FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 mei 2010

Franse politie verijdelt bevrijding terrorist

De Franse politie heeft dinsdag veertien personen opgepakt die van plan zouden zijn geweest de veroordeelde Algerijnse terrorist Smain Ait Ali Bekacem te bevrijden uit de gevangenis.

De aanhoudingen werden verricht in de regio Parijs en de streek Cantal in Midden-Frankrijk. Een van de arrestanten is Djamel Beghal, die is veroordeeld wegens zijn aandeel in een complot tegen de Amerikaanse ambassade en zijn dreigende uitwijzing naar Algerije aanvecht voor het Europese Hof voor de Mensenrechten.

Bekacem werd in 2003 veroordeeld in verband met een bomaanslag op een spoorlijn in Parijs in 1995. De explosie was onderdeel van een reeks aanslagen die aan tien mensen het leven kostten.

Politie tolereert geen ongein tijdens luilak

De politie gaat tijdens de viering van het traditionele luilak streng controleren. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt in de regio ten noorden van Amsterdam het kwajongensfeest gevierd. De politie onderstreept dat de luilakviering geen vrijbrief is voor het plegen van vernielingen.

Ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. De politie tolereert niet dat kinderen auto's of gevels besmeuren met zeep, boter of eieren.

Luilak is een oorspronkelijk West-Friese traditie die vooral door jongeren wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Op die dag wordt met langslapers en telaatkomers gespot. De jongeren staan vroeg in de ochtend op en proberen iedereen wakker te maken door zo veel mogelijk lawaai te maken.

Veel jongeren grijpen de kans echt aan om baldadig te zijn. Vorig jaar werden dertig arrestaties verricht, en sprak de politie van een 'rustige viering'.

De oplichters van HBD

Want wat doet het HBD allemaal voor ondernemend Nederland? Nou, in 2009 hebben ze onder meer de distributie van kassastickertjes overgenomen, een onderzoek laten verrichten waaruit de briljante conclusie kwam dat consumenten tegenwoordig het internet gebruiken om zich te oriënteren voor een aankoop, en een reclamecampagne opgezet voor het werven van winkelpersoneel.

U ziet, allemaal buitengewoon handige zaken voor iemand die een webwinkeltje heeft.

Veendam heeft nog één dag

BV Veendam heeft nog tot donderdagavond 24:00 uur te leven. De Jupiler League-club nadert een faillissement, maar leek meer tijd te krijgen om het hoofd boven water te houden.

Als voor dat tijdstip geen beroep is aangetekend tegen het faillissement dan vervalt automatisch de proflicentie bij de KNVB. Dat heeft een woordvoerster van de voetbalbond dinsdagavond laten weten.

De faillissementsgriffie van de rechtbank in Groningen meldde vorige week aan de KNVB dat de beroepstermijn voor de faillissementsaanvraag pas op 25 mei middernacht zou verstrijken.

Navraag bij de KNVB leverde echter op dat donderdag de deadline verstrijkt. "Uiteraard hebben wij Veendam direct op de hoogte gesteld van deze nieuwe datum", aldus de zegsvrouw. De rechtbank in Groningen sprak vorige week woensdag het faillissement van BV Veendam uit.

Balkenende: plannen PvdA zijn onverantwoord

Jan Peter Balkenende heeft bij de officiële start van de CDA-verkiezingscampagne hard uitgehaald naar de PvdA. De lijsttrekker noemde de nieuwe bezuinigingsplannen van de sociaaldemocraten 'verbazingwekkend' en 'niet verantwoord'. "De PvdA schuift de problemen voor zich uit."

Bij de partij van Job Cohen heerst 'kennelijk te veel twijfel over het eigen programma', stelde Balkenende, aangezien de PvdA met aanvullende bezuinigingsmaatregelen komt twee dagen voordat het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening van de verschillende verkiezingsprogramma's presenteert.

Cohen maakte dinsdag bekend dat hij een besluit over de nadere invulling van de aanstaande miljardenbezuinigingen niet uitstelt, maar nu al met maatregelen komt. In het verkiezingsprogramma was een deel van de ongeveer dertig miljard die moet worden bezuinigd nog niet ingevuld.

Volgens Balkenende zetten deze maatregelen de komende jaren echter geen zoden aan de dijk. Het levert tot 2015 'geen enkele extra euro op'. Cohen schuift de problemen daarom voor zich uit, stelde de premier.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte was evenmin te spreken over de aangekondigde maatregelen van de PvdA. Voorafgaand aan zijn vertrek naar Den Bosch, waar de campagne van zijn partij officieel van start gaat, sprak hij van 'hele vage ideeën' die niet worden ingevuld. En dat die vlak voor de CPB-presentatie worden gepubliceerd, draagt niet bij aan een 'betrouwbaar gevoel' bij de PvdA, aldus Rutte. "Ik word niet vrolijk van dit verhaal."

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af wat de PvdA nu precies wil. "De PvdA past haar programma aan, maar het is onduidelijk hoe. Mijn oproep blijft: show me the money, Job."

Barrichello: "Gooide stuur niet uit boosheid"

Rubens Barrichello heeft laten weten dat hij afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Monaco niet uit frustratie zijn stuur uit de auto gooide. De Braziliaan wilde gewoon zo snel mogelijk uit zijn auto komen. Karun Chandhok reed over het stuur heen.

"Ik gooide het stuurtje uit de wagen, omdat ik zo snel mogelijk uit de auto wilde klimmen", liet Barrichello op via Twitter weten. "Na het ongeluk stond de auto met de neus de verkeerde kant op. Ook stond de wagen in brand. Gelukkig heb ik helemaal niets aan de crash overgehouden. De auto heeft de klap goed opgevangen."

Kankerpatiënten gedupeerd door isotopentekort

Bij ziekenhuizen in het hele land worden kankeronderzoeken uitgesteld door een tekort aan isotopen. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde Fred Verzijlbergen dinsdag.

Wereldwijd zijn er maar een paar kernreactoren die isotopen kunnen maken. De isotopen zijn nodig voor bestraling van kankerpatiënten. In Nederland is er één, in Petten. Die is al tijden in reparatie.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ging er eerder vanuit dat de reparatie niet tot een tekort zou leiden. Maar hij had niet voorzien dat de openstelling van een kernreactor in Canada langer op zich laat wachten. Die reactor had begin dit jaar weer in gebruik moeten worden genomen, maar is nog altijd dicht.

"Omdat een kernreactor in Polen zo was aangepast dat die ook isotopen kon leveren, konden we nog een tijd rondkomen", zegt Verzijlbergen. "Maar nu de reactor in België dicht is voor onderhoud, lukt het niet meer."

Het tekort houdt aan tot in de tweede week van juni. Daarna wordt de Belgische reactor in gebruik genomen. In de tweede helft van juli gaat weer een reactor dicht voor onderhoud, waardoor naar verwachting weer een tekort aan isotopen ontstaat.

Voorlopig proberen geneeskundigen de wachtlijsten met kunst- en vliegwerk zo kort mogelijk te houden. "Voor een klein deel kunnen we terugvallen op oude onderzoeksmethoden. Ook maken we gebruik van andere stoffen en technieken."

Vlak voor het pinksterweekeinde komt een nieuwe lading isotopen vrij. "Die gaan meteen vervallen, dus werken we met Pinksteren door om er zoveel mogelijk gebruik van te maken."

Een woordvoerder van minister Klink laat dinsdag in een reactie weten dat er wel problemen waren voorzien en dat daar ook maatregelen voor zijn getroffen. "Maar dat de openstelling van de reactor in Canada langer op zich laat wachten, was niet voorzien en dat maakt het probleem wel groter. Dat is op dit moment een gegeven."

'Olieramp VS mede schuld van overheid'

De olieramp in de Golf van Mexico is voor een deel ook de schuld van de Amerikaanse overheid, heeft minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar dinsdag gezegd. Zijn ministerie heeft nagelaten toezicht op diepzeeboringen te houden en de olie-industrie juridisch aansprakelijk te stellen, zei hij voor het Amerikaanse Congres.

In zijn eerste optreden voor het Amerikaanse parlement sinds het ongeluk met het booreiland Deepwater Horizon op 20 april zegde de bewindsman toe dat de toezichthouder van zijn departement, de Mineral Management Service (MMS), ruimere bevoegdheden zal krijgen. Ook zal de MMS beter uitgerust en onafhankelijker worden.

'Olieramp VS mede schuld van overheid'
'Olieramp VS mede schuld van overheid' (Foto: Novum)

Volleybalteam noodgedwongen verder zonder Horstink

Vandaag is bekend geworden dat bondscoach Peter Blangé en het Nationaal Heren team het deze zomer zonder Robert Horstink moeten stellen. Privéomstandigheden (gecompliceerd verlopende zwangerschap van zijn vrouw) die ervoor zorgen dat Horstink niet voor langere tijd van huis wil zijn, hebben geleid tot dit onverwachte besluit.

Voor de, toch al door chronische knieklachten geplaagde, international was dit een ingrijpend maar onvermijdelijk besluit. Vanzelfsprekend respecteren de Nevobo en bondscoach Peter Blangé zijn besluit. Dit betekent voor de Nederlandse Volleybalmannen uiteraard een fikse aderlating met betrekking tot de belangrijke volleybaltoernooien deze zomer. Horstink behoort al een aantal jaar tot de vaste basis van het keurkorps van bondscoach Peter Blangé en geldt als één van de beste aanvallers ter wereld.

Met een belangrijk kwalificatietraject voor het Europees Kampioenschap voor de deur en opnieuw een deelname aan de prestigieuze World League tegen drie sterke tegenstanders, zal Horstink weliswaar gemist worden, maar Blangé is echter duidelijk in zijn commentaar: "Het besluit van Robert Horstink is begrijpelijk, maar uiteraard wel een fikse tegenvaller voor het team. Maar dit soort situaties zijn ook een onderdeel van topsport. Er zijn binnen deze spelersgroep genoeg mogelijkheden zijn om een volwaardige selectie voor de komende zomer op de been te brengen. Ik ben er ook van overtuigd dat wij met deze spelersgroep aansprekende resultaten zullen boeken deze zomer". Horstink deelt de mening van de bondscoach: "Ik sluit me volledig bij Peter’s woorden aan. Ik vind het erg jammer maar het is op dit moment helaas niet anders".

Het Nationaal Heren team reist aankomende woensdag af naar Macedonië waar het de strijd aangaat met Zweden, Portugal en Macedonië in de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. De volledige selectie voor dat toernooi bestaat nu uit de volgende 12 namen:

Spelverdeling Middenblokkering Diagonaal Passer/loper
Yannick van Harskamp Rob Bontje Niels Klapwijk Jeroen Rauwerdink
Nico Freriks Wytze Kooistra Kay van Dijk Jeroen Trommel
  Lars Lorsheijd Mathijs Mast Dick Kooy
      Jelte Maan (libero)

Bloemen houden van mensen, niet andersom

Twee Duitse kinderen uit het plaatsje Hittfeld kregen de schrik van hun leven nadat ze paardenbloemen naar een voorbijrijdende Porsche hadden gegooid. De 47-jarige bestuurder van de auto was hier niet van gediend en greep hardhandig in.

De bestuurder sleurde een jongetje van acht jaar zijn auto in en bracht hem naar het politiebureau. Bij de politie beargumenteerde hij dat het een ‘gevaarlijke grap’ was.  Achteraf besefte hij dat zijn reactie zeer overdreven was. De jongetjes kalmeerden pas nadat hun ouders erbij waren gekomen.

De man wordt vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Kieft: "Oranje is explosief zootje"

Oud-international Wim Kieft is niet al te positief over de kansen van het Nederlands Elftal op het komende wereldkampioenschap. "Het is een explosief zootje bij elkaar. We hebben nogal wat egootjes in het team, die allemaal willen excelleren," aldus Kieft in NUsport.

Kieft, tegenwoordig co-commentator bij SBS6 en analyticus van Sport1, wordt moe van alle euforie en iedereen die denkt dat Nederland wel even wereldkampioen word. "Is het nou wel zo dat wij de beste spelers van de wereld hebben? Er zijn toch wel meer landen met heel goede voetballers voorin." De 'egootjes' van Oranje moeten volgens Kieft straks waardering voor elkaar voelen. "Anders gaat het geheid fout. Het is mooi dat al die mannetjes nu zeggen dat ze met elkaar in één elftal willen spelen, maar wat als er straks een vrije trap komt die ze allemaal willen nemen? Dan wil ik nog wel eens zien wat er gebeurt."

De prognose van Kieft: "Kwartfinale eruit."

'Afscheid Pellegrini (Real Madrid) aanstaande'

De Spaanse krant Marca beweert dat Real Madrid en coach Manuel Pellegrini komende woensdag de samenwerking zullen beëindigen. Volgens hetzelfde medium beschouwt Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez het seizoen als mislukt.

De Madrilenen kenden een genadeloze afgang tegen het nietige Alcorcón, dat De Koninklijke met 4-0 van de mat speelde en zodoende uit het bekertoernooi knikkerde. Omdat Real Madrid ook nog eens tot tweemaal van FC Barcelona in de competitie verloor en in de Champions League werd uitgeschakeld, zou voor Pérez en algemeen directeur Jorge Valdano de maat vol zijn.

Woensdag zou de leiding van Madrid een beslissing nemen over het lot van Pellegrini en Marca suggereert dat de Chileense coach uiteindelijk aan de dijk zal worden gezet. Daarbij zouden ook de prestaties van alle spelers grondig geanalyseerd worden.

Het bericht van Marca meldt ook dat Pellegrini een afkoopsom van vier miljoen euro zal ontvangen.

De naam José Mourinho wordt sinds zijn recente successen met Internazionale steeds vaker in verband gebracht met Los Blancos. In Spanje gaan ook geruchten de ronde dat Pérez interesse zou tonen in Rafael Benítez (Liverpool) en Fabio Capello (bondscoach Engeland).

Duizenden klagende eindexamenkandidaten

Op de tweede dag van de eindexamens zijn bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) duizenden meldingen binnengekomen. Zo'n vijfduizend havisten klaagden over wiskunde A en wiskunde B, ruim vierduizend vwo'ers hadden veel klachten over management en organisatie (M&O).

Ook kwamen veel klachten binnen over een verbouwing op het Baarnsch Lyceum. Hierdoor ontstond geluidsoverlast voor de eindexamenkandidaten. Nadat Laks contact met de school heeft opgenomen is de bouw tijdelijk stilgelegd.

Na twee dagen zijn nu in totaal meer dan dertigduizend klachten bij Laks binnengekomen. Maandag werd er vooral geklaagd over het examen Nederlands: 3500 vwo'ers en een kleine twaalfduizend havisten vonden dit te moeilijk of te onduidelijk.

Vorig jaar kwamen in totaal 88.000 klachten binnen van de tweehonderdduizend scholieren die examen deden.

Nieuwe namen Lowlands bekendgemaakt

Dinsdagavond zijn er vijftien nieuwe artiesten bekendgemaakt voor het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Van 20 tot en met 22 augustus wordt het festival gehouden in de Flevolandse polder. De festivaldirecteur maakte de namen bekend in het programma MetMichiel van Michiel Veenstra op 3FM.

De artiesten zijn LCD Soundsystem, Hot Chip, The Low Anthem, Band Of Horses, Foals, Minus The Bear, The Soft Pack, Surfer Blood, Kees van Hondt, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Figli Di Madre Ignota, Tim Knol, Moss, Against Me! en Frightened Rabbit.

De kaartverkoop ging dit jaar erg hard en de tienduizenden kaarten waren in 8 dagen uitverkocht. De organisatie maakt voor het begin van Lowlands nog enkele kaarten ongeldig door het tegengaan van de zwarthandel. Kaarten kopen via Marktplaats en dergelijke wordt afgeraden.

Jong Oranje verliest van Portugal

Jong Oranje is er vanavond niet in geslaagd om de oefenwedstrijd tegen Portugal te winnen. De selectie van Cor Pot ging met 3-1 onderuit, waar de Nederlanders na acht minuten al tegen een 2-0 achterstand aankeken.

Sergio Padt, Patrick van Aanholt, Donny Gorter en Jens Toornstra beleefden tegen de leeftijdsgenoten van Portugal hun debuut. Orlando Sá (2x) en Daniel João Santos Candeias waren verantwoordelijk voor de Portugese productie. Siem de Jong deed in de tweede helft wat terug voor Oranje.

Het was voor Jong Oranje de eerste nederlaag van dit kalenderjaar. Alle zes kwalificatiewedstrijden voor het EK werden gewonnen en een oefeninterland tegen Jong Engeland eindigde in een gelijkspel.

Jong Oranje speelt vrijdag a.s. opnieuw tegen Jong Portugal.

ISU: "Pechstein gebruikte doping"

De internationale schaatsunie (ISU) is ervan overtuigd dat Claudia Pechstein gebruik heeft gemaakt van verboden middelen. De bond reageerde vandaag voor het eerst op de soap rondom de Duitse schaatsster, die een jaar geleden werd betrapt op afwijkende bloedwaarden.

"De ISU heeft altijd gezegd dat er twee mogelijke verklaringen zijn: doping of een bloedziekte. De ISU gelooft echter niet dat de bloedziekte, door het kamp-Pechstein omschreven als de 'voor de hand liggende oorzaak', de enige reden kan zijn voor de abnormale bloedwaarden bij Pechstein", was in een communiqué van de ISU te lezen.

Pechstein vroeg onlangs om heropening van de zaak, omdat er nieuwe feiten waren opgedoken. Een aantal wetenschappers beweren namelijk dat de Duitse aan een aangeboren afwijking leidt, waardoor de abnormale bloedwaarden te verklaren zijn.

Het is aan het hooggerechtshof in Lausanne om te bepalen of het dossier van Pechstein wordt heropend. De uitspraak wordt in juli verwacht.

'Geilste video ooit' sloopt je pc

Heb je toevallig net een linkje gekregen van een Facebook-vriend waarin hij je het 'geilste filmpje ooit' aanprijst, houd je gulp dan maar gesloten en verwijder het bericht. Het seksfilmpje is namelijk een ordinair virus.

Een computerbeveiligingsbedrijf heeft computergebruikers vandaag gewaarschuwd voor deze nieuwe vorm van cyberterreur. Het bedrijf, Sophos, zegt dat al duizenden gebruikers zijn getroffen door het virus.

Het bericht lijkt afkomstig van een vriend. Met de toevoeging 'Dit is zonder twijfel het geilste filmpje aller tijden' wordt een thumbnail meegestuurd van een filmpje van een vrouw in kort rokje op een fiets.

Hoe moeilijk het ook is, het is absoluut af te raden op de thumbnail te klikken. Wie er op klikt krijgt namelijk geen filmpje te zien, maar wordt doorgestuurd naar een site die meldt dat je aparte software moet downloaden om het gewilde filmpje te zien. Domme rukkers die de videoplayer installeren, installeren hiermee zogeheten spyware, die te pas en te onpas lelijke pop-upbanners op je scherm tovert.

"Je wilt een geil filmpje zien, maar je wordt opgescheept met pop-upbanners", vertelt IT'er Graham Cluley van Sophos. "Niet alleen wordt er adware op je pc geïnstalleerd, ook al je vrienden krijgen hetzelfde bericht. Zij zullen waarschijnlijk ook de spyware installeren, omdat ze denken dat het bericht van jou afkomstig is."

Stijnen niet vervolgd voor agressief gedrag

De tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond heeft beslist dat Club Brugge-doelman Stijn Stijnen niet vervolgd wordt voor zijn ongepaste gedrag na afloop van de wedstrijd AA Gent - Club Brugge (6-2).

De doelman krijgt echter wel een berisping plus een aanmaning om zichzelf in het vervolg sportiever te gedragen, zo weet Het Nieuwsblad te melden. Stijnen stormde na afloop van het duel tegen Gent op Ivan de Witte, preses van Gent, af.

Er ontstond bijna een handgemeen tussen de speler van Club en de voorzitter van Gent. Stijnen was van mening dat De Witte zijn ploegmaat Karel Geraerts had tegengehouden, vandaar de reactie van de doelman.

De dag na het incident hadden de kemphanen per telefoon contact met elkaar en werd de kou uit de lucht gehaald. Het Belgische bondsparket stelde zich zodoende mild op en besloot vervolgens Stijnen niet te vervolgen.


Het incident tussen Stijnen en De Witte

Sauerbreij krijgt NOC*NSF-trofee

Nicolien Sauerbreij heeft vandaag tijdens de algemene vergadering van sportkoepel NOC*NSF de Pahud de Mortanges Trofee gekregen. De snowboardster kreeg de prijs uit handen van scheidend voorzitter Erica Terpstra voor haar gouden plak tijdens de Winterspelen in Vancouver.

"Ik ben er trots op dat ik nog net als voorzitter van NOC*NSF deze trofee aan Nicolien uit kan reiken", zegt Terpstra op de site van de bond. "Het is onwaarschijnlijk hoe zij zich de afgelopen jaren heeft gefocust." Terpstra werd op haar laatste dag als voorzitter benoemd tot erelid.

De Pahud de Mortanges Trofee wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de meest voorbeeldige Olympische sporter of sportploeg. Sauerbreij ontvangt de zilveren wisselbokaal mede vanwege het feit dat de door haar in Vancouver behaalde medaille de eerste Nederlandse 'sneeuwmedaille' is en de honderdste Nederlandse Olympische gouden medaille.

Eerder waren onder anderen Anky van Grunsven (2008), Marianne Timmer (2006), Jochem Uytdehaage (2002), Erben Wennemars (1998), Ellen van Langen (1992) en Yvonne van Gennep (1988) de prijswinnaars.

Snellere uitslag asielprocedure

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een aangepaste asielprocedure. Daardoor krijgen asielzoekers vanaf 1 juli sneller uitsluitsel over hun asielaanvraag.

De aangepaste asielprocedure zal voorafgegaan worden door een rust- en voorbereidingstermijn van zes dagen. "In deze periode kan de asielzoeker tot rust komen en zich voorbereiden op de asielprocedure. Ook kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in deze tijd al beperkt vooronderzoek doen", aldus het ministerie.

