FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 mei 2010

BlazBlue: Calamity Trigger naar PC

Ook PC bezitters kunnen uitkijken naar de provocerende sprites van het vechtspel BlazBlue: Calamity Trigger; het Entertainment Software Rating Board heeft het spel gekeurd voor het platform.

Onduidelijk is nog wanneer Calamity Trigger uitkomt, maar dat het vrouwen met heftige inkijk, uitdagende poses en weinig kleren bevat weten we zeker.

De Xbox 360 en PlayStation 3 mogen deze zomer BlazBlue: Continuum Shift verwachten, terwijl Nintendo DSi eigenaren kunnen uitkijken naar een downloadbaar deel genaamd BlazBlue: Battle x Battle. PSP bezitters krijgen BlazBlue Portable voor hun kiezen.

Kamer: geen gezinnen meer op straat

Nederland moet per direct stoppen met het op straat zetten van gezinnen met kinderen die hier rechtmatig verblijven. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich vanavond achter een oproep van die strekking van de SP.

Tweede Kamerlid Krista van Velzen wil binnen een week van demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie weten hoe hij de motie van de Kamer gaat uitvoeren. Ze wijst erop dat er uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen zijn die rechtmatig in Nederland zijn, maar geen opvang krijgen. Volgens de Tweede Kamer moet worden voorkomen dat ze op straat belanden en in de illegaliteit terechtkomen.

Yolanthe presenteert WK-bikini

Yolanthe Cabau van Kasbergen wil als aanstaande echtgenote van voetballer Wesley Sneijder natuurlijk 'onze jongens' een hart onder de riem steken. Ze heeft zich daarom in een sexy oranje bikini gehuld.

Lingeriemerk Livera meldt: "Natuurlijk willen we 'onze jongens' ook vanaf het strand blijven aanmoedigen." Yolanthe is al een tijdje het gezicht van dit merk en heeft er een eigen lijn, waar de oranje-bikini nu ook deel van uitmaakt.

Eerder showde voetbalvrouw Sylvie van der Vaart al een WK-item voor vrouwen. Een oranje Bavaria-jurk.

'Ribťry zet zaterdag krabbel onder lucratief Bayern-contract'

Franck Ribéry gaat zaterdag een nieuw, lucratief contract tekenen bij Bayern München. De Fransman wordt daarmee de best betaalde speler ooit in de geschiedenis van de kersverse landskampioen en bekerwinnaar.

Ribéry zal enkele uren voor de aftrap van Champions League-finale tegen Internazionale zijn handtekening zetten onder de nieuwe verbintenis. Daardoor staat de Franse sterspeler tot 2015 onder contract in Duitsland. Dat schrijft Bild.

De aanvallende middenvelder zou volgens het Duitse medium overstag zijn gegaan door het torenhoge salaris: Ribéry krijgt een jaarlijks ongeveer tien miljoen euro op zijn bankrekening. Dat maakt hem en passant de best betaalde voetballer ooit van Der Rekordmeister.

Door de contractverlenging lijkt onder meer het geïnteresseerde Real Madrid naast het net te vissen. De directie van de Champions League-finalist heeft donderdagmiddag langdurig gesproken met Ribéry en zijn adviseur. Bij de gesprekken waren onder meer Karl-Heinz Rummenigge, Christian Nerlinger en Uli Hoeness aanwezig.

Red Bull moest diffuser aanpassen

Red Bull Racing is tijdens het Grand Prix weekend in Monaco door de FIA gedwongen om de diffuser aan te passen. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport heeft McLaren een onderdeel gezien wat niet conform de reglementen was en hierover de FIA ingeseind.

De achterzijde van de Red Bull RB6 krijgt van de teams in de Formule 1 veel aandacht, omdat het team veel sneller blijkt te zijn dan de andere toppers. Tot op heden heeft niemand echter het geheim van de door Adrian Newey ontworpen auto weten te ontdekken.

De Oostenrijkse renstal probeert het ontwerp angstvallig geheim te houden, maar moest op last van de FIA dit onderdeel tijdens het weekend in Monaco toch aanpassen. Teambaas Christian Horner verklaarde dat de aangepaste diffuser beter werkt dan de diffuser met het illegale onderdeel er op.

Mohammedposters in Rotterdam

Onbekenden hebben vandaag in Rotterdam posters opgeplakt met daarop de afbeelding van de islamitische profeet Mohammed. Dat gebeurde waarschijnlijk in het kader van de 'Everybody Draw Mohammed Day'.

De dag werd in het leven geroepen om te protesteren tegen de censuur die terroristen afdwingen met bedreigingen. Een groep op Facebook bedacht de actie, nadat zender Comedy Central besloot om Mohammed uit een South Parkaflevering te schrappen. Dat gebeurde na bedreigingen op internet. In de gewraakte uitzending bezocht Mohammed het fictieve stadje in een berenpak. Op internet verschenen vandaag heel veel nieuwe plaatjes van Mohammed.

'Brugklasser maakt van lerares seksslavin'

Een Japanse lerares van een middelbare school beweert dat een van haar leerlingen haar tot zijn seksslaaf heeft gemaakt. Haar meester zou echter een brugklasser zijn.

Vorig jaar zou de lerares van een school in de stad Chiba drie maanden lang maar liefst 657 keer met het ventje hebben gemaild. Daarnaast liet de vrouw van in de veertig de jongen telkens met haar meerijden in haar auto en ging het stel geregeld uit eten.

Volgens de vrouw hadden ze 's avonds laat vaak afspraakjes, waarna hij haar dwong hem te kussen. De brugklasser is later om niet-gerelateerde redenen van school gegaan, maar nu beweert de docente dat hij haar tot zijn seksslaaf heeft gemaakt.

"Ik werd gestuurd door mijn leerling", beweerde ze in de rechtbank. "Ik zou niet weten wat hij met me van plan was als ik geen gehoor gaf aan zijn eisen. Ik ben het slachtoffer van aanranding!"

De onderwijsraad stelde de vrouw echter in het ongelijk. Ze wordt gestraft wegens misbruik en krijgt het komende halfjaar minder loon.

'Mercedes werkt aan automatische F-duct'

Mercedes Grand Prix wil met haar versie van de F-duct een stap verder gaan dan de andere teams. Het luchtkanaal moet zich automatisch gaan openen en sluiten, waardoor de coureurs hun handen vrij hebben om te racen. Deze oplossing zou tijdens de Grand Prix van Turkije moeten debuteren.

McLaren heeft afgelopen winter de technologie geïntroduceerd, waarbij de coureurs met hun voeten het systeem bedienen. Ook andere renstallen experimenteren er mee, waarbij met name het systeem van Ferrari voor gevaarlijke situaties zorgde omdat het met de hand bediend moest worden. Mede hierdoor wordt het voor volgend seizoen verboden.

VS: Noord-Korea kan rekenen op straf

Noord-Korea zal worden gestraft voor het torpederen van een marineschip van Zuid-Korea eind maart, waardoor zeker 46 militairen omkwamen. Dat hebben de Verenigde Staten donderdag laten weten.

"Dit was een ernstige provocatie. Er zullen zeker consequenties zijn", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zegsman Philip Crowley sprak van een niet te rechtvaardigen daad van agressie zonder aanleiding. Crowley zei niet wat de gevolgen zullen zijn.

Zuid-Koreaanse onderzoekers meldden donderdag dat ze overtuigende bewijzen hebben dat Noord-Korea de Zuid-Koreaanse korvet heeft aangevallen met een torpedo. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak kondigde eerder al 'kordate tegenmaatregelen' aan tegen Noord-Korea.

Mannen schieten op verkeerspolitie

Zwaarbewapende mannen hebben vandaag in Frankrijk tijdens een verkeerscontrole op agenten geschoten. Een politievrouw raakte zwaargewond. Een collega van haar kwam er vanaf met lichte verwondingen. Na de schietpartij sloegen de schutters op de vlucht.

De achtergrond van de schietpartij is onduidelijk. De daders zijn gevlucht in een kleine vrachtwagen. Het drama speelde zich af in de buurt van Parijs. De snelweg richting de Franse hoofdstad was urenlang afgesloten voor verkeer. De zwaargewonde agente vecht nog steeds voor haar leven.

Succes voor vertrokken SP'er Kant

De opgestapte SP-leider Agnes Kant heeft op de laatste dag voor het verkiezingsreces nog succes geboekt. Drie door haar ingediende initiatiefwetten zijn op de valreep nog aangenomen in de Tweede Kamer. Het gaat om wetten die de invloed van de marktwerking in de zorg moeten tegengaan.

De nieuwe wetten moet ervoor zorgen dat gemeenten huishoudelijke hulp niet meer hoeven aan te besteden. De aanbesteding zorgde ervoor dat gemeenten zorg zo goedkoop inkochten dat de kwaliteit onder druk kwam te staan.

Verder komt er een lokaal basistarief voor huishoudelijke verzorging. De laatste nieuwe wet regelt dat gemeenten geld voor thuiszorg van het rijk alleen nog maar daaraan mogen besteden.

Kant volgde Jan Marijnissen in 2008 op als partijleider. Begin maart stapte zij echter op na slechte peilingen en de teleurstellende uitslag van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Emile Roemer werd vervolgens gekozen tot de nieuwe fractieleider van de SP. Kant keert na de verkiezingen niet terug in de Kamer.

Overheid VS maant BP tot meer openheid

De Amerikaanse regering heeft olieconcern BP donderdag gemaand gedetailleerde informatie vrij te geven over de omvang van de olieramp in de Golf van Mexico. De stap volgt op kritiek van wetenschappers dat BP de omvang van het lek schromelijk onderschat en dat overheidsinstanties de onderneming te weinig onder druk zetten.

In een gezamenlijke brief vragen minister voor binnenlandse veiligheid Janet Napolitano en het hoofd van de milieudienst EPA Lisa Jackson BP-topman Tony Hayward een website beschikbaar te stellen waarop alle metingen, analyses en plannen van aanpak gedetailleerd worden aangegeven. De bewindslieden noemen het essentieel dat alle data en informatie met betrekking tot de olieramp beschikbaar worden gesteld aan de Amerikaanse overheid en de bevolking.

BP gaf donderdag toe dat er uit de lekke boorpijp van het op 20 april verwoeste boorplatform Deepwater Horizon meer olie stroomt dan de achthonderdduizend liter per dag waarover het concern het tot nog toe had. Die hoeveelheid was maar een schatting, omdat eenvoudig niet te meten is hoeveel olie er in zee stroomt, zei BP-woordvoerder Mark Proegler.

Live beelden van het lek zijn sinds donderdag te zien op een website van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. BP heeft in de lekkende boorpijp een buis weten te schuiven, waarmee een deel van de olie wordt opgevangen. Technici van de onderneming treffen voorbereidingen om de lekkende boorput onder een laag zware modder te bedekken en die vervolgens met cement permanent af te dekken. Deze methode is wel vaker op het land toegepast, maar nog nooit op anderhalve kilometer diepte op de zeebodem.

BP gebruikt ook chemische dispersiemiddelen om weggelekte olie af te breken. De milieudienst EPA heeft het concern opgedragen over te schakelen op minder giftige vormen van deze middelen. Een van de middelen, Corexit 9500, kan bij langdurige blootstelling ogen, huid en luchtwegen irriteren. "Omdat ze in ongekende hoeveelheden worden gebruikt en omdat weinig bekend is over het gebruik van dispersiemiddelen onder water, wil EPA verzekeren dat BP het minst giftige product gebruikt dat is toegestaan", zei EPA.

Man loopt voor God naakt over straat

De politie heeft in de Amerikaanse plaats Thibodaux een man gearresteerd die naakt over straat liep. Shafiq Mohamed vertelde agenten dat Amerika hem had verkracht en dat God hem had verteld dat hij naakt over straat moest gaan om zijn ziel te redden.

Shafiq Mohamed is aangeklaagd voor openbare onzedelijkheid. Hij zit momenteel vast in het Lafourche Parish Detention Center. Wanneer hij een borgsom kan betalen mag hij in afwachting van zijn proces vrij rond lopen.

60-jarige adopteert Ethiopische baby

De 60-jarige moeder van Scarlett Johansson heeft een Ethiopische baby geadopteerd. Het meisje heeft de naam Fenan en is nu negentien maanden oud.

Melanie Sloan, de moeder vindt dat ze ondanks haar zestigjarige leeftijd nog prima in staat is om een kind op te voeden. De 26-jarige Scarlett zelf vindt het enig om een zusje te hebben. Zelf heeft ze met haar man Ryan Reynolds ook adoptieplannen. Reynolds: "Er zijn genoeg kinderen in de wereld die het nodig hebben."

Kaartje Shrek 4 3D-Imax kost 20 dollar

Filmmaatschappijen weten ondanks het massale downloaden nog steeds geld te verdienen. De huidige melkkoe is 3D en Imax. Een kaartje voor Shrek 4, die dit weekend in Amerika gaat draaien, kost voor een voorstelling in 3D Imax 20 dollar, oftewel zestien euro.

Het is voor het eerst dat een bioscoopkaartje zoveel kost. Dat is drie euro duurder dan huidige Imax 3D-voorstellingen in Nederland, waar je 13 euro betaalt. De eerste recensies voor Shrek 4 zijn niet al te best. Shrek 3 viel ook al tegen, al bracht het derde deel nog voldoende op. Verwacht wordt dat Shrek 4 komend weekend meer dan 100 miljoen dollar ophaalt. En dat is inclusief de Imax 3D-voorstellingen.

[Video] Van Nistelrooy neemt petitie in ontvangst

Ruud van Nistelrooy en Kees Jansma hebben vandaag de handtekeningen in ontvangst genomen, die op de website www.ruudmoetmee.nl werden geplaatst. De initiatiefnemers haalden ruim 20.000 krabbels op.

Van Nistelrooy kreeg vorige week te horen dat hij niet tot de voorselectie voor het WK in Zuid-Afrika behoorde. Via de eerdergenoemde website probeerden de initiatiefnemers bondscoach Bert van Marwijk over te halen om de Brabander alsnog aan de selectie toe te voegen.Hieronder volgen de reacties van respectievelijk Van Nistelrooy en Jansma;Cameron dineert met Sarkozy

David Cameron brengt zijn eerste bezoek aan het buitenland sinds hij vorige week premier van Groot-Brittannië werd. Hij dineert donderdagavond met de Franse president Nicolas Sarkozy in het Elysée, de officiële residentie van het staatshoofd van de Franse republiek.

Cameron werd op de trappen van het Elysée verwelkomd door Sarkozy. Er was tijd voor een kort fotomoment voordat beiden naar binnen gingen.

De Britse Conservatieve leider reist vrijdag door naar Duitsland voor een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel. Cameron zal met Sarkozy en Merkel onder meer praten over de financiële steunmaatregelen aan kwakkelende Europese economieën.

Britse kiesraad wil snel hervormingen

De Britse kiesraad heeft scherpe kritiek op de gang van zaken bij de Lagerhuisverkiezingen op 6 mei en dringt aan op snelle hervormingen. Honderden kiezers werden bij de stemlokalen weggestuurd omdat die onvoldoende bemand waren om de onverwacht hoge opkomst aan te kunnen.

Raadsvoorzitter Jenny Watson noemde de chaos bij de verkiezingen donderdag onaanvaardbaar. Zij wil dat stemlokalen pas gesloten worden als alle kiezers die in de rij staan de gelegenheid hebben gehad hun stem uit te brengen. Bij de afgelopen verkiezingen gingen de stemlokalen gewoon dicht en werden wachtenden weggestuurd.

[Video] Evans slaat om zich heen

Wereldkampioen Cadel Evans liet zich in de twaalfde etappe van de Giro d'Italia van zijn slechte kant zien. De renner van BMC miste niet alleen de slag, waardoor hij weer kostbare seconden verloor, maar sloeg in de achtergrond ook om zich heen.

De renner kreeg ruzie met Lampre-renner Daniele Righi, die zelf ook niet onschuldig is, en begon daarna te slaan. Vooralsnog hebben de renners geen sanctie opgelegd gekregen van de organisatoren.

Verdachte brand Veendam vrijgelaten

De 22-jarige man die wordt verdacht van twee branden in en bij Veendam is donderdagmiddag vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De man uit Wildervank blijft nog wel in beeld als verdachte, meldt de politie.

De man is volgens de politie verantwoordelijk voor de brand bij discotheek Rumors. Hij wordt tevens gelinkt aan de brand waarbij in december een brandweerman omkwam en een brand bij een chemisch toilet in maart. De politie onderzoekt of hij ook iets te maken heeft met andere branden in Veendam in maart en april.

De politie laat weten dat alle vragen die aan de Wildervanker moesten worden gesteld, zijn gesteld. Het onderzoek naar de reeks branden loopt nog.

Turkse luchtaanval op PKK in Irak

De Turkse luchtmacht heeft donderdag aanvallen uitgevoerd op guerrilla-eenheden van de Koerdische PKK in het noorden van Irak. Aan de acties in de regio's Zap en Hakurk langs de Turkse grens namen twintig gevechtsvliegtuigen deel, meldt de particuliere televisiezender NTV.

Het Turkse leger wilde de berichten niet bevestigen of ontkennen. Omer Celik, een parlementslid van de regerende AK-partij, drong er bij de regering van Iraaks Koerdistan op aan maatregelen te treffen om aanvallen van Koerdische rebellen vanaf haar grondgebied te verhinderen.

De PKK heeft deze maand bij twee aanvallen vanuit Irak zes Turkse soldaten gedood en zeven verwond. De PKK vecht sinds 1984 voor zelfbestuur in het door Koerden gedomineerde zuidoosten van Turkije. Door de gevechten zijn tienduizenden mensen omgekomen.

'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden'

Annemarie Jorritsma heeft gesolliciteerd naar de burgemeestersvacature in Amsterdam. Lokale zender AT5 meldt op basis van verschillende betrouwbare bronnen dat de huidige burgemeester van Almere de topkandidaat is waarmee de VVD eerder schermde. Jorritsma wil de sollicitatie niet bevestigen tegenover AT5.

De VVD-politica laat weten dat ze het leuk vindt dat ze genoemd wordt als kandidaat, maar herhaalt dat ze gelukkig is met haar huidige functie.

Eerder maakten voormalig PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Rob Oudkerk en oud-minister Eberhard van der Laan (PvdA) al bekend te solliciteren naar de functie. De laatste lijkt in enquêtes over het onderwerp een goede kans te maken op de functie.

Ook de namen van D66'ers Roger van Boxtel en Boris Dittrich zingen rond. Van PvdA'er Guusje ter Horst wordt ook aangenomen dat ze heeft gesolliciteerd. Verder wordt oud-staatssecretaris Joop Wijn (CDA) genoemd. Hij stapte in 2007 uit de politiek en werkt nu bij ANB Amro.

Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gaat binnenkort praten met de sollicitanten. Vervolgens worden twee kandidaten aan de raad voorgelegd die er een kiezen. Vervolgens moeten de commissaris van de Koningin en de minister van Binnenlandse Zaken de benoeming nog formaliseren.

'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden'
'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden' (Foto: Novum)

Williams pleit voor bandentest

Het Formule 1-team van Williams pleit voor een speciale bandentest na afloop van het reguliere seizoen. Het Britse team denkt dat de test nodig is om de karakteristieken van de banden voor volgend jaar beter te begrijpen.

Bridgestone verlaat de sport na dit jaar en de teams moeten nog beslissen welke leverancier het Japanse merk op gaat volgen. Momenteel zijn Pirelli en Michelin de grootste kanshebbers, maar een definitieve keuze is nog niet gemaakt. De teams hoopten dit in Spanje al te doen, maar ook in Monaco kwamen ze er niet uit. Nu willen ze bij de volgende race in Turkije de beslissing nemen.

Teambaas Sam Michael weet dat zelfs met genoeg beschikbare data het voor de renstallen niet makkelijk zal zijn om het volledige gedrag van de banden te begrijpen. "We moeten nu doorgaan met het ontwerp van de bolide, waarbij we er vanuit gaan dat de banden lijken op die we nu hebben, omdat we simpelweg geen andere data hebben."

"We hebben nog geen bandenleverancier uitgekozen en zelfs als je de data hebt dan is het nog lastig om het verschil tussen Bridgestone en de nieuwe partij vast te stellen totdat je met de auto op de baan hebt gereden. Hopelijk zullen we een of andere test krijgen. Het meest ideale zou zijn om na een of twee Grands Prix, misschien de maandag na Monza en Abu Dhabi en daar twee sessies van elk een uur rijden met een paar setjes nieuwe banden, mochten die snel geproduceerd kunnen worden."

Een test in Abu Dhabi lijkt al in de maak te zijn. Zo wil het circuit voor jonge rijders de mogelijkheid bieden om een F1-bolide te ervaren. Een dergelijke test is binnen de huidige regelgevingen wel toegestaan.

Armstrong: "Ons woord tegen het zijne"

Lance Armstrong heeft laconiek gereageerd op de beschuldigingen van zijn landgenoot Floyd Landis. Deze biechtte zijn dopingverleden op, maar stelde zo ongeveer de halve wielerwereld in een kwaad daglicht. De zevenvoudig Tour-winnaar niet uitgezonderd. Armstrong zou volgens Landis in 2001 betrapt zijn op epo-gebruik, maar wist dat uit de publiciteit te houden door de toenmalige UCI-voorzitter Hein Verbruggen om te kopen.

