FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 mei 2010

Onderwijsbond boos over peiling staatssecretaris

Onderwijsbond AOb is boos op staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. De CDA-bewindsvrouw probeert het debat over de duur van een schooljaar met een eigen peiling op de valreep naar haar hand te zetten, laat AOb-voorzitter Walter Dresscher weten.

Uit de peiling onder ouders zou blijken dat er steun is voor inkorting van de zomervakantie, maar volgens de bond is dat een zaak voor de scholen zelf. Ook de Tweede Kamer zou vinden dat de sector daar zelf over gaat. Volgens de bond praat de staatssecretaris dan ook voor haar beurt, zeker gezien het kabinet demissionair is.

Ouders vinden volgens de peiling dat de zomervakantie in het voortgezet onderwijs van zeven naar zes weken verkort zou kunnen worden. Die zou dan tegelijk met de eveneens zes weken durende zomervakantie van de basisscholen kunnen plaatsvinden. De extra week op school zou moeten zorgen voor een lagere werkdruk voor leraren en leerlingen.

Volgens de AOb is het een beter idee om lessen meer te spreiden over het schooljaar. Nu vallen vooral aan het begin en aan het einde van het jaar veel lessen uit door onder meer roosterproblemen en studiedagen van docenten. De AOb denkt door het jaar beter in te delen de vakantie ongemoeid te kunnen laten.

Punten Ronde 6 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend werd de Grand Prix van Monaco verreden, met opnieuw Mark Webber als winnaar. Voor de FOK! Formule 1-manager betekent dat dat de zesde ronde afgerond is.

Nog een opmerking vooraf: omdat het momenteel technisch niet mogelijk is om exact het aantal punten dat alle deelnemers hebben gehaald in iedere ronde te laten zien in een lijst, heeft de crew een berekening in Excel losgelaten op grofweg de eerste 550 deelnemers die bovenaan stonden en staan in Ronde 5. We hopen dat in de nabije toekomst wel te zien is hoeveel punten de deelnemers in één ronde gescoord hebben.

De straffen die we uitgedeeld hebben, zijn:

Michael Schumacher, Mercedes GP: strafseconden: -15

BMW Sauber-chassis, hydraulica De la Rosa: -15
Virgin Racing-chassis, fouten aan wielen Di Grassi + ophanging Glock: -30
Williams-chassis, achtervering Barrichello: -15
HRT-chassis, hydraulica Senna: -15
Lotus Racing-chassis, stuurinrichting Kovalainen: -15
Renault-chassis, schade aan chassis na lekke band Petrov: -15

McLaren-motor, motor opgeblazen Button: -15
BMW Sauber-motor, versnellingsbak Kobayashi: -15

Overige bijzonderheden, die geen straf hebben ontvangen hiervoor:
Nico Hülkenberg, Williams-Cosworth: crash
Karun Chandhok, HRT-Cosworth: crash
Jarno Trulli, Lotus-Cosworth: crash

Deze zesde ronde werd er goed gescoord door de toptienteams. Een gedeelde eerste plaats is voor team Nillesco en team PP-Vogels, die beide 302 punten haalden. Op gepaste afstand volgt team Was Soepie met 282 punten deze ronde. Team Volbeer GP scoorde 278 punten en staat daarmee op de vierde plek, en koploper in het algemeen klassement team shannara haalde 275 punten en sluit de top vijf.

In dat Algemeen klassement is het dus nog steeds team shannara die nu een totaal heeft van 1267 punten. Maar team PP-Vogels hijgt in zijn nek met een achterstand van slechts vijf punten. Team Nillesco staat met 1213 punten momenteel op de derde plaats. Team DeeDZ Racing heeft nu 1195 punten en heeft daarmee de vierde plek, gevolgd door team race-forum.nl met 1186 punten. Alles ligt nu weer open.

Punten ronde 6

Pos. Teamnaam Ronde 5 Totaal Verschil
1 Nillesco 911 1213 302
= PP-Vogels 960 1262 302
3 Was Soepie 860 1142 282
4 Volbeer GP 898 1176 278
5 shannara 992 1267 275
6 Schumi2010 766 1039 273
7 Puk 834 1104 270
= race-forum.nl 916 1186 270
9 Micro GP 728 997 269
= Team Manana 860 1129 269


Algemeen klassement

Pos. Teamnaam Totaal
1 shannara 1267
2 PP-Vogels 1262
3 Nillesco 1213
4 DeeDZ Racing 1195
5 race-forum.nl 1186
6 JGP 1184
7 Volbeer GP 1176
8 DTC 1161
9 Ferrari_team 1161
10 Nivjes 1158


In de top tien van de subleagues is bovenaan niet echt veel veranderd want subleague ADP F1 staat comfortabel bovenaan met 1014 punten. Ruim 100 punten minder heeft nu subleague CRS, met 908 punten bezetten zij de tweede plek. F1 Predictions stoot door van de achtste naar de gedeelde tweede plaats, en de subleagues Multikabel F1, SpaMetBier en ! AIM ON TOP ! hebben slechts één punt minder en delen de vierde plek. Ook hier ligt op de koploper na nog veel open.

Algemeen klassement subleagues

Pos. Subleague Totaal
1 ADP F1 1014
2 CRS 908
3 F1 Predictions 908
4 Multikabel F1 907
5 SpaMetBier 907
6 ! AIM ON TOP ! 907
7 !!!Cloudbusters!!! 904
8 F1 BBR 904
9 Schumi welcome back! 902
10 Vana Racing League 901


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Over twee weken wordt de Grand Prix van Turkije verreden, op zondag 30 mei wordt geracet op het circuit van Istanbul. De volgende ronde sluit op vrijdag 28 mei 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je dit seizoen veel succes en uiteraard ook veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!

Nigeriaanse politicus slikt 2 kilo coke

Op de luchthaven van Lagos is een Nigeriaanse politicus betrapt die honderd bolletjes met in totaal twee kilogram cocaïne had ingeslikt. De man liep tegen de lamp toen hij voor een vlucht naar Duitsland door een scanapparaat moest.

De 52-jarige Eme Zuru Ayortor zit in het Huis van Afgevaardigden van de deelstaat Edo. Tegen de politie verklaarde hij dat zijn verkiezingscampagne in 2007 hem financieel geruïneerd had. Om geld voor zijn herverkiezing in 2011 in te zamelen zag hij geen andere manier dan drugs te smokkelen.

'Chauffeurs kregen zwijggeld van Trafigura'

Chauffeurs die in Ivoorkust in 2006 chemisch afval uit de Probo Koala vervoerden, kregen zwijggeld toen ze ziek werden na het vervoer. Dat meldt Nova maandagavond op basis van verklaringen van vijf chauffeurs. Een advocaat van Trafigura, dat het schip huurde, zou de chauffeurs valse verklaringen hebben laten tekenen.

De chauffeurs vertelden hun verhaal aan Greenpeace, dat in Nederland aangifte deed van het vervalsen van getuigenissen. De vijf zouden onder meer niet mogen zeggen dat ze ziek waren geworden. Eén van hen zegt in de uitzending dat ze 230 duizend euro zouden krijgen als Trafigura een rechtszaak tegen de slachtoffers van de dump zou winnen.

Nova trok de verklaringen na, samen met de Volkskrant en diverse buitenlandse media. Een van de chauffeurs heeft een foto waarop hij samen met een Britse advocaat van Trafigura staat. Het Nederlandse bedrijf Trafigura en het advocatenkantoor Macfarlanes ontkennen tegenover Nova dat er sprake is van zwijggeld.

Na de dump van het afval rond de stad Abidjan in Ivoorkust kwamen zeker vijftien mensen om. Zeker tienduizend mensen werden ziek. Voor de dump werd de lading in Amsterdam aangeboden, maar uiteindelijk geweigerd. Trafigura ontkent dat er gevaarlijk afval is gedumpt, maar schikte wel in een schadeclaim van slachtoffers.

'Wolfsburg wil Arnautovic overnemen van FC Twente'

VfL Wolfsburg heeft trainer Steve McClaren al binnen, maar wil ook Marko Arnautovic overnemen van FC Twente. Dat meldt Voetbal International maandag.

McClaren heeft zijn nieuwe club geadviseerd om Arnautovic naar Wolfsburg te halen. De trainer en speler kennen elkaar van vorig seizoen toen de Oostenrijker nog in het shirt van de Tukkers speelde. Afgelopen seizoen werd de aanvaller verhuurd aan Inter, maar daar maakte hij weinig indruk.

Inter had in het huurcontract een optie tot koop opgenomen. Arnautovic zou negen miljoen euro moeten kosten, maar dat vindt de Italiaanse landskampioen te gortig. In eerste instantie zal Arnautovic terugkeren bij FC Twente. Dat ziet hij echter niet zitten waardoor een transfer aanstaande is.

Wolfsburg krijgt echter veel concurrentie voor Arnautovic. Clubs uit Engeland en Italië zouden de aanvaller ook graag over willen nemen van FC Twente.

Lang zal ik leven

Allahmachtig, ik ben vandaag vijfenveertig jaar oud geworden.
Ik heet Bas Langereis en werd geboren in Apeldoorn op 17 mei 1965 om tien over drie in de middag. Zo rond theetijd zal het geweest zijn. Mijn vader was op die dag niet aanwezig; hij was druk met het uitvoeren van zijn baan als vertegenwoordiger in plastieken afwasteiltjes. Tja, er moest nu eenmaal brood op de plank komen, zéker met nog een eter erbij binnenkort.

Man masturbeert voor ogen kinderen

Een viespeuk uit de Amerikaanse staat Indianapolis is opgepakt, omdat hij zichzelf voor de ogen van spelende kinderen aan het bevredigen was. Dat deed hij in de buurt van een appartementencomplex.

De 37-jarige Robbie J. Pollitt is inmiddels aangeklaagd voor onzedelijk gedrag in het openbaar. Twee volwassenen die getuige waren van het incident hadden de politie gebeld. Agenten die op de melding waren afgekomen zagen hoe Pollitt bleef masturberen. Tegen de politiemensen riep hij: "Rot op!"

Pollitt ontkent alle aantijgingen. Hij beweert dat hij nooit zoiets vies zou doen. Het verhaal wordt echter gestaafd door de agenten en verschillende getuigen. De man zit nu vast in de gevangenis waar hij ongetwijfeld tijd genoeg heeft om zijn handen in zijn zaakje te steken.

Klik hier voor een foto van Robbie J. Pollitt.

Grateful Dead en meer in Rock Band DLC van deze week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week zal het derde pack van de band Grateful Dead te downloaden zijn. Deze pack bevat zes van hun liedjes en brengt het aantal liedjes van Grateful Dead in Rock Band op 18. Ook zullen er twee liedjes van de nieuwkomer in Rock Band te downloaden zijn, namelijk The Smithereens

Grateful Dead – “Beat It on Down the Line” +
Grateful Dead – “Cumberland Blues” +
Grateful Dead – “Scarlet Begonias” +
Grateful Dead – “Throwing Stones”
Grateful Dead – “Touch of Grey” +
Grateful Dead – “U.S. Blues” +
The Smithereens – “A Girl Like You”
The Smithereens – “Only a Memory” +


De liedjes met een + erachter zijn ook te downloaden voor Lego Rock Band


De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 18 mei voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 19 mei voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Grateful Dead Pack 03' is in zijn volledigheid te downloaden voor €7,99 of 800 MS Points.

Eva Jinek en Bram Moszkowicz zijn stel

Advocaat Bram Moszkowicz en NOS-Journaallezeres Eva Jinek vormen sinds een half jaar een setje. De tortelduifjes leerden elkaar  kennen toen ze geïnterviewd werden door een journalist van het tijdschrift LINDA. Dat maakte Albert Verlinde vandaag bekend in RTL Boulevard.

De 49-jarige Moszkowicz en de 31-jarige Jinek hebben er bewust voor gekozen om hun relatie nog niet naar buiten te brengen, maar wel deden er al geruime tijd diverse geruchten de ronde. Zo werden de twee onlangs nog gespot tijdens een romantische trip in Parijs. Jinek haalde zelf een keer nieuws na een incident met haar borsten. De flamboyante Moszkowicz is niet alleen advocaat, maar is ook geregeld te gast in RTL Boulevard.

Moszkowicz had eerder een relatie met een vrouw die het programma De Nieuwe Moszkowicz won. Voor haar scheidde hij een jaar geleden van zijn echtgenote met wie hij twee kinderen heeft. De advocaat wilde tegen RTL Boulevard niets kwijt over zijn relatie met de sexy journaallezeres.

Eva Jinek vorig jaar in een spraakmakend filmpje.

Volleybalclubs mijden 'dure' Champions League

De Nederlandse kampioenen volleybal Dynamo (mannen) en TVC Amstelveen (vrouwen) zullen komend seizoen niet uitkomen in de Champions League. Ze zagen daar vanwege de hoge kosten van af en hebben zich ingeschreven voor Challenge Cup.

Vooral de hoge kosten voor de tv-productie bleken een te hoge drempel. Bij de mannen zal naast Dynamo ook Volley/Orion deelnemen aan de Challenge Cup. Lycurgus gaat uitkomen in de CEV Cup. Bij de vrouwen zullen ook VC Weert en Sliedrecht Sport uitkomen in de CEV Cup.

Model Miranda Kerr laat borsten zien

Het Australische topmodel Miranda Kerr heeft tijdens een fotoshoot uitgebreid haar borsten laten fotograferen. De sexy kiekjes zijn bedoeld voor het i-D-magazine.

Het 27-jarige model is vooral bekend als ondergoedmodel voor 'Victoria's Secret Angel'. Ook is ze de vriendin van de Britse acteur Orlando Bloom. Volgens geruchten gaan Kerr en Bloom trouwen, maar dat hebben ze zelf nog niet bevestigd.

De borstenfoto's van Miranda Kerr zijn hier te bekijken.

Sevilla mist Luis Fabiano in bekerfinale

Sevilla kan tijdens de Spaanse bekerfinale niet beschikken over de Braziliaanse spits Luis Fabiano.

De aanvaller moet de finale aan zich voorbij laten gaan vanwege een dijbeenblessure. Sevilla neemt het woensdagavond op tegen Europa League-winnaar Atlético Madrid.

Nu Luis Fabiano niet de finale kan spelen, sluit hij zich aan bij de Braziliaanse WK-selectie. Daar zal hij verder herstellen van zijn kwetsuur in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika.

Menchov mist begin hoogtestage

Denis Menchov moet het begin van de geplande hoogtestage in de Sierra Nevada aan zich voorbij laten gaan. De Rus zou dinsdag samen met Robert Gesink, Laurens ten Dam en trainer Louis Delahaye naar Spanje vertrekken, maar vanwege een bronchitis blijft hij voorlopig thuis.

De bedoeling is dat de voor Rabobank rijdende Rus donderdag alsnog bij zijn ploeggenoten aansluit. Daarvoor is wel vereist dat de antibiotica goed aanslaat. Menchov moest eind maart de Ronde van Catalonië verlaten vanwege een voorjaarsallergie.

In de Ronde van Romandië keerde hij terug in het peloton met een keurige derde plaats. Menchov maakte vorig jaar rond deze tijd furore door de Giro d'Italia te winnen. Dit seizoen focust hij zich net als Gesink volledig op de Tour de France.

Hamilton: "Red Bull ligt mijlenver voor"

Lewis Hamilton vindt dat Red Bull Racing mijlenver voor ligt op de rest van het Formule 1-veld. De Oostenrijkse renstal heeft bij alle races de poleposition gehad en al drie races gewonnen, terwijl Hamilton in zijn McLaren nog niet verder is gekomen dan een tweede plaats in China.

"Ze liggen nog steeds erg ver voor," zei Hamilton over de Red Bulls. "Ze zijn zo snel, ze hoeven in de race niet eens tot het uiterste te gaan. Het is niet angstaanjagend, maar het laat je wel wat kleiner voelen. Ze pushten niet, het was te makkelijk voor hun ... maar ik weet dat dat we ze op een gegeven moment bijhalen en tegen ze racen. Dan wordt het niet meer zo eenvoudig voor hun."

Na de zege van Mark Webber in Monaco gisteren gaat de Australiër samen met zijn teamgenoot Sebastian Vettel aan de leiding in het kampioenschap. Hamilton staat slechts zevende op geruime afstand van het duo. De McLaren-coureur wil over twee weken in Istanbul weer een poging wagen om het Red Bull lastig te maken. "Hopelijk kunnen we ze het op de rechte stukken lastig maken. De rollen moeten omgedraaid worden. Hopelijk vinden de jongens iets in de windtunnel en hebben we het de volgende race. Ik bid er voor, maar ik heb mijn twijfels of het lukt, maar je weet nooit wat er gebeurt in deze sport."

Wetenschappers vinden nieuwe diersoorten

Wetenschappers hebben in het Foja-gebergte, aan de westkant van Nieuw-Guinea, nieuwe diersoorten ontdekt. Het team van Conservation International, gesteund door de National Geographic Society en het Smithsonian Institute, ondernam in 2008 een expeditie naar het gebied en maakte maandag de resultaten bekend.

Herpetoloog Paul Oliver ontdekte tijdens een lunch in het kamp een dier op een zak rijst. Na beter gekeken te hebben bleek het te gaan om een voorheen onbekende kikkersoort met een lange neus.

De kikker met de lange neus is niet het enige dier dat de wetenschappers vonden. Volgens Kristofer Helgen, conservator in het Smithsonian National Museum for Natural History, was een van de meest bijzonder dieren die de wetenschappers hebben gezien de zeldzame goud-gemantelde boomkangoeroe. Ook ontdekten de wetenschappers mogelijk het kleinste lid van de kangoeroefamilie, een kleine wallaby die zich heeft aangepast aan het leven in het bos.

Een andere grote verrassing was de ontdekking van ornitholoog Neville Kemp. Hij zag een koppel nieuwe keizersduiven, die veren in verschillende delen van hun lijf hebben die er bruin-, wit- en grijsachtig uitzien.

Er werd ook een tiental nieuwe insectensoorten ontdekt, een grote wollige rat en een gekko met gele ogen en gekromde tenen.

"Wanneer planten en dieren over de hele wereld worden uitgeroeid in een tempo dat in miljoenen jaren nog nooit zo hoog is geweest, dan is de ontdekking van deze absoluut ongelofelijke levensvormen een broodnodig stuk positief nieuws", aldus Bruce Beehler, wetenschapper bij Conservation International. "Plaatsen zoals deze (het Foja-gebergte, red.) vertegenwoordigen een gezonde toekomst voor ieder van ons."

Gedetineerde korte tijd ontsnapt in Roermond

Een 22-jarige man die nog een straf van 360 dagen moest uitzitten, is maandag korte tijd ontsnapt uit de gevangenis in Roermond. Hij was vorige week vrijgelaten en kwam zijn spullen ophalen. Toen bleek dat hij voor een ander vergrijp nog bijna een jaar moest brommen, nam hij de benen. Een halfuur later werd de man uit Bergeijk weer ingerekend, meldt de politie.

De man kwam rond 13.15 uur aan bij het huis van bewaring. Bij de bezoekersingang werd hij aangesproken op de straf die hij nog moest uitzitten. Kort hierna ging de rolpoort van de binnenplaats open toen een voertuig de binnenplaats opreed. Hierop zag de man zijn kans schoon en nam de benen.

De politie zocht met meerdere patrouilles. Na een minuut of dertig werd hij opgepakt op de Keulsebaan. Hij zit voorlopig weer vast.

Geloof geeft Frans Bauer steun

Frans Bauer vindt steun in het katholieke geloof. Vooral na het drama dat zich in zijn familie afspeelde, heeft de volkszanger baat bij de kerk. Zijn oudste zoon Jan deed zondag zijn heilige communie in hun woonplaats Fijnaart.

"Het was heel mooi. Hij mocht versjes voordragen en het was echt ontroerend", zegt Bauer in De Telegraaf. "Voor onze familie was het een heel positieve dag na alle ellende die we hebben meegemaakt met de dood van mijn tante en de zelfmoordpoging van mijn oom."

"Het geloof heeft ons in die moeilijke dagen steun gegeven", vertelt Bauer. De volkszanger en zijn Mariska trouwden ook in de kerk. Ook hun zoon is nu ingewijd. "Hij is officieel een kind van God geworden."

Geloof geeft Frans Bauer steun
Geloof geeft Frans Bauer steun (Foto: Novum)

Duizenden Duitse dokters in staking

Duizenden dokters in heel Duitsland zijn maandag in staking gegaan. Ze eisen een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Dat heeft vakbond Marburger Bund maandag gezegd. Ongeveer tweehonderd openbare ziekenhuizen draaien met een minimale bezetting.

De staking duurt in eerste instantie alleen deze week, maar de vakbond waarschuwde dat de staking oneindig door kan gaan als de steden en dorpen, die verantwoordelijk zijn voor de ziekenhuizen, geen beter aanbod doen.

De werkgevers hebben een salarisverhoging van 2,9 procent aangeboden evenals een bonus voor nacht- en standbydiensten. De dokters willen echter een salarisverhoging van vijf procent en een betere betaling van oproepdiensten.

RvC Sparta Rotterdam stapt op

De Raad van Commissarissen (RvC) van Sparta Rotterdam heeft besloten op te stappen. Dit is zojuist bekend gemaakt. De raad voelt zich mede verantwoordelijk voor de degradatie van de Kasteelclub, dat gistermiddag een feit werd.

De huidige RvC blijft in functie tot er een nieuwe raad is aangesteld. Sparta Rotterdam stelt intussen een technische commissie op, die zich over de sportieve toekomst van de club moet gaan buigen.

Daarnaast vreest men dat er op korte termijn een uittocht van jeugdige talenten gaat plaatsvinden. Zo zouden Nick Viergever en Erik Falkenburg vrijwel zeker naar AZ vertrekken. Ook een langer verblijf van Kevin Strootman is onzeker, aangezien ook hij in de belangstelling van verscheidene club staat.

Ook Aad de Mos stapt zeer waarschijnlijk op. De trainer werd begin april aangesteld als opvolger van Frans Adelaar. Zijn primaire taak was om de Rotterdamse formatie voor degradatie te behoeden, maar dit is dus mislukt.

Fans BV Veendam geven niet op

BV Veendam zal in het seizoen 2010/2011 niet meer in de Jupiler League actief zijn. Toch ondernemen de supporters nog een actie in de hoop om de ploeg te redden.

Er is een speciale Hyves-pagina in het leven geroepen, waar zoveel mogelijk fans van BV Veendam zich kunnen aanmelden. "Ons doel is om met deze Hyve zoveel mogelijk leden te krijgen, want alle leden worden gezien als handtekeningen. Deze handtekeningen gaan naar de gemeente en enkele sponsoren," is op de officiële website van de club te lezen. "We willen laten zien dat Veendam in Veendam hoort en heel veel mensen het hier mee eens zijn."

Het gezelschap verzamelt zich donderdagavond bij stadion De Langeleegte, waarna het in een optocht naar het stadhuis gaat. Daar zullen alle handtekeningen aan burgemeester Ab Meijerman van Veendam worden overhandigd.

Defensie heeft nieuwe heli eindelijk binnen

De eerste van twintig nieuwe NH-90 helikopters is maandag eindelijk officieel overgedragen aan Defensie. De levering van de helikopters werd meerdere keren uitgesteld en zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden.

Directeur Lex Hendrichs van de Defensie Materieel Organisatie overhandigde de helikopter op Maritiem Vliegkamp De Kooy bij Den Helder aan plaatsvervangend commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Hans Wehren. Volgens Hendrichs zijn de nieuwe helikopters hard nodig.

