FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 september 2010

Geen toezicht haltebepaling OV-chipkaart

Er bestaat geen enkel toezicht op de juistheid van het afrekenen op tram en bus met de OV-chipkaart. Het belangrijkste onderdeel daarvan, de plaatsbepaling van het voertuig, zodat de juiste halte wordt in- of uitgecheckt 'vindt plaats buiten het OV-chipkaartsysteem en valt derhalve buiten de scope van de certificering door Trans Link Systems'.

Dat schrijft de overkoepelende chipkaartorganisatie aan reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV. "Het certificeren zegt niets over de inhoudelijke juistheid van de halte-informatie." Het IJkwezen heeft al eerder aan de reizigersorganisatie laten weten dat het de apparatuur niet kan ijken.

De belangenorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat juist het belangrijkste onderdeel van de OV-chipkaart, namelijk het bepalen van de juiste halte voor het in rekening brengen van de kilometerprijs, door niemand wordt gecertificeerd. Niet door De Nederlandsche Bank, niet door het IJkwezen en zelfs niet door TLS. "Niet te geloven dat dit anno 2010 wordt geaccepteerd," aldus Voor Beter OV,  "Hier is sprake van de OV-chipkaartkafka."
 
"Er zit maar één ding op: afschaffen van de OV-chipkaart en onmiddellijke herinvoering van de strippenkaart in de regio’s waar deze al was afgeschaft. Strippenkaarten zijn eenvoudig te drukken en de stempels van de chauffeurs en conducteurs liggen ongetwijfeld nog in de keukenla. De chipkaart is gedegradeerd tot een onbetrouwbaar betaalmiddel met een onherstelbaar beschadigd imago. Van het beloofde eerlijker afrekenen komt niets terecht en van een naadloze overstap met de chipkaart van de stadstram en -bus op de trein is toch al geen sprake, dus er is niets verloren."

Iran ontmantelt oppositiepartijen

Een Iraanse rechtbank heeft opdracht gegeven tot de ontmanteling van twee hervormingsgezinde politieke partijen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld.

De twee partijen werden op verzoek van het ministerie van binnenlandse zaken opgedoekt. Waarom deze beslissing is genomen, is niet bekendgemaakt. Beide partijen steunden oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

Sinds de betwiste presidentsverkiezingen in juni 2009 zijn in Iran honderden politieke activisten en oppositiefiguren vervolgd.

Uitslagen Spanje speelronde 5

Slechts enkele dagen mocht Real Madrid genieten van de koppositie in La Liga. De ploeg van José Mourinho verspeelde punten en zag Valencia, Villarreal en Barcelona wél winnen.

Levante's defensie was dit seizoen absoluut niet bestand geweest tegen de clubs waar het tegen speelde. Tot Real Madrid dit weekend op bezoek kwam. Mourinho's mannen konden de Valenciaanse muur maar moeilijk slechten, en dus stevende het duel in Ciutat de València af op een doelpuntloos gelijkspel. Ondanks het feit dat de Madrilenen veel beter waren bleef de teller inderdaad op nul steken. De Koninklijke verspeelde hiermee al voor de tweede keer in drie duels punten in een uitduel, eveneens met een 0-0.

Barcelona wist wel te winnen, al ging het evenmin van harte. In San Mamés kreeg de ploeg van Pep Guardiola een mooie meevaller toen Fernando Amorebieta over de schreef ging en in de eerste helft rood kreeg. Na rust profiteerden de bezoekers via Seydou Keita en Xavi. In de slotfase werd het nog even spannend toen David Villa ook rood ontving voor slaan, en Igor Gabilondo plots de aansluitingstreffer op het scorebord zette. In blessuretijd stelde Sergi Busquets alsnog de drie punten veilig.

Valencia had weinig moeite met Sporting. Binnen tien minuten hadden Mehmet Topal en Roberto Soldado de eindstand op het scorebord gewerkt. Juan Mata was de aangever voor beide goals. De zege kwam nimmer in gevaar, en dus staat Unai Emery's club opnieuw bovenaan. Villarreal voegde zich in de top door bij Málaga te winnen. Ook hier vielen de goals snel. Eliseu scoorde al vroeg, maar via Santi Cazorla en Giuseppe Rossi namen de bezoekers de leiding. Quincy Owusu-Abeyie bediende Salomón Rondón voor de 2-2, maar Cazorla's tweede was al snel weer verantwoordelijk voor een achterstand. Nadat Eliseu na veertig minuten rood kreeg was het duel zo goed als gespeeld, al vergat Villarreal het te beslissen.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
25/9 Real Sporting de Gijón Valencia CF 0-2
25/9 Levante UD Real Madrid CF 0-0
25/9 Athletic Club de Bilbao FC Barcelona 1-3
26/9 Deportivo de La Coruña UD Almería 0-2
26/9 RCD Espanyol CA Osasuna 1-0
26/9 RCD Mallorca Real Sociedad de Fútbol 2-0
26/9 Real Racing Club de Santander Getafe CF 0-1
26/9 Hércules CF Sevilla FC 2-0
26/9 Club Atlético de Madrid Real Zaragoza 1-0
27/9 Málaga CF Villarreal CF 2-3

Cyberpiraten jagen via LinkedIn

Mensen die op de sociale netwerksite LinkedIn ingeschreven staan, moeten op hun hoede zijn voor cybercriminelen die het op hun bankgegevens voorzien hebben. Die waarschuwing gaf het Amerikaanse internetbedrijf Cisco maandag af. Volgens het concern worden leden van LinkedIn momenteel overstelpt met spammails.

De e-mails bevatten een 'boobytrap'. Als de ontvanger op de link in de mail klikt, wordt er automatisch kwaadaardige software gedownload, die bekend staat onder de naam ZeuS.

ZeuS kruipt in de browser van het slachtoffer, op zoek naar persoonlijke informatie zoals bankgegevens, zei een woordvoerder van Cisco. Het internetbedrijf adviseert gebruikers van LinkedIn om dergelijke e-mails te deleten.

'Coalitieonderhandelingen worden nachtwerk'

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV maken zich op voor een lange nacht. Maandagavond begonnen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders onder leiding van informateur Ivo Opstelten aan hun besprekingen om tot een kabinet te komen.

Verhagen zei bij het binnengaan van het gebouw van de Eerste Kamer: "Iedere dag dat we onderhandelen is belangrijk. We gaan door tot er een resultaat is waarmee we kunnen instemmen of tot duidelijk is dat dat niet het geval is."

NRC Handelsblad meldde maandag dat de drie partijen dicht bij een akkoord zijn. Geert Wilders zou nog wel enige reserves hebben, vooral op het gebied van de sociale zekerheid.

Als het conceptregeerakkoord voor donderdag gepresenteerd is, vindt zaterdag het CDA-congres plaats in de Rijnhal in Arnhem. Als het congres een week later plaatsvindt, is de Jaarbeurs in Utrecht de locatie.

Klassieke Mortal Kombat-games in HD

Mortal Kombat HD Arcade Kompilation brengt drie klassieke Mortal Kombat-games in geüpdatete grafische HD-kwaliteit naar de Playstation 3. De compilatie aan vechtgames wordt door de Nederlandse webwinkel Bol.com getipt voor een release in november.

Mortal Kombat HD Arcade Kompilation bevat de drie eerste Mortal Kombat-games uit de jaren negentig. In deze vechtgames staan de gevechten tussen de absurde personages centraal. De klassieke vechtgames zijn ditmaal geproduceerd in high definition-beeldkwaliteit en zouden ook in 3D te spelen moeten zijn, stelde de Franse website JeuxVideo vrijdag.

Warner Bros en Sony hebben nog niets gezegd over het bestaan van de Mortal Kombat HD Arcade Kompilation. Bol.com heeft de game voor een release op 15 november in de planning staan. De compilatie verschijnt enige tijd voor de release van een volledig nieuwe Mortal Kombat. Die wordt namelijk volgend jaar verwacht.


[gerucht] Launch PSP2 wordt groots

Enkele ontwikkelstudio's hebben een PSP2 development-kit ontvangen. Sony zorgt er hierdoor voor dat er bij de launch een behoorlijke line-up staat.

Half augustus werd bekend dat enkele publishers het apparaat te zien hebben gekregen. Verscheidene bronnen binnen de industrie gaven het idee dat Sony de PSP2 development-kits aan een zeer breed scala aan ontwikkelaars uitgeeft, wat moet duiden op een grootse launch van het apparaat. Uiteraard werden deze geruchten niet bekrachtigd door ontwikkelaars.

Tot op heden heeft slechts één ontwikkelstudio in het openbaar gesproken over de PSP2. Alleen Mortal Kombat-ontwikkelaar, Netherrealms, gaf aan dat ze kijken naar wat de engine kan op het apparaat en wat het allemaal ondersteunt.

Er is nog geen launchdatum bekend voor Sony's nieuwe handheld, geruchten gaan dat de PSP2 in het najaar van 2011 op de markt moet komen.

PSP2

 

Titanic-actrice Gloria Stuart (100) overleden

Actrice Gloria Stuart, die de 101-jarige Rose speelt in de film Titanic uit 1997, is zondag overleden aan longkanker. De actrice werd honderd jaar. Dat berichtten Amerikaanse media maandag.

Stuart was 87 toen regisseur James Cameron haar belde om de overlevende te spelen, die vertelt over hoe zij als jonge passagier verliefd wordt op Jack op het schip Titanic. ,,Ik wist die avond dat de rol die ik wilde en waar ik al die tijd op gewacht, eindelijk was gekomen’’, aldus Stuart. De rol leverde de actrice een Oscarnominatie op.

Stuart speelde in 42 films in de jaren dertig, die haar echter geen faam opleverden. Ze stopte met acteren in 1946 en ging schilderen. In de jaren zeventig en tachtig speelde ze in enkele televisie- en bioscoopfilms.

Agent buiten dienst schiet bij overval juwelier in Almere

Een agent die buiten dienst was heeft maandagmiddag een schot gelost bij een arrestatie in een juwelierszaak in Almere. Hierbij raakte niemand gewond. Het is onduidelijk waarom de agent, die niet werkzaam is bij het korps Flevoland, een wapen bij zich droeg.

De agent in burger zag rond 16.00 uur dat een man een overval of een diefstal pleegde in de zaak aan het Stadhuisplein in Almere. Hij wilde de verdachte aanhouden, maar die verzette zich en er ontstond een worsteling. Daarbij loste de agent het schot. De verdachte is aangehouden.

Het is agenten die niet aan het werk zijn in principe toegestaan om een wapen bij zich te dragen. De Rijksrecherche gaat het incident onderzoeken.

Afrikaanse migranten dood na kapseizen boot

Een boot met 85 Afrikaanse migranten aan boord is maandag in de Golf van Aden, voor de kust van Jemen, gezonken. Zeker dertien passagiers zijn om het leven gekomen, acht personen worden vermist.

Een schip van de Amerikaanse vloot in Bahrein ontdekte het schip zondag en sleepte het naar Somalië, waar het vandaan kwam. Toen de marine maandag voorraden aan boord van de boot bracht, begon deze water te maken. De passagiers deinden allen terug naar een kant, waarop de boot kapseisde.

Koningin twittert over vorige kersttoespraak

Koningin Beatrix heeft in een 'tweet' haar dank uitgesproken voor het hartelijke welkom dat haar op Twitter ten deel is gevallen. Sinds het Koninklijk Huis zaterdag de eerste tweet de wereld instuurde, hebben zich al bijna 17.500 zogeheten followers gemeld voor de Twitterpagina van het koningshuis.

Namens de koningin twitterde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag: "Dank aan u allen voor het hartelijke welkom", waarop volgt: "Kersttoespraak was niet tégen Twitter, maar wel vóór naastenliefde." Ook is een linkje toegevoegd die leidt naar de veelbesproken kersttoespraak van de koningin in 2009.

Het onlineberichtje van koningin Beatrix is opvallend, want de vorstin was in haar laatste kersttoespraak nogal kritisch over virtuele contacten. "Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien", aldus de koningin vorig jaar.

Koningin twittert over vorige kersttoespraak
Koningin twittert over vorige kersttoespraak (Foto: ANP)

Van Nistelrooy in voorjaar om tafel met HSV

Ruud van Nistelrooy praat in de loop van volgend jaar met Hamburger SV over zijn toekomst. Het contract van de 34-jarige aanvaller loopt aan het einde van dit seizoen af. "HSV heeft me de kans gegeven op het moment dat niemand er meer in geloofde. Zij verdienen het dan ook om als eerste met me te kunnen praten", zei hij tijdens de presentatie van de Ruud van Nistelrooy Academy.

Beloftes heeft Van Nistelrooy aan zijn huidige werkgever echter nog niet gedaan. "Ik weet nog niet of ik bij HSV blijf, naar een andere club ga of helemaal stop met voetbal." Die laatste optie lijkt overigens niet waarschijnlijk. "Op dit moment voel ik me goed en geniet ik van elk moment. Maar ik weet wel waar ik vandaan kom."

Van Nistelrooy doelt daarmee op een slepende knieblessure die hem tijdens zijn periode bij Real Madrid bijna een heel seizoen aan de kant hield. "Als je kijkt waar ik vandaan kom is het bijna een wonder dat ik nu weer op het veld sta. Dat ik zelfs dit niveau kan halen en weer bij het Nederlands elftal zit is helemaal niet te bevatten." Het heeft hem geleerd zo weinig mogelijk te plannen. "Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd en van jaar tot jaar. Hopelijk duurt dat nog lang."

De kans dat Van Nistelrooy in de toekomst nog in de Eredivisie te bewonderen zal zijn, is niet al te groot. "Een terugkeer sluit ik niet uit, maar de kans is erg klein", verklapt hij. Ook een trainerscarrière ligt niet in het verschiet. "Op dit moment denk ik van niet. Al weet ik dat meer voetballers dat tijdens hun actieve carrière hebben gezegd. Je weet het dus maar nooit."


(Foto: Novum)

TV: The Simpsons (seizoen 22)

Zondag 26 september is in Amerika het 22e seizoen begonnen van een van de langstlopende televisieseries aller tijden: The Simpsons. Deze gele animatiefamilie, bestaande uit Bart, Maggie, Lisa, Marge en Homer, begon in 1987 in de Tracy Ullman-show. Toen waren het slechts kleine filmpjes. Drie jaar later kregen de Simpsons een eigen serie met uitzendingen van een half uur lang. De serie werd daarna wereldberoemd en won vele prijzen, waaronder Emmy Awards. In 2008 heeft de huidige stemmencast nog bijgetekend voor vier seizoenen, wat betekent dat er volgend jaar nog een seizoen komt. Ook staat in het contract dat er nog twee animatiefilms zouden kunnen komen, maar of deze er daadwerkelijk komen, is niet bekend.

Chirac treft schikking met Parijs

Het stadsbestuur van Parijs heeft zich teruggetrokken uit een rechtszaak wegens corruptie tegen de voormalige Franse president Jacques Chirac. De oud-president en zijn conservatieve politieke partij stemden toe 2,2 miljoen euro terug te betalen aan de stad, geld dat zij aan de gemeentekas onttrokken toen Chirac burgemeester van de stad was.

Chirac (77) staat terecht wegens verduistering en vertrouwensbreuk, daterend uit zijn tijd als burgemeester. Het is voor het eerst dat een voormalige leider van het moderne Frankrijk voor de rechter moet verschijnen.

De schikking met het stadsbestuur markeert niet het einde van het proces, maar op de staat na is de laatste eiser van het podium verdwenen. Hiermee is voor Chirac enige druk van de ketel gehaald wanneer het proces eind 2010 of begin 2011 van start gaat.

Het bedrag, 2,2 miljoen euro, komt overeen met de salarissen van 21 mensen die op het stadhuis zogenaamde 'nepbanen' bekleedden. De banen waren ogenschijnlijk bedoeld om de partij van Chirac te financieren.

Als Chirac wordt veroordeeld kan hij tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro krijgen. Volgens waarnemers is het echter onwaarschijnlijk dat de oud-president ook werkelijk de cel in moet.


(Foto: Novum)

PSV om de tafel met Afellay

Ibrahim Afellay staat in verregaande belangstelling van Atlético Madrid. Technisch directeur Jesus Garcia Pitarch bekeek hem tegen FC Groningen.

De aanvoerder van de Eindhovenaren heeft een aflopend contract bij PSV en mag derhalve gratis weg in de zomer. Atlético wil in de zomer dan ook toeslaan. Tegenover Voetbal International geeft de international aan op de hoogte te zijn van de interesse. "Het is nog veel te vroeg om over iets anders na te denken, ik richt me volledig op PSV."

PSV wil voorkomen dat Afellay gratis de deur uit loopt. De clubleiding heeft de middenvelder laten weten dat hij een verbeterd contract kan tekenen. "Ik heb hem daarover geïnformeerd en we hebben afgesproken dat we binnenkort om de tafel gaan", zegt technisch manager Marcel Brands tegenover hetzelfde medium.

De in Utrecht geboren middenvelder brak in 2003 door bij PSV. Na twee seizoenen als wisselspeler gefungeerd te hebben, werd hij basisspeler en groeide uit tot de leider van PSV. In 2007 maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal. De zaakwaarnemer van Afellay heeft tegenover VI laten weten dat er liefst zestien clubs hebben geïnformeerd naar de diensten van de middenvelder. Geen van allen werd concreet.

Van Beukering: "We spelen tegen Uruguay voor 80.000 mensen"

Jhonny van Beukering maakt op vrijdag 8 oktober zijn debuut voor het nationale team van Indonesië.

De spits van Go Ahead Eagles verwacht veel van het duel met Uruguay. "We spelen tegen Uruguay voor 80.000 mensen", vertelt Van Beukering tegenover Omroep Gelderland. "Toch anders dan ik gewend ben natuurlijk. Ik ben enorm trots. Ik ben er nog nooit geweest, maar ken die typische sfeer van mijn opa en oma."

Van Beukering kan uitkomen voor Indonesië, ondanks dat hij er nog nooit is geweest. "De taal wordt wel lastig. Ik begrijp het Maleis wel een beetje, maar ga met mijn broer Dennis een cursus doen. Een belangrijk woord ken ik al. Makan, dat betekent eten", aldus Van Beukering.

'WK zwemmen 2013 in Barcelona'

Wereldzwembond FINA lijkt een oplossing te hebben gevonden voor de WK zwemmen in 2013. Volgens diverse Spaanse media wordt het evenement over drie jaar in Barcelona afgewerkt. De FINA was op zoek na een vervangende locatie, nadat Dubai de organisatie had teruggegeven wegens geldgebrek.

