FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 januari 2010

'De Ridder prefereert Israëlische nationale elf'

Daniël de Ridder heeft de wens om in het vervolg van zijn loopbaan uit te komen voor het nationale team van Israël. De aanvallend ingestelde speler van Wigan Athletic ziet meer kansen bij zijn moederland, dan bij Nederland.

De oud-Ajacied beschikt ook over een Nederlands paspoort, maar is tot dusver nooit in aanmerking gekomen voor een oproep bij het 'grote' Oranje. Voor Jong Oranje maakte de rechtspoot wel diverse malen zijn opwachting, met als hoogtepunt het gewonnen EK onder leiding van voormalig keuzeheer Foppe de Haan.

En passant lijkt de 25-jarige De Ridder ook in clubverband in Israël te gaan werken. Hapoel Tel Aviv trekt al weken aan de mouw van de Wigan-speler. Beide partijen onderhandelen momenteel over een naderend dienstverband.

Marko: "Alguersuari blijft bij Toro Rosso"

Nick Heidfeld en Bruno Senna zijn niet in beeld om het tweede stoeltje bij Scuderia Toro Rosso in te nemen. Dit nieuws meldt de motorsport-adviseur van Red Bull dr. Helmut Marko. De Oostenrijker meldt dat in plaats van dit duo Jaime Alguersuari voor het Italiaanse team zal blijven rijden.

"Het zal Alguersuari worden. Er zijn nog enkele contractuele details die opgelost moeten worden, maar zoals het nu staat wordt het Alguersuari," zei hij. Nick Heidfeld was nooit een serieuze optie bij Toro Rosso. "Het heeft niets van doen met zijn kwaliteit als coureur. Toro Rosso is puur en alleen een junior team van Red Bull. Het budget en vele andere dingen zijn daar mee in overeenstemming."

Er doken ook geruchten op dat Bruno Senna de overstap wilde maken van het naar verluidt in financiële problemen zittende Campos Meta naar Toro Rosso. Marko verwijst de geruchten hierover naar de prullenbak. De Oostenrijker ging tot slot wel uitgebreid in op de verhalen rond voormalig Red Bull-protegé Mirko Bortolotti. "We hebben hem een stoeltje in de F2 aangeboden, maar daarvoor moest hij wel naar Milton Keynes verhuizen, waar de andere rijders zoals Ricciardo en Hartley verblijven. Zij testen allemaal in de simulator en doen andere dingen, zodat we ze kunnen vergelijken. Bortolotti weigerde naar Engeland te gaan en daar houdt het verhaal voor hem dan op."

I love it when a plan comes together!

Ja, ja! Wie is er niet groot mee geworden? Hannibal, Face, Murdock en BA Baracus zijn terug van weggeweest en gaan in de zomer los in een nieuwe film. Nu kun je je afvragen of ze in Hollywood geen originele ideeën meer hebben, maar ach, de belangrijkste vragen zijn natuurlijk: hoeveel kogels zullen er afgeschoten worden, zonder dat er ook maar één iemand het loodje legt en is er weer een domme bad guy, die het A-Team opsluit in een schuur met een oude truck en een shitload aan gereedschap?

Allemaal: taatataaaaaa!

Onderzoek naar prijsstijging door OV-chipkaart

Uit een onafhankelijk onderzoek moet blijken of het openbaar vervoer door invoering van de OV-chipkaart duurder wordt. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) heeft vandaag in een Kamerbrief laten weten zo'n onderzoek in te stellen.

De invoering van de chipkaart mag er niet voor zorgen dat reizen met het openbaar vervoer duurder wordt. Verschillende media berichtten de afgelopen tijd over lokale onderzoeken waaruit zou blijken dat dit wel gebeurt.

"Een onafhankelijk onderzoek naar de tarieven in de verschillende vervoersregio's moet voor iedereen helderheid verschaffen", stelt Huizinga.

Bizarre UFO gefilmd bij Antwerpen

Na allerlei vage filmpjes met UFO's over de hele wereld, is er nu een UFO gefilmd bij onze zuiderburen. Een familie uit het Zeeuws-Vlaamse Kloosterzande filmde het vreemde object op 7 januari. Volgens hen is de UFO destijds geland langs de ringweg in Antwerpen.