Om meer ruimte te creëren voor rechtsbijstand aan asielzoekers, wordt de algemene asielprocedure in de aanmeldcentra zelf verlengd tot acht dagen. "Naar verwachting kunnen daardoor meer aanvragen direct in het aanmeldcentrum worden afgehandeld en stromen minder asielzoekers door naar de verlengde procedure."

Final Fantasy versus XIII naar de Xbox 360?

Het omogelijke wordt misschien wel mogelijk; Yoichi Wada (baas van Square Enix) heeft aangegeven dat ze op het moment aan het bekijken zijn of Final Fantasy versus XIII ook op de Xbox 360 zal uitkomen.
Tijdens een investeerders vergadering werd hem gevraagd of FF versus XIII exclusief zou blijven voor de PS3 en of deze ook op de Xbox 360 zou uitkomen, net als Final Fantasy XIII, Wada antwoorde met "We zijn dit op het moment intern aan het bekijken en we weten het pas zeker vlak voor de officiële aankondiging".

Final Fantasy versus XIII is sinds de aankondiging op de E3 in 2006 exclusief voor de PS3 gebleven, zelfs toen Final Fantasy XIII op de E3 van 2008 ook naar de Xbox 360 zou komen, bleef versus XIII exlusief.

In oktober werd gezegd dat versus XIII waarschijnlijk deze komende E3 al getoond zou gaan worden, afgelopen februari heeft director Tetsuya Nomura aangegeven dat versus XIII waarschijnlijk niet op de E3 te zien zal zijn vanwege een aantal veranderingen in de ontwikkeling van de game.

Final Fantasy versus XIII zal het tweede deel worden in een trilogie in de Final Fantasy XIII wereld. We zullen even moeten wachten tot de E3 voor meer informatie betreft deze game.

FF versus XIII
Ook naar de Xbox 360?

Thaise regering wijst nieuw overleg af

De regering van Thailand wijst nieuwe onderhandelingen met de antiregeringsbetogers af, zolang die hun kampement in het centrum van Bangkok niet ontruimen. Dat heeft Satit Wongnongtoey, een bewindspersoon in het kabinet van premier Abhisit Vejjajiva, dinsdag gezegd.

De minister reageerde op een initiatief van een groep van zestig senatoren, die in een brief heeft opgeroepen tot overleg tussen de strijdende partijen. Het Hogerhuis zou daarin een bemiddelende rol kunnen spelen. Leiders van de oppositiebeweging lieten eerder weten dat ze bereid zijn tot onderhandelingen en dat ze in tegenstelling tot eerder geen voorwaarden vooraf stellen.

De regering is echter onvermurwbaar. Maandagmiddag verliep al een ultimatum, waarin de autoriteiten eisten dat de betogers het kamp zouden verlaten.

Grosso en Candreva niet naar WK

Fabio Grosso en Antonio Candreva komen niet in actie tijdens het WK voetbal, dat op 11 juni in Zuid-Afrika van start gaat. Marcello Lippi, bondscoach van de Italië, liet het duo eerder vandaag afvallen.

Grosso speelde op het WK van 2006 nog een prominente rol. In de finale tegen Frankrijk, die met strafschoppen beslist moest worden, schoot hij namelijk de winnende binnen.

De voorselectie van Italië telt nu nog 28 namen, waarvan er uiteindelijk 23 over zullen blijven.


De beslissende strafschoppen tijdens het finale van het WK in 2006

Britse Irak-commissie bezoekt VS

De commissie die de Britse rol bij de invasie in Irak in 2003 onderzoekt, voert deze week gesprekken in de Verenigde Staten. Dat heeft het kantoor van het Britse kabinet dinsdag gezegd. Welke personen de commissie in de VS gaat ondervragen is niet bekendgemaakt.

De commissie onderzoekt hoe Groot-Brittannië tot deelname aan de oorlog heeft besloten en welke fouten zijn gemaakt bij het voorbereiden op de wederopbouw van Irak. Voor dit doel wordt ook in de VS onderzoek gedaan, waar de commissie inmiddels is gearriveerd. Washington en Boston zullen worden aangedaan.

Op 4 mei was de commissie in Frankrijk, waar onder anderen de voormalige Franse premier Dominque de Villepin werd ondervraagd. Ook de voormalige Britse premiers Tony Blair en Gordon Brown zijn voor de commissie verschenen.

Agent niet vervolgd voor schoten op schoolplein

De agent die op 19 januari een 40-jarige man in zijn arm en been schoot op een schoolplein in Heerenveen, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden meldt dinsdag dat de politieman volgens de geweldsinstructie handelde.

De politie vreesde dat de man uit Zwagerbosch zijn kinderen iets aan wilde doen. Hij was eerst al bij het werkadres van zijn ex geweest, maar zij was er niet. Agenten gingen vervolgens naar de basisschool aan de Barten.

Daar probeerde de man, die een mes bij zich had, de school binnen te dringen, waarop de agenten enkele schoten losten. De man werd in een bovenbeen en arm geraakt, waardoor hij een gecompliceerde beenbreuk opliep. Hij werd direct aangehouden op verdenking van poging tot doodslag, vrijheidsberoving en belaging. De verdachte zit nog in de cel. Hij moet zich op 10 juni verantwoorden voor de rechter.

De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het schietincident. Het OM heeft hieruit geconcludeerd dat de betreffende agent volgens de regels heeft gehandeld.

[RG] Nalbandian trekt zich terug

David Nalbandian doet niet mee aan Roland Garros, dat op 23 mei van start gaat.. De Argentijn ondervindt te veel hinder van een blessure aan zijn hamstring. Vorig jaar stond de 28-jarige tennisser nog in de halve finale van het tennistoernooi in Parijs.

Nalbandian werd eerder al geveld door een blessure aan zijn hoop en is daardoor flink weggezakt op de wereldranglijst. De naam van de Argentijn zien we pas op de 150e plaats terug.

Afgelopen week zou Nalbandian overigens al acte de présence geven tijdens het toernooi in Madrid, maar trok zich hier ook terug.

[Verkiezing] Het ultieme FOK! Oranjelied!

Over enkele weken is het dan eindelijk zover. Dan barst namelijk het WK 2010 los. Op FOK! zijn we er al helemaal klaar voor, maar er ontbreekt nog iets. We zijn namelijk op zoek naar het ultieme FOK! Oranjelied!

Wat vinden de FOK!kers nou het all-time Oranjelied? Is dat een ouwetje, of een nieuwe? Laten we dat hier met zijn allen gaan bepalen, door middel van heuse verkiezingen.

Hoe werkt het?
Nomineer in dit topic allerlei Oranje voetbalnummers. Dit kan je doen tot 21 mei 2010, 23:59 uur. Zaterdag 22 mei wordt de hele lijst samengesteld en kan je in een volgend topic op drie nummers stemmen tot 4 juni 2010 23.59 uur.

Daarna begint de finale stemronde en zal het ultieme FOK! Oranje-voetballied verkozen worden! De uiteindelijke winnaar zal woensdag 9 juni 2010 in de avond bekend worden!

De Jager: bankbelasting naar staatskas

De Nederlandse regering wil de inkomsten uit een mogelijk internationaal in te voeren bankbelasting bij voorkeur in de algemene middelen van de staatskas laten vloeien, schrijft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze optie geniet de voorkeur van Nederland boven de instelling van een apart fonds, wat de voorkeursoptie lijkt te zijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De gedachte achter de speciale bankbelasting is dat er een prijskaartje moet komen voor de impliciete garantie dat overheden grote financiële instellingen zullen bijspringen, als zij in financiële problemen komen. Dat die impliciete garantie er is, hebben overheden tijdens de kredietcrisis in 2008 bewezen.

Volgens De Jager is het beter de beoogde bankbelasting in de staatskas te laten vallen, omdat in een toekomstig noodgeval, waarin opnieuw tal van banken moeten worden gered, het bedrag in het fonds waarschijnlijk niet groot genoeg zal zijn, en overheden alsnog zullen moeten bijspringen.

Het IMF wil dat probleem ondervangen door een extra heffing te introduceren voor de impliciete kredietlijn van de overheid.

Het onderwerp is besproken door de ministers van Financiën van de G20 op 23 april, en zal naar verwachting verder worden besproken tijdens de G20-top in juni, meldt de minister.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt in een reactie dat de voorkeur van De Jager uitgaat naar de 'slechtst denkbare optie'. Volgens de NVB draagt een dergelijke maatregel niet bij aan het voorkomen van een financiële crisis en is dit slechts bedoeld om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Een blijvende extra belasting voor banken zal banken minder ruimte geven om krediet te verlenen, en daarmee het herstel van de economie schaden, stelt de bankenlobbyist.

Minister De Jager: bankbelasting naar staatskas
Minister De Jager: bankbelasting naar staatskas (Foto: Novum)

Politie ontzet ambulancepersoneel op Urk

Ambulancepersoneel is maandagavond op Urk belaagd door omstanders. Omstanders maakten het de hulpverleners onmogelijk om hun werk te doen. De politie moest er aan te pas komen om het ambulancepersoneel te ontzetten.

Een 25-jarige man uit Dronten reed op de Domineesweg tegen een geparkeerde auto aan en raakte hierbij gewond. Toen ambulancepersoneel hem wilde helpen, begonnen omstanders zich er mee te bemoeien. De hulpverleners werden bedreigd. Uiteindelijk konden agenten rust brengen. Niemand werd gearresteerd, meldt de politie.

Barcelona onderhandelt met Valencia over Villa

Barcelona en Valencia praten over een mogelijke overgang van David Villa. De Catalanen nemen de aanvaller graag over, bevestigt voorzitter Joan Laporta. Afgelopen seizoen hengelde de landskampioen ook al naar de diensten van de Spaanse international.

De 28-jarige Villa scoorde dit seizoen 21 doelpunten in de competitie. In Barcelona moet hij de teleurstellende Zlatan Ibrahimovic opvolgen. "De onderhandelingen om van Villa een Barcelona-speler te maken zijn begonnen", zei Laporta vandaag.

Naast Barcelona werden ook Chelsea en Real Madrid afgelopen seizoen met de topspits in verband gebracht. Komende zomer gaat Villa met Spanje naar het WK. Hij speelde al 55 interlands en scoorde 37 keer. In de competitie staat hij op 108 treffers in 166 competitieduels.

Barcelona onderhandelt met Valencia over Villa
Barcelona onderhandelt met Valencia over Villa (Foto: Novum)

sc Heerenveen oefent tegen RCD Mallorca

sc Heerenveen speelt in aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen een oefenwedstrijd tegen RCD Mallorca. Dit heeft de Friese formatie vandaag bekend gemaakt.

RCD Mallorca sloot de Spaanse competitie dit seizoen als vijfde af en had maar één punt minder dan de nummer vier, Sevilla FC. Bovendien mag de ploeg van de Balearen komend seizoen deelnemen aan de Europa League.

Naast RCD Mallorca oefent sc Heerenveen ook tegen FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Tot slot is er ook al een oefenduel met het Turkse Istanbulspor belegd.

Lens: "Had ook best naar Ajax gewild"

Jeremain Lens lijkt op weg om een contract te gaan tekenen bij PSV. De 22-jarige aanvaller van AZ zegt echter dat hij Ajax ook wel een mooie club vindt.

"Eigenlijk is het best gek dat ik als Amsterdammer bij PSV ga spelen", zegt Lens in NUsport. "Gelukkig is niet ook Ajax voor me gekomen; dat heeft me een hoop kopzorgen bespaard. Naar die club had ik namelijk best terug gewild. Maar PSV is natuurlijk ook prachtig."

Lens begon met voetballen bij VVA Spartaan, waarna hij op zijn negende mocht instromen op een talentendag van Ajax. De Amsterdamse club verliet hij toen hij daar in de C1 speelde. In 2005-2006 debuteerde hij in het betaalde voetbal bij AZ.

Twee jaar later werd Lens voor één seizoen verhuurd aan NEC, waar hij goed speelde en regelmatig scoorde. Afgelopen jaar was hij één van de smaakmakers van AZ.

[RG] Krajicek in kwalificatie tegen Pous

Michaëlla Krajicek begint haar weg naar het hoofdtoernooi van Roland Garros woensdag a.s. De Nederlandse tennisster neemt het in de eerste ronde van de kwalificaties op tegen Laura Pous uit Spanje.

Arantxa Rus, de andere Nederlandse inbreng in de kwalificatiereeks, werd bij de loting gekoppeld aan de Française Yulia Fedossova. Ook zij komen staan woensdag tegenover elkaar.

Voor Igor Sijsling zitten de kwalificaties er alweer op. De Nederlander verloor eerder vandaag van de Fransman Nicolas Devilder. Thiemo de Bakker en Robin Haase schitteren wel op Roland Garros. Zij kregen zijn al toegelaten tot het hoofdtoernooi

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 20

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers. Vandaag het laatste overzicht van dit seizoen.

Daniel de Ridder is afgelopen weekend met Hapoel Tel Aviv kampioen van Israel geworden. De ploeg verloor de leidende positie vorige week aan Maccabi Haifa. Laatstgenoemde club speelde afgelopen weekend echter met 1-1 gelijk tegen Bnei Yehuda. Aangezien Hapoel zelf met 1-2 won van Beitar Jeruzalem, werd de ploeg kampioen. De Ridder speelde de gehele wedstrijd mee aan de kant van Hapoel. Zowel Hapoel als Maccabi Haifa behaalden 49 punten. De ploeg van De Ridder heeft echter een beter doelsaldo (+3).

Monza AC is in de Italiaanse Serie C/1A op de tiende plaats geeindigd. De ploeg verloor het laatste competitieduel met 2-0 van Figline. Omdat Monza vooraf al niet meer kon degraderen, kregen enkele spelers met veel speelminuten rust. Zo kwam Stefan Westerveld ditmaal niet binnen de lijnen. Stefano Seedorf mocht wel opdraven. Hij viel na rust in.

Brøndby IF heeft afgelopen weekend beslag weten te leggen op de derde plaats. Deze plek geeft recht op het spelen van Europees voetbal. Op bezoek bij Randers FC, de ploeg in vorm, won de formatie met 1-3. Remco van der Schaaf speelde de volle negentig minuten mee en zal dus daarom volgend seizoen in de Europa League te bewonderen zijn.

Esbjerg fB had vooraf ook nog een kans op de derde plek, maar had daardoor een ruime overwinning nodig op FC Nordsjælland. Mede dankzij een doelpunt van Tim Janssen stond de ploeg na een uur spelen op een 3-0 voorsprong en zodoende leek deze missie te slagen. FC Nordsjælland kwam echter in een tijdsbestek van een kwartier terug tot 3-3 en daardoor spatte de Europese droom van Esbjerg uiteen.

FC Inter Turku heeft ook dit weekend niet kunnen winnen. De Finse ploeg mocht op bezoek bij TPS en speelde met 2-2 gelijk. Daardoor vinden we FC Inter na vijf speelrondes terug op een teleurstellende negende plaats. Aanvaller Guilliano Grot speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van FC Inter, maar kon ditmaal niet tot score komen.

Halmstads BK heeft thuis goede zaken gedaan in de thuiswedstrijd tegen Djurgårdens IF. De ploeg won met 2-0 en steeg daardoor naar de achtste plaats in de Zweedse competitie. Alexander Prent viel na rust in, maar kon niet tot score komen. Zijn Braziliaanse collega in de aanval, Anselmo, was verantwoordelijk voor beide treffers.

Malmö FF, de ploeg waar Rick Kruys onder contract staat, kon niet profiteren van het puntverlies van koploper Helsingborg IF. Malmö FF, waar Kruys echter niet binnen de lijnen kwam, verloor zelf met 4-2 van Mjällby en zag daardoor de achterstand op de koploper op vijf punten blijven. Elfsborg, de nummer drie van de Zweedse competitie, naderde tot op vier punten van Malmö.

 

 

Motorcrosser (14) overleden na ongeluk

Een 14-jarige jongen die zondag zwaargewond raakte bij een ongeval op een motorcrossclub in Veendam is overleden. Dat meldt motorclub Veendam dinsdag.

De jongen werd zondag met zwaar nekletsel naar een ziekenhuis overgebracht nadat hij was gevallen op het circuit aan de Jan Kokweg. Hij zou op een schans over de kop zijn geslagen. De jongen overleed dinsdag aan zijn verwondingen. De club leeft mee met de nabestaanden en wenst hen veel sterkte.

Hacker wilde 3FM rickrollen

Een hacker heeft ingebroken in de database van de radiozender 3FM. Hierdoor heeft hij beschikking tot 22.000 e-mailadressen. Zondagavond probeerde de hacker de zender met een aparte manier te chanteren. Hij wilde dat Rick Astley's 'Never Gonna Give You Up' gedraaid werd.

De hacker, genaamd Darkc0ke, wist toegang te krijgen tot de mailadressen via een zogenaamde SQL-injectie. 3FM heeft inmiddels aangifte gedaan en de beveiliging sterk verbeterd. In een interview met Webwereld meldde de hacker dat het om een grap ging: "Het was een grap inderdaad, maar ze hebben het nummer niet afgespeeld. Ze kunnen ook niet 1x iemand een lol doen."

Over de aangifte van de radiozender maakt Darkc0ke zich geen zorgen: "Ik heb ook niets gehoord van die aangifte. De politie doet weinig aan dit soort dingen."

Klik hier voor de complete lijst met mailadressen uit de database.

Eerste Kamer bespreekt kraakverbod

De Eerste Kamer bespreekt dinsdag het kraakverbod. De discussie duurt tot in de avond, maar er wordt nog niet over gestemd. Het kraakverbod lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen, maar zeker is dat niet. Het CDA en de ChristenUnie zijn in principe voor een verbod op kraken, maar hebben nog wel vragen over het voorstel.

Het CDA en de ChristenUnie vragen zich onder meer af of er wel genoeg maatregelen in het voorstel zitten om leegstand van panden tegen te gaan, bleek dinsdag bij het eerste deel van het debat in de Eerste Kamer.

De VVD is ronduit voor het kraakverbod, net als de SGP. De linkse partijen zijn tegen. PvdA-senator Mies Westerveld noemde het verbod 'onlogisch, onnodig en onverstandig'. De linkse partijen vragen zich verder af of politie en justitie wel genoeg mensen hebben om op te gaan treden tegen krakers.

Het voorstel is bedacht door Tweede Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie. De indieners verdedigen hun plan dinsdagavond in de Eerste Kamer. Ook komen twee ministers aan het woord.

In oktober vorig jaar kreeg het plan al steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De stemming werd destijds verstoord door enkele tientallen krakers, die vanaf de publieke tribune leuzen begonnen te roepen.

'Akkoord over nieuwe sancties tegen Iran'

De Verenigde Staten en hun partners in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben na maandenlange onderhandelingen overeenstemming bereikt over een pakket nieuwe strafmaatregelen tegen Iran. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft dit dinsdag tegen een commissie van de Amerikaanse Senaat gezegd.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad -China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS- plus Duitsland willen de nieuwe sanctieresolutie later dinsdag aan de voltallige Veiligheidsraad voorleggen, zei Clinton. Zij zei dat de resolutie is opgesteld in samenspraak met China en Rusland, die zich eerder tegen een nieuwe ronde sancties verzetten.

De VS en hun partners willen nieuwe sancties tegen Iran omdat het land doorgaat met het verrijken van uranium. Iran zegt dat dit voor vreedzame doeleinden is, maar westerse landen verdenken Teheran ervan in het geheim aan kernwapens te werken.

Juist maandag meldde Iran met de niet-permanente Veiligheidsraadsleden Brazilië en Turkije overeenstemming te hebben bereikt over een plan om een groot deel van zijn voorraad verrijkt uranium naar Turkije te sturen, in ruil voor verder verrijkt uranium voor een onderzoeksreactor in Teheran. De ruilovereenkomst zou het vertrouwen in de Iraanse goede bedoelingen moeten versterken, maar het akkoord werd met scepsis ontvangen. Clinton zei dat de verklaringen uit Teheran belangrijke vragen onbeantwoord laten en dat de internationale gemeenschap nu aan Iran 'een niet mis te verstane boodschap' moet geven over wat er van het land verwacht wordt.

Verhagen blijft Iran wantrouwen

Het akkoord dat Iran met Turkije en Brazilië heeft gesloten over het nucleaire programma, heeft het wantrouwen van Nederland niet weggenomen. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Ik heb gewoon een gezond Hollands wantrouwen. Het akkoord neemt dat wantrouwen niet weg." De bewindsman wil eerst de details van het akkoord horen. Ook wacht hij op een oordeel over de deal van het atoomagentschap van de Verenigde Naties IAEA. Van het versoepelen van internationale sancties kan verder ook geen sprake zijn, omdat Iran nog steeds handelt in strijd met resoluties van de VN-veiligheidsraad.

In het akkoord staat dat Iran het grootste deel van zijn voorraad laagverrijkt uranium naar Turkijke stuurt. In ruil daarvoor zou Iran staven middelmatig verrijkt uranium terugkrijgen voor gebruik in een reactor die isotopen maakt voor medische doeleinden.

Verhagen blijft Iran wantrouwen
Verhagen blijft Iran wantrouwen (Foto: Novum)

 

FIFA houdt vast aan extra arbiters

De wereldvoetbalbond FIFA zet het experiment met twee extra assistent-scheidrechters op de achterlijn de komende twee jaar voort. Dat werd vandaag besloten bij een vergadering met preses Joseph Blatter als voorzitter.

De FIFA geeft de aangesloten bonden de vrijheid om zelf te bepalen of ze de extra arbiters willen gebruiken. Het experiment werd afgelopen seizoen uitgevoerd in de Europa League.

[Giro] Farrar pakt wederom etappezege

Tyler Farrar heeft zijn goede vorm in de Giro d'Italia wederom geëtaleerd. De Amerikaan won vandaag de massasprint in de 230 kilomert lange de tiende etappa van Avellino naar Bitonto. Alexander Vinokourov blijft leider in het klassement.

Charles Wegelius, Dario Cataldo en Hubert Dupont waren de aanvallers deze dag, maar ondanks een acht minuten voorsprong hield het peloton het drietal in zicht. Na 205 kilometer was het gedaan met de vlucht en maakte iedereen zich op voor een massasprint. Julian Dean trok namens de Garmin-ploeg de sprint aan en hij bleef lang aan de leiding. Pas in de laatste honderd meter werd hij voorbij gestoken door ploeggenoot Farrar en Fabio Sabatini om alsnog derde te worden.