"We hebben niets te verbergen en we lopen nergens voor weg", zei Armstrong voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Californië waar hij overigens zwaar ten val kwam. "Het is ons woord tegen het zijne. Ik sta achter ons woord. Er is niets mis met onze geloofwaardigheid."

[Upd] 'Gebroken elleboog voor Armstrong'

Johan Bruyneel, ploegleider van Team RadioShack, liet zojuist weten dat Lance Armstrong tijdens de Tour van Californië onderuit is gegaan. De Texaan heeft de Amerikaanse wielerronde inmiddels verlaten en is naar het ziekenhuis gebracht.

In het ziekenhuis zullen een aantal röntgenfoto's van Armstrong worden gemaakt. Chechu Rubiera, ploeggenoot van de zevenvoudig Tour-winnaar, was ook bij de valpartij betrokken.

Update @ 20:59 uur:

Het Nieuwsblad weet inmiddels te melden dat Armstrong een wond bij zijn oog heeft. Daarnaast vreest men ook voor een gebroken elleboog. In dat geval komt de voorbereiding op de Tour de France ernsting in gevaar.

Marsrover Opportunity behaalt nieuw record

Marsrover Opportunity heeft de laatste recordhouder Viking 1 verslagen als langst overlevende ruimtevaartuig. De marsrover Viking 1 hield het zes jaar en 116 dagen uit op het ontberende marsoppervlak. De Opportunity heeft dat nu verbroken.

De prestatie die de Opportunity neerzet is stukken groter dan die van de Viking 1. Die deed onderzoek op een bepaalde plek terwijl de Opportunity een veel groter oppervlak verkent rond alle kraters.

Binnenkort kan er misschien een nieuw record gevestigd worden door de Spirit. Deze marsrover landde 21 dagen voor de Opportunity op Mars. Het enige probleem is dat de Spirit al sinds maart 2010 niks meer van zich heeft laten horen. De wetenschappers van NASA zeggen dat dit kan komen doordat de marsrover zichzelf in slaapstand heeft gezet door het geringe zonlicht in de winter op Mars. Nu maar hopen dat Spirit in de lente weer wat van zich laat horen.

Motorrijder komt om bij botsing met graafmachine

Een 54-jarige motorrijder is donderdagmiddag omgekomen bij een botsing met een graafmachine in Aalten. De exacte toedracht van het ongeluk is nog niet bekend. Eerder donderdag meldde de politie al dodelijke ongelukken met motorrijders in Eindhoven en in Rotterdam.

Elk jaar is er een piek te zien in het aantal ongelukken met motoren zodra het weer beter wordt. De ANWB en de motorbond KNMV waarschuwden in maart al dat het motorseizoen er weer aan zat te komen, maar door het goede weer van de afgelopen dagen zijn er nu meer motoren op de weg.

Het ongeluk in Aalten vond plaats op de Gelkinkweg. De motorrijder zag de tegemoetkomende graafmachine in een flauwe bocht vermoedelijk te laat. De man uit Amstelveen kwam onder het landbouwvoertuig terecht en overleed aan zijn verwondingen.

Opnieuw 3000 kilo hasj op zeiljacht gevonden

De marechaussee heeft opnieuw drieduizend kilo hasj gevonden op een zeiljacht. Zaterdag werd op een onderschept jacht al een even grote partij hasj gevonden. Daarbij werden vier mensen opgepakt. Vervolgonderzoek leidde vervolgens naar het tweede jacht dat een paar honderd meter uit de kust bij Schoorl lag, meldt de marechaussee.

De kustwacht werd gevraagd uit te kijken naar het tweede schip, licht een marechaussee-zegsman toe. Een vliegtuig spotte de boot woensdag. De marechaussee en het Korps Landelijke Politiediensten haalden het tweede schip woensdagavond naar IJmuiden voor nader onderzoek. Daar werd de drugsvangst gedaan.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om een eenmalig operatie of dat er een grote smokkelbende actief was. De marechaussee sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De vier mensen die eerder werden aangehouden zitten nog vast. Het gaat om een 60-jarige Nederlander, een 38-jarige man uit Ede, een 23-jarige vrouwelijk plaatsgenoot en een 36 jarige man uit Lelystad.

Neelie Kroes populairst als premier

Neelie Kroes (VVD) is de populairste kandidaat voor het premierschap na de verkiezingen op 9 juni. Dat meldt EénVandaag donderdag op basis van een enquête onder het eigen opiniepanel.

De eurocommissaris is voor 37 procent van de ondervraagden de beste kandidaat. PvdA'er Job Cohen volgt met 30 procent voor huidig premier Jan Peter Balkenende (13 procent).

De VVD is in de peilingen de grootste partij en loopt uit op PvdA en CDA. Daarmee neemt de kans toe dat de partij na de verkiezingen de premier mag leveren. Kroes is onder VVD-stemmers ook populairder dan lijsttrekker Mark Rutte.

Kroes is van de genoemde premierskandidaten met afstand de oudste. Ze wordt in juli 69 jaar. Een meerderheid van 54 procent ziet haar leeftijd niet als een bezwaar. Een derde vindt haar wel te oud om premier te worden.

Woensdag herhaalde Kroes dat ze het premierschap niet uitsluit. Ze benadrukte echter dat de VVD de peilingen eerst nog maar eens moet verzilveren.

Kroes populairst als premier
Neelie Kroes populairst als premier (Foto: Novum)

Duitsland gelooft in goed resultaat op WK

De bevolking van Duitsland gelooft nog steeds dat het nationale elftal op de wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika wereldkampioen wordt. Ook na het geblesseerd afhaken van spelmaker Michael Ballack denkt 59 procent van de Duitsers dat de wereldtitel in het verschiet ligt.

32 Procent gaat ervan uit dat de prestaties tegenvallen, nu Ballack ontbreekt. De middenvelder van Chelsea raakte het afgelopen weekeinde zwaar geblesseerd en moest afzeggen voor het WK.

Sieraden Miley Cyrus giftig

Supermarktketen Wal-Mart heeft de sieradenlijn van zangeres en actrice Miley Cyrus uit de schappen gehaald. Nadat uit onderzoek door Associated Press was gebleken dat de sieraden een gevaarlijk hoge dosis cadmium bevatten, had Wal-Mart direct de verkoop gestaakt.

Hoewel de sieradenlijn eigenlijk niet is bedoeld voor kinderen, neemt Wal-Mart geen risico gezien de grote populariteit van Miley onder de jeugd. De kans bestaat namelijk dat jonge kinderen de sieraden in hun mond stoppen.

"We halen alle juwelen uit de verkoop terwijl we onderzoeken of ze voldoen aan de veiligheidseisen van onze serie juwelen voor kinderen", aldus Wal-Mart in een verklaring. Er worden ook nog andere sieraden verkocht bij Wal-Mart, die niet van Miley Cyrus zijn, waarbij door AP ook een hoge dosis camium is aangetroffen. Onbekend is of die sieraden ook uit de schappen worden gehaald.

Sieraden Miley Cyrus uit de schappen gehaald. (Foto: Novum)

FIA wil safetycarregels verduidelijken

Autosportbond FIA wil de regels omtrent de safetycarprocedure aan gaan passen. De reden hiervoor is de inhaalactie van Michael Schumacher op Fernando Alonso in de laatste ronde van de Grand Prix van Monaco waarvoor hij uiteindelijk bestraft werd.

Schumacher kreeg twintig strafseconden en viel hierdoor terug tot plaats twaalf. Mercedes kondigde aan beroep aan te tekenen, maar kwam hier later op terug, omdat de FIA de regels op dit punt aan wil passen. Zo werd gemeld dat de safety car binnen zou komen en werden er groene vlaggen gezwaaid in het Prinsdom, waardoor Schumacher en Mercedes in de veronderstelling waren dat er gewoon ingehaald mocht worden.

"De problemen die aan het licht kwamen in de laatste ronde van de Grand Prix van Monaco, toonden aan dat er onduidelijkheid bestaat over regels aangaande het inhalen achter de safety car," zo luidde een verklaring. "Aanpassing van de regels is nodig, zodat er duidelijkheid bestaat over wat de coureurs moeten doen achter de safety car en ook de signalen naar de coureurs moeten beter."

"Door deze aanpassingen zullen dit soort problemen niet meer voorkomen. De Formula One Commission zal samen met de F1 Sporting Working Group een toevoeging aan de regels aanbrengen bij de volgende vergadering van de World Motor Sport Council op 23 juni."

Groenteboeren boos op Consumentenbond

Groenteboeren zijn boos op de Consumentenbond over een onderzoek naar de kwaliteit van groente en fruit. De speciaalzaken zijn daarin niet meegenomen. Brancheorganisatie voor de groente en fruitspeciaalzaken AGF Detailhandel Nederland beschuldigt de bond ervan appels met peren te vergelijken. "De Consumentenbond moet haar werk beter doen."

De organisatie beschuldigt de Consumentenbond er daarbij van een persbericht te sturen, zonder dat er inhoudelijke vragen kunnen worden gesteld, omdat het onderzoek nog niet is vrijgegeven. "Is het niet gebruikelijk dat een persbericht wordt vrijgegeven wanneer het onderzoek beschikbaar is? Een vreemde volgorde. Misschien moet er een kwalitatief onderzoek komen naar de werkwijze Consumentenbond zelf."

De Consumentenbond kwam donderdag met het nieuws naar buiten dat de Albert Heijn, Lidl en de markt de beste kwaliteit groenten en fruit leveren. Dat groentewinkels voor het onderzoek niet zijn bezocht, wordt in het persbericht van de bond overigens wel expliciet gemeld. Waarom ze buiten beschouwing zijn gelaten, blijft echter onvermeld.

'PvdA zet JSF-banen op het spel'

De PvdA zet honderden banen op de tocht door zich terug te trekken uit het JSF-project. Dat laten de bedrijven weten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, de beoogd opvolger van de F-16.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer liet defensiewoordvoerder Angelien Eijsink (PvdA) donderdag weten dat haar partij niet langer wil dat Nederland meedoet aan de ontwikkeling van het jachtvliegtuig. De PvdA vindt dat de kosten en de vertraging te veel oplopen. Het is 'niet langer financieel verantwoord' om te blijven meedoen aan de testfase, aldus Eijsink.

Met het wegvallen van de steun van de PvdA valt een Kamermeerderheid weg voor het deelnemen aan de testfase. Eijsink sluit overigens niet uit dat Nederland later kant-en-klare JSF's van de plank koopt.

Met dit besluit zet de PvdA niet alleen 'honderden banen' op de tocht, maar vernietigen ook 'volstrekt onnodig honderden miljoenen euro's', laat Nifarp weten, de organisatie waarin de Nederlandse vliegtuigindustrie is vertegenwoordigd die betrokken is bij het project. Omdat Nederland meedoet aan de ontwikkeling van het toestel, krijgen zij orders.

"Uitstappen uit de testfase zal een dramatisch effect hebben op de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de ontwikkeling van de JSF en is daarmee een directe bedreiging van de honderden huidige en nog eens duizenden toekomstige banen." Het Nederlandse bedrijfsleven zal bovendien schade oplopen als betrouwbare partner, verwacht Nifarp.

De vliegtuigindustrie vraagt zich verder 'hardop af' of de 'plotselinge draai van de PvdA wellicht is ingegeven door verkiezingsbelangen'. Dat partijen 'keiharde werkgelegenheid' kennelijk in de waagschaal willen stellen voor hun eigen verkiezingscampagne, noemen de bedrijven 'gevaarlijk'.

Ook demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vindt het 'ongehoord' dat de PvdA de stekker uit te testfase wil trekken. Een eventueel besluit daarover moet pas na de verkiezingen worden genomen, als een nieuw kabinet heeft besloten wat verder met de JSF moet gebeuren.

Robben: "Mourinho gaat voor resultaat"

Een paar dagen voor de finale van de Champions League van Bayern München tegen Inter heeft Arjen Robben zich minder vleiend uitgelaten over de trainer van de tegenstander.

"Hij speelt om te winnen", sprak de Nederlander over José Mourinho. "Op wat voor manier interesseert hem niet." Robben speelde drie seizoenen onder Mourinho bij Chelsea. "Mijn trainer bij Bayern, Louis van Gaal, stuurt een elftal het veld in dat wil winnen en mooi wil spelen. Dat spreekt mij veel meer aan. Het past ook beter bij mij. Als voetballer wil je genieten van het spel."

Echt negatief was Robben echter niet over zijn oud-trainer. "Mourinho is een grote persoonlijkheid. Dat moet je ook zijn als je bij internationale topclubs werkt. Hij weet hoe te werken met grote spelers en hoe een sterk team van ze te formeren. Alle voetballers respecteren hem." Robben mocht uiteindelijk van Mourinho vertrekken bij Chelsea. De coach vond dat de aanvaller te vaak geblesseerd was.

Vettel reed in Monaco met beschadigd chassis

Red Bull Racing heeft bekend gemaakt waarom Sebastian Vettel geen vuist kon maken tegen zijn teamgenoot Mark Webber in Monaco. De Duitser reed rond met een beschadigd chassis, waardoor hij zich slechts tevreden kon stellen met plaats twee. Voor de Grand Prix van Turkije krijgt hij een nieuw chassis van het team.

"Het defect heeft zich tijdens de race ontwikkeld, en Sebastian ging er in ieder geval niet sneller door," zei Red Bull-teambaas Christian Horner tegen AutoBild. "Tijdens de race had Sebastian al klachten over de balans van zijn auto. Voor de volgende Grand Prix geven we hem een nieuw chassis."

De Brit is blij met de prestaties van Mark Webber. "Mark is vol zelfvertrouwen. Hij voelt zich goed in de auto, zeker na de overwinningen in Spanje en Monaco." Toch denkt Horner ook dat de Australiër zijn handen vol gaat krijgen aan Vettel. "Sebastian heeft aan het begin van het seizoen al een goede vorm tentoongespreid. Ik weet zeker van dat hij de komende races gaat terugslaan. Mark en hij zullen elkaar afwisselen aan de kop van het veld."

Hincapie reageert op beschuldigingen Landis

George Hincapie heeft zojuist gereageerd op de beschuldigingen van Floyd Landis. De Amerikaan, die in dienst van Team BMC rijdt, zou volgens zijn landgenoot ook doping hebben gebruikt.

"Ik ben al zeventien jaar actief in de wielersport en ben daarmee één van de oudste renners in het peloton. De andere wielrenners in het peloton respecteren mij. Bovendien werk ik erg hard, ben ik betrouwbaar en eerlijk. Ik ben erg teleurgesteld over de recente beschuldigigingen", liet Hincapie in een persverklaring weten.

Ook de voorzitter van Team BMC, Jim Ochowicz, reageerde op de beschuldigingen. "Team BMC is zich bewust van de uitlatingen jegens de kampioen van de Verenigde Staten, George Hincapie. Deze beweringen zijn niet waar, absoluut ongegrond en zeker niet bewezen. Deze uitspraken zijn een teleurstelling voor iedereen, die in het wielrennen actief is. Dat geldt eveneens voor de fans, die de wielersport een warm hart toedragen."

Baghdatis en Monfils uitgeschakeld in Nice

Gael Monfils heeft zich voor eigen publiek niet weten te plaatsen voor de halve finale van het ATP-toernooi van Nice. De Fransman verloor in twee sets van de Italiaan Potito Starace. De eerste set ging met een tiebreak naar de Starace. Ook de tweede set ging naar de Italiaan met 6-2.

Marcos Baghdatis zag eveneens zijn aspiraties mislukken. De Cyprioot verloor in drie sets van de Argentijn Leonardo Mayer (5-7, 6-3, 6-4). Voor Fernando Verdasco is er nog wel een plek bij de laatste vier ingeruimd. De Spanjaard won met 6-2, 6-7 en 6-4 van de Oekraïner Sergiy Stakhovsky.

WK-voorbereiding Ivoorkust verloopt moeizaam

De start van de voorbereidingen op het WK voetbal zijn voor Ivoorkust alles behalve goed verlopen. Bondscoach Sven-Göran Eriksson heeft tot 1 juni om zijn definitieve selectie vast te stellen.

Eriksson nam in maart de taken van de ontslagen Vahid Halilhodzic over en had tijdens de eerste training in het Zwitserse Montreux slechts dertien spelers tot zijn beschikking. Het gezelschap bestond louter uit keepers en verdedigers. "We hebben een beetje kunnen trainen op de defensie", aldus de nuchtere Zweed.

"Het is geen ideale situatie", vervolgt Eriksson zijn verhaal. "Ik heb deze week dertien man en we gaan kijken hoe die functioneren. Ik zie de andere zeventien spelers maandag. Ik heb nog nooit met ze gewerkt. We moeten daarom snel op én buiten het veld zijn."

Toch hebben de korte voorbereidingen op het mondiale voetbaltoernooi ook zijn voordelen. Eriksson: "Misschien was het beter om een tijdje in Ivoorkust te wonen om de mentaliteit te leren kennen, maar niemand kan mij beschuldigen van vriendjespolitiek. Ik ben een complete outsider."

Ivoorkust moet het in de groepsfase opnemen tegen Brazilië, Portugal en Noord-Korea. "De pers en de mensen in Ivoorkust verwachtten in het verleden meer dan was de ploeg bereikte. De druk ligt daarom op het team en daar moeten we mee omgaan."

Balkenende: Nyfer-rapport schetst 'beperkt beeld'

Het rapport over de kosten van de immigratie dat onderzoeksbureau Nyfer op verzoek van de PVV verrichtte, toont een 'beperkt beeld'. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) donderdag tijdens het verantwoordingsdebat.

Uit het rapport blijkt dat Nederland jaarlijks per saldo ongeveer 7,2 miljard euro kwijt is aan kosten voor immigratie uit niet-westerse landen. PVV-leider Wilders noemde deze uitkomst schokkend. Tijdens het debat over het rijksjaarverslag over 2009 eiste hij dan ook dat het rapport wordt betrokken bij het debat over de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Volgens de premier is het rapport echter onvolledig, omdat het alleen over de kosten gaat. De effecten die immigranten hebben op de economie worden bijvoorbeeld niet meegenomen. Ook zijn die immigranten straks hard nodig vanwege de vergrijzing. "Het is geen zwart-wit verhaal." Balkenende verwees verder naar de maatregelen die het kabinet de afgelopen jaren heeft genomen om de instroom van kansarme migranten terug te dringen.

Wilders noemde deze reactie 'echt onvoorstelbaar'. Hij bracht in herinnering dat het kabinet zelf weigerde te onderzoeken hoeveel de immigratie kost. "Nu gaat u ons rapport bagatelliseren, waar haalt u het lef vandaan. U zou zich rot moeten schamen dat het vorig jaar niet zelf heeft gedaan." De regering moet zorgen dat de grenzen dicht gaan, aldus de PVV-leider. Balkenende bleef bij zijn antwoord.

Tijdens het debat probeerde Wilders ook andere partijen een kwalificatie op het Nyfer-rapport te ontlokken. Door niet de grenzen te sluiten voor immigratie, laat de PvdA de kiezer 'bloeden' door wel te snijden in de AOW, studiefinanciering en de hypotheekrenteaftrek. "U gaat daarin snijden maar laat tegelijk zeven miljard euro liggen. Hoe legt u dat uit aan al die kiezers", hield hij fractievoorzitter Mariëtte Hamer voor. Haar antwoord was kort. "Wij plakken geen rekening op mensen hun hoofd."

De immigratiestop zal overigens geen breekpunt worden voor de PVV zoals de verhoging van de AOW-leeftijd dat wel is, liet Wilders doorschemeren. "Op het thema van de massa-immigratie zullen we natuurlijk heel veel willen binnenhalen", stelde hij. Maar de PVV wil regeren. "Wij willen verantwoordelijkheid nemen."

PvdA'ers op eerste rang bij DWDD

Het Vara-programma De Wereld Draait Door heeft het afgelopen televisieseizoen veel vaker gasten van de PvdA ontvangen dan van CDA, VVD of GroenLinks. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad De Groene Amsterdammer.

In totaal schoof 31 keer iemand aan die als prominent lid, bijvoorbeeld Kamerlid of minister, is verbonden aan de partij van Job Cohen. Daarbij is 'stamgast' en oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg niet meegerekend. De populairste PvdA'ers waren oud-minister van Onderwijs Ronald Plasterk, Rob Oudkerk en Cohen, die allen vier keer langskwamen.

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders was drie keer te gast, en een 'flinke hoeveelheid' andere PvdA'ers schoof een of twee keer aan bij presentator Matthijs van Nieuwkerk, meldt het weekblad.

D66-leider Alexander Pechtold was vier keer te zien bij DWDD. Hij was het enige D66-Kamerlid dat het Vara-programma bezocht. VVD-leider Mark Rutte kwam drie keer langs en Femke Halsema van GroenLinks deed dat zes keer. Jack de Vries (CDA), die vorige week opstapte als staatssecretaris van Defensie, was er vijf keer.

De SP leverde verder drie gasten, de ChristenUnie twee en Trots op Nederland en de PVV allebei een.

