FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van vrijdag 18 juni 2010

Bom onschadelijk gemaakt in dorp Noord-Ierland

Bomruimers van het Britse leger hebben vrijdag een 135 kilo zware bom ontmanteld, die door dissidenten van de IRA was achtergelaten in een bestelbusje nabij een politiebureau in een Noord-Iers grensdorpje. Dat heeft de politie gezegd.

IRA-dissidenten keren zich tegen het Noord-Ierse vredesakkoord van 1998 en de katholiek-protestantse regering die daaruit voortkwam. Sinds januari plaatsten zij diverse malen bommen in Noord-Ierland, waarvan de meeste niet afgingen.

Bij het jongste incident in het overwegend katholieke dorp Aughnacloy, halverwege Dublin en Belfast, zagen de plaatselijke autoriteiten zich genoodzaakt alle 350 inwoners van het dorp te evacueren. Later trof de Ierse politie vlak over de grens in Ierland de vluchtauto van de dissidenten uitgebrand aan.

Capello: "Ik herkende dit elftal niet"

Fabio Capello erkende vrijdagavond na afloop van het duel tussen Engeland en Algerije (0-0) dat zijn team onherkenbaar had gespeeld. De bondscoach van Engeland had geen verklaring voor het zwakke spel van zijn team. "Dit is niet het team dat ik tijdens de trainingen en WK-kwalificaties heb gezien," sprak Capello.

De Italiaan vond niet dat hij één of twee spelers kon aanwijzen als schuldige. "Het was het volledige team. Er gingen teveel passes verkeerd, we verloren te veel ballen. Dit was gewoon niet goed. We moeten in de laatste wedstrijd beter spelen."

'Asbestvrij-verklaring verplicht bij verkoop huis'

Huiseigenaren die hun woning willen verkopen moeten straks eerst laten onderzoeken of er geen asbest in het pand is verwerkt. Het gaat om huizen die voor 1994 zijn gebouwd. Pas als een gecertificeerd bedrijf een asbestvrij-verklaring heeft afgegeven, mag het huis worden verkocht.

Dat staat in het nog vertrouwelijke rapport 'Asbestketen Ontrafeld', meldt Trouw. Het verplichte asbestonderzoek gaat huiseigenaren honderden euro's kosten, de eventuele verwijdering van het kankerverwekkende bouwmateriaal is natuurlijk veel duurder.

De verklaring moet kopers zekerheid geven over de staat van de woning. Het is de bedoeling dat de particuliere huizenmarkt met de invoering van het certificaat in vijftien jaar wordt gesaneerd. Uit onderzoek is gebleken dat juist op de particuliere woningmarkt op grote schaal wordt gesjoemeld met de verwijdering van asbest.

Asbest is sinds 1993 verboden, omdat het zeer kankerverwekkend is. De Gezondheidsraad adviseerde begin deze maand de normen voor blootstelling aan asbest drastisch aan te scherpen, omdat het spul gevaarlijker is dan tot nu toe werd gedacht. Het verplichte certificaat zou een reactie zijn op deze boodschap van de Gezondheidsraad. Jaarlijks overlijden zeker 1400 mensen als gevolg van blootstelling aan asbest.

Volgens Trouw krijgt de overheid geen grip op de verwijdering van asbest uit woningen, omdat de aanwezigheid van de gevaarlijke stof vaak niet wordt gemeld. Particulieren mogen kleine hoeveelheden asbest zelf verwijderen, maar als een aannemer wordt ingeschakeld moet een sloopvergunning worden aangevraagd. Omdat dit duur en tijdrovend is, wordt het asbest geregeld illegaal gedumpt.

Massa wil revanche op prestaties Canada

Felipe Massa wil de teleurstellende race in Canada tijdens de Grand Prix van Europa graag wegpoetsen. De Braziliaan finishte in Montreal slechts als vijftiende ondanks dat de bolide snel was. Hij wil daarom in Valencia revanche nemen.

"Canada was een slecht weekend. Zeker als je bedenkt dat ik een hele goede auto had en had verwacht dat ik veel punten kon scoren," zei Massa die in de eerste ronde een aanrijding met Vitantonio Liuzzi had en hierdoor vanaf achteraan weer kon beginnen. Hij baande zich een weg naar voren, maar kon opnieuw beginnen nadat hij zijn voorvleugel in de slotfase stuk reed op de bolide van Michael Schumacher. De race eindigde voor de Ferrari-rijder daarom slechts op plaats vijftien.

In Valencia wil hij daarom wraak nemen. "Het stratencircuit daar verschilt niet eens zo veel van Montreal. Bovendien verwachten we een paar updates die ons nog sneller moeten maken," zei de Braziliaan op de site van Ferrari. Hij kent het circuit van Valencia goed, want in 2008 was hij er al eens winnaar. "Het zou mooi zijn als we dat deze keer kunnen herhalen. Het kampioenschap is tot nu toe erg onvoorspelbaar, dus alles is mogelijk. Ik ben er zeker van dat we voor de hoogste plaatsen kunnen gaan."

[WK Pool] Tussenstand na dag 8

Dag acht op het WK zit er op, dus het is weer hoog tijd voor een update van de standen in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder volgt een overzicht van deelnemers en subleagues.

Bij de deelnemers gaat nogeenoudebekende nog altijd aan de leiding en pakte tot nu toe 700 punten. Zijn voorsprong is wel iets geslonken op ßloem, die nu 60 punten minder heeft. Op plaats drie vinden we Droid met een totaal van 615 punten. TLC bezet de vierde plaats met 600 punten en boxman completeert de top vijf met 585 punten.

Bij de subleagues blijft ouwe aan de leiding. Zij hebben tot nu toe 329 punten. KLBSC staat nog steeds tweede met nu 326 punten. De FOK!sportcrew steeg naar de derde plaats met 323 punten. Op een gedeelde vierde plaats staan het WK Forum en ~~Rush Addict~~ met beide 315 punten.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues).

Amerikaanse zanger haalt laagste noot ooit

Het is officieel: Roger Menees, inwoner van de Amerikaanse staat Illinois, heeft de allerlaagste noot gehaald. De voormalige gospelzanger heeft deze week een certificaat ontvangen van Guinness World Records met de vermelding van de laagste noot die ooit door een mens is voortgebracht.

Menees haalde een noot van 0,393 hertz; een zeer lage fis. Het vorige record stond op 0,797 hertz. Menees zei echter dat hij beter kan en gaat waarschijnlijk een nieuwe poging wagen als zijn record snel wordt verbroken.

Tientallen doden bij overstromingen China

Overstromingen als gevolg van zware regenval hebben deze week in het zuiden van China 46 mensenlevens geëist. Vijftig mensen worden vermist, heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.

In de provincies Guangdong, Sichuan, Fujian, Jiangxi, Hunan en Guangxi moesten meer dan tweehonderdduizend mensen hun huizen verlaten. In totaal zijn 2,6 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, die voor ruim 320 miljoen euro schade hebben veroorzaakt.

Beste 17 wielerploegen automatisch naar Tour

De beste zeventien wielerploegen van de wereldranglijst zijn in 2011 automatisch verzekerd van deelname aan de Tour, Giro, Vuelta en enkele aansprekende klassiekers. Dat heeft de mondiale wielrenunie UCI vandaag bekendgemaakt.

Het liefst had de UCI het startrecht gegeven aan de achttien ProTour-ploegen, maar daar gingen de organisatoren van die wedstrijden niet mee akkoord. De 17 ploegen worden gekozen op basis van de laatste wereldranglijst in 2010, zo maakte de UCI bekend. Door dit besluit hebben de Continental Teams (een divisie onder de ProTour) meer kans op deelname aan die klassiekers (zoals Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo) en de drie grote rondes. Mocht bijvoorbeeld een Nederlandse ploeg als Skil-Shimano of Vacansoleil bij de top-17 van de wereldranglijst komen, dan zijn ze automatisch verzekerd van deelname aan bijvoorbeeld de Tour of Giro.

De UCI bereikte met dit voorstel een compromis met de machtige organisaties ASO en RCS die in respectievelijk Frankrijk en Italië verantwoordelijk zijn voor veel belangrijke koersen. Elke organisatie behoudt daarnaast het recht om een aantal ploegen met een wildcard uit te nodigen.

Informateur gaat paars plus verkennen

Informateur Uri Rosenthal gaat onderzoeken of een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks levensvatbaar is. Hij heeft de fractievoorzitters van deze partijen uitgenodigd om maandag te komen praten. Het gaat om een 'tussenstap' om te bekijken of onderhandelen over paars plus zin heeft, laat hij weten.

Vrijdag ontving Rosenthal naast genoemde fractievoorzitters ook die van het CDA. Dit heeft er kennelijk niet toe geleid eerst een coalitie van VVD, PvdA en CDA te onderzoeken. Hiervoor had VVD-fractievoorzitter Mark Rutte gepleit. De liberaal zei ook geen paars kabinet te willen. Job Cohen, Alexander Pechtold en Femke Halsema zien dit echter als de meest gewenste coalitie.

PvdA-leider Cohen zei ook niets te zien in een coalitie met VVD en CDA. Rutte gaf vrijdag na een gesprek met Rosenthal aan de verschillen tussen VVD, PvdA en CDA kleiner te vinden dan die tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Informateur gaat paars plus verkennen
Informateur gaat paars plus verkennen (Foto: Novum)

Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft

Stockholm bereidt zich voor op de bruiloft van kroonprinses Victoria en sportschoolhouder Daniel Westling. Het stel zal elkaar zaterdag het jawoord geven in de kathedraal van de Zweedse hoofdstad. 34 jaar geleden trouwden Victoria's ouders op dezelfde dag met elkaar.

Na de trouwceremonie zal het bruidspaar voorop gaan in een tocht door het centrum van Stockholm alvorens ze aan boord gaan van het koninklijke schip dat hen naar het paleis zal varen. De politie verwacht 250.000 mensen langs de route en er worden zevenduizend politieagenten, militair personeel en vrijwilligers ingezet tijdens het belangrijkste sociale evenement van het jaar in Zweden.

Koninklijke families en staatshoofden uit heel Europa zullen in Stockholm aanwezig zijn, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Prinses Amalia is bruidsmeisje. "Dit is de grootste bruiloft in Europa sinds lange tijd. Iedereen is er", aldus Roger Lundgren, schrijver over de Zweedse koninklijke familie.

Hoewel de meeste Zweden nog steeds positief tegenover de monarchie staan -in 2009 jaar was dat 56 procent, in 2003 nog 68 procent- heeft het prijskaartje van de bruiloft, omgerekend twee miljoen euro, ook voor veel kritiek gezorgd.

Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft
Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft (Foto: Novum)

Kind van zestien maanden verdronken in sloot

Een meisje van zestien maanden is vrijdagmiddag verdronken in een sloot in Makkum. Het kind was aan de aandacht van haar ouders ontsnapt, meldt een woordvoerder van de Friese politie.

Buurtbewoners vonden het meisje iets voor 18.00 uur in de sloot, niet ver van de ouderlijke woning aan de Weersterweg. Hulpdiensten hebben het slachtoffer gereanimeerd, waarna het kind met een helikopter naar het UMCG in Groningen is gevlogen. Daar overleed het meisje.

[Groep C] Uitslag Engeland - Algerije

Engeland heeft ook in zijn tweede duel op het WK in Zuid-Afrika niet weten te winnen. Na eerder met 1-1 gelijk te hebben gespeeld tegen de Verenigde Staten speelde het nu opnieuw gelijk tegen Algerije (0-0).

In het eerste half uur hadden de Britten het misschien wel het lastigst. De Algerijnen zochten in de openingsfase gedurfd de aanval maar kansen leverden dit niet direct op. James, die na de blooper van Green tegen de VS het doel verdedigde, hoefde alleen een kopbal van Yebda op te rapen.

Ook bij de Algerijnen stond een andere keeper in het doel. De geblesseerde Chaouchi was vervangen door M'Bolhi. De doelman van de Noord-Afrikanen kreeg het langzaam aan wat drukker. Een schot van Lampard wist de doelman knap te parreren en een bal van Gerrard kreeg hij recht in zijn handen. Ook na rust wisten de Engelsen geen indruk te maken.

Nadat Wright-Philips en Defoe werden ingebracht door Capello leek Engeland wat meer dreiging te krijgen. Dat leidde tot een hele rits met hoekschoppen, maar zelfs daarmee konden ze het verschil niet maken. Zelfs de komst van 'supersub' Crouch leverde de Engelsen niets op.

Engeland

0 - 0

Algerije

 
 Gele kaart: Carragher, (Engeland), Lacen, (Algerije)
 
Stadion: Cape Town Stadium, Kaapstad 
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
James
Johnson
Carragher
Terry
A. Cole
Lennon (Wright-Phillips/ 63)
Lampard
Barry (Crouch/ 84)
Gerrard
Rooney
Heskey (Defou/ 74)
  M'Bolhi
Bougherra
Halliche
Yahia
Kadir
Yebda (Mesbah / 88)
Lacen
Belhadj
Boudebouz (Abdoun/ 74)
Matmour
Ziani (Guédioura/ 81)

Alonso debuteert op Fiorano

Fernando Alonso heeft vandaag zijn debuut op Fiorano, het officiële testcircuit van Ferrari gemaakt. De Spanjaard rijdt dit jaar voor het eerst voor het team uit Maranello, maar het rijden op het thuiscircuit van het Italiaanse team zat er nog niet in.

Gisteren bereidde Alonso zich voor op de Grand Prix van Europa en vandaag verrichte de Spanjaard promotionele activiteiten voor Ferrari waarbij een groep van eigenaren ook aanwezig was. Daarna reed hij enkele ronden met de F10 waarbij de bolide gefilmd werd. Ook was de rit bedoeld voor een nieuw onderdeel van de Ferrari-site wat binnenkort gelanceerd wordt.

Word de stripheld in Comic Jumper

Een opvallende trailer die te zien was op de E3 was die van Comic Jumper, een spel van Twisted Pixel. In dit spel neem je de gedaante aan van Captain Smiley en ga je door verschillende stripboeken heen.

Deze stripboeken variëren in tijdsperiode en in genres, zoals modern, fantasy, silver age en manga. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Het spel zal via Xbox Live te downloaden zijn.

Kojima werkt aan exclusive voor PS3

Hideo Kojima gaat een spel aankondigen dat exclusief op de PlayStation 3 zal verschijnen. Dit gaat hij doen tijdens de Tokyo Games Show in september. Dit gerucht is de wereld in geholpen door een hooggeplaatste Amerikaanse uitgever. Details zijn natuurlijk nog erg schaars, alleen dat de titel zal worden uitgegeven door Konami.

Hideo Kojima was dit keer aanwezig op de E3 show met twee games. Metal Gear Solid: Rising op de Xbox360 en PlayStation 3 en Metal Gear Solid: Snake Eater op de Nintendo 3DS. De exclusive in kwestie wilde hij eigenlijk al op de E3 beurs tonen, maar hij besloot toch te wachten, om de demo te perfectioneren.

Wil je nog een Metal Gear zien, of hoop je op een andere titel?

Hideo bij Square Enix

Hideo Kojima, hier rechts, heeft nog iets achter de hand

Tumult door bloedende vinger op NK schaken

Het NK schaken in Eindhoven is vandaag opgeschrikt door een bloedende vinger. Koploper Anish Giri had zich zonder dat hij het zelf in de gaten had gesneden aan een flessendop. Pas tijdens zijn partij tegen Friso Nijboer kwam de titelverdediger erachter dat hij bloedde.

Giri ging daarop samen met iemand van de organisatie naar het toilet om zijn vinger te verzorgen. Daar werd opgemerkt dat er ook bloed achter het oor van Giri zat. Door de onzekerheid over de herkomst en het aanblik van zijn oor viel de schaker bijna flauw. De organisatie besloot een korte pauze in te lasten om Giri weer bij te laten komen.

Toen de hulpdiensten arriveerden dachten zij echter dat Nijboer degene was die bijna was flauwgevallen. Hij was door alle ophef rond Giri namelijk helemaal uit zijn concentratie gehaald. Daarop probeerden de EHBO-ers Nijboer over te halen zich te laten onderzoeken.

Nadat alles weer rustig was besloten beide schakers om een remise te accepteren. Giri blijft daardoor koploper op het NK, Jan Smeets bezet momenteel de tweede plek. Die speelde vandaag eveneens remise tegen Sipke Ernst.

Antic: "Overwinning voor onze mensen"

Servië won van Duitsland. Bondscoach Radomir Antic noemde het een overwinng van het Servische volk.

"Dit is een overwinning voor onze mensen, die dit zeker op een mooie manier zullen vieren. Deze ploeg is representatief voor het Servische volk want het heeft veel energie, het is klaar om te vechten en is op een bepaalde manier arrogant. Wat zeker is is dat de Servische bevolking zich herkent in deze ploeg en daarom is deze overwinning voor hen", aldus de bondscoach op de website van de FIFA.

Vladimir Stojkovic stopte de penalty van Lukas Podolski. Na de wedstrijd volgde de opluchting: "Na zoveel jaar winnen van Duitsland op het WK is niet niks. Ik denk dat de overwinning verdiend is. Als ploeg hebben we twee jaar keihard gewerkt en dit is het resultaat van al het harde werken."

Okada onthoudt 'fout' Van Marwijk

Takeshi Okada is niet vergeten hoe de vorige ontmoeting met Bert van Marwijk ging. Na de loting van het WK herkende Van Marwijk zijn Japanse collega niet. Okada pakte hem terug in gesprek met een journalist.

Van Marwijk vroeg aan Okada of hij wist wie de Japanse bondscoach was, wat een gênant beeld opleverede. Okada voelde zich beledigd, mede omdat beide coaches elkaar twee maanden daarvoor nog hadden ontmoet.

Okada reageerde onlangs op de vraag van een journalist of hij de naam van de Nederlandse bondscoach wist: "Uh, uh, Van Dijk? Nee? O, dat is dan niet netjes van me dat ik zijn naam ben vergeten."

Nederland ontmoet Japan morgen in Durban. Eerder speelden de twee landen een oefenduel in Enschede dat Nederland met 3-0 won.

FOK!kers vinden niveau WK teleurstellend

FOK!kers vinden niveau WK teleurstellend

Bijna de helft van de FOK!kers vindt het niveau op het WK voetbal tot nu toe teleurstellend. Dit blijkt uit de poll op FOK!sport.

Ruim 48% stemde voor de optie teleurstellend. Aangezien bij bijna 37% het iets minder is dan verwacht is bijna niemand tevreden naar het niveau. Voor 12% is het niveau gemiddeld, terwijl voor slechts 3% het niveau wel goed is.

Vooral kroegtijger is niet tevreden: "Zwaar teleurstellend mag ik wel zeggen. Nauwelijks nog een goede pot voetbal mogen zien.. Duitsland - Australië was best wel een aardige wedstrijd, en ook kameroen - japan, maar ook niet echt goed te noemen; eerder spannend. Tot nu toe alleen echt genoten van Ivoorkust - Portugal, maar verreweg te weinig om daar zoveel vrije tijd in te moeten steken. Laten we hopen dat 't de spanning van de 1e wedstrijd is en dat het vanaf nu beter gaat worden". 

BigDi verwacht dat het in het verdere verloop van het toernooi nog wel beter word: "Tot nu toe zijn de 2e ronde wedstrijden (Uruguay wint 3-0, Argentinie 4-1 en Griekenland 2-1) een stuk aardiger gebleken. Een aantal leuke doelpunten gezien van Argentinie, het lijkt alsof ze die bal wat beter onder controle hebben. Het is in elk geval amusanter aan het worden en het wordt natuurlijk alleen nog maar spannender, dus ik heb goede hoop. Tot nu toe was het niet best."

[Unicef Open] Petkovic voorkomt Belgische finale

Andrea Petkovic heeft er voor gezorgd dat de vrouwenfinale in Rosmalen geen Belgische aangelegenheid wordt. De Duitse versloeg Kirsten Flipkens met 6-7 (3), 7-6 (2) en 6-4. De als eerste geplaatste Henin had zich eerder al naar de finale geslagen ten koste van Alexandra Dulgheru (5) uit Roemenië: 6-2, 6-2.

Petkovic leek de eerste set makkelijk te gaan winnen en had op 5-2 al een setpunt. Dat verkwanselde ze echter, waarna Flipkens zich terug wist te knokken. Nadat de Vlaamse de set via de tiebreak had gewonnen, trok Petkovic middels een tweede tiebreak de stand weer gelijk. In de beslissende set had de nummer zeven van de plaatsingslijst aan een vroege break genoeg.

Spits De Vries verlengt bij Cambuur

SC Cambuur is er in geslaagd om spits Mark de Vries twee jaar langer in Leeuwarden te houden. De opluchting bij de Jupiler League-ploeg is groot, omdat de spits vorig seizoen van grote waarde was. Hij scoorde 21 keer en bracht daarmee zijn totaal aantal doelpunten in het betaalde voetbal op precies honderd.

De forse kopsterke, maar ook 'voetsterke' spits is in korte tijd uitgegroeid tot een icoon van de club. Niet voor niets werd hij vorig seizoen uitgeroepen tot de beste speler van de Jupiler League. Hij ontving daarvoor de Gouden Stier uit handen van bondscoach Bert van Marwijk.

De Vries begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Volendam. Hij deed vervolgens onder andere Niort, Dordrecht'90, Heart of Midlothian, Leicester City, sc Heerenveen, ADO, Leeds United en Dundee United aan. Voor het seizoen 2008-2009 kwam hij op proef bij SC Cambuur, eerst als pinchhitter, maar vorig seizoen als een spits van vaste waarde. Hij groeide uit tot de schrik van elke defensie die draaiend en koppend zijn doelpunten maakte en ook anderen daartoe in staat stelde.

WK lijkt voor Senderos voorbij

Philippe Senderos moet vrezen voor zijn WK-deelname. Na een ongelukkige botsing met een medespeler moest de verdediger het veld verlaten met een aanzienlijke enkelblessure.