"Nog steeds is helikoptercapaciteit een schaars goed, ook binnen de NAVO en de EU. En we kunnen niet zonder. Onze grondtroepen worden er mee verplaatst, bevoorraad en er door beschermd. Piraten, drugssmokkelaars en andere bedreigingen van de vrije zee worden ermee onderkend en onderschept", zei Hendrichs.

De nieuwe helikopter is een stuk groter dan de Lynx-helikopters die nu worden gebruikt. Dat komt volgens Defensie onder meer van pas bij het overmeesteren van piraten, waardoor in een keer meer militairen bij piraten aan boord kunnen worden gezet.

De NH-90 heeft verder nieuwe navigatiemogelijkheden en zwaardere wapens dan zijn voorganger. Zo is de helikopter uitgerust met infrarood- en nachtzichtsystemen om bij slecht zicht te vliegen en heeft hij torpedo's en een zware mitrailleur aan boord.

Van de twintig helikopters zijn er twaalf bestemd voor taken vanaf marinefregatten. Op termijn moeten de heli's worden ingezet voor patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden en reddingsoperaties op zee. Het nu overhandigde toestel is eerste instantie bedoeld voor trainingen en proefvluchten.

De acht overige toestellen krijgen vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis. Deze helikopters zullen worden gebruikt voor transporttaken.

CONI geeft Pellizotti vijftien dagen respijt

Franco Pellizotti moest zich vandaag bij het Italiaans Olympisch Comité (CONI) melden. De renner van Liquigas moest zich namelijk verantwoordelijk voor de afwijkende bloedwaarden in zijn biologische paspoort.

Pellizotti wist zich tegenover het CONI staande te houden. De renner wilde graag vijftien dagen om zijn verdediging voor te bereiden, waar het comité mee instemde. Hierdoor heeft hij de gelegenheid om een aantal documenten van de internationale wielrenunie (UCI) door te nemen.

Pellizotti werd vorig jaar derde in de Giro d'Italia en was ook in de Tour de France succesvol. De Italiaan pakte in La Grande Boucle de bergtrui en werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner.

Actievoerders blokkeren gentechbedrijf

Actievoerders hebben maandag een vestiging van het agrarische bedrijf Monsanto in Bergschenhoek geblokkeerd. Enkele actievoerders ketenden zich vast aan een hek. De politie werd geïnformeerd, maar heeft niet ingegrepen. De actievoerders gingen uit eigen beweging weg, nadat veel personeel naar huis was gegaan.

Volgens de actievoerders speelt het Amerikaanse Monsanto een dubieuze rol in de ontwikkeling en promotie van genetisch gemanipuleerde soja. De multinational heeft de afgelopen paar jaar drie grote Nederlandse groentezaadbedrijven overgenomen, waaronder het bedrijf in Bergschenhoek, en zou uit zijn op een monopoliepositie.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de toegang naar het bedrijf met 350 personeelsleden geblokkeerd was, waardoor werknemers er niet in konden. Of het personeel daarna zelf is weggegaan of door het bedrijf naar huis is gestuurd, weet de politie niet.

Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Het gaat om het voormalige De Ruiter Seeds bij Rotterdam. In deze vestiging bevinden zich volgens de actievoerders onderzoekslaboratoria, kantoren, kassen en een centrale opslag van zaaigoed.

Wateroverlast na regen in Midden-Europa

Overstromingen na zware regenval hebben in het noordoosten van de Tsjechische Republiek, het zuiden van Polen en delen van Hongarije aan zeker vier mensen het leven gekost.

In Trinec, vierhonderd kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag, verdronk een 69-jarige vrouw. In Polen verdronken een man van onbekende leeftijd en een vrouw van 60. Een dode viel in Hongarije, waar de toestand in de noordoostelijke streek Borsod-Abauj-Zemplen als 'catastrofaal' werd omschreven.

In het Hongaarse Szikszo, tweehonderd kilometer noordoostelijk van Boedapest, trad de rivier de Vadasz buiten zijn oever. In het plaatselijke Ferenc Rakoczi II-ziekenhuis moesten ruim veertig patiënten naar hoger gelegen verdiepingen worden verplaatst. Hoewel de entree blank stond, bleef het ziekenhuis gewoon open.

In Bohumin in Tsjechië stonden verscheidene buurten onder water. Hier gingen de autoriteiten wel over tot ontruiming van een ziekenhuis. Verscheidene wegen en spoorlijnen werden maandag wegens overstroming gesloten.

In alle drie de landen wordt de komende dagen meer regen verwacht.

Vonk hoopt nog altijd op WK

Hans Vonk heeft nog altijd hoop om deel te nemen aan het WK in Zuid-Afrika. Door een blessure van doelman Emile Baron zag Vonk kans om in aanmerking te komen voor de WK-selectie.

Bondscoach Carlos Alberto Parreira van Zuid-Afrika heeft vooralsnog geen beroep gedaan op de oud-keeper van onder meer sc Heerenveen en Ajax.

"Als je puur naar kwaliteit kijkt, vind ik dat ik er absoluut bij hoor", is Vonk van mening. "Maar er spelen ook andere dingen mee. Ik ben anderhalf jaar keeperstrainer geweest bij Bafana Bafana. Dan is het raar als je daarna weer terug komt als keeper. Maar ik blijf hopen."

Vonk staat onder de lat bij Ajax Cape Town. "Zowel Ajax als ik hebben de intentie uitgesproken om een jaar door te gaan. Foppe de Haan blijft ook, dus het is vanzelfsprekend dat ik nog een jaartje blijf."

Opvallend spandoek bij huldiging Internazionale

Internazionale werd gisteren kampioen van Italië en dat moest natuurlijk gevierd worden. Eén spandoek, dat aan de bus van de feestende ploeg hing, zorgde toch voor de nodige ophef.

Op dit doek stond namelijk de tekst 'Totti, steek die vinger in je kont in plaats van in je mond'. Hiermee werd naar Francesco Totti, de captain van AS Roma, gerefereerd. Elke keer als hij scoort, steekt hij een vinger in zijn mond.

Het spandoek duidt zeer waarschijnlijk op de vete tussen Totti en Mario Balotelli. In de finale van de Italiaanse beker haalde de speler van AS Roma zijn tegenstander op grove wijze onderuit en kreeg daarvoor de rode kaart. De aanvaller van Internazionale werd niet meteen door zijn ploeggenoten gesteund, maar dat werd gisteren dus goed gemaakt.

Zowel Totti als Balotelli zullen niet op het WK voetbal actief zijn. Bondscoach Marcello Lippi selecteerde het duo namelijk niet.


De bewuste overtreding van Totti op Balotelli

Domenicali: "Bandenkeuze tussen Pirelli en Michelin"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft bekendgemaakt dat de bandenkeuze voor volgend seizoen gaat tussen Pirelli en Michelin. Beide bedrijven zijn in de race om vanaf 2011 Bridgestone op te volgen als officiële bandenleverancier in de Formule 1.

"Er is nog niets besloten. Ik denk dat het nog één of twee weken zal duren voordat we een besluit nemen. Er zijn nog twee opties, Michelin en Pirelli. Ik zie geen andere mogelijkheid," zei Domenicali. Naar verluidt heeft Pirelli het beste aanbod, terwijl Michelin bij enkele teams voorlopig nog de voorkeur heeft. In Turkije zal de definitieve beslissing worden genomen.

[SF] Buurman: "Reversed grid niet eerlijk"

Yelmer Buurman werd gisteren derde tijdens de Superleague Formula op Assen. De Nederlander was daar actief voor het team van AC Milan. Tijdens een kort interview met FOK! kwamen wat kritiekpuntjes aan de orde.

De coureur werd gevraagd wat hij van het reversed grid concept vond en stond daar niet bepaald positief tegenover. "Aan de ene kant is het natuurlijk ontzettend leuk, je hebt een hoop auto's in te halen. Aan de andere kant is het niet fair want bepaalde rijders zetten de auto stil in de eerste race, zodat ze in de tweede race op pole kunnen starten. Wat er dan gebeurt is dat je dan net zoveel punten krijgt als wanneer je de eerste race wint. Dat vind ik niet helemaal kloppen, in andere kampioenschappen waarin ze de reversed grid toepassen is dat ook niet zo, daar krijg je een stuk minder punten voor de tweede race."

Op de vraag of Buurman de Superleague Formula ziet als op stap naar andere raceklasses antwoordde de in het Gelderse Ubbergen geboren coureur: "Ja, natuurlijk. Ik zou heel graag uiteindelijk in de Formule 1 terecht komen, maar dat is heel moeilijk. Zeker gezien de huidige financiële situatie.". Op de vraag of de financiële crisis veel invloed op de autosport heeft antwoordde hij: "Ja, de autosport gaat gemoeid met hoge bedragen, dat geld moet toch ergens anders vandaan komen." Ook liet Buurman desgevraagd weten veel contact te hebben met de overige Nederlandse coureurs. "Met de één natuurlijk wat minder als met de ander, maar ik denk dat ik met 70 procent van de coureurs goed overweg kan."

Rechter verbiedt staking British Airways

Het Britse hooggerechtshof heeft maandag een aangekondigde staking van cabinepersoneel van British Airways verboden. De over twintig dagen uitgesmeerde staking zou dinsdag beginnen.

De vakbond van het cabinepersoneel wilde met de staking eisen over lonen en arbeidsomstandigheden kracht bijzetten. De luchtvaartmaatschappij heeft aangedrongen op onderhandelingen. De onderneming vreesde door de staking 45 miljoen pond (52 miljoen euro) verlies te zullen lijden.

Hoewel de staking niet doorgaat, verwacht BA pas in het weekeinde vanaf Heathrow weer geheel volgens schema te kunnen vliegen. In verband met de dreigende staking had de maatschappij het vluchtschema aangepast.

Atteveld definitief weg bij ADO Den Haag

Raymond Atteveld en ADO Den Haag gaan definitief uit elkaar. Beide partijen kwamen na een uitgebreide evalutie tot de conclusie dat een samenwerking niet meer mogelijk is. De oefenmeester werd in eind maart ontslagen, maar zou mogelijk een andere functie binnen de club gaan bekleden.

Atteveld kreeg zijn congé, nadat een groot deel van de spelers het vertrouwen in hem had opgezegd. Maurice Steijn ging vervolgens als interim-trainer aan de slag. Aan zijn hand werden play-offs ontweken en handhaafde de Haagse formatie zich in de Eredivisie.

Medvedev op bezoek in Oekraïne

De Russische president Dmitri Medvedev is maandag aangekomen in Oekraïne. Doel van het bezoek is het aanhalen van de banden tussen de twee voormalige Sovjet-buurlanden. De verwachting is dat Medvedev een overeenkomst over de afbakening van de grens en een aantal andere verdragen zal tekenen.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is een groot voorstander van hechtere banden met Rusland en heeft de pogingen van zijn voorganger de invloed van Moskou te verminderen teruggedraaid.

Vorige maand sloot Janoekovitsj een overeenkomst met de Russen om het verblijf van de Russische Zwarte Zeevloot in de havenstad Sebastopol met 25 jaar te verlengen, nadat de huidige overeenkomst in 2017 is afgelopen. In ruil voor de overeenkomst gaf Rusland Oekraïne hoge kortingen op aardgas.

Rusland heeft ook een fusie tussen het Russische gasbedrijf Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz voorgesteld. Het is onwaarschijnlijk dat Medvedev tijdens het bezoek een verdrag over een dergelijke fusie ondertekent.

Medvedev op bezoek in Oekraïne
Medvedev op bezoek in Oekraïne (Foto: Novum)

'Munsterman voor Rijkaard naar Turkije'

Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, heeft Turkije bezocht om te gaan praten met Frank Rijkaard. De huidig trainer van Galatasaray, dat vierde eindigde in de Turkse competitie, moet volgens de Turkse krant Milliyet de opvolger worden van Steve McClaren.

De Engelse trainer is volgend seizoen actief als oefenmeester van VfL Wolfsburg en vervolgens kwam Rijkaard in beeld om de vacante positie in Enschede te vervullen. Eerder werden Michael Skibbe en Co Adriaanse al in verband gebracht met FC Twente.

Twee jaar terug probeerde Munsterman ook al eens contact te zoeken met Rijkaard. Destijds kwam de voorzitter niet verder dan de vrouw van Rijkaard, die op haar beurt vertelde dat haar man geen trek had in een avontuur bij de Tukkers. Dit keer zou Munsterman verder willen gaan om de Amsterdamse coach naar Enschede te krijgen.

Rijkaard was eerder bondscoach van het Nederlands elftal. Ook had hij Sparta en FC Barcelona onder zijn hoede. Met de Spaanse topploeg veroeverde hij in 2006 de Champions League. Dit deed hij eerder ook al als speler van AC Milan en Ajax.

Anjema naar tweede ronde in Egypte

Laurens Jan Anjema is maandag doorgedrongen tot de tweede ronde van de Sky Open in Cairo, onderdeel van het Super Series circuit op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. De Nederlandse squasher won zijn openingspartij met 11-8, 6-11, 11-5 en 11-3 van de Franse qualifier Mathieu Castagnet. De partij duurde 54 minuten.

De 27-jarige Anjema, de nummer elf van de plaatsingslijst en de wereld, komt woensdagavond pas weer in actie in het met 150.000 dollar gedoteerde squashkampioenschap in Egypte. De Hagenaar moet het dan vermoedelijk opnemen tegen Nick Matthew, de mondiale nummer twee. De Engelsman dient dan wel eerst af te rekenen met de ongeplaatste Egyptenaar Omar Abdel Aziz. Deze partij wordt later vandaag nog gespeeld op de volledig glazen squashbaan in Cairo.

Ook de tweede Nederlander in het hoofdtoernooi, Dylan Bennett, komt maandagavond nog in actie. De Eindhovenaar, die zich zondag verrassend kwalificeerde voor het PSA Super Series toernooi ten koste van Robbie Temple (Engeland), stuit dan op de sterke Egyptenaar Karim Darwish, die in eigen land als vierde is geplaatst. Darwish was in december 2009 nog de nummer één van de wereld.

Ribéry mist CL-finale definitief

Franck Ribéry doet zaterdag definitief niet mee in de Champions League-finale met Bayern München tegen Inter. De Franse middenvelder ging bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep tegen zijn schorsing van drie wedstrijden, maar het CAS had geen medelijden en laat de schorsing staan.

Ribéry kreeg in de eerste ontmoeting van de halve finale tegen Olympique Lyon in de eerste helft een directe rode kaart. De return in Frankrijk moest hij al aan zich voorbij laten gaan. Maandag maakte het CAS bekend dat de schorsing blijft staan.

Bayern München is van mening dat de straf van drie wedstrijden veel te zwaar is. Ook Ribéry vindt dat hij de finale gewoon had mogen spelen. De Franse international kreeg rood na een overtreding op Lisandro Lopez. "We gingen beiden voor de bal. Ik was er alleen iets eerder bij de bal, waardoor Ribéry vervolgens mij raakte. Dat was alles."

8,5 miljoen oprotpremie dierenpark

Dierenpark Emmen krijgt 8,5 miljoen euro voor de verplaatsing van de dierentuin naar een andere locatie in de Drentse stad. Dat maakte demissionair minister van Ruimtelijke Ordening Tineke Huizinga (ChristenUnie) maandag bekend.

Het centrum van Emmen gaat de komende jaren ingrijpend op de schop. Om ruimte te maken voor een 'nieuw en aantrekkelijk stadshart', verhuist het dierenpark van het oosten naar het westen van de stad. De dierentuin wordt onderdeel van een zogeheten Belevenspark van 35 hectare, waar ook ruimte is voor een modern stadstheater.

De vrijkomende locatie aan de Hoofdstraat wordt ontwikkeld tot een nieuw stadshart, waarbij het 'parkachtige karakter' van het twaalf hectare omvattende gebied blijft behouden.

"Het is goed dat we dit ambitieuze project nu een duwtje in de rug kunnen geven", motiveert Huizinga haar besluit. "De verplaatsing baant de weg voor een duurzame en dynamische economische ontwikkeling van het stadshart en het opent veelbelovende perspectieven voor de toekomst van het Dierenpark", aldus de bewindsvrouw.

Siamese tweeling zoekt geld voor huis

Bouwvakkers hebben vijftienduizend dollar (twaalfduizend euro) nodig om verder te kunnen bouwen aan een huis in de Amerikaanse staat Ohio. De toekomstige bewoners van het huis zijn de oudste nog levende siamese tweeling Donnie en Ronnie Galyon.

De 58-jarige Donnie en Ronnie wonen in Daytona. Bouwvakkers zijn bezig met de aanpassing van het huis van hun broer in het nabijgelegen Beavercreek, zodat de siamese tweeling daar kan gaan wonen. De tweeling is niet meer in staat voor zichzelf te zorgen. In januari, toen het project werd aangekondigd, stroomden de donaties nog binnen, maar inmiddels is het geld op en loopt de bouw gevaar.

Een christelijke liefdadigheidsinstelling staat aan het hoofd van het project. Voorzitter Pete Andrews zei dat binnen een aantal weken het werk wordt stilgelegd, maar zei tevens dat hij er vertrouwen in heeft dat het project kan worden afgerond.

Overheid hamert op veilig internetten

Het rijk is een nieuwe campagne voor veilig internetten gestart. Via spotjes op radio en tv en banners op websites krijgen Nederlanders concrete tips hoe zij hun identiteit op het internet kunnen afschermen.

Dan gaat het om het aanzetten van een firewall, het regelmatig updaten van software, het installeren van een virusscanner en het regelmatig veranderen van wachtwoorden.

De campagne werd maandag afgetrapt door demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij lanceerde vorig jaar ook al een campagne voor veilig internet. Cybercriminelen zitten echter niet stil, daarom worden ook dit jaar Nederlanders gewezen op het belang van het beschermen van hun identiteit op internet.

Naarmate mensen internet vaker zakelijk en sociaal gebruiken, neemt ook het belang van een goede beveiliging toe. "Weet aan wie je wat over jezelf vertelt, ook op internet", luidt de persverklaring. "Internetcriminelen zoeken immers stelselmatig naar identiteitsgegevens."

Op de website van de campagne kunnen bezoekers zich ook laten testen om na te gaan welk 'digitype' zij zijn: de wizard, de webwijsneus, de digidummy of de online kamikazepiloot.

Explosie in Turkse kolenmijn

Door een explosie in een kolenmijn in Zonguldak in het noorden van Turkije zijn 32 mijnwerkers ondergronds vast komen te zitten. Dat heeft de Turkse minister voor arbeid Omer Dincer maandag gezegd.

De ontploffing vond plaats in de Karadon-mijn, vlakbij de Zwarte Zee. Volgens de gouverneur van de provincie Zonguldak zitten de kompels vast op een diepte van 540 meter en is er sinds de explosie geen contact met ze geweest. Dincer zei dat reddingswerkers pogingen doen de kompels te bereiken.

Volgens technicus Husnu Unal zijn acht mijnwerkers gered. Een aantal van hen had last van rook die ze hadden ingeademd en is naar het ziekenhuis gebracht.

Angstige familieleden van de mijnwerkers hebben zich bij de ingang van de mijn verzameld in de hoop op nieuws. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Het is het derde mijnongeluk in Turkije in zes maanden tijd. Overtredingen van de veiligheidsvoorschriften en verouderd materiaal zijn in het verleden de oorzaak geweest van ongelukken in Turkse mijnen. In 1992 kwamen bij een gasexplosie in een mijn in Zonguldak 270 mijnwerkers om het leven.

Doden na aanslag op bus India

Bij een aanslag op een bus in de Indiase deelstaat Chhattisgarh zijn maandag mogelijk veertig doden gevallen. Dat meldde het Indiase persbureau Press Trust of India. Volgens de autoriteiten zaten er politieagenten en burgers in de bus.

De Indiase politie zei dat de bus met ongeveer veertig tot zestig passagiers maandagmiddag over een landmijn reed, die door maoïstische rebellen was geplaatst. De voorkant van de bus werd vernield.

Aanslagen door maoïstische rebellen zijn de afgelopen maanden toegenomen. Vorige maand lokten de rebellen patrouillerende paramilitairen in een hinderlaag; 76 militairen kwamen om het leven. Afgelopen week werden zes dorpsbewoners ontvoerd, omdat de rebellen dachten dat het informanten van de politie waren.

Doden na aanslag op bus India
Doden na aanslag op bus India (Foto: Novum)

Goes is gemeente van het jaar

Goes is uitgeroepen tot de gemeente van het jaar 2010. Uit onderzoek onder ruim 67 duizend burgers kwam de Zeeuwse plaats als beste uit de bus, zo werd maandag in Apeldoorn bekendgemaakt.

De verkiezing werd georganiseerd door Q&A Research & Consultancy. De gemeenten zijn door hun inwoners beoordeeld op punten als veiligheid, winkelaanbod, wonen, verkeer en vervoer, werk, recreatie en dienstverlening. Hoewel alle 431 gemeenten langs de meetlat zijn gelegd, kregen 113 gemeenten voldoende beoordelingen om de representativiteit van het onderzoek te borgen.

Uit het onderzoek valt ook per provincie een winnaar aan te wijzen. In de volgende plaatsen is het volgens de ondervraagden goed toeven: Assen (Drenthe), Dronten (Flevoland), Smallingerland (Friesland), Nijmegen (Gelderland), Groningen (Groningen), Roermond (Limburg), Breda (Noord-Brabant), Heerhugowaard (Noord-Holland), Zwolle (Overijssel), Amersfoort (Utrecht), Goes (Zeeland) en Oud-Beijerland (Zuid-Holland).

Zwaarwegende aspecten zijn woonomgeving, woningaanbod en de prijs-kwaliteitverhouding van de woningen. 'Gezelligheid' wordt ook vaak genoemd. Die wordt met name bepaald door de winkels en terrasjes die in de plaats te vinden zijn. Een kwart van de Nederlanders vindt dat de eigen gemeente in aanmerking komt voor de titel 'Gemeente van het Jaar'

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders tevreden zijn over hun buren. Bijna zestig procent wil geen andere, terwijl zestien procent de buurtjes liever ziet vertrekken. Ook weten inwoners over het algemeen goed wie de burgemeester is. Ruim 85 procent kent hun burgervader. Ongeveer 55 procent vindt deze ambtsdrager ook betrouwbaar. Bijna een op de vijf ondervraagden vindt dat het tijd is voor iemand anders.

Minder klachten over eindexamen

Op de eerste dag van de eindexamens zijn bij klachtenlijnen relatief weinig meldingen binnengekomen. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), kwamen naar aanleiding van het eindexamen Nederlands voor het VWO slechts 735 klachten binnen. Vorig jaar waren dit er nog tienduizend. Bij de Stichting Examenlijn, die dit jaar voor het eerst ook een klachtenlijn heeft geopend, kwamen enkele tientallen klachten binnen.

Volgens het Laks was het examen Nederlands voor het VWO 'goed te doen'. De meeste leerlingen hadden genoeg tijd voor de opgaven, die bovendien niet overdreven moeilijk waren. Ruim 250 VWO'ers klaagden over het eindexamen biologie.

Maandag stond voor havisten het eindexamen Nederlands op het programma. Hierover werden ruim duizend klachten gemeld.  Vmbo'ers moesten aan de bak met muziek, schei- en natuurkunde. Volgens Laks kwamen hierover nauwelijks klachten binnen. Vorig jaar kwamen in totaal 88 duizend klachten binnen van de tweehonderdduizend scholieren die examen deden.

Thaise protestleider stelt bestand voor

Een kopstuk van de Thaise roodhemden heeft maandag een wapenstilstand voorgesteld. Nattawut Saikuar deed dat in een telefoongesprek met een naaste medewerker van premier Abhisit Vejjajiva. Dat heeft de regeringsfunctionaris laten weten.