Situatie HaÔti nog altijd erbarmelijk

Haïti worstelt nog steeds om honderdduizenden Haïtianen onderdak, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg te bieden, vier maanden nadat het land getroffen werd door een verwoestende aardbeving. Dat heeft het Rode Kruis donderdag gezegd.

De hulporganisatie heeft 655 miljoen euro ontvangen aan geld en materiaal om voor een periode van twaalf maanden noodhulp te bieden. Het Rode Kruis zorgt voor gezondheidszorg, voedsel en onderdak, maar beheert ook het rioleringssysteem in de hoofdstad Port-au-Prince. In een land waar goede toiletten en schoon water een luxe zijn, is het gevaar van ziektes nog altijd hoog.

Uiteindelijk moet de regering zelf deze taken op zich nemen, maar veel ministeries zijn zodanig getroffen dat zij nog lang niet al hun functies hebben hersteld.

BV Veendam gaat in hoger beroep

Voetbalclub BV Veendam gaat in hoger beroep tegen het faillissement van de club. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

De club moet, om een faillissement te kunnen ontlopen, een bedrag van 700.000 euro betalen. Sponsor Jans Norder zal een bedrag van 400.000 euro betalen en daarnaast worden er nog steeds pogingen gedaan om het resterende bedrag in te zamelen. Een verkoop van topscorer Michael de Leeuw zou een oplossing kunnen zijn.

Op 12 mei werd het faillissement van BV Veendam uitgesproken door de rechtbank. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep zal dienen.

Hee lul, je privacy ligt op straat!

De overheid gaat dus akkoord met een onbeperkte wildgroei in opslag en beheer van klantgegevens. Zelfs Beun-de-Haas ICT Solutions mag een gammele website bouwen die qua privacy zo lek is als een vergiet, maar desondanks toch goed genoeg wordt gevonden voor het opslaan van de gegevens van honderdduizenden reizigers. Voor de zoveelste keer laat het chipkaartdossier zich vooral kenschetsen als een enorme berg gebroken beloftes. Daardoor kan geen enkele klant, van welke vervoerder dan ook, bij welke OV-autoriteit dan ook, er dus op rekenen dat zijn gegevens fatsoenlijk beschermd zijn.

Griekenland wil Arabische investeringen

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft Arabische landen opgeroepen om in zijn door schulden geplaagde land te investeren. Papandreou sprak donderdag Arabische zakenlieden toe tijdens de opening van het tweedaagse Arabisch Economisch Forum in Beiroet.

Volgens de premier biedt zijn land volop mogelijkheden op het gebied van toerisme, hightech communicatie en informatietechnologie.

Griekenland heeft te kampen met een uit de klauwen lopende schuldenlast. Om leningen te krijgen van andere landen in de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds heeft Athene moeten beloven strenge bezuinigingen door te voeren, dit tot grote frustratie en woede van de Griekse bevolking.

Grote kunstroof uit museum Parijs

Vijf schilderijen, waaronder meesterwerken van Picasso en Matisse, zijn woensdagnacht gestolen uit het Museum voor Moderne Kunst in Parijs. Dat heeft de politie van Parijs donderdag gezegd.

Het plaatsvervangend hoofd van de afdeling cultuur van de gemeente Parijs, Christophe Girard, zei dat het bewakingssysteem van het museum ten tijde van de diefstal niet werkte; een politiemedewerker verklaarde dat het systeem al een paar dagen stuk was.

Op bewakingsvideo's van het museum is te zien dat één gemaskerde dief via een raam naar binnen gaat en de schilderijen meeneemt. De autoriteiten onderzoeken of de dief hulp heeft gehad. De diefstal werd rond 07.00 uur ontdekt. Volgens Girard hadden de drie bewakers die 's nachts dienst hadden niets van de diefstal gemerkt.

De gestolen schilderijen zijn 'Le pigeon aux petits-pois' van Pablo Picasso, 'Pastoral' van Henri Matisse, 'L'olivier près de L'Estaque' van George Braque, 'La femme à l'éventail' van Amedeo Modigliani en 'Nature morte aux chandeliers' van Fernand Léger. Girard zei dat de werken ongeveer honderd miljoen euro waard zijn, niet ongeveer vijfhonderd miljoen, zoals het openbaar ministerie in eerste instantie meldde.

Grote kunstroof uit museum Parijs
Grote kunstroof uit museum Parijs (Foto: Novum)

Zeshonderd klachten over cosmetica bij meldpunt

Het meldpunt cosmeticaklachten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tot nu toe bijna zeshonderd meldingen ontvangen. De meeste klachten gaan over irritaties aan gezicht, ogen, hals en oksels. Veelal gaat het om make-up en huidverzorgingsproducten die de klachten zouden hebben veroorzaakt.

Het meldpunt is actief sinds november. Onderzoeker bij het RIVM Jacqueline van Engelen stelt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. "Trends kun je pas na langere tijd signaleren."

Het instituut begon met het meldpunt op verzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit om meer helderheid te krijgen over het aantal en de oorzaak van de klachten. Het meldpunt cosmeticaklachten.nl is onderdeel van een driejarig onderzoek. Via het meldpunt wordt getracht meer informatie in te winnen over de klacht en het product om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van huidklachten die mogelijk door cosmetica zijn ontstaan.

[Giro] Pozzato pakt eerste Italiaanse dagzege

De twaalfde etappe in de Giro d'Italia, over 206 kilometer van Città Sant'Angelo naar Porto Recanati, is gewonnen door Filippo Pozzato. De Italiaan, die de eerste Italiaanse dagzege deze Giro boekte, was de snelste van een groep van tien man. Richie Porte behield de roze leiderstrui.

Na negen kilometer ontsnapten Rick Flens, Yuriy Krivtsov (AG2R) en Oliivier Kaisen (Lotto) uit het peloton. De drie renners kregen een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton. In de laatste twintiig kilometer voor de finish ontsnapten er verschillende renners uit het peloton en zij wisten het sprongetje naar de koplopers te maken. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van tien man met daarin Alexandre Vinokourov en de Italianen Filippo Pozzato, Vincenzo Nibali en Ivan Basso.

Omdat de organisatie in het peloton ver te zoeken was, konden de tien vooruit blijven, al was het verschil niet meer dan zo'n tien seconden. In de eindsprint was het vervolgens Pozzato die Voeckler en Pineau te snel af was.

Uitslag twaalfde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Filippo Pozzato (Ita) Katusha 5.15;50
2 Thomas Voeckler (Fra) Bouygues z.t.
3 Jerome Pineau (Fra) Quick Step z.t.
4 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone z.t.
5 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana z.t.
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.
7 Marco Pinotti (Ita) Columbia z.t.
8 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni-Androni z.t.


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Richie Porte (Aus) Saxo Bank 50.46;16
2 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne +1.42
3 Robert Kiserlovski (Kro) Liquigas +1.56
4 Xavier Tondo (Ita) Cervélo +3.54
5 Valerio Agnoli (Ita) Liquigas +4.41
6 Alexandre Efimkin (Rus) AG2R- La Mondiale +5.16
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram +5.34
8 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +7.09

Olieprijs daalt onder 69 dollar

De olieprijs is donderdag opnieuw scherp gedaald. Handelaren vrezen dat de vraag afneemt door de gevolgen van de schuldencrisis in Europa. Ook een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar drukte op de olieprijs.

De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie (van 159 liter) dook tijdens de middaghandel 2,4 procent omlaag tot 68,22 dollar. Eerder op de dag zakte de prijs van de grondstof tot 67,92 dollar, het laagste niveau sinds september vorig jaar.

Door de angst dat de Griekse schuldenproblematiek overslaat op andere Europese landen, kelderde de prijs sinds het begin van de maand met zo'n 20 procent. Overheden moeten omvangrijke bezuinigingsoperaties doorvoeren om hun tekorten weg te werken en dat kan ten koste gaan van de economische groei. "De crisis heeft ons wakker geschud. Hoewel er sprake is van herstel, is het duidelijk dat het langzaam en pijnlijk zal zijn", aldus een handelaar.

Veel initiatieven om Willem II te helpen

Willem II is overstelpt met initiatieven om de club te helpen sinds het nieuws over een dreigend faillissement naar buiten kwam. De stichting Red Willem II Tilburg is in het leven geroepen en heeft rekeningnummer geopend waarop inmiddels ruim 13.000 euro is binnengekomen.

Maandag maakte de club bekend dat de schuldenlast is opgelopen tot 4,8 miljoen. De hoop is gevestigd op financiële steun van de gemeente. Crisismanager Paul Bottelier is onder de indruk en vooral blij met alle initiatieven. "Via de stichting komt niet alleen direct geld binnen, maar worden ook tal van acties opgestart. Het is hartverwarmend te zien hoe supporters hun steentje willen bijdragen aan het redden van de club."

Ook de Tilburgse middenstand laat zich niet onbetuigd. De club krijgt tips over bedrijven die kunnen worden benaderd voor sponsoring en leveranciers laten weten facturen voor geleverde diensten niet te zullen versturen. Verder ontving de club suggesties om met winkeliers en cafés acties op touw te zetten om geld in te zamelen.Veel initiatieven zijn inmiddels al in gang gezet. Er zijn ook plannen voor een benefietconcert en een benefietwedstrijd.

Studentenblad wroet in vuilnis Jan Dijkgraaf

Het Amsterdamse studentenblad Propria Cures heeft vuilniszakken meegenomen bij het huis van Jan Dijkgraaf, scheidend hoofdredacteur van HP/De Tijd. Het is een tegenactie in navolging van het initiatief van Dijkgraaf om het vuilnis van politici door te spitten, liet het weekblad donderdag weten.

HP/De Tijd gaf samen met Weekend onlangs eenmalig het roddelblad Binnenhof uit, waarvoor redacteuren in het afval van politici doken. Ze vonden onder andere een zwangerschapstest van de vrouw van D66-leider Alexander Pechtold (negatief) en een brief aan de ouders van de spijbelende dochter van ChristenUnie-leider André Rouvoet.

Redacteuren van Propria Cures reden deze week naar het huis van Dijkgraaf in Friesland. "We liepen het erf op en haalden drie vuilniszakken uit de kliko", aldus een redacteur. Ze vonden vooral verpakkingen van levensmiddelen in het afval.

Grosjean stopt met tennis

De Fransman Sebastien Grosjean stopt na dit seizoen met tennis. De 31-jarige tennisser heeft al jaren last van verschillende blessures.

“Het is niet mijn beslissing om ermee op te houden, mijn lichaam legt het bijltje erbij neer", aldus de huidige nummer 546 van de wereld tegenover Sky Sports. “Ik heb geen wildcard aangevraagd voor Roland Garros. Ik kan het fysiek niet aan om vijf sets te spelen, dan heb ik liever dat een belofte mijn plaats inneemt."

Grosjean won in zijn loopbaan, die veertien jaar duurde, vier ATP-toernooien. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst was de zesde plaats in 2001.

Eurovision Song Contest: Ronde 2 #7

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Noorwegen vs. Denemarken 

Poll: Wie is de beste?

Landis beschuldigt Verbruggen

De Amerikaanse wielrenner Floyd Landis heeft stevig uitgehaald naar Hein Verbruggen. Dit doet hij in de e-mails die hij heeft rondgestuurd met de bekentenis over zijn dopingverleden.

De voormalige voorzitter van de internationale wielrenunie UCI zou tegen betaling een positieve dopingtest van Lance Armstrong geheim hebben gehouden. De veelvoudig Tour-winnaar zou in 2001 betrapt zijn op het gebruik van epo. Landis beschuldigt Verbruggen, al verbastert hij diens naam, ervan het met ploegleider Johan Bruyneel op een financieel akkoordje te hebben gegooid om dat 'nieuws' uit de publiciteit te houden.

Armstrong had negen jaar geleden vlak voor het begin van de Ronde van Zwitserland van de Italiaanse sportarts Ferrari te horen hebben gekregen dat er een epotest was ontwikkeld en hij beter kon stoppen met dat prestatiebevorderend middel.' "Lance geloofde dat niet en bleef epo gebruiken", schrijft Landis. "In de Ronde van Zwitserland, een maand voor de Tour de France, testte hij positief. Hij vloog met Johan Bruyneel naar het UCI-hoofdkwartier en bereikte daar een financieel akkoord met Mr. Verbrugen (sic) om de test geheim te houden."

Verbruggen was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Torres in WK-selectie Spanje

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, heeft Fernando Torres opgenomen in zijn definitieve selectie voor het komende wereldkampioenschap voetbal in Spanje. De aanvaller van Liverpool is nog herstellende van een operatie aan zijn knie die hij vorige maand onderging.WK-selectie Spanje:

Doel: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)

Verdediging: Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Raúl Albiol (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Joan Capdevilla (Villarreal), Carlos Marchena (Valencia)
      
Middenveld: Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi Hernández (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Sergi Busquets (Barcelona), Cesc Fàbregas (Arsenal), Javier Martinez (Atletico Bilbao), David Silva (Valencia)     

Aanval: Jesús Navas (Sevilla), Mata (Valencia), Pedro (Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Atletico Bilbao), David Villa (Valencia)

[RG] Krajicek door in kwalificatie

Michaëlla Krajicek heeft de laatste ronde bereikt van de kwalificaties voor Roland Garros. De Nederlandse speelster versloeg vanmiddag de Poolse Marta Domachowska met 6-4, 6-7 en 6-3. Voor een plek in het hoofdtoernooi moet Krajicek het morgen opnemen tegen de Russin Anastasia Pivovarova.

Arantxa Rus werd eerder vandaag in de tweede ronde van de kwalificaties door de Poolse Lourdes Dominguez Lino uitgeschakeld.

'Dit Was Het Nieuws' komt terug

Het programma Dit Was Het Nieuws (DWHN) keert terug op televisie. RTL gaat het programma uitzenden, zo meldt RTL Boulevard.

In eerste instantie gaat het om een eenmalige uitzending, maar bij succes komen er meer afleveringen van het programma. Het programma wordt als vanouds gepresenteerd door Harm Edens. Ook Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje keren terug als teamcaptains naast prominente politici.

Omdat de TROS te weinig zendtijd gekregen zou hebben, werd het programma in december vorig jaar stopgezet. De omroep gaf de voorkeur aan andere uitzendingen.

Tafeltennister Li Jiao doet na 'Londen' een stapje terug

Li Jiao zal na de Olympische Spelen van 2012 een stapje terugdoen. De 37-jarige tafeltennisster wil zich na het evenement in Londen gaan richten op een maatschappelijke carrière en zal daarom na de zomer van 2012 het aantal internationale optredens drastisch beperken. De Europees kampioene weet nog niet of ze na Londen haar interlandloopbaan helemaal beëindigt.

"Misschien dat ik nog een EK of WK voor landenteams meedoe, op positie drie", zegt Li Jiao. De nummer drie speelt tijdens een interland maar één duel, tegen de zwakste opponent. "Maar ik weet niet eens of het team mij dan nog nodig heeft. Aan individuele toernooien zal in elk geval niet meer meedoen." Li Jiao wil over twee jaar haar sportieve carrière afbouwen bij haar club. Momenteel speelt ze voor TTV Heerlen.

Twaalf jaar cel en tbs voor wurgen 8-jarige

De 49-jarige Geert B. is donderdag tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het doden van een 8-jarig meisje in 1991. Ook werd hij door de rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeeld voor verkrachting en ontucht met jonge meisjes en het op grote schaal in bezit hebben van kinderporno.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar en tbs geëist. De rechtbank legde een lagere straf op omdat de dwangverpleging impliceert dat er 'enig perspectief' geboden moet worden voor terugkeer in de maatschappij. De pedofiel is verminderd toerekeningsvatbaar, doordat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. De kans op herhaling acht de rechter zeer groot.

Het slachtoffer werd op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en vervolgens gewurgd met een nachthemd. Semiha Metin was alleen thuis in haar ouderlijk huis in Deventer. B. werd in juni vorig jaar aangehouden omdat hij verdacht werd van misbruik van een 3-jarig meisje. Het DNA van de man bleek overeen te komen met de moordzaak uit 1991.

De man ontkende de doodslag op het meisje. Het misbruik zou volgens de huidige wetgeving worden aangemerkt als verkrachting, maar destijds was er wettelijk gesproken sprake van ontucht. Deze handelingen zijn inmiddels verjaard en zijn B. niet ten laste gelegd. Moord kon niet worden bewezen.

GroenLinks vooral in trek bij vrouwen

GroenLinks is de partij met de meeste vrouwelijke kiezers. Bijna drie keer zoveel vrouwen als mannen zijn van plan op de partij te gaan stemmen. Dat blijkt uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van het weekblad Vrij Nederland.

Vier procent van alle mannen heeft een voorkeur voor GroenLinks, tegen elf procent van de vrouwen. Bij de meeste overige partijen houden mannen en vrouwen elkaar ongeveer in evenwicht. Alleen de PVV, en in mindere mate de VVD, trekken aanzienlijk meer mannen dan vrouwen.

GroenLinks wordt door zowel mannelijke als vrouwelijke kiezers gezien als de partij die het beste opkomt voor vrouwen. Voor vrouwen geeft dat echter niet de doorslag bij het bepalen van hun stem.

Overigens wordt de top van de kandidatenlijst van GroenLinks ook vooral door vrouwen bevolkt. Tofik Dibi is de enige man onder de eerste zes kandidaten.

Onrechtmatig schietende agenten niet vervolgd

Twee agenten van het politiekorps Drenthe worden niet strafrechtelijk vervolgd voor onrechtmatig schieten tijdens de achtervolging van een voortvluchtige. Het Openbaar Ministerie in Assen meldt donderdag het voldoende te vinden dat de twee een aantekening in hun personeelsdossier hebben gekregen.

Het schietincident vond vorig jaar plaats in de nacht van 12 juli. De twee agenten hielden die nacht een auto aan voor controle omdat de bestuurder opmerkelijk rijgedrag vertoonde en een remlicht defect was. In de auto zaten twee mensen. Na een aantal controles, waaronder een blaastest, werd de bestuurder aangehouden. Hij probeerde echter te vluchten.

De agenten zetten de achtervolging in. Tegen die tijd werd hen ook duidelijk dat de auto gestolen was. Na een wilde achtervolging stopte de wagen en zetten de twee inzittenden hun vluchtpoging te voet voort. De agenten renden achter hen aan. Een van de mannen bleef rennen, waarop de agenten vijf schoten losten. Drie hiervan waren waarschuwingsschoten, twee waren gericht op de benen van de voortvluchtige.

De twee verdachten wisten uiteindelijk toch te ontkomen. Achteraf bleek een passerende auto te zijn geraakt door een politiekogel. De inzittenden van deze auto bleven ongedeerd. De schade aan de auto is inmiddels vergoed.

Uit onderzoek blijkt dat de agenten niet hadden mogen schieten. Dat mogen ze alleen doen als sprake is van een zeer ernstig strafbaar feit of als de verdachte een vuurwapen bij zich heeft. Dat was niet het geval.

Het OM in Assen heeft de korpschef van Drenthe geadviseerd de agenten een disciplinaire maatregel op te leggen. Dat heeft geleid tot de genoemde aantekening in het dossier. Ook het advies om onder meer de opleiding voor agenten op het gebied van schieten aan te scherpen is overgenomen.

Bijenhotel op dak station Leiden

Op het dak van het station in Leiden komt een zogenoemd bijenhotel. Spoorbeheerder ProRail en Stichting Natuur en Milieu plaatsen het hotel zaterdag op het dak. Ook bij de 'flora- en faunapassages' bij het spoor komen bijenhotels, melden de twee partijen donderdag. 'De bijen zullen de reizigers niet hinderen', beloven ze.

In een bijenhotel kunnen solitaire wilde bijen een tijdelijk onderkomen vinden om zich voort te planten. De accomodatie moet de bijensterfte tegengaan, waardoor de afgelopen jaren veel bijenvolkeren het loodje legden.

Door het verdwijnen van bloemen van goede kwaliteit met voldoende nectar en stuifmeel hebben bijen het steeds moeilijker. Ze raken verzwakt en bestuiven daardoor veel minder bloemen, planten, struiken en bomen.

ProRail beheert 6500 kilometer spoor en is met de aangrenzende gronden een grote natuurbeheerder in Nederland.

Goud voor 'Wickie de Viking'

De bioscoopfilm 'Wickie de Viking' is ruim honderdduizend keer bezocht. De film is hiermee goud geworden. 'Wickie de Viking' ging een maand geleden in première en draait nog in 110 bioscoopzalen in Nederland.

In de film wordt het dorp van Wickie overvallen door een bende piraten, onder leiding van Vreselijke Sven. De piraten nemen alle kinderen uit het dorp mee, behalve Wickie. De vader van Wickie hijst meteen de zeilen om de kinderen te redden. Wickie reist stiekem met hem mee.

'Wickie de Viking' is bekend van de tekenfilmserie. In 1974 en 1975 werden 78 afleveringen gemaakt, gebaseerd op het kinderboek 'Vicke Viking' van de Zweedse schrijver Runer Jonsson. De Nederlandse stemmencast bestaat onder anderen uit Ralf Mackenbach, Frans Bauer, Ernst Daniël Smid, Giel Beelen en Kristel Verbeke van K3.

