FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 mei 2010

Inbrekers overrijden vrouw

Een vrouw is vanavond in Oss zwaargewond geraakt toen inbrekers met hun auto op haar inreden. Dat gebeurde nadat de uitbater van een paviljoen aan de Geffense Plas inbrekers op heterdaad betrapte. De dieven sloegen op de vlucht, maar de paviljoeneigenaar wist zijn vrouw nog te bellen met de opdracht dat ze snel de poort dicht moest maken.

De vrouw gaf hier gehoor aan. Op het moment dat zij bezig was met het dichtdoen van de hekken gingen de inbrekers ervandoor in een auto. De boeven reden op de vrouw in, waardoor ze meters met de wagen werd meegesleept. Bij een fietspad kwam ze los van de auto waar de inbrekers haar achterlieten. De dieven zijn daarna richting Geffen gereden. In Macharen is de vluchtauto -een gestolen rode Volkswagen Polo- later aangetroffen. De vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De politie voert een onderzoek uit en roept getuigen of mensen die iets weten over deze zaak zich te melden op telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Veh nieuwe trainer HSV

Armin Veh is de nieuwe trainer van Hamburger SV. De 49-jarige trainer is de opvolger van Bruno Labbadia die vanwege de tegenvallende resultaten de laan uitgestuurd werd. De Nederlander Ricardo Moniz mocht destijds zijn plaats overnemen.

De ploeg van Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooij, Eljero Elia en Romeo Castelen werd zevende in de competitie en sneuvelde in de halve finale van de Europa League tegen Fulham. Hierdoor liep de ploeg plaatsing voor Europees voetbal mis. Veh moet het resultaat van Labbadia gaan verbeteren en krijgt hier tot medio 2012 de tijd voor. Hij maakte in 2007 VfB Stuttgart kampioen, maar werd afgelopen winter bij VfL Wolfsburg wegens tegenvallende resultaten de laan uitgestuurd. Daar werd hij opgevolgd door Lorenz-Günther Köstner.

Bassist Slipknot (38) overleden

Zoujuist is bekend geworden dat Paul Gray is overleden. De 38-jarige bassist van metalband Slipknot is vanochtend levenloos aangetroffen in een hotel in de Amerikaanse staat Iowa.

Gray is om tien voor elf plaatselijke tijd gevonden in hotel TownePlace Suites in Johnston. "We zijn geïnformeerd door hotelpersoneel dat een lijk heeft aangetroffen van een man", heeft de politie de media laten weten. "Hij is inmiddels geïdentificeerd als Mr. Gray."

Morgen zal er sectie op het lichaam worden verricht. Een misdrijf wordt in ieder geval uitgesloten.

  

Oranje krijgt dopingcontroleurs op bezoek

De voorlopige selectie van het Nederlands elftal kreeg vanmiddag in Seefeld onverwachts bezoek. Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk kregen ze een zogenoemde out-of-competitioncontrole. De test werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Dopingautoriteit.

De meeste internationals werd in eigen land ook al eens op ongeoorloofde middelen gecontroleerd. Geen voetballer testte toen positief. De uitslag vand de test van vandaag is nog niet bekend.

[IndyCar] Kanaan: "Patrick, verander je houding"

Tony Kanaan zegt dat hij meerdere uren op zaterdagavond heeft geprobeerd zijn teamgenote bij Andrette Autosport Danica Patrick te bewegen tot een andere mening over haar teleurstellende kwalificatie voor de Indy 500.

Patrick was erg kritisch op haar wagen na de run die haar op een 23e en slechtste plaats op de grid van haar carriere zette. Ze werd echter uitgejouwd door haar fans toen Patrick zei dat het optreden "niet haar schuld" was en ze omschreef het handelen van de auto "gevaarlijk".

Later gaf Patrick toe dat ze was geschrokken van de reactie van de menigte. Kanaan, die zelf op Bump Day maar net kwalificatie redde in een run gevolgd door twee crashes, denkt dat Patrick haar uitspraken betreurt en spoorde haar aan om wat positiever te zijn over haar moeilijke seizoen tot nu toe.

"Soms maken mensen opmerkingen zonder na te denken, in 'the heat of the moment'. Soms is het om problemen die je hebt te verhullen", zei Kanaan. "Ik denk dat ze zich realiseert wat ze deed. En soms zeggen we dingen die we eigenlijk niet wilden zeggen en hebben we spijt. Ik denk dat mijn beste advies aan haar, wat ik zaterdag zei, is dat je moet leren van de moeilijke tijden. En dezelfde lui waarmee ze vorig jaar vijfde werd in het kampioenschap en haar eerste race won, die zijn er nog steeds voor d'r. Naast racen en een goede set-up maakt ook de houding een hoop uit."

"En die moet ze zeker veranderen. Niet tegenover het publiek of de fans of zichzelf. Ze is niet gelukkig met zichzelf nu. En dat kan ik begrijpen, ik ben daar ook geweest. Ik had vorig jaar een vreselijk seizoen. Maar het beste advies dat ik haar gaf: 'Zie de lol er weer in te krijgen. En als je wakker wordt op een morgen in he bus, en je kan niet wachten tot je weer op de baan bent en je team ziet, dat is het beste gevoel dat je kunt hebben.' Maar als je wakker wordt en zegt 'Mijn hemel, moet ik weer in die auto stappen', dat is niet goed."

Kanaan zelf was vol lof over zijn team toen hij ondanks een enorm ongeluk op Pole Day en nog een crash in een oefensessie toch tot de race was doorgedrongen. Weliswaar staat de Braziliaan achteraan op de grid, toch vertrouwt Kanaan wel op zijn team: "Ik ben hier niet om te oordelen, maar ik zou nooit mijn team neerhalen."

"Die jongens zijn degenen die gebleven zijn tot 2 uur in de morgen. Zij waren het die er om 7 uur waren en die om half tien een andere auto aan het bouwen waren. Het is zo makkelijk te wijzen. Maar in plaats van iemand te beschuldigen, ga aan het werk. Ga aan het werk en verbeter je. Dat is mijn mening", besloot Kanaan.

NASA: Phoenix bezweken onder winter op Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar pogingen gestaakt om contact te krijgen met de Marslander Phoenix. Dat heeft het Jet Propulsion Laboratory van NASA maandag gezegd. Herhaalde pogingen om contact te krijgen met de lander, die in de buurt van de noordpool van Mars staat, liepen op niets uit.

Een foto, gemaakt door een ruimtesonde die in een baan rond de Rode Planeet cirkelt, lijkt erop te wijzen dat de zonnepanelen van de Marslander door ijs zijn beschadigd.

De Phoenix landde op 25 mei 2008 en werkte met succes vijf maanden lang, twee maanden langer dan gepland, totdat het zonlicht op de noordelijke locatie van de lander afnam. Wetenschappers van NASA verwachtten niet dat de Phoenix de strenge winter op Mars zou overleven, maar probeerden desalniettemin opnieuw contact te krijgen.

Op de foto is te zien dat de schaduw van de lander is veranderd. Waarschijnlijk is dat het gevolg van honderden kilo's bevroren koolstofdioxide, onder het gewicht waarvan de zonnepanelen van de Phoenix zijn verbogen of gebroken.

Aanvoerder Italiaans elftal zit zonder contract

Fabio Cannavaro deed vandaag een open sollicitatie uit de deur tijdens een persconferentie. Fabio Cannavaro is 36 jaar oud en de aanvoerder van het Italiaans elftal. Momenteel ziet het er echter naar uit dat hij na de zomervakantie zonder club zit.

"Mijn contract met Juventus verloopt op 30 juni", liet hij de pers en eventueel geïnteresseerde clubs over heel de wereld weten. De in Napels geboren Cannavaro heeft wel een voorkeur voor een club, maar dat lijkt er momenteel niet in te zitten. "Ik wil Napoli, maar Napoli wil mij niet", aldus Cannavaro die op het WK zich als 36-jarige nog eens 'in de kijker' mag spelen.

Zomerporno

Inderdaad, ik had in één klap alle aandacht te pakken van het oude mens. Gepikeerd vroeg ze me, waar ik op doelde met mijn boude uitspraak. Hoog tijd om even fijntjes door te vragen: “Hoe was het Libelle Zomerfeest? Genoten van het Gooimeer, dat qua aanblik door de beruchte korte golfslag zo ongeveer net zo rimpelig is als de deelneemsters aan je workshops?” Met die vraag raakte ik een open zenuw in de belevingswereld van de Nestrix Aller Neuzelcolumnisten. Nee, het was niet fijn geweest.

Kieskompas in plaatjes ontwikkeld

Voor kiezers die niet of nauwelijks Nederlands kunnen lezen is er een visuele versie van Kieskompas ontwikkeld. Zij krijgen dertig stellingen in plaatjes te zien. Op de website wordt de vraag bovendien voorgelezen. Kieskompas in Beeld is opgesteld door onder meer Trouw en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het kieskompas is bedoeld voor analfabeten, allochtonen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn en mensen met een verstandelijke handicap. Er is een papieren en een online versie.

In Trouw geeft Wim Marijnissen, die het kieskompas ontwierp, uitleg. "De plaatjes zijn elementair. Negentig procent van wat wij lezen is interpretatie. Tien procent is wat er werkelijk staat. Verstandelijk gehandicapten bijvoorbeeld zien juist enkel dat wat er staat. Dus moesten we alle details weglaten."

Iran biedt IAEA nucleaire ruil aan

In een poging sancties van de Verenigde Naties te ontlopen heeft Iran maandag een plan ingediend om een deel van zijn verrijkt uranium in te ruilen voor splijtstof voor kernreactoren. Het is nu aan de wereldmachten om spanningen weg te nemen door de overeenkomst te accepteren, aldus Teheran.

Vertegenwoordigers van Turkije en Brazilië vergezelden de Iraanse gezant toen die het voorstel maandag overhandigde aan Yukiya Amano, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Hun aanwezigheid 'is een duidelijke aanwijzing dat de broederlijke, vriendelijke landen Turkije en Brazilië al die tijd een steun zijn geweest', zei Ali Asghar Soltanieh, de belangrijkste Iraanse gezant bij het IAEA.

De steun van Turkije en Brazilië is belangrijk, omdat beide landen zijn gekozen tot de VN-Veiligheidsraad en hun invloed kunnen doen gelden bij enkele van de acht andere landen die een tijdelijke zetel in de raad bezetten. Ze hebben laten doorschemeren tegen nieuwe sancties te stemmen. Die moeten door tien van de vijftien leden worden goedgekeurd.

Onder het voorstel stelt Iran zich verplicht 1200 kilo laag-verrijkt uranium naar Turkije te verschepen, waar het wordt opgeslagen. In ruil ontvangt Iran, binnen een jaar, hoog-verrijkte splijtstofstaven die gebruikt kunnen worden in een door de Verenigde Staten gebouwde medische onderzoeksreactor.

Op het oog lijkt het plan een aanzienlijke concessie, omdat Iran bereid is zijn materiaal voor opslag naar Turkije te sturen en dan tot een jaar wil wachten op hoog-verrijkt uranium van Frankrijk en Rusland. Algemeen wordt er echter vanuit gegaan dat Iran over veel meer nucleair materiaal beschikt, waarschijnlijk ondertussen ruim voldoende om het materiaal te vervaardigen dat voor de bouw van een kernwapen nodig is.

[Upd] Bajrami naar FC Twente

FC Twente gaat zich waarschijnlijk versterken met Emir Bajrami van het Zweedse Elfsborg. Dat meldt Voetbal International. Twente zou dichtbij een akkoord zijn met de 22-jarige middenvelder, die ook als vleugelspits kan worden gebruikt. De Tukkers hebben in Enschede een contract voor drie jaar klaarliggen.

De landskampioen moet eerst nog overeenstemming bereiken met Elfsborg. Bovendien moet Bajrami nog medisch worden gekeurd. Volgens de Zweedse krant Expressen vraagt Elfsborg een transferbedrag van vier miljoen euro.

Ook op trainersgebied lijkt Twente succes te gaan hebben, want in de persoon van Michel Preud'homme gaan de Tukkers waarschijnlijk de opvolger van Steve McClaren binnenhalen. De coach van AA Gent zou zelf persoonlijk al akkoord zijn met Twente.

Update  @ 22:10 uur

FC Twente heeft zich versterkt met Emir Bajrami. Dat heeft voorzitter Joop Munsterman vanavond bevestigd in een sportprogramma van RTL. De jeugdige speler moet alleen nog worden gekeurd.

Geen Twitter en Facebook voor Spaanse selectie

Tijdens het komende wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika zal de Spaanse selectie zijn afgesloten van sociaal contact via netwerksites. De bondscoach van de Spanjaarden, Vicente del Bosque, heeft het gebruik van social communities als Twitter en Facebook verboden.

Del Bosque heeft de maatregel ingesteld omdat hij wil voorkomen dat zijn spelers ondoordachte berichten op hun site plaatsen en zich daarmee problemen op de hals halen.

Vliegtuigje zakt door wiel op vliegveld Maastricht

Een klein vliegtuig met twee inzittenden is maandagochtend bij de landing op Maastricht Aachen Airport gecrasht. Niemand raakte gewond. Wel heeft een vliegtuig met ongeveer 150 passagiers naar Alicante een paar uur vertraging opgelopen door de crash, meldde een woordvoerder van het vliegveld.

Het eenmotorige propellervliegtuigje met twee inzittenden zakte bij de landing door het rechterwiel en kwam uiteindelijk schuivend tot stilstand. Het lesvliegtuig, een Piper van vliegschool Stella Aviation, had eerder een aantal oefeningen op vliegveld Budel verricht, zoals zogenoemde touch and go's.

Hierbij had een harde landing plaatsgevonden, waardoor het landingsgestel schade had opgelopen. Dit was al opgemerkt en de brandweer en ambulances waren daarom uit voorzorg al naar het vliegveld gekomen. Uiteindelijk bleek hun komst niet nodig te zijn geweest. De inzittenden wist het toestel ongedeerd te verlaten en er brak geen brand uit.

Schaars niet bezig met vertrek bij AZ

Stijn Schaars is nog niet bezig met een vertrek bij AZ. De aanvoerder van de club uit Alkmaar wil zich eerst volledig op het Nederlands elftal focussen. Hij wacht vervolgens rustig af wat de toekomst hem brengt.

"Op dit moment speelt er helemaal niets." Schaars heeft onlangs wel een gesprek met de leiding van de nummer vijf van de laatste editie van de eredivisie gehad. "Ik mag denk ik wel weg als dat voor de club en mij interessant is", zegt de middenvelder die geen gelimiteerde transfersom in zijn doorlopende contract heeft. "Bij AZ is er na het vertrek van Dirk Scheringa toch wel iets veranderd. De club moet een klein stapje terug doen."

Technisch directeur Marcel Brands en aanvaller Jeremain Lens vertrekken naar PSV. Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui willen AZ ook graag verlaten. "Onder Scheringa wilde AZ de concurrentie niet sterker maken. Nu kan het soms niet anders", beseft Schaars. "Ik voetbal nog steeds met veel plezier bij AZ en we zien wel wat er misschien nog gaat gebeuren."

Amerikanen leren Polen omgaan met Patriot-raketten

Enkele tientallen Amerikaanse militairen zijn in het weekeinde met een batterij Patriot-raketten in Polen aangekomen. Zij zullen de komende twee jaar het Poolse leger leren om te gaan met de luchtdoelraketten, die worden opgesteld op een basis op zestig kilometer van de grens met de Russische enclave Kaliningrad.

De komst van de Patriot-batterij was een voorwaarde van Polen om in 2008 in te stemmen met de stationering van onderdelen van een Amerikaans raketschild. Rusland was fel tegen dit plan van de toenmalige Amerikaanse president George Bush, dat later onder diens opvolger Barack Obama is bijgesteld. De Patriots, die een korter bereik hebben, maken geen deel uit van het geplande raketschild.

IMF: Spanje moet grondig hervormen

Spanje heeft vlug verregaande hervormingen nodig om uit zijn financiële crisis te raken. Dat concludeerde het Internationale Monetaire Fonds maandag na zijn laatste analyse van de Spaanse economie.

Hoewel de Spaanse economie tekenen vertoont van licht herstel, is die trend zwak. Het IMF raadt de Spaanse regering daarom aan de arbeidsmarkt radicaal te hervormen en de bankensector te consolideren.

Paramoteur neergestort in Noordzee

Een paramoteur, een parachute voorzien van een propeller, is maandagmiddag neergestort voor de kust van Scheveningen. De twee inzittenden kwamen met de schrik vrij. De luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt het incident.

De paramoteur was opgestegen vanaf een braakliggend terrein in het zuidelijk duingebied van Den Haag. Het is niet toegestaan om vanaf hier op te stijgen. De paramoteur maakte een vlucht boven een zeilwedstrijd die werd gehouden voor de Scheveningse kust. Hier kwam het toestel rond 12.00 uur vermoedelijk zonder brandstof te zitten en stortte in zee. De twee mannen konden door de organisatie van de zeilrace uit het water worden gehaald.

De 47-jarige vlieger uit Klaaswaal bleek niet over een geldig vliegbrevet en een medische verklaring te beschikken. De 40-jarige passagier uit Den Haag maakte bovendien foto's terwijl daar geen vergunning voor was afgegeven. De mannen kregen een proces-verbaal.