De FINA had eerder vergeefs geïnformeerd in Hamburg of daar interesse was voor de WK. De Duitse stad verloor in 2009 van Dubai bij de toewijzing. Hamburg miste ook de financiële mogelijkheden voor het evenement. De WK zwemmen in 2011 vinden in Sjanghai plaats.

VN 'teleurgesteld' over bouwactiviteit Israël

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Israël er maandag aan herinnerd dat het bouwen van nederzettingen in de bezette gebieden illegaal is. Hij zei teleurgesteld te zijn dat de Israëlische regering niet in staat is om de gedeeltelijke bouwstop te verlengen. Bovendien vreest Ban dat er 'provocatieve acties' worden ondernomen.

Het bouwverbod, dat zondag eindigde, dreigt de onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten te torpederen, slechts enkele weken nadat ze werden hervat. De Palestijnen beschouwen het bouwen in de nederzettingen als een belangrijk obstakel voor het vredesproces. Ze hebben gedreigd uit de onderhandelingen te stappen als de bouwactiviteiten worden hervat. Afgelopen week drong het Midden-Oostenkwartet er bij Israël op aan om het moratorium te verlengen.

De Franse president Nicolas Sarkozy pleitte maandag voor een actievere rol van Europa en de Middellandse Zeelanden in het vredesproces. Hij heeft de Israëlische en Palestijnse leiders uitgenodigd voor een bezoek volgende maand.

Volgens Sarkozy komen de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Egyptische president Hosni Mubarak in oktober naar Parijs ter voorbereiding op een top van Middellandse Zeelanden in november. Sarkozy heeft Israël opgeroepen de bouwstop te verlengen en zei: "Tien jaar na Camp David is er geen vooruitgang geboekt en misschien is er zelfs wel sprake van achteruitgang."


VN teleurgesteld over bouwplannen Israël (Foto: Novum)

Deschamps sloeg aanbod Liverpool af

Didier Deschamps heeft deze zomer de kans laten liggen de nieuwe trainer van Liverpool te worden. "Ik heb een lang gesprek met het bestuur van Liverpool gehad, maar heb uiteindelijk nee gezegd", zei de huidige trainer van Olympique Marseille , een dag voor de wedstrijd in de Champions League tegen Chelsea. Liverpool contracteerde uiteindelijk Roy Hodgson als opvolger van Rafael Benítez.

"Ik ben er trots op dat Liverpool interesse in me heeft getoond. Dit was echter niet het juiste moment om in te stappen", aldus de Franse coach. ,,Ik was daarnaast met Marseille net begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Als ik toen was opgestapt, had niemand me dat in dank afgenomen."

Deschamps keert morgen even terug op het oude nest. De Fransman speelde in het seizoen 1999-2000 voor Chelsea, waarmee hij de FA Cup won.

VN komt met 'ET-ambassadrice'

We kunnen er niet meer om heen. Zelfs de Verenigde Naties (VN) zien in dat mensen niet de enige intelligente wezens zijn in het immense heelal. De VN heeft daarom een contactpersoon aangesteld die buitenaardse bezoekers welkom gaat heten op onze planeet.

De keuze is gevallen op Mazlan Othman, een Maleisische astrofysica. De wetenschapper zwaait momenteel nog de scepter over het Office for Outer Space Affairs (Unoosa). Volgende week zal zij op een wetenschappelijke conferentie haar nieuwe werkgever bekendmaken.

"De voortdurende zoektocht naar tekenen van buitenaards leven, door verschillende instellingen, bevat onze hoop dat de mensheid op een dag buitenaardse levensvormen zal ontdekken", verklaart Othman. "Als het zover komt, moeten we een gecoördineerde respons klaar hebben die rekening houdt met alle gevoeligheden omtrent die materie. De VN kan hier een leidende rol in spelen."

Professor Richard Crowther van de UK Space Agency is in zijn nopjes met de nieuwe VN-ambassadrice voor buitenaards leven. "Ze is zonder enige twijfel dé persoon die op zo'n niveau een nuchtere blik kan behouden", vindt de expert iop het gebied van ruimtebestuur en -problematiek.

Toch gaat Crowther er niet van uit dat we snel buitenaards leven mogen verwelkomen op de Aarde. Communicatie via radio- of lichtsignalen ligt meer voor de hand, beweert hij. Daarnaast denkt hij dat we eerder buitenaardse microbes zullen ontmoeten dan een echte ET.

Amsterdam gaat tweehonderd kraakpanden ontruimen

Amsterdam begint vanaf vrijdag aan het ontruimen van tweehonderd kraakpanden. Dat werd maandag bekendgemaakt. De gemeente voert hiermee de antikraakwet uit, die op 1 oktober ingaat.

Het is volgens de gemeente Amsterdam onmogelijk om alle panden in één keer te ontruimen. De kraakpanden die de meeste overlast veroorzaken, komen eerst in aanmerking. Daarna komen de panden die gekraakt werden terwijl ze nog in gebruik waren. Tenslotte ontruimt de politie de gekraakte panden, waarvoor de eigenaar geen plannen heeft. Door deze kraakgevoelige panden pas op het laatst te ontruimen, wil de gemeente voorkomen dat een pand opnieuw gekraakt wordt.

Dankzij de kraakwet hoeft de eigenaar niet meer naar de rechter te stappen voor een ontruimingsvonnis. Aangifte bij de politie is genoeg.

Afgelopen weekeinde vonden er verschillende demonstraties plaats tegen het aanstaande kraakverbod. Op de Dam in Amsterdam kwamen enkele honderden krakers bijeen om hiertegen te protesteren. In Utrecht en in Amsterdam werden zondag twee panden gekraakt.

Meerdere gemeenten hebben al aangegeven dat zij niet van plan zijn om het kraakverbod na te leven. Aanvankelijk stond Amsterdam ook kritisch tegenover het naleven van het kraakverbod, maar daar is de gemeente nu op terug gekomen.

Virus kluistert Frans Duijts aan bed

Frans Duijts heeft een aantal van zijn optredens moeten afzeggen wegens ziekte. De zanger is geveld door een virus. De arts van Frans heeft de 31-jarige zanger daarom volledige rust voorgeschreven.

"Ik vind het erg spijtig dat ik geveld ben door een virus", schrijft de zanger op zijn website. "Als ik nu volledige rust neem, moet ik me snel weer beter voelen volgens de arts. Dit doe ik dan ook, al heeft dit wel tot gevolg dat er een aantal activiteiten uit mijn agenda gehaald moet worden."

Duijts moet naast diverse optredens in het land ook zijn cruise op de Middellandse Zee van de Tros afzeggen. Onder anderen Frans Bauer, Marianne Weber en Belle Perez staan wel op het podium tijdens de sterrencruise.

Frans Duijts
Beterschap Frans! (Foto: Novum)

Dansvloerplasser veroorzaakt stroomstoring

Ene Günther Hart heeft dit weekend voor heel wat opschudding gezorgd in München. Middenin een nachtclub liet hij zijn broek zakken en ledigde zijn blaas. Helaas raakte hij hierbij een stopcontact, waarna de hele club zonder stroom zat.

De uitsmijters gooiden de 27-jarige Duitser direct op straat, maar het mocht niet meer baten. De lichten bleven uit en de Americanos Club had geen andere keuze dan alle gasten weer naar huis te sturen.

Pas de volgende dag bleken electriciens eindelijk de kortsluiting te hebben gerepareerd, waarna de club opnieuw de deuren kon openen. Günther wilde de reden van zijn actie niet verklappen, maar naar verluidt had hij ruzie met de eigenaar van de toko.

Van Nistelrooy presenteert eigen Academy

Ruud van Nistelrooy heeft in Eindhoven en Oss de naar hem vernoemde Academy gepresenteerd. Doel is om kinderen uit kansarme gezinnen de mogelijkheid te geven hun talenten te ontwikkelen. "Ik heb zelf vroeger ook alle kansen gekregen en vond het een pijnlijke gedachte dat dat voor andere kinderen niet is weggelegd", zegt de voetballer van Hamburger SV.

De organisatie, die zich richt op kinderen tussen de 9 en 14 jaar, kijkt niet alleen naar voetbaltalenten. "Ze doen bij ons inspiratie op en gaan geloven in zichzelf. Dan blijkt vanzelf waar hun talenten liggen." Daarbij kan het volgens de voetballer ook gaan om verhalen vertellen, tekenen, activiteiten organiseren, muziek maken of lekkere taarten bakken.

De uit het Brabantse Geffen afkomstige spits doet zijn verhaal in de kleedkamer van Margriet, zijn oude amateurclub. In Eindhoven doen VV Gestel en RKVV Tongelre mee. "Ik houd het bewust dicht bij huis", legt Van Nistelrooy uit. "Maar als het zich ontwikkelt zoals we hopen, gaan we het in de toekomst zeker uitbreiden."

Door zijn drukke agenda bij HSV moet Van Nistelrooy zijn project voorlopig op afstand volgen. "Maar met het internet is dat tegenwoordig goed te doen. En als ik er kan zijn, ben ik aanwezig", belooft hij. De Academy begint dit jaar met zestig kinderen. Deze worden aangedragen door de basisscholen die aan het project deelnemen.

Jordan: "Ik zou Schumacher eruit gooien"

Als Eddie Jordan het voor het zeggen zou hebben, zou hij Michael Schumacher direct ontslaan bij Mercedes Grand Prix. De Ier, die tegenwoordig commentator voor de Britse zender BBC is, heeft opvallend genoeg de Duitser ooit zelf naar de Formule 1 gehaald.

"Laten we onszelf deze vraag stellen: als Michael Schumacher niet Michael Schumacher was, zou hij dan met deze manier van rijden ook volgend jaar nog bij Mercedes zijn? Nee", aldus Jordan na afloop van afgelopen race. Hierin werd Schumacher slechts dertiende, terwijl teamgenoot Nico Rosberg 'best of the rest' was op de vijfde positie.

"Ik ga geen controverse uitlokken, maar ik zou hem ontslaan. Na zijn optreden in Singapore mag je gewoon zeggen dat hij niet goed genoeg is. Hij is bij lange na niet zo goed als zijn teamgenoot. Michael zal wel boos op me worden, maar hij heeft zijn reputatie geen eer aangedaan."

Club promoot seks in doodskist

De 'Mile High Club' is bij menigeen inmiddels wel bekend. Wie seks heeft gehad in een vliegtuig is automatisch lid, maar inmiddels is er iets nieuws. Sinds kort is er namelijk de 'Six Feet Under Club', een club voor mensen die seks hebben gehad in een doodskist, diep onder de groene zoden.

De oprichters hebben zich verenigd in een website. Volgens hen is seks een van de weinige dingen die alle mensen gemeen hebben. Van de omgeving moet men echter alle sporen van seks uitwissen.

De Six Feet Under Club, een initiatief van een Oostenrijkse kunstenaarsgroepering, organiseert daarom op zaterdag 2 oktober in San Fransisco een bijeenkomst waarin seks in een doodskist aan het publiek wordt getoond. "Tijdens de Arse Elektronica kunnen vrijwilligers zich opgeven om te worden begraven onder de grond", zo schrijft men in een aankondiging. "Deze ruimte is uiterst privé en intiem. De kist herinnert ons aan de relatie 'tot de dood ons scheidt'."

"Toch gaan wij dit intieme onderonsje verstoren. Door middel van een in de kist geplaatste nachtcamera wordt het tafereeltje binnenin de kist buiten op een muur geprojecteerd. Hoewel het publiek zal worden ingewijd, zitten de deelnemers in de kist volledig geïsoleerd. Zo blijft de intimiteit van de seks behouden, en kan het zelfs worden gezien als een absurde parodie op een pornobioscoop."

Stekker uit wielerploeg Xacobeo Galicia

Na vier jaar verdwijnt Xacobeo Galicia uit het peloton. Manager Pedro Alfaro is er niet in geslaagd een nieuwe sponsor te vinden voor de ploeg.

"Ik ben van nature een positief ingesteld mens. Maar het gaat me niet lukken voor vrijdag een nieuwe sponsor te presenteren”, aldus Alfaro vandaag in de Spaanse media. Voor 1 oktober moeten de vereiste documenten voor volgend seizoen zijn ingeleverd bij de internationale wielerunie UCI.

Xacobeo Galicia is onder meer de huidige werkgever van de Spaanse renner Ezequiel Mosquera. Mosquera rijdt komend seizoen voor Vacansoleil.

School voor twee ton gekort na gouden handdruk

Het Friesland College krijgt twee ton minder van het ministerie van Onderwijs. Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) vordert het geld terug nadat de aanbieder van middelbare beroepsopleidingen een vertrekregeling van 1,3 miljoen euro sloot met een bestuursvoorzitter.

Van Bijsterveldt vorderde aanvankelijk 6,9 ton terug, het verschil tussen de vergoeding van 1,3 miljoen euro en het bedrag dat de bestuurder via de kantonrechter had gekregen. Inmiddels is de regeling aangepast en kort de staatssecretaris het Friesland College voor twee ton. "Onderwijs moet ten goede komen van het onderwijs. Punt uit", laat Van Bijsterveldt weten.

Veh over Elia: "Hij moet meer laten zien"

Hamburger SV-trainer Armin Veh uitte onlangs kritiek op Eljerio Elia. Ook na het duel met Werder Bremen moest hij het ontgelden.

Met de openlijke waarschuwing hoopte Veh zijn, naar eigen zeggen, beste speler op scherp te zetten. Maar dat lukte niet. Tegen Werder Bremen was het spel van de Oranje-international niet spetterend. "Hij moet wakker worden", aldus Veh.

Tegen Werder Bremen begon Elia op de bank. Vlak na rust kwam hij in het veld, maar speelde zwak. "Ongeacht zijn positie kan hij meer", zei Veh na de wedstrijd. "Hij moet meer laten zien."

Elia is bezig aan zijn tweede seizoen bij HSV. De club uit de Bundesliga nam hem vorig jaar over van FC Twente. Afgelopen zomer stond Elia in de belangstelling van verschillende clubs. Maar de club uit Hamburg wilde hem niet laten gaan.

Duitsland start proef met bodyscanners

Duitsland is begonnen aan een fel bediscussieerde proef met bodyscanners op de luchthaven van Hamburg. Minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière gaf maandag het startsein. Reizigers kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan de proef met de scanners.

Eerder werden de scanners al uitvoerig getest op luchthavens in onder meer Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Veel Duitse politici hebben het apparaat weggewuifd als een onnodige inbreuk van de privacy.

VS vernietigt memoires om staatsveiligheid

De oorlogsmemoires van Anthony Shaffer, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zijn maandag onder toeziend oog van het Pentagon door zijn uitgever vernietigd. Volgens het Pentagon waren de memoires een bedreiging voor de staatsveiligheid.

Uitgeverij St. Martin's Press heeft de boeken tot pulp vermalen. De uitgeverij wilde het boek, 'Operation dark heart: spycraft and special ops on the frontlines of Afghanistan - and the path to victory', in eerste instantie op 31 augustus uitbrengen.

Het Amerikaanse leger zou het manuscript van tevoren hebben goedgekeurd, maar het ministerie van defensie trok de goedkeuring later in, omdat er geheime informatie in zou staan.

Shaffer en de uitgever hebben ermee ingestemd de geheime informatie uit het boek te halen.

Overvalster geeft striptease weg

Een overvalster van een snackbar in het Australische Darwin heeft gisteren voor een aangename verrassing gezorgd. Toen de vrouw eenmaal haar geld had geïnd, deed ze haar topje uit en rende naar een gereedstaande auto.

De vrouw, wier leeftijd wordt geschat tussen de 25 en dertig jaar, liep gisteren aan het einde van de ochtend een snackbar binnen en eiste geld. "Ze zwaaide met een mes en gooide een tas over de toonbank", laat de politie weten. "Ze vroeg de snackbarhulp deze te vullen met geld."

Toen de buit eenmaal binnen was, deed de vrouw haar topje uit. Helaas voor de aanwezigen had ze nog wel een bikinibovenstukje aan, maar dat mocht de pret niet drukken. Met een bedrag van ruim vijfhonderd Australische dollars op zak vluchtte ze de toko uit en stapte in een vluchtauto.

De overvalster wordt beschreven als een blanke vrouw met donker, halflang haar. Naast een zwart topje droeg ze verder slechts een bruine, korte broek en een stringetje.

Agent boeit jongen om seks met dochter

Een Californische politieagent ligt ernstig onder vuur na de arrestatie van een vijftienjarige jongen. De agent uit San Jose kon het niet hebben dat de knul seks heeft met zijn veertienjarige dochter.

De agent besloot daarom het vriendje van zijn dochter een lesje te leren. Hoewel hij niet in functie was, ging de motormuis compleet met uniform naar het huis van de jongen en sloeg hem in de boeien. "Van de dochter van een politieman blijf je af", drukte hij de knul op het hart. "De officier van Justitie zal je waarschijnlijk aanklagen."

Hierna verwijderde de agent de handboeien weer en vertelde de geschrokken ouders dat hij hun zoon slechts een lesje wilde leren. De ouders vonden de straf veel te zwaar, en deden aangifte wegens een valse arrestatie. Hierna werden zowel het meisje als haar vriendje beboet wegens het hebben van seks terwijl ze minderjarig zijn.

De agent in kwestie is voorlopig geschorst, maar hier neemt het vriendje geen genoegen mee. Hij wil dat de stiefvader van zijn meisje achter tralies belandt. "Ik dacht dat hij gewoon een goede vader was die mijn ouders wilde spreken", vertelt de jongen. "Hij maakte echter misbruik van zijn positie. Ik was doodsbang."


Een filmpje van de neparrestatie

Britten willen nieuwe kerncentrales bouwen

Groot-Brittannië wil een nieuwe generatie kerncentrales bouwen om de bestaande centrales, die al decennia oud zijn, te vervangen. Op deze wijze wil het land de uitstoot van broeikasgassen beperken. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague maandag gezegd.

Hague was in New York voor een bijeenkomst van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. "Ik zie echt geen alternatief behalve meer afhankelijkheid van olie en gas", zei hij. "Dus na een vrij lange periode waarin we geen kerncentrales bouwden, openen we hiervoor opnieuw de deur." Hij voegde eraan toe dat de nieuwe centrales zullen verrijzen op de plek van de oude.

Kerncentrales voorzien in ongeveer vijftien procent van de Britse energiebehoefte.

'Uitzending Gemist moet op slot'

Vroeger gingen kinderen om half negen naar bed en keken volwassenen programma's voor volwassenen. Nu kijken kinderen die programma's op Uitzendinggemist.nl (UG) en dat is niet de bedoeling, aldus Staatssecretatris Marja van Bijsterveldt. En dus moet UG op slot.