Het gezin reed die donderdagavond op de ringweg toen ze in de verte een bolvormig object zagen dat in allerlei kleuren veranderde. Ze zetten hun auto aan de kant om het vreemde schouwspel beter te bekijken. Pas toen zagen ze een groene rand of gloed rond het voorwerp. Aan de bovenkant knipperde een rood lichtje, aan de onderkant knipperde deze wit. De UFO zigzagde, draaide en bewoog op en neer om vervolgens op of vlak boven de grond tot stilstand te komen. Waarschijnlijk ging er een deur open beweren de getuigen, want ze zagen ineens meer licht uit het object komen.

Ze overwogen nog even om dichterbij te komen, maar hun angst voor het onbekende weerhield hen ervan dit te doen. Het gezin beweert absoluut niet te geloven in buitenaards leven, maar dit weten ze toch maar niet te verklaren. "Zou het dan toch waar zijn?", vragen ze zich af. Ze bleven nog zo'n twintig minuten staan kijken, tot het voorwerp ineens in het niets was verdwenen.

De volgende dag ging de man, op weg naar zijn werk, nog even kijken naar de plek waar de UFO was geland. Tot zijn verbazing zag hij een grote zwarte plek in de sneeuw waarboven het object had gestaan of gehangen. Rondom de vlek zat een groepje kraaien.

Het hele voorval is door de man gefilmd met zijn gsm. Ook de Belgische media hebben lucht gekregen van het vreemde verschijnsel in hun land en zijn bovenop de UFO gedoken. De gezaghebbende krant de Gazet van Antwerpen pakt morgen groots uit met het nieuws over de gebeurtenis.


'Dat dit kan, in België!'

2K zet agressief in met DLC voor Bioshock 2

Terwijl de eerste Bioshock het moest doen met een aantal kleine, maar handige extraatjes zoals meer Plasmids en achievements, staat er voor Bioshock 2 veel uitgebreidere downloadbare content in de planning. Dit is door Kent Hudson van 2K Marin in een recent interview bevestigd. Meer informatie dan dit is helaas niet vrijgegeven, maar wel geeft hij duidelijk aan dat er "agressieve plannen" zijn wat betreft de extra content voor het tweede deel in deze mysterieuze en sfeervolle FPS-reeks.

Big Sister

Bioshock 2 zal 9 februari uitkomen voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC en zal te verkrijgen zijn in drie verschillende versies. De standard edition, de Rapture edition, die een 96 pagina tellende artboek zal bevatten en de special edition, die naast de artboek onder andere ook de achtergrond muziek (gecomponeerd door Garry Schyman) van het spel zal bevatten op zowel een CD als een ouderwetse vinyl plaat, Dat wordt dus het zolder opgaan en de oude platenspeler van je vader onder het stof vandaan trekken.

Tot zover klinken er hier en daar al bijzonder positieve berichten over Bioshock 2 en begint het er op te lijken dat hij het eerste deel zelfs een zou kunnen gaan overtreffen. Of dit uiteindelijk zo zal blijken zal je hier op FOK!Games in de nabije toekomst zeker te weten komen!

[Dakar] Terugblik Nederlanders: Auto's

De 2010 editie van de Dakar editie is voorbij. Ook dit jaar was het weer een zware rally. Veel deelnemers zijn uitgevallen, maar hoe hebben het de Nederlanders gedaan? In deze reeks berichten blikken wij terug op hun prestaties. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

Auto's

317 Tonnie van Deijne, Wouter Rosegaart

Tonnie van Deijne heeft een goede rally gereden. Enkele problemen weerhielden de Zeelander van een betere prestatie, maar het eerste jaar met de ex-fabrieks Mitsubitshi was positief. Met een vijftiende plaats overall heeft hij dan ook een nette prestatie geleverd.

(c) Dakarpress


328 Jurgen van den Goorbergh

Jurgen van den Goorbergh kende tijdens zijn eerste Dakar grote  technische problemen met zijn buggy. Uiteindelijk zorgde een tekort aan reserve onderdelen voor het uitvallen van de coureur.

(c) Dakarpress


337 Erik van Loon, Eric Verhoef

Erik van Loon reed met de oude auto van Tonnie van Deijne een prima rally. Problemen in de laatste etappes zorgden ervoor dat hij ver terug viel in het klassement naar een 46e plaats. Hij heeft echter laten zien dat ook hij kan presteren.

