogisterijen bleek ruim 72 procent niet aan de richtlijnen van de eigen branche over informatievoorziening te voldoen.

Volgens de Geneesmiddelenwet mag de pijnstiller Ibuprofen vrij worden verkocht mits er goede informatie over het middel wordt gegeven. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft daar een model voor opgesteld, maar veel drogisten blijken zich daar niet aan te houden.

Zo moet bij de kassa worden gevraagd of klanten behoefte hebben aan meer informatie over een middel. Volgens Radar gebeurde dat ook bij veertig procent van de apotheken niet op de juiste manier.

Ibuprofen kan, vooral bij langdurig gebruik, leiden tot maagbloedingen en hartkloppingen. Ook kan het de werking van andere medicijnen verstoren.


Drogisterijen geven onvoldoende voorlichting bij geneesmiddelen (Foto: Novum)

Schweinsteiger meldt zich af bij Duitsland

Duitsland moet het in de aankomende EK-kwalificatieduels doen zonder Bastian Schweinsteiger. De middenvelder van Bayern München heeft teveel last van een enkelblessure .

Schweinsteiger liep de blessure gisteren op in het duel tegen Borussia Dortmund. bondscoach Löw kan in de duels tegen Turkije en Kazachstan ook niet beschikken over Hamburg-verdediger Marcell Jansen .

Duitsland en Turkije gaan in groep A met zes punten uit twee duels samen aan de leiding. Voor de 'thuiswedstrijd' van Duitsland komende vrijdag in Berlijn worden 30.000 Turken verwacht.

Kamer wil inreisverbod acht IraniŽrs

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de sancties tegen Iran aanscherpen. In navolging van de Verenigde Staten pleiten ChristenUnie, CDA, VVD, PVV en SGP voor een inreisverbod van acht Iraanse functionarissen vanwege hun rol bij de bloedige onderdrukking van vreedzame demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Onder de Iraniërs is de commandant van de Revolutionaire Garde en de minister van sociale veiligheid. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie nam maandag het initiatief om demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) te vragen de Iraniërs de toegang tot Nederland te ontzeggen en de tegoeden die ze hier eventueel aanhouden, te bevriezen.

De Amerikaanse regering heeft de acht op een zwarte lijst gezet. Wat de Kamerleden betreft gaat de Europese Unie ook tot deze sanctie over.

Die Hard-regisseur McTiernan een jaar de cel in

John McTiernan verdwijnt een jaar achter de tralies. De 59-jarige regisseur van onder meer het eerste en derde deel in de Die Hard-reeks is schuldig bevonden aan het afleggen van valse verklaringen tegen de FBI.

McTiernan loog vier jaar geleden tegen de FBI toen hem werd gevraagd naar zijn banden met privédetective Anthony Pellicano. De detective luisterde in opdracht van de regisseur gesprekken van filmproducent Charles Roven af. McTiernan beweerde hier niets van af te weten. In juli van dit jaar gaf hij echter toe hierover te hebben gelogen. Pellicano zit voor zijn praktijken al een gevangenisstraf van vijftien jaar uit.

De rechter legde McTiernan maandag een celstraf van een jaar op en nog eens drie jaar voorwaardelijke celstraf wanneer hij de gevangenis weer verlaat. Ook moet hij een boete van honderdduizend dollar betalen. Na het betalen van een borgsom is de regisseur, in afwachting van een hoger beroep, op vrije voeten gesteld.

McTiernan tekende, naast de Die Hard-films, voor de regie van films als Predator, The Hunt for Red October en The Thomas Crown Affair.

Jemen krikt beveiliging op wegens terreurdreiging

De autoriteiten van Jemen hebben de beveiliging van buitenlandse ambassades en regeringsgebouwen in de hoofdstad Sanaa uitgebreid vanwege een mogelijk op handen zijnde aanslag door Al-Qaida. Dat hebben bronnen binnen de Jemenitische veiligheidsdiensten maandag gezegd. In de hoofdstraten van de stad zijn extra controleposten opgeworpen.

Sanaa is een van de weinige gebieden in het land waarover de zwakke Jemenitische regering effectief bestuur kan uitoefenen. Buiten de hoofdstad hebben Al-Qaida en andere islamitische opstandelingen het voor het zeggen, met name in het afgelegen bergachtige zuiden.

Vorige week vielen nog twee gewapende strijders van Al-Qaida een bus met Jemenitische militairen aan. Eén persoon kwam hierbij om het leven.

Ierse Nobelprijswinnares voor IsraŽlisch hof

De Ierse winnares van de Nobelprijs voor de vrede Mairead Corrigan Maguire heeft Israël tijdens een hoorzitting over haar uitzetting een 'apartheid-staat' genoemd. Het kwam haar op een berisping van de rechter te staan, die haar vertelde haar 'propaganda' voor zich te houden.

Maguire (66) mag Israël niet in omdat ze in juni op een boot met activisten probeerde de blokkade van de Gazastrook te slechten. Ze werd dinsdag ingerekend op het vliegveld van Tel Aviv, waar ze arriveerde voor een bespreking met Israëlische en Palestijnse vredesactivisten. Haar advocaten denken dat Maguire wordt uitgezet.

Toen ze de rechtszaal binnenkwam, zei Maguire dat 'er vrede zal zijn in dit land, maar alleen nadat Israël de apartheid en het etnisch ruimen van Palestijnen beëindigt'.

Maguire won in 1976 de Nobelprijs voor de vrede voor haar pogingen het sektarisch geweld in Noord-Ierland te beëindigen. De afgelopen jaren richtte ze zich steeds nadrukkelijker op de Palestijnse kwestie.


(Foto: Novum)

Ombudsman hekelt paardenvervoer ministerie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op onjuiste en onzorgvuldige wijze zes paarden en een pony vervoerd. Dat oordeelt de Nationale Ombudsman.

In april 2008 nam de Dierenbescherming zwaar verwaarloosde paarden en een pony in beslag. De rechtbank oordeelde dat ze moesten worden teruggegeven aan de eigenaar, omdat de dieren niet door haar verwaarloosd waren. Ze wilde ze juist een soort oudedagsvoorziening geven. Tijdens het vervoer, dat plaatsvond in opdracht van LNV, liepen zeven dieren ernstige schaafwonden op.

De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren, die dierenmishandeling wil tegengaan, diende de klacht in tegen het ministerie. De stichting laat weten het vreemd te vinden dat minister van LNV Gerda Verburg (CDA) onlangs zou hebben gezegd dat haar ministerie geen fouten heeft gemaakt bij de inbeslagname van de dieren, terwijl dat volgens de Nationale Ombudsman wel zo is.

3JS kondigt jaarlijks muziekevenement aan

De 3JS hebben besloten van de speciale concertavond Hoger Harder Verder een terugkerend jaarlijks evenement te maken. Het optreden van 30 oktober is al compleet uitverkocht.

Tijdens de avond in de Heineken Music Hall worden de Volendammers bijgestaan door een band en een aantal bekende collega-artiesten. Omdat het concert op voorhand al een daverend succes blijkt, is besloten het jaarlijks terug te laten keren. Ieder jaar zullen er nieuwe gasten optreden. Vanaf heden zijn er al kaarten beschikbaar voor het optreden van 2011, dat op 29 oktober plaatsvindt.

De 3JS kregen zondagavond de Edison publieksprijs voor het beste album uitgereikt. In aanwezigheid van prinses Máxima ontvingen Jaap, Jan en Jaap de prijs voor hun derde album Dromers en Dwazen. De muzikanten plaatsten maandagochtend op hun Twitter vol trots een foto waarop ze samen met onder meer prinses Máxima het podium delen. Het album Dromers en Dwazen werd door de 3JS zelf geschreven en geproduceerd.


(Foto: Novum)

Huizenverkopen VS stijgen harder dan verwacht

De aanstaande huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in augustus harder gestegen dan verwacht, blijkt maandag uit cijfers van de National Association of Realtors (NAR).

De index voor aanstaande verkopen nam met 4,3% toe tot 82,3. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen verwachtten dat de huizenverkopen met 3,8% zouden stijgen ten opzichte van juli.

Op jaarbasis was in augustus nog wel sprake van een daling, van 20,1%.

Bij aanstaande huizenverkopen wordt gekeken naar afgesloten koopcontracten waarvoor de transactie nog niet is afgerond. De verkopen worden in de regel binnen een of twee maanden afgerond.

Het cijfer is historisch gezien een betrouwbare indicator voor de definitieve verkopen van bestaande huizen.

Rabbijn: Seks met de vijand is kosjer

Vrouwelijke agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad mogen buitenechtelijke seks hebben als dat in het belang van Israël is. Dat staat in een studie van een rabbijn onder de titel Verboden seks in het belang van de nationale veiligheid.

Bij een zogeheten Missie Honingval kunnen Israëlische agentes proberen om gevaarlijke terroristen bij de seks belangrijke informatie te ontfutselen, aldus de krant Yediot Achronot.

De rabbijn die buitenechtelijke spionnenseks in de joodse traditie toelaatbaar acht, beroept zich op meerdere Bijbelverhalen. Zo gebruikte de Joodse Ester haar vrouwelijke charmes om de Perzische koning Xerxes I te weerhouden van de moord op duizenden Joden.

De Mossad moet indien mogelijk ongehuwde agentes inzetten voor de Honingval-missies. Agentes die zich schuldig maken aan echtbreuk, moeten daarna scheiden volgens de rabbijn.

Rabbijn: Seks met de vijand is kosjer
Rabbijn: Seks met de vijand is kosjer (Foto: ANP)

Uitbraak malaria treft rampgebied Pakistan

De overstroomde gebieden in de zuidelijke Pakistaanse provincie Sindh zijn getroffen door een grote uitbraak van malaria. Dat berichtte hulporganisatie Plan International maandag.

Volgens veldmedewerkers van verschillende hulporganisaties zijn inmiddels zo'n 195.000 gevallen van malaria gemeld. De hulpverleners denken dat dit aantal kan groeien tot twee miljoen. Terwijl de evacuaties doorgaan, zijn nog veel mensen gestrand op kleine eilandjes in het gebied dat nog altijd onder water staat. In het stilstaande water planten de malariamuggen zich snel voort.

De malaria-uitbraak is volgens hulpverleners vooral gevaarlijk voor de ongeveer 400.000 zwangere vrouwen in het gebied, van wie er 45.000 binnenkort moeten bevallen. Er zijn bovendien onvoldoende vroedvrouwen beschikbaar die de verzorging op zich kunnen nemen.

Uitbraak malaria treft rampgebied Pakistan
Uitbraak malaria treft rampgebied Pakistan (Foto: ANP)

Vrijspraak voor duikongeval Vinkeveense Plassen

Twee medewerkers van een duikschool zijn maandag vrijgesproken voor een duikongeluk in de Vinkeveense Plassen waarbij twee jaar geleden een man zwaargewond raakte. Ook de duikschool zelf ging vrijuit en de zaak tegen twee leidinggevenden van de duikschool werd wegens een onduidelijke dagvaarding zelfs niet eens behandeld.

Het slachtoffer had niet genoeg perslucht in zijn duikfles. Volgens het OM was er ook niet genoeg toezicht op de man, die samen met zijn vrouw en vier anderen een cursus volgde. De man belandde in een coma, kreeg een hartstilstand en is nog altijd niet volledig hersteld.

Volgens de rechtbank in Utrecht is niet vast komen te staan dat een duikinstructeur en de duikschool iets hebben gedaan dat leidde tot het ongeluk. De oorzaak van het ongeluk blijft volgens de rechter onduidelijk.

FA straft De Jong niet

De Engelse voetbalbond FA onderneemt geen actie tegen Nigel de Jong. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Afgelopen weekend brak de middenvelder van Manchester City het been van zijn tegenstander Hatem Ben Arfa op twee plaatsen bij een keiharde charge. Hij werd daarvoor door de scheidsrechter niet bestraft.

Door die actie besloot bondscoach Bert van Marwijk De Jong uit de selectie van Oranje te zetten voor de komende twee EK-kwalificatieduels.

Studente zet bedprestaties en foto's 13 partners online

Een gepromoveerde studente (foto, de linker dame) heeft een bijzonder proefschrift geschreven. Tijdens haar studententijd heeft Karen Owen seks gehad met maar liefst dertien mannen. De bedprestaties van de heren hield de jonge promovenda keurig bij op een speciale lijst, die ze inleverde als scriptie. Helaas voor de betrokkenen is de lijst, inclusief foto's van de mannen, uitgelekt op internet.

Owen is onlangs afgestudeerd aan Duke University in de stad Durham, in de Amerikaanse staat North Carolina. Ze studeerde af op een scriptie genaamd 'Fuck list' en de titel 'An education beyond the classroom: excelling in the realm of horizontal academics' (Een opleiding buiten het klaslokaal: excelleren op het gebied van horizontale academici). Om hierop af te studeren, had Karen seks met dertien leden van de honkbal-, tennis- en Lacrosse-teams van de universiteit.

Voor de studente was het keihard werken. De 'slachtoffers' deelde ze in in categorieën, en ze beoordeelde hen op basis van hun fysieke aantrekkelijkheid, talent, agressiviteit, atletisch vermogen, entertainment en zelfs de grootte van hun geslacht. Iedere student kreeg een rapportcijfer, dat samen met hun foto in het grote boek kwam. Dit alles in de laatste vier jaar als studente.

Tot zover niets aan de hand. Ze was echter zo dom om de lijst naar een paar vriendinnen te e-mailen. Een van hen stuurde het proefschrift echter weer door naar een andere vriendin, en al snel ging de lijst het hele internet over. De ex-studente zegt het te betreuren dat de lijst is uitgelekt en dat het nooit de bedoeling is geweest dat buitenstaanders alles zouden lezen. "Ik betreur het met heel mijn hart", vertelt ze aan weblog Jezebel. "Ik zou nooit opzettelijk de vermelde mensen willen kwetsen."

Sinds grote sites het verhaal hebben opgepikt, regent het woedende reacties van de betrokken studenten. "Ik zou het erg op prijs stellen als je het artikel over de 'fuck list' verwijdert", stond er in een e-mail aan website Deadspin te lezen. "Ik ben namelijk een van de leden op die lijst." Ook veel ouders hebben woedend gereageerd, evenals Karen Owen zelf.

Hoewel de studente nu ernstig onder vuur ligt en de lijst volgens een bron verzonnen zou zijn, zijn er weer anderen die wel brood zien in het verhaal. Zo zou men haar zijn aangeboden een boek te publiceren over dit onderwerp. Een producer wil het hele verhaal zelfs gebruiken als onderwerp voor een heuse pornofilm, met Karen in de hoofdrol.

Voor wie door alle links het bos niet meer ziet, het begon allemaal met deze lijst

Man pleegt zelfmoord in gevangenis DRC

Een man die werd gearresteerd nadat hij stenen had gegooid naar de autocolonne van president Joseph Kabila van Democratische Republiek Congo (DRC) heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat heeft de Congolese regering maandag gezegd in een persbericht. Mensenrechtenorganisaties hebben vraagtekens bij de dood van de man gezet.

De man, Armand Tungulu, een Congolees die in België woonde, verbleef sinds 29 september in Congo. Hij werd opgepakt nadat hij vorige week woensdag stenen had gegooid naar de autocolonne. Volgens ooggetuigen werd Tungulu door lijfwachten van de president in elkaar geslagen voordat hij werd gearresteerd.

De procureur-generaal van Congo zei maandag dat Tungulu vrijdagnacht zelfmoord had gepleegd met een stuk stof dat hij gebruikte als kussen.

Mensenrechtengroepen twijfelen echter aan deze verklaring. Zij noemden de zelfmoord het jongste incident in een patroon van grove vergeldingsacties tegen critici van het regime van Kabila.

Dode en gewonden na industrieel ongeluk Hongarije

Een reservoir van een aluminiumfabriek in Ajka, in het westen van Hongarije, is maandag gebarsten. Dit leidde tot een stroom rode slib waarmee een aantal dorpen werd bedekt. Twee personen kwamen bij het ongeluk om het leven, twee worden vermist en tientallen raakten gewond.

Ongeveer zeshonderd- tot zevenhonderdduizend kuub rode slib kwam terecht in dorpen als Kolontar en Devecser, die in de omgeving van de fabriek liggen, op zo'n honderdzestig kilometer van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In Devecser werden zo'n vierhonderd huizen getroffen. In het naburige dorp Somlovasarhely moesten veertig mensen uit hun huizen worden gered. In Kolontar bereikte de stroom slib een hoogte van bijna twee meter.

Zeker 51 personen raakten gewond, zeven van hen ernstig. Bij de meeste slachtoffers veroorzaakte de rode substantie brandwonden en oogletsel. Volgens het Nationale Directoraat voor Rampenmanagement bevat het slib, een afvalproduct dat vrijkomt bij de productie van aluminium, zware metalen en is het giftig als het wordt ingeslikt. Het Hongaarse ministerie van defensie heeft voertuigen en militairen gestuurd om te helpen bij het reddingswerk. De politie verricht onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.


'Rood slib na bedrijfsongeval Hongarije' (Foto: Novum)

Virgin Racing: "Blauwe vlaggen afschaffen"

Virgin Racing wil de blauwe vlaggen in de Formule 1 afschaffen. Het team klaagt er over dat doordat de bolides vaak opzij moeten er al vele races verloren zijn gegaan.

"Het zou leuker zijn wanneer er geen blauwe vlaggen zijn. Verplicht opzij gaan, klinkt niet als racen en doet de sport geen goed. De gevestigde teams denken er wellicht anders over, maar op een racebaan zou je niet voor elkaar aan de kant moeten gaan," zegt Virgin-baas Richard Branson.

De baas van het raceteam Graeme Lowdon zegt dat de kleine teams in de F1 nadeel van de vlaggen ondervinden. "We krijgen al een blauwe vlag wanneer een koploper drie seconden achter ons ligt. En je moet hem dan binnen vier bochten voorbij laten. Daardoor ontstaan situaties dat we aan de kant gaan, terwijl de auto erachter nauwelijks dichterbij komt. Dat heeft al veel races voor ons geruïneerd."