Senderos mist sowieso de pouleduels en zou eventueel de ronden daarna kunnen spelen, dat was de eerste prognose. "Officieel mist hij de twee resterende pouleduels tegen Chili en Honduras", luidt een statement van de Zwitserse voetbalbond.

"De doktoren denken dat hij terug zou kunnen keren voor een eventuele achtste finale-wedstrijd, maar deze blessure is serieus. Praktisch gezien lijkt de kans klein dat hij nog terug zal keren", werd daarna geopperd.

Zwitserland begon, ondanks het uitvallen van Senderos, goed aan het WK. Volledig onverwacht versloegen zij Spanje, het werd 0-1. Zwitserland neemt het nog op tegen Honduras en Chili en kan stiekem uitkijken naar de volgende ronde.

Adidas: "Duitsland geen voordeel van Jabulani"

Adidas, de maker van de Jabulani, spreekt tegen dat het Duitse elftal voordeel heeft van het speeltuig. In de Duitse competitie werd de Jabulani afgelopen seizoen al veelvuldig gebruikt. De Duitse spelers zouden daardoor meer gewend zijn aan de speciaal voor het WK ontworpen bal.

Thomas van Schaik, de woordvoerder van het Duitse merk in Nederland, vindt het niet eerlijk dat de geruchten van een mogelijk Duits voordeel de wereld in zijn geholpen. "Naast de Bundesliga is in zeker zeven andere competities gebruik gemaakt van de bal", aldus van Schaik.

De bal lag tijdens de Afrika Cup, het WK voor clubteams, de Argentijnse competitie en diverse bekercompetities op de middenstip. "Daarnaast heeft iedere bond in de aanloop naar het WK 25 testexemplaren van de de bal ontvangen. En ze konden er meer krijgen als ze er naar vroegen."

 

Vuvuzela zorgt voor gescheurde luchtpijp

De vuvuzela is niet meer weg te denken van het wereldkampioenschap voetbal dat momenteel in Zuid-Afrika plaatsvindt. Niet verwonderlijk is dan ook dat de lawaaierige toeter al een slachtoffer heeft geëist. De Zuid-Afrikaanse Yvonne Mayer liep een scheurtje in haar luchtpijp op.

De 29-jarige verzekeringsmakelaar uit Kaapstad kreeg het instrument cadeau op haar werk en wilde het uitproberen. Ze ging samen met een aantal vriendinnen naar de eerste wedstrijd van Bafana Bafana tegen Mexico en blies daar vrolijk op haar vuvuzela. Onderweg naar het stadion testte ze de toeter uit en voelde daarbij keelpijn opkomen.

"Ik dacht eerst dat ik een vliegje of zo had ingeslikt en dus bleef ik nadien de vuvuzela proberen. Toen de pijn de dag nadien nog erger geworden was, ben ik naar de dokter gegaan. Hij vertelde me dat ik bij de eerste poging waarschijnlijk een scheurtje in mijn luchtpijp had opgelopen en het alleen nog maar erger gemaakt had door te blijven blazen. Volgens hem heb ik verkeerd en te hard geblazen," zei Mayer tegen The Daily Mail.

Op last van dokter Scott Barker moest ze het rustig aan doen. "Ik mocht twee dagen niet eten of spreken. Tegen de tijd dat ik eindelijk wat soep en yoghurt kon eten, was ik uitgehongerd. Zijn grootste zorg was eigenlijk dat ik een infectie zou oplopen, hij verzekerde me wel dat het scheurtje zou genezen."

Barker gaf de rest van de wereld ook een advies mee. "Ik wil ook andere fans waarschuwen van niet te hard te blazen en gewoon hun lichaam te volgen. Het grootste risico is wel nog altijd de oren. Het beste advies dat ik kan geven, is oordopjes mee te nemen naar de wedstrijd."

'Maleisische politie martelt en misbruikt'

Een afvaardiging van de Verenigde Naties heeft de Maleisische politie er vrijdag van beschuldigd gebruik te maken van martelpraktijken tegen gedetineerden om hun bekentenissen te ontfutselen. Volgens de delegatie geven slachtoffers van dit misbruik de voorkeur aan een gevangenisstraf boven hechtenis in detentiecentra van de politie.

De regering moet zo vlug mogelijk een onderzoek instellen naar doden als gevolg van politieoptreden, vindt de VN-afvaardiging, die een bezoek van twee weken bracht aan het Aziatische land. Daarnaast moeten wetten worden aangepast die het nu mogelijk maken dat personen zonder proces eindeloos lang kunnen worden vastgehouden.

Maleisië is een van de meest stabiele en welvarendste landen in Zuidoost-Azië. Hoewel een democratie, heeft het land een uitgebreid veiligheidsapparaat dat geregeld wordt bekritiseerd door rechtenactivisten.

De wetgeving staat toe dat personen zonder 'om wat voor reden ook' in hechtenis kunnen worden genomen, aldus Malick Sow, het hoofd van de VN-delegatie. "In sommige gevallen is een gedetineerde zelfs niet op de hoogte van de reden van zijn detentie", zei Sow.

De afvaardiging overhandigt de Maleisische regering in september een voorlopig rapport van haar bevindingen. Het eindrapport wordt volgend jaar maart overlegd aan de VN-Veiligheidsraad, waar Maleisië lid van is. Landen die aantoonbaar hebben gefaald in het naleven van de mensenrechten kunnen hun zetel in de raad verliezen.

Zoon bewoner ontplofte flatwoning vrijgelaten

De 38-jarige zoon van de man in wiens flatwoning in Dordrecht woensdag een explosie plaatsvond, is vrijgelaten. De man is niet langer verdachte in de zaak, meldt een politiewoordvoerder.

De man was aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De politie kon op basis van eigen onderzoek en verklaringen van de verdachte de man niet koppelen aan de ontploffing, vertelt de woordvoerder.

Het incident deed zich rond 12.15 uur voor tijdens een ontruiming van de flatwoning aan de Prinses Julianaweg in de wijk Krispijn. Na de ontploffing woedde in het pand een brand. Enkele uren later werd het lichaam van de 60-jarige bewoner gevonden.

De politie houdt er rekening mee dat de 60-jarige man zelf voor de ontploffing verantwoordelijk was en zelfmoord wilde plegen. Er was sprake van een gasexplosie, laat de woordvoerder vrijdag weten. "Buurtbewoners vroegen zich af of er explosieven in het spel waren, maar dat is niet het geval." Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Bij de politie en de woningbouwvereniging zijn voor zover bekend geen signalen binnengekomen dat het slachtoffer zich mogelijk van het leven zou gaan beroven. Hoe het gas kon ontploffen, wordt nog onderzocht.

Door de ontploffing en brand vielen verder achttien gewonden, van wie er acht naar een ziekenhuis werden gebracht. Onder de gewonden waren een agent, een deurwaarder, een medewerker van de corporatie en van een verhuisbedrijf, die bij de uitzetting waren betrokken. Nog drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Veertien woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

X Factor weert lelijk publiek

Lelijke Britten hebben geprotesteerd tegen X Factor. De Britse versie van de talentenjacht, met onder andere Simon Cowell en Cheryl Cole in de jury, zou namelijk louter mooie mensen op de beste plekken in de studio zetten. Op die manier is in camerashots lelijk publiek niet te zien.

Enkele minder mooie mensen hadden van tevoren kaarten gekocht voor stoelen direct achter de jury, waardoor je regelmatig in beeld bent. Toen ze in de studio aankwamen, werden ze naar een andere plek gedirigeerd, waar de camera minder vaak komt.

De betreffende minder mooie mensen sputterden tegen, maar een beveiliger hield ze tegen om toch op de plek voor mooie mensen te gaan zitten. De makers van X Factor hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Brink uitgesteld naar 2011

Brink, de online shooter van ontwikkelaar Splash Damage, zal pas in 2011 uitkomen op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Dat heeft de ontwikkelaar op de E3-beurs in Los Angeles bekendgemaakt.

Het spel heeft een wat apartere besturing dankzij het Smart-systeem. Afhankelijk van de kant die de speler opkijkt, zal het personage op een bepaalde manier een hindernis benaderen. Kijk je naar beneden, dan kan je ergens onderdoor glijden, terwijl je, door omhoog te kijken, er ook overheen kunt klimmen.

Brink speelt zich af in een niet zo verre toekomst waarin de mensheid denkt perfectie te hebben bereikt op het gebied van architectuur, technologie en engineering. Deze belofte is voor velen de waarheid, maar niet voor iedereen.

'Brink' uitgesteld naar 2011

Stichting verdedigt lespakket sms'en

Stichting Media Rakkers, de bedenker van de vrijdag gelanceerde campagne 'Slim SMS'en' vindt de kritiek op het lesmateriaal onterecht en ongeloofwaardig. Dat laat de stichting vrijdag in een reactie weten.

Het lespakket werd vrijdag flink onder vuur genomen. Achter het lespakket zou de brancheorganisatie van sms-aanbieders zitten, de Stichting SMS Gedragscode. De sms-aanbieders zouden kinderen juist misleiden waardoor ze zonder er erg in te hebben sms-abonnementen kopen.

Het net afgetreden SP-Kamerlid Ada Gerkens zou het lespakket in ontvangst nemen, maar zegde af. In NRC Handelsblad stelt zij vrijdag dat ze vindt dat de campagne zich op te jonge kinderen richt en te weinig aandacht heeft voor de rol van de industrie bij het verleiden van jongeren tot dure sms-abonnementen.

Leerlingen worden in het pakket gewezen op de verschillende soorten mobieltjes die te krijgen zijn, zegt ze. "Als dit op de school van mijn kinderen gebruikt zou worden, zou ik boos worden", aldus Gerkens in de krant.

Stichting Media Rakkers zegt echter zelf contact te hebben gezocht met SMS Gedragscode met het doel 'de providers van sms-diensten te betrekken bij het ontwikkelen van informatie en educatie aan kinderen'. "Op deze manier worden deze partijen tevens zelf bewust van de problematiek en nemen zij verantwoordelijkheid voor hun diensten."

De stichting stelt redactioneel onafhankelijk te zijn en voornamelijk gefinancierd te worden door de Europese Commissie. "Dat betekent dat Stichting SMS Gedragscode geen enkele invloed heeft kunnen uitoefenen op de inhoud van het lesmateriaal."

Bovendien is de kritiek van Gerkens dat het materiaal op te jonge kinderen is gericht onterecht, stelt Media Rakkers. "Al 25 procent van de 6- tot en met 8-jarigen bezit een mobiele telefoon. Er wordt bovendien tevens materiaal aangeboden voor middelbare scholen voor jongeren tot 16 jaar. Zij was daar sinds begin juni van op de hoogte, net als van de samenwerking met Stichting SMS Gedragscode."

Stichting verdedigt lespakket sms'en
Stichting verdedigt lespakket sms'en (Foto: Novum)

Complimenten vliegen in het rond bij VS en SloveniŽ

Landon Donovan was na afloop van het duel met Slovenië vooral trots op zijn spelers. Net als zijn coach, Bob Bradley, roemde hij de manier waarop de Verenigde Staten zich terugknokte in de wedstrijden.

"Ik ben trots op onze jongens. Het is niet veel ploegen gegeven om een dergelijke achterstand goed te maken", aldus Donovan. De spits scoorde zelf de 2-1, alvorens Michael Bradley gelijk maakte. "We leven nog, we hebben goede kansen om de achtste finales te halen", klonk het tevreden.

Bij Slovenië waren er ook complimenten te vinden. Milivoje Novakovic had goede woorden over voor zijn ploeggenoten: "We hebben met ons hart gespeeld, ik moet de ploeg een compliment maken." Dat Slovenië de buit niet binnen wist te houden denkt de Sloveen te kunnen verklaren: "We hebben weinig ervaring en worden daarvoor afgestraft." Om positief af te sluiten: "Maar we spelen nog tegen Engeland. Alles is nog mogelijk."

[WTCC] Geen vervanging voor Mexico

De organisatie van het World Touring Car Championship heeft vandaag bevestigd dat de race in Mexico niet vervangen zal worden. Het evenement zou in april in Puebla gehouden worden, maar onrust in de regio zorgde er voor dat de wedstrijd geschrapt werd. China en het Midden-Oosten waren als vervangers in beeld.

Met name China was was een serieuze optie om op Guangdong samen met het Chinese Touring-kampioenschap een raceweekend te houden. Maar omdat niet aan de eisen van het WTCC op logistiek en promotioneel gebied voldaan kon worden. Hierdoor blijft Macau in november de afsluiter van het seizoen.

UCI scant fietsen tijdens de Tour

Vanaf de start van de komende Ronde van Frankrijk, die op 3 juli in Rotterdam begint, moeten wielrenners mogelijk hun fiets door een scanner laten gaan.

Met dat besluit wil de internationale wielrenunie UCI ervoor zorgen dat het uitgesloten is dat coureurs met mechanische hulp om de overwinning strijden. Dat heeft de UCI vandaag bekendgemaakt. De UCI reageert daarmee op beschuldigingen dat de Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara zijn overwinningen tijdens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te danken heeft aan een klein motortje dat in het frame is verwerkt.

Elton John speelt in IsraŽl

Zanger Elton John heeft er donderdag blijk van gegeven dat de problemen in Israël hem er niet van weerhouden om daar gewoon op te treden. Hij gaf een concert in Tel Aviv ten overstaan van 50.000 fans. Andere artiesten besloten eerder hun optredens in het land te cancellen na protesten van pro-Palestina-activisten.

Elton schaarde zich daarmee in het rijtje van Paul McCartney en Madonna, die recent ook concerten in Israël gaven. Artiesten als The Pixies en Elvis Costello vonden het ongepast om op te treden en annuleerden hun concerten.

Niemand heeft mij ervan kunnen weerhouden hier te komen”, was de boodschap aan zijn juichende fans.  De zanger verklaarde dat muziek vrede moet brengen en mensen moet verbroederen, en dat hij om die reden toch wilde komen voor een concert.

Telstar kan verder met bouw zuidtribune

Telstar kan doorgaan met de bouw van een nieuwe tribune. De eerstedivisieclub was afhankelijk van de supporters, die vijfhonderd seizoenkaarten moesten kopen. Alleen dan was het mogelijk om verder te bouwen aan de zuidtribune.

Aan het begin van de week zag het er nog niet gunstig uit voor de Witte Leeuwen. De tegenvallende resultaten in de afgelopen competitie hadden invloed op de verkoop van de seizoenkaarten. De nieuwe trainer Jan Poortvliet lijkt nu echter voor het gewenste effect te hebben gezorgd. De laatse dagen was er een run op de kaarten, meldt de club.

Uitgerekend sportverslaggever Leo Driessen kwam in het bezit van seizoenkaart nummer vijfhonderd. De Kop van Zuid moet plaats gaan bieden aan de fanatieke aanhang van Telstar.

[Video] James vervangt Green in doel Engeland

De blunder tegen de Verenigde Staten heeft Robert Green zijn basisplaats gekost in het Engelse elftal. Bondscoach Fabio Capello geeft voor het duel van vanavond met Algerije de voorkeur aan routinier David James.

Ook bij tegenstander Algerije staat een andere keeper onder de lat. Faouzi Chaouchi ging in de fout tijdens de eerste wedstrijd tegen Slovenië en zijn plaats wordt ingenomen door Rais Ouheb Mbouli.


De blunder van Green

Nieuw chassis voor Trulli

Jarno Trulli zal van het team van Lotus voor de Grand Prix van Europa een nieuw chassis krijgen. Hij wilde dit aanvankelijk niet omdat teamgenoot Heikki Kovalainen dan zou kunnen denken dat de Italiaan bevoordeeld zou worden.

Bij Lotus zat een nieuw chassis voor Valencia al in de planning, maar niet Trulli maar Kovalainen zou deze mogen ontvangen. Omdat Trulli met de balans van de huidige bolide worstelt stelde technisch directeur Mike Gascoyne voor om de Italiaan daarom het chassis te geven. Deze weigerde in eerste instantie omdat hij het niet eerlijk ten opzichte van Kovalainen vond.

De Fin vond echter dat Trulli er op dit moment meer recht op had omdat de Italiaan worstelde met de balans van zijn auto. "Deze situatie toont wel aan dat het gevoel in het team goed is, omdat ze elkaar proberen te helpen. Uiteindelijk hebben we besloten het chassis aan Trulli te geven, maar beide rijders staan er voor open om het om de beurt te gaan gebruiken."

Donovan is trots op ploeggenoten

De Verenigde Staten slaagde er vandaag in om gelijk te spelen tegen Slovenië, nadat de ploeg eerst tegen een 2-0 achterstand aankeek. Na afloop van deze wedstrijd prees Landon Donovan zijn ploeggenoten.

"Ik ben trots op onze jongens. Het is niet veel ploegen gegeven om een dergelijke achterstand goed te maken," aldus Donovan, die zelf verantwoordelijk was voor de aansluitingstreffer. De Verenigde Staten speelt zijn laatste groepswedstrijd tegen Algerije en zal zich dan voor de achtste finales moeten kwalificeren. "We leven nog, we hebben goede kansen om de achtste finales te halen."

Ivanovic: "We zijn er nog niet"

Branislav Ivanovic won met zijn Servië verrassend en knap van favoriet Duitsland, 0-1. Het enige doelpunt werd gemaakt door Ivanovic. Kort hiervoor kreeg Miroslav Klose een tweede gele kaart, dus rood.

"Ja, het is super! Ik denk dat deze overwinning ons het respect teruggeeft wat we verloren hebben door de eerste slechte wedstrijd", zei de matchwinner na afloop van de wedstrijd. "Maar we zijn er nog niet. We moeten blijven presteren, we moeten compact blijven en we zullen goed voor de dag moeten komen in de derde wedstrijd." Servië sluit de poulefase af met een wedstrijd tegen het tot nu toe teleurstellende Australië.

"Het is moeilijk om dat nu te zeggen omdat iedereen in deze wedstrijd karakter toonde, we deden ons best op het veld en iedereen is nu blij en heeft een fantastisch gevoel. Maar we zijn er nog niet, we hebben nog slechts drie punten en we moeten dezelfde focus hebben als afgelopen wedstrijd", is de doelpuntenmaker duidelijk over de komende wedstrijd.

"Ik denk dat we vandaag hebben laten zien hoe we tegen Australië moeten spelen. Het zal een moeilijke wedstrijd worden. Als je moet winnen, moet je sterk zijn, je moet kwaliteit tonen en het voetbal laten zien wat bij de volgende ronde hoort", sloot Ivanovic zijn relaas af.

Tweede dagzege Burghardt in Zwitserland

Marcus Burghardt heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Duitser, die in dienst van Team BMC rijdt, kwam na een indrukwekkende solo als eerste over de finish en pakte daarmee zijn tweede dagzege van de Zwitserse etappekoers.

Een groep van zestien renner, waardonder Bauke Mollema en Oscar Freire, ging er na 60 kilometer fietsen vandoor. Binnen dit gezelschap was Juan Antonio Flecha de best geklasseerde renner op bijna achtenhalve minuut van gele trui-drager Robert Gesink. De leiders bleven zo'n 80 kilometer samen, waarna Burghardt eieren voor zijn geld koos.

De Duitser had al snel een voorsprong van een minuut op de achtervolgers en wist deze verrassend in stand te houden. Rabobank controleerde in het peloton en zag de leiderstrui van Gesink niet in gevaar komen.Uitslag zevende etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Marcus Burghardt Team BCM 04:52,02
2 Óscar Freire Rabobank + 1,01
3 Greg van Avermaet Omega Pharma-Lotto z.t
4 Manuel Quinziato Liquigas z.t
5 Luis León Sánchez Caisse d'Erpagne + 1,08


Algemeen klassement:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Rabobank 30:15,59
2 Rigoberto Urán Caisse d'Erpagne + 0,29
3 Steve Morabito Team BMC + ,036
4 Fränk Schleck Team Saxo Bank + 0,38
5 Joaquim Rodríguez Team Katyusha + 0,42

Geen Carlin in de Formule 1

Ook Carlin Motorsport ziet af van deelname aan de Formule 1. Het Britse Formule 3-team werd als een van de kandidaten genoemd om het dertiende slot op de grid in te nemen, maar andere raceklasses krijgen de voorkeur.

"De Formule 1 kan een doel voor de lange termijn voor het team zijn, maar we hebben geen inschrijving voor het seizoen 2011 ingediend en bovendien zijn we niet in de positie om dat te doen," zei teambaas Trevor Carlin. "Op dit moment zijn we helemaal gefocust op ons huidige programma en we stoppen al onze tijd in het winnen van races en kampioenschappen in de opstapklasses."

Rutte wil geen paars kabinet

VVD-leider Mark Rutte wil geen paars kabinet. In plaats daarvan wil hij gaan praten over de vorming van een coalitie van VVD, PvdA en CDA. Rutte vindt de verschillen tussen VVD, PvdA en CDA kleiner dan tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, zei hij vrijdag na afloop van een gesprek met informateur Uri Rosenthal.

VVD, PvdA en CDA is niet Ruttes favoriete coalitie. "Maar nu een rechtse coalitie onmogelijk is gebleken, biedt deze combinatie van partijen de beste garantie voor een stabiel kabinet dat snel hervormingen kan doorvoeren."

PvdA-leider Job Cohen maakte eerder vrijdag juist duidelijk dat hij niets ziet in een coalitie met VVD en CDA. Cohen wil praten over paars plus, net als GroenLinks en D66. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft nog geen voorkeur uitgesproken.

Informateur Rosenthal moet nu de knoop doorhakken en bepalen over welke coalitie als eerste verder wordt gesproken.

Beckenbauer haalt hard uit naar Frankrijk

Franz Beckenbauer is van mening dat de Franse nationale ploeg de grootste tegenvaller van het WK voetbal in Zuid-Afrika is. De uitspraken van Der Kaiser volgen op het verlies van Les Bleus in de wedstrijd tegen Mexico (2-0).