Uitslag tiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar (Usa) Garmin 5.49;14
2 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas z.t.
3 Julian Dean (NZl) Garmin z.t.
4 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
5 Robert Förster (Dui) Milram z.t.
6 Sébastien Hinault (Fra) AG2R z.t.
7 André Greipel (Dui) Columbia z.t.
8 Dinilo Hondo (Dui) Lampre z.t.


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana 38.59;00
2 Cadel Evans (Aus) BMC +1.12
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1.33
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.51
5 Marco Pinotti (Ita) Columbia +2.17
6 Richie Porte (Aus) Saxobank +2.26
7 Vladimir Karpets (Rus) Katusha +2.34
8 Stefano Garzelli (Ita) Acqua E Sapone +2.47

Ook financiële problemen voor NAC Breda

Voetbalclub NAC Breda lijkt het seizoen af te gaan sluiten met een tekort van twee tot drie miljoen euro. Vorige maand meldde de Brabante club nog dat het tekort een miljoen euro zou bedragen, maar dat lijkt nu veel meer te worden.

Belangrijkste oorzaken van de oplopende tekorten zijn de hogere uitgaven aan de spelers en de opgelopen kosten bij de verbouwing van het stadion. Om niet zoals Willem II richting een faillissement te gaan zullen de kosten naar beneden worden gebracht door onder meer minder spelers onder contract te hebben. Ook zal de zieke directeur Theo Mommers mogelijk niet meer terugkeren in Breda.

Terpstra erelid NOC*NSF

Erica Terpstra is bij haar afscheid als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF benoemd tot erelid. Vicevoorzitter Ton Rombouts vroeg aan het begin van de vergadering aan alle sportbonden om Terpstra volgens de statuten tot erelid te benoemen. Onder luid applaus werd hiermee ingestemd.

Terpstra was sinds 2003 voorzitter bij sportkoepel NOC*NSF. Ze wordt opgevolgd door André Bolhuis die eerder dit jaar gekozen is.

Vacature Visceral suggereert Dante's Inferno 2

Dante’s Inferno is nog en redelijk succes geworden ondanks dat de pers er nogal wisselend op de game reageerde. Ontwikkelaar Visceral heeft in ieder geval zien dat ze in staat zijn hele mooie dingen te maken.

Een vacature uitgegeven door Visceral suggereert  dat een vervolg in de maak is. Het volgende was er te lezen:”"This project is the sequel to a major new IP at the award-winning Visceral Games, creators of Dead Space and Dante's Inferno”. Nu zijn er maar twee IP’s in het bezit van Visceral, Dead Space en Dante’s Inferno en Dead Space 2 is al een tijdje aangekondigd. Verder is nog een andere vacature voor Dead Space 2, dus deze gaat waarschijnlijk over een andere IP. Tijd zal ons leren of Dante’s Inferno een vervolg krijgt, ook al is het gebaseerd op een boek zonder vervolg!

NOS zendt bijna 250 uur uit tijdens WK

De NOS zendt tijdens het WK Voetbal bijna 250 uur lang uit via radio en televisie. Voor het eerst in de geschiedenis biedt de NOS alle voetbalwedstrijden ook integraal aan via internet, zowel live als achteraf. Dat maakte de omroep vandaag bekend.

De NOS ontwikkelt een aparte website met daarop alle voetbalwedstrijden voor mensen die er eentje hebben gemist, maar de uitslag vooraf niet willen weten. Voor het eerst biedt de NOS WK-wedstrijden integraal op internet aan. Tijdens het EK in 2008 gebeurde dat alleen in de vorm van samenvattingen. De omroep verwacht dat veel mensen de middagduels van Oranje vanaf hun werkplek willen bekijken, maar het is afwachten of het internet de vraag aankan. De omroep onderhandelt nog met de wereldvoetbalbond FIFA over de uitzendrechten voor mobiele telefoons.

Eurovision Song Contest: Ronde 2 #5

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Verenigd Koninkrijk vs. Turkije

Poll: Wie is de beste?

[RG] Sijsling onderuit in Parijs

Tennisser Igor Sijsling zal niet deel gaan nemen aan de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros volgende week. De Nederlander ging al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi onderuit tegen de Fransman Nicolas Devilder.

Sijsling is de nummer 154 van de wereld, terwijl Devilder afgezakt is naar plaats 475. Dat dit niet alles zegt op het gravel in Parijs bleek wel omdat de Fransman de Nederlander met 6-4 en 6-3 klopte.

Griep spasticus fake?

Wie kent cheerleader Desiree Jennings nog? Na een griepprik werd ze opeens erg spastisch. Eerder al werd eens goed gekeken naar haar immer veranderende symptomen. In een vervolguitzending komen ze deze jongedame wederom tegen en haar symptomen zijn opeens veranderd. In plaats van spastische bewegingen heeft ze nu opeens een Australisch accent. Wij ruiken een hoax!

Deze onthulling maakt filmpjes als deze opeens een heel stuk acceptabeler.

Met dank aan Danny voor de submit.

Kingdom Hearts op 10 september voor PSP

Kingdom Hearts: Birth by Sleep ligt vanaf 10 september in de winkels voor de PSP. Dit heeft game-uitgever Square Enix vandaag bekendgemaakt.

De Kingdom Hearts-serie combineert personages van Japanse game-makers met figuren uit het Disney-universum. Mickey Mouse, Donald Duck, Aladdin en de blauwe geest kwamen in eerste delen binnen de Kingdom Hearts-serie al voorbij.

De eerste twee delen uit de Kingdom Hearts-serie verschenen op de Playstation 2. Vorig jaar verscheen er een Kingdom Hearts-game op de Nintendo DS en nu verschijnt de PSP-versie na lang wachten in Europa. Kingdom Hearts: Birth by Sleep is een voorloper op de eerste Kingdom Hearts die in 2002 op de Playstation 2 uitkwam.

In Kingdom Hearts: Birth by Sleep stap je in de schoenen van Terra, Ventus of Aqua. Dit verhaal speelt zich af in een tijd ver voordat Sora zijn Keyblade kreeg. De veiligheid van de wereld lag toen nog in handen van de Keyblade Masters. Terra, Ventus en Aqua moeten bewijzen dat zij waardig zijn ook een beschermer van de Keyblades te worden.

'Kingdom Hearts' op 10 september voor PSP
'Kingdom Hearts' op 10 september voor PSP (Foto: Novum)

Verdachte brandstichting Veendam opgepakt

Een 22-jarige man uit Wildervank is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een brand bij discotheek Rumors in Veendam in december. De man zit vast en wordt verhoord over zijn rol bij de brand, meldt de politie.

Sinds medio maart is de politie bezig met een groot onderzoek naar meerdere branden in de Groningse plaats. Op 8 maart kwam een brandweerman om bij een brand in een winkel aan de Kerkstraat. Niet ver daarvandaan woedde op dat moment ook een brand in de discotheek. Vanwege deze brand is ook gekeken naar de brand die op 21 december in dezelfde disco plaatsvond.

De politie plaatste in april beelden van een bewakingscamera van een mogelijke verdachte op YouTube. Hij liep op straat in de nacht dat de brand werd gesticht. Hierop kwam informatie binnen die erop wijst dat de aangehouden verdachte met de brand te maken heeft. Het filmpje is inmiddels ruim 48 duizend keer bekeken.

De politie kijkt of de man ook iets te maken heeft met de branden die Veendam in maart en april teisterden. Daar is volgens de politie vooralsnog geen duidelijkheid over.

Toki Tori 150 duizend keer verkocht

Het puzzelspel Toki Tori heeft goede zaken gedaan op de iPhone en iPod Touch. De game is inmiddels ruim 150 duizend keer verkocht. Dit heeft de Nederlandse ontwikkelaar Two Tribes dinsdag bekendgemaakt.

De in Harderwijk gevestigde gamestudio Two Tribes heeft de Toki Tori-serie al vele jaren in eigen beheer. In 2001 verscheen het puzzelspel met een geel kuikentje in de hoofdrol voor het eerst op de Gameboy Color. De game is later ook verschenen op verschillende mobiele telefoons, Nintendo's downloadkanaal WiiWare, en natuurlijk de iPhone.

Om het succes van de puzzelgame op de iPhone te vieren, worden bezitters van Toki Tori verwend met diverse extra's. Zo kunnen spelers de tijd terugspoelen, en krijgt Toki Tori een grafische make-over. Andere veranderingen en bonussen worden in de komende weken onthuld.

Toki Tori is zijn naam, en met het verzamelen van eieren verdient hij zijn faam! In deze mix van een puzzelspel en een platformer, krijgen spelers te maken met de diverse apparaten, waaronder de Telewarp, InstantRock en Slug Sucker. Door dit soort voorwerpen slim te gebruiken en te combineren, moet het de speler uiteindelijk lukken de ruim zeventig levels te voltooien.

'Toki Tori' 150 duizend keer verkocht
'Toki Tori' 150 duizend keer verkocht (Foto: Novum)

Resten Romeinse graftoren ontdekt in Hoogeloon

Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in het Noord-Brabantse Hoogeloon de resten ontdekt van een Romeinse graftoren. De stenen toren dateert uit het begin van de tweede eeuw na Christus en moet zo'n zeven meter hoog zijn geweest, meldt de VU dinsdag.

Het is voor het eerst dat een grafmonument is aangetroffen op het platteland. De toren stond op de Kaboutersberg, niet ver van een Romeinse villa. De resten van de toren werden gevonden bij de uitwerking van de vondsten en sporen van een in de jaren tachtig opgegraven Romeins grafveld. Het torenvormige monument werd destijds niet als zodanig herkend.

Het onderzoek naar de villa en het grafmonument worden donderdag gepresenteerd in het dorpshuis van Hoogeloon. De presentatie vormt de aftrap van een vierjarig onderzoek naar de nationale en internationale betekenis van de opgravingen in de Brabantse plaats.

Nintendo registreert 3DS-merknamen

Nintendo heeft in Japan diverse merknamen laten vastleggen waarin wordt verwezen naar de Nintendo 3DS. De namen Nintendo 3DS, N3DS, 3DSPlay en 3DSWare zijn nu allemaal in handen van Nintendo. Dit schrijft de weblog Siliconera.

Tijdens de E3-beurs in juni in Los Angeles wordt de nieuwe draagbare spelcomputer van Nintendo onthuld. Het apparaat draagt op dit moment de naam Nintendo 3DS, maar Nintendovoorzitter Satoru Iwata heeft aangegeven dat de definitieve naam pas in de nabije toekomst onthuld zal worden.

De registratie van de vier merknamen zegt niets over de naam van het nieuwe apparaat. Het gebeurt immers vaker dat bedrijven patenten of merknamen vastleggen en er vervolgens niets mee doen.

De registratie van de merknaam 3DSWare suggereert in ieder geval dat er spelletjes voor de Nintendo 3DS gedownload kunnen worden. Deze service zou overeenkomen met de online dienst DSiWare voor de Nintendo DSi en DSi XL.

De Nintendo 3DS is vernieuwend omdat het de eerste draagbare spelcomputer is die 3D-beelden ondersteunt. Gamers zullen geen speciale bril nodig hebben om op de nieuwe Nintendo-spelcomputer te kunnen spelen.

Vermoedelijk is de technologie van het speciale schermpje van de Nintendo 3DS gebaseerd op Sharps nieuwe parallax barrier LCD-schermen. De schermen creëren een 3D-beeld door op een vernuftige wijze twee beelden tegelijk uit te zenden, een naar elk van de ogen. Deze optie kan ook uitgeschakeld worden waardoor ook oudere Nintendo DS-games gewoon gespeeld kunnen worden op een normaal beeldscherm.

Nintendo registreert 3DS-merknamen
Nintendo registreert 3DS-merknamen (Foto: Novum)

Zwolle biedt Van den Berg nieuwe kans als prof

Joey van den Berg krijgt bij FC Zwolle een nieuwe kans als profvoetballer. De 24-jarige aanvallende middenvelder komt van Alcides, dat in de Hoofdklasse van de zondagamateurs speelt. Hij tekende voor één seizoen bij Zwolle, dat een optie op een langer verblijf in zijn contract opnam.

De linksbenige Van den Berg debuteerde in 2004 als prof bij SC Heerenveen, dat hem een seizoen later aan FC Omniworld verhuurde. De speler verliet het betaald voetbal in de zomer van 2006. Nadat hij opbloeide bij de amateurs van MSC-Antaris, bood Go Ahead Eagles hem in 2007 een nieuwe kans. Opnieuw bleef het echter bij één seizoen in het betaald voetbal, waarna Van den Berg naar Alcides vertrok. Hij speelde tot nu toe 32 competitieduels als prof, waarin hij twee keer scoorde.

Behalve Van den Berg mocht ook de negentienjarige Gillian Justiana een profcontract signeren. De middenvelder kwam al op amateurbasis uit voor Zwolle en speelde dit seizoen dertien keer mee in de Jupiler League. Hij blijft tot medio 2012 aan Zwolle verbonden.

Bèta Starcraft II eindigt 31 mei

Blizzard Entertainment heeft via haar officiële fora laten weten dat de eerste fase van de bèta-test van Starcraft II: Wings of Liberty op 31 mei wordt beëindigd. De gamestudio achter de grootste strategiegame aller tijden laat echter weten dat de test enkele weken voor de lancering opnieuw opgestart zal worden.

Gedurende de weken van afwezigheid voert Blizzard aanpassingen door aan de hardware en de software die de bèta-test mogelijk maken. Wanneer de tweede en laatste fase van de bèta-test ingaat, heeft Blizzard Entertainment nog niet bekendgemaakt.

StarCraft II - Terrans: Wings of Liberty heeft de Terrans, ofwel de mensen, als middelpunt. In dit verhaal wordt hun positie binnen het universum en hun strijd tegen de Protoss en de Zerg belicht. Deze andere twee partijen krijgen nog hun eigen uitgave van de game. Blizzard Entertainment wil dat de speler in elk van de drie Starcraft II-spellen sympathie krijgt voor de betreffende partij.

Starcraft II: Wings of Liberty is het eerste deel uit de Starcraft II-trilogie. Het langverwachte vervolg op de strategiegame uit 1998 ligt vanaf 27 juli in de winkels. Na de release van 'Starcraft II: Wings of Liberty' zullen binnen 18 maanden de andere twee delen uitkomen: Heart of the Swarm en Legacy of the Void.

Bèta 'Starcraft II' eindigt 31 mei
Bèta 'Starcraft II' eindigt 31 mei (Foto: Novum)

Mercedes: "Geen beroep tegen straf Schumacher"

Mercedes Grand Prix zal geen beroep aan gaan tekenen tegen de straf die Michael Schumacher na afloop van de Grand Prix van Monaco opgelegd kreeg. De Duitser haalde in de laatste bocht Fernando Alonso in op het moment dat de safety car naar binnen ging en werd hiervoor beloond met 20 strafseconden.

Omdat finishen onder de safety car in de Formule 1 niet is toegestaan gaat de auto in de laatste ronde weer naar binnen en rijden de coureurs daarna de laatste meters naar de finish. Nieuw voor dit jaar is dat er ingehaald mag worden als de eerste safetylijn gepasseerd is. Deze lijn ligt meestal voor de laatste bocht en moet het inhalen bevorderen. Mercedes gaf haar coureurs gelet op de regels 40.7 en 40.11 mee om hier op te letten. De stewards besloten echter op basis van regel 40.13 Schumacher te bestraffen.

Hierin wordt gesteld dat als de race onder de safety car finisht inhalen niet is toegestaan. Mercedes is echter van mening dat de race wel degelijk vrijgegeven was en dat inhalen daarom toegestaan was. Omdat de beslissing van de stewards anders uitviel zal de renstal deze accepteren en uit het belang van de sport geen beroep aantekenen. Wel is het team blij dat regel 40.13 op de agenda komt te staan van de volgende vergadering van de Sporting Work Group van de FIA om deze mogelijk in de toekomst aan te gaan passen.

Exclusieve game geen reden PS3 te kopen

Een exclusieve game blijkt geen grote motivatie om de Playstation 3 te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Nielsen. Slechts 12 procent van de ondervraagden plaatste deze motivatie in zijn of haar top vijf van redenen om de Playstation 3 in huis te halen.

Een groep van 700 gamers tussen de 7 en 54 jaar werd enkele weken voor en na de release van God of War III gevraagd naar hun redenen een Playstation 3 te halen. De belangrijkste vijf redenen een PS3 te kopen zijn de aanwezigheid van een Blu-ray-speler (65 procent), de forse prijsdaling in september (63 procent), de beschikbare spellen voor de Playstation 3 (62 procent), omdat de Playstation 2 vervangen moet worden (62 procent) en omdat men online met vrienden wil gamen (56 procent).

Hoewel het onderzoek rond de release van God of War III werd uitgevoerd, gaf slechts 12 procent aan dat de aanschaf van een specifieke game een belangrijke motivator was de PS3 te kopen. Van die twaalf procent noemde slechts een derde God of War III als de betreffende titel.

Nielsen stelt dat de kracht van de Playstation 3 ligt op het gebied van haar multimediale services. De vele mogelijkheden die de Sony-spelcomputer heeft, maken het tot een logische aanschaf. Een game, een Blu-ray-speler, online gamen; het zijn enkele van de vele motivaties om een Playstation 3 in huis te halen.

Exclusieve games geen reden PS3 te kopen
Exclusieve games geen reden PS3 te kopen (Foto: Novum)

Playlogic draait 16 miljoen verlies

Playlogic heeft in 2009 een verlies van 16 miljoen euro gedraaid. Uit de financiële rapportage blijkt dat de Nederlandse uitgever, die vorig jaar slechts twee titels publiceerde, een moeilijk jaar achter de rug heeft.

Fairytale Fights heeft eind vorig jaar de omzet van Playlogic met 23 procent verhoogd, maar vanwege hoge productie- en reclame-uitgaven eindigde de hack & slash-game met een sprookjesthema alsnog in het rood.

De actie-game Infernal: Hell's Vengeance deed het nog slechter en wist met een recensiegemiddelde van slechts 35 procent op de website Metacritic zeer weinig exemplaren te verkopen. Alleen een contract met Sony Computer Entertainment Europe heeft Playlogic in 2009 geld opgeleverd.

Verder heeft Playlogic in 2009 een overeenkomst met schuldeisers bereikt waardoor een openstaande schuld van 17 miljoen euro geen negatief effect op de aandelen van de Nederlandse uitgever heeft gehad.

Ondanks een tegenvallend jaar ziet Playlogic de toekomst vol optimisme tegemoet. In een officiële verklaring laat de uitgever weten budget te hebben voor meerdere projecten die in ontwikkeling zijn.

Playlogic draait 16 miljoen verlies
Playlogic draait 16 miljoen verlies (Foto: Novum)

Griekenland ontvangt deel miljardenlening

Griekenland heeft dinsdag 14,5 miljard euro aan noodleningen ontvangen van andere lidstaten van de Europese Unie. Hiermee kan Athene op de korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Een schuld van negen miljard euro moet woensdag worden afbetaald.

De leningen zijn onderdeel van een groter reddingsplan ter waarde van 110 miljard euro van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Met het plan moet voorkomen worden dat Griekenland bankroet gaat en de euro in zijn val meesleept. Vorige week ontving Athene al 5,5 miljard euro van het IMF.

Om de leningen te krijgen heeft de Griekse regering zware concessies moeten doen. In salarissen en pensioenen wordt gesneden en belastingen gaan omhoog. In reactie op de bezuinigingsmaatregelen hebben vakbonden de afgelopen maanden al veel stakingen georganiseerd, terwijl Athene vrijwel dagelijks het toneel is van demonstraties.

De regering werd maandag in verlegenheid gebracht toen de Griekse onderminister van toerisme, Angela Gerekou (51), aftrad omdat haar echtgenoot, een beroemde zanger en voormalige acteur, de belastingdienst nog miljoenen euro's schuldig is.

'PSP Essentials' kosten tien euro

Sony Computer Entertainment zal in juni met een nieuwe lijn goedkope PSP-games komen. Deze PSP Essentials zijn eerder uitgegeven PSP-games die volgens Sony de moeite van het spelen waard zijn. Deze spellen worden voor 9,99 euro op de markt gebracht.

De verkoop van games op de PSP zit in een neerwaartse spiraal, en dus is het niet gek dat Sony een nieuw initiatief in de strijd gooit om de verkoop aan te wakkeren. De PSP heeft te kampen met veel piraterij, en bovendien wordt het apparaat vaak niet eens hoofdzakelijk gebruikt om te gamen. Door games voor tien euro in de winkel te leggen, hoopt Sony consumenten te stimuleren over te gaan tot aanschaf.

In eerste instantie komen er twintig PSP-games op de markt onder het label PSP Essentials. Deze PSP Essentials richten zich vooral op de wat jongere gamer, meent Bart van de Giessen, sales director van Sony Computer Entertainment Benelux. Elke drie maanden moet er een nieuwe reeks games worden toegevoegd aan de groeiende lijst'PSP Essentials.

In juni liggen de volgende 'PSP Essentials' in de Nederlandse winkels.

* Daxter (2006, platform)
* Everybody?s Golf (2005, sport)
* LocoRoco (2006, platform)
* Medievil Resurrection (2005, actie/avontuur)
* Pursuit Force (2005, actie)
* Ratchet & Clank: Size Matters (2007, platform)
* Secret Agent Clank (2008, platform)
* WipEout Pulse (2005, racen)
* Patapon 2 (2009, puzzel)
* Buzz! Master Quiz (2008, quiz)
* EA Sports Fifa 09 (2008, sport)
* Fight Night Round 3 (2006, sport)
* De Sims 2 (2006, simulatie)
* Harry Potter en de Vuurbeker (2005, avontuur/platform)
* Burnout Legends (2005, racen)
* Ben 10 Alien Force (2009, actie)
* Naruto: Ultimate Ninja Heroes 2 (2008, actie)
* Cloudy with a Chance of Meatballs (2009, actie)
* F1 2009 (2009, racen)
* Spongebob Yellow Avenger (2006, platform)

'PSP Essentials' kosten tien euro
'PSP Essentials' kosten tien euro (Foto: Novum)

Doom-bedenker spijt van reclame

Doom-bedenker John Romero heeft met terugwerkende kracht spijt betuigd voor de reclame die voor de game Daikatana is gemaakt. Met de opzienbarende slogan 'John Romero's about to make you his bitch' werd de first-person-shooter (FPS) tien jaar geleden in de markt gezet.