Eerder dit jaar opperde Lotus Racing-baas Tony Fernandes al dat de vlaggen afgeschaft zouden mogen worden. "Coureurs worden betaald om in te halen, of dat nu achterblijvers of rivalen zijn. Sommigen klagen dat ze iemand vier keer op een ronde moeten zetten. Dan zou het toch geen probleem mogen zijn om hem op eigen kracht in te halen?"

Van Bommel baalt: "Wij hebben Nigel hard nodig"

Mark van Bommel betreurt de beslissing van bondscoach Bert van Marwijk om Nigel de Jong uit de selectie van Oranje te verwijderen. De Jong bezorgde zondag Newcastle United-speler Hatem Ben Arfa een dubbele beenbreuk met een forse sliding. Van Marwijk zette de middenvelder na het nieuwe incident uit de selectie.

"Dit is geen passende straf. Wij hebben Nigel hard nodig", zei Van Bommel tegen de NOS. "Het is doodzonde. Nigel is in bloedvorm en speelt de laatste tijd geweldig."

De aanvoerder van het Nederlands elftal twijfelt er niet aan dat de middenvelder van Manchester City in de toekomst terugkeert bij Oranje. "Nigel is en blijft één van ons. Wij vinden dit allemaal heel vervelend. Hij heeft twee ongelukkige momenten gehad en de pers duikt er meteen massaal bovenop."

"De bondscoach wil Nigel in bescherming nemen", vervolgt Van Bommel. "Het is gewoon erg ongelukkig. Nigel moet ook niets aan zijn spel veranderen. Hij moet alleen opletten."

De Jong kwam het laatste jaar diverse keren negatief in het nieuws met zware overtredingen. Zo deelde de 26-jarige middenvelder in de WK-finale een karatetrap uit op de borst van de Spanjaard Xabi Alonso. In het voorjaar brak hij tijdens een oefeninterland een been van de Amerikaan Stuart Holden.

'Balkan moet samenwerken bij bestrijding misdaad'

De Servische president Boris Tadic heeft de Balkanlanden maandag opgeroepen meer samen te werken bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad. Bovendien wil hij dat de EU meer steun biedt bij de bestrijding.

Volgens Tadic heeft Servië nu de 'volledige institutionele capaciteit' om recht te kunnen spreken over misdaadbazen en -netwerken. "We moeten grenzen slechten als het gaat om gemeenschappelijke voordelen voor ons gemeenschappen en onze burgers", aldus Tadic.

Een dergelijke gezamenlijke aanpak is cruciaal voor Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie, nadat jarenlange etnische strijd leidde tot de ineenstorting van het voormalige Joegoslavië. Balkanlanden hebben het uitwisselen van informatie opgevoerd en ondernemen steeds meer gezamenlijk actie tegen misdaadsyndicaten die de Balkan gebruiken als doorvoerpunt voor operaties in de Europese Unie.

In Kosovo is een politiemacht van de Europese Unie actief. Een van de speciale afdelingen van deze politiemacht heeft maandag een Servische gangster gearresteerd. Het was de eerste keer dat er een dergelijke arrestatie plaatsvond.

Volgens woordvoerster Karin Limdal is de arrestatie 'erg belangrijk'. Limdal zei dat de Serviër niet alleen verdacht wordt van georganiseerde misdaad, maar ook van poging tot moord. Meer details wilde ze niet geven.


(Foto: Novum)

Acht Duitsers dood door Amerikaanse aanval

Door een aanval met twee onbemande Amerikaanse vliegtuigen zijn maandag in het noordwesten van Pakistan acht Duitsers om het leven gekomen.

Dit is maandag van bronnen bij de Pakistaanse geheime dienst vernomen. Het zou gaan om 'militante' Duitsers. De onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, werden bestuurd door de Amerikaanse geheime dienst CIA.

De aanval volgt op Amerikaanse en Britse waarschuwingen voor een verhoogd risico van terreuraanvallen in Europa. Volgens bronnen bij westerse veiligheidsdiensten zou een groep personen in het noorden van Pakistan betrokken zijn bij de terroristische samenzwering.

Acht Duitsers dood door Amerikaanse aanval
Acht Duitsers dood door Amerikaanse aanval (Foto: ANP)

Medewerker gerechtshof opgepakt voor kinderporno

Een medewerker van het gerechtshof in Amsterdam is opgepakt voor het bezit en het verspreiden van kinderporno. Hij wordt ook verdacht van ontucht met een meisje via een webcam. De 51-jarige ambtenaar is vrijdag in Landsmeer aangehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie maandagavond.

De man kwam volgens het OM in beeld na politieonderzoek in Engeland en in Nederland. Justitie in Brugge (België) is ook over de aanhouding van de man op de hoogte gesteld in verband met de ontuchtzaak via de webcam.

Bij doorzoekingen van de woning van de man en zijn werkplek zijn computers, dvd's en harde schijven in beslag genomen. Vermoedelijk bewaarde hij een groot aantal kinderpornografische afbeeldingen en filmbestanden online op internet, stelt het OM. Daarvoor gebruikte hij verschillende namen en e-mailadressen.

Wat zijn functie bij het hof in Amsterdam was, is niet bekendgemaakt. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag besloten dat de man nog zeker twee weken mag worden vastgehouden gedurende het onderzoek.

'ETA-leden trainden in Venezuela'

Twee verdachte Baskische separatisten zijn vorige week in Venezuela ingerekend, waar zij een wapentraining volgden. Dat heeft de Spaanse rechter Ismael Moreno maandag gezegd. Een van de twee woont al lange tijd in Venezuela, heeft de Venezolaanse nationaliteit en vervulde zelfs een post in de regering van president Hugo Chavez.

Moreno heeft verzocht dat de twee niet op borgtocht worden vrijgelaten. De twee, Juan Carlos Besance en Javier Atristain, zouden trainingen hebben gevolgd in scherpschieten, het uit elkaar halen en schoonmaken van vuurwapens en het communiceren in codetaal.

De Venezolaanse ambassadeur in Spanje, Julian Isaias Rodriguez, ontkende iedere band tussen Venezuela en de ETA.

Lubbers ontloopt vervolging opnieuw

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) wordt toch niet vervolgd voor het onzedelijk betasten van een vrouw in 2003. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bepaald. Het incident zou hebben plaatsgevonden in het kantoor van Lubbers bij de Verenigde Naties in Genève waar hij destijds als commissaris werkte.

Lubbers ontliep eerder vervolging omdat hij als VN-commissaris onschendbaar was, maar de vrouw kondigde in juni aan naar de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie te stappen om hem alsnog te laten bestraffen. Het hof weigert de klacht van de Amerikaanse in behandeling te nemen.

De affaire koste Lubbers in 2005 wel zijn baan. Hoewel toenmalig VN-baas Kofi Annan hem niet strafte, stapte hij zelf op vanwege de negatieve publiciteit door de kwestie.

Organisatie EK vrouwen 2013 niet naar Nederland

Nederland heeft naast de organisatie van het EK voetbal voor vrouwen in 2013 gegrepen. De UEFA heeft vandaag in Minsk besloten dat Zweden het toernooi mag organiseren. "Dit is een behoorlijke tegenslag voor de verdere uitbouw van het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland", treurde KNVB secretaris-generaal Harry Been.

"Een EK had een geweldige stimulans kunnen zijn voor het vrouwenvoetbal in de top en in de breedte. Uiteraard zullen we bij de UEFA navragen op welke gronden Zweden de voorkeur heeft gekregen", vervolgt Been. "Dat willen we graag weten om bij een volgende gelegenheid wel succesvol te kunnen zijn." Nederland greep in 2009 ook al naast de organisatie van het EK.

Het vrouwenvoetbal in Nederland won flink aan populariteit nadat Nederland vorig jaar in Finland de kwartfinale van het EK had bereikt. Voor het WK, volgend jaar in Duitsland, heeft Oranje zich niet weten te plaatsen.

George Michael slaapt heerlijk in bajes

George Michael lijkt zijn celstraf zonder problemen uit te zitten. De 47-jarige popster krijgt geen speciale behandeling achter de tralies. "De afgelopen drie weken zijn er geen tranen gevloeid, ben ik niet gepest en heb ik zelfs geen slapeloze nacht gehad."

"Iedereen is juist heel vriendelijk voor me", vertelde de zanger aan BBC. "Ze gaan niet anders met me om. Tenzij sommigen me expres laten winnen met poolen." Hoewel hij over een paar weken alweer vrijkomt, wilde Michael graag reageren op 'alle onzin' die over hem geschreven wordt.

"Ik vind het tegenover mijn fans, familie en vrienden wel zo netjes om een reactie te geven." In de media verscheen bijvoorbeeld het bericht dat de zanger een medegevangene wil inhuren als bodyguard. Michael brengt de meeste dagen door met het lezen van brieven en kaarten die hem gestuurd worden door fans.

"Ik wil graag iets terugdoen voor iedereen door snel weer nieuwe muziek te maken." De 47-jarige zanger werd halverwege september veroordeeld tot een celstraf van acht weken wegens rijden onder invloed van drugs. Op 4 juli reed hij, onder invloed van cannabis, met zijn auto tegen de voorzijde van een Londens winkelpand.


(Foto: Novum)

Knokkelkoorts geconstateerd bij atleet Gemenebest Spelen

Bij de Gemenebest Spelen in New Delhi is in het atletendorp knokkelkoorts (dengue) geconstateerd bij een Indiër. Ruptu Gogoi, die aan de sport bowls doet, is in een ziekenhuis aan het herstellen.

"Het is moeilijk te zeggen of hij de ziekte in het dorp heeft opgelopen", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Behalve over de veiligheid kreeg de organisatie voorafgaand aan het evenement veel kritiek over het gevaar voor de gezondheid van de atleten. Er zou onder anderen een te groot risico op ziektes zijn in New Delhi.

Demonstrante kraakrellen doet aangifte tegen politie

Een 19-jarige kraakster die vrijdag gewond raakte aan haar hoofd bij de uit de hand gelopen demonstratie tegen de kraakwet, doet aangifte tegen de politie. Haar advocaat, Willem Jebbink, zei maandag dat zij aangifte zal doen van zware mishandeling en poging tot doodslag.

"Momenteel wordt zij verzorgd door haar moeder. Ze moet nog twee weken rust houden", aldus Jebbink. Volgens de advocaat is zijn cliënte er slecht aan toe. "Zij heeft een scheur in haar schedel, verwondingen aan haar voorhoofd en neus en diverse blauwe plekken."

Bij de rellen raakten een aantal mensen gewond. Ook werd er veel schade aangericht en moest de politie meerdere krakers oppakken.

Demonstrante doet aangifte tegen politie
Demonstrante kraakrellen doet aangifte tegen politie (Foto: ANP)

Moszkowicz praat niet met Nieuwsuur

Bram Moszkowicz heeft maandag geweigerd een verslaggever van Nieuwsuur te woord te staan. Bij de rechtbank in Amsterdam, waar het proces tegen Wilders loopt, duwde de advocaat de microfoon van Bas Haan weg met de mededeling "Met jullie praat ik niet". Met tientallen andere journalisten wilde de advocaat van Wilders wel praten.

Dit voorjaar werd bekend dat het nieuwe tv-programma Nieuwsuur de vriendin van Bram Moszkowicz, Eva Jinek, niet als presentatrice wilde in verband met hun relatie. Jinek werkt als presentatrice van het NOS Journaal.

Moszkowicz sprak vrijdag over de kwestie bij Pauw en Witteman. Hij noemde Nieuwsuur-hoofdredacteur Carel Kuyl een 'rabiaat heerschap'. Verder was het puur seksisme van Kuyl, aldus de advocaat. "Als Eva een man was geweest, was dit nooit gebeurd."

Moszkowicz praat niet met Nieuwsuur
Moszkowicz praat niet met Nieuwsuur (Foto: ANP)

Redknapp: "Rafael bezorgt me probleem"

Harry Redknapp is uiterst tevreden over zijn meest recente aankoop, Rafael van der Vaart. Zaterdag bezorgde de Nederlander de Spurs weer drie punten, maar Redknapp bevindt zich in een lastig parket.

Tijdens het duel tegen Aston Villa, dat met 2-1 werd gewonnen door twee treffers van Van der Vaart, speelde de Heemskerker ruim een helft rechtshalf. Pas na rust posteerde Redknapp hem op zijn geliefde positie, net achter de spits. "Rafael geeft de voorkeur aan die positie", aldus Redknapp. "Hij speelt graag centraal achter een of twee spitsen. Maar dat is voor de teambalans een moeilijk verhaal. Daar zal ik niet over liegen. Hij bezorgt me een probleem. Want als ik met twee aanvallers speel en Rafael erachter, wat moet ik dan met Gareth Bale? Als ik hem dan op links laat starten, heb ik rechts een probleem."

Ondanks de perikelen hoeft Van der Vaart niet te vrezen voor zijn basisplaats. "Ik wil hem niet veranderen", liet Redknapp weten. "Hij is zoals hij is: een fantastische voetballer die daar wil zijn waar de bal is." Overigens is de rentree van Jeremain Defoe aanstaande bij de Spurs. De spits is normaal gesproken basisspeler. Het duo voorin werd de afgelopen wedstrijden gevormd door Peter Crouch en Roman Pavlioetsjenko.

Acht jaar cel voor overval en poging tot moord

Een 22-jarige man uit Tiel is veroordeeld tot acht jaar cel voor poging tot moord en poging tot diefstal met bedreiging en geweld. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

De man overviel op 9 februari van dit jaar op klaarlichte dag een winkel in Ochten. Hij bedreigde de 34-jarige eigenaar met een pistool en loste een schot in de richting van de schappen in de winkel. Toen hij de winkel uit vluchtte, zette de eigenaar de achtervolging in. Tijdens deze achtervolging schoot de verdachte op de eigenaar, waarbij hij hem in de borst raakte.

De rechtbank kwam uit op een lagere straf dan die door het Openbaar Ministerie is geëist, omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Wel wees de rechter erop dat er sprake is van zeer ernstige feiten en dat het een zeer angstaanjagende ervaring moet zijn geweest voor het slachtoffer.

PVV wil uitstel stemmingen in Tweede Kamer

De PVV wil dat dinsdagmiddag de stemmingen in de Tweede Kamer worden uitgesteld. Dat is maandag bekendgemaakt.

Dinsdag aan het begin van de middag wordt er uitspraak gedaan over een wrakingsverzoek in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Die staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht wegens beschuldigingen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Maandag waren tijdens de eerste zittingsdag tien PVV-Tweede Kamerleden in de rechtszaal aanwezig. De PVV-fractie had van tevoren al aangekondigd met zo veel mogelijk mensen Wilders te steunen tijdens zijn rechtszaak.

Als de rest van het parlement instemt met het verzoek van de PVV, worden de stemmingen verplaatst naar donderdag.

Activision gaat onleesbare GH: WoR discs vervangen

De release van Guitar Hero: Warriors of Rock is niet geheel vlekkenloos verlopen want tussen de normale game-discs zijn er ook een aantal defecte exemplaren opgedoken. Deze defecte discs zorgen op willekeurige momenten in het spel dat de disc niet meer gelezen kan worden, niet handig als je net bezig bent.

Activision heeft al aangekondigd dat ze alle discs die voor problemen zorgen zullen gaan vervangen en ondertussen zoeken ze uit hoe de slechte discs tussen de goede hadden kunnen komen. Activision geeft aan elke Guitar Hero: Warriors of Rock-gamer tevreden te willen stellen zodat ze een goede game-ervaring zullen hebben.

 

Moslimpartij wil dat CDA akkoorden verwerpt

De Nederlandse Moslim Partij roept de CDA-fractie in de Tweede Kamer op om het bereikte regeer- en gedoogakkoord met de VVD en PVV dinsdag te verwerpen. Volgens de partij worden mensen van buiten Nederland, de niet-westerse allochtonen, ermee gediscrimineerd.

Mensen 'die aan de deur van de BV Nederland kloppen', krijgen het volgens de moslimpartij steeds moeilijker. Hierbij wijst de partij op voornemens om mensen verplicht te laten inburgeren maar hen hiervoor zelf laten betalen, kinderen met grote taalachterstand 'dwingen met dwang en drang', het boerkaverbod en het verbod voor bijvoorbeeld rechters en politieagenten om straks een hoofddoek te dragen.

De Nederlandse Moslim Partij wilde in juni meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar kon niet op tijd een goede organisatie op poten zetten.

Man geplet door eigen auto

Een 54-jarige Tilburger is zondagavond geplet door zijn eigen auto. De man lag in zijn garagebox te sleutelen aan zijn auto, toen door onbekende oorzaak de krik losschoot en het voertuig op de man terechtkwam. Hij overleed ter plekke.

Of de man op slag dood was, is onbekend. Het slachtoffer werd enige tijd na het ongeluk aangetroffen door bekenden, die zich afvroegen waar hij bleef. De politie doet verder geen onderzoek omdat er van een misdrijf waarschijnlijk geen sprake is.

Danny DeVito ontvangt award namens Michael Douglas

Danny DeVito heeft zondag tijdens het Film Festival in Zürich de Gouden Icoon in ontvangst genomen namens zijn collega en vriend Michael Douglas. De 66-jarige Douglas kreeg de prijs voor zijn gehele oeuvre maar kon niet bij de plechtigheid aanwezig te zijn wegens zijn behandeling voor keelkanker. Het festival sloot af met Douglas' nieuwste film Wall Street: Money Never Sleeps.

"Michael is zo ontzettend sterk. Hij wordt met elke film die hij maakt beter. Daarom zeg ik 'm ook altijd dat hij zo veel mogelijk films moet maken, zei DeVito lachend", schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

In Wall Street: Money Never Sleeps, het vervolg op Wall Street uit 1987, neemt Douglas wederom de rol van effectenhandelaar Gordon Gekko op zich. De film draait sinds 23 september in de Nederlandse bioscopen.


(Foto: Novum)

Ferrier en Koppejan houden kaken op elkaar

Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, de twee CDA'ers binnen de Tweede Kamerfractie die tot nu toe bezwaren hebben tegen samenwerking met de PVV, staken maandag de koppen bij elkaar. Maar ze hielden na afloop de kaken op elkaar.

