FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 9 februari 2010

Grote staking Griekse ambtenarenapparaat

Door een staking van werknemers bij de Griekse overheid zijn alle vluchten van en naar Griekenland morgen geannuleerd. Het Griekse luchtruim is vanaf middernacht lokale tijd (23:00 CET vandaag) voor 24 uur gesloten.

De hele dag blijven ook alle overheidsinstanties zoals Ministeries en fiscale kantoren, maar ook scholen en universiteiten dicht. De artsen in openbare ziekenhuizen zullen alleen in noodgevallen een helpende hand bieden.

De ambtenaren in Griekenland proberen zich hard te maken tegen het taaie programma van de socialistische regering in Athene, die onder meer openbare diensten bevriest en het mes in de lonen van ambtenaren zet. Vorige week staakten de Grieks douane en belastingdienst al. Een soortgelijke actie vond ook eind 2008 plaats.

[WTT] Overzicht dag 2

Mikhail Youzhny heeft vanavond met de nodige moeite de tweede ronde bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Russische tennisser wist zijn opponent Andrey Goloebev uiteindelijk in drie sets te verslaan; 1-6, 7-6 (0) en 7-6 (5).

Goloebev, die zich via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, liet Youzhny tijdens de eerste set alle hoeken van Ahoy' zien. De set ging daarom ook verdiend met 1-6 naar de Kazach. Youzhny, als zesde geplaatst in Rotterdam, leek wakkergeschud, want in de tweede set bleef hij zijn opponent wel bij. Een tie-break moest uiteindelijk de beslissing brengen en daarin was de Rus het sterkste. Ook de derde set ging in een tie-break uiteindelijk naar Youzhny, die daardoor de partij alsnog won. In de volgende ronde ontmoet hij Marsl Ilhan. De Turk klopte in de eerste ronde Guillermo García-Lopez. De wedstrijd tussen beide heren staat gepland voor komende dinsdag.


Mikhail Youzhny - Bron: Novum/AP

Eerder wisten onder anderen Novak Djokovic en Thiemo de Bakker zich te plaatsen voor de volgende ronde. Djokovic speelde slechts anderhalve set, aangezien zijn opponent Sergij Stachovsky halverwege de tweede set, bij een stand van 6-2 en 4-1 in het voordeel van Djokovic, met een knieblessure moest opgeven. De Servische tennisser, als eerste geplaatst, treft nu de Zwitser Mark Chiudinelli. Hij wist eerder vandaag de winnaar van 2008, Michael Llodra, in drie sets te verslaan: 6-1, 6-7 (5) en 7-6.

Thiemo de Bakker ontdeed zich in de eerste ronde van Jan Hajek, die de geblesseerde Evgeny Korolev verving. Na een stroeve start wist onze landgenoot uiteindelijk met 7-6 (5) en 6-3 te winnen. In de tweede ronde zal De Bakker het op moeten nemen tegen de als vierde geplaatste Gael Monfils of Oliver Rochus. De Bakker liet weten rekening te houden met een confrontatie met Monfils: "Ik ben klaar voor hem. Vorig jaar tijdens de Davis Cup in Maastricht wist ik ook van hem te winnen."

Thiemo de Bakker in actie - Bron: Novum/AP

Ook in het dubbelspel kwamen er vandaag landgenoten in actie. Jesse Huta Galung en Igor Sijsling mochten het opnemen tegen het als tweede geplaatste Tsjechische-Slowaakse duo Cermak en Mertinak. De Nederlanders wisten niet te stunten tegen dit tweetal en gingen met 6-3 en 6-2 ten onder.

Belangrijkste uitslagen

Enkelspel

Djokovic (Ser,1) - Stachovksy (Oek)  6-2, 4-1, opg.

Chiudinelli (Zwi) - Llodra (Fra) 6-1, 6-7, 7-6

De Bakker (Nld) - Hajek (Tsj) 7-6, 6-3

Youzhny (Rus,6) - Goloebev (Kaz) 1-6, 7-6, 7-6

Dubbelspel

Cermak/Mertinak (Tsj/Slw,2) - Huta Galung/Sijsling (Nld)  6-3, 6-2

Werder Bremen door in DFB Pokal

Werder Bremen heeft vanaf de laatste vier bereikt in de strijd om de DFB Pokal. Op eigen veld werd het lastige 1899 Hoffenheim met 2-1 verslagen.

Na een half uur wist de Braziliaanse verdediger Naldo de bekerhouder op voorsprong te zetten. Ruim een kwartier voor tijd bracht Prince Tagoe de bezoekers echter terug in de wedstrijd door de 1-1 te scoren.

Hugo Almeida werd de held aan de kant van Werder Bremen. De Portugees, die in de competitie in dertien duels vier keer het net wist te vinden, scoorde drie minuten voor tijd de bevrijdende 2-1.

Morgen staan er nog drie wedstrijden gepland om de DFB Pokal. Bayern München speelt dan thuis tegen Greuther Fürth, terwijl FC Augsburg het opneemt tegen 1. FC Köln. VfL Osnabrück mag proberen Schalke 04 uit te schakelen.

Hugo Almeida juicht - Bron: Novum/AP

Politie schiet meerdere criminelen neer

De politie heeft vanochtend in Amsterdam-Oost een 17-jarige verdachte van een overval neergeschoten. De jongen werd in zijn been geraakt, is aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht. Een tweede, even oude, verdachte kon iets verderop worden ingerekend. De buit van de overval op een juwelier werd teruggevonden.

De twee jongens overvielen rond 10.30 uur een juwelier op de Van Woustraat in De Pijp in stadsdeel Oud-Zuid. Ze bedreigden het personeel met een vuurwapen en haalden meerdere vitrines leeg. De daders gingen er op een scooter vandoor.

De politie organiseerde direct een klopjacht naar de daders. Een agent zag een kwartier later in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost twee mannen lopen die op de daders leken. Toen hij alarm sloeg, gingen de twee er in verschillende richtingen vandoor.

De politie kon de twee aanhouden in de Joubertstraat en de Ben Viljoenstraat. Eén van werd neergeschoten. Beiden zijn 'veelvuldig' met de politie in aanraking geweest. De politie doet geen verdere mededelingen over de schietpartij.

De rijksrecherche onderzoekt of de politieman terecht heeft geschoten. Een ander politiekorps neemt het forensisch onderzoek daarbij voor zijn rekening.

Deventer
Ook in Deventer is vandaag door de politie geschoten. Hierbij werden twee inbrekers van zeventien en negentien jaar bij de Kijkshop neergeschoten. Ze hadden een deur opengebroken om de winkel binnen te komen. Toen ze weer naar buiten liepen stonden ze echter oog in oog met de politie.

Eén van de agenten stond bij de deur en begon op de inbrekers te schieten. Waarom is nog niet precies duidelijk, "maar duidelijk mag zijn dat hij zich dermate bedreigd voelde dat hij zich genoodzaakt zag zijn vuurwapen te gebruiken", aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de filiaalhouder van de Kijkshop hadden de inbrekers het gemunt op gouden sieraden. Vergelijkbare inbraken waren er afgelopen weken bij Kijkshop-winkels in Apeldoorn, Winterswijk en diverse Friese plaatsen.

Ook hier wordt de zaak onderzocht door een rechercheteam.

 

Coupe de France verliest bekerhouder

Guingamp is vandaag onttroond als bekerhouder van Frankrijk. De tweededivisionist verloor met 1-0 van Boulogne-sur-Mer dankzij een treffer van Alexander Cuvillier. Boulogne kon de winst in het bekertoernooi goed gebruiken, aangezien de ploeg in de Franse competitie in degradatiegevaar verkeert.

Door dit resultaat bekert Boulogne door naar de kwartfinales. Dit wist de ploeg in 2005 voor het laatst te realiseren. Toen kwam de ploeg nog uit in de vierde divisie.

Vierdedivisionist Quevilly zorgde in de achtste finales voor een daverende stunt door Stade Rennes met 1-0 uit te schakelen. Buteur was de gevierde man aan de kant van Quevilly. Zijn treffer was uiteindelijk genoeg om de middenmoter in de Franse Ligue 1 uit het toernooi te spelen.

FC Sochaux blameerde zich niet tegen vijfdeklasser Beauvais. De ploeg won simpel met 1-4. Ook Paris Saint Germain bereikte de laatste acht. De ploeg had moeite met vierdedivisionist Vesoul, maar won met 0-1. Oud-Barcelona-speler Ludovic Giuly scoorde de enige treffer van het duel.

Obama werkt aan nieuwe sancties tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama wil over enkele weken een pakket nieuwe sancties klaar hebben voor Iran. Deze moeten aan de regering in Teheran duidelijk maken 'hoe geïsoleerd zij zijn van de internationale gemeenschap als geheel'. Tegelijkertijd erkende de president dat het onduidelijk is of hij bij de Verenigde Naties voldoende steun voor strengere sancties kan vinden.

Obama zei dat Iran ondanks alle ontkenningen uit Teheran op weg is naar kernwapens. Hij toonde zich teleurgesteld over de meest recente Iraanse stap, het verder verrijken van uranium. Iran ging in oktober in eerste instantie akkoord met een voorstel om zijn laagverrijkt uranium voor verdere verrijking naar Rusland te sturen. Maar zondag kondigde Iran aan dit procédé zelf te willen uitvoeren, waarmee vandaag volgens de Iraanse staatstelevisie in aanwezigheid van inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap een begin werd gemaakt.

"Dit geeft voor ons aan dat zij, ondanks hun beweringen dat hun kernenergie voor civiel gebruik is, voortgaan op een weg die leidt naar kernwapens", zei Obama.

Ondanks die Iraanse beslissing zei Obama vast te willen houden aan zijn tweeledige benadering: aanbieden om te onderhandelen en dreigen met verdere druk. De wereld zou blij zijn als Iran besluit te voldoen aan de eisen van de VN om zijn nucleaire controleverplichtingen na te komen. "En zo niet, dan zijn sancties de volgende stap", zei Obama. "Zij hebben hun keuze tot nog toe gemaakt, hoewel de deur nog steeds open is."

Obama zei dat er hard gewerkt wordt aan uitgebreidere economische sancties. Hij gaf aan dat de steun van China niet zeker is. China heeft steeds inniger economische banden met Iran en kan als permanent lid van de Veiligheidsraad zijn veto uitspreken.

Obama zei ook dat strafmaatregelen van de VN maar een deel zijn van de mogelijkheden om internationaal druk uit te oefenen op Iran. Hij doelde daarmee op economische restricties die door afzonderlijke landen en de Europese Unie kunnen worden toegepast.

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates meent dat de VN 'niet over maanden, maar weken' tot sancties moet besluiten, zei een woordvoerder. Het ministerie van buitenlandse zaken zegt echter dat de regering geen termijn wil stellen. De regering probeert met bondgenoten en bevriende landen alternatieve ideeën uit te werken. Een plan is dat Iran laagverrijkt uranium ruilt tegen hoger verrijkt uranium uit Rusland. De VS zou op zijn beurt bereid zijn Iran te helpen aan medische isotopen. Hierdoor zou de noodzaak voor Iran om uranium tot twintig procent splijtbare stof te verrijken wegvallen.

[WTT] Djokovic: "De Bakker kan de top halen"

Novak Djokovic kwalificeerde zich vandaag, net als Thiemo De Bakker, voor de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Servische tennisser is onder de indruk van zijn voormalig trainingsmaatje.

Djokovic, na absentie van Rafael Nadal eerste geplaatst tijdens het toernooi, vertelde: "Zo’n jaar geleden hebben we kort met elkaar getraind, de laatste tijd heb ik hem niet zien spelen, maar ik weet dat hij erg getalenteerd is. Hij is lang, zijn service is goed en hij heeft prima groundstrokes."

De Bakker staat volgens Djokovic voor een cruciale fase in zijn loopbaan: "Hij moet ervaring opdoen, leren hoe het is om grote wedstrijden te spelen. Hij is bezig met een proces. Thiemo heeft zeker kwaliteiten om de top te halen, maar eerst moet blijken of hij consistent genoeg is. Dat zal hij de komende tijd moeten bewijzen."

Hiddink denkt serieus na over Nigeria

Nigeria kan wel eens het nieuwe werkveld worden van Guus Hiddink. De zaakwaarnemer van de succescoach vertelde dit tegenover het Nigeriaanse Kick off Nigeria. Officieel benaderd is de oud-coach van PSV echter nog niet.

Nigeria ontsloeg afgelopen vrijdag bondscoach Shaibu Amodu. Ook zou Bayern München-coach Louis van Gaal op het verlanglijstje staan van de bond. Hiddink staat momenteel nog onder contract bij de Russische bond.

"Er is een nieuwe voorzitter bij de Russische bond en dat kan de situatie veranderen", aldus Hiddink’s zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen. "Hij heeft aanbiedingen van andere landen, die hopen dat de coach ze door het WK loodst."

"Eén daarvan is Noord-Korea", gaat Van Nieuwenhuizen verder. "Guus wilde aanvankelijk helemaal nergens heen, omdat hij zich niet met Rusland geplaatst had. Maar nu, met de nieuwe voorzitter, zou dat wel eens kunnen veranderen."

"Als, en ik zeg als, omdat we niet officieel benaderd zijn door de Nigeriaanse bond, we een dergelijke aanbieding krijgen, dan moeten we dat overleggen met de Russen", aldus Van Nieuwenhuizen. "Bij een overeenkomst zou Guus de situatie overwegen."

Grygera kijkt uit naar ontmoeting met oude liefde Ajax

Met Zdenek Grygera gaat Juventus binnenkort de strijd aan met Ajax. De verdediger, die in het verleden onder contract stond bij de Amsterdammers, kijkt uit naar het tweeluik.

Beide ploegen gaan vanaf volgende week uitmaken wie er de volgende ronde van de Europa League gaat bereiken. "Zelf ben ik blij om terug te keren naar Amsterdam", aldus Grygera op de clubwebsite van Juventus.

"Sinds ik in 2007 naar Turijn verhuisde had ik nooit de kans weer in Nederland te spelen. Ik hoop dat het een gelukkige terugkeer wordt en het duel voor ons goed verloopt."

Voor Juventus is een goed resultaat in de Europa League van levensbelang. De topclub doet het in de Serie A met een zevende plaats zeer teleurstellend.

RKC Waalwijk bereidt zich voor op degradatie

Het bestuur van RKC Waalwijk gaat er vanuit dat de club volgend seizoen zijn wedstrijden speelt in de Jupiler League. De club is momenteel de rode lantaarndrager in de Eredivisie.

Volgens Omroep Brabant wordt er door de directie momenteel gewerkt aan een begroting op Jupiler League-niveau. Onrealistisch is dit idee echter niet.

Op dit moment is de Rooms Katholieke Combinatie de hekkensluiter van de Eredivisie. De club van trainer Ruud Brood ontvangt vaak lovende woorden over het vertoonde spel, maar kan dit echter niet omzetten in punten.

De Brabanders hebben nu vijf punten minder dan nummer zeventien en streekrivaal Willem II. Komende zondag neemt RKC het op tegen FC Groningen.

Eerste trainingen op Cypress Mountain

Het winterweer in Canada blijft nog altijd uit. Toch is er vandaag voor het eerst getraind op de skipistes van Cypress Mountain. De freestyleskiërs konden gebruik maken van de bucklepiste die voor hun was geprepareerd. De piste verkeerde in perfecte staat door de tonenn sneeuw die van elders zijn gehaald en door koeling met droogijs.

De afgelopen dagen zijn er in totaliteit drie honderd transporten geweest om de berg ski klaar te maken. De top van Cypress Mountain is maar net 1000 meter. Binnenin de aangelegde sneeuwhopen kan de temperatuur dankzij buizen waarin droogijs wordt geperst op min 70 graden worden gehouden.

Belg Schildermans mist startbewijs 5 km

Schaatser Kris Schildermans kan deelname aan de Olympische Spelen definitief vergeten. De Belg was reserve voor de 5 kilometer en kwam alleen in aanmerking bij afzeggingen van andere deelnemers kwamen.

Schildermans, die op de 5 km een pr heeft van 6.29,17, had afgelopen weekend de hoop al opgegeven. Zijn collega Seppe Smits, een shorttracker, bleef wel tot het laatste moment hoop houden maar ook hij kan Vancouver vergeten.

België zal hierdoor in Canada vertegenwoordigd worden door acht wintersporters. Dit zijn bobsleesters Elfje Willemsen en Eva Willemarck, kunstrijders Kevin van der Perren en Isabelle Pieman, slalomskiërs Karen Persyn, Jeroen van den Bogaert en Bart Mollin, en shorttracker Pieter Gysel.

Lodeweges vertrekt naar Canada

Dwight Lodeweges zal aan de slag gaan bij het Canadese FC Edmonton. De trainer stapte in oktober op bij NEC Nijmegen. Lodeweges neemt Hans Schrijvers mee naar Noord-Amerika.

De nieuwe club van Lodeweges treedt volgend jaar toe tot de North Atlantic Soccer League. Schrijver, op dit moment ook coach van het Nederlands beloftenelftal, zal Lodeweges voorlopig assisteren. In augustus zal hij terugkeren bij de KNVB.

Vorig seizoen volgde Lodeweges halverwege het seizoen Huub Stevens op bij PSV. Vervolgens ging de trainer aan de slag bij NEC. Daar leverde in het begin van dit seizoen al snel zijn contract in.

Mulder heeft last van enkel

In de aanloop naar de Olympische spelen heeft de voorbereiding van Ronald Mulder een kleine tegenslag te verduren. De schaatser uit de APPM-ploeg is eerder vandaag niet op het ijs verschenen door een enkelkwetsuur. Mulder beperkte zich daarom tot een fietstraining.

"Het is niets ernstigs," aldus Mulder. "Een klein drukpuntje. Ik wil voorkomen dat het irritatie oplevert. Woensdag ga ik hier voor het eerst het ijs op." De voorbije dagen verbleef Mulder in Calgary. Op de plaatselijke schaatsbaan wist hij daar een tijd op de klokken te zetten van 34,59 seconden. De sprinter was daarmee slechts 0,07 seconde langzamer dan zijn eigen nationaal record. "Dat bewijst dat ik in vorm ben, het is nu toewerken naar de ultieme race."

[OWS] Schaatsblokjes in Vancouver gewoon rood

De blokjes die tijdens de olympische schaatswedstrijden de banen markeren zullen gewoon rood zijn. Vorige week ontstond er nog ophef omdat de organisatie tijdens een trainingswedstrijd plotseling groene blokjes gebruikte.

De Nederlandse bondscoach Wopke de Vegt kreeg dit vandaag te horen gekregen van German Panov, bestuurslid van de internationale schaatsunie ISU. Verschillende rijders, waaronder Sven Kramer, wonden zich daarover op omdat de groene blokjes niet goed zichtbaar zouden zijn. 

Al meer dan 20 jaar worden er gedurende schaatswedstrijden rode blokjes gebruikt.

Gullit coacht met ex-internationals naar brons

Coach Ruud Gullit heeft het ex-internationals team van de KNVB naar een derde plaats geleid in een 6 tegen 6 toernooi in Moskou. Het Nederlandse team waarin onder andere Aron Winter, Ronald de Boer, Arthur Numa, Pierre van Hooijdonk, Michael Mols, Regi Blinker en Bart Latuheru uitkwamen wonnen hun eerste poulewedstrijd tegen Portugal met 4-3. Het tweede duel tegen Rusland werd verloren.

In het duel om de derde en vierde plaats stuurde Oranje het elftal van Italië naar huis met 8-4. De uiteindelijke toernooioverwinning ging naar Rusland dat Spanje in de finale met 5-2 wist te verslaan.

Penissen trekken veel bekijks

Het Utrechtse museum Catharijneconvent heeft besloten om een tentoonstelling over penissen te verlengen. De tentoonstelling trok zoveel bezoekers dat deze twee weken langer in het museum te zien zal zijn.

De tentoonstelling leverde het museum al vijfduizend bezoekers op. Volgens een woordvoerster van het museum is dat heel veel.

De expositie is overigens niet bedoeld als sekstentoonstelling, maar laat de rol van vruchtbaarheid in religie zien. Er zijn 122 moderne interpretaties van het vruchtbaarheidssymbool gemaakt door kunstenaars uit 24 landen.

Voor diegenen die de penissen nog willen aanschouwen, ze zijn tot en met 14 maart in het museum te zien.

President Sri Lanka ontbindt parlement

De president van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, heeft vandaag het parlement naar huis gestuurd als voorbereiding op nieuwe parlementsverkiezingen. De verkiezingscommissaris moet nu een datum vaststellen voor de stemming. Dit heeft een anonieme bron uit de regering van Rajapaksa vandaag gezegd.

De beslissing komt een dag nadat het leger Rajapaksa's rivaal in de presidentsverkiezingen, Sarath Fonseka, heeft gearresteerd. De oppositie riep vandaag als reactie op de arrestatie op tot landelijke protesten. Bovendien zijn ze het niet eens met de uitslag van de verkiezingen en weigeren ze het verlies van Fonseka te accepteren.

Wet voor aanpak woekerprijzen kaartjes krijgt steun

Het overgrote deel van de Tweede Kamer wil dat er een wet komt tegen woekerprijzen op kaartjes voor concerten en sportevenementen. Handelaren en ticketbureaus kopen nu nog vele kaartjes op om die met grote winsten weer door te verkopen. De wet moet hier een einde aan maken.

Volgens de nieuwe wet mogen kaartjes maximaal tien procent duurder uitvallen. Mensen die de duurdere tickets kopen zouden dan ook hun geld terug moeten kunnen eisen.

Hoe de wet precies ingevuld moet worden is nog niet duidelijk. Het gevaar bestaat dat de aanbieders van tickets naar het buitenland uitwijken om daar hun handel via internet voort te zetten. Tweede Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA), de indieners van het nieuwe wetsvoorstel, zullen vragen hierover later beantwoorden.

Mysterieuze drenkeling Dordrecht onvindbaar

Hulpdiensten hebben vandaag urenlang tevergeefs gezocht naar een man die van een brug in de Beneden Merwede terecht kwam. Schippers van twee bootjes zagen de man in het water vallen. Een grote zoekactie tussen Papendrecht en Dordrecht met boten, duikers en een helikopter leverde niets op. De politie weet niet of het gaat om een ongeluk of een zelfdoding.

De schippers zagen hoe de man over de reling van de Papendrechtse Brug raakte. Het lijkt erop dat de man eroverheen is geklommen, want aan de reling werd een meterslange kabel gevonden. De politie vermoedt dat die is gebruikt om naar beneden te klimmen, maar met welk doel is onduidelijk.

De politie gaat er inmiddels vanuit dat de man is verdronken. De zoekactie richt zich nu op het bergen van het lichaam van de man. De waterpolitie gaat daar morgen met behulp van sonarapparatuur mee verder.

Muggenzifterij kost mogelijk miljoen euro

Het hotelmanagement van een vijfsterrenhotel in Saoedi- Arabië zal zich letterlijk achter de oren krabben. Een hotelgaste stapt naar de rechter omdat ze vindt dat ze gedurende haar verblijf in het hotel te vaak is gebeten door muggen.