"Ik wist dat het een risico zou zijn en wilde het eigenlijk niet doen. Het sloeg nergens op", aldus Romero in gesprek met de website Gamesauce. "Het hoorde een beetje bij de online shooter-cultuur van weleer om elkaar verbaal af te maken, maar dit ging te ver."

De Suck it Down-campagne met de beroemde slogan 'John Romero's about to make you his bitch' schoot bij veel gamers in het verkeerde keelgat. Romero's heldenstatus als één van de belangrijkste grondleggers van het FPS-genre werd in één klap tenietgedaan.

"Ik had vroeger een hele goede relatie met gamers, maar deze campagne veranderde alles. De tekst beledigde iedereen die het las. Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand mijn 'bitch' te maken."

Doom-bedenker spijt van reclame
Doom-bedenker spijt van reclame (Foto: Novum)

Spanjaard Vallès van NAC naar Birmingham

De Spanjaard Enric Vallès Prat verruilt NAC Breda voor het Engelse Birmingham City. De middenvelder kwam in 2008 naar Breda, maar wist niet door te breken. Zijn aflopende contract werd niet verlengd, waardoor Vallès transfervrij kon overstappen naar Birmingham. Hij tekende voor één jaar in Engeland.

De twintigjarige Vallès werd opgeleid bij FC Barcelona en mocht in de zomer van 2008 na een geslaagde stage een tweejarig contract tekenen bij NAC. Hij kwam in die periode echter maar vier keer binnen de lijnen tijdens wedstrijden in de Eredivisie. De overgang naar Birmingham City is dus best opmerkelijk. De club liet echter weten dat de Spanjaard een goede indruk had gemaakt op manager Alex McLeish en zijn scoutingsteam.

NES, SNES en MegaDrive in één

Het Amerikaanse bedrijf Hyperkin voegt drie populaire, en tevens ouderwetse, spelcomputers samen in één apparaat. De Nintendo Entertainment System (NES) uit 1983, de Super NES uit 1991 en de Sega MegaDrive uit 1988 worden samengevoegd in de RetroN3.

De RetroN3 bevat drie sleuven waar de originele games voor de drie klassieke spelcomputers in gestopt kunnen worden. Daarnaast bevat het apparaat zes ports voor de controllers van elke spelcomputers. Dat betekent dus dat er twee controllers per klassieke console aangesloten kunnen worden. Daarnaast kunnen er controllers van de RetroN3 gebruikt worden. Deze zijn draadloos verbonden met de spelcomputer.

Games als Super Mario Bros, Super Mario Kart, Moonwalker, Golden Axe en Sonic The Hedgehog zijn nu te spelen op hetzelfde apparaat. Sommige puristen noemen het wellicht heiligschennis...

De RetroN3 wordt getoond tijdens de E3-beurs, die in juni in Los Angeles wordt gehouden. Het apparaat wordt aangeboden voor 69,99 dollar. Het is niet bekend of de RetroN3 ook in Europa wordt gedistribueerd.

NES, SNES en MegaDrive in één
NES, SNES en MegaDrive in één (Foto: Novum)

Sony komt met filmservice op PS3

Sony lanceert dit najaar een streaming filmservice voor de Playstation 3. De naam van de te lanceren dienst is Mubi. Bij de lancering in de Benelux zal een collectie van driehonderd tot vijfhonderd films beschikbaar worden. Mubi richt zich op een kwalitatieve collectie films, speciaal gericht op onafhankelijke releases en art-house-films.

Mubi bestaat al, maar is momenteel nog niet beschikbaar voor de Playstation 3. In de database van Mubi worden klassieke films als A Clockwork Orange, The Birds en The Godfather afgewisseld met de Japanse animatie My Neighbour Totoro, de Deense cultfilm The Idiots en grote Hollywood-hits als Pulp Fiction, The Matrix en de volledige trilogie van The Lord of the Rings. Het is momenteel echter nog niet bekend welke films er in de Nederlandse Mubi-database te zien zullen zijn. Of Nederlandse films in Mubi worden opgenomen, is 'een kwestie van rechten', geeft Bernard Groeneveld van Sony Computer Entertainment Benelux aan.

Voor niets gaat de zon op. Sommige films zullen gratis aangeboden worden via Mubi, terwijl voor andere films betaald dient te worden. Ook zijn er ideeën om abonnementen mogelijk te maken, zodat de consument tegen betaling zoveel films kunnen kijken als hij wil.

Sony komt met filmservice op PS3
Sony komt met filmservice op PS3 (Foto: Novum)

PvdA komt toch met extra bezuinigingen

De PvdA stelt een besluit over een nadere invulling van de miljardenbezuinigingen toch niet uit, maar komt nu al met maatregelen. Aanleiding vormt de crisis rond de euro, laat lijsttrekker Job Cohen dinsdag weten.

De komende jaren moet ongeveer dertig miljard euro worden bezuinigd om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen na de economische crisis. Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma liet de PvdA een deel van die dertig miljard nog oningevuld. Daarover zou pas in de volgende kabinetsperiode een besluit worden genomen. Dit kwam de PvdA op de nodige kritiek te staan, onder meer van de VVD.

De crisis rond de euro heeft er echter voor gezorgd dat de PvdA deze maatregelen nu al invult. Als Nederland met overtuiging tegen Griekenland zegt dat het fors moet bezuinigen, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Cohen heeft hiertoe opdracht gegeven, zei hij voor de camera van de NOS. "Ik wil dat we ons programma nog eens doorakkeren om te kijken of we niet nu nog die maatregelen kunnen nemen waarmee we de hele problematiek van die dertig miljard kunnen oplossen."

De details worden donderdag bekendgemaakt, wanneer het Centraal Planbureau de doorrekening van de partijprogramma's publiceert.

IATA: Europa moet van VS leren over vulkanen

Europese regeringen kunnen een hoop opsteken van de Verenigde Staten waar het gaat om het voorkomen van vertragingen in het vliegverkeer door vulkanische as. Dat heeft de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA dinsdag gezegd.

De Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de luchtvaart hebben veel ervaring met de gevolgen van vulkaanuitbarstingen en verbieden alleen vluchten in die gebieden waar de concentraties vulkaanas het grootste zijn, aldus IATA-directeur Giovanni Bisignani.

De IATA vertegenwoordigt wereldwijd 230 luchtvaartmaatschappijen. De organisatie hekelt de wijze waarop Europese veiligheidsautoriteiten vorige maand met de vulkaanuitbarsting op IJsland omgingen. Maandag werden weer duizend vluchten geannuleerd door een nieuwe wolk vulkaanas.

Volgens Bisignani hebben de maatschappijen het vertrouwen verloren in het vermogen van Europese regeringen om beslissingen te nemen, omdat dezelfde informatie in verschillende landen tot verschillende conclusies leidde over het al dan niet sluiten van het luchtruim.

Dustin Hoffman maakt regiedebuut

Acteur Dustin Hoffman gaat zijn regiedebuut maken met de komedie 'Quartet'. De film gaat over vier ooit wereldberoemde operazangers die aan het eind van hun leven nog eenmaal bij elkaar komen om samen te zingen. Onder anderen Maggie Smith en Albert Finney hebben al getekend voor de film. Dit maakte producent BBC Films dinsdag tijdens het filmfestival van Cannes bekend.

Het is een verhaal over mensen in hun 'derde acte', zoals de 72-jarige Hoffman dat volgens producent Stewart Mackinnon noemt. "Deze mensen takelen misschien lichamelijk af, maar zijn nog niets verloren van hun tekortkomingen, passie, en levenslust", vertelde Mackinnon. "In die zin is het dus een film die het leven positief afschildert."

In 1978 begon Hoffman aan de regie van de film 'Straight Time', waarin hij ook de hoofdrol speelt. Na enkele dagen besloot hij echter de regie over te dragen aan Ulu Grosbard, waardoor hij niet officieel als regisseur vermeld staat.

Dustin Hoffman maakt regiedebuut
Dustin Hoffman maakt regiedebuut (Foto: Novum)

Leegloop bij Sparta; dertien spelers gaan weg

Sparta Rotterdam begint volgend seizoen met bijna een compleet andere selectie aan de Jupiler League. De degradant meldt op haar website dat dertien spelers de club gaan verlaten.

Vijf spelers uit de A-selectie gaan weg vanwege hun aflopende contract. Zij zijn dus transfervrij. Het gaat hierbij om Sander van Gessel, Charles Dissels, Edwin van Bueren, Adoleye Adeleye en doelman Cor Varkevisser. Milano Koenders, Romano Denneboom en Darko Bodul werden allemaal gehuurd en zij gaan terug naar club waar ze onder contract staan.

Denneboom (FC Twente) lijkt echter een nieuwe werkgever te moeten zoeken, terwijl Bodul mogelijk opnieuw wordt uitgeleend door Ajax. Uit het beloftenteam zullen Eric Abdul, Mehmet Aldogan, Jeroen Merk, Jamie Jaliens en Michael Nolet vertrekken uit het Kasteel.

Bovendien lijken Erik Falkenburg en Nick Viergever ook te vertrekken, onder andere AZ zou interesse in het talentvolle duo hebben.

Amerikaan biedt baby aan voor bier

Een Amerikaan uit de staat Massachusetts heeft maandag een monteur van een benzinestation zijn drie maanden oude dochter in ruil aangeboden voor twee flessen bier. Dat zei de politie van het plaatsje Chicopee.

De 24-jarige man bood de monteur zijn kind aan in ruil voor twee literflessen bier. Haar moeder was op dat moment in de winkel van het benzinestation om sigaretten te kopen. De monteur belde de politie, die de vader met zijn dochtertje aantrof achter een vuilniscontainer. Jeugdzorg heeft de baby onder zijn hoede genomen.

De man werd niet gearresteerd, maar moet wel voor de rechter verschijnen wegens het in gevaar brengen van een kind.

Ballack beslist na WK over toekomst

Michael Ballack neemt na het WK in Zuid-Afrika een beslissing over zijn toekomst. De 33-jarige middenvelder twijfelt of hij nog langer voor Duitsland uit wil komen. Ballack liep in de FA Cup-finale tegen Portsmouth een blessure op, waardoor hij het WK aan zich voorbij moet laten gaan.

Ballack verwacht ongeveer acht weken te zijn uitgeschakeld door scheuringen aan twee enkelbanden. Komend seizoen verwacht hij gewoon beschikbaar te zijn voor Chelsea. De club moet dan wel zijn aflopende contract verlengen, maar daar gaat de Duitser wel van uit.

De man die de blessure veroorzaakte, Kevin-Prince Boateng, maakte nogmaals zijn excuses. "Ik heb twee keer mijn excuses op het veld gemaakt en nu nog een keer, meer kan ik doen. Het was geen bewuste actie." Boateng is geboren in Berlijn maar heeft gekozen om voor Ghana uit te komen, het land van zijn vader.

Ballack beslist na WK over toekomst
Ballack beslist na WK over toekomst (Foto: Novum)

Jans haalt bezem door Heerenveenselectie

Ron Jans gaat de selectie van sc Heerenveen grondig renoveren. De oefenmeester heeft al laten weten dat enkele spelers naar een nieuwe club mogen vertrekken en dat er naast Bas Dost nog enkele versterkingen zullen worden gehaald.

Zo zal worden geprobeerd een linker centrale verdediger, een linksback, een middenvelder en een vleugelspits naar Fryslân te halen. "De prioriteit ligt bij de verdedigers. In de voorbereiding gaan er wellicht nog spelers weg, misschien moeten we dan nog andere posities invullen," zo laat directeur Yme Kuiper aan Voetbal International weten.

De aflopende contracten van Michael Dingsdag, Paulo Henrique, Gerald Sibon, Arnór Smárason en Henk Timmer zijn niet verlengd en ook linksback Goran Popov mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. De gehuurde Hernán Losada zal teruggestuurd worden naar Anderlecht en ook de gehuurde doelman Martin Lejsal mag zijn koffers naar Tsjechië pakken. Pavel Wojciechowski mocht wel blijven, maar de 20-jarige Pool verkiest een andere club boven een jaar verhuurd worden aan FC Emmen.

Tarik Elyounoussi krijgt van Jans wel een kans. De Noorse vleugelaanvaller kon in Heerenveen nog niet overtuigen, maar is desondanks teruggehaald van Lillestrøm SK om hem de mogelijkheid te geven om te groeien.

Renault verhoogt doelstellingen

Renault-teammanager Steve Nielsen heeft de doelstellingen voor dit seizoen bijgesteld nu de renstal boven verwachting presteert. Zo behaalde Robert Kubica al tweemaal het podium en staat het team in het kampioenschap dichter bij Mercedes dan vooraf mogelijk werd geacht.

"Aan het begin van het jaar hadden we niet verwacht dat we in Monaco een podium zouden pakken," zei Nielsen tegen Motorsport-Total. "We zijn zelfs een beetje teleurgesteld met de derde plek, omdat we denken dat we misschien tweede of zelfs eerste hadden kunnen worden. De snelheid van de auto is goed. Tijdens de kwalificatie bij de eerste tien horen is nu niet goed genoeg meer voor ons. We willen meedoen met de top zes en strijden voor het podium."

Wil Renault echt mee gaan doen in het constructeurskampioenschap dan is het belangrijk dat ook Vitaly Petrov punten gaat pakken. De Rus staat in zijn debuutjaar op zes punten, terwijl Kubica er al 59 verzameld heeft. "We willen met Mercedes om de vierde plaats bij de constructeurs duelleren. Dan is het belangrijk om met twee auto's te scoren."

Ferrari: "Chassis Alonso afgeschreven"

De ogenschijnlijk onschuldig ogende crash van Fernando Alonso in de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco blijkt voor Ferrari een dure grap te worden. De Spanjaard raakte bij Massenet de muur en beschadigde hierbij zijn chassis zodanig dat deze als afgeschreven kan worden beschouwd.

Ferrari begon in het Prinsdom meteen met de opbouw van een reserveauto, maar deze was niet op tijd gereed voor de kwalificatie. Alonso moest daarom in Monaco vanuit te pitstraat starten en reed uiteindelijk naar een zesde plaats toe.

Het chassis dat hij gebruikte was hetzelfde als waar afgelopen winter tijdens de eerste tests mee gereden werd. Komende week zal Ferrari gaan beslissen welk chassis Alonso en Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Turkije zullen gaan gebruiken.

Statistieken StemWijzer eenvoudig te hacken

Wie niet weet wat hij wil stemmen, of vragenlijstjes gewoon leuk vindt, komt bij verkiezingen vaak uit op de website van StemWijzer.nl. Het blijkt nu dat de statistieken over wat Nederlanders van bepaalde stellingen vinden, kinderlijk simpel te manipuleren zijn. Via een eenvoudig script kan de StemWijzer namelijk eindeloos ingevuld worden.

Dit heeft telematicastudent J. de Groot ontdekt. Hij meldde dit bij Webwereld, die dit heeft laten onderzoeken. In theorie zou het mogelijk zijn om de stemwijzer vanaf één computer (en dus ook één IP-adres) 180.000 keer per uur in te vullen. Momenteel is de StemWijzer 517.000 keer geraadpleegd.

Stemgedrag beïnvloeden
"Hierdoor is het mogelijk de verdeling van meningen over stellingen totaal te veranderen en een heel ander beeld te creëren van hoe Nederland over bepaalde belangrijke thema's denkt", aldus De Groot. De student vindt dat de statistieken 'enigszins accuraat' moeten zijn. De statistieken zijn volgens hem "bewust en onbewust meningvormend en daarmee mogelijk stemgedrag beïnvloedend."

Volgens het beveiligingsbedrijf Certified Secure, welke door Webwereld is ingeschakeld om het script van De Groot te beoordelen, kloppen de beweringen van de student. "Het verbaast me telkens weer dat belangrijke websites hun beveiliging niet helemaal op orde hebben", zegt Frank van Vliet, cto van Certified Secure. "Wanneer de ontwikkelaars ooit een goede training hadden gevolgd (inclusief het aanleren van de hacker mindset), hadden ze dit probleem al zien aankomen."

Oplossingen
Van Vliet komt met een aantal oplossingen om dit probleem tegen te gaan. Allereerst stelt hij voor om het invullen van de statistieken te beperken tot 1 keer per IP adres. "Bijvoorbeeld slechts 1 set antwoorden per ip-adres opnemen in de statistieken. Dan moet de aanvaller echt veel machines onder controle hebben om nog enig effect te hebben."

Om de manipulatie via botnets te voorkomen, raadt Van Vliet aan om gebruik te gaan maken van een captcha.

'Geen grote impact'
Het Instituut voor Publiek en Politiek, de initiatiefnemer van StemWijzer, heeft bij monde van Jochum de Graaf een reactie gegeven. Volgens hem zou de impact van een mogelijke manipulatie niet al te groot zijn. "De publicitaire waarde van de scores op de stellingen is gering en door genoemde maatregelen zullen wij grote fluctuaties daarin tijdig op het spoor komen en ongedaan maken."

Ook denkt De Graaf dat het uitvoeren van manipulerende scripts eventueel illegaal zou zijn. "Wanneer wij denken dat er strafbare feiten worden gepleegd zullen wij niet aarzelen daarvan aangifte te doen."

Aangifte tegen Hugo Borst om 'jodencolumn'

Tegen AD-columnist Hugo Borst is aangifte gedaan van belediging en discriminatie van joden. Dat bevestigt zijn advocaat Herman Loonstein dinsdag. De aangifte heeft betrekking op een column van januari vorig jaar in het AD. In deze column stelt hij dat de kakkerlak een indrukwekkend beest is, 'de jood onder de insecten', omdat de kakkerlak onuitroeibaar is.

De advocaat is verbaasd over de aangifte, die is gedaan door een agent van het korps Amsterdam-Amstelland. "Ten eerste vind ik het vreemd dat de agent de aangifte heeft gedaan in zijn eigen clubhuis, mogelijk onder diensttijd. Ten tweede is het duidelijk als je de column leest dat de opmerking als een compliment is bedoeld, en zeker niet als een belediging. Hij benadrukt de goede eigenschappen van joden."

De Amsterdamse politie bevestigt dat aangifte tegen de sportjournalist is gedaan, maar wil er verder niet op in gaan.

Bende inbrekers opgerold in Den Haag

De politie denkt met de arrestatie van vijf jongemannen en een meisje uit Den Haag een reeks van ongeveer twintig inbraken in het hele land te hebben opgelost. Het zestal werd maandagochtend van hun bed gelicht. Agenten vielen hiervoor vijf woningen binnen.

De zes kwamen als verdachten naar voren in een onderzoek naar woninginbraken in de regio Haaglanden. Ze bleken volgens de politie echter in het hele land actief.

In vier woningen werden doorzoekingen verricht. Hierbij werden onder meer mobiele telefoons, inbrekerswerktuigen, geld en vermoedelijk gestolen voertuigen in beslag genomen.

De mannelijke verdachten zijn tussen de 17 en 20 jaar, het meisje is 16. Ze zitten vast op een politiebureau. Vijf worden waarschijnlijk voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist of de verdachten langer vast blijven zitten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Hans Dijkstal herdacht in parlement

De Tweede Kamer heeft dinsdag Hans Dijkstal herdacht. De voormalig VVD-leider en oud-minister overleed vorige week zondag. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) omschreef Dijkstal als een 'man uit één stuk' en een 'uitstekend debater'. "Hij was vasthoudend maar wist welke grote waarde het compromis heeft in de politiek", zei Verbeet over Dijkstal, die een van de architecten was van de paarse kabinetten. Ook memoreerde zij aan Dijkstals 'grote passie voor de jazzmuziek'.

Dijkstal speelde twintig jaar een 'beeldbepalende rol in onze nationale politiek', zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). "We herinneren zijn lach, zijn humor, maar ook zijn meesterlijke vermogen om conflicten op te lossen en tegenstellingen te overbruggen."

Zowel Balkenende als Verbeet wensten de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van hun verlies.

Cissé, De Vrij en Leerdam moeten zich week eerder melden

Stefan de Vrij, Kelvin Leerdam en Sekou Cissé moeten een week voordat de voorbereiding van Feyenoord begint acte de presence geven. De Vrij en Leerdam moeten eerder terugkeren van vakantie, omdat zij een operatie ondergingen.

Bij De Vrij werd een scheurtje in de meniscus weggewerkt en Leerdam kreeg een buikwandversteviging. "Beide ingrepen zijn geslaagd en de jongens zullen gewoon in kunnen stromen als we eind juni weer gaan trainen", zei René Dannenburg van de medische staf van Feyenoord op de clubsite.

Niet alleen De Vrij en Leerdam moeten zich eerder melden, want ook Cissé moet dat doen. Hij onderging geen operatie, maar kreeg speciaal schoeisel aangemeten om voor eens en voor altijd verlost te zijn van de teenklachten. "Daarmee wordt de teen geïmmobiliseerd om het herstel zo veel mogelijk te bevorderen."

Dannenburg: "Sekou, Stefan en Kelvin hebben een iets kortere vakantie. Ongeveer een week voor de eerste training melden zij zich weer op de club, zodat ze vanaf 27 juli bij de groepstraining aan kunnen sluiten."

Drietal gepakt voor diefstal duizenden laptops

Drie mannen zijn dinsdagochtend opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van een vrachtwagenlading met een paar duizend laptops. De lading verdween 6 januari in Eindhoven, nadat de vracht via de website teleroute.nl was aangeboden.

Via de site wordt vracht aangeboden door transport- en expeditiebedrijven die kleinere transporteurs als onderaannemers zoeken. Voor de lading laptops werd via teleroute.nl ingetekend door een transporteur, maar de vracht kwam nooit aan op de plaats van bestemming.