De twee wilden niet ingaan op uitlatingen van fractieleider Maxime Verhagen die maandag in de media liet weten dat er binnen de fractie geen dissidenten meer zouden zijn. "Ik geef geen commentaar. Ik zeg niks", aldus Ferrier. Koppejan hield de boot eveneens af. "Ik heb altijd al gezegd dat ik me geen dissident voel, dus wat dat betreft heeft hij gelijk." Koppejan gaf opnieuw aan dat hij in de fractie zal blijven.

De CDA-fractie begint dinsdag in de loop van de ochtend in de eigen fractiekamer aan haar beraad over de beoogde regeringsdeelname.

Ferrier en Koppejan houden kaken op elkaar
Ferrier en Koppejan houden kaken op elkaar (Foto: ANP)

Quotes uit strafzaak tegen Wilders

Hieronder volgt een aantal opmerkelijke citaten uit de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Maandag was de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Amsterdam.

"De rechtbank leest kranten en kijkt ook televisie tegenwoordig. U wordt nog wel eens verweten door anderen dat u goed bent in het poneren van een stelling, maar de discussie uit de weg gaat. En het lijkt er een beetje op dat u dat nu vandaag ook weer doet." Rechtbankvoorzitter Jan Moors over het beroep dat Wilders doet op zijn zwijgrecht.

"Ongepast, ongehoord, schandelijk." Aldus kwalificeerde Geert Wilders maandag de opmerkingen die rechtbankvoorzitter Jan Moors zich eerder op de dag permitteerde.

"Ik zit hier tegen mijn zin. Als verdachte. Ik dacht op zijn minst recht te hebben op een eerlijk proces." Geert Wilders tegen de wrakingskamer.

"Ik had even niet het gevoel alsof ik tegenover een onafhankelijke rechtbank stond, maar alsof ik in de Tweede Kamer stond tegenover een collega van D66." Geert Wilders opnieuw over de uitlatingen van rechtbankvoorzitter Moors.

"Elke uitlating in het kader van dit strafproces wordt op een goudschaal gewogen. Ook de uitlatingen van mijnheer Wilders. Hij zou zich aan een nieuw strafbaar feit kunnen schuldig maken door vragen te beantwoorden over de ten laste gelegde uitlatingen." Advocaat Bram Moszkowicz.

"De rechtbank had moeten doen wat het Openbaar Ministerie deed, namelijk zeggen: we betreuren dat hij zich op z'n zwijgrecht beroept, maar we respecteren het." Advocaat Moszkowicz.

Axl Rose toont divagedrag ook in Arnhem

Axl Rose heeft zich zondagavond in Arnhem weer van zijn slechtste kant laten zien. De zanger was nog in Amsterdam op het moment dat Guns N' Roses het podium in het Gelredome moest betreden.

Pas een uur na aanvangstijd kwam Rose onder begeleiding van een aantal politiemotoren, inclusief sirenes en zwaailichten, bij het Arnhemse stadion aan. Na aankomst duurde het nog een half uur voordat Rose op het podium stond.

Hoewel het concert uiteindelijk ruim anderhalf uur te laat begon was de sfeer redelijk. Bij eerdere soortgelijke acties in andere landen liet het publiek duidelijk merken niet gediend te zijn van het divagedrag van Rose. Temeer omdat de hoge noten, de danspasjes en het heen en weer geren van weleer er niet meer inzit bij de 48-jarige zanger.

De frontman dook tijdens en tussen de nummers door regelmatig even achter de coulissen. Het publiek reageerde dan ook lauw op de muzikale prestaties van Rose en zijn band. Pas bij het inzetten van de klassieker Sweet Child O' Mine kwam de zaal een beetje los en stonden er op de tribune zelfs mensen op uit hun stoeltjes.

Guns N' Roses begint de laatste tijd regelmatig minstens een uur te laat met optredens. Rondvliegende flesjes vallen de band en hun zanger dan ook vaak ten deel.


Axl Rose toont divagedrag (Foto: Novum)

Zeeleven: Een cafť voor witte haaien

Het leven in de oceanen van onze planeet is rijker en meer divers dan wetenschappers konden vermoeden, blijkt uit het grootste onderzoek naar het zeeleven ooit gehouden. De Census of Marine Life liet maandag de volle onderzoeksresultaten zien. Na een tien jaar durende studie - kosten 650 miljoen dollar - van 2700 wetenschappers uit tachtig landen blijkt dat we pas 250.000 van de miljoen soorten in de oceanen kennen.

De wetenschappers onderzochten zelfs de tien kilometer diepe Marianas Kloof bij Japan. Onder de bevindingen zijn een 'café' voor witte haaien, een speeltuin voor steur, alsook enorme bacteriën en weekdieren. Het onderzoek verzamelde ook informatie over de 16.764 tot nu toe bekende vissen, maar verwacht wordt dat er nog zeker vijfduizend niet ontdekte soorten zijn.

Het meeste zeeleven is te vinden in de wateren rondom Australië en Japan. Myriam Sibuet, die het onderzoek onder anderen leidde: "Het onderzoek vergroot de bekende wereld. Het leven verbaasde en verbijsterde ons overal waar we keken. In de diepzee vonden welig tierende gemeenschappen, ondanks de extreme condities."

Centraal in het onderzoek staat het Ocean Biogeographic Information System (OBIS), waarin 28 miljoen observaties van meer dan 120.000 soorten staan. Geschat wordt dat de database groeit met zo'n vijf miljoen observaties per jaar. De Europese wateren zijn al voor negentig procent bekend, maar bijvoorbeeld de oceanen rondom Australië zijn pas voor twintig procent onderzocht.

Ian Poiner, die het onderzoek leidde: "Dit gezamenlijke, internationale onderzoek heeft voor het eerst systematisch het bekende en het onbekende van de oceanen onderzocht. Het leven aan de oppervlakte staat of valt met het leven in de zee. Zeeleven zorgt voor de helft van de aanwezige zuurstof. We zijn allemaal inwoners van de zee."

Kijk hier voor foto's en video's van het onderzoek.

Rooney opgenomen in Engelse selectie

Voetballer Wayne Rooney is door bondscoach Fabio Capello opgenomen in de Engelse selectie voor het EK-kwalificatieduel met Montenegro op 12 oktober. De 24-jarige spits van Manchester United kwam de laatste weken nauwelijks in actie door een enkelblessure. Zaterdag behoorde hij ook niet tot de wedstrijdselectie in het uitduel bij Sunderland, dat in 0-0 eindigde.

Rooney raakte de laatste weken flink in opspraak door een seksschandaal. Hij zou zijn zwangere vrouw bedrogen hebben met een prostituee.

Kevin Davies werd door Capello voor het eerst geselecteerd voor de Three Lions. Verder keren Rio Ferdinand, Robert Green, Aaron Lennon en Joe Cole terug in de selectie. Engeland gaat aan de leiding in groep G na zeges op Zwitserland en Bulgarije.

Europa pakt Ryder Cup

Europa heeft de Ryder Cup heroverd op de Verenigde Staten. De golfploeg van coach Colin Montgomerie won uiteindelijk met 14,5 - 13,5 van het Amerikaanse team dat onder meer Tiger Woods in de gelederen had. De Noord-Ier Graeme McDowell maakte het beslissende punt door Hunter Mahan te verslaan.

In de Ryder Cup gaat het er om dat een golfteam minimaal 14,5 punten verovert. De scores worden bepaald door de onderdelen fourballs, foursomes en singles. Mocht het tussen Europa en de Verenigde Staten 14-14 worden dan behoudt de cupwinnaar de troffee. In 2008 was de Verenigde Staten nog de beste.

Boxart Mario Sports Mix

Afgelopen E3 wisselden de Mii's en Mario van plaats: Mario ging sporten, de Mii's hadden hun eigen party-game. Sommige waren er positief over, sommige niet. Toch werd Mario Sports Mix over het algemeen goed ontvangen. De boxart van Mario Sports Mix is hieronder te zien:

Mario Sports mix boxart 2

 

Op de boxart is al goed te zien welke sporten Nintendo in het zonnetje wilt zetten: basketbal, volleybal en ijshockey. Van het volleyballen en het basketballen zijn ook nog screens:

Mario Sports Mix Volleybal

 

Mario Sports Mix Basketbal

 

Mario Sports Mix komt in November uit in Japan. Een Europese releasedatum is nog niet bekend.

Castlevania: Lords of Shadow krijgt Xbox Live demo

Castlevania: Lords of Shadow had al een demo op het PSN staan en vanaf vandaag is er ook eentje te downloaden voor de Xbox Live gebruikers. De demo is twee gig groot en het volledige spel zal vanaf aanstaande vrijdag in de winkel liggen voor de Xbox 360 en de PS3.

In Castlevania: Lords of Shadow speel je als Gabriel die onder begeleiding van zijn dode vrouw de wereld moet redden. Het spel zal zo'n veertig verschillende aanval-combo's bevatten en daarnaast kan je de wapens ook nog eens upgraden. Bekijk hieronder de E3 aankondigings-trailer.

 

Jankovic uitgeschakeld in Beijing

Jelena Jankovic is in de tweede ronde van het tennistoernooi in Beijing uitgeschakeld. De Servische moest haar meerdere erkennen in haar landgenote Bojana Jovanovski: 6-4, 2-6 en 2-6. De als derde gerangschikte Jankovic is al de tweede grote favoriete die het toernooi vroegtijdig verlaat. Samantha Stosur, vierde geplaatst in China, strandde al in de eerste ronde.

Jankovic won tegen Jovanovski nog wel de eerste set, maar was in de tweede en derde kansloos. Ze verloor beide sets met 2-6.


(Foto: Novum)

Perez tekent bij Sauber

Het Formule 1-team van Sauber heeft voor volgend jaar de Mexicaan Sergio Perez vastgelegd. De 20-jarige coureur rijdt momenteel nog in de GP2 Series voor Barwa Addax. Naast Perez heeft Sauber voor 2011 al Kamui Kobayashi vastgelegd. De Japanner heeft nu nog Nick Heidfeld als teamgenoot.

Dat Perez voor Sauber kiest is geen verrassing. De Zwitserse renstal onderhield al contacten met Mexicaanse rijders en in de afgelopen maanden doken als de geruchten op dat het bedrijf Telmex van zakenman Carlos Slim het team uit Hinwil wilde sponsoren, iets wat vanaf volgend jaar het geval zal zijn. Perez maakt deel uit van Escuderia Telmex en won met behulp van de sponsoring van het Mexicaanse bedrijf onder meer races in de GP2 Series. Dit jaar staat hij tweede in het kampioenschap.

"De Formule 1 is de droom van elke racecoureur en nu komt de droom voor mij uit," zei Perez. "Hoewel ik weet dat dit een grote uitdaging en een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt ben ik blij dat ik mijn land kan vertegenwoordigen in de hoogste autosportklasse. Ik ben Peter Sauber dankbaar dat hij vertrouwen in mij heeft en ik zal alles er aan doen om het maximale er uit te gaan halen."

Brandweer redt drie mensen uit mestcontainer

De brandweer heeft maandagmiddag drie mensen van mestverwerker Reiling uit een mestcontainer in de Brabantse plaats Sterksel gehaald. Een traumahelikopter, vijf ambulances en de brandweer werden opgeroepen.

De drie zijn er volgens een woordvoerder van de brandweer slecht aan toe. Ze zijn in kritieke toestand naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

Volgens de brandweer waren twee medewerkers in een loods bezig met de schoonmaak van een lege mestcontainer. Ze zijn vermoedelijk onwel geraakt. Ook een derde personeelslid dat poolshoogste kwam nemen, raakte bedwelmd. Het overige personeel alarmeerde de hulpdiensten. Brandweerlieden met zuurstofmaskers hebben de slachtoffers uit de loods gehaald.

Het bedrijf Reiling lag al ernstig onder vuur vanwege verschillende overtredingen. De provincie Noord-Brabant dreigde met hoge dwangsommen onder meer vanwege stankoverlast, overslag van mest in de openlucht in plaats van in een gesloten systeem en omdat er onvoldoende ruimte was voor afvalwater en neerslag.


ANWB stapt uit OV-chipkaartoverleg

De ANWB is per direct uit het landelijk consumentenoverleg over de OV-chipkaart (LCO) gestapt. Dat heeft de wielerbond geschreven in een brief aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Regiegroep OV-chipkaart, die maandag is verstuurd.

De organisatie vindt zich in het overleg 'onvoldoende serieus' genomen en ziet 'geen meerwaarde in verdere deelname'. Het duurt volgens de ANWB te lang voordat de 'zorgpunten' die worden aangekaart, leiden tot verbeteringen voor reizigers. Ondertussen gaat de invoering van de OV-chipkaart 'in volle gang' door en wordt de strippenkaart in steeds meer regio's afgeschaft, schrijft de organisatie.

Daarom is besloten uit het overleg te stappen. De bond staat overigens nog steeds achter de invoering van de OV-chipkaart.

Super Street Fighter IV DLC krijgt prijs en datum

Capcom heeft vandaag aangekondigd dat er tussen eind oktober en april 2011 een zeven stuks DLC zal komen voor Super Street Fighter IV. In de elke DLC zullen er 5 alternatieve kledingstukken zitten voor vijf karakters, mocht je nu geen geld hebben dan kan je op 26 april 2011 ook alles in één keer kopen.

Elk DLC-pakketje zal $3,99 gaan kosten of 320 MSP, als je alles op 26 april koopt in één pakket dan betaal je $17,99 of 1440 MSP. Bekijk hieronder het schema wanneer de DLC aangeboden wordt en voor wie er extra kledingstukken zijn.

 • Ultra Challengers Pack 1 - 26 oktober
  Hakan, Makoto, Guy, Dudley, and Dee Jay

 • Ultra Shoryuken Pack - 2 november
  Ryu, Ken, Akuma, Goken, and Dan

 • Ultra Beauty Pack - 16 november
  Chun-Li, C. Viper, Sakura, Rose, and Cammy

 • Ultra Challengers Pack 2 - 21 december
  Juri, Ibuki, Cody, Adon, and T. Hawk

 • Ultra Gowan Pack - 1 januari 2011
  Zangief, E. Honda, Rufus, Abel, and El Fuerte

 • Ultra Shadaloo Pack - 11 februari
  Vega, Sagat, Balrog, Bison, and Seth

 • Ultra Classic Pack - 15 maart
  Guile, Blanka, Dhalsim, Gen, and Fei Long

 • Ultra Complete Pack - 26 april
  All 35 Ultra Costumes

SSFIV

Snelle grasmaaier

Bobby Cleveland is iemand die graag snel klaar wil zijn met saaie klusjes zoals het gras maaien. Dus dook Bobby in de garage en maakte de snelste grasmaaier ter wereld. 96 Mijl per uur om precies te zijn (dat is 154.497024 kilometer per uur).

Enig minpunt wat ik nu kan bedenken is dat je wel een grote tuin moet hebben wil je die snelheden halen...

Wisgerhof: "Oranje toch wel spannend"

Peter Wisgerhof heeft zich maandag nog een beetje onwennig in Noordwijk gemeld voor zijn eerste werkdag bij het Nederlands elftal. "Dit is toch wel spannend", gaf de verdediger van FC Twente toe. "Gelukkig zitten er veel jongens bij de groep met wie ik heb gespeeld, dus het is niet helemaal nieuw."

De carrière van Wisgerhof raakte in een stroomversnelling toen hij begin 2009 de overstap maakte van NEC naar FC Twente. "Ik ben kampioen geworden, speel in de Champions League en ben nu ook uitgenodigd voor het Nederlands elftal", zegt de 30-jarige centrale verdediger. "Het is de laatste tijd heel snel gegaan."

Van zijn in Europa opgedane ervaring hoopt Wisgerhof bij Oranje te kunnen profiteren. "Ik speel in de Champions League toch tegen de beste spelers van de wereld", blikt hij terug op de wedstrijden tegen Internazionale en Tottenham. "Dat zal zeker een bijdrage aan mijn selectie hebben geleverd."

Jongeren maken veel fouten op internet

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn minder handig op internet dan gedacht. Zij maken veel fouten, doordat ze ongeduldig zijn en slecht lezen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Digivaardig & Digibewust, een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Jongeren vinden zelf dat ze erg handig zijn op internet. Uit het onderzoek blijkt echter dat ze simpele zoekopdrachten, zoals het vinden van een passend abonnement voor hun mobiele telefoon, vaak zonder succes uitvoeren. Jongeren zijn erg ongeduldig, waardoor ze niet goed kijken naar de geboden informatie.

Jongeren maken veel fouten op internet
Jongeren maken veel fouten op internet (Foto: ANP)

Bijlmerramp voor de achttiende keer herdacht

Een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost wordt maandag gesloten voor het vliegverkeer tijdens de jaarlijkse herdenking van de Bijlmerramp. Tussen 18.00 en 19.00 uur gaan vliegtuigen met een boog om de Bijlmer heen.

Het is maandag achttien jaar geleden dat een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al rond 18.30 uur neerstortte op de flats Kruitberg en Groeneveen. Bij de Bijlmerramp kwamen 43 mensen om het leven.

Tijdens de officiële herdenking is er geen luchtverkeer toegestaan beneden een hoogte van twee kilometer in een straal van ruim vijf kilometer rond de herdenkingsplek.

De gedeeltelijke afsluiting kan tot gevolg hebben dat vliegtuigen van en naar Schiphol afwijken van de standaard vertrekroutes.

Verkeersregelaar geslagen tijdens Singelloop Breda

Een verkeersregelaar in Breda heeft zondag klappen opgelopen tijdens een hardloopevenement. De 21-jarige man in een oranje hesje werd met een vuist in zijn gezicht geslagen door een man die boos was omdat zijn vrouw er niet langs mocht. Het slachtoffer liep een bloedneus en flinke hoofdpijn op. De dader ging ervandoor, meldt de politie.

In Breda vond zondag de jaarlijkse Singelloop plaats. De binnenstad was daarvoor op diverse plaatsen afgezet. Rond 14.40 uur kwam een man verhaal halen waarom zijn vrouw er niet door mocht. Toen de verkeersregelaar antwoordde dat vanwege het evenement niemand erlangs mocht, draaide de man door.

