FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 mei 2010

Nederland draagt Chora over aan AustraliŽ

De Nederlandse troepen in Uruzgan hebben maandag de verantwoordelijkheid voor het Chora-district overgedragen aan Australische troepen. Het ministerie van Defensie laat weten dat alles erop gericht is de overgang soepel te laten verlopen. De Nederlanders hebben de afgelopen tijd de Australiërs ingewerkt.

De Nederlandse troepen zijn sinds 2006 in Chora, toen de missie in Uruzgan begon. Zij sloegen in 2007 met het Afghaanse leger een aanval van de Taliban af. Na die tijd werd het volgens het ministerie mogelijk om langdurige ontwikkelingsprojecten te beginnen en het lokale bestuur stabiliseren.

De Nederlandse troepen ondersteunen de Australiërs tot eind juni met een infanteriepeloton. De missie in Afghanistan stopt voor Nederland in augustus.

Man op nippertje voor trein gered

Een moedige man heeft vandaag in München het leven gered van een 23-jarige dronkenlap die op het spoor was gevallen. De pechvogel hing wat rond op het perron toen hij ineens struikelde en zo op de rails belandde.

De 28-jarige man aarzelde geen moment en sprong achter hem aan om hem terug op het perron te krijgen. Op hetzelfde moment denderde er een trein aan en was er voor beide mannen net genoeg tijd om de kant te bereiken. De redder duwde de dronkenlap snel in een holle ruimte onder de perronkant en klom zelf de kant op. De machinist van de trein trok nog aan de noodrem, maar kwam pas na veertig meter tot stilstand.

Zonder de heldhaftige actie van de 28-jarige man had de dronken knaap het niet na kunnen vertellen. Nu liep hij slechts een lichte verwonding aan zijn been op. Onderzoek wees uit dat hij ten tijden van het ongeluk veel had gedronken. De 23-jarige jongeman zal zich later bij de rechter moeten verantwoorden voor zijn gevaarlijke gedrag.

Breukink: "Mollema niet naar Tour"

De Rabobank-ploeg zal Bauke Mollema dit jaar niet laten starten in de Tour de France, zo maakte ploegleider Erik Breukink vandaag bekend. De jonge Groninger heeft uitstekend gepresteerd in de Giro d'Italia waar hij mee kon doen met de toppers, maar hij wordt voor de Tour in bescherming genomen door Breukink.

Mollema zou kopmannen Robert Gesink en Denis Menchov in Frankrijk goed kunnen ondersteunen, maar de Rabo-ploegleider noemt dit zeer onverstandig. "Stel dat we bij het begin van het seizoen hadden geroepen dat Bauke de Giro én de Tour zou gaan rijden. Dan zouden de mensen ons voor gek hebben versleten en terecht. En dan nu ineens wel met een jongen van 23. Dat zou absurd zijn."

Breukink wil niet te veel risico met het talent gaan nemen. "Je moet ook niet vergeten dat Bauke bijna heel 2009 heeft gemist door ziekte. We moeten dit koesteren en er zuinig op zijn."

BP: olielek duurt nog weken

Oliemaatschappij BP heeft maandag laten weten dat het dichten van het olielek in de Golf van Mexico nog weken duurt. De klus is mogelijk in augustus pas geklaard. "Het slaan van ontlastende bronnen in de buurt van het lek wordt nog steeds gezien als de beste oplossing", aldus een BP-woordvoerder.

Zaterdag bleek dat operatie 'Top Kill' de laatste vergeefse poging was om de oliestroom een halt toe te roepen. Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om het vervolgens af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.

Het olielek in de Golf van Mexico ligt op een diepte van 1600 meter en wordt na zes weken al de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis genoemd.

Voortvluchtige cokedealer gepakt

De politie heeft vorige week woensdag een 34-jarige voortvluchtige Braziliaanse cokedealer opgepakt. Hij moet nog een celstraf van bijna twee jaar uitzitten en had nog twaalfduizend euro aan boetes openstaan. Hij had fraude gepleegd bij een wisselkantoor waar hij werkte. Dat meldt de politie maandag.

Agenten herkenden de man, omdat zij zijn foto op een politiebureau hadden zien hangen. Toen zij de man aanspraken, probeerde hij er direct vandoor te gaan. Na een korte achtervolging kon de man worden aangehouden.

Hij was in 2006 veroordeeld voor cocaïnehandel, waarvoor hij drie jaar cel kreeg. Hij was na iets meer dan een jaar vast te hebben gezeten op vrije voeten gekomen, omdat hij in hoger beroep was gegaan. Hierna verdween de man.

KNVB stapt in Eredivisie Live

Voetbalbond KNVB zal deel gaan nemen aan Eredivisie Live, het kanaal waar veel Nederlandse voetbalwedstrijden live op worden uitgezonden. Over de precieze invulling van de samenwerking is nog geen overeenstemming bereikt.

"Wij vinden het van groot belang om als aandeelhouder het vertrouwen uit te spreken in dit project," zei KNVB-directeur Henk Kesler. Wel is duidelijk dat de rechten van de livewedstrijden in de KNVB beker nu bij Eredivisie Live terechtkomen. "Daarmee krijgt Eredivisie Live nog wat extra content." De samenvattingen en enkele livewedstrijden zullen op SBS worden uitgezonden.

Gerucht: Plannen Epic Mickey wederom omgegooid

Het is alweer een lange tijd geleden sinds er ook maar iets bekend werd gemaakt over Epic Mickey. Er was in het verleden een maand waar dagelijks Epic Mickey nieuws verschenen, met veel interviews, media en informatie. 

Nu gaan de geruchten rond dat er klachten zijn geweest over het uiterlijk van Epic Mickey, nadat het spel aan de wereld stukje voor stukje tentoongesteld is aan de wereld.

Op de E3 wordt Epic Mickey waarschijnlijk laten zien in zijn nieuwe vorm en zal meer gaan lijken op de toffe artwork die helemaal in den beginne werd gepubliceerd. Er wordt verwacht dat het spel meer gamers aantrekt wanneer het meer gaat lijken op de de stukken artwork van vorig jaar. Nog een paar weken en dan weten we het zeker.

Epic Mickey art

Eigen biertje voor Guus Meeuwis

Guus Meeuwis kan voortaan zijn eigen biertje serveren. De Brabantse zanger, die dit jaar zijn vijftienjarig artiestenjubileum viert, krijgt van zijn broer Marc, Omroep Brabant en bierbrouwer Bavaria zijn eigen alcoholische versnapering. Dat schrijft de Brabantse omroep maandag.

Het exclusieve 'GrootsBier' rolde een paar dagen geleden uit de brouwerij. Het cadeau krijgt Meeuwis niet alleen vanwege zijn artiestenjubileum. Dit jaar viert de Brabander ook het eerste lustrum van zijn stadionconcerten in Eindhoven. De 'Groots Met een Zachte G'-shows vinden al vijf jaar op rij plaats.

Zaterdag trapt Meeuwis de lustrumconcerten af. In het Abe Lenstra stadion in Heerenveen speelt de Brabander zijn 'uit-concerten'. Het weekeinde daarna, op 11, 12, 13 en 14 juni, staat Meeuwis in Eindhoven.

Veiligheidsraad bespreekt raid IsraŽl

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandag in spoedzitting bijeengekomen om zich te buigen over de Israëlische commandoraid op een konvooi schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook. Bij de actie kwamen negen pro-Palestijnse activisten om het leven.

Assistent-secretaris-generaal Oscar Fernandez-Taranco zei in een briefing aan de raad dat het bloedvergieten vermeden had kunnen worden 'als aan herhaalde oproepen aan Israël om de contraproductieve en onaanvaardbare blokkade van Gaza te beëindigen gehoor was gegeven'.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu noemde de raid 'moord gepleegd door een staat' en eiste Israëlische excuses, een urgent onderzoek, internationale juridische stappen en opheffing van de blokkade van Gaza.

Palestijnse en Arabische vertegenwoordigers vroegen om een veroordeling van de actie en een onafhankelijk onderzoek.

Omwisselen uranium Iran niet interessant meer

Iran heeft zijn voorraad lichtverrijkt uranium opgevoerd tot bijna 2,5 ton, wat genoeg zou zijn om twee atoombommen te fabriceren. Dat zegt het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA maandag in een rapport.

Iran zegt dat het niet uit is op atoomwapens, maar alleen op kernenergie voor vreedzaam gebruik. De Verenigde Staten en hun bondgenoten twijfelen sterk aan de Iraanse bedoelingen en willen Teheran onder druk zetten om met het verrijken van uranium te stoppen.

De gemelde hoeveelheid maakt een voorstel aan Iran om zijn lichtverrijkt uranium in het buitenland verder te laten verrijken voor westerse landen niet erg interessant meer. Dat voorstel betrof een hoeveelheid van twaalfhonderd kilogram en de achterliggende gedachte was dat Iran dan niet genoeg meer in voorraad zou hebben om stiekem een atoombom te kunnen bouwen. Iran hield het voorstel zeven maanden lang af, maar nu er verdere sancties van de Verenigde Naties dreigen zegt het bereid te zijn er in lichtelijk aangepaste vorm alsnog op in te gaan.

Wat het voorstel voor het Westen ook minder interessant maakt, is dat Iran volgens het IAEA doorgaat met een afzonderlijk programma om 3,5 procent verrijkt uranium te verrijken tot bijna twintig procent voor een onderzoeksreactor bij Teheran. Het zou nog maar een kleine stap zijn om uranium vanaf twintig procent te verrijken tot een gehalte dat geschikt is voor kernwapens.

Doden bij aanval op ziekenhuis Lahore

Twee gewapende mannen zijn maandagavond een ziekenhuis in de oostelijke Pakistaanse stad Lahore binnengedrongen. Volgens de minister van justitie van de provincie Punjab zijn daarbij zeker acht mensen omgekomen. Onder de doden zouden vijf politieagenten zijn.

De aanvallers hebben verscheidene patiënten in gijzeling genomen. De politie heeft het gebouw omsingeld. Een van de aanvallers nam de politie vanaf het dak onder vuur. Een arts van het ziekenhuis zei dat de aanvallers politieuniformen droegen.

In Lahore richtten islamitische extremisten vorige week vrijdag bloedbaden aan in twee moskeeën van de Ahmadiya-sekte.

Kesler: "Eredivisie met 16 clubs dreigt"

Henk Kesler, de scheidende directeur betaald voetbal van de KNVB, sluit niet uit dat Nederland over drie jaar nog maar 32 clubs telt in het betaalde voetbal. Daarbij zou dan zowel de eredivisie als de Jupiler League uit zestien ploegen bestaan.

"Het aantal clubs zal zich aanpassen aan de marktsituatie," zei de 61-jarige Kesler vanavond in Zeist na de voorjaarsvergadering betaald voetbal van de KNVB. Volgens de Tukker zal een inkrimping van beide divisies waarschijnlijk ook leiden tot een verdere terugval in de inkomsten van de clubs. "Dat moet eerst nog worden doorgerekend. Maar ik denk niet dat een eredivisie met zestien clubs een positief effect zal hebben op alle begrotingen."

In het afgelopen seizoen ging HFC Haarlem falliet in de Jupiler League. BV Veendam onderging hetzelfde lot, maar de Groningse club heeft nog beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank.

Linssen van MVV naar VVV

VVV-Venlo heeft zich voor komend seizoen versterkt met Bryan Linssen. De 19-jarige middenvelder komt over van eerstedivisionist MVV. Hij tekent een contract voor vier seizoenen in Venlo, meldt de club op haar website. Afgelopen jaar ketste een transfer nog af, Linssen koos toen voor MVV. Hij speelde daarvoor bij Fortuna Sittard.

"Wij zijn erg blij dat we een van de grootste talenten van de Jupiler League, en ook nog eens afkomstig uit onze eigen regio, hebben kunnen vastleggen," zei directeur voetbalzaken Mario Captein. Linssen treed met zijn transfer in de voetsporen van zijn tien jaar oudere broer Edwin Linssen. Die speelde ook enkele jaren voor VVV en komt tegenwoordig uit voor Roda JC.

Utrecht vordert 2,8 miljoen euro bijstandsfraude

De gemeente Utrecht heeft vorig jaar meer dan 2,8 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord en vordert dit bedrag terug. Het afwijzen of beëindigen van uitkeringen leverde vorig jaar 2,9 miljoen euro op. Dat meldt de gemeente maandag.

Het ging onder meer om zaken als woon- en vermogensfraude en frauduleuze inkomsten uit zwart werk. Van de 746 onderzoeken die werden ingesteld, bleek het in bijna de helft van gevallen om fraude te gaan. Ruim honderd meldingen kwamen binnen via tips.

Begrotingstekort valt hoger uit

Het begrotingstekort dit jaar is tegen de verwachting in hoger uitgevallen. In de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën staat dat het tekort uitkomt op 6,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is een stijging van 0,3 procentpunt ten opzichte van de miljoenennota.

De stijging van het tekort op de begroting wordt vooral veroorzaakt door tegenvallende inkomsten en minder gasbaten. Een andere oorzaak is een eenmalige saldoverslechtering door een kapitaalvertrekking aan Fortis en ABN Amro. Het Nederlandse aandeel in de aan lening aan Griekenland is in de nota verwerkt.

De bijstelling van de begroting is gebaseerd op nieuwe macro-economische ramingen uit het Centraal Economisch Plan van het Centraal Planbureau en informatie over de uitvoering van de begroting.

FC Twente en Werder praten over Arnautovic

De toekomst van Marko Arnautovic lijkt in Duitsland te liggen. De spits van FC Twente kwam afgelopen seizoen op huurbasis uit voor Internazionale, maar een terugkeer naar Enschede lijkt er niet in te zitten.

Werder Bremen en het Wolfsburg van voormalig Twente trainer Steve McLaren lijken de belangrijkste gegadigden. "Hij is een zeer, zeer interessante speler",  aldus Klaus Allofs, manager van Werder Bremen, in het Duitse blad Kicker.

Het is nog onduidelijk welk bedrag Twente voor de spits wil hebben.

Moss kritisch op F1 in Verenigde Staten

Vorige week werd bekend dat de Formule 1 in 2012 weer in de Verenigde Staten neer zal strijken. Voormalig wereldkampioen Stirling Moss denkt dat het geen succes zal gaan worden, tenzij de sport het roer drastisch om gaat gooien.

Moss schreef in een column op ESPNF1.com overde Formule 1 en de in de Noord-Amerika zeer populaire NASCAR Series. "Als ik een Amerikaanse autosport-fan was, zou ik niet weten waarom ik naar een Formule 1 race toe moet gaan. Er zijn andere sporten die veel toegankelijker zijn voor Amerikanen, zoals NASCAR, wat in mijn optiek veel spectaculairder is. Het is verbazingwekkend om te zien hoe zet met die zware auto's met een snelheid van meer dan driehonderd kilometer per uur over een baan als Daytona racen, terwijl het hele publiek meeleeft."

"NASCAR is misschien wat laagdrempeliger, maar dat heeft ook zijn charme. De band met de fans is in NASCAR veel groter. De rijders zijn bereikbaar voor het publiek, wat in de Formule 1 allerminst het geval is en alleen maar erger wordt."

Moss denkt daarom dat niet veel Amerikanen het geld er voor over hebben om een kaartje te kopen voor de race in Austin, Texas. "Zeker niet als je het op TV veel beter kunt volgen." Daarom pleit hij voor een oplossing. "Ze moeten de hele sport op de schop gooien, maar in de Formule 1 is het onmogelijk om naar 'de goede oude tijd' terug te gaan."

Tenslotte vindt Moss de huidige banen veel te veilig. "Toen ik nog in de Formule 1 zat, reden we op banen als Watkins Glen en dat was populair omdat het gevaarlijk was. Wat mij betreft is het een vereiste dat er een element van gevaar aan de autosport verbonden is."

Brand Hilversumse flat aangestoken

De brand die zaterdagnacht woedde in een flat in Hilversum is aangestoken. Dat meldt de politie maandag. Vijftig bewoners van 36 woningen moesten worden geëvacueerd vanwege een explosie. Niemand raakte gewond.

De brand in de flat aan de Erasmuslaan werd rond 02.45 uur gemeld. De woning waar de explosie plaatsvond, brandde volledig uit. Zes woningen liepen rook- of waterschade op. Uit technisch onderzoek is vast komen te staan dat de brand is aangestoken. De politie onderzoekt de zaak verder.

KNVB: 14 clubs in gevarenzone

Voetbalbond KNVB heeft vandaag na de voorjaarsvergadering bekendgemaakt dat er veertien clubs zich in het licentiesysteem in Categorie I, de gevarenzone, bevinden. Zeventien clubs bevinden zich in Categorie II, terwijl slechts zes profclubs kerngezond zijn.

Scheidend directeur Henk Kesler wilde de namen van de teams in de categorieën niet prijsgeven. "Maar met ingang van het nieuwe seizoen mogen we de indeling in de drie categorieën wel bekendmaken. Daarmee is de vergadering akkoord gegaan. Dat is een goede zaak."

"Het maakt de status en de financiële toestand van een club een stuk transparanter. Supporters, sponsors en andere betrokken partijen moeten en mogen weten hoe de club er financieel voorstaat. Dat maakt de kans op onaangename verrassingen een stuk kleiner."

Dodental tropische storm Agatha loopt op

Het dodental bij overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Agatha is maandag opgelopen tot minstens 131. Tientallen mensen worden vermist en duizenden hebben hun huizen verloren.

Guatemala is met 108 doden en 53 vermisten het zwaarst getroffen. In het hele land zijn ongeveer 110 duizend mensen geëvacueerd. Wegen zijn onbegaanbaar, opvangplekken overvol en er is dringend behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding, dekens en geld.

De hulpverlening in Guatemala wordt bemoeilijkt door de as van een vulkaanuitbarsting afgelopen week bij de hoofdstad. Helikopters en propellervliegtuigen mogen de lucht in, maar toestellen met straalmotoren worden veiligheidshalve aan de grond gehouden.

In het buurland Honduras staat het dodencijfer op veertien. Bij de hoofdstad Tegucigalpa stroomt het water over een dam in een rivier en de bevolking is gewaarschuwd dat die elk moment buiten de oevers kan treden. "Het gevaar is enorm", zei burgemeester Ricardo Alvarez.