Daardoor heeft de vrouw gezondheidsklachten opgelopen. Ze zou ziek geworden zijn, had last van hevige jeuk en haar huid werd rood. Het was zelfs zo erg dat een dokter haar doorverwees naar een ziekenhuis om zich daar te laten behandelen.

Het hotelmanagement heeft nog pogingen gedaan om de vrouw tot rede te brengen, maar dat mocht niet baten. Ze gaat er een zaak van maken en eist een schadevergoeding van bijna een miljoen euro.

Ciolek breekt ook sleutelbeen in Qatar

De Ronde van Qatar blijkt gevaarlijk voor de sleutelbenen van de deelnemers. Dinsdag liep Gerald Ciolek een breuk aan dat bot op, meldt zijn ploeg Milram. De Duitser was in de laatste vijfhonderd meter van de derde etappe betrokken bij een valpartij. De sprinter wordt nu naar Duitsland overgebracht waar gekeken wordt of hij geopereerd moet worden.

Maandag waren er al sleutelbeenbreuken voor Kurt-Asle Arvesen van Team Sky, die nog voor de officiële start van de etappe viel, en Steven Cozza. De Amerikaan van Team Garmin-Transitions reed bij waaiervorming in een put. Hij wordt binnenkort in België geopereerd omdat het al de derde keer was dat hij hetzelfde sleutelbeen brak.

Ravage bij botsing op ringweg Amsterdam

Op de ringweg A10 bij Amsterdam is vanavond een ravage ontstaan bij een botsing tussen drie auto's. Een automobilist raakte bekneld en moest door de brandweer uit het voertuig worden geknipt, zegt een woordvoerder van de politie. De verbindingsweg richting de A1 naar Amersfoort was gesloten.

Volgens de zegsman is zeker een van de drie auto's 'goed stuk'. Over de toestand van de inzittenden weet de zegsman niet meer dan dat het beknelde slachtoffer naar een ziekenhuis is gebracht. Wat er is gebeurd bij het ongeluk aan het begin van de avond ten oosten van de stad is ook nog niet bekend.

De afslag naar de A1 bleef tot 21.10 uur gesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst. Het ongeluk leidde tot een file van drie kilometer voor verkeer vanuit het zuiden.

'Armstrong in Milaan-San Remo'

De organisatie van Milaan-San Remo (RCS) heeft laten weten dat Lance Armstrong aan de start van de eerste klassieker van het nieuwe wielerseizoen zal verschijnen. Vandaag werd eveneens de lijst van de 25 deelnemende ploegen bekend gemaakt.

Team RadioShack ontving geen invitatie voor de eerste rittenkoers van het nieuwe seizoen, de Tirreno-Adriatico. Daardoor is de kans groot dat de ploeg uit zal wijken naar La Primavera. Vorig jaar reed The Boss een anonieme klassieker en reed als 125e over de finish.

Jovanovic vertrekt naar Liverpool

Milan Jovanovic zal zijn huidige ploeg Standard Luik aan het eind van het seizoen transfervrij verlaten. De Servische spits heeft vandaag een driejarig contract getekend bij Liverpool.

De 28-jarige Jovanovic, die op veel interesse van Europese topclubs kon rekenen, zal bij de Engelse ploeg onder anderen de Nederlanders Dirk Kuijt en Ryan Babel tegenkomen. Bij Standard Luik is Jovanovic inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig.

De winnaar van de Gouden Schoen begon zijn voetballoopbaan in eigen land bij Vojvodina Novi Sad. Vervolgens kwam hij uit voor Shachtar Donetsk en Lokomotiv Moskou, maar zonder succes. In Luik wist hij topscorer van de competitie te worden en wist hij het nationale elftal te halen.

Milan Jovanovic - Bron: Novum/AP

Opnieuw doodvonnis Iraanse activist

Een Iraanse rechtbank heeft opnieuw een doodvonnis over een oppositieactivist uitgesproken naar aanleiding van de protesten tegen de regering. Acht anderen kregen niet nader gespecificeerde gevangenisstraffen opgelegd.

Het is zeker het tiende doodvonnis dat in een massaproces van meer dan honderd activisten van de oppositie is uitgesproken. Ruim tachtig anderen kregen zes maanden tot vijftien jaar gevangenis.

Vorige maand werden de eerste twee doodvonnissen ook ten uitvoer gelegd. Dat betrof evenwel twee mannen die al voor de verkiezingen in juni waren opgepakt omdat ze deel zouden uitmaken van een gewapende oppositiegroep.

Twee vooraanstaande oppositiefiguren, Ali Reza Beheshti en Mohammad Reza Tajik, werden vandaag door de autoriteiten vrijgelaten. Zij hebben maanden vastgezeten. Het is niet bekend waarom zij zijn vrijgelaten en of de aanklachten tegen hen zijn ingetrokken.

Eerder vandaag werd een neef van de echtgenote van oppositieleider Mir Hossein Mousavi gearresteerd. Mohammad Saleh Noqrehkar trad ook op als juridisch adviseur van Mousavi. Tot vorige maand was hij een woordvoerder van het openbaar ministerie.

Noodlanding voor kind met hartaanval

Een KLM-vliegtuig heeft het afgelopen weekend een tussenlanding gemaakt in Detroit omdat een kindje aan boord een hartaanval kreeg. Het betreffende meisje had leukemie. De vlucht was op weg naar Houston toen het voorval plaatsvond.

Het meisje en haar familie waren juist op weg naar Amerika voor een behandeling. De behandeling zou de laatste kans voor het meisje zijn. De piloot maakte een tussenlanding omdat het meisje zo snel mogelijk naar een ziekenhuis overgebracht moest worden. Ondanks de tussenlanding en pogingen van medepassagiers om het meisje te reanimeren heeft ze het helaas niet gehaald.

Nieuwe afvalrage: parasitaire wormen in je lijf

In Hongkong doet men alles voor een slanke lijn. De nieuwste rage onder de afvallers is het slikken van parasitaire wormen. Het slikken van deze spoelwormen blijkt echter levensgevaarlijk te zijn.

Het Hongkongse ministerie van Gezondheid heeft zelfs een officiële waarschuwing de deur uitgedaan over deze wormen. De beestjes kunnen namelijk buikkrampen, een opgezette buik, braken, diarree en ondervoeding veroorzaken. "De parasieten kunnen zelfs dodelijk zijn als complicaties als obstructies van alvleesklier, darmen of galwegen om de hoek komen kijken", laat een woordvoerder weten.

"De spoelwormen kunnen zelfs organen als de longen binnenvallen. De besmetting kan alleen worden behandeld als de parasiet het loodje legt door medicatie. Indien dit niet het geval is, is een operatie noodzakelijk." De beste man wil erop aandringen dat mensen voor het starten met een dieet een arts raadplegen. De beste methode is nog altijd minder eten en meer bewegen, zo laat hij weten.

Zwaarlijvigheid is in korte tijd uitgegroeid tot een groot probleem in de voormalige Britse kolonie. Het nieuwste wapen in de strijd is te koop op Chinese websites. Deze wormen, van de soort Ascaris, kan maar liefst veertig centimeter lang worden en legt dagelijks 200.000 eitjes in haar gastheer of -vrouw.


Ideale afslankmethode. Eet smakelijk!

Dunga inviteert Ronaldinho niet, Robinho wel

Ronaldinho moet de hoop op een plaats in de WK-selectie van Brazilië wellicht laten varen. De Braziliaanse spelmaker van AC Milan heeft van bondscoach Carlos Dunga geen invitatie voor de oefeninterland tegen Ierland ontvangen.

Dunga inviteerde Robinho en Adriano wel voor het duel dat op 3 maart in Londen wordt afgewerkt. Ronaldinho liet de voorbije periode bij Milan zien het voetballen nog niet te zijn verleerd, maar dat blijkt voor Dunga niet genoeg te zijn.

De kans dat Ronaldinho alsnog meegaat naar het WK wordt almaar kleiner, ondanks het feit dat Dunga heeft laten optekenen dat de deur voor de 29-jarige technicus nog altijd open staat.

Voor Robinho heeft de keuze om van Manchester City naar Santos te verkassen op huurbasis goed uitgepakt. Adriano, die nu bij Flamengo speelt in zijn vaderland, verruilde Internazionale vorig seizoen al. In mei wordt de definitieve selectie van Brazilië voor het WK bekendgemaakt door Dunga.

14-jarige bestuurder betrapt tijdens controle

In de zone Kempenland in België heeft de politie een jongen van veertien jaar een proces-verbaal gegeven. De jongen bestuurde namelijk een auto.

Afgelopen weekend raakten zes personen hun rijbewijs kwijt tijdens controles in België. Nog eens zes mensen raakten hun rijbewijs kwijt na een ongeval. Tijdens de controles bleek zeven procent van de bestuurders te snel te rijden en vier procent onder invloed achter het stuur te zitten.

In het Belgische Limburg vonden het afgelopen weekend 78 ongevallen plaats. Bij vijftien van deze ongevallen raakten mensen gewond en overleed één persoon. Bij controles na de ongevallen bleek twintig procent van de bestuurders gedronken te hebben. 25 bestuurders maakten zich schuldig aan een vluchtmisdrijf.

McEnroe vindt Federer de beste

John McEnroe heeft altijd op zijn tong gebeten als hem werd gevraagd de beste tennisser ooit te noemen. Nu kwam het hoge woord er wel uit, in Zürich. Het Amerikaanse fenomeen zei vandaag in de Zwitserse plaats, waar hij volgende maand deelneemt aan een toernooi voor oude sterren, dat Roger Federer de beste speler aller tijden is.

"Roger is de mooiste tennisser die ik ooit heb gezien. Ik kan er geen genoeg van krijgen naar hem te kijken. Rod Laver is mijn idool, Pete Sampras is de beste op gras, maar Federer is de grootste van allemaal. Ik denk dat we sinds kort nog meer waarderen hoe verschrikkelijk goed hij is, nu hij op de baan ook wat meer emotie toont. Hij is bovendien vader geworden, ook dat maakt hem menselijker, iemand met wie je verwantschap kunt voelen", aldus 'Big Mac'.

[WTT] De Bakker klaar voor Monfils

Thiemo de Bakker bereikte vandaag voor het eerst de tweede ronde tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. In die tweede ronde wacht mogelijk de als vierde geplaatste Gaël Monfils, die eerst nog moet zien af te rekenen met de Belg Olivier Rochus.

"Ik ga met plezier naar dat duel kijken," zei De Bakker die rekent op Monfils als winnaar. "Ik ben klaar voor hem. Vorig jaar tijdens de Davis Cup in Maastricht wist ik ook van hem te winnen."

Verder was De Bakker opgelucht dat hij in de eerste ronde won (7-6, 6-3) van Jan Hájek. "Eindelijk zit ik hier in de tweede ronde. De eerste set was zwaar voor mij. Ik voelde de spanning in mijn benen. Daardoor kwam ik soms moeilijk uit de voeten en liep ook mijn service niet zo goed. In de tweede set was mijn tegenstander mentaal gebroken. Ik ben blij dat ik nu in Ahoy de kans heb om mijn betere spel in de tweede ronde te laten zien."

'Reja opvolger Ballardini bij onrustig Lazio'

Edy Reja, voormalig coach van Napoli, wordt volgense diverse Italiaanse media de nieuwe coach van SS Lazio. Hij volgt Davide Ballardini op, die volgens de pers wordt ontslagen.

Voorzitter Claudio Lotito zou aan Ballardini hebben gevraagd akkoord te gaan met een ontslag. Daarmee maakt hij direct de weg vrij voor Reja, die op zijn beurt nog onder contract staat bij Hajduk Split, waar hij afgelopen zomer van start ging.

Volgens Il Corriere dello Sport heeft Reja met zijn werkgever al een akkoord bereikt over ontbinding van zijn lopende contract. Ook meldde het medium dat de coach onderweg zou zijn naar Rome, om daar een contract te ondertekenen dat hem tot medio 2011 in de hoofdstad houdt.

Intussen loopt het flink uit de hand bij Lazio, dat inmiddels ook al met het Italiaanse degradatiespook worstelt. Om en nabij de duizend Lazio-supporters stormden dinsdag het trainingsveld op, nadat zij een hek omver hadden gewerkt. De Lazio-selectie vervolgde hun oefensessie binnen, maar buiten bleef het onrustig.

De politie pakte vijf mensen op. Tevens raakte er drie mensen gewond. Hoe hun staat is, is nog onduidelijk.

Adams: "Ik gooi nooit meer tegen Taylor"

Afgelopen weekend was FOK!sport aanwezig bij het Dutch Open Darts in Veldhoven. Daar was ook de nummer één van de British Darts Organisation (BDO), Martin Adams, van de partij. Wij hadden de mogelijkheid om een aantal vragen van jullie aan hem voor te leggen.

Wat is je meest legendarische overwinning?
"Voor veel mensen zal dat geen verrassing zijn, maar dat is mijn finalepartij tegen Phil Nixon op Lakeside tijdens Lakeside 2007. In die partij stond ik erg ruim voor (6-0), maar Phil kwam sterk daarna terug (6-6). Uiteindelijk was ik toch degene die aan het langste eind trok. Maar daarnaast kies ik ook voor de zege tijdens het WK darten in 1995. In dat jaar won ik het individuele toernooi, het dubbeltoernooi en het ploegentoernooi. Dat zal ik echt nooit meer vergeten."

En wat is je meest slechte partij?
"Dat zijn eigenlijk alle partijen, die ik aan het begin van een toernooi gooi. Op zo'n moment moet ik er nog even inkomen, ook omdat er dan publiek bij zit. Naarmate het toernooi vordert, kom ik steeds beter in mijn spel en ga ik steeds beter gooien. Soms blijft zo'n eerste partij ook wel in mijn hoofd zitten, maar vaak weet ik deze uit mijn gedachten te bannen."

Wat is je favoriet? Een negen-darter op tv gooien of vijf keer Lakeside winnen?
"Dan win ik liever nog vijf keer de Lakeside, dan dat ik een negen-darter op televisie gooi. Kijk, een negen-darter gooien is een mooi moment, maar aan de wereldtitel hecht ik meer waarde."

Is het de eerste keer dat je aan het Dutch Open Darts mee doet?
"Nee, ik ben al jaren aanwezig tijdens één van de grootste dartsevenementen van Nederland. De eerste keer dat ik aan het Dutch Open Darts meedeed, was in 1993 of 1994. Ik heb sindsdien geen verstek meer laten gaan, dus ben elk jaar van de partij. En elk jaar kijk ik er naar uit om aan dit toernooi mee te doen."

Deed je ook aan het koppeltoernooi mee?
"Ja, ik speelde in het koppeltoernooi samen met Ross Montgomery. We bereikten de laatste zestien, maar werden daar uitgeschakeld door Stuart Kellett en Mark Cairney."

Zou je in de toekomst nog eens tegen Phil Taylor willen spelen?
"Dat is niet aan de orde, als ik heel eerlijk ben. Ik speel alleen tegen darters, die bij de BDO zijn aangesloten en niet tegen de mensen, die bij de PDC gooien."

 

Onderzoek naar oud-rechter om meineed

Justitie start een strafrechtelijk onderzoek naar een Haagse oud-rechter. Tegen de betrokkene is in oktober aangifte gedaan van meineed en valsheid in geschrifte. Het gaat volgens de NOS om de voormalig vicepresident van de rechtbank van Den Haag. Hij raakte in opspraak in de zaak tussen Schiphol en Chipshol.

De bewuste rechter ging in oktober met vervroegd pensioen als gevolg van de kwestie. In de zaak tussen de luchthaven en gebiedsontwikkelaar Chipshol werd hem verweten dat hij met advocaten in de zaak had gebeld. Toen hij ongelijk dreigde te krijgen, kondigde hij zijn vertrek aan.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat zich met de zaak bezighouden. Het OM in Den Haag is, om de schijn van partijdigheid tegen te gaan, gepasseerd. Over de inhoud van de aangifte is niets bekendgemaakt. Het OM laat weten dat het onderzoek veel tijd gaat kosten.

NOS laat NK marathon op natuurijs schieten

De NOS besteedt morgen op tv niet rechtstreeks aandacht aan het NK marathon op natuurijs. Die wedstrijd wordt verreden op het Zuidlaardermeer.

De beslissing om het evenement door te laten gaan viel pas gisteren. Voor de omroep was het toen te laat om nog een 'NOS-waardige' uitzending op poten te zetten, aldus een NOS-woordvoerster vandaag. Later op de dag komt de omroep wel met een samenvatting en ook is er extra aandacht voor de schaatstocht in het Sportjournaal.

"We hebben gisteren nog voorgesteld aan de schaatsbond om de wedstrijd over het weekend te tillen, maar dat wilde de bond niet. Temeer omdat veel van onze 'schaatsmensen' al in Vancouver zitten was het voor ons op deze korte termijn niet mogelijk een rechtstreekse uitzending op poten te zetten die aan onze standaard voldoet", verklaart de zegsvrouw.

Vorig jaar vond voor het eerst sinds twaalf jaar weer een NK marathon op natuurijs plaats. Toen waren de Oostvaardersplassen het decor. Op het Zuidlaardermeer beginnen de vrouwen morgen om 08.30 uur. De mannen starten twee uur later, om 10.30 uur. De noordelijke regionale tv-zenders besteden in een gezamenlijke uitzending wel rechtstreeks aandacht aan het evenement.

Misbruikte Ieren vragen ontslag van bisschoppen

Ierse slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken hebben paus Benedictus XVI vandaag schriftelijk verzocht bisschoppen te ontslaan die de schandalen gedurende tientallen jaren met de mantel der liefde hebben bedekt.

Het schrijven komt een week voor een speciale synode van Ierse bisschoppen in Rome. Op de bijeenkomst met de paus moet een reactie op de schandalen in de Ierse kerk vorm worden gegeven. Drie bisschoppen hebben al aangeboden af te treden.

De briefschrijvers vragen de paus de verantwoordelijkheid te aanvaarden voor het leed dat hun als kind door priesters, nonnen en broeders is aangedaan. Zij vragen hem ook onmiddellijk alle bisschoppen te ontslaan die bewijzen voor de politie hebben achtergehouden en pedofiele priesters naar andere parochies hebben overgeplaatst, waar ze hun praktijken konden voortzetten.

Toename comazuipers in ziekenhuis

In de eerste helft van vorig jaar zijn fors meer kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis. In de eerste zes maanden van 2009 belandden 184 comazuipers in het ziekenhuis, schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer die om een onderzoek had gevraagd.

Het onderzoek richtte zich alleen op de eerste helft van het vorige jaar. Als het aantal opnames van comazuipers zich in de tweede helft van het jaar heeft doorgezet, is er sprake van een stijging van 25 procent ten opzichte van 2008. Het jaar daarvoor was er ook al een stijging.

Het aantal slachtoffers ligt volgens de onderzoekers in werkelijkheid waarschijnlijk nog een stuk hoger. Comazuipers die niet in het ziekenhuis belanden, maar bijvoorbeeld bij de huisarts, zijn niet meegeteld.

Volgens de onderzoekers zijn de comazuipers 'gemiddelde' jongeren uit traditionele gezinnen met een Nederlandse achtergrond. Het zijn even vaak jongens als meisjes en ze zijn tussen de 11 en de 17 jaar.

De jonge slachtoffers van overmatig alcoholgebruik hebben gemiddeld tien tot vijftien drankjes weggewerkt. Het gaat vooral om bier, mixdrankjes en sterke drank. De alcohol krijgen ze meestal van vrienden, maar in sommige gevallen haalt de comazuiper zijn drank zelf in de winkel.

Veilig internet probleem op speciale scholen

Vandaag is het de zevende Europese Safer Internet Day, dit jaar met het thema 'denk na voor je iets online zet'. De dag staat in het teken van het bevorderen van het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën door kinderen en jongeren. De actie is bedoeld om gebruikers bewust maken van de risico's van het online plaatsen van foto's, video's en andere gegevens.

Helaas wordt er een doelgroep zo goed als vergeten bij deze voorlichtingscampagnes. Kinderen die speciaal onderwijs volgen of een lichte verstandelijke handicap hebben, begrijpen deze voorlichtingscampagnes vaak niet. Leerkrachten en ouders hebben hier al vaker over geklaagd.

Er komt daarom dit voorjaar nog een boekje uit met daarin tips voor begeleiders en leerkrachten. Hiermee kunnen ze de kinderen leren met het wereldwijde web om te gaan.

"De meeste problemen die zich voordoen op het net vallen behoorlijk mee. Ook het aantal problemen dat kinderen tegenkomen is laag, de meeste kinderen hebben zelfs helemaal geen problemen met het internet." Dit zegt Remco Pijpers, directeur van mijnkindonline.nl. "Maar kinderen en jongeren uit het speciaal onderwijs hebben extra aandacht nodig. Zij begrijpen de bestaande campagnes niet." Met behulp van het nieuwe boekje wordt er nu dus extra aandacht gevestigd op deze doelgroep.

Minister laat corporaties betalen

Minister van der Laan gaat twee woningcorporaties dwingen om geld over te maken. Met dit geld wordt de verbetering van veertig zogenaamde Vogelaarwijken bekostigd. Het gaat om woningstichting Den Helder en Woonschakel in Medemblik.

Deze twee corporaties zijn de enige twee die nog geen heffing over 2008 hebben betaald. Alle woningcorporaties die weinig tot niets met Vogelaarwijken te maken hebben betalen deze heffing. Gezamenlijk levert dit jaarlijks 75 miljoen euro op.

Van der Laan kan de corporaties met dwangsommen dwingen om te betalen. De corporaties hebben nog vier weken de tijd om het geld over te maken voordat de minister zal overgaan tot deze stap.

Snelweg dicht na bierverspilling

Een drukke, Engelse snelweg is vanochtend enige tijd afgesloten geweest na een ernstig ongeluk. Een met blikjes bier gevulde vrachtwagen was op de snelweg M20 bij Folkestone in Kent gekanteld waarna de kostbare lading zich over het wegdek verspreidde.

De politie moest de snelweg enige tijd afsluiten om te redden wat er te redden viel. Hierdoor ontstonden flinke files waardoor de reistijd met minimaal een uur werd verlengd.

De gesneuvelde bierblikken waren van de merken Carlsberg en Budweiser. Het enige positieve aan het ongeval is dat er geen gewonden zijn gevallen.


'Blik bier, you are beautiful'

Dief stuurt nieuwe tuinkabouter

Een dief die in 1996 een tuinkabouter uit de tuin van een gezin uit Leeds gestolen had heeft berouw gekregen. Hij stuurde een nieuwe tuinkabouter naar het Brits stel. Dennis en Doris Heard zijn erg blij met hun nieuwe kabouter.

De dief stuurde eerder al een kaartje namens het kaboutertje naar de twee. Nu stuurde hij een nieuwe kabouter op naar de 78-jarige Dennis en zijn vrouw. Bij het pakketje zat ook een briefje waarin hij uitlegt dat het toen een kwajongensstreek van hem en een vriend was. "Sinds ik zelf een tuin heb die ik koester en bijhoud, voel ik me zeer schuldig dat ik iets van jullie uit jullie tuin heb gestolen. Ik hoop dat jullie mijn excuses en de vervangende gnoom willen accepteren."