Fallout: New Vegas brengt kleine veranderingen

Fallout: New Vegas wordt nu door Obsidian ontwikkeld en niet door Bethesda Softworks die Fallout 3 heeft gedaan. Obsidian heeft besloten een aantal kleine veranderingen toe te voegen die nogal gemixt door de community worden ontvangen.

De Big Weapons en de Small Weapons zijn nu samengevoegd naar een standaard Weapons skill. De explosieve wapens (raketlanceerder e.d.) worden samengevoegd met de Explosives skill. Een nieuw wapen zal zijn een laser die vanuit de ruimte schiet op een doelwit op aarde (Gears of War iemand?), dit wapen zal maar één keer per dag bruikbaar zijn. Bobbleheads, loyaliteit van je volgers, de grote vaults en verschillende groeperingen waar je lid van kan worden blijven in de game.

De community heeft gemixt gereageerd, sommigen vinden het jammer dat een aantal dingen 'versimpeld' zijn en anderen vinden het juist prettig, we zullen moet afwachten wat deze game ons komend najaar gaat brengen.

Fallout New Vegas
Minder Skills erg of verbetering

Politie Zimbabwe arresteert homoactivisten

De politie in Zimbabwe heeft twee leden van de Zimbabwaanse homo-organisatie GALZ gearresteerd nadat zij in hun kantoor een brief hadden opgehangen van Willie Lewis Brown, de voormalige burgemeester van San Francisco. In de brief kritiseerde Brown de weerstand van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe tegen homoseksualiteit.

De twee arrestanten, Ellen Chadehama en Ingatius Mhambi, werden vrijdag opgepakt omdat ze de Zimbabwaanse censuurwetgeving zouden hebben overtreden, liet hun advocaat maandag weten. De twee blijven in ieder geval tot woensdag in hechtenis.

De politie confisqueerde de brief, die in het kantoor van GALZ op een muur hing, omdat die 'de autoriteit van de president ondermijnde'.

Mugabe heeft homoseksuelen in het verleden 'lager dan honden en varkens' genoemd. Arrestaties van homoseksuelen in Zimbabwe zijn echter zeldzaam.

[Indy 500] Tracy gefrustreerd om uitschakeling

Paul Tracy kwam gisteravond niet door de kwalificatie voor de Indy500 heen. De reden was wat zuur. De tijd die de Canadees eerder had gereden was snel genoeg geweest, zijn team beslisste echter dat hij zijn tijd in moest leveren en opnieuw moest rijden. Toen faalde de KV Racing-coureur.

Het was een opvallende afvaller op Bump Day, Tracy. De run die hij deed toen hij een nieuwe tijd neer moest zetten, werd tussentijds afgevlagd vanwege een te lage snelheid. "Het was een beslissing van het team om onze eerder gereden tijd in te leveren, mij werd alleen verteld dat ik opnieuw moest rijden en ik had geen idee hoe ik er voor stond", vertelde Tracy verslagen na afloop.

"Dit breekt echt je hart en ik vind het erg vervelend voor het team en mijn sponsors. Het meest frustrerende deel was dat mijn wagen wel erg snel was, vanmorgen reed ik gemiddeld 225, 226 mph, maar naarmate de baan warmer werd verslechterde mijn balans en verloor ik 2-3 mph. We hebben er alles aan gedaan", zo gaf Tracy de schuld aan de hoger wordende temperatuur.

[RG] Haase in vijf sets ten onder tegen Almagro

Robin Haase is in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Hagenaar verloor met 4-6, 6-3, 6-4, 6-7 en 4-6 van de als negentiende geplaatste Nicolas Almagro.

Het ging in de eerste set gelijk op tot 4-4. Haase werd toen gebroken, en Almagro maakte het vervolgens op eigen service af. In het tweede bedrijf brak Haase zijn tegenstander op 3-2 en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen.

In de derde set kwam Haase gelijk op een 2-0 voorsprong en Almagro wist die achterstand niet meer ongedaan te maken. In de vierde set brak Haase zijn tegenstander bij 1-1, maar bij de stand 4-3 leverde de Nederlander zijn opslag in. In de tiebreak die volgde was Almagro met 7-3 de sterkste.

In de beslissende vijfde set leverde beide spelers hun eerste opslagbeurt in. Almagro brak Haase bij 3-3 op love en hij kwam de break niet meer te boven.

Canada in NHL games

De Canadese ijshockeydivisie genaamd CHL (Canadian Hockey League) heeft een vierjarig contract gesloten met EA. Het contract houdt in dat de CHL met hun 60 clubs verdeeld over drie regionale divisies (Western Hockey League (WHL), the Ontario Hockey League (OHL) en the Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) in de game NHL '11 deel zullen nemen.

De CHL is één van de grootste leveranciers voor nieuwe spelers in de NHL (vorig jaar kwamen 47% van de nieuwe NHL spelers uit de CHL). Alle clubs en spelers in de CHL zullen in de game vertegenwoordigd zijn, deze clubs en spelers zullen ook beschikbaar zijn in onder andere de volgende modes; Be A Pro, Be A GM, Tournament Mode, Season Mode en de Playoff Mode.

NHL '11 zal in september dit jaar uitkomen voor de Xbox 360 en Playstation 3

CHL

Bruinvis vestigt zich definitief in Oosterschelde

De bruinvis heeft zich definitief in de Oosterschelde gevestigd. Dat concludeert Stichting Rugvin na een telling van bruinvissen zaterdag, die de organisatie samen met het Wereld Natuur Fonds had georganiseerd.

In totaal werden zaterdag vijftien bruinvissen geteld. Vorig jaar september werden er onder betere weersomstandigheden nog 37 bruinvissen geteld.

Dit betekent volgens Rugvin niet dat er nu minder bruinvissen in de zeearm in de provincie Zeeland zwemmen. De weersomstandigheden waren zaterdag wat minder dan vorig jaar. Bij de telling in september was het windstil, terwijl er zaterdag een behoorlijke wind stond. Door de golven zijn vermoedelijk meerdere bruinvissen niet gezien.

Een bruinvis is een walvis- of dolfijnachtige, die maximaal 1,80 meter lang en zestig kilo zwaar wordt. Bruinvissen komen vooral voor in de open zee, in ondiep water van maximaal tweehonderd meter diep en een temperatuur van onder de 17 graden. In de zeventiende eeuw werden bruinvissen overigens waargenomen in de grachten van Amsterdam.

Kindersterfte neemt vlugger af dan gedacht

Het lijkt erop dat de kindersterfte wereldwijd sneller afneemt dan gedacht. Maandag verscheen in het Britse medische tijdschrift Lancet een artikel over de resultaten van een onderzoek naar kindersterfte. Die tonen aan dat dit jaar 7,7 miljoen kinderen zullen overlijden voor zij de leeftijd van 5 jaar hebben bereikt. In 1990 was dat aantal nog twaalf miljoen.

De nieuwe schatting, gebaseerd op meer gegevens en een geavanceerder rekenmodel, ligt een stuk lager dan een schatting van Unicef naar kindersterfte uit 2008. Unicef meende toen dat jaarlijks 8,7 miljoen kinderen overlijden aan vermijdbare oorzaken als diarree, longontsteking en malaria.

"We zijn een stuk verder dan we dachten", zei Christopher Murray, een van auteurs van het artikel en directeur van het Instituut voor Gezondheidsmetriek en Evaluatie van de Universiteit van Washington. Murray en zijn collega's beoordeelden informatie uit 187 landen over de jaren van 1970 tot en met 2009. Ze concludeerden dat de kindersterfte jaarlijks gemiddeld met zo'n twee procent afneemt, minder dan de 4,4 procent die nodig is om het doel van de Verenigde Naties te bereiken, namelijk om de kindersterfte tegen 2015 met tweederde terug te brengen.

In landen als Liberia en Niger neemt de kindersterfte opmerkelijk snel af. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is daarentegen nauwelijks voortgang te bespeuren.

"We zijn verheugd omdat dit onderzoek een onderbouwing is van onze overtuiging dat het verspreiden van muskietennetten, vaccins en vitamine A resultaten leveren", zei Mickey Chopra, directeur gezondheid van Unicef.

Toch is de studie geen bewijs dat de programma's van de VN effect sorteren. Volgens Murray kan de afname evenzeer het gevolg zijn van het feit dat minder kinderen besmet zijn met aids, omdat de piek van de aids-epidemie enkele jaren achter ons ligt. Ook is het maar de vraag hoe betrouwbaar de gegevens zijn van landen die er gebrekkige meetmethoden op nahouden.

Kunst en cultuur kost ¤1,7 miljard

Alle Nederlandse overheden bij elkaar (gemeenten, provincies en het Rijk) geven bij elkaar voor 1,7 miljard euro kunst- en cultuursubsidies uit. Dat is per Nederlander een bedrag van iets meer dan 100 euro. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van RTL Nieuws.

Bibliotheek en muziekschool
De 350 onderzochte gemeenten gaven vorig jaar 1 miljard euro aan kunst- en cultuursubsidies uit. Dit ging vooral (65 procent) op aan de Bibliotheek en Centrum voor de Kunsten (de vroegere muziekschool).

De kleine en middelgrote gemeenten keren daarnaast veel kleine subsidies uit aan amateurverenigingen zoals de lokale fanfare en zangverenigingen. De gemeente Enschede keert bijvoorbeeld 4.839 euro subsidie uit aan de 'EHBO', een afkorting voor de Enschedese HeadBangers Organisatie.

Rotterdam (188 euro), Amsterdam (176 euro) en Eindhoven (166 euro) geven per inwoner het meeste geld uit aan kunst en cultuur.

Orkest-kaartje: 194 euro subsidie
De rijksoverheid spendeert 400 miljoen euro aan kunst en cultuur. Daarvan gaat 25 procent naar de grote klassieke orkesten van Nederland.

Zo kreeg de Nationale Reisopera in 2009 een bedrag van 8,7 miljoen euro subsidie. Per bezoeker (45.000 bezoekers) komt dat neer op 194 euro.

Gemiddeld krijgen orkesten per bezoeker een subsidie van 98 euro. Bij veel orkesten is het kaartje vaak goedkoper dan de subsidie die gegeven wordt.

Regionale omroepen
Verder geven provincies 300 miljoen euro uit aan kunst- en cultuursubsidies. Hiervan ging het grootste deel, 40 procent, naar regionale omroepen.

De politieke partijen PVV, VVD, Trots op Nederland (TON) en de ChristenUnie vinden dat dat wel wat minder kan. De linkse partijen, PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen niet bezuinigen op kunst en cultuur.


Aantal euro subsidie per bezoeker orkest/opera

Sieneke betreurt afwezigheid Pierre Kartner

Sieneke vindt het erg jammer dat Pierre Kartner niet kan afreizen naar Oslo. "Ik zal Pierre missen", laat ze maandag weten. Kartner zou dinsdag naar de Noorse hoofdstad komen om de zangeres te steunen tijdens de halve finale voor het Songfestival. De componist van 'Ik ben verliefd (Sha La Lie)' kampt echter met rugklachten en ziet op last van zijn arts af van de reis. Dat laat de Tros maandag weten.

"De internationale pers keek uit naar zijn komst. We hadden nog een paar leuke persmomenten in de planning staan", zegt een teleurgestelde Sieneke. "Ik ga hem zeker even bellen om hem beterschap te wensen."

"Ik vind het echt vreselijk jammer", laat de 75-jarige Kartner weten. "Ik wil haar alle succes wensen tijdens de halve finale en ik ga er helemaal van uit dat ze zaterdag in de finale staat."

Donderdag neemt Sieneke deel aan de tweede halve finale voor het Songfestival. Als de 18-jarige zangeres bij de beste tien eindigt, staat ze twee dagen later in de finale.

Sieneke
Sieneke betreurt afwezigheid Pierre Kartner in Oslo (Foto: Novum)

Bondscoach Japan mag nog blijven

Bondscoach Takeshi Okada mag vooralsnog aanblijven als trainer van Japan. Dat heeft de president van de Japanse voetbalbond vandaag tegen Okada gezegd.

De trainer van de blauwe samurai staat in eigen land onder grote druk na de verloren wedstrijd van vandaag tegen Zuid-Korea (2-0). Drie weken voor de start van het wereldkampioenschap komt het verlies tegen de Koreanen in eigen land hard aan. Nadat Okada de bevestiging kreeg dat hij mag blijven zei hij gewoon verder te gaan. "Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen", aldus de coach die met Japan op 19 juni tegen Oranje hoopt te spelen in Groep E.

[RG] Murray op randje van uitschakeling

Andy Murray heeft moeizaam de tweede ronde bereikt op Roland Garros. De als vierde geplaatste Schot won na vier uur in een vijfsetter van de Fransman Richard Gasquet.

Gasquet had de eerste twee sets met 6-4 en 7-5 gewonnen toen hij te kampen kreeg met een dijbeenblessure. Hierdoor wist Murray terug in de partij te komen en trok de partij met 4-6, 5-7, 6-4, 6-2 en 6-1 alsnog naar zich toe.

Nonnen beginnen eigen massagesalon

Wie tijdens vakantie in het Oostenrijke Mönchhof een massagesalon bezoekt, moet niet vreemd opkijken als ineens het blije woord wordt verkondigd. De Zusters van de cisterciënzer kloosterorde van de Marienkron Abdij aldaar hopen met hun geloof pijnen van hun klanten te verlichten.

Het vijfsterrenkuuroord biedt onder andere fitnesslessen en Chinese ademhalingsoefeningen aan, terwijl de nonnetjes met hun helende handen pijntjes wegmasseren. Volgens de zusters zijn de behandelingen, die honderd euro kosten, goed voor lichaam en geest.

De bewuste nonnen verdienden overigens eerst een centje bij met hun kippenfokkerij. Toen dit bedrijf failliet ging, besloot men op een andere manier hun handen uit hun habijt te steken.

Automobilist komt om bij ongeluk in Friesland

Een 20-jarige Fries is zondagavond om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeluk. De automobilist uit Oenkerk raakte op de Canterlanswei bij Miedum door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand.

De gealarmeerde hulpdiensten haalden het slachtoffer uit de auto. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt de politie. Het ongeval wordt onderzocht.

Drenkeling (17) nog steeds niet gevonden in IJssel

Een 17-jarige jongen die sinds maandagochtend vermist wordt op de IJssel bij het Gelderse Olburgen was rond 19.00 uur nog steeds niet terecht. Het bemanningslid van een binnenvaartschip sloeg rond 11.45 uur over boord. Twee mensen die aan de rivier wonen zagen de jongen in het water en probeerden hem naar de kant te helpen, maar dit lukte niet.

Het dregteam van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is ingezet bij de zoekactie. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van sonar apparatuur. De zoekactie gaat vermoedelijk door tot het donker wordt.

'Plannen PVV en VVD funest voor arme landen'

De programma's van vooral PVV, VVD en in mindere mate CDA zijn desastreus voor een effectieve aanpak van de wereldwijde armoede, de klimaatverandering en 'oneerlijke' handelsakkoorden. Als hun standpunten worden uitgevoerd, zijn de gevolgen voor ontwikkelingslanden desastreus.

Dat stellen vier ontwikkelingsorganisaties maandag bij de lancering van de zogenoemde Wereldstemkaart op kiesgrenzeloos.nl. De Wereldstemkaart, een initiatief van Oxfam Novib, Icco, Cordaid en Hivos, geeft een overzicht van de belangrijkste standpunten van de politieke partijen over internationale samenwerking.

De organisaties zijn teleurgesteld in het CDA en de VVD, omdat deze partijen zich zouden laten voorstaan op een internationale visie. Zo presenteren ze geen voor de verbetering van internationale handelsakkoorden, pakken mondiale belastingontduiking niet aan en negeren de problemen op klimaatgebied, meldt Cordaid-directeur René Grotenhuis.

VVD en PVV willen het mes zetten in het budget voor internationale samenwerking. De voorgestelde halvering van bijna drie miljard wordt als 'onverantwoord' gekenschetst, mede omdat in het programma van beide partijen geen alternatieve aanpak van de wereldwijde armoede wordt voorgesteld. Het CDA stelt overigens ook een forse korting voor.

GroenLinks komt als beste uit de bus, gevolgd door PvdA en SP. D66, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie volgen op gepaste afstand. De standpunten van SGP en TON worden niet als bevorderlijk gezien voor ontwikkelingslanden.

Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika

De Israëlische president Shimon Peres heeft maandag berichten ontkend dat hij Zuid-Afrika in 1975 kernkoppen heeft aangeboden. Peres was in dat jaar minister van defensie. De Britse krant The Guardian publiceerde zondag een rapport over Amerikaans onderzoek waarin citaten zijn opgenomen van geheime notulen over een ontmoeting van Peres met Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Volgens Peres heeft Israël nooit onderhandeld over de overdracht van kernwapens aan Zuid-Afrika. "Helaas koos The Guardian ervoor een stuk te schrijven dat gebaseerd is op de selectieve interpretatie van Zuid-Afrikaanse documenten en niet op concrete feiten", zei hij.

Het artikel baseert zich op een aantal documenten waarvan de geheimhouding door de Zuid-Afrikaanse regering is opgeheven op verzoek van de Amerikaanse wetenschapper Sasha Polakow-Suransky. Die schrijft een boek over de nauwe betrekkingen tussen Israël en Zuid-Afrika.