Onderzocht wordt wat met de lading laptops is gebeurd en welke rol de drie mannen hierbij hebben gespeeld. De verdachten zijn twee 31-jarige mannen uit Roermond en een 38-jarige man uit Swalmen. Hun woningen zijn doorzocht, evenals een garagebox in Roermond, een loods in Swalmen en de woning van de moeder van een van de verdachten in Blerick.

Tijdens de doorzoekingen werden onder meer wapens en drugs aangetroffen. In de loods stonden twee opleggers waarin hennep kon worden gekweekt. Deze zijn in beslag genomen. Ook op een aantal auto's werd beslag gelegd. De drie zitten vast.

Excuses BBC na grap over dood koningin

De Britse omroep BBC heeft dinsdag zijn verontschuldigingen aangeboden, nadat een radiopresentator de dood van koningin Elizabeth II had gemeld.

Danny Kelly van een lokale afdeling van de BBC maakte de opmerking in een radio-uitzending, met het Britse volkslied op de achtergrond. Kelly maakte de grap, omdat een vriend van hem op de sociale netwerksite Facebook een profiel had met de naam van de koningin en die had verwijderd.

De BBC noemde de grap ongepast en maakte bekend dat er 'actie ondernomen wordt' tegen de presentator van BBC WM in Birmingham. Waaruit die actie precies bestaat, is onduidelijk.

NASA wil stenen Mars naar aarde halen

Het afgelopen decennium stond de verkenning van Mars door NASA in het teken van de zoektocht naar water. Tekenen van water zijn sindsdien gevonden in stenen, minerale afzettingen en op beide polen. Nu willen wetenschappers zich weer richten op de zoektocht naar leven.

Deze keer wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stenen en bodemmateriaal terugbrengen naar de aarde. Hier kunnen deze monsters worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën of chemische en biologische componenten die alleen kunnen worden verklaard als voortkomend uit iets levends.

NASA kan een dergelijke missie financieel niet alleen aan. Daarom hebben de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties de handen onlangs ineengeslagen. Aan de missie hangt een prijskaartje van tien miljard dollar (8,1 miljard euro).

Damschreeuwer roept getuigen op

De advocaat van de 39-jarige man die met een lange schreeuw een paniekreactie op de Dam teweegbracht roept getuigen op zich te melden. Zij wil getuigen spreken die zelf hebben gezien dat de paniek niet door de schreeuw, maar door de andere omstandigheden ontstond.

De rechtbank in Amsterdam heeft het voorarrest dinsdag met negentig dagen verlengd. Volgens de rechter is de kans aanwezig dat de man opnieuw een misdrijf pleegt waardoor de veiligheid in gevaar komt.

Dat de man vaker is veroordeeld, heeft ook invloed gehad op het besluit van de rechtbank. Advocaat Marielle van Essen laat weten in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Al snel na het incident tijdens de dodenherdenking waren getuigen te horen die verklaarden dat in de directe omgeving van de man geen paniek ontstond. De commotie zou juist zijn ontstaan bij mensen die niet wisten wat er gebeurde. Toen iemand riep dat het om een bom ging, duikelden mensen over elkaar heen om weg te komen.

Om de man langer vast te kunnen houden, stelt justitie dat de man een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook wordt hij verdacht van verstoring van de openbare orde en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De man begon op 4 mei tijdens de dodenherdenking op de Dam te schreeuwen, waarop hij door de politie werd aangehouden. Het publiek raakte in paniek door het gebeuren en veel mensen sloegen op de vlucht. Tientallen mensen raakten vervolgens in de chaos in de verdrukking en liepen botbreuken op.

Epic: Piraterij maakt PC-gamen kapot

Piraterij maakt PC-gamen kapot. Dat is de boodschap die de directeur van Epic Games, Mike Capps, in een openhartig interview over de toekomst van PC-games met het blad Edge had.

"Als je zes jaar geleden ons kantoor binnenliep, zag je enkel PC-games staan," aldus Capps over de hedendaagse meer console-gerichte focus van Epic. "We hadden toen slechts één PlayStation 2-titel uitgegeven en de rest was PC. Nu zien mensen ons als PC-haters die enkel voor consoles produceren."

De overstap naar consoles heeft volgens Capps slechts één belangrijke reden gehad: geld. "Het geld ligt nu bij de consoles. We houden nog steeds van de PC, maar door de hoge mate van piraterij valt hier bijna niets meer aan te verdienen. Illegale games hebben de markt verpest."

Volgens Capps zijn games met micro-transacties, waarbij je online geld betaalt om meer mogelijkheden te krijgen, een potentiële redding de PC-markt. "Farmville is nu de grootste game op de PC. Misschien gaan dit soort Facebook-games de PC-markt redden, maar dergelijke games zullen er niet als 'Gear of War' uit zien.

Bolkestein wil alle drugs legaliseren

Alle drugs moeten worden gelegaliseerd. Dat bepleiten VVD-coryfee Frits Bolkestein, oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en hoogleraar strafrecht Theo de Roos dinsdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Bolkesteins partij is tegen legalisering van drugs. D66 wil alleen softdrugs legaliseren.

Door het opheffen van het verbod op drugs kunnen drugsbendes volgens hen worden verdreven. Daardoor zou de werkdruk van politie en justitie tientallen procenten lichter worden. Ook wordt de samenleving door legalisering volgens de auteurs veiliger. Het stuk is verder onderschreven door een reeks hoogleraren, juristen en drugsdeskundigen.

De auteurs stellen dat het huidige gedoogbeleid voor softdrugs 'onwerkbaar' is. "Geen enkele coffeeshop kan daarop draaien. Het geeft slechts aan het OM de macht om elke coffeeshop de nek om te draaien, en daar is het de laatste jaren ook ijverig mee bezig."

Legalisering is volgens hen ook goed voor de volksgezondheid, omdat de kwaliteit van de drugs dan is gewaarborgd. "De drugs zijn dan voorzien van bijsluiters en voorlichting wordt geloofwaardig." De drugs zouden niet moeten worden verstrekt aan minderjarigen en buitenlanders.

Bolkestein wil alle drugs legaliseren
Bolkestein wil alle drugs legaliseren (Foto: Novum)

Kamer gaat praten over hulp bij zelfdoding

De Tweede Kamer moet gaan praten over het toestaan van hulp aan ouderen die een einde aan hun leven willen maken. Ruim 116 duizend mensen hebben hun steun betuigd aan het burgerinitiatief 'Uit vrije wil'.

De steunbetuigingen zijn dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer. Sinds 2006 biedt de Tweede Kamer de mogelijkheid aan mensen om een onderwerp op de agenda te zetten. Daarvoor zijn minstens veertigduizend handtekeningen nodig.

Wanneer het onderwerp daadwerkelijk in de Tweede Kamer wordt besproken, is nog onbekend. Eerst gaat de Kamer onderzoeken of het initiatief aan alle voorwaarden voldoet. Zo worden bijvoorbeeld de steunbetuigingen gecontroleerd. Dat gebeurt niet meer voor de verkiezingen van volgende maand.

De initiatiefnemers van 'Uit vrije wil', onder wie de oud-politici Hedy d'Ancona (PvdA) en Frits Bolkestein (VVD), vinden dat ouderen die hun leven voltooid vinden, hulp moeten kunnen krijgen om 'waardig en vredig' te kunnen sterven. Zo moeten worden voorkomen dat mensen op eigen houtje zelfmoordpogingen gaan doen.

De Kuip heeft beste grasmat van de Eredivisie

Feyenoord beschikt over de beste grasmat van alle clubs uit de Eredivisie. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS).

De VVCS vroeg aan alle aanvoerders van de Eredivisieclubs op welk veld het beste voetbal kan worden gespeeld. De grasmat van De Kuip kreeg daarbij de meeste stemmen. Vorig jaar vonden de aanvoerders het veld van het Philips Stadion in Eindhoven het best.

Feyenoord is blij dat veel spelers tevreden zijn met hun veld. "De jongens die dagelijks aan het veld werken zijn ontzettend trots," vertelt Rico Salomons, hoofd gebouwbeheer Stadion Feijenoord op de website van de club. "Ze zijn gek van het veld en bewerken het met liefde. Dit is voor ons allemaal een prachtige bekroning."

VVCS-voorzitter Danny Hesp heeft het onderhoudsteam van Feyenoord een officieel certificaat overhandigd. "Deze onderscheiding werkt stimulerend. We zullen er alles aan doen om deze positie in de toekomst vast te houden." Het kunstgras van Heracles Almelo eindigde overigens onderaan de ranglijst.

In de eerste divisie was het beste veld voor Go Ahead Eagles. De mat in de Adelaarshorst stak ver boven die van de concurrentie uit. Het slechste veld was te vinden bij AGOVV in Apeldoorn. Het afgekeurde veld in het stadion Berg en Bos werd als zeer slecht beoordeeld.

Schaatsster Valkenburg naar Control-ploeg

De Control-schaatsploeg gaat zich na het vertrek van sprintsters Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer ook toeleggen op het allrounden. Diane Valkenburg komt over van de VPZ-ploeg waar de hoofdsponsor de stekker er uit trok.

Ze gaat zich onder coach Jac Orie vooral toeleggen op de middenafstanden. "Gezien de successen van de Control-ploeg het afgelopen seizoen verwacht ik onder Jacs leiding flinke winst te boeken op mijn favoriete afstanden, de 1.500 en 3.000 meter," zei Valkenburg die op beide afstanden vorig jaar bij de nationale kampioenschappen brons behaalde.

Naast Valkenburg trekt de Control-ploeg ook sprinttalent Janine Smit aan. De 19-jarige schaatsster komt over van Jong Oranje en maakte eerder dit jaar naam door op het NK sprint als zesde te eindigen.

Eerste century Nederlandse cricketer Kervezee

Nadat hij twaalf dagen geleden al 99 runs had gescoord in Worcestershire's wedstrijd tegen Leicestershire in de 2e divisie van het county championship, heeft Nederlands international Alexei Kervezee vandaag zijn eerste century voor zijn countyteam laten noteren.

In de ontmoeting met Derbyshire, ook in het county championship, bereikte de 20-jarige Nederlander op de tweede dag van de vierdaagse wedstrijd de 100 runs (12x4, 3x6) na 175 minuten en uit 150 ballen. Uiteindelijk ging hij voor 130 runs uit, gevangen door Robin Peterson op het bowlen van Tom Lungley. Kervezee batte in totaal 214 minuten (3 uur en 34 minuten) en hij had 175 ballen nodig voor zijn topscore, waaraan hij sinds het bereiken van de 100 nog drie viertjes toevoegde.

The Pirate Bay weer online

Nadat de Duitse provider CB3ROB maandag door een rechter werd gedwongen de ip-tunnel naar de populaire torrentsite The Pirate Bay af te sluiten is de site inmiddels weer online. De site was sinds gistermiddag wereldwijd onbereikbaar, maar heeft nu via de Oekraïense host Topnet de wind weer in de zeilen.

Maandag legde de rechter CB3ROB een doorgifteverbod op, op straffe van een boete van 250.000 euro of maximaal twee jaar cel. De zaak was aanhangig gemaakt door de entertainmentindustrie.

Op de index van de torrentsite wordt inmiddels opgeroepen om 9 juni tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te stemmen op de Piratenpartij. De partij zet zich onder meer in voor digitale burgerrechten, netneutraliteit, privacy en hervorming van het auteursrecht.

Advocaat wil werk Hiddink voortzetten

Dick Advocaat wil als bondscoach van Rusland het werk van zijn voorganger en landgenoot Guus Hiddink voortzetten. Dat zei de 62-jarige oefenmeester vandaag bij zijn officiële presentatie als hoofdtrainer in Moskou.

"Na het goede werk van Hiddink kunnen we hoge doelen nastreven zoals kwalificatie voor het EK van 2012", aldus Advocaat. De coach diende onlangs zijn ontslag in als bondscoach van België. Die baan combineerde hij het afgelopen halfjaar met het trainerschap bij AZ. Advocaat was duidelijk verheugd met zijn aanstelling in Rusland waar hij eerder Zenit Sint Petersburg naar de landstitel en de UEFA Cup leidde. "Ik ben erg blij om zoveel mensen te zien die betrokken waren bij mijn benoeming als bondscoach."

Domenicali: "Reserveauto terug op de agenda"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali denkt dat de reserveauto terug kan keren in de Formule 1. Uit oogpunt van kostenbesparing is deze bolide enkele jaren geleden geschrapt, maar de teams mogen naar races wel een reserve monocoque meenemen welke na een crash opgebouwd kan worden.

Ferrari moest dit voor Fernando Alonso doen na diens crash in de derde vrije training in Monaco. De Italiaanse renstal had hierdoor niet genoeg tijd om de auto gereed te krijgen voor de kwalificatie, waardoor de Spanjaard achteraan moest starten.

Volgens Domenicali gaat door de maatregel sportieve waarde verloren. "Je kunt de fans het niet aandoen om een van de grootste sterren niet in de kwalificatie te kunnen zien. We zullen het met andere teams gaan bespreken om te kijken of we de regel kunnen veranderen," zei de Italiaan in Dario AS. "Niets is nog beslist, maar ik hoop dat het spoedig gaat gebeuren."

Cahill verlengt contract bij Everton

Tim Cahill heeft een nieuwe vierjarige verbintenis getekend bij Everton. Het huidige contract van de 30-jarige middenvelder zou over twee jaar aflopen. Cahill speelt sinds 2004 op Goodison Park, waar hij in 209 wedstrijden 56 keer scoorde.

Cahill begon zijn loopbaan bij Sydney Olympic FC, dat later Sydney United werd. In 1997 maakte hij de overstap naar Engeland, waar hij voor Millwall ging spelen. In 2004 verdiende hij zijn transfer na een goed jaar bij de Londense club, die de FA Cup finale bereikte. Die finale werd met 3-0 verloren van Manchester United.

Cahill hoopt de rest van zijn carrière bij de club uit Liverpool te spelen. "De voorzitter weet wat ik voor deze club voel, ik respecteer iedereen en hopelijk blijf ik nog heel lang." De Australiër bereidt zich momenteel met zijn land voor op het WK in Zuid-Afrika.

Jupiler League blijft in trek

De Jupiler League zit qua publieke belangstelling nog steeds in de lift. Voor het derde opeenvolgende jaar trokken de wedstrijden in de eerste divisie meer bezoekers.

"Met ruim 1,3 miljoen mensen voor de reguliere wedstrijden en ruim 100.000 toeschouwers bij de play-offs wint de Jupiler League nog steeds aan populariteit", concludeerde Patrick Brand, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Wekelijks bezochten ongeveer 33.300 mensen de negen wedstrijden in de Jupiler League, wat een gemiddelde oplevert van 3.700 toeschouwers per wedstrijd.

Historisch gezien is het daarmee één van de beste seizoenen in de geschiedenis van de Jupiler League. Vooral de spannende strijd tegen degradatie in de eerste divisie, die tot vorig jaar een gesloten competitie was, lokte aan het eind van het seizoen meer publiek naar de stadions.

Exameninformatie gelekt door CITO-hack

Het is vandaag de tweede dag van het eindexamen en er zijn enkele examens gelekt. Drie anonieme leerlingen claimen de site van het CITO gekraakt te hebben en beweren delen van examens te hebben gezien.

De leerlingen vertelden voorafgaand het examen dat er 46 vragen waren verdeeld over 5 opgaven. Dit bleek achteraf te kloppen. Ook hebben ze inzage in het havo-examen van Wiskunde van vanmiddag. CITO heeft inmiddels bevestigd dat het om de examens van dit jaar gaat.

De leerlingen hadden geen inzage in de antwoorden, maar wisten wel wat de vragen waren. De opgaven staan echter niet online, want de hack is, volgens de leerlingen, slechts een statement om de beveiliging op de website aan te scherpen.

"Op deze manier worden veel scholieren benadeeld. Het is erg jammer dat de website van het CITO te kraken valt en dat er scholieren zijn die dergelijke getallen naar buiten brengen," aldus een woordvoerder van het LAKS.

Vier Zuid-Koreanen afgevallen voor WK

De Zuid-Koreaanse bondscoach Jung-moo Huh heeft vier spelers af laten vallen voor het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. De verdedigers Min-soo Kang en Jae-won Hwang en de middenvelders Won-hee Chjo en Chi-woo Kim zullen het toernooi thuis moeten gaan volgen.

De voorlopige selectie van Zuid-Korea telt nu nog 26 namen, van wie er voor 1 juni nog drie af moeten vallen. Op het WK is het Aziatische land ingedeeld in een poule met Argentinië, Griekenland en Nigeria.

Delfgou stopt met schaatsen

Sanne Delfgou stopt met langebaanschaatsen. De Utrechtse twijfelde al een aantal maanden over haar schaatscarrière en heeft de knoop nu doorgehakt. De specialiste op de 1.000 en 1.500 meter kan de motivatie niet langer opbrengen. De 24-jarige Delfgou debuteerde in 2006 bij de senioren.

Delfgou schaatste voor 1nP-Engenius. Haar beste resultaat boekte ze bij het NK voor neosenioren in 2007/2008, dat ze won. Daarnaast reed ze in het seizoen 2009/2010 een World Cup-wedstrijd in China. Delfgou gaat zich richten op haar maatschappelijke carrière.

KNVB: "Eredivisie mogelijk met 17 clubs"

Mocht Willem II vlak voor het begin van de nieuwe competitie failliet gaan, dan bestaat er volgens voetbalbond KNVB de mogelijkheid om in het seizoen 2010-2011 maar zeventien clubs op het hoogste niveau te hebben. Dit omdat voorgestelde speelschema dan niet meer omgegooid kan worden.

"We hopen natuurlijk dat alles goedkomt in Tilburg," zo meldt een woordvoerster van de KNVB. "Maar de KNVB is in deze zaak een afwachtende partij. Uiteraard geven we Willem II wel zoveel mogelijk informatie en adviezen mee. We kunnen op een dreigend bankroet echter geen deadline zetten."

Bij het vaststellen van het competitieprogramma moeten alle clubs en lokale autoriteiten toestemming verlengen voordat het schema definitief wordt. "Dat is een heel proces dat veel tijd vergt. Het is dan onhaalbaar om bijvoorbeeld een week voor de competitiestart Willem II alsnog uit het schema te halen en een andere club toe te voegen. Dan is een eredivisie met zeventien ploegen onvermijdelijk."

Mocht Willem II eerder op de fles gaan, dan is het aan de KNVB om de vrijgekomen plaats op te vullen. De reglementen voorzien niet in play-offs, waardoor de voetbalbond op sportieve gronden een club aan moet wijzen. Sparta lijkt op de eerste rij de plaats in te nemen, maar ook RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en Cambuur Leeuwarden zitten dan op het vinkentouw.

Sieneke op weg naar Oslo

Sieneke heeft Nederland gedag gezegd. De zangeres zette dinsdag vanaf Schiphol koers richting Oslo, waar ze Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. De aswolk zorgde niet voor vertraging.

Wel kampt Sieneke nog steeds met een stemprobleem, waardoor ze maar een minuut per dag mag praten. "Maar ik heb alles onder controle. Dus jullie hoeven niet bang te zijn dat mijn optreden onderuitgaat door mijn keelontsteking. Het komt allemaal goed", zei Sieneke.

"Ik wil iedereen in Nederland bedanken voor alle steun die ik de afgelopen maanden heb gehad. Dat heeft me heel goed gedaan", vertelde de 18-jarige zangeres. "Ik ben helemaal klaar voor Oslo. Ik ga zeker mijn best doen, meer dan dat kan ik niet doen."

Via briefjes met 'ja' en 'nee' kon Sieneke nog enigszins communiceren. Zo maakte ze aan Novum Nieuws duidelijk het ontzettend lastig te vinden om niet te mogen praten, veel sms'jes te hebben gekregen van eerdere Songfestivaldeelnemers en zich niet druk te maken over haar stem.

De repetities in Oslo beginnen woensdagochtend voor Sieneke. Coach Marianne Weber heeft alle vertrouwen in haar pupil. "Ze zal er prachtig uitzien", weet Weber. "De outfit past zo goed bij haar en ze voelt zich daardoor nog meer gesterkt. Ze heeft er nog meer vertrouwen door gekregen."

Sieneke staat 27 mei in de tweede halve finale van het Songfestival. Als ze een plaatsje bij de eerste tien verovert, staat ze twee dagen later in de finale met 'Ik Ben Verliefd (Shala-Lie)'. "Helaas heeft ze de zwaarste halve finale getroffen", vertelt Songfestivalkenner Cornald Maas. "Maar ze heeft een lieve uitstraling en daar moet ze het van hebben."

Sieneke op weg naar Oslo
Sieneke op weg naar Oslo (Foto: Novum)

Meer over het Songfestival vind je in ons Eurovisie Songfestivalforum.

Hondje gestolen bij woninginbraak

Dieven zijn bij een inbraak in een woning in Zoetermeer aan de haal gegaan met een hondje. Een folderbezorger merkte de inbraak maandag rond 10.15 uur op en waarschuwde de politie. Die alarmeerde de bewoners, die er bij thuiskomst achter kwamen dat naast wat elektronische apparatuur ook hun hond Max was verdwenen.

Het is volgens de politie uitgesloten dat het dier zelf de benen heeft genomen, aangezien ook de riem van de hond weg is uit de woning aan de Zuringvaart. Het gezin wil hun zogenoemde boomerhondje, een verzamelnaam voor kleine harige hondjes, dolgraag terug. De politie roept getuigen op zich te melden.

Eervol ontslag voor Jack de Vries

Jack de Vries (CDA), die vorige week aftrad als demissionair staatssecretaris van Defensie, heeft eervol ontslag gekregen van koningin Beatrix. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag weten.

Beatrix heeft de 41-jarige De Vries, die aftrad vanwege een buitenechtelijke relatie met zijn adjudant, 'op de meest eervolle wijze dit ontslag verleend, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door hem aan haar en het koninkrijk bewezen', aldus de RVD.

Inter eerder naar Madrid

Internazionale neemt voor de finale van de Champions League geen enkel risico. De ploeg van trainer Jose Mourinho reist morgenavond al af naar Madrid, omdat het geen risico wil nemen met afgelaste vluchten vanwege de aswolk die de IJslandse vulkaan uitstoot.