Piraten laten Panamees vrachtschip gaan

Somalische piraten hebben vandaag een Panamees vrachtschip met 26 bemanningsleden laten gaan. Volgens de Europese vlooteenheid in het gebied is voor de vrijlating van MV Al Khaliq en zijn 24 Indiase en twee Burmese bemanningsleden een onbekend losgeld betaald.

Het schip werd in oktober ten westen van de Seychellen gekaapt. De rederij heeft zelf een sleepboot met hulpvoorraden naar het schip gestuurd en heeft geen assistentie van de EU-eenheid gevraagd.

Somalische piraten houden nu nog minstens acht schepen met ruim 180 opvarenden in hun macht.

Langeveld naar huis met knieklachten

Sébastian Langeveld komt deze week niet in actie tijdens de Ronde van Mallorca. De renner maakte deel uit van de selectie van Rabobank voor de vijfdaagse koers, maar wegens aanhoudende knieklachten is hij teruggekeerd naar Nederland. Daar wordt de komende dagen, onder meer via een MRI-scan, bekeken hoe ernstig de blessure is.

Langeveld was tijdens de Ronde van Mallorca, die bestaat uit vijf losse ritten waarover geen algemeen klassement wordt opgemaakt, nog niet in actie gekomen. Gehoopt werd dat de pijn aan zijn knie in de loop van de week zou verdwijnen, maar dat bleek niet het geval. "We gaan er van uit dat het wel meevalt, maar het lijkt ons toch het beste om het intensief te laten onderzoeken", vindt ploegleider Erik Dekker.

Langeveld is bij Rabobank een van de speerpunten tijdens de voorjaarsklassiekers.

'Cristiano Ronaldo wees Barcelona af voor Real Madrid'

Volgens Ramon Calderon zou huidig speler van De Koninklijke, Cristiano Ronaldo, vorig jaar een aanbieding van Barcelona af hebben geslagen om in Madrid aan de slag te gaan.

Calderon, oud-voorzitter van Real Madrid, liet tegenover Eurosport Spanje weten dat hij in december 2008 al een mondeling akkoord had met Ronaldo. Na deze overeenkomst meldde Barcelona zich, maar de Portugees hield zich aan zijn afspraak met Calderon.

"Hij (Ronaldo, red.) heeft zijn woord gehouden en voor Real gekozen. Barcelona heeft hij afgewezen, dat weet ik honderd procent zeker", aldus de oud-voorzitter van de Real Madrid.

Afgelopen zomer maakte Ronaldo de transfer naar van Manchester United naar Real Madrid voor een recordbedrag van 94 miljoen euro.

'Op de bodyscan zie je niks'

Camiel Eurlings, minister van Verkeer, wist vandaag de Kamer gerust te stellen over de invoering van de bodyscans. De Kamer maakte zich voornamelijk zorgen over de privacy. "Kan ik het duidelijker zeggen? Je ziet niks! Je ziet wat je moet zien, maar niet meer dan dat", aldus Eurlings.

Zelf is hij overigens ook niet blij met de bodyscans. "Het is toch ziek, ziek in hoofdletters, dat je om een paar doodzieke geesten zo bezig moet zijn," zo zegt de minister. Of de bodyscans ook echt het effect hebben waar naar gestreefd wordt kon hij niet zeggen. Hij hoopt in ieder geval van wel.

In een antwoord op de vraag of de Nigeriaan die het had voorzien op een vlucht van Schiphol naar Detroit er uit gepikt zou worden antwoordde hij: "Als we het er hiermee niet uithalen, dan zou ik niet weten waarmee dan wel."

De minister maakt zich sterk voor de invoering van de bodyscanners in heel Europa.

'Derderangsrook' ook schadelijk

Iedereen weet dat roken en passief roken gevaarlijk is voor de gezondheid. Wetenschappers waarschuwen nu echter ook voor 'derderangsrook'. Dit zijn de rookdeeltjes die onder meer op de huid en tussen kledingvezels terug te vinden zijn.

Rook laat nicotineresidu's achter op onder meer kleding, tapijten, gordijnen, autobekleding en de huid. Deze rookdeeltjes zorgen ervoor dat kankerverwekkende stoffen worden gevormd, aldus de wetenschappers van de Berkeley University uit de Verenigde Staten in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Laboratoriumtesten wezen uit dat er 'substantiële' hoeveelheden gifstoffen op materiaal achterbleven dat eerder aan tabaksrook werd blootgesteld. Samen met salpeterigzuur (dat vrijkomt bij verbrandingsprocessen in onder meer auto's) reageren de rookdeeltjes dusdanig dat er kankerverwekkende TSNA's (Tobacco Specific Nitrosamines) ontstaan.

Met name het gevaar dat deze stoffen voor kinderen vormen baart de wetenschappers zorgen. Door hun kleine gestalte en gedrag komen de kinderen vaak direct in aanraking met het 'besmette' materiaal. De wetenschappers onderzoeken nog in welke mate de TSNA's de kans op kanker vergroten.

Ribéry: "Henry ziet me graag naar Barcelona komen"

Volgens Franck Ribéry wil zijn landgenoot Thierry Henry hem graag naar FC Barcelona halen. De twee, die elkaar kennen van Les Bleus, zouden graag voor hetzelfde clubteam spelen.

"Ik kan uitstekend met hem opschieten en ik weet dat hij me graag daar zou zien", zei Ribéry tegenover RTL Radio. "Een hoop mensen zien me graag bij Bayern blijven, het zal geen makkelijke beslissing zijn."

De laatste maanden trokken alle grote Europese toppers al aan de mouw van de kleine spelmaker en een ruil van werkgever zou dan ook logisch zijn volgens de dribbelaar: "We hebben een zeer sterk team, maar als we zouden uitkomen tegen Real Madrid, Barcelona, Chelsea of Manchester United, denk ik dat we toch tekort zullen komen."

En daar ligt nu net het ijkpunt voor de international: "En dat is jammer, want ik wil grote prijzen winnen", aldus de Bayern München-ster.

Stam en Schep pakken leiding in Kopenhagen

Danny Stam en Peter Schep hebben op dag vijf van de Zesdaagse van Kopenhagen de leiding genomen. Het baalwielrennersduo heeft, met nog één dag te gaan, een ronde voorsprong op Robert Bartko en Illjo Keisse.

Vorige week stonden Stam en Schep tijdens de Zesdaagse van Berlijn ook na dag vijf aan kop. Op de laatste dag ging het echter mis. Het Deense duo Michael Morkov en Alex Rasmussen pakten toen de winst. Dit tweetal staat nu op een derde plaats.

Vacansoleil, Skil niet in Milaan - San Remo

Vacansoleil en Skil-Shimano zullen dit jaar niet meedoen aan de Tirreno Adriatico en Milaan – San Remo. De organisatie van deze twee koersen, RCS Sport, heeft beide Nederlandse ploegen niet uitgenodigd, waardoor ook een start in de Giro d’Italia (die start in Amsterdam) een lastig verhaal wordt.

Rabobank zal de enige Nederlandse ploeg zijn in beide voorjaarskoersen. In de Tirreno zullen met uitzondering van RadioShack en Footon-Servetto alle ProTour-ploegen starten. Die laatste formatie moet ook Milaan – San Remo aan zich voorbij laten gaan. RCS Sport gaf wildcards aan onder andere Cervélo en Acqua & Sapone.

Opnieuw bizarre UFO gefilmd boven België

Het lijkt er bijna op of de aliens hebben naast Area 51 nu ook massaal België ontdekt. Een maand geleden vlogen ze nog boven Antwerpen, dit weekend hebben de UFO's ook het onder de rook van Brussel gelegen Schaarbeek aangedaan.

Een man nam afgelopen zaterdag rond half vier 's middags een vreemd object in de lucht waar. Hij aarzelde niet en greep direct naar zijn camera.

"Het vreemde object is om en nabij de tien meter", vertelt de man. "Ik zou echt niet weten wat voor iets het kan zijn." Wie er dit keer achter het bizarre voorwerp zit, is nog niet bekend.


'Ik heb hier een brief, voor mijn moederrrrrrrrrrrrrrrr'

Bill Cosby is niet dood

Bill Cosby, de Amerikaanse komiek die in de jaren '80 wereldberoemd werd met zijn sitcom 'The Cosby Show' is nog springlevend. Dit in tegenstelling tot wat door sommige media beweren. Dat laat de acteur weten op zijn website.

Het afgelopen weekend werden verschillende berichten de media ingestuurd met titels als 'Bill Cosby dood?' en 'Vrouw Bill Cosby belt 911'. Als reactie op de berichten heeft Cosby op zijn website laten weten dat hij helemaal niet dood is. "Zoals jullie waarschijnlijk weten, kan een dood iemand geen tegenbewijs leveren. Vandaar dit berichtje. Ik ben nog springlevend", aldus de komiek.

Cosby is overigens niet de eerste beroemdheid die in korte tijd door de media dood werd verklaard. Kanye West en Johnny Depp gingen hem al voor.

[OWS] Nederlands bobteam klaar voor Winterspelen

Nog een paar dagen en dan gaan de Olympische Spelen van start in Vancouver. Het Nederlandse bobteam is in Calgary in het speciale Icehouse waar ze op de start trainen.

"We hebben deze week vier starttrainingen. Daarnaast twee afdaalsessies op de bobbaan om zo toch het goede gevoel vast te houden en twee krachtsessies", aldus Edwin van Calker.

Komende vrijdag reizen ze af naar Whistler. Daar mogen ze pas op 17 februari voor de eerste keer gebruik maken van de olympische bobbaan. "Iedereen is topfit. We hebben geen blessures en zijn klaar voor de races. Eigenlijk weinig gekke zaken gehad afgelopen weken. Alleen de aardbeving dan..."

Vorige week kreeg het bobslee-team, toen ze in het zuiden van de Verenigde Staten waren, te maken met een lichte aardbeving (6 op de schaal van Richter) die in de Stille Oceaan plaatsvond.

 

Vaughters: "Voel me verraden door Wiggins"

Deze winter verliet Bradley Wiggins Garmin om zich bij het nieuwe team Sky te gaan voegen. De overstap was vooral op persoonlijk vlak er één tegen het zere been van de manager Jonathan Vaughters, die goed bevriend was met de nummer vier van de Tour de France.

"Vanuit zakelijk oogpunt is het een prima transfer," aldus Vaughters, die een afkoopsom voor de Brit ontving. "Maar ik was ook bevriend met Bradley. En op dat vlak voel ik me verraden." Vaughters bouwde zijn team op met relatief weinig budget, terwijl Sky met geld kon smijten. Toch kijkt hij niet met afgunst naar de Britse formatie.

"Wij moesten onze renners nog groot maken in plaats van dat we grote renners konden kopen. Dat is iets anders dan met veel geld het wielrennen instappen. Het is moeilijker om een goede fles wijn te vinden als je maar vijftien euro hebt in plaats van 200. Maar als het je lukt, is het gevoel een stuk beter."

Kerkhove bereikt hoofdtoernooi Vale do Lobo

Leslie Kerkhove is in Portugal doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van Vale do Lobo. Ze won in de laatste kwalificatieronde van Victoria Larriere en mag daardoor uitkomen op het ITF-toernooi, waar een prijzenpot is van 10.000 dollar.

De Zeeuwse won in twee sets van de als vijfde geplaatste Francaise. Het werd 6-2 en 6-3 in het voordeel van Kerkhove.

Naast Kerkhove maken ook Josanne van Bennekom, Florence Na en Nicolette van Uitert kans om het hoofdtoernooi te bereiken.

Ontgroening Duitse soldaat ontspoort

Een Duitse soldaat heeft in een ontgroeningsritueel van zijn eenheid rauwe varkenslever moeten eten. Daarnaast moest hij alcohol drinken totdat hij moest overgeven. Dat staat in een rapport dat vandaag aan een Duitse parlementaire commissie is gestuurd die het incident onderzoekt.

Een voormalige dienstplichtige klaagde over de ontgroening bij Reinhold Robbe, de 'ombudsman' voor de Duitse defensie, die de zaak vervolgens aankaartte bij de regering. De ex-soldaat was ingedeeld bij de 'Gebirgsjägern' (bergjagers) die al sinds de jaren tachtig een interne hiërarchie hebben, de 'Hochzugkult'. Als een soldaat omhoog wilde komen binnen de divisie moest hij daarvoor allerlei ontgroeningen doorstaan.

Een soldaat moest in de zomer van 2009 twee dagen lang, buiten de gewone diensttijd, extra inspannende oefeningen doen waarbij hij grote hoeveelheden alcohol moest drinken. Soldaten werden ook gedwongen om rauwe varkenslever en rolmopsen met gist te eten. Door de gist moesten de soldaten al heel snel heftig overgeven.

De leiding van de divisie was over alle zaken geïnformeerd, maar heeft nooit stappen ondernomen om de rituelen te beëindigen. Zij bevestigden min of meer het relaas van de soldaat.

Robbe veroordeelde de ontgroening als 'vernederend en kleinerend'. De zaak moet volgens Robbe dan ook met prioriteit worden onderzocht.

Feestjes, drugs en 2000 hoeren

Wat zou je doen met elf miljoen? De Britse Michael Carroll (28) uit Norfolk wist het wel. Feestjes, gokken, drugs en tweeduizend hoeren. Daarna was zijn geld helaas op.

Acht jaar geleden won Carroll 9,7 miljoen pond (ongeveer elf miljoen euro) in de Britse Lotto. Na een leven vol luxe, drank, drugs, feestjes en hoeren leeft hij nu weer van een uitkering van 48 euro per week. Hij dacht in die tijd echter niet alleen aan zijn eigen geluk: zijn familie en vrienden kregen ook vijf miljoen pond.

De afgelopen acht jaar leefde Carroll als een god: hij ging regelmatig op vakantie, spendeerde een miljoen pond aan gokken, organiseerde voor 300.000 pond aan feestjes en gebruikte voor 230.000 pond aan drugs. Ook sponsorde hij zijn favoriete voetbalploeg, Glasgow Rangers, voor 1 miljoen pond.

2000 prostituees om hem te 'troosten'
Zijn vrouw Sandra had echter al snel genoeg van het nieuwe leventje van haar man en verliet hem. Zij nam zijn dochter Brooke mee. Carroll vond echter troost bij andere vrouwen, maar liefst 2000 andere vrouwen. Hij gaf in totaal 100.000 pond uit aan prostituees en huurde soms meerdere vrouwen per dag in om hem te 'troosten'.

In The Daily Mail vertelt Carroll hoe hij zijn nieuwe levensstijl volhield:"Door de drugs kon ik dagen doorgaan zonder te slapen, dus ik had dag en nacht tijd voor al die prostituees." Op dit moment is hij helemaal blut, maar dat deert hem niet. "Ik vind het makkelijker om te leven met 48 euro per week dan met een miljoen", laat de ex-miljonair weten.

Als het aan Carroll ligt gaat hij nu een normaal leven leiden en gaat hij werk zoeken. "Het feest is voorbij en we leven opnieuw in de realiteit."

'Geen contractverlenging voor Sibon en Dingsdag'

Gerald Sibon en Michael Dingsdag lijken te zijn afgeschreven bij sc Heerenveen. Volgens de Leeuwarder Courant krijgt het duo geen nieuw contract van de Friese club.

Het tweetal zou kwaad bloed hebben gezet bij het ontslag van coach Jan de Jonge. Zo zouden zij de trainer hebben weggestemd. Zelf ontkende Sibon het.

"Het is klinkklare onzin dat Dingsdag en ik de trainer eruit gewerkt hebben", vertelde hij. "Er is helemaal geen stemmingsronde binnen de spelersgroep geweest."

Beide spelers werden naar het Abe Lenstra Stadion gehaald als 'grote spelers'. Dingsdag was een tijdje aanvoerder en Sibon, met de status van oud-Ajacied en PSV'er, verdient veel respect in Friesland.

Juve-spits Iaquinta niet tegen Ajax

Vincenzo Iaquinta zal Ajax in ieder geval niet tot last zijn in de Europa League. De sterke aanvaller van Juventus mist sowieso het heenduel in de Amsterdam ArenA.

De international, die momenteel nog herstellende is van een knieoperatie, moet nog zeker twee weken toekijken. De kans bestaat dat het terugduel in Turijn wel haalbaar is voor de goalgetter.

De blessure van Iaquinta wakkerde de onrust flink aan bij De Oude Dame. De spits beschadigde zijn meniscus en leek aanvankelijk veertig dagen nodig te hebben voor z'n herstel.

Inmiddels loopt maand vier van de revalidatie en daardoor durft de technische staf van Juventus geen risico's met hun spits te nemen.

Mollema: "Ziekte misschien wel goed geweest"

Vorig jaar kon wielertalent Bauke Mollema nauwelijks in actie komen vanwege de ziekte van Pfeiffer. De renner van de Rabobankploeg begon deze week aan zijn seizoen in Mallorca, waar hij besefte dat de ziekte zich misschien wel goed heeft gedaan.

"Op de lange termijn heeft die ziekte me misschien wel goed gedaan," zegt Mollema tegen Wielerupdate. "Ik kon niets doen, dus had alle tijd om na te denken. Over van alles. Ik besefte ook weer hoe mooi wielrennen was, omdat ik het zo miste. Na mijn ziekte was ik zelfs dolblij om weer een kermiskoersje in België te rijden. Bovendien heb ik besloten om in de toekomst beter naar mijn lichaam te luisteren, op bepaalde momenten meer rust te pakken en mijn dagelijkse schema's te veranderen. Ik trainde in het verleden vaak pas laat op de dag, nu ga ik eerder mijn bed uit om al vroeg te trainen. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar ik hoop hier op lange termijn wat aan te hebben."

Eind vorig jaar maakte hij zijn rentree en reed onder andere de Ronde van Lombardije, waar Mollema goed reed. "Ik ben goed het seizoen uit gegaan. Dat is heel belangrijk, want dat gevoel neem je toch mee de winter in. Mede daardoor heb ik een heel goede winter gehad, waarin ik heerlijk heb kunnen trainen. Ik voel me goed, eigenlijk de hele winter al."

Dit voorjaar rijdt Mollema zijn eerste grote ronde, de Giro d’Italia. Wat daarin zijn rol zal zijn is nog niet bekend. "Denis Menchov en Robert Gesink gaan niet mee, dus we zullen zonder uitgesproken kopman starten. Ik heb mezelf niet echt een doel gesteld. Ik weet natuurlijk ook niet precies wat ik kan verwachten in zo'n drieweekse koers. Als ik een paar etappes vooraan mee kan doen, zou dat heel mooi zijn. Dan kijken we daarna wel verder. Maar de Giro is geen doel op zich."

'Lijnen zinloos voor dikke ouderen'

Australisch onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd heeft aangetoond dat het voor dikke ouderen beter is om dik te blijven dan om te gaan lijnen. Het risico op sterfte bij dikkere ouderen is zelfs kleiner dan bij ouderen met een normaal gewicht, zo staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) te lezen.

De conclusies werden getrokken nadat de gegevens van ruim negenduizend Australische mannen en vrouwen tussen de 70 en 75 jaar oud werden geanalyseerd. Deze testpersonen werden vanaf 1996 tien jaar lang gevolgd. Op grond van hun Body Mass Index (BMI) werden zij onderverdeeld in door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgestelde categorieën: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas.

De personen die in de categorie 'overgewicht' vielen, bleken de kleinste kans op sterfte te hebben. Ouderen met obesitas hebben een even grote kans op overlijden als hun leeftijdsgenoten met een 'normaal' gewicht.

Uit het onderzoek concludeerden de onderzoekers dat de drempelwaarden die de WHO vastgesteld heeft voor overgewicht bij ouderen, te beperkt zijn. "70-plussers met overgewicht lopen geen hoger risico te overlijden en er is weinig bewijs dat afvallen voor deze groep mensen enig voordeel biedt", aldus de onderzoekers.

Onderzoek naar bommelder

In de woning van de verwarde man uit Bergen op Zoom die vandaag voor opschudding zorgde op het station van Den Bosch is vanmiddag huiszoeking verricht. Dit heeft de politie gemeld tijdens een persbijeenkomst.

De 43-jarige man dreigde rond 8.00 uur vanochtend een explosief tot ontploffing te brengen in een treincoupé. Hierdoor werd al het treinverkeer van en naar Den Bosch stilgelegd. Ook het gebied rondom het station werd ontruimd. Na een urenlange zoektocht bleek het loos alarm te zijn.

Agenten hebben de man kunnen arresteren. Hij wordt verdacht van bedreiging en poging om een voorwerp tot ontploffing te brengen, zo meldt justitie.

Bekende van politie
De verdachte is vanwege zijn psychisch verleden een bekende van de politie. Zijn gedragingen zijn in het verleden al eens bekeken, maar daaruit zou niet gebleken zijn dat de man gevaarlijk is.

Over de motieven van de verdachte is nog niets bekend. Vanavond wordt hij door de politie verhoord. Volgens de politie verleent de man volledige medewerking aan het onderzoek.

Serieuze dreiging

De dreiging werd uiterst serieus genomen, omdat een medewerkster van de NS in de media meldde dat er een explosief was aangetroffen. De NS betreurt deze uitspraak. "Ze heeft deze uitspraak volledig ten onrechte gedaan. Daar gaan wij niet over maar de politie," aldus de NS.

Om erachter te komen hoe de mededeling naar buiten heeft kunnen komen, stelt de NS een intern onderzoek in. Zelfs als er al een explosief aanwezig was geweest, had dit nooit door een NS-medewerker naar buiten gebracht mogen worden. De NS doet geen mededelingen over eventuele persoonlijke consequenties voor de medewerkster.

Puber rijdt met ouders' auto door school

Een zeventienjarige jongen is vrijdagavond nog naar zijn school in Shoreline, in de Amerikaanse staat Washington, geweest. Hij koos hiervoor echter een eigenaardig vervoermiddel. Hij reed namelijk met de auto van zijn ouders door de school heen.

De jongen had aan het begin van zijn vrije weekend de auto van zijn ouders gepakt om een stukje te gaan toeren. Plotseling ramde de jongen uit Lake Forest Park zijn middelbare school. In plaats van direct te stoppen en uit te stappen, reed hij nog zo'n zeventig meter door het gebouw heen tot hij tegen een beveiligingshokje tot stilstand kwam.

Twee medewerkers van de school, die op dat tijdstip nog in de school aanwezig waren, hoorden het lawaai en alarmeerden de politie. Pas na anderhalf uur wist de politie de knaap in de kraag te vatten. Volgens de politie verkeerde de jongen niet onder invloed van alcohol of drugs.

Menchov meest geteste Raborenner in 2009

De Russische wielrenner Denis Menchov heeft afgelopen jaar bij de Rabobank-ploeg met afstand de meeste bloed- en urinetests ondergaan. Dat bleek uit een door de ploeg vandaag geopenbaard overzicht met daarin het aantal tests per renner.