"Het niveau dat Frankrijk haalde in de wedstrijd tegen Mexico, was een wereldkampioenschap onwaardig", was de duidelijke taal van Beckenbauer. "Wat me het meest schokte, was de manier waarop ze zich neerlegden bij de nederlaag tegen de Mexicanen. Geen speler had de behoefte om terug te vechten."

Frankrijk lijkt door de nederlaag kansloos te zijn voor een plekje in de achtste finales. De Fransen spelen hun laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika en zullen dit duel moeten winnen. In dat geval is de ploeg nog wel afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussne Uruguay en Mexico. Beide landen hebben aan een gelijkspel genoeg om naar de knock-out-ronde te gaan.

Nederlands marineschip pakt weer piraten

Het Nederlandse transportschip Johan de Witt heeft vrijdagochtend in de Golf van Aden een bootje met vermoedelijke piraten onderschept. Zij hadden het waarschijnlijk op het Nederlandse amfibievaartuig gemunt, meldt het ministerie van Defensie.

Toen de opvarenden van de skiff zagen wie ze tegenover zich hadden, verlegden ze hun koers richting de kust van Somalië. De Johan de Witt vuurde hierop waarschuwingsschoten af, waarna het bootje stopte en de vermoedelijke kapers zich overgaven. De opvarenden zijn overgebracht naar het marineschip. Ze zijn medisch onderzocht, geïnterviewd en aan land gezet.

Een Duits patrouillevliegtuig, dat ook meedoet aan de Europese antipiratenmissie Atalanta, zag de skiff met hoge snelheid op het Nederlandse schip afvaren. Een beveiligingsteam kwam direct in actie. "Het ging allemaal heel snel", zegt eerste officier Ton Tas. "Vanaf het schip konden we duidelijk zien dat er spullen overboord werden gezet. Het patrouillevliegtuig heeft er zelfs foto's van gemaakt."

Het team dat het bootje veiligstelde, is afkomstig van Malta, dat twaalf militairen op het Nederlandse marineschip heeft gestationeerd. De primaire taak van dit team is de beveiliging van schepen met noodhulp of andere kwetsbare schepen die door de Johan de Witt worden geëscorteerd.

Grote drukte op de weg

Werkzaamheden en evenementen zorgen er vrijdag voor dat het al vroeg in de middag erg druk is op de weg. Rond 16.15 uur stond er circa tweehonderd kilometer file, terwijl er normaal rond die tijd zo'n honderd kilometer verkeer stilstaat, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Vooral op de A2 richting het zuiden is het druk. Daar staat rond 16.15 uur op verschillende plekken tussen Amsterdam en Den Bosch 28 kilometer file. "Dat komt onder meer door wegwerkzaamheden, maar op de A2 richting het zuiden staan de laatste tijd vaak files. Het is een van de drukste snelwegen in het land."

Op de A58 van Breda naar Tilburg en de A59 van Zonzeel naar Oss stond het verkeer vrijdagochtend opvallend vaak stil. Dit werd veroorzaakt door de Luchtmachtdagen op vliegbasis Gilze-Rijen. De vliegshow is rond 17.00 uur afgelopen, waardoor de verwachting is dat het daarna ook drukker wordt op de A58 en A59. De Luchtmachtdagen vinden vrijdag en zaterdag plaats. Ook een concert van Kiss vrijdag in Arnhem leidt vermoedelijk lokaal tot extra files, denkt de VID.

De VID waarschuwde er eerder vrijdag voor dat werkzaamheden dit weekeinde voor veel overlast op de wegen zorgen en dat evenementen het er niet beter op zullen maken. Zo start vrijdagavond een fors aantal wegwerkzaamheden op de A2.

Lichaam in Utrechtse Maliesingel gevonden

In de Maliesingel in Utrecht is vrijdag aan het einde van de middag een lichaam gevonden. Een getuige zag rond 17.15 uur 'iets' drijven en waarschuwde de politie, die vaststelde dat het om een persoon ging. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Het lichaam dreef ter hoogte van het Spoorwegmuseum. Het is inmiddels uit het water gehaald. Hoe de persoon in het water terecht is gekomen en wie het is, is nog onduidelijk. "Maar we denken niet direct aan een misdrijf", zegt de politiewoordvoerder.

[Unicef Open] Henin bereikt finale

Justine Henin heeft de finale van het Unicef Open bereikt. De Belgische was in de halve finale veel te sterk voor haar tegenstandster, de Roemeense Alexandra Dulgheru. De setstanden van deze partij waren 6-2 en 6-2.

Dulgheru bood aan het begin van elke set prima partij, maar daarna was het gedaan met het verzet. Henin wist haar finaleplaats dan ook snel veilig te stellen. Na een uur stapten beide tennisters weer van de baan.

Het is voor de Belgische overigens de derde keer, dat ze de finale van het WTA-toernooi in Rosmalen bereikt.

Defensieve zorgen voor Ghana

Ghana kent in aanloop naar de tweede groepswedstrijd op het WK voetbal een aantal defensieve problemen. Het Afrikaanse land moet het morgen opnemen tegen Australië, dat in het eerste duel met 4-0 van Duitsland verloor.

Milovan Rajevac, bondscoach van Ghana, kan in elk geval niet over Isaac Vorsah beschikken. Ook John Mensah, de andere centrale verdediger, kampt met pijntjes en lijkt het duel met The Socceroos te moeten missen. Beide spelers waren vandaag afwezig tijdens de training.

Mocht Ghana het duel van Australië winnen, dan is zijn de achtste finales binnen handbereik. "Dit wordt onze Champions League-finale", aldus Kevin-Prince Boateng.

Geldschieters gezocht voor parkeergarage NHM

Een parkeergarage bij het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem kan niet alleen worden betaald door het NHM of het Openluchtmuseum. Dat staat in een rapport van Grontmij in opdracht van het Nationaal Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum, waarin de opties op het gebied van infrastructuur, milieu en natuur zijn onderzocht.

De totale kosten van een parkeergarage met 1500 plaatsen bedragen zestig miljoen euro. Het Openluchtmuseum zou veertig miljoen voor zijn rekening nemen en het NHM twintig. Deze kosten zijn echter zo hoog dat die 'redelijkerwijs' niet alleen voor rekening van de musea kunnen komen. Een garage met 1200 plaatsen kost 48 miljoen. Overigens moet er ook nog geld bij om de garage te kunnen exploiteren.

"Juist de combinatie van de twee musea op deze door de politiek aangedragen locatie brengt de noodzaak van een dure gebouwde parkeervoorziening met zich mee", zeggen de onderzoekers, die stellen dat andere partijen 'dus' moeten bijdragen in de kosten. Als die niet worden gevonden, is parkeren op het maaiveld de enige optie, aldus het rapport. Dat kost dertig miljoen euro voor 1500 parkeerplaatsen.

Op verzoek van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland wordt aanvullend onderzoek verricht. Dat moet uitwijzen welke oplossingen haalbaar en realistisch zijn, aldus het NHM. Het Openluchtmuseum trekt jaarlijks zo'n 450 duizend bezoekers, een aantal dat ook wordt beoogd voor het NHM.

[Groep C] Uitslag SloveniŽ - Verenigde Staten

De wedstrijd tussen Slovenië en de Verenigde Staten in groep C is verrassend geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Beide landen schieten hier echter niet veel mee op.

Meteen nadat de wedstrijd was begonnen ging het al los. In de eerste minuut werd Ljubijankic door Dempsey met een elleboog uit het veld gekegeld. Gelukkig voor de Slovenen kon hij na een korte medische pauze zich weer in het veld nestelen. De eerste tien minuten verliepen verder zonder grote kansen. Het spel golfde op en neer, maar veel verder dan het strafschopgebied kwamen beide ploegen niet.

Vanaf de dertiende minuut was het hek van de dam. Sloveen Birsa wist de score te openen met een schot van grote afstand. Keeper Tim Howard kon alleen maar toekijken hoe de bal langs zijn oren suisde. Nadat de VS had afgetrapt en een vrije trap hadden versierd was er een grote kans aan andere zijde, alleen keeper Handanovic wist een goal te voorkomen. In het eerste halfuur was het alleen nog Birsa die met een vrije trap van veertig meter afstand nog voor een aardig gevaar wist te zorgen.

In het vervolg van de eerste helft was het vooral Amerika dat kwam met kansen. Enkele keren vanuit een standaardsituatie, maar ook vanuit een goed gecombineerde aanval. Na een salvo aan aanvallen viel de goal aan de andere kant in het Amerikaanse doel. Via een snelle uitbraak scoorde Ljubijankic de tweede treffer voor de Slovenen.

In de tweede helft startte de VS als een duveltje uit een doosje. Sterspeler Landon Donovan wist in de 48ste minuut de bal in het dak van het doel te jassen. Na de 2-1 ging de VS op zoek naar de gelijkmaker maar deze bleef uit. Na een goede vrije trap van Donovan werd er weer een grote kans van Altidore in de kiem gesmoord door de Sloveense keeper.

Bradley schoot na 82 minuten dan de verlossende gelijkmaker binnen. Na een chaotische aanval kwam de bal voor de voeten van Bradley en deze wist al vallend het doel te treffen. De scheidsrechter wist de aandacht op zich te vestigen door een aantal discutabele gele kaarten en vrije trappen toe te kennen. Vlak na de gelijkmaker scoorde Edu ook nog de 2-3, alleen stond hij volgens de scheidsrechter buitenspel, dus werd de goal weer afgekeurd. Na een aardige kans van Slovenië in de 89ste minuut bleef de wedstrijd dus steken op een 2-2 gelijkspel.

 


Slovenië

2 - 2

Verenigde Staten

 13' Birsa
 42' Ljubijankic
   48' Donovan
 82' Bradley
 
 Gele kaart: Cesar, Kirm, Jokic, Suler, (Slovenië), Findley, (Verenigde Staten)
 
Stadion:  Ellis Park (Johannesburg),
Toeschouwers: 45.537
Arbiter: Coulibaly (Mli)
 
Opstelling:   Opstelling:
S.Handanovic
Brecko
Suler
Cesar
Jokic
Birsa (Dedic/86)
Koren
Radosavljevic
Kirm
Ljubijankic (Pecnik/73 (Komac/93))
Novakovic
  Howard
Cherundolo
DeMerit
Onyewu (Gomez/79)
Bocanegra
Donovan
Torres (Edu/46)
Bradley
Dempsey
Altidore
Findley (Feilhaber/46)

CDA gaat nederlaag evalueren

Een evaluatiecommissie gaat uitgebreid onderzoek doen naar de huidige situatie van het CDA. Dat heeft het partijbestuur besloten. De commissie gaat niet alleen kijken naar factoren die hebben geleid tot de recente verkiezingsnederlagen, maar ook naar de positie van de christendemocratie in de samenleving.

Het CDA verloor twee weken geleden twintig van de 41 Kamerzetels. De partij was in maart ook al een van de grote verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen.

De komende tijd worden enkele mensen benaderd voor het voorzitterschap en het lidmaatschap van deze commissie. Het partijbestuur vindt dat CDA-leden intensief bij het opstellen van het rapport moeten worden betrokken.

Het partijbestuur heeft ook besloten dat de leden eind november een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Peter van Heeswijk stapte onlangs op vanwege de nederlaag. Binnen een week wordt een interim-voorzitter aangesteld.

Het is niet de eerste keer dat het CDA zijn wonden likt. In 1994 werd de commissie-Gardeniers ingesteld, die de dramatische nederlaag van het CDA onder leiding van Elco Brinkman onderzocht.

CDA gaat nederlaag evalueren
CDA gaat nederlaag evalueren (Foto: Novum)

Derksen: NOS verspilt belastinggeld

Voetbalkenner Johan Derksen vindt het 'belachelijk' dat de NOS-talkshow Studio Sportzomer met Jack van Gelder in Zuid-Afrika wordt opgenomen. Volgens de hoofdredacteur van Voetbal International is het verspilling van belastinggeld.

"Ik vind het belachelijk dat Jack van Gelder van de publieke omroep vijf weken in Afrika zit van onze belastingcenten. Je kunt op tv niet eens zien dat hij in Afrika zit, want hij zit ergens in een hotel, dat ook in Amsterdam zou kunnen zitten", aldus Derksen bij VI Oranje op RTL 7.

De voetbalanalist vindt dat Van Gelder makkelijk in Nederland had kunnen blijven: "Het is allemaal weggegooid geld. Ze vliegen gasten in op onze belastingcenten en dan roept Van Gelder ook nog tegen Ronald Koeman voor ze weg gaan: 'Neem je wel je golfclubs mee naar Zuid-Afrika'. Van onze belastingcenten!"

De dagelijkse WK2010-talkshow VI Oranje met Derksen wordt wel in Nederland opgenomen. "Ik moet gewoon overdag werken, een blad runnen. Ik kan niet naar Afrika, want mijn redactie zit hier."

Update voor McLaren op Silverstone

Het Formule 1-team McLaren zal naar de Grand Prix van Engeland op Silverstone een grote update mee gaan nemen. Het nieuws werd door wereldkampioen Jenson Button via zijn website bekendgemaakt. Hij voelt zich erg op het gemak bij het Britse team.

"De jongens in de fabriek werken keihard aan nieuwe onderdelen. We hebben enkele updates een race eerder kunnen introduceren dan we aanvankelijk hadden gepland en we zijn nu van plan om een grote upgrade mee te nemen naar de race in Silverstone," zei Button die dit jaar al twee races won en achter teamgenoot Lewis Hamilton tweede in het kampioenschap staat.

"Tijdens de eerste raceweekenden van het seizoen duurde het steeds even voordat ik de auto goed had afgesteld, maar dat is nu niet meer dan een vage herinnering. Ik heb de auto tegenwoordig erg snel op orde en weet de auto ook steeds sneller te maken. We hebben echt een stap voorwaarts gezet sinds het begin van het seizoen. We zijn natuurlijk het hele jaar wel aan het pushen, maar voor mijn gevoel heeft het team de afgelopen tijd echt even in een hogere versnelling gestaan. We zitten momenteel in een erg goede flow."

Klose: "Het waren geen ernstige overtredingen"

Miroslav Klose kreeg vrijdag voor twee kleine vergrijpen jegens Servische spelers twee keer geel binnen 37 minuten. "Het waren geen ernstige overtredingen." De aanvaller moest derhalve al voor rust het veld ruimen.

Omdat Duitsland met tien man verder moest, kreeg Servië de gelegenheid om te scoren. Milan Jovanovic was de doelpuntenmaker en bleek matchwinner: 0-1. "Ik had het team graag geholpen. Bij mijn overtredingen probeerde ik een tackle op de bal te leggen", zei de teleurgestelde Klose na afloop van het duel. "Het waren geen ernstige overtredingen."

"De scheidsrechter had me eigenlijk nog wel een keer kunnen waarschuwen, in plaats van direct wéér geel te geven. In de tweede helft probeerde het elftal nog met alles wat het had om de score om te buigen. Het team heeft goed gespeeld en hard gestreden", besloot Klose.

Dagzege Henderson in Elektrotoer

Greg Henderson heeft de derde etappe in de Ster Elektrotoer gewonnen. Na 178 kilometer koersen, met start en finish in het Limburgse Schimmert, was de Nieuw-Zeelander de snelste in de massasprint. Jos van Emden behield de leiding in het algemeen klassement.

Lars Boom trok driemaal ten aanval, maar bij hem gold het gezegde driemaal is scheepsrecht niet. Een viertal renners, onder wie Piet Rooijakkers, wist wel lang weg te blijven. Op 44 kilometer voor de finish werd het viertal echter teruggepakt door het peloton.

Op de Limburgse heuvels werd het peloton vervolgens meerdere keren uit elkaar gereden, maar op het vlakke kwam alles telkens weer samen.

Uitslag etappe 3

# Renner Ploeg Tijd
1 Greg Henderson (NZl) Team Sky 4.21,56
2 Russell Downing (GB) Team Sky z.t.
3 Alex Rasmussen (Den) Saxo Bank z.t.
4 Denis Galimzjanov (Rus) Katusha z.t.
5 Kris Boeckmans (Bel) Topsport Vlaanderen z.t.

Algemeen klassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Jos van Emden Rabobank 7.46,50
2 Lars Boom Rabobank z.t.
3 Sebastian Langeveld Rabobank +0.07
4 Greg Hendersonwn (NZl) Team Sky z.t.
5 Graeme Brown (Aus) Rabobank +0.09

[Gerucht] 3DS komt uit in maart

Het onderzoeksbureau Lazard Capital Markets verwacht dat Nintendo de nieuwe 3DS eind dit jaar nog zal lanceren in Japan. Een westerse release zal in maart 2011 plaatsvinden. Dit concludeert het bureau na veel ontwikkelstudios en uitgevers gevraagd te hebben naar hun ideeën. Nintendo gaat nog niet in op vragen over de release.

LCM roept de Nintendo 3DS als de "winnaar van de E3", en denkt te weten wat het systeem zal kosten. Ze schatten dat het $249 tot $299 zal gaan kosten. "We hebben weinig twijfel dat de 3DS succesvol zal zijn voor Nintendo, omdat de 3D-effecten de reden zal zijn dat consumenten willen upgraden naar een nieuw apparaat. Software-uitgevers profiteren hier ook van, omdat de impact van smartphones en tablet-pcs zo verkleind wordt", zegt LCM analist Colin Sebastian. "Uit onze gesprekken met ontwikkelaars en uitgevers concluderen wij dat er brede steun is voor de 3DS".

De firma was niet zo vriendelijk voor de Wii, omdat ze verwachten dat Microsoft en Sony's nieuwste aanbod de concurrentie aan zal gaan met Nintendo op dat vlak. Het enige voordeel dat Nintendo nog heeft is de prijs. Als je nog geen PlayStation 3 of Xbox 360 hebt, is Nintendo nog de goedkoopste van de drie.

Nintendo 3DS

Duitsers evenaren negatief rode kaarten-record ItaliŽ

De Duitsers zullen er waarschijnlijk niet blij mee zijn, maar Miroslav Klose heeft met Duitsland een negatief record van Italië geëvenaard.

Klose pakte vanmiddag tegen Servië de rode kaart. Binnen 37 minuten kreeg hij tweemaal geel en moest hij het veld ruimen. Dat was alweer de zevende rode prent in de WK-geschiedenis van de Duitsers.

Onze oosterburen zagen in het verleden van het WK ook al zesmaal rood. Klose mag zich nu toevoegen aan het rijtje van Hans Pesser, Erich Juskowiak, Thomas Berthold, Rudi Völler, Christian Wörns en Carsten Ramelow.

Ook de Italianen pakten al zeven keer rood in de WK-geschiedenis. Giorgio Ferrini, Mario David, Gianluca Pagliuca, Gianfranco Zola, Francesco Totti, Daniele De Rossi en Marco Materazzi zijn bij de Zuid-Europeanen de ongelukkigen. Tsjechië en Nederland volgen met zes rode prenten op het WK. Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst werden al eens uitgesloten.

Tweetal opgepakt voor witwassen

Een 35-jarige man en een 37-jarige vrouw uit Etten-Leur zijn woensdag in hun woning opgepakt op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Bij doorzoekingen van twee woningen en twee loodsen direct na de aanhoudingen zijn onder meer geld, een geldtelmachine, een pistool met munitie, een Porsche, een Mercedes en een speedboot in beslag genomen.

Ook werden bij de doorzoeking van een van de loodsen twee quads, een waterscooter en een zak henneptoppen gevonden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag. In de tweede loods stond een hennepkwekerij met 205 planten.

Het KLPD was het onderzoek naar het tweetal gestart, nadat het korps na een controle vermoedde dat de verdachten de boot hadden gekocht met uit criminaliteit verkregen geld. De actie werd uitgevoerd door 35 agenten van het KLPD en de politie Gelderland-Zuid. Ook werd een geldhond van de douane ingezet.

Stegeman moet berichten over 'pedofiel' rectificeren

Alberto Stegeman moet berichten waarin hij een hulpverlener als pedofiel neerzette op een website rectificeren. De rechtbank in Arnhem oordeelde vrijdag dat voor de beschuldigingen geen feitelijke basis bestaat. Hierdoor zijn ze onnodig grievend en beschadigend voor de man die de zaak had aangespannen.

De man werd volgens de rechter in verband gebracht met pedofiele praktijken en kinderporno. Het recht op bescherming van eer en goede naam weegt voor de rechter in deze zaak zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting. Stegeman mag vergelijkbare uitingen niet meer in het openbaar doen. Elke keer en voor iedere dag dat hij dit wel doet, moet hij 250 euro betalen. Stegeman moet binnen drie dagen rectificeren. De rectificatie moet zes maanden duidelijk zichtbaar zijn op dimitri.nu.

De berichten kwamen na een uitzending van het programma 'Undercover Nederland' op 4 januari vorig jaar op de website terecht.

Hogeschool van Amsterdam ontruimd na bommelding

De Hogeschool van Amsterdam heeft vrijdagochtend de locatie aan de James Wattstraat geëvacueerd na een bommelding. De melding was vals, meldt de politie vrijdag. Vanwege de evacuatie werden tentamens en andere onderwijsactiviteiten geschrapt.

De politie zag al vrij snel in dat de melding vals was, meldt een politiewoordvoerder. Het pand in Amsterdam-Oost is daarom niet onderzocht. De school besloot zelf uit voorzorg tot de evacuatie. Hoeveel mensen het pand hebben moeten verlaten, weet de woordvoerder niet.

De politie onderzoekt wie de melding heeft gedaan.

Lahm en Podolski beschrijven nederlaag als 'zuur'

Duitsland werd door Servië vrijdagmiddag met beide voeten op de grond geholpen. De Serven wonnen met 0-1 van de Duitsers, die na een rode kaart voor Miroslav Klose met tien man kwamen te staan.