De publieke omroep moet een veilige haven zijn voor kinderen, vindt Van Bijsterveldt. Ook online. Dus moet UG achter slot en grendel en kun je straks als het aan haar ligt alleen nog programma's terugzien met bijvoorbeeld een pincode. Hoe een en ander gerealiseerd gaat worden gaat Van Bijsterveldt samen met de publieke omroep uitzoeken.Achter slot en grendel ermee.

'Pippi Langkous is racistisch'

Pippi Langkous is een racist. Deze boude bewering heeft een Duitse theologe vandaag geuit op een studiedag in Bremen.

Professor Eske Wollrad, als racismeonderzoekster verbonden aan een universiteit in Oldernburg, ergert zich vooral aan een bepaalde scène. "Schrijfster Astrid Lindgren schrijft Pippi's neiging om te liegen toe aan haar lange verblijf in Afrika", aldus de 48-jarige professor. "Pippi's dwaasheden worden toegeschreven aan haar contact met negers."

Dit is volgens Wollrad niet het enige dat niet deugt aan het onschuldige kinderboek. Zo komen in het boek donkere kindertjes voor die eerbiedig buigen voor blanke mannen. De buigende negertjes van het eiland Taka Tukaland zouden een teken zijn van verborgen racisme.

Volgens Wollrad moeten diverse kinderboeken op de schop. Zo zou het verhaal van 'Het lelijke eendje' kinderen laten zien dat anderssoortigen er niet bij horen, en zouden boeken waarin een ideale kinderwereld wordt beschreven als volledig blank racistisch zijn. "Dit heeft niets meer met onze multi-culturele samenleving te maken, als kinderboeken het gevoel ondersteunen dat blanken superieur zijn en een voorrecht op heerschappij, eigendom en naam hebben."

Om kinderen een goede omgang met verschillende culturen bij te brengen, raadt zij ouders aan met hun kinderen te praten over racistische passages. "Bovendien kunnen ouders figuren in het boek donker kleuren of foto's van kinderen met een andere huidskleur bij een afbeelding plakken."


De goede kindertjes in het boek zijn blank...

'Post niet tijdig bezorgd in 1200 wijken'

Hoewel postbedrijf TNT ontkent dat er structurele problemen zijn met de kwaliteit van de postbezorging, is de post dit jaar in zeker twaalfhonderd wijken niet op tijd bezorgd. Dat beweert de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) maandag.

De grootste problemen doen zich voor in de Randstad. De belangrijkste oorzaken zijn 'miscommunicatie' en 'onderbezetting', meldt de stichting.

SMCO doet al meer dan een jaar onderzoek naar de kwaliteit van de postbezorging en de werkomstandigheden van het personeel bij TNT. Volgens de stichting is er bij TNT 'nog veel meer' aan de hand en is dit 'slechts het topje van de ijsberg'.

Er loopt al een onderzoek naar de bezorging van TNT Post, maakte de postwaakhond Opta begin deze maand bekend. Het onderzoek werd gestart na berichtgeving over bezorgproblemen. Post zou te laat worden bezorgd en op verkeerde adressen belanden. Ook SMCO trok al aan de bel bij de Opta.

De reorganisatie die het postbedrijf momenteel doorvoert zou de oorzaak zijn van de problemen met de bezorging. Hierdoor verliezen duizenden postbodes hun baan.

TNT liet in een reactie op de bekendmaking van de Opta weten dat de bezorging voldoet aan de wettelijke normen. De afgelopen vijf jaar werd van alle zakelijke en consumentenpost tussen de 96 en 97 procent de volgende dag op tijd bezorgd. "Er is dus geen sprake van een structureel kwaliteitsprobleem", aldus het postbedrijf. Jaarlijks bezorgt TNT in 7,8 miljoen wijken post.

Celstraf zwemleraar voor ontucht met pupil

Een zwemleraar is tot twaalf maanden cel veroordeeld waarvan acht maanden voorwaardelijk voor ontucht met een zwempupil in Arnhem. Het meisje was 12 jaar toen het misbruik in november 2005 begon. De zwemleraar heeft haar bijna twee jaar lang seksueel misbruikt. De man moet het slachtoffer 2800 euro schadevergoeding betalen.

Het Openbaar Ministerie had achttien maanden tegen de man geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk. Omdat de zaak al ouder is, heeft de man een groot deel van zijn straf voorwaardelijk gekregen.

De zwemleraar ontkent het meisje te hebben misbruikt, maar het OM acht hem op grond van getuigenverklaringen schuldig.

Onderzoek naar busongeluk Duitsland

Duitse aanklagers hebben maandag een onderzoek geopend naar een busongeluk dat zondag in Duitsland aan dertien mensen het leven kostte. Tientallen personen raakten bij het ongeluk gewond. De bus was onderweg naar huis vanuit Spanje en verongelukte op een snelweg in de buurt van Berlijn. Volgens de politie werd de bus door een invoegende auto opzij gedrukt, waarna de eerste een pijler van een viaduct ramde.

De 37-jarige bestuurster van een rode Mercedes die mogelijk het ongeluk heeft veroorzaakt, wordt verdacht van dood door schuld. "We nemen aan dat een fout van de bestuurster de oorzaak was van het ongeluk", aldus aanklager Ralf Roggenbuck

Zowel de Mercedes als de bus is in beslag genomen en volgens Roggenbuck kan met de moderne techniek precies worden bepaald hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het onderzoek gaat ongeveer twee weken in beslag nemen. De bestuurster van de Mercedes is zwaargewond geraakt en heeft nog geen getuigenverklaring kunnen afleggen, andere inzittenden van de auto hebben dat inmiddels wel gedaan.

De tientallen slachtoffers van het ongeluk werden maandag in het ziekenhuis bezocht door familieleden. Achttien personen zijn zwaargewond, terwijl twintig anderen lichtere verwondingen opliepen. De slachtoffers zijn ondergebracht in verschillende ziekenhuizen in de omgeving en werden daar bezocht door hun familieleden, die nog niet op de hoogte waren of hun naasten nog leefden.

Nog niet alle dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd en de politie hoopt dat de nabestaanden hierbij kunnen helpen.

'Brandcampagne' Vrom richt zich op studenten

Het ministerie van Vrom vindt dat studenten zich bewuster moeten zijn van de risico's van brand en hoe de kans op brand verkleind kan worden. Vrom is daarom de campagne ' Wat doe JIJ bij brand?' begonnen. Omdat studenten vaak in onveilige panden wonen, richt het ministerie zich op deze groep. De kans op een woningbrand is een op de duizend.

Eigen gedrag bepaalt volgens Vrom hoe brandveilig een pand is. Op de site watdoejijbijbrand.nl/studenten kunnen studenten komende maanden tips en informatie krijgen over hoe ze hun huis veiliger kunnen maken.

Het ministerie voert de studentencampagne samen met onder meer de Nederlandse Brandwondenstichting, de brandweer, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de studentenvakbond LSVb. De campagne loopt tot de nationale rookmelderdag op 29 oktober.

Blom fluit Sporting Braga - Shakhtar Donetsk

Kevin Blom is de scheidsrechter bij het Champions League-duel tussen Sporting Braga en Shakhtar Donetsk. Het duel morgen is voor Blom pas zijn tweede duel in het kampioenenbal. De 36-jarige Gouwenaar had twee jaar geleden de leiding over Glasgow Rangers - FBK Kaunas in de voorronde van het toernooi.

Blom wordt in het Portugese Braga geassisteerd door Arie Brink en Rob van de Ven. Reinold Wiedemeijer is de vierde official en Richard Liesveld en Tom van Sichem fungeren als vijfde en zesde scheidrechter die bij het strafschopgebied achter de achterlijn staan.

Traksel vertrekt naar Pegasus Sports

Wielrenner Bobbie Traksel zal volgend jaar uit gaan komen voor de ploeg Pegasus Sports. De Australische formatie hoopt op een ProTour-startplaats en heeft vooruitlopend hierop alvast twintig renners vastgelegd.

Traksel komt over van Vacansoleil. Volgend jaar krijgt de Nederlander onder meer Robert Hunter, Daryl Impey, Christian Knees, Robbie McEwen, Luke Roberts, Thomas Rohregger en Svein Tuft als teamgenoten. Ook de Brit Jeremy Hunt van Cervélo lijkt de overstap te maken naar Pegasus Sports. Deze naam zal nog voor volgend jaar vervangen gaan worden door een nieuwe naam.

Safina onderuit in Tokio

Dinara Safina is snel uitgeschakeld in Tokio. De Russische tennisster ging al in de eerste ronde onderuit. Safina verloor van Julia Görges uit Duitsland: 6-1, 5-7, 6-2.

Een andere oud-nummer een drong wel door tot de tweede ronde. Ana Ivanovic won met 6-3 en 6-3 van Alisa Kleybanova. De Servische treft nu Marion Bartoli. De Franse nummer elf van de plaatsingslijst won met tweemaal 6-4 van Yanina Wickmayer.

Agnieszka Radwanska staat als eerste tennisster in de derde ronde. De Poolse, als zesde geplaatst, kwam door een vrijstelling in de eerste ronde direct in de tweede ronde in actie. Daarin klopte ze de Wit-Russin Olga Govortsova: 6-2, 6-3.

'Uitspraak; 'geen gematigde islam' onjuist'

De uitspraak van PVV-voorman Geert Wilders 'er bestaat geen gematigde islam', is onjuist, onwaar en een poging om een hele bevolkingsgroep aan de hand van haar religieuze identiteit te bestempelen als extremistisch.

Dat schrijven negen religiewetenschappers en rechtsgeleerden in een open brief. De brief is gericht aan betrokkenen van het proces tegen Wilders, dat maandag 4 oktober begint.

De professoren, onder wie Fred Leemhuis (arabist en bekende Koranvertaler), Jan Michiel Otto (recht, sharia), Gerard Wiegers (religiestudies), Pieter Sjoerd van Koningsveld (islamologie), Ruud Peters (Arabische taal en cultuur) en Marlies ter Borg (Koran en Bijbel), schreven in februari een zelfde soort brief aan de rechtbank in Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz.

'Uitspraak'geen gematigde islam' onjuist'
'Uitspraak; 'geen gematigde islam' onjuist' (Foto: ANP)

Wurging doodsoorzaak jongen uit Sint Joost

Sectie op het stoffelijk overschot van de 11-jarige jongen uit Sint Joost in Limburg heeft uitgewezen dat het kind door wurging om het leven is gekomen. De 42-jarige vader had al eerder bekend dat hij zijn zoon om het leven heeft gebracht. De man wordt moord verweten.

De jongen werd 23 september dood in zijn woning aan de Plevitstraat aangetroffen. De 39-jarige moeder was niet thuis toen het slachtoffer werd gevonden.

De vader is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die besloot de man voor zeker veertien dagen vast te zetten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van de moord.

"Streep door naam Team Lotus"

De Maleisische autofabrikant Proton heeft een streep gezet door de plannen van Tony Fernandes om Lotus Racing volgend jaar om te dopen tot Team Lotus. Proton bezit de Lotus Groep en claimt derhalve dat de naamswijziging zonder overleg met het bedrijf niet plaats kan vinden.

Fernandes maakte afgelopen weekend in Singapore bekend dat vanaf volgend seizoen de naam Team Lotus gebruikt zal gaan worden nu er overeenstemming is bereikt met de rechtenhouder David Hunt en zijn bedrijf. Proton is echter de rechtenhouder van de naam Lotus en omdat Fernandes en het bedrijf ruzie hebben gaat de streep door de naam heen bij het Formule 1-team.

"Mijnheer Fernandes heeft Lotus Racing voor volgend jaar veranderd in Team Lotus. Mijnheer Fernandes heeft aangegeven dat hij de rechten heeft verkregen van een bedrijf dat ooit in handen was van David Hunt. De Lotus Groep gelooft dat deze rechten geen juridische basis hebben, iets wat mijnheer Fernandes wel degelijk wist toen hij ze verkreeg," verklaarde Proton.

"Proton zal Lotus steunen in diens missie om zijn naam te beschermen. Daar hoort bij dat mijnheer Fernandes, zijn bedrijven, of welke andere ongeauthoriseerde partij dan ook, niet meer gebruik kan maken van de naam Lotus in het seizoen 2011. We zullen het gebruik van die naam tegengaan en onze sponsoring van het Formule 1-team stopzetten."

"Om het simpel te zeggen: Groep Lotus is Lotus op alle fronten. Het feit dat het bedrijf van Fernandes 1 Malaysia Racing de Formule 1 is ingegaan met een overeenkomst met de Lotus Groep, betekent dat hij ook volledig op de hoogte is van van de rechten van de Lotus Groep."

Proton steunde het team dit jaar volop, maar mocht de sponsor wegvallen dan zal dit een grote klap betekenen voor de renstal van Fernandes. Hierdoor komt het voortbestaan van de renstal niet in gevaar, maar moeten de plannen wel bijgesteld worden.

Vluchtende brokkenmaker verraadt zichzelf

Een 20-jarige man uit Utrecht dacht zich zondagochtend op slinkse wijze uit de voeten te kunnen maken nadat hij op de Erasmusbrug in Rotterdam een verkeersongeval had veroorzaakt. Hij kwam bedrogen uit: nadat hij in een taxi was gestapt en tegenover de chauffeur zijn verhaal had gedaan, waarschuwde deze de politie.

De Utrechter reed zondagochtend met hoge snelheid over de Erasmusbrug en kwam daarbij op de verkeerde weghelft terecht. Daar botste hij frontaal op een tegemoetkomende auto. De drie inzittenden van deze auto raakten gewond. Een taxi kon de twee auto's niet ontwijken en reed achterop. Ook een geparkeerde auto werd geraakt.

De brokkenpiloot ging er vervolgens te voet vandoor. Later stapte hij in een taxi die hem naar Utrecht vervoerde. Onderweg vertelde hij de taxichauffeur wat er gebeurd was. De rechtgeaarde chauffeur belde de politie die de man aanhield.

Eigenaar Segway dood door Segway-ongeluk

De Britse eigenaar van het bedrijf Segway, de 62-jarige James (Jimi) Heselden, is met een Segway dodelijk verongelukt. Heselden stortte zondag met het elektrische voertuig op zijn landgoed in West-Yorkshire van een negen meter hoge klif naar beneden in de rivier de Wharfe. Later zondag werd zijn ontzielde lichaam gevonden.

Zakenman Heselden werd miljonair met de verkoop van door hem ontwikkelde apparatuur voor het leger. Vorig jaar december kocht hij Segway.


Segway-eigenaar Jimi Heselden (62) verongelukt met Segway (Foto: Novum)

President Kosovo treedt af

De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu heeft maandag zijn ontslag ingediend, nadat het Constitutionele Hof had bepaald dat hij de grondwet heeft geschonden door gelijktijdig president en voorzitter van zijn eigen politieke partij te zijn.

Sejdiu zei dat hij besloot ontslag te nemen 'uit respect voor de instituties en de beslissingen die zij nemen'. Hij zei niet het gevoel te hebben dat hij de grondwet heeft geschonden, maar dat de rechtbank hier 'anders over dacht'.

Sejdiu is het hoofd van de Democratische Liga van Kosovo, de partij van wijlen ex-president Ibrahim Rugova. De uitspraak komt op een moment dat er in de partij een machtsstrijd gaande is. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Kosovo.

Sneijder voetbalde tot 's nachts op straat

Wesley Sneijder voetbalde als jongetje op straat tot het nacht was. "Als ik niet hoefde te trainen, was ik op straat", vertelt de middenvelder van Internazionale en Oranje aan Champions, het officiële tijdschrift van de Champions League. In zijn straat stond een voetbalkooi waar Sneijder speelde. "Daar word je snel en hard van. Ajax moedigde alles wat goed voor je techniek was aan."

De Utrechtse wijk Ondiep waar hij opgroeide omschrijft hij als geen echt getto. "Het was wel een gek leven. Er werd gevochten en alles. Het was een moeilijk leven en de politie kwam iedere dag, maar je moest overleven." Toch relativeert Sneijder het gevaar in de wijk. "Het was niet eng. Er waren geen pistolen en zo, maar het kwam in de buurt."

Sneijder was al vroeg overtuigd van eigen kunnen. Toen hij als twaalfjarige bij de Engelse les niet oplette, waarschuwde zijn lerares hem dat school belangrijk was om een goede baan te vinden. "Ik weet precies wat ik ga doen, ik word voetballer", antwoordde Sneijder. Op het veld is de middenvelder ook altijd dominant geweest. "Voor mij gaat het erom medespelers te helpen, niet om arrogant te zijn."

Boetes geëist in discriminatiezaak AH to go

Tegen vier medewerkers van AH to go-winkels in Amsterdam en Den Haag zijn maandag boetes geëist van 1250 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. Ze maakten zich volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag schuldig aan discriminatie door aan te geven geen Marokkaanse medewerkers te willen.

Het gaat om drie managers van filialen van de Albert Heijn-winkels op NS-stations en een medewerker personeelszaken van Servex, een dochteronderneming van de NS die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid. In een interne mail over de noodzaak van nieuwe medewerkers stond vorig jaar 'Dringend! Geen Marokkanen'.

Eerder boog de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) zich al over de zaak. Die stelde vast dat er inderdaad werd gediscrimineerd op ras, maar ook op leeftijd. Er werden namelijk ook medewerkers boven een bepaalde leeftijd geweigerd. De leeftijdsdiscriminatie speelt geen rol in de zaak van het OM. De CGB spreekt alleen een oordeel uit, maar legt geen straffen op.

De commissie was overigens te spreken over de maatregelen die inmiddels bij AH to go zijn genomen. Zo zijn de betrokkenen intern berispt en moesten ze op een verplichte cursus over diversiteit en normen en waarden.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.


AH to go (Foto: Novum)

Parijs' station ontruimd na bommelding

De politie in Parijs heeft maandag tijdelijk het treinstation Saint-Lazare nabij de Opéra ontruimd na een bommelding. Tijdens een zoekactie door bomruimers werden echter geen explosieven gevonden.

De Franse autoriteiten hebben het dreigingsniveau van een terroristische aanslag de laatste tijd verhoogd. Vermoed wordt dat Al-Qaida in Noord-Afrika een aanslag wil plegen op een plek waar veel mensen zijn.

Op 14 september werden de Eiffeltoren en het nabijgelegen Champs de Mars ook ontruimd na een bommelding.

De Franse Senaat stemde eerde deze maand voor een verbod op gezichtsbedekkende sluiers, een kwestie die dreigementen ontlokte van Al-Qaida in Noord-Afrika.

Jersey Shore-ster in opspraak om game

Een game voor de iPhone kan voor problemen zorgen voor de Italiaans-Amerikaanse realityster Mike Sorrentino. Een Amerikaanse vrouw overweegt gerechtelijke stappen nadat zij in een spel van de Jersey Shore-ster is bestempeld tot 'granaat', ofwel een onaantrekkelijke vrouw.