El Salvador telde tot nog toe negen doden, meldde president Mauricio Funes. De rivier de Acelhuate, die de hoofdstad San Salvador doorsnijdt, staat gevaarlijk hoog.

Agatha is de eerste tropische storm van dit seizoen en gaat gepaard met zware regenval. De storm doet de nerveuze bevolking denken aan de orkaan Mitch, die het gebied in 1998 dagenlang teisterde. Toentertijd kwamen naar schatting negentienduizend mensen om.

[RG] Jankovic klopt Hantuchova

Jelena Jankovic is op Roland Garros doorgedrongen tot de kwartfinales. De Servische versloeg op het Parijse gravel de Slowaakse Daniela Hantuchova met 6-4 en 6-1. Haar volgende tegenstandster is nu de Kazachse Yaroslava Shvedova.

Laatstgenoemde versloeg in de vierde ronde de Australische Jarmila Groth met 6-4 en 6-3. Het is voor de 22-jarige tennisster voor het eerst dat ze een kwartfinale van een Grand Slam behaalt. Hiervoor kwam ze niet verder dan de derde ronde bij de US Open in 2009.

ME verricht charges bij anti-IsraŽldemonstratie

De mobiele eenheid heeft maandagavond charges verricht tijdens een demonstratie voor de Israëlische ambassade op het Buitenhof in Den Haag. Ruim zevenhonderd betogers hadden zich daar verzameld om te protesteren tegen de Israëlische actie maandag tegen een hulpkonvooi, waarbij volgens Israël negen vredesactivisten omkwamen.

De ME probeerde te voorkomen dat de demonstranten zich richting de ambassade begaven. De ambassade was door de mobiele eenheid afgeschermd. De mobiele eenheid moest geweld gebruiken om te voorkomen dat sommige demonstranten door de linie heen probeerden te breken.

Bij de demonstratie die om 17.30 uur begon werden leuzen tegen Israël gescandeerd. Rond 19.00 uur was de demonstratie afgelopen. Niemand werd aangehouden.

Slowakije verbiedt dubbele nationaliteit

De Slowaakse president Ivan Gasparic heeft maandag een wet ondertekend waarmee de Slowaakse autoriteiten het staatsburgerschap kunnen afnemen van burgers die het Hongaarse staatsburgerschap aanvaarden.

De wet is een antwoord op een onlangs door het Hongaarse parlement aangenomen wet, die het voor etnische Hongaren in naburige landen eenvoudiger maakt om het Hongaarse staatsburgerschap te verwerven. Veel etnische Hongaren, onder wie 520 duizend in Slowakije, wonen in gebieden die tot het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van Hongarije.

Slowaakse leiders hebben de Hongaarse wet een gevaar voor de staatsveiligheid genoemd.

Slowaken die een ander staatsburgerschap verwerven, zijn op straffe van een boete verplicht de autoriteiten daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen. Staatsemployés, onder wie parlementsleden, politiemensen en agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst raken hun baan kwijt als zij dubbel staatsburger zijn.

Balkenende: CDA-VVD-D66-GroenLinks-kabinet

Het CDA wil na de Tweede Kamerverkiezingen het liefst regeren met de VVD, D66 en GroenLinks. Dat zijn de partijen die "de bereidheid hebben te hervormen", aldus premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende maandag tegenover de NOS en RTL. De vier partijen kunnen in peilingen op ruim 80 zetels rekenen.

De CDA-leider spreekt hiermee voor het eerst zijn voorkeur uit. Balkenende vindt dat de PVV van Geert Wilders en de PvdA van Job Cohen niet tot de hervormers behoren. De ChristenUnie ziet het CDA nog wel zitten, maar in mindere mate.

Struikelblok voor een eventueel CDA-VVD-D66-GroenLinks-kabinet kan de hypotheekrenteaftrek worden. Het CDA heeft hier een breekpunt van gemaakt voor de verkiezingen. D66 heeft op zijn beurt weer een breekpunt gemaakt als de woningmarkt inclusief de hypotheekrenteaftrek niet wordt aangepakt.

De reacties op Balkenende zijn overigens niet enthousiast. D66-leider Alexander Pechtold houdt een voorkeur voor een 'nieuw-paarse' coalitie met VVD, PvdA en GroenLinks en niet met het CDA. GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema toonde zich verrast en ziet de opmerkingen van Balkenende als een CDA-signaal aan de VVD om vooral niet met de PVV in zee te gaan.

Wilders noemt de uitspraken van het CDA voor een coalitie met D66 en GroenLinks "van een ongelofelijke arrogantie en een vreemde stap getuigen". Wilders gaf zaterdag aan het liefst te willen regeren met de VVD en het CDA.

Lees ook de FOK!-column Wilders gaat niet regeren.


Had Jan Peter Balkenende dat woensdag maar geweten

UCI blij met schorsing Valverde

Wielerunie UCI is blij dat het internationaal sporttribunaal CAS Alejandro Valverde voor twee jaar geschorst heeft. De Spanjaard is nu met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 geschorst en mag hierdoor voorlopig niet meer in actie komen.

Valverde was eerder al in Italië voor twee jaar gestraft, omdat zijn naam opdook in de zaak rond dopingarts Fuentes. De UCI wilde dat de Spaanse bond al in augustus 2007 een zaak tegen de renner begon, maar de Spanjaarden weigerden. "Door Valverde met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 te schorsen, geeft het CAS de UCI gelijk," aldus een verklaring van de bond.

"De UCI en het wielrennen hebben zwaar geleden onder Operacion Puerto. We zijn opgelucht dat nu een einde is gekomen aan een onhoudbare situatie," zei de wielerunie over de renner die vandaag bij het ingaan van de schorsing nog de nummer één van de wereld was.

Wurgseks wordt bankdirecteur fataal

Een Belgische bankdirecteur is voorgoed uitgegraaid. Een masturbatiesessie in een SM-kelder in een Edegems rijtjeshuis is de 57-jarige man fataal geworden.

De bankier huurde dinsdag bij een vrouw een SM-kelder in een woonwijk af. Na enige uitleg liet de vrouw de beste man alleen waarop de bankdirecteur aan de slag ging met de diverse attributen. Na zich te hebben uitgekleed zet hij zijn borst onder spanning.

Vervolgens bindt het slachtoffer een riem om zijn nek. Hiermee wilde hij tijdens het klaarkomen zijn keel dichtknijpen, om zo tot een heviger orgasme te komen. Helaas liep het verkeerd af en stikte de man.

Toen de eigenaresse van de SM-keet de deur niet openkreeg, belde ze de politie. De agenten beukten de deur in, maar konden weinig meer voor de bankier betekenen. Hij laat twee stomverbaasde kinderen en dito vrouw achter. De verhuurster van de kelder zal niet worden vervolgd.

Paus laat misbruik in Ierland onderzoeken

Paus Benedictus XVI heeft maandag een panel benoemd dat onderzoek moet doen naar het misbruik van kinderen in katholieke instellingen in Ierland. Het panel wordt gevormd door negen prelaten, onder wie de aartsbisschoppen van Boston en New York.

De paus heeft het onderzoek in maart in een brief aan de Ierse katholieken beloofd. Hij roept de Ierse kerk op het onderzoek, dat een kans biedt op hoop en vernieuwing, te steunen.

Vier doden bij vliegtuigongeluk Duitsland

Een ongeluk met een zakenvliegtuig in Duitsland heeft maandag aan alle vier inzittenden het leven gekost. De slachtoffers zijn twee mannen en twee vrouwen uit Polen, meldt de politie.

Een vrouw had het ongeluk aanvankelijk overleefd, maar zij stierf korte tijd later in het ziekenhuis. Het uit Polen afkomstig vliegtuig stortte neer in een bos bij Bielefeld, niet ver van het vliegveld Windelsbleiche. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Buit 2,1 miljoen bij overval geldtransport

Een tiental zwaarbewapende mannen heeft maandag bij een overval op een geldtransportauto in de Zuid-Franse havenstad Marseille vermoedelijk 2,1 miljoen euro buitgemaakt, meldt de politie. De geldauto vervoerde tussen de zes en zeven miljoen euro, maar de overvallers hebben niet alle geldzakken kunnen meenemen.

Tijdens de overval werd geschoten met kalasjnikovs. Volgens de politie was het een wonder dat de drie koeriers in de geldauto alleen licht gewond raakten.

Laporta: "Real Madrid wil Barcelona achterna"

José Mourinho werd maandagmiddag gepresenteerd als nieuwe trainer van Real Madrid. De Portugees leerde het trainersvak door Louis van Gaal bij FC Barcelona.

"Ze zoeken naar manieren om een antwoord te geven op het model dat wij hanteren", reageert Joan Laporta tegenover Marca op de aanstelling van Mourinho bij de rivaal. "Zij zitten nu in een situatie waarin Barcelona alles heeft gewonnen, en zij helemaal niks. Wij zullen ons blijven verbeteren op het veld. Het is aan Real om daar een antwoord op te vinden."

Mourinho gaf bij zijn presentatie al aan dat hij niets tegen Barcelona heeft. "Ik ben niet anti-Barcelona. Ik ben nu trainer van Real Madrid en heb niks te maken met Barcelona. Wat voor mij nu belangrijk is, is om een geweldig Real Madrid te bouwen. Barça is een groot rivaal in de Champions League en in de competitie, maar ik wil nu niet aan Barcelona denken. Als ik gehaat wordt in Barcelona, dan is dat niet mijn probleem", aldus Mourinho.

[RG] Almagro tegenstander Nadal in kwartfinale

Nicolas Almagro neemt het in de kwartfinale van Roland Garros op tegen Rafael Nadal. De als negentiende geplaatste Spanjaard won verrassend van zijn landgenoot Fernando Verdasco met 6-1, 4-6, 6-1 en 6-4. Verdasco was als zevende geplaatst voor het grandslamtoernooi.

Almagro nam met zijn zege revanche op Verdasco. Vorig jaar verloor Almagro in de derde ronde in drie sets van zijn landgenoot. Dit jaar was Almagro in de eerste ronde te sterk voor Robin Haase. De Nederlander dwong de Spanjaard tot een vijfsetter maar ging uiteindelijk net ten onder.

Cel voor neersteken buschauffeur

Een 50-jarige man is maandag tot twee jaar en zes maanden cel veroordeeld voor het neersteken van een buschauffeur vorig jaar september in Breukelen. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de man voor poging tot doodslag. Justitie had acht jaar geëist voor poging tot moord, maar dit achtte de rechtbank niet bewezen.

De chauffeur had de man aangesproken op zijn gedrag en gevraagd zijn bus te verlaten, waarna de chauffeur met een groot mes drie keer in zijn borst werd gestoken. De man verkeerde door een vlucht uit Afghanistan en het verlies van zijn vrouw en kinderen in een sociaal isolement. De man had flink gedronken voor de steekpartij. De rechtbank verklaarde hem desondanks volledig toerekeningsvatbaar. De gevolgen voor de chauffeur bleven beperkt.

De rechtbank noemt de steekpartij 'schokkend' voor de rechtsorde. Het incident leidde volgens de rechtbank tot gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. De man is ook schuldig aan het mishandelen van een NS-medewerker. Hij sloeg een hoofdconducteur in 2008 met een paraplu tegen zijn hoofd.

Terreurverdachte mag uitgeleverd aan de VS

Een Somalische terreurverdachte die in Nederland vastzit, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam maandag. De man wordt ervan verdacht deel uit te maken van een Somalische terroristische organisatie.

De rechter besloot de man uit te leveren, onder meer omdat de feiten waarvan hij in de VS wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. De Amerikaanse autoriteiten hebben volgens de rechtbank voldoende gegarandeerd dat de Somaliër daar niet de doodstraf krijgt.

Wanneer de man wordt uitgeleverd is onduidelijk.

Buschauffeur zwaar mishandeld en beroofd

Een 49-jarige buschauffeur is maandagochtend in Groningen bij een overval zwaar mishandeld en beroofd. Een geldla en strippenkaarten werden meegenomen. Hoewel er in Groningen vaker incidenten met buschauffeurs zijn geweest, is deze overval door het gebruikte geweld tamelijk uniek, meldt een politiewoordvoerder.

De buschauffeur kon nog niet gehoord worden, omdat hij met een zware hersenschudding in het ziekenhuis ligt en gekneusde en misschien gebroken ribben heeft. De man werd rond 05.15 uur overvallen op de kruising van de Zuiderweg en de Daniel Ruynemanlaan. De bus, lijn 8, was onderweg van de remise naar de eerste halte van de bus. De dienst van de chauffeur moest nog beginnen. Het is volgens de politiewoordvoerder onbekend waarom de bus gestopt is.

De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar mensen die iets hebben gezien.

Zeven jaar cel geŽist voor overval woning

Een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft maandag zeven jaar cel tegen zich horen eisen voor een gewelddadige overval op een woning in Almere vorig jaar. De bewoonster werd met een vuurwapen bedreigd en ernstig mishandeld, stelt het Openbaar Ministerie in Lelystad.

In oktober overviel de man de woning in de Clemetistraat. De vrouw werd door de man geboeid en ook probeerde hij haar te wurgen. De vrouw kon de woning echter ontvluchten en werd opgevangen door omwonenden. Daarna werd zij overgebracht naar het ziekenhuis.

De man ontkent de overval, maar verschillende getuigen hebben volgens justitie de man herkend. Ook is bij sporenonderzoek zijn dna aangetroffen. De man zou in september vorig jaar ook een gewelddadige straatroof hebben gepleegd. De man is tot ongewenst vreemdeling verklaard. De meervoudige kamer van de rechtbank doet op 14 juni uitspraak.

Reactie Hamilton op uitspraken Mansell

Nigel Mansell, de wereldkampioen van 1992 heeft gezegd dat Lewis Hamilton het in zijn carrière erg makkelijk heeft gehad doordat hij al op jonge leeftijd ondersteund werd door McLaren. Hamilton, die zondag zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde, heeft laten weten onaangenaam verrast te zijn door deze uitspraak.

Mansell zei: "Mensen vragen me steeds wat ik van Hamilton vind. Dan zeg ik dat hij geweldige dingen heeft bereikt, maar dat hij wel heel veel hulp heeft gehad. Toen hij nog maar zeven jaar was, werden er al miljoenen in hem geïnvesteerd."

Tegenover persbureau Reuters reageerde Lewis op deze uitspraak: "Wauw, hij is duidelijk niet goed op de hoogte. Ik was niet zeven toen ik door McLaren werd getekend, maar dertien. Verder mag hij natuurlijk vinden wat hij wil. Ik trek me er niets van aan en het maakt me eerlijk gezegd ook helemaal niets uit wat hij vindt."

Hamilton vervolgde: "Ik heb altijd erg naar hem opgekeken. Ik had dit eigenlijk niet van hem verwacht. Ik weet niet hoe hij zijn carrière gefinancierd heeft toen hij jong was, maar voor ons was het haast onmogelijk om het geld bij elkaar te krijgen. Mijn ouders hebben tot mijn dertiende alles zelf betaald. Ze hebben zelfs een nieuwe hypotheek op hun huis genomen voor mij. Ze hadden geen cent meer."

CAS schorst Valverde voor twee jaar

Alejandro Valverde zal voorlopig niet meer in het peloton te zien zijn. Het internationale sporttribunaal (CAS) legde de Spanjaard van Caisse d'Erpagne vandaag een schorsing voor de duur van twee jaar op.

Valverde werd nooit betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar zijn naam stond wel op de lijst met klanten van de omstreden dopingdokter Eufemiano Fuentes. In diezelfde affaire, Operacion Puerto genaamd, leverden Jan Ullrich, Roberto Heras en Ivan Basso positieve tests in.

De winnaar van de Vuelta a España van 2009 mocht al niet meer in Italië koersen en miste daardoor de Giro d'Italia, die door Basso werd gewonnen. Valverde vocht deze sanctie aan, maar kreeg geen gehoor. Daarna bestond er al vrees voor een wereldwijde schorsing.

Valverde won dit jaar de Ronde van Romandië en de Ronde van de Middellandse Zee. Daarnaast werd hij tweede in de klassieker Parijs-Nice en de Ronde van Baskenland. Ook in Luik-Bastenaken-Luik eindigde de Spanjaard op het podium. Daar werd hij namelijk derde.

De schorsing wil overigens niet zeggen, dat zijn naam uit alle uitslagen wordt geschrapt. Deze blijven namelijk gehandhaafd.

Wilders gaat niet regeren

Ten eerste moet men zich afvragen hoe de VVD en het CDA, partijen die toch behoorlijk internationaal georiënteerd zijn, een kabinet met Wilders in het buitenland, en dan met name de grote islamitische wereld, gaan uitleggen. Hoe vaak zal CDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen door Turkije of Jordanië op het matje worden geroepen als de PVV weer een bonte uitspraak over moslims doet? Hoe wil Rutte handelsmissies in het olierijke Midden-Oosten succesvol gaan volbrengen met Wilders op zijn schouder?

Whitmarsh: "Botsing Red Bull onacceptabel"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh geeft aan dat hij Sebastian Vettel na de botsing met teamgenoot Mark Webber dit weekend geen opbeurende schouderklopjes gegeven zou hebben zoals het team deed, maar hem heel anders aangepakt zou hebben.

Tegen de BBC verklaarde Whitmarsh: "Als je onderweg bent naar een dubbelzege, dan mag je dat niet op het spel zetten door met elkaar te botsen. Dat is onacceptabel. Ik was eerlijk gezegd verrast door het feit dat Sebastian zo vriendelijk begroet werd aan de pitmuur. Ik zou niet zo lief voor hem zijn geweest.".

Door het ongeluk eindigden McLaren-coureurs Hamilton en Button op de eerste en tweede plaats. Hierover zei Whitmarsh: "Ik weet niet of ze daar blij zijn met wat er gebeurd is, maar ik ben er in ieder geval wel blij mee.".

Mass Effect krijgt multiplayer?

Bioware is bezig met een online multiplayer voor Mass Effect (3?), mochten we de personeelsadvertentie geloven.