De documenten zijn deels gecensureerd, maar wel is te lezen dat de Zuid-Afrikanen een formeel verzoek indienden voor kernkoppen. Ook zijn notulen vrijgegeven van ontmoetingen waarin toenmalig Israëlisch minister van defensie Shimon Peres wapens opsomt die beschikbaar zijn voor verkoop.

De documenten vormen geen bewijs dat er ook sprake was van een wapenverkoop of dat Israël Zuid-Afrika kernwapens aanbood. Wel staat de handtekening van Peres onder notulen waarin over betalingen wordt gesproken. Het is een van de formuleringen die volgens Peres door The Guardian zijn gefabriceerd.

Volgens de krant vormen de documenten het eerste bewijs van Israëls atoomprogramma.

Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika
Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Gezamenlijke legeroefening VS en Zuid-Korea

De Verenigde Staten en Zuid-Korea bereiden twee grote militaire oefeningen voor in de wateren voor de kust van het Koreaanse schiereiland. De oefeningen zijn een reactie op de Noord-Koreaanse torpedoaanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip.

De gezamenlijke militaire oefeningen vinden in de 'nabije toekomst' plaats, zei de woordvoerder van het Pentagon, Bryan Whitman, maandag. Het verslaan van onderzeeërs en het waarnemen en voorkomen van illegale activiteiten staan bij de oefeningen centraal.

De militaire oefeningen zijn het gevolg van de torpedoaanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip op 26 maart. Het marineschip werd tot zinken gebracht en 46 Zuid-Koreaanse opvarenden vonden de dood.

Een internationaal team van onderzoekers concludeerde vorige week dat het schip werd getroffen door een torpedo, afkomstig van een Noord-Koreaanse onderzeeër.

Amerikanen willen F1-team overnemen

Na het debacle rond Team US F1 willen opnieuw Amerikanen een poging wagen om de Formule 1 te betreden. Ditmaal wil de rechterhand van Youtube-oprichter Chad Hurley Parris Mullins niet zelf een renstal beginnen, maar zich bij een bestaand team inkopen.

Vorig seizoen werd Mullins door Hurley naar voren geschoven om Team US F1 te redden nadat gebleken was dat het team een niet meer in te halen achterstand had opgelopen. Hij voerde uitgebreide gesprekken met Formule 1-baas Bernie Ecclestone, met Campos Grand Prix, Stefan Grand Prix en anderen om een reddingspakket samen te stellen. Dit mislukte, maar Mullins wil een nieuwe poging wagen door zich bij een bestaand team in te kopen. Dat de Cypher Group ook een poging doet de sport te betreden staat hier compleet los van.

"Ik ben onderdeel van een project dat als doel heeft de sport te gaan betreden," zei Mullins tegen Autosport. "Ik kan geen details vertellen, maar wel dat het opstarten van een nieuw team nu niet mogelijk is. Het is iets waar lang over gediscussieerd kan worden, maar ik denk dat in de huidige staat waar de sport in verkeert onder de huidige regels een competitieve start van een nieuw team niet mogelijk is."

"De sport draait om kennis en de ervaringen die je in de vorige jaren opgedaan hebt moet je toepassen. Daarnaast moet er samenhang in het team zitten. Een goed voorbeeld hiervan is Honda/Brawn GP vorig jaar. Een bestaand team werd overgenomen, de noodzakelijke veranderingen werden toegepast en in het volgende jaar werd het een winnend team. En dat is ook wat we in het verleden hebben gezien met Red Bull Racing, Force India en Toro Rosso."

Hierdoor lijkt het Mullins verstandiger zich in te kopen bij een bestaand team, zoals Genii Capital voor dit seizoen bij Renault gedaan heeft. De Amerikaan neemt de geleerde lessen bij US F1 mee in zijn achterhoofd en is al in onderhandeling met enkele teams. Welke dat zijn wilde Mullins niet kwijt.

Opnieuw Duits international geblesseerd

Bij een oefenwedstrijd tegen veredelde amateurs is vandaag opnieuw een speler van het Duitse voetbalelftal geblesseerd geraakt. Christian Träsch, de 22-jarige voetballer van VfB Stuttgart, zwikte al in de openingsfase door zijn enkel. Hoe ernstig de kwetsuur is moet later blijken.

De selectie van bondscoach Joachim Löw kreeg ruim een week geleden al een forse tegenslag te verwerken door het definitieve afvallen van Michael Ballack. De spelbepaler van de Duitsers raakte geblesseerd in de Cupfinal, die hij speelde met Chelsea. De Duitsers speelden vandaag een wedstrijd van twee keer een half uur tegen FC Südtiriol, uit de derde Italiaanse divisie. Ze wonnen met 4-0.

Achievement als je Lost Planet 2 houdt

De nieuwste methode om tweedehands verkopen tegen te gaan is spelers te belonen voor het behouden van een game. In het spel Lost Planet 2 zit namelijk de "Honeymoon Period" achievement, deze levert je of 20 gamerscore op (Xbox 360) of een bronzen trophy (genaamd "Running through 6" in Japan) voor de Playstation 3. De achievement is te verkrijgen als je de game langer dan zes maanden in je bezit hebt.

Helaas lijkt dit niet te gaan helpen want gamers zijn er al achter dat als je de klok van je console een half jaar vooruit zet, je de achievement gewoon krijgt. Ontwikkelaars proberen de laatste tijd steeds meer verschillende manieren uit om tweedehands verkopen tegen te gaan, dit mag dan nog niet zo'n vervelende manier zijn maar verwacht de komende tijd meer nieuws over dit onderwerp.

LP 2
"Hou deze game of ik schiet"

VN-vredesmilitair gedood in Oost-Congo

Een vredesmilitair van de Verenigde Naties is zondag in het oosten van Congo bij gevechten om het leven gekomen. De Indiase militair en zijn patrouille kwamen Congolese troepen te hulp in de provincie Noord-Kivu toen de man werd neergeschoten. Hij overleed in een ziekenhuis in Goma. Ook een Congolese militair en een burger kwamen om het leven, liet de VN maandag weten.

Herhaaldelijke aanvallen door rebellen in voorheen rustige gebieden in Congo hebben vraagtekens geplaatst bij het vermogen van de VN-vredesmissie in het land om burgers te beschermen. Sinds 1999 zijn 111 VN-vredesmilitairen in Congo omgekomen.

Het mandaat van de vredesmissie loopt aan het einde van mei af. President Joseph Kabila heeft al laten weten dat hij wil dat de troepen weggaan. Velen vrezen echter dat een vertrek van de vredesmissie chaos tot gevolg zal hebben en dat het kan leiden tot een oorlog waarbij ook buurlanden betrokken raken.

Hitler-advertentie vertoornt Italianen

Een reclame voor een kledingzaak waarin Adolf Hitler in roze kledij figureert heeft veel stof doen opwaaien op Sicilië. Verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog riepen maandag op hun website op tot het verwijderen van de advertentie. De poster zou een belediging zijn 'voor hen die streden tegen het nazi-fascisme'.

Diverse burgers hebben boze brieven geschreven aan de Italiaanse president om hun verontwaardiging te tonen.

De poster hangt in Palermo. Hitler is afgebeeld in een roze uniform, zijn handen houdt hij voor zijn middel gevouwen. De swastika op zijn armband is vervangen door een rood hart. 'Don't follow your leader', staat onder het plakkaat te lezen.

Het reclamebureau dat de advertentie bedacht liet avondkrant Corriere della Sera weten dat de reclame was bedoeld als provocatie en niet de intentie heeft het nazisme te verheerlijken.

Oefenruimte brandweer in vlammen op

Een praktijkoefenruimte voor brandweerkorpsen in Heerhugowaard is maandagochtend vroeg uitgebrand. Bij de brand raakte niemand gewond, meldt de politie maandag.

De brand brak rond 04.00 uur uit in een ruimte van het bedrijf Interflame aan de Hasselaarsweg op industrieterrein Zandhorst III. In de ruimte kunnen grote ongevallen worden nagebootst waarop brandweerlieden uit Noord-Holland kunnen oefenen. Er stonden onder meer een vrachtwagen en een vorkheftruck in de loods voor de enscenering van een incident.

De brandweer kon voorkomen dat naastgelegen loodsen, waar onder meer caravans in staan, ten prooi vielen aan de vlammen. De oefenruimte ging met inhoud en al wel verloren. De brandweer was het vuur rond 06.00 uur meester. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Scholen in Bangkok weer open

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn de scholen en meeste kantoren maandag weer opengegaan. De oppositie in het parlement heeft een motie van wantrouwen tegen premier Abhisit Vejjajiva ingediend voor de manier waarop hij de onrust die in de afgelopen twee maanden aan zeker 88 mensen het leven heeft gekost heeft aangepakt. Er wordt echter niet verwacht dat de motie zal worden aangenomen.

Na een week door de regering opgelegde vakantie gingen de scholen en meeste bedrijven in Bangkok weer open. De avondklok in de hoofdstad blijft echter tot zeker dinsdag van kracht. Premier Abhisit heeft verder laten weten dat hij vervroegde verkiezingen pas wil overwegen als het geweld, dat het land diep verdeeld heeft, helemaal voorbij is.

Weer jong voor zeearendpaar Oostvaardersplassen

Een zeearendpaar heeft voor het vijfde opeenvolgende jaar in de Oostvaardersplassen een jong gekregen. Het jong, dat inmiddels vier kilo weegt, is inmiddels geringd, meldt Staatsbosbeheer maandag.

Het nest met een diameter van 1,92 meter aan de bovenkant en een diepte van ruim twee meter, ligt middenin het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De zeearenden hebben het nest ten opzichte van vorig jaar met veertig centimeter verhoogd.

De jonge zeearend verkeert in goede gezondheid, zo bleek uit een onderzoek tijdens het 'ringen'. Vogels worden geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd.

Officiële Street Fighter IV-televisie

Als je een manier zoekt om de 120 euro voor een Street Fighter IV-arcade stick te verantwoorden dan heb ik nu de oplossing, een officiële Street Fighter IV HD-televisie.

Roundtable Concepts introduceert een serie LED-televisies die een Street Fighter IV-televisiekast hebben, logo's hebben en zelfs een groot Street Fighter IV-plaatje dat zich voor acht seconden laat zien als je de televisie aanzet. Dit is de televisie voor absurde Street Fighter IV-fans met te veel geld.

De televisies zijn de komende weken beschikbaar in de maten 32"(81 cm), 40"(101 cm), 42"(106 cm) en 46"(117 cm), prijzen zijn nog niet bekend. Het bedrijf biedt ook Marvel-televisies en American Football-televisies.

SF IV tv

[Giro] Fernando Alonso op bezoek tijdens klimtijdrit

De Giro d'Italia krijgt morgen tijdens de klimtijdrit naar het Plan de Corones bezoek van Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 is op uitnodiging van de organisatie naar Italië afgereisd. Met maximale stijgingspercentages van 24 procent belooft de 12,9 kilometer lange strijd tegen de klok voor veel spektakel te gaan zorgen.

De Spaanse Ferrari-coureur Alonso is een fervent wielerliefhebber en speelt al enige tijd met de gedachte om zelf een ploeg op te richten. Deze formatie zou in 2011 moeten debuteren in het peloton. Beoogd kopman is zijn goede vriend en landgenoot Alberto Contador.

Agent gemolesteerd bij knokpartij Delft

Drie agenten zijn zaterdagochtend gewond geraakt toen een groep vechtende mensen zich in Delft tegen de politie keerde. Een agent liep gebroken tanden en een scheurtje in zijn oogkas op. Twee Delftenaren van 23 en 22 jaar werden aangehouden. De 22-jarige zit maandag nog vast.

In een uitgaansgelegenheid aan de Burgwal ontstond rond 04.15 uur onenigheid, dat uitmondde in een handgemeen. De vechtersbazen werden de tent uitgezet, maar daar gingen ze gewoon verder. Toen agenten de relschoppers sommeerden weg te gaan, pakte een van hen de wapenstok van een agent vast. De agent besproeide hem met pepperspray, maar kreeg vrijwel direct daarna van achteren een klap op zijn hoofd.

Vervolgens liep het compleet uit de hand en ontstond een grote vechtpartij tussen zes personen en drie agenten, die gewond raakten. Zo'n veertig mensen stonden rondom het schouwspel, van wie een aantal filmpjes en foto's heeft gemaakt. De politie onderzoekt de mishandeling en is op zoek naar beeldmateriaal en getuigen.

Dode en zwaargewonde bij ongeluk Tilburg

Een automobilist is maandag overleden bij een verkeersongeval in Tilburg. Twee auto's botsten op de Burgemeester Bechtweg frontaal op elkaar. De bestuurder van de andere auto raakte zwaargewond. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, maar zijn situatie is niet levensbedreigend, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 12.15 uur plaats, nadat de auto van het later overleden slachtoffer door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terechtkwam. De tegemoetkomende auto kon de tegenligger niet meer ontwijken. In die auto zaten ook de vrouw en de twee kinderen van de zwaargewonde man. Enkele andere auto's liepen blikschade op, omdat zij niet op tijd konden remmen.

Rups van zeldzame vlindersoort gevonden

Een rups van de zeldzame vlindersoort keizersmantel is ontdekt in Nederland. Zaterdag werd een rups van de keizersmantel in Zwolle aangetroffen. Dit duidt erop dat de vlinder zich weer voortplant in Nederland. 'Een spectaculaire vondst', meldt de Vlinderstichting op natuurbericht.nl.

De vlindersoort is sinds 1980 officieel verdwenen uit Nederland. De afgelopen jaren werd de keizersmantel wel vaker aangetroffen, maar er waren geen aanwijzingen dat het insect zich ook in Nederland voortplantte.

De rups die zaterdag werd ontdekt gaat zich waarschijnlijk binnen twee weken verpoppen. Mogelijk vestigt de keizersmantel zich weer in Nederland.

Rups van zeldzame vlindersoort gevonden in Zwolle
Rups van zeldzame vlindersoort gevonden in Zwolle (Foto: Novum)

Bejaarde rijdt auto publiek in

In het Friese Oudemirdum is maandag paniek ontstaan nadat een 92-jarige man met zijn auto per ongeluk een menigte inreed. De omstanders stonden te kijken naar de jaarlijkse Elfstedenfietstocht, vier mensen zijn gewond geraakt.

De man zat samen met zijn vrouw in de auto en wilde vanaf een parkeerplaats de weg oprijden, toen hij, in plaats van de rem,  per ongeluk het gaspedaal intrapte. Daar schoot de auto vooruit en reed hij dwars door het publiek om tegen een heg tot stilstand te komen. Gelukkig waren EHBO’ers snel ter plekke om de gewonden te verzorgen.

Volgens de politie is er geen sprake van opzet. Wel is het rijbewijs van de man ingevorderd en kreeg hij een proces verbaal.

Drukte in attractieparken tijdens pinksterweekeinde

Attractieparken zijn het pinksterweekeinde druk bezocht. Door het mooie weer wisten veel mensen de weg te naar een dierentuin of pretpark te vinden. Dit meldt maandag de Club van Elf, de belangenorganisatie van attractieparken.

Naar Duinrell in Wassenaar kwamen aanzienlijk meer mensen dan vorig jaar tijdens Pinksteren, en ook Avonturenpark Hellendoorn trok meer bezoekers dan een jaar eerder.

Vijftigduizend mensen bezochten Walibi World. Vijftigduizend bezoekers togen naar het pretpark. Op het terrein van het pretpark in Biddinghuizen vond ook de veertigste editie van de religieuze Pinksterconferentie De Opwekking plaats. Walibi World maakt zich alweer op voor het volgende grote evenement: zaterdag wordt het Nederlands kampioenschap knikkeren gehouden in Biddinghuizen.

Ook Dijkse Boys, VVSB en Hollandia naar Topklasse

Zaterdag en vandaag stonden de returns van de play-offs om een plaats in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Hieronder de uitslagen:

Dijkse Boys - Be Quick 1887 2-1 (2-0)
1-0 Tim Strijbosch 2-0 Robbie Lutgens 2-1 Pieter van de Ven

sv Venray - VVSB 1-0 (0-0)
1-0 Tom van Bergen

WKE - Hollandia 0-1 (0-1)
0-1 Kalvin Robert

Door deze resultaten plaatsen Dijkse Boys, VVSB en Hollandia zich voor de Topklasse. De andere drie teams gaan in een halve competitie uitmaken wie de laatste zondagamateurclub wordt die de Topklasse haalt. Mocht Veendam alsnog blijven bestaan, dan speelt de winnaar van deze nacompetitie tegen de winnaar van de nacompetitie van de zaterdagclubs om een plek in de Topklasse en vult FC Oss het deelnemersveld aan.

De zondagafdeling van de Topklasse bestaat nu uit:

Achilles '29
AFC
Argon
Baronie
Dijkse Boys
EVV
Gemert
Haaglandia / Sir Winston
FC Hilversum
Hollandia
JVC Cuijk
FC Lienden
Quick '20
De Treffers
VVSB
Be Quick 1887 / sv Venray / WKE / FC Oss

Fans niet blij met Portugees elftal

De fans van het Portugese nationale elftal waren vandaag niet erg blij met hun helden. In het Portugese Covila, waar de ploeg zich aan het voorbereiden is op het komende WK in Zuid-Afrika, eindigde bondscoach Carlos Queiroz al na veertig minuten de openbare training.