Enkele dames waren gefotografeerd in een club, maar wisten niet dat ze officiële 'granaten' zouden worden in een spel. Dat schrijft de Amerikaanse website Radar Online. Een van de gefotografeerde dames vindt het verschrikkelijk dat ze tot 'granaat' is gebombardeerd en overweegt een procedure.

In het spel The Situation, naar de bijnaam van Sorrentino in de MTV-serie Jersey Shore, moet de speler Sorrentino helpen om 'granaten' te ontwijken. De applicatie van Mike Sorrentino is voor 3,99 euro te verkrijgen en prijkt in de Amerikaanse lijst van de meest populaire downloads.

De Bakker naar tweede ronde Bangkok

Tennisser Thiemo de Bakker heeft met speels gemak de tweede ronde van het ATP-toernooi in Bangkok bereikt. De als zesde geplaatste Westlander klopte Marc López uit Spanje met 7-5 en 6-0.

In de Thaise hoofdstad had de Nederlandse nummer 47 van de wereldranglijst wat opstartproblemen. López profiteerde en pakte de eerste break. Bij een 5-2 stand serveerde de Spanjaard voor de eerste set, maar toen kwam De Bakker op stoom. De Nederlander brak terug en won ook de volgende tien games.

In de tweede ronde treft De Bakker Daniel Brands. De Duitser was in zijn eersterondepartij Ilya Marchenko uit Oekraïne met 6-3 en 6-4 de baas.

Cavendish stelt WK-verwachting bij

Mark Cavendish wordt betiteld als één van de kanshebbers voor de eindzege tijdens het WK wielrennen, dat in oktober in Australië wordt gehouden. De renner van Team HTC-Columbia heeft het parcours inmiddels verkend en stelde zijn verwachtingen daarna bij naar beneden.

Cavendish reed afgelopen weekend voor het eerst over de bergen van Geelong. "Tot nu toe had ik de omloop nog niet met mijn eigen ogen gezien. Ik liet me enkele algemene details influisteren. Op basis daarvan achtte ik de regenboogtrui haalbaar. Nu ik er zelf ben geweest, moet ik mijn oordeel herzien. Dit wordt mogelijk iets te zwaar voor mij", aldus de renner.

Voorafgaand aan de vlucht naar Australië was Cavendish positiever over zijn kansen. "Ik kan daar winnen", liet hij strijdlustig weten. Het terrein Down Under lijkt echter iets te veel heuvels te bevatten, waardoor de kans op een massasprint kan slinken.

Chadli: "Van der Wiel heeft niks kunnen doen"

Het is al vaak gezegd, maar dat maakt het niet minder knap. De 21-jarige Nacer Chadli speelde een paar maanden geleden nog in de Jupiler League en nu draait hij gemakkelijk mee in de top van de Eredivisie.

De vergelijking met Dries Mertens is snel getrokken. Ook Mertens verhuisde van AGOVV Apeldoorn naar een Eredivisie-ploeg en rendeerde direct. Chadli werd langzamer gebracht dan zijn Belgische vriend, maar tegen Ajax stond hij in de basis en speelde hij tegen Gregory van der Wiel.

Het was waarschijnlijk de eerste wedstrijd dit seizoen dat de rechtsback de achterlijn van de tegenstander niet haalde. Waarom niet? Omdat Chadli als een bezetene mee terug rende als Van der Wiel aanstalten maakte om naar voren te gaan. "Dat was voor mij heel belangrijk", erkende Chadli na afloop in een dialoog met Goal.com. "Hij heeft niks kunnen doen. Ikzelf moest meer gevaar stichten, maar ik denk dat het een positieve wedstrijd was voor mij."

Toch was Van der Wiel de Belg eenmaal goed kwijt. Halverwege de tweede helft kon Chadli vrij voor Stekelenburg inkoppen. Hij faalde. "Rosales gaf een goede voorzet bij de tweede paal. Ik kopte de bal naar beneden, maar de doelman pakte de bal goed. Eigenlijk had ik naar de andere hoek moeten koppen, maar als er een andere keeper had gestaan was het een doelpunt."

Gevraagd naar zijn aanpassing in de Eredivisie zegt Chadli weinig problemen te hebben. "Ik zit lekker in mijn vel. Het verschil qua tempo en handelingssnelheid is groot. Het gaat om details." Tegen Van der Wiel liet Chadli in ieder geval zien het niveau aan te kunnen. Zei Van der Wiel na afloop nog wat tegen zijn tegenstander? Glimlachend: "Nee, hij gaf me gewoon een hand."

Aanhoudingen in zaak lijk Amsterdam-Noord

Arrestatieteams hebben afgelopen weekend twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een man in Amsterdam-Noord. Het slachtoffer werd donderdag gevonden en is een 40-jarige man die al een tijdje werd vermist. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt de politie maandag.

De politie wil in het belang van het onderzoek niets kwijt over de doodsoorzaak en over de verdenkingen tegen de verdachten. Het gaat om mannen van 26 en 32 jaar die in hun woningen in Den Haag en Gemert werden opgepakt.

De vermissing van het slachtoffer werd onlangs bij toeval duidelijk toen zijn woning in verband met een huurschuld werd ontruimd. De man leidde een teruggetrokken bestaan en had volgens de politie een alcoholprobleem. Na tips werd in een groenstrook aan de Beemsterstraat het lichaam van de man gevonden.

Renault F1 hoopt op goede eindsprint

Renault F1 gaat in de laatste races van het seizoen proberen concurrent Mercedes GP voorbij te streven in de strijd om de wereldtitel bij de constructeurs. Op de kalender staan nog vier races en het verschil tussen beide ploegen bedraagt momenteel 35 punten.

Robert Kubica haalde gisteren weer een aantal punten voor het team binnen, nadat hij na een ongeplande pitstop toch als zevende over de finish reed. Toch is teambaas Eric Boullier verre van gelukkig. "Wat Robert deed was uiteraard geweldig en schitterend om te zien, maar het was natuurlijk geen goed weekend voor ons", liet hij aan Autosport weten.

"Het resultaat viel tegen en we hebben ook nog eens punten verloren ten opzichte van Mercedes. We waren bovendien ook aanzienlijk minder snel dan we van tevoren verwacht hadden."


Toch houdt men er bij Renault F1 vooralsnog de moed in. "We mogen niet te optimistisch zijn, maar de volgende vier circuits passen als het goed is beter bij onze auto. Er is op die banen namelijk minder downforce nodig en onze bolide doet het - zoals bijvoorbeeld in Spa te zien was - zeer goed in een dergelijke afstelling."

Mocht Renault F1 het voor elkaar krijgen om een eindsprint in te zetten, dan acht Boullier het niet onmogelijk om Mercedes GP in de strijd om de constructeurstitel voorbij te streven. "Ik denk dat het kan", liet hij voorzichtig weten. Daarnaast legde hij de nadruk op twee belangrijke zaken. "Foutloze weekenden, en een beetje geluk."

Man mishandelt ex-vriendin met kettingslot

Een 23-jarige man uit Goirle heeft zondagavond zijn ex-vriendin uit Riel mishandeld met een kettingslot. De man werd op verdenking van zware mishandeling ingesloten op het politiebureau.

De twee kregen ruzie bij een uitgaansgelegenheid in Goirle, waarbij de man de 20-jarige vrouw op de grond gooide en schopte. Vervolgens reed hij met zijn auto over haar voeten, waaraan ze volgens de politie geen noemenswaardige verwondingen overhield.

Toen ze elkaar later die avond weer troffen, sloeg de Goirlenaar zijn ex-vriendin met een kettingslot. Het slachtoffer liep daardoor over haar hele lichaam kneuzingen op.

'De Zeeuw start opnieuw op de bank'

Demy de Zeeuw kan morgen weer niet op een basisplaats rekenen. De Ajacied neemt het dan, in het kader van de Champions League, met zijn ploeg op tegen AC Milan. Martin Jol, trainer van de Amsterdammers, houdt vertrouwen in het duo Eyong Enoh en Rasmus Lindgren.

Jol houdt vast aan Enoh en Lindgren, omdat Mounir el Hamdaoui en Luis Suárez niet of nauwelijks mee verdedigen. Toch is vooral de keuze van de Zweed opvallend.

Afgelopen weekend, in het duel tussen FC Twente en Ajax (2-2), startte Lindgren ook in de basis. Zijn directe tegenstander, Theo Janssen, wist het doel echter twee keer te vinden.Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; Lindgren, De Jong, Enoh; Suárez, El Hamdaoui en Emanuelson

Lampard mist CL-duel met Olympique Marseille

Chelsea speelt morgen in het kader van de Champions League tegen Olympique Marseille, maar zal dat zonder Frank Lampard moeten doen. De middenvelder van The Blues heeft nog te veel last van de gevolgen van een heriaoperatie, die eind augustus werd uitgevoerd.

"Hij mist in ieder geval de wedstrijd van dinsdag tegen Marseille en de wedstrijd komend weekend tegen Arsenal," liet Carlo Ancelotti, trainer van Chelsea, vandaag weten. Daarnaast zou de Engelse speler ook het EK-kwalificatieduel tegen Montenegro mogelijk moeten missen. "Als hij niet met Chelsea mee kan doen, lijkt het me onwaarschijnlijk dat hij wel met Engeland meespeelt."

Naast Lampard zullen ook Salomon Kalou en Yossi Benayoun morgen niet tegen Olympique Marseille meespelen.

Recherche zoekt getuigen schietincident

De recherche is op zoek naar getuigen van een schietincident in de Willem van Cleeflaan in Zoetermeer, afgelopen zaterdag. Het incident, waarbij geen gewonden vielen, vond rond 06.30 uur plaats. Twee ruiten raakten beschadigd.

Een flatbewoonster werd 's ochtends rond 06.30 uur wakker vanwege een knal. Toen ze daarna op onderzoek uit ging maar niks bijzonders ontdekte, is ze weer gaan slapen. Later op de dag zag ze dat er een kogelgat in een van de ruiten naast de voordeur zat.

Toen de politie in de flat was om aangifte op te nemen, meldde zich een tweede flatbewoner die ook een gat in een van de ramen had.

Vertonghen gelooft in kansen Ajax

Jan Vertonghen denkt dat Ajax morgenavond een goede kans heeft om in de Champions League van AC Milan te kunnen winnen. De Amsterdammers werkten voor het thuisduel vandaag een laatste training af voor het thuisduel en de Belg hield er een goed gevoel aan over.

Voor Vertonghen is het zijn debuut in de Champions League omdat hij er vanwege een schorsing tegen Real Madrid niet bij was. "Daar ging het helaas niet goed. Maar we weten ook dat we beter kunnen. AC Milan is misschien wel net zo goed als Real Madrid. Maar wij kunnen voor eigen publiek van die ploeg winnen."

Klien: "Singapore-optreden was eenmalig"

Christian Klien mocht afgelopen weekend de Grand Prix van Singapore rijden als vervanger van de zieke Sakon Yamamoto. De Oostenrijker haalde met de Hispania Racing de finish niet en benadrukte dat het slechts een eenmalig optreden van hem was.

HRT verving eerder dit jaar Karun Chandhok door Yamamoto en een aantal volgers verwachtten dat nu de beter gesponsorde Klien het seizoen af mag maken bij HRT, maar dit is niet het geval. "Singapore was eenmalig, voor de rest ligt het niet in mijn handen. Het was leuk om me weer een racecoureur te voelen en ik hoop dat ik indruk heb gemaakt dit weekend," zei de Oostenrijker die ook commentaar had op de HRT. "Hij gedraagt zich als een rally-auto. Misschien moet ik Kimi Räikkönen maar eens om advies vragen."

[Gerucht] 3DS 11 november te koop in Japan

De Duitse krant BILD beweert dat de Nintendo 3DS 11 november te koop zal zijn in Japan voor een omgerekende prijs van zo’n 200 euro. Nintendo heeft dit nog niet bevestigd, maar heeft wel gemeld dat ze hier 29 september uitsluitsel over zullen geven.

Het bericht liet verder ook weten dat de 3DS in de lente in Europa zou gaan verschijnen samen met Mario Kart 3DS, Professor Layton en The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. Ook externe ontwikkelaars hebben hints gegeven die doen vermoeden dat de 3DS inderdaad eind november zijn opwachting maakt in het land van de rijzende zon.

We zullen nog even tot woensdag wachten voor de bevestiging, maar het is niet onwaarschijnlijk dat er een grote kern van waarheid in deze geruchten zit. Naast de release datum zal Nintendo woensdag ook de prijs bekend maken.

Deel centrum Zevenaar afgezet om grote brand

Een groot deel van het centrum van het Gelderse Zevenaar is maandagmiddag afgezet vanwege een grote brand in een Chinees restaurant. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar een aangrenzende pizzeria en een slagerij. Door de brand is er veel rookontwikkeling. Niemand raakte gewond.

De brand was rond 13.15 uur nog niet onder controle. Het pand kan volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd. Rond 11.45 uur kwam de melding van de brand binnen. De brandweer moest twee mensen, die in het pand waren toen de brand uitbrak, evacueren.

De brandweer had aanvankelijk moeite om genoeg bluswater in de binnenstad van Zevenaar te krijgen. Dit euvel is inmiddels verholpen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 19-09 tot en met 25-09-2010.

Wat in Engeland lukt, lukt in Nederland niet want F1 2010 komt hier binnen op plaats zeven en laat Halo: Reach op zijn plekje op één staan. Daarnaast komt Sports Champions voor de PS-Move binnen op plek vier.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 Xbox 360
Halo: Reach
1
2
2 PS3
Mafia II
2
4
3 Wii
Super Mario Galaxy 2 6 16
4 PS3
Sports Champions
NIEUW 1
5 PC
Starcraft II: Wings of Liberty 5 9
6 Wii
New Super Mario Bros  8 43
7 PS3
F1 2010
NIEUW
1
8 Xbox 360
Mafia II 3
4
9 PS3
CoD: MW2
7 25
10 Wii
Wii Fit Plus
9 7
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

China blijft bij eenkindbeleid

China blijft de komende tien jaar doorgaan met het toestaan van slechts een kind per gezin. Dat hebben de Chinese staatsmedia maandag gemeld. Beijing zet het eenkindbeleid voort ondanks de problematische gevolgen ervan, zoals te weinig vrouwen en een snel ouder wordende bevolking.

China heeft de snelst groeiende bevolking ter wereld en zegt dat door het dertig jaar geleden ingevoerde eenkindbeleid vierhonderd miljoen geboortes zijn voorkomen. Bovendien zou het beleid ervoor hebben gezorgd dat de armoede is afgenomen omdat er vrijwel geen grote gezinnen meer zijn.

Chinese media, deskundigen en gewone burgers speculeerden de afgelopen tijd dat de regering het eenkindbeleid snel zou versoepelen en meer mensen zou toestaan twee kinderen te krijgen. Zaterdag voorspelde een ambtenaar die gaat over de gezinsplanning in de provincie Guangdong dat zijn provincie in 2015 mogelijk de beperkingen zou versoepelen en in 2030 misschien zelfs zou schrappen.

Maandag zei het hoofd van de Nationale Commissie voor de Bevolking en Gezinsplanning Li Bin echter dat er geen plannen zijn om het beleid te veranderen. "We blijven de komende tien jaar bij het eenkindbeleid", aldus Li.

De strikte regels voor gezinsplanning, die echtparen op het platteland toestaan twee kinderen te krijgen en koppels in steden één, hebben geleid tot een beperking van de bevolkingsgroei van China. Door het beleid zijn echter ook veel problemen ontstaan. De bevolking wordt gemiddeld steeds ouder en volgens demografen wordt het lastiger om de ouderen te onderhouden, omdat de hoeveelheid jonge arbeidskrachten de komende jaren afneemt.

Het beleid heeft tevens geleid tot een scheve verhouding tussen de seksen. Chinese gezinnen met een sterke voorkeur voor een zoon gaan soms over tot abortus van meisjesfoetussen. Hierdoor is de verhouding tussen het aantal jongetjes en meisjes dat wordt geboren scheefgegroeid. Demografen maken zich zorgen dat het voor mannen steeds moeilijker wordt een vrouw te vinden en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor een toename van de smokkel van vrouwen en meisjes.

De man-vrouwverhouding bij de geboorte is in China ongeveer 119 mannen tegenover honderd vrouwen. In sommige gebieden is deze verhouding zelfs 130 mannen tegenover honderd vrouwen. Ter vergelijking: in geïndustrialiseerde landen is de verhouding 107 mannen tegenover 100 vrouwen.

'Oh Oh Cherso's Barbie krijgt pak slaag'

Barbie uit Oh Oh Cherso zou eind vorige week in elkaar zijn geslagen. De 21-jarige Haagse, die werd geboren als Samantha de Jong, heeft volgens entertainmentwebsite Showbiznewz op de boulevard van Scheveningen enkele rake klappen gekregen.

Barbie zou afgelopen vrijdag in Scheveningen een paar Amsterdammers tegen het lijf zijn gelopen. De hoofdstedelingen waren blijkbaar niet blij met de anti-Amsterdamse uitspraken die de blondine deed in het tv-programma en zetten haar dat betaald. Volgens bronnen werd Barbie direct naar een ziekenhuis gebracht om zich te laten behandelen aan haar verwondingen.

Volgens een woordvoerder van RTL is er niks mis is met de Oh Oh Cherso-ster en lijkt het verhaal uit de lucht gegrepen. De zender meldt dat op basis van een goed ingelichte bron. De politie wil niks kwijt over de zaak. "Wij doen nooit mededelingen over de identiteit van mensen. Daarvoor moet je bij Barbie zelf zijn."

Barbie is een van de acht Haagse jongeren die in RTL's Oh Oh Cherso worden gevolgd tijdens een wilde vakantie op Kreta. Het programma is, met ruim een miljoen kijkers per aflevering, een onverwacht tv-succes.

'Oh Oh Cherso's Barbie krijgt pak slaag' (foto: Novum)

Politie rukt uit voor speelgoedgranaat

Een speelgoedgranaat op het strand bij Monster heeft wandelaars zondag flink aan het schrikken gemaakt. Zij zagen het plastic speeltje aan voor een echte handgranaat. Dat meldt de politie Haaglanden.

Gewaarschuwde agenten namen het zekere voor het onzekere en lieten specialisten komen om het vijf centimeter lange voorwerp te onderzoeken. Die constateerden dat het slechts een onschuldig stuk speelgoed betrof. Ontmanteling van de 'granaat' was dus niet nodig.