Goud voor 'Wickie de Viking'
Goud voor 'Wickie de Viking' (Foto: Novum)

Kuijt neemt Van Persie niets kwalijk

Dirk Kuijt neemt Robin van Persie niet kwalijk dat hij een discussie over de basisformatie van het Nederlands elftal heeft ontketend. De aanvaller van Arsenal verklaarde vorige week dat hij zich graag met Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart in de voorhoede ziet spelen.

"Iedereen mag een mening hebben", stelde Kuijt vandaag na de eerste training van het Nederlands elftal in het Oostenrijkse wintersportoord Seefeld. "Dat is alleen maar goed. Maar uiteindelijk bepaalt de bondscoach de opstelling." Kuijt: "Ik weet bovendien hoe het gaat in de media. Een journalist vraagt aan Van Persie of hij graag met Sneijder, Robben en Van der Vaart speelt. Hij geeft antwoord en vervolgens gaat het een week lang over de zogenaamde 'Grote Vier'. Ik heb vrede met de uitleg die Van Persie mij heeft gegeven."

Boek: Evelyn Heeg - Topless

Een op de acht vrouwen in Nederland zal getroffen worden door borstkanker. Dus de kans dat je er in je leven mee te maken krijgt is behoorlijk. Voor Evelyn Heeg liggen de kansen nog slechter, omdat vier vrouwen in haar familie al aan de ziekte zijn gestorven. Hierdoor besluit ze zich te laten onderzoeken op een genetisch defect. Dit defect blijkt aanwezig, wat betekent dat Heeg 80% kans heeft om de ziekte te krijgen. Ze besluit haar borsten preventief af te laten zetten. In Topless vertelt ze hoe ze tot die keuze is gekomen en wat dit met zich meebracht.

 

Doden door cycloon in India

De zuidkust van India is donderdag getroffen door cycloon Laila. Slagregens geselden het kustgebied van de deelstaat Andhra Pradesh en winden van negentig kilometer per uur rukten bomen en elektriciteitsmasten uit de grond.

Op voorhand werden meer dan vijftigduizend mensen geëvacueerd uit vrees voor mogelijk de ergste storm in veertien jaar. Toch verloren in 24 uur tijd vijftien mensen het leven. Zeker 55 vissers worden vermist. Zes districten hadden te kampen met stroomuitval en honderden dorpen werden tien uur lang in duisternis gehuld.

TMF-presentatrice legt verantwoording bij ouders

Tess Milne, 22-jarige presentatrice van muziekzender TMF, is van mening dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij de controle van het game-gedrag van hun kinderen. Dit geeft de presentatrice aan in een interview met Novum.

Datgene wat mensen zien als een game-verslaving moet niet zo zwart/wit bekeken worden. "Het is de verantwoordelijkheid van de ouders", meent ze. De presentatrice vermoedt dat er best een verband kan zijn tussen bijvoorbeeld sociaal geïsoleerde personen en een game-verslaving. Maar de reden dat iemand vlucht in het gamen, ligt volgens Tess niet bij de games zelf. "Ik kan me wel voorstellen dat iemand die niet helemaal goed bij zijn hoofd is, rare ideeën overhoudt van het gamen."

Er is volgens Milne wel een reden om ons zorgen te maken over de toenemende populariteit van computergames. "Games worden zo mooi en realistisch dat kinderen lui worden. Creativiteit gaat op die manier verloren", zegt ze. Als alternatief suggereert de TMF-presentatrice dat kinderen beperkt moeten worden in hun game-gedrag. Deze taak ligt bij de ouders.

TMF-presentatrice legt verantwoording bij ouders
TMF-presentatrice legt verantwoording bij ouders (Foto: Novum)

Google brengt games naar browser

Google heeft tijdens het Google I/O-evenement in de Verenigde Staten een nieuwe tool aangekondigd waardoor games in een webbrowser gespeeld kunnen worden. Dit schrijft het magazine Edge op haar website.

In de presentatie van Google werd getoond hoe Lego Star Wars en Plants vs. Zombies in de Google Chrome-browser gespeeld werden. De spellen kunnen gedownload worden via de dit najaar te lanceren Chrome Web Store. Deze webwinkel is te bereiken via elke nieuwe webbrowser.

Het is niet bekend of Google zelf ook games zal ontwikkelen voor de Chrome Web Store. Begin mei werd Google al in verband gebracht met het ontwikkelen van games naar aanleiding van een vacature.

Google brengt games naar browser
Google brengt games naar browser (Foto: Novum)

THQ bestrijdt tweedehandsmarkt

Na Electronic Arts, Ubisoft en Bol.com wil ook uitgever THQ verdienen aan tweedehandsgames. Ze komen met een betaalsysteem, voor de online functionaliteiten van haar games. UFC Undisputed 2010 is de eerste titel waarbij een code wordt geleverd om de online spelmodus te ontgrendelen.

THQ hoopt op deze manier nog wat geld aan de verkoop van tweedehandse exemplaren te kunnen verdienen. Bij een tweedehandse versie is de code immers al verbruikt en dienen spelers die online willen spelen met vijf dollar over de brug komen.

Uitgever Electronic Arts kwam recentelijk met een soortgelijk systeem op de proppen. De Online Pass van EA kost zo'n 10 dollar. Tiger Woods PGA Tour 11 is de eerste game die van dit initiatief gebruik maakt.

THQ zegt zeer snel haar prijs voor de Europese markt bekend te maken. Het is niet bekend wanneer EA's Online Pass in Europa wordt ingevoerd.

THQ bestrijdt tweedehandsmarkt
THQ bestrijdt tweedehandsmarkt (Foto: Novum)

Omega Pharma: Gilbert niet in Tour dit jaar

De afgelopen tijd werd er veel gespeculeerd over een deelname van de Belg Philipe Gilbert aan de Tour de France van dit jaar. Door een persbericht te laten uitgaan heeft zijn ploeg Omega Pharna Lotto aan al deze twijfel een einde gemaakt.

"Na onderling overleg zal Philippe niet aan de start verschijnen in Rotterdam en opnieuw kiezen voor een voorbereiding zoals vorig jaar. In het najaar zal hij dus de Vuelta rijden als voorbereiding op het wereldkampioenschap in Australië en hoopt daarna een even succesvol seizoenseinde neer te zetten," aldus de wielerploeg in een verklaring.

Geurspoor leidt agenten naar parfumdief

Het kostte de politie donderdagochtend niet veel moeite om in Ede een voortvluchtige parfumdief op te sporen. Agenten hoefden alleen maar hun neus te volgen.

Rond 03.00 uur werd ingebroken in een winkel met drogisterijartikelen aan de Grotestraat. De inbrekers gingen met een partij parfum aan de haal. Getuigen vertelden dat de dieven met een scooter naar de wijk Veldhuizen waren gevlucht.

Eenmaal in de wijk pikten de speurneuzen al snel een doordringende parfumgeur op. Ze volgden het spoor en kwamen uit bij een huis. Binnen vonden de agenten een wasmand vol met parfums. Een 22-jarige Edenaar is aangehouden.

McQuaid: "Landis is op zoek naar wraak"

Pat McQuaid, president van de internationale wielerbond UCI, is niet geschrokken van de uitlatingen van Floyd Landis. De dopingbekentenis van de 34-jarige renner en zijn beschuldiging aan het adres van Lance Armstrong zijn voor hem 'niets nieuws'.

In de e-mail die Landis rondstuurde stond naast een bekentenis ook een beschuldiging richting zijn oude ploeggenoten bij US Postal: Armstrong, David Zabriskie, Levi Leipheimer en teambaas Johan Bruyneel. Zij zouden zich net als Landis schuldig hebben gemaakt aan het gebruik en toedienen van doping.

"Die jongen is op zoek naar wraak. Het is jammer en zeer triest voor de wielersport", zegt McQuaid in een reactie. "Landis heeft al eerder dit soort dingen geroepen. Ook Armstrong is al vaak verdacht geweest maar nooit is er bewijs gevonden. Het is nu maar de vraag of we iemand moeten geloven die bestraft is voor dopinggebruik, het altijd ontkend heeft en nu toch bekent."

Groenendijk geen trainer ADO Den Haag

De zaakwaarnemer van Alfons Groenendijk, Karel Jansen, heeft gezegd dat de oud-coach van Willem II niet de nieuwe trainer wordt van ADO Den Haag. Groenendijk had eerder deze week een oriënterend gesprek met de clubleiding.

"Voor het geval we verder met hem zouden willen, heeft Groenendijk ons via zijn zaakwaarnemer laten weten dat hij de functie aan zich voorbij laat gaan. We praten op dit moment met zo'n vijf à zes man en gaan daar weer mee verder”, aldus de woordvoerster van ADO Den Haag.

Miljoenen van RTL voor Sylvie van der Vaart

Tv-presentatrice Sylvie van der Vaart heeft een nieuw driejarig contract afgesloten met de Duitse commerciële zender RTL. De vrouw van voetballer Rafael van der Vaart gaat elk jaar bijna 1 miljoen euro verdienen.

Dat heeft Bild gemeld. Volgens de grootste Duitse krant wordt Sylvie daardoor 'de meest succesvolle tv-Hollander in Duitsland - Rudi Carrell noch Linda de Mol heeft ooit zoveel verdiend'. Van der Vaart blijft zitten in de jury van talentenjacht Das Supertalent en krijgt daarnaast minstens één eigen show, iets met mode en lifestyle, aldus Bild.

Wilders beschuldigt CPB van partijdigheid

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft het verkiezingsprogramma van de PVV niet goed doorgerekend. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij beschuldigt het CPB van linkse voorkeuren.

"Er is politiek bedreven door het CPB, en dat is ongehoord", zegt Wilders. Tal van bezuinigingen die de PVV voorstelt, heeft het CPB genegeerd, stelt Wilders.

Wilders doelt onder meer op de immigratiestop die de PVV voorstelt, en die volgens hem zeven miljard per jaar oplevert. Ook bezuinigingen op subsidies en milieumaatregelen zouden meer opleveren dan het CPB denkt. Volgens Wilders is het daarom niet waar dat zijn partij te weinig bezuinigt, zoals het CPB stelt.

Wilders heeft CPB-directeur Coen Teulings, die PvdA-lid is, al eerder beschuldigd van partijdigheid. Toch heeft Wilders zijn programma door het CPB laten becijferen. "We zijn een serieuze partij die alles wil laten doorrekenen. Het door linkse gasten geleide CPB heeft daar helaas het monopolie op."

Teulings zelf bestrijdt dat hij partijdig is. Het CPB maakt wetenschappelijke berekeningen op basis van de gegevens die de partijen aanleveren, zei hij. "Wij brengen de verschillen tussen partijen helder in beeld. Het is aan de kiezer om een voorkeur uit te spreken."

Rijexamen voor mensen met faalangst

Speciaal voor mensen met faalangst wordt een langer rijexamen ingevoerd. Het examen wordt afgenomen door een examinator die is getraind in het omgaan met faalangst, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) donderdag.

Het faalangstexamen kost 156 euro, een normaal examen kost 93 euro. De nieuwe examens kunnen vanaf 1 juni worden afgenomen. Het examen duurt 25 minuten langer, zodat de examinator tijd heeft de problemen met de examenkandidaat te bespreken. Ook kan de kandidaat door de extra tijd een time-out nemen.

Het examen is niet gericht op mensen met angst voor rijden, die blijven daar namelijk na het examen ook last van houden. Bij mensen met faalangst gaat het juist vaak mis doordat zij de druk van het examen niet aankunnen. Zodra dat examen voorbij is, hebben ze geen last meer van angst.

Het CBR hield eerder een proef met ruim 2500 rijexamenkandidaten. Van degenen die zich daarvoor hadden aangemeld, bleek tachtig procent ook daadwerkelijk faalangst te hebben.

Pubers tuigen 10-jarige jongen af

Een 10-jarig jongetje uit Geleen is begin deze maand zodanig afgetuigd en bedreigd dat hij het pas deze week durfde te zeggen. Dinsdag werd het hem volgens de Limburgse politie te veel en vertelde hij het verhaal op school. Donderdag heeft hij met zijn vader aangifte gedaan.

De jongen fietste op 6 mei over de Meeuwenlaan in zijn woonplaats toen volgens zijn verklaring opeens zes jongens op hem af stormden. Ze trokken hem van zijn fiets. Twee jongens hielden hem vast terwijl vier anderen hem schopten en sloegen. Met een mes werd een sneetje in zijn gezicht gesneden.

Vervolgens drukten de pubers hem op het hart niets over het voorval te vertellen. De politie spreekt van een 'laffe mishandeling' en is op zoek naar getuigen. De daders waren rond de 16 jaar en droegen allemaal een petje. Twee van hen waren blank, de rest was licht getint, aldus de politie.

Binnenkort abortusreclame op Britse televisie

Een Britse organisatie die abortusdiensten verleent is van plan televisiereclames uit te zenden voor haar diensten. De eerste commercial van dertig seconden wordt maandag uitgezonden op de zender Channel 4, maakte Marie Stopes International donderdag bekend.

Marie Stopes International heeft in heel Groot-Brittannië klinieken en verricht jaarlijks zo'n 65 duizend abortussen.

Anti-abortusgroeperingen toonden zich woedend over de reclame. Michaela Aston van de groep Life noemde het grotesk om aanbieders van abortussen te laten adverteren, 'alsof zij niet verschillen van autoverkopers of wasmiddelenfabrikanten'.

'Centrum Amsterdam weer schoon'

De binnenstad van Amsterdam is vrijdag weer vrij van huisval. Althans, dat verwacht de gemeente. De reinigingsdienst haalt donderdag het laatste huisvuil weg op een aantal locaties in de oostelijke binnenstad. Het huisvuil had zich opgestapeld na de staking van de reinigingsdiensten, waar vorige week vrijdag een einde aan kwam.

Sinds zondag, toen de reinigingsdiensten weer aan de slag gingen, is rond 1600 ton aan vuil uit de stad meegenomen. Als de achterstanden zijn weggewerkt, begint de reguliere huisvuilinzameling weer. Vanaf vrijdag werkt de reiniging weer volgens de normale roosters.

Vorige vrijdag bereikten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vakbonden een overeenkomst over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

Ooijer: "Dit valt rauw op mijn dak"

Uitgerekend op de dag dat André Ooijer met de voorlopige selectie van het Nederlands elftal naar Oostenrijk vertrok voor een trainingskamp, maakte zijn club PSV bekend dat het de verdediger volgend seizoen niet meer nodig heeft.

"Dat viel gisteren wel even rauw op mijn dak", stamelde de geboren Amsterdammer vandaag na de eerste training met Oranje in Seefeld. "Weet je wat ik het ergste vind? Ik heb mijn laatste wedstrijd voor PSV gewoon al gespeeld. Ik hou van die club en heb er meer dan tien seizoenen met veel plezier gespeeld. Nu heb ik nog niet eens fatsoenlijk afscheid kunnen nemen. Ja, dat doen best veel pijn", aldus Ooijer.

Portal voor Mac 1,5 miljoen keer gedownload

Valve heeft, om Steam voor Mac te vieren, Portal tot de 24ste mei gratis gemaakt. Als je dit niet wist, en je hebt toevallig een Mac (of PC), dan zijn er nog 4 dagen over om de game te downloaden. Valve heeft onlangs aangekondigd dat het maar liefst anderhalf miljoen keer over de gratis digitale toonbank is gegaan.

Dat is niet alles - Valve is druk bezig alle gegevens in hun gigantische database aan gamecomputers toe te voegen, en merken wat interessante dingetjes op. Zoals dat maar liefst tweederde van de Mac gebruikers speelt op een laptop (MacBook). Of dat Steam aankopen maar liefst 11 procent van Mac-gebruikers zijn.

Maar vooral het feit dat Portal volgens de statistieken een stuk stabieler is dan de Windows versie. Volgens Valve zou precies dezelfde code maar één vijfde deel beslaan van het percentage dat crasht op Windows.

Volgens Valve was dit allemaal niet mogelijk zonder de vriendelijk steun van Aperture Science, de makers van douchegordijnen en de Portalgun.

F.E.A.R. 3 brengt het filmisch

Een nieuwe trailer is verschenen voor het onlangs aangekondigde F.E.A.R. 3, en zet de oorspronkelijke stijl van de releasetrailer voort: met live-action beelden. Of dit nu zo'n slimme keuze was geweest laat ik aan jullie over, maar we zien in ieder geval nog wat gameplaybeelden.

De game zal verschijnen op PC, PlayStation 3 en Xbox 360. We zien Alma weer terug, maar ook haar zoons Paxton Fettel en, ehh... Point Man. Je speelt deze Man in singleplayer, maar het kan ook met zijn tweeën, waarbij je partner de telekenetisch begaafde Fettel bestuurt. De game wordt in het najaar van 2010 verwacht.

 

Landis: "Armstrong gaf me instructies"

Eerder vandaag werd bekend dat Floyd Landis jarenlang doping heeft gebruikt. De Amerikaan heeft in een brief aan de UCI, het Amerikaanse antidopingbureau en sponsoren onder meer beschuldigingen geuit tegen zijn voormalig ploegleider Johan Bruyneel en voormalig ploeggenoot Lance Armstrong.

Landis beschuldigt het tweetal van het aanzetten tot dopinggebruik. "Armstrong hielp met de toediening van doping en legde uit hoe je met bloedtransfusies de epo-controles kon omzeilen."

Overigens werd er begin dit jaar nog een arrestatiebevel tegen Landis uitgevaardigd. De Amerikaan zou hebben geprobeerd een computer van een Frans dopinglab te hacken. Dit zou hij hebben gedaan omdat hij op zoek was naar gegevens om zijn onschuld te bewijzen.

Armstrong, die momenteel de Tour of California rijdt, liet vandaag weten dat hij met een officiële verklaring zal komen naar aanleiding van de beschuldiging van zijn landgenoot.

Echt roeien met de Wii

Ooit gefrustreerd je controller weggesmeten bij het gemis van goede feedback tijdens het roeien in Wii Sports Resort? Je zorgen zijn voorbij, CTA Digital heeft een heuse roeikit gemaakt die je op je Wii kan aansluiten om het echte roeigevoel te krijgen tijdens het gamen. Dit is 'm:

Wii Roei!

Het is niet zomaar een roeigadget, maar ook een workout. De controller is namelijk aangesloten aan het voetpedaal, en kan ingesteld worden op kracht. Wat nu nog mist is echt water, maar dat is zo opgelost met een pierenbadje. Kijk hier hoe het werkt:


De kit is beschikbaar op Amazon voor $35,-, of het in Nederland verkrijgbaar is onduidelijk. Maar eBay zal vast uitkomst bieden.

Van Gaal: "De chemie is er"

Twee dagen voor de finale in de Champions League van Bayern München tegen Inter heeft coach Louis van Gaal zich opvallend positief uitgelaten over zijn relatie met de Duitse spelersgroep.

"De chemie is er. Ik heb nog nooit een selectie meegemaakt die zoveel vertrouwen in mij heeft." Mede daarom noemde hij de nationale titel en de bekerwinst dit seizoen met Bayern "misschien wel" de mooiste successen uit zijn loopbaan. "Dat komt omdat iedereen binnen deze groep zo goed samenwerkt. De wil om er iets van te maken is uniek."

Trots is niet het juiste woord, waar het gaat om de gevoelens van de Nederlandse succestrainer. "Ik ben tevreden. Verder ben ik ook blij omdat ik nog nooit zo'n goed imago heb gehad bij de buitenwereld als nu. Ook dat doet me goed." Van Gaal benadrukte ook volgend jaar nog trainer van Bayern te zijn, ook in het geval de triple wordt binnengehaald. "Maar als het bestuur mij vraagt om voor langer bij te tekenen doe ik dat niet. Ik heb nog steeds de ambitie om als bondscoach naar een EK of WK te gaan. Daarvoor wil ik de opties openhouden."

UPC-directeur: downloaden is diefstal

De directeur van UPC, Diederik Karsten, doet een duit in de downloaddiscussie. Karsten vindt namelijk dat downloaden diefstal is.

Karsten: "Er is een grote groep personen die het niet prettig vindt te moeten betalen voor de creatieve prestatie van een ander, die ze kennelijk wel waarderen want ze willen die in bezit krijgen. In Nederland hebben we wat afwijkende wetgeving waarmee het bekende downloaden voor eigen gebruik is toegestaan. Gaarne zou ik met deze mensen eens een boekhandel willen binnengaan, een stapel boeken onder de arm nemen, de winkel uitlopen en als ze daar iets van zeggen opmerken: ze zijn voor eigen gebruik. Wellicht dat het dan begint te dagen wat dat downloaden betekent. Juridisch gezien is dat gewoon jatten."

Opmerkelijk is dat Karsten dus zijn eigen downloadende klanten criminelen noemt terwijl UPC wel gewoon reclame maakt voor supersnel downloaden. Karsten zegt ondanks zijn mening over downloaden niet samen te gaan werken met Brein. "Nee. Want aan de andere kant geldt: als isp zijn we geen verlengstuk van Justitie en Brein. Dus noch een politieagent noch een moraalridder om de klanten op te voeden."