"Saikuar zei dat hij demonstranten zal terugroepen naar hun hoofdkwartier als het leger stopt met schieten", aldus Korbsak Sabhavasu. De roodhemden, die het vertrek van de regering eisen, steunen oud-premier Thaksin Shinawatra. Die had eerder op de dag de overheid en de betogers opgeroepen 'van de afgrond weg te lopen' en nieuwe onderhandelingen te beginnen. Geweld tussen ordetroepen en betogers heeft de afgelopen dagen aan tientallen mensen het leven gekost.

Willem II: "Fusie met RKC serieuze optie"

Crisismanager Paul Bottelier van Willem II staat open voor een fusie met RKC Waalwijk. Willem II kampt met een grote schuldenlast en als een fusie de club kan redden, dan verkiest Bottelier liever deze optie dan een faillissement.

"Als je moet kiezen tussen een fusie of een faillissement, lijkt me dat een serieuze optie. De supporters van Willem II moeten er maar eens goed over gaan nadenken," zei hij vandaag tijdens een persconferentie in Tilburg. "Ik heb al ergens gelezen dat Willem II beter vrijwillig kan degraderen en dat RKC en Sparta dan een beslissingswedstrijd zouden moeten spelen om onze eredivisieplaats. Maar een afdaling naar de Jupiler League lost voor Willem II niets op. Dan blijven we toch ook zitten met de huidige tekorten, met bovendien lagere inkomsten en een lagere begroting. Nee, een fusie is zo gek nog niet. Er zijn sowieso al te veel profclubs in Brabant."

Voor komend seizoen heeft Willem II een gat in de begroting van 800.000 euro. De ploeg heeft de KNVB om uitstel gevraagd en gekregen om dit te dichten. Voor 1 juni moet nu een sluitende begroting en een herstelplan voor de club worden ingediend.

Randers FC mag Europa in

De Deense ploeg Randers FC mag volgend jaar alsnog uitkomen in de Europa League. De ploeg eindigde in de competitie weliswaar in de onderste regionen, maar mag op basis van het Fair Play-klassement van de UEFA alsnog Europa in.

De Deense bond maakte dit vandaag bekend. In eerste instantie eindigde Randers in het Fair Play-klassement als tweede achter Brøndby IF, de ploeg van Remco van der Schaaf. Brøndby wist echter als derde te eindigen in de competitie en op deze manier Europees voetbal veilig te stellen.

Daardoor mag Randers toch Europa in. Ook Zweden en Finland mogen op basis van het Fair Play-klassement een extra team mee laten doen aan de Europa League.

Inter bevestigt interesse Madrid in Mourinho

Internazionale-voorzitter Massimo Moratti bevestigt dat Real Madrid bij de club heeft geïnformeerd naar de diensten van Jose Mourinho. De Portugese coach moet trainer Manuel Pellegrini opvolgen die, als de oefenmeester bereid is te komen, moet vertrekken uit de Spaanse hoofdstad.

Inter laat hem echter niet zonder slag of stoot afreizen. "Hij heeft nog een contract bij ons en wij laten hem niet zomaar gaan", zei Moratti tegen de Italiaanse krant La Repubblica. "Deze trainer is onvervangbaar. We moeten eerst maar eens kijken wat Madrid te bieden heeft."

Mourinho liet vorige week weten wel oren te hebben naar een vertrek. Hij wil graag in Spanje aan de slag. Voor hem zou dit betekenen dat hij na Engeland en Italië in drie grote competities heeft gewerkt.

Mourinho ziet Spanje wel zitten - Bron: Novum/AP

Webber kan bijtekenen bij Red Bull

Mark Webber kan een nieuw contract tekenen dat hem voor nog een jaar aan Red Bull Racing verbindt. De Australiër won zondag voor de tweede keer op rij een race in de Formule 1. Hij pakte de Grote Prijs van Monaco en vorige week die van Spanje. Hierdoor staat de coureur op de eerste plaats in de WK-stand.

Red Bull-teambaas Christian Horner is erg te spreken over de 33-jarige coureur. "We zijn erg blij met de prestaties van Webber. Hij is erg belangrijk voor het team en we willen hem graag langer behouden. We zijn denk ik snel klaar met het gesprek over de verlenging," zegt hij tegen de website Autosport. Webber zei zondag dat hij het erg naar zijn zin heeft bij zijn huidige werkgever.

Met de verlenging komt een einde aan de speculaties over Kimi Räikkönen. De Fin werd de laatste weken in verband gebracht met Red Bull. Hij is momenteel actief in het WK Rally met een Citroën.

[DSC] Uitslag Race 2 Assen

Pieter van Soelen is erin geslaagd om de tweede race van de Supersport II- en Sport-divisie van de Dutch Supercar Challenge op zijn naam te schrijven. Tijdens het Superleague Formula GP weekend op Assen streed Van Soelen voor het oog van 18.000 toeschouwers felle gevechten met Derwin Belt, die door een spin uiteindelijk niet verder kwam dan de vierde positie.

Na twee raceweekenden hebben Belt en Van Soelen nu beiden twee overwinningen gescoord. Tweede werd Ed Weerensteijn in de Saker, voor Marco Poland in de BMW M3 GTR. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Koen Bogaerts en Mark van der Aa, nadat Bert van der Zweerde en Richard van den Bos met mechanische pech uitvielen. Na een spannend gevecht eindigde Jan-Bart Kolsteren op de tweede positie, voor Aart Bosman.

De toeschouwers op het TT-circuit van Assen zaten bij de start van de race met de billen bij elkaar geknepen. Na de hevige crash eerder op de dag van Kevin Riley en Rick Abresch leek het namelijk ook fout te gaan bij de start van de race van de Supersport II- en  Sport-divisie. Na de start schoot de Seat Leon SuperCopa van Robin Monster door een tik van een andere deelnemer namelijk dwars over de baan. Op Jan Versluis na raakte echter verder niemand betrokken bij de crash, waardoor een grote ravage uitbleef. De Seat Leon van de gebroeders Monster liep wel veel schade op.

Pieter van Soelen had intussen de beste start en was erin geslaagd om Derwin Belt voorbij te steken. Daarna volgde een strijd van vele ronden tussen het tweetal. De BMW van Van Soelen en de Saker GT van Belt waren daarbij uitermate aan elkaar gewaagd. Lang slaagde Van Soelen erin om voor Belt te blijven, maar bij een inhaalactie bij een achterblijver ging het fout voor de BMW-coureur. Van Soelen koos de verkeerde kant waarna Derwin Belt binnendoor kon steken.

Achter de koplopers waren Laurens Gooshouwer en Bas Koeten in een fel gevecht verwikkeld. Gooshouwer probeerde zijn BMW daarbij breed te houden, maar Bas Koeten deed verwoede pogingen om toch voorbij te gaan aan de BMW. Koeten waagde na een aantal ronden een inhaalactie bij het insturen van de GT-bocht, waarbij beide bolides elkaar raakten. Voor Koeten liep dit verkeerd af, want hij moest zijn Saker met een lekke band naar de pitstraat sturen. Hierdoor kwam Marco Poland op de vierde plaats te liggen.

Tijdens de pitstops ging het fout voor Derwin Belt. Laurens Gooshouwer, die zijn pitstop al had gemaakt, kwam vlak achter Belt de baan op en probeerde Belt in Strubben voorbij te steken. Gooshouwer tikte hierbij Belt in de rondte, waardoor de Saker-coureur veel tijd verloor. Ook Gooshouwer kostte dit veel tijd, want hij kreeg voor deze actie een drive through.

Van Soelen kon hierdoor rustig naar de eerste positie rijden, maar had in de laatste bocht(!) van de race nog een spannend moment. Derwin Belt, die inmiddels een ronde achterstand had, waagde namelijk nog een enthousiaste inhaalpoging op Van Soelen waardoor beide bolides nog met elkaar in aanraking kwamen. Een opvallende actie van Belt, die na afloop meteen zijn excuses aanbood aan Van Soelen. Ondanks de touché eiste Van Soelen de overwinning voor zich op. Tweede werd uiteindelijk nog Ed Weerensteijn met de Saker Sprint, omdat Marco Poland in de laatste ronden versnellingsbakproblemen kreeg. Poland eindigde nog wel op de derde positie.

In de Sport-divisie had Bert van der Zweerde een goede start van de race. De kampioen van de Supersport II-divisie van afgelopen jaar noteerde goede rondetijden en kon uitlopen op zijn concurrenten. Die concurrentie kwam voornamelijk van Koen Bogaerts en Mark van der Aa, want John van der Voort viel al vroeg in de race ver terug.

Jan-Bart Kolsteren reed lang solide op de derde positie, maar na de pitstops kreeg de Braspenning-coureur het aan de stok met Lotus-bestuurder Aart Bosman. Dit gevecht werd zelfs het gevecht om de tweede positie, omdat Bert van der Zweerde tijdens de pitstops zijn race door technische problemen moest opgeven.

Door de problemen van de bolide van Van der Zweerde waren Koen Bogaerts en Mark van der Aa solide op de eerste positie komen te liggen. Ondertussen bleven Kolsteren en Bosman felle duels uitvechten, waarbij het Bosman was die in de bochten tijd won terwijl Kolsteren op de rechte stukken weer kon profiteren. Bosman deed verwoede pogingen om Kolsteren voorbij te steken, maar maakte kleine foutjes waardoor dat net niet haalbaar bleek. Kolsteren eindigde zodoende op de tweede positie en Aart Bosman kreeg zijn strijdlust beloond met positie drie.

HRT en Virgin: "Geen financiële problemen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone meldde afgelopen weekend dat er nog dit jaar wel eens een renstal uit de sport zou kunnen verdwijnen, maar welke zei hij er niet bij. Bij Hispania Racing en Virgin Racing is het nieuws met verbazig aangehoord, want beiden ontkennen in de problemen te zitten.

"Wij zitten niet in geldnood en denken zelfs al aan 2011. Misschien bedoelde hij een ander team, dat geen sponsoren heeft," zei de eigenaar van Hispania Racing Jose Ramon Carabante. Virgin-eigenaar Richard Branson reageert met vergelijkbare woorden. "Ik ben verrast door wat Bernie heeft gezegd. Misschien weet hij iets over de andere teams, dat ik niet weet. Virgin gaat in ieder geval absoluut door tot het einde van het seizoen en hopelijk nog vele seizoenen daarna."

Wel kampen beide renstallen met sportieve problemen, want de bolides blijken niet de betrouwbaarheid te halen die de gevestigde renstallen wel tonen. Zo moest Virgin de tank van de bolide vergroten, omdat anders races niet uitgereden konden worden en heeft Hispania Racing conflicten met chassisbouwer Dallara. De renstal zou volgens de Finse krant Turun Sanomat in Canada zonder reserveonderdelen kunnen komen te zitten.

Di Maria op wenslijst Manchester United

Angel Di Maria is toegevoegd aan het verlanglijstje van Sir Alex Ferguson. Manchester United wil de Argentijnse middenvelder graag overnemen van Benfica. De speler, die nog een contract tot 2015 in Lissabon heeft, moet zo'n veertig miljoen kosten. Ook Real Madrid heeft verregaande interesse in de Zuid-Amerikaan.

De middenvelder maakte een uitstekend seizoen door bij de Adelaars. Hij werd kampioen van Portugal en speelde dit seizoen 26 competitieduels, waarin hij vijf doelpunten maakte. De 22-jarige speler van Benfica is ook opgenomen in de WK-selectie van bondscoach Maradona. Voor de nationale ploeg kwam hij zeven keer uit.

Manchester United is op zoek naar aanvallende versterkingen. Di Maria is de ideale opvolger voor Ryan Giggs die nog een contract heeft tot 2011 en op 37-jarige leeftijd lijkt te gaan stoppen. Ook Luis Suárez en Karim Benzema staan op de wenslijst van United.

[Sitenews] FOK! in gesprek met Sjerp Jaarsma

Hadden we al een prijsvraag waarbij jullie het boek konden winnen... nu kunnen jullie zelf in gesprek met Sjerp Jaarsma, één van de auteurs van het boek "De heineken Ontvoering".
Vanavond om 20:00 voegt hij zich bij ons in dit topic om jouw vragen te beantwoorden.

De Heineken-ontvoering

De oerknal van Nederlandse georganiseerde misdaad dreunt na tot op de dag van vandaag. Dit boek vertelt waarom...

Met o.a. nieuwe interviews en getuigenissen, alle losgeldbrieven, tientallen onbekende details, foto's en documenten, onthullingen van Martin Erkamps en een exclusief voorwoord door Kees Sietsma (leider van het oorspronkelijke politieteam).

Op 9 november 1983 worden biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De brutale kidnap is wereldnieuws. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisen 35 miljoen gulden losgeld. Wekenlang volgt een kat-en-muisspel met de politie en houdt heel Nederland de adem in. Na drie weken bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit hun cellen, verborgen in het Amsterdamse havengebied. Uiteindelijk worden alle vijf ontvoerders gearresteerd en veroordeeld. Nog altijd is 8 miljoen gulden losgeld zoek.

Weekblad Panorama volgt vanaf de eerste dag de ontvoering en de langdurige nasleep op de voet. Zo ontdekt Panorama in 1994 de voortvluchtige Frans Meijer in Paraquay en spoort het blad in 2010 Martin Erkamps op in Panama. Voor het eerst zijn nu alle verhalen en foto's die ooit over de kidnap in Panorama verschenen bijeengebracht in één boek.

Auteur Nick Kivits is freelance journalist en schrijft al jaren voor Panorama en Revu. Voor dit boek reconstrueerde hij de Heineken-zaak tot in detail. Over mede-auteur Sjerp Jaarsma zegt misdaadreporter John van den Heuvel: 'Jaarsma weet alles van de ontvoering, hij kent alle details, ik denk zelfs nog beter dan de ontvoerders zelf.'

Sjerp Jaarsma:

 

Altijd al geboeid door één van de best voorbereidde ontvoeringen in de nederlandse geschiedenis? Zorg dan dat je erbij bent, maandagavond 20:00 uur! Klik hier om naar het topic op het FOK!forum te gaan waar je vanavond vragen kan stellen!

[Giro] Dagzege Goss, Vinokourov blijft leiden

Matthew Goss heeft de negende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Australiër van HTC-Columbia was Filippo Pozzato en Tyler Farrar na 187 kilometer koersen, van Frosinone naar Cava de Tirreni, te snel af in de massasprint. Alexander Vinokourov blijft leider in het klassement.

De renners kenden, ondanks een vlak parcours, een zware dag. Het regende flink en dat leverden enorme plassen op waardoor het soms lastig manoeuvreren was. Vier man, waaronder Tom Stamsnijder, zorgde voor de vlucht van de dag. Ze wisten een maximale voorsprong te pakken van maar twee minuten en drie kilometer voor de streep was het peloton weer compleet.

Omdat het in de slotkilometers lichtjes omhoog ging, bemoeiden Evans en Vino zich ook met de eindsprint. Het was echter uiteindelijk Goss die er met de dagwinst vandoor ging.

Uitslag etappe 9

# Renner Ploeg Tijd
1 Matthew Goss (Aus) Columbia 4.08:17
2 Filippo Pozzato (Ita) Katusha z.t.
3 Tyler Farrar (VS) Garmin z.t.
4 Robert Förster (Dui) Milram z.t.
5 Federico Canuti (Ita) Colnago z.t.
6 Sebastien Hinault (Fra) AG2R -La Mondiale z.t.
7 Wouter Weylandt (Bel) Quick Step z.t.
8 Greg Henderson (NZl) Team Sky z.t.
9 Jos van Emden Rabobank z.t.

Stand

# Renner Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana 33.09;43
2 Cadel Evans (Aus) BMC +1.12
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1.33
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.51
5 Marco Pinotti (Ita) Columbia +2.17
6 Richie Porte (Aus) Saxobank +2.26
7 Vladimir Karpets (Rus)
Katusha +2.34
8 Stefano Garzelli (Ita)
Acqua E Sapone +2.47

Eurovision Song Contest: Ronde 2 #4

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

België vs. IJsland

Poll: Wie is de beste?

Prince of Persia op de PSP is 2D

De Prince of Persia-serie heeft door de jaren heen al een aantal veranderingen ondergaan, om uiteindelijk weer terug te komen bij het zand- en tijdidee uit ‘The Sands of Time’ met ‘The Forgotten Sands’. Ubisoft gaat nu een 2D Prince of Persia-game uitbrengen voor de PSP.

Producent Joel Vignola vertelde het volgende: “This IS a unique game built from the ground up specifically for the PSP, this is not a port from any other system. The adventure is all new, the location is new, and the Prince’s powers are all new as well. The only way to experience this adventure is on the PSP”.

Bursaspor trots op Turkse titel

Bursaspor wist zondag op een bloedstollende slotdag van de Turkse competitie te winnen van Besiktas en kroonde zich dankzij een misstap van Fenerbahçe tot landskampioen.

"Hiermee bewijzen we dat geld niet alles is", jubelde coach Ertugrul Saglam. De Turkse competitie werd jarenlang gedomineerd door Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas, maar door het kampioenschap van Bursaspor kwam er een einde aan die heerschappij.

"Een club van achttien miljoen lira (negen miljoen euro, red.) heeft gewonnen van de clubs die honderd tot tweehonderd miljoen euro waard zijn", zei Saglam. "Nu mogen we ons opmaken voor de Champions League. Heel Bursa staat achter dit team."

In 1984 gebeurde het voor het laatst dat er een club buiten de traditionele top-drie van Turkije kampioen werd: destijds was Trabzonspor de sterkste.

Italiaanse doelman Buffon nog niet hersteld

Doelman Gianluigi Buffon van Juventus is nog niet geheel hersteld van de blessure aan de enkel, die hij in het slotweekeinde van de Italiaanse competitie opliep. Enkele weken voor het begin van het WK is er daardoor twijfel in Italië of de keeper op tijd fit is om het doel van de nationale elf in Zuid-Afrika te verdedigen.

Volgens bondscoach Marcello Lippi zijn de vooruitzichten echter gunstig. Buffon (32) werd vier jaar geleden wereldkampioen met Italië. Hij is een van de meest geroutineerde spelers uit de selectie van Lippi.

General Motors weer winstgevend

General Motors (GM) heeft in het eerste kwartaal van 2010 weer een nettowinst weten te boeken van 865 miljoen dollar. Het is de eerste kwartaalwinst van de Amerikaanse automaker sinds het tweede kwartaal van 2007.

In het eerste kwartaal van 2009 leed de Amerikaanse autofabrikant nog een nettoverlies van 6 miljard dollar. De omzet van het hergestructureerde bedrijf klom met 40 procent tot 31,5 miljard dollar, van 22,4 miljard dollar. De wereldwijde productie klom in het eerste kwartaal tot 2,1 miljoen voertuigen, van 1,3 miljoen voertuigen een jaar geleden. Het totale wereldwijde marktaandeel bleef stabiel op 11,2 procent.

Financieel bestuurder en vice-chairman Chris Liddell stelt tevreden te zijn met de prestaties in het eerste kwartaal, met name over de terugkeer naar winstgevendheid. "In Noord-Amerika voeren we de productie op om aan de sterke vraag naar onze nieuwe producten van onze vier merken te kunnen voldoen. We laten ook een stabiele groei zien in de opkomende markten, houden onze kosten onder controle, genereren een positieve kasstroom en handhaven een sterke balans", zegt Liddell.

GM ontving vorig jaar 50 miljard dollar aan leningen van de Amerikaanse overheid. De automaker heeft daarvan nu 6,7 miljard dollar terugbetaald en ligt daarmee voor op het afbetalingsschema. Het merendeel van de overheidssteun zal naar verwachting pas worden terugbetaald als GM weer een publiek bedrijf wordt en de overheid zijn meerderheidsbelang in de automaker kan beginnen te verkopen.

Vrouw schopt controleur Connexxion in de buik

Een 19-jarige vrouw uit Hoofddorp heeft zondagavond een medewerkster van Connexxion in haar buik geschopt. De 19-jarige was in haar woonplaats betrapt op zwartrijden en weigerde mee te werken. Toen de medewerkster haar daarop aanhield, schopte ze, meldt de politie.

Het voorval had rond 22.00 uur plaats. De vrouw is meegenomen naar een politiebureau, waar ze een proces-verbaal in ontvangst mocht nemen. Ook tegen een 18-jarige jongen die in gezelschap van de vrouw was, wordt proces-verbaal opgemaakt. De man hielp de 19-jarige bij haar verzet tegen haar aanhouding. Hij wist echter te ontkomen.

Williams: "Laten gaan Webber was fout"

Frank Williams heeft er spijt van dat hij Mark Webber in 2006 naar Red Bull Racing heeft laten vertrekken. De Australiër kende bij Williams twee teleurstellende seizoenen in de Formule 1, maar bij Red Bull is hij opgebloeid en gaat momenteel zelfs aan de leiding in het kampioenschap.

"Je kunt wel zien dat we een fout hebben gemaakt," zei Williams tegen de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung. "Onze auto presteerde teleurstellend en wij dachten dat hij onderdeel van het probleem was. Daarom was hij niet onze eerste keuze voor 2007."

"Het was niet zo dat we niet vonden dat hij geen goed salaris waard was, maar er haakte een belangrijke sponsor af," vulde Patrick Head aan. "We gingen door commercieel gezien moeilijke tijden. Door het bedrag dat Flavio (Briatore, zijn voormalig manager, red.) vroeg konden wij geen auto bouwen om te rechtvaardigen dat we hem zouden moeten houden."

Daarna vertrok Webber naar Red Bull waar hij gegroeid is. Head: "Hij was snel over één ronde, maar in ons ogen had hij te vaak dat hij tijdens de race fouten maakte en van de baan af ging. In het eerste jaar bij Red Bull was dit ook zo, maar in het tweede seizoen viel het ons op dat de fouten in de races verdwenen."

Webber heeft een aflopend contract bij Red Bull, maar de verwachting is dat de Australiër dit met een seizoen gaat verlengen, hoewel zijn naam ook bij Ferrari de ronde doet.


Webber in 2006

Genomineerden TMF Awards bekend

De genomineerden voor de TMF Awards zijn vandaag in een persconferentie bekendgemaakt. Zanger Marco Borsato maakte tevens de genomineerden bekend voor zijn award, de TMF Borsato Award. FOK! was bij de persconferentie.

De artiesten die genomineerd zijn voor de TMF Borsato Award (voor het aanstormend talent) zijn Lisa Lois, Waylon, Diggy Dex en Destine. De laatste twee artiesten waren ook aanwezig bij de persbijeenkomst. Borsato over Lisa Lois: "Ik volg haar al een tijdje en aan haar recentelijk album Smoke te horen, is dit zeker een blijvertje."

De volkszanger was eveneens positief over de andere genomineerden. Zo vond Borsato de band Destine een band met een droomstart en complimenteerde de "enthousiaste jonge honden" met de vele nominaties voor een award. Zanger Waylon was niet aanwezig op de persconferentie wegens een optreden in Canada. Wel treedt hij op tijdens het TMF Awards Festival op 26 juni in Enschede. TMF-VJ Veronica sprak hem tijdens Dauwpop afgelopen donderdag: "Ik ben erg blij met de nominatie. Het voelt als een waardering voor het werk wat ik heb gedaan."

Ten slotte is de rapper Diggy Dex genomineerd als aanstormend talent. Borsato: "Het is een rapper die tot de verbeelding spreekt. Sinds de hit met de Belgische Eva de Roovere is hij doorgebroken." Vanaf vandaag kan er ook gestemd worden voor de TMF Awards op de site. "De genomineerden zijn veelzijdig te noemen en er is voor alle smaken wat," aldus Marco Borsato aan het eind van de persconferentie.

Een uitgebreid fotoverslag en een interview met Marco Borsato volgen nog.