Verbrugghe verlaat Quick-Step voor BMC

Rik Verbrugghe gaat volgend seizoen als ploegleider aan de slag bij BMC. Dat maakte de Amerikaanse ploeg bekend op de website. De Belgische oud-coureur maakte afgelopen weekend al bekend Quick Step te gaan verlaten. "BMC heeft een mooie toekomst voor zich met zowel jonge als ervaren rijders", legt de 36-jarige Verbrugghe zijn keuze uit.

"Ze hebben ook een modern programma, iets wat heel belangrijk is om een productief team in de toekomst te worden", vervolgt Verbrugghe, die de afgelopen twee jaar ploegleider was van Quick-Step.

Voorzitter Jim Ochowicz is in zijn nopjes met de komst van Verbrugghe. "Hij was nog niet zo lang geleden zelf actief als wielrenner en heeft bovendien ook al ervaring met het begeleiden van een Protour-team. Die combinatie past goed bij onze ambitie om wat op te bouwen."

Verbrugghe stopte in 2008 na dertien seizoenen met wielrennen. In 2001 kende hij zijn grootste successen met winst van de Waalse Pijl en etappezeges in de Ronde van Italië en de Tour de France.

Deze week nieuw contract voor Van Gaal

Louis van Gaal zal deze week een handtekening onder een contract zetten dat het tot medio 2012 aan Bayern München verbindt. De oefenmeester heeft in Zuid-Duitsland een aflopende verbindtenis, maar Der Rekordmeister wil graag verder met de Nederlander.

Bayern kent dit jaar de slechtste competitiestart sinds 33 jaar, maar daar wordt niet Van Gaal maar de spelersgroep voor verantwoordelijk gehouden. "We hebben de spelers specifiek gevraagd om meer inzet. Met name onze internationals moeten nu opstaan. Met onze trainer heeft het niets te maken. Hij verricht hier superwerk," zei Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge in Bild.

"We veranderen niet van mening na een slechte wedstrijd of een nederlaag. We zullen nog deze week het contract met trainer Louis van Gaal verlengen. Daarmee willen we duidelijk aangeven hoe belangrijk hij voor ons is. De handtekeningen worden deze week gezet onder een nieuw, eenjarig contract tot medio 2012."

Meningsverschil democratischer PVV

Tweede Kamerlid Hero Brinkman van de PVV en zijn fractiegenoot Martin Bosma verschillen van mening over een democratischer partij. Bosma heeft afgelopende dagen in verschillende interviews duidelijk gemaakt niets te zien in het pleidooi van Brinkman om een ledenstructuur in te voeren bij de PVV.

Brinkman zei maandag dat hij Bosma daarop heeft aangesproken, omdat hij 'voor zijn beurt heeft gesproken'. De oud-politieman stelt dat is afgesproken het onderwerp pas na de onderhandelingen over een nieuw kabinet te behandelen binnen de PVV.

Dat zal Brinkman dinsdag tijdens het fractieberaad nog eens aan de orde stellen. "Ik ben ervan overtuigd dat dan weer de neuzen dezelfde kant opstaan", zei hij. "We zijn volwassen mensen en politici. Je bent het niet altijd eens en dat hoeft ook niet. Maar aan afspraken moet iedereen zich houden."

Verhagen: iedere dag telt

"Iedere dag is belangrijk." Dat zei fractieleider Maxime Verhagen (CDA) maandag voorafgaand aan wat in politiek Den Haag wordt gezien als een cruciale week in de onderhandelingen over een rechts kabinet.

Verschillende waarnemers aan het Binnenhof verwachten dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Verhagen het deze week eens worden over een rechts minderheidskabinet van CDA en VVD dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Het drietal kwam maandag rond het middaguur bijeen om de onderhandelingen te hervatten. Zij zitten de rest van de dag aan tafel bij informateur Ivo Opstelten (VVD). Zijn woordvoerder meldde eerder op de dag dat ook 's avonds zal worden onderhandeld.

Naar verluidt heeft het Centraal Planbureau inmiddels alle plannen doorgerekend en is het aan Rutte, Verhagen en Wilders om nu op basis van deze berekeningen definitieve besluiten te nemen over hoe zij de komende vier jaar achttien miljard euro willen bezuinigen.

De uitkomst hiervan wordt vervolgens opgetekend in het regeer- en gedoogakkoord, waarmee VVD, CDA en PVV hun politieke samenwerking bezegelen. Dat wordt daarna ook openbaar gemaakt.

Verhagen hield zich voor aanvang van de onderhandelingen op de vlakte. "Tijdens de formatie is iedere dag van belang", antwoordde hij journalisten die vroegen of een cruciale fase is aangebroken. Rutte onthield zich van commentaar.

Voor het CDA lijkt haast geboden. Als er begin deze week een regeer- en gedoogakkoord ligt, kan nog deze zaterdag een congres worden georganiseerd waarbij de leden zich moeten uitspreken over het bereikte resultaat. Duurt het een paar dagen langer, dan wordt het congres een week verschoven.

Hoe eerder de ledenraadpleging wordt gehouden, hoe beter. Binnen het CDA buitelen de critici die tegen samenwerking met de PVV zijn over elkaar heen. Het onderhandelingsresultaat mag daarom niet al te lang boven de markt blijven hangen, luidt de redenering.

Kom op bezoek bij Barbe à Papa deel 3

Op zo'n drie kilometer van de finish wordt het druk. Heel druk. We puffen centimeter voor centimeter naar boven. Filerijden op een helling, daar word ik chagrijnig van. Dan heb ik het humeur van Will E. Coyote als hij in de supermarkt te horen krijgt dat er weer geen renkoekoekfilet is binnengekomen. Links en rechts staan auto's en campers gevaarlijk langs de afgrond geparkeerd. Eén duwtje en de auto’s liggen in een miljoen stukjes verspreid over de wijnvelden zo’n 500 meter lager. Komt de Tour de France hier?

Stephen Fry in Sherlock Holmes 2

Stephen Fry gaat de grote broer van Sherlock Holmes spelen. De Engelse acteur neemt in Sherlock Holmes 2 de rol van Mycroft Holmes op zich. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Mycroft Holmes komt in vier verhalen van Sherlock Holmes voor en wordt gepresenteerd als iemand die nog slimmer en oplettender is dan de zeven jaar jongere Sherlock. Vanwege zijn luiheid en totale gebrek aan ambitie schopt hij het echter zelf nooit tot detective.

In het officieel nog titelloze vervolg op de film Sherlock Holmes uit 2009 keren Robert Downey Jr. en Jude Law terug als Sherlock Holmes en zijn kompaan Dr. Watson. Actrice Noomi Rapace, bekend van de Zweedse Millennium-films, staat ook op de titelrol hoewel haar rol nog niet bekend is. Sherlock Holmes 2, net als het eerste deel geregisseerd door Guy Ritchie, staat gepland voor 2011.


Stephen Fry (Foto: Novum)

Politieke crisis dreigt in Roemenië

In Roemenië dreigt een politieke crisis als gevolg van de stringente bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft getroffen om het gapende begrotingstekort terug te dringen. Minister van binnenlandse zaken Vasile Blaga heeft maandag zijn ontslag ingediend en de oppositie vindt dat premier Emil Bloc ook moet opstappen.

Blaga zei de handdoek in de ring te gooien omdat hij zich onteerd voelt door het protest van de Roemeense politie, die vrijdag massaal en demonstratief in het geweer kwam tegen een salarisverlaging van 25 procent. Blaga noemde het protest van de politiemensen illegaal en zei dat ze kennelijk 'hun ambtseed vergeten zijn'.

Vrijdag trokken rond de zesduizend politiemensen in optocht naar het presidentieel paleis. Zij gooiden met eieren en schreeuwden: 'kom eruit, ellendige hond'. Blaga is een naaste bondgenoot van president Traian Basescu. Hij zei zijn ontslag te zien als een 'erezaak'.

Gesloten achtbaan Efteling weer open

De achtbaan Joris en de Draak in de Efteling gaat maandag weer open. Zondag werd de attractie gesloten omdat de vuurspuwende draak, waar de achtbaan omheen draait, vloeistof lekte die wordt gebruikt om het beest te laten bewegen.

Een woordvoerder van de Efteling zei zondag al dat er geen gevaar was voor de bezoekers. Er lekte een kleine hoeveelheid vloeistof, maar de achtbaan werd uit voorzorg gesloten.

De negen meter hoge draak wordt maandag gerepareerd en staat daarom stil. De achtbaan is wel weer in bedrijf.

Masturberende naakte marathonloper aangehouden

Een 38-jarige naakte Leidse marathonloper is zondag om 16.45 uur op de Oostvlietweg in Leidschendam aangehouden omdat hij onzedelijke handelingen verrichtte. Het was de politie opgevallen dat de man geen kleding droeg, maar de hardloper werd pas gearresteerd toen hij tijdens een tussenstop in het openbaar masturbeerde.

De atleet vertelde de politie in de veronderstelling te zijn dat hij in een naaktrecreatiegebied liep. Tegen de schennispleger is proces-verbaal opgemaakt.

Sijsling stijgt naar hoogste positie ooit

Tennisser Igor Sijsling heeft zijn goede prestaties bij het ATP-toernooi van Metz bekroond zien worden met een flinke stijging op de wereldranglijst. De 23-jarige Amsterdammer steeg met elf posities naar 148, zijn hoogste ranking ooit. Hij bereikte in Frankrijk de tweede ronde.

Thiemo de Bakker blijft de beste Nederlander. De Westlander kwam afgelopen week niet in actie en zakte een positie naar de 47e stek. De tweede Nederlander binnen de top honderd is Robin Haase, die zich ten opzichte van vorige week handhaafde op plaats zeventig. Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel zakten beiden een plek naar respectievelijk de 126e en 153e stek.

Voor de Nederlandse vrouwen is een plek bij de beste honderd nog ver uit zicht. Michaëlla Krajicek steeg twee plaatsen naar de 134e positie. Arantxa Rus blijft ondanks haar daling van twee plaatsen op de 124e stek de beste Nederlandse.

Ferrari wil topvorm behouden

Ferrari is met Fernando Alonso na de zege in de Grand Prix van Singapore weer helemaal terug in de titelstrijd in de Formule 1. Het Italiaanse team wil de goede vorm vasthouden om zo in ieder geval de titel bij de coureurs in de wacht te slepen.

Alonso won zowel in Italië als in Singapore en staat nu in het kampioenschap tweede op elf punten van leider Mark Webber. Teambaas Stefano Domenicali wil dat het team in de resterende races, te beginnen in Japan, het hoofd koel houdt en tot het uiterste gaat. "Ik kijk uit naar Japan waar we weer een zeer goede auto, zeer goed voorbereide coureurs en team nodig hebben, omdat je bij een fout het duur zult gaan betalen."

Afgelopen weekend was de verwachting dat Red Bull zou domineren op het Marina Bay-circuit, maar het was verrassend Alonso die er met de poleposition en gisteren met de zege vandoor ging. Echter heeft de Spanjaard één nadeel ten opzichte van zijn concurrenten, want hij heeft alle acht nieuwe motoren dit seizoen al gebruikt. Hij mag nog wel een gebruikte krachtbron inzetten, maar moet in de resterende vier races hier wel rekening mee houden, terwijl ook de versnellingsbak bij de Ferrari een achilleshiel zou kunnen zijn, getuige de problemen van Massa in de kwalificatie op zaterdag.

"Wat we nu moeten doen is met beide benen op de grond blijven staan en rustig blijven. We weten wanneer we wat fouten gemaakt hebben en wanneer anderen beter dan ons waren, dat hoort erbij. Het belangrijkste is dat je een duidelijk doel hebt en nooit opgeeft. Dat is precies wat we nu doen," vervolgde Domenicali.

"De situatie in het kampioenschap is nu heel open en in Japan verwacht ik weer een sterk McLaren. Red Bull is sowieso al erg sterk, dus het zal erg lastig worden. In Japan moeten we defensief zijn en van Korea weet ik niets. We moeten eerst de baan zien, want in de simulaties kun je met de geblazen diffuser rijden, terwijl dit in het echt anders kan zijn. Brazilië ligt ons wel, terwijl Abu Dhabi niet perfect voor ons is. We zien wel hoe we er dan in het kampioenschap voor staan."

Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer

Colombia heeft de Nederlandse autoriteiten vrijdag gevraagd om de vingerafdrukken en gebitsgegevens van Tanja Nijmeijer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag een bericht daarover in de Twentsche Courant Tubantia bevestigd.

De Colombiaanse overheid heeft contact gezocht met Nederland, omdat een van de FARC-strijders die is omgekomen bij het bombardement van een kamp van de guerrillabeweging nog niet is geïdentificeerd. Nijmeijer strijdt aan de zijde van de rebellenbeweging FARC. Zij is mogelijk om het leven gekomen bij een militaire actie van het Colombiaanse leger.

De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn geïdentificeerd. Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat Nijmeijer daarbij is, aldus de zegsman. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie, doen volgens hem veel tegenstrijdige berichten de ronde. Het ministerie kan hier maandag nog steeds geen uitsluitsel over geven.

Bij het offensief tegen de FARC werden de militaire leider van de guerrillastrijders, Mono Jojoy, en circa twintig andere rebellen gedood. Het Colombiaanse weekblad Semana en de journalist Juan Manuel Ruiz, die in het gebied is en als eerste de dood van Mono Jojoy meldde, berichtten dat Nijmeijer bij de commandant was toen het kampement werd aangevallen. Het is onzeker of zij wist te ontsnappen, aldus Ruiz.

Nijmeijer vecht mee met de FARC. Dat werd bekend toen in de nazomer van 2007 haar dagboek werd gevonden na een bombardement van het Colombiaanse leger op het kampement waar ze was.

Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer
Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer (Foto: ANP)

'Arbeidsgehandicapte moet uitkering verdienen'

De sociale diensten willen dat mensen met een arbeidshandicap zelf een groot deel van hun uitkering gaan verdienen. Dat kan jaarlijks één tot drie miljard euro opleveren, stelt de branchevereniging Divosa maandag.

In het voorstel moeten arbeidsgehandicapten gaan werken naar vermogen. "Als iemand zestig procent van het minimumloon zelf verdient, krijgt hij daar bovenop nog veertig procent van een bijstandsuitkering. Daardoor verdient iemand al snel meer dan een bijstandsuitkering en loont het bovendien om meer te gaan werken."

Het voorkomt daarnaast dat werkgevers worden gedwongen om het volledige minimumloon te betalen, waardoor mensen met een handicap sneller zullen worden aangenomen. Volgens voorzitter van Divosa René Paas wil nu geen baas mensen met een arbeidshandicap hebben, omdat ze meer kosten dan ze opleveren. Meestal zitten ze daarom met een uitkering thuis. "Dat is slecht voor iedereen."

Om tot de nieuwe regeling te komen, moeten de bestaande uitkeringen, bijvoorbeeld voor jonggehandicapten of mensen die naar een sociale werkplaats gaan, worden samengevoegd. Met het voorstel wil Divosa een alternatief bieden voor mogelijke bezuinigingen op de re-integratiebudgetten en een verlaging van de bijstand.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 19-09-2010 t/m zaterdag 25-09-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Er zijn vorige week enkele grote titels uitgekomen in Engeland maar de nieuwe F1-game lijkt heer en meester als deze plaats één en twee overneemt. Halo: Reach zakt daardoor naar plaats drie die gevolgd wordt door Dead Rising 2 op vier en vijf. Civilization V komt binnen op zes en de nieuwe Guitar Hero en de MMORPG Final Fantasy XIV zijn ook nieuw in de top tien.

Stijger van de week is Prince of Persia: The Forgotten Sands met 6 plaatsen van 37 naar 31. Daler van de week is H.A.W.X 2 die zakt met 31 plaatsen van 7 naar 38.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, elf Xbox 360-games, twaalf PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-game en zes DS-games.

Top40

Titelverdedigster Sharapova snel onderuit in Tokyo

Maria Sharapova heeft de eerste ronde van het WTA-toernooi in Tokyo niet overleefd. De titelverdedigster ging in de Japanse hoofdstad met 7-5, 3-6 en 6-3 onderuit tegen de bijna 40-jarige Japanse Kimiko Date Krumm die een wildcard voor het toernooi kreeg.

Opvallend is dat Date Krumm het toernooi in 1995 al wist te winnen. Sharapova was de winnares in 2005 en 2009. Beide speelsters speelden vandaag in het met twee miljoen dollar gedoteerde toernooi voor het eerst tegen elkaar.

Verschil tussen lonen man en vrouw neemt af

De lonen van mannen en vrouwen kruipen langzaam naar elkaar toe. Toch is het tempo waarin dit gebeurt nog laag. Het CBS deed een onderzoek over de periode 2006 tot en met 2008, waaruit blijkt dat bij jongeren het verschil tussen de lonen ongeveer tien procent is. Bij 45-plussers kan het oplopen tot vijfendertig procent. Gemiddeld krijgt de vrouw 81 procent van het bruto-uurloon van de man.

De verschillen tussen de lonen hangen sterk samen met de bedrijfstak. Bij financiële instellingen bedroegen de gemiddelde uurloonverschillen tussen mannen en vrouwen in 2008 meer dan dertig procent, terwijl deze in het onderwijs maar net boven de 15 procent uitkwamen.

In beide bedrijfstakken verdienden vrouwen in de groep 15 tot 25 jaar iets meer dan hun mannelijke collega's, maar in hogere leeftijdsgroepen lopen de vrouwen snel een achterstand op. Bij financiële instellingen verdienden vrouwen van 55 tot 65 jaar ruim veertig procent minder. In het onderwijs liep het verschil op tot bijna twintig procent.

Het verschil tussen de lonen in de financiële sector wordt bepaald door de oververtegenwoordiging van mannen in beter betaalde banen.

Wielrenners irriteren politie Geelong

Het WK wielrennen in Geelong nadert met rasse schreden en vele wielrenners hebben hun kamp dan ook al opgeslagen rond het parcours in de Australische stad. Dit tot ergernis van de lokale politie omdat de renners allerlei verkeersregels aan hun laars lappen.

Het parcours is nog niet afgesloten, wat betekent dat ook voor de wielrenners de normale verkeersregels gelden. Ze negeren echter veelvuldig de rode verkeerslichten en fietsen met meer dan twee naast elkaar. "Alle verloven zijn ingetrokken voor dit evenement, we houden alles scherp in de gaten," zei senior-sergeant Shane Coles van de politie. Hij zei dat de renners die in de fout gaan op de bon zal gaan slingeren.

Kubica beleeft inhaalrace in Singapore

Robert Kubica moest in de slotfase van de Grand Prix van Singapore gisteren plotseling vol aan de bak. De Pool had volgens het team een leeglopende achterband waardoor hij uitvoorzorg vanaf plaats zes naar binnen moest. Uiteindelijk wist de Renault-rijder op zijn nieuwere banden op het stratencircuit nog van plaats dertien op te klimmen naar de zevende stek.