Oranje trapt af in Seefeld

De voorlopige selectie van het Nederlands elftal is vanmorgen aan de eerste oefensessie van het trainingskamp in Oostenrijk begonnen. Bondscoach Bert van Marwijk heeft de beschikking over 24 spelers. Mark van Bommel, Arjen Robben en Wesley Sneijder voetballen zaterdag nog de finale van de Champions League. Oranje verblijft tot 1 juni in het bergdorp Seefeld. Van Marwijk moet op die dag ook zijn uiteindelijke selectie van 23 spelers bij de wereldvoetbalbond FIFA inleveren.

Het was vanmorgen koud in het op 1.200 meter hoogte gelegen Seefeld. De temperatuur bedraagt slechts drie graden boven het vriespunt. Oranje had niet alleen veel Nederlandse media naar het wintersportoord getrokken. Ook veel journalisten uit Oostenrijk hebben belangstelling voor Oranje.

'Beltarieven voortaan op ťťn webpagina'

De belangrijkste tariefinformatie voor een mobiel telefoonabonnement moet voortaan op een webpagina te zien zijn. De kosten voor de consument moeten zo duidelijker en eenvoudiger vindbaar worden; abonnementen moeten beter vergelijkbaar zijn. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Consumenten hebben nu moeite om 'in de wirwar van tarieven' de kosten van een mobiel telefoonabonnement te vinden, blijkt uit onderzoek van telecomwaakhond Opta en het ministerie. Het is nu voor consumenten bijvoorbeeld onduidelijk of een gesprek per minuut of seconde wordt afgerond.

De tarieven voor het bellen naar 0900-nummers en klantenservices moeten straks op een webpagina te zien zijn. Ook staan daar de kosten over het bellen naar het buitenland en de tarieven voor telefoneren binnen- of buiten de bundel. Telecomaanbieders krijgen deze week een brief in de bus waar de nieuwe regels in staan.

Rechtersgilde groeit tot 2400

Het aantal rechters is de afgelopen tien jaar toegenomen tot 2400. In 1999 waren het er nog 1650. Het aantal rechters steeg overigens minder snel dan het aantal zaken. De totale omvang van het personeel in de rechtspraak is tussen 1999 en 2009 met 46 procent gestegen tot bijna tienduizend werknemers. Dat staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag 2009 van de Raad van de Rechtspraak.

Vorig jaar werden bijna twee miljoen rechtszaken behandeld, wat 926 miljoen euro kostte. Het aantal zaken is in vergelijking met tien jaar geleden 76 procent gestegen. Vorig jaar steeg het aantal ingediende zaken met zeven procent. De grootste groei vond plaats tussen 2000 en 2004 en na 2007. Bij het kanton- en civielrecht was de stijging het grootst.

Het aantal hogerberoepszaken nam sinds 1999 bij het strafrecht en civielrecht flink toe. Het aantal strafzaken in eerste aanleg, vreemdelingenzaken en algemene bestuurszaken bleef stabiel. De perioden van de snelste groei van het aantal zaken viel ruwweg samen met perioden van economische teruggang. Het aantal zaken rond incasso, faillissement, arbeid en uitkeringen nam daardoor toe. De kosten zijn in tien jaar tijd 47 procent gestegen.

Opnieuw algemene staking in Griekenland

Duizenden Grieken zijn donderdag opnieuw in staking gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Veerboten bleven in de havens liggen, bussen, treinen en de metro van Athene reden niet en veel banken waren gesloten. Ook scholen gingen dicht en openbare ziekenhuizen waren alleen open voor noodgevallen.

In de hoofdstad Athene zijn twee protestmarsen gepland en de politie bereidt zich voor op geweld. Twee weken geleden vielen bij een vergelijkbare demonstratie drie doden. De drie, onder wie een zwangere vrouw, kwamen om het leven toen het bankgebouw waarin zij zich bevonden in brand werd gestoken. De grootste Griekse vereniging van handelaren heeft de regering gevraagd passende maatregelen te nemen, zodat schade aan winkels wordt voorkomen.

De bevolking is boos over de enorme bezuinigingen op pensioenen en salarissen en de stijging van belastingen. De Griekse regering probeert met deze maatregelen het land uit de schuldcrisis te trekken. De maatregelen waren bovendien nodig om een lening te kunnen krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere landen uit de eurozone.

Vakbonden klagen echter dat mensen met een laag inkomen disproportioneel lijden onder de bezuinigingen. "Wanneer moet een bouwvakker met pensioen? Als hij tachtig is?", vroeg parlementariër Haralambos Haralambous zich af. "Hoe kun je verwachten dat iemand een zak cement op zijn rug sjouwt tot die leeftijd?"

Het vliegverkeer heeft donderdag geen last van de staking. Luchtverkeersleiders bleven dit keer gewoon aan het werk.

Megan Fox wil zelf niet in Transformers

Nog geen 24 uur geleden werd bekend dat Megan Fox was ontslagen door Michael Bay uit de derde Transformersfilm. Fox stelt echter dat het haar keus was.

Een woordvoerder zegt: "Megan heeft de keus zelf gemaakt niet terug te keren in de serie. Ze wenst de makers verder veel succes met de film." Naar verluidt wilde regisseur Bay haar niet meer in de film omdat ze hem had vergeleken met Adolf Hitler. Verder vond ze Transformers 2 maar een baggerfilm.

Engelsman Webb fluit finale Champions League

Howard Melton Webb is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter van de Champions League-finale tussen Internazionale en Bayern München. Het is voor de 38-jarige Engelsman zijn eerste grote finale.

Webb fluit sinds 2005 internationaal. Hij leidde eerder al negentien Champions League-duels in goede banen, waarvan zes in het huidige seizoen. In het Santiago Bernabéu in Madrid krijgt Webb zaterdag assistentie van zijn landgenoten Michael Mullarkey and Darren Cann. Martin Atkinson is aangesteld als vierde official.

Winst ABN Amro stijgt

ABN AMRO Bank nv heeft in het eerste kwartaal een fors hogere nettowinst gehaald, vooral dankzij een sterke daling van de kredietvoorzieningen en hogere rentebaten, terwijl ook fusiepartner Fortis Bank Nederland de winst zag stijgen. De twee banken verwachten hun juridische fusie af te ronden in het derde kwartaal van dit jaar.

De nettowinst van ABN AMRO steeg in het eerste kwartaal naar 178 miljoen euro, van 87 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Fortis Bank Nederland wist het verlies van 6 miljoen euro om te buigen in een winst van 73 miljoen euro, eveneens geholpen door minder nieuwe voorzieningen voor slechte leningen, naast hogere inkomsten.

Exclusief separatie- en integratiekosten zou er een winst van 229 miljoen euro zijn geboekt bij ABN AMRO en 85 miljoen euro bij Fortis Bank Nederland. De Tier-1 ratio van ABN AMRO verbeterde tot 10,9 procent, van 10,2 procent  eind 2009. Fortis Bank Nederland zag de Tier-1 ratio uitkomen op 12,3 procent.

De nettorentebaten stegen bij ABN AMRO met 9 procent, dankzij een sterke instroom van spaargelden, waarop bovendien betere marges werden behaald. terwijl de overige baten met 4 procent daalden.

De kredietvoorzieningen daalden bij ABN AMRO naar 45 miljoen euro, van 252 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en 334 miljoen euro in het vierde kwartaal. Bij Fortis was de daling minder sterk, tot 45 miljoen euro van 62 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Gerrit Zalm, chief executive van de fusiebank, verwacht dat in het tweedekwartaalresultaat de kredietvoorzieningen zullen stijgen ten opzichte van het zeer lage niveau van het eerste kwartaal. Daarnaast zal een reorganisatielast worden genomen van circa 475 miljoen euro voor belastingen.

Ook zal er een verlies worden genomen van 800 miljoen euro tot 900 miljoen euro in verband met de afronding van de verkoop van ABN AMRO-onderdeel HBU aan Deutsche Bank, in het kader van de zogenaamde 'EC Remedy'. ABN AMRO moest het onderdeel verkopen, met fors verlies, om Europese goedkeuring te krijgen voor de fusie.

De twee banken, die sinds november 2008 staatseigendom zijn, zijn per begin april samen ondergebracht in ABN AMRO Group nv, maar opereren nog als zelfstandige banken tot de juridische fusie, die medio april in gang werd gezet.

Vrouw mist ex en ramt supermarkt

Een 28-jarige Haagse probeerde woensdagnacht haar ex-vriend aan te rijden, maar ramde de Albert Heijn aan het Willem Rooyaardsplein in Den Haag. De politie heeft haar aangehouden voor poging tot doodslag.

Rond 03.00 uur kreeg de politie een melding dat een auto de pui van een supermarkt had geramd. Het bleek niet te gaan om een ramkraak. Een 43-jarige Epenaar legde uit dat de vrouw was ingereden op haar ex-vriend en zijn vriend, een 36-jarige Hagenaar.

De mannen konden op tijd wegspringen. De vrouw reed daarna weer weg. Na een zoektocht werd ze in de omgeving aangehouden. Ze bleek gedronken te hebben en is opgesloten. Onduidelijk is wat haar motief was.

Pakistan blokkeert YouTube wegens heiligschennis

De Pakistaanse regering heeft de toegang tot videosite YouTube geblokkeerd wegens een groeiende hoeveelheid 'heiligschennend' materiaal. Woensdag blokkeerde de regering al sociale netwerksite Facebook, omdat een pagina op de site gebruikers opriep plaatjes van de profeet Mohammed online te plaatsen. Dit wordt beschouwd als godslastering.

De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit zei in een verklaring dat de regering actie heeft ondernomen, nadat het niet in staat bleek de twee websites over te halen om het 'denigrerende materiaal' te verwijderen. Ook de toegang tot online encyclopedie Wikipedia en fotosite Flickr werd donderdag beperkt.

Gecrasht vliegtuig Afghanistan gevonden

De staart van het vliegtuig dat eerder deze week in Afghanistan neerstortte is donderdag gevonden in het Hindu Kush-gebergte, ongeveer 38 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul. Dat heeft de Afghaanse waarnemende minister voor luchtvaart Mohammadullah Batash gezegd.

Ghulam Maroof, luchtvaartonderzoeker van de Afghaanse regering, bevestigde de vondst en zei dat hij foto's had gezien van het staartdeel. Volgens hem ligt het onderdeel op een hoogte van 4270 meter en is het gebied zeer moeilijk te bereiken. Er zijn helikopters ingezet die een landingsplaats moeten vinden.

De afgelopen dagen werd de zoektocht naar het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Pamir Airways gehinderd door slecht weer. Ook het ruige bergachtige terrein bemoeilijkte het zoeken.

Maandag verdween de Antonov-24, met 44 passagiers aan boord, van de radar. Het toestel vloog op dat moment op 85 kilometer van Kabul. Onder de passagiers waren drie Britten en een Amerikaan.

'Air France-KLM verhoogt wellicht belang Alitalia'

Air France-KLM zal in de toekomst mogelijk overwegen het belang in Alitalia Spa te vergroten, maar niet op korte termijn, zo citeren verschillende Italiaanse media de financieel directeur van Air France-KLM.

"We weten dat op enig moment de vraag aan de orde kan komen om ons belang te verhogen en daarmee Alitalia in de Air France-KLM groep op te nemen", aldus een citaat van CFO Philippe Calavia donderdag in verschillende kranten, waaronder Il Sole 24 Ore. "Op dit moment wordt niets concreets voorzien", zegt hij.

Calavia sprak woensdag met journalisten, nadat Air France-KLM een verlies van 1,56 miljard euro over het op 31 maart geëindigde boekjaar bekendmaakte. Air France-KLM bezit op dit moment 25% van Alitalia.

ETA-leider opgepakt in Frankrijk

Mikel Kabikoitz Carrera Sarobe, de vermoedelijke leider van de commando-eenheden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, is donderdag gearresteerd in Frankrijk. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Ook vier andere personen, onder wie drie vermoedelijke ETA-leden, werden aangehouden.

Volgens het ministerie werd Sarobe door de Franse politie en Spaanse burgerwachten gearresteerd in het Frans-Baskische plaatsje Bayonne.

Het is de zesde keer in de afgelopen twee jaar dat een belangrijke ETA-leider is gearresteerd.

Vossebelt en Rojer weg bij FC Zwolle, Bakkati blijft

Niek Vossebelt speelt de komende drie seizoenen in Tilburg bij eredivisionist Willem II. De achttienjarige middenvelder debuteerde afgelopen seizoen in het eerste elftal van FC Zwolle, maar verruilt de Jupiler League voor het hoogste niveau.

Eldridge Rojer is niet in gegaan op de aanbieding van FC Zwolle en verlaat na één seizoen de blauw-witten. Said Bakkati blijft in Zwolle, hij heeft een contract getekend voor twee jaar.

De speler die al enkele weken mee trainde met de selectie, Joey van den Berg zal volgend seizoen ook speelgerechtigd zijn voor FC Zwolle. Hij heeft een contract getekend voor één seizoen, met een optie voor nog een jaar.

PSV niet in SF-race op Magny Cours

Aankomende zondag zal PSV niet aan de start verschijnen van de Superleague Formula-race op het circuit van Magny-Cours. Narain Karthikeyan kan niet op tijd uit de Verenigde Staten terugkeren waar hij dit weekend Nascar-verplichtingen in Charlotte heeft.

Teambaas Jan Lammers zal geen vervanger aanwijzen "want als die de auto plat zou rijden, hebben we een probleem", aldus Lammer die met de PSV-auto wil gaan testen. Het is nog niet bekend waar en wanneer hij dat zal doen, maar de bedoeling is dat het in elk geval voor de race op Jarama in Spanje op 19/20 juni zal gaan gebeuren. "We moeten de gevoelige kant van de auto nog vinden. We zijn wel aanwezig maar doen nog niet mee in de competitie. Daarvoor was de aanlooptijd te kort".

Koopkracht alleen vooruit bij SP en PvdA

De gemiddelde Nederlander krijgt de komende jaren minder te besteden, als het aan de meeste politieke partijen ligt. Dat blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag heeft gepubliceerd.

Alleen bij de SP en de PvdA zal de koopkracht in 2015 iets zijn gestegen: 1,25 procent bij de SP en 0,25 procent bij de PvdA. De daling is het grootst bij de SGP: acht procent. Bij het CDA moeten huishoudens 3,5 procent inleveren, bij D66 drie procent en bij de VVD anderhalf procent.

Alle partijen willen de komende jaren fors bezuinigen om het gat in de schatkist te dichten. De VVD heeft de meeste bezuinigingsmaatregelen gepland. Die partij wil tot 2015 twintig miljard bezuinigen. Het CDA volgt met achttien miljard. De SP en de PvdA bezuinigen het minst: tien en elf miljard.

Als ook maatregelen in beschouwing worden genomen die op langere termijn pas effect hebben, zoals de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd, bespaart de PvdA 31 miljard. De VVD zit dan nog steeds het hoogst met 39 miljard.

Alleen de SP en de PVV bezuinigen op de lange termijn volgens het CPB niet genoeg om de schatkist op orde te brengen.

Verder blijkt uit de berekeningen dat de werkgelegenheid bij alle partijen stijgt, behalve bij de SP. De meeste nieuwe banen levert de VVD, gevolgd door GroenLinks. Met uitzondering van het CDA zorgen alle partijen voor lagere winsten in het bedrijfsleven.

De verkiezingsprogramma's hebben ook gevolgen voor de huizenprijzen, doordat veel partijen de aftrek van de hypotheekrente willen beperken. Bij D66 kelderen de huizenprijzen het meest: met tien procent. De PvdA volgt met zeven procent.

Verder willen alle partijen meer geld uitgeven aan onderwijs, behalve SGP, CDA en PVV. GroenLinks, PvdA, SP en D66 doen het meeste aan natuur. SP, VVD en PVV zijn de enige partijen die geen maatregelen nemen om het autogebruik terug te dringen.

FOK! heeft diverse verkiezingsprogramma's op een rij gezet:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV

Blanc bondscoach Frankrijk

Laurent Blanc wordt na het WK voetbal in Zuid-Afrika definitief bondscoach van Frankrijk. Dat heeft de nationale voetbalbond van het land vandaag bevestigd.

Niets stond de benoeming nog in de weg, nadat Bordeaux de voormalig international eerder op de dag toestemming had gegeven te vertrekken. De huidige werkgever van Blanc bereikte overeenstemming met de bond over de transfer. De libero van weleer werd met de nationale elf zowel wereld- als Europees kampioen.

Ook kinderen verspreiden kinderporno

Een kwart van de kinderpornoverspreiders is tussen de 12 en 24 jaar oud. Dat blijkt uit een onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) naar cybercrime.

De school bestudeerde 665 strafdossiers van verdachten door het hele land die betrekking hebben op digitale misdaad. Daarvan gingen 168 over de verspreiding van kinderporno. Lector Cybersafety Wouter Stol van de NHL heeft zich verbaasd over het onderzoeksresultaat. Het verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal om bijvoorbeeld een klasgenoot een loer te draaien, is volgens Stol een oorzaak van het grote percentage jongeren.

"Het blijkt dat de jeugd toch op een vervelende manier actief is", aldus Stol. Toch vraagt hij zich af of de jongeren altijd in het strafrechtelijk circuit moeten komen. "Ze gedragen zich grensverkennend. Vaak gaat het om pesterijen."

AH, Lidl en markt hebben beste groenten

De beste kwaliteit groenten en fruit is te vinden bij Albert Heijn, discounter Lidl en op de markt.

Hun prijzen zijn niet de laagste, maar liggen wel op of onder het gemiddelde. Dat maakte de Consumentenbond donderdag bekend op basis van onderzoek naar de prijs-kwaliteitverhouding van groenten en fruit. De Consumentenbond onderzocht bij de grootste supermarktketens, de markt en de Natuurwinkel de kwaliteit van appelen, bananen, sinaasappelen, kiwi's, druiven en mandarijnen en de groenten bloemkool, sperziebonen, tomaat, komkommer, broccoli en sla.

De bond legde uiterlijk en smaak langs de lat.

Niet minder studenten door afschaffing beurs

De afschaffing van de basisbeurs zal er niet toe leiden dat minder mensen kiezen voor een opleiding aan hbo of universiteit. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), bleek donderdag bij de presentatie van de doorrekening van de verkiezingsprogramma's.

Voorwaarde is wel dat de basisbeurs wordt vervangen door een sociaal leenstelsel, waarbij mensen na hun afstuderen niet hoeven terug te betalen als ze daarvoor te weinig verdienen. In andere landen, zoals Australië, blijkt dat studenten zich daardoor nauwelijks laten afschrikken, stelt het CPB.

Het CPB heeft verder voor het eerst berekend wat extra geld voor het onderwijs op de heel lange termijn oplevert. De eerste tien jaar kost het geld, maar over zestig jaar maakt het Nederland tot meer dan vier procent rijker.

Investeringen in onderwijs leiden ertoe dat mensen productiever worden en een baan op hoger niveau aankunnen. Het kost alleen tijd voordat het zover is. Investeringen in kleuteronderwijs nu hebben zich pas over een jaar of zestig helemaal terugbetaald. "Het werkt, maar je moet wel lang wachten", zegt CPB-directeur Coen Teulings.

Vrouw krabt buschauffeur in gezicht

Bij een uit de hand gelopen ruzie in Leersum heeft een vrouw woensdagochtend een buschauffeur in zijn gezicht gekrabd. De chauffeur raakte volgens de politie lichtgewond, de 42-jarige vrouw is aangehouden.

Rond 10.45 uur stapte de vrouw aan de Rijksstraatweg in de bus. Ze was het niet met de buschauffeur eens over het aantal af te stempelen strippen. Dat leidde tot een ruzie en uiteindelijk zette de vrouw het op een krabben. De politie heeft haar meegenomen en ingesloten voor verhoor.

Ferguson geeft VS goede kansen op WK

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten heeft sir Alex Ferguson, de manager van Manchester United, gezegd dat hij verwacht dat het land het goed gaat doen tijdens het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. In de groepsfase treft de Verenigde Staten onder anderen Engeland.

"Ik verwacht niet direct dat ze ons zullen verslaan. Maar in een groep met verder Slovenië en Algerije ga ik er van uit dat de Amerikanen wel de volgende ronde bereiken. De selectie heeft eerder bewezen daarvoor over voldoende kwaliteit te beschikken,” aldus Ferguson. "Het land heeft enkele spelers met ervaring op een eindronde. Die raken niet meer overstuur van de sfeer op dit soort toernooien. Dat kan heel belangrijk zijn."

Reddingswerkers vinden 28 lichamen in Turkse mijn

Reddingswerkers hebben donderdag in de Karadon-mijn in het Turkse Zonguldak de lichamen van 28 mijnwerkers gevonden. De mijn was drie dagen geleden ingestort na een explosie van methaangas. Dat heeft de Turkse minister voor energie, Taner Yildiz, gezegd. Reddingswerkers zijn bezig met het zoeken naar twee andere kompels die nog steeds vermist zijn.