Er waren ongeveer vierduizend toeschouwers op de training afgekomen en zij hadden lang in de rij gestaan om een toegangskaartje voor de training te kunnen bemachtigen. Zij waren van mening dat veertig minuten veel te kort was. De Portugese voetbalbond had echter geen boodschap aan de protesten van de supporters. "We gaan niet trainen om de toeschouwers tevreden te houden. De trainingen zijn bedoeld voor de coach en wat hij belangrijk acht voor het team”, aldus de perschef van de voetbalbond.

Italië wil 25 miljard bezuinigen

Het Italiaanse parlement stemt dinsdag over fel bediscussieerde bezuinigingsmaatregelen. Verwacht wordt dat de meeste ambtenarensalarissen worden bevroren. In de hoogste salarissen wordt gesnoeid, maar ook de gezondheidszorg maakt zich op voor versoberingen.

Minister van financiën Giulio Tremonti heeft toegezegd hoge salarissen aan te pakken. Salarissen boven de negentigduizend euro zullen met vijf procent gekort worden, salarissen boven de honderdtwintigduizend euro zelfs met tien procent. Het bevriezen van de ambtenarensalarissen voor een periode van drie jaar moet drie miljard euro opleveren.

De bezuinigingen moeten het Italiaanse begrotingstekort tot 2012 met 25 miljard euro terugdringen tot 2,7 procent van het bruto nationaal product, onder de door de Europese Unie vastgestelde limiet van drie procent. De maatregelen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat Italië aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en niet in een zelfde schuldcrisis belandt als Griekenland.

Monica Bellucci (45) bevallen

Maandag is bekend geworden dat de Italiaanse actrice Monica Bellucci in Rome is bevallen van haar tweede dochter. De actrice had samen met haar man, de 43-jarige Franse acteur Vincent Cassel, al een dochter van vijf. Het tweede kind van het paar luistert naar de naam Léonie.

Volgens People Magazine maken moeder en dochter het uitstekend. Hoewel Bellucci al 45 jaar is, vindt de actrice  het helemaal geen probleem dat ze pas op latere leeftijd aan kinderen is begonnen. Naar eigen zeggen zou de actrice geen twintig meer willen zijn: "Ik ben nu veel gelukkiger dan toen ik jonger was."

Bekijk hier een fotoserie met Monica Bellucci.


Monica Bellucci

Van Marwijk: "Robben kan op rechts en links"

Het is voor bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal geen uitgemaakte zaak dat Arjen Robben tijdens het WK in Zuid-Afrika op de rechterflank voetbalt. De linksbenige aanvaller van Bayern München excelleerde dit seizoen op de voor hem tot voor kort onbekende andere helft van het speelhelft.

"Maar Bayern München is geen Oranje", stelde Van Marwijk. "Het komt steeds vaker voor dat linksbenige spelers op rechts voetballen. Rechtsbenige spelers duiken regelmatig aan de linkerkant op. Soms werkt dat goed, maar Arjen Robben is volgens mij een speler die op beide kanten uit de voeten kan. Het gaat bovendien niet alleen om Robben. Ik moet ook naar andere spelers kijken. Het beste team moet uiteindelijk spelen. We beginnen dus met een ploeg die in mijn ogen de meeste kans heeft om te winnen."

Robben voetbalde in het Nederlands elftal vaak aan de linkerkant. Bondscoach Van Marwijk maakte op de rechterflank vaak een plaatsje vrij voor Dirk Kuijt. De aanvaller van Liverpool zorgt niet alleen voor offensieve impulsen. Hij assisteert ook regelmatig zijn middenvelders of zelfs rechtsback. Van Persie pleitte onlangs voor een aanval met Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en zijn persoontje. Hij gaf eerlijk antwoord op vragen van journalisten. De aanvaller van Arsenal wil zelf graag als centrumspits acteren. Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt zijn ook op die positie inzetbaar.

Weer kaalvraat door rupsen

Ook dit jaar worden met name eikenbossen weer het slachtoffer van grote aantallen rupsen. De rupsen van vooral de grote en kleine wintervlinder vreten de bossen kaal. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender en Silvia Hellingman van Biocontrole is het verschijnsel niet nieuw.

In 1996 had Nederland voor het eerst met dit verschijnsel te maken, maar ook in 2008 en 2009 was de rupsenplaag aanwezig. De rupsen hebben een voorkeur voor eikenbomen, maar zijn ook niet vies van esdoorns, beuken, populieren en iepen. De grote aantallen rupsen zijn te verklaren doordat de nachtvlinders prima hebben kunnen gedijen in de afgelopen zomer. De vrouwtjesvlinder legt aan het einde van het najaar haar eitjes, die vervolgens overwinteren in bladknoppen van loofbomen.

Doordat het nu al het derde achtereenvolgende jaar is dat de rupsenplaag zich voordoet, kan het zijn dat sommige bossen verzwakken. Die dreigen dan ten prooi te vallen aan andere insecten zoals de eikenprachtkever. Deze kever vormt al langer een bedreiging voor de Nederlandse bossen en kan ervoor zorgen dat een boom helemaal afsterft.

Van Vliet zegt dat de winterse aanblik die veel bomen op bijvoorbeeld de Veluwe bieden, komt door de vraatzucht van de rupsen. Zo rond de zomer verpoppen de rupsen zich en krijgen de bomen de kans om opnieuw blad te krijgen.

Dayton Dutch Lions winnen opnieuw

De Dayton Dutch Lions hebben opnieuw de volle drie punten weten te pakken. In eigen huis werden de Michigan Bucks ternauwernood met 1-0 verslagen. Daardoor blijft de ploeg van trainer Sonny Silooy na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen.

Vanaf het beginsignaal namen The Dutch Lions, waar de Nederlanders Oscar Moens, Bruce Godvliet, Geert den Ouden, Hans van der Haar, Bas Ent, Johan Wigger en Julius Wille allen een basisplaats hadden, direct het initiatief. Dit resulteerde in de eerste minuut al in een enorme kans voor Geert den Ouden. Zijn kopbal belandde echter niet in het vijandelijke doel. Vijf minuten later kreeg Den Ouden opnieuw een 100%-kans om de score te openen. Hans van der Haar bereikte zijn collega-aanvaller met een perfecte pass, maar het schot van Den Ouden eindigde in de handen van de doelman.

DDL FC
bleef druk zetten op de vijandelijke defensie. Na een half uur spelen probeerde Johan Wigger het van grote afstand. Het schot van de middenvelder, eerder uitkomend voor FC Emmen, belandde bovenop de lat. Van der Haar en opnieuw Wigger kregen kort voor rust opnieuw kansen, maar beide Nederlanders wisten de score nog altijd niet te openen.

Vijf minuten na rust was het dan toch raak. Verdediger Kyle VondenBenken bediende Bret Jones en hij rondde op zijn beurt bekwaam af. Zjin bal belandde in de verre hoek en zo kwamen The Dutch Lions verdiend op een 1-0-voorsprong. Toch kwamen de Michigan Bucks bijna weer op gelijke hoogte. Twee minuten na het doelpunt van The Dutch Lions kreeg de spits van de Bucks een enorme kans, maar het harde schot werd goed gepareerd door doelman Oscar Moens.

Na een uur spelen vond VondenBenken met een mooie pass Geert den Ouden. Hij kopte de bal richting doel, maar zijn poging ging slechts centimeters over het doel. DDL FC bleef op zoek naar het tweede doelpunt en deze kwam bijna van de voet van Wigger. Zijn poging belandde echter opnieuw op de lat, nadat de Michigan-keeper de bal nog met zijn vingertoppen beroerde.

Aangezien The Dutch Lions tevergeefs op zoek gingen naar hun tweede doelpunt, kwamen de Michigan Bucks steeds beter in de wedstrijd. Kort voor tijd resulteerde dit in een één tegen één-situatie. Doelman Moens wist de bal achter knap uit zijn doel te houden. Moens behoedde zijn ploeg in de slotfase nog een paar keer voor puntverlies. The Dutch Lions hielden zich echter staande en zodoende mocht de ploeg van Silooy weer drie punten aan het totaal toevoegen. Tevens behield de ploeg de koppositie.

Schaars denkt tot afvallers te behoren

Stijn Schaars maakt een week voordat bondscoach Bert van Marwijk zijn definitieve selectie bekend moet maken een gedreven indruk in Seefeld.

Eerste Pinksterdag is goed verlopen voor Schaars in Oostenrijk. De middenvelder van Oranje maakte tijdens de verschillende partijspelletjes niet alleen een gedreven indruk, maar nam ook nog eens vier van de in totaal negen treffers voor zijn rekening.

"Ik denk wel dat ik tussen de namen sta, waar de vier afvallers uit zullen worden gekozen", zegt hij realistisch tegenover de Telegraaf. "Of het tussen Orlando Engelaar en Stijn Schaars gaat? Dat zou kunnen, maar moet je aan de bondscoach vragen."

Schaars probeert zich er niet te veel mee bezig te houden. "Ik lig er hoe dan ook niet wakker van, want als je dat doet, pakt het juist negatief uit. Ik doe mijn best en ga er vooralsnog vanuit dat ik bij de definitieve WK-selectie zit. Waarom? Omdat ik ondanks de mindere prestaties van AZ kan terugkijken op een goed seizoen met veertig wedstrijden. En omdat ik al anderhalf jaar onafgebroken bij Oranje ben."

Ook Loeb naar Race of Champions

Sébastien Loeb zal namens Frankrijk de tweede deelnemer worden voor de Race of Champions die eind november in Düsseldorf gehouden wordt. De veelvoudig rallykampioen wordt hiermee de teamgenoot van viervoudig Formule 1-wereldkampioen Alain Prost. Voor Duitsland zullen Michael Schumacher en Sebastian Vettel gaan rijden.

"De Race of Champions is het enige evenement waarbij je uitkomt tegen rijders uit verschillende disciplines," zei Loeb. "Je moet je ook makkelijk kunnen aanpassen aan de verschillende auto's. Ik ben blij dat ik samen met Alain kan racen. Ik kijk echt op tegen de prestaties die hij in zijn carrière heeft behaald. Ik denk dat we goed kunnen samenwerken in de Nations Cup. Duitsland is ook altijd sterk, maar we zullen er alles aan doen om zelf te winnen."

Loeb is een van de meest succesvolle deelnemers aan de Race of Champions. Zo won de Fransman in 2003, 2005 en 2008 de wedstrijd, terwijl hij in 2004 met Jean Alesi de Nations Cup veroverde.

[RG] Record in eerste ronde

Lukas Lacko en Michael Yani hebben in de eerste ronde van Roland Garros een opmerkelijke prestatie geleverd. Lacko won de partij, maar het bijzondere was dat de Slowaak daar maar liefst 71 games voor nodig had: 4-6, 7-6 (5), 7-6 (4), 6-7 (5), 12-10. Dat is een evenaring van het record op Roland Garros sinds in 1973 de tiebreaks werden ingevoerd.

Slechts twee keer eerder waren zoveel games nodig om een winnaar aan te kunnen wijzen. In 1994 rekende Ronald Agenor in precies 71 games af met David Prinosil, een prestatie die Fabrice Santoro tien jaar later herhaalde bij zijn overwinning op Arnaud Clément. Dat Franse onderonsje duurde destijds maar liefst zes uur en 33 minuten, een record in Parijs. Lacko en Yani waren met vier uur en 56 minuten beduidend sneller klaar.

Voor de invoering van de tiebreak moest elke set met minimaal twee games verschil worden beslist. Dat leverde in 1957 een wedstrijd op die het recordaantal van 83 games in beslag nam.

Preud'homme: "FC Twente volgt me al jaren"

Gisteravond werd bekend dat Michel Preud'homme komend seizoen de nieuwe trainer van FC Twente wordt. De 51-jarige oefenmeester moet Steve McClaren doen vergeten. De laatstgenoemde oefenmeester vertrekt naar VfL Wolfsburg.

Preud'homme liet in een interview weten dat FC Twente al geruime tijd achter hem aanzat. "Toen ik van Standard naar Gent ging, wilde FC Twente mij ook al," aldus de trainer. "En hoewel het toen niet doorging, is FC Twente me blijven volgen. Ze kwamen zelfs naar de matchen van Gent kijken."

"FC Twente weet alles over mij. Ik ben blij met deze uitdaging, al is het jammer dat ik nu afscheid moet nemen van mensen die vrienden zijn geworden."

Prima weekend voor strandtenthouders

Het pinksterweekend heeft prima uitgepakt voor strandtenthouders.  Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten, Paul Zonneveld, zijn de strandtenthouders in heel Nederland dik tevreden.

Zaterdag had een minpuntje, omdat er nog zeedampen waren als gevolg van het verschil tussen land- en watertemperatuur. Verder was het een duidelijk betere Pinksteren dan vorig jaar. “Voor de exploitanten is dit een belangrijk weekend om de eerste kosten te kunnen betalen. We hopen dat dit doorzet”, aldus Zonneveld.
 

Mogelijk titelsponsor voor Red Bull Racing

Red Bull Racing-eigenaar Dietrich Mateschitz wil best nadenken om de renstal een andere titelsponsor te geven. De Oostenrijker zei dit gisteren in de Britse krant Sunday Express.

Momenteel staat alleen Red Bull groot op de bolides, terwijl enkele andere sponsoren het met minder ruimte moeten stellen. Omdat het team met de coureurs Mark Webber en Sebastian Vettel aan de leiding gaat in beide kampioenschappen in de Formule 1 lijkt de tijd rijp om hier verandering in te brengen.

"Zodra Red Bull Racing wordt gezien als een gerenommeerd team, behoort een titelsponsor tot de mogelijkheden," zei Mateschitz die er bij meldde dat als er zich een sponsor aandient deze dertig miljoen euro mee moet nemen.

Volgens teambaas Christian Horner beschikt Red Bull Racing niet over de financiële middelen die Ferrari, McLaren en Mercedes wel tot hun beschikking hebben, maar McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is daar niet van overtuigd. "Red Bull heeft de organisatie en de ondersteuning goed op orde. Ik ben niet op de hoogte van de bedragen die het merk in het team investeert, maar ik denk dat het gelijkwaardig is aan de budgetten van de grotere teams."

Eurovision Song Contest: Kwartfinale #3

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Turkije vs. Oekraïne 

Poll: Wie is de beste?

[RG] S. Williams na stroef begin toch door

Stefanie Vögele is er in de eerste ronde op Roland Garros niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. De Zwitserse verloor met 6-7 en 2-6 van Serena Williams.

Zoals wel vaker het geval is, kende Williams ook vandaag een trage start. De Zwitserse speelde fris en onbevangen en kreeg bij de stand 5-5 zelfs driemaal een kans om Williams te breken.

Vervolgens schakelde de jongste van de zusjes Williams een tandje bij. Williams werkte de breekpunten weg en in de tiebreak was ze de beste. In de tweede set was de spanning in de wedstrijd weg, ook omdat bij Vögele langzaam het licht uit ging.

Van Marwijk maakt donderdag selectie WK bekend

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal maakt donderdag zijn definitieve selectie van 23 spelers voor het WK in Zuid-Afrika bekend. Hij houdt nog wel een kleine slag om de arm.

"Ik wil duidelijkheid hebben over de ernst van mogelijke blessures", zei hij vandaag tijdens een persconferentie in Seefeld. De voorlopige selectie van Oranje bestaat nog uit 27 spelers. Ryan Babel verrekte vrijdag op de training zijn rechterhamstring en oefent nog apart van de groep. Van Marwijk is positief over de aanvaller van Liverpool. "Het lijkt er op dat hij op tijd uit de training is gestapt", zei hij. "Maar we moeten nog wel even voorzichtig met hem zijn. Hij mist het WK als het nu weer fout gaat."

Van Marwijk moet uiterlijk op 1 juni zijn definitieve selectie bij de wereldvoetbalbond FIFA inleveren.

Zoon laat ma opdraaien voor ongeluk

Een 55-jarige vrouw uit Oldenzaal verzon gistermiddag een aanrijding om haar 22-jarige zoon te beschermen. De dame in kwestie loog tegen de agenten dat ze met haar wagen tegen een geparkeerde auto was aangereden. Beide auto's hadden een aanzienlijke schade.

De agenten vonden de verklaring van de vrouw leugenachtig en checkten daarom haar verhaal. Toen bleek dat niet de 55-jarige vrouw, maar haar 22-jarige zoon de auto had bestuurd. Zijn moeder wilde de schuld op zich nemen, omdat zoonlief niet in het bezit is van een rijbewijs. De man maakt nu kans op een forse boete en zal zelf voor de veroorzaakte schade moeten opdraaien.

Beckham niet in trainersstaf Engeland

David Beckham behoort niet tot de trainersstaf, die met de Engelse nationale ploeg naar het WK voetbal gaat. Dit heeft bondscoach Fabio Cappello vandaag laten wten.

Beckham zal de selectie tijdens het toernoooi wel vergezellen, maar zal dus geen coachende rol op zich nemen. "David is bij ons," lichtte Capello toe. "Maar niet als coach. Dat zou ik niet van respect vinden getuigen richting mijn huidige coachingsstaf."