De verkeersregelaar draaide zich om meer klappen te voorkomen. De dader maakte van de gelegenheid gebruik om de benen te nemen. Het gaat om een ongeveer 25-jarige blanke man met kort stekelhaar. Getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie.

Fallout: New Vegas krijgt goud, PC-specificaties en taart

Een paar dagen geleden is in een podcast van Bethesda bekendgemaakt dat Fallout: New Vegas volledig af en de gouden status heeft bereikt. Dit houdt in dat het spel ondertussen al bij de drukker ligt en klaargemaakt wordt voor de release. Ontwikkelaar Robert Lee was diezelfde dag jarig en kreeg een leuke verrassing.

Lee kreeg namelijk die dag speciaal van zijn vrouw een overheerlijke New Vegas taart wat een complete verrassing voor hem was. Daarnaast heeft Bethesda ook bekendgemaakt wat de benodigde specificaties zijn voor de PC-versie van Fallout New Vegas. In één van de reacties onder het blog-bericht wordt er aangegeven dat als je Fallout 3 kon draaien dat New Vegas dan ook moet lukken. Bekijk hieronder de specificaties en de taart van Lee.

Specs

Cake

SyriŽ beschuldigt meisje (19) van spionage

Syrië heeft een 19-jarig meisje maandag beschuldigd van spionage. Dat heeft een bron binnen de Syrische regering gezegd. Het meisje, Tal al-Mallohi, werd vorig jaar in december gearresteerd. Het meisje runde een website, waarop zij poëzie en commentaar op de samenleving plaatste. De site richtte zich met name op Palestijnse kwesties.

"Ze is vastgezet op beschuldiging van spionage voor een ander land", aldus de bron. "Door haar spionage werd een Syrische militair aangevallen door agenten van een ander land."

Voor welk land Al-Mallohi zou spioneren wilde de man niet zeggen. Ook wilde hij geen details geven over de aanslag op de militair. Of de arrestatie van het meisje te maken had met haar weblog is niet duidelijk.

Vorige maand riep mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op tot de vrijlating van Al-Mallohi. "Het negen maanden lang vasthouden van een scholier zonder aanklacht is typerend voor het wrede, arbitraire gedrag van de Syrische veiligheidsdiensten", zei Sarah Whitson, directeur van de afdeling Midden-Oosten van HRW, destijds.

Qbuzz nieuwe vervoerder regio Utrecht

Qbuzz wordt de nieuwe vervoerder in de regio Utrecht. Dat heeft het regiobestuur maandag bekendgemaakt. Volgens het bestuur is de keuze op Qbuzz gevallen omdat dit bedrijf zowel qua prijs als kwaliteit het beste uit de bus kwam.

Het bestuur noemt het uniek dat het bedrijf straks een regioabonnement aanbiedt voor alle vormen van openbaar vervoer. Ook wordt met de komst van 218 hybride bussen de uitstoot van schadelijke gassen beperkt.

Het vervoersbedrijf gaat vanaf 11 december 2011 acht jaar lang al het openbaar vervoer per bus en tram in de regio Utrecht verzorgen. Momenteel is Connexxion/GVU nog de vervoerder in de regio. Qbuzz is verplicht het personeel van Connexxion/GVU over te nemen.

Moskee Ground Zero vergeleken met HQ Superman

Het futuristische design voor het islamitsiche centrum en de moskee nabij Ground Zero heeft de waardering van experts gekregen. De vrijgegeven schetsen laten een gebouw zien van zestien verdiepingen, ingepakt in een soort honingraat van abstracte vormen. Sommigen vergelijken het ontwerp met het 'Fortress of Solitude', het hoofdkwartier van Superman in de stripboeken.

Anderen zien in de vormen de ster van David, een Joods symbool. Het bedrijf dat achter het ontwerp zit, meent echter dat het hexagram ook in de islam en het christendom wordt gebruikt. Shariff El-Gamal, de ontwikkelaar: "We willen een huwelijk tussen islamitische architectuur en New York bewerkstelligen. We willen iets dat groen en koel is."

Het islamitische centrum, door sommigen ook moskee genoemd, heeft veel ophef veroorzaakt in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld. Het design suggereert vier verdiepingen waar gesport, gefitnest en gezwommen kan worden. Daarnaast is er ruimte voor een restaurant, een kinderopvang, een kookschool en een kunstcentrum.

Het gebedscentrum voor moslims zal twee verdiepingen in de kelder beslaan, en de twaalfde verdieping een herdenkingspaats voor 9/11 en een heiligdom voor alle gelovigen.

Foto's staan hier.

Need for Speed: Hot Pursuit toont auto's in trailer

Er is een nieuwe NFS: Hot Pursuit-trailer opgedoken en hierin zien we op zich niet veel nieuws maar wel veel auto's die rondscheuren in de diverse omgevingen die het spel rijk is. Van het spel zal 26 oktober een demo uitkomen en het spel zelf is vanaf 19 november in de winkel te vinden.

Need for Speed Hot Pursuit is flink onderhanden genomen in samenwerking met de makers van Burnout en dit lijkt ook helemaal niet verkeerd uit te pakken. Bekijk hieronder de trailer van het spel.

 

Henin maakt in december rentree

Justine Henin zal eerder dan verwacht haar rentree in wedstrijdverband gaan maken. De Belgische meldde vandaag dat ze niet in januari maar begin december al weer zal gaan spelen. Ze zal dan in actie komen tijdens een demonstratiewedstrijd in Antwerpen.

Henin raakte tijdens Wimbledon geblesseerd aan haar elleboog en stond daarom geruime tijd buitenspel. Vorige maand pakte ze het racket weer op om zich voor te gaan bereiden voor de toernooien in Australië in januari.

Aantal verkochte auto's stijgt in september

Het aantal verkochte auto's is in september in Nederland met 36,1 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van BOVAG en RAI vereniging. Er werden in de afgelopen maand in totaal 45.773 nieuwe auto's geregistreerd, tegenover 33.623 auto's in september 2009.

In de eerste negen maanden van 2010 zijn er in totaal 390.890 auto's verkocht. Dit is een stijging van 23,6 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De vijf best verkochte merken waren in de eerste drie kwartalen Volkswagen, Toyota, Ford, Peugeot en Opel.

Verkoopcijfers Saab
Saab, sinds begin dit jaar onderdeel van Spyker Cars nv, verkocht in september 35 auto's. Het totaal over de eerste negen maanden kwam daarmee uit op een aantal van 386 verkochte exemplaren.

In september 2009 verkocht Saab 23 auto's in Nederland, terwijl in de eerste negen maanden van vorig jaar 444 nieuwe auto's werden verkocht.

Berlijn: geen aanwijzing voor terreurdreiging

De Duitse regering heeft geen bewijs van een op handen zijnde terreuraanslag in Duitsland. Dat zei minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière maandag.

Volgens de Maizière zijn tal van bronnen geraadpleegd, maar bleek daaruit dat er 'geen indicaties voor aanslagen' zijn. Wel blijven Duitse veiligheidstroepen extra waakzaam, omdat het dreigingsniveau nog niet is verlaagd.

Matt Dillon klaagt filmmakers aan

Matt Dillon heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de film Crash uit 2004. De 46-jarige acteur zou naar eigen zeggen nog 'minstens honderdduizend dollar' krijgen, blijkt uit een financieel onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. In de film is Dillon te zien in een rol als racistische politieagent.

Crash werd voor slechts acht miljoen dollar gemaakt, maar was boven verwachting succesvol. De film bracht bijna honderd miljoen dollar op en ontving Oscars voor beste film, beste script en beste montage. Dillon zou nog een percentage van de winst krijgen. Hij beticht uitvoerend producent Bob Yari ervan de winstcijfers expres naar beneden te hebben bijgesteld om aan de betaling te ontkomen.

Dillon is niet de eerste die de makers van Crash aanklaagt. Ook producenten Cathy Shulman en Tom Nunan, regisseur Paul Haggis, acteur Brendan Fraser en coscenarist Bobby Moresco hebben Yari aangeklaagd wegens achterstallige betalingen. Zij hadden vorige maand een flinke meevaller toen een onafhankelijk onderzoek uitwees dat Yari inderdaad met de winstcijfers had gesjoemeld.


Matt Dillon klaagt makers Crash aan (Foto: Novum)

World of Warcraft Cataclysm bevestigd voor december

World of Warcraft Cataclysm komt eraan en helaas zullen we hem niet van Sinterklaas krijgen want het spel ligt vanaf 7 december in de winkel. Activision heeft dit vandaag bekendgemaakt en de adviesprijs voor het spel wordt €39,99 voor de winkel. Het spel zal ook als digitale download aangeboden worden via de website van WoW.

Er zal ook een speciale versie van de uitbreiding komen met extra content en deze zal de adviesprijs van €69,99 krijgen. In de nieuwe uitbreiding zitten twee nieuwe rassen en is de level-cap onder andere verhoogd naar 85, daarnaast is Deathwing terug en is de wereld volledig op de schop gegaan.

Analisten teleurgesteld in verwijderen Taliban

Analisten noemen het besluit om niet langer als Talibanstrijder te kunnen spelen in het schietspel Medal of Honor teleurstellend. Uitvoerend producent Greg Goodrich van Electronic Arts heeft dit besluit genomen in navolging van de kritiek die het bedrijf te verduren kreeg in met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Taliban wordt in de game verwerkt onder de naam 'Opposing Force'.

Michael Pachter van marktonderzoeksbureau Wedbush Morgan laat in een reactie aan de website Eurogamer weten dat het spelen als Taliban 'slechte smaak' is, 'maar ook historisch correct'. "Het is historisch correct om een conflict van twee kanten te belichten en het is netjes de speler die keuze te geven", laat Pachter weten. "Over het spelen als Nazi's in Call of Duty doet niemand moeilijk."

Jesse Divnich van investeringsbedrijf Eedar vindt het allemaal maar vreemd. "Ze vervangen gewoon een woord. Er verandert verder niets aan de game", reageert Divnich.

Medal of Honor verschijnt over twee weken zonder Taliban en met Opposing Force voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc.


Bayonetta 2 komt als de tijd rijp is

Atsushi Inaba, mede-oprichter van Platinum Games, heeft aangegeven het geweldig te vinden om een Bayonetta 2 te maken maar zal dit doen als de tijd ervoor rijp is. De vraag of er een vervolg kwam is aan het rollen gekomen nadat een aantal mensen via twitter vroegen naar deel twee.

Inaba gaf onder andere aan dat hij wel gelooft dat er een vervolg komt en dat we als fans gewoon erin moeten geloven. Er is nog geen concreet plan of schema voor Bayonetta 2 volgens Inaba en we zullen moeten wachten tot de tijd rijp is. SEGA heeft al eerder aangegeven interesse te hebben in een vervolg voor het spel.

Bayonetta
Nog even wachten dus...

Kuijt biedt supporters Liverpool excuses aan

Dirk Kuijt heeft maandag op de website van Liverpool zijn excuses aangeboden voor de 1-2-nederlaag op eigen veld tegen Blackpool een dag eerder. "Het was voor mij de zwaarste nederlaag ooit, sinds ik voor Liverpool voetbal", verklaarde de spits.

Liverpool kent een beroerde seizoensstart. De ploeg staat na zeven duels op een 18e plaats. Daarnaast hebben de Reds financiële problemen. Liverpool heeft een schuld van ruim 273 miljoen euro. Naast manager Roy Hodgson wijzen de fans van de club daarom met een beschuldigende vinger naar de Amerikaanse eigenaren.

Kuijt verzekerde de fans dat het op het veld in ieder geval snel beter zal gaan. "We gaan snel wedstrijden winnen. Het is jammer dat we door de komende interlands de zeperd tegen Blackpool niet direct van ons af kunnen spelen."

Kuijt biedt supporters Liverpool excuses aan
Kuijt biedt supporters Liverpool excuses aan (Foto: ANP)

Kubica vreest zwaar seizoenseinde

Autocoureur Robert Kubica verwacht veel van de concurrentie in de laatste vier races. Aangezien het team van Renault geen nieuwe onderdelen meer tot haar beschikking heeft en de anderen dit wel hebben, zal het volgens de Pool zwaar worden.

"Ik denk dat de verhoudingen zo'n beetje hetzelfde blijven en we hebben een aantal sterke concurrenten naast ons", zei de Kubica. "Natuurlijk zullen we ons best doen, maar ik verwacht bepaald geen gemakkelijk einde van het seizoen. We hebben geen grote ontwikkelingen in de pijplijn, dus het zal afhangen van de mate van ontwikkeling bij de rest. Dit zal een grote onvloed hebben op de rest van ons seizoen."

Vijf jaar na verlies partner weer gelukkig

Mensen die gescheiden zijn of hun partner door overlijden hebben verloren, hebben vijf jaar nodig om weer gelukkig of tevreden te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de CBS-gegevens blijkt dat mensen die hun partner verliezen, na vijf jaar weer op het gemiddelde geluksniveau zitten.

In 2009 waren ongeveer negen op de tien Nederlanders van twintig jaar en ouder gelukkig of tevreden met hun leven. Bij mensen die hun partner door overlijden hebben verloren, waren dat er zeven op de tien. Na vijf jaar lag dit percentage op bijna 85.

Bij een scheiding duurt het ook gemiddeld vijf jaar voordat mensen zich weer gelukkig voelen. Vrouwen hebben daar meer tijd voor nodig dan mannen.

Londen schrapt kinderbijslag voor hogere inkomens

De Britse regering schrapt de kinderbijslag voor de hoge en middeninkomens. De maatregel is onderdeel van een grotere bezuinigingscampagne, zei minister van financiën George Osborne maandag.

Momenteel krijgen gezinnen twintig pond (23 euro) per week voor hun oudste kind en dertien pond (vijftien euro) voor andere kinderen. Maar vanaf 2013 krijgen ouders die meer dan 44.000 pond (vijftigduizend euro) per jaar verdienen geen kinderbijslag meer.

Door het schrappen van de kinderbijslag voor de hogere inkomens, houdt de staat een miljard pond (1,15 miljard euro) per jaar over, zei Osborne.

Jovetic nog zes maanden uitgeschakeld

Stevan Jovetic heeft zich maandag in Duitsland aan zijn knie laten opereren. Naar verwachting heeft de 21-jarige middenvelder van Fiorentina zes maanden nodig om weer volledig fit te worden. De Montenegrijn scheurde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn knieband af.

Jovetic is bij de club uit Florence bezig aan zijn derde seizoen. De huidige nummer zeventien van de Serie A nam de spelmaker in de zomer van 2008 over van Partizan Belgrado. Voor het nationale elftal van Montenegro kwam hij dertien maal uit. Daarin scoorde hij zes keer.

Voorstel Hirsch Ballin verbaast Bleker

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker voelt weinig voor een onderzoek naar het ontstaan van de verdeeldheid in zijn partij. De oproep daartoe van demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft hem 'verbaasd', zei Bleker maandag.

Tijdens het partijcongres afgelopen zaterdag verzette Hirsch Ballin zich nog hevig tegen politieke samenwerking met de PVV. Een meerderheid van 68 procent van de CDA-leden stemde uiteindelijk in met deelname aan het rechtse minderheidskabinet, 32 procent stemde tegen. Bleker sprak daarop van een 'gewichtig deel' dat tegen heeft gestemd.

Hirsch Ballin wil nu weten hoe zijn partij na de verkiezingen op 9 juni in deze situatie terecht is gekomen, zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. De partijvoorzitter uitte maandag op Radio 1 hierover zijn verbazing. Hij wees op het besluit dat het congres heeft genomen. Nu is het 'de blik vooruit', aldus Bleker.

De fractie van het CDA neemt dinsdag een definitief besluit over het regeer- en gedoogakkoord dat Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) vorige week presenteerden. De twee dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan moeten dan ook kleur bekennen. Zij wilden na afloop van het congres niet vooruitlopen op het fractieberaad.

Tijdens het urenlange fractieberaad van vorige week over het onderhandelingsakkoord lieten Ferrier en Koppejan zich nog niet overtuigen om vóór te stemmen. Bleker herhaalde maandag dat het tweetal daarbij niet te zwaar onder druk is gezet, zoals Hirsch Ballin in Buitenhof suggereerde. "Ik vind niet dat er onoirbare druk jegens wie dan ook is uitgeoefend."

Gratis FOK!voorpremiŤre 'The Killer Inside Me'

Eerder dit jaar gaf FOK! i.s.m. Paradiso Films een paar honderd kaarten weg aan haar users voor een speciale voorpremière van de film 'The Book of Eli'. Dat was een daverend succes en dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en komen we met een vervolg.

Dit keer geven we in totaal zo'n 300 kaarten weg voor een speciale FOK!voorvertoning van de huiveringwekkende film noir 'The Killer Inside Me' met Casey Affleck, Kate Hudson en Jessica Alba.

Dit keer geven we de kaarten weg op twee verschillende momenten.
Op maandag 27 september beginnen we om 10.00 uur met het weggeven van een kleine 150 kaarten. De dag erna, op dinsdag 28 september om 20.00 uur, geven we nog eens 150 kaarten weg.

De FOK!voorvertoning van The Killer Inside Me vindt plaats op maandag 11 oktober 2010 om 19.00 in Pathé de Kuip in Rotterdam en Pathé Groningen.

Wil je ook gratis naar deze film? Zorg dan dat je op bovenstaande tijdstippen klaar zit en naar deze pagina gaat.

Voor deelname moet je minimaal 16 jaar oud zijn (legitimatie verplicht!). Kaarten reserveren kan alleen als je bent geregistreerd en ingelogd. Maximaal 2 kaarten per huishouden.

Update:
Om 10.00 begint de eerste ronde.  Wees er snel bij want op = op! 

Update:
Om 20:00 is de laatste weggeefronde begonnen.  Nog een kleine 90 kaarten te gaan! 

Update:
Er zijn weer een aantal kaarten vrijgekomen in zowel Rotterdam als Groningen. Sla je slag! 

 

Wilders vreest oneerlijk proces

PVV-leider Geert Wilders vindt dat hij een oneerlijk proces krijgt als de rechters niet worden vervangen. Dat heeft hij maandag verklaard tijdens een zitting van de zogeheten wrakingskamer, waar wordt bepaald of de rechters mogen blijven.