(c) Dakarpress

347 Tim Coronel

Ondanks de vele problemen met de MC RAE buggy waar ook Tim Coronel in rijdt, heeft Coronel de eindstreep gehaald. De coureur heeft echter vele problemen moeten overwinnen om de finish te halen en is al vijftigste geeindigd.

(c) Dakarpress

 


358 Kees Koolen

Ook Kees Koolen is uitgevallen met zijn MC RAE buggy. Net als van der Goorbergh had Koolen veel technische problemen veroorzaakt door de ondergrond van Argentinie en Chili.

 

(c) Dakarpress

 


362 Dees Beffie

Dees Beffie is als laatste Nederlandse MC RAE-rijder uitgevallen. Ook hij kwam al vroeg in de problemen met de buggy die nog niet echt opgewassen lijkt tegen de Dakar-rally.

 

(c) Dakarpress

 


365 Wouter van der Beek, Jan Hoogendijk

Wouter van der Beek reed solide over de etappes en dat betaalde zich uit. De coureur is als 32e geeindigd.

 

(c) Dakarpress


369 Chris Leyds

Ook Chris Leyds is gefinishd, maar net als Tim Coronel ging het ook bij Leyds niet eenvoudig. Hij is bijna als laatste geclassificeerd met een 54e plaats.

(c) Dakarpress

Paul McCartney bijna in Them Crooked Vultures

Paul McCartney was na het succes met The Beatles en Wings bijna weer in een band gestapt. De muziekveteraan informeerde vorig jaar bij Dave Grohl of er nog een plaatsje in Them Crooked Vultures vrij was.

McCartney bevestigt in een interview met de Daily Mail dat hij wel oren had naar een plekje bij de supergroep. "Ik vroeg hem wie er basgitaar ging spelen," onthult hij. "Hij gaf schaapachtig toe dat hij de plek al aan John Paul Jones had gegeven. Ik was dus bijna lid van Them Crooked Vultures."

De twee kwamen met elkaar in contact na de Grammy uitreiking van vorig jaar. Na een gezamenlijk optreden zijn de twee wat gaan eten, waarna Grohl zijn plannen uit de doeken deed. "De kans was eigenlijk niet groot dat ik het echt had gedaan," moet de ex-Beatle toegeven. "Maar het was een interessant project geweest," aldus McCartney.

Them Crooked Vultures werd vorig jaar opgericht. Naast Grohl, leadzanger van de Foo Fighters, en Jones van Led Zeppelin maakt ook Josh Homme van Queens of the Stone Age deel uit van de band.

Paul McCartney
Paul McCartney (Foto: Novum)

 

Them Crooked Vultures - Elephants Live

Vrouw vindt kies in Milky Way (foto's)

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas heeft onlangs een walgelijke ontdekking gedaan. Tijdens het smullen van een Milky Way stuitte ze ineens op iets hards. Het bleek een menselijke kies te zijn, compleet met vulling.

Sue Calhoun uit het plaatsje Brownsboro maakte op Nieuwjaarsdag een lange reis naar Dallas om een nieuwe trekker te kopen. Onderweg stopte ze even om een colaatje en een versnapering te kopen. "Ik nam een hap en het smaakte zo lekker, dat ik gelijk nog een hap nam", heeft Sue de media vandaag laten weten. "Ineens stuitte ik op iets hards. Ik dacht nog: 'He, een pinda!'"

"Toen besefte ik ineens dat een Milky Way helemaal geen pinda's bevat. Ik keek ernaar en ik dacht: 'Gadverdamme, verschrikkelijk! Het is een kies!'" Hierop belde de vrouw gelijk met de Mars-fabriek, de makers van de chocoladereep.

"De Mars-medewerkster vertelde me dat ze een doos zou opsturen waar ik zowel de reep als de kies in moet verpakken en terugsturen. Ik weet nog niet of ik dat wel ga doen, straks houden ze het bewijs en hoor ik niets meer van ze." Ze is nu van plan haar tandarts de kies te laten onderzoeken.