Er is een vrije plek op het kantoor van Bioware in Montreal, de advertentie stond op de LinkedIn pagina van EA Senior Recruiter Jeff Goldstein, de titel van de advertentie luidde "Multiplayer Programmer (Mass Effect Franchise)"

De advertentie spreekt over hoe Mass Effect een van de meest geliefde franchises is en hoe je als ontwikkelaar van de multiplayer moet zorgen dat het systeem en en de engine goed werken in een multiplayer omgeving. Het is ook je taak als multiplayer ontwikkelaar de single player ervaring te kunnen gebruiken op een veilige manier in een multiplayer ervaring.

De advertentie is weer snel verwijderd maar gelukkig zijn er mensen die er een screencapture van hebben gemaakt. Bekijk hier onder de volledige advertentie.

Personeel Gezocht!

Granqvist lijkt te vertrekken en ziet Celtic wel zitten

FC Groningen moet rekening houden met een vertrek van Andreas Granqvist deze transferperiode. De verdediger staat in belangstelling van clubs uit Duitsland, Frankrijk en Engeland. Volgens The Mirror voegt Celtic zich nu ook in dat rijtje.

Gibril Sankoh werd niet lang geleden transfervrij overgenomen door FC Augsburg. Granqvist zal niet gratis de deur uit wandelen, de Zweed heeft namelijk nog een contract tot medio 2012 bij de club uit het noorden van het land. FC Groningen zou een bedrag van ongeveer drie miljoen euro willen zien voor de vijfvoudig international.

"Celtic heeft mij meerdere malen bekeken. Op het moment zijn zij het meest geïnteresseerd en ik zie een overgang naar Schotland ook wel zitten. Maar er is verschil tussen interesse en concreet zijn. Maar het ziet er veelbelovend uit", zegt de verdediger tegen de Engelse krant. "Maar mijn contract loopt nog twee jaar door bij FC Groningen, dus mocht het niet zo ver komen blijf ik met genoegen in Nederland", zegt hij er verstandig genoeg achteraan.

Granqvist kwam eerder uit voor Helsingborgs IF en Wigan Athletic en kende een succesvolle periode bij FC Groningen. Onder meer VfL Wolfsburg, Schalke 04, Hamburger SV, Newcastle United en Fulham zouden interesse hebben in de verdediger. Bij FC Groningen was hij eigenlijk direct al een vaste waarde.

Sex & The City 2 opent mager in USA

Het memorialweekend in de USA dat altijd zorgt voor volle bioscoopzalen heeft het magerste bioscoopweekend sinds 2001 opgeleverd. Reden: een serie slechte films.

Zo haalde de tweede Sex & The City-film slechts 37 miljoen dollar op in vier dagen. De film kostte 95 miljoen dollar om te maken en kreeg louter slechte recensies. Ook Prince of Persia dat in de USA pas dit weekend ging draaien haalde slechts 37 miljoen dollar op. Producer Jerry Bruckheimer deed het in jaren niet zo slecht. Hij maakte ook de Pirates-trilogie.

Ook Robin Hood is niet het succes geworden waar de makers op hoopten. De film bracht tot nu toe 83 miljoen dollar op in de USA maar kostte 200 miljoen om te maken. Shrek 4 maakte dankbaar gebruik van al deze teleurstellingen. Hoewel de film mager opende in vergelijking met de Shrek 2 en 3 wist Shrek 4 de eerste plaats te behouden en 43 miljoen dollar te vergaren in de tweede week.

Lotus aangeklaagd wegens spionage

Lotus F1 Racing is door Force India aangeklaagd wegens spionage. Volgens de Indiase renstal zou Lotus delen van een windtunnelmodel uit 2008 hebben gekopierd aldus Motorsport-Total.com.

Het model had Force India laten staan bij het windtunnelbedrijf Aerolab welke dit jaar door Lotus F1 Racing ingehuurd werd om de auto mee te helpen ontwerpen. De huidige T127 van de Maleisische renstal lijkt dan ook erg veel op dit model aldus Force India.

Het team van Vijay Mallya eist voor de rechter een schadevergoeding en het team lijkt erg zeker van zijn zaak te zijn. De advocaat meent over onomstotelijk bewijs te beschikken tegen Lotus F1 Racing. Volgens Lotus hebben zij niets met de zaak te maken en betreft het een zaak tussen Force India en Aerolab, het bedrijf zou bovendien de verantwoordelijkheid op zich nemen als Lotus F1 Racing de rechtszaak mocht verliezen. Lotus heeft echter nog tot eind juni om officieel te reageren op de beschuldigingen.

Politici boos op anti-homocommentaar krant

PvdA, GroenLinks, VVD en D66 zijn boos op het Reformatorisch Dagblad. De krant vindt het jammer dat de president van het Afrikaanse land Malawi onder druk van de Verenigde Naties twee homo's heeft vrijgelaten die waren veroordeeld tot veertien jaar cel. "Ronduit stuitend", stelt Diederik Samsom (PvdA).

Het tweetal werd vorige week veroordeeld, memoreert de krant. Nadat de secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon persoonlijk het parlement van Malawi toesprak en zijn afkeer uitte van de strenge antihomowetten in het land, werd de twee dit weekeinde gratie verleend door de president.

"Veertien jaar is fors, zeker voor westerse begrippen. Toch is het jammer dat de Malawische president zo snel door de knieën ging", schrijft de krant vandaag in het hoofdredactionele commentaar. "Als de burgers van Malawi willen weten waar dit spoor eindigt, moeten ze de komende tijd de politieke verslaggeving uit Nederland volgen", vervolgt de krant, die verwijst naar de initiatiefwet van D66'er Boris van der Ham om te voorkomen dat christelijke scholen nog langer homoseksuele docenten kunnen discrimineren.

Een ruime Kamermeerderheid steunt dit voorstel, zo bleek dit weekeinde. "Het is niet uitgesloten dat hier straks het omgekeerde gebeurt van wat de rechters in Malawi deden: niet degenen die zich openlijk homoseksueel gedragen, worden bestraft, maar juist christenen en moslims die dat gedrag zondig noemen", aldus het Reformatorisch Dagblad.

Politici zijn er snel bij om op Twitter hun afkeuring te uiten. "Niet te filmen dit", zegt Europarlementariër en kandidaat-Kamerlid voor de VVD Jeanine Hennis. Van der Ham noemt het een 'schandalig stuk' en het Reformatorisch Dagblad 'onwaardig'. Femke Halsema (GroenLinks) verwijst naar een reactie van kandidaat-Kamerlid Ruard Ganzevoort die het stuk 'onfris' en 'schokkend' noemt.

Halsema roept verder demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) op om de krant te veroordelen. Dat 'heeft meer effect dan wanneer ik dat doe'.

FOK!radio met FOK!kers op PinkPop

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Een uitverkocht PinkPop afgelopen weekend en volgens de organisatie een succes. Dat mag ook wel met namen als Green Day en The Prodigy. Maar hoe was het nou echt? Daarvoor willen we natuurlijk FOK!kers horen. We bellen onder andere met Juicyhil die afgelopen weekend ondergedompeld zat in Landgraaf. Hoeveel FOK!kers waren er eigenlijk? Was het hele festival wat en hoe nat is hij geworden? We gaan het allemaal vragen. Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum.

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen op FOK!radio. Deze week is het de beurt aan Bazbo. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406.

Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Laudrup positief over Denemarken

Michael Laudrup is positief gestemd. Hij ziet Denemarken wel door de groepsfase van het WK heenkomen. Denemarken zit in de poule met Nederland en neemt het daarnaast nog op tegen Kameroen en Japan.

Tegen de krant Ekstra Bladet zegt Laudrup: "De wedstrijd tegen Kameroen zal bepalend zijn voor onze kansen om verder te gaan. Dat land beschikt over een goede ploeg met fysiek sterke spelers. Bovendien hebben ze Samuel Eto’o in de spits lopen. Toch denk ik dat Denemarken kan winnen. Vooral op tactisch gebied zijn wij beter."

Denemarken arriveerde afgelopen weekend in Zuid-Afrika. Morgen speelt het nationaal team, ook wel Danish Dynamite genoemd, een oefenwedstrijd tegen Australië, het team van Nederlander Pim Verbeek. Zaterdag volgt een ontmoeting met gastland Zuid-Afrika.

Dat Denemarken zich direct plaatste voor het WK, mag al als knap worden bestempeld. In een poule met Portugal, Zweden en Hongarije trok het team van bondscoach Morten Olsen aan het langste eind. Bij de Deense selectie spelen enkele 'Nederlandse Denen': Jon Dahl Tomasson, Christian Eriksen, Dennis Rommedahl en Simon Poulsen.

Preud'homme prefereert aanvallend voetbal

Michel Preud'homme, de nieuwbakken trainer van FC Twente, heeft zich voor het komende voetbalseizoen een doel gesteld. De Belg wil zoveel mogelijk dominant voetbal op de mat leggen.

Preud'homme deed deze uitspraak tijdens zijn officiële presentatie in Enschede, die vandaag plaats vond. De trainer is de opvolger van Steve McClaren, die zijn carrière bij het Duitse VfL Wolfsburg voortzet.

"Voor een oud-keeper ben ik aanvallend ingesteld en dat voetbal wil ik ook spelen," aldus Preud'homme. "Als we dat niet doen, verveel ik me op de bank."

Xavi: "Spanje geen favoriet, wel titelkandidaat"

Xavi ziet Spanje niet met de wereldtitel aan de haal gaan. Dit liet de speler van FC Barcelona vandaag weten. De Spanjaard deed zijn uitspraken vanuit het Oostenrijkse Schurns, waar de Spaanse selectie een trainingskamp heeft belegd.

"We zijn een titelkandidaat, maar niet de favoriet," aldus Xavi. Volgens de Spaanse middenvelder maken Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Italië en Duitsland de meeste kans op de eindzege tijdens het WK voetbal.

Vorige week was het Fernando Torres, die Spanje nog in de rol van favoriet manoevreerde. "Spanje is de te kloppen ploeg. We hebben bijna hetzelfde team als twee jaar geleden," zei de speler, waarmee hij naar het EK van 2008 refereerde. In dat jaar pakte de Spaanse formatie de Europese titel.

Mourinho officieel gepresenteerd in Madrid

Real Madrid heeft José Mourinho vandaag officieel gepresenteerd. De 46-jarige trainer tekent een contract voor vier jaar en komt over van Internazionale. "Ik heb voor deze club gekozen vanwege de historie, de frustraties over de afgelopen jaren en de hoop op nieuw succes."

"Real Madrid heeft een ongelooflijke geschiedenis in de Champions League en de laatste jaren heeft het een ongelooflijk slechte geschiedenis", nam de Portugees geen blad voor de mond. Hij benadrukte dat Real Madrid weer bij nul begint. "Niemand is belangrijker dan de club."

Dat velen van zijn voorgangers, waaronder de vorige week ontslagen Manuel Pellegrini, vroegtijdig konden vertrekken maakt Mourinho niet bang. "Ik ben een coach met veel eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Ik denk niet aan ontslagen worden." De succestrainer is van mening dat hij zijn teams niet defensief laat spelen. "Als een leugen telkens weer verteld wordt, wordt het de waarheid voor sommige, niet zulke intelligente mensen", reageerde hij op de kritiek.

Devolder: "Misschien toch naar de Tour"

Na twee tegenvallende optredens in de Tour de France besloot Stijn Devolder eerder om dit jaar de wielerronde te laten schieten. De winst in de Ronde van België van gisteren heeft de Belg op andere gedachten gebracht, waardoor hij mogelijk toch weer mee zou willen doen.

"Dat zal geen kwaad gedaan hebben aan m'n vorm," zei de Belg over zijn hoogtestage in de Sierra Nevada tegen Sporza. "Straks ga ik nog een keer op stage en dan wil ik echt top zijn voor Zwitserland en het BK. Of ik naar de Tour ga? Dat zien we nog wel. Dat moet ik samen met de ploeg beslissen. Maar als ik echt top ben, zit de kans erin."

Achttien jaar geŽist voor poging moord op dochter

Tegen een 47-jarige man die heeft geprobeerd zijn dochter te vermoorden, is maandag achttien jaar gevangenisstraf geëist. Hij probeerde het 15-jarige meisje op 2 juni vorig jaar, nadat hij haar bewusteloos had geslagen, te begraven in een put. Het Openbaar Ministerie in Haarlem legt de man ook seksueel misbruik ten laste.

De man wordt ervan verdacht zijn dochter naar de kelder van de Brinkmanpassage in Haarlem te hebben gelokt. Daar sloeg hij haar met een zaklamp en een hamer en probeerde hij haar te wurgen. Vervolgens heeft hij haar, toen ze bewusteloos was, in een plastic zak gestopt en in een put gedumpt. Die sloot hij af met een zware deksel. Het meisje wist zich na enige uren op eigen kracht te bevrijden, en werd daarna zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen.

Die avond deed de vader, die in de veronderstelling was dat zijn dochter dood was, aangifte van vermissing. Op het politiebureau werd hij aangehouden. Hij had nog een msn-bericht verstuurd uit naam van het slachtoffer, waarin gemeld werd dat zij naar het buitenland vertrokken was.

Tijdens de zitting zweeg de verdachte. Op 14 juni doet de rechter uitspraak.

Netanyahu zegt bezoek aan Witte Huis af

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag een gepland bezoek aan Washington afgezegd in verband met de crisis rond de verkeerd gelopen onderschepping van een konvooi schepen op weg naar Gaza.

Netanyahu, die op bezoek is in Canada, zou dinsdag voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama naar Washington reizen. Zijn bureau laat weten dat hij heeft besloten naar Israël terug te keren.

Bij de enteractie kwamen minstens tien pro-Palestijnse activisten om het leven.

Rouvoet: PvdA radicaliseert

De PvdA 'radicaliseert' door een voorstel van D66 te steunen waardoor christelijke schoolbesturen homoseksuele leraren niet langer kunnen discrimineren. Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) maandag in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil de zogeheten enkelefeitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling halen. Christelijke scholen mogen nu geen medewerkers ontslaan vanwege het 'enkele feit' dat iemand homoseksueel is. Dat mag wel wanneer sprake is van 'bijkomende omstandigheden'. In de praktijk leidt dat soms tot problemen.

Tijdens een debat dit weekeinde bleek dat een Kamermeerderheid het initiatief van Van der Ham steunt. Ook PvdA-lijsttrekker Job Cohen doet dat. Rouvoet, die in het interview de ex-coalitiepartij PvdA omschrijft als een 'betrouwbare partner', spreekt van een 'onaangename verrassing'.

Het voorstel leidt er volgens de lijsttrekker van de ChristenUnie toe dat de klassieke vrijheden van godsdienst en onderwijs verworden tot 'tweederangsgrondrechten', waar de wet nu zoekt naar een balans tussen het principe van gelijke behandeling en deze vrijheden. "Dat tast de grondslagen van de rechtsstaat aan. Ik verwacht dat ook niet van een partij die stelt dat iedereen meetelt. Hier is sprake van radicalisering."

Sastre reed Giro met rugblessure

Carlos Sastre werd achtste in het eindklassement van de Giro d'Italia die gister eindigde in Verona. De Spanjaard gaf eerder geen verklaring voor zijn ietwat tegenvallende optreden, maar is na afloop na de ronde toch met een verklaring gekomen. De renner van Cervélo reed rond met een rugblessure, die hij opliep in de Nederlandse etappes.

"Ik houd er niet van excuses te maken," zei Sastre gisteren tegen Cyclingnews. "Ik viel erg hard, maar dat is een onderdeel van de sport, één van de risico's van het wielrennen. Ik heb het niet bekend gemaakt, omdat het geen excuus moest worden."

"De mensen die het moesten weten, wisten het: mijn teamgenoten, verzorgers, ploegleiders en osteopaat. De pers en het publiek kan me namelijk niet helpen als ik op de fiets zit. Het was een zware ervaring, maar ik deed mijn best en ben blij met wat ik bereikt heb. Als ik harder zou zijn gevallen, zou ik de Giro niet eens uitgereden hebben."

Op de vraag of hij de Tour of de Vuelta gaat rijden, antwoorde de Tourwinnaar van 2008: "Eerst moet ik herstellen. Maar als ik denk dat ik in de top zeven kan eindigen, zal ik de Tour rijden. Mensen die zeggen dat ik als oud-winnaar sowieso de Tour zou moeten rijden, vergeten dat anderen vinden dat ik juist de Vuelta moet rijden. Er is echter maar één Carlos Sastre."

Brabantse hulpofficier van justitie buiten functie

Een hoofdinspecteur van de politie Brabant-Noord is afgelopen donderdag buiten functie gesteld, omdat hij jarenlang onbevoegd als hulpofficier van justitie optrad. Het gaat om een 50-jarige man, laat de politie weten.

Begin april werd een 56-jarige inspecteur van hetzelfde korps ook buiten functie gesteld omdat hij vermoedelijk zijn certificaat voor hulpofficier van justitie had vervalst. Verder werden de afgelopen weken bij een intern onderzoek vier andere gevallen van problemen met de certificaten vastgesteld.

Eind april zijn twee medewerkers van de politie Kennemerland buiten functie gesteld, omdat ook zij onbevoegd als hulpofficier van justitie hebben gewerkt. Een hulpofficier van justitie is een politieambtenaar met bijzondere bevoegdheden, zoals de inverzekeringstelling van verdachten en doorzoekingen voor het in beslag nemen van goederen.

China: dodental aardbeving april op bijna 2700

Het dodental als gevolg van een aardbeving die Yushu, een afgelopen regio in het westen van China, op 14 april trof is opgelopen tot 2698. Dat heeft de vicegouverneur van de provincie Qinghai, Zhang Guangrong, maandag bekendgemaakt. Eind april stond het officiële dodental nog op 2200. Er raakten twaalfduizend mensen gewond.

Een woordvoerder van de provincie, Liu Wei, bevestigde de cijfers. Hij verklaarde de toename door de ontdekking van meer lichamen en door een toegenomen hoeveelheid aangiftes van overlijden.

Volgens Zhang zijn elf van de slachtoffers nog niet geïdentificeerd en zijn onder de doden 199 scholieren.