"Ik had niet het gevoel dat ik tegenover een onafhankelijke rechtbank stond, maar in de Tweede Kamer tegenover iemand van D66", zei Wilders. Hij zei het optreden van de rechters 'ongepast, onbehoorlijk en zelfs schandelijk' te vinden.

Nadat Wilders maandagochtend had laten weten dat hij tijdens het proces geen vragen zou beantwoorden, constateerde rechtbankvoorzitter Jan Moors dat Wilders vaak wordt verweten dat hij discussies uit de weg gaat. "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu óók weer doet", voegde Moors eraantoe.

Volgens Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz is de rechtbank door deze opmerking de schijn van onpartijdigheid kwijt. Het was een mening en geen feit, zei Moszkowicz.

Aanpassing WK-piste nadelig voor Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij heeft in de aanloop naar het nieuwe seizoen een tegenvaller moeten slikken. De Nederlandse snowboardster had voor dit jaar het WK in het Spaanse La Molina gekozen als één van de belangrijkste doelen, maar de organisatie van dat toernooi maakte bekend een voor Sauerbreij minder geschikte piste te gaan gebruiken.

Normaal gesproken wordt een lastig te bereiken steile piste gebruikt, maar nu wordt voor de parallelreuzenslalom een iets minder steile variant gekozen, wat in het nadeel is van de olympisch kampioene Sauerbreij die het meer van haar techniek dan haar gewicht moet hebben.

"Het weer in La Molina kan in de winter erg zacht zijn, hetgeen de kwaliteit van de sneeuw niet ten goede komt. Wedstrijden op de steile piste zien er dan op televisie niet uit. Dat risico wil de organisatie niet lopen. Dus is er gekozen voor een helling die minder steil en makkelijker te preparen is. Dat is een nadeel voor mij."

Nobelprijs geneeskunde voor ivf-pionier Edwards

De Nobelprijs voor geneeskunde 2010 is maandag toegekend aan de Brit Robert Edwards voor diens bijdrage aan de ontwikkeling van de ivf-techniek. Dit heeft het Karolinska Instituut in Stockholm bekendgemaakt. Edwards krijgt de prijs toegekend, omdat miljoenen stellen wereldwijd door zijn werk kinderen hebben kunnen krijgen.

"Zijn prestaties hebben het mogelijk gemaakt onvruchtbaarheid te behandelen, een medische toestand die een groot deel van de mensheid treft, waaronder tien procent van de stellen wereldwijd", zei het comité dat de prijs toekent maandag.

Edwards (85) is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. Hij begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de techniek waarbij een eicel buiten het lichaam wordt bevrucht om vervolgens terug te worden geplaatst in de baarmoeder. Zijn onderzoek verrichtte Edwards samen met Patrick Steptoe, die in 1988 overleed.

De Britse Louise Brown werd de eerste zogenaamde reageerbuisbaby. Zij werd geboren op 25 juli 1978 en gaf daarmee het startschot voor een ware revolutie in vruchtbaarheidsbehandelingen.

"Ongeveer vier miljoen individuen zijn dankzij de ivf-behandeling geboren", aldus het Nobel-comité. "Vandaag de dag is de visie van Robert Edwards werkelijkheid en brengt geluk aan onvruchtbare personen overal in de wereld."

Edwards zelf verkeerde niet in voldoende goede gezondheid om te reageren op de bekendmaking van het Karolinska Insituut. Aan de Nobelprijs zijn een geldbedrag van tien miljoen Zweedse kroon (ruim een miljoen euro), een diploma en een gouden medaille verbonden.

De Nobelprijs voor geneeskunde is de eerste Nobelprijs die dit jaar is toegekend. Later deze week volgen nog de prijzen voor natuurkunde, scheikunde, literatuur en vrede. Volgende week wordt de Nobelprijs voor economie toegekend.


(Foto: Novum)

Mercedes GP richt zich op 2011

Het Formule 1-team Mercedes Grand Prix gaat zich richten op het seizoen 2011. De Duits/Britse renstal kampt na het succesjaar 2009 dit jaar met een tegenvallend seizoen, waardoor besloten is om het ontwikkelen van de MGP W01 vrijwel te staken.

"We zijn allemaal competitief en willen voor Renault blijven. Er is geen twijfel dat we allemaal teleurgesteld zijn in het feit dat we achter Renault staan, maar we willen volgend jaar sterker zijn. En als je tegen me zou zeggen dat we volgend jaar veel beter zijn als we dit jaar Renault laten voor wat het is, dan zeg ik 'ja'," zei teambaas Ross Brawn die deze strijd nog wel wil winnen dit jaar.

"Vierde of vijfde is sowieso niet waar we willen zijn. Ik wil niet vijfde worden, begrijp me niet verkeerd. We zullen er alles aan doen, maar het moet niet de voortgang van de auto voor volgend jaar hinderen."

Merkel roept moslims op grondwet na te leven

De christendemocratische Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft moslims in Duitsland opgeroepen zich volledig te richten op de Duitse kernwaarden en de grondwet. Ze deed die uitspraak maandag tijdens een boekpresentatie in Berlijn.

Volgens Merkel wordt het beeld van de islam in Duitsland sterk bepaald door de sharia, ongelijkheid van mannen en vrouwen en eerwraak. Merkel zei verder dat de islam van harte welkom is in Duitsland, maar dat de islam zich dan wel verplicht moet voelen de Duitse waarden te respecteren. ,,Anders kan de angst van de Duitse bevolking toenemen", aldus de bondskanselier.

Merkel sprak tijdens de presentatie van een boek van Roland Koch, oud-premier van de deelstaat Hessen, over de rol die waarden en principes in staten spelen.

Just Cause wordt verfilmd

Filmmaatschappij L+E Pictures heeft de rechten verworven om een film te maken over de videogame Just Cause. Dat schrijft de website Variety. Adrian Askarieh wordt genoemd als producent. Hij produceerde eerder al de gameverfilming Hitman. Het script is van Michael Ross, bekend van de horrorfilm Turistas.

Askarieh heeft al een goede verhouding met de productiemaatschappijen Eidos Interactive en Square Enix, het moederbedrijf van de game. Zo wordt er aan een vervolg op Hitman gewerkt. Daarnaast produceert Askarieh de film over de actiegame Kane & Lynch met Bruce Willis en Jamie Foxx in de hoofdrollen.

In de Just Cause-serie staan de avonturen van Rico Rodriguez centraal. Hij voert in het geheim opdrachten uit in een poging om dictatoren van hun troon te stoten. In de games gaat dit gepaard met veel explosies en gewaagde stunts.

In 1995 verscheen er al een film met de naam Just Cause. Deze thriller met onder andere Sean Connery, Laurence Fishburne en Scarlett Johansson heeft echter niets te maken met de gelijknamige videogame en diens verfilming.


Just Cause 2

Discriminatie homo's nog mogelijk met Integratiewet

Discriminatie van homoseksuelen en andersdenkenden blijft mogelijk als de nieuwe Integratiewet Algemene Wet Gelijke Behandeling wordt aangenomen. Dat meent het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerken en homoseksualiteit (LKP).

Het LKP stelt dat homoseksuelen volgens de nieuwe wet nog steeds gediscrimineerd worden vanwege hun levensovertuiging. Ze zouden niet vanwege hun geaardheid gediscrimineerd mogen worden, maar wel omdat ze bijvoorbeeld weigeren een homoseksuele levenswandel te veroordelen.

Op deze manier kunnen instellingen als christelijke scholen volgens het LKP iedere werknemer weren die weigert een verklaring te ondertekenen waarin staat dat seks slechts is toegestaan binnen een monogaam huwelijk van een man en een vrouw.

Het LKP stelt voor om een zin aan de wet toe te voegen waarin het instanties verboden wordt werknemers te dwingen een verklaring over seksuele moraal te ondertekenen.

De Integratiewet Awgb is een samenvoeging van eerdere wetten, waarin rekening is gehouden met kritiek van de Europese Unie. Die kritiek hield volgens het LKP in dat de toenmalige Awgb te veel ruimte biedt aan kerken en christelijke organisaties.

PVV zwijgt over kopstootincident Kamerlid Hernandez

De PVV hult zich in stilzwijgen over de arrestatie van Kamerlid Marcial Hernandez. Die bracht woensdagnacht in een politiecel door nadat hij in een café op het Plein in Den Haag een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een 30-jarige Hagenaar.

De PVV heeft tot op heden geen verklaring doen uitgaan over het incident. Een persvoorlichter antwoordt desgevraagd dat het verzoek om een reactie 'uitstaat', maar kan niet melden wanneer hieraan kan worden voldaan. "U begrijpt dat het momenteel druk is", laat de woordvoerder weten. Een verzoek om een persoonlijke reactie van het Kamerlid werd beslist van de hand gewezen. "Zo werken wij niet."

De politie Haaglanden laat weten dat het onderzoek naar het incident is afgerond. "De getuigen zijn gehoord, en de stukken worden nu overgedragen aan justitie", laat een woordvoerder weten.

Terreurwaarschuwing Japan aan Euro-reizigers

Japan heeft maandag een reiswaarschuwing uitgevaardigd voor Japanners die naar Europa willen reizen. Eerder waarschuwden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voor een mogelijke terreuraanval door Al-Qaida of andere groeperingen.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Tokyo raadt Japanse burgers aan voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbaar vervoer en het bezoeken van toeristische trekpleisters.

Maandag arresteerden de Franse autoriteiten een man van middelbare leeftijd, die verdacht wordt van verschillende bommeldingen in Parijs. Zo zou de man telefonisch hebben gewaarschuwd voor een bomaanslag op het Parijs station Saint-Lazare. In de Franse hoofdstad werden in een maand tijd negen bommeldingen gedaan.

Vorige week zei een bron binnen de Pakistaanse inlichtingendienst dat acht Duitsers en twee Britse broers namens Al-Qaida plannen beraamden voor een aanslag in grote Europese steden. De voorbereidingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden, waarin de verdachten kennissen in Europa belden voor de logistieke afhandeling van het plan.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde honderdduizenden Amerikaanse ingezetenen in Europa voorzichtiger te zijn. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde reizigers naar Frankrijk en Duitsland dat het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in die landen hoog is.

Van der Zande gaat voor DTM-stoeltje in 2011

Renger van der Zande hoopt dat hij voor 2011 een stoeltje in het DTM kan bemachtigen. De Nederlander kende dit seizoen veel pech in de GP3 Series waardoor hij weinig goede resultaten kon boeken. Toch hoopt dat hij voldoende indruk heeft gemaakt om een kans te krijgen in de DTM.

Van der Zande rijdt de laatste races van het seizoen in de Formule 3 Euroseries en liet op de officiële site van de raceklasse zijn toekomstplannen los. "Ten eerste wil in in Macau rijden en omdat ik nu al een flinke tijd goede banden heb met Mercedes, zou dat graag doen in een team met een Mercedes-motor. Een DTM-cockpit is mijn doel voor 2011. Het zou geweldig zijn om de Nederlandse kleuren te verdedigen in de DTM."

Dinsdag uitspraak over wraking zaak-Wilders

Dinsdagmiddag om 14.00 uur blijkt of de rechtbank in de zaak-Wilders wordt gewraakt. De wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam neemt tot dat moment bedenktijd, bleek maandagmiddag.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wraakte de rechtbank eerder op de dag omdat die 'de schijn van partijdigheid' zou hebben gewekt. De rechtbank had niet hardop mogen zeggen dat het erop lijkt dat Wilders de discussie uit de weg gaat door zich op zijn zwijgrecht te beroepen.

Dinsdag uitspraak over wraking zaak-Wilders
Dinsdag uitspraak over wraking zaak-Wilders (Foto: ANP)

Kraakpanden Spuistraat Amsterdam ontruimd

Het pand dat vrijdag in de Spuistraat in Amsterdam gekraakt werd, is maandag ontruimd en weer toegankelijk gemaakt voor de wettige bewoners. De ontruiming verliep zonder incidenten, meldt de politie. Er waren maandag geen krakers meer aanwezig in de twee appartementen.

De gekraakte woningen op de hoek van de Spuistraat en de Lijnbaanssteeg waren bewoond op het moment dat ze gekraakt werden. Er waren persoonlijke spullen van de huurders in de appartementen aanwezig, maar de bewoners zelf waren niet thuis. De appartementen stonden te koop en dat had de aandacht van de krakers getrokken.

De betoging tegen het kraakverbod liep vrijdagavond uit de hand. Er werden stenen gegooid naar de ME, brand gesticht en barricades opgetrokken. Ook werden auto's vernield. De politie zette traangas, waterkanonnen en bulldozers in. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan liet maandag weten dat hij de schade wil verhalen op de relschoppers. Maandag zaten nog zes krakers vast.

D'Ambrosio geeft F1-demonstratie in Seoul

Jerôme D'Ambrosio heeft gisteren in Seoul een Formule 1-demonstratie gehouden. De Belg reed op een speciaal aangelegd circuit van 0,5 kilometer lengte over Se Jong Road in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. De rit met de Renault R29 trok de belangstelling van vele mensen.

De demonstratie was bedoeld om het publiek op te warmen voor de Grand Prix die op 24 oktober gehouden gaat worden op het Yeongam-circuit. Deze baan is nog niet helemaal af, maar de organisatie van het circuit bezweert dat dit op 11 oktober wanneer de FIA de laatste inspectie uitvoert wel het geval zal zijn.

D'Ambrosio verwende het Koreaanse publiek met wat donuts en burnouts. De Belg sprak na afloop van een erg leuk evenement. Renault had voor de toeschouwers nog een toetje in de aanbieding, want er werd een poging gedaan om het Zuid-Koreaanse volkslied door een Formule 1-motor te laten spelen. Eerder had het merk dit al gedaan bij God save the Queen, La Marseillaise en We are the Campions.

Medal of Honor open multiplayer bŤta gaat van start

De Medal of Honor open multiplayer bèta gaat vandaag van start voor de PC-gebruikers, deze bèta zal maar drie dagen duren tot en met 7 oktober. De bèta zal twee maps bevatten genaamd Shahikot Mountains en Kunar Base, daarnaast zullen er ook twee speelmodi zijn: Combat Mission en Sector Control.

In de multiplayer bèta kan je spelen als Taliban Opposing Force en de Coalition en zal elke partij de beschikking hebben over drie verschillende wapens. Ben je geinteresseerd in de bèta neem dan hier een kijkje. De bèta gaat later vandaag live.

Medal of Honor komt 14 oktober uit in Europa op de PS3, Xbox 360 en de PC

Overdrachtelijke plofkoppen

Als intro drie kleine belevenissen van onze kleinkinderen, nog te jeugdig om al grotelijks bedorven te zijn  door cultuur en maatschappij, milieu en school. Kerk? Gezin? Opa? Vriendjes? Kan allemaal, maar om suggesties in die richting met enige mate van succes te kunnen verdedigen zou een wat grondiger kennis van onze familie wel nuttig zijn. En in dat verband hebben de meesten van u slechts één informatiebron: mij. En zo blijft dat, want mijn geliefden hoeven geen slachtoffer te worden van mijn exhibitionisme-op-schrift.

Van Marwijk zet De Jong uit Oranje

Nigel de Jong zal de EK-kwalificatieduels met Moldavië en Zweden, die voor komende week op het programma staan, moeten missen.  Bert van Marwijk heeft de speler van Manchester City uit de selectie van het Nederlands elftal gezet.

Van Marwijk wilde niet te veel over de kwestie kwijt: "Binnen afzienbare tijd zal ik nog eens met Nigel gaan praten."

De aanleiding voor deze maatregel volgt op de grove overtreding, die De Jong gisteren op Hatem Ben Arfa maakte. Vandaag werd bekendgemaakt dat de speler van Newcastle United zijn been op twee plaatsen heeft gebroken.

Van Marwijk heeft de selectie inmiddels aangevuld met Wout Brama (FC Twente) en Urby Emanuelson (Ajax).

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 26-09-2010 t/m zaterdag 02-10-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Engeland is naast F1 liefhebber ook nog eens voetbal-liefhebber want FIFA 11 knalt binnen op plaats één, twee, acht, tien en twaalf. Stijger van de week is Art Academy die met 16 plaatsen stijgt van 33 naar 17. Zakker van de week is Final Fantasy XIV met 21 plaatsen van 9 naar 30.

De lijst bestaat uit negen Wii-games, dertien Xbox 360-games, elf PlayStation 3-games, twee PC-games, één PSP-game, drie DS-games en voor deze keer ook één PlayStation 2-game

Top40

Etnische verdeeldheid heerst nog steeds in BosniŽ

De toekomst van Bosnië, met eventuele toetreding tot de Europese Unie, is er na de verkiezingen van zondag niet rooskleuriger op geworden. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat het driekoppige presidium nog altijd geen symbool van nationale eenheid is.

In de vijfde algemene verkiezingen in Bosnië na het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië werden kandidaten gekozen voor het centrale parlement, de verschillende regionale parlementen, het Bosnisch-Servische presidentschap en het overkoepelende presidentschap dat gevormd wordt door drie vertegenwoordigers van de drie grote etnische bevolkingsgroepen in het land.

Nadat de helft van de stemmen was geteld kon voorzichtig geconcludeerd worden dat de Kroaten en Bosnische moslims vertegenwoordigd worden door aanhangers van een verenigd Bosnië. De vertegenwoordiger van het Servische bevolkingsdeel is echter een groot voorstander van afscheiding van het Bosnisch-Servische deel van de rest van het land.

Als de definitieve uitslag, die in de loop van maandag wordt verwacht, inderdaad opnieuw resulteert in een verdeeld driemanschap, blijft de politieke impasse voortduren en slinken de kansen op een lidmaatschap van de Europese Unie.

Na de oorlog werd Bosnië opgedeeld in twee zeer autonome regio's -de ene voor de Serviërs, de andere voor de Kroaten en moslims. De twee delen worden losjes verbonden door een centrale regering, een centraal parlement en het driekoppige presidium.

Traditionele kiespatronen, die langs etnische lijnen verlopen, lijken in de loop der jaren met name door gematigde Kroaten en Bosnische moslims te worden geslecht door de keuze voor presidentskandidaten die voorstander zijn van een multi-etnische eenheid.