Direct na de rode kaart voor Klose scoorde Servië via Milan Jovanovic. Philipp Lahm, aanvoerder van de Duitsers, stak de hand in eigen boezem. "We zijn de wedstrijd niet zo goed begonnen als tegen Australië", aldus de captain tegenover Der Kicker.

"Het was een zeer gemakkelijk gegeven rode kaart en met tien man wordt het natuurlijk moeilijk. Daarna kregen we ook nog snel een tegendoelpunt om de oren. We waren nog even de betere, maar het bleek te lastig te zijn om ons terug te knokken.", besloot Lahm.

Lukas Podolski liet zich ook nog even uit over de wedstrijd, waarin hij een strafschop miste. "Die schoot ik niet goed in. Normaliter ben ik een zekerheidje. Dit is voor mijn rekening, terwijl deze nederlaag erg zuur is. We hadden een grote stap richting de achtste finale kunnen zetten."

Van Marwijk sluit meespelen Robben niet uit

Bert van Marwijk verwacht niet dat Arjen Robben zaterdag tegen Japan in actie komt, maar sluit het ook niet uit. "Arjen heeft vandaag voor het eerst volledig met de groep meegetraind", zei de bondscoach van Oranje op een persconferentie. "Laten we eerst even de reactie afwachten. Normaal gesproken speelt hij dus niet, maar met Arjen weet je het nooit."

Klaas-Jan Huntelaar wacht ook nog op zijn eerste speelminuten, maar kreeg wel een compliment van Van Marwijk. "Hij begint steeds beter te trainen. Ik heb hem dan ook gezegd dat hij goed bezig is", prees de bondscoach de spits van AC Milan, die bij Oranje op zijn positie Robin van Persie voor zich moet dulden.

De laatste keer dat Oranje en Japan tegenover elkaar stonden, dateert van negen maanden geleden, toen Nederland in Enschede met 3-0 won. "Maar nu verwacht ik toch meer een strijd", voorspelt Van Marwijk. "Japan speelt heel agressief en heeft net als wij de eerste wedstrijd gewonnen. We zijn in ieder geval op alles voorbereid."

Dirk Kuyt zag op televisie hoe Japan Kameroen in de eerste wedstrijd met 1-0 versloeg. "We weten dat ze sterk zijn", waarschuwde de Liverpool-speler. "En een eerste wedstrijd op een toernooi winnen is altijd erg belangrijk. Ik kijk in ieder geval enorm naar morgen uit."

OM in beroep tegen vrijlating pedofiel Kerkdriel

Een 22-jarige man uit Kerkdriel die woensdag werd aangehouden op verdenking van ontvoering van en ontucht met een 7-jarig meisje, wordt op last van de rechtbank in Arnhem vrijdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen deze beslissing.

De man zou het meisje woensdag uit een speeltuin in Kerkdriel hebben meegenomen naar zijn woning, waarna hij werd aangehouden. Het OM in Arnhem verdenkt de man er ook van zaterdag onzedelijke handelingen bij een 5-jarig meisje te hebben verricht. Uit onderzoek is nu ook de verdenking gerezen van ontucht bij een 4-jarig meisje, eveneens op zaterdag. De verdachte werd vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem, die het verzoek tot inbewaringstelling afwees. De rechtbank behandelt het verzoek op zijn vroegst donderdag, meldt een woordvoerder.

Sony moet met opvolger PSP komen

David Reeves, voormalig topman van Sony en nu werkzaam bij uitgever Capcom, vindt dat Sony snel met een opvolger voor de PSP moet komen om nog een rol van betekenis op de handheld-markt te spelen. De komst van de Nintendo 3DS zou Sony volgens Reeves grote zorgen moeten baren.

"Sony heeft het geprobeerd met de PSPgo, maar er moet snel meer met dit platform gebeuren als ze de concurrentie willen bijhouden", begint Reeves tegenover de website GamesIndustry. "Nintendo is heer en meester op dit gebied en met de Nintendo 3DS wordt hun positie alleen maar sterker".

Reeves denkt dat Sony's antwoord op de draagbare 3D-spelcomputer van Nintendo niet lang op zich zal laten wachten. Hij noemt het een spannende tijd voor ontwikkelaars, uitgevers en consumenten nu er binnen een jaar mogelijk twee nieuwe draagbare spelcomputers op de markt verschijnen.

Het bestaan van de PSP2 wordt officieel niet erkend door Sony. Volgens anonieme ingewijden betreft het een technologisch monster met extreme grafische eigenschappen en een touchscreen-interface.

'Sony moet met opvolger PSP komen'
'Sony moet met opvolger PSP komen'

Franchise-moeheid is excuus voor gebrek aan innovatie

In een interview met Gamasutra heeft Activision COO Thomas Tippl beloofd dat developers jaarlijks franchises kunnen uitbrengen zonder dat consumenten er zat van worden, zo lang de focus maar op innovatie ligt. Hij zegt dat franchise-moeheid niet iets is waar hij in gelooft. Omdat Call of Duty-fans meer van de franchise verwachten dan ze nu bieden, is er genoeg ruimte voor innovatie in de toekomst.

"Franchise fatigue (moeheid) is niet iets waar ik in geloof," zegt hij. "Ik denk dat het een excuus is voor een gebrek aan innovatie. Als je een geweldige franchise hebt en je toont geen innovatie, dan zul je je fanbase verliezen."

Tippl ziet een grote fanbase juist als een mogelijkheid om direct met de fans te kunnen communiceren over waar ze van houden en wat ze graag willen zien in het spel. "Juist omdat we zo'n grote fanbase hebben, is er nog zoveel wat we ze nog kunnen bieden. Zo kunnen we nog jaren blijven innoveren."

Nieuwe IP's uitbrengen is volgens Tippl erg gewaagd. 99 procent van de nieuwe IP's falen binnen een jaar. Dit geldt ook bij andere producten, niet alleen videogames. Een nieuwe IP uitbrengen brengt grote risico's met zich mee. Tijd inversteren in een bestaande franchise is dus van groot belang volgens Tippl.

"Je probeert mij te vertellen dat met alle mogelijkheden die we hebben, en de technologie en de content... en alle verschillende verhalen, de karakters die we kunnen ontwikkelen, dat we niet kunnen op een franchise in 10 jaar? Kom op. Dan zijn we gewoon ons werk niet aan het doen."

Welke designer of franchise zou eens goed naar de fans moeten luisteren volgens jou?

Call of Duty: Black Ops 

Call of Duty: Black Ops komt in November uit.

LŲw blijft strijdbaar

Duitsland verloor eerder vandaag met 1-0 van Servië door een treffer van Jovanovic in de eerste helft. De bondscoach van de Duitsers, Joachim Löw, was natuurlijk teleurgesteld, maar ook strijdbaar.

"We hebben na rust alles gegeven, maar het mocht niet zo zijn. Maar we mogen nu niet ons hoofd laten hangen. We hebben nog alle kans om de achtste finales te halen en dat gaan we doen ook," aldus de Duitse bondscoach. "Het was al met al een faire wedstrijd en dan is negen keer geel en éénmaal rood wel veel. Maar Klose had voorzichtiger moeten zijn."

'Verliezen door piraterij niet bewezen'

Amerikaanse hoogleraren zetten hun vraagtekens bij de omvang van de schade die door digitale piraterij veroorzaakt zou worden. De professoren zeiden dat vrijdag op een hoorzitting over de effecten van Chinese piraterij op de Amerikaanse economie. De entertainmentindustrie zegt grote verliezen te lijden als gevolg van piraterij in China.

In China is volgens onderzoek 79 procent van de software illegaal. Volgens de Business Software Alliance betreft de schade hiermee 7,6 miljard dollar, als de 79 procent illegale software officieel gekocht zou worden.

Professor Fritz Foley van de Harvard Business School vindt deze gebruikelijke beredenatie van de industrie echter kant noch wal slaan: "De veronderstelling dat iemand die iets illegaal koopt, voor een bedrag dat zes tot tien keer lager is dan de legale versie, hetzelfde product nog steeds zou kopen, komt op mij als vreemd over."

Foley waarschuwde ook voor de informatie die multinationals verspreiden: "Ik kan me voorstellen dat ze een prikkel hebben om de verliezen als 'zeer groot' te bestempelen."

Uit een eerder rapport van de Government Accountability Office bleek al dat er geen bewijs was voor de vermeende miljardenverliezen. Er werd zelfs gesteld dat de auteursrechteninbreuken juist positieve effecten zouden op de entertainmentindustrie kunnen hebben.

Professor Peter Yu van de Drake University benaderde de kwestie vanuit een ander perspectief. De deskundige op het gebied van intellectueel eigendom stelde dat de economie twee kanten op werkt. De bedrijven die in China namaakproducten maken, zouden volgens hem ook Amerikaanse werknemers in dienst hebben en grondstoffen uit de VS halen. Daardoor zou de economische schade meevallen.

Yu voegde daaraan toe dat piraterij de prijs van originele producten kan drukken voor consumenten. Hij trok een vergelijking met de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, toen VHS-videobanden op de markt kwamen. De filmindustrie voorspelde dat de komst van videobanden de bedrijfstak de nek om zou draaien.

Daniël Chow, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Ohio State University, stelde dat de entertainmentindustrie moet worden gepusht om met concrete cijfers te komen. Chow merkte ook op dat de huidige pogingen tot handhaving niet werken en dat de industrie over de lange termijn moet gaan nadenken.

Nederlandse mountainbiker zwaargewond in Oostenrijk

Een 56-jarige Nederlandse mountainbiker is maandag in het Oostenrijkse Neukirchen zwaargewond geraakt toen hij over de kop vloog en op een kiezelgrond terechtkwam. Hij werd door een reddingshelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de krant Salzburger Nachrichten op zijn website.

Het ongeluk gebeurde rond 11.45 uur op een mountainbikeparcours in een bos nabij Salzburg. Hoe het inmiddels met de man gaat, is niet bekend.

Ook Halsema wil 'paars plus'

Een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is 'de beste optie die er is'. Dat heeft GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdagmiddag gezegd, kort voor haar gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Volgens Halsema zijn alle vier partijen overtuigd van de noodzaak om ingrijpende hervormingen door te voeren. Dat geeft volgens haar een goede basis om het eens te worden over een regeerakkoord.

Of de vier partijen daadwerkelijk met elkaar om de tafel gaan, hangt af van VVD-leider Mark Rutte. "Vooral de VVD zal stappen moeten zetten", zei Halsema. Rutte gaat vrijdag als laatste langs bij Rosenthal, die vrijdag verder sprak met PvdA-leider Job Cohen, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens het Financieele Dagblad zal Rutte aan Rosenthal voorstellen om te gaan praten over een zogeheten brede coalitie, van VVD, CDA en PvdA. PvdA-leider Cohen heeft vrijdagochtend juist gezegd daar niets in te zien.

Ook Halsema vindt een brede coalitie een slecht idee. "Dan komen de twee vechtjassen uit het vorige kabinet, CDA en PvdA, weer bij elkaar. Dat lijkt me niet goed, zeker niet nu er ingrijpende besluiten moeten worden genomen."

Honda bombardeert Van Persie tot absolute ster Oranje

Keisuke Honda vraagt zich af waarom Nederland nog nooit wereldkampioen is geworden. De ster van het nationale elftal van Japan vindt dat Oranje genoeg kwaliteiten heeft om de wereldtitel te pakken.

"Het is jammer dat ze het op de belangrijke momenten altijd laten afweten. Met zulke spelers hadden jullie toch allang een keer wereldkampioen moeten zijn? Met Brazilië en Spanje heeft Nederland in mijn ogen altijd het beste team ter wereld", aldus Honda tegenover Voetbal International.

De aanvallende middenvelder zegt dat Oranje nog veel kan leren. "Van de teamgeest die ik heb leren kennen in de Russische competitie of de eensgezindheid bij Japan. Dan kan Oranje wereldkampioen worden. De kwaliteiten zijn aanwezig. De winnaarsmentaliteit is er ook. Maar je moet óók naar elkaar kunnen luisteren, de individuen zijn te veel op zichzelf gericht Het blijven toch elf filmsterren. Maar dat wil niet zeggen dat je daarmee ook de beste film maakt."

In de film is Robin van Persie volgens Honda de hoofdrolspeler. "Met hem erbij wordt het een different ballgame. Ik vind hem beter dan Wesley Sneijder en ook beter dan Arjen Robben. Als trainer zou ik het team om Van Persie heen bouwen. Hij is in mijn ogen jullie sterspeler."

De Bakker tevreden met loting

Eerder vandaag bepaalde de loting dat Thiemo de Bakker het in de eerste ronde moet opnemen tegen de Colombiaan Santiaho Giraldo. De Nederlander was niet ontevreden.

"Een goede speler om tegen te beginnen. Daarna wordt het alleen maar lastiger. Giraldo is wel redelijk in opkomst, dus ik zal wel aan de bak moeten," aldus de Nederlander.

Na zijn uitschakeling in het enkelspel bij het Unicef Open in Rosmalen, speelde De Bakker nog wat partijen op gras in het dubbel. "Iedere wedstrijd die je meepakt is lekker op gras. Het had beter gekund, maar ik moet het er mee doen."

FIFA dreigde bierbabes met schieten

De FIFA dreigde de Bavariababes neer te schieten als ze zouden weglopen tijdens hun aanhouding afgelopen maandag. Dat zeggen de twee Nederlandse babes Barbara en Mirte.

De twee worden door de media over de hele wereld gevraagd om commentaar omtrent hun arrestatie. Ze maakten onderdeel uit van een reclame-actie van Bavaria door ze in de Dutch Dress binnen te smokkelen tijdens de eerste wedstrijd van Nederland. Dat lukte maar halverwege kwam de FIFA-beveiliging die ze oppakte en urenlang ondervroeg,

Daarom hebben de twee Nederlandse dames besloten een persstop in te lassen. Ze verklaren in hun laatste statement dat hun WK nu wel verpest is en dat Bavaria hen ondersteunt met goede advocaten. De twee worden later deze maand voor de rechter in Zuid Afrika geleid.

Fortix krijgt een vervolg

De Hongaarse developer Nemesys Team Studio's heeft aangekondigd met een vervolg te komen op hun game Fortix. Fortix is een Qix-variant waarbij je forten moest veroveren en is verschenen in de PSP minis-reeks, op de PC en op de Mac. Fortix 2 zal naast deze platformen ook op de iPad gaan verschijnen.

Het tweede deel zal een nieuw likje verf krijgen waardoor het spel een cartoony look krijgt. De speler moet vele moerassen, woestijnen en andere landschappen overwinnen terwijl wolven en draken op de loer liggen. Het spel zal 35 levels gaan bevatten, waaronder ijs-levels en kerkers, en het verhaal zal een belangrijkere rol spelen.

Fortix 2 staat gepland voor een release in Q4 2010.

Fortix

Cruz en Paltrow krijgen ster op Walk of Fame

Penélope Cruz en Gwyneth Paltrow behoren tot de twaalf acteurs en actrices die volgend jaar een ster krijgen op de Hollywood Walk of Fame. Dat heeft persagentschap AP bekendgemaakt.

Ook onder anderen Reese Witherspoon, Danny DeVito, de Muppets en regisseur Ridley Scott worden vereeuwigd in de wereldberoemde straat in Los Angeles. De Muppets zijn overigens al een beetje vertegenwoordigd op de Walk of Fame. Kermit kreeg acht jaar geleden een ster. De kikker was de 2208e ster die vereeuwigd werd.

Een plekje op de Hollywood Walk of Fame is niet gratis. De beroemdheden moeten 20.200 euro neertellen voor een tegeltje.

Cruz en Paltrow krijgen ster op Walk of Fame
Penélope Cruz krijgt ster op Walk of Fame (Foto: Novum)

Prostitutie vaart wel bij olielek

Door het olielek in de Golf van Mexico is er niet alleen een boel werk voor de arbeiders die de olie aan de kust van New Orleans op moeten ruimen, ook het plaatselijke 'red light district' vaart wel bij de ramp. De arbeiders blijken na het werk wel behoefte aan een verzetje te hebben, en dat zorgt voor een toestroom van prostituees.

Om hun verzetje te kunnen financieren, moeten de arbeiders wel flink doorwerken. Hun uurloon bedraagt circa tien tot vijftien dollar, terwijl de dames van plezier al snel tweehonderd dollar vragen voor hun diensten.

Dreigingsniveau terreur blijft beperkt

Het niveau van de terroristische dreiging in Nederland blijft beperkt. Volgens de voortgangsrapportage Terrorismebestrijding die demissionair minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, komen trends die op nationaal en internationaal niveau zijn onderkend op hoofdlijnen overeen met die in het vorige dreigingsbeeld.

Eind vorig jaar ging het dreigingsniveau van substantieel naar beperkt. Volgens de jongste rapportage blijft het profiel van Nederland passen in het internationale jihadistische vijandbeeld. Het risico op aanslagen is groter voor Nederlandse belangen in het buitenland. Dat geldt ook voor Nederlandse belangen tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De Nederlandse overheid houdt de situatie daar nauwlettend in de gaten. In nauw overleg met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen.

In de voortgangsrapportage is ook veel aandacht voor het tegengaan van terrorisme op internet, dat een constante factor vormt wanneer het gaat om rekrutering, beraming en logistieke, transnationale planning van aanslagen. Eerder geschiedde dat vooral op basis van persoonlijke contacten, die in trainingskampen waren gelegd.

De internationale dimensie van complotten en de samenhang met het gebruik van internet maken het lastig om tijdig zicht te krijgen op een terroristische dreiging. Organisaties die terrorisme bestrijden, werken daarom op dit gebied op nationaal en internationaal niveau nauw samen. Nederland zal de komende tijd het voortouw nemen bij het project 'Illegal use of the Internet'. Nederland is in internationaal verband voorloper bij de aanpak van terrorisme op het internet waar het gaat om zelfregulering.

'Schot gelost bij overval juwelier Zaandam'

Bij een overval op juwelier Royal Diamonds in Zaandam is vrijdagochtend geschoten. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad, maar de politie kan dit niet bevestigen. Een medewerker die de overval probeerde te voorkomen, raakte gewond aan zijn benen tijdens een gevecht met de overvallers. Of dit door het vuurwapen kwam kan een politiewoordvoerder niet zeggen.

De medewerker, die naar het ziekenhuis is vervoerd, is niet zwaargewond, meldt de politie. Drie gemaskerde overvallers kwamen rond 09.45 uur het pand op de Zaanse Schans binnen en bedreigden het personeel. Een aantal klanten was in de zaak aanwezig. De overvallers sloegen de vitrinekasten in en stalen sieraden.

Na de schermutseling met de medewerker gingen zij er op een brommer vandoor richting de wijk Het Kalf. De bromfiets werd korte tijd later op de Lovinkbeek gevonden. Hoe groot de buit van de overvallers is, is niet bekend. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

[Groep D] Uitslag Duitsland - ServiŽ

Duitsland heeft zojuist zijn tweede groepswedstrijd op het WK verloren. Onze Oosterburen gingen met 0-1 ten onder tegen Servië.

Servië haalde als eerste de zestien van zijn tegenstander. Vanaf de rechterflank waaide de bal voor de Duitse goal, maar Zigic kon weinig aanvangen met de bal. In de zevende minuut kreeg Duitsland de eerste grote kans van de wedstrijd. Podolski nam een afvallende bal op zijn linker maar zijn knal ging een metertje naast. Krasic sneed in de elfde minuut vanaf rechts de zestien binnen en lepelde de bal op de voet van Ninkovic. De speler van Dinamo Kiev knalde ver over.

Krasic zorgde telkens hij aan de bal kwam voor onrust in de Duitse defensie. Servië was lange tijd de betere ploeg maar Duitsland leek weer te komen opzetten. In de 37e minuut kwam er echter een kentering in de wedstrijd toen Miroslav Klose zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg en de Duitsers met tien man verder moesten. Nog geen minuut later was het Servië dat op voorsprong kwam. Krasic schilderde de bal vanaf rechts op het hoofd van Zigic, die aan de tweede paal tot bij Jovanovic kopte. De spits tikte de bal van dichtbij voorbij Neuer. Vlak voor rust kreeg Duitsland de kans op de gelijkmaker. Stojkovic bokste een corner in de voeten van Khedira, die van dichtbij staalhard op de lat schoot. De rebound van Müller werd vervolgens van de lijn gehaald.

De eerste kans in de tweede helft was voor de Duitsers.  Lahm stuurde Schweinsteiger met een bal door het centrum. De middenvelder van Bayern kon de bal niet controleren. In de rebound probeerde Müller Stojkovic te verrassen met een geplaatste bal, maar de Servische keeper was alert. Ondanks dat ze met een man minder speelde, veerde Duitsland op. Özil speelde Podolski vrij maar die knalde de bal in het zijnet. Even daarna kreeg Duitsland een strafschop na hands van Zigic. Podolski nam de penalty maar de bal werd gestopt door doelman Stojkovic die de goede hoek koos.

In de 77e minuut kwam Duitsland opnieuw goed weg toen Zigic op de lat kopte. De boomlange spits nam nauwelijks deel aan het spel, maar was in de zestien wel aartsgevaarlijk. Niet lang daarna speelde Zigic Kacar vrij met een kopballetje maar de bal ging over het Duitse doel. Duitsland zette alles op alles om er alsnog een punt uit te slepen maar ze konden niet meer. De Serviërs speelden daarom de wedstrijd rustig uit.