Beckford tekent contract bij Everton

Jermaine Beckford, spits van Leeds United, heeft een vierjarig contract getekend bij Everton. De 26-jarige speler scoorde dit seizoen maar liefst 31 doelpunten voor Leeds en was een belangrijke schakel in de promotie van de club naar the Championship. 

Beckford was tevens de maker van het winnende doelpunt in de FA Cup-wedstrijd tegen Manchester United, die eindigde in een 1-0 winst voor Leeds. Everton eindige dit jaar als achtste in de Premier League en Leeds United zal volgend jaar in de op één na hoogste divisie spelen. 

Mexico met Moreno, Salcido en RodrŪguez naar WK

Javier Aguirre, bondscoach van Mexico, heeft zijn defintieve selectie voor het komende WK bekend gemaakt. Héctor Moreno (AZ), Carlos Salcido en Francisco Rodríguez (beiden PSV) zullen alledrie in Zuid-Afrika te bewonderen zijn.


 
Definitieve selectie Mexico:

Doel: Guillermo Ochoa (América), Luis Ernesto Michel (Guadalajara), Óscar Pérez (Jaguares)

Verdediging: Rafael Márquez (FC Barcelona), Carlos Salcido (PSV), Francisco Rodríquez (PSV), Ricardo Osorio (VfB Stuttgart), Héctor Moreno (AZ), Paul Aguilar (Pachuca), Efraín Juárez (UNAM), Jonny Magallón (Guadalajara)

Middenveld: Jorge Torres Nilo (Atlas), Andrés Guardado (Deportivo La Coruña), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (UNAM), Adolfo Bautista (Guadalajara)

Aanval: Pablo Barrera (Pumas UNAM), Carlos Vela (Arsenal), Guillermo Franco (West Ham United), Cuahtémoc Blanco (Veracruz), Alberto Medina (Guadalajara), Javier Hernández (Guadalajara), Giovani dos Santos (Galatasaray)

Final Fantasy versus XIII schiet al op, VII niet

Square Enix heeft fans verteld dat de ontwikkeling van Final Fantasy versus XIII goed op weg is maar dat een remake van Final Fantasy VII nog lang niet in het verschiet zit.

Producer Yoshinori Kitase gaf op een Koreaans evenement aan dat Final Fantasy versus XIII goed op weg is en dat ze hem zullen tonen als de tijd rijp is, eerst zitten ze met de localisatie en ook nog met Final Fantasy XIV, dus het kan nog even duren voordat we beelden zullen zien.

Op de vraag van een Final Fantasy VII remake was de producer minder positief. Kitase geeft aan deze vraag al vanuit meerdere landen gekregen te hebben, Final Fantasy XIII duurde drie tot vier jaar om te maken. Om deel VII in net zo'n staat als deel XIII te krijgen zouden we misschien wel tien keer zoveel tijd nodig hebben en het zou moeilijk zijn om direct er mee te beginnen geeft Kitase aan.

Kitase zegt wel dat ze erop letten hoevaak er om een remake van deel VII gevraagd wordt.

FF VII
Tifa in HD? Yes Please!

Update: Wat krijgen we nou?!

Wat zullen we nou krijgen?! In de submit vonden we een filmpje van ene Anita die op YouTube al haar schoonheidstips deelt. Op zich niet zo speciaal maar dit filmpje gaat over een paar FOK!-users. Door die users kan Anita niet slapen en wordt ze hartstikke emotioneel. Ik weet er het fijne niet van maar kom op, een beetje respect hè!

Ook Anita zelf heeft dit blogje opgemerkt, haar reactie:

Mijn manager heeft gezegd dat ik niet moet kijken en niet moet reageren. Hij volgt alles en zal later beslissen of we aangifte wegens smaad en verderf moeten doen. Ze zijn daar nu al dagen bezig mijn imperium,fans en ik voor gek te zetten. Ik heb hierdoor nu ook relatie problemen maar ik en mijn bjoetie fans laten ons niet kisten. Smeren smeren smeren dat zal die jaloerse vok site mensjes leren

Hier en hier vind je topics over Anita.

Nigeria met Adeleye en Mikel naar WK

Lars Lägerback, de bondscoach van Nigeria, heeft vandaag zijn definiteve selectie bekendgemaakt voor het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. Van de voorlopige selectie van dertig man vielen er zeven af.

Ayodele Adeleye van Sparta is zeker van het WK. Jon Obi Mikel is tijdig fit en is ook opgenomen in de definitieve selectie. Op het WK speelt Nigeria in de poule tegen Argentinië, Griekenland en Zuid-Korea.Definitieve selectie Nigeria:

Doel: Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv), Dele Ayenugba (Beni Yehuda FC), Austine Ejide (Hapoel Petah Tikva)

Verdediging: Taye Taiwo (Marseille), Elderson Echiejile (Rennes), Chidi Odiah (CSKA Moskou), Onyekachi Apam (Nice), Joseph Yobo (Everton), Daniel Shittu (Bolton), Ayodele Adeleye (Sparta), Rabiu Afolabi (Salzburg)

Middenveld: Kalu Uche (UD Almería), Dickson Etuhu (Fulham), John Obi Mikel (Chelsea), Sani Kaita (Alaniya), Lukman Haruna (Monaco)

Aanval: Yakubu Ayegbeni (Everton), Chinedu Obasi (Hoffenheim), Nwankwo Kanu (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), John Utaka (Portsmouth) Victor Obinna (Málaga), Peter Osaze (Lokomotiv Moskou)

Motorrijder dood na botsing met lichtmast

Een 28-jarige Maastrichtenaar is zondagnacht om het leven gekomen toen hij met zijn motor tegen een lichtmast reed. Getuigen verklaarden dat de man met hoge snelheid had gereden, meldt de politie maandag.

Het ongeluk gebeurde op de Cabergerweg in Maastricht. Toen de motor begon te slingeren raakte de man de macht over het stuur kwijt, waardoor hij de lichtmast niet meer kon ontwijken.

[RG] S. Williams simpel door

Serena Williams heeft zich vrij eenvoudig weten te plaatsen voor de kwartfinales op Roland Garros. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg Shahar Peer met tweemaal 6-2.

Voor het begin van de partij klaagde Williams over duizeligheid als gevolg van een koutje. Op de tennisbaan was daar echter niets van te merken. Williams verloor overigens wel de eerste zeven punten, maar daarna was ze een maatje te groot voor Peer die geen moment in haar spel kon komen.

Celine Dion zwanger van tweeling

Celine Dion is in verwachting van een tweeling. Dat heeft een woordvoerder van de Canadese zangeres bevestigd. De 42-jarige Dion en haar man René Agélil, ook haar manager, hebben al een zoontje van negen, maar wilden dolgraag nog een kindje erbij.

De zwangerschap kwam tot stand met behulp van een ivf-behandeling. Dion maakte er nooit een geheim van haar gezin graag uit te willen breiden. In november kondigde ze ook al een zwangerschap aan, maar die ivf-behandeling bleek toch niet succesvol.

De zwangere Dion werkt momenteel aan een Frans- en Engelstalig album. Volgend jaar staat ze opnieuw drie jaar in het Caesars Palace in Las Vegas met een eigen show.

Celine Dion zwanger van tweeling
Celine Dion zwanger van tweeling (Foto: Novum)

Ross-Van Dorp voorzitter De Graafschap

De Graafschap heeft Clémence Ross-van Dorp aangesteld als nieuwe voorzitter. De voormalig staatssecretaris van VWS volgt bij de Doetinchemse club Sietze Veen op. De Graafschap zorgt daarmee voor een primeur. Ross wordt namelijk de eerste vrouwelijke voorzitter ooit in de Eredivisie.

Ross was staatssecretaris in het kabinet Balkenende I en keerde in 2006 de politiek de rug toe. Veen maakte na het behalen van het kampioenschap in de Eerste Divisie bekend te vertrekken. "Het is voor mij een grote vreugde dat ik een gezonde eredivisieclub aan Clémence kan overdragen en ik wens haar veel succes toe", meldde hij vanmiddag op een persconferentie.

Blizzard sluit deal met Koreaanse televisie

De Koreaanse tv-zender GomTV heeft de Koreaanse rechten gekregen om televisie-uitzendingen te wijden aan de games van Blizzard Entertainment. Dit heeft Blizzard middels een open brief aan de fans bekendgemaakt. Bestaande contracten met andere zenders lopen eind augustus af, schrijft de weblog Gamepolitics.

GomTV krijgt de exclusieve rechten om toernooien op te zetten en uit te zenden voor alle games van Blizzard Entertainment in Zuid-Korea. Bestaande competities van OnGameNet, MBCGames en KeSPA moeten in augustus afgerond worden.

Mike Morhaime, voorzitter van Blizzard Entertainment, laat in zijn open brief aan de Starcraft-fans weten dat hij in GomTV een eervolle zakenpartner ziet. Volgens hem is het kanaal in staat om het professionele gamen in Korea en de rest van de wereld naar een hoger niveau te tillen.

Op 27 juli verschijnt Blizzards nieuwe strategiegame Starcraft II: Wings of Liberty, waarmee vele nieuwe mogelijkheden voor competitief gamen worden geïntroduceerd.

Blizzard sluit deal met Koreaanse televisie
Blizzard sluit deal met Koreaanse televisie (Foto: Novum)

Tbs'er niet teruggekeerd van verlof

De Groep Opsporing Onttrekkingen (GOO) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) speurt sinds vrijdagmiddag naar een 30-jarige tbs'er uit de Pompekliniek in Nijmegen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag.

De man ging vrijdagmorgen met onbegeleid verlof om naar zijn werk te gaan. 's Middags keerde hij niet terug, aldus het OM.

De tbs'er is nog niet opgespoord. Hij is veroordeeld voor een geweldsdelict.

Pokťmon-games in lente 2011

Nintendo heeft maandag onthuld dat Pokémon White en Pokémon Black in de lente van 2011 uitkomen. De spellen zijn aangekondigd voor alle Nintendo DS-spelcomputers. Het is niet duidelijk of daar de nog te onthullen 3D-spelcomputer, de Nintendo 3DS, ook bij hoort.

In april werd al bekendgemaakt dat Pokémon White en Pokémon Black het begin betekenen van een nieuwe generatie Pokémon-games. Dit betekent dat er grote vernieuwingen worden doorgevoerd in de manier waarop het spel gespeeld dient te worden. De twee titels vormen dan ook het begin van de vijfde generatie Pokémon-games.

In Pokémon White en Pokémon Black ontdekken spelers een nieuw gebied binnen het Pokémon-universum. Twee geheel nieuwe legendarische Pokémon zijn voor het eerst te vinden. Het gaat hier om Zekrom en Reshiram. Zo hanteren de twee nog te verschijnen games hetzelfde recept als Pokémon Soulsilver en Pokémon Heartgold. Van deze twee recent uitgebrachte Pokémon-games zijn inmiddels wereldwijd 8,4 miljoen exemplaren verkocht.

Pokémon-games in lente 2011
Pokémon-games in lente 2011 (Foto: Novum)

Nieuwe Call of Duty wordt een hit

Het in november te verschijnen Call of Duty: Black Ops zou een grote hit kunnen worden, suggereert Doug Creutz, marktanalist van Cowan & Company volgens de website Gamesindustry. De verwachting is dat het actiespektakel 10,7 miljoen exemplaren verkoopt in het eerste jaar in de Verenigde Staten alleen al.

De vorige delen uit de Call of Duty-serie waren ook grote hits. Call of Duty: Modern Warfare (2007) ging zeker 15 miljoen keer over de toonbank, terwijl Call of Duty: World at War (2008) ruim 13 miljoen keer verkocht werd. Het vorig jaar gelanceerde Call of Duty: Modern Warfare 2 overtrof de stoutste verwachtingen door op de eerste dag van de verkoop 550 miljoen dollar in de kas van Activision te brengen. In totaal zijn er zeker 15 miljoen exemplaren van de game verkocht.

De Call of Duty-serie is in de afgelopen maanden flink door het slijk gehaald door een zakelijke vete tussen uitgever Activision Blizzard en gamestudio Infinity Ward, de makers van de game. Veel medewerkers die werkten aan Call of Duty: Modern Warfare 2 hebben de studio verlaten. Volgens Doug Creutz heeft dit negatieve nieuws geen invloed gehad op het werk dat Treyarch verricht aan Call of Duty: Black Ops, en op de mening van de consument ten opzichte van de game-reeks.

Call of Duty: Black Ops plaatst de speler in de schoenen van de beste groep soldaten op de wereld. In de game dienen geheime missies uitgevoerd te worden tijdens de Koude Oorlog, en mocht de speler opgepakt worden dan ontkent de overheid zijn bestaan. In de Verenigde Staten is Call of Duty: Black Ops nu al één van de meest bestelde games in winkels als Amazon en Gamestop.

Nieuwe 'Call of Duty' wordt een hit
Nieuwe Call of Duty wordt een hit (Foto: Novum)

Van Bijsterveldt wil nauwere band ouders en school

Ouders zouden met de school van hun kinderen een contract moeten sluiten over wat van elkaar wordt verwacht. Dat vergroot de wederzijdse betrokkenheid en komt de opvoeding van het kind ten goede. Daarvoor pleitte demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag.

Volgens de bewindsvrouw bemoeien vooral in de steden ouders zich weinig met de school van zoon- of dochterlief, vaak omdat ze het te druk hebben. Een zogeheten schoolcontract zorgt voor meer betrokkenheid, denkt zij.

Hoewel ze het sluiten van de contracten -en daarmee de inhoud- aan de scholen wil overlaten, denkt de bewindsvrouw aan afspraken over de inzet van ouders voor de school, bijvoorbeeld tijdens sportdagen. Ook kan worden afgesproken dat ouders thuis altijd Nederlands spreken en dat zij kinderen aanspreken op hun spijbelgedrag.

Ouders op hun beurt mogen van de school verwachten dat die de ouders direct informeert wanneer kinderen spijbelen en dat zij transparant zijn over de kwaliteit van het geboden onderwijs.

Wii krijgt voor het eerst een originele Pokťmon game

Nintendo heeft de eerste Pokémon-game aangekondigd voor de Nintendo Wii. Met Pikachu gaat de speler op avontuur op een nieuwe locatie: het Poképark. Poképark Wii: Pikachu's Adventure wordt op 9 juli gelanceerd.

De Pokémon-games verschijnen sinds het begin van de serie vooral op draagbare spelcomputers. Het begon op de Nintendo Gameboy en nog altijd is de serie enorm populair op de Nintendo DS. In al die jaren zijn er slechts een paar games op een grote spelcomputer verschenen, en Poképark Wii: Pikachu's Adventure hoort in dat illustere rijtje.

Tot voor kort werd het Poképark beschermd door een mysterieus voorwerp dat Sky Prism wordt genoemd. Maar nu is het Sky Prism versplinterd en liggen de delen ervan verspreid over het Poképark. Om deze magische plaats te redden, moet de speler als Pikachu het Poképark verkennen en alle delen van het Sky Prism verzamelen. In het park sluit je vriendschappen met belangrijke Pokémon en kun je je vaardigheden testen in de vele uitdagende attracties die het PokéPark rijk is. De speler zal veelvuldig moeten schudden en zwiepen met de Wii-afstandsbediening om een hoge score neer te zetten, en zo het park te redden.

Eerste Pokémon-game voor Wii
Eerste Pokémon-game voor Wii (Foto: Novum)

Counter-Strike-speler steekt tegenstander neer

Een Franse Counter-Strike-speler heeft geprobeerd een tegenstander uit de game te vermoorden. De 20-jarige Julien Barreaux wilde wraak nemen omdat hij in de first-person-shooter was 'vernederd'. Het slachtoffer heeft de aanslag overleefd.

Barreaux werd eind vorig jaar keer op keer door ene Mikhael in de multiplayer-modus van Counter-Strike virtueel neergestoken. Vervolgens heeft hij zes maanden gespendeerd aan het achterhalen van de adresgegevens van deze speler. Hij zocht hem op en stak hem met een keukenmes in zijn borstkas.

Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd, en heeft het incident overleefd. Volgens de politie werd het hart van het slachtoffer op een paar centimeter na gemist.

Barreaux is tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Barreaux gaf aan zijn rivaal in het echt te willen doden omdat hij in de game vernederd was.

Counter-Strike-speler steekt tegenstander neer
Counter-Strike-speler steekt tegenstander neer (Foto: Novum)

Seks in de auto populairder dan gamen

Mensen verkiezen seks boven het spelen van games tijdens een ritje in de auto. Dit blijkt uit een onderzoek van de handsfree telefoonfabrikant Jabra.

Meer dan driehonderd bestuurders uit zes verschillende landen werd gevraagd welke activiteiten ze zoal tijdens een autoritje ondernamen. Hieruit bleek dat 72 procent van de ondervraagden wel eens voedsel achter het stuur verorberde, 28 procent gaf toe stiekem een sms-je te versturen, terwijl 12 procent e-mails leest en beantwoordt.

Onder alle mogelijke activiteiten scoort het spelen van games erg laag. Een kleine 5 procent van alle ondervraagden zegt regelmatig een spelletje op een draagbare spelcomputer te spelen, terwijl maar liefst 15 procent toegeeft soms seks achter het stuur te hebben.

Jabra voerde het onderzoek uit om bestuurders meer bewust te maken van gevaarlijke afleidingen in de auto.

Seks in de auto populairder dan gamen
Seks in de auto populairder dan gamen (Foto: Novum)

Duitse president KŲhler treedt af

De Duitse president Horst Köhler heeft zijn ontslag ingediend. Hij treedt per direct terug als president van de Bondsrepubliek. Dat heeft hij maandag gezegd in Berlijn.

Köhler werd vanwege uitlatingen over de inzet van het Duitse leger in Afghanistan scherp bekritiseerd. Na een bezoek aan de troepen zei Köhler in een radio-interview dat in een noodgeval 'militaire inzet noodzakelijk kan zijn om onze belangen te behouden, bijvoorbeeld vrij verkeer van handel'.

LŲw roept geen vervangers op

Ondanks de golf van blessures die het Duitse nationale elftal de afgelopen weken heeft getroffen, roept de Duitse bondscoach Joachim Löw geen nieuwe spelers op voor het komende wereldkampioenschap. Dit liet de teamleiding vandaag weten.