Inter zal donderdag en vrijdag gebruik gaan maken van het trainingscomplex Valdebebas van Real Madrid. Deze locatie kan door trainer Mourinho mogelijk vaker gebruikt gaan worden, omdat hij niet onder stoelen of banken heeft gestoken om ooit hoofdtrainer bij De Koninklijke te willen worden.

Zaak Vertonghen dient op 27 mei

Ajax-speler Jan Vertonghen zal zich op 27 mei bij de KNVB in Zeist moeten melden voor de mondelinge behandeling van het beroep in zijn strafzaak. De Belg zong na het behalen van de beker beledigende teksten richting Feyenoord en haar fans.

De KNVB stelde na het zien van de beelden een onderzoek in en besloot de verdediger twee duels schorsing op te leggen. Ajax en Vertonghen gingen niet akkoord met de straf en tekenden beroep aan.

Herstel Ruben verloopt voorspoedig

Het herstel van de negenjarige Ruben uit Tilburg verloopt voorspoedig. Dat meldt zijn familie dinsdag in een persverklaring.

De jongen was vorige week de enige overlevende van het vliegtuigongeluk in Libië waarbij woensdag 103 inzittenden omkwamen. Ruben werd zaterdag vanuit Tripoli naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht.

Volgens de artsen zal de jongen volledig herstellen. Wel zal Ruben nog een keer een operatie moeten ondergaan. Dat gebeurt zodra hij voldoende is aangesterkt.

Doodstraf voor Somalische piraten

Een rechtbank in Jemen heeft zes Somalische piraten ter dood veroordeeld. Zes andere Somaliërs moeten ieder tien jaar de cel in wegens de kaping van een Jemenitische olietanker in april vorig jaar. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om het leven en raakten vier anderen gewond.

Het is voor het eerst dat Somalische piraten worden veroordeeld in Jemen. De piraten kaapten de lege tanker op 26 april. Een dag later maakten Jemenitische militairen een eind aan de kaping. Daarbij sneuvelden twee piraten. De veroordeelden, variërend in leeftijd van 18 tot 47 jaar, willen in beroep gaan.

Somalische piraten maken de Golf van Aden al langer onveilig. Ze voerden vorig jaar 217 aanvallen uit op schepen. Gekaapte schepen worden meestal na betaling van losgeld weer vrijgelaten.

Ferrari past F-duct aan

Ferrari zal de F-duct op haar bolides voor de Grand Prix van Turkije aan gaan passen om het zo voor haar rijders eenvoudiger te maken. Bij het Italiaanse team moesten Felipe Massa en Fernando Alonso in Barcelona hun hand gebruiken om het systeem af te sluiten, wat soms tot gevaarlijke situaties leidde.

Volgens teambaas Stefano Domenicali werkt de renstal hard om het systeem te verbeteren. Hierbij wordt ook nagedacht over de verplaatsing van de luchtinlaat, waarbij de bediening door de rijders eenvoudiger wordt. Mogelijk kiest Ferrari voor eenzelfde systeem als McLaren waarbij de rijders de knieën gebruiken om het luchtkanaal af te sluiten.

NAVO-doden bij aanslag Kabul

Een zelfmoordaanslag in het westen van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft dinsdag aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Onder de doden zijn zes militairen van de NAVO. Bij de aanslag, die werd gepleegd met een bomauto, vielen voorts nog minstens 47 gewonden.

De meeste slachtoffers vielen in een passagiersbus die de volle klap van de explosie kreeg. In de wijk waar de aanslag zich voltrok staan veel regeringsgebouwen.

Niet alleen de bus, ook een konvooi van de NAVO bevond zich op het moment van de explosie nabij de bomauto. Of het konvooi het doel van de aanslag was, werd niet door de NAVO gezegd. In de omgeving van de aanslag staan veel Afghaanse regeringsgebouwen, waaronder het ministerie van water en energie.

Transfer Fàbregas naar Barcelona dichterbij dan ooit

Cesc Fàbregas zal zich in de komende 48 uur beraden over zijn toekomst, weet Goal.com UK. De ster van Arsenal kan zijn toekomst voortzetten bij FC Barcelona en vloog voor een blessurebehandeling - en mogelijk om na te denken - terug naar Engeland.

Mogelijk neemt de middenvelder in de komende twee dagen al een besluit. Barcelona meent dat Fàbregas naar Catalonië wil terugkeren. Bij monde van vice-voorzitter Rafael Yuste: "Onderhandelingen lopen voorspoedig, vooral in het geval van David Villa."

Want Barça heeft nog een ander oogappeltje. Villa van Valencia is de gewenste spits. "De situatie van Cesc is ander, omdat ook de wil van de andere club noodzakelijk is, ook al wil de speler zelf wel. Dat laatste maakt het overigens wel gemakkelijker," zei Yuste.

Momenteel is er geen haast geboden bij een gesprek tussen Fabregas en zijn trainer Arsene Wenger. Het is ook goed mogelijk dat hij loyaal blijft aan de trainer die hem de kans bood. Fàbregas maakte zijn debuut bij Barça, maar verkaste daarna naar Arsenal. "Ooit" wil Fàbregas weer voor de Catalanen spelen, verklaarde hij.

Assassin's Creed II Complete Edition

De populaire Assassin's Creed II komt met een nieuwe editie. Deze zogenaamde Assassin's Creed II Complete Edition zal naast het originele Assassin's Creed II ook een aantal andere dingen bevatten.

De complete edition zal het volgende bevatten;

- Originele Assassin's Creed II.
- Drie geheime locaties van de templars; Palazzo Medici, Santa Maria dei Frari en Arsenal Shipyard. Deze waren eerder alleen in de Black Edition aanwezig.
- Twee DLC paketten, namelijk Battle of Forli en Bonfire of the Vanities.

De engelse website Play heeft deze versie op een release van 4 juni staan voor de Xbox 360 en PS3, of er een PC versie zal komen is nog niet bekend.

Ezio zal eind dit jaar terugkomen in de nieuwe Assassin's Creed: Brotherhood, hierin trekt hij ten strijde in Rome.

Boxart Boxart

Hill: "Oud-coureurs moeten alleen advies geven"

Damon Hill heeft de rol die voormalige coureurs dit jaar als steward in de Formule 1 spelen ter discussie gesteld. De Brit is een van de rijders die de FIA bij staat bij het nemen van de beslissingen over het uitdelen van straffen.

Ondanks het inzetten van de oud-coureurs is er tot nu toe al veel kritiek geweest op de uitgedeelde straffen. Zo kwamen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel er in China met een waarschuwing vanaf, terwijl ze volgens vele volgers een hogere straf wegens gevaarlijk rijgedrag in de pitstraat hadden verdiend. Hill moest afgelopen weekend samen met de andere stewards de inhaalactie van Michael Schumacher op Fernando Alonso beoordelen. Ze kenden de Duitser uiteindelijk een straf van twintig seconden toe, zodat hij buiten de punten viel.

Hill vindt dat de oud-coureurs slechts advies moeten geven in plaats van volledig mee te beslissen zoals nu het geval is. "Het is een fascinerende ervaring om mee te maken, maar ik betwijfel of het verstandig om rijders in de positie te brengen waarin ze de regels moeten interpreteren. Ik stelde me voor dat ik daar als consultant zou zitten om de inzichten van de coureurs aan de stewards, die de beslissing moeten nemen, over te brengen. Ik heb ervaring als coureur en niet als regelmaker of degene die de regels interpreteert."

Hill heeft ondertussen ook allerlei bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen omdat hij zijn voormalige rivaal Schumacher bestraft heeft. "Ik werd opgeroepen om een beslissing over de situatie van Michael te maken en ik heb volledig volgens de regels gehandeld. Ik heb echter al verschillende mailtjes gehad van mensen die me beschuldigen van vooroordelen."

Moordenaar premier Iran komt vrij in Frankrijk

Ali Vakili Rad, de moordenaar van de laatste premier die onder de sjah van Iran diende, wordt vrijgelaten uit een Franse gevangenis en teruggestuurd naar Teheran. Dat heeft het Franse openbaar ministerie dinsdag gezegd.

Shahpour Bakhtiar was een gerespecteerd politicus en diende als laatste premier onder sjah Mohammed Reza Pahlavi, die na de Islamitische Revolutie in 1979 werd afgezet. Bakhtiar vluchtte daarop naar Frankrijk. Vakili Rad vermoordde Bakhtiar in 1991 in Parijs en werd daarvoor drie jaar later tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Vakili Rad is de tweede Iraniër binnen twee weken tijd die door Frankrijk wordt vrijgelaten. Er wordt daarom gespeculeerd dat Parijs en Teheran onderling afspraken hebben gemaakt over de vrijlating van de Franse geleerde Clotilde Reiss die in Iran schuldig werd bevonden aan spionage. Zij keerde zondag terug in Frankrijk. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken ontkent overigens dat er sprake is van een overeenkomst.

Vakili Rad hoeft zijn straf niet uit te zitten, omdat voor hem een uitzettingsbevel is aangevraagd en goedgekeurd. De Iraniër had zelf om zijn uitzetting verzocht. De Franse wet staat toe dat buitenlanders, die geen banden met Frankrijk hebben, vrij komen als zij worden uitgezet.

Vrachtschip loopt vast voor kust Cadzand

Een vrachtschip is dinsdagochtend vastgelopen voor de kust van het Zeeuwse Cadzand. Het schip van 172 meter is geladen, maar er stromen geen gevaarlijke stoffen uit, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder. Waardoor het schip is vastgelopen, is nog onduidelijk.

Het onder Nederlandse vlag varende schip Sluisgracht liep rond 08.45 uur ruim vijf kilometer ten noordwesten van Cadzand vast op de Noordzee. Een vliegtuig en een schip van de kustwacht zijn naar het vastgelopen schip gestuurd. Ook is uit voorzorg een boot van het reddingstation Cadzand ingezet en is een sleepboot onderweg.

Ewan McGregor in 'The Man Who Killed Don Quixote'

Ewan McGregor gaat meespelen in 'The Man Who Killed Don Quixote' van regisseur Terry Gilliam. Dit zei Gilliam maandagavond in Cannes, schrijft het Britse filmtijdschrift Empire. Eerst was Johnny Depp nog in de running voor de rol.

'The Man Who Killed Don Quixote' gaat over een reclamemaker (McGregor) die heen en weer in de tijd reist tussen het huidige Londen en het La Mancha uit de 17e eeuw, waar hij Don Quichot ontmoet. Deze ziet hem aan voor zijn partner en schildknaap Sancho Panza. Don Quichot wordt gespeeld door Robert Duvall.

In 2009 waren Gilliam en Depp al begonnen aan de film. Depp tekende echter na lang twijfelen op het laatste moment toch voor 'Pirates of the Caribbean 4: On Stranger Tides'. Hierdoor werd het vrijwel onmogelijk om in september met opnames te beginnen, zoals was gepland. Nu heeft Gilliam dus voor McGregor gekozen.

De productie van 'The Man Who Killed Don Quixote' is eigenlijk al in 2000 van start gegaan. Deze werd toen, geteisterd door problemen op de set. In dit geval werd de productie zelfs voortijdig afgeblazen vanwege een ernstig ongeluk met de toen al 70-jarige acteur Jean Rochefort, die toen de rol van Quichot speelde.

Ewan McGregor in 'The Man Who Killed Don Quixote'
Ewan McGregor in 'The Man Who Killed Don Quixote' (Foto: Novum)

Foetus angstige moeder groeit slechter

Als moeders tijdens de zwangerschap angstig zijn, leidt dit tot een vertraging in de groei van het hoofd, de buik en het gewicht van de foetus. Kinderen van zes maanden van chronisch angstige moeders hebben daarnaast een lastiger temperament. Zo zijn deze kinderen meer bedroefd, overgevoeliger en vaker overactief.

Dat concludeert wetenschapper Jens Henrichs op basis van een grootschalig bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC. Henrichs promoveert woensdag op zijn onderzoek, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van tienduizend Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid is gevolgd.

Een verminderde groei en een te laag geboortegewicht hebben volgens Henrichs gevolgen voor de gezondheid in het latere leven. Hij beveelt daarom aan de zorg rondom de zwangerschap ook te richten op eventuele psychische problemen van aanstaande moeders.

Zo zouden zwangere vrouwen een vragenlijst kunnen invullen, waardoor angsten en depressieve stemmingen in een vroeg stadium kunnen worden vastgesteld. "Moeders met psychische problemen zou men op die manier tijdig door kunnen verwijzen naar professionele hulp in de gezondheidszorg."

Duo opgepakt voor neerknuppelen bejaarde

De politie heeft dinsdagochtend twee jongens uit Cuijk opgepakt voor de zware mishandeling van een 71-jarige plaatsgenoot. De man werd in de nacht van 7 mei door overvallers zwaar mishandeld en beroofd.

De Brabantse politie vond het bejaarde slachtoffer met meerdere breuken in zijn gezicht langs de Beersebaan. Naast hem lag een knuppel. De politie verspreidde onder meer flyers om de daders te vinden.

Door het onderzoek konden dinsdag twee mannen van 18 en 19 jaar worden opgepakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Dievegge schuift schuld af op 2-jarige dochter

Een 28-jarige vrouw uit Maarssen die maandag werd betrapt op winkeldiefstal heeft geprobeerd de schuld af te schuiven op haar 2-jarige dochtertje. Agenten geloofden hier niets van en hebben de vrouw en haar dochtertje naar een politiebureau gebracht.

De vrouw viel door de mand toen het alarmpoortje van een winkel op het Bisonspoor in Maarssen rond 15.15 uur afging, op het moment dat ze met haar kind het pand verliet. Een personeelslid vroeg de vrouw weer naar binnen te komen. Bij controle van haar tas bleek er gestolen kleding in te zitten, meldt de politie dinsdag.

De Maarssense probeerde toegesnelde agenten wijs te maken dat haar 2-jarige dochter de kleding uit een stelling had gepakt en in haar tas gestopt. De stelling was echter zo hoog, dat het kind daar volgens de politie nooit bij kon.

Tijdens het verhoor bekende de vrouw dat zij de kleding zelf had proberen te stelen. De vrouw bleek ook kleding van een andere winkel uit de buurt bij zich te hebben. Ze bekende die eveneens te hebben gestolen.

De vrouw bleek nog 21 dagen cel open te hebben staan en moest daarom op het politiebureau blijven. Het 2-jarige meisje wordt tijdelijk opgevangen door een familielid.

'Ajax wijst bod op Vertonghen af'

Everton heeft volgens AD Sportwereld een bod van tien tot twaalf miljoen euro uitgebracht op Ajax-verdediger Jan Vertonghen. De Amsterdammers hebben het bod meteen naar de prullenbak verwezen, omdat ze hun centrale verdediger niet voor zo'n laag bedrag willen verkopen.

Overigens is Everton niet de enige ploeg die in de diensten van de 23-jarige Belg geïnteresseerd is. Ook stadgenoot Liverpool heeft een oogje op Vertonghen laten vallen. De centrale verdediger maakte dit seizoen samen met zijn landgenoot Toby Alderweireld indruk door in de Eredivisie in 34 wedstrijden slechts twintig doelpunten toe te staan.

Vertonghen is bezig aan zijn vierde jaar in dienst van Ajax en heeft nog een contract tot 2013 bij de Amsterdammers. Volgens trainer Martin Jol is zijn pupil mede hierdoor minimaal twintig miljoen euro waard.

Woods wil deelnemen aan British Open

Tiger Woods wil half juli deel gaan nemen aan het British Open. De beste golfer ter wereld hoopt tegen die tijd hersteld te zijn van een nekblessure die hem momenteel aan de kant houdt.

Woods won het British Open op St. Andrews in het verleden al twee keer en hij kan in Schotland de eerste golfer worden die het toernooi drie keer op zijn naam schrijft. Op zijn website vermeldt de golfer dat hij ook deel zal nemen aan het US Open en US PGA National. Hij dient dan echter wel hersteld te zijn van de ontstoken nekwervel die hem noopte om op te geven bij de Players Championship.

'Partijen doen zich rechtser voor'

Politieke partijen doen zich in de media bijna allemaal een 'stuk rechtser' voor dan hun standpunten in de partijprogramma's rechtvaardigen. Vooral bij sociaaleconomische kwesties worden rechtse standpunten overbelicht en linkse opinies onderbelicht.

Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Nieuwsmonitor in samenwerking met Kieskompas. De standpunten uit de verschillende programma's zijn vergeleken met de standpunten die de partijen innamen volgens berichtgeving in landelijke dagbladen en nieuwswebsites.

De grote aandacht voor de aanstaande bezuinigingen - een 'bij uitstek rechts thema'- lijkt bij te dragen aan de 'rechtse berichtgeving', stellen de onderzoekers. "Ook de partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum benadrukken de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen, als was het maar om het klassieke verweer van potverteren te weerleggen. Het spookbeeld van Griekenland zal daar ongetwijfeld debet aan zijn."

Het zijn vooral de PVV en de SP waarvan het mediaprofiel rechtser is dan het partijprogramma aangeeft. Uitzondering is het CDA, die profileert zich in de media 'iets minder rechts' dan het programma rechtvaardigt. Voor kleine partijen zoals PvdD, TON en SGP geldt dat zij zo weinig in het nieuws zijn geweest dat eigenlijk geen conclusies kunnen worden getrokken.

Metro faalt met Pinkpopdata

De gratis krant Metro heeft vanochtend gefaald in haar uitgave van vandaag. In de krant stond gemeld dat het Limburgse festival Pinkpop dit weekend georganiseerd wordt, maar het evenement is daadwerkelijk een weekend daarna.

'Volle wegen tijdens Pinksterweekend' kopte het artikel, waarin gemeld werd dat de ANWB een grote file verwacht tijdens het Pinksterweekend. Traditiegetrouw wordt Pinkpop met Pinksteren gehouden, maar dit jaar wordt daar een week vanaf geweken door de kans op betere artiesten.

Ga dus niet dit weekend naar het Limburgse festivalterrein, want dan zul je bedrogen uitkomen. Volgende week kun je onder andere genieten van Rammstein, The Prodigy, Mika en Green Day.

Het artikel is hier te lezen.


Metro faalt met Pinkpopdata (foto: Metro)

Vrije kilometers met leasebak aan banden

De pret van het privé rijden met je lease-auto is binnenkort wellicht afgelopen. Als het aan een aantal grote werkgevers ligt tenminste. LeasePlan zegt dat er wordt nagedacht over een vast budget voor de leaserijder. Hiermee zou het aantal privékilometers drastisch worden verminderd.

Wanneer dit plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd, zullen de leaserijders voor het eerst zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van hun privé kilometers. Een vakantie met de auto van de zaak zal dan niet langer een besparing opleveren.

Nu is het zo dat de leaseauto voor veel meer dan alleen woon-werk verkeer wordt gebruikt. De werkgevers draaien nu grotendeels op voor deze kosten. LeasePlan-directeur Staat constateert een 'duidelijke trend'. De bedrijven kunnen met een vast lease-budget hun vervoerskosten makkelijker begroten en hier eenvoudiger op bezuinigen.

Verbouwing stilgelegd door examens

Een verbouwing vlakbij het Baarnsch Lyceum is even stilgelegd door de eindexamens die gehouden worden. Het LAKS ontving gisteren veel klachten over geluidsoverlast tijdens het maken van de examens.

"Het LAKS heeft op de ochtend van 18 mei weer contact gehad met de school. Na aandringen van ons is de bouw tijdelijk stilgelegd waardoor er nu geen problemen meer zijn. Alles is dus opgelost," aldus de site van het LAKS.

De site raadt aan om bij dergelijke problemen contact te zoeken met het LAKS via de website of bellen met de klachtenlijn (035 - 671 9889). Vandaag zijn er weer examens. Het vmbo heeft Nederlands en biologie, de havisten worstelen met kunst en wiskunde en de vwo'ers krijgen examens van Latijn en M&O.

Hamas voert drie executies uit

In de door Hamas geregeerde Gazastrook zijn drie Palestijnen geëxecuteerd die wegens moord ter dood veroordeeld waren. De met kogels doorzeefde lichamen van de drie mannen werden in een ziekenhuis in Gaza gedumpt. Dit heeft een bron binnen het ziekenhuis dinsdag gezegd.

In april werden twee doodvonnissen voltrokken. Het ging toen om twee Palestijnen van wie bewezen werd geacht dat zij als informant voor Israël hadden gewerkt.

Het was toen voor het eerst in tien jaar tijd -en voor het eerst sinds Hamas er aan de macht is- dat in Gaza de doodstraf ten uitvoer werd gelegd. Dat lijkt een teken dat Hamas tot zwaardere maatregelen overgaat om de controle over de Gazastrook te houden.

Mensenrechtenorganisaties hekelen de militaire tribunalen van Hamas die volgens hen vertrouwen op bekentenissen van mensen die gemarteld zijn.

Excelsior eventueel ook op kunstgras in Eredivisie

Promovendus Excelsior overweegt om op kunstgras te gaan spelen. De Kralingers, die Sparta Rotterdam zondag lieten degraderen, maken binnen twee weken de definitieve kuze. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In de Eredivisie speelt ook Heracles Almelo al op kunstgras. De KNVB heeft laten weten dat het veld van Excelsior momenteel niet voldoet aan de eisen die zijn gesteld voor voetbal in de Eredivisie. De clubs in de hoogste klasse moeten namelijk over een veld met veldverwarming beschikken.

Excelsior kreeg tijdens de laatste keer dat het in de Eredivisie speelde nog dispensatie, maar de KNVB maakt ditmaal geen uitzondering. De voetbalbond verplicht de clubs over veldverwarming te beschikken, daar de strenge winters anders het afwerken van wedstrijden verhindert.

Als Excelsior daadwerkelijk voor kunstgras kiest, wordt het de tweede Eredivisionist die op kunstgras gaat spelen.

[NBA] Lakers op voorsprong in play-offs

In de NBA hebben de LA Lakers in de Western Conference de eerste wedstrijd van de finale gewonnen. Voor eigen publiek werden de Phoenix Suns met 128 - 107 verslagen.