Benieuwd naar de reep en vooral de kies? Een uitgebreide fotoreportage is hier te zien

Box-snicket

Inmiddels staan de twee keer 14 spelers in het veld, arbiter Blohn Jankestein werpt de tosh. De eerste suck is voor de Amsterdammers. Klein-Oostenrijk zet de stumps onverwacht ver in het outfield, zodat een no-hit voor de Amsterdammers te verwachten valt. We wachten op het fluitsignaal voor de eerste leg. Ja! Daar gaat ‘ie. Hoogendoorn zet de eerste punck voor Tonga. Gaat niet geweldig. Outside de Lambeth Walk, dus de eerste shave is voor de Amersfoortse catcher Van Vliet.

Apple gaat nieuwe 'creatie' showen

Apple-fans weten op 27 januari wat hun computeronderneming aan nieuwe producten in petto heeft. Het concern kondigde vandaag aan dat die dag in San Francisco zijn "nieuwste creatie" kan worden bekeken.

De met allerlei kleuren verf bekladde uitnodigingen voor het evenement leidden vandaag gelijk tot speculatie op technologiewebsites. Al maanden wordt verwacht dat Apple een iPhone in A4-formaat op de markt brengt, waarmee boeken, tijdschriften en kranten digitaal kunnen worden gelezen.

Het speeltje zou ook al een naam hebben, de iSlate. Apple zou onder dezelfde naam een internetdomeinnaam hebben geclaimd. Apple doet zelf altijd heel geheimzinnig over de producten die het in ontwikkeling heeft.

Zo zou de iSlate er uit moeten zien en functioneren

Uitslagen Jupiler League inhaalronde 22

Vanavond werd in de Jupiler League het restant van de 22e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Het duel tussen de nummer drie en vier, Go Ahead Eagles en Excelsior, is geëindigd in een overwinning voor Go Ahead. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Reimerink, hij deed dit in de 54e minuut. Go Ahead staat nu op zes punten van de ploeg uit Rotterdam. De club uit Deventer blijft wel derde staan, met net zoveel punten als de nummer twee Cambuur Leeuwarden, en één punt minder dan koploper De Graafschap

FC Volendam boekte vanavond een ruime overwinning op Telstar. De ploeg kwam nog wel op achterstand in de 22e minuut door een doelpunt van Tesselaar, maar twee minuten later kwam Telstar met tien man te staan (Marengo kreeg rood) waarna De Lange de penalty binnenschoot. Vijf minuten later was het Tuyp die de Volendammers op voorsprong bracht, kort daarna gevolgd door de 2-2 van Plet. Telstar kwam hierna niet meer in het spel voor en Volendam kon uitlopen naar een 6-2 overwinning door doelpunten van opnieuw Tuyp, Van Zaanen, Bakens en Kramer. De score had zelfs nog hoger kunnen zijn, maar Tuyp miste in de 79e minuut een penalty en verzuimde zo zijn derde van de avond te maken.

Het duel tussen FC Emmen en MVV werd afgelast. Deze wedstrijd wordt volgende week ingehaald.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Go Ahead Eagles Excelsior 1-0
RBC Roosendaal FC Dordrecht 4-1
FC Volendam Telstar 6-2
Helmond Sport BV Veendam 4-1
FC Den Bosch FC Omniworld 4-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap 22 14 5 3 47 44 - 19
2 SC Cambuur 22 13 7 2 46 54 - 31
3 Go Ahead Eagles 22 14 4 4 46 40 - 19
4 Excelsior 22 12 4 6 40 39 - 26
5 FC Zwolle 22 11 5 6 38 33 - 26
6 AGOVV Apeldoorn 22 10 6 6 36 39 - 32
7 FC Dordrecht 22 11 2 9 35 45 - 34
8 FC Den Bosch 22 9 7 6 34 44 - 29
9 BV Veendam 21 9 6 6 33 38 - 27
10 Helmond Sport 21 9 5 7 32 43 - 36
11 MVV 21 9 3 9 30 37 - 41
12 FC Volendam 22 8 6 8 30 47 - 44
13 RBC Roosendaal 22 8 6 8 30 29 - 28
14 FC Eindhoven 22 6 5 11 23 39 - 54
15 Telstar 22 5 6 11 21 32 - 42
16 Fortuna Sittard 22 5 5 12 20 22 - 37
17 FC Omniworld 22 5 4 13 19 24 - 44
18 FC Oss 22 4 5 13 17 26 - 45
19 FC Emmen 21 4 3 14 15 22 - 51
20 Haarlem 22 3 4 15 13 26 - 58