Genomineerden TMF Awards bekend (foto: Dark_Angelus)

 

FIFA maakt slogans op spelersbussen bekend

De FIFA heeft de slogans bekendgemaakt die op de bussen staan van de deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika. Op die van het Nederlands elftal staat: "Let niet op de grote 5, maar pas op voor de Oranje 11".

Met 'de grote 5' worden de gevaarlijkste dieren van het Afrikaanse continent bedoeld; de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant.

Vier jaar geleden in Duitsland was Marco van Basten verrast door de tekst "Oranje op weg naar goud" die op de bus stond. Twee jaar geleden, tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland, had de Nederlandse bus als tekst: "1 doel, 1 gevoel, samen zijn we Oranje".

Enkele andere slogans zijn:

Duitsland:
Auf dem Weg zum Cup! (Op weg naar de Cup!)

Argentinië:
Última parada, la gloria (Laatste stop: Glorie)

Spanje:
Ilusión es mi camino, Victoria mi destino (Hoop is mijn weg, overwinning mijn bestemming)

Zuid-Afrika:
One nation, proudly united under one rainbow (Een natie, trots verenigd onder een regenboog)

Brazilië:
Lotado! O Brasil inteiro está aqui dentro!  (Heel Brazilië zit hier in!)

Plannen moskee bij Ground Zero wekken woede

In New York hebben plannen om op twee blokken van Ground Zero een moskee te bouwen, tot heftige protesten geleid bij familieleden van slachtoffers van 11 september. De moskee moet onderdeel worden van een gemeenschapscentrum voor moslims van dertien etages. Naast de moskee zouden er in het gebouw een zwembad, een theater en sportfaciliteiten moeten komen.

Vroeger zat er een kledingwinkel in het gebouw, maar  door de aanslagen van 11 september is die ernstig beschadigd. Twee verdiepingen werden toen doorboord door het landingsgestel van één van de twee vliegtuigen. De bouw van het moslimcentrum staat gepland voor 11 september 2011 - tien jaar na de aanslag op het World Trade Center (WTC), waar nu Ground Zero ligt.

Maar veel mensen in New York vinden de plannen, waarvan de kosten geraamd zijn op 99 miljoen dollar, ongepast. Een lid van de gemeenschapsraad, Paul Sipos, vindt dat het centrum ergens anders moet komen. "Als de Japanners een cultureel centrum tegenover Pearl Harbor zouden willen bouwen, zou dat als ongevoelig worden gezien. Ik heb niks tegen de Islam, maar waarom deze plek?"

Maar de organisatie achter de bouwplannen zegt dat ze juist deze plek hebben gekozen, om ‘een tegengesteld geluid te laten horen'. Imam Feisal Abdul Rauf, die het project leidt, zegt dat hij ‘tegen de extremisten in wil gaan'. De 61-jarige Feisal wordt daarbij gesteund door de FBI, omdat hij hen na de aanslagen heeft geholpen bij het bereiken van de moslimgemeenschap in New York.

Desondanks staat er op 6 juni een grote demonstratie gepland tegen de bouw van het centrum, dat ‘Cordoba House' moet gaan heten. De demonstratie wordt georganiseerd door de activistische groep ‘Stop Islamisation of America'. Directrice Pamela Geller is ontevreden met de plannen: "Wat kan er meer vernederend en beledigend zijn dan een monstermoskee te bouwen in de schaduw van het WTC, dat door een islamitische en jihadistische aanval is neergehaald?"

Ground Zero in New York

Dronkelap slaapt in auto midden op rijbaan

Een dronken man lag zondagnacht in Alphen midden op de rijbaan in zijn auto te slapen. De 46-jarige Tilburger is aangehouden voor rijden onder invloed, meldt de politie.

Agenten gingen rond 02.15 uur een kijkje nemen na een melding. De man reageerde in eerste instantie niet. De dienders probeerden hem wakker te schudden, waarna de man het rempedaal losliet en de auto langzaam vooruitreed. Een van de agenten trok hierop snel de handrem aan.

De bestuurder kwam uiteindelijk bij. Hij bleek bijna vier keer meer te hebben gedronken dan toegestaan. De Brabander zei dat een vriend van hem had gereden. Die zou na een woordenwisseling zijn uitgestapt en weggegaan. De Tilburger stelde vervolgens op de bestuurdersstoel te zijn gaan zitten.

De politie gelooft dit verhaal niet. De versnellingspook stond op drive en de man had een voet op de rem. De man krijgt proces-verbaal voor rijden onder invloed en moest zijn rijbewijs inleveren.

Bruyneel: "Wij zijn de underdogs"

Radioshack, dit keer bij monde van Johan Bruyneel, probeert nog maar eens de druk op te voeren bij Alberto Contador. De Belg, ploegleider bij de Amerikaanse formatie, zei in het Nieuwsblad dat Contador de topfavoriet is.

"Hij is de topfavoriet, wij zijn de underdogs," Aldus Bruyneel in de Belgische krant. Desondanks start Radioshack niet zonder ambities. "We starten in Rotterdam om te proberen de Tour te winnen. En niet om ervoor te zorgen dat Contador koste wat kost verliest. Hij is te verslaan. Het wordt niet gemakkelijk, maar ik geloof er nog altijd in dat Lance Armstrong een achtste keer kan winnen."

Overigens is de relatie tussen Bruyneel en zijn oud-renner Contador niet verstoord. "Ik zag hem in Nice en hij kwam na het Internationaal Wegcriterium naast mij zitten in het vliegtuig. We praatten anderhalf uur lang. Ik heb het gevoel dat hij niets tegen mij heeft, zoals ik absoluut niets tegen hem heb. Het was vorig jaar niet gemakkelijk. Niet voor hem, noch voor Lance of voor mij."

Duitse schaatsbond niet verder met Schouten

Het aflopende contract van Bart Schouten als bondscoach van de Duitse mannenschaatsploeg wordt niet verlengd. Dat meldt het Duitse persbureau DPA vandaag.

Markus Eicher zal Schouten opvolgen. Eicher had de Duitse schaatsvrouwen al onder zijn hoede. Schouten stelde met de Duitsers teleur bij de Olympische Spelen in Vancouver. De Nederlander trainde eerder al de Amerikanen. "Ik geef geen commentaar", aldus Schouten vandaag. "Ik ben tot 1 juli bondscoach."

RAF-terroriste niet vervroegd vrij

De Duitse president Horst Köhler heeft maandag een verzoek tot vervroegde vrijlating van Birgit Hogefeld afgewezen. Hogefeld, die lid was van de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion, zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een Amerikaanse soldaat en een bomaanslag op een legerbasis van de Verenigde Staten.

Köhler zei maandag dat hij had besloten Hogefeld niet vervroegd vrij te laten, nadat hij persoonlijk haar pleidooi had aangehoord.

Hogefeld werd in 1996 berecht. Tijdens het proces bleek dat ze een Amerikaanse soldaat in 1985 uit een discotheek had gelokt om zijn militaire identiteitskaart in handen te krijgen. De soldaat werd later met een kogel in zijn hoofd in een nabijgelegen bos gevonden. De identiteitskaart werd gebruikt om een bomauto op het terrein van de Amerikaanse luchtmachtbasis Rhein-Main te brengen. Bij de aanslag kwamen twee mensen om het leven en vielen twintig gewonden.

Geen clementie voor RAF-terroriste Hogefeld
Geen clementie voor RAF-terroriste Hogefeld (Foto: Novum)

Roofvogel valt jogger aan

Een roofvogel heeft zondagavond in het Noord-Brabantse Klundert een 38-jarige man uit Noordhoek aangevallen tijdens het joggen. De trimmer kon het dier, vermoedelijk een buizerd, van zich afschudden, maar liep wel enkele krassen op zijn voorhoofd op, meldt de politie maandag.

De aanval had rond 20.00 uur plaats op de Klundertsedijk. De vrouw van de bekraste jogger meldde de aanval bij de politie. De man zou zowel op de heen- als de terugweg last hebben gehad van het dier. De politie heeft de gemeente geïnformeerd.

Journalistenraad toetst berichtgeving over crash

De Raad voor de Journalistiek buigt zich over de manier waarop de media verslag hebben gedaan van de vliegramp in Libië. Bekeken wordt of de leidraad die de Raad hanteert moet worden aangepast.

Bij de Raad zijn de afgelopen dagen ruim honderd e-mails en brieven binnengekomen waarin geklaagd wordt over de manier waarop is bericht over de 9-jarige Ruben, de enige overlevende van de vliegtuigcrash. Vooral De Telegraaf oogstte veel hoon, nadat die krant op de voorpagina een interview met Ruben afdrukte. Het dagblad stapte overigens eind 2008 uit de raad.

Of de grenzen van zorgvuldige journalistiek zijn overschreden kan de Raad niet zeggen, omdat er nog geen officiële klacht van een belanghebbende is binnengekomen. Wel bekijkt de Raad of de eigen leidraad nog wel voldoet. Ook organiseert de Raad wellicht een debat over de kwestie.

Green Day moet Beatles verslaan

Scott Guthrie, baas van MTV Games, verwacht dat Green Day: Rock Band het commercieel beter zal doen dan Beatles: Rock Band. De Beatles-game werd vorig jaar flink gehypet, maar de uiteindelijke verkoop viel behoorlijk tegen.

"We zijn tevreden met de resultaten van de Beatles: Rock Band, maar we hadden eigenlijk betere verkoopcijfers verwacht", aldus Guthrie in gesprek met de website MCV. "Ik denk dat Green Day: Rock Band het beter gaat doen."

Het succes van Green Day: Rock Band moet komen uit het feit dat de band beter op de doelgroep aansluit. "Onze markt bestaat uit mannen in de leeftijd 16-34. Daar past Green Day beter bij dan The Beatles. De band bestaat al eenentwintig jaar en heeft een grote schare fans opgebouwd. Misschien is hun bekendheid op dit moment wel groter dan dat van de Beatles."

Green Day: Rock Band komt vanaf 8 juni in de winkel te liggen.

Green Day moet Beatles verslaan
Green Day moet Beatles verslaan (Foto: Novum)

Miyamoto: Toegankelijke Zelda op E3

"De nieuwe Zelda-game zal toegankelijker worden dan haar voorgangers," aldus Shigeru Miyamoto in gesprek met de Duitse website Gaming Media. De visionair van Nintendo liet weten dat ze in juni de nieuwe Zelda-game voor de Nintendo Wii op de E3-beurs gaan onthullen.

Over de nieuwe Zelda wilde Miyamoto niet bijzonder veel kwijt. "Het grafische design van de nieuwe Zelda is erg belangrijk voor de game. Op de E3 zal je snappen wat ik bedoel", liet de bedenker van Mario, Donkey Kong en Zelda weten. Miyamoto verwacht dat de nieuwe Zelda-game mensen gaat verrassen.

De nieuwe Zelda-game moet straks door iedereen gespeeld kunnen worden. "We willen de opbouw van het spel optimaliseren en de besturing toegankelijker maken," liet Miyamoto weten. "Het is voor ons belangrijk het spel zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Zelda is eigenlijk te complex geworden."

Miyamoto: Toegankelijke Zelda op E3
Miyamoto: Toegankelijke Zelda op E3 (Foto: Novum)

Mourinho: "Van Gaal gaf me vertrouwen"

In de Champions League-finale tussen Internazionale en Bayern München staan zaterdag twee eigenzinnige coaches tegenover elkaar. Hoewel Inter-trainer José Mourinho vaak de confrontatie zoekt met collega's, spreekt hij in de aanloop naar de eindstrijd met respect over Bayern-coach Louis van Gaal.

"Van Gaal is erg belangrijk voor me geweest. Hij gaf me het vertrouwen om te coachen", aldus de Portugees op de website van de Europese voetbalbond UEFA. In de tijd dat Van Gaal hoofdcoach was bij Barcelona, was Mourinho assistent-trainer bij de Catalanen. "Van Gaal liet me destijds in vriendschappelijke wedstrijden de leiding nemen. Hij was heel belangrijk in mijn ontwikkeling als trainer." Ook Van Gaal heeft goede herinneringen aan de samenwerking met Mourinho. "Hij was toen nog erg bescheiden. Het was mooi om hem te zien uitgroeien tot de persoonlijkheid die hij nu is." Wel ziet Van Gaal verschil in zijn werkwijze en die van zijn pupil: "Mourinho traint om te winnen. Ik train om mooi voetbal te spelen en te winnen. Mijn manier is moeilijker."

Nintendo DS wordt dit jaar de grootste ooit

Analisten verwachten dat de Nintendo DS dit jaar de Playstation 2 zal passeren als best verkochte spelcomputer ooit in de Verenigde Staten. Dit stelt Anita Frazier, analist van de NPD Group. Ergens in oktober of november moet het record van de Playstation 2 verbroken worden.

Deze uitspraak over de Amerikaanse markt zou ook op kunnen gaan voor de Europese markt. Volgens de metingen van de website VGCharts lopen de Playstation 2 en de Nintendo DS nek aan nek in Europa. Van beide spelcomputers zouden er zo'n 43 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Begin mei maakte Nintendo bekend dat er wereldwijd 128,89 miljoen exemplaren van de Nintendo DS en diens jongere broertjes, de DS Lite en DSi, verkocht zijn. Hierbij werd de lancering van de Nintendo DSi XL in Europa niet meegeteld. Van de Playstation 2 zijn er wereldwijd meer dan 140 miljoen exemplaren verkocht.

Momenteel staat de Nintendo DS op de tweede plaats van de meest succesvolle spelcomputer ooit. Natuurlijk achter de Playstation 2, en net voor Nintendo's vorige draagbare spelcomputer; de Nintendo Gameboy.

Nintendo DS wordt dit jaar de grootste
Nintendo DS wordt dit jaar de grootste (Foto: Novum)

Leider roodhemden aan verwondingen bezweken

Een van de leiders van de anti-regeringsdemonstranten in de Thaise hoofdstad Bangkok, ex-generaal Khattiya Sawasdiphol, is maandag overleden. Hij bezweek aan een hoofdwond die hij vijf dagen geleden opliep toen hij door een sluipschutter werd neergeschoten.

Gevreesd wordt dat Khattiya's dood zal leiden tot meer geweld. Tot dusverre zijn bij straatgevechten tussen roodhemden en Thaise regeringstroepen sinds donderdag 37 doden gevallen. De roodhemden bivakkeren al sinds maart in Bangkok om het aftreden van de regering van premier Abhisit Vejjajiva af te dwingen. Sindsdien heeft het protest aan in totaal 66 mensen het leven gekost en zijn meer dan zestienhonderd gewonden gevallen.

Khattiya, bij de roodhemden bekend onder de naam Seh Daeng, was de militaire strateeg van het anti-regeringsprotest. Hij werd vorige week in zijn hoofd geschoten terwijl hij met journalisten stond te praten aan de rand van het kamp van de roodhemden in het zakencentrum van Bangkok.

Een andere leider van de roodhemden sprak maandag de overtuiging uit dat de Thaise koning Bhumibol Adulyadej de enige is die een einde aan het geweld kan maken. Bhumibol wordt verafgood door de Thais. De 82-jarige monarch kampt echter met een zeer zwakke gezondheid -hij ligt al sinds vorig jaar september in het ziekenhuis- en heeft zich tot dusverre niet in de crisis gemengd.

OM eist acht jaar voor insteken op buschauffeur

Voor het insteken op een buschauffeur heeft justitie maandag acht jaar cel geëist tegen een 50-jarige man uit Loenen. Volgens het OM in Utrecht was er sprake van een moordpoging. De aanklager hield er in de strafeis rekening mee dat de man in 2008 een hoofdconducteur met een paraplu heeft bewerkt.

Vorig jaar viel de verdachte op 11 september twee meisjes lastig in de bus van Loenen naar Utrecht. Toen de chauffeur zei dat hij de bus moest verlaten, bleef de man zitten. De chauffeur belde de politie, waarop de man een mes pakte, naar de chauffeur liep en op hem in begon te steken.

De chauffeur kon in zijn stoel geen kant uit en werd drie keer geraakt. Toch wist hij de aanvaller onder controle te krijgen en de bus uit te werken. Daar werd de dader aangehouden. De steekpartij leidde op 16 september tot een staking, waarmee chauffeurs gesprekken over veiligheid afdwongen.

De officier van justitie roemde het slachtoffer om zijn optreden. "Iedereen die gebruikmaakt van het openbaar vervoer zou wensen te worden vervoerd door personen zoals deze buschauffeur."

Chinees verwondt zes vrouwen met hakbijl

Een Chinees heeft zondagavond in de zuidelijke Chinese stad Foshan zes vrouwen aangevallen en verwond met een hakbijl. Dat heeft de politie maandag gezegd. Na zijn daad pleegde de man zelfmoord.

Volgens de politie sloeg de 20-jarige Xie eerst met zijn bijl in op een vrouw voor de deur van een restaurant, om vervolgens naar een drukke markt te rennen, waar hij vijf andere vrouwen aanviel. Daarna holde hij een appartementengebouw binnen, stormde naar de vierde verdieping en gooide zichzelf naar beneden.

Xie leek doelbewust alleen vrouwen aan te vallen, maar het is nog niet duidelijk waarom hij dit deed.

De afgelopen weken hebben zich in China meerdere steek- en hakpartijen voorgedaan, waarbij schoolkinderen het slachtoffer waren. Hierbij vielen zeker zeventien doden en meer dan vijftig gewonden.

Sociologen schrijven deze gewelddaden toe aan een onjuiste diagnose en behandeling van geestesziekten en woede en frustratie onder mensen die zich slachtoffer voelen van de snel veranderende Chinese samenleving.

De aanvallers waren mannen tussen de 30 en 40 jaar en zij gebruikten hamers, messen en bijlen. Vuurwapens zijn in China moeilijk te verkrijgen.

Eerste versie nieuw strategisch concept NAVO

De NAVO moet de oorlog in Afghanistan winnen, de banden met Rusland aanhalen, de dreiging van een Iraanse raketaanval het hoofd bieden en de veiligheid van haar 28 lidstaten garanderen. Deze doelstellingen moeten worden opgenomen in een nieuw strategisch concept, vindt een werkgroep onder leiding van de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright.

Het advies van de werkgroep dient als basis voor een nieuw strategisch concept voor de komende tien jaar. Met het document wordt geprobeerd een groeiende kloof te overbruggen tussen de Verenigde Staten, die een grotere internationale rol voor de NAVO willen, en de Europese landen, die graag zien dat de NAVO de van oudsher defensieve rol behoudt.

"De NAVO moet veelzijdig en efficiënt genoeg zijn om ver van huis te opereren", aldus Albright. "Om de politieke wil voor operaties buiten het eigen gebied te behouden, moet de NAVO ervoor zorgen dat alle lidstaten gerustgesteld zijn over de veiligheid van hun eigen land."

Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, zal het advies van het team-Albright gebruiken als basis voor een nieuw strategisch concept, dat in november bij de volgende NAVO-top ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de lidstaten.

Het vorige strategisch concept dateert van 1999 en was voornamelijk gericht op vredesmissies in landen als Bosnië en Kosovo. Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York werd de NAVO echter gedwongen tot een oorlog met opstandelingen in Afghanistan.

De oorlog in Afghanistan is de grootste missie die de NAVO ooit op zich heeft genomen. Op dit moment zijn er meer dan honderdduizend NAVO-militairen in het land. Bijna achttienhonderd NAVO-militairen zijn om het leven gekomen tijdens de missie. "Het bondgenootschap weet zich verplicht een Afghanistan te scheppen dat stabiel is en dat niet dient als platform voor internationale terroristische activiteiten", zo staat in het advies.

Tevens staat erin dat de banden met Moskou moeten worden verbeterd. De NAVO en Rusland zouden nauwer moeten samenwerken op gebieden van gezamenlijk belang, zoals raketverdedingssystemen, contraterrorisme, bestrijding van de drugshandel en maritieme veiligheid.

Verder wordt in het document gerefereerd aan de dreiging die uitgaat van de mogelijkheden die Iran heeft op het gebied van ballistische raketten. Ook wordt in het document gepleit voor het behoud van Amerikaanse kernwapens in Europa. Verschillende Europese regeringen pleiten ervoor deze wapens terug te trekken, maar volgens de werkgroep van Albright blijft een minimale stationering van kernwapens noodzakelijk.

Gordon overweegt opnieuw deelname Songfestival

Gordon zou graag nog eens meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De zanger nam vorig jaar deel aan het liedjesfestijn, maar wist met de Toppers niet tot de finale door te dringen. Toch houdt dat Gordon niet tegen om ooit weer een gooi te doen naar de overwinning.

"Hoeveel landen sturen niet twee keer dezelfde artiest? Ik heb geweldige liedjes", zegt Gordon in het AD. "Er liggen honderd nummers voor me klaar, dus dat is geen probleem." De zanger zegt, ondanks het verlies, van zijn deelname te hebben genoten. "Heel Nederland heeft meegeleefd. Het was de mooiste week van mijn leven."

De zanger wil Sieneke, die dinsdag afreist naar Oslo voor het Eurovisie Songfestival, op het hart drukken dat plezier hebben het allerbelangrijkst is. 'Probeer ervan te genieten', sms'te Gordon naar het 18-jarige zangeresje. "Ik vind haar liedje fantastisch, het zal wel weer aan mij liggen."

Gordon overweegt opnieuw deelname Songfestival
Gordon overweegt opnieuw deelname Songfestival (Foto: Novum)

Man rijdt in op spelende kinderen in Zoetermeer

Een 46-jarige man uit Zoetermeer is aangehouden nadat hij zondagavond op twee spelende kinderen zou zijn ingereden. Rond 19.45 uur meldden buurtbewoners aan de politie dat de man op de Vogeldreef opzettelijk met zijn auto de stoep opreed, waar op dat moment twee kinderen speelden. Niemand raakte gewond.

De man kon in de omgeving worden aangehouden op basis van het signalement dat de politie kreeg. De verdachte zit vast en wordt gehoord, meldt de politie.

Spanje favoriet bij bookmakers, Oranje vijfde

Spanje is volgens de huidige noteringen van onlinewedkantoor Unibet favoriet voor de eindzege bij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De Europees kampioen staat met 5,00:1 genoteerd. De kansen voor Oranje zijn volgens de bookmakers toegenomen.

Gokkers kregen eerst nog veertien keer hun inzet uitbetaald bij een wereldtitel voor Oranje. Inmiddels is die notering naar beneden bijgesteld tot 11,00:1. Nederland is daarmee vijfde. Achter Spanje staat Brazilië met 6,00:1 op de tweede plaats. Engeland (8,00:1) is derde, Argentinië (8,50:1) vierde.

Onyewu gratis jaar langer onder contract bij Milan

Oguchi Onyewu blijft een jaar langer bij AC Milan. De verdediger had een contract dat tot de zomer van 2012 doorliep, maar laat daar 'gratis' een jaar aan vast plakken.

De Amerikaanse centrale verdediger kwam vorige zomer over van Standard Luik, maar raakte al vroeg in het seizoen zwaar geblesseerd. Alleen in de Champions League kwam hij één keer in actie. In de Serie A speelde hij nog geen minuut.

Pas nu het seizoen ten einde is, is Onyewu weer fit. In samenspraak met de clubleiding heeft hij zijn contract laten verlengen tot de zomer van 2013. In het laatste jaar van zijn contract hoeft de verdediger - op eigen initiatief - geen salaris te ontvangen. Dat meldt AC Milan op haar website.

De speler is wel geselecteerd voor de Amerikaanse ploeg die op het WK in actie komt. Onduidelijk is of hij al fit genoeg is om vanaf het begin te spelen. Team USA is ingedeeld bij Engeland, Algerije en Slovenië.