Löw heeft na het wegvallen van keeper Rene Adler, verdediger Heiko Westermann en de middenvelders Simon Rolfes, Michael Ballack en Christian Träsch nog 24 spelers tot zijn beschikking. Voor 1 juni moet er nog één speler afvallen. Duitsland komt in de groepswedstrijden in Zuid-Afrika in actie tegen Servië, Australië en Ghana in groep D.

VVD: daders moeten strafproces betalen

Justitie moet direct na de arrestatie van bijvoorbeeld straatrovers beslag kunnen leggen op het geld in hun portemonnee of de auto waarin ze rijden. Na hun onherroepelijke veroordeling kunnen slachtoffers die schade hebben geleden, sneller worden gecompenseerd, vindt de VVD.

Tweede Kamerlid Fred Teeven deed zijn voorstel maandag tijdens een campagnebijeenkomst. Zijn voorstel zorgt ervoor dat slachtoffers niet 'eindeloos' hoeven te wachten tot de schade wordt vergoed, als dat überhaupt gebeurt. Nu laten daders vaak snel hun auto, boot of caravan op een andere naam zetten, zodat er voor justitie weinig valt te halen.

De VVD'er wil verder dat daders meebetalen aan de kosten van hun strafproces. "Bij verkeersboetes worden, irritant genoeg, de kosten van de inning van bijvoorbeeld de snelheidsovertreding wel aan de goedwillende burger doorberekend", zei Teeven. Het is niet meer dan terecht dat criminelen zelf opdraaien voor de kosten van het proces. "De vervuiler betaalt."

Van den Brom nieuwe trainer ADO Den Haag

John van den Brom wordt voor twee seizoenen de nieuwe trainer van ADO Den Haag. In de hofstad wordt de oefenmeester de opvolger van Raymond Atteveld die vorig seizoen zijn spullen kon pakken wegens interne conflicten. Maurice Steijn wist de ploeg uiteindelijk in de Eredivisie te houden.

Van den Brom komt over van AGOVV waar hij sinds 2007 aan het roer stond. Afgelopen seizoen werd hij in de Jupiler League zesde met de ploeg uit Apeldoorn en behaalde hij de play-offs. Als voetballer speelde de oud-middenvelder in het verleden voor Vitesse, Ajax, Istanbulspor en De Graafschap. Daarna is hij zich gaan richten op een loopbaan als trainer.

Ambtenaren RoemeniŽ staken

Tienduizenden Roemeense ambtenaren zijn maandag in staking gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen op hun salarissen met 25 procent. Volgens vakbondsleiders zijn onder andere medewerkers binnen het onderwijs, de zorg en de douane maandag thuis gebleven. Toch lijken er minder medewerkers te staken, dan de zevenhonderdduizend die de vakbonden eerder voorspelden.

De regering probeert met de bezuinigingen het begrotingstekort te verminderen. De Roemeense minister van arbeid, Mihai Seitan, noemde de maatregelen noodzakelijk.

In 2009 kromp de economie in Roemenië met 7,1 procent als gevolg van de wereldwijde economische crisis. Het land werd gedwongen twintig miljard euro te lenen bij het Internationaal Monetair Fonds.

[NASCAR] Uitslag Coca Cola 600

Kurt Busch heeft in de NASCAR Sprint Cup Series de Coca-Cola 600 op zijn naam geschreven. Op de Charlotte Motor Speedway bleef hij Jamie McMurray en Kyle Busch voor. Kevin Harvick blijft aan de leiding in het klassement.

Ryan Newman had de snelste tijd in de trainingen gereden, maar er van profiteren kon hij niet, omdat Kurt Busch hem al na zes ronden passeerde. Laatstgenoemde sloeg meteen een groot gat, terwijl Newman uiteindelijk zijn tweede plaats in moest leveren aan David Reutimann. De coureur die in de beginfase de meeste plaatsen pakte was McMurray die na achttien ronden al dertien plaatsen goed had gemaakt.

Net nadat na 50 ronden de eerste pitstops waren geweest kwam de eerste gele vlag van de dag. Juan Montoya verloor de controle over zijn bolide, maar raakte niets. Omdat Denny Hamlin niet besloot te pitten kon hij het veld in ronde 64 als nieuwe leider op gang brengen. Lang duurde dit niet, want Kurt Busch pakte drie ronden later de eerste stek weer over.

Na 91 van de 400 ronden was de tweede vlag nadat Marcos Ambrose de controle over zijn auto verloor en de muur raakte. Hierbij liep de bolide schade aan de rechter achterzijde op. Na de pitstops die volgden was Jimmie Johnson de nieuwe leider. Hij vocht na de herstart een strijd uit met Kurt Busch die de viervoudig kampioen uiteindelijk won. Busch moest genoegen nemen met plek twee, maar werd niet veel later aangevallen door zijn jongere broer Kyle, die na 110 ronden plek twee overnam.

Twintig ronden later had Johnson problemen met zijn auto, waarna de gebroeders Busch de eerste twee plaatsen in handen kregen. Dit veranderde niet na de stops na 150 ronden, want Kyle behield de eerste plaats voor Kurt. Ondertussen was Greg Biffle de top tien binnengeslopen na als 40e te zijn gestart.

Een aanrijding tussen Hamlin en Johnson zorgde er na 166 ronden voor dat beiden met schade de pits op moesten zoeken. Voor Kyle Busch waren de druiven zuur, want bij zijn stop reed hij niet alleen tegen Brad Keselowski aan, maar ook zijn stuurwiel leek verbogen te zijn en als veroorzaker van de crash zou hij ook een drive-through krijgen. Dit gaf de leiding terug aan Kurt Busch, voor Clint Bowyer en Biffle.

Door rommel op de baan slaagde Bowyer er in ronde 215 voor om de leiding te pakken. Lang duurde dit niet, want Busch nam enkele ronden later het heft weer in handen. Hij sloeg een groot gat naar Reutimann die plaats twee ondertussen overgenomen had. McMurray was opgeklommen naar plaats vier en feliciteerde tijdens de race zijn teambaas Chip Ganassi nog met de overwinning van Dario Franchitti in de Indy 500.

Na 267 van de 400 ronden kwam het veld opnieuw binnen voor banden en brandstof. Matt Kenseth was een van de eerste stoppers en wist zo de leiding over de pakken. Lang kon hij er niet van genieten, want vijf ronden later crashte Johnson in de muur, waarbij hij zowel de muur aan de buitenzijde als die aan de binnenzijde van de baan raakte. Zijn bolide werd met zware schade naar de pits afgevoerd.

De herstart werd een prooi voor Kurt Busch die wederom de leiding overnam. Hoewel Kenseth een goede auto had moest hij na 285 ronden toch McMurray voor laten gaan. Na 299 ronden haalde McMurray ook Busch in, maar beiden konden meteen daarna in de remmen, omdat Robby Gordon met een lekke band de muur raakte. Kurt Busch kon de leiding bij de herstart weer overnemen, maar hij moest vrijwel direct er na weer inhouden, omdat de volgende gele vlag werd veroorzaakt door Biffle die de muur raakte.

Busch bleef de leiding houden, voor McMurray en Reutimann. Na 339 ronden pakte McMurray de eerste plaats weer over, maar ruim tien ronden later moest hij alsnog binnen voor banden en brandstof. Earnhardt jr. deed dit als enige niet en ging hierdoor aan de leiding. Na 365 ronden moest hij alsnog, wat de leiding weer gaf aan McMurray. Met nog 24 ronden te gaan kreeg Ambrose problemen met zijn bolide waarna hij met alle vier wielen los van de grond door de lucht vloog.

Terwijl alle leiders binnenkwamen, waren het Jeff Gordon en Mark Martin die dit niet deden. De herstart werd echter een prooi voor Kurt Busch, voor McMurray en Kyle Busch. In deze stand zou ondanks pogingen van McMurray geen verandering meer komen.

In het klassement gaat Kevin Harvick met 1.898 punten nog altijd aan de leiding. Hij heeft een voorsprong van 29 punten op Kyle Busch en 117 op Matt Kenseth. Jeff Gordon wist twee plaatsen te klimmen, terwijl Kurt Busch er dankzij zijn winst drie klom. Jimmie Johnson verloor door zijn crash drie plekken, terwijl Greg Biffle er twee inleverde.

Uitslag Coca Cola 600

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 2 Kurt Busch Dodge 195/10 400  
2 27 Jamie McMurray Chevrolet 175/5 400  
3 9 Kyle Busch Toyota 170/5 400  
4 11 Mark Martin Chevrolet 160/0 400  
5 6 David Reutimann Toyota 160/5 400  
6 15 Jeff Gordon Chevrolet 155/5 400  
7 10 Clint Bowyer Chevrolet 151/5 400  
8 33 Paul Menard Ford 142/0 400  
9 1 Ryan Newman Chevrolet 143/5 400  
10 16 Matt Kenseth Ford 139/5 400  
11 23 Kevin Harvick Chevrolet 130/0 400  
12 4 Kasey Kahne Ford 127/0 400  
13 8 Joey Logano Toyota 129/5 400  
14 18 A.J. Allmendinger Ford 121/0 400  
15 26 Tony Stewart Chevrolet 123/5 400  
16 31 Carl Edwards Ford 115/0 400  
17 14 Sam Hornish Jr. Dodge 112/0 400  
18 7 Denny Hamlin Toyota 114/5 400  
19 32 Regan Smith Chevrolet 106/0 400  
20 37 Brad Keselowski Dodge 108/5 400  
21 39 Elliott Sadler Ford 100/0 400  
22 24 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 102/5 400  
23 3 Martin Truex Jr. Toyota 99/5 400  
24 35 David Ragan Ford 96/5 400  
25 12 Jeff Burton Chevrolet 88/0 400  
26 28 David Gilliland Ford 90/5 398  
27 25 Bill Elliott Ford 82/0 397  
28 41 Travis Kvapil Ford 79/0 397  
29 13 Casey Mears Toyota 76/0 396  
30 21 Scott Speed Toyota 73/0 395  
31 38 Bobby Labonte Chevrolet 70/0 395  
32 40 Greg Biffle Ford 67/0 394  
33 36 Robby Gordon Toyota 64/0 394  
34 43 J.J. Yeley Dodge 61/0 393  
35 42 Kevin Conway * Ford 58/0 393  
36 34 Marcos Ambrose Toyota 55/0 375  
37 5 Jimmie Johnson Chevrolet 57/5 364  
38 20 Juan Montoya Chevrolet 49/0 306 In Pit
39 19 Joe Nemechek Toyota 46/0 46 In Pit
40 29 Todd Bodine Toyota 43/0 41 In Pit
41 22 Johnny Sauter Chevrolet 40/0 37 In Pit
42 30 Michael McDowell Toyota 37/0 34 In Pit
43 17 Dave Blaney Toyota 34/0 25 In Pit
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 13 van de 36 races (top 12)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 1898 Leader 13 0 1 4
2 Kyle Busch 1869 -29 13 1 2 4
3 Matt Kenseth 1781 -117 13 0 0 4
4 Jeff Gordon 1760 -138 13 0 0 5
5 Denny Hamlin 1732 -166 13 0 3 5
6 Kurt Busch 1726 -172 13 1 2 5
7 Jimmie Johnson 1694 -204 13 0 3 5
8 Jeff Burton 1657 -241 13 0 0 3
9 Greg Biffle 1648 -250 13 0 0 2
10 Mark Martin 1635 -263 13 1 0 5
11 Carl Edwards 1602 -296 13 0 0 1
12 Ryan Newman 1547 -351 13 1 1 2

Lady Gaga geeft extra concert in Rotterdam

Lady Gaga geeft op 30 november een extra concert in Ahoy in Rotterdam. Het eerste concert van de zangeres stond 29 november al op de agenda, maar Gaga blijft nog een dagje. Dat laat concertorganisator Mojo weten.

Twee weken geleden gaf de zangeres nog een concert in het Gelredome in Arnhem. De show, een onderdeel van Gaga's 'Monster Ball'-tour, werd zeer enthousiast ontvangen door fans en de pers. Lady Gaga verraste haar publiek met indrukwekkende outfits en loepzuivere zang.

Vanwege de grote belangstelling voor het concert op 29 november besloot Mojo nog een show in te plannen. De kaartverkoop voor het concert start op 5 juni.

Lady Gaga geeft extra concert in Rotterdam
Lady Gaga geeft extra concert in Rotterdam (Foto: Novum)

Slachtoffer brand ziekenhuis overleden

De vrouw die zondag bij een brand in een ziekenhuis zwaargewond raakte, is overleden. Dat zegt een woordvoerder van het Sint Jans Gasthuis in Weert maandag. Het 69-jarige slachtoffer overleed in de nacht van zondag op maandag op de intensive care van het ziekenhuis aan de gevolgen van het incident.

De vrouw lag alleen op een kamer op de derde verdieping op de afdeling voor mensen met hart- en longaandoeningen toen de brand rond 21.15 uur ontstond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie is nog bezig met een onderzoek. Het ziekenhuis verwacht binnen enkele dagen meer duidelijkheid.

Het ziekenhuis heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de vrouw. De opnamestop die sinds de brand in het ziekenhuis gold, is maandagochtend deels opgeheven.

Vijf patiënten uit omliggende kamers zijn wegens de brand geëvacueerd. Zij zijn ongedeerd, maar volgens het ziekenhuis wel erg geschrokken.

Robben rekent af met heupklachten

Arjen Robben kan dinsdagavond met het Nederlands elftal tegen Ghana oefenen. De buitenspeler sloot vandaag aan bij de laatste groepstraining van Oranje in Oostenrijk. Hij werkte de afgelopen dagen wegens lichte heupklachten een individueel programma af.

Robben sprak na de oefensessie tussen de besneeuwde bergtoppen in het koude Seefeld langdurig met bondscoach Bert van Marwijk en leden van de medische staf van Oranje. Het lijkt er op dat de trainer van het Nederlands elftal tijdens de ontmoeting met de fysiek sterke Ghanezen nog geen risico met de buitenspeler wil nemen.

Akkoord cao provincie-ambtenaren

Vakbonden en provincies hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor provincieambtenaren. In twee jaar tijd krijgen de ambtenaren er bijna 2 procent loon bij. Bovendien krijgen zij in juni nog een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Dat heeft Abvakabo FNV maandag bekendgemaakt.

De provincieambtenaren voerden sinds begin februari actie voor een betere cao. De provincies hielden tot nu toe vast aan de nullijn; de vakbonden pleitten voor behoud van koopkracht, wat neerkomt op 1,5 procent loonsverhoging in een jaar tijd. Daarnaast krijgen de ambtenaren voor een periode van drie jaar een opleidingsbudget van 1500 euro en komen er bij de provincies tweehonderd werkervaringsplekken voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn er afspraken gemaakt over mogelijke reorganisaties, om gedwongen ontslagen te voorkomen.

De medewerkers van de provincie trokken bij hun acties gezamenlijk op met hun collega's bij de gemeenten, die half mei tot een cao-akkoord kwamen. Gemeenteambtenaren gaan er de komende twee jaar ongeveer evenveel op vooruit als de ambtenaren bij de provincie. De cao is nog niet definitief. Eerst moeten de vakbonden de afspraken voorleggen aan hun achterban.

Twee Nederlanders aan boord schepen Gaza

Aan boord van het hulpkonvooi voor Gaza, dat door het Israëlische leger is aangevallen, zijn twee Nederlanders. Het gaat om een man en een vrouw. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag bevestigd.

Het departement probeert contact met hen te krijgen maar dat is nog niet gelukt, aldus een woordvoerder. Het is niet bekend of zij ongedeerd zijn. De twee zaten ieder op een ander schip.

Het konvooi telde zes schepen. Naar verluidt zaten de twee niet op het schip waar het meeste geweld zou hebben plaatsgehad.

Burgemeester Hoogeveen Helmer Koetje overleden

Burgemeester van Hoogeveen Helmer Koetje is overleden. Dit meldt de gemeente Hoogeveen. De CDA'er, die van 1986 tot 1994 in de Tweede Kamer zat, leed aan longkanker. Koetje is 57 jaar oud geworden.

Kort na zijn aantreden als burgemeester van de Drentse gemeente werd kanker geconstateerd bij Koetje. Hij koos ervoor om zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Tot anderhalve week geleden was hij volop aan het werk.

Het is nog niet bekend waar en wanneer de uitvaart zal zijn. In het raadhuis van Hoogeveen en in de dorpen worden dinsdag condoleanceregisters geopend. Op de site van de gemeente is ook een condoleanceregister beschikbaar.

Tilburg redt Willem II

De gemeenteraad van Tilburg heeft het voorstel van het college om voetbalclub Willem II financieel tegemoet te komen aanvaard. Dit is zojuist bekendgemaakt.

De gemeente zal 600.000 euro per direct beschikbaar stellen om de acute financiële problemen op te lossen. Daarnaast wordt de huur van het stadion met terugwerkende kracht van 1,3 miljoen euro verlaagd naar 900.000 euro, Hierdoor komt er een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar.

Twee leden van het Stichtingsbestuur en acht leden van de Raad van Ambassadeurs treden per 1 juni terug. De eis van de gemeente was namelijk dat er nieuwe bestuurders moeten komen bij Willem II.

Benno L. koos zwakbegaafde meisjes bewust uit

De Bossche zwemleraar Benno L. die volgens justitie tientallen leerlingen heeft misbruikt, koos bewust de zwakbegaafde meisjes uit. "Zij hadden misschien minder snel iets door", vertelde hij maandagochtend op vragen van de rechtbank in Den Bosch aan het begin van zijn strafzaak.

De rechtbank behandelde maandagochtend als eerste de mogelijke poging tot verkrachting van een meisje met het syndroom van Down. De Bossche zwemleraar Benno L. ontkent met klem dat hij heeft geprobeerd meisjes te verkrachten. "Ik heb dat nooit geprobeerd. Ik wilde niet dat ze iets merkten. Ik zou dat nooit doen", vertelde de geëmotioneerde verdachte.