Grote man bij de Lakers was Kobe Bryant die veertig punten scoorde. Met name in het derde kwart was de sterspeler met 21 punten op schot. Hierdoor konden de Lakers de zevende zege op rij pakken in de play-offs. Voor de Suns betekende het de eerste nederlaag in zes wedstrijden. Vanavond zal in Los Angeles de tweede wedstrijd gehouden gaan worden.

Naast de finales in de Western Conference worden ook de finalewedstrijden in de Eastern Conference gehouden. Daar nemen Orlando Magic en de Boston Celticshet tegen elkaar op. Laatstgenoemde ploeg leidt momenteel met 1-0.

NOC*NSF neemt afscheid van Terpstra

Erica Terpstra neemt vandaag afscheid als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Ze zal tijdens de algemene ledenvergadering het stokje over gaan dragen aan André Bolhuis. Hij werd eerder dit jaar door de sportbonden verkozen tot nieuwe voorzitter.

Terpstra was sinds oktober 2003 de voorzitter bij het NOC*NSF. Daarvoor zat de oud-zwemster voor de VVD in de tweede kamer en was ze staatssecretarisvan Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Afgelopen zondag was Terpstra voor het laatst in functie als voorzitter toen ze in de aanloop naar het EK in Budapest de nationale zwemploeg toesprak. Haar voorlopig laatste optreden in de sportwereld zal Terpstra bij het WK in Zuid-Afrika geven. Daarna trekt ze zich terug om Bolhuis de ruimte te geven om zich te kunnen profileren.

Varkens komen om bij ongeval met vrachtwagen

Een aantal varkens is dinsdagochtend bij het Gelderse Druten om het leven gekomen toen de vrachtwagen waarin zij zaten kantelde. De chauffeur bleef ongedeerd, meldt de politie.

De vrachtwagen was rond 06.30 uur in een bocht vanaf de Noord-Zuid richting de Maas en Waalweg geschaard. De varkens die het avontuur overleefden, werden overgeladen in een andere vrachtauto. Voor de omgekomen varkens werd een destructiebedrijf ingeschakeld. De politie onderzoekt het eenzijdige ongeval.

Feyenoord van mening veranderd inzake Ribeiro

Feyenoord wil Jerson Ribeiro toch een contract gaan aanbieden, zo meldt De Telegraaf. De Rotterdammers zouden door de prestaties van de middenvelder verrast zijn.

Ribeiro kreeg amper twee maanden geleden nog te horen dat zijn contract bij Feyenoord niet zou worden verlengd. De 22-jarige Ribeiro etaleerde zijn kwaliteiten vervolgens dermate, dat Feyenoord van mening zou zijn veranderd. De middenvelder speelde dit seizoen op huurbasis bij Excelsior, dat via Sparta Rotterdam zondag naar de Eredivisie promoveerde. In de promotie vervulde ook Ribeiro een belangrijke rol. Op korte termijn zou technisch directeur van Feyenoord, Leo Beenhakker, met de speler om de tafel willen gaan zitten.

Ribeiro's ploeggenoot Kamohelo Mokotjo mag zich sowieso verheugen op een overstap naar Feyenoord.

DVD: Dark Matter

Dark Matter is gebaseerd op de schietpartij die plaats vond op de Universiteit van Iowa in 1991. De film stamt al uit 2007, maar verscheen officieel pas in 2008 in de Amerikaanse bioscopen. De geplande releasedatum viel namelijk kort na een andere schietpartij, de Virginia Tech massacre. Door de vele overeenkomsten was uitstellen een voor de hand liggende maatregel. De film wordt nu uitgebracht op dvd. De hoofdrol is weggelegd voor de onbekende Ye Liu, daarnaast is onder andere Meryl Streep te bewonderen.

'Maak voorkeur coalitie bekend'

De SP en GroenLinks willen dat alle partijen hun coalitievoorkeuren bekend moeten maken. Beide partijen willen graag na 9 juni een regering vormen.

"Met name het CDA en de PvdA moeten voorkeuren uitspreken. Ze hoeven niemand uit te sluiten, maar ze moeten aangeven in welke coalitie ze het liefst willen zitten", aldus Halsema (GL). "Dat de PvdA het in 2006 niet goed heeft gedaan, komt mede doordat die partij niet de bereidheid had duidelijkheid over een coalitie te geven. Daarmee werden ze uiteindelijk de bijwagen van het CDA. Dat kan weer gebeuren."

De lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, doet ook een duit in het zakje. "De PvdA zegt nu: kies de minister-president. Maar wat heb je eraan als Cohen straks premier is en VVD- of CDA-beleid gaat uitvoeren? Dat moeten mensen van tevoren weten. In haar programma is de PvdA behoorlijk naar links opgeschoven. Als ze dat willen uitvoeren, kan dat alleen als wij meedoen. Laat Cohen maar eens uitspreken dat als die kans er is, dat zijn voorkeur heeft."

Progressief
Zowel de SP als GL zien graag een progressief kabinet het vierde gevallen kabinet-Balkenende opvolgen. "Voor mijn partij geldt: hoe progressiever, hoe liever. Daar noemen wij D66 ook bij. Met D66 heeft GroenLinks veranderingsgezindheid gemeen, met de SP het solidariteitsdenken", zegt Halsema.

Roemer is het hier duidelijk mee eens. "Als wij straks met de progressieve partijen 76 zetels halen, dan vind ik dat we verplicht zijn om te kijken hoe wij er een zo sociaal mogelijke coalitie uit kunnen halen."

Boek: Marieke Antonisse & Margot van de Mortel - Adoptie

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 600 kinderen geadopteerd, zowel uit Europa als uit verre landen. Wat zijn hun ervaringen? Hebben ze een gelukkige jeugd gehad of hebben ze altijd naar hun moederland verlangd? En hun biologische ouders? Denken ze nog dagelijks aan hun kinderen? En ten slotte de adoptieouders, voelen ze zich volwaardig ouder? Adoptie behandelt deze zogenaamde 'adoptiedriehoek' bestaande uit de biologische ouders, de adoptieouders en de kinderen vanuit alle perspectieven. In een reeks korte getuigenissen belichten de schrijvers allerhande gevallen, negatieve maar ook positieve. Daarnaast geeft een aantal deskundigen hun visie op adoptie.

 

Groningen Airport Eelde toch open

In tegenstelling tot eerdere berichten, zal het vliegveld Eelde in Groningen dinsdagochtend toch niet dicht gaan.

Eerder werd gemeld dat Groningen Airport Eelde dinsdag van 10:00 tot 14:00 dicht zou gaan wegens een te grote concentratie asdeeltjes in de lucht. Dit in tegenstelling tot alle andere vliegvelden in Nederland. Uit nieuwe metingen blijkt echter dat de concentratie asdeeltjes zo laag is dat het vliegverkeer geen gevaar loopt.

Vodafone verdubbelt jaarwinst

Vodafone Group Plc heeft dinsdag beter dan verwachte jaarresultaten bekendgemaakt, gedreven door de groei in mobiele data en breedband en kostenverlagingen. Daarnaast streeft het Britse mobiele telefoniebedrijf naar een jaarlijkse groei van het dividend van zo'n 7 procent in de komende drie jaren.

Vodafone rapporteerde een nettowinst over het fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart, van 8,65 miljard pond (circa 10,2 mrd euro), een ruime verdubbeling ten opzichte van de winst van 3,08 miljard pond vorig jaar toen het resultaat werd gedrukt door een afwaarderingslast van 5,9 miljard pond op onder andere de waarde van de Spaanse activiteiten.

In 2009/10 werd een afwaarderingslast genomen van 2,3 miljard pond op de activiteiten in India vanwege de stevige concurrentie en prijzenoorlog.

De jaaromzet klom met 8,4 procent tot 44,47 miljard pond, van 41,02 miljard pond vorig jaar. Analisten hadden gerekend op een omzet van 44,3 miljard pond.

De vrije kasstroom, de bepalende factor voor het dividend van de groep en de favoriete maatstaf voor winstgevendheid van het bedrijf, klom met 27 procent tot 7,2 miljard pond, terwijl analisten uitgingen van 6,8 miljard pond.

In februari 2010 verhoogde Vodafone de verwachting voor de vrije kasstroom voor 2009/10 met 500 miljoen pond tot een range van 6,5 miljard pond tot 7,0 miljard pond.

Vodafone kondigde dinsdag tevens aan het slotdividend te verhogen met 8,7 procent tot 5,65 pence per aandeel, van 5,20 pence. Het totale dividend komt daarmee uit op 8,31 pence per aandeel, tegen 7,77 pence vorig jaar.

Het aandeel Vodafone sloot maandag in Londen op 136 pence, waarmee het bedrijf een marktwaarde heeft van 71,74 miljard pond. Het aandeel is in de afgelopen twaalf maanden met 11 procent gestegen, waarmee het achterblijft bij de FTSE 100 index die in dezelfde periode met 21 procent is gestegen.

Dinsdag opende het aandeel 1,6 procent hoger na publicatie van de jaarcijfers.

Zorgverleners: minder tijd voor zorg

Bijna twee derde van het zorgpersoneel verwacht dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Dat komt volgens hen doordat er te weinig geld aan zorg wordt besteed, door een te hoge werkdruk en door te veel administratie, concludeert zorgverzekeraar Menzis uit een enquête.

Van de 4144 ondervraagde zorgverleners zegt 53 procent dat er te weinig tijd is om het werk goed te doen. Van de beschikbare tijd wordt gemiddeld veertig procent aan administratief werk besteed, waardoor zestig procent overblijft voor de zorg zelf.

De politiek krijgt gemiddeld een 4,1 als rapportcijfer. De ondervraagden vinden dat meer geld voor de zorg beschikbaar moet worden gemaakt. Ook zijn ze volgens Menzis niet tevreden met de marktwerking. Die zou de zorg ten koste van de patiënt duurder maken.

Zorgverzekeraars scoren met een 4,7 niet veel beter. Zij zouden te veel naar hun eigen belang kijken en zijn volgens het personeel vooral uit op winst. De helft van het ondervraagde zorgpersoneel denkt na over een baan buiten de zorg.

Bestelsite van OV-chipkaart gehackt

Op een website voor het aanvragen van een OV-chipkaart zijn de gegevens van 168.000 reizigers langere tijd voor hackers bereikbaar geweest. Het gaat om de website ervaarhetov.nl, schrijft ict-nieuwssite Webwereld.

Ervaarhetov.nl is een verzamelplaats voor promotiecampagnes voor het openbaar vervoer. De site wordt gebruikt door de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel. Op de site kunnen mensen zich bijvoorbeeld inschrijven voor een persoonlijke OV-chipkaart. Nu is de site 'wegens werkzaamheden' van het net gehaald.

Hackers konden de database met persoonsgegevens bereiken door een foute naam in te voeren, waardoor de website meer informatie terugstuurde dan de bedoeling is. Zo konden de naam, het adres, de geboortedatum en het telefoonnummer van alle reizigers in de database worden opgevraagd. Het was volgens Webwereld ook mogelijk gegevens te wijzigen.

Webwereld werd getipt door een hacker die zich verschuilt achter de naam ins3ct3d. Als bewijs leverde hij een video waarin hij de gegevens van een verslaggever van Webwereld uit de database haalde.

"Zo lang de overheid de burger onveilige systemen blijft opdringen, voel ik me gedwongen mijn medeburgers te beschermen en te waarschuwen", zou de hacker zijn actie verklaren. "Zou de overheid zijn taak enigszins uitvoeren, dan hoef ik deze enorme risico's niet te nemen. Deze keer zijn het gevoelige persoonsgegevens, volgende keer vingerafdrukken of je patiëntendossier."

Demi Moore gaat boek schrijven

Demi Moore gaat aan de slag als schrijfster. De actrice wil haar levensverhaal graag op papier zetten. Moore is momenteel in onderhandeling met een uitgeverij in New York over de uitgave van het boek.

De 47-jarige Moore kan genoeg inspiratie putten uit haar leven. De actrice stopte met school op 16-jarige leeftijd, trouwde op haar 18e en brak vijf jaar later door met haar filmdebuut 'St. Elmo's Fire'. Rond diezelfde tijd raakte ze verslaafd aan cocaïne.

In 1987 trouwde ze met Bruce Willis, met wie ze drie kinderen kreeg. Dertien jaar later gingen de acteurs officieel uit elkaar. In 2005 stapte ze met de zestien jaar jongere Ashton Kutcher in het huwelijksbootje. Wanneer het levensverhaal vanuit Moores visie te lezen is, is nog niet bekend.

Demi Moore werkt aan memoires
Demi Moore werkt aan memoires (Foto: Novum)

 

Bolt: "Zal snel zijn op 100 meter"

Usain Bolt wil morgen in Zuid-Korea in zijn eerste officiële optreden op de 100 meter een zeer snelle tijd gaan lopen. De Jamaicaan is met 9,58 seconden wereldrecordhouder op deze afstand en zal in Daegu gaan lopen in het stadion waar in 2011 het WK gehouden zal gaan worden.

In zijn race neemt Bolt het onder meer op tegen de Amerikanen Travis Padgett en Mike Rodgers en de Jamaicaan Michael Frater die alleen al eens sneller waren dan tien seconden. Toch lijken ze niet aan de tijd van Tunderbolt te kunnen komen. "Ik reken op een zeer snelle tijd," zei hij.

De Jamaicaan is blij dat hij juist in Daegu kan lopen. "Dat biedt mij de kans om de baan goed te testen. Dan weet ik wat mij volgend jaar bij de WK te wachten staat." Een tijd heeft hij niet in gedachten. "Ik kan alleen zeggen dat ik zo snel als altijd wil lopen. Dat is immer mijn intentie, zodat ik de fans een plezier kan doen. Wat mijn limiet is? Niemand kent zijn top. Ik blijf hard trainen en hard werken, met mijn hoofd erbij. Dan zien we vanzelf wel waar mijn limiet ligt."

Pirates 4 wordt echt gefilmd in 3D

Dat Pirates of the Caribbean 4 in 3D in de bioscoop komt is al bekend. Maar de film wordt niet eerst in 2D geschoten en daarna bewerkt naar 3D, zoals gebruikelijk is.

De makers zullen Pirates 4 gaan filmen met 3D camera's. De enige film die ook met 3D camera's is gefilmd is Avatar. Het verschil is dat je op de Avatar-manier echt het gevoel hebt in de film te staan. Bij films als Alice in Wonderland, Final Destination 4 en Clash of the Titans is het slechts een soort pop-up dat je ziet. Deze films worden ook alleen voor 3D bewerkt vanwege de hype en de duurdere kaartjes.

Johnny Depp zal weer gestalte geven aan Jack Sparrow. De film gaat precies over een jaar in première.

Everse: "Als interesse Sparta concreet is, ga ik nadenken"

Sparta Rotterdam moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer die de club binnen één seizoen weer naar het hoogste plan tilt. Voor de functie van trainer is Jan Everse wellicht kandidaat. De trainer zelf staat open voor een terugkeer naar Sparta.

De 56-jarige Rotterdammer wordt volgens het Algemeen Dagblad genoemd als één van de vele kandidaten om Aad de Mos op te volgen. Everse was dit seizoen bij sc Heerenveen werkzaam als interim-trainer en deed het met de Friezen goed.

"Als het concreet is, ga ik daar over nadenken"
, zegt Everse over de mogelijke interesse van Sparta. "Sparta is een mooie club, doodzonde dat ze zijn gedegradeerd." Everse denkt dat Sparta niet hoeft te wanhopen. "Ik ken de eerste divisie op mijn broekzak. Met een uitgekiend beleid ben je zo weer terug."

De trainer was ook bij ADO Den Haag in beeld. "Ik had geen goed gevoel bij ADO. Het is zó'n onrustige club. Ik ben door ADO gebeld en zei dat het eerst met Atteveld moesten regelen. Dat duurde lang zo lang dat ik heb aangegeven dat ik niet geïnteresseerd was. Steijn zegt iets te vaak dat zelf hoofdtrainer wil worden. Dat lijkt me geen type om mee samen te werken", aldus Everse.

Cambuur meent ook recht te hebben op Eredivisie

Bij een mogelijk faillissement van Willem II meent sc Cambuur Leeuwarden recht te hebben op een plek in de Eredivisie. Dat zei algemeen directeur Alex Pama tegenover Voetbal International.

Cambuur werd in de competitie tweede en werd in de play-offs om promotie door Go Ahead Eagles uitgeschakeld. Eagles verloor afgelopen zondag na verlengingen van Willem II, dat daardoor in de Eredivsie blijft.

Maar de Tilburgers kampen met een groot tekort en hebben grote schulden. Op korte termijn moeten de Tricolores de gemeente bereid vinden om 1,5 miljoen euro te overleggen.

"Wij hebben bij een faillissement van Willem II recht op promotie als de nummer twee van de Jupiler League," vertelde Pama. "Dat is wat onze juristen nu aan het bekijken zijn."

De woordvoerster van de KNVB, Marloes van der Laan, liet weten dat Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam waarschijnlijk kans maken op het stekje in de Eredivisie, mits Willem II failliet gaat.

Emanuelson staakt besprekingen met Ajax

Het ziet er naar uit dat Urby Emanuelson en Ajax niet tot een akkoord komen. Voor de tweede keer zijn de contractbesprekingen gestaakt. Het huidige contract van de linkspoot loopt tot medio 2011.

Eerder leidde een poging tot het verlengen van de verbintenis al tot niks en ook nu was de intentie er om eruit te komen, maar liep het wederom op niks uit. "Er is nu definitief een streep onder gezet," zei Brian Berkleef tegenover De Telegraaf.

De zaakwaarnemer van Emanuelson zegt dit, nadat de gesprekken van afgelopen week spaak liepen. "Urby is teleurgesteld, maar wil desondanks bij Ajax blijven," weet Berkleef. "Hij dient in principe zijn contract tot 2011 uit," besloot de belangenbehartiger. De kans bestaat derhalve dat Emanuelson in 2011 transfervrij de deur uitloopt bij de Amsterdammers.

De Mos verwacht nieuw avontuur aan te kunnen gaan

Aad de Mos vertrekt na twee maanden alweer bij Sparta Rotterdam. Dat zei hij in De Telegraaf. Ondanks de degradatie met de Kasteelclub verwacht De Mos een nieuwe club te vinden. Het Midden-Oosten, Portugal en Griekenland zouden lonken voor zowel De Mos als diens assistent-trainer Martin Koopman.

Het besluit van De Mos om niet door te gaan bij Sparta lijkt definitief. "Ik zie mezelf niet zo snel in de Jupiler League werken en ik denk ook niet dat Sparta de mogelijkheden heeft om het elftal sterker te maken - integendeel," aldus de markante trainer.

Koopman en De Mos zouden aan de slag kunnen in het Midden-Oosten, Portugal en in Griekenland. In Griekenland kende het duo succes bij Kavala. "Daar kwam ik midden in de film binnen, bij Sparta pas helemaal op het einde," probeerde De Mos zich te verdedigen.

"Desondanks heb ik van de eerste tot de laatste dag met veel plezier bij Sparta gewerkt. Voor de club en de fans vind ik de degradatie verschrikkelijk. En de spelers moeten zichzelf verwijten dat ze in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Excelsior geen over-mijn-lijkmentaliteit vertoonden," besloot de keuzeheer.

Prijzen van Natal zijn allemaal geruchten

Er gaat de laatste twee dagen het gerucht dat Natal zo'n $200 zal gaan kosten, Microsoft heeft aangegeven dat dit soort prijzen pure speculaties zijn.

Planet Xbox 360 heeft met Microsoft gesproken naar aanleiding van deze geruchten en Microsoft geeft aan dat; "Winkels, websites en anderen die een prijs plaatsen bij Natal gebruiken alleen maar een 'place-holder', verkopers weten nog niet hoe duur de Natal zal worden. Microsoft zal meer details over Natal vrijgeven hoe dichter we bij de lancering gaan komen, tot die tijd zal alles speculatie zijn"

De prijs van $200 zou van een Zweedse website komen die de Natal zelf al een prijs had gegeven, de meeste speculaties schatten de Natal rond de $80.

Waarschijnlijk wordt er meer duidelijk op de E3.

Natal
Natal $200 of $80, wie zal het zeggen

Squasher Bennett onderuit tegen Darwish

Dylan Bennett is er gisteravond niet in geslaagd om de laatste zestien te bereiken van de Sky Open 2010. De 25-jarige Eindhovenaar was in de openingsronde van het PSA Super Series kampioenschap in Cairo niet opgewassen tegen Karim Darwish: 9-11, 8-11 en 7-11.

De nederlaag van de Nederlander kwam niet als een verrassing. Darwish is de nummer vier van de wereld en stond vorig jaar elf maanden lang bovenaan de mondiale ranglijst. Door blessureleed viel de Egyptenaar begin 2010 wat terug op de prestigieuze ranking, maar inmiddels is de sierlijke squasher weer helemaal fit. Bennett bezet de 77e plaats op de PSA World Ranking en bereikte in Egypte pas voor de eerste keer in twee jaar het hoofdtoernooi van een Super Series toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour.

Eerder op de dag plaatste Laurens Jan Anjema zich wel voor de tweede ronde. De 27-jarige Hagenaar versloeg Mathieu Castagnet uit Frankrijk in vier games (11-8, 6-11, 11-5 en 11-3). Morgenavond komt de linkshandige Nederlander weer in actie. Dan treft hij de Engelsman Nick Matthew, de nummer twee van de wereld, die Omar Abdel Aziz uit Egypte eenvoudig de baas was.

Fans Willem II zetten inzamelactie op touw

De supporters van Willem II zullen een inzamelactie op touw zetten om de toekomst van de club te waarborgen. De Tricolores balanceren op het randje van de afgrond en dreigen bij een nijpend tekort van 4,5 miljoen euro kopje onder te gaan.

Voor het einde van volgende maand heeft Willem II een bedrag van liefst 1,5 miloen euro nodig. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de club surseance van betaling aanvragen.

Volgens de woordvoerder van de club, Paul Bottelier, moet de gemeente garant staan voor het tekort. Willem II hoopt met de gemeente dan ook een regeling te kunnen treffen om aan de salarissen te voldoen. Hij stelt dat Willem II nog 6,2 miljoen euro tegemoet heeft van de gemeente, omdat het de afgelopen jaren teveel aan onderhoudskosten voor het stadion, OZB-belasting en huurkosten zou hebben betaald.