Kieftenbeld denkt naar AZ te vertrekken

Maikel Kieftenbeld speelt volgend seizoen mogelijk toch in de Eredivisie. De middenvelder liep gisteren met zijn club Go Ahead Eagles promotie mis, maar tekent waarschijnlijk een contract bij AZ. Volgens de 19-jarige speler zijn de clubs er bijna uit.

Na de wedstrijd tegen Willem II zei Kieftenbeld al dat hij niet wist of het zijn laatste wedstrijd voor Go Ahead was. "Of dit mijn laatste wedstrijd was weet ik niet. Ik heb begrepen dat de club er bijna uit is met AZ. Als alles afgerond is ga ik met mensen praten over mijn toekomst", zegt de middenvelder tegen De Stentor.

Kieftenbeld werd twee seizoenen geleden weggestuurd bij FC Twente. Go Ahead haalde hem vervolgens naar Deventer. Hij kwam tot nu toe 63 competitieduels in actie en scoorde drie keer.

Willem II wil 6,1 miljoen euro van Tilburg

Om 14:00 uur vond in Tilburg een persconferentie plaats omtrent de penibele financiële situatie waarin Willem II zich momenteel bevindt. De geldnood bij de Tilburgers is zo groot dat het nog maar de vraag is of de werknemers hun salaris krijgen over mei en juni. Ook de woordvoerder van de Tilburgse club noemt de situatie zeer zorgelijk.

Willem II begon het seizoen met een tekort van 2,9 miljoen en hoopte dat op te vangen met bepaalde clausule's van oud-spelers. Toen deze niet verkocht bleken te worden is het tekort gedekt door externe financiers en de gemeente Tilburg. In Januari tijdens de presentatie van de halfjaar-cijferers werd het tekort al op 4,4 miljoen euro geschat. Nu blijkt dat het tekort aan het einde van dit seizoen ongeveer 5 miljoen euro zal bedragen.

De Tricolores begonnen het seizoen met een eigen vermogen van twee ton en hebben nu een negatief eigen vermogen van 4,8 miljoen euro. Door de financiële tegemoetkoming van de Gemeente Tilburg en externe financiers is dit tekort teruggebracht tot 1,5 miljoen. De problemen zijn nu echter zo groot dat deze en volgende maand de salarissen niet meer kunnen worden betaald. Afgelopen jaren werden de problemen opgelost door inkomsten van het volgende seizoen alvast naar het huidige seizoen te halen.

De externe financiers, de gemeente Tilburg en de KNVB eisen van Willem II dat ze volgend seizoen beginnen met een begroting op 0. De salarishuishouding bij Willem II neemt 78% van de begroting in beslag terwijl de KNVB een norm heeft liggen op 60%

Kort samengevat heeft Willem II momenteel problemen door een negatief eigen vermogen, een liquiditeitstekort en een gat in de begroting voor volgend seizoen. De Tricolores moeten om aan het nieuwe seizoen te mogen beginnen op korte termijn 1,5 miljoen euro op tafel leggen. De externe financiers hebben aangegeven geen geld meer te willen steken in de Tilburgse voetbalclub, omdat Willem II al eerder een behoorlijk bedrag van de financiers hebben geleend. Mocht er geen oplossing komen dan zullen ook zij hun geld gaan opeisen.

Om de problemen op te lossen zal Willem II opnieuw bij de gemeente Tilburg aan moeten kloppen voor financiële steun. De gemeente heeft al aangegeven geen subsidie te willen verlenen aan de Tilburgers, terwijl de hockeyclub wel zes miljoen euro heeft gekregen.

De gemeente Tilburg heeft een enkele jaren geleden voor dertien miljoen euro het stadion van Willem II overgenomen, waardoor Willem II voor de huur jaarlijks een bedrag moet betalen. Daarnaast betaalt de Tilburgse voetbalclub OZB-belasting. Deze 300.000 euro wil de voetbalclub nu terugeisen. Willem II betaalt alle onderhoudslasten aan het stadion. Ook de kosten die volgens de wet voor rekening van de eigenaar zou moeten komen worden door de Tilburgers betaald. Ook die 380.000 euro willen de Tilburgers nu terug hebben.

Hierdoor komt het bedrag dat Willem II eist bij de Tilburgse gemeente op 680.000 euro aan teveel betaalde lasten. Ook wil het de winst, die de gemeente behaalde bij verhuur van het stadion, delen met de gemeente Tilburg. Het bedrag wat Willem II van de gemeente Tilburg hiervoor zou willen ontvangen is 6,1 miljoen euro.

Tijdens de persconferentie werd in de vragenronde de vraag gesteld of een fusie met andere voetbalclubs uit de regio tot de mogelijkheden behoorde. De voorzitter van Willem II zou daar zeker over na willen denken, ondanks dat het fusieplan omtrent de jeugd recentelijk al vrij snel als niet haalbaar werd geacht. Willem II zal zeer vermoedelijk ook stoppen met het vrouwenvoetbal.

De deadline om de begroting rond te krijgen, een akkoord met externe financiers te sluiten en andere zaken af te handelen is 27 mei.

Cyber Nations join de FOK-alliantie

FOK! is niet alleen de FP, de fora of het weblog, FOK! is meer dan dat! Waar je ook kijkt en zoekt, FOK! is overal. Zo is het ook actief op Cyber Nations, waar mensen zich hebben verenigd onder de FOK! vlag.


Cyber Nations
Cyber Nations is een gratis online browsergame waarbij je een eigen land opricht. Je bouwt de economie op, je kiest je regering, je kiest ook een religie en nog veel meer. Je kunt oorlog voeren maar je kunt ook vredig regeren. Je moet belasting innen en je kunt infrastructuur bouwen waardoor je landje groeit!

Je beheert dus alles, van de plaats van je land tot de valuta. Je bevolking wil ook wel iets in de pap te brokkelen hebben dus ze willen soms een andere regeringsvorm en een andere religie. Je kunt het in de wind slaan maar je kunt ze ook geven wat ze wensen. Je kunt belasting innen en daarmee kun je technologie en infrastructuur kopen. Maar pas op! Andere landen kunnen ermee aan de haal gaan. Daarom is het verstandig om een leger te trainen.

Er is niets beter dan de vijand te kunnen intimideren. Je kunt er zelfs mee op oorlogspad gaan. Je moet ook voor de handel van je land zorgen. Hiermee kan je heel wat kortingsbonussen krijgen.

FOK!-alliantie
Na een eigen landje en leger is het ook goed om je aan te sluiten bij een alliantie. In een alliantie ben je veiliger dan alleen. Ze helpen met de handel en ze organiseren zogenaamde 'deals' waarmee je in één slag veel geld kunt verdienen. Eén van die allianties is FOK!. Wij zijn een alliantie van enkel Nederlandstaligen, waardoor we een uniek karakter hebben. Wij krijgen veel respect van andere allianties omwille van ons grote aantal en onze eigen vorm van humor. Want dat vinden wij belangrijk, de goede sfeer onderling.

Wij hebben een totaal van 212 leden onder onze hoede. Wij zoeken nu nieuwe leden om onze groep te versterken. We zijn de nummer 12 van het hele spel en daar zijn we trots op! (er zijn naar schatting zo ongeveer 200 allianties)

Hoe speel je Cyber Nations?
Je kunt het spel zo intensief spelen als je wilt. Heb je weinig tijd dan kom je met 5 minuutjes per dag toe. Als je het liever wat intensiever speelt dan kan je een functie krijgen binnen FOK, bijvoorbeeld diplomaat, zodat je de relaties kunt onderhouden en bouwen met andere allianties. Of misschien een andere functie, we hebben bijna altijd wel een functie als je dat wenst.

Politiek is heel belangrijk in het spel want oorlogen kunnen ontstaan voor je het weet. En alliantieoorlogen of wereldwijde oorlogen zijn gigantische gevechten waarbij iedereen tegen iedereen vecht; zoiets maken we vaak mee! Dat is ook het leuke aspect van het spel. Je hoeft ook niet heel de tijd op je landje liggen kijken, je kunt je ook amuseren in ons forum of je kan een babbeltje slaan op IRC met de andere leden.

Hoe kun je je opgeven voor Cyber Nations en hoe kun je je bij de FOK-alliantie aanmelden?
1. Creëer je land hier en zet je teamkleur op oranje en je defcon op 5, het beste is ook om je landje op monarchie te zetten.
2. Meld je vervolgens aan bij de FOK-alliantie: Edit my nation -> Alliance affiliation -> Specify other -> FOK
3. Registreer je op het forum van de FOK-alliantie en meld je daar aan.
4. Je kunt nu de FOKacademie doorlopen om het spel te leren waarbij je als beloning geld verdient waarmee je je landje direct een flink stuk kunt laten groeien.
5. Kom op IRC en sla een babbeltje met de andere leden. Deze zullen al je vragen met plezier beantwoorden.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan ons promofilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ttNM60VkWlU

Messi wint Gouden Schoen, Suárez vijfde

Lionel Messi heeft de Gouden Schoen gewonnen. Met 68 punten eindigde de Argentijn tien punten voor Didier Drogba (Chelsea) en Antonio di Natale (Udinese). Ajacied Luis Suárez eindigde op een vijfde plaats.

Van de top tien heeft Suárez met zijn 35 competitiedoelpunten weliswaar de meeste doelpunten van allemaal gescoord, maar doelpunten in de Eredivisie tellen in de Europese ranglijst slechts anderhalf keer mee. Doelpunten uit bijvoorbeeld Spanje, Engeland en Duitsland tellen tweemaal.

Ranglijst

# Naam Club Doelpunten Quotering Punten
1. Lionel Messi FC Barcelona 34 2 68
2. Didier Drogba Chelsea 29 2 58
= Antonio Di Natale Udinese 29 2 58
4. Gonzalo Higuaín Real Madrid 27 2 54
5. Luis Suárez Ajax 35 1,5 52,5
6. Wayne Rooney Manchester United 26 2 52
= Cristiano Ronaldo Real Madrid 26 2 52
8. Darren Bent Sunderland 24 2 48
9. Carlos Tévez Manchester City 23 2 46
10. Edin Dzeko VfL Wolfsburg 22 2 44
= Frank Lampard Chelsea 22 2 44
= Diego Milito Internazionale 22 2 44

Passagierstoestel in Afghanistan gecrasht

Een vliegtuig met 44 mensen aan boord, onder wie zes buitenlanders, is maandag neergestort in de buurt van de Salangpas ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dit heeft de politiechef van de luchthaven van Kabul bekendgemaakt.

Over het lot van de inzittenden van het toestel is nog niets bekend. Het vliegtuig van de particuliere Afghaanse luchtvaartmaatschappij Pamir was vertrokken uit de provincie Kunduz met bestemming Kabul.

De Afghaanse regering heeft de NAVO om assistentie gevraagd. Helikopters van de internationale troepenmacht in Afghanistan helpen zoeken naar de brokstukken van het toestel, zei een woordvoerder.

De weersomstandigheden in het gebied zijn door sneeuwval en overstromingen zeer slecht.

Belgische stadions voor 98 procent niet in orde

Een zeer groot aantal stadions in België voldoet niet aan alle voorschriften. Dat schrijft een aantal kranten van de Belgische mediagroep Corelio.

Aftredend minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom geeft tekst en uitleg. "Dikwijls ging het om kleinigheden als een loshangende vuilnisbak of een slecht geplaatst pictogram. Maar soms ging het ook om essentiële veiligheidsmaatregelen zoals evacuatiepoorten die gesloten waren, terwijl ze wagenwijd open moesten staan."

Turtelboom vindt dat er veel verbeterd moet worden als België samen met Nederland het WK van 2018 of 2022 wil gaan organiseren. "Als we écht het WK 2018 willen binnenhalen, zullen we beter ons best moeten doen. Onze stadions moeten tiptop in orde zijn."

In België werden tussen 2006 en 2009 ruim 200 controles in stadions gedaan. Op vijf stadions na werd er altijd een proces-verbaal opgesteld. Clubs krijgen zes maanden de tijd om hun stadion naar goedkeuring aan te passen, anders volgt er een boete van maximaal 250.000 euro.

'Digitale vrijheid onbelangrijk voor CDA en PVV'

De drie christelijke partijen, de PVV en Trots op Nederland hechten het minste belang aan vrijheid op internet. Dit blijkt maandag uit de Digitale Vrijheidswijzer, waarvoor de organisatie Bits of Freedom alle verkiezingsprogramma's heeft vergeleken op dit onderwerp. D66 en GroenLinks besteden de meeste aandacht aan digitale vrijheid.

De partijen zijn beoordeeld aan de hand van negen criteria. Een daarvan is of de overheid of een provider mensen mag afsluiten van internet als ze zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuk van het auteursrecht. Ook is vergeleken in hoeverre partijen vinden dat de privacy mag worden geschonden voor terrorismebestrijding.

D66 heeft digitale vrijheid het hoogst in het vaandel staan, blijkt uit het onderzoek. Vorige maand werd op een ledencongres van D66 nog een amendement aangenomen waarin bepaald werd dat toegang tot internet een grondrecht is. De SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en TON reppen in hun verkiezingsprogramma's niet of nauwelijks over digitale vrijheid.

De nieuwe Piratenpartij zet zich in het bijzonder in voor digitale burgerrechten en vrijheden op internet.

'Lotus wil andere motorleverancier in 2011'

Volgens de Finse krant Turun Sanomat overweegt Lotus Racing om een andere motorenleverancier voor 2011 te kiezen. De Maleisische renstal maakt dit jaar gebruik van Cosworth-motoren, maar het Britse bedrijf lijkt haar zaken bij de terugkeer in de Formule 1 nog niet geheel op orde te hebben.

Een optie voor Lotus is om te kiezen voor Renault. Het Franse merk liet afgelopen week weten om naast het eigen team en Red Bull Racing in 2011 nog een renstal van motoren te willen voorzien. Gisteren zorgde Renault voor goede reclame door in de straten van Monaco de eerste drie plaatsen voor zich op te eisen na in de kwalificatie hetzelfde al gepresteerd te hebben.

Heikki Kulta van Turun Sanomat onthulde daarnaast dat Lotus voor de Grand Prix van Groot-Brittannië nog een grote aerodynamische update plant, waarna de focus op de bolide van 2011 komt te liggen. Dit omdat de huidige auto haastig gebouwd is en om tijd te winnen eenvoudig is uitgevoerd. Voor volgend jaar wil de renstal definitief de stap maken richting het middenveld.

Frankrijk brengt voorselectie WK terug tot 24 man

De bondscoach van Frankrijk, Raymond Domenech, heeft zijn voorlopige selectie voor het komende WK voetbal teruggebracht van dertig naar 24 spelers. Er zal er nu nog eentje moeten afvallen.

Aanvaller Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille), doelman Mickael Landreau (Lille), Rod Fanni, Yann M'Vila en Jimmy Briand van Stade Rennes en Adil Rami (Lille) zullen niet te zien zijn op het WK in Zuid-Afrika.

Frankrijk is in een groep ingedeeld met gastland Zuid-Afrika, Uruguay en Mexico.

Vakanties? Altijd te kort

Man, zeur niet, als leraar heb je zestig dagen vakantie, plus veertig ouwelullendagen en dan ook nog flink wat tijd-voor-tijd omdat je wekelijks een paar avondjes optreedt. Jij moet kotsberoerd worden van al die vrije dagen. Het zijn er zowat vijf keer zoveel als iemand in het bedrijfsleven krijgt. Jep, klopt, kun je nagaan hoe zwaar het docentenleven is. Goed, het is belachelijk, maar kom niet aan verworven rechten want dan breekt de pleuris uit. Komende week drie hele dagen sloven en zwoegen, daarna Hemelvaartsdag en de automatische vrije vrijdag, waarmee mijn ouwelullendag me wordt afgepikt, want die dag heeft iedereen vrij. PROTEST!!!

Taiwan bouwt expositiehal van plastic flessen

Het is licht, het is luchtig en het is gemaakt van anderhalf miljoen gerecyclede plastic flessen. De grootste expositiehal van de internationale bloemententoonstelling in Taipei -die in november geopend wordt- is het antwoord van de Taiwanese hoofdstad op de milieuschade die wordt veroorzaakt als plastic flessen en bekertjes gewoonweg worden weggegooid.

Het gebouw, dat de EcoARK wordt genoemd, is het eerste grote bouwwerk ter wereld dat gebouwd is met plastic flessen. Het heeft transparante muren en verlichting in het plafond die op een kroonluchter lijkt. De expositiehal is sterk genoeg om zware stormen en zelfs een aardbeving te weerstaan.

Architect Arthur Huang vertelde dat de lucht in de flessen zorgt voor een goede isolatie van het gebouw en dat bij de verwerking van het plastic minder CO2 wordt uitgestoten, dan bij de productie van glas. Bovendien is er nog een ander voordeel: de bouw van de EcoARK kost slechts omgerekend zo'n drie miljoen euro, ongeveer een derde van de kosten van een conventioneel gebouw van glas en staal.

Zenden blijft langer bij Sunderland

Boudewijn Zenden is nog een jaar langer in het shirt van Sunderland te bewonderen. De Engelse club heeft de optie om hem nog een seizoen langer in dienst te houden gelicht.

De 33-jarige buitenspeler kwam vorig seizoen over van Olympique Marseille. Bij de Franse club kwam hij weinig aan speeltijd toe en mocht af en toe invallen. "Zenden is van onschatbare waarde voor de club. Hij heeft heel veel ervaring en ik ben dan ook blij dat hij nog een seizoen voor ons speelt", zegt trainer Steve Bruce op de site van de club.

Bij Sunderland kwam de 54-voudige international tot twintig wedstrijden en scoorde hierin twee keer. Met de Engelse club eindigde hij op de dertiende plaats in de Premier League. Voordat Zenden in oktober aan de slag ging bij Sunderland speelde hij voor het al eerder genoemde Olympique Marseille, Liverpool, Middlesbrough, Chelsea, FC Barcelona en PSV.

Aswolk vertraagt zaak Paarlberg

De vulkanische aswolk treft de zaak tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg. Namens Paarlberg zou maandag het pleidooi plaatsvinden, maar dat gaat niet door omdat de rechter vanwege de aswolk vastzit in Engeland. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank in Haarlem.

Het pleidooi zou om 09.30 uur beginnen, maar is uitgesteld tot dinsdag 09.30 uur. De tweede dag van het pleidooi is naar donderdag verschoven.

Vanwege de aswolk sloot maandagochtend de Londense luchthaven Heathrow. Ook Gatwick, Stansted en London City werden gesloten. Inmiddels is in Londen het vliegverkeer hervat. Schiphol is eveneens op slot gegaan. Zondag gingen de vliegvelden in Schotland, Noord-Ierland en het noorden van Engeland al dicht.

Tegen Paarlberg werd vorige week vier jaar cel geëist. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van zeventien miljoen euro die Willem Holleeder verkreeg door Willem Endstra af te persen.

Twee doden gevonden in woning Den Haag

In een woning in Den Haag zijn maandagochtend twee doden gevonden. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

De lichamen in de woning aan de Aagje Dekenlaan werden rond 10.30 uur bij de politie gemeld. Of sprake is van een misdrijf, wordt onderzocht. "Daar is zo kort na de vondst nog niks over te zeggen", aldus een woordvoerder. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Treinverkeer Eindhoven ontregeld na vondst pakketje

Het treinverkeer rondom Eindhoven is maandagochtend korte tijd ontregeld geweest, nadat in een trein van Maastricht naar de Brabantse stad een verdacht pakketje was aangetroffen. Het pakket werd rond 09.30 uur gevonden. Ongeveer een uur later bleek dat de inhoud onschadelijk was, zegt een politiewoordvoerder.

Een conducteur nam het pakketje mee uit de trein en legde het op een perron. Een bomverkenner van de politie heeft het onderzocht. Het blijkt te gaan om een postpakket.

De inzittenden moesten de trein na de vondst verlaten. De sporen en perrons 4, 5 en 6 werden afgesloten voor reizigers en het treinverkeer.

Spoorbeheerder ProRail meldde dat reizigers van en naar Eindhoven rekening moesten houden met vertraging, omdat er door de vondst minder treinen reden. Alles is weer vrijgegeven. Het treinverkeer wordt geleidelijk hervat.

[NASCAR] Uitslag Autism Speaks 400

Kyle Busch heeft in de NASCAR Sprint Cup Series op de Dover International Speedway de Autism Speaks 400 op zijn naam geschreven. De Toyota-rijder bleef na 400 ronden Jeff Burton en Matt Kenseth voor. Kevin Harvick blijft leider in het klassement.

Martin Truex jr. mocht van poleposition vertrekken, maar veel plezier had hij er niet aan, want Kasey Kahne stak hem in de eerste ronde al voorbij. Deze kreeg al snel Jimmie Johnson achter zich aan en na 26 ronden was de wisselng van de wacht een feit. Beiden bouwden een ruime voorsprong op de rest van het veld op, maar nadat Sam Hornish jr. in ronde 51 de muur raakte kwam de safety car naar buiten

Dit zorgde er voor dat Kyle Busch na de herstart de eerste plaats over kon nemen. Lang duurde dit niet, want na 85 ronden wist Johnson Busch weer in te halen. Laatstgenoemde kreeg niet veel later problemen met zijn radio, waardoor hij zijn team niet meer kon horen. Daarnaast viel hij terug naar plaats drie, omdat A.J. Allmendinger hem voorbij stak.

Na de pitstops in ronde 137 bedroeg de voorsprong van Johnson ruim drie seconden op Busch die de tweede plaats weer overgenomen had en ruim vier seconden op Allmendinger. Marcos Ambrose raakte in ronde 165 de muur, waardoor een neutralisatie noodzakelijk was. Dit ongeval was pech voor Allmendinger die twee ronden achterstand opliep doordat hij in de pits vast kwam te staan.

Johnson liep na de herstart wederom weg bij de rest van het veld, maar eenvoudig was dit niet, omdat hij enkele ronden lang veel tegenstand van Busch kreeg. In ronde 225 ontstond er een herhaling van zetten omdat Ambrose na een lekke band wederom de muur raakte. Bij de herstart die volgde was het Busch die de leiding overnam, maar Johnson die hem enkele ronden later weer passeerde.

De coureurs konden in ronde 245 wederom in de remmen, omdat Hornish jr. spinde en hierdoor de vierde gele vlagsituatie van de dag veroorzaakte. Matt Kenseth sloeg een pitstop over, waardoor hij aan de leiding van de race kon komen. Johnson liet dit niet lang duren, want hij haalde Kenseth na 261 ronden in. Op datzelfde moment parkeerde Juan Pablo Montoya zijn bolide in de garage met veringsproblemen.

Kurt Busch kwam ook problemen tegen, want een lekke voorband zorgde er voor dat hij in de tweede bocht al de muur schampte en daarna in de vierde bocht de muur hard raakte, waardoor hij veel schade aan de rechter voorzijde van de bolide had. De herstart was wederom een prooi voor Kyle Busch die Johnson in ronde 292 voorbij wist te steken.

Beide kemphanen bleven strijden om de eerste plaats, waarbij er rond ronde 353 een fel gevecht was en beiden verschillende malen de eerste plaats van elkaar overnamen. Vlak hierna volgden de pitstops, die voor Johnson dramatisch zouden verlopen. Hij reed te snel de pits uit, waardoor hij een drive-through-penalty kreeg opgelegd. Hierdoor verloor hij een ronde.

Busch kon hierdoor eenvoudig aan de leiding blijven met vijf seconden voorsprong op Kenseth. Laatstgenoemde raakte met nog twintig ronden te gaan nog wel zijn tweede plaats kwijt aan Burton, maar Busch kon het duo nimmer meer achterhalen.

In het algemeen klassement gaat Kevin Harvick nog aan de leiding met 1.768 punten. Door zijn winst klom Kyle Busch naar plaats twee op 69 punten achterstand van Harvick. Matt Kenseth bezet plaats drie, voor Jimmie Johnson.