"Het laatste deel van de race was erg leuk. Mijn engineers zagen aan informatie van de auto dat ik een leeglopende band had. Waarschijnlijk van troep op de baan want ik heb de vangrail niet geraakt," zei Kubica die tevreden was met het resultaat. "Dan sta je opeens dertiende. Ik had veel versere banden dan de coureurs voor me. Het was alsnog echter niet makkelijk om in te halen op dit circuit. Uiteindelijk finishte ik als zevende: een plekje achter het maximaal haalbare voor ons."

[UPD] APB-spelers worden gecompenseerd

We hadden de frustratie al gemerkt van meerdere FOK!kers; de MMO All Points Bulletin werd drie maanden na release van het net gehaald. Ontwikkelaar Realtime Worlds kon het namelijk niet meer aan en ging failliet. De spelers, die de game hadden gekocht plus eventuele maandelijkse kosten, kwamen bedrogen uit.

Steam is de kwaadste niet en komt spelers tegemoet als men bij Steam APB heeft gekocht. Ze bieden een gratis game aan voor alle gedupeerden (hoewel dit niet is bevestigd voor pre-orders). De games die men kan kiezen zijn Mass Effect 2, Dragon Age: Origins, Spore, The Saboteur, Burnout Paradise: The Ultimate Box, Battlefield: Bad Company 2 en nog een paar anderen.

update 16:48

De berichten dat er geld terug of anderzijds compensatie is voor oud APB-spelers lopen erg uiteen. Verschillende sites meldden dat Steam juist niet bereid is om geld terug te geven (aangezien ze terugvallen op hun 'geen geld terug'-beleid) en bij EA is het eveneens door enkele hoepels springen om je gelijk te halen. EA is wel wat toegeeflijker en momenteel is je beste gok om je geld terug, een kortingsbon of een vervangende game te krijgen door hen aan te spreken via EA Live Chat. Je moet wel een screenshot van je aankoop (binnen Steam bijvoorbeeld) hebben en duidelijk het probleem uitleggen.

Ondertussen proberen andere MMO's de spelers over te halen te migreren naar een ander spel. Hi-Rez Studios biedt oud-APB'ers een korting aan op hun game Global Agenda.

APB

Alle Players Balen...

Alonso: "Zege is zeer waardevol"

Fernando Alonso boekte gisteren in de Grand Prix van Singapore een naar eigen zeggen zeer waardevolle zege. De Spanjaard klom door zijn tweede winst op rij naar de tweede plaats in het wereldkampioenschap Formule 1 op slechts elf punten van kampioenschapsleider Mark Webber.

"Het was erg moeilijk. We wisten bij voorbaat echter al dat het niet eenvoudig zou worden," zei Alonso die de gehele race de Red Bull van Sebastian Vettel in zijn spiegels wist. "Deze overwinning betekent veel in de strijd om de titel. Alles is namelijk nog open en het blijft ontzettend spannend. Er zijn nog vier races waarin van alles kan gebeuren. Je kan jezelf zomaar in een goede positie brengen door een paar races op rij te winnen, maar aan de andere kant kan een uitvalbeurt desastreus zijn."

Alonso zei dat de concurrenten rekening met hem moeten houden. "Wij blijven in ieder geval onze uiterste best doen, en dan moeten we maar afwachten of dat genoeg is om in Abu Dhabi beslag te leggen op de titel. Het lijkt er op dat we op elke baan competitief kunnen zijn, dus we blijven vechten tot het einde. Ik zelf kan bovendien niet wachten om naar Japan te gaan, want ik voel me in topvorm en ben honderd procent gemotiveerd en toegewijd."

Kernreactor Petten weer in gebruik

De kernreactor in Petten is zondagmiddag weer in gebruik genomen. Vrijdag werd de reactor stilgelegd nadat een beveiligingssysteem had gemeld dat een van de koppelingen niet goed vastzat. Dat euvel is inmiddels verholpen, meldt een woordvoerder van de Nucleair Research & consultancy Group (NRG) zondag.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen. De isotopen worden gebruikt om kanker te behandelen.

[Prijsvraag] Win GTST prijzen!


Doe de FOK! GTST quiz en win een GTST prijzenpakket!

Vandaag is de feestweek begonnen van 20 jaar Goede Tijden, Slechte Tijden! Om de 20e verjaardag van de oersoap te vieren hebben wij van Just Bridge Entertainment en Uitgeverij Reality Bites Publishing 5 prijzenpakketten gekregen om aan jullie weg te geven met daarin het boek en de dvd '20 jaar Goede Tijden Slechte Tijden'!

 

 

De allereerste aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden

 

Om kans te maken op één van deze geweldige pakketten, beantwoord je de vragen van de FOK! Goede Tijden Slechte Tijden Quiz. De vragen staan in het speciale actietopic in het forum Soaps, Showbizz & Sterren.

Alles ingevuld? Stuur de antwoorden, vergezeld van je usernaam, naam en adres naar: forumacties@fok.nl o.v.v. GTST. Je kunt inzenden tot en met 4 oktober. Succes!

'Injectie van twintig miljoen voor Feyenoord'

Een groep investeerders staat op het punt een groot deel van het aandelenpakket van Feyenoord over te nemen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De deal zou al in een vergevorderd stadium zijn en moet eind oktober afgerond zijn. Het gaat naar verluidt om een bedrag van twintig miljoen euro. Een voorlichter van de club wilde het bericht bevestigen noch ontkennen.

De potentiële koper is een investeerdersclub rond Pim Blokland, die de Rotterdammers in het verleden al vaker financieel heeft gesteund. Feyenoord zou in ruil voor de koop een deel van de zeggenschap af moeten staan. Met de deal zou de club niet in eén klap uit de schulden komen. Wel zou de injectie ervoor zorgen dat de club niet langer onder categorie 1, de gevarenzone van de licentiecommissie van de KNVB, valt.

De statuten van Feyenoord bepalen dat 49 procent van de aandelen verhandeld kunnen worden. Het overige deel moet in handen blijven van de club.

Gymleraren horen slechter in Holten

Drie gymnastiekdocenten van de scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten hebben gehoorbeschadiging opgelopen als gevolg van de slechte akoestiek in de zalen waar les wordt gegeven. Gymleraren en leerlingen gaan vanaf maandag gehoorbeschermers dragen tijdens de lessen.

Met deze ludieke actie wil de school een signaal afgeven aan de plaatselijke politiek om het probleem op te lossen, liet waarnemend rector Bartel Geleijnse van de Waerdenborch maandag weten. Volgens de school voor voortgezet onderwijs wordt de Arbowet overtreden.

De geluidsklachten spelen al drie jaar bij de Waerdenborch. De politiek liet alle gemeentelijke sportzalen testen op de geluidskwaliteit. De gemeenteraad van Holten beslist op 4 oktober of er geld wordt uitgetrokken voor het nemen van akoestische maatregelen.

Van Marwijk hoeft Aissati niet te bellen

Ismaïl Aissati heeft ervoor gekozen om interlands te spelen voor Marokko. Een telefoontje van Oranje-bondscoach Bert van Marwijk verandert dat niet. "Ik heb niet alle voor- en nadelen op een rijtje gezet, maar op mijn gevoel gekozen. Je moet met je hart spelen, dat heb ik bij Marokko", zegt Aissati in De Gelderlander. "Nee, daarom hoeft de bondscoach ook niet te bellen."

Aissati speelde in het verleden voor diverse jeugdteams van Oranje, maar dat houdt een interlandcarrière bij Marokko niet tegen. De middenvelder van Vitesse zit in de voorselectie voor de wedstrijd tegen Tanzania (9 oktober), in de kwalificatieronde voor de Afrika Cup.

Bij Marokko krijgt Aissati binnenkort te maken met een nieuwe bondscoach, namelijk Eric Gerets. De Belg gaat met het nationale team aan de slag als hij met Al-Hilal is uitgeschakeld in de Aziatische Champions League.

Crystal Dynamics zoekt personeel voor triple-A-game

De vacature die te zien is op Gamasutra zegt dat Crystal Dynamics een nieuwe creative director zoekt voor een triple-A action adventure title. Eisen: zeven jaar ervaring, drie tot vijf games in je rugzak en leiding geven is je tweede natuur.

Waar Crystal Dynamics dan aan werkt, is moeilijk in te schatten. Morgen verschijnt voor de PC en PlayStation 3 het downloadbare spel Lara Croft and the Guardian of Light, maar die is al een tijd af.

Het schijnt dat de ontwikkelaar nu aan twee titels werkt, die nog niet aangekondigd zijn. Eén daarvan is mogelijk een nieuwe Tomb Raider-game.

MAG sluit zich aan bij Greatest Hits-line up

Leef je in Noord-Amerika, heb je een PlayStation 3 en vond je het altijd al te veel geld dat je moest uitgeven aan de 256 man online shooter MAG? Dan hebben we goed nieuws.

Sony heeft bekendgemaakt dat de exclusieve PS3 FPS ook onderdeel wordt van de Greatest Hits-line up en vanaf 28 september zal MAG te koop staan voor ongeveer dertig dollar.

Dat is net op tijd voor de MAG 2.0 patch, die onder andere PlayStation Move-support geeft aan het spel. Voor Europa is nog niets bekend.

Systeemeisen Medal of Honor bekend

Electronic Arts heeft bekend gemaakt wat voor monster-game-pc je nodig hebt om Medal of Honor te laten draaien op je PC. Eigenlijk valt het allemaal wel mee. De meeste eisen heb je misschien al een jaar of twaalf in je PC zitten.

Overigens is er tussen 4 en 7 oktober een PC-beta van MoH. Op de vijftiende van dezelfde maand verschijnt het echte spel voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Minimale configuratie:
OS – Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows 7
Processor – Pentium D, 3.2GHz / Core 2 Duo, 2.0GHz / Athlon 64 X2
Memory – 2GB RAM
Video Card – Video card must be 256MB or more and contain these chipsets or better: NVIDIA GeForce 7800 GT ; ATI X1900. Laptop versions of these chipsets may work but are not supported. Updates to your video and sound card drivers may be required.
HDD Space – 9GB
Soundcard – Soundcard with DirectX 9.0c compatibility
DirectX – DirectX 9.0c
Disc Drive – 8x or faster CD/DVD Drive

Aanbevolen:
OS – Windows Vista (SP2), Windows 7
Processor – QuadCore 2.0Ghz
Memory – 2GB RAM+
Video Card – A video card with 512MB of VRAM and one of the following chipsets: NVIDIA GeForce GTX260; ATI Raedeon 4870
HDD Space – 9GB
Soundcard – Soundcard with DirectX 10 compatibility
DirectX – DirectX 10
Disc Drive – 16X CD/DVD Drive

Rome grootste stad ooit in Assassin's Creed-franchise

Assassin’s Creed 2 producer Vincent Pontbriand heeft gezegd dat de stad in Assassin's Creed Brotherhood, Rome, de grootste stad is die ooit gemaakt is in de franchise.

Net zoals in voorgaande delen wilde hij samen met het ontwikkelaar zo accuraat mogelijk de stad digitaliseren, terwijl ze het nog vermakelijk en uniek wilden maken.

“For the locations, we’ve decided to make the biggest city ever created in any Assassin’s Creed game so a lot of the action takes place directly in Rome (less loading required this time since Rome is one huge map).” 

"Again, Rome is a huge playground and with the Rome Upgrade system, the secret locations, the side missions, brotherhood recruitment and management, collectibles, factions upgrades and so on, there is constantly a lot to do."

“Also, there are unique missions, which require Ezio to travel to other locations in Italy (Naples, Monte Circeo, etc.)! You’ll get to visit the interior of various landmarks or get to travel to a small countryside city to destroy a unique war machine designed by your friend Leonardo."

“Finally, Rome is also the most varied city we’ve created, in terms of architecture and number of landmarks. There are many different districts in the city, from Antique to Medieval and to the Renaissance district."

“With Assassins’s Creed, we always strive to be the historically accurate in the representation of the cities and the events that are in the game. Research is the foundation on which our work is based on, so long as it provides players a unique and entertaining experience.”

Brotherhood komt op 19 november uit in Europa voor de Xbox 360 en PlayStation 3, de PC-versie komt uiteraard later. Eind oktober komt er een beta uit van het spel, speciaal voor PlayStation Plus-eigenaren.

Ruud de Wild wéér naar Radio 538

Stilstand is achteruitgang denken ze bij Radio538 en daarom is vanochtend een gloednieuwe dj gepresenteerd bij de jongerenzender.   Ruud de Wild die drie jaar geleden met veel stampij bij de zender vertrok komt terug. Hij zal van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 19.00 uur te horen zijn bij zijn nieuwe werkgever. Niek van der Brugge en Jelte van der Groot, die tot dan toe te horen waren op die uren staan De Wild bij als sidekick.

Ruud de Wild drie jaar geleden. "Radio 538 paste niet meer bij mij of ik niet meer bij het station. Ik was het radio maken zat, was creatief dood. Steeds weer de Red Hot Chili Peppers en Robbie Williams... Ik zat helemaal vast. Alle dagen leken op elkaar en daar werd ik gek van. Je bent moe van de dag en dan moet je nog gaan vlammen. Dat laatste uur tussen 18:00 en 19:00 uur ging maar niet voorbij. Een radio-programma moet tot de laatste seconde spannend zijn, maar dit ging als een nachtkaars uit"

De Wild meldde zich na een conflict met 538 langdurig ziek en mocht toen uiteindelijk naar Q-music. Zijn contract heeft De Wild niet verlengd. Hij heeft er weer zin in bij 538. Dit is de derde keer dat De Wild met frisse moed aan een 538 avontuur begint. De Wild gaat weer een middagprogramma presenteren,

Michiel Veenstra twitterde er in het kader van 3fm 90s request nog het volgende over:
"Doet 538 ook aan 90's Request? Ze hebben net hun nieuwe aanwinsten Ruud de Wild en Jeroen Nieuwenhuize gepresenteerd"

Onderzoek naar brandstichting Molukse kerk

De politie onderzoekt een brand in een Moluks centrum in Nijverdal maandagochtend. De brand in het dak van het gebouw van de stichting Bunga Tandjung zorgde voor flinke schade. In het gebouw is ook een Molukse kerk gevestigd. Er wordt rekening gehouden met brandstichting, meldt de brandweer in Twente.

De brand ontstond rond 05.00 uur in het gebouw aan de Molukkenstraat. Een uur later kon het sein brand meester worden gegeven, maar er moest nog wel flink nageblust worden.

De brandweer heeft de hele koperen dakkoepel moeten slopen om de brand te kunnen bestrijden. Op de lokale omroep RTV Hellendoorn zegt een medewerker van de stichting Bunga Tandjung dat de kerk vermoedelijk als verloren moet worden beschouwd. "Het is verschrikkelijk om onze kerk zo in vlammen op te zien gaan, volgende week zouden we hier een groot belijdenisfeest vieren."

Nu weer wel zombies in Black Ops

Nadat Treyarch ons eerst jammerlijk meldde dat er geen zombies in Call of Duty: Black Ops zouden zitten, doet de ontwikkelaar daar sinds gisteren erg mysterieus over.

Gelukkig hebben we de online winkels nog die hun producten aan de man willen brengen en daarom zoveel mogelijk complete informatie op hun website zetten. Want volgens BradyGames, waar je de strategy guide van Black Ops kunt kopen, zit er wel degelijk een zombie-mode in het spel.

En ook Play-Asia meldt dat Nazi Zombies hun herintrede maken. In het lijstje met game features staat onder andere het volgende te lezen dat het zo ongeveer wel verklapt:

Plus, Achievements and Trophies, Co-Op and Nazi Zombie Coverage, and Custom Create a Class Loadouts. 

Maar in wat voor vorm is nog even afwachten. Nu weten we het bijna zeker; of Activision of Treyarch moet het nu nog bevestigen.

Aanhoudingen na wilde achtervolging

De politie heeft zondagavond rond 23.00 uur na een wilde achtervolging door de binnenstad van Amsterdam uiteindelijk in het Flevopark meerdere inzittenden van een auto aangehouden.

De verdachten probeerden in het park nog aan de massaal aanwezige agenten te ontkomen door een trap af te rijden. Ze kwamen echter niet ver, want dertig meter verder hield de auto er onder een viaduct mee op. De inzittenden van de auto konden vervolgens worden gearresteerd. Het is nog niet bekend waarom de verdachten op de vlucht sloegen voor de politie.

Oppositie voorkomt machtsgreep Chávez

De partij van de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft, zoals verwacht, de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen. Toch haalt hij niet de tweederdemeerderheid die nodig is om de grondwet zonder steun van de oppositie te kunnen wijzigen. Dat heeft de kiescommissie van het Zuid-Amerikaanse land in de nacht van zondag op maandag bekendgemaakt.

Volgens de eerste uitslagen heeft het kamp rond Chávez negentig zetels behaald, tegen 61 zetels voor de totale oppositie. Van veertien parlementszetels staat nog niet vast wie die heeft gewonnen.

Chávez had minstens 110 van de 165 parlementszetels moeten halen om grondwetswijzigingen eenvoudig te kunnen doorvoeren. Om dat te voorkomen hadden tientallen oppositiepartijen hun krachten gebundeld.

Ondanks de officiële uitslag heeft de oppositie de verkiezingszege geclaimd. "We zijn de meerderheid, we hebben meer dan de helft van de stemmen gekregen", zei oppositiewoordvoerder Ramón Guillermo Aveledo.

Oppositie voorkomt machtsgreep Hugo Chávez
Oppositie voorkomt machtsgreep Hugo Chávez (Foto: ANP)

'Saab en BMW gaan samenwerken'

De autofabrikanten Saab en BMW sluiten nog deze week een overeenkomst op technologisch gebied. Dat meldde de NOS maandag. Saab-eigenaar Spyker was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

De overeenkomst, waarvan de details nog onbekend zijn, zal volgens de NOS aan de vooravond van de autobeurs in Parijs bekend worden gemaakt om maximale aandacht te genereren. Deze 'Mondial de l'Automobile' gaat aanstaande zaterdag open voor het publiek. De samenwerking moet vooral Saab, dat begin dit jaar op sterven na dood was, vooruit helpen.

Spyker, dat het bedrijf begin dit jaar overnam nadat de Amerikaanse eigenaar General Motors van het merk af wilde, verwacht dat Saab op zijn vroegst in 2012 weer winstgevend zal zijn.

De samenwerking houdt volgens de NOS in dat Saab technologie en onderdelen van BMW gaat kopen. De overeenkomst zou bovendien het begin zijn van een langdurige relatie. Eerder deze zomer werd al gespeculeerd over samenwerking tussen Saab en BMW bij de ontwikkeling van het nieuwe model 9-2, gebaseerd op de Saab 92 uit de jaren vijftig.