"We hebben verschillende projecten voor David. Hij kan promotionele activiteiten verrichten met het oog op de Engelse kandidatuur voor de organisatie van het WK in 2018. Daarnaast is het gewoon belangrijk dat hij bij de groep blijft. David is erg toegewijd."

Beckham moet het WK voetbal, dat half juni in Zuid-Afrika van start gaat, missen. De vedette liep op 14 maart een blessure aan zijn achillespees op en werd één dag later al aan de kwetsuur geopereerd. Sindsdien kwam de Brit niet meer in actie.

[NBA] Cleveland ontslaat coach Brown

Coach Mike Brown is door Cleveland Cavaliers de laan uitgestuurd. Dit gebeurde tien dagen na de uitschakeling van de basketbalclub in de play-offs van de NBA.

Cleveland, met sterspeler LeBron James, was vooraf een van de favorieten voor het winnen van de titel. "Na een uitgebreide analyse zijn we tot dit besluit gekomen", aldus de reactie van clubeigenaar Dan Gilbert.

Brown was vijf jaar trainer van Cleveland Cavaliers.

Kubica waakt voor optimisme

Robert Kubica verkeert in de eerste races van het nieuwe seizoen in prima vorm. Toch is de Pool van mening dat het optimisme niet te groot moet worden. Toch verwacht de coureur van Renault F1 in Turkije wederom een goed resultaat neer te zetten.

"De race in Monaco was onze beste van dit seizoen, maar we moeten niet al te optimistisch raken. Ik denk namelijk dat het moeilijk wordt die prestatie komend weekend te herhalen," aldus Kubica. "Ik denk wel dat we competitief kunnen zijn. Het circuit lijkt namelijk op dat van Barcelona, waar we goed wisten te presteren. We hebben ook wat nieuwe onderdelen en hopelijk kunnen we daarmee wat hoger kwalificeren dan in Spanje."

Babes in Franse Blur-reclame

Deze week verschijnt Blur voor de Playstation 3, Xbox 360 en PC. De game maakt net als Mario Kart gebruikt van power-ups om je tegenstanders het leven zuur te maken, maar kent een realistischere look dan Nintendo's race-game.

Omdat Blur zoveel op Mario Kart lijkt, leek het ontwikkelaar Bizarre Creations leuk om deze vergelijking uit te buiten in een reclame, welke je eergisteren op FOK!games kon zien. Onze zuiderlijke vrienden in Frankrijk vonden het echter beter om een lading babes te gebruiken om de game te promoten; zal wel een idee geweest zijn van Sarkozy. Wij willen jullie, en dan met name de vrouwliefhebbers, deze reclames natuurlijk niet onthouden.

Houd FOK!games in de gaten voor de review van Blur.

 

[RG] Djokovic in viersetter door

Novak Djokovic heeft zich voor de tweede ronde van Roland Garros geplaatst. De Serviër versloeg Jevgeni Korolev met 6-1, 3-6, 6-1 en 6-3.

Voor de als derde geplaatste Djokovic leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht te zijn. Nadat hij de eerste set had gewonnen, kwam hij ook in het tweede bedrijf al gauw een break voor te staan. Djokovic begon toen echter fouten te maken in zijn spel en zijn opponent rook zijn kans. Korolev brak terug en wist zelfs de tweede set te winnen.

Het spel van de Kazach zakte vervolgens echter naar een zeer laag niveau. Djokovic speelde dan ook niet geweldig, maar hij speelde dan nog altijd beter dan Korolev en trok de partij alsnog naar zich toe.

[NHL Playoffs] Blackhawks naar Stanley Cup finale

De Chicago Blackhawks hebben zich middels een 4-2 thuisoverwinning geplaatst voor de Stanley Cup finales. Door deze overwinning is de eindstand in de best of seven-serie 4-0 in het voordeel van de ploeg van Chicago. In de finale moeten zij het waarschijnlijk opnemen tegen de Philadelphia Flyers, die een 3-1 voorsprong in hun serie hebben.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat de Blackhawks niet meer naar San Jose zouden hoeven vliegen, want de Sharks kwamen op een 2-0 voorsprong. In de eerste periode scoorde rookie Logan Couture knap uit de draai, waarna Patrick Marleau in de tweede periode shorthanded de 2-0 maakte. De Hawks hadden tot dat moment weinig echte doelkansen gehad.

Halverwege de tweede periode draaide het wedstrijdbeeld echter om, en de Blackhawks gingen alsnog met een gelijke stand de kleedkamer in voor de derde periode. Verdediger Brent Seabrook bracht de stand terug naar 2-1, waarna Dave Bolland de stand gelijkbracht. In de derde periode maakte Dustin Byfuglien in de powerplay de winnende treffer uit een knappe pass van Patrick Kane, waarna Kris Versteeg in het lege net de eindstand op 4-2 bepaalde nadat goalie Evgeni Nabokov het doel had verlaten voor een extra aanvaller op het ijs.

Zuid-Korea te sterk voor Japan

Japan is er niet in geslaagd om de oefeninterland tegen Zuid-Korea in winst om te zetten. De groepsgenoot van het Nederlands elftal ging vandaag wederom onderuit. Na negentig minuten wedstrijd stond het 2-0 voor de Zuid-Koreanen.

Voormalig VVV-Venlo-speler Keisuke Honda begon in de basis bij Japan, dat een tamme indruk maakte. De ploeg keek na vijf minuten al tegen een achterstand aan. Ji-Sung Park was verantwoordelijk voor de treffer van Zuid-Korea. Pas in blessuretijd wist Chu-Young Park de score voor zijn land, middels een benutte penalty, te verdubbelen.

De Japanse formatie kent een moeizame voorbereiding op het WK voetbal, dat over enkele weken van start gaat. De vorige oefenwedstrijd tegen Servië ging eveneens verloren. Zuid-Korea daarentegen won ook de voorgaande oefenwedstrijd tegen Ecuador.

Duitse jongen bedolven door instortende zandkuil

Een 9-jarige jongen uit Duitsland is maandag onder het zand bedolven bij een vakantiehuis in Bergen aan Zee. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Hoewel hij zelfstandig adem kan halen, is zijn toestand zorgelijk, laat de politie weten.

De politie kreeg rond 11.50 uur te horen dat in de Van Speijkstraat een jongen onder het zand lag. Toen de politie arriveerde waren omstanders al bezig een ingestorte kuil uit te graven. Agenten namen het graafwerk over en stuitten al snel op het lichaam van het Duitse jongetje.

De agenten en een bestuurder van een motorambulance begonnen direct met reanimeren, geholpen door omstanders, onder wie een dokter. Het ziekenhuis liet rond 13.30 uur aan de politie weten dat het slachtoffer weer zelfstandig adem haalde.

De jongen was met zijn moeder op vakantie in het zogenoemde 'Zeemanshuis'.

Brabander gepakt met 22 kilo hasj in auto

De politie is zaterdagochtend bij toeval op zo'n 22 kilo hasj gestuit in Bergen op Zoom. De drugs met een straatwaarde van ongeveer een ton zijn in beslag genomen, laat de politie maandag weten.

Bij een controle op parkeerplaats de Wouwse Tol bleek rond 08.30 uur dat een man uit Roosendaal nog een belastingschuld heeft en dat zijn auto in beslag genomen mocht worden. Toen de Brabander enkele tassen uit de auto haalde, zagen agenten ruim tweehonderd pakketjes met hasj. De verdachte is in een cel gezet.

Jordi Cruijff sleept Maltese beker in de wacht

Jordi Cruijff heeft samen met trainer Ton Caanen de Maltese beker in de wacht gesleep met FC Valletta. De beker is al de tweede prijs dit seizoen voor de twee Nederlanders in dienst van FC Valletta.

Gisteravond werd de Maltese bekerfinale gewonnen tegen Qormi. Michael Mifsud opende de score namens Valletta na acht minuten met een laag schot en dertien minuten later verdubbelde Terence Scerri de stand. Qormi kwam nog terug tot 2-1 door een penalty, maar daar bleef het bij.

Eerder al won Valletta de beker die uitgereikt werd ter ere van het honderdjarig bestaan van de nationale competitie. Valletta slaagde er dit seizoen niet in de competitie te winnen; het moest Birkirkara met één punt voorsprong voorlaten in de strijd om de landstitel.

Gratis DS door schrijven brief?

Een brief schrijven naar Nintendo; dit leek de elfjarige Helen wel een goed idee om een Nintendo DS te scoren. Voor een schoolproject moesten zij en haar klasgenoten allen een bedrijf kiezen om een officiële brief naar op te sturen. Omdat Helen geen Nintendo DS mocht van haar ouders en een fan is van Nintendo, koos zij voor dit bedrijf. Hieronder kun je de brief lezen met de reactie van Nintendo. Het lijkt er op dat Helen haar Nintendo DS heeft gekregen. Voordat iedereen massaal een brief gaat schrijven naar Nintendo: het is niet bekend of dit een broodje aap-verhaal is, of dat het echt is.

Ouders boos om halalvlees op crèche

Het kinderdagverblijf Wieltjeshove in het Belgische Menen is gestopt met het serveren van halalvlees aan alle kinderen die de crèche bezoeken. De crèche had deze maatregel ingevoerd omdat het dagverblijf ook wordt bezocht door moslimkinderen. Daarom vond de leiding het makkelijker om alle kinderen halalvlees voor te schotelen.

Daar waren niet alle ouders blij mee. Na protesten is besloten om de maatregel te schrappen. Van de kinderen die Wieltjeshove bezoeken is 17% moslim. Directrice Kathleen Bogaert: "Als er vlees op het menu stond, mochten we die kinderen er geen geven. Uit bezorgdheid voor een gezonde voeding, besloten we over te schakelen naar halalvlees en dat aan al onze kindjes voor te zetten." Bogaert vindt het nu fout dat de crèche tot deze maatregel had besloten zonder de ouders in te lichten.

Het probleem is nu opgelost. Bogaert: "Als er nu vlees op het menu staat, dan maken we nu twee potjes. Eén met halalvlees voor de moslims en één met vlees voor de andere kinderen." Wieltjeshove besloot om op halalvlees over te gaan, nadat islamitische ouders dat zelf hadden gevraagd.

Halo: Reach releasedatum bekend

Hij is eindelijk binnen bereik. Halo: Reach zal volgens een financieel bericht op Yahoo 'wereldwijd' gereleased worden op 14 september 2010. Japan, dat blijkbaar volgens Bungie niet bij de wereld behoort, krijgt de game een dag later.

Ook zijn de gegevens van de Beta bekend gemaakt. Waar we al belachelijke aantallen op de eerste dag tegenkwamen, zijn de getallen nu amper te bevatten: 2.7 miljoen spelers hebben het gespeeld, 16 miljoen uur is er totaal besteed en er zijn 1.1 miljard kills gemaakt.

Halo: Reach is volgens Bungie de laatste Halo die ze zullen maken. Ze beloven vooral op multiplayer veel nieuws, zoals nieuwe gamemodi, wapens en outfits.

H:R

Socceroos winnen oefenduel van Nieuw-Zeeland

Het Australië van bondscoach Pim Verbeek heeft in Melbourne een oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland gewonnen. De wedstrijd, die in 2-1 eindigde, gold voor beide teams als voorbereiding op het aankomende WK.

Bijna 60.000 toeschouwers zagen hoe Chris Killen de score voor rust opende voor de bezoekers. Na de thee kwamen de Socceroos pas op gang; in de 57ste minuut maakte Dario Vidosic gelijk. AZ-middenvelder Brett Holman liet de toeschouwers in het Melbourne Cricket Ground juichen door diep in de blessuretijd het winnende doelpunt binnen te schieten.

Gevangene gebruikt PSX als tatoeermachine

Een Britse gevangene heeft zich schuldig gemaakt aan een mooi staaltje huisvlijt. Deze Michael Scofield, die op het punt staat over de grens te worden gezet, heeft van een oude PlayStation een tatoeermachine weten te maken.

Volgens bronnen zou de immigrant hiermee medegevangenen van een tatoeage hebben voorzien, maar dit wordt door het personeel met klem ontkend. "Het is zeker een mooi staaltje doehetzelven", vertelt een bron. "Het werkt echt, maar je hiermee laten tatoeëren is extreem pijnlijk."

De gevangene heeft een zogeheten PSX, de oer-PlayStation, gesloopt en een balpen aan het motortje bevestigd. Met de geslepen punt is het mogelijk onderhuids inkt aan te brengen. Het apparaat is tijdens een routinecontrole ontdekt en in beslaggenomen.

Tegen de crimineel zullen geen stappen worden ondernomen. Een PlayStation is net als zijn opvolger niet illegaal. Het is echter wel verboden een PlayStation 3 in bezit te hebben in de gevangenis, aangezien je hiermee het internet op kunt.

Benieuwd naar de 'PainStation? Een foto is in het bronartikel te vinden.

Bekele haakt af voor FBK Games

Kenenisa Bekele zal komend weekend in Hengelo niet niet deel gaan nemen aan de FBK Games. De Ethiopische wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 zou in Nederland een 3.000 meter gaan lopen, maar vanwege een onwillige kuitspier moet hij afhaken. Hij zal daarnaast in heel juni geen wedstrijden lopen.

De organisatie van de FBK Games kreeg te maken met nog meer afmeldingen, want Gregory Sedoc en wereldkampioen Ryan Brathwaite (beiden 110 meter horden), Rutger Smith (kogelstoten) en Robert Lathouwer (800 meter) haakte af met blessures.

Goed nieuws is er ook, want de snelste vrouw op de 100 meter bij de vrouwen vorig seizoen Carmelia Jeter zal naar Hengelo afreizen. De Amerikaanse klokte in Shanghai vorig jaar 10,64 seconden over de afstand, waarmee ze na Florence Griffith de snelste ooit werd. Ook voormalig olympisch kampioene en voormalig wereldrecordhoudster op de 5.000 meter Mesaret Defar zal komend weekend in Nederland een poging gaan doen om haar eigen baanrecord aan te vallen. Tenslotte zal ook Yaroslav Rybakov zijn kunsten vertonen. De Rus werd vorig jaar in Berlijn met een sprong van 2,32 meter wereldkampioen hoogspringen.

[RG] Federer eenvoudig door

Roger Federer is goed begonnen aan Roland Garros. De titelverdediger won in de eerste ronde met 6-4, 6-1 en 6-2 van Peter Luczak.

Aanvankelijk kon Luczak, de Australische nummer 71 van de wereld, redelijk meekomen met de Zwitser. Hij wist zijn eigen services vrij makkelijk te behouden. Op de service van Federer kon hij echter geen vuist maken. Bij de stand 5-4 in de eerste set haperde de opslag van Luczak even en Federer sloeg direct toe.

De tweede set was een stuk minder boeiend om te zien, mede door de vele fouten die Luczak maakte. In de derde set speelde Federer met zijn tegenstander en liet de ene na de andere mooie dropshot zien. Luczak kon niet antwoorden en zo trok Federer de partij eenvoudig naar zich toe.

Kuijt ziet Oranje niet als favoriet

Dirk Kuijt ziet het Nederlands elftal nog niet met de wereldtitel naar huis gaan. Dit liet de aanvaller van Liverpool vandaag weten.

"Het is moeilijk om te zeggen dat Nederland het WK kan winnen. Iedereen vraagt me welke landen ik als de favorieten zie. Voor mij zijn dat Spanje, Engeland en Brazilië. Vlak daarachter heb je altijd landen als Argentinië, Duitsland en Italië die ook een goede kans maken", aldus Kuijt.

Toch denkt de aanvaller niet dat Oranje kansloos is. "We hebben op het laatste EK laten zien dat we een erg goede ploeg hebben," herinnert de speler zich. "We hadden slechts één slechte dag en werden direct uitgeschakeld. Dat moeten we deze keer zien te voorkomen. Ik denk dat we een kans hebben. Als we een goede dag hebben, kunnen we elk land te verslaan."

Harige nudisten gezocht voor film

Vrouwen die het scheren van hun bikinilijn dikke onzin vinden en zijn voorzien van een flinke haardos op hun schede, kunnen in een klap beroemd worden. Een Noors-Zweedse productiemaatschappij is voor hun nieuwste film op zoek naar harige nudisten.

Ondanks dat de meeste mensen zich tegenwoordig gelukkig scheren en men zich moeilijk durft bloot te geven, loopt het storm bij de filmmaatschappij. Ofschoon ze maar liefst zeventig harige figuranten nodig hebben voor de film 'Teori and Praxis' (Theorie en Praktijk), zijn maar liefst 55 vacatures al ingevuld.

De film, ondanks de hoeveelheid bloot geen ranzige porno, speelt zich af in de jaren zeventig. In deze tijd had men nog niet van scheermesjes gehoord, getuige films als 'Josefine Mutzenbacher' en andere foute, vooral Duitse, porno uit de seventies. De film wordt volgende maand geschoten op een geheime locatie in Zweden, en zal eind dit jaar in première gaan in Scandinavische bioscopen en filmfestivals.

Babel herstelt goed van hamstringblessure

Ryan Babel herstelt voorspoedig van de hamstringblessure die hij vrijdag op het trainingskamp van Oranje in Seefeld opliep. De aanvaller trainde vandaag voor het eerst weer voorzichtig met de bal. Een dag eerder had hij zich moeten beperken tot wat loopoefeningen. De andere internationals werkten vanochtend een pittige training af.