Door de explosie van maandag werden de kompels op 540 meter diepte afgesloten van de buitenwereld. Elf mijnwerkers konden vlak na de explosie nog worden geëvacueerd. Ongeveer vierhonderd reddingswerkers probeerden vervolgens de mijnwerkers te bereiken, maar hun werk werd ernstig gehinderd door de ingestorte rotsen.

De Turkse autoriteiten onderzoeken of de veiligheidsregels werden nageleefd. Het is het derde mijnongeluk in Turkije in zes maanden tijd. Overtredingen van de veiligheidsvoorschriften en verouderd materiaal zijn in het verleden de oorzaak geweest van ongelukken in Turkse mijnen. In 1992 kwamen bij een gasexplosie in een mijn in Zonguldak 270 mijnwerkers om het leven.

Zorgkosten opnieuw sterk gestegen

De uitgaven aan de zorg zijn vorig jaar opnieuw sterk gestegen. De gezondheids- en welzijnszorg kostten vorig jaar samen 83,8 miljard euro. Dat is 5,8 procent meer dan in 2008, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Per inwoner kostte de zorg vorig jaar 5069 euro, in 2008 was dat nog 4818 euro. De stijging is minder sterk dan in 2008, maar in dat jaar was de stijging eenmalig erg hoog doordat toen toevallig veel werd uitgegeven aan brillen.

Een kwart van de kosten in de zorg wordt gemaakt in de ziekenhuiszorg en bij specialistenpraktijken. In 2008 stegen de uitgaven daar met bijna negen procent. Vorig jaar was de stijging 7,3 procent.

De uitgaven aan geneesmiddelen stegen met 1,7 procent minder sterk. De geringe stijging komt door het preferentiebeleid, wat inhoudt dat zorgverzekeraars binnen een groep vergelijkbare geneesmiddelen een voorkeur aanwijst. De verzekeraar hoeft dan alleen dat middel te vergoeden. Meestal wordt voor de goedkoopste gekozen.

De stijging van de uitgaven aan gehandicaptenzorg en ouderenzorg is ook ingedamd. In 2008 was de stijging nog negen procent, vorig jaar 4,7 procent. De beperkte groei bij de ouderenzorg komt door bezuinigingen op de begeleiding.

De totale kosten zijn ook gestegen doordat meer mensen in dienst zijn genomen en doordat de lonen zijn gestegen. Daardoor namen de loonkosten voor zorginstellingen vorig jaar toe met 5,5 procent.

Relatie tussen Korea's op scherp

Zuid-Korea heeft Noord-Korea donderdag beschuldigd van het afvuren van een torpedo waardoor afgelopen maart het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan zonk. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zwoer 'strenge maatregelen' te treffen. Noord-Korea waarschuwde direct dat vergelding kan leiden tot oorlog.

Donderdag werden de resultaten van het onderzoek naar de ramp bekendgemaakt. Volgens een internationale groep onderzoekers is het bewijs dat Noord-Korea een torpedo heeft afgevuurd overweldigend. De torpedo veroorzaakte een enorme ontploffing onder water, waardoor de Cheonan in tweeën scheurde. Een deel van de bemanning, 58 matrozen, kon worden gered, maar 46 bemanningsleden lieten het leven. Noord-Korea noemde de onderzoeksresultaten verzinsels en ontkende betrokken te zijn.

Pyongyang kondigde aan een team onderzoekers te sturen die een eigen onderzoek gaat uitvoeren naar de ramp, maar waarschuwde ook dat strafmaatregelen tegen Noord-Korea oorlog kunnen veroorzaken. "De totale oorlog die we zullen ondernemen, zal een heilige oorlog zijn, waarbij de hele natie is betrokken, de hele bevolking en de gehele staat", aldus een woordvoerder van de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea. Het Noorden waarschuwde Seoul ook voor provocaties langs de grens en zei dat het zal reageren met een 'onbegrensde vergeldingsslag, een genadeloos harde fysieke klap'.

"We zullen doortastende tegenmaatregelen nemen tegen Noord-Korea en zullen er door stevige internationale samenwerking voor zorgen dat het zijn wandaden toegeeft", vertelde president Lee in een telefoongesprek aan de Australische premier Kevin Rudd.

Het Witte Huis zei dat het afzinken van de Cheonan een 'daad van agressie' was, die de internationale wetten schendt en het staakt-het-vuren dat de beide Korea's in 1953 tekenden. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en voormalig Zuid-Koreaans minister van buitenlandse zaken Ban Ki-moon noemde de onderzoeksresultaten 'ernstig verontrustend'.

China, van oudsher een trouwe bondgenoot van Noord-Korea, zei dat de ramp met de Cheonan 'ongelukkig' was, maar ging niet zo ver dat het Seoul steunde. De Chinese onderminister van buitenlandse zaken weigerde verder op de kwestie in te gaan, maar herhaalde het standpunt van China dat het van belang is de vrede op het Koreaanse schiereiland te bewaren.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse regeringsmedewerkers bezinnen zich op een aantal mogelijkheden om Noord-Korea aan te pakken. Er wordt over gedacht naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te stappen, maar ook sancties van de Verenigde Staten worden overwogen. Pyongyang, dat de regering van Lee verdenkt van het uitbuiten van de ramp voor politiek gewin, heeft de VS, maar ook Japan opgeroepen te 'handelen met verstand'.

Winter coacht kinderen in townships tijdens WK

Aron Winter maakt tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika niet deel uit van de technische staf van het Nederlands elftal. De oud-international gaat aan de slag als coach voor kinderen in achterstandswijken. Het project WorldCoaches is een initiatief van de KNVB in samenwerking met SOS Kinderdorpen.

Het project zet zich al jaren in om kinderen in ontwikkelingslanden te coachen en te helpen in hun leven en ze bovendien een opleiding te geven tot voetbalcoach. "Een fantastisch initiatief. Ik ben erg onder de indruk van het werk", meldt Winter vandaag. Volgens hem verdienen kinderen in townships ook een kans.

Naast Winter zetten ook andere Nederlandse voetbalcoaches, waaronder Ruud Gullit, Bert van Marwijk en Frank Rijkaard, zich in voor het project. Over een mogelijke toekomstige functie bij het Nederlands elftal wil Winter niet ingaan. "Ik wil me nu volledig concentreren op dit project."

Ubisoft verwacht een sterk eerste kwartaal

De Franse game-uitgever Ubisoft heeft aangegeven een sterk eerste kwartaal van het nieuwe fiscale jaar te verwachten. De uitgever mikt op een omzet van 145 miljoen euro, en dat zou 75 procent hoger zijn in vergelijking met het voorgaande jaar.

Deze uitspraak onderbouwt Ubisoft met drie belangrijke releases. Het nieuwe avontuur van Sam Fisher ligt al enige tijd in de winkels in de vorm van Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction, en deze week komt de Franse uitgever met een game rond een oude, vertrouwde gameserie, Prince of Persia: The Forgotten Sands. Tenslotte brengt Ubisoft eind mei een voetbalgame, Pure Football, uit waarin sterren die op het WK in Zuid-Afrika schitteren een potje voetbal met straatregels kunnen spelen.

In het verlengde van het eerste kwartaal liggen de plannen voor de rest van het jaar. Ubisoft wil zich meer richten op grote, belangrijke franchises. Zo zal er ook in 2010 een nieuw deel in de Assassin's Creed-serie verschijnen, en is Ubisoft bezig met nieuwe games binnen de Tom Clancy-franchise.

Ubisoft verwacht een sterk eerste kwartaal
Ubisoft verwacht een sterk eerste kwartaal (Foto: Novum)

Bol.com introduceert verkoop tweedehands games

Donderdag heeft de Nederlandse webwinkel Bol.com bekendgemaakt dat consumenten de mogelijkheid krijgen hun tweedehands cd's, vinyl, consolegames, dvd's en Blu-ray's via de site te verkopen. Sinds 2007 was het al mogelijk om tweedehands boeken te kopen via de site.

De stap van Bol.com is zeer opmerkelijk. Binnen de game-industrie zijn diverse initiatieven gaande om de verkoop van tweedehands games tegen te gaan. Zo gaat Electronic Arts aan de kopers van een tweedehands game tien dollar vragen om online te mogen gamen. Daarnaast bieden diverse uitgevers via downloadcodes diverse extra's aan, aan consumenten die hun games nieuw in de winkel kopen.

De online winkel vraagt ongeveer 20 procent van de verkoopprijs als bemiddelingsbijdrag'. Hiermee ligt de prijs voor een tweedehandsverkoop op Bol.com aanzienlijk hoger dan het bedrag dat op veiligsite eBay wordt gevraagd, en Marktplaats is bovendien gratis voor bepaalde producten.

Michael Shaeffer, marketing directeur van Bol.com, is er van overtuigd dat de nieuwe functionaliteit een succes zal zijn. De verkoop van tweedehands producten is nu immers een integraal onderdeel van een toch al populaire winkel. Bovendien is Shaeffer van mening dat de consument gebaat is bij de verkoop van tweedehands games.

"Een nieuwe game kost al snel tussen de 50,- en 60,-. Na uitspelen is dat spel nog net zo nieuw en levert het naar verwachting tweedehands nog zeker 30,- op. Hierdoor gamen zowel de koper als de verkoper voor de helft van het geld."

Dat zou simpel gezegd ook kunnen betekenen dat slechts de helft van de gamers hun game nieuw koopt, wat dus voor een halvering van de verkoopcijfers zou zorgen. Daar zitten de game-uitgevers niet op te wachten.

Bol.com introduceert verkoop tweedehands games
Bol.com introduceert verkoop tweedehands games (Foto: Novum)

Helft van de games 3D in 2012

Ubisoft verwacht een snelle opkomst van 3D-beelden binnen computergames. De uitgever van games als Prince of Persia en Assassin's Creed denkt dat de helft van de games in 2012 ondersteuning biedt aan 3D-televisies.

"Ik denk dat we volgend jaar 15 tot 20 procent van de games in 3D zullen zien. En in het volgende jaar zal dat zeker vijftig procent van de games zijn", verklaart de Franse uitgever.

Ubisoft is van mening dat er steeds meer games zijn die 3D-beeld zullen ondersteunen op de Xbox 360 en Playstation. De uitgever denkt ook dat draagbare spelcomputers deze trend zullen volgen. Een 3D-beeld zorgt ervoor dat consumenten zich kunnen inleven.
"Het gaat een goede manier zijn voor de industrie om meer emotie bij de gamers teweeg te brengen", zegt de uitgever over de invloed van 3D op games.

De eerste 3D-televisies liggen nu in de winkel. Sinds het grote publiek met 3D-projectie heeft kennisgemaakt in de bioscoop verkeert deze nieuwe technologie in een stroomversnelling. De verwachting is dat het WK voetbal in Zuid-Afrika gaat zorgen voor de eerste marktpenetratie van 3D-televisies. De ontwikkeling van 3D in videogames groeit mee met die marktpenetratie, voorspelt Ubisoft.

Helft van de games 3D in 2012
Helft van de games 3D in 2012 (Foto: Novum)

Landis bekent gebruik doping

Floyd Landis heeft toegegeven dat hij tijdens een groot gedeelte van zijn carrière doping heeft gebruikt. De bekentenis komt vier jaar na zijn diskwalificatie als winnaar van de Tour de France vanwege het gebruik van verboden stimulerende middelen.

Tegenover de website van de Amerikaanse televisiezender ESPN zegt Landis dat hij doping gebruikte in de periode dat hij reed voor US Postal en Phonak. Hij zou EPO, testosteron, groeihormoon en insuline hebben gebruikt en zichzelf meermaals een bloedtransfusie hebben toegediend.

Landis zei dat hij niet de enige was die in die periode doping gebruikte. Zo zouden onder anderen Lance Armstrong, George Hincapie, Levi Leipheimer en Dave Zabriskie ook doping hebben gebruikt. Armstrong liet vandaag in een verklaring weten dat hij met een officiële verklaring zal komen naar aanleiding van de beschuldiging van zijn landgenoot.

Overigens schreef Landis in 2007 nog een boek waarin hij zei dat hij nooit doping heeft gebruikt.

Wandelaars overleden in PyreneeŽn

Twee Britse wandelaars zijn woensdag in de Spaanse Pyreneeën om het leven gekomen. Het tweetal viel in een ijsveld vlakbij de 2740 meter hoge Pico de Frondiellas in de regio Sallent de Galego. Dat heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Een derde man in de groep bleef ongedeerd.

Aangenomen wordt dat de wandelaars een route volgden die bedekt was met sneeuw en ijs en dat ze uitgegleden zijn.

Ninja's redden student van overvallers

Drie mannen die volgens de Australische politie een Duitse student beroofden, vluchtten in paniek weg toen vijf leden van een nabijgelegen vechtsportschool in hun ninjapak te hulp schoten.

Het drietal viel de 27-jarige student dinsdagnacht aan toen hij uit de trein stapte. Terwijl de beroving bezig was, zag een leerling van de Ninja Senshi Ryu school wat er gaande was. Hij vroeg zijn leraar en drie andere leerlingen om hulp en het vijftal ging erop af.

"We begonnen naar ze toe te rennen en toen gingen ze weg. Ze zagen ons vijven in ons ninjapak, volledig in het zwart met onze gordels om, naar ze toe rennen", aldus ninja sensei Kaylan Soto. "Ik denk, als ik me niet vergis, dat ze nog steeds aan het rennen zijn."

Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond en de mannen stalen zijn iPod en mobiele telefoon, aldus de politie. Een 16-jarige en een 20-jarige man zijn gearresteerd en aangeklaagd voor de overval. Naar de derde verdachte wordt nog steeds gezocht.

'Nieuwe verpleegkundige te snel volledig ingezet'

Net afgestudeerde verpleegkundigen worden in ziekenhuizen te vaak meteen als volwaardige collega's ingezet. Dat terwijl hun collega's hun kennis van ziektebeelden vaak niet voldoende vinden, concludeert het Nederlands instituut voor de gezondheidszorg Nivel in een onderzoek.

Het instituut liet verpleegkundigen vragen over hun laatst afgestudeerde collega beantwoorden. Slechts zestig procent vindt hun kennis van ziektebeelden voldoende of goed. Als de net afgestudeerde collega tijdens zijn opleiding niet in een ziekenhuis werkte, vindt nog maar 48 procent dat hij genoeg kennis heeft van ziektebeelden.

Ter vergelijking: in de psychiatrie wordt de kennis van net afgestudeerden in 92 procent van de gevallen als goed genoeg beoordeeld. Bij ziekenhuizen verwacht dan ook maar 69 procent dat pas gediplomeerden meteen volledig mee kunnen draaien. In de gehandicaptenzorg verwacht 98 procent dat van verplegers die net van school komen.

De druk op pas gediplomeerden is volgens het Nivel hoog. Daarom zouden werkgevers hen meer begeleiding moeten bieden.

Vitesse moet fors bezuinigen

Vitesse moet flink snijden in haar uitgaven. De Arnhemse voetbalclub heeft over het afgelopen seizoen ruim twee miljoen euro verlies geleden, waardoor een tekort aan liquiditeiten dreigt. De Eredivisionist heeft aangekondigd flink te gaan bezuinigen, voornamelijk op salarissen.

"Er wordt onder andere een plafond voor spelerssalarissen ingevoerd dat fors lager ligt dan het huidige niveau," zegt voorzitter van de Raad van Commissarissen Maasbert Schouten vandaag. Volgens Schouten komt het tekort vooral door de zware economische tijden maar zijn ook de sportieve resultaten teleurstellend, wat gevolgen heeft gehad voor de toeschouwersaantallen.

Vitesse gaat daarom terug naar de basis en wil naast bezuinigen ook investeren in de toekomst. De commerciële afdeling en de jeugdopleiding krijgen een 'impuls'. "Een goede jeugdopleiding is van groot belang en een florerende commerciële organisatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de omslag naar toekomstige groei", aldus Schouten.

Wat de bezuinigingen voor de huidige selectie betekenen, is niet bekend.

'KPN herziet omstreden bonusbeleid'

KPN gaat zijn omstreden bonusbeleid herzien. Binnen en buiten het telecombedrijf rijst volgens het Financieele Dagblad de vraag of het beleid wel goed is voor het bedrijf. De krant baseert zich op gesprekken met betrokkenen.

Veertig directeuren bij KPN kunnen hun salaris over de periode van 2008 tot 2011 verdubbelen of verdrievoudigen. Daarvoor moeten ze de doelen voor het bedrijfsresultaat halen en aanblijven tot 1 mei volgend jaar.

Meerdere directeuren zouden van plan zijn meteen hun biezen te pakken als de bonus binnen is. Beloningsdeskundige Jan Schuurman waarschuwt in de krant dat de directeuren door het huidige beleid alleen oog hebben voor resultaten op de korte termijn. "KPN wordt geleid als een wielerwedstrijd met de eindstreep in januari", zegt een betrokkene in de krant.

De bonussen zijn volgens het dagblad 'exorbitant' als ze worden vergeleken met de huidige norm in Nederland. Ook FNV Bondgenoten en de Vereniging van Effectenbezitters vinden de bonussen te hoog. KPN zegt in de krant aan een nieuw bonussysteem te werken. Het huidige systeem werd in 2008 ingevoerd omdat het voor een 'beter groepsgevoel' zou zorgen.

Squasher Anjema kansloos onderuit tegen Matthew

Laurens Jan Anjema is gisteravond uitgeschakeld tijdens de Sky Open 2010 in Egypte. De 27-jarige Nederlander ging in de tweede ronde van het PSA Super Series toernooi in Cairo kansloos onderuit tegen Nick Matthew.

De als elfde geplaatste Anjema begon met een lichte spierblessure aan zijn partij tegen de Engelsman, die dit jaar in bloedvorm verkeert getuige zijn zege tijdens de North American Open 2010, de Britse Kampioenschappen en het EK voor landenteams. Vanaf het begin werd duidelijk dat de Haagse squasher hierdoor beperkt werd in zijn explosiviteit, hetgeen tegen de nummer twee van de wereld funest bleek. Matthew domineerde gelijk het midden van de baan en liet de greep op de wedstrijd nooit meer los. Anjema moest dan ook al na een half uur capituleren: 4-11, 2-11, 5-11.

Terwijl Matthew het nu in de kwartfinales moet opnemen tegen zijn landgenoot Peter Barker, kan de linkshandige Anjema zich opmaken voor het EK-individueel. De Europese titelstrijd begint volgende week in het Duitse Saarbrucken.

Blom en Makkelie dwingen promotie af door goede prestaties

Kevin Blom en Danny Makkelie hebben een uitstekende indruk gemaakt op de UEFA en de KNVB. Daarvoor zijn de twee passend beloond. Blom leidde zijn duels tijdens het vorige seizoen goed en kreeg te horen dat de Europese voetbalbond UEFA hem heeft gepromoveerd naar de elitegroep van de Europese bond.

In die groep zitten momenteel ook de arbiters Pieter Vink en Björn Kuipers. De scheidsrechters die deel uit te maken van de elitegroep kunnen bij duels in de Champions League worden ingezet.

Makkelie maakte in zijn debuutjaar in de Eredivisie eveneens een uitstekende indruk. De KNVB beloonde de jonge arbiter daarvoor met promotie naar de hoogste nationale categorie.

Vier games waren belangrijk voor Ubisoft

Ubisoft heeft in een conference-call voor investeerders vier games genoemd als steunpilaren voor Ubisoft in het afgelopen fiscale jaar, dat op 31 maart afliep. De uitgever noemde Assassin's Creed II, James Cameron's Avatar, Just Dance en Red Steel 2 als grote publiekstrekkers.

De grootste hit van vorig jaar was Assassin's Creed II. Van deze game zijn ruim negen miljoen exemplaren verkocht, en nog altijd verkoopt het spel aardig. Daarnaast heeft Ubisoft met Just Dance voor de Nintendo Wii een gigantische hit gehad in Groot-Brittannië. Van deze dansgame zijn ruim drie miljoen exemplaren verkocht.

Critici waren lyrisch over Red Steel 2, maar Ubisoft zag de bui al hangen en stelde haar verwachtingen voor de lancering nog bij. De Nintendo Wii-actiegame moest een half miljoen exemplaren verkopen. Volgens Ubisoft voldoet de verkoop van Red Steel 2 aan die verwachtingen.

Tenslotte was er de game James Cameron's Avatar, gebaseerd op de gelijknamige 3D-actiefilm. Het spel verkoopt nog altijd goed, vooral op de Nintendo Wii. Ubisoft heeft aangegeven dat er in totaal 2,7 miljoen exemplaren van Avatar verkocht zijn. De recente lancering van de DVD en Blu-ray-disc van de film zorgen voor een nieuwe verkooppiek.

Vier games waren belangrijk voor Ubisoft
Vier games waren belangrijk voor Ubisoft (Foto: Novum)

Suda 51 wil een 3DS-game maken

Goichi Suda, ofwel Suda 51, voelt er wel wat voor om een game voor de Nintendo 3DS te ontwikkelen. Dit heeft de excentrieke ontwikkelaar in een interview met het Official Nintendo Magazine aangegeven.

De Japanse Goichi Suda is bekend van games als Killer 7 en No More Heroes. Hij wordt gezien als een creatief meesterbrein binnen de game-industrie. "Ik heb veel ideeën en zou het erg leuk vinden om een game te maken voor de Nintendo 3DS als ik de kans zou krijgen," laat de Japanner weten.