'Saab en BMW gaan samenwerken'
'Saab en BMW gaan samenwerken' (Foto: ANP)

Lange files A1 en A6 door ongeluk

Door een eenzijdig ongeluk bij Muiderberg maandagochtend zijn op de A1 en de A6 lange files ontstaan. De brokstukken van het ongeluk waren rond 07.00 uur verwijderd, maar de files hielden aan. De files liepen op tot veertien kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Op beide wegen liepen de vertragingen op tot ruim een half uur. Rond 09.00 uur stond er op de A1 tussen Bussum en knooppunt Diemen nog twaalf kilometer file. Op de A6 tussen Almere-Stad en knooppunt Muiderberg stond tien kilometer De VID verwacht dat de files de hele ochtendspits aanhouden.

Nieuwe Wii-Remote komt eraan

Er komt een nieuwe Wii-Remote en die zal toepasselijk Wii-Remote Plus gaan heten. Wat de nieuwe controller precies zal doen wil Nintendo nog niet loslaten maar het lijkt erop een controller te gaan worden waar de Wii-MotionPlus uitbreiding in de controller zelf toegevoegd is inplaats als een blokje wat je erop moet klikken.

Oplettende mensen hebben op een online-winkel het spel FlingSmash gespot waarbij ook de nieuwe controller zit, de website heeft de prijs op $49,99 staan voor het spel en de controller. Nintendo heeft bevestigd dat de nieuwe controller echt bestaat maar dat er later meer over zal vrijkomen.

De reclame is ondertussen alweer verwijderd maar bekijk hem hieronder alsnog, wanneer het spel met controller zal uitkomen is niet bekend.

FlingSmash

Gerucht: Activision eigenaar van NASCAR-licentie

Het lijkt er op dat de deal tussen uitgever Activision en NASCAR om games te maken in de gelijknamige race-serie steeds aannemelijker wordt. De uitgever zou EA's licentie binnen hebben gehaald over volgend jaar het eerste spel lanceren.

Eutechnix zou aan het spel werken. Die ontwikkelaar is vooral bekend dankzij zijn Ferrari Challenges-spellen. Eerder deze week werd al stiekem naar buiten gelekt dat de licentie van EA naar Activision is gegaan, maar niemand bevestigde dat.

Een andere, opmerkelijke, zet van Activision was het aannemen van oud-directeur van EA Sports, Ed Martin. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de NASCAR-games bij Electronic Arts. We wachten nog even af.

MMO-markt groeit, omzet niet

Screen Digest heeft een rapport gepubliceerd over de staat van de MMO-markt. In 2009 is die gegroeid ten opzichte van 2008, maar de omzet is niet meegegroeid.

Volgens het laatste rapport van de marktanalist is de MMO-markt in Europa en Noord-Amerika samen een slordige 1.6 miljard dollar waard. In 2008 was dit nog 1.4 miljard.

Het bedrijf voorspelt dat de markt aan het eind van 2014 rond de twee miljard dollar waard zal zijn, zelfs met de opkomst van de gratis te spelen MMO's die zich nu langzaamaan marktaandeel toeëigenen. Ook zegt ze dat binnen een jaar de gemiddelde besteding per persoon afneemt met tien procent.

Opvallend aan dit rapport is dat er een afname in het aantal spelers van Word of Warcraft te zien is. In 2008 had Blizzard nog met WoW zestig procent in handen van de markt, een jaar later is dat nog 54 procent.

Wat zou Chuck doen in Dead Rising 2

Sinds vorige week is het eindelijk mogelijk om duizenden zombies te slachten op de vele bizarre manieren die Dead Rising ons biedt. Omdat er veel mogelijkheden zijn laat Capcom ons zien wat Chuck, de hoofdrolspeler, zou doen in bepaalde situaties en waar Chuck zijn inspiratie onder andere vandaan haalt.

In het filmpje zien we actie met onder andere vuurwerk, spijkers en hoe Chuck leert omgaan met geld. In Dead Rising 2 ben je continu opzoek naar het medicijn Zombrex om je dochter in leven te houden en daarnaast moet je ook nog eens overleven tussen de duizenden zombies in Fortune City.

Coach Bajevic verlaat AEK Athene

AEK Athene kan naar een nieuwe coach gaan zoeken. Dusan Bajevic is na de 3-1 nederlaag tegen Olympiakos Volos opgestapt nadat de fans van AEK de trainer en spelers trakteerden op een stoeltjesdouche. Bajevic begreep de boodschap en stapte op.

Voor AEK Athene is het tot dusver een dramatisch seizoen. Door het verlies tegen Olympiakos Volos staat de club nu in de onderste regionen van de hoogste Griekse divisie. Dit seizoen wist men nog maar één van de vier wedstrijden te winnen.

'Omkoping bij pensioenfonds AZL'

Justitie verdenkt een oud-directeur van pensioenbeheerder AZL uit Limburg ervan steekpenningen te hebben aangenomen. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek. De zaak loopt al jaren en is deels verjaard.

Tussen 2001 en 2003 zou bij vastgoedtransacties geld zijn verdwenen. Twee beleggers betaalden 1,2 miljoen euro aan de voormalig directeur en nog eens 232.000 euro aan een financieel deskundige van een vastgoeddochter van AZL.

Een woordvoerder van de inmiddels door ING overgenomen pensioentak van AZL laat in de krant weten dat er in 2005 een inval door de Fiod heeft plaatsgevonden. Sindsdien hoorde AZL niets meer over de zaak. Eigen onderzoek door Ernst & Young leverde ook niets op.

Volgens het OM wordt de zaak echter wel doorgezet. De twee omkopers en de twee omgekochten worden vervolgd.

Uitslagen Engeland speelronde 6

Dit weekend is in Engeland de vierde speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook dit weekend weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na zes speelronden.

Engelse toppers knoeien met punten

De Engelse topclubs zijn er dit weekend niet in geslaagd om hun duels in de Premier League te winnen. Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur verspeelden allemaal punten.

Allereerst ging Chelsea in de fout en leed afgelopen zaterdag zijn eerste nederlaag. In een tegenvallend duel tegen Manchester City verloren The Blues met 1-0. De enige treffer kwam op naam van Carlos Tévez, die in de tweede helft na een vlijmscherpe counter wist te scoren.

Enkele uren later ging Arsenal eveneens onderuit. The Gunners namen het in Londen op tegen West Bromwich Albion, maar werden door de promovendus verrast. Na 90 minuten stond er 2-3 op het scorebord. Chris Brunt miste aanvankelijk nog een strafschop, maar Peter Odemwingie en Gonzalo Jara zetten hun ploeg op een voorsprong. Jerome Thomas maakte het allemaal nog wat erger door de derde goal voor zijn rekening te nemen. Arsenal deed via Nasri (2x) nog wel wat terug, maar het leed was al geschied.

Dirk Kuyt luisterde zijn rentree bij Liverpool dit weekend op met een doelpunt. De international van het Nederlands elftal keerde terug na een blessure. De goal van onze landgenoot was echter niet voldoende, aangezien The Reds uiteindelijk gelijk speelden tegen Sunderland (2-2).

Ook Tottenham Hotspur, dat komende week in het kader van de Champions League tegen FC Twente speelt, kom dit weekeinde niet winnen. West Ham United, de nummer laatst in Engeland, won namelijk met een minimaal verschil (1-0) van The Spurs.

Tot slot wist ook Manchester United niet met de drie punten naar huis te gaan. In het duel tegen Bolton Wanderers wisten beide ploegen twee keer te scoren. The Mancunians kwamen twee keer op achterstand, maar toonden tot twee keer toe veerkracht. Opvallend is overigens wel dat de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson in de afgelopen twee uitduels eveneens gelijk speelde.Uitslagen speelronde 6:

Thuis Uit Uitslag
Manchester City Chelsea 1-0
Birmingham City Wigan Athletic 0-0
Blackpool FC Blackburn Rovers 1-2
Fulham Everton 0-0
West Ham United Tottenham Hotspur 1-0
Arsenal West Bromwich Albion 2-3
Liverpool Sunderland 2-2
Bolton Wanderers Manchester United 2-2
Wolverhampton Wanderers Aston Villa 1-2
Newcastle United Stoke City 1-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 6 5 0 1 15 21-2
2 Manchester United 6 3 3 0 12 16-9
3 Arsenal 6 3 2 1 11 16-7
4 Manchester City 6 3 2 1 11 7-2
5 Aston Villa 6 3 1 2 10 8-10
6 West Bromwich Albion 6 3 1 2 10 8-11
7 Fulham 6 1 5 0 8 7-6
8 Tottenham Hotspur 6 2 2 2 8 6-5
9 Blackburn Rovers 6 2 2 2 8 7-7
10 Newcastle United 6 2 1 3 7 9-8
11 Sunderland 6 1 4 1 7 7-7
12 Bolton Wanderers 6 1 4 1 7 9-10
13 Birmingham City 6 1 4 1 7 7-8
14 Stoke City 6 2 1 3 7 7-9
15 Blackpool FC 6 2 1 3 7 9-14
16 Liverpool 6 1 3 2 6 6-9
17 Wolverhampton Wanderers 6 1 2 3 5 7-10
18 Wigan Athletic 6 1 2 3 5 2-13
19 West Ham United 6 1 1 4 4 4-13
20 Everton 6 0 3 3 3 4-7


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Japan wil schadevergoeding van China

De crisis tussen Japan en China is een nieuwe ronde ingegaan. Japan eiste maandag vergoeding van de schade die de kapitein van een Chinees vissersschip aan twee patrouilleboten van schepen van de Japanse kustwacht heeft toegebracht. Eerder had China van Japan excuses en financiële compensatie gevraagd voor de inhechtenisname van de Chinese kapitein, die met zijn schip met de patrouilleboten in aanvaring was gekomen.

De crisis begon ruim twee weken geleden, toen het Chinese vissersschip werd opgebracht in de buurt van een groep eilanden waar Japan en China allebei aanspraak op maken. Japan liet de kapitein van het Chinese schip zaterdag gaan, maar in plaats van de zaak te laten rusten stookte China die verder op. Japan weigerde excuses te maken, en de eis tot schadevergoeding maakt duidelijk dat ook Tokio het er niet bij laat zitten.

Het gaat nu niet meer om beschadigde schepen of aanspraak op eilanden, maar om het prestige van de twee machtigste landen in de regio. Geen van beide Aziatische landen wil gezichtsverlies lijden. Iedere verdere provocatie maakt het weer lastiger om tot een vergelijk te komen.

De viskotter was begin september met een Japanse patrouilleboot in aanvaring gekomen bij een eilandengroep die door de Japanners Senkaku en door de Chinezen Diaoyu genoemd wordt. De 190 kilometer ten oosten van Taiwan gelegen eilanden worden door Japan bestuurd, maar ook door China en Taiwan opgeëist.

Unilever koopt Amerikaans bedrijf

Unilever, producent van consumentengoederen, wil het Amerikaanse bedrijf Alberto Culver overnemen. Met de overname is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard dollar (2,7 miljard euro). Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf maandag voorbeurs bekend.

Alberto Culver is bekend van de (haar-) verzorgingsmerken als TRESemmé, Nexxus en Simple. De omzet bedroeg in de twaalf maanden tot 30 juni 2010 1,6 miljard dollar en het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam in die periode uit op 'meer dan 250 miljoen dollar', aldus het persbericht.

De overname draagt al in het eerste volledige jaar bij aan de winst per aandeel, aldus Unilever. De aandeelhouders van Alberto Culver en de mededingingsautoriteiten moeten nog instemmen met de overname.

Robertson wint World Open

Neil Robertson heeft het World Open in Glasgow gewonnen. In de finale was hij met 5-1 te sterk voor Ronnie O'Sullivan. Voor de Australische wereldkampioen was het zijn zesde ranking title.

In een best of nine-finale strafte Robertson de foutjes van O'Sullivan direct af, waardoor het bij de enige interval 3-1 in het voordeel van de Australiër stond. Na de interval probeerde O'Sullivan terug te slaan, maar Robertson bleek te sterk. In het laatste frame oogden beide spelers wat nerveus, maar nadat O'Sullivan een fout maakte door zowel de witte als de gele bal te potten veegde Robertson de tafel leeg en won hij zo de finale.

'Nederland nog altijd grote betaler EU'

Nederland is nog steeds een van de grootste netto-betalers aan de Europese Unie. Nederland stond vorig jaar in de top drie. Dat meldt de Volkskrant op basis van vertrouwelijke cijfers van de Europese Commissie. Alleen Denemarken en België betalen meer dan Nederland.

Douaneheffingen die Nederland aan de Europese Unie afdraagt zijn niet meegerekend. Als dit wel was gebeurd zou Nederland, onder meer door de Rotterdamse haven, de lijst van grote-betalers met stip aanvoeren, schrijft de krant. Nederland kreeg in 2005 nog een miljard euro korting op de EU-bijdrage. De verwachting was dat Nederland hierdoor in de middenmoot terecht zou komen.

De cijfers van de Europese Commissie over 2009 worden dinsdag gepubliceerd. Binnenkort beginnen er onderhandelingen over de financiële verhoudingen in Europa na 2012.

CD: BXI : Boris & Ian Astbury EP

Het gaat hier niet om een samenwerking tussen een Nederlandse soulzanger en de frontman van The Cult. Nee, Boris is een Japanse experimentele rockformatie, en hun project samen met Ian Astbury heet BXI. Of beter gezegd 'projectje', want het is een EP met slechts vier tracks geworden. Dat is wellicht wat weinig, maar soms gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Hoe zit dat in het geval van BXI?

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker

BioWare heeft dankzij games als Neverwinter Knights en Star Wars: Knights of the Old Republic een reputatie gekregen voor de hoge kwaliteit van verhalen in hun games. Het is misschien nog niet te vergelijken met het beste wat Hollywood te bieden heeft, maar het is een heel eind gekomen sinds de eerste dagen waarin een verhaal vaak bestond uit een bad guy die verslagen moest worden, omdat hij de wereld wilde veroveren met behulp van een magisch kristal.

Werkzaamheden Rijkswaterstaat goed verlopen

Alle werkzaamheden van Rijkswaterstaat het afgelopen weekeinde zijn goed afgerond. Alle delen van snelwegen die een aantal dagen waren afgesloten, zijn ruim voor de ochtendspits op maandag weer geopend.

Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. Het ging onder meer om grote onderhoudswerkzaamheden op de A2 bij Everdingen, de A20 bij Rotterdam en de A67 bij Eindhoven. Volgens Rijkswaterstaat deden zich het hele weekeinde geen bijzonderheden voor.

Werkzaamheden Rijkswaterstaat goed verlopen
Werkzaamheden Rijkswaterstaat goed verlopen (Foto: ANP)

Cissé ondergaat operatie aan grote teen

Sekou Cissé wordt donderdag geopereerd aan zijn grote teen. De aanvaller van Feyenoord kampt al lange tijd met een blessure. Trainer Mario Been liet de Ivoriaan donderdag invallen in de bekerwedstrijd tegen zijn Cissé's oude club Roda JC. Zondag moest hij echter verstek laten gaan vanwege de teenblessure. Donderdag gaat hij onder het mes, weet De Telegraaf. "Zo kan het niet verder", aldus Been.

De 25-jarige Cissé werd in de zomer van 2009 voor 3,5 miljoen euro naar Rotterdam gehaald. Hij was echter nog niet vaak van grote waarde voor Feyenoord, dat hem vorig seizoen vaak moest missen vanwege de teenblessure. De club hoopt dat een operatie de problemen in het vervolg kan voorkomen. Bij de operatie zal een los stukje bot uit de grote teen van Cissé worden verwijderd. Daarna zal de aanvaller vermoedelijk vijf tot zes weken moeten herstellen. De nieuwe kwetsuur is een tegenvaller voor Feyenoord, dat in de voorhoede ook nog niet kan beschikken over Jon Dahl Tomasson.

Di Canio hekelt 'egoïstische' Totti

Paolo Di Canio heeft zich afgelopen weekend weer eens groen en geel geërgerd aan AS Roma-vedette Francesco Totti.

AS Roma won zaterdag de topper tegen Inter met 1-0 door een doelpunt van Mirko Vucinic. De spits mocht na zeventig minuten Francesco Totti vervangen. Het clubicoon was niet blij met zijn wissel en boos verliet hij het veld van Stadio Olimpico. Tot ongenoegen van Totti's eeuwige rivaal, Paolo Di Canio.

"Ik vind het onvoorstelbaar wat Totti bij die wissel deed, het was een schande. Iedereen is op zijn eigen manier boos, maar van mij zou het nooit getolereerd worden als ik zo het veld zou afstappen", zegt Di Canio tegenover Mediaset Premium. "Een echte leider zou aan de zijlijn hebben gestaan om het team aan te moedigen. Dit bewijst maar weer hoe egoïstisch Totti is."

Totti en Di Canio zijn al jaren vijanden van elkaar. Dat komt voort uit de tijd waarin Di Canio voor Lazio speelde, de grote rivaal van AS Roma. De Italiaan, die in 2008 stopte met voetballen, kwam meerdere keren in opspraak vanwege fascistische gebaren na één van de zo beladen stadsderby's.

Einde aan bouwstop op Westoever

Zondagnacht is een eind gekomen aan de bouwstop die Israël tien maanden geleden op de Westelijke Jordaanoever had ingesteld om de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Joodse kolonisten in Revava vierden het einde door ballonnen los te laten en een begin te maken met het leggen van de fundering voor een kleuterschool.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep de Palestijnen kort na middernacht op niet weg te lopen, maar te blijven werken 'om binnen een jaar een historisch raamakkoord te bereiken'. Hij verzekerde dat zijn 'intentie om vrede te bereiken echt is'.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei zondag tegen journalisten in Parijs dat er voor Israël maar een keus is: 'vrede of nederzettingen'. "Als het vrede is, dan via onderhandelingen. Als Israël daar niet voor kiest, is het verspilling van tijd en mogelijkheden." Abbas liet in een vraaggesprek echter doorschemeren dat hij een beslissing voor zich uitschuift. Hij zei eerst te willen overleggen met de Arabische Liga, die op 4 oktober over de kwestie vergadert. Dit zou diplomaten een week extra de tijd geven om een compromis uit te werken.


(Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Oxfam Novib dat het milieu aan gort helpt.