 

Duitsland

0 - 1

Servië


   38' Jovanovic
 
 Gele kaart: Khedira, Lahm, Schweinsteiger, (Duitsland), Ivanovic, Kolarov, Subotic, Vidic, (Servië)
 Rode kaart: Klose (37/2xg) (Duitsland),
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 38.294
Arbiter: Undiano Mallenco (Spa)
Bijzonderheden: In de 60e minuut mist Podolski een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Mertesacker
Friedrich
Badstuber (Gomez/77)
Müller (Marin/70)
Khedira
Özil (Cacau/70)
Schweinsteiger
Podolski
Klose
  Stojkovic
Ivanovic
Vidic
Subotic
Kolarov
Kuzmanovic (Petrovic/75)
Stankovic
Ninkovic (Kacar/70)
Krasic
Zigic
Jovanovic (Lazovic/79)

Baldassi leidt Nederland - Japan

Hector Baldassi zal morgen de wedstrijd van Nederland tegen Japan in goede banen proberen te leiden. Hij zal in Durban worden bijgestaan door zijn landgenoten Ricardo Casas en Hernan Maidena. De Zweed Martin Hansson is de vierde official.

Eerder floot de 44-jarige Argentijn dit toernooi de wedstrijd Servië tegen Ghana . In de slotfase van die wedstrijd gaf hij Ghana toen een strafschop na hands van Kuzmanovic.

Ivoorkust met Drogba tegen BraziliŽ

Didier Drogba staat zondag naar alle waarschijnlijkheid in de basis van Ivoorkust in de wedstrijd tegen Brazilië. Dat liet bondscoach Sven-Göran Eriksson vandaag doorschemeren.

"Wees niet verrast als Drogba tegen Brazilië begint", meldde de Zweed. Drogba brak twee weken geleden zijn rechterarm en begon daardoor in de eerste wedstrijd tegen Portugal (0-0) op de bank. Met een beschermend manchet om zijn gekwetste arm kwam Drogba in de tweede helft wel als invaller in het veld.

"Het gaat steeds beter met Didier", zei Eriksson. "En hij is een belangrijke speler voor de ploeg." Tegenstander Brazilië won de eerste groepswedstrijd tegen Noord-Korea met 2-1. "Het zal een hele moeilijke wedstrijd worden, maar op basis van wat we tegen Portugal hebben laten zien, denk ik dat we kunnen verrassen tegen Brazilië", aldus de Zweedse keuzeheer.

Schrijver Josť Saramago overleden

De Portugese schrijver José Saramago is in zijn huis in Lanzarote op de Canarische Eilanden overleden. Dat meldt zijn uitgever Zeferino Coelho vrijdag op de website van de Portugese krant Publico.

Volgens Coelho was de gezondheid van de schrijver na een recente ziekte achteruitgegaan. Saramago was 87. José Saramago was een van de belangrijkste hedendaagse Portugese schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor literatuur.

Ajax begint volgende week weer

Ajax zal op 27 juni de voorbereiding op het nieuwe seizoen aanvangen. Op die datum wordt er door de Ajacieden weer getraind.

Trainer Martin Jol verwacht zijn manschappen volgens RTV Noord-Holland op 27 juni weer op het trainingscomplex. Dan zal de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. Enkele WK-gangers zullen er dan nog niet bij zijn.

Ajax leverde tal van internationals aan deelnemende landenteams. Op 27 juni is het WK nog niet afgelopen en het kan dan ook goed zijn dat de internationals nog niet zijn uitgespeeld op het eindtoernooi.

De spelers die nog langer op het WK moeten spelen, worden op 16 juli weer verwacht. Dat is vijf dagen na afloop van de finale van het kampioenschap. In de week die daarop volgt oefent Ajax tegen FC Porto en Chelsea.

Van Marwijk verwacht agressief Japan

Bondscoach Bert van Marwijk verwacht morgen in Durban een bijzonder "agressief" Japan. Dit zei de coach van Nederland vandaag.

"Ik denk niet dat het een wedstrijd wordt die te vergelijken is met onze eerdere ontmoeting, vorig jaar." Vorig jaar won Nederland in Enschede met 3-0 van Japan. "Nu gaat het er echt om", zei Van Marwijk. "Beide teams hebben hun eerste duel hier gewonnen. Er zal heel veel strijd zijn, daarvan ben ik overtuigd."

Spectaculaire gevangenisuitbraak verijdeld

De plannen van een Britse moordenaar om per helikopter uit een Britse gevangenis te ontsnappen zijn verijdeld. Dat heeft het Britse ministerie van justitie vrijdag gezegd. De 67-jarige Brian Lawrence zit levenslang vast voor moord en het inhuren van twee huurmoordenaars voor de moord op twee personen in 2003.

Lawrence wilde een helikopter gebruiken om te ontsnappen uit de gevangenis op het Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland. Hij gaf zijn instructies door in geheimtaal en gebruikte citroensap als onzichtbare inkt.

Gevangenisbewakers roken lont toen zij de woorden 'meer warmte, minder licht' lazen in een brief van Lawrence. Zij troffen de geheime boodschappen aan toen ze het papier verhitten.

Lawrence is inmiddels overgebracht naar een andere gevangenis.

Agressieve bedelaar opgepakt

De politie heeft donderdagmiddag op de Kesselskade in Maastricht een bedelaar gearresteerd. De 28-jarige man gedroeg zich agressief, zo meldden buurtbewoners.

Niet alleen voorbijgangers kregen te maken met de agressie van de man, ook een agent moest het ontgelden. De bedelaar verzette zich bij zijn aanhouding en schold een agent uit. Een paar uur na zijn arrestatie werd de man weer vrijgelaten.

[Upd] Noord-Koreanen niet vermist

Vier Noord-Koreaanse voetballers zijn spoorloos. Dit meldt de Zuid-Koreaanse krant Ilgan Sports. Het viertal zou niet zijn komen opdagen voor het eerste duel dit WK tegen Brazilië.

Het zou gaan om de spelers An Chol-hyok, Kim Myong-won, Kim Kyong-il en Pak Sung-hyok. Het viertal ontbrak op de door Noord-Korea aan de FIFA overhandigde teamsheet voor het met 2-1 verloren duel tegen de Brazilianen.

Voor vandaag heeft de Noord-Koreaanse voetbalbond een persconferentie gepland.

Update 14.13 uur:

De wereldvoetbalbond FIFA heeft laten weten dat dit nieuwsfeit niet op waarheid berust, aangezien alle spelers van Noord-Korea (dat zijn er 23) momenteel in het spelershotel zouden verblijven. Daar bereiden zij zich voor op de wedstrijd tegen Portugal.

Pechtold: paars kan in een paar weken klaar zijn

De onderhandelingen over de vorming van een paars kabinet kunnen binnen enkele weken zijn afgerond. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold vrijdag gezegd, kort voor zijn bezoek aan informateur Uri Rosenthal.

"We zouden het in een paar weken kunnen doen", zei Pechtold op de vraag hoeveel tijd het gaat kosten om een coalitie te smeden van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Volgens Pechtold realiseren alle partijen zich dat haast geboden is, vanwege de economische situatie.

Pechtold heeft al voor de verkiezingen gezegd dat 'paars plus' zijn favoriete coalitie is. "Vijftien jaar geleden, bij het eerste paarse kabinet, ging het om bezuinigen en het creëren van werk. Nu is dat weer zo."

PvdA-leider Job Cohen heeft vrijdagochtend gezegd dat informateur Rosenthal moet gaan kijken naar 'paars plus', nu het niet is gelukt om een kabinet te vormen van VVD, PVV en CDA. Of dat ook gaat gebeuren, moet blijken nadat ook VVD-leider Mark Rutte vrijdagmiddag met Rosenthal heeft gesproken.

Oranje kan rekenen op 'snel' veld

Het Nederlands elftal hoeft morgen tegen Japan niet bang te zijn dat het combinatievoetbal strandt op een stroef veld. De grasmat in het Durban Stadium staat volgens groundsman Kevin Gramoney garant voor een wedstrijd met een hoge balcirculatie. "Bovendien zal ik het veld van tevoren goed sproeien", belooft hij. "Dat komt de snelheid ook ten goede."

Het veld in Durban werd afgelopen nacht flink geteisterd door de regen, waardoor Oranje voor de training moest uitwijken naar het nabijgelegen Princess Magogo Stadium. "Dat is puur gedaan om het wedstrijdveld te sparen", legt Gramoney uit. "Bovendien ligt in dat andere stadion een exacte replica van dit veld. Met dezelfde zandstructuur en dezelfde grassoort. De spelers kunnen zich dus perfect voorbereiden."

Bang dat de veelbekritiseerde WK-bal Jabulani morgen voor verrassingen gaat zorgen, hoeven de spelers volgens Gramoney niet te zijn. "Dat de bal soms gekke dingen doet, heeft puur met het veld te maken. Maar Durban ligt op zeeniveau." Hij wijst bovendien op de eerdere wedstrijden die in het Durban Stadium werden gespeeld: Duitsland-Australië (4-0) en Spanje-Zwitserland (0-1). "Dat waren snelle wedstrijden waarbij de bal perfect over het veld rolde."

Nederland moet morgen in Durban rekening houden met zomerse omstandigheden. Er wordt zonnig weer met een temperatuur tussen de 22 en 24 graden Celcius verwacht.

Getuigen schietpartij woonwagenkamp gezocht

De politie is op zoek naar getuigen van een schietpartij begin mei in Beverwijk. Hierbij werd een aantal kogels afgevuurd op een woonwagen met meerdere mensen. 'Wonder boven wonder' raakte niemand gewond, aldus de politie vrijdag.

De schietpartij vond op 2 mei rond 05.15 uur plaats op een woonwagenkamp aan de Creutzberglaan. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat kort na het incident een Volkswagen Golf met daarin meerdere personen is weggereden. De politie is er vrijwel zeker van dat deze auto betrokken was bij de schietpartij.

Mensen die meer weten over de auto, de inzittenden of die andere informatie rondom deze zaak hebben, kunnen contact opnemen met de politie.

Bezoekers homocafť Utrecht lastiggevallen

Bezoekers van een homocafé in Utrecht worden geregeld lastiggevallen, uitgescholden, bedreigd en bespuugd. Het aantal incidenten loopt 'met gemak' op tot twintig per dag, zegt de eigenaar van de kroeg Body Talk aan de Oudegracht in Utrecht, die liever niet bij naam wordt genoemd.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht zei woensdag in een reactie op het wegpesten van een homostel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn dat scholen moeten worden verplicht homovoorlichting te geven. Het stel zou al acht keer aangifte hebben gedaan van de pesterijen, die al anderhalf jaar duren. De politie zou volgens hen niet genoeg doen, maar die zegt met lege handen te staan.

Volgens de eigenaar van Body Talk vinden de meeste incidenten plaats vanuit auto's die voorbij rijden. "Mensen worden uitgescholden, bespuugd, er wordt op het raam van het café gespuugd. Geregeld wordt geroepen: 'Jullie moeten dood'." Pas als mensen worden mishandeld, wordt aangifte gedaan, zegt hij. "Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak."

De eigenaar stelt dat Marokkaanse jongeren achter de treiterijen zitten. De pesterijen duren volgens hem al enkele jaren. Hij ziet wel wat in voorlichting op scholen. "We moeten meer aan algemene tolerantie doen. Iedereen moet leren elkaar te tolereren, te begrijpen en zich in anderen in te kunnen leven."

Federer treft Falla, Nadal tegen Nishikori op Wimbledon

Eerder vandaag meldden we al de uitkomst van de loting van de Nederlanders voor het grastoernooi van Wimbledon, dat maandag in Londen van start gaat. De Spanjaard Rafael Nadal moet het in de eerste ronde opnemen tegen de Japanner Kei Nishikori.

Titelverdediger Roger Federer, als eerste geplaatst op Wimbledon, heeft Alejandro Falla als tegenstander. Falla deed deze week mee aan de Unicef Open in Rosmalen.

Bij de vrouwen treft de als eerste geplaatste Serena Williams de Portugese Michella Larcher de Brito. Zus Venus moet het opnemen tegen Rossana de los Rios uit Paraguay.

Luigi's Mansion naar de 3DS

In een interview met [N]Gamer journalist Gerthein Boersma, maakte Hideki Konno bekend dat hij zeker van plan is om Luigi's Mansion naar de 3DS te maken. Konno is verantwoordelijk voor de software op de 3DS. In het interview zegt hij ook dat Luigi's Mansion oorspronkelijk voor een 3D console was ontwikkeld. Dit is een logische zet van Nintendo: de afgelopen E3 zijn er al veel remakes voor de 3DS aangekondigd.

Aangezien Luigi's Mansion al oorspronkelijk voor een 3D spelcomputer was ontwikkeld, is er ook een kans dat andere Gamecube titels dit ook zijn. Misschien Super Mario Sunshine?

You can look forward to it!

Oostenrijker vast voor kinderporno

De Oostenrijkse autoriteiten hebben een man opgepakt die in het bezit was van ruim een miljoen foto's en video's met kinderporno. De 53-jarige verdachte had het materiaal opgeslagen op acht harde schijven, een pc, een laptop en diverse dvd's, liet de Oostenrijkse recherche vrijdag weten.

Het materiaal, waarop te zien is dat kinderen onder de 14 jaar en zelfs baby's seksueel worden misbruikt, werd in beslag genomen tijdens een huiszoeking. Een deel van het materiaal toont veel geweld.

De arrestatie vond in april plaats, maar werd pas vrijdag bekendgemaakt omdat het in beslag genomen materiaal eerst moest worden onderzocht.

Inbreker in AC Milan-pak gezocht

De Haagse politie is op zoek naar een woningovervaller die een trainingspak van AC Milan droeg. De man drong donderdagochtend een woning in Den Haag binnen. Naast de man met het opvallende voetbaltenue gingen er nog twee mannen de woning binnen. De bewoners werden bedreigd met een vuurwapen en geslagen.

De 48-jarige bewoonster van een woning aan de Karel Roosstraat deed rond 09.30 uur open toen er werd aangebeld. Voor de deur stond een man met een pakje. Hij droeg een trui van transportdienst DHL. Toen de vrouw een pen ging pakken drong de man met zijn kompanen binnen.

De 21-jarige zoon van de vrouw kwam op het tumult af en kreeg net als de vrouw klappen. Ook de 24-jarige dochter van de vrouw en een 1 jaar oude kleinzoon werden bedreigd. Een 3-jarige kleindochter stond tijdens de overval huilend boven aan de trap.

De politie is op zoek naar getuigen. De daders hadden een Noord-Afrikaans uiterlijk en waren tussen de 25 en 30 jaar. De nepbezorger had een gezet uiterlijk. De man in het Milan-pak droeg een zwart petje. Van de derde dader is alleen bekend dat hij een leren jas droeg.

Vijf gewonden bij ongeval met politieauto

Vijf mensen zijn donderdag gewond geraakt bij een ongeluk bij het Overijsselse Nieuw-Heeten, dat werd veroorzaakt door een onopvallende dienstauto van de politie. In de dienstauto zaten twee agenten. Zij wilden vanaf de Holterweg linksaf de Poggebeltweg inslaan. Hierbij zagen zij vermoedelijk door de laagstaande zon een tegemoetkomende auto over het hoofd, meldt de politie vrijdag.

Het ongeval had rond 18.45 uur plaats. Tijdens het afslaan botsten de politiemannen met de tegemoetkomende auto. De onopvallende dienstauto tolde rond en kwam vervolgens tot stilstand. De andere auto belandde in de berm. Een derde auto die aan kwam rijden raakte ook beschadigd, waardoor is nog onduidelijk.

De twee agenten raakten gewond bij de aanrijding, evenals een 59-jarige man uit Markelo, zijn 57-jarige echtgenote en hun 19-jarige dochter, die in de tegemoetkomende auto zaten. De vijf gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een agent mocht naar huis, de overigen moesten een nacht ter observatie in het ziekenhuis doorbrengen.

Een onafhankelijk team onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval.

Amsterdam wil diversiteit coffeeshops

De gemeente Amsterdam wil een proef doen met coffeeshops in verschillende varianten. In sommige coffeeshops mogen softdrugs alleen ter plekke worden gebruikt, andere uitspanningen mogen alleen als verkooppunt dienen. De gemeente heeft de voorstellen in een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd.

Amsterdam wil ook de coffeeshops evenwichtig over de stad spreiden. De gemeente is verder van plan onderzoek te laten doen naar onder meer de bezoekersstromen, de verschillen in vraag en de overlast van coffeeshops in de hoofdstad.

Het ministerie had de gemeente gevraagd voorstellen in te dienen om overlast en criminaliteit rond coffeeshops tegen te gaan. Of de proef in Amsterdam ook doorgaat, hangt van het ministerie af.

Professor Layton komt weer naar het westen

Professort Layton komt naar het westen in zijn derde spel, Professor Layton and the Unwound Future. Het spel staat gepland voor een release op 20 september in Amerika. Dit keer krijgen de professor en zijn vriend Luke een brief van Luke die gestuurd is 10 jaar in de toekomst. Londen is in chaos en aan jou dit op te lossen.

Het is aan de professor en zijn vriend om over 165 puzzels op te lossen die hints en tips geven over wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe je dit moet oplossen. Er zullen nu meer met de hand getekende onderdelen zijn, een nieuwe superhint optie als je echt vast zit en net als in de vorige twee delen zijn er ook wekelijkse downloadbare puzzels.

Bekijk hieronder de nieuwe trailer van de game.

Maradona: "Ik ben samen met Veronica en geen homo"

Diego Maradona is altijd goed voor verrassende momenten. Zo ook gisteren na afloop van de 4-1 overwinning op Zuid-Korea met Argentinië.

Pluisje leek erg intiem met zijn spelers na afloop en gaf hen allemaal een kus. Meestal knuffelt en kust Maradona zijn pupillen rondom een duel. Een journalist voelde hem aan de tand. "Jullie moeten niet denken dat ik homo ben", aldus Maradona.

"Nee, nee, nee, dat is absoluut niet zo. Ik ben samen met Veronica, zij is 31, blond en heel erg mooi", glimlachte de bondscoach van de Argentijnen. Maradona had een plausibele verklaring waarom hij intiem is met zijn spelers.

"Op deze manier wil ik ze gewoon bedanken voor al het werk dat ze in het veld verrichten", vervolgde de markante Maradona, die tot drie keer toe moest herhalen van vrouwen te houden.

De ideale FOK! opstelling..

Je kan nog tot vanavond 20:00 jou opstelling insturen. Morgen is dan de FOK! opstelling bekend!

Het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika is in volle gang, dat merk je op straat, in de krant en op FOK! natuurlijk. Ook de weblog kan het WK niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Journalisten spraken onlangs over de grote vier, maar wie moeten er volgens de FOK!kers in de basis staan?

Zestien miljoen bondscoaches, duizenden FOK!kers die het ook beter weten. Wij zijn opzoek naar de ideale opstelling om Bert te helpen de komende tijd....

Snoop Dogg wel welkom in Groningen en Tilburg

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg, die niet mag optreden op het Haagse festival Parkpop, geeft ter vervanging twee extra optredens. Op zondag 27 juni geeft hij een show in de Oosterpoort in Groningen en op dinsdag 29 juni staat hij in de Tilburgse popzaal 013. Dat maakte het Tilburgse podium vrijdag bekend.

De rapper stond op het programma van het gratis festival in Den Haag op 27 juni maar zijn komst werd donderdag op last van burgemeester, politie en justitie afgelast. Zij meldden het 'open en vriendelijke karakter' van het gratis muziekevenement niet te kunnen garanderen als de rapper optreedt.

Op 28 juni stond al een optreden van Snoop Dogg gepland in de Amsterdamse Melkweg. Die show is uitverkocht.


De eerste hit van Snoop

"Tien miljoen kijkers bij Nederland - Japan"

De tweede groepswedstrijd van Oranje, zaterdag om 13:30 uur tegen Japan, zal door zo'n tien miljoen mensen worden bekeken. Dat voorspelt kijkcijferexpert René van Dammen van de publieke omroep in het AD.

Volgens Van Dammen heeft de slechte weersvoorspelling ermee te maken dat veel mensen hun televisie op Nederland 1 zullen afstemmen. "Veel mensen zullen boodschappen willen doen op hun vrije zaterdag. Op basis daarvan voorspel ik dat we de grens van 10 miljoen kijkers niet zullen overschrijden."

De kijkcijferexpert denkt dat de kijkcijfers van zaterdag hoger zullen zijn dan die van Nederland - Denemarken. Ongeveer negen miljoen mensen zagen hoe de eerste poulewedstrijd afgelopen maandag met 2-0 werd gewonnen. Daarvan keken 3,5 miljoen Nederlanders het duel buitenshuis.

Onder dat aantal van maandag waren er 1,6 miljoen die de wedstrijd tegen de Denen op hun werk keken. Aangezien zaterdag voor veel mensen een vrije dag is, verwacht Van Dammen dat dat getal nu veel lager zal zijn.

Wenger: "Nog voor het einde van het WK vuurwerk"

Arsenal-manager Arsène Wenger wil nog voor het einde van het WK een goede partner voor centrumverdediger Thomas Vermaelen binnenhalen. De Franse oefenmeester heeft met Vermaelen een goede centrale verdediger, maar wil nog minimaal één topper in huis halen voor de verdediging. "Maar momenteel zijn we nog niet dichtbij een akkoord met iemand", laat Wenger in The Mirror weten.

Afgelopen seizoen deden The Gunners lang mee om de bovenste plaatsen, maar kostte de verdediging hen meestal de kop. Sol Campbell, William Gallas en Mikael Silvestre hebben allen aflopende contracten. Als deze contracten niet kunnen worden verlengd, zit Arsenal met de gebakken peren.

Vandaar dat Wenger ook alvast zoekt naar versterkingen. Op het WK in Zuid-Afrika is hij op zoek naar geschikte spelers. "We zijn vooralsnog rustig op de transfermarkt, maar er zal nog voor het einde van het WK wat gaan gebeuren in het kader van transfers. En dan zeker met betrekking tot de verdediging."

[Unicef Open] Stachovski naar finale

De Oekraïense tennisser Sergii Stachovski heeft zich geplaatst voor de finale van de Unicef Open. Op het gras in Rosmalen versloeg hij in de halve eindstrijd de Belg Xavier Malisse met 6-3 6-4.