De dertig coureurs van het Rabobank Pro Team worden zowel rondom wedstrijden als ook buiten de competitie getest. De Raborenners werden in 2009 in totaal 484 keer gecontroleerd, waarvan 304 op bloedwaarden. De andere 180 tests vonden plaats met urine. Menchov kreeg van alle coureurs verreweg het meeste bezoek van de dopingvorsers, 42 maal. Juan Manuel Garate (28), Oscar Freire (27) en Robert Gesink (26) waren ook vaak aan de beurt.

De internationale wielrenunie UCI controleert de coureurs regelmatig om zo een individueel profiel op te stellen, waardoor afwijkingen (bijvoorbeeld door doping) makkelijker op te sporen zijn. "Het biologisch paspoort vraagt een inspanning van iedereen binnen de ploeg", aldus algemeen directeur Harold Knebel van de Rabo Wielerploegen. "Renners dienen hun verblijfplaatsen perfect in te vullen en beschikbaar te zijn voor tests. De renners hebben deze taak gelukkig prima opgepakt."

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 6

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Afgelopen woensdag vielen Gianni Zuiverloon en Andwélé Slory in voor West Bromwich Albion in de gewonnen uitwedstrijd tegen Blackpool. Het duel eindigde in 2-3 en voor Slory was het zijn debuut voor WBA. De zaterdag daarop had Gianni Zuiverloon voor het eerst sinds lange tijd weer een basisplaats bij West Bromwich Albion. WBA wist met 1-0 te winnen waardoor ze tweede blijven staan op de ranglijst. Vier minuten voor tijd mocht Slory ook nog invallen. Evander Sno speelde met Bristol City gelijk in de thuiswedstrijd tegen Coventry City. In het duel, dat op 1-1 eindigde, werd Sno vlak na rust naar de kant gehaald. Bristol City staat nu op een elfde plaats. Afgelopen vrijdag wist Newcastle United met 5-1 te winnen van Cardiff City. Chelsea-huurling Patrick van Aanholt speelde de hele wedstrijd en Tim Krul zat het hele duel op de bank. Door deze overwinning blijft Newcastle op de eerste plaats staan in de Engelse Championship.

Valletta FC heeft de koppositie behouden in de voetbalcompetitie van Malta. De ploeg boekte een ruime 4-0 overwinning op Hamrun Spartans. Jordi Cruijff stond eindelijk weer eens in de basis. Ditmaal stond hij niet als spits in het veld, maar als defensieve middenvelder. Hij speelde de volle negentig minuten mee. Birkirkara, de nummer twee, won ook en staat ook na dit weekend met één punt achterstand tweede. Ook Qormi wist hun wedstrijd in winst om te zetten en staat met twee punten achterstand op koploper Valletta op de derde plaats. 

Monza heeft voor de derde maal op rij gelijkgespeeld. Op eigen veld werd Perugia op 0-0 gehouden. Sander Westerveld stond in de basis en Stefano Seedorf viel na rust in. Chedric Seedorf zat op de bank en kwam niet binnen de lijnen. Door dit resultaat zakt Monza terug naar de gevaarlijke dertiende plek, met slechts één punt voorsprong op de plekken die nacompetitie inhouden.

Ryan Donk speelde de hele wedstrijd met Club Brugge in de topper tegen Anderlecht. Club verloor met 3-2 en ziet zo Anderlecht verder uitlopen. Sherjill MacDonald verloor alweer met zijn club Germinal Beerschot. Deze keer was KV Mechelen te sterk voor het team van de oud-speler van onder andere Heracles Almelo. MacDonald speelde de hele wedstrijd en schoot eenmaal op de paal. In het weekend kwam MacDonald wederom in actie. Deze keer in een uitwedstrijd tegen Westerlo. MacDonald speelde de hele wedstrijd en het werd 1-1. Door dit gelijke spel staat Germinal Beerschot nu op een zevende plaats. Roeselare verloor ook weer. Deze keer was Cercle Brugge in Brugge te sterk voor de club van Dennis van Wijk. Bij Roeselare vielen Anduele Pryor en Samir El Gaaouiri nog in, maar zij konden niet voorkomen dat Cercle met 2-0 won. Omdat Lokeren wel wist te winnen staat Roeselare weer laatste.

Opnieuw sneeuwstorm onderweg naar Washington

Een tweede grote sneeuwstorm in minder dan een week is vandaag onderweg naar Washington. Deze sneeuwstorm kan naar verwachting tot morgenavond zorgen voor vijftig centimeter nieuwe sneeuw in Washington en ruim 45 centimeter rondom Philadelphia. Delen van dit gebied zijn al bedekt met ruim een meter sneeuw.

Ruim 230 duizend federale ambtenaren in Washington hadden gisteren en vandaag vrij. Tienduizenden huishoudens en bedrijven zaten door de sneeuwstorm van afgelopen weekend nog steeds zonder stroom. Reparatiewerk gaat moeizaam door de dikke sneeuwlaag. Luchtvaartmaatschappijen die in het weekend al vluchten naar Washington annuleerden waarschuwden dat nog meer vluchten komen te vervallen. Reizigers die later dan vandaag vertrekken stranden waarschijnlijk op de luchthaven.

Als er in Washington en Philadelphia nog 23 centimeter sneeuw valt, gaat de winter de boeken in als de winter met de meeste sneeuw sinds 1884, het eerste jaar dat er metingen werden verricht.

Nog meer sneeuw in aantocht voor Washington

Fout piloot oorzaak crash bij Libanon

Een fout van de piloot is de oorzaak van de crash van een toestel van Ethiopian Airlines bij Libanon vorige maand, waardoor alle negentig inzittenden om het leven kwamen. Hij zou het verzoek van de verkeerstoren om van richting te veranderen, hebben genegeerd. Dat heeft een bron dichtbij het onderzoek vandaag bekendgemaakt. De piloot zou wel hebben bevestigd dat hij het verzoek heeft gehoord.

Het toestel maakte een scherpe bocht voordat het van de radar verdween. Het gaat om de eerste conclusie na onderzoek naar de vluchtgegevens die in de zwarte dozen van het toestel zijn opgeslagen. De datarecorders werden zondag uit zee gevist.

Gisterochtend was een onderzoeksteam naar Frankrijk vertrokken met de vluchtrecorders. Tot dusver zijn zeker 23 lichamen geborgen, maar zondag is ook een stuk van het toestel gevonden waarin zich vermoedelijk de meeste doden bevinden.

Het acht jaar oude vliegtuig, een Boeing 737-800, crashte enkele minuten na de start in slecht weer in de Middellandse Zee. Het vliegtuig was op weg naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Aan boord waren vooral Libanese en Ethiopische passagiers.

Boeing 737-800

Danceparty: Hard Bass 2010

Het GelreDome vormde afgelopen zaterdag voor de tweede keer het decor van Hard Bass. Sinds de verhuizing van het Silverdome naar het GelreDome in 2009 is Hard Bass uitgegroeid tot hét paradepaardje van organisator B2S. Vorig jaar kreeg B2S de credits voor het concept en de fantastische show. Enig minpunt, maar daardoor niet minder belangrijk, was het te lage volume van de muziek. Iets waar Hard Bass voorheen altijd om bekend stond. B2S beloofde beterschap voor de editie van 2010 en zo’n 20.000 hardstyle-liefhebbers namen de proef op de som.

Hard Bass

foto: www.b2s.nl

Landelijke storing mobiel internet Vodafone

Klanten van Vodafone hebben sinds vanmiddag te maken met een landelijke storing die toegang tot mobiel internet onmogelijk maakt. Het gaat voornamelijk om zakelijke klanten maar ook overige klanten worden door de storing getroffen. De ergste problemen zijn volgens een woordvoerder achter de rug.

De problemen ontstonden volgens Vodafone rond 15.00 uur, maar reacties van klagende klanten zijn al sinds het begin van de middag op internet te vinden. Twee uur later was de oorzaak gevonden. Volgens een woordvoerder moet alles in de loop van de avond weer werken.

De klantenservice had het op het hoogtepunt van de storing erg druk, zegt de woordvoerder. Ook daar lijkt het nu iets rustiger te worden.

Vodafone heeft 4,8 miljoen klanten in Nederland. Hoeveel mensen door de storing waren getroffen is onduidelijk. Het telefoonverkeer ondervond geen problemen.

Landelijke storing mobiel internet Vodafone

[WTT] De Bakker plaatst zich voor tweede ronde

Vandaag alweer de tweede dag van het ABN Amro World Tennis Tournament. In de laatste partij van de middag moest Thiemo de Bakker in actie komen.

De Bakker die het op moest nemen tegen de Tsjechische 'lucky loser' Jan Hajek. De Nederlander kreeg al vrij snel een break te verwerken maar wist terug te breaken. De Tsjech wist direct daarna weer een break te plaatsen maar opnieuw wist De Bakker zich terug te knokken. In de tiebreak was De Bakker de sterkste met 7-5. In de tweede set wist De Bakker een dubbele break te maken en wist daarmee zijn eerste ronde partij te winnen met 7-5 en 6-3.

Niet alleen Hajek kan naar huis na één wedstrijd spelen ook Ivan Ljubicic kan zijn vlucht gaan boeken. De Kroaat verloor in twee sets van de Fransman Julien Benneteau (6,3 en 6,3). Benneteau zal het in de volgende ronde moeten opnemen tegen de winnaar uit de partij tussen zijn landgenoot Arnaud Clément en de Duitser Michael Berrer.

Ook de Zwitser Marco Chiudinelli kon voor een verrassing zorgen. De tennisser uit Zwitserland wist de Franse Michael Llodra in drie sets (6-1, 6-7 en 7-6) van de baan te slaan. Llodra die zich pas na 4 matchpoints gewonnen gaf won het toernooi in Rotterdam nog in 2008.

De Turk Marsel Ihan wist zich ook te plaatsen voor de volgende ronde van het World Tennis Tournament. De Turk versloeg in de eerste ronde zijn Spaanse opponent Guillermo Garcia-López met 6-1 en 6-4. De nummer 138 van de wereld zal het in de volgende ronde moeten opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Rus Mikhail Youzhny en Andrej Goloebov uit Kazachstan.

Uitslagen

Enkelspel, eerste ronde

Chiudinelli - Llodra 6-1, 6-7 (5), 7-6 (6)
De Bakker - Hajek 7-6 (5), 6-3
Ilhan - Garcia Lopez 6-1, 6-4
Benneteau - Ljubicic 6-3, 6-3

Dubbelspel, Eerste ronde

Cermak / Mertinak - Huta Galung / Sijsling 6-3, 6-2

Acht doden door vervuilde sterke drank

Acht mensen uit Yogyakarta, op het Indonesische eiland Java, zijn overleden nadat ze sterke drank hadden gedronken die was aangelengd met methanol. Methanol kan worden gebruikt als brandstof en is een ingrediënt van formaldehyde, plastics en verf.

De acht mannen hadden allemaal drank gekocht bij dezelfde straatventer. De politie heeft de man ondervraagd, maar niet gearresteerd, zei een politiewoordvoerder vandaag.

Alcohol is in Indonesië zwaar belast en door de hoge prijzen is er een enorme zwarte markt voor wijn en sterke drank ontstaan.

Verleden jaar overleden op Bali en Lombok in twee weken tijd vijfentwintig mensen na het drinken van zelfgestookte likeur die was aangelengd met methanol.

TomTom breidt uit naar Marokko

TomTom N.V. gaat de Marokkaanse markt betreden. Dat maakt de fabrikant van navigatiesystemen vandaag bekend. Het concern gaat twee producten aanbieden in Marokko die vanaf het einde van februari in de winkels beschikbaar zullen zijn.

"Met iedere dag meer dan twee miljoen auto's op de weg is Marokko een land dat een groot potentieel voor ons heeft en het is daarom een logische stap in onze uitbreidingsstrategie in Noord-Afrika", zegt Frederic Langin, directeur van TomTom's divisie voor Frankrijk, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

TomTom nu ook in Marokko

Aangevallen rechters treden terug

De rechters van het gerechtshof in Den Haag die eind vorige maand werden aangevallen door een verdachte zijn op eigen verzoek teruggetreden. De voorzitter van het hof en de twee andere raadsheren voelden zich na het incident niet meer vrij om de zaak te behandelen.

Volgens een persraadsheer zouden de rechters bij een eventuele veroordeling de schijn kunnen wekken uit rancune te hebben gehandeld. Bovendien waren ze de aanhoudende kritiek van de advocaat van de verdachte meer dan zat.

De man staat terecht voor diefstal met geweld met dodelijke afloop. De rechtbank legde hem eerder negen jaar op. Het OM heeft in hoger beroep zestien jaar cel tegen hem geëist.

De vervanging van de rechters kan betekenen dat de zaak opnieuw moet beginnen. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachten kunnen in samenspraak met het hof echter besluiten op een bepaald punt in de zaak door te gaan.

De verdachte greep de rechter op 29 januari bij de keel, maar er werd snel ingegrepen door een bode. De parketpolitie voerde de man vervolgens af. Het incident gebeurde nadat de verdachte rustig was opgestaan en deed alsof hij iets aan de rechter wilde geven. Vervolgens dook hij over de tafel van de rechters en vloog de voorzitter naar de keel.

De advocaat, die om onbekende redenen meerdere zittingen had laten schieten, had het hof al meerdere keren gewraakt, maar de verzoeken om nieuwe rechters waren telkens afgewezen. De laatste keer was bovendien gezegd dat er niet meer gewraakt mocht worden.

De rechters hadden zelf al verzocht om vervangen te worden, en werden in dat verzoek gesterkt door een fax van de advocaat. Over de inhoud van die brief aan het hof, kan een woordvoerder geen mededelingen doen. Maar volgens de persraadsheer sprak de 'toonzetting het hof niet aan' en werd opnieuw om nieuwe rechters gevraagd.

De advocaat kan rekenen op een tuchtrechtelijk onderzoek. Zijn aanhoudende verzoeken om nieuwe rechters die een zaak erg vertragen, zijn brief en het wegblijven bij de zittingen kunnen reden zijn voor sancties.

Management: "Stoeltje Petrov niet in gevaar"

Het management van coureur Vitaly Petrov ontkent dat de rijder problemen heeft bij de financiering van het stoeltje bij Renault. De Rus had beloofd dat hij het Franse team vijftien miljoen euro zou betalen voor een jaar rijden, maar volgens zijn vader is het benodigde bedrag nog lang niet bijeen.

De eerste 7,5 miljoen zou voor 1 maart betaald moeten zijn en het tweede deel later dit jaar. De vader van Petrov zou hier een lening voor af moeten sluiten, omdat het Russische bedrijfsleven niet mee wil helpen. De andere helft van het bedrag moet dan nog bijeengesprokkeld worden. Hiervoor zijn onder andere hoge overheidsfunctionarissen aangeschreven.

"De geruchten zijn gebaseerd op een misverstand in een interview dat zijn vader heeft gegeven. We willen graag duidelijk maken dat Renault en Vitaly Petrov volledige overeenstemming hebben bereikt en een bindend contract hebben ondertekend voor 2010. Vitaly zal dit jaar alle negentien Grands Prix rijden voor het team. Op dit moment bereiden team en coureur zich voor op de volgende test, die van 10 tot en met 13 februari plaatsheeft in Jerez," zo luidt een verklaring van het management aan GPUpdate.

Uitslagen Jupiler League speelronde 26

Gisteren werd in de Jupiler League de 26e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomend weekend.

De duels BV Veendam - AGOVV Apeldoorn en sc Cambuur - Fortuna Sittard werden gisteren vanwege bevroren velden afgelast, de andere zeven duels gingen wel door.

FC Zwolle schotelde zijn publiek een galavoorstelling voor en won met 6-1 van RBC Roosendaal. RBC kwam aanvankelijk nog op voorsprong maar na rust, en na een rode kaart voor Jardim (RBC), liep Zwolle uit naar een makkelijke overwinning.  De gevierde man aan Zwolle-zijde was Erik Bakker, hij wist maar liefst driemaal te scoren.

De Graafschap rekende voor de pauze al af met Telstar. Eerst opende Berry Powel de score voor de Superboeren. Kort voor rust gooide spelmaker Hugo Bargas het duel al in het slot met de tweede van de avond: 0-2. Concurrent Go Ahead Eagles liep wel averij op. De equipe uit Deventer speelde met 0-0 gelijk tegen FC Oss.

Een andere hoogvlieger, Excelsior, pakte wel de volle buit. De Rotterdammers wonnen met 4-1 van degradant FC Volendam. De zege in Kralingen was opmerkelijk te noemen, daar de bezoekers de leiding namen door een eigen goal van Nieveld. Pas in het laatste halfuur kantelde het duel volledig. Pedro maakte gelijk en Nieveld maakte zijn eerdere fout goed door de 2-1 binnen te schieten. Kermit Erasmus zorgde voor de derde treffer en opnieuw Pedro bepaalde de eindstand op 4-1.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Telstar De Graafschap 0-2
FC Omniworld FC Emmen 3-1
FC Dordrecht FC Eindhoven 0-3
FC Oss Go Ahead Eagles 0-0
Excelsior FC Volendam 4-1
FC Zwolle RBC Roosendaal 6-1
MVV FC Den Bosch 2-2

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap 23 15 5 3 50 46 - 18
2 Go Ahead Eagles 24 13 7 4 46 38 - 18
3 SC Cambuur 23 12 8 3 44 49 - 34
4 FC Zwolle 25 13 5 7 44 41 - 28
5 Excelsior 24 13 4 7 43 45 - 29
6 FC Den Bosch 24 9 9 6 36 46 - 32
7 AGOVV Apeldoorn 23 9 8 6 35 39 - 33
8 Helmond Sport 24 10 5 9 35 45 - 41
9 FC Dordrecht 24 10 3 11 33 43 - 39
10 MVV 24 10 3 11 33 41 - 47
11 RBC Roosendaal 24 9 5 10 32 30 - 34
12 FC Eindhoven 24 9 5 10 32 47 - 55
13 BV Veendam 23 8 7 8 31 35 - 33
14 FC Volendam 24 6 9 9 27 42 - 48
15 FC Omniworld 25 7 4 14 25 26 - 46
16 Telstar 24 6 5 13 23 33 - 45
17 Fortuna Sittard 24 5 6 13 21 21 - 40
18 FC Emmen 22 4 4 14 16 24 - 51
19 FC Oss 22 3 6 13 15 25 - 45

 

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Caracciolo FC Den Bosch 16
= Plet Telstar 16
3 Mark de Vries SC Cambuur 14
= Voskamp Helmond Sport 14
5 Chadli AGOVV Apeldoorn 13
6 Ars RBC Roosendaal 12
7 De Leeuw BV Veendam 11
= Gomez MVV 11
= Bargas De Graafschap 11
10 Colak Go Ahead Eagles 10

 

Programma:

Datum Thuis Uit
vr 12/2 De Graafschap FC Emmen
vr 12/2 RBC Roosendaal Fortuna Sittard
vr 12/2 FC Omniworld MVV
vr 12/2 FC Dordrecht FC Den Bosch
vr 12/2 FC Oss Helmond Sport
vr 12/2 BV Veendam FC Eindhoven
vr 12/2 Excelsior SC Cambuur
vr 12/2 FC Volendam AGOVV Apeldoorn
vr 12/2 FC Zwolle Telstar

Alle EA titels in 2011 Online en DLC

Uitgever EA heeft aangegeven dat alle titels welke ze in het fiscale jaar van 2011 gaan uitbrengen zullen worden uitgerust met online spelmogelijkheden en DLC.

Bestuursvoorzitter John Schappert van EA deed deze uitspraak afgelopen maandag tijdens de bekendmaking van de derde kwartaalcijfers. "Elke titel zal een online component bevatten, hetzij downloadable content, alsmede online spelmogelijkheden". Dit geldt bijvoorbeeld voor Crysis 2, twee Need for Speed titels en twee niet nader genoemde Actie en Fighting games welke voor 2011 op de releaselijst staan.

Gezien de line-up voor 2011 en het feit dat content die na de release van games uitkomt over het algemeen goed wordt verkocht, zal dit geen probleem worden. Verwacht wordt dat veel van deze content op voorwaarden gesteld door EA verspreid zal worden. Iets wat nu reeds gebeurd in het Cerberus Network van Mass Effect 2.

Kamer niet tegen bezuinigen op onderwijs

De Tweede Kamer is niet bij voorbaat tegen bezuinigingen op onderwijs. Een voorstel van GroenLinks en D66 om te zorgen dat er per saldo niet minder geld naar het onderwijs gaat, werd vandaag verworpen.

De PvdA stemde tegen de motie, terwijl PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gisteren nog zei dat het onderwijs moet worden uitgesloten van de komende miljardenbezuinigingen. In totaal stemden 56 Kamerleden voor de motie en 89 tegen.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat geen enkel onderwerp bij voorbaat taboe is bij de komende bezuinigingsronde. Twintig werkgroepen van ambtenaren brengen momenteel in kaart waarop het kabinet fors kan bezuinigen.

Behalve Hamer hield ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zich niet aan de afspraken. Hij stelde zaterdag dat defensie moet worden uitgezonderd van de bezuinigingen. Zijn collega op Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zei min of meer hetzelfde over de politie.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) over de uitlatingen van Hamer, Verhagen en Ter Horst. Balkenende moet uitleggen of er nu wel of geen taboes mogen worden opgeworpen, vindt de oppositie.

Parlement Nigeria legt macht bij vicepresident

Het Nigeriaanse parlement heeft vandaag de macht over het land overgedragen aan vicepresident Goodluck Jonathan. Hij vervangt de zieke president Umaru Yar'Adua. Door de lange afwezigheid van de president heerst in het dichtbevolkte Nigeria groeiende onrust.

Het Nigeriaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat namen moties aan, waarin Jonathan wordt gevraagd als president en opperbevelhebber op te treden, totdat Yar'Adua terugkeert uit Saudi-Arabië. De president verblijft daar sinds november om behandeld te worden voor hartproblemen.

Hoewel de Nigeriaanse wet voorziet in de mogelijkheid de macht over te dragen aan de vicepresident, had Yar'Adua bij zijn vertrek niemand formeel aangewezen om zijn positie waar te nemen. De hierdoor veroorzaakte crisis -in een land met een geschiedenis van militaire dictators en coups- heeft de internationale aandacht op het land gevestigd. Europese leiders en de Verenigde Staten riepen het land op de grondwet te volgen.

Kranten begonnen zich zorgen te maken over mogelijke couppogingen naarmate Yar'Adua langer wegbleef, maar militaire leiders lieten enkele weken geleden weten dat ze geen machtsambities hebben en de grondwet willen respecteren.

Het besluit van het parlement om de macht aan vicepresident Jonathan over te dragen kan de opmaat vormen voor nieuwe juridische strijd en machtsstrubbelingen. In de motie van het parlement staat weliswaar dat Yar'Adua de macht weer kan overnemen als hij terugkeert en fit genoeg is om het land te leiden, maar velen denken dat Yar'Adua daarvoor te ziek is. Daardoor wordt de vraag opgeworpen wie de regeringspartij gaat leiden bij de presidentsverkiezingen in 2011.