De 60-jarige zwemschoolhouder stelt dat hij stopte met ontuchtige handelingen als de kinderen weerstand boden of afwijzend reageerden. Hij herhaalde dat niet goed is te praten wat hij heeft gedaan. "Het had nooit mogen gebeuren en het spijt me dat ik het vertrouwen heb geschaad en ouders en kinderen pijn heb gedaan. Ik vergeef het mezelf nooit."

De verdachte legde uit dat hij nooit opgewonden raakte of gevoelens had als hij in het zwembad met de meisjes speelde. Het ging hem om de filmpjes die hij maakte en thuis voor zijn genot monteerde. Zijn opgebouwde verzameling beelden werd ontdekt toen hij vorig jaar zijn computer voor reparatie naar een monteur bracht.

Ratelband laat vliegtuigje tegen Ridderzaal vliegen

Emile Ratelband heeft maandagochtend een radiografisch bestuurbaar vliegtuigje laten crashen tegen één van de torentjes van de Ridderzaal op het Binnenhof. Resten van het vliegtuigje zitten nog vast in de toren. De politie heeft Ratelband, vooral bekend van zijn kreet ‘tsjakkaa!' inmiddels gearresteerd.

De crash was bedoeld als campagne voor het nieuwe boek van Ratelband: 'Nederland is in de war'. Het vliegtuigje trok een sleep mee met de titel van het boek. Hoewel het vliegtuigje maar een spanwijdte van 1,50 m. had, geldt ook voor vliegtuigjes van dat formaat een vliegverbod boven het parlementaire centrum. 

De positiviteitsgoeroe liet het vliegtuigje opstijgen van de bovenste verdieping van Novotel Den Haag, dat tegenover het Binnenhof ligt. Emile Ratelband heeft zich vanochtend zelf aangegeven bij de politie. Hij zei zelf dat de actie bedoeld is ‘om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden'.

Tsjakkaaa!

KNVB blaast fandag Oranje af

De fandag van het Nederlands elftal die voor aanstaande vrijdag stond gepland, gaat niet door. Wegens de geringe belangstelling heeft de KNVB het evenement, dat zou duren van 14.00 tot 19.30 uur, afgeblazen. Ter compensatie is de training van het Nederlands elftal vrijdag om 18.00 uur in de Amsterdam Arena voor iedereen toegankelijk.

De organisatie vermoedt dat het tijdstip debet is aan het feit dat er weinig kaartjes werden verkocht. "We hebben dit van tevoren meegenomen in de overwegingen, maar het kon niet anders in het schema ingepast worden. Volgende keer is het de bedoeling om deze dag in het weekeinde te organiseren."

Bij de fandag van Oranje zou het gehele Nederlands elftal acte de présence geven. Verder waren er artiesten geregeld en stond er een wedstrijd van oud-internationals op het programma.

Landis moet op zoek naar nieuwe ploeg

Floyd Landis vertrekt per direct bij het continentale team Bahati Foundation. Het contract van de 34-jarige Amerikaan, die vorige week voor veel opschudding zorgde door onder anderen Lance Armstrong te beschuldigen van dopinggebruik, is in onderling overleg ontbonden. Landis won in 2006 de Tour de France, maar moest zijn titel vanwege dopinggebruik weer inleveren.

De eigenaar van Bahati steunt Landis in zijn strijd tegen doping, maar keurt de manier waarop de renner heeft gehandeld af. Zo heeft de Amerikaan talloze e-mails gestuurd om anderen zwart te maken. Landis, die er een schorsing van twee jaar op heeft zitten, gaf vorige week ook toe zelf jarenlang doping te hebben gebruikt.

Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders

De producenten van 'The Hurt Locker' gaan de strijd aan met mensen die de Oscar-winnende film illegaal hebben gedownload van internet. Vijfduizend downloaders worden aangeklaagd voor schending van auteursrecht. Dat staat op de website van de Britse krant Daily Mail.

De producenten hebben onlangs een aanklacht ingediend bij een rechtbank in Washington. Zij eisen dat iedereen die de film thuis op zijn computer heeft gekeken vijftien honderd dollar schadevergoeding moet betalen. Dit bedrag kan oplopen tot honderdvijftig duizend dollar wanneer de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt. De verwachting is dat de lijst, bestaande uit de vijfduizend aan te klagen downloaders, nog zal groeien.

'The Hurt Locker' speelt zich af in het door oorlog getroffen Irak en draait om een team dat gespecialiseerd is in het opruimen van explosieven. Tijdens de Academy Award-ceremonie die eerder dit jaar plaatsvond won de film van Kathryn Bigelow zes Oscars. 'The Hurt Locker' werd onder meer uitgeroepen tot Beste Film, maar was geen kaskraker. De film verscheen maanden voor de officiële release op internet, waarvan deze ongeveer een miljoen keer zou zijn gedownload.

Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders
Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders (Foto: Novum)

Elektricien gewond bij ongeluk in Philips Stadion

Bij een ongeluk in het Philips Stadion in Eindhoven is een elektricien gewond geraakt. De man was bezig met werkzaamheden in een meterkast toen er een vonk ontstond die hem in zijn gezicht trof. De man uit Den Bosch is met eerste- en tweedegraads brandwonden naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde toen de man bezig was een voedingskabel aan te sluiten in het stadion van PSV. Wat er precies fout is gegaan en wat het ongeluk heeft veroorzaakt, is onduidelijk. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het ongeluk.

Fred Teeven 14.00 uur live op FOK!

FRED TEEVEN TE GAST OP FOK!

Donderdag 27 mei werd in De Balie het grote Download-debat gehouden. Fred Teeven (VVD) deed ook mee. Hetgeen hij daar zei, viel niet overal in goede aarde. Waarom niet? Werd hij verkeerd begrepen, verkeerd geciteerd, was hij niet duidelijk genoeg, of was zijn boodschap gewoon niet populair?

Vast staat in ieder geval dat hij nogal wat heeft losgemaakt met zijn woorden, zie ook de poll elders op de frontpage.

Zelf zegt hij dat hij nooit bedoeld heeft om heel internet aan banden te leggen. Wat hij dan wel bedoelde, komt hij online uitleggen op het FOK!forum, vandaag tussen 14:00 en 15:00 uur. 

Hier vind je meer informatie

Hier kan je je vragen alvast in kwijt

En hier gaat het interview plaats vinden

Er leven onder internetgebruikers veel vragen over het lot van internet wanneer de VVD aan de macht zou komen en de ideeën van Fred Teeven in praktijk gebracht zouden worden. Dit is je kans om hier duidelijkheid over te krijgen!

Om deel te nemen aan de online discussie is een (gratis) registratie op FOK! verplicht. Voor slechts meelezen is geen registratie vereist.

Fred Teeven
Fred Teeven
Foto: RonaldV
 

Hockeybond mist deadline met nieuwe coach

De nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyers is voor het einde van deze week bekend. Dat liet bestuurslid tophockey Ties Kruize vandaag weten in een reactie op berichten in diverse media dat topkandidaat Marc Lammers was afgevallen als opvolger van de ontslagen Michel van den Heuvel. De 41-jarige Brabander was tussen 2000 en 2008 zeer succesvol met de Nederlandse vrouwenploeg.

"Marc heeft kennelijk hier en daar geroepen dat hij het niet wordt", gaf Kruize te kennen. "Dus kan ik nu wel zeggen dat we inderdaad niet voor hem hebben gekozen. Waarom niet? Daar ga ik nu niet op in. Misschien later deze week bij de presentatie van de nieuwe bondscoach, als er vragen over Lammers komen."

Kruize en technisch directeur Bert Bunnik hadden zichzelf tot 1 juni de tijd gegeven om een goede vervanger te vinden voor van Van den Heuvel, die na het wisselvallige WK in New Delhi (derde) begin april uit zijn functie werd gezet. "Nou ja, het wordt een paar dagen later met zijn presentatie. Maar ik vind dat we toch aan ons eigen tijdplan hebben voldaan. Of het een buitenlander is geworden? Ja, een Chinees. Zonder gekheid, ook daar kan ik nu nog niets over zeggen."

Sauber blij met puntenfinish

Sauber Motorsport scoorde in de Grand Prix van Turkije met Kamui Kobayashi het eerste punt van 2010. Ook kwamen beide bolides van het Zwitserse team voor het eerst beide over de finish na in het begin van het seizoen veel betrouwbaarheidsproblemen te hebben gekend.

"Ik ben erg blij dat we met beide auto's de race uitgereden hebben en het eerste punt hebben gepakt," jubelde Kobayashi na afloop van de race. "Ik had ondanks dat ik op het vuile gedeelte startte een goede start. en het tempo van de auto was in het begin goed. Onze strategie was niet makkelijk, omdat onze auto beter met de harde band was reden we een korte eerste stint. Ik kwam al na tien ronden binnen en reed de rest van de race met dezelfde banden. Ik zag aan het einde een versleten rechter voorband, waardoor ik rustig aan moest doen in bocht acht en hierdoor me niet meer ten opzichte van Adrian Sutil kon verdedigen."

Teamgenoot Pedro de la Rosa was in de slotfase van de race sneller dan de Japanner, maar besloot eieren voor zijn geld te kiezen en zijn teamgenoot niet meer aan te vallen. De Spanjaard vond het belangrijker om in de situatie waarin Sauber zich bevindt twee auto's over de streep te krijgen in plaats van beiden in de grindbak te laten eindigen en wederom een nulresultaat te scoren.

Schiedamse overleden na val van balkon

Een 46-jarige vrouw is zondagavond in Schiedam overleden na een val van een balkon. Ze viel rond 22.30 uur vanaf de vierde verdieping van een flatgebouw aan de Van Heuven Goedhartstraat, meldt de politie.

Het slachtoffer had de deur van haar woning dichtgedaan, terwijl haar sleutels nog binnen lagen. Vervolgens wilde ze via het balkon van de bovenbuurvrouw naar haar eigen balkon klimmen. Ze zou dat al eerder hebben gedaan. Door de regen was de reling echter glad, waardoor ze haar grip verloor. Ze viel en overleed ter plekke aan haar verwondingen.

IsraŽlische aanval internationaal veroordeeld

Zondagnacht heeft Israël een vloot met hulpgoederen bestemd voor de Palestijnen aangevallen. Tijdens deze aanval zijn er zeker tien doden en zestig gewonden gevallen.

De vloot was onderweg van Cyprus naar de kust van Gaza. Verschillende bronnen beweren dat de vloot in internationale wateren is aangevallen, terwijl andere bronnen dit tegenspreken.

Turkije
De Turkse minister van buitenlandse zaken heeft de aanval van Israël scherp veroordeeld. In een Engelstalige persverklaring spreekt hij van 'inhumane acties' en de Turkse regering eist volledige uitleg en opheldering.

Naast de veroordeling van deze actie, stelt de persverklaring dat "Israël wederom duidelijk laat zien dat ze geen waarde hecht aan mensenlevens en vreedzame initiatieven".

Internationale verontwaardiging
Naast de woedende reactie uit Turkije, hebben diverse Europese landen ook hun afkeuring uitgesproken over het enteren van de vloot. Zo hebben Griekenland, Spanje en Zweden de Israëlische ambassadeur ontboden.

Verhagen
Nederland heeft bij monde van Maxime Verhagen zich nog afwachtend opgesteld. Verhagen wil op Radio 1 niet meer kwijt dan dat hij bij Israël zal aandringen om een onderzoek naar de aanval.

Abbas
De Palestijnse president Abbas is uiteraard woedend over de aanval van Israël. Hij spreekt van een bloedbad en heeft VN-chef Ban Ki-Moon opgeroepen om er voor te zorgen dat de vloot alsnog veilig Gaza kan bereiken.

Protesten
Hamas heeft als reactie op het enteren van de vloot opgeroepen tot een wereldwijd protest bij alle Israëlische ambassades. In Turkije hebben, volgens berichten, duizenden mensen zich al verzameld bij het Israëlische consulaat. Deze wordt momenteel bewaakt door de Turkse politie.

Naar verwachting zal er ook in Nederland vanavond een protest plaatsvinden naar aanleiding van dit zoveelste incident.

Rust weergekeerd in Utrechtse wijk Ondiep

In de Utrechtse wijk Ondiep is de politie maandag gestopt met het handhaven van het groepsverbod dat was ingesteld op het Boerhaaveplein. Dat meldde de gemeente Utrecht maandag.

Na ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag besloot de gemeente vrijdag tot het instellen van een groepsverbod. De politie hield 21 mensen aan voor onder meer het stichten van brandjes en het gooien van spullen naar de politie. De onrust ontstond na een stille tocht voor twee Utrechters die om het leven zijn gekomen door een verkeersongeval.

Van Gaal krijgt volle laag van Giovanni

De Braziliaanse voetballer Giovanni zit meer dan tien jaar na zijn gedwongen vertrek bij FC Barcelona nog altijd vol rancune tegen zijn oude trainer Louis van Gaal. "Hij is een Hitler voor de Braziliaanse spelers", foetert de 38-jarige aanvaller, die inmiddels zijn dagen slijt bij het Braziliaanse Santos, in de krant Folha de Sao Paulo.

Giovanni was een basisspeler bij Barcelona toen Van Gaal in 1997 in Catalonië arriveerde, maar raakte onder de Nederlandse oefenmeester snel op een zijspoor. Twee jaar later werd de spits voor twaalf miljoen euro aan het Griekse Olympiakos Piraeus verkocht. "Hij wilde gewoon geen Braziliaanse spelers in zijn team", vermoedt Giovanni. "Ook met Rivaldo en Sonny Anderson had hij altijd ruzie."

De 2-0 nederlaag van Bayern München in de Champions League-finale tegen Inter deed Giovanni goed. "Maar ik had liever gezien dat het 15-0 was geworden, met vijf goals van mijn landgenoot Lucio." De indrukwekkende erelijst van Van Gaal zegt de twintigvoudig international niets. "Het is een ziekelijke gek zonder ook maar een greintje verstand van voetbal."

Inwoners Terneuzen ontvangen misleidende mail

Inwoners van Terneuzen hebben de afgelopen tijd e-mails ontvangen waarin hen een 'vergoedingsregeling' van zeshonderd euro wordt beloofd. De gemeente waarschuwt voor de vervalste berichten en heeft een klacht ingediend bij de Opta.

Bij de gemeente kwamen meerdere klachten binnen over de e-mail, afkomstig van 'J.J. Postman, inspecteur van de gemeente', waarin staat dat burgers zeshonderd euro terug kunnen krijgen als vergoeding voor 'gemeentelijke activiteiten'. Hiervoor moeten ze een sms sturen naar een specifiek nummer. De gemeente vermoedt dat ze voor deze sms moeten betalen.

Korpschef klaagt bij PVV over rol in filmpje

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft bij de PVV geklaagd over het gebruik van beelden van hem in een campagnespotje van de partij. Hij wil niet in verband worden gebracht met de boodschap van de PVV of andere partijen en heeft de partij van Geert Wilders verzocht het gebruik van zijn beelden te staken.

In het filmpje zijn de beelden, die zes seconden te zien zijn, voorzien van een voice-over door Wilders. In de tekst refereert Wilders aan kritiek van Welten op PvdA-leider Job Cohen. In een interview noemde hij Cohen een strandbal die meedrijft met elke golf.

Welten en het Amsterdamse korps willen verder niet op de kwestie reageren. Ze benadrukken dat ze buiten de verkiezingsstrijd willen blijven, maar er toch voor hebben gekozen te klagen over het filmpje dat op 10 mei werd uitgebracht, omdat zwijgen als instemmen kan worden gezien.

FNV: euro extra genoeg voor kinderopvang

Als werkgevers en werknemers ieder één euro per maand extra betalen, kunnen de plannen voor verbetering van de kinderopvang worden betaald. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal daar maandagavond voor pleiten in een debat, schrijft Trouw.

De Taskforce Kinderopvang en het CPB beamen in de krant dat de 170 miljoen die de extra euro zou opleveren genoeg is om de plannen van de taskforce uit te voeren. In maart pleitte de werkgroep onder meer voor instelling van kindcentra voor opvang, onderwijs, sport en cultuur als vervanging voor de huidige versnipperde voorzieningen.

Jongerius zegt in de krant dat ze verwacht dat werkgevers en werknemers de euro per maand extra over hebben voor de kinderopvang. Ze vreest dat het debat voor kinderopvang ondergesneeuwd raakt door het debat over de gevolgen van de crisis.

Het debat vindt maandagavond plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Ook voorzitter van de taskforce Ina Brouwer en econoom Sweder van Wijnbergen zijn daarbij aanwezig.

Engelse bond wil snel gesprek met Capello

De Engelse voetbalbond FA gaat morgen in gesprek met bondscoach Fabio Capello over zijn toekomst. De bond zou Capello er van willen overtuigen geen gebruik te maken van een clausule in zijn contract waarmee hij na het WK het Engelse voetbalteam kan verlaten. Dat meldden Engelse media vandaag.

De FA en Capello zeggen beiden duidelijkheid te willen hebben voordat de nationale ploeg woensdag naar Zuid-Afrika vertrekt, dit om onrust binnen het team te voorkomen. De trainer wordt genoemd als mogelijke nieuwe trainer van Internazionale, winnaar van de Champions League. Inter-voorzitter Massimo Moratti noemde de 63-jarige Italiaan de ideale opvolger voor de naar Real Madrid vertrokken José Mourinho.

Doden door aanslag op Turkse marinebasis

Zeker zes militairen zijn maandag omgekomen, toen een marinebasis in de Zuid-Turkse stad Iskenderun met raketten werd aangevallen. Dat heeft het persbureau Anatolia gemeld. Negen militairen zouden verwondingen hebben opgelopen.

Iskenderun is een havenstad aan de Middellandse Zee. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die strijdt voor een Koerdische staat, heeft de aanvallen op militairen in het zuidoosten van Turkije onlangs opgevoerd. Marinebases zijn echter zelden het doelwit van aanvallen van de beweging. Onduidelijk is vooralsnog wie er achter de aanslag van maandag zit.

Alonso: "Ferrari loopt te ver achter"

Ferrari stelde afgelopen weekend in haar 800e Formule 1-race in Turkije teleur. De scharlakenrode bolides kwamen er niet aan te pas en moesten op Istanbul Park uiteindelijk genoegen nemen met plaats zeven en acht. Conclusie van Fernando Alonso: "We lopen te ver achter."