Uitslag Autism Speaks 400:

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 4 Kyle Busch Toyota 190/5 400  
2 17 Jeff Burton Chevrolet 175/5 400  
3 21 Matt Kenseth Ford 170/5 400  
4 14 Denny Hamlin Toyota 160/0 400  
5 13 David Reutimann Toyota 160/5 400  
6 24 Greg Biffle Ford 150/0 400  
7 30 Kevin Harvick Chevrolet 146/0 400  
8 9 Carl Edwards Ford 142/0 400  
9 16 Tony Stewart Chevrolet 138/0 400  
10 18 Joey Logano Toyota 134/0 400  
11 15 Jeff Gordon Chevrolet 130/0 400  
12 1 Martin Truex Jr. Toyota 132/5 400  
13 6 Ryan Newman Chevrolet 124/0 400  
14 8 A.J. Allmendinger Ford 121/0 399  
15 3 Mark Martin Chevrolet 118/0 399  
16 5 Jimmie Johnson Chevrolet 125/10 399  
17 7 Clint Bowyer Chevrolet 112/0 399  
18 20 Brad Keselowski Dodge 109/0 398  
19 12 Kurt Busch Dodge 111/5 398  
20 2 Kasey Kahne Ford 108/5 398  
21 23 Paul Menard Ford 100/0 398  
22 39 Casey Mears Toyota 97/0 397  
23 29 Scott Speed Toyota 94/0 396  
24 37 Regan Smith Chevrolet 91/0 396  
25 40 David Gilliland Ford 88/0 395  
26 22 David Ragan Ford 85/0 395  
27 31 David Stremme Ford 82/0 395  
28 19 Elliott Sadler Ford 79/0 394  
29 38 Travis Kvapil Ford 76/0 393  
30 27 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 73/0 390  
31 42 Robby Gordon Toyota 70/0 386  
32 11 Jamie McMurray Chevrolet 67/0 354  
33 41 Kevin Conway * Ford 64/0 351  
34 10 Sam Hornish Jr. Dodge 61/0 312  
DNF 28 Juan Montoya Chevrolet 58/0 283 Susp.
DNF 26 Marcos Ambrose Toyota 55/0 222 Accident
DNF 25 J.J. Yeley Dodge 52/0 127 Engine
DNF 36 Joe Nemechek Toyota 49/0 67 Brakes
DNF 33 Bobby Labonte Chevrolet 46/0 65 Electrical
DNF 32 Mike Bliss Chevrolet 43/0 36 Susp.
DNF 35 Dave Blaney Toyota 40/0 36 Electrical
DNF 34 Michael McDowell Toyota 37/0 33 Brakes
DNF 43 Johnny Sauter Chevrolet 34/0 29 Electrical
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 12 van de 36 races (top 12):

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 1768 Leader 12 0 1 4
2 Kyle Busch 1699 -69 12 1 2 3
3 Matt Kenseth 1642 -126 12 0 0 4
4 Jimmie Johnson 1637 -131 12 0 3 5
5 Denny Hamlin 1618 -150 12 0 3 5
6 Jeff Gordon 1605 -163 12 0 0 5
7 Greg Biffle 1581 -187 12 0 0 2
8 Jeff Burton 1569 -199 12 0 0 3
9 Kurt Busch 1531 -237 12 1 1 4
10 Carl Edwards 1487 -281 12 0 0 1
11 Mark Martin 1475 -293 12 1 0 4
12 Martin Truex Jr. 1434 -334 12 1 0 1

Dutch Open squash weer in Rotterdam

De Dutch Open Squash vindt dit jaar wederom plaats in Rotterdam. Het prestigieuze squashkampioenschap op Nederlandse bodem zal van 16 t/m 21 november 2010 opnieuw georganiseerd worden bij Victoria Squash.

Vorig jaar vond het hoog aangeslagen evenement voor het eerst plaats in Rotterdam als onderdeel van een partnership tussen organisator NextSquash, Squash Bond Nederland en Rotterdam Topsport om de squashsport verder op de kaart te zetten in de Maasstad. In dat kader werd ruim drie maanden geleden ook al bekend gemaakt dat Rotterdam in 2011 het decor is van het gecombineerde WK voor dames en heren, de World Open Squash 2011.

Tijdens de Dutch Open Squash 2010 komen zowel de mannen als de vrouwen in actie, in tegenstelling tot vorig jaar toen alleen de heren acte de presence gaven in Rotterdam als gevolg van het WK voor dames dat in 2009 eveneens in ons land plaatsvond.

De Dutch Open neemt al weer een aantal jaren een belangrijke rol in op de Professional Squash Association (PSA) en Women's International Squash Players Association (WISPA) World Tours. In Europa behoort de Dutch Open tot de drie grootste squashevenementen van het jaar. De laatste edities in het herentoernooi werden gewonnen door David Palmer (2007), Nick Matthew (2008) en Daryl Selby (2009), allen behorend tot de mondiale top-10. Bij de dames was vijfvoudig wereldkampioene Nicol David in 2007 en 2008 de sterkste.

Wildpoeper voert sterfscène op

Een 54-jarige Haagse wildpoeper heeft zondag een sterfscène opgevoerd toen agenten hem om zijn legitimatie vroegen. Zijn acteerprestaties konden niet voorkomen dat hij mee moest naar een politiebureau. Hij verliet het bureau weer met een prent voor wildpoepen en een tweede voor het niet tonen van zijn legitimatiebewijs.

De man werd zondag rond 17.30 uur betrapt op de Henriette Roland Holstweg in zijn woonplaats. Hij had besloten langs een voetpad aan deze weg een grote boodschap te doen. Kleine kinderen zagen de man zitten, waarop agenten hem aanspraken en om zijn legitimatie vroegen.

Ballack mist WK

Michael Ballack zal ontbreken op het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. De Duitse middenvelder van Chelsea liep afgelopen zaterdag, in de finale van de FA Cup tegen Portsmouth, een enkelblessure op.

Uit een mri-scan is gebleken dat de aanvoerder van Die Mannschaft de binnenste enkelband heeft afgescheurd. Daarnaast is de voorste enkelband ingescheurd. Ballack zal zeker een aantal maanden niet kunnen voetballen.

DVD: Ugly Betty - het compleet derde seizoen - Start Spreading The News

Let op! Onderstaande review kan spoilers bevatten als je de eerste twee seizoenen nog niet gezien hebt. Het is dan ook af te raden verder te lezen zodat je kijkplezier niet wordt verpest.

America Ferrera gaat al twee seizoenen door het leven als de niet-modebewuste Betty Suarez. Betty, die ooit graag een eigen tijdschrift op de markt zou willen brengen, kwam in het eerste seizoen terecht bij het modeblad MODE. Iets wat compleet niet bij haar paste aangezien ze met een foeilelijke poncho haar eerste werkdag tegen de deur liep op kantoor. Zij was de nieuwe assistente van Daniel Meade, de zoon van de zeer rijke Bradford en Claire Meade. Nog wat onwennig in de modewereld stuntelde Betty het eerste seizoen door. In het tweede seizoen had ze haar draai gevonden en kon ze al aardig haar mannetje staan in deze keiharde wereld. In dit derde seizoen van Ugly Betty gaat ze compleet nieuwe avonturen beleven.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 09-05-2010 t/m zaterdag 15-05-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Wat een week, de hoogste binnenkomer belandt direct op één; Alan Wake. Just Dance is op zijn plek vastgeroest, zal er ooit een game komen die de dansgame van zijn plek zal stoten? Lost Planet 2 is ook hoog binnengekomen, namelijk op plaats drie en negen. Skate 3 komt daarnaast op plaats zeven en vijftien binnen.  De FIFA games zijn uit de top drie geschopt en volgen nu op de voet op plaats vier en vijf. Grootste zakker van de week is God of War III die achttien plaatsen heeft ingeleverd. Grootste stijger, naast de binnenkomers is Final Fantasy XIII met zeventien plaatsen gestegen.

Vorige week stond er geen enkele PC-game in de lijst, nu staat er geen enkele PSP-game in de lijst. Verder staan er 6 Wii-games, 14 Xbox 360-games, 15 Playstation 3-games, 4 DS-games en 1 PC-game in de top 40.

Top 40
Wat een lijst!

FC Twente volgt Zweedse linksbuiten

Eerder meldden we al dat Bryan Ruiz in de belangstelling van VfL Wolfsburg staat. FC Twente oriënteert zich inmiddels op vleugelaanvallers mocht Ruiz inderdaad vertrekken. Het is daarnaast ook onzeker of Miroslav Stoch komend seizoen opnieuw kan worden gehuurd van Chelsea.

Een van de spelers die door de landkampioen wordt gevolgd is Emir Bajrami (22) van IF Elfsborg. De Zweedse linksbuiten geldt als een van de grotere beloften in de Zweedse competitie.

YouTube twee miljard hits per dag

Het is vandaag vijf jaar geleden dat de bètaversie van YouTube voor het eerst online stond - en het succes overtreft alle verwachtingen. Negen maanden geleden had de site nog één miljard hits per dag. Inmiddels is dat aantal verdubbeld.

"Ik zie grote mogelijkheden op de markt voor online video's en wij willen onszelf als leider daarin opstellen", vertelt medeoprichter Chad Hurley. "We vormen een podium en geven iedereen op de wereld een kans mee te doen, door een oplossing te creeëren voor niet alleen het uploaden van video's, maar ook voor het zoeken en delen daarvan."

Hurley zegt tevreden te zijn met het succes, maar ziet vooral veel groeimogelijkheden. "Gemiddeld kijken mensen een kwartiertje per dag op de site, terwijl ze vijf uur achter de televisie zitten." YouTube werd in 2006 voor 1,65 miljard dollar gekocht door Google. Kenners van de industrie stellen dan ook dat YouTube wel eens een onderdeel zou kunnen worden van Google's ‘mediawolk', waarmee het voor gebruikers mogelijk is allerlei vormen van gedigitaliseerde content te verkrijgen.

Ryan Lawler van de videosite NewTeeVee.com zegt dat YouTube de komende jaren flink zou kunnen gaan veranderen. "We zullen YouTube op meer apparaten gaan tegenkomen en de site zal meer gebruikt gaan worden voor live streaming. Er zijn goede mogelijkheden voor YouTube om een traditionele verspreider van programma's te worden, zoals televisiekanalen dat nu doen. De site heeft een aandeel van veertig procent in de online videomarkt van de VS, dus daar liggen nog veel mogelijkheden."

Hoewel de site al jaren moeite heeft met winst maken, zeggen analytici dat 2010 het jaar van YouTube zou kunnen worden. De grootste problemen vormen piraterij en dat wat de site zo groot heeft gemaakt: de uploads van de gewone user. Veel adverteerders zijn bang dat hun advertenties door YouTube gelinkt worden aan video's die het publiek schokken of beledigen. Hurley: "We willen natuurlijk met iedereen werken en laten zien dat we alle niveau's aankunnen. We proberen mogelijkheden voor iedereen te creeëren. Het gaat niet alleen maar om deals met grote bedrijven sluiten."

 

Cohen doet rondje universiteiten

PvdA-lijsttrekker Job Cohen gaat de komende weken op bezoek bij zeven universiteiten door heel Nederland. Tijdens deze 'college tour' praat hij met studenten over de toekomst van Nederland, laat de PvdA weten.

Cohen begint maandagmiddag met een bezoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dinsdag volgen de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Donderdag brengt Cohen een bezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Universiteit Leiden volgt volgende week dinsdag. De Universiteit Utrecht is volgende maand aan de beurt. De bezoeken maken deel uit van de verkiezingscampagne.

India test middellangeafstandsraket

Het Indiase leger heeft maandag in de deelstaat Orissa met succes een middellangeafstandsraket getest. De Agni-II raket kan tweeduizend kilometer afleggen en een conventionele of nucleaire lading van duizend kilo dragen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie in New Delhi bekendgemaakt.

Het gaat om de derde test van de Agni-II. Twee eerdere proeven mislukten vorig jaar.

India en het buurland Pakistan stellen elkaar doorgaans van tevoren van raketproeven op de hoogte. De twee landen hebben sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 drie keer oorlog gevoerd, waarvan twee keer om Kashmir. Sinds 1994 proberen ze hun geschillen langs vreedzame weg op te lossen.

[Upd]'SunGard volgt Saxo Bank op als hoofdsponsor'

De Deense krant Politiken meldt dat Bjarne Riis, de manager van Saxo Bank, een akkoord heeft bereikt met SunGard, een Amerikaanse softwaregigant die nu nog co-sponsor is. Vanaf komend seizoen zou Sungard de nieuwe hoofdsponsor moeten worden omdat Saxo Bank er aan het eind van dit seizoen mee stopt.

De Deense krant zegt dat er "sterke geruchten" zijn die duiden op een nakende deal van het bedrijf met de Deense ProTour-ploeg. De overeenkomst wordt mogelijk zelfs al in de loop van de Tour of California bekend gemaakt. De Amerikaanse rittenkoers is vandaag van start gegaan.

Update @ 11:40 uur

Tegenover de Deense website sporten.dk ontkent Saxo Bank dat co-sponsor SunGard vanaf komend seizoen de nieuwe hoofdponsor wordt van het team. "Het is absoluut niet waar dat we dicht bij een overeenkomst zijn met SunGard," aldus een woordvoerder.

Sneijder: "Met twee prijzen op zak naar Madrid, heerlijk"

Wesley Sneijder staat zaterdag met Internazionale tegenover Bayern München in de finale van de Champions League in Madrid. Zowel de Italianen als de Duitsers wonnen dit seizoen al de landstitel en nationale beker. Bayern werd vorige week al kampioen en pakte zaterdag de DFB Pokal. Inter deed het in een andere volgorde en kroonde zich gisteren tot kampioen van Italië.

"Het was een zware wedstrijd. Siena verdedigde massaal, wij kregen kans op kans", reageert Wesley Sneijder in De Telegraaf. Inter won met 0-1 door een goal van Diego Milito. Zelf maakte Sneijder het slot van het duel niet mee. "Ik heb de afgelopen week weinig kunnen trainen, waardoor ik wat last kreeg van kramp. Uit voorzorg werd ik gewisseld." De landskampioen werd na afloop meteen gehuldigd in Milaan. "Dat was op het plein bij De Dom, een geweldige belevenis. Ik ben nu in drie landen kampioen geworden, dat is iets om trots op te zijn."

Internazionale kan volgens Sneijder met veel vertrouwen naar Madrid afreizen. "Als we geen kampioen waren geworden, heb je er toch de hele week de pest in. Zoiets is van invloed op de voorbereiding. Natuurlijk, in München zullen ze hetzelfde zeggen, maar het is dan ook gewoon een feit. Het is heerlijk om met twee prijzen aan die finale te beginnen."

'Rollercoaster Tycoon' wordt film

Sony Pictures Animation heeft de rechten verworven om een film te maken over de videogame 'Rollercoaster Tycoon'. Dit schrijft The Hollywood Reporter op zijn website. De verfilming van de game zou een hybride moeten worden van echte film en animatie.

Harald Zwart staat momenteel aan het hoofd van het project als uitvoerend producent. Zwart heeft ook de remake van de film 'The Karate Kid', met Jackie Chan en Jaden Smith, op zijn naam staan. De uitvoerend producent wordt bijgestaan door Nick Reed en Atari-voorzitter Jim Wilson. David Ronn ('The Smurfs') en Jay Scherick ('The Smurfs', 'The Zookeeper') zijn aangesteld als scriptschrijvers voor de verfilming van 'Rollercoaster Tycoon'.

De Rollercoaster Tycoon-serie maakte haar debuut op de PC in 1999. De eerste game was meteen een hit. 'Rollercoaster Tycoon' werd toen nog uitgegeven door Hasbro Interactive, maar Atari nam de licentie over. De laatste, en derde, Rollercoaster Tycoon-game komt uit 2004. Voor 'Rollercoaster Tycoon III' bracht Atari in 2005 nog wel twee uitbreidingen uit, maar daarna werd het stil rond de serie.

'Playstation Move komt in september'

De bewegingsbesturing voor de Playstation 3, de Playstation Move, ligt vanaf september in de winkel. Dat beweert Jason Bradbury, de presentator van de Amerikaanse 'The Gadget Show', op zijn Twitterpagina.

Bradbury doet deze uitspraak nadat hij eerder deze maand heeft gespeeld met de nieuwe controllers van Sony. Sony 'weigert te reageren op geruchten' en onthoudt zich van ieder commentaar.

De Playstation Move werd dit jaar officieel onthuld tijdens de Game Developers Conference in San Francisco. Oorspronkelijk stond de Move-controller gepland voor een release in de lente, maar die release is uitgesteld naar 'de herfst van 2010'.

Sony wil met de Playstation Move zowel fanatieke gamers enthousiasmeren als mensen die af en toe een spelletje willen spelen. Mocht de Playstation Move inderdaad in september gelanceerd worden, dan heeft Sony met haar bewegingscontroller een voorsprong van een maand op het speeltje van Microsoft, Project Natal.

'Playstation Move komt in september'
'Playstation Move komt in september' (Foto: Novum)

Van Bommel: "Oranje lijkt op Bayern"

Het Nederlands elftal zal met vertrouwen toewerken naar het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Verschillende voetballers uit het elftal maken met hun club namelijk een ware zegetocht door. Arjen Robben en Mark van Bommel doen dit bij Bayern en Wesley Sneijder is de man in vorm bij Internazionale.

Volgens Mark van Bommel zijn er veel overeenkomsten uit de zegetocht van Bayern en het Nederlands elftal. "Net als Bayern vormt Oranje een hecht team, waarin elke speler precies weet wat hij in welke situatie moet doen."

Toch is er één verschil: "Ik denk dat we in het Nederlands elftal nóg wat meer klasse hebben" Aldus de aanvoerder van Bayern München. "Als iedereen gezond blijft, kunnen er mooie dingen gaan gebeuren. Maar daar wil ik pas na de finale van de Champions League over nadenken."

Advocaat definitief nieuwe bondscoach van Rusland

De kogel is door de kerk. Het zat er al aan te komen, maar het is nu officieel: Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van Rusland. Hij moet de Russen naar het EK van 2012 zien te loodsen. Dat meldt de voorzitter van Russische voetbalbond Sergei Fursenko aan het Russische persbureau RIA. Hoelang de Haagse trainer aan de slag gaat is nog niet bekend. Rusland kwalificeerde zich niet voor het WK in Zuid-Afrika.

Dick Advocaat stapte vorige maand op bij de Belgische voetbalbond, wat hem veel negatieve reacties opleverde. De Belgen willen financiële compensatie van de 62-jarige oefenmeester. Hem werd verweten dat hij voor het grote geld koos.

Rusland is geen onbekend terrein voor de trainer. Hij was eerder trainer van Zenit Sint Petersburg. Met deze club werd hij in 2008 landskampioen en won hij in datzelfde jaar de UEFA Cup. Dit seizoen was Advocaat interim-trainer van AZ.

Jack de Vries uit kazerne

Jack de Vries, die vrijdag aftrad als staatssecretaris van Defensie, heeft afgelopen weekeinde de kazerne in Den Haag verlaten waar hij tijdelijk verbleef. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie maandag gezegd.

De Vries stapte vrijdag op nadat eerder in de week zijn buitenechtelijke affaire met zijn vrouwelijke adjudant in de publiciteit kwam. Volgens de woordvoerster heeft hij in het weekeinde 'op eigen initiatief' zijn spullen gepakt en de kazerne verlaten. De Vries sliep daar nadat hij enkele weken geleden de echtelijke woning had verlaten. Omdat zijn woonplek aan hoge veiligheidseisen moest voldoen, kon De Vries niet zomaar elders terecht.

Oma (89) op naaktkalender

Nog één keer wilde Christiane Luckardt de bloemetjes flink buiten zetten. Daarom reageerde de 89-jarige Duitse op een oproep van kunstenares Elke Marita Stuckel-Lutz in Die Bild. Zij riep oudere vrouwen uit het Ruhrgebied op naakt te poseren voor een kalender.

Christiane aarzelde niet. "Ik wilde iedereen nog één keer verbazen. Dat heb ik bedacht tussen een soort verlate puberteit en beginnende dementie in", vertelt ze lachend. Ze was niet de enige bejaarde die de lol van een naaktkalender wel kon inzien. Er poseerden zesendertig vrouwen tussen 46 en 89 jaar bloot of in weinig verhullende kleding.

Het idee is gebaseerd op de Britse film ‘Calender Girls', waarin het maken van een naaktkalender voor een goed doel een mediasensatie wordt. Ook van deze kalender gaat de opbrengst naar het goede doel, namelijk zieke kinderen. Als je durft, kan je hier de foto's bekijken.

ADO Den Haag in gesprek met Groenendijk

ADO Den Haag praat deze week met Alfons Groenendijk over de positie van hoofdtrainer. De coach werd afgelopen seizoen ontslagen bij Willem II. Eerder voerde de directie van de club al gesprekken met Jan Everse. Dat bevestigde een woordvoerster van de eredivisieclub vandaag.

ADO is nog steeds met voormalig hoofdcoach Raymond Atteveld in overleg over de afwikkeling van zijn contract. Hij werd vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen vervangen door interim-coach Maurice Steijn die de club behield voor de eredivisie.

Europese autoverkopen zakken weer in

Met het stoppen van de diverse sloopregelingen in Europa, is de verkoop van nieuwe auto's wederom gedaald. In april zijn er 7,4 procent minder auto's verkocht dan dezelfde maand in 2009. Over het eerste kwartaal in 2010 zijn er wel meer auto's verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Grote verschillen
De daling en stijging van het aantal verkochte auto's verschilt per land. Zo is in Ierland het aantal verkochte auto's bijna verdubbeld, terwijl in Slowakije en Bulgarije de verkoop met meer dan 50 procent inzakte.

Ook in andere Europese landen zijn de verschillen groot. De positieve uitschieters zijn Zweden (40 procent), Spanje (39 procent), Finland (39 procent), Portugal (32 procent) en België (20 procent). De landen die negatieve cijfers laten zien zijn: Hongarije (min 45 procent), Estland (min 25 procent), Roemenië (min 19 procent) en Italië (min 15 procent).

Nederland
In ons land zitten de autoverkopen nog wel in de lift. In april werden er 24 procent meer auto's verkocht dan vorig jaar. Hiermee komt het totaal aantal verkochte auto's in april op 37.654. Met een stijging van 18 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2009, laten de autodealers ook een flinke stijging zien.

[Upd] Acute financiële problemen voor Willem II

Een woordvoerder van Willem II heeft vanmorgen gezegd dat de Tilburgers met acute financiële problemen kampen. Later vandaag worden nadere details over de aard van de problematiek verwacht.

Willem II wist zich gisteren ternauwernood te handhaven in de eredivisie. Na verlenging werd Go Ahead Eagles verslagen.

Update @ 10:00 uur

Het Brabants Dagblad meldt dat Willem II de gemeente Tilburg om hulp heeft gevraagd. De club kan de salarissen over de maanden mei en juni niet meer betalen. De gemeente Tilburg heeft Willem II al eerder de helpende hand gestoken met huuruitstel en een verlaging van de huur van het stadion.

Boek: Carel van der Merwe - Nasleep

Voor veel buitenlanders eindigde de Apartheid toen Nelson Mandela werd vrijgelaten uit de gevangenis, de officiële apartheidswetten werden afgeschaft en hij uiteindelijk zelfs president van Zuid-Afrika werd. In werkelijkheid begonnen na deze gebeurtenissen nieuwe problemen, zoals onlangs nog mooi werd weergeven in de film Invictus. Blanken en zwarten moesten opnieuw leren samenleven en er moesten compromissen worden gesloten. Om de misstanden voorafgaand aan het einde van de Apartheid aan de kaak te stellen, werd de Waarheids- en Verzoeningscommissie (wvc) in het leven geroepen.