De machtsoverdracht kan tevens een ongeschreven overeenkomst tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria over het delen van de macht in gevaar brengen. De christelijke Jonathan neemt de macht over, voordat de ambtstermijn van de islamitische Yar'Adua officieel afgelopen is.

Sinds het vertrek van Yar'Adua is het geweld tussen christenen en moslims opgelaaid. Bij sektarisch geweld vielen meer dan driehonderd doden en duizenden mensen sloegen op de vlucht. Bovendien wankelt het bestand met de rebellen in de olierijke Nigerdelta en gelden er voor reizigers uit Nigeria verscherpte veiligheidsmaatregelen na de poging van de jonge Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab om een Amerikaans vliegtuig op te blazen.

Griekse 'stereobeller' gepakt met cocaďne in truck

Twee Grieken van 23 en 46 jaar zijn vanochtend op de A1 aangehouden met ruim een halve kilo cocaïne in hun vrachtwagencombinatie. De bestuurder viel op omdat hij twee mobiele telefoons in zijn hand had, meldt de politie.

Agenten hadden vanuit hun onopvallende videoauto gezien dat de chauffeur twee mobiele telefoons vasthield. Tijdens het daaropvolgende gesprek met de 46-jarige chauffeur walmde een sterke wietlucht uit de cabine. Dat bleek te komen door een zakje met negen gram wiet, dat de chauffeur desgevraagd overhandigde. Onderzoek in de cabine bracht nog eens twaalf mobiele telefoons aan het licht.

Een drugshond van de douane vond vervolgens 550 gram in plastic verpakte cocaïne, verstopt in koffie om de lucht te maskeren. De hond stuitte ook nog op wat palletbakken met wiet. In de vrachtwagen werden daarnaast ongeveer twintig vermoedelijk merkvervalste jassen aangetroffen.

Het duo werd rond 09.45 uur ter hoogte van het Gelderse Twello aangehouden. Ze zijn opgesloten en de vrachtwagencombinatie is in beslag genomen voor nader onderzoek.

[OWS] Bobsleecoach Geurts toch naar Whistler

Rob Geurts is volgende week toch aanwezig bij de olympische bobsleewedstrijden in het Canadese Whistler. De Nederlandse bobslee-expert heeft gehoor gegeven aan de smeekbede van de Japanse delegatie en zal behalve de Japanse bobsleeërs ook de Nederlandse bobteams van Edwin van Calker en Esmé Kamphuis bijstaan.

Geurts zou in eerste instantie niet naar de Olympische Spelen afreizen omdat de voormalige bobpiloot het te druk heeft met de internationale promotie van de fitnessrage Zumba. "Vorige week kwam een Japanse delegatie speciaal naar Nederland en smeekte mij toch mee te gaan", aldus Geurts, die Japan al eerder bijstond als bondscoach. "Er was nog even twijfel of de accreditatie op tijd rond kwam, maar gisteren kregen we definitief groen licht."

Met toestemming van de Japanners zal Geurts ook als coach van de Nederlandse delegatie optreden, naast bondscoach Ton de la Hunty.

Twintig jaar cel voor verkrachter

Een serieverkrachter uit het Belgische Sint-Niklaas is vandaag veroordeeld tot twintig jaar effectieve celstraf en nog eens tien jaar terbeschikkingstelling aan de regering, wat ongeveer hetzelfde inhoudt als het Nederlandse tbs. De man kan niet eerder dan over twintig jaar vrijkomen. Als de regering het nodig acht kan er zelfs nog tien jaar aan zijn straf vastgeplakt worden.

De 29-jarige Christophe Brokken stond onder meer terecht voor een extreem gewelddadige verkrachting. De man liet een 21-jarige vrouw voor dood achter nadat hij haar op brute wijze verkracht had. Hij probeerde nog twee andere vrouwen te verkrachten, maar die konden ontkomen.

Het 21-jarige slachtoffer fietste rond middernacht alleen naar huis toen ze werd besprongen door Brokken. Hij sleurde haar een maïsveld in waar hij haar bont- en blauw sloeg totdat ze het bewustzijn verloor. Daarna bond hij haar polsen met tape vast en verkrachtte haar.

Brokken had al vijf jaar celstraf uitgezeten voor enkele zedendelicten en een verkrachting. Kort na zijn vrijlating ging hij weer in de fout. Mede hierom kreeg hij de absolute maximumstraf opgelegd voor zijn daden.

Telegraaf trapt in SGP-grap

De Telegraaf is in een grap van de SGP getrapt. 'SGP gaat vrouw weren via trucs' kopte de Telegraaf gisteren in de bekende chocoladeletters op de voorpagina. De Christelijke partij zou voor het eerst vrouwen boven aan de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zetten. In ruil daarvoor moesten die vrouwen hun zetel afstaan aan een man als ze daadwerkelijk gekozen zouden worden.

Maar volgens SGP-persvoorlichter Menno de Bruijne heeft de Telegraaf een grap tot nieuws verheven. "De grap was: de SGP-vrouwen staan achter hun mannen, dus komen de dames Van der Vlies en Van der Staaij en Dijkgraaf op de kandidatenlijst te staan achter hun mannen." Het zou een grap zijn die al langer in de wandelgangen van de Tweede Kamer rondzingt. "Het klopt dus niet", meldt de partij.

"De Telegraaf meldt óók dat de SGP verwacht dat de Hoge Raad eind deze maand een oordeel zal vellen dat negatief uitpakt voor de partij. De SGP doet niet aan voorspellingen. We hebben goede reden aan te nemen dat de rechter eenzelfde afweging zal maken als de Raad van State. Die deed al eerder in hoogste instantie een voor de SGP gunstige uitspraak."

Van der Laan blij met Marokkanen

Minister van Wonen, Werken en Integratie, Eberhard van der Laan, heeft gezegd ontzettend blij te zijn met de positieve bijdrage die de Marokkanen aan de Nederlandse samenleving leveren. De minister is nu op werkbezoek in Marokko om het beleid van Marokko en Nederland te bezien. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gemeenschappelijke doel dat Marokkaanse Nederlanders een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

De minister bezoekt ook een opvangcentrum voor verlaten vrouwen en praat met Marokkaanse Nederlanders die terug zijn gegaan naar Marokko. Ook spreekt hij met vier ministers.

Tweede Kamerlid Sytse Fritsma van de PVV begrijpt helemaal niets van de uitlatingen van de minster. Hij heeft dan ook om uitleg gevraagd. "De minister heeft het in Marokko over een positieve bijdrage van Marokkanen aan onze economie! Ik vraag me af waar hij dit op baseert nu hij in eigen land juist weigert uit te zoeken wat nou precies de financiële gevolgen van de massa-immigratie zijn," zo zegt Fritsma.

Ajax pakt jeugdopleiding aan

Ajax zal na dit seizoen veranderingen in de jeugdopleiding door gaan voeren. Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink biedt na dit jaar Wim Kwakman (C1), Arnold Mühren (C2), Eddy van Schaick (D3), Martin Dorré (E2), keeperstrainer Jan Splinter en looptrainer Renaldo Landburg geen nieuw contract aan.

"De jeugdopleiding is goed, maar kan nog veel beter. We zijn al enige tijd bezig om niet alleen de spelers, maar ook de organisatie van de jeugdopleiding te verbeteren. We gaan voor de elftallen C1, C2 en E2 op zoek naar andere trainers, de D3 bestaat volgend seizoen niet meer," zegt Olde Riekerink op de website van de Amsterdamse club.

Nieuwe Europese Commissie goedgekeurd

Het Europees Parlement heeft vandaag met 488 tegen 137 stemmen goedkeuring verleend aan de nieuwe Europese Commissie. De 27 commissarissen beginnen morgen al met hun nieuwe taken.

Neelie Kroes verruilt haar vakgebied Concurrentie dan voor Digitale Agenda. Van de Nederlandse partijen stemden de PVV, SP en GroenLinks tegen. ChristenUnie en SGP onthielden zich van stemming.

Het Europarlement heeft de commissarissen eerst getest door hoorzittingen. Daarbij bleek de Bulgaarse kandidaat te zwak, vond het parlement. Zij is daarna vervangen door een andere Bulgaarse kandidaat.

De Europese Commissie, die voor vijf jaar is benoemd, vormt een soort regering van de Europese Unie. De taak is vooral voorstellen te doen aan de gezamenlijke EU-landen en het Europarlement.

Overvaller dreigt met koffie

In het Duitse Hameln heeft een overvaller een ongewoon wapen gebruikt. De man bedreigde een 26-jarige medewerkster van een speelhal met een beker koffie, zo meldt de politie.

Anders dan verwacht, dreigde de man niet om de hete koffie over de vrouw heen te gieten. Wel zei de man dat hij de beker als slagwapen zou gebruiken als hij de inhoud van de kassa niet kreeg. De medewerkster gaf de man een onbekend geldbedrag, waarna deze vluchtte.

Beroemde game-iconen naar Utrecht

De beroemde game-iconen Ian Livingstone, de geestelijk vader van Tomb Raider, en David Perry, de man achter Earthworm Jim, komen op 3 en 4 juni naar de Jaarbeurs in Utrecht om het Festival of Games 2010 bij te wonen.

Beide mannen komen over hun succesvolle verleden en toekomstplannen vertellen. Zo werkt Perry aan GAIKAI; een techniek waarbij games niet op een computer thuis draaien, maar op een server waarbij de beelden en het geluid via internet naar je toe worden gestuurd. Livingstone heeft ook genoeg te vertellen aangezien Eidos recentelijk door Square Enix is overgenomen.

Er komt volgens mede-programmeur Eric Bartelson daarnaast nog een derde gameheld naar Nederland: "We hebben nog een naam in de pijplijn. De maker van een wereldberoemde game die een inspiratie is voor tal van developers. Waarschijnlijk kunnen we hem volgende week bekendmaken."

Het Festival of Games bestaat uit een mix van diverse games-gerelateerde events en richt zich op ontwikkelaars, uitgevers en investeerders in de gamesindustrie.

Beroemde game-iconen naar Utrecht

Square Enix registreert Deus Ex: Human Revolution

Uitgever Square Enix heeft in Europa een patent geregistreerd voor de merknaam 'Deus Ex: Human Revolution'. Het patent, met registratienummer 008862153, is volgens de weblog Joystiq enkel geregistreerd in Europa en niet in de Verenigde Staten.

Hoewel Square Enix nog altijd niets bekend heeft gemaakt over de naam van de volgende Deus Ex-game, was 'Deux Ex 3' volgens eerdere berichten in ontwikkeling bij de Eidos studio in Montreal. Vorig jaar nam Square Enix uitgever Eidos en diens studio al over.

Tot op heden heeft de nieuwe eigenaar, Square Enix, nog altijd niets gezegd over de status van 'Deux Ex 3', maar de registratie van 'Deus Ex: Human Revolution' biedt hoop voor de fans.

Square Enix registreert Deus Ex: Human Revolution

Celstraf voor schietende Ajacieden in Feyenoordcafé

Twee Ajaxfans die in augustus in een café met Feyenoordsupporters schoten losten zijn vandaag veroordeeld tot straffen tot vijftien maanden cel. De rechtbank Rotterdam legde lagere straffen op dan geëist, omdat het verschillende tenlastegelegde feiten niet bewezen acht.

Tegen Rick H. (26) uit Amsterdam eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank heeft hem vijftien maanden cel opgelegd. Tegen Daan van der E. (26) werd zeven maanden cel geëist. Hij kreeg 118 dagen cel opgelegd, waardoor hij vandaag weer op vrije voeten kwam.

Van der E. is volgens de rechter schuldig aan vuurwapenbezit en vernieling. Rick H. werd veroordeeld voor onder meer bedreiging, vernieling en vuurwapenbezit.

De schietpartij vond 7 augustus vorig jaar plaats in het café aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. Ze schoten op een spiegel in café 't Kruispunt. Bij het incident werd niemand geraakt.

Beide verdachten zijn geen onbekenden van politie en justitie. Toen ze de schoten losten in het café, was H. net een maand vrij. Hij was eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor een gewelddadige roofoverval. Van der E. heeft twee jaar in de cel gezeten omdat hij een groep Ajaxfans leidde die in 2006 met veel geweld het supportershonk van ADO Den Haag binnenviel, supporters mishandelde en brandstichtte.

Terry fit voor Everton

Chelsea-aanvoerder John Terry kan morgen meespelen tegen Everton. De verdediger liep afgelopen weekeinde tegen Arsenal een lichte beenblessure op maar daar heeft hij geen last meer van. "Hij had een klein probleempje, maar herstelde zich goed", liet trainer Carlo Ancelotti . "Hij speelt dus mee."

Terry, die vanwege een affaire in zijn privéleven het aanvoerderschap van het Engelse team moest opgeven, kreeg na afloop van het duel met Arsenal een staande ovatie van de fans op Stamford Bridge. Daar bedankte hij de fans voor op de clubwebsite. "Het is een heel emotionele dag voor me. De manier waarop de fans me de afgelopen weken gesteund hebben is ongelooflijk."

[WTT] Benneteau klopt Ljubicic

Het is Ivan Ljubicic niet gelukt om in Rotterdam bij het ABN Amro World Tennis Tournament de tweede ronde te bereiken. De als zevende geplaatste Kroaat moest het onderspit delven tegen de Fransman Julien Benneteau. Het werd in Ahoy' 6-3 en 6-3.

Ljubicic sloeg elf aces en enkele fraaie punten, maar het was Benneteau die in de partij constanter was. Hierdoor kon hij driemaal in de wedstrijd door de service van de Kroaat heen breken en de wedstrijd winnen. In de volgende ronde komt de Fransman uit tegen Arnaud Clément of Michael Berrer.

PvdA blijft tegen langere Afghanistan-missie

Nederland kan in Afghanistan actief blijven om militairen op te leiden of aan ontwikkelingssamenwerking te doen. Een langere gevechtsmissie is uitgesloten. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vandaag gezegd.

De PvdA heeft zich altijd verzet tegen een langere missie en dat blijft zo, zei Hamer. Het opleiden van militairen, artsen of ingenieurs is wel bespreekbaar voor de PvdA.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer vandaag officieel laten weten dat de NAVO een verzoek hebben gedaan aan Nederland om de missie in Afghanistan langer voort te zetten.

De precieze inhoud van het NAVO-verzoek is niet bekendgemaakt. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat het om "een kleinere en in de tijd begrensde bijdrage aan de stabilisatiemacht Isaf". Nederland moet onder meer Afghaanse veiligheidstroepen gaan trainen.

'Veroorzaker lawine moet boete krijgen'

De Italiaanse minister voor toerisme, Michela Vittoria Brambilla, wil wintersporters die lawines veroorzaken bekeuren. De boetes zouden maximaal 5000 euro moeten bedragen.

Hij richt zich hiermee vooral op wintersporters die zich buiten de pistes begeven en hier met hun skigedrag een lawine veroorzaken. De minister wil mensen die verantwoordelijk zijn voor de lawines zelfs in de gevangenis stoppen.

De wet die dit mogelijk maakt zou er voor het eind van het skiseizoen moeten komen. Afgelopen weekend zijn al acht doden gevallen door lawines in Italië.

Volgens critici overdrijft Brambilla. Zijn reactie zou overspannen zijn en zelfs dodelijk voor de bergsport.

Groningen weer zonder Van der Laak

Koen van der Laak heeft opnieuw last van zijn enkel. De aanvoerder van FC Groningen kreeg na zijn invalbeurt van afgelopen zaterdag een terugslag. Van der Laak maakte tegen Heracles Almelo, toen hij tien minuten voor het einde inviel, juist zijn rentree nadat hij ruim twee weken niet had kunnen spelen.

De medische staf van Groningen wil geen risico nemen met de aanvallende middenvelder. Hij mist daardoor het duel met RKC Waalwijk dat FC Groningen zondag speelt. Voor Van der Laak is dat een tegenvaller. "Ik had gehoopt komend weekeinde inzetbaar te zijn. Het is nu de bedoeling dat ik eerst volledig herstel voor ik weer wedstrijden ga spelen."

Vrachtwagen in Rijn door navigatiefout

Een Roemeen is afgelopen nacht met een vrachtwagen van veertig ton de Rijn in gereden. Hij dacht dat er een brug zou staan, terwijl op die plek alleen overdag een veerpont vaart.

De navigatieapparatuur van de Roemeen had aangegeven dat hij rechtdoor moest rijden. Toen de man zijn fout opmerkte, remde hij nog, maar dat mocht niet meer baten.

Er moest zwaar materieel aan te pas komen om de vrachtwagen uit de Rijn op de grens tussen Duitsland en Frankrijk te bergen.

Brabander opgepakt voor verkrachten 13-jarig meisje

Voor de verkrachting en ontvoering van een 13-jarig meisje uit het Noord-Brabantse dorp Huijbergen is vandaag een 23-jarige man uit Ossendrecht opgepakt. De man is volgens de politie vooral door een verklaring van het slachtoffer als verdachte in beeld gekomen. Ook tips die binnenkwamen door opsporingsprogramma's die vorige week zijn uitgezonden, hebben geholpen.

In zijn woning zouden sporen zijn gevonden die hem met de zaak in verband brengen. Om wat voor sporen het gaat wil de politie niet zeggen. Het slachtoffer en haar familie zijn ingelicht over de aanhouding.

Het meisje fietste 16 december rond 07.30 uur over de Moerkantsebaan naar haar school in Bergen op Zoom. Een blanke man ontvoerde haar met een witte personenauto en verkrachtte haar. Later liet hij haar vrij in de buurt van een waterzuiveringstation in Rilland.

'Gamen gelijk aan training SAS'

Jim Wallace, hoofd van de Australische Christelijke Lobby, stelt in in een interview met de website GameSpot dat het spelen van games gelijk staat aan een training bij de Britse SAS. Zo leer je in een eenheid van de Special Forces net als in computerspelletjes 'te doden op commando'. Bij de SAS vindt hij dat geen probleem, bij games vormt het volgens hem echter een gevaar voor de samenleving.

"Ik denk dat je het met me eens bent dat de SAS een nuttige taak vervult als het gaat om terrorismebestrijding," zei Wallace. "Maar waarom laten we een gewone burger hetzelfde doen in games? Het heeft totaal geen nut om iemand zonder reden aan geweld bloot te stellen."

Wallace gaf toe niet bekend te zijn met de leeftijdsaanduidingen op games, terwijl zijn partij bijvoorbeeld geen problemen met 18+ films heeft. Dat ligt echter totaal anders: "Games zijn interactief en dit maakt het veel realistischer. Voeg hier constante herhaling aan toe en je hebt entertainment dat een gevaar voor de samenleving vormt", aldus Wallace.

'Gamen gelijk aan training SAS'

Geen bom in Den Bosch, stationsgebied vrijgegeven

Het stationsgebied in Den Bosch wordt vandaag rond 15.00 uur weer vrijgegeven. Er zijn geen explosieven aangetroffen, meldt een woordvoerder van de politie. Het vrijgeven gebeurt gefaseerd. Eerst mag het NS-personeel het station weer op. Als daar alles weer is opgestart, mag ook het publiek het station weer betreden. Ook de aan het station grenzende ontruimde panden worden weer vrijgegeven.

Het station en omliggende panden werden vanochtend ontruimd na een bommelding. Passagiers in een intercity van Roosendaal naar Zwolle meldden rond 08.00 uur dat een medereiziger zich vreemd gedroeg. De trein van Roosendaal naar Zwolle doet onder meer Den Bosch aan.

De medereiziger schreeuwde volgens een ooggetuige onder meer 'Allah Akbar' en zei dat hij een bom had die op het punt van ontploffen stond. De in een wit gewaad geklede man zou geen bagage bij zich hebben gehad.

Nadat de intercity was ontruimd, moest iedereen ook het station, het stationsplein en omliggende panden verlaten. Een explosievenhond werd ingezet om een eventueel explosief op te sporen.

De man is aangehouden en wordt verhoord op een politiebureau. Zijn identiteit is nog onbekend. Berichten dat het zou gaan om een verwarde man en dat er geen sprake zou zijn van terrorisme, wil de politie niet bevestigen.

Excuses voor biddende buschauffeur

TfL, het openbaarvervoerbedrijf van Londen, heeft vandaag excuses aangeboden voor een van zijn buschauffeurs, die tijdens een rit plotseling stopte om te bidden.

Zonder enige verklaring aan het adres van de passagiers zette de chauffeur bus 24 vorige week aan de kant van de weg, haalde een gebedsmatje te voorschijn, trok zijn schoenen uit, richtte zijn blik richting Mekka en begon in het Arabisch te zingen, aldus berichten in Britse media.

"TfL biedt zijn passagiers excuses aan voor eventueel ongemak", aldus een vandaag uitgegeven verklaring. Het vervoersbedrijf zal zijn chauffeurs eraan herinneren dat werknemers die willen bidden, dat tijdens hun pauze moeten doen.

1000 zweepslagen voor praten over seks

Een Saudiër die vorig jaar op de televisie vrijuit vertelde over zijn seksleven, is in hoger beroep tot vijf jaar cel en duizend zweepslagen veroordeeld. Dit hebben Saudische media vandaag gemeld. De beroepsrechters bevestigden een uitspraak die vorig jaar in eerste aanleg is gedaan.

De man verscheen in juli in een programma van het in Libanon gevestigde televisiestation LBC, een populaire zender in Saudi-Arabië. Hij sprak in de talkshow openlijk over het oppikken van vrouwen en toonde allerlei seksspeeltjes.

De gescheiden vader van vier kinderen vertelde verder op zijn veertiende door zijn buurvrouw te zijn ontmaagd. Nooit eerder sprak een Saudische man op televisie zo openlijk over zijn liefdesleven. Het programma leidde tot grote ophef in het conservatieve koninkrijk.

TV-producent beboet voor dierenmishandeling

De Britse televisieproducent ITV Studios is schuldig bevonden aan dierenmishandeling en heeft een boete gekregen van drieduizend Australische dollar (1900 euro). De zaak werd tegen de producent aangespannen nadat twee deelnemers aan een realityprogramma een rat hadden gevild, gekookt en opgegeten tijdens opnames in Australië.

ITV Studios heeft schuld bekend, zei de Australische dierenrechtenbeweging RSPCA vandaag. De RSPCA diende de aanklacht in december in tegen de deelnemers aan het programma, kok Gino D'Acampo en acteur Stuart Manning. Volgens dierenrechtenactivisten schreeuwde de rat het uit van de pijn en duurde het zeker negentig seconden voordat het dier dood was.

Na de schuldbekentenis van ITV liet de RSPCA de aanklacht tegen D'Acampo en Manning vallen. De twee deelnemers hing bij veroordeling een maximumstraf van drie jaar cel boven het hoofd.

TV-producent beboet voor dierenmishandeling

Todt wil licentie voor teambazen

FIA-president Jean Todt wil dat de teambazen in de Formule 1 voortaan een licentie moeten bezitten om hun functie uit te oefenen. De Fransman doet dit voorstel naar aanleiding van crashgate in Singapore 2008, waar Renault-teambaas Flavio Briatore zo zijn coureur Fernando Alonso liet winnen. In de rechtszaak haalde de FIA bakzeil en Todt kondigde aan met maatregelen te komen.