Stachovski, die in de tweede ronde te sterk was voor Igor Sijsling, treft in de finale de winnaar van de wedstrijd tussen de Duitse titelverdediger Benjamin Becker en de Serviër Janko Tipsarevic.

Van Calker terug in de bobslee

Edwin van Calker keert terug in de bobslee. Tijdens de Winterspelen in Vancouver eerder dit jaar haakte de Nederlander af na een crash op de olympische baan. Van Calker heeft echter besloten om de sport weer op te pakken.

Overigens zal Van Calker het volgend seizoen voor een groot deel zelf moeten uitzoeken want de Nederlandse bond ziet vooralsnog geen reden om in Van Calker te investeren. "Wij zijn er niet op uit om Edwin te dwarsbomen. Hij zit echter niet in Team NL, waarmee we werken naar de Spelen van 2014 in Sochi," aldus voorzitter Frans Bakker.

[E3] Tomodachi Collection komt waarschijnlijk niet naar het westen

De producer van Metroid: Other M Yoshi Sakamoto liet een paar maanden geleden een nieuw spel zien op de Game Developer Conference  genaamd Tomodachi Collection. Dit DS spel is echt een enorme hit geworden in Japan en de presentatie op GDC suggereerde dat de game naar het westen zou komen. Dit is helaas niet het geval.

Sakamoto antwoordde het volgende op de vraag of de game ook naaar het westen zou komen:” Tomodachi Collection is something we're really interested in bringing to the U.S. The problem is that we only built Japanese language generation into the software, and that's a very important part of the game. We can't make it work with English, so we won't be able to release the game here. Obviously I can't speak to future plans, but this seems like something we might be able to revisit once more powerful hardware comes along."

Niet getreurd, Sakamoto levert rond augustus Metroid: Other M af en het ziet ernaar uit dat dat een dijk van een game gaat worden!

Vakantiedagen binnen 1,5 jaar opnemen

Werknemers moeten hun vakantiedagen straks verplicht binnen anderhalf jaar opnemen. Dat staat in een wetsvoorstel waar de ministerraad vrijdag mee heeft ingestemd.

Het kabinet wil voorkomen dat mensen hun vakantie te lang uitstellen, omdat dat slecht is voor de gezondheid. Wel kunnen bedrijven en hun werknemers in onderling overleg afspreken om de termijn te verlengen.

Verder heeft het kabinet besloten dat ook werknemers die langdurig ziek zijn, net zoveel vakantiedagen opbouwen als mensen die niet ziek zijn. Nu bouwen langdurig zieke werknemers minder vakantie op. Dat is in strijd met Europese regels.

Wanneer de nieuwe regels voor vakantiedagen ingaan, is nog onduidelijk. Eerst moet de Raad van State er advies over geven, dan moeten de Tweede en de Eerste Kamer nog instemmen.

Friesland markeert grenzen duidelijker

Friesland gaat langs elke vaar- en autoweg borden zetten waarmee de provincie haar grenzen markeert. De borden met daarop de tekst 'Welkom yn Fryslân' moeten er deze zomer staan, zo laat de provincie vrijdag weten.

De bedoeling van de borden is dat iedereen die deze zomer de provincie binnenkomt, dat duidelijk kan zien. Friesland heeft het mooiste landschap, zo meldde de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap eerder deze week na onderzoek.

"We zijn de mooiste provincie van Nederland en dat willen we mensen laten zien met ons Fries symbool. De borden laten zowel onze trots als onze hartelijkheid zien", zegt commissaris van de Koningin van Friesland John Jorritsma. Jorritsma ontving vrijdag in Makkum het eerste bord.

Friesland kent elf wegen en tien vaarwegen die naar de provincie leiden.

[E3] Vanquish in oktober

Sega heeft een blog over de E3, en op die blog hebben ze ook een stuk over de opkomende shooter Vanquish staan. Aan het einde van de blog staat gemeld dat Vanquish vanaf oktober in de winkels is voor de PS3 en Xbox 360. Dit is de eerste keer dat er een specifieke maand genoemd wordt, eerder stond er 4e kwartaal of winter 2010.

In Vanquish hebben de Russen een ruimtestation aangevallen en overgenomen, dit ruimtestation dat energie van de zon verzamelt is daarna gebruikt om Los Angeles te vernietigen. Nu is het aan jou en je team dit ruimtestation terug te nemen en Russische kont te schoppen.

De game zal in oktober uitkomen voor de PS3 en Xbox 360, check hieronder de E3 demo in twee filmpjes.

Ciolek naar Omega Pharma-Lotto

Gerald Ciolek wordt de nieuwe sprinter van Omega Pharma-Lotto. De Belgische wielerformatie neemt de 23-jarige Duitser volgend seizoen over van Team Milram, meldt de Gazet van Antwerpen. Bij Milram is nog steeds onduidelijkheid over het voortbestaan van de ploeg.

Omega Pharma-Lotto was op zoek naar een nieuwe sprinter, sinds het vertrek van de Australiër Robbie McEwen naar Team Katusha. Naast Ciolek hebben de Belgen hun oog laten vallen op een andere Duitse sprinter. André Greipel moet samen met Ciolek sprints gaan winnen voor het team.

Milram verliest in Ciolek een van de belangrijke renners van de ploeg. Hij kwam in de herfst van 2008 samen met Linus Gerdemann over van Columbia. Algemeen manager Gerry van Gerwen heeft meer zorgen over Milram. De sponsor van de Duitse formatie stopt er na dit wielerseizoen mee.

Ciolek nieuwe sprinter Omega Pharma-Lotto
Ciolek nieuwe sprinter Omega Pharma-Lotto (Foto: Novum)

Beestenboel in Gears Of War 3

Tijdens de persconferentie van Microsoft was er ook een gameplay-presentatie van Gears Of War 3 die gepresenteerd werd door Cliff Bleszinsky. Tijdens deze presentatie heeft hij kort de "Beastmode" genoemd.

Beastmode is het omgekeerde van Horde, dit keer ben je een Locust en moet je vlagen met mensen tegenhouden. Het zal dit keer alleen niet makkelijk worden, je kiest namelijk een class en dan door vijanden te doden en zelf te blijven leven verdien je bepaalde tokens waarmee je je class of wapens kan upgraden.

Je kan bijvoorbeeld beginnen als Ticker (uit Gears Of War 2) en als je de juiste talenten kiest word je misschien wel een Mauler Boomer? Of zo'n gast met pijl en boog?

Er zijn vier verschillende groepen waaruit je kan kiezen in Beastmode; Beasts, Humanoids, Boomers en Drones. Elke groep zal vijf karakters hebben (als je ze heb vrijgespeeld en als je genoeg tokens hebt verzameld). Dit houdt in dat je uiteindelijk rond de 20 verschillende karakters kan kiezen om de mensen mee te verslaan in Beastmode.

Gears of War 3 is exclusief voor de Xbox 360 en staat gepland voor een release op acht april 2011.

Bekijk hieronder nog een keer het gedeelte over GOW 3 in de MS persconferentie.

Britse pers smult van wanprestatie Frankrijk

De handsbal van Thierry Henry waarmee Frankrijk zich vorig jaar ten koste van Ierland plaatste voor het WK is door de Britse pers nog niet vergeten. De slechte prestaties van Frankrijk in Zuid-Afrika zorgen aan de andere kant van het kanaal dan ook voor enig leedvermaak. "Ga naar huis, les Blues. Niemand zal een traan om jullie laten", kopt The Times na de 2-0 nederlaag tegen Mexico.

Ook de Daily Telegraph doet een duit in het zakje. "Frankrijk heeft op dit WK nog minder te zoeken dan gastland Zuid-Afrika. We kunnen geen sympathie opbrengen voor een ploeg die zich via een handsbal voor een toernooi moet plaatsen." The Sun denkt zelfs dat een gevoel van schaamte over de dubieuze kwalificatie de prestaties van de Fransen negatief heeft beïnvloed.

De Ierse krant de Irish Times vindt het te pijnlijk om te refereren aan de veelbesproken handsbal, maar heeft op de website wel groot een bericht met de kop "Frankrijk op de rand van een vernederende uitschakeling" geplaatst, dat prompt het best gelezen bericht van de dag is.

De verliezend finalist van vier jaar geleden heeft bij een zege in het laatste groepsduel op Zuid-Afrika nog een kans om de volgende ronde te halen, maar in Frankrijk houdt bijna niemand daar nog rekening mee. "Mexico en Uruguay zullen dinsdag wel een niet-aanvalsverdrag sluiten", refereert Le Monde aan het onderlinge duel tussen de concurrenten van Frankrijk, die beide aan een punt genoeg hebben.

Le Monde denkt dat het verval van de Franse ploeg vooral te maken heeft met de erfenis van Zinedine Zidane. "Er is daarna nooit meer een nieuwe leider opgestaan. Franck Ribery bewijst keer op keer die rol niet aan te kunnen." Tijdschrift France Football leeft mee met Laurent Blanc, die na het WK Raymond Domenech opvolgt als bondscoach. "Er zal lang geëvalueerd moeten worden. Voor Blanc is er in ieder geval veel werk aan de winkel."

Bekeuring voor oranje auto

De bestuurder van een oranje geverfde auto is woensdag in Hoogezand op de bon geslingerd. De kleur van de wagen kwam niet overeen met de kleur die het voertuig volgens het kentekenbewijs zou moeten hebben, meldt een politiewoordvoerder vrijdag.

De auto had eigenlijk zwart moeten zijn. De politiewoordvoerder zegt dat de kleur overeen moet komen, omdat anders als met de wagen een overtreding wordt gemaakt het heel lastig wordt deze op te sporen.

Volgens de woordvoerder gebeurt het overigens veel vaker dat mensen voor dit soort zaken een prent krijgen. "De collega is wel zo coulant geweest om de bestuurder twee weken de tijd te geven om de benodigde aanpassingen kosteloos te laten doorvoeren bij de RDW. Regelt de bestuurder dat op tijd, dan gaat de bekeuring alsnog niet door", vertelt de woordvoerder.


De mensen en de auto in kwestie

Cotterill nieuwe trainer Portsmouth

Steve Cotterill is de nieuwe trainer van Portsmouth. De 45-jarige oefenmeester tekent een contract voor drie jaar bij Pompey, dat een vervanger zocht voor Avram Grant, die bij West Ham United aan de slag gaat. Cotterill stapte in mei op bij Notts County, dat uitkomt op het vierde niveau in Engeland.

"Steve is de perfecte man om het team opnieuw op te bouwen", zegt directeur David Lampitt op de website van de club. "Hij is getalenteerd, ambitieus, energiek, positief en heeft een goed cv als voetballer." Ook zijn prestaties bij Notts County maakten indruk op Lampitt. "We hebben een hoop uitdagingen en net als de rest is Steve klaar om die het hoofd te bieden."

Cotterill werd afgelopen seizoen kampioen met Notts County. Het was zijn eerste jaar in dienst van de club. De oud-speler van onder meer Wimbledon was in Engeland ook al trainer bij Stoke City en Burnley. Bij Portsmouth wacht hem een uitdaging, vanwege de financiële problemen van de gedegradeerde club.

De Bakker op Wimbledon tegen Giraldo

Thiemo de Bakker speelt in de eerste ronde van Wimbledon tegen Santiago Giraldo. Dit is gebleken uit de loting vandaag. Robin Haase treft James Blake, Jesse Huta Galung neemt het op tegen Brendan Evans.

De tegenstander van De Bakker, Giraldo, bereikte deze week nog de kwartfinale op de Unicef Open en is de nummer 57 op de wereldranglijst.

Blake, de tegenstander van Haase, is de voomalig nummer vier van de wereld maar staat nu 110e. Als Haase de eerste ronde weet te overleven, dan moet hij het mogelijk opnemen tegen Rafael Nadal.

Huta Galung neemt het op tegen een andere qualifier, Brendan Evans. De 24-jarige Amerikaan is de nummer 317 op de wereldranglijst.

Arantxa Rus neemt het in de eerste ronde van Wimbledon op tegen Kai-Chen Chang. De speelster uit uit Chinees Taipei is de nummer 89 van de wereld.

WK Vandaag: 18 juni 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de groepswedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan er weer drie duels op het programma, waaronder twee landen met blunderende keepers, namelijk Engeland en Algerije.

Groep D

Duitsland v. Servië


Duitsland kijkt vol vertrouwen uit naar de tweede groepswedstrijd op het WK voetbal, dat vanmiddag om 13:30 uur begint. Die Mannschaft won de eerste wedstrijd overtuigend van Australië (4-0). Het is echter nog niet zeker of de Duitsers over Bastian Schweinsteiger kunnen beschikken. De middenvelder kampte de laatste dagen met een luchtweginfectie en trainde niet mee.

Voor Servië zijn de drie punten noodzakelijk, aangezien zij hun eerste duel in Zuid-Afrika verrassend verloren. Ghana was namelijk met 1-0 te sterk. De Serven zullen het in elk geval zonder Aleksandar Lukovic moeten stellen. De verdediger kreeg in het duel met de Ghanezen een rode kaart en is logischerwijs geschorst.

Groep C

Slovenië v. Verenigde Staten


Slovenië en de Verenigde Staten beginnen om 16:00 uur aan de tweede wedstrijd van de dag. De Slovenen wonnen hun eerste wedstrijd met 1-0 van Algerije door een treffer van Robert Koren. Bondscoach Matjaz Kek wil zijn ploeg echter niet in de favorietenrol in groep C plaatsen.

De Verenigde Staten is er alles aan gelegen om de drie punten te pakken. De Amerikaanse formatie speelde in de eerste groepswedstrijd namelijk gelijk tegen Engeland en heeft de punten nodig om uitzicht te houden op de achtste finales.

Engeland v. Algerije

Het treffen tussen Engeland en Algerije is voor vandaag de laatste wedstrijd. Bij de Engelsen rijst vooral de vraag of keeper Robert Green onder de lat zal staan. De sluitpost ging in de eerste wedstrijd tegen Verenigde Staten opzichtig in de fout, waardoor zijn land uiteindelijk twee punten verspeelde. Daarnaast is de verwachting dat Gareth Berry zijn rentree in de Engelse selectie zal maken.

Ook Algerije heeft een blunderende doelman, te weten Faouzi Chaouchi, binnen de gelederen. Ook hij liet een, op het oog houdbare bal, knullig door. Hierdoor ging Slovenië er uiteindelijk met de drie punten vandoor en moeten de Algerijnen winnen om nog kans te maken op de volgende ronde.TV schema

Tijd Programma Zender
13:00 - 13:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Duitsland - Servië Ned. 1
13:20 - 14:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Duitsland - Servië Ned. 1
14:20 - 14:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Duitsland - Servië Ned. 1
14:30 - 15:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Duitsland - Servië Ned. 1
15:25 - 15:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Duitsland - Servië Ned. 1
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Slovenië - Verenigde Staten Ned. 1
15:50 - 16:50 NOS WK Voetbal: 1ste helft Slovenië - Verenigde Staten Ned. 1
16:50 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Slovenië - Verenigde Staten Ned. 1
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Slovenië - Verenigde Staten Ned. 1
17:50 - 18:55 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Ned. 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Engeland - Algerije Ned. 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Engeland - Algerije Ned. 1
21:20 - 21:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Engeland - Algerije Ned. 1
21:30 - 22:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Engeland - Algerije Ned. 1
22:20 - 23:30 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:25 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Engeland - Algerije Ned. 1
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Ned. 1

Cohen: Geen kabinet met VVD en CDA

PvdA-leider Job Cohen wil geen kabinet van zijn partij met VVD en CDA. In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen en dat zou daarom in zijn ogen geen goed vervolg geven aan de uitslag.

Cohen maakte dat vrijdag duidelijk na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. Hij pleitte daar opnieuw voor een Paars plus-kabinet, met daarin VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Cohen wees erop dat in die combinatie drie partijen zitten die winst hebben geboekt. Gevraagd naar de mogelijkheid van een kabinet met de traditionele volkspartijen - VVD, PvdA en CDA - zei hij: "Die wil ik niet."

Hofs veruilt Vitesse voor Cyprus

Nicky Hofs speelt komend seizoen voor AEL Limassol, De 27-jarige middenvelder tekent een contract voor twee seizoenen bij de Cypriotische club.

Hofs komt over van Vitesse waar hij in 2001 zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. In 2004 werd hij verkocht aan Feyenoord. In 2008 keerde hij echter weer terug in Arnhem.

"Het is voor Vitesse jammer dat Nicky, een echte Arnhemmer, vertrekt. Maar we gunnen hem deze nieuwe uitdaging van harte," aldus Ted van Leeuwen, manager voetbalzaken van Vitesse.

Porsche lijdt minder verlies

De Duitse fabrikant van luxe sportwagens Porsche Automobil Holding SE kondigt vrijdag aan minder verlies te zullen lijden in het fiscale jaar 2010 dan eerder was voorzien en dat de fusie met Volkswagen AG op schema ligt.

Porsche verwacht nu een verlies van minder dan 1,0 miljard euro in het lopende fiscale jaar, dat eindigt op 31 juli. Eerder ging de sportwagenfabrikant uit van een laag eencijferig miljardenverlies, met name als gevolg van de boekhoudkundige effecten gerelateerd aan het belang van 50,7 procent in Volkswagen.

Volkswagen verwierf in december 2009 een belang van 49,9 procent in Porsche via een kapitaalverhoging als onderdeel van de complexe fusie tussen de twee Duitse automakers, die naar verwachting in 2011 zal worden afgerond. Porsche heeft de opbrengst van 3,9 miljard euro hoofdzakelijk aangewend om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Porsche zal in de eerste helft van 2011 een kapitaalverhoging doorvoeren om de schuld, die het gevolg is van de mislukte poging om Volkswagen over te nemen, te verlagen. Per 30 april bedroeg de nettoschuld van Porsche 6,0 miljard euro.

Nederlander op Isla Margarita gepakt met coke

Een 52-jarige Nederlander is maandag op het Venezolaanse vakantie-eiland Isla Margarita aangehouden met tweeënhalve kilo cocaïne bij zich. Hij wilde met de drugs, verstopt in onzichtbare compartimenten in twee koffers, naar Frankfurt in Duitsland vliegen. De Nederlander werd op het vliegveld Santiago Marino gepakt, meldt de krant El Sol de Margarita op haar website.

Medewerkers van de Venezolaanse politie vonden dat de man zich vreemd gedroeg, waarna hij aan een controle werd onderworpen. Dit soort drugsvangsten gebeuren volgens een zegsman van de politie vaker. De drugs zouden uit Colombia via de Venezolaanse grensstaat Táchira het land binnen zijn gekomen, waarna zij over zee naar Isla Margarita werden vervoerd.

Nederlander op Isla Margarita gepakt met coke
Nederlander op Isla Margarita gepakt met coke (Foto: Novum)

Nauwelijks nog daklozen in grote steden

In de vier grote steden zijn er nog nauwelijks dak- en thuislozen die dag en nacht op straat verblijven en geen vaste slaapplaats hebben. Dat meldt het Trimbos-instituut op basis van een voortgangsrapportage. De daling is in 2007 ingezet en het instituut spreekt door de doorzettende afname van een trendbreuk.

De daling van het aantal daklozen komt volgens het instituut onder meer doordat zij een persoonlijk hulptraject krijgen, terwijl er eerder vaker sprake was van een groepsaanpak. Bijna tienduizend daklozen zitten in een individueel traject. Ook zijn er tientallen nieuwe woonvoorzieningen gekomen en is er meer geregeld voor de dagbesteding en schuldhulpverlening.

Hoeveel daklozen er precies in Nederland zijn is door verschillende meetmethodes per gemeente moeilijk aan te geven. Het aantal zou tussen de 35.000 en 40.000 liggen. Vorig jaar meldde de politie dat het straatbeeld in de vier grote steden rustiger is geworden, en dat er ook minder overlastmeldingen zijn in verband met dak- en thuislozen.

Begin juni verscheen sinds 2006 de vierde rapportage van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang.

Motorrijder verongelukt in 's-Gravenpolder

Een motorrijder is vrijdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval in het Zeeuwse 's-Gravenpolder. Mogelijk was er een auto bij het ongeluk betrokken, maar de precieze toedracht moet nog onderzocht worden. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde om 07.00 uur op de Schoorkenszandweg. Passerende automobilisten waarschuwden de politie. Op de weg was ten tijde van het ongeval volgens de politie redelijk veel verkeer.

Zidane snapt niets van reserverol Gourcuff

Na de beschamende nederlaag tegen Mexico wordt er in Frankrijk nog meer kritiek op de nationale ploeg gegeven dan voorheen. Zinedine Zidane richt zich vooral op de bondscoach.

"Mexico was veel beter dan Frankrijk, vooral fysiek", sprak een teleurgestelde Zidane na afloop op de Mexicaanse tv-zender Televisa. "Vanavond heeft de betere ploeg verdiend gewonnen. Ik ben het alleen niet helemaal eens met de keuzes die de bondscoach maakte."

Raymond Domenech hield Thierry Henry negentig minuten langs de kant en de coach verkoos Florent Malouda boven Yoann Gourcuff. "De coach heeft de beslissing genomen, maar ik ben het niet met hem eens", verwijst Zidane naar Gourcuff. "De Fransen hebben mij ontgoocheld. Ik zag zelfs geen schot op doel. Zo kan je nooit gevaarlijk zijn."

Frankrijk haalde onder aanvoering van Zidane in 2006 de finale, die na strafschoppen werd verloren tegen Italië. Nu moeten Les Bleus hopen op een wonder om de achtste finale nog te bereiken. Uruguay en Mexico spelen nog tegen elkaar en zij hebben aan een remise genoeg om allebei door te gaan.

Word homo in Fable III

Peter Molyneux heeft het een en ander toegelicht over de keuzes die je in Fable III kan maken met betrekking tot het liefdesleven van je character. In de eerste plaats is het in deze game mogelijk om met je co-opspeler te trouwen. Als je daadwerkelijk in het huwelijksbootje stapt met iemand uit je Live friends list, kun je er ook voor kiezen om seks met deze persoon te hebben en zo kinderen te krijgen. Het was al bekend dat het krijgen van kinderen en romantisch samenzijn met je eega tot de mogelijkheden behoort, maar daar blijft het niet bij.