Robin van Persie kwam niet geheel ongehavend uit die oefensessie. De speler van Arsenal kreeg een tik op zijn rechterenkel toen hij een bal probeerde te heroveren. De speler van Arsenal maakte de training gewoon af, maar moest na afloop wel met zijn enkel in het ijs.

Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Arjen Robben, die zaterdag de Champions League-finale speelden, sluiten morgenavond aan bij de groep. De drie doen nog niet mee in de oefenwedstrijd die Oranje een dag later in het Duitse Freiburg speelt tegen Mexico.

Maradona niet verrast door Milito

Diego Maradona sprak gisteren lovende woorden over het spel van Diego Milito. De speler van Internazionale was zaterdagavond verantwoordelijk voor de twee doelpunten in de finale van de Champions League, waardoor de Italianen uiteindelijk wonnen.

"Ik ben niet verrast door hem. Milito heeft een spectaculair seizoen gespeeld, maar dat hebben mijn andere aanvallers ook," liet Maradona in een reactie weten. De bondscoach van Argentinië voegde wel aan toe dat er nog meer goede aanvallers bij de selectie zitten. "Het waren twee geweldige doelpunten, die bewijzen waarom ik hem geselecteerd heb. Maar Lionel Messi, Carlos Tévez en Sergio Agüero zijn ook in vorm. Er zijn bij mij geen eerste keuzes en reserves. Degene met de beste vorm speelt."

Daarnaast baalde Maradona van het feit dat hij nog altijd geen complete selectie voor zijn neus had staan. "In 1986 hadden we 70 dagen om voor te bereiden, nu beschik ik nauwelijks twintig dagen voor aanvang van het WK nog niet eens over mijn volledige selectie."

'Rechtse partijen hadden vrij spel'

De rechtse partijen hadden zondagavond tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op de televisie vrij spel. Dat stelt SP-leider Emile Roemer, die graag aan het debat had deelgenomen. Ook D66-lijsttrekker Alexander Pechtold had dat wel gewild. "Ik vond het spannend", liet hij via Twitter weten.

Aan het eerste televisiedebat op RTL4 namen de lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en PVV deel, in de peilingen de vier grootste partijen van Nederland.

Links Nederland heeft zich volgens Roemer verbeten bij het debat. "Nederland moest toekijken hoe drie rechtse politici elkaar schaamteloos uit de wind hielden over de oorzaken van de economische crisis, terwijl Cohen met gebonden handen stond door de deelname van de PvdA in Balkenende IV."

Roemer denkt dat het debat met hem erbij beter was geweest. "Ik had mijn handen wel vrij tegen de loze praatjes waarmee Rutte en Balkenende nu wegkwamen. Onbegrijpelijk dat beide heren pedant mochten beweren voor de mensen op te komen, terwijl ze juist vrijwel iedereen keihard gaan pakken."

Volgens Roemer ging het zondagavond slechts over de vraag hoe de kosten van de crisis door de bevolking kunnen worden betaald. "Ongelooflijk maar waar: over bankiers, beleggers en bonussen heeft vanavond niemand één woord gezegd. Niemand noemde het beestje bij de naam, terwijl het casinokapitalisme ons land regelrecht in deze crisis heeft gestort."

De SP-leider wil dat Cohen met hem en anderen links Nederland oproept de 'rechtse ramp' te keren. "Een sociale uitweg uit de crisis vind je niet met rechtse vrienden. Als Cohen na vanavond nog niet bereid is met mij en anderen links Nederland op te roepen de rechtse ramp te keren, dan snap ik de PvdA echt niet meer. Er staat teveel op het spel om rechts zomaar zijn spel te laten spelen."

GroenLinks-leider Femke Halsema liet zich ook via Twitter uit over het debat. "Zucht (ik heb geen nagels meer)", twitterde ze. Verder vond ze het een zwak punt van VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat EU-commissaris Neelie Kroes (VVD) mogelijk premier wordt als er na de verkiezingen een ingewikkelde situatie ontstaat, zoals een minderheidskabinet.

VVD-leider Mark Rutte was volgens een op de drie kijkers de winnaar van het debat, zo bleek uit een peiling van Synovate. Ruim 1,3 miljoen kijkers zagen het debat. Het Nederlands Debat Instituut noemde de confrontatie 'een rommelige vertoning, waarin de kiezer maar zelden inhoudelijk verder werd geholpen bij het maken van een keuze op 9 juni'. Rutte en Balkenende kwamen volgens het instituut het sterkste uit de strijd.

Bekijk via RTL delen van het debat terug.

Honden ingezet tegen rellende menigte

De politie heeft zondagnacht de wapenstok en drie honden in moeten zetten om in Bunschoten een groep van zo'n 150 mensen tot de orde te roepen. Ze riepen leuzen en gooiden vuurwerk naar een agent, meldt de Utrechtse politie maandag. Twee mannen zijn aangehouden.

Het relletje speelde zich af in het uitgaansgebied, in de Hoekstraat. Nadat de cafés waren gesloten, weigerde een man rond 02.00 uur opzij te gaan voor een auto, ook na meerdere verzoeken van de politie. Een agent pakte de man uiteindelijk bij zijn jas en haalde hem voor de auto weg. De 24-jarige man uit Bunschoten wilde zich niet identificeren en werd aangehouden, nadat hij zich met geweld had verzet.

Een andere man bleef de menigte volgens de politie opruien. Ook deze 20-jarige man uit Eemdijk werd aangehouden.

Sneijder in illuster rijtje

Wesley Sneijder won zaterdagavond met Internazionale de Champions League en schaarde zich daarmee in een illuster rijtje. De international van het Nederlands elftal mag zich de tiende Nederlander noemen, die de belangrijkste Europa Cup in buitenlandse dienst in de wacht sleept.

Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard waren in het seizoen 1988/1989 de eerste Nederlanders, die de cup met de grote oren omhoog mochten houden. Het trio stond destijds onder contract bij AC Milan, dat toentertijd van het Roemeense Steaua Boekarest (4-0) wist te winnen. Van Basten en Gullit waren in dat duel twee keer trefzeker.

Clarence Seedorf mag zich in dit rijtje nog altijd de succesvolste Nederlander noemen. De middenvelder won de Europa Cup I drie keer. In 1998 deed hij dit met Real Madrid. In zijn periode bij AC Milan mocht hij de prijs twee keer (2003 en 2007) boven zijn hoofd houden.


 

Nederlandse ECI/CL-winnaars bij buitenlandse clubs:

Seizoen Naam speler Club
1988/1989 Marco van Basten AC Milan
1988/1989 Ruud Gullit AC Milan
1988/1989 Frank Rijkaard AC Milan
1989/1990 Marco van Basten AC Milan
1989/1990 Ruud Gullit AC Milan
1989/1990 Frank Rijkaard AC Milan
1991/1992 Ronald Koeman FC Barcelona
1997/1998 Clarence Seedorf Real Madrid
1998/1999 Jaap Stam Manchester United
2002/2003 Clarence Seedorf AC Milan
2005/2006 Mark van Bommel FC Barcelona
2005/2006 Giovanni van Bronckhorst FC Barcelona
2006/2007 Clarence Seedorf AC Milan
2007/2008 Edwin van der Sar Manchester United
2009/2010 Wesley Sneijder Internazionale

Tafeltennisvrouwen op WK onderuit tegen Duitsland

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben op het WK in Moskou hun tweede wedstrijd verloren. Na de zege op de Tsjechische vrouwen, verloor Nederland met 2-3 van Duitsland.

Oranje kwam door zeges van Li Jiao en Li Jie nog wel op voorsprong. Linda Creemers slaagde er daarna niet in om het winnende derde punt te maken. Zij verloor met 3-2 van Elke Schall.

Jiaduo Wu won vervolgens van Li Jiao waarna de beslissing kwam uit de partij tussen Li Jie en Kristin Silbereisen. Li Jie kwam nog wel op een voorsprong van 2-0, maar de Duits kampioene sloeg daarna hard toe en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe.

'Schoenmaker terug als trainer ADO Den Haag'

Lex Schoenmaker wordt mogelijk de nieuwe trainer van ADO Den Haag. Dit weet RTV West te melden. De voormalig speler van de Haagse formatie ziet wel brood in een samenwerking met Maurice Steijn en Bob Kootwijk.

Het is nog niet duidelijk welke trainer volgend seizoen de leiding over de selectie van ADO Den Haag voor zijn rekening neemt. Steijn was de laatste vijf duels als coach aangesteld, nadat Raymond Atteveld zijn congé kreeg.

Schoenmaker, die de functie bij de Haagse ploeg al eerder vervulde, is momenteel technisch adviseur voor ADO Den Haag.

Soccer City faalt bij eerste grote test

Een kleine drie weken voor de start van het WK is er een enorme verkeerschaos ontstaan rondom het stadion waar het Nederlands elftal op 14 juni moet spelen. De eerste grote test voor de aanvang van het WK zorgde voor grote problemen.

In het stadion, waar Nederland op 14 juni Denemarken ontmoet, werd gisteren de bekerfinale van Zuid-Afrika gespeeld. Het duel was de officiële ingebruikname van het gerenoveerde Soccer City, dat ruim 94.000 plaatsen telt.

In de eindstrijd versloeg Bidvest Wits opponent AmaZulu Durban met 2-0. Veel fans misten de eerste minuten van de wedstrijd, omdat ze door de enorme verkeersdrukte te laat op te tribune arriveerden.

Voorzitter Danny Jordaan van het organisatiecomité noemde de gebeurtenissen 'zeer frusterend'.

[RG] Wozniacki naar tweede ronde

Caroline Wozniacki heeft zich zonder veel problemen geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Deense had op het center court van Parijs weinig moeite met de Russin Alla Kudryavtseva. Het werd 6-0 en 6-3.

In de eerste set werd Kudryavtseva totaal overlopen door de nummer drie van de wereld en kreeg geen punt op het bord. In de tweede brak de Russische direct de service van Wozniacki en kon ze er meer een wedstrijd van maken. De Deense liet zich niet gek maken en maakte de wedstrijd alsnog vlot af.

Bouwvakker verjaagt bijtende komodovaraan

Een Indonesische bouwvakker heeft zaterdag een komodovaraan van zich afgeschud door net zolang op de snuit van het reptiel te slaan tot het dier hem losliet en wegrende. Dat heeft een medewerker van het Nationaal Park Komodo op het Indonesische eiland Rinca gemeld.

De 20-jarige Agustinus Jenaru was aan het werk in een houten bungalow toen de varaan van twee meter binnenkwam en in zijn hand beet. Jenaru sloeg een paar seconden op de kaken van de enorme hagedis, die hem vervolgens liet gaan. Hij is naar een kliniek gebracht om zich aan zijn snij- en prikwonden te laten behandelen.

Komodovaranen komen in het wild alleen voor op de Indonesische eilanden Komodo, Padar en Rinca. Geschat wordt dat er minder dan vierduizend van dergelijke vleeseters op de oostelijke eilanden leven. De grootste hagedis ter wereld kan langer dan drie meter worden en zo'n zeventig kilo wegen.

Jenaru was dit jaar het tweede slachtoffer dat door een grote hagedis werd gebeten. In 2007 kwam een 8-jarige jongen om het leven door een varaan op het eiland Komodo.

Mourinho: "Mijn manager is er met Madrid uit"

José Mourinho heeft op de Portugese televisie gezegd dat hij zeker is van zijn overgang naar Real Madrid. "Mijn manager is er met Madrid wel uit," aldus de succescoach.

Mourinho zelf moet nog wel om de tafel met de Spaanse club, maar daar worden geen problemen verwacht. Eerder vandaag meldden we dat de Portugees waarschijnlijk tussen de acht en tien miljoen euro per jaar gaat verdienen.

Na de gewonnen finale van de Champions League tegen Bayern van afgelopen zaterdag maakte Mourinho bekend te vertrekken bij Internazionale.

Politieke gevangenen Cuba dichter bij huis

De Cubaanse regering heeft toegezegd een groot aantal van de ongeveer tweehonderd politieke gevangenen over te plaatsen naar gevangenissen dichter bij huis. Ook zullen zieke gevangenen medische zorg krijgen. Dit heeft een woordvoerder van de katholieke kerk in Cuba zondag medegedeeld.

De toezegging volgt op een ontmoeting die de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega en aartsbisschop Dionisio Garcia vorige week hadden met president Raul Castro.

De hulpbisschop van Havana, Juan de Dios Hernandez, legde zaterdag een bezoek af aan de dissident Guillermo Farinas om hem van de beslissing van de regering op de hoogte te stellen. Farinas weigert al bijna drie maanden vast voedsel tot zich te nemen uit protest tegen de dood van de dissident Orlando Zapato Tomayo, die in februari overleed na een langdurige hongerstaking in zijn cel. Met zijn hongeractie wil Farinas een betere behandeling afdwingen voor zesentwintig politieke gevangenen die in slechte gezondheid verkeren.

Farinas verklaarde zondag dat hij in antwoord op 'de blijk van goede wil' van de kant van de regering bereid is zijn actie op te geven, als de regering aan de kerk een duidelijk tijdsbestek geeft voor de vrijlating van politieke gevangenen.

De regering gaf geen commentaar. De communistische machthebbers duiden dissidenten gewoonlijk aan als gewone misdadigers en slippendragers van Washington. Nog deze maand ontkenden regeringsfunctionarissen glashard dat er politieke gevangenen in Cuba zijn.

Toch lijken de autoriteiten zich meer verzoeningsgezind op te stellen. Zo kwam de regering op 2 mei terug op een besluit om optochten van de Dames in het Wit - echtgenotes en moeders van gevangen dissidenten - te verbieden. Ook in die kwestie had kardinaal Ortega bemiddeld.

[SF] Doornbos kijkt met SC Corinthians uit naar Spanje

Nog geen week na de race in het Nederlandse Assen hadden de teams uit de Superleague Formula tijdens het pinksterweekend hun tenten opgeslagen op het Franse circuit van Magny-Cours.

SC Corinthians nam aan de kwalificaties deel in Groep B, welke na de loting een ijzersterke reeks bleek te zijn met toppers als kampioenschapsleider Dolby (Tottenham), Buurman (AC Milan), Wissel (Basel) en thuisrijders Montagny (Bordeaux) en Perera (Flamengo). Robert Doornbos deed er alles aan, maar hij kon helaas niet doorstoten naar de kwartfinale.

Na als 15e te zijn gestart in race 1 kon de wagen van SC Corinthians zich toch opwerken naar een 12e plaats aan de finish. Het resultaat had nog beter gekund ware het niet dat Doornbos zich vergiste van pitcrew bij zijn pitstop. Dat lag dan vooral aan een van de teamleden van Bordeaux die iets te enthousiast en veel te vroeg met zijn eigen pitbord stond te zwaaien, maar daarbij gingen dan wel voor SC Corinthians kostbare seconden verloren.

Voor de 2e race werd zoals gebruikelijk de startgrid bepaald door de uitslag van race 1, maar dan in omgekeerde volgorde. Doornbos wilde vanaf zijn 6e startplaats al meteen doorstoten naar de kop van de wedstrijd, maar in de 1e ronde blokkeerden zijn remmen in de U-bocht na het lange rechte stuk. Hierbij was een aanrijding met Marcos Martinez (Sevilla) onvermijdbaar en beide wagens moesten de strijd voortijdig staken.

Ondanks de minder goede resultaten is er toch duidelijk progressie bij het afstellen van de wagen, ook omdat de andere auto van het Azerti team (Davide Rigon voor Anderlecht) er de laatste 2 races een zege en een 2e plaats in de superfinale mee scoorde. Vol goede moed gaan Robert en het team door naar het Spaanse Jarama, waar op 19 en 20 juni het vierde raceweekend van de Superleague Formula plaatsvindt.

[Giro] Arroyo: "Blijf vechten tot het eind"

David Arroyo is ook na de vijftiende etappe, die eindigde op de loodzware Monte Zoncolan, nog de leider in de Giro d'Italia. De Spanjaard moest wel een groot deel van zijn voorsprong inleveren, maar heeft nog steeds een aanzienlijk gat op zijn directe concurrenten.

"Het was een erg zware etappe," zei de renner van Caisse d'Epargne na de finish tegen Cyclingnews. "Maar het gat tussen mijzelf en favorieten als Evans, Vinokourov en Nibali is aardig te noemen, gezien de moeilijkheidsgraad van de etappe."

"Basso reed verder sterk, wat blijkt uit het gat dat hij trok met Evans, Vinokourov en ook Scarponi. Ik hoop nog steeds dat ik na de rustdag de roze trui kan behouden. Het is een droom voor me, dus ik zal tot het einde blijven vechten."

McClaren wil Dzeko ruilen voor Babel

De belangstelling van Liverpool in aanvaller Edin Dzeko, van VfL Wolfsburg neemt steeds verder toe. Mocht deze transfer doorgaan wil trainer Steve McClaren er wel wat voor terug.

Hetgeen wat hij terug wil hebben bestaat uit Ryan Babel, Lucas Leiva en een aantal miljoen. Volgens McClaren is Dzeko dit zeker waard. De Bosniër wist afgelopen seizoen 22 keer het net te vinden. Bij Liverpool zien ze Dzeko als opvolger van Fernando Torres, die nadrukkelijk in de belangstelling van Chelsea en Manchester City staat.