"Het Tribunal de Grande Instance zei dat we fout waren over de manier van veroordelen, niet over het oordeel zelf. Er viel niet over te twijfelen, er was zoveel bewijs dat er bij de World Council maar één tegenstem was," zei Todt in La Gazetta dello Sport. "Ik zal een voorstel indienen dat de teambazen ook een licentie moeten hebben."

Amerikaan vermoordde katten van vriendin

Een man uit New York heeft vermoedelijk stiekem vijf katten van zijn vriendin vermoord en een zesde gemarteld. De nietsvermoedende vrouw bleef de dode dieren steeds maar weer door nieuwe vervangen.

De 36-jarige man stond terecht wegens het vermoorden van vijf katten en martelen van een zesde, maar heeft slechts de moord op één kitten bekend. Dit beestje werd door zijn vriendin gevonden met een gebroken nek. Dat gebeurde in januari 2009. In oktober 2008 was hij bij haar ingetrokken.

De vrouw heeft verklaard dat ze een van haar andere katten achter de wasdroger had gevonden, met een gebroken kaak, het bekje vol met vlekkenwater en letsel aan het kopje doordat het geslagen was. In de vier maanden die erop volgden werden nog eens vier katten vermoord. Elke keer dat er een kat was doodgegaan, haalde ze een nieuwe in huis.

De rechter legde de man geen straf op, op voorwaarde dat hij wekelijks therapie volgt en uit de buurt van zijn inmiddels ex-vriendin blijft. De kattenmoordenaar had maximaal twee jaar cel kunnen krijgen.

Wisselende reacties op Davids-brief

Partijen in de Tweede Kamer reageren wisselend op de brief die het kabinet vandaag stuurde naar aanleiding van het rapport-Davids over de oorlog in Irak. Waarschijnlijk volgt er deze week nog een debat.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold staat de brief vol met 'mistig taalgebruik', maar komt het erop neer dat 'alle harde conclusies' van Davids worden overgenomen. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) is de eerstverantwoordelijke en moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden tijdens 'een heel stevig debat', vindt Pechtold.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat de brief weinig duidelijkheid biedt. Het kabinet heeft volgens haar nog altijd niet volmondig erkend dat de Irak-oorlog en de politieke steun die Nederland daaraan gaf, niet deugden. "Het kabinet heeft formuleringen gezocht waar iedereen mee kan leven en is niet bezig geweest met de inhoud."

Coalitiepartij PvdA is tevreden. De feiten uit het rapport worden aanvaard en de gemaakte fouten 'ruiterlijk erkend', vinden de sociaaldemocraten. Vorige maand reageerde de PvdA laaiend toen Balkenende in een eerste reactie afstand nam van de voornaamste conclusies van Davids.

In de reactie op het rapport-Davids erkent het kabinet onder meer dat de Tweede Kamer in 2002 en 2003 niet goed is geïnformeerd over informatie van de inlichtingendiensten en de Amerikaanse verzoeken om militaire steun. Het kabinet herhaalt verder dat de juridische basis voor de oorlog 'met de kennis van nu' niet deugde.

Wenger pareert kritiek Ballack

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft Michael Ballack van repliek gediend. Wenger zei dat hij moest leven met de conclusie dat Chelsea een 'veel beter team' heeft, maar dat hij aan zijn filosofie van aantrekkelijk voetbal vasthoudt. De Fransman wees er nog maar eens op dat Arsenal een van de meest scorende ploegen in de Premier League is.

Ballack had na afloop van Chelsea-Arsenal op zondag kritiek geuit op Wenger. De Duitse middenvelder van Chelsea zei dat de coach van de Gunners telkens excuses vindt als zijn ploeg verliest. Hij beschuldigde Arsenal ervan alleen maar 'leuke passjes' te geven in een voorspelbare stijl, in plaats van direct richting de goal te spelen.

Gratis content voor Mass Effect 2 spelers

Vanaf 20:00h vanavond kunnen alle spelers van Mass Effect 2, die de Cerberus Network uitbreiding hebben, twee items voor de game downloaden. Het gaat om het nieuwe Cerberus Assault Armor en de M-22a Eviscerator Shotgun.


Cerberus Assault Armor is ontworpen voor stoottroepen, om het tij op het slagveld te kunnen keren tegen vijanden welke normale troepen zouden vernietigen.

  • Heavy weapon ammo capacity +10%
  • Shields +10%
  • Health +10%

 

De M-22a Eviscerator Shotgun is een shotgun voor de langere afstand en is uitgerust met pantserdoorborende munitie. Daar dit ontwerp diverse intergalactische wapenverdragen overtreedt wordt dit wapen niet uitgegeven aan militairen.

De Cerberus Network uitbreiding werd meegeleverd bij Mass Effect 2 en is tevens verkrijgbaar online voor 1200MS. Ook PC spelers kunnen vanaf vandaag deze content gratis downloaden.

Dagzege Boonen in Qatar

De derde etappe in de Ronde van Qatar is gewonnen door Tom Boonen. De Belg van Quick Step was na 136 kilometer koersen in de massasprint de rapste. Heinrich Haussler en Baden Cooke werden tweede en derde.

In de massasprint vond een massale valpartij plaats en Gerald Ciolek liep daarbij een sleutelbeenbreuk op. Voor hem is de Ronde van Qatar dus voorbij.

Wouter Mol van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil blijft de leiding in het algemeen klassement houden.

Huisman aangenaam verrast door NK natuurijs

Hij schrok wel even toen de KNSB maandagavond ineens een Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs uitschreef voor woensdag. Titelverdediger Sjoerd Huisman had er namelijk net een beklimming van de Alpe d'Huez opzitten. In 39.03, op de rollerbank. "Ik wist toen nog van niets. Wilde even flink trainen", vertelt de 23-jarige marathonschaatser dinsdag. "Ik had het helemaal niet zien aankomen. Had verwacht dat het Open NK op de Weissensee de laatste wedstrijd op natuurijs zou zijn dit jaar."

Nu, op de dag voor het NK, doet ie het rustig aan. "Beetje sparen, geen gekke dingen, beetje losfietsen." Van zenuwen heeft Huisman nog geen last. "Het moet ook nog even tot me doordringen. Ik sta in ieder geval niet strak van de zenuwen. Dat zal morgen wel komen, als ik het ijs opstap of vanavond als het NK veel in het nieuws is. Maar dan nog is het gezonde spanning hoor."

Vorig jaar was dat wel anders. Huisman: "Toen was ik enorm gespannen. Ik dacht de hele tijd: het zal me toch gebeuren. Twaalf jaar lang geen NK op natuurijs en dan winnen. En toen gebeurde het ook nog. Nu weet ik wat het is. Ben ik wat relaxter. Maar ik ben evengoed gefocust hoor." In 2009 was hij op de Oostvaardersplassen relatief onbekend, nu behoort de Nefit-rijder tot de grote favorieten. "Er zijn er meer in de ploeg die een kans maken, maar iedereen zal inderdaad op mij letten. Het is zaak een strategie te bedenken die hun tactiek in de war gooit. Het is een tactisch spelletje, we moeten ze uit de tent lokken zodat ze fouten gaan maken", vertelt Huisman enthousiast.

Hij heeft één nadeel. Hij heeft nog nooit op het Zuidlaardermeer gereden. "Maar goed, de Oostvaardersplassen kende ik vorig jaar ook niet. Ik denk dat het wel goed ijs is, dat is vaak met strenge vorst zoals nu, zeker na die dooiperiode die we gehad hebben. Er zullen niet al te veel scheuren in zitten."

Behalve sportief succes hoopt Huisman ook zakelijk succes over te houden aan het NK op natuurijs. Geldschieter Nefit stopt na dit seizoen. "Ik ben druk zoekende, heb ook wel al wat aanbiedingen, maar het NK zal de boel wel weer omgooien. Natuurijs betekent veel media-aandacht. Dan staan er vaak weer nieuwe sponsors op."

Wilders: 'Peter R. de Vries praat onzin'

Geert Wilders denkt dat Peter R. de Vries gewoon jaloers is op zijn politieke succes. De PVV-voorman reageerde voor het eerst op de uitlatingen van de Vries in het weekblad Revu. "Misschien doet het hem nog pijn dat het hem in de politiek niet is gelukt."

"Ik neem Peter R. de Vries niet serieus. Ik vind dat hij veel onzin verkoopt. Misschien doet het hem nog pijn dat het hem in de politiek niet is gelukt. Misschien is hij jaloers. Misschien had hij behoefte aan publiciteit. Maar hij heeft de vrijheid van meningsuiting, ook al praat hij klinkklare onzin", zo zegt Wilders in Revu.

"Voor mij is hij een onbetekenend iemand. Ik lees zijn opmerkingen, denk er wat van en ga snel weer aan het werk. Daar hebben mensen mij voor gekozen. Niet om Peter R. de Vries te becommentariëren, maar om Balkenende en consorten te bestrijden."

[WTT] Oud-winnaar Llodra uitgeschakeld

Michaël Llodra is in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam uitgeschakeld. De Fransman ging met 1-6, 7-6 en 6-7 onderuit tegen de Zwitser Marco Chiudinelli.

Llodra werkte in de tiebreak van de derde set nog wel drie matchpoints weg, maar het vierde was er een teveel. De Fransman won het toernooi in Rotterdam nog in 2008.

De Turk Marsel Ilhan behaalde wel de tweede ronde in Rotterdam. Hij versloeg verrassend de Spanjaard Guillermo García-López met 6-1 en 6-4.

  

Inspectie ook onaangekondigd naar farmaceuten

Fabrikanten die geneesmiddelen produceren kunnen dit jaar ook onaangekondigd worden gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat kondigt de inspectie vandaag aan.

Tot nu toe liet de inspectie de farmaceuten van tevoren weten wanneer ze zouden worden geïnspecteerd. Ieder jaar worden honderd tot honderdvijftig farmaceuten bezocht, waarbij onder meer wordt gecontroleerd of medicijnen wel op de juiste manier worden geproduceerd. Met de onaangekondigde bezoeken wil de inspectie nagaan of de pillenfabrieken hun zaakjes ook op orde hebben als ze geen inspectie verwachten.

Todt verwacht dertien teams aan de start

FIA-president Jean Todt verwacht dat er dit seizoen gewoon dertien teams aan de start staan in de Formule 1. De Fransman is ervan overtuigd, zelfs al schrappen Campos Meta en US F1 de eerste drie races van het seizoen. Met name eerstgenoemd team kampt met forse financiële problemen en moet morgen al met een oplossing aan chassisbouwer Dallara presenteren.

Eerder verviel de inschrijving al als een team één race miste, maar zowel Todt als Formule 1-baas Bernie Ecclestone hebben nu bevestigd dat in het nieuwe Concorde Agreement dit drie wedstrijden is geworden. Hierdoor hebben ze nog tot de Grand Prix van China op 18 april om aan de start te verschijnen. Dit is slecht nieuws voor Stefan GP dat hoopte om in Bahrein al aan de start te kunnen verschijnen. Mogelijk is het zelfs zo dat de FIA geheel aan de Servische renstal voorbijgaat, zo waarschuwt Todt.

"Weinig geld hebben kan zelfs goed zijn, maar in de tussentijd hebben we dertien teams in de Formule 1," zo zei Todt tegen La Gazetta dello Sport. "In de uiteindelijke versie van het Concorde Agreement staat dat teams drie races afwezig mogen zijn. Maar als een team niet verder kan, is het niet een gegeven dat er een ander team die plaats in zal nemen. Het is aan de FIA om te beslissen wie de vervanger wordt."

De Fransman zegt dat de F1 meer moet doen om aan de financiële problemen en de aandacht voor het milieu tegemoet te komen. "We moeten kosten terugbrengen, de show verbeteren en investeerders aantrekken. De F1 moet beseffen dat de wereld veranderd is. Hoe kun je uitleggen dat een F1-bolide 80 liter nodig heeft om 100 kilometer af te leggen?"

"Ik heb niets met de budgetlimiet, we moeten het doen met heldere regels, zoals bijvoorbeeld één aerodynamisch pakket waar je het hele jaar mee moet doen. Dan komt de kwaliteit van de coureurs meer bovendrijven. Het is bijvoorbeeld ook niet te accepteren dat ze KERS opgegeven hebben. Als ze klagen dat het te veel kost dan moeten ze manieren vinden om deze terug te brengen. De teams zijn gevoelig voor de rondetijden en veel minder op het moment dat het milieu ter sprake komt."

De Guzman : "Ik teken niet bij"

Jonathan de Guzman heeft tegenover AD Sportwereld vandaag nog maar eens gezegd dat hij niet zal bijtekenen in Rotterdam. "Ik heb met de trainer in Turkije gesproken. Ik zou blijven knokken, ook als er geen club zou komen. Maar bijtekenen? Ik ben duidelijk geweest. Ik wil vertrekken," aldus de middenvelder.

"Ik moet de komende maanden laten zien wat ik waard ben. Tijdens de afgelopen transferperiode was er geen enkele interesse voor mij. Of mij dat heeft verbaasd? Omdat de Afrika Cup werd gehouden, verwachtte ik dat clubs al vroeg zouden gaan kopen. Mijn zaakwaarnemer heeft echter nooit gebeld dat er interesse was."

De Guzman zegt dat het gebrek aan interesse voor hem niet verrassend is. "Ik was afgelopen jaar natuurlijk vooral geblesseerd. En met twee operaties in één jaar op je CV, raak je niet meer in trek. Bovendien is de economische situatie zo dat clubs nauwelijks kunnen investeren in nieuwe spelers. Ik vind het ook geen probleem om nog een half jaar voor Feyenoord te spelen. Dit is de mooiste club van Nederland," besloot de geboren Canadees.

Zzp'ers onterecht beschuldigd van fraude

Zelfstandigen zonder personeel die van 2004 tot medio 2006 met behoud van hun WW-uitkering een eigen bedrijf zijn gestart, hebben ten onrechte hoge terugvorderingen en boetes ontvangen. Dat oordeelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer na onderzoek.

Iemand die een WW-uitkering ontvangt, mag met behoud van de uitkering een eigen bedrijf starten. Dit is de zogenoemde zelfstandigenregeling. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV.

De uitkeringsinstantie en de Belastingdienst hebben met een bestandsvergelijking gecontroleerd op misbruik van de regeling over de periode van 2004 tot en met 2006. Ongeveer drieduizend zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kregen vervolgens hoge terugvorderingen en boetes.

Volgens de ombudsman heeft het UWV veel zzp'ers echter niet goed voorgelicht over de regeling. Bijna een op de drie casemanagers die de zzp'ers begeleidden bij hun start, vond het niet nodig dat de ondernemers uren die niet direct bij een opdrachtgever zijn te factureren strikt opgaven.

De zzp'ers konden er dan immers onverantwoord in inkomen op achteruitgaan en zouden daarom niet kunnen slagen als zelfstandig ondernemer. Veel casemanagers adviseerden daarom 'indirecte' uren te spreiden over een aantal weken of helemaal niet op te geven.

Hoeveel van de drieduizend zzp'ers vervolgens ten onrechte hoge terugvorderingen en boetes hebben ontvangen, weet de ombudsman niet. Volgens Brenninkmeijer zou het UWV per geval moeten beoordelen of de betrokken ondernemer bewust onjuiste informatie heeft verstrekt en of terugvordering daarom nodig is. Lukt dit per geval niet, dan moet het UWV de terugvorderingen en opgelegde boetes terugdraaien.

De ombudsman heeft de aanbevelingen neergelegd bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Tweede Kamer, omdat het hem niet is gelukt afspraken te maken met het UWV over de kwestie.

De FNV is ondertussen blij met het oordeel van de ombudsman. FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Er moet nu snel duidelijkheid komen voor de duizenden zzp'ers die in grote financiële moeilijkheden zijn gekomen door het UWV. Tweede Kamer en kabinet moeten dit onrecht herstellen. Dat betekent rehabilitatie en schadeloosstelling voor iedereen die ten onrechte is vervolgd."

Politie vindt sieradencollectie bij inbreker

De Amsterdamse politie heeft foto's van een flinke voorraad sieraden op zijn website gezet. De kostbaarheden zijn gevonden in het huis van een 19-jarige inbreker. Het gaat om onder meer ringen, oorbellen, horloges, kettingen, armbanden, broches en spelden. De politie vraagt mensen die voorwerpen herkennen zich te melden.

De sieraden werden halverwege vorige maand gevonden bij een inval in een huis aan de Groeneveen in Amsterdam Zuidoost. De politie stuitte daarnaast op zes vuurwapens, 84.000 euro aan vals geld, pandbriefjes met een waarde van twintigduizend euro, dure pennen en aanstekers.

De aanleiding voor de inval was een inbraak in Amstelveen, tijdens de laatste dag van vorig jaar. Uit recherchewerk kwam de 19-jarige verdachte naar voren.

De politie viel zijn woning 18 januari binnen en hield daarbij een 17-jarige jongen en een 62-jarige vrouw aan, familieleden van de verdachte. Die middag werd de verdachte opgepakt in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost. Daarbij werd zijn auto in beslag genomen. Zijn familieleden zijn intussen vrijgelaten.

De politie neemt aan dat de jongen niet alleen werkte en sluit meer aanhoudingen niet uit. De inbrekers zouden vooral in Amsterdam-Zuid en in Amstelveen actief zijn geweest. Een deel van de gevonden voorwerpen wordt vandaag getoond in het opsporingsprogramma van RTV Noord Holland.

Mannendilemma's rond Valentijnsdag

Met een zucht gooit Peter het vrouwenblad opzij. De stapel raakt uit balans en de Elle Girl, Opzij, Cosmopolitan en alle andere troep valt van de bank. Hij probeert zich te verdiepen in de wereld van zijn nieuwe vriendin, maar hij heeft slechts twee conclusies kunnen trekken. Vrouwen hebben iets met lelijke Uggs, die ook klinken alsof het heel lelijk is, maar dat mag je niet zeggen als je nog met haar het bed in wilt. En van vrouwen is helemaal niets te begrijpen. Al helemaal niet op het gebied van de liefde.

Heerenveen zet Heerkes in de wachtkamer

De toekomst van Gert Heerkes bij sc Heerenveen is plots erg onzeker. De Friezen hebben Heerkes laten weten dat hij niet langer assistent-trainer is bij het eerste elftal, zo meldt Voetbal International.

Vooralsnog is onduidelijk wat de nieuwe functie van Heerkes wordt. De club is zoekende naar een andere functie voor de voormalig assistent. Het contract van Heerkes in Heerenveen loopt aan het eind van dit seizoen af.

Heerkes werd uit zijn functie ontheven, nadat Heerenveen besloot om Dick van Burik als assistent aan te stellen. Van Burik wordt de rechterhand van Jan Everse, die de positie van de vertrokken Jan de Jonge innam.

De Jonge vertrok vorige week bij Heerenveen. Eerder dit seizoen nam de ras-Heerenveener het stokje over van Trond Sollied. De Jonge kreeg Heerenveen echter ook niet aan de praat.

Van Persie: "Mijn herstel ligt op schema"

Robin van Persie raakte in november vorig jaar zwaar geblesseerd aan zijn enkel in een oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Italië. Zijn herstel verloopt naar eigen zeggen volgens schema. De aanvaller van Arsenal wordt in april terug op het veld verwacht.

"Momenteel kan ik zeggen dat mijn herstel volgens schema verloopt", zegt de 26-jarige Oranje-international tegenover The Sun. Door een harde tackle van Juventus-verdediger Giorgio Chiellini komt Van Persie sinds november al niet meer in actie. Van Persie is bezig aan zijn herstel en is al rustig in training. "Ik zou het team graag helpen in de competitie, en als we tegen die tijd nog niet uitgeschakeld zijn, ook in de Champions League."

Door de afwezigheid van Van Persie en Nicklas Bendtner zit manager Arsene Wenger met een probleem in de spitspositie. Hierdoor stond Andrey Arshavin in de spits in de verloren wedstrijd tegen Chelsea. Met negen punten achterstand op koploper Chelsea is de landstitel ver uit zicht. In de Champions League staat volgende week de wedstrijd tegen FC Porto op het programma.

Kabinet is het eens over reactie Irakrapport

Het kabinet is het eens geworden over een reactie op het Irakrapport van de commissie-Davids. Een brief daarover gaat vandaag nog naar de Tweede Kamer. Dat heeft vicepremier Wouter Bos vanmorgen gezegd na het extra kabinetsberaad over de kwestie, dat ruim 2,5 uur duurde.

Volgens hem "doet de brief recht aan hoe iedereen erover denkt en stelt de brief tegelijkertijd vast hoe we in de toekomst verder moeten". Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei na afloop dat het kabinet op basis van politieke integriteit en wederzijds respect tot een reactie is gekomen. Hij benadrukte nog eens hoe lastig dat was in deze zaak, waar partijen jarenlang zeer verdeeld zijn geweest.

De top van het kabinet en de meest betrokken vakministers zijn de afgelopen tijd veelvuldig bij elkaar geweest om een standpunt te bepalen over het rapport van Willibrord Davids. Na de presentatie van dat rapport op 12 januari ontstond bijna een kabinetscrisis, omdat de reactie van premier Jan Peter Balkenende daarop slecht viel bij de PvdA.

Todt stopt in 2013 als FIA-president

Jean Todt heeft aangekondigd dat hij slechts één presidentstermijn bij de FIA uit zal gaan dienen. De 63-jarige Fransman werd vorig jaar oktober de opvolger van Max Mosley na een bikkelharde strijd met Ari Vatanen.

"Ik zal één termijn blijven. De gedachte dat Mosley er zestien jaar zat maakt me gek," zei Todt in La Gazetta dello Sport. Hij zal tot 2013 aanblijven als FIA-president. "Ik wil nog andere dingen doen en het leven is maar kort."

In het verleden was de Fransman teambaas bij Peugeot en later bij Ferrari. "De stress is niet afgenomen, maar is anders. Het verschil met Peugeot en Ferrari is dat ik in tegenstelling tot hier daar goed betaald werd. Ik doe het omdat ik de passie heb en een bijdrage wil leveren aan de sport waar ik van hou."

Prijzen tickets Lowlands bekend

De prijzen van de tickets van het Lowlandsfestival in Biddinghuizen zijn bekend. Dat meldde de directeur Eric van Eerdenburg vanmorgen bij Goedemorgen Nederland. De tickets kosten dit jaar 145 euro. Waarschijnlijk is dit zonder de tien euro servicekosten.

De festivaldirecteur was te gast bij het programma om de problemen van de illegale ticketverkoop te bespreken. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel rond dit probleem.

Het festival is van 20 tot en met 22 augustus in Biddinghuizen. De kaartverkoop begint op 21 februari. Een dag ervoor houdt de organisatie een pre-party in Het Paard van Troje in Den Haag.