Alonso was verbaasd dat de F10 niet mee kon komen met de andere teams. "Het ging niet zoals we verwacht hadden. Net als in Barcelona waren we hier niet competitief," zei de Spanjaard die zelf een groot deel van de race achter de Renault van Vitaly Petrov zat, terwijl teamgenoot Felipe Massa Robert Kubica niet kon passeren. "We bevinden ons blijkbaar op het niveau van Renault. Dat is duidelijk niet goed genoeg."

"Voor Canada hebben we enkele verbeteringen voorbereid, maar in Valencia komen we pas met een grote update. Of dat genoeg is, weten we nog niet. Het gat met Red Bull en McLaren is namelijk wel heel groot."

Toch wanhoopt Alonso niet, want in het kampioenschap blijft hij er goed voor staan. "We stonden derde en zijn nu teruggezakt naar plek vier. We hadden op meer gehoopt, maar staan nog wel gewoon in de buurt van de koplopers. Ondanks dat we niet de snelste auto hebben, doen we het dus niet slecht."

Rechtbank beveelt herstel toegang Facebook

Een rechtbank in de Pakistaanse stad Lahore heeft de autoriteiten maandag opdracht gegeven de blokkade van de netwerksite Facebook op te heffen. De Pakistaanse regeringsinstantie voor de telecommunicatie sloot Facebook, na Google de meeste bezochte website ter wereld, bijna twee weken geleden

"Herstel Facebook. Wij willen niet dat de toegang tot de informatie wordt geblokkeerd", oordeelde de rechtbank. Pakistan sloot Facebook, nadat een Amerikaanse cartooniste op de website ertoe had opgeroepen tekeningen van Mohammed te maken. Ze deed dat uit protest tegen een recente aflevering van South Park. Daarin zou de profeet Mohammed voorkomen. Na bedreigingen besloten de makers echter de animatieserie aan te passen. In de islam zijn afbeeldingen van Mohammed streng verboden.

Zondag besloot ook Bangladesh de netwerksite te blokkeren.

Opnieuw meer bijstandsuitkeringen

Het aantal mensen dat in de bijstand zit, is opnieuw gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 290.000 bijstandsuitkeringen verstrekt. Dat zijn er tienduizend meer dan een kwartaal eerder. Dat blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal bijstandsuitkeringen daalde van maart 2005 tot eind 2008, maar zit sindsdien in de lift. De totale stijging vanaf eind 2008 komt uit op 32.000 uitkeringen.

De grootste stijging doet zich voor bij mannen onder de 27 jaar. Onder hen nam het aantal bijstandsuitkeringen met vijftien procent toe. Zij worden volgens het CBS het eerst ontslagen bij economische tegenslagen. Bovendien hebben ze vaak nog weinig WW-rechten opgebouwd, waardoor ze sneller in de bijstand belanden.

Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films

Guillermo del Toro heeft de verfilming van 'The Hobbit' verlaten. De Mexicaanse regisseur zag vanwege de aanhoudende vertragingen in de productie geen heil meer in het project, zo zei hij maandag. Hij noemde het 'een van de moeilijkste beslissingen in zijn leven'.

Del Toro is vooral bekend van zijn films 'Pan's Labyrinth' en 'Hellboy 2: The Golden Army'. Hierin liet hij zien een zeer uitgesproken en unieke visuele stijl te hebben. Toen werd aangekondigd dat hij 'The Hobbit' zou verfilmen, werd hij meteen door de Tolkien-fans van bijvoorbeeld website The One Ring omarmd.

"Na twee jaar Midden Aarde te hebben geademd en geleefd, moet ik met grote spijt afscheid nemen van deze prachtige films", zegt Del Toro. Volgens hem heeft coproducent MGM ook nu nog niet het groene licht gegeven voor de opnames. Ook staat Peter Jackson, regisseur van de eerdere 'The Lord of the Rings'-trilogie en nu uitvoerend producent, geheel achter zijn beslissing, laat de 45-jarige regisseur weten.

Veel van de voorbereidingen voor de films zijn allang getroffen, vertelde Del Toro vorige week. Zo zijn alle wezens al ontworpen, is er al getest met animaties en gevechtsscènes, en zijn de kostuums al nagenoeg compleet. "We zijn helemaal klaar voor de eerste opnamedag, als we eindelijk van start kunnen gaan."

De belangrijkste reden voor de vertraging lijkt de aanhoudende financiële onzekerheid omtrent MGM, dat in 2009 faillissement aanvroeg. Om dezelfde reden werd ook de 23e Bondfilm voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De bedoeling is het boek 'The Hobbit' van J.R.R. Tolkien te verfilmen in twee delen. Eventuele releasedata zijn door het opstappen van Del Toro onzeker geworden.

Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films
Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films (Foto: Novum)

CBS: sterkste schouders dragen zwaarste lasten

De twintig procent hoogste inkomens betaalden in 2008 ruim de helft van het totale bedrag aan inkomstenbelasting, premies voor sociale verzekeringen en ziektekostenverzekeringen. Hun bruto inkomen bedroeg gemiddeld 126 duizend euro, 45 procent hiervan moest worden afgedragen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De lagere inkomens betalen veel minder belasting en premies. Dit hangt uiteraard voor een groot deel samen met de hoogte van het inkomen, maar ook leven veel van deze huishoudens van een uitkering of pensioen, waardoor ze minder belasting en premie betalen. Huishoudens met een kostwinner tussen de 45 en 54 jaar betaalden in 2008 het meest aan belastingen en premies, gemiddeld bijna 75 duizend euro.

De twintig procent hoogste inkomens bestaan voor veertig procent uit zogenoemde babyboomers. In totaal heeft slechts 27 procent van de Nederlandse huishoudens een kostwinner die tussen de 50 en 65 jaar oud is.

Deze groep is relatief welvarend: niet alleen hebben de babyboomers vaak een hoog inkomen, ook hun vermogen is vaak groot. Zij hebben een carrière die al opgebouwd is, de kinderen zijn veelal uit huis en de hypotheek op het eigen huis is vaak grotendeels afbetaald. Bovendien profiteerde deze generatie van de economische voorspoed in de jaren zestig en zeventig en van de gestegen huizenprijzen.

Lichamen gevonden in Mexicaanse zilvermijn

Tussen de twintig en 25 lichamen zijn zondag uit een verlaten zilvermijn in het zuiden van Mexico gehaald. Het gaat waarschijnlijk om slachtoffers van geweld door drugsbendes. Dat heeft de hoofdcommissaris van de federale politie, Facundo Rosas, zondag gezegd.

Volgens Rosas werden de autoriteiten zaterdag op de hoogte gesteld van de lichamen en werd direct begonnen met het bergen van de lichamen.

De Mexicaanse staat Guerrero, waar de mijn ligt, wordt geplaagd door geweld tussen drugsbendes. Bovendien worden politieagenten en militairen die een poging doen de drugssmokkel een halt toe te roepen aangevallen.

'GroenLinks, D66 en CDA best voor zorg'

De verkiezingsprogramma's van GroenLinks, D66 en CDA bevatten de beste plannen voor verplegers en verpleegkundigen. De drie partijen scoren een 7,5 als rapportcijfer in een vergelijking van branchevereniging V&VN. De Partij voor de Dieren krijgt met een 1,5 het laagste cijfer op de zogeheten Zorgmeetlat.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland keek onder meer naar de maatregelen voor preventie, de instroom van nieuwe verpleegkundigen behoud van werknemers voor de sector en kwaliteitsbevordering. Ook wordt gekeken naar de aanpak van de gevolgen van de vergrijzing en de groeiende vraag naar zorg.

Na de drie koplopers scoort de PvdA met een zeven het hoogst. De partij wordt gevolgd door de VVD (6,5), ChristenUnie (6), SGP en SP (beide 5,5), PVV (4,5) en TON (4).

De hoge posities van CDA, GroenLinks en D66 zijn vooral te danken aan de uitgebreide aandacht voor zorg in hun programma's. De SP, die volgens V&VN doorgaans opkomt voor zorg en werknemers in de zorg, scoort slecht omdat het programma 'heel kort en staccato' is.

Vaders terughoudend met flexibel werken

Veel vaders willen een betere combinatie van werk en gezin, maar ondernemen om allerlei redenen geen actie. Werkende vaders zijn vaak niet goed op de hoogte van de mogelijkheden hun werk en privéleven beter af te stemmen. Ze vrezen financiële consequenties en reputatieschade en zijn -vaak ten onrechte- huiverig om hun wensen bij hun werkgever aan te kaarten

Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maandag presenteert. Volgens Rouvoet lijkt het tij momenteel gunstig voor meer thuiswerken. Zo raken flexibele werktijden steeds meer in zwang.

De zorg voor kinderen is na de behoefte aan meer vrije tijd het belangrijkste motief voor vaders om minder te willen gaan werken, zo zou uit het onderzoek blijken. Drie op de vier vaders met jonge kinderen willen graag flexibele werktijden om meer tijd te hebben voor zorgtaken.

Veel vaders denken dat korter of flexibel werken in hun functie onmogelijk is, of dat hun baas er bezwaar tegen gaat maken. Wettelijke regelingen over verlofrechten en het recht op deeltijd hebben dus nog niet tot een cultuurdoorbraak geleid, is de conclusie. Werkgevers beoordelen verzoeken van vrouwen om deeltijd te werken nog altijd positiever dan die van mannen.

Wel is het zo dat mannen die minder willen werken en van baan veranderen, deze wens twee keer zo vaak realiseren als mannen die in dezelfde werkkring blijven. Mannen die bij dezelfde werkgever blijven, blijven voorzichtig. Na een ouderschapsverlof experimenteren ze soms met deeltijdwerk. Als dat goed uitpakt, worden vaak meer definitieve afspraken gemaakt.

Werkgevers staan volgens het onderzoek nog niet te springen om mannen in deeltijd te laten werken, maar zijn vaker positief tegenover flexibele werktijden en 'gecomprimeerde' werkweken.

'Rabobank hield informatie over Bouwfonds achter'

De Rabobank heeft belastende informatie achtergehouden over frauduleuze handelingen van oud-bestuurders en commissarissen van vastgoeddochter Bouwfonds. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van vertrouwelijke documenten en getuigenverklaringen.

PriceWaterhouseCoopers (PwC) deed begin 2008 intern onderzoek, maar mocht de informatie van klokkenluiders niet gebruiken van Rabo Vastgoed. Ook verklaringen van hoofdverdachte Jan van V. in een groot fraudeonderzoek werden onder de pet gehouden.

Oud vastgoeddirecteur Van V. schetste volgens de krant in drie gesprekken met PwC een beeld over de corrupte cultuur bij het bedrijf. Ook vertelde hij over de oplichting van de overheid bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro in 2000.

V.d. Vaart: "WK-bal maakt vreemde capriolen"

Rafael van der Vaart verwacht op het komende WK voetbal in Zuid-Afrika een regen van vreemde doelpunten. Volgens de Nederlandse international maakt de WK-bal Jabulani op hoogte de gekste capriolen.

"Niet normaal hoe die bal zwabbert. Daar kan je echt niet aan wennen. Het loont om vanaf vijftig meter hard op doel te schieten. De bal kan er dan zomaar invliegen," aldus Van der Vaart.

Volgens Van der Vaart is dit een ramp voor de keepers. "Ook spitsen kunnen bij voorzetten helemaal verrast worden. Ik weet nog niet hoe die bal reageert in wedstrijden die niet op hoogte worden gespeeld. Maar Johannesburg ligt, geloof ik, op 1.700 meter. Daar kunnen we echt lachen."

Kennismigrant positief over Nederland

Nederland is in trek bij kennismigranten. Uit een vergelijkend onderzoek tussen elf OESO-landen komt Nederland als derde uit de bus, achter de Verenigde Staten en Zwitserland. Kennismigranten kiezen voornamelijk voor Nederland vanwege de werkgelegenheid en carrièremogelijkheden, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

De hoogte van het loon, de reputatie van het hoger onderwijs en de kennisinfrastructuur zijn ook belangrijke aspecten om aantrekkelijk te zijn voor kennismigranten. Jaarlijks komen er 26 duizend hoogopgeleide werknemers, technici en ingenieurs en wetenschappers naar Nederland.

Bijna de helft van hen komt uit Azië, elf procent uit Noord-Amerika. Aziaten worden vaak door hun werkgever uitgezonden, al is hun keuze voor Nederland meestal wel vrijwillig. De kennismigranten zijn relatief jong: veertig procent is jonger dan 30 jaar. Driekwart van hen is man.

Minister van Economische Zaken Marie van der Hoeven (CDA) onderstreept in een brief aan de Tweede Kamer de urgentie om hoogopgeleide werknemers naar Nederland te halen. "Nederland doet het goed, maar we moeten ons vooral inzetten om aantrekkelijk te blijven en nog aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide kennismigranten. De kennisinfrastructuur is hierbij een belangrijke factor."

Motorcrosser Herlings stelt teleur in VS

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten slechte zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. De Nederlander van het Red Bull KTM Team kwam in de eerste manche niet verder dan de achtste plaats en moest in de tweede manche na een val de wedstrijd verlaten.

Herlings zakt door zijn tegenvallende prestatie in Glen Helen naar de vierde plaats, met een totaal van 197 punten. De Franse coureur Marvin Musquin gaat met 268 punten aan kop.

Zeventien doden door hevige regen in India

Bij een zware storm in het noorden van India zijn zondag zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Indiase politie maandag gezegd. De meeste doden vielen doordat daken van huizen instortten of doordat hun huizen werden geplet door ontwortelde bomen.

De windsnelheden liepen op tot negentig kilometer per uur en de zware regenval hield meer dan een uur aan.

Door de ontwortelde bomen en omgewaaide elektriciteitspalen kwam het trein- en wegverkeer verscheidene uren tot stilstand. Maandagmorgen kwam het verkeer weer op gang.

Honduras na 'shirtje ruilen' in problemen

Honduras is in de problemen gekomen door het traditionele 'shirtje ruilen'. De teammanager, Osman Madrid, heeft te weinig shirtjes meegenomen voor de oefenstage in Oostenrijk.

De internationals ruilden volop shirtjes na de interland tegen Wit-Rusland. Iets waar Madrid geen rekening mee had gehouden. Madrid had vooraf nog contact met een official van Wit-Rusland om vooral géén shirts te ruilen. De internationals waren hiervan blijkbaar niet op de hoogte.

Gevolg: Hondures zit met te weinig shirts voor de komende interland, aankomende woensdag tegen Azerbeidzjan. Madrid moet voldoende shirts op tijd zien over te vliegen.

Honduras is een verrassende naam op het WK. De Midden-Amerikanen spelen op het WK in de groepsfase tegen topfavoriet Spanje, Chili en Zwitserland.

[Video] [Indy 500] Organisatie past uitslag aan

De organisatie van de Indy 500 heeft de uitslag van de race aangepast. Aanleiding hiervoor is de grote crash die in de laatste ronde van de race plaatsvond. Achter Dario Franchitti en Dan Wheldon kwam Alex Lloyd als derde over de streep, maar hij moest deze plaats afstaan aan Marco Andretti.

Door de chaos in de crash tussen Mike Conway en Ryan Hunter-Reay kwam Andretti achter Lloyd, Scott Dixon en Danica Patrick als zesde over de meet. De Andretti Motorsport-coureur diende meteen een protest, welke twee uur na de race gehonoreerd werd. Hierdoor werd Andretti in de einduitslag als derde opgenomen, voor Lloyd, Dixon en Patrick.

Verder naar achteren vond nog een verschuiving in de uitslag plaats. Zo werden de plaatsen dertien en veertien van Simona de Silvestro en Mario Romancini omgewisseld, waardoor Romancini nu de beste rookie is geworden.

Tenslotte kwam er nieuws over de blessure die Mike Conway aan zijn enorme crash over heeft gehouden. De Dreyer & Reinbold-coureur werd na afloop van de race naar het ziekenhuis afgevoerd waar bleek dat hij een gebroken been had opgelopen.


De crash tussen Conway en Hunter-Reay

CDA-economen zijn tegen de HRA

Een drietal belangrijke CDA-economen heeft zich tegen de lijn van hun partij gekeerd op het vlak van de Hypotheekrenteaftrek (HRA). Demissionair premier Balkenende heeft hier onlangs een zogeheten 'breekpunt' van gemaakt. De Tilburse hoogleraren Lans Bovenberg, Sylvester Eijffinger en Harry Verbon hebben aangegeven dit onverstandig te vinden.

De CDA-ideoloog Bovenberg wil, in tegenstelling tot Balkenende, wel tornen aan het heilige huisje van de rechterflank van de politiek. "Ik heb liever dat het CDA een alternatieve visie op de woningmarkt ontwikkelt", aldus de econoom.

"Het moet niet gekker worden", aldus Verbon over het breekpunt. "Ik voel me steeds minder thuis bij deze partij en twijfel of ik wel CDA ga stemmen." Verbon heeft eerder de door het CDA geplande verhoging van de AOW leeftijd al 'onrechtvaardig' genoemd.

Box 3
In tegenstelling tot de huidige situatie, stelt Bovenberg voor om de hypotheek en de woningwaarde over te hevelen naar box 3 van de inkomstenbelastingen. Deze box betreft het vermogen. Zodoende zou de hypotheekrente niet meer maximaal voor 52 procent afgetrokken kunnen worden, maar dan 'slechts' voor 30 procent. Mensen die weinig tot geen pensioen hebben opgebouwd, zouden dan een vrijstelling moeten krijgen. "Mensen worden zo gestimuleerd om via hun eigen woning een appeltje voor de dorst te sparen voor hun pensioen. Dat vind ik meer passen bij het CDA", aldus Bovenberg.

Vlaktaks
Hoogleraar Sylvester Eijffinger doet ook een duit in het zakje. Hij is van mening dat het niet aanpakken van de HRA geen optie is. "Linksom of rechtsom moet de politiek er iets aan doen. De hypotheekrenteaftrek kost ons jaarlijks 11 miljard euro." Naast het aanpakken van de HRA, moet het eigenwoningforfait worden verhoogd volgens de professor. Tevens zouden de belastingen moeten worden verlaagd. "Je kunt beter de hypotheekrenteaftrek in 20 tot 30 jaar uitfaseren, in combinatie met een vlaktaks."