Verantwoordelijk wethouder Jan Hamming vindt echter dat de gemeente genoeg heeft gedaan en meent dat het aan de 210.000 Tilburgers is om Willem II overeind te houden. Willem II heeft een schuld van 4,5 miljoen, terwijl het enkele jaren terug nog vier miljoen in de plus stond.

 

'Was groenten en fruit tegen ADHD'

Uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat kinderen die veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen een grotere kans hebben om ADHD te ontwikkelen. Het onderzoek (pdf) is uitgevoerd onder 1.100 kinderen tussen de 8 en 15 jaar.

Om te voorkomen dat kinderen de pesticiden binnenkrijgen, geven de wetenschappers de ouders een belangrijk advies. Namelijk: 'was groenten en fruit voor gebruik'. Zo zou het risico op de aandoening af moeten nemen.

In hoeverre het resultaat van het onderzoek in Europa van toepassing is, is nog maar de vraag. De normen voor pesticiden liggen in Europa vele malen lager dan in de VS. Ook mogen in de VS bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die in de EU verboden zijn.

Griekse minister weg na belastingfraude

Dat Griekenland in de financiële problemen zit, weet iedereen ondertussen wel. Het is ook vrij algemeen bekend dat deze problemen mede veroorzaakt werden doordat de Grieken weinig tot geen belasting betalen.

De Griekse regering heeft de bevolking plechtig beloofd hier paal en perk aan te stellen. Ironisch genoeg is de Griekse minister voor Toerisme Angela Gerekou nu opgestapt vanwege de belastingontduiking van haar man.

Gerekou is getrouwd met de, in Griekenland, bekende zanger Tolis Voskopoulos. Hij genoot in de jaren 70 en 80 veel populariteit in het Zuid-Europese land.

Voskopoulos wordt nu beschuldigd van het ontduiken van de belastingen. Zijn schuld zou zo'n vijf miljoen euro bedragen.

BP haalt duizend vaten olie per dag uit lek

De buis die olieproducent BP in het olielek in de Golf van Mexico heeft geplaatst, tapt ongeveer 20 procent van de lekkende vloeistof af. De afgetapte olie wordt in een schip opgevangen en komt dus niet meer in zee terecht. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf maandag.

BP plaatste de buis afgelopen weekeinde. "Dagelijks kunnen we ongeveer duizend vaten olie door de buis omhoog halen. We gaan proberen de capaciteit nog op te voeren", aldus Doug Suttles van BP. Het zal nog wel even duren voor de lekkage definitief opgelost is.

Eerder probeerde BP een koepel over het lek te plaatsen, maar dat mislukte. Nu moet in de loop van de week een soort modder in de oliebron gepompt worden, waarna het lek met cement kan worden gedicht. BP ligt hevig onder vuur omdat het bedrijf er lang over doet om het lek te dichten. De lekkage ontstond op 20 april toen een door BP geleased boorplatform zonk voor de kust van Louisiana.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Bram en de boobies van Eva.

Gisteren werd bekend, dat advocaat Bram Moszkowicz regelmatig speelt met de boobies van Eva Jinek. Want ze hebben verkering. Al een half jaar. Bram had eerder een relatie met de winnares van een programma, waarvan de hoofdprijs bestond uit een baan op Brams advocatenkantoor. Seks met een ondergeschikte is nooit een goede zaak, iets waar staatssecretaris Jack de Vries onlangs op zeer hardhandige wijze achter is gekomen.
 
En journalisten behoren op hun beurt (sorry voor de ongelukkige woordkeuze) niet al te close te zijn met omstreden personen die regelmatig in het nieuws komen. Laat staat dat iemand die een belangrijke functie vervult bij het NOS-journaal verkering kan hebben met een onderwereldadvocaat. Daarom:

Groningen Airport Eelde dicht om aswolk

Groningen Airport Eelde is dinsdag van 10.00 uur tot 14.00 uur gesloten vanwege een aswolk uit een IJslandse vulkaan. De aswolk schuift in de loop van de ochtend over het noorden van Nederland, verwacht de Luchtverkeersleiding Nederland.

Ook het vliegveld in het Duitse Bremen moet waarschijnlijk sluiten. Vliegverkeer van Schiphol naar de Scandinavische landen en omgekeerd loopt mogelijk vertraging op omdat het om de aswolk heen moet vliegen.

Op Schiphol zal dinsdag verder weinig van de aswolk te merken zijn, verwacht een woordvoerder van de luchtverkeersleiding.

Epic geeft piraten de schuld

Ontwikkelaar Epic, bekend van de Unreal Tournament-serie ontwikkelde vroeger altijd alles rondom de PC, dit is tegenwoordig veranderd naar de consoles die als eerste komen en de PC die erachteraan loopt.

Epic baas Mike Capps legt uit: "Zes jaar geleden als je ons kantoor binnenkwam was alles gecentreerd op de PC, we hebben één PS2 launchgame gedaan en daarnaast alles PC. Nu krijgen we de vragen waarom we de PC haten en waarom we alleen voor consoles ontwikkelen".

Capps gaat verder en zegt dat het geld bij de consoles ligt en niet bij de PC: "We doen nog steeds dingen voor de PC en we houden nog steeds van de PC maar mensen die illegaal downloaden hebben veel onafhankelijke ontwikkelaars de das omgedaan en wij hebben ons bedrijfsmodel aan moeten passen".

Capps geeft aan dat games zoals Farmville op facebook het PC gamen wel zullen redden, maar het zal er niet uit gaan zien als Gears of War.

Wat vinden jullie? Heeft hij gelijk? Is PC gaming dood? Of doet Epic niet hun best?

Epic Logo
Epic games houdt toch nog van de PC

Premium PSN kost centjes

VG247 heeft een bron hoog in de Sony-regionen zitten, volgens deze bron gaat Sony op de E3 een plan onthullen waar er voor PSN betaald kan gaan worden. De bron geeft aan dat alle gratis aspecten die PSN nu heeft gratis zullen blijven. Er zullen op de beurs een set nieuwe features aangekondigd worden en daarvoor zal je waarschijnlijk minder dan 50 euro per jaar voor gaan betalen.

Eén van de nieuwe features op Premium PSN schijnt te zijn dat je van Sony elke maand uit vier PSN games kan kiezen en er één gratis mag hebben. Je zal als je dit elke maand doet de kosten voor het Premium PSN eruit halen volgens de bron.

Een andere feature zal zijn dat je muziek kan streamen en deze feature zal op die van Spotify gaan lijken, waarschijnlijk wordt het ook mogelijk om muziek te streamen terwijl je aan het gamen bent. Een feature waar veel mensen nog op wachten is de voice chat tussen verschillende games, deze zal gewoon gratis worden en blijven, de bron geeft aan dat mensen met de gratis PSN echt niet benadeeld zullen gaan worden omdat er features uitgehaald gaan worden.

Volgens VG247 zal het Premium PSN onthuld gaan worden op de E3, naast de Playstation Move, de PSP2 onthulling zou verschoven gaan worden naar later dit jaar.

PSN logo
PSN blijft gewoon gratis

 

 

Aantal illegale werknemers neemt na daling toe

Na een daling in voorgaande jaren heeft de Arbeidsinspectie vorig jaar meer illegale werknemers betrapt. De inspectie vond 2500 illegale werknemers, een kwart meer dan in 2008. Dat staat in het jaarverslag van de Arbeidsinspectie dat dinsdag door minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) naar de Kamer is gestuurd.

De inspectie deelde voor ruim 26,5 miljoen euro aan boetes uit voor illegale arbeid. Voor onderbetaling werden ruim tachtig boetes uitgedeeld, goed voor 950 duizend euro. In 2008 kregen nog 53 bedrijven een boete voor onderbetaling. Bij elkaar kregen 540 werknemers minder betaald dan het minimumloon.

In de bouw is de illegale arbeid sterk toegenomen. In de detailhandel was de stijging licht. Schoonmaakbedrijven maakten juist minder overtredingen. Van de schoonmaakbedrijven die werden gecontroleerd bleek 22 procent in de fout te zitten. In 2008 was dat nog 37 procent.

Mede doordat het melden van klachten gemakkelijker is geworden, greep de Arbeidsinspectie veel vaker in bij onveilige werkomstandigheden. Driehonderd keer werd een boete uitgedeeld of werd het werk stilgelegd. Dat is ruim honderd keer vaker dan een jaar geleden. Voor onveilig werk en het overtreden van regels voor werktijden werd veertien miljoen euro aan boetes opgelegd.

Engeland versoepelt regels om door as te vliegen

De luchtvaartautoriteiten in Engeland hebben de veiligheidseisen voor het vliegen door aswolken versoepeld. Ze willen zo de chaos door de aswolken uit een IJslandse vulkaan minimaliseren. Door de nieuwe regels kan het Britse luchtruim voorlopig open blijven.

De drie drukste luchthavens van Europa, waaronder Schiphol en Heathrow in Londen, waren maandagochtend opnieuw dicht vanwege een aswolk. KLM-topman Peter Hartman stelde dat het sluiten van het luchtruim eigenlijk niet nodig was. Volgens hem is dat besluit veel te snel genomen. In Nederland is het echter nog niet tot soepelere regels gekomen.

De Britse luchtvaartautoriteit heeft met luchtvaartmaatschappijen, toezichthouders en straalmotorfabrikanten overeenstemming bereikt over nieuwe regels. Daardoor mogen vliegtuigen tijdelijk door hogere concentraties as vliegen dan tot nu toe is toegestaan. Voorwaarde is dat de fabrikant van de straalmotors van het betreffende vliegtuig garandeert dat de motors de asconcentratie aankunnen.

De nieuwe regels gelden vanaf dinsdagmiddag. De enige die aan de eisen voldoet is de Britse low budget maatschappij Flybe. De verwachting is dat binnenkort meer luchtvaartmaatschappijen aan de eisen voldoen.

Deel Naarden bedekt met gipsdeeltjes na grote brand

Door een uitslaande brand in een bedrijfspand van Bon Bon Catering BV aan de Amsterdamsestraatweg in Naarden is een deel van Naarden en Bussum bedekt met gipsdeeltjes. De deeltjes vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, zei een brandweerwoordvoerder op Radio 1.

Tegen half elf werd de brandweer Gooi- en Vechtstreek gealarmeerd voor een 'middelbrand'. Tien minuten later werd opgeschaald naar Grote Brand. Kwart voor elf werd er verder opgeschaald naar Zeer Grote brand.

Om 00.17 is de brandbestrijding nog verder opgeschaald naar een peloton 1 brand.

Bij een dergelijke omvang zijn vier tankautospuiten, een hulpverleningsvoertuig, verbindingscommandowagen en groot water transport met behulp van een domplepompunit betrokken.

De gipsdeeltjes zijn door de brand in het pand opgestegen en meegewaaid. Ze kunnen gewoon in de grijze bak worden gegooid.

FOK!fotograaf DigiPire was ter plaatse:


Foto's: Ronald de Best (DigiPire). Meer foto's vind je hier.

Ajax wil de hoofdprijs voor Suárez

Gisteren gingen er geruchten dat Manchester United een bod op Luis Suárez aan het voorbereiden was. Ajax, de werkgever van de Uruguayaan, heeft tot op heden echter nog niets van de Engelse ploeg vernomen.

Ook de Nederlandse zaakwaarnemer van Suárez, Henk van Ginkel, weet niets van een transfer naar Engeland. "Als er iets zou spelen, had ik dat geweten", liet hij in een reactie weten. De aanvaller van Ajax tekende begin dit jaar tot medio 2013 bij. Daarbij liet hij wel weten graag te willen vertrekken, mocht een internationale topclub zich melden.

Manchester United behoort dus tot dit rijtje, ondanks het feit dat Suárez liever naar de Primera División verhuist. Daarnaast is het nog maar de vraag of Ajax akkoord gaat met een mogelijk bod van 23 miljoen euro. Rik van den Boog, algemeen directeur van de Amsterdammers, schatte de waarde van de Uruguayaan onlangs op 40 miljoen euro. "Dan gaan we erover nadenken", liet hij op de laatste aandeelhoudersvergadering weten.

Dubbelslag Lancaster in Californië

In de Tour of California heeft Brett Lancaster een dubbelslag geslagen. De Australiër van Cervélo won de tweede etappe en pakte daarmee de leiderstrui over van Mark Cavendish. Tweede in de etappe werd Peter Sagan, voor Rabobank-renner Lars Boom.

De etappe van 176 kilometer van Davis naar Santa Rosa werd geteisterd door slecht weer, wat vele valpartijen veroorzaakte. Hierdoor werd het peloton uiteen gereden en streden 26 renners om de zege. Van dat selecte groepje, waar Cavendish niet bijzat, was Lancaster de snelste.

Uitslag etappe 2

# Renner Ploeg Tijd
1 Brett Lancaster (Aus) Cervélo 4.38:48
2 Peter Sagan (Slw) Liquigas z.t.
3 Lars Boom Rabobank z.t.
4 Rory Sutherland (Aus) United z.t.
5 André Steensen (Den) Saxobank z.t.
6 Francois Parisien (Can) Spidertech z.t.


Stand na tweede etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Brett Lancaster (Aus) Cervélo 8.43.24
2 Peter Sagan (Slw) Liquigas +0.04
3 Karl Menzies (Aus) United z.t.
4 Lars Boom Rabobank +0.06
5 Thomas Rabou Team Type 1 z.t.
6 Marc de Maar Spidertech +0.07

Portugal legaliseert homohuwelijk

De Portugese president Aníbal Cavaco Silva heeft maandag een nieuwe wet goedgekeurd, waardoor homo's kunnen trouwen. Portugal is het zesde Europese land waar stellen van hetzelfde geslacht het huwelijk kunnen aangaan.

De wet werd al in februari aangenomen door het Portugese parlement, maar wachtte nog op goedkeuring van de rooms-katholieke president. Getrouwde homostellen krijgen in de nieuwe wet echter niet het recht om kinderen te adopteren.

De in Portugal machtige rooms-katholieke kerk heeft zich lang verzet tegen het homohuwelijk. Ook de partij van president Silva stemde tegen de wet. Eerder liet hij al weten dat hij het omwille van de overtuigingen van zijn partij niet tot een breuk met de regering en het parlement zou laten komen.

Het homohuwelijk is ook legaal in Nederland, België, Zweden, Noorwegen en Spanje. Tot 1982 was homoseksualiteit nog een misdrijf volgens het Portugese wetboek van strafrecht.

[RG] Sijsling opent kwalificatie tegen Devilder

Vandaag gaat het kwalificatietoernooi voor Roland Garros van start. Igor Sijsling is de enige Nederlander bij de heren en werd tijdens de loting gekoppeld aan de Fransman Nicolas Devilder.

Thiemo de Bakker en Robin Haase zijn al geplaatst voor het hoofdtoernooi bij de heren en slaan het kwalificatietoernooi logischerwijs over.

De loting voor het kwalificatietoernooi bij de vrouwen wordt vandaag pas verricht. De Nederlandse inbreng bestaat hier uit Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus.

Waar haal ik het vandaan?

Ik heb een nieuwe werkplek. Of nee, ik heb er twee. Op één van die nieuwe werkplekken hing een bordje op de wc-deur: "Vanwege verstopping toilet niet gebruiken." Dat lijkt me logisch. Als je last hebt van verstopping hóéf je het toilet niet te gebruiken. Wat een overbodige mededeling, zeg. Zonde van de kostbare tijd. Als je je toilet langer schoon wilt houden, houd je dan aan het dieet van ontbijtkoek, bananen en witbrood.

Skoubo ook volgend seizoen bij Roda JC

Morten Skoubo is ook volgend seizoen overbodig bij FC Utrecht. Net als dit seizoen zal Roda JC de aanvaller op huurbasis overnemen.

De Deen was dit jaar van aanzienlijke waarde voor Roda JC. Hij kwam 23 keer in actie en scoorde daarin vijf keer voor de ploeg van trainer Harm van Veldhoven.

Skoubo kwam in 2008 naar FC Utrecht. Daar heeft hij nooit echt weten te overtuigen. Voordat de aanvaller naar de Domstad kwam, speelde hij voor Real Sociedad, Brøndby IF, West Bromwich Albion, Borussia Mönchengladbach en FC Midtjylland.

De 29-jarige Skoubo kwam vier keer in actie voor het nationale elftal van Denemarken.

Hansson vertrekt bij Stade Rennes

Petter Hansson gaat weg bij Stade Rennes. De Zweedse verdediger van de Franse club heeft zijn vertrek aangekondigd. De oud-speler van sc Heerenveen geeft aan dat hij aan een nieuwe uitdaging toe is. Stade Rennes wilde graag door met Hansson.

"Ik heb lang over deze beslissing nagedacht", zegt Hansson op de clubwebsite van Stade Rennes. "Het was moeilijk om uiteindelijk de knoop door te hakken, aangezien ik het hier drie seizoenen lang prima naar mijn heb zin gehad."

Hansson was een vaste waarde in de club uit de Franse Ligue 1. "We hebben een prima niveau bereikt. Alles is hier groter dan in Heerenveen. De organisatie is beter en het niveau ligt hoger."

Van Gaal blijft ook bij winst 'treble' trainer van Bayern

Louis van Gaal heeft na afloop van de training van vandaag verteld dat hij ook na een eventuele winst van de Champions League aan zal blijven als coach van Bayern München. Mocht de succestrainer het kunstje flikken, dan sleept hij de 'treble' binnen met de Duitse ploeg.

Eerder meldde Van Gaal, op het moment dat Bayern nog geen prijs had gewonnen, dat hij bij een eventuele winst van de 'treble' zou vertrekken uit Beieren. De voormalig trainer van Ajax en FC Barcelona zou dan geen perspectief meer zien in een langer verblijf bij Der Rekordmeister. Zelfs zijn vrouw Truus liet dit onlangs in de Duitse media nog weten, maar Van Gaal is inmiddels teruggekomen op dit besluit.

"Ik heb met veel mensen gesproken, ook met spelers en bestuursleden bij de club. En ik weet nu dat ik niet zal weggegaan. Ik dien mijn contract uit. Maar volgend seizoen zal een ander verhaal zijn", vertelde Van Gaal vandaag tegenover de aanwezige pers.

"Dit team kan echter alleen nog maar beter worden. We hebben onze top nog zeker niet bereikt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat in mijn selectie zo'n groot percentage van de spelers in mijn voetbalfilosofie gelooft. Het is allemaal een kwestie van discipline. En discipline zit tussen je oren. Het belangrijkste is om negentig minuten lang in de teamdiscipline te blijven. Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat we op die manier spelen."

Komende zaterdag wacht Internazionale in het Stadion Bernabéu te Madrid in de finale van de Champions League.

[Giro] Stamsnijder: "Wil zelf ook in beeld rijden"

Tom Stamsnijder zat tijdens de negende etappe van de Giro d'Italia in de vlucht van de dag. Hij reed maar liefst 160 kilometer in de aanval, maar zag zijn avontuur in het zicht van de haven in rook op gaan.

De coureur van Rabobank slaagde erin om samen met Giampaolo Cheula, Michael Barry en Michail Ignatiev een maximale voorsprong van bijna drie minuten op te bouwen, maar in de regenachtige etappe kwam het kwartet in de finale tekort.

Stamsnijder reageerde na afloop via de site van de Raboploeg: "Ik ben een aanvaller pur sang en als ik hier een goede uitslag wil rijden, moet dat in de proloog of in een aanval. Werken voor de ploeg is leuk, maar ik wil zelf soms ook in beeld rijden. Dus heb ik vandaag mijn kans gegrepen."

Het barslechte weer tijdens de negende etappe deerde onze landgenoot niet: "We kregen namelijk weinig ruimte, maar toen het ging regenen en we al die stadjes doormoesten, hoopte ik dat we iets meer kans kregen. We hadden namelijk wel een mooi groepje, met echte hardrijders. Dat bleek ook wel, want we hebben nog lang rond de één minuut voorsprong vastgehouden. Toen het peloton echter heel dichtbij kwam en Ignatiev ging, heb ik het laten lopen. Je weet dat je teruggepakt gaat worden, dan ga ik niet meer alleen voor de TV-beelden rijden."

Van Seumeren: "FC Utrecht haalt maximaal één speler"

FC Utrecht is komende zomer niet van plan om zich te gaan roeren op de transfermarkt. De ploeg die gaat strijden voor een ticket in de Europa League haalt maximaal één speler.

"We hebben een goede groep spelers, er zijn zelfs wat overbodige spelers. Deze groep kan zich nog verbeteren. Alleen als er wat weggaat, is er ruimte voor nieuwe spelers. Maar dan nog, maximaal komt er deze zomer één versterking. En daar gaan we zelfs al niet vanuit"
, zegt clubeigenaar Frans van Seumeren tegenover Voetbal International.

"Dat we ons nu hebben geplaatst voor de Europa League, voor de tweede voorronde althans, geeft veel vertrouwen voor de toekomst. We lopen al met dit succes sportief voor op schema. We willen structureel tussen plaats drie en acht spelen, met de topvijf als uiteindelijk streven en eens in de twee jaar Europees voetbal. Dat we nú al Europees gaan spelen, is niet verkeerd."

KNVB: "Bestuur beslist bij faillissement Willem II"

De Eredivisie gaat volgend seizoen hoe dan ook van start met achttien clubs. Bij een eventueel faillissement van Willem II zal de KNVB beslissen over een vervangende club in de Eredivisie.

"De reglementen voorzien op voorhand niet in deze situatie. Als Willem II de licentie kwijtraakt, is dit een zaak voor het bestuur betaald voetbal. Zij moeten dan een beslissing nemen," zegt een woordvoerder van de KNVB tegenover het ANP.

Willem II voorkwam zondag degradatie naar de Jupiler League. In de finale van de play-offs werd Go Ahead Eagles na verlenging met 3-0 verslagen. Na het feest werd de club met de neus op de feiten gedrukt. De Tricolores kampen met 4,8 miljoen aan schulden en een acuut tekort van 700.000 euro. Dat maakte crisimanager Paul Bottelier gisteren bekend middels een persconferentie.

 

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.