De sociaaldemocratische kandidaat Zeljko Komsic ging in de verkiezingen van zondag aan kop in de strijd om de Kroatische presidentszetel. Komsic is het huidige Kroatische lid van het driemanschap en een voorvechter van een verenigd, multi-etnisch Bosnië. De Bosnische koploper Bakir Izetbegovic van de Bosnische Partij voor Democratische Actie zet zich eveneens in voor eenheid.

De Servische kandidaat Nebosja Radmanovic van de Alliantie van Onafhankelijke Sociaaldemocraten is daarentegen voorstander van afscheiding van het Bosnisch-Servische Srpska.

Izetbegovic wil dat een 'middenlijn' wordt gevonden. Volgens de Bosnische moslim geniet een 'versnelde voortgang op het pad naar de Europese Unie prioriteit'. De EU heeft Bosnië altijd voorgehouden dat een lidmaatschap afhangt van de vorming van een sterke centrale regering.


Nog veel verdeeldheid in Bosnië (Foto: Novum)

Jans: "Hobbels in bouwproces"

Het draait nog niet bij sc Heerenveen en dat frustreert trainer Ron Jans. Zondag werd geremiseerd tegen ADO Den Haag (0-0).

"We moeten eerder de trekker overhalen", zegt hij op de website van de Friese club. "De kopbal van Dost telde ik al, maar die sloeg de keeper er geweldig uit."

"Ik miste de laatste tien procent", vervolgt Jans. "Het kon allemaal net iets attenter, feller en scherper. De spelers hebben hun best gedaan, maar het straalde er niet vanaf. Misschien dat het publiek ons daarom ook uitfloot, dat vind ik jammer."

"We zijn aan het bouwen, dat leek heel goed te gaan, maar we komen nu toch wat hobbels tegen. We worden met een terugval geconfronteerd, moeten geduldig zijn en ons niet van de wijs laten brengen. Deze club beschikt over veel potentie, dat gaat straks ongetwijfeld resultaat opleveren", besloot de trainer.

Alonso: "We zijn er nog lang niet"

In de komende weken wordt de strijd om het wereldkampioenschap in de Formule 1 beslist. Fernando Alonso maakt ook kans op de wereldtitel en is van mening dat zijn team, Scuderia Ferrari, in de laatste races de tanden op elkaar moet zetten.

Alonso kwam in Italië en Singapore als eerste over de finish, waardoor zijn kansen op de wereldtitel weer groeiden. Toch staat de Spanjaard nog altijd elf punten achter op Mark Webber, die op dit moment nog aan de leiding gaat.

De tweevoudig wereldkampioen benadrukte daarom dat men alles op alles moet zetten om de prijzen alsnog binnen te halen. "Het gat slinkt, maar we zijn er nog lang niet", benadrukte Alonso op het blog van Scuderia Ferrari.

"Het begint pas. We zullen pijn lijden en het is aan iedereen in ons team alles te geven, zelfs als het pijn doet. Er zijn nog steeds vijf coureurs die kampioen kunnen worden en daarom mogen we niet de kleinste fout maken."

Alonso beseft namelijk dat een mogelijke fout vanaf nu grote gevolgen kan hebben. Het kan zelfs zo zijn dat hij daardoor zijn derde wereldtitel misloopt. "Ik blijf er bij dat iedere race op het podium eindigen voor mij genoeg is om in Abu Dhabi tot kampioen te worden gekroond en dat wil ik graag bewijzen."

Doden bij busongeluk in Oost-Duitsland

Een ongeluk met een Poolse minibus heeft bij Potsdam, in Oost-Duitsland, aan twee van de zeven inzittenden het leven gekost. De chauffeur en de overige vier inzittenden zijn gewond geraakt. Het busje kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met een vrachtwagen. De truckchauffeur is ongedeerd. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het ongeluk voltrok zich zondagnacht rond 03.00 uur op de Autobahn van Berlijn naar het noorden. Van de gewonden zijn twee er slecht aan toe.

Op 26 september kwamen dertien Polen om het leven en raakten er 38 gewond toen hun bus in de buurt van Berlijn verongelukte.

Beschonken wandelaar van snelweg gehaald

Een beschonken wandelaar is zondagnacht door de politie van de weg gehaald op de A12. Hij kreeg een boete van honderdtachtig euro die hij direct moest betalen.

De 26-jarige Oekraïense man liep over de vluchtstrook en vertelde de politie naar huis te willen liften. Hij was al eerder door de politie gewaarschuwd toen hij de snelweg op wilde lopen.

Korte tijd later meldden diverse passanten dat er een man over de A12 liep. Het bleek de Oekraïner te zijn die nu onder invloed was van alcohol.

Wakker dier 'begeleidt' varkens naar slacht

Stichting Wakker Dier achtervolgt maandag, Werelddierendag, veewagens met varkens die op weg zijn naar het slachthuis. Ze rijden achter de wagens aan met een groot billboard waarop staat 'Dierendag: hoera, we mogen vandaag voor het eerst naar buiten... op weg naar de slacht...'. Elke dag gaan er 1,3 miljoen dieren naar het slachthuis die nog nooit een dag buiten zijn geweest. Wakker Dier roept consumenten maandag op eens biologisch vlees of een vegaburger te proberen.

Wakker Dier doet dit op Werelddierendag omdat het contrast tussen de liefde voor het huisdier en landbouwdieren zo groot is. Zij wil laten zien dat de consument veel geld aan zijn huisdier uitgeeft, maar geen geld wil uitgeven aan iets duurder- en diervriendelijk vlees.

De stichting voert sinds maart campagne tegen de kiloknaller-campagne. Zij wil dat supermarkten stoppen met het gestunt met goedkoop industrievlees en aan de boeren een eerlijke prijs gaan betalen zodat zij hun dieren fatsoenlijk kunnen houden. Ook wil Wakker Dier dat supermarkten meer diervriendelijke producten promoten, een uitgebreider diervriendelijk assortiment nemen en ook voor hun industrievlees welzijnseisen stellen.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 26-09 tot en met 02-10-2010.

De Nederlandse top tien maakt een flinke verandering door aangezien er vijf nieuwe binnenkomers zijn. FIFA 11 komt binnen op één en twee. F1 2010 komt binnen op vijf en acht en Civilization V komt binnen op zes.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
FIFA 11
NIEUW
1
2 Xbox 360
FIFA 11
NIEUW 1
3 PS3
F1 2010
7 2
4 Xbox 360
Halo: Reach
1 3
5 Xbox 360
F1 2010
NIEUW 1
6 PC
Civilization V
 NIEUW 1
7 Wii
Super Mario Galaxy 2
3
17
8 PC
F1 2010
NIEUW 1
9 Wii
Wii Fit Plus
10 8
10 Wii
New Super Mario Bros
6 44
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Dubbele beenbreuk voor Ben Arfa

Hatem Ben Arfa kan het voetballen voorlopig uit zijn hoofd zetten. De aanvaller van Newcastle United werd gistermiddag, in het duel tegen Manchester City, door Nigel de Jong onderuit gehaald. Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat zijn been op twee plaatsen is gebroken.

Ben Arfa werd na de overtreding van de Jong met een zuurstofmasker van het veld gedragen en vervolgens naar het hospitaal gebracht. Daar trok men uiteindelijk de trieste conclusie.

De arbiter van dienst floot niet voor de actie van De Jong en gaf de international van het Nederlands elftal ook geen kaart. Het is nog niet bekend of de Engelse bond (FA) een onderzoek zal starten.

Volleyballers klagen over Nevobo

De Nederlandse volleyballers klagen over het beleid van de volleybalbond. Het team van coach Peter Blangé heeft een brief gestuurd naar de Nevobo waarin ze hun onvrede uiten over de gekozen richting.

De volleybalbond heeft na de mislukte EK-kwalificatie vanwege sportieve en financiële redenen besloten het team niet in te schrijven voor de World League, maar voor de Europe League. De bond snapt dat de topsporters hier zwaar teleurgesteld over zijn. "We zijn druk bezig met de evaluaties en komen in oktober met het verdere beleid naar buiten," zij algemeen directeur Maarten Sturkenboom die de prestaties van de afgelopen periode onder de loep wil nemen.

Boonen: "Ik had een kans op het WK"

Tom Boonen was één van de afwezigen tijdens het WK wielrennen, dat vorig weekend in het Australische Geelong werd gehouden. Naar eigen zeggen zou de Belg een grote kans hebben gemaakt op de titel, die uiteindelijk naar de Noor Thor Hushovd ging.

"Je krijgt maar 2, 3 kansen in je leven om wereldkampioen te worden. Dit was misschien mijn tweede", liet Boonen weten. "Achteraf praten is altijd gemakkelijk, maar als ik in conditie ben, ben ik altijd mee met die laatste groep."

Boonen moest het WK wielrennen aan zich voorbij laten gaan, vanwege een operatie aan zijn knie. Kort voor aanvang van de wereldtitelstrijd maakte bij pas zijn rentree.

Daarnaast gaf Boonen toe niet veel van de wedstrijd gezien te hebben. "Ik heb enkel de laatste twee kilometer gezien. En dan nog van de heruitzending. Ik ben niet zo'n vroege vogel", liet hij weten. "Ik heb wel gezien hoe Thor Hushovd die sprint naar zijn hand zette. Ik ben blij voor hem. Hij is een verdiende wereldkampioen."

"Ik had op training al gezien dat hij er erg scherp uitzag. Ik geloof dat hij woensdag weer thuis is bij ons in Monaco. Hij zal zeker zijn portemonnee mogen bovenhalen na een van onze trainingen."

'Bristol City wil Sno opnieuw huren'

Evander Sno werd drie weken geleden getroffen door een hartaanval, maar mag inmiddels weer aan voetballen gaan denken. Volgens The Sun zou zijn oude club, Bristol City, hem voor de rest van het seizoen van Ajax willen huren.

"Alles gaat nu weer goed met me. Ik ben zo blij dat ik nog leef", aldus Sno, die vorig seizoen ook al op huurbasis voor Bristol City speelde.

In dat jaar kwam Sno tot 24 wedstrijden voor de ploeg, die in het Engelse Championship uitkomt. Bristol City staat momenteel op de laatste plaats en vergaarde pas zes punten.

Cissť moet geopereerd worden

Feyenoord-aanvaller Sekou Cissé zal deze week geopereerd gaan worden. De Ivoriaan kampt met een zware voetblessure en wilde de afgelopen weken een ingreep voorkomen, maar na intensief overleg heeft hij besloten zijn verzet op te geven.

Cissé kwakkelde al langere tijd met de blessure die niet aan zijn grote teen, maar aan de onderzijde van de voet zit. Feyenoord-trainer Mario been eist een 100% fitte speler en niet iemand die op 90% blijft kwakkelen. Daarom zal Cissé zo snel mogelijk geopereerd gaan worden door clubarts en chirurg Casper van Eijck en orthopedisch chirurg Rien Heijboer in het Erasmus Ziekenhuis.

Selectie Bayern MŁnchen niet naar Oktoberfest

De selectie van Bayern München brengt dit jaar geen bezoekje aan het Oktoberfest. Dit heeft de ploeg vandaag bekend gemaakt. Trainer Louis van Gaal heeft namelijk besloten gewoon met de selectie te gaan trainen.

Christian Nerlinger, sportdirecteur van de ploeg uit Beieren, was het roerend eens met Van Gaal. "Nu naar het Oktoberfest gaan zou nergens op slaan", liet hij weten. Bayern München kent dit seizoen een zeer slechte start van de competitie.

De regerend landskampioen staat op een teleurstellende twaalfde plaats en pakte tot nu toe slechts acht punten. Afgelopen weekend ging de formatie met 2-0 onderuit bij Borussia Dortmund. De achterstand op koploper FSV Mainz 05 bedraagt inmiddels dertien punten.

Del Potro opnieuw onderuit

Vandaag werd pijnlijk duidelijk dat Juan Martin del Portro nog lang niet op zijn oude niveau zit. De Argentijn won vorig jaar de US Open, maar verloor vandaag ook zijn tweede partij sinds zijn rentree.

Del Potro wist in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tokio niet te winnen en ging in twee sets onderuit tegen de Spanjaard Feliciano Lopez. De cijfers zeiden genoeg; 6-3 en 6-0.

In de afgelopen negen maanden speelde Del Potro, vanwege een operatieve ingreep aan zijn pols niet. Vorige week beleefde de tennisser zijn rentree in Bangkok, maar ging ook toen onderuit. De Argentijn is inmiddels naar de 36e plaats op de wereldranglijst afgezakt.

Moskee Westoever-dorp in brand gestoken

In het dorp Beit Fajjar op de Westoever is de plaatselijke moskee in brand gestoken. Volgens burgemeester Ali Satawa is de brandstichting het werk van joodse kolonisten uit een naburige nederzetting. In het hebreeuws is 'wraak' op een van de muren gekalkt.

Door de brand is een deel van de moskee zwartgeblakerd en een aantal heilige boeken, waaronder een exemplaar van de Koran, beschadigd geraakt, zei Satawa.

Dit jaar is twee keer eerder brand gesticht in een moskee op de Westoever.

Woordvoerder Micky Rosenfeld van de Israëlische politie zei dat de zaak wordt onderzocht.

Minder kinderen groeien op in armoedig gezin

Een op de negen kinderen tot achttien jaar groeit op in een gezin met kans op armoede. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kans op armoede houdt in dat het gezin leeft van een inkomen op maximaal honderdtwintig procent van het sociaal minimum. Dat minimum is het bedrag dat iemand nodig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Het resultaat is een verbetering ten opzichte van 2004, toen nog bijna één op de zeven minderjarige kinderen opgroeide in een gezin met kans op armoede.

Kinderen uit eenoudergezinnen groeien veel vaker op in armoede dan kinderen die bij beide ouders wonen. Zo had in 2008 de helft van de minderjarige kinderen uit eenoudergezinnen te maken met een inkomen dat op maximaal honderdtwintig procent van het sociaal minimum ligt.

Bij kinderen die met beide ouders opgroeien lag dat aandeel op 5,6 procent. Hier speelt mee dat in een eenoudergezin maar één kostwinner voor het inkomen kan zorgen. Daarnaast zijn eenoudergezinnen vaker afhankelijk van een uitkering dan gezinnen met twee ouders.

Poels wil grote ronde rijden

Grote onbekende in de Nederlandse wielerploeg tijdens het WK in Geelong was Wout Poels. De 23-jarige renner van Vacansoleil werd door bondscoach Leo van Vliet opgeroepen als vervanger van Laurens ten Dam en wist zich tot het laatst voorin te handhaven. Uiteindelijk werd hij 42e.

"De kramp schoot in de laatste ronde in mijn benen, ik was blij dat ik over de streep was," zei Poels. "Tot twee ronden voor het einde kon ik met de besten mee. Ik ben net 23 en heb volgens mij toch wel iets laten zien. Eerst maar eens zien hoe ik herstel van deze reis. We rijden Parijs-Tours, maar dat is niet echt een wedstrijd voor mij."

"Kijk maar eens hoe hij hier de afgelopen week is bezig geweest. Wout werd met de dag beter," zei een zeer tevreden bondscoach Van Vliet. Hij was blij dat de Nederlanders zich met Poels, Lars Boom, Koos Moerenhout en Niki Terpstra tot diep in de finale hadden laten zien.

Voor Poels smaakt het in ieder geval naar meer. Hij hoopt dat met het aantrekken van Riccardo Riccò Vacansoleil uitgenodigd wordt voor de Giro d'Italia of de Vuelta a España. "Het lijkt mij in dat opzicht geen verkeerde keuze, maar het blijft afwachten. Natuurlijk ken ik zijn reputatie en hoor ik wel eens verhalen over hem. Maar ik oordeel niet zolang ik hem niet persoonlijk ken. Ik geef iedereen een kans," zei de Limburger die voor volgend jaar mikt op deelname in een grote ronde.

Arrestatie wegens valse bommeldingen in Parijs

De Franse politie heeft maandag een man gearresteerd die ervan wordt verdacht de afgelopen tijd een serie valse bommeldingen in Parijs te hebben gedaan. De vijftiger zou onder andere de bommelding voor het station Saint-Lazare op zijn geweten hebben. De man werd gearresteerd in zijn appartement in Meudon, ten zuidwesten van Parijs.

In september kwamen bij de politie in Parijs in totaal maar liefst negen bommeldingen binnen. Een valse bommelding kan in Frankrijk met twee jaar cel en een boete van dertigduizend euro worden bestraft.

Aanslag op Amsterdams politiebureau

Onbekenden hebben zondagnacht meerdere molotovcocktails naar een politiebureau in Amsterdam gegooid. Het incident vond rond 04.00 uur plaats bij het bureau op het Surinameplein. De brandweer rukte met groot materieel uit en heeft de brand kunnen blussen.

Op het bureau waren op het moment van de aanslag meerdere agenten aanwezig. Niemand raakte gewond, maar een woordvoerder meldt dat de politie 'flink geschrokken' is. "We nemen dit zeer hoog op", aldus een woordvoerder.

Onduidelijk is wat het motief is en of er een verband is met de krakersrellen die vrijdagavond plaatsvonden. De zaak wordt onderzocht.

Wozniacki kruipt richting eerste plaats

Caroline Wozniacki nadert de eerste plaats op de tennisranglijst bij de vrouwen. Deze wordt nu nog ingenomen door Serena Williams, maar de Amerikaanse kampt met een blessure. Wozniacki kan daarom deze week in Peking de eerste stek overnemen.

In de top bij het vrouwentennis deden zich weinig verschuivingen voor. De enige die enkele plaatsen steeg was Francesca Schiavone die van de achtste naar de zesde stek klom. Beste Nederlandse blijft Arantxa Rus op plaats 126. Michaëlla Krajicek staat 9 plaatsen lager.

Op hol geslagen paard beschadigt zeven auto's

Een op hol geslagen paard, genaamd DJ Mathijs, heeft zondag op de Wijndaelerweg in Den Haag zeven auto's beschadigd. Het dier, dat voor een koets stond, schrok vermoedelijk van een ander paard dat voorbij liep.