Suda 51 is gelukkig al bereid om één van zijn ideeën te delen met zijn fans. "Ik hoop een trainingsimulatie te realiseren zoals Luke Skywalker die gebruikte voor zijn training in Star Wars Episode IV: A New Hope", grapte de excentrieke Japanner.

De Nintendo 3DS wordt op de aankomende E3-beurs in Los Angeles onthuld. Op dit moment weet niemand buiten de kamers van Nintendo hoe de Nintendo 3DS werkt of hoe deze eruit ziet.

Suda 51 wil een 3DS-game maken
Suda 51 wil een 3DS-game maken (Foto: Novum)

Mafia 2 gericht op realisme

Mafia 2 moet straks een realistische spelervaring gaan brengen. Deze insteek heeft volgens gamedesigner Alex Cox van 2K Games grote gevolgen voor de spelwereld gehad.

"Elke vijand legt na maximaal twee rake kogels het loodje en de speler kan zelf ook maar vier of vijf kogels incasseren," aldus Cox in gesprek met het blad Xbox World 360. "Dit houdt de actie lekker snel en draagt bij aan onze realistische benadering."

De spelwereld van Mafia 2 is niet zonder wetten of regels. "De politie is altijd aanwezig. Ze kunnen je op basis van je nummerplaat aanhouden of achtervolgen als je te veel overtredingen hebt gemaakt", aldus Cox.

Op deze manier moet de speler een grotere binding krijgen met zijn auto. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je zonder benzine komt te staan. Om dit te voorkomen zal de speler zo nu en dan moeten tanken. Wanneer er dus tijd in de auto wordt gestopt door 'm te tunen, moet er wel met liefde worden omgesprongen met de vierwieler in kwestie.

Mafia II komt dit najaar uit voor Xbox 360, Playstation 3 en PC.

'Mafia 2' gericht op realisme
'Mafia 2' gericht op realisme (Foto: Novum)

Pegi komt met eigen iPhone-app

De Europese organisatie voor leeftijdsaanduidingen op videogames (Pegi) heeft een applicatie gelanceerd voor de iPhone waarmee ouders de leeftijdsaanduidingen van games kunnen opzoeken. Dat heeft Pegi woensdag bekendgemaakt.

De applicatie is gratis te downloaden. Pegi hoopt dat ouders zich op deze manier meer bewust worden van de leeftijdsaanduidingen op games. "De applicatie biedt snelle en directe toegang tot alles wat je moet weten over Pegi en leeftijdsaanduidingen. Er is dus eigenlijk geen excuus om het niet te downloaden", zegt Simon Little van Pegi.

De applicatie is momenteel enkel verkrijgbaar in het Engels en biedt, behalve informatie over de keuring, geen additionele informatie over de games in kwestie.

Pegi komt met eigen iPhone-app
Pegi komt met eigen iPhone-app (Foto: Novum)

Warcraft iPhone-app kost maandelijks geld

De aankomende Warcraft iPhone-app gaat maandelijks 2,99 dollar, omgerekend 2,45 euro, kosten. Met de Remote Auction House-app wordt het mogelijk om via de iPhone veilingen in de online wereld van World of Warcraft te beheren.

De bètatest van de iPhone-app draait momenteel op een aantal Amerikaanse servers. Om het Remote Auction House op de iPhone te krijgen, zal er bij release 2,99 dollar voor 30 dagen betaald moeten worden. Dit extra maandelijkse abonnement wordt aan een bestaand World of Warcraft-account gekoppeld.

Blizzard gaat de World of Warcraft Remote-service in de toekomst mogelijk met andere functionaliteiten uitbreiden, zodat spelers met diverse elementen uit de online game verbonden kunnen blijven.

Warcraft iPhone-app kost maandelijks geld
Warcraft iPhone-app kost maandelijks geld (Foto: Novum)

Ubisoft wil geld verdienen aan tweedehandsverkoop

De Franse game-uitgever Ubisoft houdt de ontwikkelingen bij concurrent Electronic Arts in de gaten als het gaat om de mogelijkheden om geld te verdienen aan de verkoop van tweedehands games. Dit heeft Ubisoft aangegeven in een gesprek met investeerders.

Electronic Arts maakte in mei bekend dat de nieuwe lichting sportspellen wordt voorzien van een speciale code die eenmalig te gebruiken is. Deze game zorgt ervoor dat een gamer online tegen andere spelers kan spelen. Wanneer het spel wordt doorverkocht, dient de nieuwe bezitter voor tien dollar een nieuw online paspoort aan te schaffen om de betreffende game daadwerkelijk online te kunnen spelen.

Ubisoft is zelf ook bezig met ontwikkelingen om de aanschaf van tweedehands games te demotiveren. De uitgever biedt veelal downloadbare extra's aan om ervoor te zorgen mensen games in de winkel kopen.

De meeste spellen die Ubisoft aanbiedt, hebben een zekere vorm van downloadbare content. Deze content wordt middels een eenmalige code in de verpakking van de game gestopt. Op die manier is de Franse uitgever zelf al bezig om consumenten te dwingen een nieuw exemplaar te kopen in plaats van een tweedehands exemplaar van een game.

Mocht een consument toch een tweedehands exemplaar kopen, dan wil Ubisoft het interessant genoeg maken om een extra deel van de game online te kopen. Deze online aanschaf zou in dat geval voldoende moeten zijn voor Ubisoft om het verlies door tweedehandsverkoop enigszins dragelijk te houden.

Ubisoft wil geld verdienen aan tweedehandsverkoop
Ubisoft wil geld verdienen aan tweedehandsverkoop (Foto: Novum)

Yakuza 4 naar het westen?

Na een lange periode van actie voeren heeft Sega toch uiteindelijk Yakuza 3 naar het westen gebracht. Met een release dichtbij die van Final Fantasy XIII waren fans bang dat de game slecht zou gaan verkopen in het westen, maar het tegendeel is gebleken.
Alhoewel SEGA geen cijfers geeft over het aantal verkochte stuks van Yakuza 3 heeft SEGA wel wat anders gezegd. Yakuza 3 heeft namelijk goed verkocht en volgens SEGA was het zeker goed om de game ook naar het westen te brengen.

Een van de community medewerkers geeft het volgende aan; "Alhoewel ik jullie geen cijfers kan geven, kan ik wel bevestigen dat de verkopen erg goed waren en iedere fan in het westen goed zijn steentje heeft bijgedragen"

SEGA heeft nog niet officieel bericht gegeven dat ze van plan zijn Yakuza 4, die al uit is in Japan, te gaan vertalen. Yakuza 3 was een groot succes in het westen dus er is wel een grote kans dat deel 4 ook zal komen.

Bekijk hieronder een demofilmpje van het vierde deel.

 

[Upd] Lijk gevonden in Drenthe

In het Drentse plaatsje Nieuw-Weerdinge is een dode gevonden in een sloot. Vanmorgen is het lijk gevonden vlakbij de straat Siepelveenwijk Zuidwijde. De politie heeft de buurt afgesloten voor verder onderzoek.

De politie wil nog niets vrijgeven over wat er gebeurd is, maar waarschijnlijk is er nog niet veel duidelijk. Een paar jaar geleden is er ook al een lijk gevonden op de Valtherdijk, paar kilometer van Nieuw-Weerdinge. Later bleek het om de 12-jarige Susanne Wisman te gaan, die ontvoerd en verkracht was door Henk van D.

Update 9:00 uur

RTV Drenthe meldt dat, volgens de politie, de man 69 jaar was en met zijn bromfiets in de berm is gekomen. Vervolgens is de man in het water gereden en is hij in de sloot overleden. De man was een inwoner van Nieuw-Weerdinge.


Lijk gevonden in Drenthe (video: RTV Drenthe)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de risico’s van het vluchten voor de politie.

Nadat de politie een vandaal had betrapt op het vernielen van een bushokje in Alkmaar, sloeg de vernieler met een scooter op de vlucht. Logischerwijze zetten de agenten de achtervolging in. De vandaal negeerde het bevel om te stoppen. Zijn vlucht liep erg slecht af. Bij een botsing raakte hij levensgevaarlijk gewond. Nee, ik heb geen enkel medelijden met de gewonde vandaal, die wat mij betreft voor 100% dader is, en voor 0% slachtoffer. Daarom:

'Prandelli neemt stokje Lippi als bondscoach na het WK over'

Cesare Prandelli is mogelijk de opvolger van Marcello Lippi als bondscoach van het nationale elftal van Italië. De oefenmeester van Fiorentina wordt in verband gebracht met het baantje. La Gazzetta Dello Sport meldt dat de coach van La Viola contact heeft met de Italiaanse voetbalbond (FIGC) en reeds sprak met de president Giancarlo Abete over de mogelijkheid om als bondscoach aan de slag te gaan.

Dat moet dan wel gebeuren na het WK in Zuid-Afrika. Volgens het medium is het zo goed als zeker dat Prandelli het stokje van Lippi gaat overnemen. Op 8 juni zal de bond het nieuws officieel bekend willen maken.

Abete en Prandelli spraken voor een tweede keer via de telefoon en in dat gesprek zou Prandelli 'ja' hebben gezegd tegen de baan. Tegelijkertijd is Fiorentina op zoek naar een nieuwe trainer. Daar hebben nog geen kandidaten zich aangediend.

Bol.com nu ook in tweedehands entertainment

Internetwinkel bol.com breidt zijn activiteiten aanzienlijk uit met tweedehands entertainment. Consumenten kunnen vanaf donderdag bij de onlinewinkel terecht voor tweedehands muziek, films en games. Het bedrijf verwacht eind dit jaar daarmee het belangrijkste platform voor de aan- en verkoop van tweedehands entertainment te zijn. Bol.com maakte de plannen donderdag bekend.

 De internetwinkel denkt met de introductie van het nieuwe aanbod de markt flink op te schudden. Consumenten krijgen volgens het bedrijf toegang tot het grootste aanbod mediaproducten van Nederland tegen de laagste prijzen. Directeur Michel Schaeffer: "Tot vandaag was de online tweedehands markt voor deze artikelen beperkt tot advertentiesites en persoonlijke netwerken. Bol.com maakt tweedehands nu een onderdeel van de winkel en zorgt voor productinformatie, een goede zoekfunctionaliteit, betalingsgemak en een enorm bereik."

Bol.com stapte in april 2007 al met succes in de markt van tweedehands boeken. Ruim 200.000 particulieren en professionele verkopers bieden intussen ruim twee miljoen tweedehands boeken via het platform aan. Sinds de start zijn ruim 2,5 miljoen boeken verhandeld en zag de winkel het aanbod in titels verviervoudigen.

Net als bij de tweedehands boekverkopen verwacht bol.com een flinke impuls voor de tweedehands entertainmentmarkt. Schaeffer: "Bol.com is de enige partij in Nederland die een compleet en geïntegreerd aanbod biedt, zowel nieuw als tweedehands."

Schaeffer denkt dat bol.com volgend jaar tussen de half miljoen en een miljoen tweedehands entertainmentproducten in het aanbod heeft. "Uiteindelijk verwachten we datéén op de vierà vijf verkochte exemplaren een tweedehands artikel is. In Engeland en de Verenigde Staten zie je eenzelfde ontwikkeling."

Veel films, muziek en games die nieuw niet meer verkrijgbaar zijn, zullen gebruikt weer op de markt komen. Bij de games verwacht bol.com grote prijsvoordelen te bieden. "Een nieuwe game kost al snel tussen de 50 en 60 euro. Na uitspelen is dat spel nog net zo nieuw en levert het naar verwachting tweedehands nog zeker 30 euro op. Hierdoor gamet zowel de koper als de verkoper voor de helft van het geld", zegt Schaeffer.

[NBA] Lakers winnen ook tweede duel tegen Phoenix

In de finale van de Western Conference hebben de Los Angeles Lakers gisteravond hun voorsprong op Phoenix Suns uitgebreid tot 2-0. De titelverdediger in de NBA zegevierde met 124-112.

Kobe Bryant was goed voor 21 punten, Ron Artest maakte 18 punten en Larry Odom 17. Grote man bij de Lakers was echter de Spanjaard Paul Gasol die tot 29 punten kwam.

Komende zondag wordt de derde wedstrijd gespeeld.

UFC Undisputed 2010 heeft code nodig voor online spelen

THQ is het nieuwste lid in de groep uitgevers en ontwikkelaars dat tweedehands verkopen probeert terug te dringen. THQ heeft bevestigd dat je bij UFC Undisputed 2010 éénmalig een code zal moeten invoeren om online te kunnen spelen. Als je de game tweedehands koopt en de code is al gebruikt, kan je een nieuwe aanschaffen voor $5.

Éénmalige actiecodes om online te kunnen spelen lijken wel een trend te gaan worden. EA gaat dit ook doen met hun opkomende sport titels en Ubisoft is zelfs van plan om bepaalde gameplay onderdelen gratis te houden voor mensen die de game nieuw kopen, mensen die hem tweedehands kopen zullen centjes moeten laten zien om bepaalde dingen te kunnen gebruiken.

UFC Undisputed 2010 staat voor een 28 mei 2010 release gepland en zal op de PS3, Xbox 360 en PSP uitkomen.

UFC 2010
Alleen mogelijk met een code?

Nigeria wil valse leeftijden tegengaan met MRI-tests

De Nigeriaanse voetbalbond hoopt met MRI-testen het opgeven van valse leeftijden tegen te gaan. Een woordvoerder laat tegenover de BBC weten dat Nigeria zich wil bewijzen als een eerlijk land na eerdere felle kritiek.

Met name de nationale jeugdteams van Nigeria worden vaak extra onder de loep gehouden vanwege opmerkelijke geboortedata bij fysiek verder ontwikkelde jongeren. Nigeria onder de zeventien werd driemaal wereldkampioen, maar critici betwistten de gemelde leeftijden.

"Vanaf nu moeten alle sporters die Nigeria in een leeftijdsgroep vertegenwoordigen een MRI-test doorstaan. De integriteit van Nigeria als sportland heeft geleden onder alle aantijgingen. We gaan bewijzen dat we een eerlijk land zijn", aldus een woordvoerder.

Play-offs hockey: nog geen beslissing

In de play-offs van de Overgangsklasse is nog geen beslissing gevallen in de clash om directe promotie naar het hoogste niveau. Push, dat zondag nog won bij Hurley, ging in eigen huis gisteravond onderuit tegen de Amsterdamse ploeg. De strijd tussen de beste nummers twee, MOP en Forward, is na gisteren wel gestreden.

Hurley zegevierde met 2-1 waardoor de uitkomst van de derde wedstrijd, aanstaande zaterdag in Breda, bepalend is voor rechtstreekse promotie. MOP won zondag bij Forward met 4-3 en stond ook woensdagavond in eigen huis aan de goede kant van de score.

Door doelpunten van Floor van Bergen en Jolijn Donkers mag MOP op zaterdag 29 mei aantreden tegen de nummer tien van de Rabo Hoofdklasse, HGC. Forward is uitgespeeld in de play-offs en speelt volgend seizoen opnieuw in de Overgangsklasse.

Zaterdag 22 mei wordt het derde duel gespeeld tussen Push en Hurley, om 12:30 uur. MOP speelt de eerste wedstrijd van de play-outs tegen de nummer tien van de Rabo Hoofdklasse tegen HGC op zaterdag 29 mei.

Uitslagen promotie naar Rabo Hoofdklasse, dames

Push-Hurley 1-2 (1-1)
0-1 Van der Raad
1-1 Mol
1-2 Campbell (sc)

MOP-Forward 2-0 (2-0)
1-0 Van Bergen (sb)
2-0 Donkers

 

PSV en HSV zijn in gesprek over Afellay

Het Duitse medium Bild meldde gisteren al een akkoord tussen Hamburger SV en PSV over Ibrahim Afellay, maar zo ver blijkt het nog niet te zijn. Wel is duidelijk dat de partijen met elkaar in gesprek zijn. Dat berichtte het Eindhovens Dagblad. PSV en HSV lijken dichtbij een akkoord, zo meldt de krant. Volgens Bild heeft HSV al een bod van negen miljoen euro uitgebracht. Inhoudelijke mededelingen deden PSV en HSV niet.

"Een broedende kip moet je niet storen", aldus PSV-directeur Jan Reker in het ED. Ook de zaakwaarnemer van Afellay, Rob Jansen, wilde niks kwijt over deze kwestie. Afellay weigerde recentelijk in te gaan op een sterk verbeterde contractaanbieding van PSV en heeft nog een eenjarig contract bij de club. Daardoor zou de verkoop van de international goed uit moeten komen.

Olde Heuvel bijna klaar voor rentree

Wouter Olde Heuvel moest het trainingskamp van TVM op Mallorca aan zich voorbij laten gaan. De allrounder onderging twee weken geleden een operatie aan zijn linkerknie, waarbij een scheurtje in de binnenmeniscus werd geconstateerd.

Olde Heuvel hoopt dat hij zich over anderhalve week weer kan aansluiten bij de rest van de ploeg. "Sinds maandag zit ik weer op de fiets. Het gaat redelijk goed, hoewel het af en toe wel pijnlijk is. Maar alles bij mekaar ben ik weer snel ter been, daar ben ik tevreden over. Het blijft echter wel zaak voorzichtig te zijn en alles goed in de gaten te houden".

Boek: Ben van Balen - Ik zeg: doen!

Of je nu aan Frans Bauer, Natasja Froger, of Maurice de Hond denkt bij het lezen van de titel van het nieuwe boek van Ben van Balen, het raakt vast en zeker je irritatiesnaar. Van Balen is specialist in het ergeren aan taal. In 2009 kwam het boek Irritaal uit, waarin hij verbasteringen en modewoorden bekritiseert. In de opvolger van dit boek, Ik zeg: doen!, heeft hij opnieuw zijn irritaties even fijn uiteengezet.

Ik zeg doen!

'Toekomst Van den Bergh ligt niet bij ADO'

Ricky van den Bergh lijkt ADO Den Haag te gaan verlaten. De middenvelder mag volgens RTV West bij het gewenst bod vertrekken uit Den Haag.

Van den Bergh maakte afgelopen zomer de overstap van Heracles Almelo naar ADO, de club waar als supporter vaak aanwezig was. Het bleek echter geen succesvolle terugkeer voor de Hagenaar in zijn geboorteplaats. De speler lag geregeld overhoop met de clubleiding.

Met name de relatie met de ontslagen Raymond Atteveld was uiterst explosief. De offensieve middenvelder kreeg veel kaarten, waarna Van den Bergh enkele weken disciplinair werd geschorst door zijn werkgever.

Ook Bogdan Milic en Richard Knopper mogen vertrekken bij ADO. De aflopende contracten worden niet verlengd. Lex Immers vervolgt zijn loopbaan waarschijnlijk ook buiten Den Haag. De middenvelder gaat op zoek naar een club in Italië.

'KNVB dreigt NEC uit competitie te zetten'

De KNVB dreigt NEC uit de competitie te zetten. Elke club moet het seizoen van de KNVB beginnen met een uit- en een thuiswedstrijd, maar NEC mag van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf in de eerste helft van augustus niet thuisspelen, schrijft De Gelderlander.

Een thuiswedstrijd vraag namelijk om extra politie-inzet en in augustus zijn veel agenten volgens de burgemeester op vakantie. Daarbij wordt in juli al een maximale inzet van de politie gevraagd bij activiteiten zoals de Vierdaagse. Dat voor wedstrijden tegen clubs als Heerenveen of De Graafschap maar vijftien agenten nodig zijn, brengt De Graaf volgens de krant niet op andere gedachten.

De KNVB presenteert op 9 juni het competitieprogramma. Als NEC dan nog geen locatie heeft geregeld, wordt de club 'in het uiterste geval' uit de competitie genomen.

[Giro] Vinokourov: "Niets is beslist"

Alexandre Vinokourov verloor gisteren op een bizarre manier zijn roze trui. Een groep van 56 renners kreeg een grote voorsprong en finishte uiteindelijk met bijna dertien minuten voorsprong, waardoor ‘Vino' nu op plek twaalf staat in het klassement. De Kazak denkt echter niet dat zijn Giro d'Italia voorbij is.

"Het was een lange en zware dag vandaag," zei de renner van Astana achteraf. "De andere favorieten keken vandaag de hele tijd naar mij, wachtten af wat ik zou doen. Maar de Giro is nog lang, niets is al beslist. Nu is het aan de andere ploegen om hun verantwoordelijkheid te nemen. De mensen die Sastre na de Terminillo hadden afgeschreven, hebben vandaag ongelijk gekregen."

Minister dwingt duidelijkheid beltarieven af

Minister Van der Hoeven vindt dat het voor de consument vaak erg onduidelijk is hoe hoog de beltarieven zijn. Telecomaanbieders moeten daarom informatie over hun abonnementen op de website zetten.

De telecombedrijven moeten op de website duidelijkheid geven over de gesprekskosten, bijvoorbeeld wat het kost met een bepaald abonnement om een 0900-nummer te bellen. Daarnaast moet er ook meteen uitsluitsel zijn of bepaalde kosten uit de belbundel worden betaald en of de afrekening per seconde plaatsvindt of dat wordt afgerond op minuten.