Prijzen tickets Lowlands bekend (bron grafiek: Lowlove)

Ghost Recon: Future Soldier nieuwe Ubisoft titel

Afgelopen december heeft Ubisoft al een trademark aangevraagd voor een nieuwe titel, namelijk Ghost Recon: Future Soldier. Het aanvragen van een handelsmerk wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat die titel ook gaat verschijnen. Ubisoft heeft vandaag echter laten weten dat de game daadwerkelijk in ontwikkeling is door het Ubisoft kantoor in Parijs en een release date ligt rond de feestdagen aan het einde van 2010. Het is hetzelfde team dat gewerkt heeft aan twee andere Ghost Recon titels, namelijk Advanced Warfighter en Advanced Warfighter 2. Wat we kunnen verwachten in de nieuwe tactische FPS zijn onder andere prototype high-tech wapens, state-of-the-art singleplayer en een uitgebreide multiplayer.

Deze multiplayer moet rond de zomer in een closed beta te spelen zijn op de Xbox 360. Deze beta is alleen beschikbaar voor kopers van Tom Clancy's Splinter Cell Conviction.

Sankoh verwerpt schikkingsvoorstel

FC Groningen-speler Gibril Sankoh accepteert een schikkingsvoorstel van twee duels schorsing niet. De verdediger uit Sierra Leone werd zaterdag tegen Heracles Almelo van het veld gestuurd. Sankoh en FC Groningen zijn van mening dat de rode kaart onterecht was. De tuchtcommissie van de KNVB gaat de zaak nu behandelen.

Groningen stond in Almelo 3-1 voor toen Sankoh in de zestigste minuut rood kreeg. Vijf minuten later ontving Leandro Bacuna zijn tweede gele kaart en met elf tegen negen kwam Heracles terug. Birger Maertens scoorde een minuut voor tijd uiteindelijk de 4-3 voor de thuisploeg.

Groningen-directeur Hans Nijland heeft gisteren telefonisch contact gehad met KNVB-directeur Henk Kesler. Nijland vond dat zijn ploeg ernstig benadeeld was door de arbitrage. Een officiële klacht dient Nijland niet in. Gisteren werd dit wel gezegd door Johan Derksen. Nijland benadrukt dat hij slechts een signaal wilde afgeven.

Force India presenteert de VJM03

Vandaag heeft het Formule 1-team Force India haar bolide voor het seizoen 2010 gepresenteerd. De VJM03 moet het team constanter in de punten laten eindigen na de plotselinge tweede plaats in de Grand Prix van België vorig jaar en een vierde stek een race later in Italië.

De bolide van 2010 is een doorontwikkeling van die van 2009. De auto is breder en langer dan vorig jaar vanwege de grotere hoeveelheid brandstof die meegenomen moet worden. Voor dit jaar is de dubbele diffuser aangepakt, omdat daar volgens het team de meeste winst te behalen valt. Waar de VJM02 vooral op de hogesnelheidsbanen met weinig downforce boven kwam drijven moet de VJM03 op meer circuits mee gaan doen. Naast de haaienvin is de neus van de bolide opvallend. Deze is dikker dan die van de meeste concurrenten.

"Ik denk niet dat overdrijf als ik zeg dat 2009 een buitengewoon jaar voor ons was," zegt teambaas Vijay Mallya. "De statistieken zeggen alles: een podium, een snelste ronde, een poleposition, nog vijf andere starts in de top 10 en dertien punten. We hebben geleerd van onze ervaringen en zijn een beter team geworden: veerkrachtig, vindingrijk en nu weer volop actief. Ik hoop dat in 2010 de progressie wordt doorgezet. We hebben tot nu toe één podiumplaats behaald en ik hoop dat tegen dezelfde tijd volgend jaar we meer punten en podiumplaatsen hebben behaald. Ik ben zeker dat we het kunnen, dus waarom niet hoog inzetten?"

Morgen zal de VJM03 op het circuit van Jerez haar officiële testdebuut maken. Vitantonio Liuzzi zal de eerste twee dagen rijden, waarna Adrian Sutil op 12 februari het stuur overneemt. Paul di Resta zal op 17 februari gaan testen.

Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03

Golfer Lafeber onder het mes

Golfer Maarten Lafeber ondergaat vandaag in het ziekenhuis van Barcelona een kijkoperatie aan zijn rechterknie. De 35-jarige prof heeft hinder van zijn meniscus en is naar verwachting vier tot zes weken uitgeschakeld. Dat zei zijn manager Michiel Floris.

Lafeber vloog gisteren vanuit Dubai, waar hij de Desert Classic speelde, naar Barcelona om een specialist te raadplegen. De kijkoperatie moet de ernst van de kwetsuur duidelijk maken. Lafeber hoeft vooralsnog zijn wedstrijdschema niet aan te passen. "Hij zou de komende weken al geen toernooien spelen en thuis zijn in Orlando omdat zijn vrouw binnenkort bevalt van hun tweede kind", aldus Floris .

Duo opgepakt na beschieting Friese ondernemer

Twee mannen uit Leeuwarden zijn gistermiddag opgepakt nadat een 44-jarige plaatsgenoot werd beschoten bij zijn bedrijf in de Friese hoofdstad. Bij de schietpartij vielen geen gewonden, meldt de politie vandaag.

De mannen openden volgens het slachtoffer en getuigen rond 15.45 uur vanuit een voorbijrijdende auto het vuur op de man bij zijn bedrijf aan de Adonisweg. Zij herkenden de schutter. Deze 43-jarige Leeuwarder werd later die middag aangehouden in zijn woning aan de Cederstraat. Daar was ook een 40-jarige Leeuwarder aanwezig, die ook is opgepakt.

De aanleiding van het schietincident wordt onderzocht. De twee mannen zitten in de cel.

'Natal net zo revolutionair als de muis'

Volgens Peter Molyneux, één van de grote visionairs achter de nieuwe besturingstechnologie 'Project Natal', vergelijkt de komst van Natal met de komst van de muis.

Bij 'Project Natal' wordt er een dubbele camera gekoppeld aan de Xbox 360 waarmee bewegingen en diepte geregistreerd kunnen worden. Zo kunnen bewegingen van een persoon één op één gekopieerd worden naar een handeling in een game.

In een gamesprek met GameReactor zei Molyneux: "Als je denkt dat Natal jou een nieuwe versie van een schietspel gaat geven, dan denk je niet breed genoeg. Het was immers de uitvinding van de muis die ons het computerlandschap van vandaag schonk, niet de uitvinding van de microprocessor. De muis gebruiken we nu nog steeds om de PC te besturen."

De komst van de muis zorgde voor een geheel nieuw manier van interactie met datgene wat er op je scherm gebeurt. Vroeger drukte je op een cijfer van een toetsenbord om een menu-optie te kiezen, tegenwoordig klik je een icoontje aan en sleep je met bestanden.

"Natal dwingt ons om technologie op een geheel andere wijze te benaderen. Voor de muis hadden we alleen een toetsenbord. Dat kleine apparaatje van tien euro heeft alles veranderd. En ontwikkelingen als Natal kunnen voor nog meer veranderingen zorgen", meent Molyneux.

Peter Molyneux waarschuwt wel dat gamers geen wonderen moeten verwachten van de eerste lichting games. Volgens de visionair duurt het altijd even voordat ontwikkelaars ontdekken hoe ze echt moeten omgaan met nieuwe technologie.

'Natal net zo revolutionair als de muis'

EA lijdt verlies van bijna 60 miljoen

Electronic Arts heeft in de periode van oktober tot en met december vorig jaar een verlies van 59,9 miljoen euro geleden. De uitgever gaf de schuld aan een verminderd aantal uitgebrachte games in die periode, als mede een daling in het aantal aankopen van Europese consumenten in de winkel.

De verkoop werd gestuwd door succesvolle games als de mythologische actie-rpg 'Dragon Age: Origins', de zombieknaller 'Left 4 Dead 2' en de basketbalgame 'NBA Live'. Daarnaast doen titels als 'Fifa 10' en 'De Sims 3' het altijd goed, en is 'Madden NFL 10' in de Verenigde Staten enorm populair. Dit bleek echter nog niet genoeg om winst te maken.

John Riccitiello, topman bij Electronic Arts, verwacht dat Electronic Arts zich in 2010 krachtiger op de markt kan zetten. Momenteel scoort het bedrijf erg goed met 'Mass Effect 2', en daarnaast zijn er ook nog games als 'Dante's Inferno', 'Battlefield Bad Company 2' en zal EA rond het wereldkampioenschap voetbal een game uitgeven.

EA lijdt verlies van bijna 60 miljoen

Fifa 10 bereikt mijlpaal

Sinds de release van 'Fifa 10' begin oktober zijn er vorig jaar 9,7 miljoen exemplaren van het voetbalspel verkocht. Dit maakte Electronic Arts bekend als onderdeel van haar financieel verslag over de laatste drie maanden van vorig jaar.

Met 9,7 miljoen verkochte exemplaren weet 'Fifa 10' net niet de mijlpaal van de tien miljoen verkochte games te behalen. Deze cijfers gingen echter over de periode van oktober tot en met december 2009. In 2010 verkoopt de game nog altijd goed, en dus kan er voorondersteld worden dat 'Fifa 10' inmiddels meer dan tien miljoen keer is verkocht.

De voetbalgame is al tijden aan een opmars bezig. Voorheen had de Fifa-serie zware concurrentie uit de hoek van Konami, maar tegenwoordig wordt de Fifa-serie door kenners superieur of op z'n minst gelijkwaardig geacht aan de Pro Evolution Soccer-serie.

'Fifa 10' verscheen vorig jaar op alle spelcomputers en is vooral populair op de PlayStation 3 en Xbox 360. Rond het wereldkampioenschap voetbal zal uitgever Electronic Arts met een opvolger komen waarin de door de fans gehekelde punten aangepast worden.

Studenten verstoren toespraak ambassadeur Israël

Elf studenten van de Universiteit van Californië in Irvine zijn opgepakt omdat zij de toespraak van de Israëlische ambassadeur Michael Oren hadden verstoord. Oren sprak gisteren vijfhonderd mensen toe, maar werd geregeld onderbroken door geroep en protest.

De elf arrestanten zijn gearresteerd voor verstoring van een openbaar evenement. Inmiddels zijn ze gehoord en weer op vrije voeten gesteld.

Eerder op de dag had de islamitische studentenvakbond van de universiteit per e-mail laten weten de komst van Oren te veroordelen. Of de arrestanten ook lid waren van de vakbond is niet bekend.

Iran: geen verrijking als Westen brandstof levert

Iran zal geen uranium verrijken als het Westen de onderzoeksreactor in Teheran van brandstof voorziet. Dat heeft het hoofd van het Iraanse atoomagentschap gisteren gezegd. Iran is van plan vanaf vandaag uranium te verrijken tot twintig procent.

Laag-verrijkt uranium wordt gebruikt in energiecentrales, maar wanneer het verrijkt wordt tot negentig procent kan het gebruikt worden voor de vervaardiging van een kernwapen. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad kondigde eergisteren aan dat zijn land in ieder geval een deel van zijn uranium zal verrijken van 3,5 tot twintig procent.

Broer aanrijdingsverdachte vast na doodsbedreiging

De broer van de man die in Nijmegen ziekenhuispersoneel heeft bedreigd is ook opgepakt. De 18-jarige heeft een journalist van dagblad De Gelderlander met de dood bedreigd en zit sinds gisteravond vast.

De familie kwam in januari in het nieuws toen de oudere 19-jarige broer met een scooter een 50-jarige man had aangereden, waardoor deze overleed. Met een vriend was de Marokkaanse Nederlander op de vlucht voor de politie. In het ziekenhuis bedreigden de jongens een arts en een verpleegkundige van het UMC St Radboud.

Naar aanleiding van die affaire interviewde De Gelderlander de moeder en de zus van de 19-jarige verdachte. Volgens de krant was de jongere broer daar niet blij mee. Hij meldde zich afgelopen vrijdag bij het kantoor van de krant in Nijmegen, eiste dat het interview niet zou worden gepubliceerd en bedreigde een van de aanwezige redacteuren. Die heeft gisteren aangifte gedaan.

Het interview wordt niet afgedrukt. Volgens hoofdredacteur Kees Pijnappels gebeurt dat op verzoek van de moeder en de zus, die hun medewerking hebben ingetrokken.

Ruim 62 duizend auto's van de weg door slooppremie

In zeven maanden tijd zijn al meer dan 62.000 auto's ingeleverd voor een nieuwer en schoner exemplaar in ruil voor een slooppremie. Dat meldt het ministerie van Vrom vandaag.

Bezitters van oude personenauto's krijgen onder bepaalde voorwaarden 750 of duizend euro als ze hun wagen laten slopen en inruilen voor een nieuwere. Voor oude bestelauto's geldt een premie van duizend of 1750 euro.

In de meeste gevallen wordt de sloopregeling volgens de Vrom-Inspectie goed nageleefd. Heel af en toe zijn de regels overtreden. Zo is een aantal bedrijven beboet omdat de autowrakken onjuist zijn verwerkt. In dertig gevallen zijn er aanwijzingen dat sprake is geweest van misbruik door schijntransacties. Naar drie hiervan loopt een onderzoek.

De sloopregeling ging medio vorig jaar in en loopt in principe tot eind dit jaar, of stopt eerder als de beschikbare 85 miljoen euro op is. Doel van de sloopregeling is de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden terug te dringen en de autobranche een steun in de rug te geven.

[OWS] Canadese schaatsers krijgen mediaverbod

De Canadese schaatsbond heeft de schaatsers die deelnemen aan de Olympische Spelen een mediaverbod opgelegd. Ze mogen na hun trainingen niet meer met de pers praten.

De media in Canada is massaal naar Vancouver afgereisd om vooral de schaatsers te volgen. Van de Canadese schaatsers, onder wie Christine Nesbitt, Kristina Groves en Clara Hughes, worden medailles verwacht.

"De mediabelangstelling is groter dan ooit. Contacten met de pers vergroten de druk en leiden af. We willen dat de atleten zich kunnen concentreren," aldus bondscoach Marcel Lacroix.

Gates wil snel sancties tegen Iran

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates wil dat de Verenigde Naties 'binnen weken, niet maanden' sancties instellen tegen Iran. Een woordvoerder van het Pentagon zei vandaag dat Gates "duidelijk van mening is dat tijd essentieel is".

Gates is een week in Europa geweest. Gisteren ontmoette hij de Franse president Nicolas Sarkozy. In Istanbul sprak hij met functionarissen van de NAVO over Afghanistan.

Volgens de woordvoerder denkt Gates dat een VN-resolutie de juridische basis zou leggen om ook onafhankelijk van de VN sancties in te stellen en Iran daarmee te dwingen zijn atoomprogramma op te geven.

Berdych moeizaam door in San José

Tomás Berdych heeft met moeite de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in het Amerikaanse San José . De Tsjech, als vijfde geplaatst, versloeg de Amerikaan Wayne Odesnik met 6-1, 6-7 en 7-5.

Andy Roddick is de hoogste geplaatste speler bij het toernooi. Hij moet het in de eerste ronde opnemen tegen zijn landgenoot Ryler Deheart.

Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Radek Stepánek.

China veroordeelt activist tot vijf jaar

Een Chinese rechtbank heeft vandaag een activist tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ondermijning van de staat. De man, Tan Zuoren, onderzocht de dood van duizenden schoolkinderen na een verwoestende aardbeving in 2008.

Aanhangers van Tan denken dat de autoriteiten hem het stilzwijgen willen opleggen, omdat hij in zijn onderzoek tot de conclusie kwam dat de aardbeving in de provincie Sichuan 5600 scholieren het leven heeft gekost. De regering stelde in mei vorig jaar dat 5335 scholieren waren omgekomen.

Critici zeggen dat gebrekkige constructies er voor zorgden dat diverse scholen waren ingestort, terwijl nabij gelegen gebouwen intact bleven. Corruptie zou tot de povere bouw hebben geleid. Zijn aanhangers denken dat Tans bevindingen plaatselijke overheden in verlegenheid zouden hebben gebracht.

Ondermijning van de staat is een aanklacht die door China geregeld wordt gehanteerd tegen dissidenten.

Harry Been enthousiast over Gullit

Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB, heeft opgetogen gereageerd over de vooraanstaande rol van Ruud Gullit, tweevoudig Europees voetballer van het jaar (1987 en 1989), bij het binnenhalen van het WK voetbal van 2018 of 2022 door ons land en België.

"Gullit heeft een enorme voetbalachtergrond en kennis van zaken waarop wij een beroep mogen doen. Dat is fantastisch,” aldus Been die de voormalig voetballer al aan het werk zag tijdens de officiële presentatie van de kandidatuur in Kaapstad begin december. "Ruud was daar al een geweldige ambassadeur. Hij gelooft heilig in onze kansen, is gedreven en heeft een geweldige aantrekkingskracht op de media.”

Naast Gullit presenteerde het HollandBelgium Bid vandaag ook Ahmed Hassan Kamel als ambassadeur. Kamel, aanvoerder van het Egyptische voetbalelftal, speelde drie jaar voor Anderlecht.

Claim bij DNB en Bos om val DSB

Boze spaarders hebben een claim van 200 tot 250 miljoen euro ingediend bij De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën. Dat zegt Adriaan Dorrepaal op RTL Z, hij vertegenwoordigt spaarders van de DSB Bank.

Toen Pieter Lakeman spaarders opriep hun geld bij de bank weg te halen, wekte DNB volgens Dorrepaal de indruk dat de bank financieel gezond was. Ook minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) probeerde de zaak te sussen.

Pure misleiding, vindt Dorrepaal. DNB wist weken voor de oproep van Lakeman al dat het goed mis was bij de bank.

[Upd] Explosieven in intercity gevonden

Er is vanochtend geen treinverkeer mogelijk van en naar Den Bosch. De politie heeft het station ontruimd.

Volgens de woordvoerder is in een trein op het station een verdachte persoon aangetroffen. "Op basis van zijn gedrag" denkt de politie dat er zich mogelijk een explosief in de trein bevindt. De passagiers hebben de trein verlaten. Politiemedewerkers zijn in gesprek met de man.

Update 09.19 uur:
Er zijn explosieven in de trein gevonden. Experts zijn aanwezig om het onschadelijk te maken. De trein is een intercity die onderweg was van Roosendaal naar Zwolle.

Update 09.29 uur:
Een woordvoerster van de NS heeft zojuist in de radioshow van Edwin Evers op Radio 538 gezegd dat er wel een pakketje is gevonden, maar dat het nog niet duidelijk is of er explosieven inzitten.

De verwarde man zou van Afrikaanse afkomst zijn en een lange witte jurk dragen.

Australiër krijgt AUS$ 1,5 miljoen boete

Nintendo heeft een rechtszaak aangespannen tegen James Burt en de beste man heeft nu een boete openstaan van 1,5 miljoen Australische dollars (iets minder dan 1 miljoen Euro). James Burt is 24 jaar oud en sinds 2004 werkzaam als manager bij een gamestore in Brisbane.

Hij werd aangeklaagd omdat hij op 6 november 2009 de game Super Mario Bros. voor de Wii illegaal op het internet aanbood, een week voor de officiële release in Australië. Nadat Burt opgespoord was via het internet werden spullen in beslag genomen en verkreeg Nintendo voldoende bewijs om een aanklacht in te dienen. De rechtbank achtte Burt schuldig en Nintendo trof een schikking met Burt. Hoewel de game wereldwijd veel verkocht is, blijft piraterij een doorn in het oog. In een verklaring liet Nintendo weten dat zij van mening zijn dat de hele gamesindustrie erdoor gevaar loopt:

"Fewer sales of Nintendo’s hardware and software systems means fewer resources that Nintendo, its licensees, developers and publishers have to create and market new video game products which is ultimately to the detriment of video game enthusiasts"

'Ziekenhuizen Haďti laten patiënten betalen'

De Verenigde Naties hebben gisteren gedreigd de levering van gratis medicijnen aan Haïtiaanse ziekenhuizen te stoppen, omdat sommige ziekenhuizen hun patiënten voor de medicijnen laten betalen. Na de catastrofale aardbeving van 12 januari besloten de Haïtiaanse autoriteiten alle medische zorg gratis te maken.

Meer dan tweehonderd internationale medische hulporganisaties hebben hulpteams naar Haïti gestuurd. Inmiddels is voor miljoenen dollars aan medicamenten ingevlogen. De VN zegt nu over informatie te beschikken dat een tiental ziekenhuizen in alle delen van het land -zowel openbaar als particulier- hun patiënten hebben laten betalen voor medicijnen.

Ziekenhuizen hoeven patiënten niet te laten betalen, omdat werknemers van het Haïtiaanse ministerie van gezondheidszorg worden betaald uit fondsen met gedoneerd geld.

Haïti beschikt momenteel over ongeveer negentig ziekenhuizen, waaronder veldhospitalen die na de beving zijn opgericht.

Borriello: "We hebben de laatste weken geen geluk gehad"

Door de slechte resultaten in de laatste weken heeft AC MIlan de tweede plaats in moeten ruilen voor de derde.

Sinds de nederlaag in de derby tegen Inter gaat het slecht met AC Milan. De ploeg van Leonardo wist niet meer te winnen waardoor de achterstand op koploper Inter is opgelopen tot tien punten. Ook is de tweede plaats ingeruild voor de derde. AS Roma heeft nu twee punten meer dan Milan.

Tot overmaat van ramp werd de huidige nummer drie van de Serie A ook nog eens uitgeschakeld in de Coppa Italia. Genoeg zorgen voor Leonardo en co met de Champions League-kraker tegen Manchester United in het vooruitzicht.

"We hebben de laatste weken geen geluk gehad", sprak Borriello maandag tijdens de opening van een jeugdtoernooi in Milaan. "Het team speelt goed voetbal, maar we halen geen resultaten."

De concurrent van Klaas Jan Huntelaar in de voorhoede blijft strijdbaar. "De competitie is nog niet voorbij. We houden nog een beetje hoop. Maar Inter is wel heel erg sterk en wint bijna alle wedstrijden."

Dramatische start Ten Cate bij Al Ahly

Henk ten Cate heeft geen goede start gemaakt bij zijn nieuwe club Al Ahly. Na een 5-0 nederlaag tegen Al Ain is de titel uit zicht.

"We moeten eerlijk zijn", sprak Ten Cate na afloop tegenover the-AFC.com. "De competitie is over voor ons. We moeten oppassen dat we niet verder zakken op de ranglijst. Het belangrijkste voor ons is nu om het vertrouwen weer terug te winnen. Ik ben slechts twee dagen bij het team en ik heb gezien dat er veel werk aan de winkel is."

Na zijn teleurstelling duidelijk gemaakt te hebben, analyseerde de Nederlandse trainer de wedstrijd. "Door de twee vroege tegendoelpunten waren we al snel kansloos. Het was voor ons moeilijk om terug te komen. Zeker tegen een tegenstander als Al Ain. We deden het daarna een kwartier goed. Ook de eerste 25 minuten van de tweede helft waren prima."

Ten Cate vindt dat Al Ain zijn ploeg een lesje heeft geleerd qua effectiviteit. "We creëerden zelf een paar kansen. Al Ain had zeven kansen waarvan ze er vijf scoorden. Dat is een hoog percentage in een wedstrijd waarin zij erg goed speelden."