Een man die op de bok van de koets sprong om het paard tot stilstand te dwingen, werd daar meteen weer afgeworpen. Hij liep een hoofdwond en een pijnlijke rug op. Pas aan het einde van de weg, ter hoogte van het bungalowpark Kijkduinpark, kwam DJ Mathijs tot rust. Mogelijk zijn meer auto's beschadigd.

Contador liegt over herkomst biefstuk

Het lijkt er op dat Alberto Contador gelogen heeft over de herkomst van de besmette biefstuk die hij tijdens de Tour de France gegeten heeft. De Spanjaard werd betrapt op het gebruik van clenbuterol en beweerde dat het vlees uit Spanje afkomstig was, maar Astana-kok Paco Olalla zei op 22 juli het vlees in Pau gekocht te hebben omdat het eten in het hotel onder de maat was.

Olalla ontkent nu het vlees op de lokale markt gekocht te hebben maar zegt dat het meegenomen is door een vriend uit Spanje. Hierdoor is zijn verhaal nu in overeenstemming met dat van Contador die als hij veroordeeld wordt mogelijk zijn fiets in de wilgen hangt. "Als dit niet fatsoenlijk wordt opgelost, dan moet ik maar eens nadenken of ik ooit nog op de fiets stap."

Contador kreeg vorige week een voorlopige schorsing opgelegd. Het UCI en de WADA onderzoeken de zaak nu en de drievoudig Tourwinnaar riskeert een schorsing van twee jaar. Binnenkort wil de Spanjaard de training in ieder geval weer gaan hervatten.

Moszkowicz wraakt rechtbank

Advocaat Bram Moszkowicz heeft maandag minder dan twee uur na aanvang van het strafproces tegen Geert Wilders de behandelend strafkamer van de rechtbank gewraakt. Volgens Moszkowicz en Wilders heeft de rechtbank de schijn van partijdigheid gewekt.

Wilders gaf maandag bij aanvang van de zitting te kennen dat hij zich op zijn zwijgrecht wenst te beroepen. Rechtbankvoorzitter Jan Moors merkte daarover op dat de rechtbank kranten leest en televisie kijkt en dat in de media staat dat Wilders vaak een stelling poneert en vervolgens de discussie uit de weg gaat, en "dat het erop lijkt dat hij dat hier vandaag óók weer doet".

Moszkowicz zei dat het geen pas geeft dat Moors er een duiding aan geeft dat Wilders zich beroept op zijn zwijgrecht. Dat is een elementair recht, aldus de raadsman.

Moszkowicz wraakt rechtbank
Moszkowicz wraakt rechtbank (Foto: ANP)

Rabobank krijgt boete van AFM

Rabobank krijgt een boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor overtreding van de regels voor hypotheekadvies, maakt de coöperatieve bank maandag bekend. De boete van 150.000 euro wordt opgelegd na een branchebreed onderzoek van de AFM naar de naleving van de regels inzake hypotheekadvies.

Volgens de AFM heeft Rabobank onvoldoende gelet op de specifieke situatie van de klant, bij het verstrekken van hoger dan normale hypotheken aan goed opgeleide jonge starters op de woningmarkt. Hierdoor nam de bank het risico dat de klant niet het verwachte hogere inkomen zou realiseren.

Rabobank bevestigt dat jonge, goed opgeleide mensen een deel van hun hypotheek kunnen baseren op hun toekomstige inkomen, maar stelt dat hogere hypotheken voor starters op de woningmarkt uitsluitend zijn verstrekt na een diepgaand gesprek met de klant. Rabobank gaat niet in beroep tegen de boete.

'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd'

"Ik vind dat alles al is gezegd wat er te zeggen valt." Dat zei Geert Wilders maandag aan het begin van het strafproces tegen hem, in een korte verklaring waarin hij uiteenzette waarom hij tijdens dat proces er het zwijgen toe zal doen. Wilders wil geen enkele vraag van de rechtbank of het Openbaar Ministerie (OM) beantwoorden.

Dat alles al is gezegd, wil niet zeggen dat ik alles heb gezegd wat mij wordt verweten, aldus de PVV-voorman in zijn 'persoonlijke observatie'.

Rechtbankvoorzitter Jan Moors vroeg zich na het korte betoog van Wilders hardop af of de proceshouding van Wilders voortkwam uit zijn door sommigen geconstateerde neiging stellingen te poneren maar de discussie uit de weg te gaan. "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook doet", aldus Moors.

Advocaat Moszkowicz nam de beantwoording van die vraag voor zijn rekening en noemde een en ander 'volstrekt irrelevant'. Het is niet zo dat het zwijgen van Wilders moet worden opgevat als instemming, aldus Moszkowicz.

Officier van justitie Birgit Roessel zei dat het OM het zwijgen van Wilders betreurt, maar respecteert.

Na de verklaring van Wilders begon de rechtbank aan het doornemen van de uitvoerige tenlastelegging, waarin de reeks gewraakte uitlatingen van Wilders is opgenomen. De rechtbank formuleert bij de bespreking van die feiten de vragen die zij heeft voorbereid, maar Wilders hoort ze onbewogen aan en laat ze onbeantwoord. Een aantal vragen zal door Moszkowicz worden beantwoord in diens pleidooi.

In zijn verklaring voorafgaand aan de feitenbehandeling zei Wilders dat het 'vreemde dagen' voor hem zijn, vanwege de 'slopende' formatie en wat hij 'zijn tweede baan' noemde: de tegen hem aangespannen rechtszaak.

Beide komen voort uit hetzelfde ideaal, aldus Wilders, namelijk het overeind houden van de vrijheid van meningsuiting. "Een democratie heeft een vrij debat nodig", aldus Wilders. "In het kader van dat debat heb ik mijn mening verkondigd en die zal ik blijven verkondigen." Wilders benadrukte dat hij niets anders dan de waarheid heeft gesproken. "Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van vele Nederlanders terecht."

Rond kwart over tien werd de zaak voor een halfuur geschorst.

'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd'
'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd' (Foto: ANP)

Van Marwijk: "De Jong gaat er veel te hard in"

Nigel de Jong heeft weer een beenbreuk bij een andere speler veroorzaakt. Bondscoach Bert van Marwijk: "Hij gaat er veel te hard in." Tijdens het duel met Newcastle United gleed De Jong hard in op Hatem Ben Arfa. De Fransman werd aan het zuurstof per brancard van het veld getild. Uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat Ben Arfa een dubbele beenbeuk heeft opgelopen en dat hij hiermee zeker een half jaar zoet is.

"Ik heb de beelden teruggezien", zegt Van Marwijk in het Algemeen Dagblad. "Het was een wilde en onnodige overtreding. Hij doet het volgens mij niet bewust, maar hij gaat er veel te hard in. Dat is jammer, vooral omdat hij dat niet nodig heeft."

"Het gekke is wel dat de scheidsrechter er niet eens een gele kaart voor geeft. Er gelden daar kennelijk andere normen. Maar ik heb moeite met de manier waarop Nigel onnodig de grenzen opzoekt. Ik ga hem daar deze dagen eens over spreken", aldus Van Marwijk.

Enkelklachten frustreren Martens

Het is nog niet het seizoen van AZ'er Maarten Martens. De Belg kampt met aanhoudende enkelklachten. Martens wil zijn enkel het liefst zo snel mogelijk laten onderzoeken, zegt hij in De Telegraaf. "Liever morgen dan overmorgen", aldus de Belg, die al enige tijd last heeft van de blessure. Een oorzaak kent Martens echter niet.

"En dat is vervelend, temeer omdat je je dan nergens op kunt richten. Het is geen alledaagse enkelblessure. We hebben wel een vermoeden wat er aan de hand is, maar het heeft weinig nut om daarover te speculeren."

Rutten: "Fluitconcert doet enorm pijn"

PSV won zondagmiddag met 3-0 van VVV-Venlo. De eerste 45 minuten waren zwak van PSV en de thuisploeg werd dan ook getrakteerd op een fluitconcert.

In de eerste helft wist PSV amper een kans te creëren. Daarnaast speelde de ploeg van Fred Rutten in een laag tempo. Bij rust kreeg PSV een fluitconcert van de supporters. "Bij FC Twente heb ik zoiets nog nooit meegemaakt", zei Rutten na afloop tegen Omroep Brabant. "Zoiets doet enorm pijn. De eerste helft bood weliswaar wat minder amusement, maar ik heb het gevoel dat wij VVV helemaal kapot hebben gespeeld."

Wilfred Bouma maakte de tweede goal. "Chapeau dat hij na zo'n blessure terug kan komen op dit niveau. Wilfred geeft heel veel energie aan PSV, het valt alleen maar te respecteren dat hij zo'n professional is. Het is niet makkelijk om na zo'n blessure terug te keren. Hij heeft een langere voorbereiding gehad dan de anderen en hij kan nu terugvallen op al die fysieke arbeid", aldus Rutten.

Arbiter Haverkort bezig aan laatste seizoen

Ben Haverkort stopt na dit seizoen als scheidsrechter in het betaald voetbal. Dat liet scheidsrechtersbaas Dick van Egmond maandag weten aan de Telegraaf. Haverkort wil jonge collega's de kans geven om door te stromen. Mogelijk blijft Haverkort wel als coach behouden voor de voetbalbond.

Haverkort debuteerde in maart 1999 als scheidsrechter bij Excelsior-RBC. De oud-profvoetballer mocht dit seizoen onder meer De Graafschap-Ajax en PSV-NEC fluiten. "We proberen iemands laatste seizoen extra kleur te geven", zegt Van Egmond. "Maar dat hangt natuurlijk wel van de fitheid en de prestaties af."

Blowers vaker psychisch ongezond

Blowers voelen zich geestelijk en psychisch minder gezond dan mensen die geen cannabis gebruiken. Het percentage mensen met een minder goede geestelijke gezondheid is twee keer zo hoog onder blowers dan onder niet-blowers, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2007 en 2009 heeft ruim vier procent van alle 15- tot 65-jarigen recentelijk een joint gerookt, een kwart van hen deed dit bijna dagelijks. Mannen gebruikten vaker cannabis dan vrouwen: ruim zes procent tegenover bijna twee procent. Onder mannelijke blowers gaf twintig procent aan psychische klachten te hebben, terwijl tien procent van de mensen die geen wiet rookten hier last van had. Onder vrouwelijke wietgebruikers had ruim 28 procent psychische klachten tegenover ruim veertien procent van de niet-gebruikers.


Blowers hebben vaker psychische klachten (Foto: Novum)

Amsterdam: schade op krakers verhalen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat proberen de schade van de krakersrellen van vrijdag op de daders te verhalen. Dat zei zijn woordvoerder maandag.

Een demonstratie van krakers tegen het kraakverbod vrijdagavond in Amsterdam liep volledig uit de hand. Een groep van ongeveer tweehonderd actievoerders gooide met stenen naar de politie en richtte vernielingen aan. Twee agenten, drie politiepaarden en een onbekend aantal krakers raakten gewond. Elf personen werden opgepakt, van wie er zes nog vastzitten.

De woordvoerder van Van der Laan zei dat het lastig zal worden om de schade te verhalen. Zo is het moeilijk om te bewijzen dat mensen verantwoordelijk zijn voor bepaalde schade. Verder valt er bij de krakers vermoedelijk niet veel te halen. Van de rellen bestaan volgens de woordvoerder wel veel beelden, wat in het voordeel van de gemeente is.

In het verleden moesten voetbalhooligans van de rechter wel eens een vergoeding betalen voor de schade die ze aanrichtten tijdens rellen.

Amsterdam wil schade krakersrellen verhalen
Amsterdam wil schade krakersrellen verhalen (Foto: ANP)

Wilders beroept zich op zwijgrecht

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan tijdens zijn proces antwoord te geven op vragen. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht, kondigde zijn advocaat Bram Moszkowicz maandag aan bij de start van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het beroep op zwijgrecht werd hem aangeraden door Moszkowicz.

Wilders legde wel een korte verklaring af waarin hij zich onder meer hard maakte voor het recht op vrije meningsuiting.

De PVV-voorman staat terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en tot discriminatie.

47 doden door drugsgeweld Mexico in weekend

In het noorden van Mexico zijn in een weekend 47 mensen omgekomen door geweld gerelateerd aan de drugsoorlog die in het land woedt. Ook raakten twaalf mensen gewond bij een aanval met een granaat. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend.

Bij het stad Monterrey raakten twaalf mensen, waaronder zes kinderen, gewond doordat een granaat op een druk plein werd gegooid. Zaterdag werden al explosieven tot ontploffing gebracht bij het Amerikaanse consulaat en bij een kantoor van een officier van justitie.

De meeste doden vielen eerder dit weekend. In San José de la Cruz kwamen zaterdag veertien bendeleden om het leven, toen een gevecht tussen twee drugskartels resulteerde in een bloedbad. In de deelstaat Chihuahua kwamen dit weekend verspreid over verschillende steden nog eens 33 mensen om het leven.

Cuba wil dissidenten lozen

De Cubaanse regering heeft nog eens twaalf politieke gevangenen gepolst of zij in ruil voor hun vrijlating het land willen verlaten. Dat zegt Elizardo Sanchez, hoofd van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening. Hij heeft de informatie van familieleden van sommige betrokken gevangenen.

De Cubaanse president Raul Castro bood eerder dit jaar na bemiddeling van de rooms-katholieke kerk en de Spaanse regering aan 52 dissidenten vrij te laten. Negenendertig van hen zijn inmiddels met hun gezinnen vertrokken, 38 naar Spanje en een naar Chili. Dertien zitten nog vast. Minstens zeven van hen weigeren Cuba te verlaten, zegt kardinaal Jaime Ortega.

Cuba ontkent politieke gevangenen te hebben. Dissidenten zijn veroordeeld wegens verraad of omdat ze geld van de Amerikaanse overheid hebben aangenomen. Ook zijn mensen opgesloten voor zaken als ongehoorzaamheid, disrespect voor de autoriteiten of laatdunkende uitlatingen over de vroegere leider Fidel Castro.

De vrijlating van dissidenten kan onderdeel zijn van een poging de betrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren. Leden van de regering-Obama zeggen dat het wellicht tijd is voor een nieuwe start met Cuba, maar dat er eerst economische en sociale hervormingen moeten komen.

Boek: Annejet van der Zijl - Bernhard. Een verborgen geschiedenis

 

Prins Bernhard is altijd al een figuur geweest waarover de meest fantastische verhalen de ronde deden. Neem bijvoorbeeld de Lockheed-affaire, de kinderen buiten zijn huwelijk om en hardnekkige geruchten als de stadhoudersbrief. Maar het zijn allemaal feiten over de Bernhard die getrouwd was met kroonprinses Juliana. Over haar en haar familie weten we al vanalles. Maar het is juist de familie van Bernhard die in het boek Bernhard, een verborgen geschiedenis naar boven wordt gehaald. Zo blijkt de vader van Bernhard, Berni, in het Duitse leger ten tijde van de eerste wereldoorlog te hebben gevochten en vocht zijn opa op zijn beurt weer voor de troon van het vorstendom Lippe. Het was een strijd die de familie Biesterfeld uiteindelijk won, dit overigens tot ongenoegen van de Keizer. Het vechten om een titel zou echter in de familie blijven. Mede doordat Berni trouwde met Armgard von Cramm, een gescheiden vrouw, zouden hun kinderen niet de titel zur Biesterfeld kriijgen, maar de laagadelijke variant graf von Biesterfeld. Ingewikkeld? Het is maar een klein deel uit het familieleven van onze Prins Bernhard.

Bernhard - Een verborgen geschiedenis

 

Uitslagen Engeland speelronde 7

Dit weekend is in Engeland de zevende speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook dit weekend weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na zes speelronden.

Dit weekend stond er in de Premier League een kraker op het programma, te weten het treffen tussen Chelsea en Arsenal. Het verslag van dit duel is reeds geplaatst en kan je hier nog eens teruglezen.

Liverpool blameert zich tegen Blackpool FC

Het gaat nog altijd niet goed met Liverpool. Afgelopen donderdag speelden The Reds, in het kader van de Europa League, nog doelpuntloos gelijk tegen FC Utrecht. Dit weekend was promovendus Blackpool FC te sterk voor de brigade van trainer Roh Hodgson. Na 90 minuten stond er 1-2 op het scorebord.

Liverpool keek na een half uur wedstrijd al tegen een achterstand aan. Glen Johnson haalde Luke Varney in het strafschopgebied neer, waarna de arbiter de bal op de stip legde. Charlie Adam faalde in het vervolg niet en bezorgde zijn ploeg de voorsprong. Op slag van rust verdubbelde Varney de score voor de bezoekers. Aan zijn doelpunt hing wel een buitenspellucht, maar het arbitrale trio wilde er niet aan.

In de tweede helft redde Sotirios Kyragiakos nog wel de eer voor Liverpool, maar daar bleef het ook bij. In het vervolg werd niet meer gescoord, waardoor The Reds naar de achttiende plaats in de Premier League afzakten.

Manchester United knoeit met punten

Manchester United is er afgelopen weekend niet in geslaagd om van Sunderland te winnen. De manschappen van trainer Sir Alex Ferguson kwamen namelijk niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel en mochten hier blij mee zijn. De thuisploeg had namelijk het beste van het spel.

Boudewijn Zenden kreeg in de 35e minuut de beste kans. Hij haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit, maar zag zijn poging uiteindelijk op de paal uiteen spatten. In de tweede helft eiste Edwin van der Sar een hoofdrol voor zich op door een aantal keer goed te reageren op schoten van Sunderland.