Wanneer er een vlaktaks ingevoerd wordt, is de kans groot dat huizenbezitters minder fiscaal voordeel hebben van hun schulden. "Een vlaktaks is beter dan de huidige belastingschijven, want daarmee nivelleren de linkse partijen de inkomens", aldus Eijffinger. Het CDA is tegen het invoeren van een vlaktaks.

Onzekerheid
Vele politiek leiders hebben geroepen dat het praten over de HRA slecht zou zijn voor de huizenmarkt. Dit aangezien er veel onzekerheid in de markt zou zijn. Eijffinger bestrijdt dit. "Die onzekerheid ís er al", stelt hij. "Zeg tegen mensen dat je de hypotheekrente geleidelijk aanpakt en tegelijkertijd de huurmarkt liberaliseert en de belastingdruk verlaagt".

Afellay beslist na WK over toekomst

Ibrahim Afellay beslist pas na het WK over zijn toekomst. De 24-jarige middenvelder heeft dat aan De Telegraaf laten weten.

De middenvelder van PSV wilt zich eerst richten op het WK. Afellay heeft zelf een voorkeur voor de Engelse of Spaanse competitie. Hiermee lijkt Hamburger SV een geringe kans te maken. Sevilla daarentegen lijkt goede papieren te hebben. Zij komen uit in de Spaanse competitie en speelt Europees voetbal.

Afgelopen woensdag speelde Afellay zijn twintigste interland voor Nederland. De middenvelder heeft bij PSV nog een contract tot medio 2011. Voor PSV speelde de clubaanvoerder inmiddels 140 competitiewedstrijden en wist daarin 29 keer te scoren.

[Upd] IsraŽl valt hulpvloot Gaza aan

Volgens de Israëlische televisie zijn bij de Israëlische bestorming van een internationaal konvooi schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook zeker tien personen om het leven gekomen.

De Israëlische strijdkrachten noemden de actie van pro-Palestijnse activisten een provocatie. Commando's van de Israëlische strijdkrachten zouden zeker een schip hebben bestormd. Ze lieten zich vanuit helikopters op het dek zakken. Bij de actie is geschoten, citeerde de Israëlische radio een Arabische journalist aan boord. Eerder meldde de Arabische zender al-Jazeera nog dat het konvooi met hulpgoederen voor de door Israël en Egypte afgesloten Gazastrook, zijn koers had verlegd om een confrontatie met de Israëlische marine te voorkomen.

De zes schepen van de internationale mensenrechtenorganisatie Beweging Vrij Gaza (FGM) en een Turkse organisatie vertrokken zondagmiddag uit Cyprus. De ruim zevenhonderd pro-Palestijnse activisten aan boord willen in de Gazastrook 10.000 ton hulpgoederen afleveren en zo de blokkade doorbreken.

 

Update 08:00 uur: Censuur verbiedt berichtgeving over doden

De militaire censuur in Israël heeft de berichtgeving over doden en gewonden door de bestorming van een konvooi schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook verboden. De commerciële Israëlische televisiezender Channel 10 meldde dat het aantal doden inmiddels tot zeker veertien is opgelopen. Een Israëlische minister heeft bevestigd dat er doden en gewonden zijn gevallen. Bij het Israëlische consulaat in de Turkse stad Istanbul hebben zich maandagochtend woedende demonstranten verzameld. Zij betoogden tegen de aanval op het schip met hulpgoederen, dat uit Turkije afkomstig was. De regering in Ankara heeft de Israëlische ambassadeur in Turkije inmiddels op het matje geroepen.

Update 9:10 uur
De berichtgeving rondom het incident wordt steeds onduidelijker. Zo is er een uitzending van een reporter van Al-Jazeera opgedoken die tijdens de aanval aanwezig was op het schip. De reporter meldt dat de bemanning de witte vlag (internationaal symbool van overgave) had gehesen en de passagiers had verzocht naar de kajuiten te gaan. De Israëlische soldaten bleven volgens de reporter ondanks dit feit toch doorschieten.

Ook zijn er berichten dat het Israëlische consulaat in Turkije momenteel wordt belaagd door duizenden protesteerders. Het consulaat wordt momenteel beschermd door Turkse ordehandhavers.

Het bericht op BNR Nieuwsradio is hier terug te luisteren

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ons verlopen paspoort.

De Tweede Kamer heeft besloten, dat mensen ook een paspoort of rijbewijs dat maximaal vijf jaar verlopen is, mogen gebruiken als legitimatie wanneer ze gaan stemmen. Op de oproepingskaarten staat dat niet vermeld. Daar staat gewoon dat men een legitimatie mee moet brengen. Dat is erg slordig, en kan ertoe leiden dat sommige mensen niet gaan stemmen.

De SP roept nu op tot een grootschalige campagne om de kiezers op de hoogte te brengen van dit feit. En terecht, want het weglaten van zulke belangrijke informatie op de oproepingskaarten is een schande. Maar:

Modric zes jaar langer bij Spurs

Luka Modric heeft zijn contract bij Tottenham Hotspur met zes jaar verlengd. De Kroatische international speelt sinds medio 2008 in Londen.

Modric werd onlangs nog in verband gebracht met een overgang naar Manchester United. Met zijn contractverlenging bij Tottenham maakt hij aan alle onzekerheid een einde. "Ja, er was interesse van andere clubs, maar ik wil nergens anders heen", aldus Modric.

Ook Lšgerback blijft nog zonder zege bij Nigeria

Lars Lagerbäck heeft net als zijn Zweedse landgenoot Sven-Göran Eriksson niet weten te winnen met zijn Afrikaanse werkgever. Lagerbäck kwam in zijn tweede duel met Nigeria niet langs Colombia (1-1).

Carlos Valdes opende op zeer fraaie wijze de score voor de Zuid-Amerikanen. Pas na de pauze kon Nigeria wat terugdoen. Obafemi Martins vond AS Monaco-talent Haruna Lukman, die de gelijkmaker binnen kogelde. Lagerbäck maakt vandaag vermoedelijk zijn WK-selectie bekend.

Boek: Pim te Bokkel - De dingen de dingen de dans en de dingen

Er staat niet vaak een dichtbundel op de FP. De melodieuze titel van de tweede bundel van Pim te Bokkel klinkt echter intrigerend en maakt nieuwsgierig, al helemaal gezien de nominatie van zijn eerste bundel voor de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie. Hooggespannen verwachtingen dus, ten opzichte van het bescheiden kleine boekje De dingen de dingen de dans en de dingen.

de dingen de dingen de dans en de dingen

Interview: Piratenpartij - Wesley Schwengle

De Piratenpartij doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen in Nederland, maar is op het internationale toneel geen onbekende. Opgericht in 2006 in Zweden wordt de partij nu al in meer dan 40 landen vertegenwoordigd. In het Europees Parlement hebben ze twee zetels bemachtigd en bij onze Oosterburen 2% van de stemmen binnen gesleept, wat in Nederland gelijk zou staan aan drie zetels. Het is een thema-partij, die zich richten op het behoud van privacy en de wetgeving rondom patent-. auteurs- en octrooirecht.

Is het haalbaar, die drie Nederlandse zetels? Wat willen ze eigenlijk en wie zijn nou die kandidaten? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen spreken we af met Wesley Schwengle. De 30- jarige Wesley is als systeembeheerder werkzaam bij een grote Internet Service Provider en is daarnaast actief in de open-source gemeenschap. Hoewel dit 'neeeerrrdd' schreeuwt, is Wesley zeker geen sociaal onhandige kelderbewoner. Als nummer zes op de kandidatenlijst stelt deze piraat zich voor met een ferme handdruk en een grote grijns.

PS3 gaat 3D vanaf volgende week

Komende week zal Sony de eerste patch uitbrengen die een game in staat stelt om in 3D te spelen, natuurlijk kan dit alleen met speciale televisies en helaas is dit ook nog alleen in Azië.

De PSN game Pain zal een patch krijgen die 3D toevoegt en twee nieuwe modus; Alien Toss (gooi met een buitenaardswezen) en Ice Breaker (gooi met kratten naar een kasteel van ijs).

De twee nieuwe modus van de game zullen volledig in 3D te spelen zijn en de patch maakt ook de andere aanwezige modus in 3D. Of de westerse versie van Pain ook een 3D update zal krijgen is nog niet bekend maar in juni zouden Wipeout HD, Super Stardust HD en een demo van Motorstorm Pacific Rift in 3D te spelen zijn, natuuurlijk alleen op de net uitgekomen 3D televisies.

3D
3D de toekomst?

 

Gallas voorkomt nederlaag voor zwakke Fransen

De voorbereiding van Frankrijk op het WK in Zuid-Afrika verloopt alles behalve gesmeerd. Nadat eerder Costa Rica met veel moeite opzij werd gezet (2-1), bleek ook Tunesië een zware kluif. Met een rake kopbal voorkwam verdediger William Gallas een nederlaag voor de vice-wereldkampioen (1-1).

Tunesië overrompelde de Fransen in de openingsfase. Al na vijf minuten stonden de Noord-Afrikanen op voorsprong. Isaam Jomaa profiteerde van geschutter in de Franse defensie en tikte van dichtbij de openingstreffer binnen. Jomaa had kort daarna zelfs de 2-0 op de schoen.

Frankrijk leek zich vervolgens te herpakken en werd ook enkele keren gevaarlijk voor het doel van Aymen Mathlouthi. Maar de doelman werd niet verrast door schoten van onder meer Franck Ribéry en Florent Malouda. Mathlouthi had in de tweede helft geen antwoord op een kopbal van Gallas.

De verdediger sprong het hoogst bij een voorzet van Yoann Gourcuff en knikte de gelijkmaker binnen. Na de 1-1 zakte het tempo en vond zowel Tunesië als Frankrijk het wel goed. De Fransen bereiden zich voor op het WK waarin de groepsfase Zuid-Afrika, Uruguay en Mexico wachten.

Rechtszaak tegen Benno L. van start

De rechtszaak tegen zwemschoolhouder Benno L. gaat maandag in Den Bosch van start. De 60-jarige Bosschenaar wordt verdacht van poging tot verkrachting en ontucht bij kinderen die bij hem op zwemles zaten en van bezit van kinderporno. Tientallen kinderen zouden slachtoffer van hem zijn geworden.

L. werd in juni vorig jaar opgepakt, waarna veel onrust ontstond onder de ouders van de kinderen die zwemles van hem kregen. Tijdens een voorbereidende zitting in december bleek dat de politie 221 filmpjes en enkele duizenden foto's heeft gevonden waarop strafbare handelingen te zien zijn.

De verdachte zou drie pogingen tot verkrachting hebben ondernomen. Ook wordt hij verdacht van 69 gevallen van aanranding en ontucht en zou hij twee keer geprobeerd hebben gemeenschap te hebben met kinderen.

Volgende week woensdag wordt naar verwachting de eis bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie in de zaak. Op 2 juli staat de uitspraak in de zaak gepland.

Frings: "Ik ben klaar met de Duitse ploeg"

Torsten Frings had gehoopt op het WK te kunnen schitteren met Duitsland. Maar de 79-voudig international is ondanks verschillende blessures bij Die Mannschaft niet opgeroepen door Joachim Löw.

De relatie tussen de Duitse bondscoach Löw en Frings is tot het nulpunt gedaald. Ondanks het wegvallen van de geblesseerde middenvelder Simon Rolfes, Michael Ballack en Christian Träsch doet de Duitse bondscoach geen beroep op de ervaren speler. De routinier beseft dat hij niet meer nodig is.

De middenvelder van Werder Bremen wordt al langere tijd niet opgeroepen voor Die Mannschaft, ook niet voor het WK. "Ik ben klaar met de nationale ploeg. Ik heb geen contact meer met de bondscoach, het is een afgesloten hoofdstuk. Maar het doet nog wel pijn", aldus Frings in Bild.

"Ik ben teleurgesteld in de manier waarop alles is gegaan. Ik heb nooit een officieel afscheid gekregen. Dat doet pijn. Ik heb het gevoel dat ik er nog bij hoor, maar de bondscoach denkt daar anders over. Ik hoop dat ze het goed doen op het WK. Ik wilde de ploeg graag helpen, maar helaas."

Mooi en verlaten

Mocht je nog geen plannen hebben voor de komende zomervakantie dan heb ik misschien iets leuks voor je. Op deze website hebben ze (volgens de auteurs) de 15 mooiste ondergrondse en verlaten locaties opgesomd.

En wees gerust, niet alleen in Amerika en het verre Oosten maar ook Europa zit er tussen. Ik zou niet lang na hoeven te denken waar ik naar toe zou gaan. Ik zou wel eens rond willen neuzen op Gunkanjima.

Tropische storm eist tientallen levens

De eerste tropische storm van het seizoen in Centraal-Amerika heeft aan zeker 82 mensen het leven gekost: minstens 73 in Guatemala en in ieder geval negen in El Salvador.

Het dodental kan nog verder oplopen. Dat hebben officiële bronnen van beide landen bekendgemaakt. De meeste slachtoffers vielen door overstromingen en aardverschuivingen die door zware regenval waren veroorzaakt. Tienduizenden mensen raakten dakloos door het noodweer. In zowel Guatemala als El Salvador is de noodtoestand uitgeroepen. Agatha zwakte zondag af van een tropische storm tot een tropische depressie. Agatha ontwikkelde zich boven de Grote Oceaan en kwam aan land in Guatemala, niet ver van de grens met Mexico.

Delen van Mexico en Honduras kregen ook te maken met overvloedige regenval en felle winden.

Opstand gevangenis CuraÁao

In de Bon Futurogevangenis op Curaçao zijn zondag honderden gedetineerden in opstand gekomen tegen plannen om de gevangenis veiliger te maken.

Om de orde te herstellen hebben de bewakers in de lucht moeten schieten. Volgens de Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba is de situatie weer onder controle. De gevangenen waren boos over de 'schoonmaakactie' om naar binnen gesmokkelde wapens, drugs en telefoons in beslag te nemen. Honderden gedetineerden weigerden uit protest terug te keren naar hun cellen. Zij probeerden op de daken te klimmen, waar onder anderen bewakers en Nederlandse medewerkers van de Landelijke Bijzondere Bijstand (Dienst Justitiële Inrichtingen) stonden. Om de gevangenen terug te dringen is in de lucht geschoten. Dat weerhield de gedetineerden er niet van een kantoor te veroveren op de bewakers, het in brand te steken en de deuren te barricaderen. Uiteindelijk is de rust teruggekeerd, zo stelde minister Jacoba zondagavond (lokale tijd).

Alle gevangenen zitten weer in hun cel. Een aantal gevangenen zou klappen hebben gehad, maar volgens de minister raakte niemand zwaargewond. Volgens Jacoba bewijst de opstand dat de voor 31 mei aangekondigde schoonmaakactie dringend noodzakelijk is.

Ik ben verliefd shalala / Sloveense schone

Eigenlijk had ik Driek gevraagd of ik deze week kon verzuimen een column te schrijven. Dit komt omdat ik vandaag (ik schrijf dit ook echt vandaag, 0:52) de leeftijd van 21 jaar bereik. Naast dit heuglijke feit bereikten mijn broer- en zuslief gisteren al respectievelijk hun 16e en 29e verjaardag. U ziet, met een gezin van acht kan het voorkomen dat er drie in twee dagen jarig zijn. “Jullie hadden wel altijd geluk ten opzichte van de andere kinderen”, zei mijn moeder vandaag in de auto, “want we kregen altijd rond jullie verjaardagen vakantiegeld.”

Laporta: "Vertrek Zlatan en Tourť bespreekbaar"

Zlatan Ibrahimovic en Yaya Touré hoeven volgens voorzitter Joan Laporta niet te vertrekken bij FC Barcelona. Maar als het duo zelf aangeeft weg te willen, is dit bespreekbaar volgens de preses.

"Het is onze intentie geen spelers te verkopen, maar er zijn zaakwaarnemers van spelers die hun zorgen bij ons hebben geuit", aldus Laporta tegen Marca. "Als er spelers zijn die zelf willen vertrekken dan moeten we daar over gaan nadenken."

"Als er interesse komt voor Ibrahimovic of Touré zullen we met die clubs om de tafel gaan om hun voorstel te bespreken. Daarin nemen we ook de wens van de spelers mee. We hebben geen enkele speler te koop gezet en rekenen erop dat onze selectie compleet blijft, maar op de transfermarkt kan van alles gebeuren."

Laporta bevestigt dat Manchester City zich voor zowel Touré als Ibrahimovic heeft gemeld. Een afvaardiging van de ambitieuze Engels club sprak al met Barça over Touré. Maar de Catalanen hebben nog geen besluit genomen over het mogelijk behouden van Ibrahimovic.

'Gemotoriseerde fietsen in wielerpeloton aanwezig'

De Italiaanse televisiezender RAI heeft een nieuwe manier van doping in het wielrennen aan het licht gebracht. In een reportage werd getoond dat het mogelijk is om een klein motortje in de fiets in te bouwen en zo oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrenten te behalen.

Davide Cassani, bekend om zijn geslaagde poging om de whereabouts van voormalig Raborenner Michael Rasmussen boven tafel te krijgen, legde uit hoe het mechanisme werkt. Hij wist de hand te leggen op een fiets waar de motor al ingebouwd zat. "De fiets is identiek aan een gewone fiets, alleen gaan door het mechanisme de pedalen steeds sneller draaien. Met zo'n fiets kan ík nog een rit in de Giro winnen," zei de 50-jarige wielercommentator.

Volgens geruchten lijkt het motortje ook in het profwielrennen gebruikt te worden. Zo zou Fabian Cancellara met een gemotoriseerde tweewieler zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs - Roubaix eenvoudig hebben kunnen winnen. Wielerunie UCI zegt dat er geen bewijs voor de verhalen is. "Het gerucht gaat de ronde, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit al zou gebruikt zijn in het peloton. Onze commissie die het materiaal opvolgt, houdt een oogje in het zeil. Tot nu toe werd niets onwettigs vastgesteld," zei woordvoerder Enrico Carpani.

Cassani bracht een internetfilmpje uit met zijn bevindingen:

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.