BV Veendam voorkomt aanvraag faillissement

RTV Noord meldt dat de faillissementsaanvraag van BV Veendam door hotel De Börken vandaag niet zal doorgaan. Het Dagblad van het Noorden meldde dat de aanvraag van het faillissement vandaag zou worden behandeld. Hotel De Börken zou de rekening van een trainingskamp in Lhee betaald willen zien.

Max Becherer, voorzitter van BV Veendam, heeft gezegd dat een deel van het geld inmiddels betaald is en het resterende gedeelte wordt binnen een week voldaan. Hiermee zou een rechtzaak nu van de baan zijn.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de aanbesteding van de post.

Vroeger had je alleen de PTT. Een soort Postbode Siemen deed de brieven in de bus. Klaar. Maar tegenwoordig heeft de post concurrentie. Dat moet van de marktwerking. Regelmatig krijg ik een foldertje in de bus. Van SANDD. Dat ze postbodes zoeken. Maar ik heb zo’n sticker op mijn brievenbus, dat ik geen ongeadresseerde rommel wil. SANDD is dus een slechte postbezorger. Herrie in de tent:

Gratis PS3 dynamic themes

Er zijn een aantal dynamic themes voor de PS3 beschikbaar. Voor diegenen die een UK account hebben of aan willen maken, kunnen er een tweetal gratis via PSN downloaden. Allereerst de WipeoutHD theme, waarin het schip te zien is terwijl deze klaargemaakt wordt voor een race. De tweede gratis theme is de Motorstorm Arctic Edge met een overzicht van de start/finish.

Mocht je interesse hebben in andere themes kun je nog terecht in de Japanse of Amerikaanse store waar de Afrika theme te koop is voor 200 Yen of $2,99. Ook van M.A.G. zijn bewegende achtergronden verkrijgbaar, echter moet je daar wel de collector's edition van de game voor kopen. De nieuwste theme is van God of War, maar die is lastiger te verkrijgen aangezien je daarvoor in de US een Slurpee moet kopen in een 7-11 winkel.

Gullit president van HollandBelgium Bid

Nederland en België spelen Ruud Gullit uit als troefkaart voor het binnenhalen van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022. Het zogeheten HollandBelgium Bid heeft de oud-voetbalinternational benoemd tot president.

Gullit moet de gezamenlijke kandidatuur kracht bijzetten en wereldwijd uitdragen, meldde vandaag het bestuur van het HollandBelgium Bid. De oud-speler gaat leiding geven aan de delegaties die campagne voeren en is nadrukkelijk betrokken bij de strategie van de kandidatuur. Het bestuur verwacht veel van Gullit. "Met zijn voetbalkennis en enorme internationale uitstraling brengt het HollandBelgium Bid een succesrijke troef in stelling."

[OWS] Davis twijfelt over 500 meter

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Vancouver twijfelt Shani Davis of hij op vier afstanden aan de start zal verschijnen. Dit meldt De Telegraaf.

De Amerikaan meldde zich al eerder af voor de ploegachtervolging en de tien kilometer. Nu twijfelt hij ook over deelname aan de 500 meter. In de loop van deze week maakt Davis een definitieve beslissing. Davis rijdt sowieso de 1.000, 1.500 en 5.000 meter.

'Gemeenten weren concurrenten TNT bij aanbesteding'

Gemeenten weren bij de aanbesteding van hun postbezorging concurrenten van TNT. Dat doen ze bijvoorbeeld door zoveel eisen aan de arbeidsvoorwaarden te stellen dat alleen TNT er aan voldoet, concludeert het Financieele Dagblad vandaag op basis van documentatie van verschillende recente aanbestedingen.

Concurrenten van TNT mogen sinds april vorig jaar op de hele postmarkt actief zijn. Omdat de andere grote spelers, Sandd en SelektMail, maar twee keer per week bezorgen richten zij zich vooral op het bezorgen van grote partijen post.

De postbedrijven stellen in de krant dat alleen gemeenten hen uitsluiten door allerlei voorwaarden op te stellen waar alleen TNT aan voldoet. Als voorbeelden worden Delft, Smallingerland en Rotterdam genoemd. Aanbestedingsexpert John Tabbers stelt in de krant dat sommige gemeenten 'heel ongelukkig' bezig zijn. Door partijen uit te sluiten is volgens hem geen sprake van concurrentie. Zo laten gemeenten volgens hem besparingen liggen.

Krokodil doodt meisje

In het noordwesten van Brazilië is een 11-jarig meisje aangevallen door een krokodil, toen zij met een aantal anderen aan het zwemmen was in een kreek. Het kind heeft de aanval niet overleefd.

De 16-jarige broer van het slachtoffer heeft alles zien gebeuren, aldus lokale media. Het vijf meter lange reptiel greep zijn zus en sleurde het meisje onder water.

Gealarmeerde reddingswerkers startten een klopjacht op het dier. Na zeven uur vonden zij het dier, dat het stoffelijk overschot van het meisje nog in zijn bek had. De krokodil werd gedood.

'Contant geld binnen vijf jaar uit winkels'

Binnen vijf jaar kan bij winkels alleen nog worden betaald met de pinpas of de mobiele telefoon. Cash verdwijnt uit de kassa. Die verwachting spreekt de Consumentenbond vandaag in het AD uit.

Andere winkelketens zullen het voorbeeld van Telfort volgens de bond snel volgen. Telfort maakte gisteren bekend dat er in zijn winkels vanaf april alleen kan worden gepind. Ook het samenwerkingsverband Detailhandel Nederland en brancheorganisatie voor supermarkten CBL verwachten dat contant geld snel verdwijnt.

Wel moet er volgens CBL nog een oplossing worden gevonden voor klanten die moeite hebben met pinnen. Ook voor consumenten die geen grip op hun uitgaven hebben als ze met een zwaai van de pinpas alles denken te kunnen kopen moet nog wat worden verzonnen.

Van Dijk: "Als we vier keer winnen zijn we veilig"

Jan van Dijk doet het momenteel prima met VVV-Venlo. De oefenmeester is hard op weg naar handhaving, iets waar hij danig naar uitkijkt.

"Als we nog vier wedstrijden winnen, zouden we veilig moeten zijn", aldus de coach in gesprek met L1, die handhaving nog steeds als doelstelling heeft ondanks de knappe negende plaats in de Eredivisie.

Over het leedvermaak in Venlo jegens provinciegenoot Roda JC laat de oefenmeester tevens zijn licht schijnen: "Omdat Roda lange tijd de toonaangevende club was in Limburg, merk je in Venlo wel het nodige cynisme."

Zelf doet hij niet mee aan de aversie, ook al kreeg hij destijds zijn congé bij Roda JC, waar hij actief was als trainer. "Dat is wel jammer, zeker omdat het omgekeerde helemaal niet het geval is."

Spion China krijgt 15 jaar celstraf in VS

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft gisteren een ruimtevaartingenieur veroordeeld tot meer dan vijftien jaar gevangenisstraf wegens spionage voor China. Dat meldden Amerikaanse media.

De 73-jarige Greg Chung Dongfan kreeg zijn vonnis te horen in de rechtbank van Santa Ana in de staat Californië. Hij was vorig jaar zomer al schuldig bevonden aan het stelen en verkopen van geheime documenten van onder meer Boeing. De in China geboren man zou onder meer informatie over het spaceshuttle-programma hebben doorgespeeld naar de Chinese autoriteiten.

Hij werkte dertig jaar lang voor diverse Amerikaanse bedrijven in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Dongfan ontkent dat hij een spion is geweest voor China. Hij beweert dat hij 300.000 pagina's aan geheime informatie thuis had liggen, als basis voor een boek, waaraan hij zou werken. De advocaat van de genaturaliseerde Amerikaan liet weten dat hij hoger beroep gaat aantekenen tegen het vonnis.

Toyota haalt nieuwe hybrides terug

De Japanse autofabrikant Toyota gaat een aantal typen hybride auto's terughalen. Dat meldde een woordvoerster van het bedrijf vandaag. Het gaat om exemplaren van het nieuwste Priusmodel en van twee andere hybride auto's.

Japanse media meldden zondag al dat Toyota wereldwijd ruim 300.000 Priussen terug zou halen naar de garage wegens problemen met het remsysteem. Het ministerie van Transport in Japan meldde vandaag dat 199.666 exemplaren van de Prius die in Japan werden verkocht, worden teruggehaald door Toyota.

Het nieuwste model Prius zou kampen met problemen met de software van het antiblokkeersysteem, dat voorkomt dat een auto in een slip raakt. In Japan werden al ruim 170.000 auto's van dit type verkocht en in de VS circa 100.000. In Europa en de rest van de wereld gaat het om ongeveer 30.000 voertuigen.

Toyota-topman Akio Toyoda geeft later op de dag een persconferentie over de terughaalactie. De zegsvrouw van Toyota wilde vandaag nog niet zeggen om hoeveel exemplaren het gaat. Ze deed ook geen mededelingen over de landen die zullen worden betrokken bij de terughaalactie.

Het is de vraag wat Toyoda precies gaat zeggen. In een eerder stadium bood hij al zijn excuses aan voor andere problemen met auto's. Het bedrijf moest wereldwijd miljoenen auto's terugroepen door een probleem met het gaspedaal.

Labour krabbelt op in peiling

De regeringspartij Labour klimt langzaam uit het diepe dal, waarin zij al tijden verkeert. Volgens een peiling van de Britse krant The Times zou 30 procent van de kiezers voor de partij van premier Gordon Brown stemmen, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De resultaten van de peiling werden vandaag gepubliceerd.

Labour zou 2 procentpunt hebben gewonnen ten opzichte van vorige maand. De Conservatieve partij van oppositieleider David Cameron leverde 1 procentpunt in en staat nu op 40 procent. Daarmee heeft de partij nog altijd een straatlengte voorsprong op Labour.

In Groot-Brittannië bestaat veel onvrede over de politiek. Dit komt onder meer door het declaratieschandaal, waarbij een groot aantal parlementariërs betrokken is. Volgens alle peilingen stevent de Labourpartij af op een grote nederlaag tijdens de stembusgang die uiterlijk begin juni wordt gehouden.

Super Bowl trekt recordaantal kijkers

De uitzending van de Super Bowl op de Amerikaanse televisiezender CBS heeft zondag maar liefst 106,5 miljoen kijkers getrokken. Daarmee is de American Football-finale het best bekeken programma ooit op de Amerikaanse televisie. Dat meldde kijkcijferbureau Nielsen gisteren.

De uitzending van de wedstrijd tussen de New Orleans Saints en de Indianapolis Colts verbrak het oude kijkcijferrecord, dat al sinds 1983 stond. Destijds keken bijna 106 miljoen mensen naar de slotuitzending van de tv-serie MASH, ook op CBS.

Dat het record van MASH zo lang kon blijven staan heeft waarschijnlijk te maken met de steeds grotere spreiding van televisiekijkers over meer zenders, door de opkomst van kabeltelevisie en internet. De Super Bowl wordt in de Verenigde Staten altijd goed bekeken. De finale van 2008 trok 98,7 miljoen kijkers.

VS en EU veroordelen schendingen in Iran

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Iran gisteren in een gezamenlijke verklaring opgeroepen een einde te maken aan de schending van de rechten van zijn burgers.

In de verklaring veroordelen de VS en de EU de grootschalige detenties, massaprocessen en ontzegging van het recht op vreedzame meningsuiting in Iran na de omstreden presidentsverkiezingen in juni. Zij zeggen zich vooral zorgen te maken over de mogelijkheid van meer geweld en onderdrukking in de aanloop naar de verjaardag van de oprichting van de Islamitische Republiek, komende donderdag.

Iraanse oppositieleiders hebben opgeroepen tot nieuwe demonstraties op donderdag. Ayatollah Ali Khamenei heeft de oppositie bestempeld als 'contrarevolutionairen', die zich laten gebruiken door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël. Iraniërs 'zullen hen op hun bek slaan', waarschuwde Khamenei in weinig diplomatieke bewoordingen.

Eén op tien meldingen kindermishandeling vals

Een op de tien meldingen van kindermishandeling wordt onterecht gedaan. Dat meldt dagblad Trouw vandaag op basis van een rondgang langs Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) in het hele land.

Van de ruim 16.000 meldingen die jaarlijks bij de meldpunten worden gedaan blijken er zo'n 1.600 achteraf onterecht. In Flevoland ligt het percentage zelfs op bijna 19 procent. Gezinnen die te maken krijgen met een valse melding voelen zich na een onderzoek door een AMK dat ingrijpt in de privéomgeving vaak toch beschadigd en gestigmatiseerd. Omdat de aangiftes die niet door professionele hulpverleners worden gedaan anoniem blijven, vragen ouders zich vaak lange tijd na de melding nog af wie deze gedaan heeft.

Branchevereniging MO-groep jeugdzorg laat weten dat valse meldingen een onvermijdelijk bijeffect zijn en roept mensen op om ook vermoedens te blijven melden. Volgens de organisatie zit er nog steeds een "afschuwelijk gat" tussen het aantal meldingen en de naar schatting 100.000 kinderen die jaarlijks mishandeld worden.

Vuilnismannen Utrecht staken

In Utrecht wordt vandaag geen huisvuil opgehaald. Ook de veegploegen laten de bezem staan. De medewerkers staken. De 24-uursstaking maakt deel uit van de landelijke estafette-acties die de bonden houden vanwege een cao-conflict. De werkgevers willen geen structurele loonsverhoging geven.

De medewerkers vragen het college van burgemeester en wethouders vanochtend in een petitie zich achter de bonden te scharen. Als ze dat niet doen, volgen volgens Abvakabo FNV snel intensievere acties.

De bonden hadden eerder al stiptheidsacties aangekondigd bij verschillende reinigingsdiensten. De medewerkers van Stadswerken Utrecht bleken meer te voelen voor 24-uursacties.

DVD: A nanny's secret

Je leven lijkt behoorlijk goed op de rails te staan. Je volgt een interessante studie op de universiteit met het vooruitzicht op een goede baan. Je hebt een leuke vriend en daar bovenop is je bijbaan als nanny ook absoluut allerminst vervelend. Maar dit alles wordt bedreigd door het verleden. Dit is kort gezegd hoe het leven van Claudia (Haylie Duff) eruit ziet in A nanny's secret. Wat is haar geheim?

 

NannysSecret

Man gered onder puin Haďti

Een man die gisteren werd gered uit een ingestort pand in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, heeft daar mogelijk vastgezeten sinds de zware aardbeving van 12 januari. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van doktoren.

De 28-jarige Evan Muncie werd recent gevonden onder het puin van een winkel. Hij kampte met extreme uitdrogingsverschijnselen, maar had geen verwondingen opgelopen toen het pand instortte. Hij heeft kennelijk de beschikking gehad over een bepaalde hoeveelheid water of ander vocht, waardoor hij de ramp kon overleven.

Zeker 212.000 mensen verloren het leven tijdens de aardbeving, die een kracht had van 7,0 op de schaal van Richter. Meer dan een miljoen personen raakten dakloos. De laatste keer dat iemand levend onder het puin vandaan werd gehaald, was op 27 januari. Toen ging het om een 16-jarig meisje.

Brad & Angelina klagen tabloid aan

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben de Britse tabloid News of the World aangeklaagd. Deze roddelkrant kwam eind januari met een artikel waarin niet alleen stond dat Brad en Angelina uit elkaar waren, maar waarin ook beweerd werd dat de verdeling van hun onderling vermogen en de voogdij over hun zes kinderen al geregeld waren.

Een advocaat van Brangelina heeft nu laten weten dat het stel overgaat tot gerechtelijke stappen. Het verhaal van de Britse tabloid was volgens de advocaat gebaseerd op 'onjuiste en schreeuwerige beweringen'.

Brad en Angelina hebben News of The World na de publicatie van het artikel op 24 januari nog gevraagd dit te rectificeren. Hier ging de tabloid niet op in. Een advocaat die in het artikel aangehaald wordt heeft ook al laten weten dat hij nooit wat met het beroemde koppel te maken heeft gehad.

Het verhaal van de News of the World is in korte tijd klakkeloos overgenomen door roddelbladen wereldwijd. Die hebben nu allemaal verhalen over de breuk tussen Brad en Angelina op de voorpagina, terwijl het stel zich gisteren nog samen liet zien bij de Super Bowl. Daar maakten ze al zoenend en knuffelend nog steeds een verliefde indruk.

Brad & Angelina klagen tabloid aan

 

Damon en Soderbergh doen actiethriller

Matt Damon en regisseur Steven Soderbergh willen dit jaar nog de actiethriller 'Contagion' opnemen. Dit moet een film worden over een mysterieuze wereldwijde epidemie. Aanvankelijk waren Soderbergh en Damon van plan om samen met Michael Douglas een film over het leven van zanger Liberace te maken, maar deze biopic is nu uitgesteld tot 2011. Damon en Soderbergh zijn immers zo enthousiast over 'Contagion', dat het project meteen voorrang krijgt. Dat meldt website The Playlist.

Het script voor 'Contagion' is geschreven door Scott Z. Burns, die eerder onder meer al het script schreef voor de vorige film die Damon en Soderbergh samen maakten, de komedie 'The Informant!'. Burns en Soderbergh kregen het idee voor 'Contagion' op de set van 'The Informant!', nadat ze een gesprek over bacillen begonnen toen ze een scène opnamen waarin geniest wordt.

Volgens The Playlist zijn Damon en Soderbergh al bezig een sterrencast bij elkaar te verzamelen: onder meer Kate Winslet, Jude Law en Marion Cotillard zouden al benaderd zijn.

2010 gaat zo nog een druk jaar worden voor Matt Damon: momenteel is de acteur bezig met de opnames van de Clint Eastwood-thriller 'Hereafter', en daarna is hij later dit jaat nog te zien in de actiethrillers 'Green Zone' en 'The Adjustment Bureau'.

Damon en Soderbergh doen actiethriller

Gary Coleman bekent schuld

Gary Coleman heeft waarschijnlijk wel eens leukere verjaardagen gehad. De acteur, die gisteren 42 jaar werd, bekende schuld na zijn aanhouding van vorige maand. Als hij een boete van 595 dollar betaalt en in therapie gaat, ontloopt hij een gevangenisstraf.

Houdt Coleman zich echter niet aan de afspraken, dan moet hij voor een maand de cel in. De 42-jarige acteur, die wegens een nierziekte nooit langer werd dan 1.42 meter, werd in januari aangehouden. Agenten reageerden op een oproep wegens huiselijk geweld. Toen ze bij Colemans huis arriveerden, bleek dat de acteur niet was komen opdagen tijdens een rechtszitting. Daarop werd hij in de boeien geslagen.

De zaak waarvoor Coleman niet op was komen dagen draaide volgens entertainmentzender E! eveneens om huiselijk geweld. In augustus moest de politie tussen de acteur en zijn vrouw komen. Colemans vrouw werd gearresteerd wegens huiselijk geweld, beide echtelieden kregen een waarschuwing wegens wangedrag.

 Gary Coleman

 

Genaaid bij Albert Heijn (5)

Een kassa zonder rij. Ik erheen met mijn karretje. Helaas. Het kassameisje vertelde mij met een verveelde blik, dat ik met mijn karretje bij de mandjeskassa stond. Toen ik vroeg waar het bordje dan hing, mompelde ze dat dit nu eenmaal de mandjeskassa was, en deed vervolgens of ik lucht was. Ik naar een andere kassa met mijn karretje. Toen ik daar had afgerekend zag ik dat het mandjesmeisje in die tijd nog steeds geen enkele klant had geholpen. Maar ja, het mag niet. Mandjeskassa.

Ribéry: "Bayern in staat om Champions League te winnen"

Franck Ribéry is er van overtuigd dat zijn ploeg dit jaar mee kan doen om de eindzege in de Champions League. Hij vertelde erg tevreden te zijn met de spelersgroep, maar liet daarnaast ook weten dat de concurrentiestrijd hevig is.

Ribéry vertelde in een gesprek met Club Liza, het programma van oud-Bayern-speler Bixente Lizarazu over zijn ploeg: "In het voetbal kan alles. Wij zijn zeker in staat om de Champions League te winnen."

Hij liet wel weten dat het winnen van de Champions League een erg lastig karwei zal worden: "Er zijn een aantal betere ploegen. Bayern is één van de grootste clubs ter wereld, maar we doen nog wel onder voor een aantal clubs. Daarmee zullen we de strijd aan moeten gaan."

Der Rekordmeister zal het 17 februari in de achtste finales van de Champions League opnemen tegen Fiorentina. De ploeg van Louis van Gaal wist zich als nummer twee van groep A te plaatsen. Girondins Bodreaux werd groepswinnaar en Juventus, tegenstander van Ajax in de Europa League, en Maccabi Haifa moesten afscheid nemen van het kampioensbal.

[OWS] Davis wint trainingswedstrijd 1000 meter

Shani Davis heeft gisteren tijdens een trainingswedstrijd op de Richmond Olympic Oval laten zien dat hij tijdens de Winterspelen topfavoriet is op de 1000 meter. De Amerikaan troefde de concurrentie af met een tijd van 1.09,36.

Met deze snelle tijd bleef Davis, die in Vancouver naast de 1000 meter ook op de 1500 meter zal uitkomen, vier tienden van een seconde boven het baanrecord van landgenoot Trevor Marsicano.

Denny Morrison, die in zijn eigen thuisland rijdt, eindigde als tweede in een tijd van 1.09,79. Er kwamen geen Nederlanders in actie tijdens de trainingswedstrijd.

[OWS] Rogge waarschuwt Rusland over dopinggebruik

Afgelopen periode speelde binnen de Russische biatlonwereld doping een grote rol. Jacques Rogge heeft het Russisch Olympisch Comité  hierover gewaarschuwd. Hij wil daardoor proberen om nieuwe gevallen te voorkomen.

Rogge, die het dopinggebruik tijdens de gehele Olympische Winterspelen zoveel mogelijk wil uitsluiten, verklaarde: "Ik heb zelfs een onderhoud gehad met de Russische president Dmitri Medvedev. Dat geeft al aan dat wij als IOC dit probleem zeer serieus nemen."

De dopingcontroles zullen niet door het IOC zelf uitgevoerd worden. Deze worden door het wereldantidopingagentschap (WADA) gedaan. "Dat is niet de taak van het IOC. WADA zal de komende periode de atleten uit alle landen moniteren", aldus Rogge.

FC Groningen dient klacht in over Wiedemeijer

FC Groningen heeft een officiële klacht ingediend bij de KNVB over scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Dit wist Johan Derksen maandagavond te melden in het tv-programma Voetbal International.

"We voelen ons tekort gedaan en Groningen is het naar zijn supporters toe verplicht een signaal af te geven," zei algemeen directeur Hans Nijland naar aanleiding van missers van de arbitrage. "We hoeven niet alles te pikken."

Wiedemeijer was nadrukkelijk aanwezig in het duel tussen Heracles en FC Groningen dat in 4-3 eindigde in het voordeel van de club uit Almelo. Zo gaf hij twee spelers van FC Groningen een rode kaart en onthield hij Groningen een doelpunt, terwijl uit de beelden bleek dat de bal wel de doellijn was gepasseerd.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.