Op dit punt raakt feit fictie. De hoofdpersoon van Nasleep, Paul du Toit, moet voor deze commissie verschijnen in verband met zijn betrokkenheid bij een aanslag op een kantoor van de ECC, een anti-Apartheidsorganisatie. Tijdens de verhoren blijkt dat één van de slachtoffers een vriend van Paul was, die ook nog een relatie met Pauls toenmalige vriendin en huidige vrouw had. Was de aanslag puur politiek, of speelden er ook andere motieven mee? 

V. Williams nu tweede, Safina zakt vier plaatsen

Op de nieuwste editie van de WTA-ranglijst bij de vrouwen is Venus Williams, zoals vorige week al bekend was, naar de tweede plaats gestegen achter zus Serena. Caroline Wozniacki zakte hierdoor een plek en is nu de nummer drie van de wereld.

Dinara Safina moest vier plekken inleveren en is nu de nummer negen van de wereld. Beste Nederlandse is nog altijd Arantxa Rus. Rus steeg een plek en staat nu 105e. Michaella Krajicek zakte tenslotte twee plaatsen naar de 131e plaats.

Capcom maakt geen nieuwe IP`s meer in het westen

In the Financial Times was te lezen dat de directeur van Capcom Haruhiro Tsujimota geen nieuwe IP’s meer laat ontwikkelen buiten Japan. De studio’s die niet gevestigd zijn in het land van de rijzende zon zullen zich bezig gaan houden met ports en vervolgen.

Dit is natuurlijk het gevolg van de slechte verkoopcijfers omtrent Dark Void, gemaakt door  Airtight Studio's te California en daaraan voorafgaand de teleurstellende verkoop van Bionic Commando gemaakt door GRIN in Zweden.

Iran stuurt uranium naar Turkije

Iran gaat het grootste deel van zijn verrijkte uranium naar Turkije sturen. In ruil daarvoor krijgt het nucleaire brandstof voor een medische onderzoeksreactor. Dat is vastgelegd in een akkoord tussen Iran, Turkije en Brazilië, heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Teheran maandag bekendgemaakt.

Mogelijk neemt deze overeenkomst de angst bij vooral het Westen weg dat Iran zijn voorraad verrijkt uranium in het geheim verder wil verrijken voor de ontwikkeling van kernwapens. De nucleaire brandstof die het volgens de deal van Turkije terugkrijgt kan niet meer voor de ontwikkeling van kernwapens worden toegepast.

Verkeersinfarct Rotterdam na ongeval

Het verkeer rond Rotterdam is maandagochtend in de soep gelopen door een ongeval op de A20 van Gouda richting Hoek van Holland. In totaal staat er door het ongeval op snelwegen rondom de Maasstad circa 36 kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Vanwege het ongeval is bij het knooppunt Kethelplein de verbindingsweg vanaf de A20 vanuit Gouda naar de A4 richting Hoogvliet afgesloten. Bij het ongeval schaarde een aanhangwagen van een vrachtwagen. De bestuurder raakte bekneld, maar is inmiddels bevrijd en naar een ziekenhuis gebracht.

Door het ongeval is veel schade aan het wegdek ontstaan en zijn twee lantaarnpalen uit de grond gereden. De afsluiting duurt vermoedelijk nog uren, omdat een sporenonderzoek moet worden uitgevoerd.

Op de A20, A16, A15 en A4 staan door het ongeval files. Op de A20 van Gouda richting Hoek van Holland stond rond 08.45 uur een file van elf kilometer tussen het knooppunt Terbregseplein en het knooppunt Kethelplein. De vertraging is vijf kwartier.

De andere kant op staat inmiddels een kijkersfile van acht kilometer. Ook hier loopt het verkeer ruim een half uur vertraging op. Ook op de A4 van Hoogvliet naar Vlaardingen staat een kijkersfile van vier kilometer. Een omleiding via de A16 en A15 die was ingesteld is inmiddels ingetrokken omdat ook die wegen vol liepen.

GL wil urencriterium ondernemers afschaffen

GroenLinks wil dat zelfstandigen niet langer een bepaald aantal uren moeten werken om een belastingaftrek te kunnen krijgen. Kamerleden van de partij Ineke van Gent en Jolande Sap werken hiervoor aan een initiatiefwet, meldt de partij maandag.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor de aftrek moeten nu aantonen dat zij 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. In plaats daarvan wil GroenLinks de aftrek koppelen aan het aandeel van het inkomen dat iemand uit het ondernemerschap haalt.

De Kamerleden vinden de huidige regelgeving star, omdat het weinig ruimte biedt in deeltijd te ondernemen. In hun plan krijgen deeltijdondernemers wel recht op aftrek. Daarbij stimuleert het volgens de partij alle mensen die hun baan verliezen voor zichzelf te beginnen.

Wie daarnaast in zwaar weer zit door de crisis wordt in het plan niet gekort door de fiscus, maar kan rekenen op ondersteuning, meldt de partij. "Zelfstandigen hebben in 2009 een gemiddeld inkomensverlies geleden van dertien procent. Het is extra cru wanneer een ondernemer met wind tegen ook nog eens de zelfstandigenaftrek misloopt omdat hij te weinig uren heeft kunnen schrijven", zegt Sap.

Bijna 23 miljoen euro voor ex-verdachten

Ex-verdachten hebben vorig jaar 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen van justitie gehad. Dat is minder dan de 23 miljoen euro die in 2007 werd uitgekeerd. Maar het is wel drie keer zo veel als twaalf jaar geleden, schrijft de Volkskrant maandag

De stijging komt doordat verdachten vaker worden vrijgesproken, stelt hoogleraar strafrecht Ybo Buruma in de krant. Waar in 2005 nog 97 procent van de verdachten werd veroordeeld, was dat vorig jaar 92 procent.

Het is gebruikelijk om verdachten van zware delicten vast te houden totdat hun zaak voor de rechter komt. Dit voorarrest wordt dan van de straf afgetrokken. Maar als blijkt dat de verdachte onschuldig is, krijgt die een schadevergoeding van 80 tot 105 euro per dag dat hij vast heeft gezeten. Als iemands reputatie is aangetast kan dat meer zijn. Ook de proceskosten worden vergoed.

Door geruchtmakende gerechtelijke dwalingen zoals de Puttense moordzaak zijn rechters volgens Buruma voorzichtiger geworden. Daardoor worden verdachten vaker vrijgesproken en kunnen ze dus een schadeclaim indienen.

Sinds 1997 is het aantal schadeclaims verdrievoudigd. Een recordaantal van 9257 ex-verdachten vroeg vorig jaar een schadevergoeding aan. Achthonderd verzoeken werden afgewezen.

[NHL Playoffs] Flyers makkelijk langs Canadiens

De Philadelphia Flyers hebben twee dagen na hun heroïsche overwinning op de Boston Bruins, waarbij zij van een 3-0 achterstand in de serie en een 3-0 achterstand in de wedstrijd terugkwamen, een eenvoudige overwinning op de Montreal Canadiens behaald. Thuis werd het enigszins geflatteerd 6-0 door zes verschillende doelpuntenmakers terwijl goalie Michael Leighton zijn doel schoon hield. 

De Flyers behaalden succes door goalie Jaroslav Halak, die in de eerdere twee playoffseries de grote held was voor de Canadiens, lastig te vallen vlakbij het doel. Bovendien speelden de Canadiens ongedisciplineerd waardoor de Flyers maar liefst zes powerplay-mogelijkheden kregen. Uit twee daarvan wisten zij te scoren. Na de tweede powerplay-goal, halverwege de tweede periode, werd Halak vervangen door Carey Price bij een 4-0 achterstand. Price stopte uiteindelijk negen van de elf schoten op doel. 

De Canadiens hoeven echter niet te wanhopen, want in de twee eerdere series werd Halak ook éénmaal gewisseld. Beide keren kwam hij terug met een uitstekende prestatie én een overwinning. De Flyers realiseerden zich dan ook dat met deze ene overwinning de serie nog lang niet voorbij is. "Het is slechts één overwinning. Of je nu met 6-0 of 1-0 wint, hij telt nog steeds als één overwinning", aldus aanvaller Claude Giroux. Canadiens-aanvaller Michael Cammalleri heeft nog steeds vertrouwen in een goede afloop: "Onze groep kan goed met tegenslagen omgaan. Ik denk niet dat we in paniek moeten raken, het is nog vroeg in de serie."

Eindexamens beginnen vandaag

Om 9 uur vanochtend zijn de eindexamen voor het voortgezet onderwijs begonnen. De scholieren van het VMBO-GL TL en VWO gaan als eerste aan de slag. De vmbo'ers beginnen met muziek en de vwo'ers mogen zich buigen over Nederlands.

Later vandaag zullen de vmbo-scholieren weer aan de slag moeten, want dan staat natuur- en scheikunde 2 op het programma. De vwo'ers krijgen in de middag biologie voorgelegd. De leerlingen die eindexamen havo doen, moeten vanmiddag het examen Nederlands afleggen.

Het laatste examen, havo-scheikunde, zal worden gemaakt op 1 juni. Een volledig overzicht van de examentijden is te vinden het het Examenforum.

FOK! wenst alle eindexamenkandidaten bij dezen heel veel succes in de komende examenperiode!

Kroes wil actie WTO om Grote Firewall China

EU-commissaris Neelie Kroes vindt dat de censuur van China op internetsites gelijkstaat aan een handelsblokkade.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) moet de zaak oppakken, zei Kroes maandag tijdens een gesprek met journalisten in Shanghai. Kroes rondt maandag een vijfdaags bezoek aan China af. De eurocommissaris, verantwoordelijk voor de portefeuille Digitale Agenda, bracht het probleem vorige week al ter sprake tijdens een onderhoud met de Chinese vicepremier Zhang Dejiang.

China blokkeert toegang van burgers tot websites waarvan de inhoud onacceptabel wordt geacht. Het gaat dan om een reeks zaken, van porno tot politiek. Het censuursysteem staat bekend als de 'Grote Firewall van China'.

Twee afmeldingen bij Jong Oranje

Stef Nijland en Erik Falkenburg hebben zich gisteravond afgemeld bij bondscoach Cor Pot voor de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Portugal. De twee voetballers hebben in de laatste play-offwedstrijden gisteren blessures opgelopen.

Spartaan Falkenburg liep in de wedstrijd tegen Excelsior een schouderblessure op. Nijland van Willem II heeft last van zijn lies. Pot zal geen vervangers voor de twee spelers oproepen.

Gigantische slangencollectie verwoest

In Brazilië is een gigantische wetenschappelijke collectie dode slangen, spinnen en schorpioenen door brand verwoest.

Het betrof met zo'n tachtigduizend slangen en enkele duizenden spinnen en schorpioenen de waarschijnlijk grootste collectie ter wereld.

In het onderzoekscentrum worden ook levende dieren gehouden. Die bevinden zich in een deel van het complex dat bij de brand van zaterdag gespaard bleef. De collectie van het Instituto Butantan was een kleine 100 jaar oud. De dode dieren werden gebruikt voor bestudering van de evolutie en voor onderzoek naar methodes om uitsterven van diersoorten te voorkomen. De levende dieren worden gebruikt voor de productie van vaccins en andere medicijnen.

De curator van het Instituto Butantan sprak van een historisch verlies voor de wetenschap en 'een verlies voor de mensheid'.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Er is onmiddellijk een onderzoek ingesteld.

[NHL Playoffs] Blackhawks verslaan Sharks

De Chicago Blackhawks hebben de eerste slag geslagen in de playoffserie tegen de San Jose Sharks. In de openingswedstrijd werd uit met 2-1 gewonnen door een goal van Dustin Byfuglien. Man van de wedstrijd was echter Chicago-goalie Antti Niemi met 44 reddingen uit 45 schoten op doel. Daarmee werd de eveneens knappe prestatie van de goalie aan de andere kant, Evgeni Nabokov (38 reddingen uit 40 schoten), enigszins ondergesneeuwd. 

De Sharks kwamen na een lange rustperiode snel uit de startblokken. De Blackhawks werden al snel vastgezet op eigen helft en kregen enkele powerplay-mogelijkheden. Bij de tweede powerplay-mogelijkheid scoorde Jason Demers de openingsgoal met een schot dat vlak langs verdediger Duncan Keith ging waardoor goalie Niemi hem niet zag aankomen. De rest van de periode ging het spel gelijk op, maar beide ploegen wisten niet meer te scoren. 

In de tweede periode begonnen de Blackhawks sterker. Dit resulteerde in enkele goede kansen, maar Nabokov had een goede avond en wist het meeste uit het doel te houden. Hij moest het antwoord echter schuldig blijven bij een uitbraak van Patrick Sharp. Hij schoot van dichtbij tussen de benen van Nabokov door, een schot dat hij eigenlijk had moeten hebben. Richting het einde van de periode werden de Sharks sterker, maar Niemi maakte enkele schier onmogelijke reddingen en hield de score op 1-1. 

Gedurende de derde periode kregen beide ploegen kansen op de voorsprong, maar de Blackhawks gingen hier het beste mee om. In de aanvalszone won Jonathan Toews een face-off richting Patrick Kane, die aflegde op Byfuglien. Deze nam de puck aan en schoot direct hard op doel, langs goalie Nabokov. De Sharks kregen nog wel kansen op de gelijkmaker, vooral toen Kris Versteeg aan het einde een straf kreeg waardoor de Sharks in de powerplay een zes tegen vier-situatie creëerden nadat zij Nabokov van het ijs hadden gehaald voor een extra aanvaller. Schoten van Dan Boyle en Patrick Marleau werden echter uit het doel gehouden door uitblinker Niemi waardoor de Blackhawks met 2-1 wonnen. 

[NBA] Boston zegeviert in eerste duel

In de finale van de Eastern Conference heeft Boston Celtics het eerste duel tegen Orlando Magic gewonnen. In Florida eindigde het duel in 92-88.

Bij de bezoekende club was Ray Allen op dreef. Hij was goed voor 25 punten. Boston gaf in de slotfase overigens nog bijna een voorsprong van twintig punten weg. Allen zorgde zes seconden voor het einde van de wedstrijd met twee rake vrije werpen voor de beslissing.

Dwight Howard, vedette van Orlando, klaagde na afloop van de wedstrijd over de harde overtredingen die op hem werden gemaakt. "We speelden een worstelwedstrijd", was de mening van Howard.

Griekenland onderzoekt rol banken

De Grieken hebben misschien een manier gevonden om een deel van de tekorten te financieren. Ze gaan namelijk onderzoeken in hoeverre ze banken aansprakelijk kunnen stellen voor de financiële problemen waar het land zich in bevindt.


Goldman Sachs
De Amerikaanse bank Goldman Sachs gaf eerder dit jaar toe dat zij de boekhouding van Griekenland heeft gemanipuleerd met dubieuze transacties. Zo kon het Zuid-Europese land enkele miljarden aan schuld buiten de boeken houden.

Onderzoeken
De Griekse premier George Papandreou gaf zondag op CNN aan dat er ene parlementair onderzoek is ingezet naar de rol van de, vooral, Amerikaanse zakenbanken. "Dit onderzoek zal uitwijzen hoe zaken de verkeerde richting uit zijn gegaan en wat voor activiteiten negatieve activiteiten waren."

"Er worden vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in andere landen en de Verenigde Staten. Ik sluit juridische stappen tegen banken die een rol hebben gespeeld niet uit," aldus de premier.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over stiekem tóch campagnevoeren.

David Rietveld, GroenLinks gemeenteraadslid te Den Haag, roept op om de vrijheid van de pers verder in te perken. Want veel persuitingen zijn smakeloos. Hij is een burgerinitiatief gestart. Maar dat is natuurlijk gewoon een publiciteitsstunt.

Het is niet aan GroenLinks om te bepalen of een publicatie wel of niet door de beugel kan. Die beslissing is aan abonnees die hun krant opzeggen, aan mensen die niet langer naar een bepaalde zender kijken en aan users die niet langere en website bezoeken. Rietveld pleit gewoon voorcensuur, ondanks dat hij beweert, dat niet te willen. En het is wel vreemd dat hij een burgerinitiatief start. Een burgerinitiatief kan de Tweede Kamer ertoe dwingen, een bepaald punt op de agenda te zetten. Daar heeft David Rietveld, als vooraanstaand GroenLinkser helemaal geen burgerinitiatief voor nodig. Eén telefoontje naar zijn partijgenoten in de Kamer is genoeg. Dus:

WHO: Verband kanker en gsm blijft onduidelijk

Wetenschappers moeten gebruikers van mobiele telefoons het antwoord schuldig blijven op de vraag of mobiel bellen een verhoogd risico op hersenkanker met zich meebrengt. Dat maakten onderzoekers van de Wereldgezondsheidsorganisatie WHO zondag bekend.

Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de WHO begon in 2000 een groot onderzoek naar de connectie tussen mobiel bellen en bepaalde soorten hersenkanker. Ruim 10 jaar en 13.000 onderzochte proefpersonen later is het volgens de onderzoekers echter nog steeds onduidelijk of de ongeveer vijf miljard mobiele telefoons in de wereld een verhoogd risico op de aandoening met zich meebrengen. Nader onderzoek zou nodig zijn.

Helemaal onomstreden is de studie overigens niet: grote telefoonbedrijven voorzagen in een kwart van de financiering, aldus de Britse omroep BBC. Volgens de GSM Association, de pleitbezorger van de mobiele telefoon-industrie, bevestigt het onderzoek dat er voor mobiele bellers geen vuiltje aan de lucht is. Het onderzoek sluit aan bij "de enorme hoeveelheid bestaande research die bij herhaling heeft aangetoond dat er geen bewijs is dat mobiel bellen gezondheidsrisico's met zich meebrengt".

Europese onderzoekers hebben het stokje overgenomen van hun collega's van de WHO. Zij begonnen vorige maand aan een mega-onderzoek naar de langetermijngevolgen van mobiel bellen. De komende dertig jaar worden een kwart miljoen mensen in vijf Europese landen gevolgd.

Storing bij BP zorgt voor stank in Rotterdam

Door een storing bij een raffinaderij van BP in Rotterdam hangt een stankwolk boven Rotterdam en omstreken. De wolk bevat volgens een politiewoordvoerder geen gevaarlijke stoffen, 'maar ik kan me voorstellen dat je er onpasselijk van wordt'.

De wolk ontstond zondagnacht door een stroomstoring bij de raffinaderij aan de d'Arcyweg. Om te voorkomen dat giftige gassen in de lucht komen, worden die uit voorzorg afgefakkeld.

De storing is maandagochtend nog niet helemaal opgelost, daarom worden nog altijd gassen afgefakkeld. De stank wordt volgens de politiewoordvoerder wel snel minder. "Wij staan er alleen bij om te meten, meer kunnen we nu niet doen."

De stank is ook te ruiken in Maassluis, Schiedam, Barendrecht en Vlaardingen.

Arbiter Blom vraagt shirt aan Mertens

Gistermiddag, tijdens de finale van de play-offs om een plek in de Europa League, kreeg FC Utrecht-middenvelder Dries Mertens een opmerkelijk verzoek van arbiter Kevin Blom.

"De scheidsrechter vroeg in de rust of hij na afloop mijn shirt mocht hebben", aldus de Belg. "Ik had het al aan iemand anders beloofd." In de catacomben werd na afloop van het duel alsnog een FC Utrecht-shirt voor Blom geregeld.

Nadal stijgt naar tweede plek wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen hebben Rafael Nadal en Novak Djokovic van plaats gewisseld. Nadal, die gisteren het toernooi in Madrid won, staat nu tweede terwijl Djokovic de derde plek inneemt. In de rest van de top tien veranderde er niets. Roger Federer, gisteren verliezend finalist in de Spaanse hoofdstad, blijft nog altijd leiden.

Thiemo de Bakker moest een plek inleveren en is nu de nummer vijftig van de wereld. Igor Sijsling steeg twee plaatsen en staat nu 154e op de wereldranglijst.

Koolwijk: "Alle lof gaat naar trainer Pastoor"

Excelsior keert onder trainer Alex Pastoor na twee seizoenen weer terug in de Eredivisie. De Rotterdammers troefden stadgenoot Sparta af in de play-offs (0-0 en 1-1). Aanvoerder Ryan Koolwijk zet een belangrijke rol voor Pastoor.

"Dit is natuurlijk een fantastisch gevoel", sprak Koolwijk tegen NUsport. "In principe waren we voordat de wedstrijd begon al winnaars. Als je derde eindigt in de Jupiler League, FC Zwolle uitschakelt in de play-offs en zulke stappen hebt gemaakt als team, kun je alleen maar tevreden zijn."

"Het seizoen was al top en dan nog promotie naar de Eredivisie, daar kan je alleen maar van dromen. Alle lof gaat uit naar de trainer. Hoe hij dit team heeft neergezet is echt fantastisch. We hebben het hele seizoen gewerkt als een team en dat is te danken aan hem. Ook de gehele staf en supporters ben ik enorm dankbaar."

Star Wars: Battlefront 3 op gamespy?

Het zou zomaar kunnen, een gebruiker van het Battlefront Forum kwam erachter dat Gamespy al een lobby host voor de nog niet aangekondigde game Star Wars: Battlefront 3. De gebruiker gebruikt een speciale browser plug (GList) om servers te zoeken/bekijken van games en kwam toen dus een PSP, PC, PS3 en Wii lobby tegen. Dit zou heel goed kunnen kloppen, zei de gebruiker, want Microsoft zou niet toestaan dat Gamespy servers host voor de Xbox 360-games, en dat daarom die game niet in de lijst staat.

Ook wordt er genoemd dat Gamespy niet de moeite doet om oude lobby's te verwijderen en dat er daarom dus ook nog oude games tussen staan. Een goede mogelijkheid is dat de game aangekondigd gaat worden op de E3.

Kijk en oordeel zelf;

Leaked?

Nieuwe campagne veilig internetten

De overheid begint maandag met een nieuwe campagne voor veilig internetten. In radio- en televisiespotjes worden concrete tips gegeven over hoe burgers hun identiteit op internet kunnen afschermen.

De campagne wordt maandagmiddag door demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie begonnen. De voorlichting is een vervolg op die van vorig jaar zomer, toen Hirsch Ballin de virtuele cybercrimineel Stanislav inzette om mensen er bewuster van te maken dat hun identiteit op internet kan worden gekaapt.

Hoe meer mensen internet gebruiken in hun zakelijk en sociaal verkeer, hoe groter het belang van maatregelen om de identiteit op internet te beschermen, meent het ministerie van Justitie.

'Omstreden artikel schaadt Telegraaf niet'

Het interview met de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli heeft voor veel ophef gezorgd, maar heeft voor De Telegraaf geen aantoonbare gevolgen. Dat concludeert marketingbureau Feeder na een analyse.

Na het telefonische interview dat de krant had met de 9-jarige Tilburgse wees Ruben, sprak onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onvrede uit. Op Twitter werd een account aangemaakt met de naam Telegraafboycot, met de oproep dat account te volgen als protest tegen De Telegraaf.

Dit account heeft nu meer dan 6200 volgers, meer dan de 5500 van De Telegraaf zelf. De telegraafboycotpagina's op Hyves en Facebook verzamelden samen ruim zevenhonderd fans, maar daar kunnen dubbelingen in zitten.

In de reacties op de sites van Spitsnieuws, het Parool en GeenStijl is volgens het marketingbureau vooral kritiek op het handelen van De Telegraaf te vinden. Toch pakt het voor de krant allemaal niet slecht uit.