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) zal toezien op de naleving van de regel.

VS houden vast aan sancties tegen Iran

De Verenigde Staten zullen blijven aandringen op nieuwe sancties tegen Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in een telefoongesprek met de Turkse premier Tayyip Erdogan.

Turkije en Brazilië kwamen eerder deze week tot een overeenkomst met Iran over het verrijken van uranium. Deze twee landen willen dat deze deal gezien wordt als een eerste stap naar vermindering van de spanningen tussen Iran en het Westen. Sancties zouden op die manier nog niet nodig zijn.

Obama vindt echter dat de handelwijze van Iran de afgelopen maanden geen vertrouwen heeft gewekt en blijft daarom "fundamentele zorgen" houden. Hij is vooral bezorgd over het feit dat Iran de internationale verplichtingen niet nakomt. Obama doelde daarmee onder meer op de weigering van Iran om het verrijken van uranium te stoppen.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad bereikten dinsdag overeenstemming over nieuwe sancties tegen Teheran. De vijftien leden van de raad moeten nog stemmen over het voorstel. Turkije en Brazilië maken deel uit van de Veiligheidsraad, waardoor de uitkomst van de stemming onzeker is.

De Iraniërs kwamen met Brazilië en Turkije overeen om 1200 kilo laagverrijkt uranium in Turkije te deponeren. In ruil daarvoor zou het Westen Iran 120 kilo hoogverrijkt uranium moeten leveren geschikt voor een onderzoeksreactor in Teheran. Een soortgelijke deal was vorig jaar door de permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland aan Iran gedaan, maar toen ging dat land niet akkoord.

Uitvinder van de pinautomaat overleden

De bedenker van de geldautomaat, John Shepherd-Barron, is zaterdag in de Schotse stad Inverness op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de BBC woensdag.

De Schot kwam op het idee voor een pinautomaat terwijl hij in bad lag. Hij dacht aan een snoepautomaat, maar verving het snoep door geld, zodat hij ook buiten kantooruren aan contant geld zou kunnen komen. De Britse bank Barclays pikte zijn idee op en plaatste de eerste machine in 1967 in Londen. De automaat werkte toen nog met cheques en kon maximaal 10 pond per keer afgeven.

Voor de geldautomaat had Shepherd-Barron aanvankelijk een pincode met zes cijfers in gedachte, maar zo'n lange code kon zijn vrouw niet onthouden. Zo ontstond de 4-cijferige pincode.

Australische postbode vreest bus met veer

Waren voorheen agressieve honden de grootste bedreiging voor de vingers van de postbode, nu zijn brievenbussen met een springveer het probleem. De Australische post is donderdag begonnen met een actie tegen de uit zichzelf dichtklappende brievenbussen. Dat meldden lokale media.

Een postbode raakte recentelijk in Adelaide een vingertopje kwijt, omdat een geveerde brievenbus te hard dichtsloeg. Volgens het Australische postbedrijf worden steeds vaker brievenbussen met een veer gebruikt, waardoor het risico voor postbodes groter wordt.

De postbodes bezorgen de komende weken speciale pamfletten bij huizen met een geveerde brievenbus. Daarin wordt opgeroepen de veer met een nijptang door te knippen of compleet te verwijderen, zodat de postbode weer met een gerust hart zijn vingers in de brievenbus kan stoppen.

Milito in WK-selectie ArgentiniŽ

Diego Milito behoort tot de definitieve WK-selectie van Argentinië. Dit heeft Telam, een Argentijns persbureau, vandaag laten weten.

In eerste instantie leek Diego Maradona geen plaats te hebben voor Milito. Pluisje gaf namelijk de voorkeur aan Martin Palermo. Toch heeft de Argentijnse bondscoach nu een plekje voor beide ingeruimd.

Javier Pastore is één van de verrassingen binnen de selectie van Argentinië. De middenvelder zal op het WK voetbal, dat op 11 juni van start gaat, mogelijk debuteren. Ook AZ-doelman Sergio Romero zal mogelijk op het mondiale voetbaltoernooi in actie komen.

De meest opvallende afwezige namen zijn die van Fabricio Coloccini (Newcastle United) en Ezequiel Lavezzi (Napoli).


Definitieve selectie Argentinië:

Doel: Sergio Romero (AZ), Mariano Andujar (Catania) en Diego Pozo (Colon)

Verdediging: Gabriel Heinze (Olympique Marseille), Martin Demichelis (Bayern München), Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Walter Samuel (Internazionale), Clemente Rodriguez (Estudiantes de La Plata), Nicolas Burdisso (AS Roma) en Ariel Garce (Colon)

Middenveld: Javier Mascherano (Liverpool), Jonas Gutierrez (Newcastle United), Angel Di Maria (Benfica), Mario Bolatti (Fiorentina), Juan Sebastian Veron (Estudiantes de La Plata), Javier Pastore (Palermo) en Maxi Rodriguez (Liverpool)

Aanval: Lionel Messi (FC Barcelona), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Carlos Tévez (Manchester City), Sergio Agüero (Atletico Madrid), Diego Milito (Internazionale) en Martin Palermo (Boca Juniors)

 

Chicchi sterkste in massasprint California

Francesco Chicci heeft de vierde etappe van de Tour of California op zijn naam geschreven. De Italiaan van Liquigas was verrassend de sterkste in de massasprint, voor Juan José Haedo, Mark Cavendish en Theo Bos. David Zabriskie blijft leider in het klassement.

Rabobank gaf weer eens kleur door met Lars Boom in de lange ontsnapping te zitten. Boom sprong op zestien kilometer van de streep weg uit die groep, maar werd zelf tien kilometer later teruggegrepen. Hierna deden zijn ploeggenoten Maarten Tjallingii en Paul Martens nog een ultieme poging, maar een massasprint was onafwendbaar.

Uitslag etappe vier

# Renner Ploeg Tijd
1 Francesco Chicchi (Ita) Liquigas 4.55:02
2 Juan José Haedo (Arg) Saxobank z.t
3 Mark Cavendish (GBr) Columbia z.t
4 Theo Bos Cervélo z.t
5 Jonathan Cantwell (Aus) Fly V z.t
6 Alexander Kristoff (Noo) BMC z.t

 


Stand na vierde etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 David Zabriskie (VS) Garmin 18.04;35
2 Michael Rogers (Aus) Columbia +0.04
3 Levi Leipheimer Radioshack +0.06
4 Peter Sagan (Slw) Liquigas +0.21
5 Marc de Maar United +0.24
6 Janez Brajkovic Radioshack +0.27

De kleine lettertjes

Ouderdom komt met gebreken. Het leven is kut. Daar ging mijn stoere look.
Eerst een nieuwe werkplek waardoor ik dat vieze lange haar in een staart moet dragen en jasjes en overhemden moest aanschaffen, toen James Mayshirts en nu dan ook nog eens een bril.
Dat lange haar draag ik thuis gewoon los, hoor. Lang leve de vrijheid.
Een bril. Ik keek er niet echt naar uit. Zo'n ding dat bij mooi weer van je neus af zweet. Toch was het wel nodig.

[Giro] Jury laat vertraagde renners doorgaan

De organisatie van de Giro d'Italia heeft besloten dat alle deelnemende renners vandaag aan de twaalfde etappe mogen beginnen. Veel coureurs kwamen gisteren buiten de tijdslimiet binnen, wat te maken had met de slechte weersomstandigheden.

Dit is goed nieuws voor onder meer Rick Flens, Jos van Emden en Michiel Elijzen. Zij passeerden de finish op ruim 46 minuten achterstand op de winnaar van de tiende rit, Evgeni Petrov. De oorspronlijke limiet lag op ongeveer 39 minuten.

De achterblijvers krijgen wel 25 punten in mindering voor het puntenklassement. Dit is vooral nadelig voor Tyler Farrar. De Amerikaan ziet zijn riante voorsprong teruggebracht worden. Er blijven nu nog zeven punten over tussen hem en de nummer twee, Cadel Evans. Ook Graeme Brown, André Greipel, Wouter Weylandt en Danilo Hondo zagen hun puntentotaal dalen.

'BarÁa heeft 90 miljoen euro over voor Rooney'

FC Barcelona bereidt zich volgens Daily Express voor op een nieuwe topaankoop. De kans van slagen lijkt klein, maar de Catalanen hebben volgens het Britse dagblad 90 miljoen euro over voor Wayne Rooney. Manchester United gaat echter op zoek naar een geschikte aanvalspartner voor de Engelsman.

FC Barcelona zou volgens Daily Express toch een poging willen wagen met de uitzonderlijk hoge transfersom. De Spaanse landskampioen maakte gisteren bekend dat David Villa voor 40 miljoen euro de overstap maakt van Valencia naar de Catalaanse hoofdstad.

Rooney bereidt zich op dit moment met de Engelse nationale ploeg voor op het WK in Zuid-Afrika. De Engels international bleef dit seizoen met Manchester United verstoken van prijzen, tot grote teleurstelling van manager Sir Alex Ferguson. De Schot wil op zoek naar een sterke man naast Rooney.

Altintop: "We willen zaterdag geschiedenis schrijven"

Hamit Altintop maakt zaterdag mogelijk zijn opwachting in de basis van Bayern München in de finale van de Champions League. De Duitse kampioen ontmoet in Madrid Internazionale. Altintop vervangt vermoedelijk de geschorste Franck Ribéry. De Turks international is klaar om geschiedenis te schrijven met Bayern.

"Ik verheug me erop, omdat we er een heel jaar hard en intensief voor gewerkt hebben". aldus de middenvelder op de clubsite van Bayern. Altintop verving Ribéry ook in de return van de halve finale tegen Olympique Lyon en liet een uitstekende indruk achter in Lyon.

Ploeggenoot Arjen Robben beaamt dat de Turk zeker zijn plaats verdient bij de absentie van Ribéry. "Hamit heeft bewezen dat hij het kan. Hij heeft in Lyon een geweldige wedstrijd gespeeld, hij kan in ieder geval erg belangrijk zijn voor de ploeg", aldus Robben.

Bayern-trainer Louis van Gaal heeft de keuze tussen Altintop en Danijel Pranjic als vervanger van de geschorste Fransman. Eerstgenoemde laat weten helemaal gefocust te zijn voor finale in Madrid. "We willen als team succesvol zijn en geschiedenis schrijven", besluit Altintop.

Oud-voetballer Harry Vos overleden

Harry Vos is gisteren in een ziekenhuis in Delft overleden. De oud-voetballer had kanker. Vos, die in Naaldwijk woonde, liet een vrouw en twee kinderen na. Hij werd slechts 63 jaar oud.

Vos speelde in zijn voetballoopbaan voor ADO Den Haag, PSV en Feyenoord. De verdediger speelde 278 wedstrijden in de Eredivisie en maakte vijf doelpunten. Na zijn loopbaan, waar hij in 1977 een punt achter zette, kwam Vos nog meerdere malen it voor oud-Feyenoord.

'PSV wil Tsjech MorŠvek huren van Schalke 04'

PSV-trainer Fred Rutten haalt mogelijk de banden aan met zijn oude werkgever Schalke 04. De Eindhovenaren willen Jan Morávek huren van die Königsblauen. De zaakwaarnemer van de Tsjech meldt dit tegen Sport Ovninoviny.

Morávek maakte een jaar geleden de overstap van Bohemians naar Schalke, waar hij een contract tekende voor vier jaar. De 20-jarige Tsjechische middenvelder kwam het afgelopen seizoen echter maar zeven wedstrijden in actie bij de ploeg uit Gelsenkirchen.

De international van Tsjechië kwam daarin twee keer tot scoren. Het Tsjechische Sport Ovinoviny meldt dat PSV Morávek voor twee seizoenen wil huren met een optie tot koop. Schalke wil de jongeling echter voor een seizoen verhuren. De besprekingen worden hervat wanneer Morávek terugkeert van een trip met de Tsjechische nationale ploeg.

Skil-Shimano moet Higuet lang missen

Yann Huguet is gisteren tijdens de eerste etappe van het Circuit de Lorraine geblesseerd geraakt. De Fransman kwam tijdens de eindsprint zwaar ten val.

De coureur van Skil-Shimano brak daarbij zijn schaambeen en is daardoor langdurig uitgeschakeld. De 26-jarige Huguet moet twee maanden volledige rust houden en mag daarna pas met trainingsopbouw beginnen.

Vorige maand bezorgde Huguet de Nederlandse wielerformatie de zege in de Hel van het Mergelland.

Eigenaar ADO Den Haag: "Ooit wordt Jol hier trainer"

Mark van der Kallen, eigenaar van ADO Den Haag weet het zeker; Martin Jol wordt ooit nog trainer van de club uit Den Haag. Dit liet hij weten in Voetbal International.

De topman van ADO Den Haag had, voordat de club in 2008 André Wetzel aantrok als trainer, al eens contact met Jol. Destijds liep het gesprek op weinig uit: "Ja, ik heb hem aan de lijn gehad. Maar zij komst leek me niet realiseerbaar gezien de status van Jol. Wij konden hem geen salaris bieden van bijvoorbeeld een miljoen euro."

Toch denkt Van der Kallen dat de huidig trainer van Ajax nog aan het roer gaat komen bij ADO Den Haag: "Wij dromen nog steeds van zijn komst naar ADO en ooit zal dat er ook van komen. Daarvan ben ik overtuigd. Ik heb nog wel eens contact met Jol en weet dat hij hier nog eens wil werken. Maar we zullen nog een paar jaar moeten wachten tot hij klaar is voor de stap."

Jol kwam in de periodes 1973-1978 en 1985-1989 uit als speler voor ADO. Tussen 1991 en 1995 was hij actief als trainer van de amateurs van de ploeg uit Den Haag.

[RG] Deelname Wickmayer onzeker

Yanina Wickmayer heeft nog altijd geen beslissing genomen over haar deelname aan Roland Garros. De Belgische tennister kampt nog altijd met een elleboogblessure.

Wickmayer, nummer zeventien van de wereld, werd vorige week aan haar elleboog geopereerd. Zwevend kraakbeen werd verwijderd en afgelopen dinsdag werden de draadjes van haar hechtingen weggehaald. Ann Devries, begeleidster van Wickmayer liet op de website van Het belang van Limburg weten: "We beslissen nu nog niet over haar deelname aan Roland Garros".

"Dag na dag zullen we bekijken of Yanina fit genoeg geraakt. In de voormiddag gaat ze naar de kinesist en werken we zonder bal, in de namiddag kiezen we voor een echte tennistraining. Als Yanina fit is, reizen we meteen af naar Parijs."

Brand strandtenten Hoek van Holland aangestoken

De brand die dinsdag drie strandtenten in Hoek van Holland in de as legde, is aangestoken. Dat vermoeden spreekt de politie woensdag uit. Wie er achter de brandstichting zit is nog niet bekend. De politie is op zoek naar getuigen van de brand die mogelijk licht op de zaak kunnen werpen.

De brand ontstond dinsdagochtend in een strandtent aan de Zeekant en kon zich makkelijk verspreiden naar twee naastgelegen zaken. De drie houten bouwsels waren niet meer door de brandweer te redden.

Uit sporenonderzoek is nu gebleken dat er waarschijnlijk sprake is van brandstichting. Welke aanwijzingen daarvoor zijn gevonden is niet bekendgemaakt.

Doden door autobom Irak

Ten minste zes mensen zijn woensdag om het leven gekomen toen een autobom afging in de Iraakse stad Musayyib. Tien anderen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De auto stond geparkeerd voor een restaurant in Musayyib, een stad zestig kilometer ten zuiden van Bagdad.

Het geweld in Irak is, in vergelijking met de piek van de opstand, afgenomen, maar nu het land zijn derde maand zonder regering in gaat en de politieke problemen groter worden, neemt de angst voor geweld toe.

Van Persie wilde Van der Vaart naar Arsenal halen

Het had weinig gescheeld of Rafael van der Vaart was afgelopen zomer uitgekomen voor Arsenal. De Engelsen wilde de middenvelder van Real Madrid op aangeven van Robin van Persie graag contracteren.

"Bij Jong Oranje hadden we ruzie, wilden we allebei op tien spelen. Nu wil hij zo graag met samenspelen dat hij me heeft aanbevolen bij Arsenal. Het speelde aan het begin van het seizoen toen ik weg mocht bij Real, maar toen zei Real dat ik toch moest blijven”, aldus Van der Vaart tegenover NUsport.

Een vertrek bij Real ligt vooralsnog niet voor de hand. "Wie weet spelen we ooit nog samen bij een club. Lijkt me leuk. Moet hij wel naar Real komen, haha. Ik heb het idee dat Real me nu echt niet meer wil verkopen. Zeker als deze trainer blijft, hoef ik me geen zorgen te maken", vervolgt Van der Vaart.

"Als dit team samen blijft kunnen we heersen in Europa. Mensen vergeten vaak dat dit team pas net geformeerd is. Het gat met Barcelona, dat al jaren samenspeelt, is echt niet zo groot", besluit de oud-Ajacied, die net als Van Persie met Oranje afreist naar het WK in Zuid-Afrika.

Paris Hilton met de billen bloot

Paris Hilton is letterlijk met de billen bloot gegaan tijdens een party in de VIP Room Club in Cannes. De 29-jarige Amerikaanse hotelerfgename trok haar jurkje omhoog en gaf het aanwezige publiek uitgebreid de kans om haar bilpartij te bestuderen.

Paris was in Cannes ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Zwitserse horlogemerk Chopard. Ze was samen met broer Conrad en zus Nicky te gast in de VIP Room Club. Overigens was het incident geen verrassing, want Paris heeft vaker zulke uitspattingen gehad.

Kijk hier voor de foto.

Transformers 3: Megan Fox ontslagen

Megan Fox is ontslagen en niet uit zomaar een film. Michael Bay heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de rondborstige actrice niet terugkeert in het tweede vervolg van Transformers.

Bay neemt hiermee wraak op het feit dat Fox hem vergeleek met Adolf Hitler. Vorig jaar zei Fox in een interview: "Michael Bay denkt dat hij Napoleon is en wil een beruchte gek worden. Hij gedraagt zich als Adolf Hitler op de set en is echt een nachtmerrie om mee te werken. In zijn vrije tijd is hij een heel raar persoon en apprecieer ik hem enorm, maar hij heeft helemaal geen sociale vaardigheden."

Ook liet Fox publiekelijk weten Transformers 2 bagger te vinden. Wereldwijd bracht de film echter bijna een miljard dollar op. De schrijvers gaan nu een nieuw liefje verzinnen voor hoofdrolspeler Shia LaBeouf.

Ministerie distantieert zich van Volkert-uitspraak

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt afstand van een uitspraak in het personeelsblad 'Met Name'. In een ludiek bedoeld stukje staan acht manieren voor ambtenaren om te ontsnappen aan de verkiezingscampagnes. Een optie is om 'een Volkert van der G'tje te doen'.

Volgens het ministerie is de verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn door Volkert van der G. in 2002 een 'volstrekt misplaatste, smakeloze en gevoelloze uitspraak'. In een verklaring laat het ministerie weten dat veel mensen de opmerking als kwetsend zullen ervaren.

BelgiŽ verslaat Bulgarije bij rentree Leekens

België heeft de eerste oefeninterland sinds het vertrek van bondscoach Dick Advocaat gewonnen van Bulgarije (2-1). De ploeg van de nieuwe keuzeheer Georges Leekens keek lange tijd tegen een achterstand. Maar dankzij twee late treffers werd de rentree van Leekens opgeluisterd met een zege.

Voor Leekens was het een terugkeer op bekend terrein. De Belg, die dinsdag 61 jaar werd, was eerder tussen 1997 en 1999 bondscoach van de Rode Duivels. Na het vertrek van Advocaat keerde de ervaren trainer weer terug bij de Belgische nationale ploeg voor het duel met Bulgarije.

De Bulgaren speelden hun eerste interland zonder Dimitar Berbatov. De spits van Manchester United bedankte onlangs voor de nationale ploeg. De topscorer aller tijden van Bulgarije werd gemist in Brussel. Desondanks kwamen de bezoekers toch na een half uur op voorsprong.

Ivelin Popov, aanvaller van Litex Lovech, opende de score na een half uur spelen. België, met de Eredivisie-spelers Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Moussa Dembélé, had lange tijd veel moeite met de stugge Bulgaren. Maar kort voor tijd werd de treffer van Popov ongedaan gemaakt.

Het Eredivisie-trio was inmiddels naar de kant gehaald door Leekens. Een van de vervangers, Christophe Lepoint schoot kort voor tijd de gelijkmaker binnen. Nog geen minuut later bezorgde Vincent Kompany de Belgen een oefenzege bij de terugkeer van Leekens.

Ook Kroatië en Oostenrijk oefenden tegen elkaar. De Kroatische ploeg komt volgende maand uit op het WK in Zuid-Afrika en had een goede generale. Dankzij een doelpunt van Bilic werden de Oostenrijkers verslagen; 0-1.

Gespeelde oefeninterlands dinsdag:

België - Bulgarije 2-1 (0-1) : 0-1. Popov, 1-1. Lepoint, 2-1. Kompany

Oostenrijk - Kroatië* 0-1 (0-0) : 0-1. Bilic

*WK-ganger

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.