Oxfam Novib wil dat schepen gaan betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat geld zou dan moeten worden besteed aan hulp voor arme landen. Dat klinkt sympathiek, maar Oxfam Novib slaat lelijk de plank mis. De keuze om geld te geven aan arme landen ligt vast in internationale bedragen, waardoor ieder rijk land al een deel van zijn met arbeid en handel verdiende geld aan ontwikkelingshulp besteedt. Maar Oxfam Novib begaat daarnaast een enorme blunder:

'Gevangenen klagen over honger'

Steeds meer gedetineerden in Nederlandse gevangenissen klagen over honger. De gevangenen krijgen niet meer elke dag een half brood, maar om de dag. Dat schrijft de Volkskrant maandag. De Commissie van Toezicht van de Penitentiaire Inrichting Haarlem stelt te worden overladen met klachten van gedetineerden met honger.

Onlangs stuurde de commissie een brief naar minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over de klachten. De commissie stelt volgens de krant dat er een grens wordt overschreden als mensen, die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd, aangeven te weinig eten te krijgen. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wordt in meer gevangenissen geklaagd.

De gedetineerden krijgen nu, naast een lunch en een magnetronmaaltijd, zes boterhammen. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat in de krant weten dat de maaltijden voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Wel kan het volgens de zegsman zo zijn dat sommige gedetineerden minder eten krijgen omdat er een nieuwe leverancier is. Gevangenen kunnen volgens de DJI om meer brood vragen. Volgens de krant krijgen zij dit in de praktijk niet.


(Foto: Novum)

Codemasters wil FIFA-behandeling voor F1

Je kunt er vergif op innemen: elk jaar eind september, begin oktober, verschijnt er een nieuwe FIFA-game van ontwikkelaar Electronic Arts. Als het aan Codemasters ligt zullen ze hetzelfde doen met de F1-games waarvan dit jaar het eerste deel van Codemasters in de winkels ligt. Dat heeft Steven Hood, designer F1 2010, in een interview gezegd.

Op dit moment heeft Codemasters alleen nog maar de rechten voor F1 2010 en F1 2011. Toch zouden ze de licentie graag willen behouden om zo elk jaar een nieuwe F1-game op de markt te brengen.

"At the moment we’ve got the license for 2011. I think were in negotiations about 2012. I would love to see Codemasters – if we can keep building on this every year – as a FIFA-type yearly update.”

Volgens Hood hebben ze genoeg ideeën om elk jaar een nieuwe F1-game op de markt te kunnen brengen. F1 2010 is nu te verkrijgen op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Onze review van de game is hier te lezen.

F1 2010

Sevilla ontslaat trainer Alvarez

Sevilla heeft gisteren trainer Antonio Alvarez ontslagen vanwege de matige competitieresultaten. De club verloor afgelopen weekend van Hercules.

Alvarez was pas zes maanden hoofdtrainer van Sevilla, dat vorig seizoen onder zijn leiding de Copa del Rey won. In de competitie waren de resultaten echter minder goed, al eindigden de Andalusiërs wel op de vierde plek in de competitie. Toch lukte het de formatie van Alvarez niet om de voorronde van de Champions League door te komen.

Na de uitschakeling tegen Braga verloor Sevilla ook nog eens de eerste wedstrijd in de Europa League, thuis tegen Paris Saint-Germain. Ondertussen staat de club pas op acht punten uit vijf competitieduels. De 2-0 nederlaag op bezoek bij Hercules Alicante was voor Alvarez de laatste wedstrijd als hoofdcoach van Sevilla.

Op de officiële website meldt de club dat Gregorio Manzano de taken van Alvarez overneemt. De 54-jarige trainer slaagde er vorig seizoen met Real Mallorca bijna in om ten koste van Sevilla vierde te worden in Spanje. Vanavond zal hij voor het eerst een training van het eerste elftal leiden.

Vrolijke mensen in Kinect-commercials

In november verschijnt Kinect voor de Xbox 360. Deze motion-camera zorgt ervoor dat je geen controller meer nodig zult hebben en alles met je lichaam kunt besturen. Het duurt nog wel even voordat het november is maar toch zijn de eerste commercials voor Kinect verschenen.

In de commercials voor Kinect Sports, Joyride en Kinectimals zien we een hoop blije kinderen, mannen en vrouwen springend voor de camera.

Landzaat: "Twente lijkt op AZ van Adriaanse"

Denny Landzaat had zaterdag namens FC Twente voor het eerst een basisplek in de Eredivisie. Tegen Ajax gaf hij de assist op de eerste goal.

Landzaat zette Theo Janssen vrij voor doelman Maarten Stekelenburg, die vervolgens kansloos was op het lobje van de Arnhemmer. Trainer Michel Preud'homme gaf aan Landzaat de voorkeur boven Marc Janko, die licht geblesseerd was. "Het zal iets met zijn fitheid te maken hebben gehad en ook een beetje met de tactiek", reageert de middenvelder in De Telegraaf.

Nog maar een paar weken geleden zat Landzaat zonder club, nadat zijn contract bij Feyenoord was afgelopen. "Ik ben blij dat ik de hele zomer heb doorgetraind. Dit is een mooie wending in mijn carrière", gaat de routinier verder. "Deze kans bij de kampioen wilde ik met beide handen aangrijpen en nu heb ik al Champions Leagueminuten gemaakt en sta ik in de basis in deze belangrijke wedstrijd."

Het voetbal van Twente doet Landzaat denken aan het spel van AZ onder Co Adriaanse. "In de tweede helft genoot ik van ons spel. Dat is een goed teken. Ik herken dat van mijn tijd bij AZ. We spelen bij FC Twente ook een beetje hetzelfde voetbal als AZ toen deed." Landzaat droeg tussen 2003 en 2006 het shirt van AZ.

'Curaçao niet klaar voor zelfstandigheid'

Curaçao is er niet aan toe zelfstandig te worden. Dat stelt aankomend premier Gerrit Schotte maandag in een interview in het AD. "Het is een chaos. We zijn er nog helemaal niet klaar voor."

Op 10 oktober worden Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status van bijzondere gemeenten van Nederland. De Antillen als overkoepelend orgaan verdwijnen. "Op papier is er een Curaçao, verder is er helemaal niks. We moeten maar heel kort feesten en laat het vooral niets kosten. Waarom geld uitgeven aan een feest in een land waar kinderen nauwelijks onderwijs of te eten hebben?"

'Weinig belangstelling voor ov-chipkaart'

De belangstelling voor de ov-chipkaart onder treinreizigers is minimaal. Nog geen vijf procent van de reizigers gebruikt de digitale kaart. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Volgens de krant worden wekelijks driehonderdduizend ritten met de chipkaart bij de NS geregistreerd, terwijl er dagelijks 1,1 miljoen treinritten worden gemaakt.

De geringe belangstelling voor de ov-chipkaart in het treinverkeer heeft volgens de krant gevolgen voor het succes van de kaart. Als de kaart mislukt bij het treinverkeer dan zou de kaart bij bus, tram en metro geen functie meer hebben. De ov-chipkaart moet het enige betaalmiddel worden in het openbaar vervoer.

Oxfam wil brandstofheffing scheepvaart

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib wil dat ook voor de scheepvaart een brandstofheffing wordt ingevoerd. Met de opbrengsten zouden de klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden moeten worden betaald.

Sinds 1990 is de CO2-uitstoot van schepen verdubbeld volgens Oxfam. Een brandstofheffing zou wereldwijd jaarlijks zeven miljard euro kunnen opleveren. Landen als Noorwegen en Nigeria zouden het voorstel steunen en ook de VS zou geïnteresseerd zijn, maar grote exporterende landen als China en India zijn tegen.

De organisatie houdt vanochtend in Londen een betoging bij de vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN. Het terugdringen van broeikasgassen is een belangrijk aandachtspunt voor de IMO. Deze organisatie kan eventueel verplichtende maatregelen aan de scheepvaart opleggen.

'Alle korpsen kennen boetequotum'

De Telegraaf schrijft vanochtend dat vrijwel alle politiekorpsen, en niet alleen Rotterdam Rijnmond, met een quotum voor het aantal uit te schrijven boetes werken. Dit aantal loopt soms op tot 250 per jaar. Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond zegt dat hierdoor het gezag van de politie in het geding komt.

"Onmiddellijk schrappen van de quota is de enige oplossing en verder moeten we zorgen dat managers het niet langer voor het zeggen hebben. Cijfers regeren en dat is de dood in de pot, want agenten zijn echt wel in staat zelf te bepalen wat nodig is voor een veiliger samenleving", aldus Busker.

Het korps Rotterdam Rijnmond zou de agenten een quotum opleggen van 120 bonnen per jaar. Volgens de korpsleiding betreft het hier slechts een contract met één persoon. Het regiokorps Utrecht legt volgens een politieman een quotum van vijftig bonnen per kwartaal op aan aspirant-agenten. "Gebeurt dat niet dan krijgen ze een onvoldoende beoordeling en geen periodieke salarisverhoging. Als ze tweemaal het quotum niet halen, volgt ontslag."

Een agent van het korps Zuid-Holland Zuid vertelt dat ook daar een quotum geldt, maar dat dit niet zwart op wit wordt gezet door de korpsleiding. "Ons wordt echter wel voorgehouden dat we op het salaris gekort worden als we het aantal niet halen."

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen morgen verantwoordelijk minister Hirsch Ballin over de kwestie aan de tand voelen. "We slaan door als een goeie agent die z'n quotum niet haalt z'n periodiek niet krijgt", zo zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. Volgens de VVD is juist dit systeem 'de oorzaak van onzinboetes'.

Fer: "We hebben laten zien hoe het niet moet"

Feyenoord-captain Leroy Fer zag gistermiddag met lede ogen aan hoe de Rotterdammers kansloos onderuit gingen bij N.E.C. Nijmegen.

De Feyenoorders werden bij tijd en wijlen weggespeeld door het veel fellere N.E.C.. De Nijmegenaren kwam al na ruim een kwartier spelen op voorsprong, maar verzuimden vervolgens om verder uit te lopen. In de slotfase liep de score alsnog verder uit in het voordeel van de gedreven Nijmeegse ploeg van Wiljan Vloet.

"We hebben de doelpunten veel te makkelijk weggegeven", zei de teleurgestelde Fer na afloop tegen EredivisieLive. "We hebben zelf twee kleine kansen gehad, die moet je dan ook afmaken. In de laatste paar minuten geef je alles weg. We stonden niet goed achterin, dat moet gewoon beter. We hebben laten zien hoe het niet moet."

"De trainer was heel boos in de rust. We moesten er een tandje bijzetten en dat hebben we niet gedaan. We proberen echt alles te geven en ik vind dat we een aardige ploeg hebben. We moeten laten zien dat wij er ook zijn en dat we de supporters achter ons krijgen. Ik blijf erin geloven", besluit de aanvoerder van Feyenoord.

Hoofdredacteur PowNed stopt

Jan Dijkgraaf stopt als hoofdredacteur van de kersverse publieke omroep PowNed. Dat zei hij in de nacht van zondag op maandag in het Radio 1-programma Echte Jannen, waar hij een van de presentatoren is.

In een reactie na de uitzending liet Dijkgraaf weten dat 96 uur werken in de week hem en zijn gezin te veel is. Hij verklaarde 'dodelijk vermoeid' te zijn. Dijkgraaf benadrukte geen ruzie te hebben met PowNed-directeur Dominique Weesie. Dijkgraaf verklaarde verder dat de televisiewereld niet zijn wereld is, maar dat hij wel een radiohart heeft. Hij blijft aan als co-presentator van PowNed-programma Echte Jannen en pakt zijn freelance-carièrre weer op.

Dijkgraaf was pas sinds augustus in dienst bij de door weblog GeenStijl opgerichte zender PowNed, die in september begon met uitzenden. De 48-jarige Dijkgraaf was eerder hoofdredacteur bij onder andere de gratis krant Metro en opinieblad HP/De Tijd.

PowNed/Geenstijl reageerde geheel in stijl op het vertrek van Dijkgraaf: "Hij kiest voor zijn gezin, zo luidde de officiële verklaring, en als iemand dat zegt, dan weet je het inmiddels wel. Die keer over een half jaar ergens terug om zijn volgende werkgever failliet achter te laten. Maar goed. Boeiuh. We vonden die man toch al stom. Geen groot verlies dus."

Jan Dijkgraaf stopt als hoofdredacteur PowNed
Jan Dijkgraaf stopt als hoofdredacteur PowNed (Foto: ANP)

Malouda: "We geloven in de Champions League-titel"

Chelsea-middenvelder Florent Malouda denkt dat The Blues een goede kans maken om de Champions League te winnen op Wembley.

Het Engelse voetbalstadion is dit seizoen het decor van de Champions League-finale. Malouda weet dat Chelsea honger heeft naar Europees succes. "De Champions League winnen is een belangrijk doel voor ons", zegt de Fransman tegen de Daily Star Sunday.

De 30-jarige Malouda ziet kansen voor de Engelse topclub. "We hebben het gevoel dat het dit jaar weleens kan lukken. We zijn er al een aantal keer dichtbij geweest", vervolgt de flankspeler, die weet dat Chelsea een grote selectie heeft.

"De trainer kan elke week een ander team opstellen. Maar dat heeft geen gevolgen voor de kwaliteit van het team. Onze spelers zijn van wereldklasse", aldus Malouda, die ook Carlo Ancelotti prijst. "Hij is een trainer die heeft bewezen teams beter te maken."

Metalist Kharkiv verliest in aanloop naar PSV

Metalist Kharkiv heeft de generale repetitie voor de Europa League-ontmoeting met PSV verloren van Shakhtar Donetsk (1-2).

Metalist kwam in eigen huis nog wel op voorsprong door een treffer van de Braziliaan Taison. Maar Shakhtar besliste de Oekraïnse topper in zijn voordeel. Eduardo da Silva, deze zomer overgekomen van Arsenal, scoorde de gelijkmaker.

Het duel leek vervolgens op een gelijkspel af te stevenen. Maar in de slotfase ging het alsnog mis bij Metalist. De thuisploeg moest met tien man verder na een rode kaart voor Cleiton Xavier. Shakhtar profiteerde van het overtal en won dankzij een treffer van Henrikh Mkhitaryan.

Bij de supporters van Metalist was de frustratie groot. Zij probeerden de spelersbus aan te vallen. In de Europa League kende de Oekraïners een goede start. Metalist won het eerste groepsduel van Debreceni (0-5). PSV is donderdag de tegenstander.

Uitslagen Italië speelronde 5

Dit weekend is in Italië de vijfde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na vijf speelronden.

Fiorentina - Parma


Na een uitermate slechte seizoensstart heeft Fiorentina eindelijk de eerste zege in de Serie weten te boeken (2-0). De ploeg van Sinisa Mihajlovic bezorgde het publiek de gewenste driepunter ten koste van Parma. Het duurde echter meer dan een uur voordat de viola de voorsprong wisten af te dwingen.

Dankzij een overtreding op Alberto Gilardino kreeg Fiorentina een strafschop. Adem Ljajic ging achter de bal staan en faalde niet. Ondanks de voorsprong wist Fiorentina de laatste fase van de wedstrijd niet overtuigend tegemoet te gaan. Toch wisten de viola de voorsprong te vergroten. Verdediger Lorenzo De Silvestri waagde een aanvalspoging en met een hard schot wist hij de 2-0 op het scorebord te zetten. Met nog een klein kwartier op de klok, kon Parma niet veel meer uitrichten. De drie punten bleven dan ook in Florence. Coach Mihajlovic kan weer even op adem komen.

AC Milan - Genoa

AC Milan-ster Zlatan Ibrahimovic was zaterdag de held van de avond met de enige treffer van de wedstrijd tegen Genoa. De Zweedse sterspeler sloeg in de 49e minuut toe. De voormalige spits van stadsrivaal Internazionale wist de bal met een uitgestrekt been achter de doelman te tikken. Ibracadabra werd goed bewaakt door twee verdedigers, maar toonde aan dat hij behalve technisch gaven ook over fysieke kracht beschikt.

Na de treffer van Ibrahimovic kwamen de rossoneri beter in het spel en wist de ploeg van Massimiliano Allegri de score bijna te verdubbelen, toen Ronaldinho vanaf een behoorlijke afstand een doelpoging waagde. Zijn kans werd echter gekeerd. Genoa gaf de moed echter niet op en via de flanken wisten de grifone een aantal keren voor dreiging te zorgen. Een goede afronding bleef echter achterwege, waardoor de zege naar de Milanezen ging.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Fiorentina Parma 2-0
Cesena Napoli 1-4
Chievo Lazio 0-1
Palermo Lecce 2-2
Catania Bologna 1-1
Bari Brescia 2-1
Juventus Cagliari 4-2
Sampdoria Udinese 0-0
AS Roma Internazionale 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Internazionale 5 3 1 1 10 8-3
2 Lazio 5 3 1 1 10 7-5
3 Chievo 5 3 0 2 9 8-5
4 Brescia 5 3 0 2 9 7-7
5 Milan 5 2 2 1 8 7-4
6 Napoli 5 2 2 1 8 10-8
7 Catania 5 2 2 1 8 7-5
8 Bari 5 2 2 1 8 5-7
9 Juventus 5 2 1 2 7 12-9
10 Cesena 5 2 1 2 7 4-6
11 Cagliari 5 1 3 1 6 7-5
12 Sampdoria 5 1 3 1 6 6-5
13 Bologna 5 1 3 1 6 6-7
14 Palermo 5 1 2 2 5 8-8
15 Fiorentina 5 1 2 2 5 5-5
16 Parma 5 1 2 2 5 5-6
17 Genoa 5 1 2 2 5 4-6
18 Roma 5 1 2 2 5 5-9
19 Lecce 5 1 2 2 5 4-8
20 Udinese 5 0 1 4 1 2-9

Speekseltest drugs onbetrouwbaar

Ook in België is de speekseltest onderwerp van gesprek. De test, die bij automobilisten moet aantonen of ze drugs gebruikt hebben, blijkt niet zo betrouwbaar als de autoriteiten doen voorkomen.

Onderzoeksresultaten variëren, maar alles wijst  erop dat er een grote foutmarge in de testuitslagen zit. Volgens het Franse Académie Nationale de Pharmacie worden in 19 procent van de gevallen drugsgebruikers niet opgemerkt en in 16 procent van de gevallen testen automobilisten die geen drugs hebben gebruikt wel positief. Het hoofd van het toxicologisch laboratorium van het universitair ziekenhuis van Poitiers, Patrick Mura heeft 740 stalen onderzocht en kwam op een foutmarge van 10,1 procent.

Waar er in Nederland pas in 2012 op drugs getest zal worden, gaat dat in België vanaf 1 oktober al in. De Belgische politie en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) melden dat de test voor 92 procent betrouwbaar is. Gespecialiseerde advocaten zeggen: “Die marge is is veel te groot voor justitie, dit gaat problemen opleveren voor de politierechtbanken”.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.