Op Twitter kreeg De Telegraaf door de ophef in korte tijd tweehonderd extra volgers. De oproer op internet heeft er volgens Feeder vooral voor gezorgd dat anti-Telegraafmensen nog meer anti zijn geworden. Die gevoelens zouden ze graag delen binnen de eigen 'zuil'.

De kans dat deze mensen een abonnement op De Telegraaf zouden nemen, was al niet erg groot. Voor de krant verandert er dus weinig.

Need for Speed: Domeinregistratie

Er gaat het gerucht dat de nieuwe Need for Speed game die ontwikkeld wordt door Criterion Games, bekend van de Burnout serie wat van zichzelf zal laten zien op de opkomende E3. Deze geruchten gaan nadat Criterion Games een tweet plaatste met daarin "the City of Angels". Zo wordt ook Los Angeles wel genoemd, de stad waar de E3 gehouden wordt.

Deze geruchten lijken steeds meer te gaan kloppen want er zijn dus een aantal Need for Speed website domeinnamen geregistreerd, deze komen natuurlijk precies op tijd voor de E3 beurs die over een maand gehouden wordt.

Met de nieuwe Need for Speed lijken ze terug te willen naar de gameplay van het origineel maar zolang we geen beelden of info hebben is de tweet van de Alex Ward, hoofdontwikkelaar van de nieuwe Need for Speed alle informatie die we hebben.

Hieronder een lijstje met alle nieuw geregistreerde domeinen;

needforspeedboost.com
needforspeeddriftkings.com
needforspeedeliminator.com
needforspeedlightning.com
needforspeednolimits.com
needforspeedoverdrive.com
needforspeedproven.com
needforspeedredline.com
needforspeedshowdown.com
needforspeedstreetkings.com
needforspeedtakedown.com
needforspeedtherun.com
needforspeedtimeattack.com
needforspeedundergroundeast.com

NFS
Oude game in nieuwe graphics?

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 08-05 tot en met 14-05-2010.

De eerste plek wordt nog steeds bezet gehouden door FIFA. Pokemon Soulsilver lijkt weer de strijd aan te gaan en schiet richting de derde plek. Blijkbaar was Family Trainer Extreme Sports niet zo een heel groot succes, want deze stond vorige week op plaats 5 en nu is de game uit de lijst. Professor Layton en Mario Kart zijn weer terug in de lijst gekomen en hierdoor is de nieuwe Splinter Cell game ook uit de top 10 gevallen.


Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
FIFA 2010 World Cup South Africa
1
2
2 Wii
New Super Mario Bros 3 24
3 DS
Pokemon Soulsilver 6 7
4 Xbox 360
FIFA 2010 World Cup South Africa 2 2
5 DS
Pokemon Heartgold 4 6
6 Wii
Wii Fit Plus
 10 7
7 PS3
CoD: Modern Warfare 2 7
6
8 DS
Professor Layton and the Diabolical Box
RE
3
9 PS3
GTA4: Episodes from Liberty City 8 4
10 Wii Mario Kart
RE 88
RE houdt Re-Entry in, terugkerende titel in de top 10.

 

[Giro] Zomegnan snapt niets van kritiek

De directeur van de Giro d'Italia, Angelo Zomegnan, heeft gereageerd op de kritiek die een aantal renners zaterdag uitte op het parcours van de zevende etappe. Alexandre Vinokourov zei dat hij het onverharde wegdek "zwaarder dan Parijs-Roubaix" vond. De ritwinnaar van vrijdag, Matthew Lloyd, noemde de baan "belachelijk".

"De slechte omstandigheden werden vooral veroorzaakt door de regen. Wat is er mis met het rijden over onverharde wegen? Mijn mobiele telefoon staat vol met sms’jes van mensen die het een geweldige race vonden. Op dit parcours is historie geschreven," aldus Zomegnan op Cyclingnews.

Santa Cruz heeft hoge verwachtingen van WK

Roque Santa Cruz maakt zich op voor zijn derde WK met Paraguay. De 28-jarige aanvaller heeft hoge verwachtingen van het landenteam in Zuid-Afrika.

De speler van Manchester City moet het in de groepsfase openemen tegen Slowakije, Nieuw-Zeeland en Italië. "Paraguay heeft nog nooit de kwartfinales bereikt", aldus Santa Cruz na afloop van het oefenduel met Noord-Korea. "Dat willen we nu bereiken."

De voormalige aanvaller van Bayern München heeft na een lange tijd weer eens negentig minuten gespeeld. "Vanaf daar zien we wel hoe ver we komen. Fysiek voel ik me heel goed en het is goed dat ik negentig minuten heb gespeeld", besloot Santa Cruz.

De speler die uit de voeten kan in de aanvalshoede kwam dit seizoen de gelederen bij Manchester City versterken. De aanvaller kwam over van Blackburn Rovers, maar wegens blessureleed speelde hij dit seizoen maar negentien competitieduels.

Cavendish eerste leider in Tour of California

De eerste etappe in de Tour of California is gewonnen door Mark Cavendish. De topsprinter van Team HTC-Columbia was in Sacramento de snelste in de sprint van een select groepje dat was ontstaan na een valpartij. De tweede plek was voor Juan José Haedo (Saxobank) voor Alexander Kristoff. De beste Nederlander was Tom Leezer (Rabobank) op de tiende plaats.

Twee Nederlanders gaven kleur aan de etappe door in de ontsnapping van de dag te zitten. Maarten Tjallingii en Marc de Maar reden met de Amerikanen Chad Beyer en Paul Mach in de aanval. De vier werden op vijftien kilometer van de streep ingelopen, waarna Cavendish de klus in de sprint afmaakte.

Uitslag eerste etappe

# Renner Tijd
1 Mark Cavendish (GBr) 4.04:46
2 Juan José Haedo (Arg) z.t.
3 Alexander Kristoff (Noo) z.t.
4 Robert Hunter (ZAf) z.t.
5 Jonathan Cantwell (Aus) z.t.
6 Marcus Burghardt (Dui) z.t.
7 Guillaume Boivin (Can) z.t.
8 Andreas Stauff (Dui) z.t.
10 Tom Leezer z.t.

Stand na eerste etappe

# Renner Tijd
1 Mark Cavendish (GBr) 4.04:46
2 Juan José Haedo (Arg) +0.04
3 Alexander Kristoff (Noo) +0.06
4 Maarten Tjallingii z.t.
5 Marc de Maar +0.07
6 Chad Beyer (VS) z.t.
7 Paul Mach (VS) +0.08

'VVD heeft economisch beste programma'

De maatregelen die de VVD aankondigt in het verkiezingsprogramma, leiden volgens oud-PvdA-minister Willem Vermeend en oud-PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg tot een gezond economisch klimaat. De maatregelen staan volgens het rekenmodel van de PvdA'ers garant voor de hoogste economische groei tussen 2011 en 2019.

"De beste methode om onze financiën weer gezond te krijgen is economische groei en daarin slaagt de VVD het beste", zo zeggen Vermeend en Van der Ploeg. Het gaat in het VVD-programma om maatregelen als verlaging van het laagste belasingtarief en winstbelasting voor bedrijven, verhoging van de fiscale arbeidskorting en loonmatiging bij de overheid.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA, waartoe beide heren behoren, leidt niet tot economische groei. Voorgestelde maatregelen als een toptarief van 60 procent zullen juist een negatief effect op de economie hebben.

Pechtold wil debat over grenzen journalistiek

D66-leider Alexander Pechtold wil een publieke discussie over de grenzen van de journalistieke vrijheid. Die moeten niet door de overheid of de rechter begrensd worden, maar door de journalistiek zelf, stelt Pechtold maandag in een opinieartikel in de Volkskrant.

Zijn stuk is een reactie op het roddelblad Binnenhof dat afgelopen week kwam met 148 pagina's over het privéleven van politici. Journalisten van het blad haalden onder meer de vuilniszakken van Pechtold en vicepremier André Rouvoet van straat en leidden daar allerlei privébeslommeringen en persoonlijke wetenswaardigheden uit af.

Pechtold noemt dat een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar nieuws, primeurs en entertainment. En stelt: " Ik wil niet in een land leven waar 'vuilnisbakkenjournalistiek' normaal gevonden wordt." Pechtold verzette zich eerder tegen kabinetsplannen voor een mediacode en roept nu de journalistiek op naar zichzelf te kijken. "Ik wil een land waarin niet de overheid of de rechterlijke macht de grenzen van de journalistieke vrijheid bepaalt, maar de journalistiek zelf. Niet alles wat niet verboden is, moet per definitie kunnen. Respect voor ieders privacy. Verantwoordelijkheid. Zelfbeheersing", zegt hij tegen journalistiek Nederland.

Schut: "Passie van de fans is schitterend"

FC Utrecht plaatste zich gistermiddag ten koste van Roda JC voor de voorronde van de Europa League. In de finale van de play-offs waren de Domstedelingen over twee duels te sterk voor de Limburgers. Na afloop van de wedstrijd waren de spelers van Utrecht door het dolle heen.

"Ik denk dat we hier een vijfjarenplan hebben, maar als je al in het eerste jaar Europees voetbal haalt, is dat natuurlijk prachtig. De passie van die mensen (fans) is schitterend. Ze hebben hier heel erg naar toe geleefd en het is mooi om te zien hoe ze het nu vieren", aldus verdediger Alje Schut tegenover Eredivisie Live.

Ook Michel Vorm kon zijn geluk niet op. "Met de aankopen die je hebt gedaan en de spelersgroep die je al hebt, weet je dat er veel mogelijk is. Ik had wel hoge verwachtingen, maar dan met je hopen dat je de play-offs haalt. Dat het nu lukt, is fantastisch", zei de sluitpost.

Met Europees voetbal op zak meldt Vorm zich binnenkort bij Oranje waarmee hij zich gaat voorbereiden voor het WK in Zuid-Afrika. "Dit kan een goede stap zijn om verder te gaan. Daar komt straks het WK bij en dan zien we wel wat er gebeurt", besloot de goalie zijn verhaal.

Luchtruim deels dicht om aswolk

Door een te hoge concentratie vulkaanas is maandag tussen 06.00 en 14.00 uur geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol en Rotterdam Airport.

Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland bekend gemaakt. Andere Nederlandse luchthavens blijven vooralsnog wel gewoon open. Verwacht wordt dat de aswolk verder landinwaarts trekt. Luchtverkeersleiding Nederland hoopt hier in de loop van de ochtend meer over bekend te maken, dan wordt ook duidelijk of andere luchthavens in Nederland worden gesloten. Vooralsnog behoort het tot de mogelijkheden om vluchten uit het oosten om te leiden naar de luchthavens van Maastricht en Eindhoven.

Ook andere Europese landen ondervinden hinder van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Zo sloten de Britse luchthavens Heathrow en Gatwick al in de nacht van zondag op maandag. Deze vliegvelden blijven in elk geval tot 08.00 uur Nederlandse tijd dicht, meldde de Britse luchtverkeersleiding. De Britse eilanden waren zondag overdag ook al moeilijk bereikbaar als gevolg van de aswolk. Honderden vluchten van en naar vliegvelden in Ierland, Engeland en Schotland werden geschrapt. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer werd op 14 april actief en heeft sindsdien veel overlast veroorzaakt voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen.

Duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang de vulkaan actief blijft.

Deskundigen stelden eerder al dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vulkaan tot rust komt.

iPhone-column: Collegebillen

Voor de tweede maal in korte tijd ben ik zo gemotiveerd om een column te schrijven, dat ik mijn iPhone uit mijn zak heb gegraaid om via de note-functie weer eens flink van me af te schrijven.
 
Dit blok volg ik een vak genaamd Algemene Literatuurwetenschap, dat in werkelijkheid nog een stuk saaier, taaier en schoolser is dan de naam al doet vermoeden. Aanwezigheid is bij hoor- en werkcolleges verplicht, werkopdrachten moeten elke week stipt om 10 uur op maandagochtend ingeleverd (terwijl het college pas 11 uur aanvangt), en voor het tentamen mogen we tientallen begrippen woordelijk uit ons hoofd leren.

De Mos: "Dit is een enorme domper"

Sparta Rotterdam degradeerde vanmiddag uit de Eredivisie. Aad de Mos, trainer van de Rotterdamse formatie, vergeleek de wedstrijd tegen Excelsior met een horrorfilm.

De Kasteelheren kwamen in blessuretijd via Rydell Poepon op voorsprong, maar Excelsior bewees uiteindelijk dat er tot het laatste fluitsignaal gestreden moet worden. In de 94e minuut trof Guyon Fernandez ook doel, waardoor de Kralingers promotie naar de Eredivisie afdwongen.

"Na die 1-0 van ons moet je er gewoon staan, meedogenloos zijn. Dat waren we niet," was de reactie van De Mos, die nog niet weet hoe zijn toekomst eruit zal zien. "Dit is een domper van jewelste. Ik moet eerst dit verwerken. Dat gaat wel even duren."

Messi evenaart Ronaldo met doelpuntenproductie

Lionel Messi had dit seizoen een groot aandeel in het twintigste landskampioenschap van Barcelona. De Argentijn werd topscorer van La Liga met liefst vierendertig competitiedoelpunten in achtendertig duels.

Messi was ook in de kampioenswedstrijd van Barcelona tegen Real Valladolid twee keer trefzeker. De Argentijnse sterspeler bouwde de voorsprong uit van 2-0 naar 4-0 in Nou Camp.

Met zijn twee laatste competitiedoelpunten komt Messi op hetzelfde aantal als Ronaldo in het seizoen 1996/1997. Ook de Braziliaanse topspits van weleer kwam tot vierendertig treffers.

'Ogararu vertrekt naar degradant Hertha BSC'

Ajacied George Ogararu maakt volgens Bild de overstap naar Hertha BSC. De Roemeense verdediger belandde bij Ajax op een zijspoor en hoopt in Berlijn weer aan speelminuten te komen. Hertha degradeerde dit seizoen uit de Bundesliga.

Ogararu vertrekt transfervrij uit Amsterdam, waar de 30-jarige rechtsback in 2006 arriveerde van Steaua Boekarest. In vier seizoenen bij Ajax speelde hij slecht vierenveertig competitiewedstrijden voor de Amsterdammers. Ogararu speelde zijn duels vooral bij Jong Ajax.

Vorig seizoen werd de voormalig Roemeens international verhuurd aan zijn oude club Steaua. Na zijn terugkeer hoefde Ogararu niet op speelminuten te rekenen onder trainer Martin Jol. Bij Hertha krijgt de verdediger Markus Babbel als trainer, die onlangs werd aangesteld.

[Giro] Mollema: "Voelde me sterk op Terminillo"

Bijna niemand durfde te voorspellen wat Bauke Mollema in zijn eerste echte bergrit in een grote ronde waard zou zijn. De 23-jarige Raborenner gaf zondag in de Giro d'Italia op de flanken van de Terminillo zelf het antwoord. In het spoor van toppers als Alexandre Vinokourov en Cadel Evans finishte hij keurig op de dertiende plaats.

Met zijn prestatie op de 1668 meter hoge berg geeft Mollema een goede aanzet om de vervelende smaak van het vorige seizoen, toen hij moest afrekenen met de ziekte van Pfeiffer, weg te spoelen. "Het is lang geleden dat ik me zo sterk heb gevoeld", vertelde de huidige nummer vijftien van het klassement "In ieder geval niet meer sinds mijn zevende plaats in de Ronde van Duitsland van 2008."

Opvallend genoeg voelde de voormalig winnaar van de Ronde van de Toekomst zich aan het begin van de etappe verre van optimaal. "Ik heb gisteren natuurlijk wel een jasje uitgedaan", keek hij terug op de etappe van zaterdag, waarin hij aan de verkeerde kant zat toen het peloton in stukken brak. "Maar gelukkig voelde ik me steeds beter worden."

Dat ondervonden ook de klassementsrenners, die zagen dat de jonge Nederlander lange tijd geen strobreed toegaf. "Ach ja, ik heb gewoon geprobeerd zolang mogelijk aan te haken", bleef hij uitermate nuchter. "En toen het vooraan steeds stil viel en er net voor me iemand demarreerde, probeerde ik even mee te springen." Daarvoor moest de Groninger wel even de tol betalen, maar in de slotmeters reed hij het gaatje dat hij had laten vallen met de favorieten keurig dicht.

Door de sprong die Mollema maakt in het klassement, komt langzaam de witte trui voor beste jongere in beeld. Alleen Richie Porte, Robert Kiserlovski en Valerio Agnoli hebben momenteel iets betere papieren. "Maar ik ben ook afhankelijk van hoe mijn concurrenten het doen. Laat ik alles maar gewoon van dag tot dag bekijken."

Voor de komende dagen lijkt Mollema zich nog niet al te veel zorgen te hoeven maken, maar in de laatste week doemen er enkele loodzware ritten in de Dolomieten op. "Vergelijken daarbij valt de Terminillo nog mee", weet hij. "Maar aan de andere kant ben ik op de echte steile klimmen vaak op mijn best."

Naast Mollema kwamen ook Pieter Weening en Steven Kruiswijk prima voor de dag. Weening finishte op twee minuten en staat veertiende in het klassement, Kruiswijk maakte deel uit van een vroege vluchtgroep en werd pas in de laatste kilometers ingerekend. De Deen Chris Anker Sörensen hield wel stand en won de etappe.

Puyol: "Real heeft het ons zeer lastig gemaakt"

Barcelona-aanvoerder Carles Puyol kon zijn geluk niet op na het behalen van het kampioenschap. De ras-Catalaan laat echter ook zijn waardering blijken voor aartsrivaal Real Madrid, dat lang in de race bleef.

Barça wist dankzij een ruime overwinning op Real Valladolid (4-0) de landstitel te prolongeren. De Catalanen haalden met 99 punten een ongekende score. Dat nummer twee Real achterblijft met 96 punten moet volgens Puyol ook in ogenschouw worden genomen.

"We hebben natuurlijk een ongelooflijk aantal punten. Dat is ook ontstaan door de druk van Real, dat het ons heel erg lastig heeft gemaakt. Maar we hebben ervoor gevochten en nu is de landstitel binnen", sprak Puyol na de kampioenswedstrijd tegen Canal +.

De Spaans international prijsde ook de steun fans de supporters gedurende het seizoen, waarin Barça werd uitgeschakeld in de Champions League. "We hebben een aantal tegenslagen gekend dit seizoen, maar de fans hielpen ons er doorheen. Deze titel draag ik op aan hen."

Fernandez: "Ik dacht dat het over was voor ons"

Guyon Fernandez had een buitengewone inbreng in de promotie van Excelsior naar de Eredivisie. De jonge aanvaller miste gisteren in de Rotterdamse derby tegen Sparta Rotterdam een strafschop, maar hielp de ploeg van Alex Pastoor in de blessuretijd alsnog aan de bevrijdende gelijkmaker (1-1).

Fernandez mocht bij een 0-0 stand aanleggen vanaf elf meter, maar schoot ruim naast. "Ik kan het nog steeds niet bevatten. Ik nam vol zelfvertouwen die strafschop, maar ik kon wel door de grond zakken toen ik miste", aldus de aanvaller tegenover het ANP.

Met zijn misser leek Fernandez de schlemiel te worden, maar hij werd uiteindelijk de held van Excelsior. "Toen Sparta in blessuretijd de 1-0 maakte, dacht ik echt dat het over voor ons was En dat door mijn misser! Maar dan die 1-1; ik kan het niet geloven. Ongelooflijk en fantastisch gewoon."

Van Veldhoven kan zijn spelers niets verwijten

Roda JC kon FC Utrecht in de strijd om Europees voetbal niet verslaan. De club uit Kerkrade stond na negentig minuten te kijken naar een 4-1 nederlaag. Toch kijkt trainer Harm van Veldhoven tevreden terug op het seizoen.

"We zijn ervoor gegaan en hebben, met veel enthousiasme, getracht om dit Utrecht in de problemen te krijgen. Ik kan deze jongens niets verwijten", aldus de oefenmeester tegenover Eredivisie Live.

Volgens Van Veldhoven knakte er iets toen Davy de Fauw de rode kaart voorgeschoteld kreeg. "Die kaart geeft natuurlijk de knik. Dat is niet meer te herstellen op dit niveau", gaat de coach verder. "Dit is een fantastisch seizoen en uit dit soort zaken kunnen we alleen maar leren." Mads Junker scoorde nog wel het doelpunt voor Roda, maar dat mocht dus niet baten.

Belg loopt 100 marathons in 100 dagen

Een marathon uitlopen is al een kunst op zich. Voor Stefaan Engels is het echter inmiddels zo ongeveer dagelijkse routine geworden. Zondag volbracht de Belg in gezelschap van een groep sympathisanten voor de honderdste keer in honderd dagen de 42 kilometer en 195 meter. Hij had er vandaag vier uur en dertien minuten voor nodig.

In maart wist Engels zich al een plaats te verschaffen in het Guinness Book Of Records, toen hij marathon nummertje 53 aftikte. Tot nog toe wist hij dat record elke dag weer scherper te stellen. En vooralsnog heeft hij de ambitie dat te blijven doen.

"Het volgende streefgetal is tweehonderd marathons op een rij", zo liet Engels weten. "Of we daarna nog doordoen naar 365, zoals aanvankelijk de bedoeling was, zien we dan wel weer. Het aantal mensen dat meeloopt is sterk verminderd de laatste tijd, maar dat kon ook niet blijven duren. Ik loop ook heel vaak in het buitenland en de mensen kunnen daarom niet meer volgen waar ik zit. Zo loop ik de komende dagen, weken en maanden ook in Valencia, Lissabon en Bilbao", aldus de marathonfanaat.

De winnaar van FOK!Idols 2010 is geworden...

De opvolger van Savale (2008) en motorbloempje (2009)als FOK!Idol is geworden:


-Menn0-

Hij wint:


Een professionele Sennheiser- EW G3 draadloze set. Voor een uitgebreide beschrijving van deze hoofdprijs klik je op de link.

Na de eerste ronde van FOK!Idols kwamen er drie winnaars bovendrijven. -Menn0-, motorbloempje en Pluis_Konijn werden door de FOK!users tot beste verkozen. De drie kandidaten stuurden allemaal een nieuw filmpje in, welke je in dit topic nog eens kunt bekijken.

Na een ruime week waarin iedereen kon stemmen is uiteindelijk -Menn0- als winnaar komen bovendrijven. 326 mensen brachten hun stem uit en verdeelden in totaal 1956 punten. -Menn0- eindigde met 703 punten, bijna 36% van de stemmen.

-Menn0-, heel veel plezier met je gewonnen prijs en met het tagje 'FOK!Idol 2010'.

Op de tweede plek eindigde overigens Pluis_Konijn, met 650 stemmen, op de derde plek de winnares van vorig jaar, motorbloempje, met 603 punten.

Belgisch duo roeit Atlantische Oceaan over

Een poging van twee Belgen om per roeiboot de Atlantische Oceaan over te steken is in een succes geëindigd. Na 109 dagen roeien zetten Bart Verboven en Christophe Sepot afgelopen zaterdag voet aan land in Frans-Guyana, zo meldt Het Nieuws, het journaal van de Belgische commerciële tv-zender VTM, vandaag.

Het tweetal was eind januari vertrokken vanuit Gran Canaria op de Canarische Eilanden. De beoogde bestemming was het eiland Antigua in het Caraïbisch gebied, maar door een sterke stroming werd hun vaartuig een slordige 1.500 kilometer naar het zuidoosten gedreven richting Frans Guyana. 

Door de koerswijziging kwamen de Belgen, die om en om twee uur roeiden, voor een uitdaging te staan, aangezien de tocht twee weken langer duurde dan in hun voedselvoorraad was voorzien. Uiteindelijk wisten de Belgen toch behouden aan te komen. Op 25 mei gaan de twee per vliegtuig terug. Tot die tijd houdt het duo vakantie.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.