Als het allemaal doorgang vindt heeft de trainer niet alleen twee spelers extra, hij heeft ook meer geld om in Nederland spelers op te gaan halen. Onder meer Ron Vlaar, Bryan Ruiz en Douglas werden al enkele keren in verband gebracht met de Duitsers.

Weduwnaar Brittany Murphy overleden

Fotograaf Simon Monjack, de weduwnaar van de vijf maanden geleden overleden Brittany Murphy, is dit weekend dood gevonden. Zondag werden hulpdiensten via het alarmnummer 911 naar zijn huis geroepen voor een 'niet nader omschreven hulpvraag'.

De moeder van Brittany vond de veertigjarige Simon bewusteloos in de slaapkamer en belde de hulpdiensten. Vijf maanden geleden overleed Brittany aan een combinatie van longontsteking en medicijnvergiftiging. Ook toen vond de moeder het slachtoffer.

DVD: The Soloist

The Soloist is commercieel gezien alles behalve het schoolvoorbeeld van succes. Een budget van meer dan 60 miljoen dollar. Acteurs als Robert Downey Jr. en Jamie Foxx. Maar financieel tot nu toe behoorlijk geflopt met maar 30 miljoen dollar omzet. De film was in ons land niet eens te zien in de bioscopen. The Soloist is nu echter wel te koop op dvd. Is The Soloist nu echt zo mislukt of valt er toch wel wat te beleven?

Suárez troeft Messi af als meest scorende aanvaller

De Gouden Schoen ging dit jaar naar Lionel Messi, maar Luis Suarez was degene die in Europa het meest wist te scoren. De Ajacied maakte afgelopen seizoen liefst 49 treffers in 48 wedstrijden, blijkt uit cijfers van Voetbal International.

Suarez maakte in 2009-2010 twee goals meer dan Lionel Messi, die met 47 treffers in 53 duels ook geen verkeerd gemiddelde heeft. Oscar Cardozo, met Benfica kampioen van Portugal, staat op de derde plaats met 38 doelpunten.

Ook in competitieverband wist Suarez vaker te scoren dan Messi. Omdat doelpunten in toplanden als Spanje, Italië en Engeland zwaarder wegen dan in Nederland, ging de Gouden Schoen voor topscorer van Europa naar Messi. Het wonderkind van Barcelona maakte 34 treffers, Suarez werd vijfde met 35 goals.

Namens Uruguay kan Suarez komende zomer zijn doelpuntenreeks voortzetten. Het Zuid-Amerikaanse land speelt op het WK achtereenvolgens tegen Frankrijk, gastland Zuid-Afrika en Mexico.

Voorzitter Gent: "Wens Preud'homme veel succes"

Hoewel het nieuws nog niet officieel bevestigd is, lijkt het toch vrij zeker dat Michel Preud'homme de nieuwe trainer wordt van landskampioen FC Twente. De voorzitter van zijn huidige club AA Gent, Ivan De Witte, zegt in ieder geval de trainer geen strobreed in de weg te willen gaan leggen.

"Sinds zondagavond is het vertrek van Michel een feit," zei De Witte tegen Sporza. "Zondagnamiddag spraken we met hem nog over een contract voor vijf jaar en ik geloofde op dat moment nog in een verdere samenwerking. Maar de stap naar Twente is een goede stap voor Michel. Je moet dit ook zien in zijn carrièreplanning en wellicht spelen er ook financiële elementen mee."

"Ik gun het Preud'homme alvast van harte. Hij heeft enorm veel betekend voor Gent. Hij heeft de club weer op de landkaart gezet. Ik wil hem veel succes wensen in Enschede."

Eerder deed De Witte nog wel moeilijk toen Preud'homme werd genoemd als nieuwe bondscoach van de Rode Duivels, maar dit keer doet hij dus niet moeilijk. "Maar dat was anders. Toen gebeurde dat in een cruciale fase van de play-offs en nog voor de bekerfinale. Ik wilde toen geen onrust in de spelersgroep. Maar nu kan het dus wel."

'Mourinho krijgt budget van 100 miljoen euro bij Real'

Spaanse en Engelse media melden dat, mocht José Mourinho de nieuwe trainer van Real Madrid worden,  hij 100 miljoen euro mag uitgeven om nieuwe spelers te halen. De Portugees zelf zal tussen de acht en tien miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Het Engelse boulevardblad The Sun zegt dat de topclubs in Engeland de aanstelling van Mourinho bij Real vrezen. Mourinho zou namelijk graag Steven Gerrard (Liverpool), Ashley Cole, Didier Drogba, Frank Lampard (allen Chelsea) en Wayne Rooney (Manchester United) willen aantrekken.

Australië wijst Israëlische diplomaat uit

Australië heeft maandag een Israëlische diplomaat uitgewezen. De diplomaat wordt verantwoordelijk geacht voor de vervalsing van vier Australische paspoorten die zijn gebruikt bij de moord op Hamas-agent Mahmoud al-Mabhouh in januari in Dubai.

De niet bij naam genoemde diplomaat krijgt een week om te vertrekken. Eerder heeft Groot-Brittannië een Israëlische diplomaat uitgewezen in verband met het gebruik van twaalf vervalste Britse paspoorten door de moordenaars van Al-Mabhouh. Volgens de Israëlische radio zijn beide uitgewezen diplomaten agenten van de geheime dienst Mossad.

Minister van buitenlandse zaken Stephen Smith verklaarde in het Australische parlement dat het niet de eerste keer is dat Israël vervalste Australische paspoorten heeft gebruikt. Hij gaf geen bijzonderheden, maar zei dat het vertrouwen tussen de twee landen is geschaad. "Het zijn geen acties van een vriend. Dit is niet wat wij verwachten van een land waarmee wij een dergelijke hechte, vriendschappelijke en ondersteunende relatie onderhouden", zei Smith. Hij zei dat Australië de Verenigde Staten van het besluit tot uitwijzing op de hoogte heeft gesteld, vanwege het bondgenootschap met Washington en de hechte band tussen Washington en Tel Aviv.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten alle vertrouwen te hebben dat de uitstekende relatie tussen Israël en Australië blijft bestaan. "Wij betreuren de Australische stap, die in onze ogen niet overeenstemt met het soort relaties dat wij met Canberra hebben en het belang daarvan", zei woordvoerder Yossi Levy.

Ruim 1,3 miljoen kijkers zien lijsttrekkersdebat

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders hebben zondagavond het eerste lijsttrekkersdebat op televisie bekeken. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

'Wat Kiest Nederland: Het Premiersdebat' begon om 20.15 uur op RTL4. Tijdens het debat kruisten de lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en PVV de degens onder leiding van politiek journalist Frits Wester. VVD-leider Mark Rutte was volgens een op de drie kijkers de winnaar van het debat, zo bleek uit een peiling van Synovate.

Het debat vond plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. De nabeschouwing trok zelfs nog meer kijkers, namelijk ruim anderhalf miljoen.

Bekijk via RTL delen van het debat terug.

Goal.com lanceert de FIFA 2010 WK-pagina

Goal.com, partner van FOK!sport, lanceert vandaag haar officiële FIFA 2010 WK-pagina. Spelers als Lionel Messi, Robinho, Wayne Rooney, Wesley Sneijder en Fernando Torres bereiden zich voor op de crème de la crème van het voetbal: het WK. Goal.com brengt je up-to-date wedstrijdverslagen, achtergrondverhalen, exclusieve interviews en dagelijkse blogs vanuit Zuid-Afrika.

Goal.com's Road to Africa WK-pagina zal onder meer het volgende brengen:

* Nieuws, achtergrondverhalen, exclusieve interviews, spelersrapporten en analyses van experts.

* Profielen en beoordelingen van alle 736 spelers van de 32 teams, geproduceerd door de hoofdredacteuren en lokale experts.

* Een sectie voor lokaal perspectief van het WK, geschreven vanuit Zuid-Afrika.

* Gidsen voor alle negen speelsteden en tien stadions.

* Een sectie waarin wordt teruggekeken op alle achttien gespeelde WK's tot nu toe.

* Live-blogs van bezoekende fans en journalisten.

Goal.com's oprichter en President Gianluigi Longinotti-Buitoni zegt hierover: "De Road to Africa WK-pagina laat onze verbondenheid met Afrika, de liefde voor het voetbal en de waardering voor de fans zien. We lanceren de meest uitgebreide dekking van het evenement, geïnterpreteerd door de multiculturele visie van onze verslaggevers en lokale experts in Afrika."

Om Goal.com's Road to Afrika WK-pagina te bezoeken, kan je hier klikken!

Ajax verslaat NEC op Curaçao na penalty's

Ajax heeft in de finale van de Chippie Polar Cup gewonnen van NEC. De Amsterdammers zijn daardoor winnaar geworden van de zevende editie van het toernooi.

In de reguliere speeltijd bleef het tussen beide Eredivisieclubs 0-0, schrijft Ajax op haar officiële website. De strafschoppenserie werd gewonnen door de ploeg van Martin Jol: 4-3. Namens Ajax wisten Toby Alderweireld, Urby Emanuelson, George Ogararu en Aras Özbili allemaal hun strafschop te benutten. Door missers van NEC'ers Ramon Zomer en Ricky ten Voorde ging de zege naar Ajax.

De overige twee deelnemers aan het toernooi waren de Dutch Caribbean Stars, profvoetballers uit Nederland en Europa met Antilliaanse roots, en Hubentud Fortuna. Dat is de kampioen van de Nederlandse Antillen.

Cabinepersoneel British Airways staakt

Het cabinepersoneel van British Airways is maandag begonnen met een staking van vijf dagen. Het personeel legt het werk neer, nadat cao-onderhandelingen zondagavond opnieuw stukliepen.

De stewards en stewardessen zijn boos, omdat de luchtvaartmaatschappij hen wil korten op hun secundaire voorwaarden. Zo wil British Airways geen korting meer geven aan personeel dat privé een reisje maakt bij de maatschappij.

In totaal wil het cabinepersoneel het werk vijftien dagen neerleggen. De vijfdaagse staking die maandag begon is de eerste in een reeks van stakingen die moeten gaan plaatsvinden. Stewards en stewardessen van de luchtvaartmaatschappij staakten eerder al zeven dagen in maart. Dit kostte British Airways toen naar schatting bijna 52 miljoen euro.

British Airlines denkt de meeste vluchten tijdens de staking gewoon uit te kunnen voeren, inclusief meer dan de helft van de vluchten vanaf het Londense vliegveld Heathrow en alle vluchten vanaf Gatwick.

Boer mept ballonvaarder

Een 38-jarige boer uit het Gelderse Wadenoijen heeft dit weekend een ballonvaarder die op zijn land terecht was gekomen een klap verkocht. Dat meldt de politie. De boer was er niet van gediend dat de 49-jarige man uit het Duitse Rhede met zijn luchtballon op zijn land was geland en eiste dat hij vertrok.

Toen hij na een tijdje nog niet weg was, kwam het tot een handgemeen en sloeg de boer de ballonvaarder. De politie kwam ter plaatse, waarop de Duitser aangifte deed van mishandeling. De boer is opgepakt en moest mee naar het politiebureau.

Ballonnen mogen in Nederland overal landen. De eigenaar van de grond waar de ballon is geland, moet vervolgens ook toestaan dat de ballon wordt verwijderd. Eventuele schade wordt vergoed.

Geen as meer uit de vulkaan op IJsland

De vulkaan op IJsland die het vliegverkeer in Europa grote problemen bezorgde, lijkt zijn activiteit te hebben gestaakt. Volgens een zegsman van het Meteorologische Instituut in Reykjavik zondag komt uit de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull noch vulkaanas noch lava aan de oppervlakte.

De wolk die in de atmosfeer komt, bestaat alleen maar uit waterdamp. Maar "het is nog een beetje te vroeg om de uitbarsting officieel voor beëindigd te verklaren", aldus een zegsman van de IJslandse autoriteiten.

Sinds de uitbarsting op 14 april begon, veroorzaakte de vulkaan veel overlast voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen. Duizenden vluchten werden geschrapt en luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen.

Maradona: "Messi is nu beter dan ik in 1986"

Kan Lionel Messi de Argentijnen naar de wereldtitel helpen, net zoals Diego Maradona dat in 1986 deed? Dat is de grote vraag waar de voetbalwereld komende zomer een antwoord op krijgt. Maradona lijkt zelf heel veel vertrouwen te hebben in zijn pupil.

Volgens de Argentijnse bondscoach is het verschil tussen Messi en andere topspelers heel erg groot. "Lionel is nu beter dan ik op het WK van 1986 was", zegt Maradona in de Spaanse krant Sport. "Ik heb Messi gevraagd om deze zomer hetzelfde te doen als ik in Mexico deed".

Maradona geeft in de aanloop naar het WK ook nog even een sneer aan zijn critici. "Lionel heeft geluk dat hij in Argentinië is geboren, want dat betekent dat ik hem mag trainen. Als sommigen dat niet willen begrijpen, is dat niet mijn probleem."

Argentinië moet het in groep B opnemen tegen Nigeria, Zuid-Korea en Griekenland. De ploeg van Maradona speelt op 12 juni haar eerste groepsduel tegen Nigeria.

[NBA] Phoenix wint derde duel

In de finale van de Western Conference heeft Phoenix Suns de achterstand tegen Los Angeles Lakers tot 1-2 teruggebracht. De derde wedstrijd in Phoenix werd met 118-109 gewonnen.

Grote man bij Phoenix was Amare Stoudemire. Hij maakte 42 punten en elf rebounds. "Het is een kwestie van agressiviteit. Ik vloog er in vanavond," aldus Stoudemire na afloop van de wedstrijd.

Bij Lakers waren Kobe Bryant en Paul Gasol wel op schot, maar de twee kregen te weinig assistentie. Bryant was goed voor 36 punten, Gasol voor 23.

Spaanse overheid bemoeit zich niet met verdeling tv-gelden

Clubs uit de Primera Division moeten met betrekking tot de verdeling van tv-gelden zelf deals blijven sluiten met tv-maatschappijen. Kleinere clubs drongen erop aan om dat via de Spaanse overheid te gaan doen, maar die ziet daar vanaf.

In Spanje is het gebruikelijk dat clubs zelf deals sluiten met tv-maatschappijen, tot ongenoegen van kleine clubs. Grootmachten Real Madrid en Barcelona halen namelijk beide 150 miljoen euro binnen, wat ongeveer de helft van het totale tv-budget is.

Real en Barça willen echter meer. Samen met onder andere Atlético Madrid, Valencia en Sevilla willen de grootmachten zich splitsen van de Primera Division, zodat er geen duels tegen de 'kleintjes' worden gespeeld. Op die manier denken ze van tv-maatschappijen nog meer geld te kunnen krijgen.

De onderhandelingen over een opsplitsing worden gestart, maar zonder medewerking van de Spaanse overheid. "Ik denk niet dat de regering zich hiermee moet bemoeien", zegt Jaime Lissavetzky, minister van Sport, tegenover persbureau Reuters.

Slechts tweeduizend supporters voor Oranje

Het WK in Zuid-Afrika moet één groot feest worden, maar het is nog afwachten of alle stadions wel vol zullen zitten. Veel Europese fans blijven thuis en ook vanuit Nederland reizen weinig supporters naar Zuid-Afrika.

"Oranje blijft massaal thuis," zegt verkoopdirecteur Wim Gramsma van Oad Reizen in AD/Sportwereld. Oad is de reisorganisatie die onder meer de nationale ploeg en de leden van de voetbalbond vervoert. "Wij hadden gehoopt op vijf- tot tienduizend Oranje-fans per wedstrijd, maar het zullen er hooguit 1.500 tot 2.500 zijn."

Nederland is in Zuid-Afrika niet de enige. "Ook de Duitsers en de Engelsen blijven weg," aldus Gramsma. "Zo'n reis is toch behoorlijk duur en bovendien is het in Zuid-Afrika winter tijdens de wereldbeker. Vooral in Kaapstad kan het dan behoorlijk fris zijn. Veel supporters denken dat er daardoor ook niet de jolige sfeer zal zijn van andere toernooien."

De buurlanden van het gastland lijken ook nog niet echt warm te lopen voor het WK, maar in hun geval heeft het lage aantal verkochte kaarten te maken met de prijs. De FIFA heeft besloten om de tickets goedkoper te maken en er worden vanuit buurlanden gratis bussen ingezet om fans naar de stadions te krijgen. Tot nu toe zijn er in Afrika slechts 11.300 kaartjes verkocht.

Feyenoord ontloopt topclubs in EL-voorronde

Feyenoord hoeft in de voorronde van de Europa League niet aan te treden tegen één van de sterkste club. De Rotterdamse club heeft namelijk een 'geplaatste' status.

Feyenoord ontloopt daardoor clubs als Juventus, FC Porto en Liverpool. Het team van Mario Been staat op de Europese ranglijst op plaats dertig. De eerste 37 van de 74 clubs die meedoen in de voorronde van de Europa League, zijn geplaatst.