Op de vraag of homoseksualiteit een mogelijkheid was, antwoordde Molyneux in een interview met vg247 "Oh, absoluut". Niet alleen blijkt een huwelijk tot hetzelfde geslacht een mogelijkheid te zijn, er kan ook geadopteerd worden of er kan voor gekozen worden om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Ook zullen seksueel overdraagbare aandoeningen in Fable III voorkomen. Molineux gaf toe dat het lastig was om deze ideeën bij Microsoft erdoorheen te krijgen.

Fable III zal op 26 oktober dit jaar uitkomen op Xbox360 en PC.

FableIII

[Video] Doelpunt maakt van Honda ster in Japan

Het Nederlands Elftal krijgt morgen te maken met het Japan van Keisuke Honda. De oud-speler van VVV-Venlo maakte in de eerste groepswedstrijd tegen Kameroen het winnende doelpunt (1-0) en dat deed zijn ster in eigen land stijgen, zo laat de Japanse journalist Hikaru Tanaka weten.

Vanwege zijn zelfverzekerde houding, vaak verward met arrogantie, was Honda in eigen land niet populair bij de media. Bovendien werden zijn sportieve prestaties niet op waarde geschat. "Dat hij goed speelde in de Eredivisie, in de Russische competitie en in de Champions League was niet genoeg voor de Japanners", aldus Tanaka tegen Goal.com.

"Ze realiseerden zich nog niet goed waar hij mee bezig was en hoe goed hij was. Het WK wordt door Japanners, met de Olympische Spelen, als het grootste toernooi beschouwd en daarom kunnen ze het bestaan van Honda nu niet meer negeren."

Honda speelde tegen Kameroen in de spits en dat vulde de eigenzinnige speler van CSKA Moskou op zijn eigen manier in. "Ik blijf nog steeds op mijn manier spelen", verklaarde hij. "Ik probeer tussen de linies te bewegen, tussen de verdediger en de verdedigende middenvelder. Daar ligt mijn kracht, daar ben ik goed in. Als ik niet op die manier kan spelen, kan ik niks betekenen als spits."

Morgen begint Honda tegen Oranje mogelijk weer in de aanval, alhoewel bondscoach Takeshi Okada deze week verschillende systemen uitprobeerde op de training. Hij oefende op een 4-4-2-systeem met naast Honda Kisho Yano of Keiji Tamada en op een 4-5-1-systeem met en zonder Honda als spits. Okada wil zijn Nederlandse collega Bert van Marwijk nog wat in verwarring laten.

Een ding is zeker, Japan zal meer dan eens in dienst van Honda spelen. "Na zijn winnende goal tegen Kameroen, is zijn status veranderd", vervolgt Tanaka. "Een Japanse krant schreef: 'Honda krijgt nu vrienden in het nationale team omdat hij door zijn spel tegen Kameroen het vertrouwen van zijn teamgenoten heeft gewonnen.' Hij wordt nu zeker beschouwd als de ster van het Japanse team. Om precies te zijn: hij werd een ster na zijn winnende doelpunt. Voor dat doelpunt en de overwinning op Kameroen was er eigenlijk geen enkele sterspeler in het Japanse nationale team. Hoewel men wist van Honda's prestaties in Europa, bleef hij gewoon een van de spelers. Dat is voorbij."

De treffer van Honda tegen Kameroen

Gezochte Brit opgepakt op Amsterdam CS

De politie heeft woensdagavond op het Centraal Station in Amsterdam een Brit aangehouden. De man werd door de Britse autoriteiten gezocht wegens het bezit van kinderporno. Er was een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de man, meldt de politie vrijdag.

De politie had informatie binnengekregen dat de 43-jarige man mogelijk op het CS in Amsterdam zou rondlopen. Daar werd hij inderdaad aangetroffen. De man werd overrompeld door agenten en zonder problemen in de boeien geslagen.

De Amsterdamse politie werkt al langer samen met collega's in Groot-Brittannië. Een tijdje geleden werd duidelijk dat Britse criminelen Amsterdam als vluchtplek gebruiken. De afgelopen maanden zijn al meerdere gezochte Britten in Amsterdam aangehouden.

A. Schleck toch tevreden

Gisteren was hij één van de hoofdrolspelers in de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland maar Andy Schleck moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Robert Gesink. Desalniettemin is de jongste van de broers Schleck tevreden.

"We hadden een paar doelen", aldus de Luxemburger over de rit van gisteren. "Ten eerste wilden we zien hoe Fabian (Cancellara, red.) aan de finish zou komen. Toen hij zei dat het goed was, dat hij niet kon meekomen in de klim, viel ik aan. Ik wilde mezelf testen, dus ik viel aan en belandde in een groepje. De laatste col was echter iets langer dan goed voor me was. Ik ging door, maar Gesink kwam bij me en viel direct aan. Ik zat er toen een beetje doorheen. Maar als ik mezelf vergelijk met vorig jaar, ben ik beter dan toen."

Mexico waarschijnlijk zonder Vela tegen Uruguay

Mexico zal het waarschijnlijk in de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay moeten doen zonder aanvaller Carlos Vela. In de wedstrijd tegen Frankrijk liep de 21-jarige spits een hamstringblessure op. Hij moest zich al na 31 minuten laten vervangen.

"Na de eerste onderzoeken gaan we uit van een flinke spierblessure," aldus bondscoach Javier Aguirre die zijn team tegen Uruguay op twee posities zal moeten aanpassen. Middenvelder Efrain Juarez liep tegen de Fransen tegen zijn tweede gele kaart aan en is dus voor een duel geschorst.

Waarschuwing voor stuntende crossers TT Assen

De politie waarschuwt motorrijders die van plan zijn rond de TT Assen te gaan stunten zich gedeisd te houden. In het verleden ontstonden er problemen met de grote toestroom van motorrijders. De politie let vooral op snelheidsovertredingen, gevaarlijk inhalen en motorrijders die zogenoemde wheelies maken. Dat is rijden op één wiel.

Het evenement, dat volgende week donderdag begint, trekt ieder jaar tienduizenden motorliefhebbers uit heel Europa. De politie zal in het hele land scherp controleren op snelheid en ook wordt er extra op alcohol gecontroleerd. Tientallen opvallende en niet opvallende politieauto's worden ingezet.

De politie let ook extra op kentekenplaten die soms opzettelijk zo gemonteerd worden dat zij slecht leesbaar zijn. Zondagochtend, de dag na de TT, controleert de politie op restalcohol. Het gebeurt vaak dat de motorrijders nog volop alcohol in hun lichaam hebben van de voorgaande avond en toch de weg op gaan.

Duitse dienstplicht ingekort

De Duitse dienstplicht wordt van negen maanden ingekort tot zes maanden. Een voorstel daartoe van de regeringspartijen CDU/CSU en FDP is donderdagavond door het Duitse parlement, de Bondsdag, aangenomen. De kortere dienstplicht gaat 1 juli in.

De Duitse minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg zei onlangs dat Duitsland de dienstplicht zeer waarschijnlijk over tien jaar helemaal afschaft. Niet alleen om geld te besparen, maar ook omdat een leger van professionelen de dreigingen en gevaren van vandaag de dag beter het hoofd kan bieden.

Interim-president KirgiziŽ in Osj

De Kirgische interim-president Roza Otoembajeva is vrijdag naar de door etnisch geweld geteisterde stad Osj in het zuiden van het land gereisd. Zij beloofde alles in het werk te stellen om het de vierhonderdduizend etnische Oezbeken die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen mogelijk te maken terug te keren.

Sinds het geweld vorige week donderdag losbarstte zijn minstens tweehonderd, maar vermoedelijk veel meer, Oezbeken om het leven gekomen. Osj is deels platgebrand. "We moeten de hoop bieden dat we de stad gaan heropbouwen, alle vluchtelingen laten terugkeren en de voorwaarden daarvoor zullen scheppen", zei Otoembajeva.

Nederland besteedt minder aan auto's en kleding

Nederlandse huishoudens hebben in april minder geld besteed aan duurzame goederen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit komt doordat de toename van de autoverkopen minder groot was, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Aan duurzame goederen werd in april 1,5 procent minder uitgegeven dan in april 2009. In maart was de consumptie van duurzame goederen nog bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Behalve aan auto's werd er in april veel minder besteed aan schoeisel en kleding. In maart gaven huishoudens aan deze producten nog veel meer uit dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Aan goederen en diensten tezamen hebben de Nederlandse huishoudens in april 0,2 procent meer besteed dan in april 2009. Daarmee was de consumptiegroei kleiner dan in maart, toen er 0,7 procent meer besteed werd dan een jaar eerder.

Japan stelt ambitieuze groeidoelstelling

De Japanse overheid kondigt vrijdag aan te streven naar een reële economische groei van meer dan twee procent in de komende tien jaar door het aanmoedigen van investeringen in veelbelovende sectoren zoals gezondheidszorg en milieu, een verlaging van de belasting voor bedrijven en door het aantrekken van meer buitenlandse investeringen en toerisme.

Het nieuwe kabinet van premier Naoto Kan keurde vandaag het economische strategierapport goed dat streeft naar de creatie van bijna vijf miljoen banen in de sectoren milieu, gezondheidszorg en toerisme tegen 2020. Het plan is gericht om de werkloosheid in Japan zo snel als mogelijk tot onder de vier procent te brengen, van het huidige werkloosheidsniveau van zo'n vijf procent.

In een eerste stap om meer vraag te genereren is de strategie gericht op het stoppen van de hardnekkige daling van de consumentenprijzen in het volgende fiscale jaar, dat start in april 2011. De overheid roept de Bank of Japan op om al het mogelijke te doen om deze doelstelling te bereiken. In het plan staat ook dat de Japanse yen niet excessief dient te stijgen, omdat een dure yen de export zou kunnen schaden.

Daarnaast wil de overheid de belasting voor bedrijven geleidelijk terugbrengen naar vijfentwintig procent van veertig procent nu, zodat deze meer in lijn ligt met andere belangrijke landen. De Japanse overheid hoopt daarmee de binnenlandse bedrijven internationaal competitiever te maken en meer buitenlandse ondernemingen aan te trekken.

De nieuwe regering wil met de groeistrategie een einde maken aan de stagnatie, waar de op een na grootste economie ter wereld al het merendeel van de afgelopen twee decennia mee te kampen heeft.

'Islam oorzaak gedoogsteun SGP voor rechts'

De toezegging van de nieuwe SGP-leider Kees van der Staaij voor gedoogsteun aan een mogelijke coalitie van CDA, VVD en PVV, kwam voort uit een afkeer van de islam. Dat beweert oud-fractievoorzitter van het CDA Willem Aantjes in een opiniestuk in Trouw van vrijdag.

Omdat de kans op een rechts kabinet toen al slinkende was, vraagt Aantjes zich af 'wat Van der Staaij toch kan hebben bewogen op dit alles vooruit te lopen en reeds bij voorbaat die steun toe te zeggen'. "Ik vrees dat die reden ligt in de afkeer van de islam. Dit is ook het hoofdpunt bij Wilders."

In vroeger dagen was de SGP huiverig voor de rooms-katholieken, aldus Aantjes, maar 'vandaag geldt blijkbaar: liever paaps dan Turks'. Willem Aantjes trad in 1978 af als fractieleider van het CDA, nadat hij - later bleek onterecht - werd beschuldigd van SS-lidmaatschap.

'Journalist mag kijkje nemen in cel Joran'

De Peruaanse gevangenis Miguel Castro Castro waar Joran van der Sloot vastzit heeft een journalist van CNN een kijkje in zijn cel laten nemen. Van der Sloot heeft stromend water in zijn cel en een bed met matras. Een gat in de vloer doet dienst als toilet. Van der Sloot werd naar aanleiding van het bezoek naar een andere plek in de gevangenis overgebracht.

Van de Sloot zit sinds 11 juni vast in een afgesloten deel van de zwaarbewaakte gevangenis, omdat hij wordt verdacht van de moord op Stephany Flores. In dit deel van de gevangenis op de tweede verdieping zijn tien cellen, waarvan er twee bezet zijn. Van der Sloot heeft Nederlandse boeken en een bijbel in zijn cel van twee bij drie meter.

Hij is volgens Peruaanse media vrienden geworden met de Colombiaanse huurmoordenaar Trujillo Ospina die in de andere cel zit. Zij zouden samen pokeren. Volgens een officiële bron binnen de gevangenis maken de twee grapjes. Trujillo zou gezegd hebben dat hij zelf een huurmoordenaar is, maar Joran een psychopaat.

Wanneer het proces tegen Van der Sloot begint is nog niet bekend.

Kieftenbeld definitief naar FC Groningen

Maikel Kieftenbeld heeft zijn handtekening onder een contract bij FC Groningen gezet. De negentienjarige rechtervleugelverdediger komt over van Go Ahead Eagles. In Groningen tekende hij voor vier jaar.

Kieftenbeld leek lange tijd naar AZ te vertrekken. Hij zou zelfs al een akkoord hebben bereikt met de Alkmaarders, maar daar was te weinig perspectief voor hem. Kieftenbeld was de afgelopen twee seizoenen een vaste waarde bij Go Ahead Eagles. In Deventer stond hij bekend als middenvelder, maar in Groningen richt hij zich op de positie van rechtsback.

Jeugdspeler Luis Pedro is voor twee jaar vastgelegd, met een optie voor nog een jaar. De achttienjarige verdediger slaat de A-junioren over en gaat direct naar Jong FC Groningen. Op het Eurovoetbal jeugdtoernooi werd hij onlangs uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Komend seizoen traint hij in de voorbereiding mee met het eerste elftal.

Oranje wil winnen en sprankelen

Met een waarschijnlijk ongewijzigde basisformatie begint het Nederlands elftal morgenmiddag aan de tweede wedstrijd op het WK tegen Japan. Een overwinning brengt de equipe van bondscoach Bert van Marwijk dicht bij de achtste finales. Oranje wil ook graag swingen in het prachtige stadion van het tropische Durban.

Na de wedstrijd tegen de Denen (2-0) heerste er bij het Nederlands elftal algehele tevredenheid over het resultaat. Lang niet alle topploegen bleven tijdens hun eerste optreden in Zuid-Afrika onder moeilijke omstandigheden overeind. Oranje gaf weinig kansen weg, speelde de tegenstander stuk en sloeg in de slotfase definitief toe.

Vooral Robin van Persie en Rafael van der Vaart verlieten het imposante Soccer City van Johannesburg niet helemaal tevreden. Beide spelers schitterden niet als tijdens de oefeninterlands in de aanloop naar de mondiale eindronde. Van Persie gaf zichzelf de schuld. Van der Vaart klaagde ook over de omstandigheden Durban ligt in tegenstelling tot Johannesburg (1.700 meter) op zeeniveau.

De veelbesproken speelbal Jabulani maakt daar minder vreemde capriolen. Duitsland speelde er een fantastische wedstrijd tegen Australië (4-0). Spanje verloor er een aantrekkelijke ontmoeting met Zwitserland (0-1). Arjen Robben begint tegen Japan nog op de bank. Eljero Elia ondanks zijn goede invalbeurt tegen Denemarken waarschijnlijk ook.

Van Marwijk is geen opportunistische trainer. Hij gunt waarschijnlijk dezelfde elf spelers als tegen Denemarken een kans. Japan won eveneens de eerste wedstrijd op het WK, met 1-0 van Kameroen. De Aziaten ontmoetten Oranje nog nooit op een WK. Beide ploegen voetbalden vorig jaar in Enschede wel vriendschappelijk. Oranje won geflatteerd met 3-0.

Cohen: Nu Paars-plus

PvdA-voorman Job Cohen adviseert informateur Uri Rosenthal om eerst Paars-plus te onderzoeken, een regeringscombinatie van VVD-PvdA-D66-GroenLinks.

"Paars-plus moet nu onderzocht worden. Het is gegeven de verkiezingsuitslag een logische stap. Drie van de vier partijen hebben de verkiezingen gewonnen", aldus Cohen. Zijn partij is de enige verliezer in die combinatie, want die zakte vorige week licht van 33 naar 30 zetels.

Cohen beaamde gisteren dat de verschillen met de VVD erg groot zijn, maar volgens hem oplosbaar: "Anders zou ik Paars-plus niet adviseren." Ook D66-leider Pechtold wil snel beginnen met onderhandelingen.

De VVD-achterban lijkt echter een regentenkabinet van VVD-PvdA-CDA eerst te willen onderzoeken, en daarna pas Paars-plus. De onderhandelingen zullen echter in beide gevallen ingewikkeld zijn, omdat PvdA en VVD over onder meer de hypotheekrenteaftrek, de kilometerheffing en de gewenste omvang van de bezuinigingen ver uit elkaar staan.


PvdA-leider Job Cohen: Eerst Paars-plus onderzoeken

Oranje moet uitwijken wegens hoosbuien

Het Nederlands elftal werkt normaal gesproken een dag voor de wedstrijd zijn laatste training af in het stadion waar het duel ook daadwerkelijk wordt gespeeld. Een dag voor de wedstrijd tegen Japan zal die vlieger echter niet opgaan.

Door de hoosbuien van de afgelopen dagen in Duzorgden is het speelveld in het Moses Mabhida Stadium doorweekt. Daarom traint de selectie van bondscoach Bert van Marwijk vandaag uit voorzorg in een nabijgelegen trainingscomplex.

Nederland speelt morgen om 13.30 uur in Durban tegen Japan.

CD: Wolf Parade - Expo 86

Eén van mijn favoriete labels is Sub Pop Records uit Seattle. Vroeger sleepten ze Nirvana en Soundgarden binnen en in het huidige muziekklimaat tekenden artiesten als Fleet Foxes, Damien Jurado, Low, Iron and Wine, Retribution Gospel Choir en Blitzen Trapper bij ze. Artiesten waar ik in elk geval erg blij van werd de laatste jaren. Van hetzelfde label viel onlangs een nieuwe plaat op de mat. Wolf Parade - Expo 86. Zou dit weer zo'n band zijn die muzikale endorfinen stimuleert?

Wolf
 
Parade

In auto achtergelaten baby bezweken

In het zuiden van de Amerikaanse staat Texas heeft zich een familiedrama voltrokken dat een baby van 1 jaar het leven heeft gekost. Het meisje was door haar moeder achtergelaten in een snikhete auto en bleek na drie kwartier in de hitte te zijn bezweken. Dit heeft de politie van het Texaanse Kingsville bekendgemaakt.

De moeder had haar kinderen van school opgehaald en zat thuis met haar kroost toen ze drie kwartier later opeens besefte dat zij haar jongste kind, dat zij op het ritje naar en van school in de auto had meegenomen, compleet was vergeten. Ze kwam te laat; het kind was inmiddels overleden. Volgens een politiewoordvoerder was de buitentemperatuur op dat moment 33 graden Celsius.

Mannen bespoten met bijtende stof

Twee mannen zijn woensdagmiddag in Terneuzen bespoten met een bijtende vloeistof. Een van hen kreeg het onbekende goedje in zijn gezicht. Het zorgde voor een branderig gevoel aan zijn huid en een oog, maar volgens een arts is er geen blijvend letsel. De daders kwamen aanrijden op een brommer en zijn gevlucht.

Volgens de politie gebeurde de aanval rond 12.30 uur op de hoek van de Lekstraat en de Merwedelaan. De passagier van een zilverkleurige brommer probeerde een van de mannen tijdens het passeren in het gezicht te slaan. De vuist van de belager miste het gezicht van de 22-jarige man uit Sluis rakelings.

De brommer keerde verderop om en kwam terug. De daders stopte op twee meter afstand en spoten met een busje een bruin/oranjekleurige vloeistof richting de mannen. De 22-jarige man werd geraakt en ging een school in de buurt binnen om zijn gezicht af te spoelen. Daarna zijn ze naar het ziekenhuis gegaan.

Over het motief voor de aanval is niets bekend. De politie is op zoek naar de daders.

Executie door vuurpeloton in Utah

In de Amerikaanse staat Utah is donderdagnacht een executie door een vuurpeloton voltrokken. De wegens moord ter dood veroordeelde Ronnie Lee Gardner werd kort na middernacht plaatselijke tijd doodgeschoten. Het was voor het eerst sinds minstens veertien jaar dat in Utah een doodvonnis door een vuurpeloton ten uitvoer werd gelegd. Een dergelijke executie is formeel sinds 2004 niet meer toegestaan. Gardner had echter om executie door een vuurpeloton verzocht voordat het verbod van kracht werd.

Verzoeken tot uitstel van de executie waren door het Amerikaanse Hooggerechtshof en door gouverneur Gary Herbert van Utah afgewezen.

De 49-jarige Gardner werd voor de executie op een stoel vastgebonden met een witte markering op zijn borst. De dodelijke schoten werden gelost door vijf anonieme schutters.

Gardner was ter dood veroordeeld omdat hij in 1985 in de rechtszaal van Salt Lake City een advocaat doodschoot. Hij stond toen terecht voor een andere, een jaar eerder gepleegde moord en probeerde te ontsnappen.

Drukste verkeersweekend door werkzaamheden

Werkzaamheden zullen het komende weekend zorgen voor veel overlast op de wegen. Met name op de A2 en op de A27 wordt veel vertraging verwacht, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID). Volgens de VID wordt het qua werkzaamheden een van de drukste weekends van het jaar.

Op de A2 wordt het hele weekend gewerkt aan de weg tussen Utrecht en Den Bosch. Vooral vanuit Den Bosch naar Utrecht wordt het druk, maar ook in de andere richting en op de omleidingroute via de A27 vanuit Gorinchem wordt door de werkzaamheden extra drukte verwacht.