Voor The Mancunians is het dit seizoen alweer de vierde remise. Na zeven speelronden staat de formatie op de derde plaats met dertien punten. Chelsea gaat nog altijd aan de leiding met twee punten meer.Uitslagen speelronde 7:

Thuis Uit Uitslag
Wigan Athletic Wolverhampton Wanderers 2-0
Birmingham City Everton 0-2
Stoke City Blackburn Rovers 1-0
West Bromwich Albion Bolton Wanderers 1-1
West Ham United Fulham 1-1
Sunderland Manchester United 0-0
Tottenham Hotspur Aston Villa 2-1
Manchester City Newcastle United 2-1
Liverpool Blackpool FC 1-2
Chelsea Arsenal 2-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 7 6 0 1 18 23-2
2 Manchester City 7 4 2 1 14 9-3
3 Manchester United 7 3 4 0 13 16-9
4 Arsenal 7 3 2 2 11 16-9
5 Tottenham Hotspur 7 3 2 2 11 8-6
6 West Bromwich Albion 7 3 2 2 11 9-12
7 Stoke City 7 3 1 3 10 8-9
8 Aston Villa 7 3 1 3 10 9-12
9 Blackpool FC 7 3 1 3 10 11-15
10 Fulham 7 1 6 0 9 8-7
11 Sunderland 7 1 5 1 8 7-7
12 Bolton Wanderers 7 1 5 1 8 10-11
13 Blackburn Rovers 7 2 2 3 8 7-8
14 Wigan Athletic 7 2 2 3 8 4-13
15 Newcastle United 7 2 1 4 7 10-10
16 Birmingham City 7 1 4 2 7 7-10
17 Everton 7 1 3 3 6 6-7
18 Liverpool 7 1 3 3 6 7-11
19 Wolverhampton Wanderers 7 1 2 4 5 7-12
20 West Ham United 7 1 2 4 5 5-14


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Manipuleer de aarde in From Dust

Afgelopen E3 werd de game From Dust voor het eerst getoond. Van FOK!games hebben er nog weinig aandacht aan geschonken en dat is erg jammer want de game ziet er zeer interessant uit.

From Dust in een zogenaamde God-game. In de game speel je als het ware een God die het landschap kan vormen hoe hij dat wil. Je kunt de grond, water, lava en flora manipuleren door deze te creëren of juist weg te halen. Zo kun je bergen laten ontstaan maar ook rivieren laten stromen op plaatsen waar dat voorheen niet mogelijk was.

Dit doe je natuurlijk allemaal niet voor niets. Je zult met deze tools stammen moeten proberen te helpen een nieuwe beschaving op te zetten. De game is vooral indrukwekkend te noemen omdat er verschillende engines werken om alles er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. De lava stroomt realistisch en maakt zo nieuw gesteente aan en rivieren zullen altijd de weg van minste weerstand zoeken om te naar beneden te stromen.

Er is een nieuwe video verschenen waarin de makers van de game meer uitleggen over de game. Deze kun je hieronder aanschouwen. From Dust zal in 2011 verschijnen via de digitale distributiesystemen op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over hypocriete Moslims in ons land.

 
Je kunt voor de aanstaande gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV zijn, of je kunt tegen zijn. Ik heb twijfels. Ben het eens met de aanpak van overlastgevende allochtonen, maar vind ook dat de zwakkeren de rekening moeten betalen om de privileges van de rijken in stand te houden.
 
Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders doet een laatste wanhoopspoging: het roept het CDA op om niet met de PVV in zee te gaan om redenen van “naastenliefde en barmhartigheid”. Raar:

Nog zes krakers in Amsterdamse cel

Van de elf krakers die vrijdagavond tijdens rellen in Amsterdam werden opgepakt, zitten er nog zes in de cel. Vier anderen, onder wie twee minderjarigen, zijn in de loop van zondag vrijgelaten, maar blijven nog wel verdachte. De elfde arrestant bleek onrechtmatig te zijn aangehouden. De krakers werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.

Een betoging tegen het kraakverbod in het centrum van Amsterdam liep vrijdagavond uit op een confrontatie met de mobiele eenheid, die onder meer traangas gebruikte. In de Spuistraat werd een pand gekraakt en een auto vernield. De demonstranten wierpen barricades op en bekogelden de politie met stenen. Enkele krakers liepen verwondingen op, maar ook twee agenten en drie politiepaarden raakten gewond.

Kraken is sinds 1 oktober verboden. De Amsterdamse politie heeft aangekondigd in de toekomst zo'n tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen, tot ongenoegen van de krakers. Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het vanzelfsprekend dat de politie hard optrad tegen de demonstranten. De zes mensen die nog vastzitten, worden maandag voorgeleid bij een officier van justitie, die bepaalt wat er verder met hen gaat gebeuren.

Overigens was het zaterdag raak in Nijmegen. De demonstratie 'Nood kraakt Wet' verliep in eerste instantie rustig, maar escaleerde. Enkele tientallen demonstranten probeerden het centrum in te trekken. Toen de politie hen hiervan wilde weerhouden, gooiden de betogers met straatstenen en andere voorwerpen. Vier politiemensen raakten lichtgewond. De politie verrichtte in totaal dertien aanhoudingen. Deze arrestanten zijn inmiddels weer op vrije voeten.


(Foto: Novum)

Dronken buschauffeur verliest rijbewijs en baan

Een 56-jarige buschauffeur die zondagochtend dronken achter het stuur zat is ontslagen. Hij bracht zo'n 25 jongeren van een uitgaansgelegenheid in Harderwijk naar huis, maar bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. De politie nam zijn rijbewijs in en zijn werkgever stuurde hem de laan uit, meldt Omroep Gelderland.

Bij de politie kwam zondag rond 04.40 uur een melding dat een autobus op de N302 bij Harderwijk een paaltje in de berm omver had gereden. In de bus zat een groep jongeren die in Harderwijk uit waren geweest. De jongeren zeiden tegen de agenten dat de chauffeur uit Groningen dronken was, maar deze ontkende in alle toonaarden. Uit de blaastest bleek echter dat hij wel gedronken had, waarop de chauffeur een proces-verbaal kreeg. Naast zijn rijbewijs is hij ook zijn baan kwijt.

Weer tankwagens voor NAVO aangevallen

Moslimextremisten hebben maandag op een weg in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad weer tankwagens met brandstof voor de NAVO-troepen in Afghanistan aangevallen. Zeker twintig tankwagens werden in brand geschoten. Er vielen drie doden. De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban zei dat een nieuwe vleugel van de beweging zal blijven toeslaan tegen konvooien voor de NAVO-troepen in Afghanistan. Vrijdag werden zeker 27 tankwagens met brandstof voor de NAVO in brand geschoten. Bij deze aanval vielen geen slachtoffers. Later werd een andere tankwagen in brand gestoken, hierbij verbrandden de chauffeur en zijn bijrijder levend.

De tankwagens die maandag in brand werden geschoten stonden gereed om door te reizen naar de grensovergang bij Torkham, die overigens nog dicht is. De overgang werd donderdag geblokkeerd omdat de gemoederen over de dood van drie Pakistaanse militairen bij een helikopteraanval van de NAVO flink waren opgelopen.

Onder de Pakistaanse bevolking heerst woede over de beschieting en twee andere schendingen van het Pakistaanse grondgebied binnen een week. De Verenigde Staten lijken echter niet van zins te stoppen met hun aanvallen op vermoedelijke schuilplaatsen van extremisten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan met behulp van onbemande vliegtuigen. Bij twee van zulke aanvallen kwamen zaterdag minstens zestien mensen om het leven.

De grensovergang bij Torkham door de Khyber-pas wordt gebruikt om brandstof, voertuigen, reserveonderdelen, kleding en andere goederen naar de NAVO-troepenmacht in Afghanistan te vervoeren. Er is nog een andere hoofdroute door Pakistan naar Afghanistan, langs Chaman.

De NAVO en de VS beschikken ook over andere routes om de troepen in Afghanistan te bevoorraden, maar die door Pakistan zijn het goedkoopst en het makkelijkst. Tachtig procent van de benodigde goederen wordt via de haven van Karachi over Pakistaans grondgebied naar Afghanistan gebracht.


(Foto: Novum)

De Bakker stijgt een plaats

Thiemo de Bakker is door het behalen van de tweede ronde bij het ATP-toernooi in Bangkok een plaatsje gestegen op de wereldranglijst. De Nederlandse tennisser bezet nu plaats 46. Robin Haase leverde een plek in en staat 68e.

In de toptien steeg Mikhail Youzhni naar plaats acht. De Rus won dit weekeinde het toernooi van Kuala Lumpur. Youzhni ruilde van plek met Fernando Verdasco uit Spanje, die negende staat.

De Bakker speelt deze week in Tokio. De Fransman Richard Gasquet, nummer 30 van de wereld, is zijn tegenstander in de eerste ronde.

Buijs baalt van gelijkspel tegen Feyenoord

Jordy Buijs denkt dat er voor De Graafschap meer in had gezeten dan een gelijkspel tegen zijn voormalig werkgever Feyenoord (1-1).

Buijs doorliep bij Feyenoord de jeugopleiding, maar wist nooit door te breken bij de hoofdmacht. De verdediger annex middenvelder trof gistermiddag zijn oude club op De Vijverberg. "We waren aardig op dreef vandaag en hadden grip op het duel. We hebben misschien maar drie grote kansen weggegeven", zegt Buijs op de clubsite van De Graafschap.

"Zelf creëerden we wel erg veel kansen. Vooral uit vrije trappen waren we gevaarlijk. Vooraf zou ik blij zijn geweest met een punt, want Feyenoord is en blijft een grote club. Maar ik moet zeggen dat we drie punten verdienden", vervolgt de oud-Feyenoorder. Hugo Bargas hielp De Graafschap op voorsprong, maar Luigi Bruins bezorgde de Rotterdammers een punt.

"De wedstrijden tussen De Graafschap en Feyenoord zijn altijd speciaal voor mij. Feyenoord wordt onder geen beding een concurrent voor ons dit seizoen, daar ze genoeg kwaliteiten hebben. Als het daar eenmaal gaat draaien, komt het wel goed. toch neem ik genoegen met een punt, want Feyenoord is en blijft gewoon een grote club."

Rechtzaak Wilders begint vandaag

PVV-leider Geert Wilders staat vanaf maandag terecht bij de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem ervan dat hij moslims heeft beledigd door de Koran met Mein Kampf te vergelijken. Ook zou Wilders met uitspraken in onder meer de Volkskrant en dagblad De Pers hebben aangezet tot haat en discriminatie.

Het OM wilde Wilders eigenlijk niet vervolgen, maar mensen die aangifte tegen hem hadden gedaan, beklaagden zich met succes bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat gaf vorig jaar januari opdracht aan het OM de politicus toch te vervolgen.

De rechtbank in Amsterdam heeft vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak, die in zowel binnen- als buitenland veel aandacht trekt. Journalisten en belangstellenden worden streng gecontroleerd en moeten door een aparte ingang bij de rechtbank naar binnen.

De rechtzaak kan live worden gevolgd op Nederland 1 en Journaal24.

Paus eert maffiarechter Falcone

Paus Benedictus XVI heeft zondag bij een kort bezoek aan Sicilië fel stelling genomen tegen de georganiseerde misdaad op het roemruchte eiland. Hij eerde onaangekondigd de in 1992 door de maffia vermoorde onderzoeksrechter Giovanni Falcone door op weg naar het vliegveld van Palermo te stoppen in Capaci en bloemen te leggen bij de plaats waar Falcone in 1992 met een bomaanslag werd vermoord.

Falcone werd een symbool van de strijd tegen de Siciliaanse maffia en verloor bij de aanslag samen met zijn vrouw en drie lijfwachten het leven. Ook Falcone's naaste medewerker, de openbaar aanklager Paolo Borsellino, werd in hetzelfde jaar met een bomaanslag vermoord.

De luchthaven van Palermo is naar de twee genoemd. Paus Benedictus vertrok uit Palermo na op het Politeamaplein in het centrum tegen vele duizenden samengeschoolde jongeren te hebben gezegd dat de maffia een weg van dood inhoudt. "Geef niet toe aan de ingevingen van de maffia, want die zijn een weg van de dood", aldus de paus die vervolgens een ovatie kreeg. In de middag had de paus de Sicilianen tijdens een mis aan het strand reeds aangemoedigd zich niet neer te leggen bij de plaag van de georganiseerde misdaad en de werkloosheid.

Paus eert antimaffiarechter Falcone
Paus eert antimaffiarechter Falcone (Foto: ANP)

Huistra smijt jas weg: "Ik dacht aan buitenspel"

Pieter Huistra heeft de slotminuten van FC Twente - FC Groningen vanaf de tribune moeten aanschouwen. De oefenmeester smeet met zijn jas.

De voormalige spits van Twente wond zich na het beslissende doelpunt van Theo Janssen in de 88ste minuut op, iets was niet door de beugel kon volgens scheidsrechter Kevin Blom. Huistra smeet zijn jasje weg en kon inrukken.

"Ik dacht aan buitenspel, maar dat was het niet, weet ik nu", gaf Huistra na afloop schoorvoetend toe. "Ik heb niets tegen Blom gezegd, maar kennelijk vond hij dat ik te demonstratief reageerde. Ik heb nog wel gevraagd waarom ik naar de tribune moest, maar daar wilde hij geen antwoord op geven."

In een vermakelijk schouwspel verloor Groningen voor het eerst dit seizoen. Twente was met 4-2 te sterk voor de ploeg van Huistra, die dit seizoen debuteert in de Eredivisie als coach.

Gedumpt / ingeblikte hitte

Ik ga niet als de jongens in Oh Oh Cherso “minstens twee keer per week” de hele avond de kroeg in om “vrâhwtjus tuh sco'uh”, ben daar het type niet voor, heb er de drang en het zelfrespect niet naar en voor. En ja, je hoeft maar een minuut door de Utrechtse binnenstad te struinen of je ziet er een heleboel in vaak bijzonder weinig kleding, maar da's onmogelijk, onbereikbaar – wat ga je doen, een briefje schrijven? “Hoi”, en als ze niet reageren “Van tûgg'oetûh is nog nooit iemont swangûh gewohduh”?

Van Dijk: "Veerkracht van de jongens is een opsteker"

Goed was het spel wederom niet, maar Rob van Dijk ziet Feyenoord groeien. In Doetinchem werd het gisteren 1-1 tegen De Graafschap.

Van Dijk is vooral te spreken over de mentale weerbaarheid van de jonge Rotterdammers, die op achterstand kwamen door een treffer van Hugo Bargas. "Vorige week gingen de kopjes hangen toen we achter kwamen tegen N.E.C. Nijmegen. Dat was nu gelukkig niet zo", aldus de sluitpost tegen De Telegraaf.

"De jonge spelers hebben veerkracht getoond. Dat is een opsteker. Bij verlies zouden we echt diep in het moeras zijn weggezakt", vervolgt Van Dijk, die geen moeite heeft met de toegenomen druk in het Rotterdamse kamp.

"Dat hoort er gewoon bij. Ook die jonge gasten moeten leren daarmee om te gaan. Ik blijf zeggen dat we kwaliteit genoeg hebben om aan het eind van het seizoen tussen de vijfde en tiende plaats te eindigen."

Edison publieksprijs voor 3JS

De 3JS hebben zondagavond de Edison publieksprijs gekregen. In aanwezigheid van prinses Máxima ontving het trio de prijs voor hun derde album 'Dromers en Dwazen'. Dat liet het management van 3JS weten.

De prijzen werden uitgereikt in het World Trade Center in Rotterdam. Het is de vijftigste keer dat de Edison Pop-prijzen zijn toegekend. Ter ere van dit jubileum was prinses Máxima aanwezig bij de uitreiking van de muziekprijzen.

In totaal zijn er zondagavond negen Edisons verdeeld. Andere winnaars zijn Nynke Laverman, Herman Finkers, Caro Emerald, Tim Knol, Guus Meeuwis en Kyteman Hip Hop Orchestra. Eerder werd al bekend dat Rowwen Hèze de Edison Pop Oeuvreprijs kreeg.

Edison publieksprijs voor 3JS
Edison publieksprijs voor 3JS (Foto: ANP)

Metrostaking in Londen

Vakbondsactivisten hebben zondagavond stakingsposten opgezet bij metrostations in Londen. De eendaagse staking zal naar verwachting maandag chaos veroorzaken in de ochtendspits.

Met de staking protesteren de bonden tegen plannen van het vervoersbedrijf om de kaartverkooploketten op de stations minder uren te bemannen. Volgens de bonden is dat funest voor de veiligheid op de stations.

Transportbedrijf Transport for London zet maandag meer dan honderd extra bussen in om de gevolgen van de staking te ondervangen. Ook zijn geplande wegwerkzaamheden uitgesteld.

Burgemeester Boris Johnson noemt de staking onverantwoord. Bij een vorige metrostaking in september reed ongeveer een op de drie treinen.


(Foto: Novum)

In vijf jaar 400 politieagenten gedood in Kaukasus

In vijf jaar tijd zijn in de roerige provincies in het zuiden van Rusland meer dan vierhonderd politiemensen gedood. Dat zegt Joenoes-Bek Jevkoerov, de president van Ingoesjetië ten westen van Tsjetsjenië, in een verklaring die zondag op de website van zijn regering is geplaatst.

In dezelfde periode kwamen meer dan drieduizend burgers om. Jevkoerov raakte zelf bij een bomaanslag op zijn konvooi in juni 2009 zwaargewond.

Ingoesjetië en andere Russische provincies in de noordelijke Kaukasus worden geplaagd door aanvallen van islamitische militanten, die zich over de regio hebben verspreid na twee separatistische oorlogen in het naburige Tsjetsjenië. Mensenrechtengroepen zeggen dat het geweld ook wordt aangewakkerd door wangedrag van de politie tegen burgers.

In Dagestan, een andere provincie in hetzelfde gebied, kwam zaterdagavond een politieman om toen hij vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen.

Verder moest een vliegtuig zondag een vlucht van Moskou naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny onderbreken na een telefonische bommelding. Het toestel maakte een tussenlanding in Volgograd, waar alle 73 passagiers moesten uitstappen terwijl het vliegtuig werd geïnspecteerd, aldus het persbureau Interfax.

Pro Evolution Soccer 2011

De strijd van de 'footies' is er één die vaak nog heviger is dan de console-war. Elk jaar nemen FIFA en Pro Evolution Soccer het tegen elkaar op. De afgelopen twee jaar zijn de fans van de PES-serie er wat karig vanaf gekomen, maar het ziet er naar uit dat het dit jaar anders zal zijn. Kan Pro Evolution Soccer 11 dit jaar de kroon pakken? Of moeten we daarvoor nog een jaartje wachten?

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.