Als de Rotterdammers de vierde voorronde overleven, komt de club waarschijnlijk in pot drie of pot vier terecht. Feyenoord was afgelopen jaar niet actief in Europa en in de jaren daarvoor werd slecht gepresteerd. De ploeg van Been moet de komende twee jaar de groepsfase halen, anders raakt het de geplaatste status kwijt.

[Giro] Basso: "Alles is te controleren"

Ivan Basso behaalde gisteren een mooie ritzege op de Monte Zoncolan. Het was zijn mooiste zege sinds zijn terugkeer na een dopingschorsing in 2008. De journalisten wilden na afloop vooral weten of dit een overwinning was van het zuivere wielrennen.

"Mijn hematocrietwaarden, trainingskilometers, cols die ik beklommen heb, alles is makkelijk te controleren," antwoordde de 32-jarige Italiaan van Liquigas. "Ik volg de strenge lijn van de ploeg, en die lijn is ook de mijne."

"Ik rij al 27 jaar met de fiets. Ik heb nooit veel wedstrijden gewonnen, maar heb wel altijd gewonnen. Ik besef ook wel dat ik er niet jonger op word en dat talenten nu kampioenen zijn. Zoals mijn ploegmaat Vincenzo Nibali, dé Italiaan van de toekomst."

 

Rogers eindwinnaar Tour of California

Michael Rogers is de eindwinnaar geworden van de Tour of California. De leidende positie van de Australiër kwam in de laatste etappe nog wel even in gevaar door aanvallen van Levi Leipheimer en David Zabriskie, maar de renner van Columbia hield stand. De ritzege ging naar Ryder Hesjedal .

Leipheimer plaatste halverwege de laatste ronde als eerste een aanval, waarbij een klein aantal renners nog maar kon volgen. Ook toen later Zabriskie en Leipheimer nog eens gingen had Rogers een antwoord op de versnellingen.

Vooraan streden vijf man om de zege, waaruit de Canadees Hesjedal de sterkste bleek in de sprint. Ook Sebastian Langeveld en Thomas Rabou zaten aanvankelijk in die groep, maar vielen terug.

Uitslag etappe acht

# Renner Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin 3.21:56
2 George Hincapie (VS) BMC z.t.
3 Carlos Barredo (Spa) Quick Step z.t.
4 Chris Horner (VS) Radioshack z.t.
5 Óscar Pujol (Spa) Cervélo +0.05
6 Sebastian Langeveld Rabobank +0.28
7 Levi Leipheimer (VS) Radioshack z.t.
8 Michael Rogers (Aus) Columbia z.t.


Eindklassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Michael Rogers (Aus) Columbia 33.08.30
2 David Zabriskie (VS) Garmin +0.09
3 Levi Leipheimer (VS) Radioshack +0.25
4 Chris Horner (VS) Radioshack +1.04
5 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +1.08
13 Marc de Maar United +4.57

Boek: Louann Brizendine - De mannelijke hersenen

Deze review had natuurlijk kunnen beginnen met een gevatte opmerking over mannen en hoe ze hun hersenen al dan niet gebruiken. Maar neurologe en psychiater dr. Louann Brizendine zegt dat grapjes over dunne boekjes over dit onderwerp nergens op gestoeld zijn. Feit is wel dat haar boek over de vrouwelijke hersenen bijna honderd pagina’s tekst meer bevat dan haar nieuwe boek: De mannelijke hersenen.

De mannelijke hersenen

Kleurige handschoentjes

Een paar goedkope handschoenen, wat wetenschappers en een webcam. Meer heb je niet nodig om een spelletje te kunnen spelen.

Voor diegene die geen zin hebben om het hele verhaal te lezen komt het er simpel gezegd op neer dat een webcam dankzij een handig stukje software dat kleuren en vormen kan herkennen en die vervolgens in een beweging op het beeldscherm omzet. Maar zoals vaker is een filmpje duidelijker dan mijn uitleg.

Moratti teleurgesteld in houding Mourinho

Internazionale-voorzitter Massimo Moratti vindt het jammer dat hij alle verhalen over een vertrek van Inter-trainer José Mourinho vanuit de media moet vernemen. Moratti had het graag zelf besproken met de Portugees.

"Ik vind het jammer dat José de afgelopen weken nooit bij me is gekomen om zijn redenen uit te leggen. Ik moest alles vernemen door statements in de media," klaagt Moratti tegen Italiaanse media. "José is een geweldige professional, maar helaas heeft hij niet de beste timing."

Mourinho liet na de gewonnen Champions League-finale weten dat een vertrek naar Real Madrid aanstaande is. "Hem kennende, en zo goed is dat niet, vertrekt hij niet voor het geld," vervolgt Moratti. "Hij gaat op zoek naar het avontuur bij Real Madrid. Hij wil een nieuwe uitdaging."

Moratti moet nog wel tot een akkoord komen met Mourinho over de ontbinding van zijn contract. De excentrieke Portugees heeft in Milaan nog een contract tot 2012. Het behalen van de 'triple' zou voor Moratti echter genoeg zijn om de overgang van Mourinho niet in de weg te staan.

 

Everton-verdediger Duffy verlaat intensive care

Shane Duffy is herstellende van een bijna dodelijk ongeluk op de training bij Everton. De talentvolle Ierse verdediger mag de intensive care verlaten, nadat hij vrijdag het ziekenhuis binnenkwam met een gescheurde lever.

Duffy kwam zeer ongelukkig in botsing met een ploeggenoot en werd direct op het veld behandeld door de medische staf. De Ier werd vervolgens in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij dit weekeinde doorbracht op de intensive care.

De 18-jarige Duffy moet nog wel in ziekenhuis blijven, maar zijn toestand is inmiddels stabiel. De verdediger van Everton werd onlangs opgeroepen door bondscoach Giovanni Trappatoni voor twee oefeninterlands van Ierland. Duffy geldt als een groot Iers talent.

Noodtoestand hoofdstad Jamaica

De regering van Jamaica heeft zondag voor delen van de hoofdstad Kingston de noodtoestand afgekondigd omdat bewapende aanhangers van een beruchte bendeleider diens arrestatie willen voorkomen. De Verenigde Staten dienden een verzoek in om uitlevering van de drugscrimineel Christopher 'Dudus' Coke.

Bij straatgevechten tussen de politie en bendeleden raakten zeker een agent en een burger gewond. Drie politiebureaus in Kingston werden aangevallen. Een van de bureaus is in brand gestoken nadat de politie het gebouw moest verlaten omdat de kogels op waren geraakt.

Premier Bruce Golding riep zijn kabinet voor spoedberaad bijeen. De noodtoestand zou zeker een maand gaan duren.

Inter betaalt niets aan Real voor aandeel Sneijder

Real Madrid hoeft niet op extra inkomsten te rekenen nadat Wesley Sneijder met Internazionale de 'triple' heeft veroverd. La Gazzetta dello Sport meldde eerder dat Real op drie miljoen euro mocht rekenen.

Volgens de Italiaanse sportkrant zou Real in de transfer van Sneijder naar Inter een optie hebben bedongen dat de Italianen bij successen met de Oranje-international drie miljoen extra zouden ontvangen. Inter-preses Massimo Moratti verwijst dit naar het rijk der fabelen.

"De deal met Sneijder en Real bevat helemaal geen vorm van compensatie bij de prijzen die wij hebben gewonnen," aldus Moratti tegenover Tuttomercatoweb. Sneijder won het afgelopen seizoen met Inter de landstitel, de nationale beker en de Champions League.

Religieuzen dreigen begrafenis Dio te verstoren

De begrafenis van Ronnie James Dio wordt mogelijk verstoord door een religieuze groepering. De Westboro Baptist Church roept leden op naar de herdenking te komen, die op 30 mei plaatsvindt in Los Angeles.

De kerk zegt op haar website Godhatesfags.com dat de zanger de duivel aanbad, geweld aanmoedigde en haat jegens God verkondigde. De leden worden opgeroepen te komen om 'mensen die Satan aanbidden eraan te herinneren dat hun tijd erg kort is'. De 67-jarige voormalige Black Sabbath-zanger overleed eerder deze maand na een strijd tegen kanker.

De oproep laat verder weten dat de groepering aanwezig zal zijn om hun boodschap te verspreiden. "Alleen omdat de kans erg klein is dat er uitverkorenen aanwezig zullen zijn bij deze groep, betekent dat niet dat zij geen goede woorden kunnen gebruiken."

De Westboro Baptist Church was in 2007 onderwerp van de Louis Theroux-documentaire 'The Most Hated Family In America'. De kerk staat bekend om haar haat jegens homoseksuelen en verstoringen van begrafenissen.

Marine onderschept 317 kilo cocaïne

De Nederlandse marine heeft zaterdagavond in het Caraïbisch gebied een schip onderschept met 317 kilo cocaïne aan boord. Alle zeven bemanningsleden van het schip zijn gearresteerd, meldde de marine op de Antillen zondag. De harddrugs werden aangetroffen aan boord van een Panamees vrachtschip, dat onderweg was van Colombia naar Honduras.

In samenwerking met het Amerikaanse 'Law Enforcement Detachement' heeft de marine de boot begeleid naar de Panamese haven Colon. Bij een grondige inspectie werden in een verborgen compartiment in een brandstoftank tien balen drugs gevonden. De ruimte kon pas ontdekt worden nadat de brandstof uit de tank was overgepompt in een ander schip.

De actie was de laatste operationele inzet van Hr. Ms. Van Speijk tijdens haar termijn als stationsschip in het Caraïbisch gebied. De Van Speijk was al eerder zeer succesvol: in 2008 werd een record drugsvangst in het Caraïbisch gebied gedaan van 4200 kilo cocaïne.

'Arsenal ziet in Arteta opvolger van Fàbregas'

Arsenal richt zich volgens The Mail on Sunday op Everton-middenvelder Mikel Arteta, mocht Cesc Fabregas vertrekken naar Barcelona. De Spanjaard moet de leegte invullen die zijn landgenoot achter laat.

De 28-jarige Arteta moet volgens het Britse dagblad meer dan twintig miljoen euro kosten. De veelzijdige middenvelder heeft nog een contract voor twee jaar bij Everton. Arteta kwam dit seizoen weinig in actie voor The Toffees vanwege een zware blessure.

De oud-speler van onder meer Glasgow Rangers bleek in de tweede seizoenshelft echter een van de smaakmakers en zou ook in de belangstelling staan van Manchester United en Manchester City. Arsenal hoopt de rivalen af te troeven komende zomer.

Arteta moet bij Arsenal Fàbregas opvolgen. De aanvoerder van The Gunners lijkt steeds meer op weg te zijn naar zijn oude club Barcelona. De Spaans international doorliep de jeugdopleiding bij Barça en het lijkt een kwestie van tijd tot zijn terugkeer naar Spanje.

Judoka's Bosch en Elmont verliezen finale

De judoka's Edith Bosch en Guillaume Elmont hebben zich bij Grand Slamwedstrijden in Rio de Janeiro niet kunnen verzekeren van winst. Beiden gingen in de finale onderuit. Goud was er wel voor judo-Belg Elco van der Geest.

Bosch is net hersteld van een ribblessure en maakte in Brazilië haar rentree in het veld. In de categorie tot 70 kilogram zette de Française Lucie Decosse in de finale al snel een waza-ari op de borden, een score waar de Nederlandse niet aan kon tippen. Ook Elmont ging bij de mannen in de categorie tot 81 kilogram op dezelfde wijze onderuit. De Kroaat Tomislav Marijanovic zag zijn inzet beloond worden met een half punt, terwijl Elmont niet verder kwam dan een yuko.

Van de andere judoka's wist alleen Jeroen Mooren (-60 kg) nog brons te pakken. Carola Uilenhoed (+78 kg) werd in de strijd om het brons op ippon verslagen door de Cubaanse Idalis Ortiz. Hetzelfde lot overkwam Marhinde Verkerk (-71 kg) al in de tweede ronde tegen de Française Audrey Tcheumeo.

[IndyCar] Uitslag kwalificatie Indy 500 Bump Day

Gisteren werd in de IndyCar Series al de poleposition bepaald voor de Indianapolis 500, vandaag konden de resterende negen rijders zich kwalificeren en zo het veld tot 33 rijders completeren. Bump Day heeft ook dit jaar weer enkele verrassingen opgeleverd.

Enkele toppers waaronder Tony Kanaan maakten het zichzelf niet makkelijk door na crashes op de tweede kwalificatiedag in actie te moeten komen. Met name Andretti Motorsport had veel overwerk te doen omdat Kanaan vanochtend nog zijn wagen de muur in reed en zo zijn kans op kwalificatie verkleind zag worden.

Op Bump Day reed Bruno Junqueira zich al snel naar de 25e plek, terwijl ook Alex Lloyd, John Andretti, Sarah Fisher en Vitor Meira zich veilig konden wanen. De laatste 45 minuten brachten volop actie op de Indianapolis Motorspeedway. Zo mislukte eerst een poging van de vervanger van A.J. Foyt IV Jack Lazier om zich te plaatsen crashte, waarna niet veel later Sebastian Savedra de muur raakte en zijn auto afschreef.

Daarna was het de beurt aan Tony Kanaan die eindelijk snelheid wist te vinden en zich bij de beste 33 wist te rijden. Nadat ook Takuma Sato dit gedaan had leek Saavedra buiten de boot te vallen. Mario Romanchini stond op het punt om gewipt te worden, maar hij kwam met een ijzersterke vier ronden naar plaats 27.

Dit zorgde er voor dat Paul Tracy en Jay Howard pogingen moesten ondernemen om er volgende week zondag bij te zijn. Beiden werden uiteindelijk de schlemielen van de dag, omdat ze hoewel ze al gekwalificeerd waren hun tijden opgaven om een snellere tijd te laten klokken, maar beiden er niet in slaagden om aan hun eerder gereden gemiddeldes te komen. Hierdoor was het zeer verrassend dat de langs de kant toekijkende Saavedra alsnog 33e werd. Milka Duno tenslotte kwam veel snelheid tekort, zodat er dit jaar vier vrouwen aan het vertrek komen.

Uitslag Bump Day

Pos. Rijder Team Tijd
25 B. Junqueira FAZZT Race Team 2:39.530
26 A. Lloyd Dale Coyne Racing 2:40.154
27 M. Romancini Conquest Racing 2:40.255
28 J. Andretti Andretti Autosport 2:40.343
29 S. Fisher Sarah Fisher Racing 2:40.403
30 V. Meira A.J. Foyt Racing 2:40.436
31 T. Sato KV Racing 2:40.586
32 T. Kanaan Andretti Autosport 2:40.662
33 S. Saavedra Bryan Herta Autosport 2:40.977
DNQ J. Howard Sarah Fisher Racing 2:40.994
DNQ J. Lazier A.J. Foyt Racing 2:41.179
DNQ P. Tracy KV Racing geen tijd
DNQ M. Duno Dale Coyne Racing geen tijd

Adam Ant in psychiatrische kliniek

De voormalig voorman van Adam and the Ants is weer opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Adam Ant, wiens echte naam Stuart L. Goddard is, speelde op een liefdadigheidsconcert toen hij uit zijn bol ging. De organisatie vond het onverantwoord om door te gaan en trok de stekker eruit.

Het jaren 80 icoon trad op bij een door de kerk georganiseerd concert, waarbij ook veel kinderen aanwezig waren. Hij begon verwensingen naar het publiek te schreeuwen en speelde tot overmaat van ramp het nummer ‘Sympathy for the Devil’ van de Rolling Stones. Achteraf verklaarde hij niet te weten dat het om een kerk ging.

De 55-jarige zanger heeft een oproep aan zijn fans gedaan. “Stuur een kaartje naar het Chelsea and Westminster Hospital. Kom alsjeblieft niet hierheen, dat zou het personeel misschien van streek kunnen maken, en ze zijn erg vriendelijk tegen me”.  Hij laat weten dat hij later dit jaar weer wil optreden, maar nu van zijn welverdiende rust geniet.

Het is overigens niet de eerste keer dat Adam Ant psychiatrische hulp nodig heeft. Hij heeft veel last van extreme stemmingswisselingen.

Oranje onder 19 plaatst zich voor EK

Het Nederlands elftal onder negentien jaar heeft zich geplaatst voor het EK voetbal dat in Frankrijk gehouden wordt. De ploeg van coach Wim van Zwam won eenvoudig met 3-0 van Duitsland door goals van Feyenoord-spelers Jerson Cabral en Ricky van Haaren (2). Concurrent Slowakije ging tegen Polen onderuit.

Dankzij de winst voor Oranje kwam het elftal uit op zeven punten uit drie gespeelde wedstrijden. Dit was genoeg om voor het eerst sinds 2000 weer eens het EK te halen. Het eindtoernooi wordt van 18 tot en met 30 juli in Frankrijk gehouden.

Volleyballers verliezen van Macedonië

De Nederlandse volleyballers hebben in Skopje het eerste weekeinde van de EK Kwalificatie in mineur afgesloten. Gastland Macedonië won met 3-2 (26-24, 18-25, 29-27, 21-25, 15-11) van een zwak Oranje.

Zowel de eerste als de derde set werd door de formatie van Peter Blangé verloren na een voorsprong van vier punten te hebben gehad. In de derde set gebeurde dat na drie setpunten onbenut te hebben gelaten.

Macedonië nam in de vijfde set snel een voorsprong van vijf punten, waarna Nederland niet meer in staat was de schade te herstellen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.