Zondag, op Vaderdag, wordt het op de wegen helemaal druk doordat ook aan de A1, de A12, de A50, de A58 en de A73 wordt gewerkt. Het verkeer wordt omgeleid bij wegafsluitingen en wanneer er lange files ontstaan.

Naast de werkzaamheden zijn er in het weekend ook een aantal grote evenementen die lokaal voor extra verkeer zullen zorgen. Zo wordt vrijdag en zaterdag op de basis in Gilze-Rijen de open dag van de Luchtmacht gehouden, wordt op vrijdag en zaterdag getennist in Rosmalen, staat Kiss vrijdag in Arnhem en Muse zaterdag in Nijmegen.

Mogelijk helpt het Nederlands elftal wel nog een beetje. Zaterdag speelt Nederland tegen Japan zijn tweede WK-wedstrijd. Tijdens het eerste duel maandag was het zeer weinig verkeer op de weg.

Olga's WK-feitje van de dag

Tijdens het WK voetbal brengt Olga, manager sport op FOK!, elke dag een feit over een van de landen die die dag in actie komen of een andere gebeurtenis van WK's in het verleden.

De eerste en tot nu toe enige speler die in een WK-finale driemaal scoorde was de Engelsman Geoff Hurst. Dit gebeurde in 1966 tegen West-Duitsland toen Engeland met 4-2 won.

Hurst kopte de gelijkmaker binnen nadat de Duitsers op voorsprong wisten te komen. Hij was ook verantwoordelijk voor het beslissende en beruchte derde doelpunt dat volgens de Russische lijnrechter via de lat over de lijn kaatste. Vlak voor het eindsignaal scoorde hij nog de 4-2.

HernŠndez in voetsporen opa

De Mexicaanse spits Javier Hernández scoorde gisteren in de gewonnen wedstrijd tegen Frankrijk. Daarmee hield hij een familietraditie in stand. Zijn opa Tomas Balcazar deed het namelijk eerder bij het WK in Zwitserland in 1954.

"Ik dacht er pas in de kleedkamer aan. Geweldig dat we beiden op een WK hebben gescoord," aldus Hernández die overigens onlangs een contract tekende bij Manchester United.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de failliete webwinkel en de misleide klant.

Webwinkels die failliet zijn gegaan, melden dat vaak niet op hun site. Consumenten kunnen dus gewoon dingen bestellen en betalen. Maar naar hun bestelling kunnen ze vervolgens fluiten. De curatoren van de failliete ondernemingen zorgen er niet voor dat de sites worden gesloten, of dat er op zijn minst een mededeling over het faillissement op komt. ICT-waarborg trok daarover al een half jaar geleden aan de bel. Tevergeefs. Dus is het tijd voor steviger maatregelen:

'Fifa krijgt veel macht tijdens WK in Nederland'

Als Nederland erin slaagt het WK voetbal in 2018 binnen te halen, krijgt de Fifa hier evenveel macht als nu in Zuid-Afrika. Politie en douane zullen de wereldvoetbalbond dan bijstaan. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van schriftelijke toezeggingen die Nederland in april deed aan de bond.

In Zuid-Afrika is op aandringen van de wereldvoetbalbond een wet aangepast om merken van sponsors te beschermen. Als gevolg van die wet zijn de zogenoemde Bavaria-babes aangehouden. Twee Nederlandse vrouwen zijn inmiddels vrij na betaling van zo'n duizend euro borg, maar kunnen een halfjaar cel krijgen.

Nederland hoopt het toernooi over acht jaar samen met België te mogen organiseren. Verschillende landen bieden daarvoor tegen elkaar op.

De Nederlandse politiek reageerde verbolgen op de harde aanpak van de promotievrouwen die getooid in een Bavaria-jurkje op de tribune plaatsnamen. De Fifa was het niet eens met de verkapte reclameactie van het biermerk, omdat daarmee de positie van het officiële WK-biermerk Budweiser werd aangetast.

Onder de ruim dertig Bavaria-babes waren drie Nederlanders. Twee van hen zijn enkele uren vastgezet. Een dag later werden ze officieel aangehouden.

[E3] MMO controller voor de PS3

Hori, een ontwikkelaar voor randapparatuur is klaar voor Final Fantasy XIV op de PS3. Hori heeft namelijk een PS3 MMO Controller staan op de E3 beurs en hij zal ons meer ruimte gaan geven voor de MMO controls, natuurlijk is de controller niet alleen voor Final Fantasy bedoeld maar dat is wel de eerste echte MMO die uit zal komen op de console.

Het gaat om een concept model dus er is nog geen datum of prijs bekend maar naast het gewone keyboard zien we rechts een analoge stick met een aantal buttons en helemaal links een soort joystick die de muis misschien doet vervangen. Final Fantasy XIV zal ook te spelen zijn met een normale controller.

Final Fantasy XIV staat gepland voor een release dit jaar en zal verschijnen op de PS3 en PC.

PS3 MMO Controller

Vermoedelijke opstelling Oranje

Nederland speelt vanmiddag zijn tweede groepswedstrijd op het WK tegen Japan. Bondscoach Bert van Marwijk zal vermoedelijk met de volgende opstelling gaan beginnen. Enigste twijfel ligt bij Rafael van der Vaart, hij zou zomaar vervangen kunnen worden voor de uitstekend ingevallen Eljero Elia.

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie

Bij Japan zal vermoedelijk het volgende elftal aantreden: Kwashima, Nagatomo, Tulio Tanaka, Nakazawa, Komano, Endo, Abe, Hasebe, Okuba, Matsui.

De wedstrijd zal onder leiding staan van Hectro Baldassi uit Argentinië en plaatsvinden in het Durban Stadium.

AustraliŽ zonder Grella tegen Ghana

Bondscoach Pim Verbeek van Australië kan in de tweede poulewedstrijd tegen Ghana geen beroep doen op Vince Grella. De middenvelder van de Socceroos kampt met een knieblessure.

De 49-voudig international had in de eerste wedstrijd tegen Duitsland een basisplek. Verbeek wisselde hem in de rust. Grella zag daarna vanaf de zijlijn hoe de Duitsers niets heel lieten van de Aussies: 4-0.

Of Grella in het derde groepsduel in actie kan komen, is momenteel nog niet bekend. Die laatste wedstrijd is komende woensdag tegen Servië. Bij winst op Ghana, morgen om 16:00 uur de volgende tegenstander, maakt Australië in de derde wedstrijd nog kans om de eerste ronde te overleven.

Malouda: "Schande om zo te verliezen"

Florent Malouda stapte gisteravond met een beschamende 2-0 nederlaag tegen Mexico van het veld af. De Fransman kan een plek in de volgende ronde bijna vergeten, maar wil met Les Bleus nog wel de laatste poulewedstrijd winnen.

"Het is een schande om zo te verliezen", zei de speler van Chelsea na afloop op de Franse televisie. Malouda was ontevreden dat hij tegen Uruguay moest invallen en hij had tegen Mexico wel een basisplek. De aanvaller kon net als de rest van Frankrijk echter geen vuist maken.

Malouda hoopt nog wel dat Frankrijk de laatste poulewedstrijd wint van Zuid-Afrika. "We kunnen het toernooi niet verlaten zonder een wedstrijd te winnen. We moeten de eer redden." Frankrijk heeft maar één punt en gaat alleen door als er wordt gewonnen en als Uruguay of Mexico de laatste wedstrijd ruim wint.

Het ligt echter meer voor de hand dat Uruguay en Mexico het op een akkoordje gooien. Bij een remise tussen die twee teams gaan beide landen namelijk door. Frankrijk werd in 2002 ook uitgeschakeld in de groepsfase en de ploeg scoorde toen het hele toernooi niet. Ook nu staan Les Bleus nog altijd droog.

Domenech: "Ik heb er geen woorden voor"

Frankrijk verloor gisteravond met 2-0 van Mexico. Door deze nederlaag kunnen de Fransen zo goed als zeker de koffers pakken. Alleen bij een ruime overwinning op Zuid-Afrika en een nederlaag van Uruguay of Mexico hebben Les Bleus nog kans.

"Ik heb er geen woorden voor", zei Domenech met tranen in zijn ogen voor de Franse televisie. "Dit is meer dan een teleurstelling voor alle mensen die geloofden in ons. Als er een verklaring was dan hadden we de problemen tijdens de wedstrijd wel opgelost. We hadden goede intenties, maar het is niet gelukt"

Wat rest is een wedstrijd voor spek en bonen. "We moeten in ieder geval spelen voor de eer. We moeten op z'n minst iets laten zien in de laatste wedstrijd. Ook al winnen we, dan nog zijn we afhankelijk van andere landen."

[NBA] Lakers pakken titel

De Los Angeles Lakers zijn voor de zestiende keer kampioen geworden in de NBA. Ze wonnen de hoogste titel in het Amerikaanse basketbal na een overwinning in de zevende en beslissende wedstrijd van de finale in de play-offs tegen de Boston Celtics. De Lakers stonden in het laatste kwart nog achter, maar wonnen uiteindelijk met 83-79.

Met de overwinning in de zevende wedstrijd kwam de stand in wedstrijden op 4-3 in het voordeel van de club uit LA. Vorig jaar wonnen de Lakers de titel ook al.

Sterspeler Kobe Bryant werd verkozen tot MVP, meest belangrijke speler, van de finale. Hoewel zijn vizier niet echt op scherp stond, scoorde hij toch 23 punten. Het is zijn vijfde titel bij de Lakers. "Dit is met afstand de mooiste", zei hij na de finale. "Dit was ook met afstand de moeilijkste."

De Celtics blijven de recordkampioen. De club uit Boston werd zeventien keer kampioen en staat daarmee nog een kampioenschap voor op de Lakers.

Dood oma reden vertrek Cavendish

Sprinter Mark Cavendish is gisteren niet meer van start gegaan in de Ronde van Zwitserland om bij de begrafenis van zijn oma te zijn. Dat verklaarde de HTC-Columbia-ploeg tegen Cyclingnews.

Cavendish wilde nog wel rijden, maar door de finishtijd zou hij te laat komen voor zijn vlucht. Er werd gespeculeerd over het vertrek uit de koers van Cavendish die geen reden daarvoor aan de organisatie had opgegeven.

Cavendish was niet onomstreden deze Ronde van Zwitserland. Dinsdag veroorzaakte hij een massale valpartij. Uit onvrede over de houding van de Manxman na de crash startten de renners op woensdag na een protest symbolisch twee minuten te laat. Cavendish, die volgens de jury van zijn lijn afweek tijdens de sprint op dinsdag, kreeg een boete en een tijdstraf.

Voor de start van de Tour op 3 juli in Rotterdam rijdt Cavendish alleen nog het Brits nationaal kampioenschap. Dat wordt op 27 juni verreden.

Villa: "Er is geen marge voor fouten meer"

Spanje begon het WK voetbal in Zuid-Afrika slecht door een verliespartij tegen Zwitserland (1-0). Deze nederlaag is voor de gedoodverfde titelfavoriet geen reden om de manier van spelen aan te passen.

"We hebben ons eigen spel gespeeld, maar de Zwitsers verdedigden gewoon erg goed", liet David Villa, aanvaller van de Spaanse ploeg, in een reactie weten. "Ondanks de nederlaag gaan we gewoon op dezelfde voet verder. Dit is niet het juiste moment om de speelwijze in twijfel te trekken."

Villa blijft vertrouwen op een goede afloop. "We moeten nu de koppen bij elkaar steken en de twee resterende groepsduels winnen. Het positieve is dat we alles nog in eigen had hebben en ik ben ervan overtuigd dat we het nog kunnen ombuigen."

Toch is Villa zich ook bewust van de ontstane situatie. "We hebben geen marge voor fouten meer en kunnen ons geen slippertjes meer veroorloven."

Rehhagel: "We hebben een kans, maar het wordt zwaar"

Het Griekse elftal deed twee dingen die nog nooit gebeurden op het WK. Voor het eerst in de geschiedenis scoorde Griekenland een doelpunt op het eindtoernooi. Nog nooit won Griekenland een wedstrijd op het WK, tot gisteren.

Bondscoach Otto Rehhagel was na afloop van het duel met Nigeria erg blij, maar ook realistisch. In het eerste half uur werden de Grieken van het kastje naar de muur gestuurd door de Nigerianen en de ploeg van Rehhagel keek na een kwartier tegen een 1-0 achterstand aan. "De ploeg had wat tijd nodig om zich daarvan te herstellen", vertelde de bondscoach. "Met een ongelooflijke geestdrift en passie hebben we de wedstrijd in onze grip gekregen."

De volgende ronde is echter nog niet bereikt. De eerste wedstrijd ging namelijk verloren tegen Zuid-Korea. De volgende tegenstander is de ploeg van Diego Maradona. "Argentinië heeft een elftal van wereldklasse. We hebben een kans, maar het wordt zwaar."

Griekenland heeft nu drie punten, net als Zuid-Korea. Nigeria staat nog met lege handen, maar kan ook nog de volgende ronde halen.

Dertig dagen cel om kauwgombel

Een 20-jarige Australiër is veroordeeld tot dertig dagen celstraf, omdat hij in de rechtbank een kauwgombel blies. Dat meldden Australische media vrijdag.

De man moest donderdag voorkomen vanwege mishandeling, toen hij tijdens de zitting in Melbourne naar de rechter keek, een bel blies en deze met een knal doorprikte. De rechter noemde de kauwgomactie minachting voor de rechtbank en veroordeelde hem tot de celstraf. De advocaat van de verdachte diende echter direct beroep in bij een hogere rechtbank, waardoor de man dezelfde avond nog op borgtocht vrij kwam en onderzoekt de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen de veroordeling.

De leerlingschilder had nog geen strafblad.

Weer dodelijke steekpartij China

Een tiener heeft in een dorp in het zuiden van China een vrouw doodgestoken en elf anderen met een mes verwond. Dat meldden Chinese staatsmedia vrijdag.

De 19-jarige verdachte stak woensdag op klaarlichte dag in op mensen in een voorstadje van Guangzhou in het zuiden van het land. De politie heeft de man gearresteerd en onderzoekt zijn motieven. De steekpartij is vermoedelijk tot nu toe stil gehouden, om anderen niet op ideeën te brengen. China werd al eerder opgeschrikt door een reeks steekpartijen, waardoor sinds maart 27 mensen omkwamen en tachtig gewonden vielen.

Een aantal messentrekkers is ter dood veroordeeld en enkele anderen hebben zelfmoord gepleegd.

Samaras: "ArgentiniŽ kan geen b-elftal opstellen"

Na negentig minuten voetbal was het vanmiddag uiteindelijk Griekenland dat juichend het veld afliep. Aanvaller Georgios Samaras (ex-sc Heerenveen) kwam als invaller in het veld.

"We zijn een echt team", vertelt de Griekse spits na afloop in de catacomben van het stadion. "De Nigerianen hebben veel kracht en hebben ons tot het uiterste gedreven. Ik heb geweldig genoten. Vandaag hebben we gewonnen en morgen moeten we ons weer focussen op de volgende wedstrijd."

Volgende week dinsdag staat de zwaarste en tevens belangrijkste duel op het programma. Argentinië is dan de tegenstander. "We hebben nu een kans om de volgende ronde te halen. Daar zullen we ook hard voor vechten. Er was na onze eerste wedstrijd veel kritiek op ons. We zouden te defensief spelen. Maar ik denk dat iedereen nu weer positief is."

Een voordeel voor Griekenland zou kunnen zijn dat Argentinië al zes punten heeft en dinsdag met een b-elftal op de proppen komt. "Als Messi en Tevez er niet bij zijn, dan stellen ze gewoon Milito en Aguero op! Dus wat is het verschil?", aldus een lachende Samaras.

Maradona: "Excuses aan Platini, niet aan Pelť"

Michel Platini heeft publieke excuses gekregen van Diego Maradona. Excuses aan Pelé bleven uit. De Argentijnse bondscoach was boos op de twee voetballegendes.

Platini was de gebeten hond, omdat hij gezegd zou hebben dat Maradona wel een goede voetballer was, maar geen goede trainer. Pelé vond dat de Argentijn voor het geld had gekozen.

"Ik wil via de journalisten mijn verontschuldigingen aanbieden aan Platini, maar niet aan Pelé", zei Maradona na afloop van de overwinning op Zuid-Korea (4-1). "Gisteren sprak ik met Platini. Hij stuurde me een brief, waarin hij vertelde nimmer gezegd te hebben wat journalisten me vertelden wat hij zou hebben gezegd."

De woede op Pelé is er nog altijd. De Braziliaan zal de excuses van de Argentijnse bondscoach niet krijgen. Pelé hoort volgens Maradona "thuis in een museum".

Assassin's Creed: Brotherhood gameplay

Ubisoft laat ons meer zien van Assassin's Creed: Brotherhood. In een gameplayvideo wordt ingegaan op wat nieuwe features van dit spel, waarin Ezio meer een leidersrol krijgt in zijn orde. We beginnen rondom bekend terrein voor de spelers van het tweede deel.

Daar zien we dat Ezio nu wapens kan gebruiken als hij op zijn paard rijdt in de stad, wat in het vorige deel onmogelijk was, want het paard stopte gewoon voor de stadspoorten. Ook kan hij zijn paard gebruiken om snel te ontsnappen.

We zien nu takelliften die gebruikt kunnen worden om snel een dak op te kunnen, de punten waar deze zullen staan zullen dan ook handig zijn in je avontuur. Natuurlijk zijn er nieuwe manieren om van je vijanden te ontdoen, ook als ze met een grotere groep zijn. In de video worden bijvoorbeeld een wachter gedood door zijn zwaard, terwijl de volgende door Ezio dood geschoten wordt, zonder zelf handmatig te wisselen.

Honderdste vlucht bereikt ISS

Een Russische Sojoez-raket met twee Amerikanen en een Rus aan boord heeft vrijdag het internationale ruimtestation ISS bereikt.

De missie is de honderdste vlucht naar het ruimtecomplex. Dat hebben de Russische ruimtevaartautoriteiten laten weten. De bemanningsleden blijven zes maanden in het ruimtestation en zullen een aantal wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Er zijn al twee Russen en een Amerikaan in het ruimtestation aanwezig. Het eerste onderdeel van het ISS, de Russische module Zarya (Ochtendgloren), ging in november 1998 de ruimte in. Een maand later betraden de Amerikaan Robert Cabana en de Rus Sergej Krikaljov samen het ISS, als eerste mensen ooit.

De eerste vaste bemanning, bestaande uit twee Russen en een Amerikaan, kwam in november 2000 aan. Sindsdien is het ISS permanent bewoond.

Kaita: "Terechte beslissing"

Nigeria stond er na een half uur tegen Griekenland goed voor. De Afrikanen stonden 1-0 voor en controleerden de wedstrijd. Tot de rode kaart van Sani Kaita.

Na afloop van de wedstrijd wilde Kaita meteen de spelersbus is. Nadat aanwezige journalisten in de mixed zone schreeuwden om een reactie kwam hij terug: "De beslissing van de scheidsrechter was terecht", waren de eerste woorden van Kaita.

"Hij raakte me met de bal dus ik reageerde. Het gebeurde en ik hoop dat het nooit meer gebeurt. Ik denk dat we nog steeds een kans hebben op de volgende ronde. Nu ben ik vooral teleurgesteld. Ik had nooit verwacht eruit gestuurd te worden, maar zijn keuze is terecht. Het is al de tweede keer dit jaar dat ik met rood het veld moet verlaten."

Ook doelpuntenmaker Kale Uche was teleurgesteld. "We zijn er allemaal kapot van", vertelt hij tegen Goal.com. "We hebben echter nog één wedstrijd en dan moeten we het goed zien te maken. We moeten winnen en dan kijken naar de uitslag van Argentinië - Griekenland."

Veel doden door moesson in Birma en Bangladesh

Aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van langdurige moessonregens hebben in Birma en Bangladesh aan meer dan honderd mensen het leven gekost.

In het noordwesten van Birma, in de deelstaat Rakhine, zijn sinds dinsdag zeker 46 mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers zijn doende mensen uit het getroffen gebied te evacueren, meldden de Birmese staatsmedia donderdag.

In het buurland Bangladesh zijn bij door zware neerslag veroorzaakte aardverschuivingen in het zuidoostelijke district Cox's Bazar tot dusverre zeker 56 doden gevallen.

Overstromingen en aardverschuivingen zijn in beide landen schering en inslag tijdens de moesson, die gewoonlijk eind mei begint.

Georganiseerde misdaad wereldwijd gevaarlijk

De Verenigde Naties hebben donderdag alarm geslagen over de wereldwijde dreiging van misdaadsyndicaten.

De VN hebben de internationale gemeenschap aangespoord gecoördineerde acties te ondernemen om witwaspraktijken aan te pakken. "Georganiseerde misdaad heeft macro-economische niveaus bereikt en vormt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit en zelfs de soevereiniteit van staten", waarschuwde Antonio Maria Costa, hoofd van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de VN (Unodc). Hij presenteerde het nieuwe Unodc-rapport De globalisering van misdaad in de Algemene Vergadering van de VN. Volgens Costa gebruiken criminelen hun illegaal verkregen opbrengsten om verkiezingen, politici en machthebbers te beïnvloeden.

Costa stelde dat kwetsbare landen, vooral in West-Afrika en Centraal-Amerika, het meeste gevaar lopen. Hij riep op tot betere veiligheidsmaatregelen om deze landen tot "minder aantrekkelijke gastlanden van de parasieten van criminaliteit" te maken.

Mensenhoofden voor vlucht gevonden

Een medewerker van de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines deed een lugubere ontdekking toen hij veertig tot zestig mensenhoofden ontdekte die van Arkansas naar Texas zouden worden gevlogen. Dat meldden Amerikaanse media donderdag. De drie dozen waren geadresseerd aan het medische bedrijf Medtronic. Het pakket was slordig ingepakt en niet gelabeld. De mensenhoofden zijn naar een lijkschouwer in Little Rock in Arkansas gebracht.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.