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Caracciolo FC Den Bosch 16
2 Mark de Vries SC Cambuur 14
= Plet Telstar 14
4 Chadli AGOVV Apeldoorn 13
5 Voskamp Helmond Sport 12
6 Ars RBC Roosendaal 11
= Gomez MVV 11
8 Colak Go Ahead Eagles 10
= De Leeuw BV Veendam 10
= N'Koyi FC Eindhoven 10

Programma:

Datum Thuis Uit
vr 22/1 FC Den Bosch RBC Roosendaal
vr 22/1 Telstar MVV
vr 22/1 SC Cambuur BV Veendam
vr 22/1 FC Emmen FC Dordrecht
vr 22/1 FC Oss FC Volendam
vr 22/1 Excelsior Haarlem
vr 22/1 FC Zwolle FC Omniworld
vr 22/1 Fortuna Sittard FC Eindhoven
vr 22/1 De Graafschap Helmond Sport
zo 24/1 AGOVV Apeldoorn Go Ahead Eagles
ma 25/1 FC Emmen MVV

Racistische Juve-fans boren club weer geld door de neus

De louter in opspraak rakende supporters van Juventus hebben opnieuw op negatieve wijze van zich doen spreken. Ditmaal kost wangedrag van een deel van de Turijnse aanhang de Oude Dame 20.000 euro.

Reden voor de sanctie is de wedstrijd van afgelopen weekend bij Chievo Verona. De bianconeri verloren dat duel met 1-0 en konden het niet verkroppen.

Terwijl Internazionale-spits Mario Balotelli genoot van een vrije zondag, was hij opnieuw het doelwit van racistische spreekkoren. Geen prettig nieuws voor voorzitter Jean-Claude Blanc, die de bankrekening weer eens noodgedwongen moet aanspreken.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de roemruchte topclub een straf krijgt opgelegd. Eerder werd al besloten een deel van hetstadion leeg te houden tijdens de kraker tegen AS Roma. Ook een boetebedrag viel Juventus al ten deel.

Middlesbrough neemt NEC'er Kivuvu op proef

Dominique Kivuvu krijgt de kans om een contract af te dwingen bij het Engelse Middlesbrough, zo meldt Omroep Gelderland. De middenvelder zal de komende dagen zijn kunsten vertonen voor de club van coach Gordon Strachan.

Bij de Nijmegenaren is de speler in het bezit van een contract, welke aankomende zomer afloopt. Eerder liet hij al weten deze verbintenis niet te willen verlengen.

Kivuvu staat sinds 2006 onder contract bij NEC. Destijds had ook onder meer FC Groningen interesse in de Angolees. Bij de ploeg van de huidige oefenmeester Wiljan Vloet kwam hij in zijn debuutseizoen veelvuldig in actie.

Bij de Championship-club moet de middenvelder er mede voor zorgen dat de club zo snel mogelijk weer terugkeert naar de Premier League. Het afgelopen seizoen degradeerde Middlesbrough naar de lagere divisie, waar het vooralsnog allesbehalve weet te overtuigen.

'Deal in woekerpolisaffaire maakt weinig uit'

De deal die is gesloten tussen verzekeraars en gedupeerden van de zogenoemde woekerpolissen valt te veel in het voordeel van de verzekeraars uit. Dat stelt het televisieprogramma Radar vandaag.

Het programma rekende door hoe de deals in verschillende situaties uitpakken. Gemiddeld zouden houders van beleggingsverzekeringen nog steeds minstens veertig procent van hun inleg kwijt zijn.

Over de woekerpolissen ontstond in 2006 ophef na een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten. Er bleken verborgen kosten bij de polissen te zitten. Een groot deel van de inleg werd niet gebruikt om te beleggen, maar om zogenaamde onkosten die de verzekeraars maakten te vergoeden.

Met een leidraad van de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke sloten Delta Lloyd en de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis een deal. Daardoor leek het dat gedupeerde klanten er op vooruitgingen, maar volgens Radar valt dat wel mee. Via een omweg zouden de gedupeerden alsnog veel inleg kwijtraken.

Verliespolis en Woekerpolisclaim wezen er in de uitzending op dat de scherpe kantjes er wel zijn afgehaald. Mensen die eerst veel meer dan veertig procent kwijt zouden raken, zouden er flink op vooruit zijn gegaan. In sommige gevallen zou de deal inderdaad niet veel uitmaken.

Wabeke wees er in Radar op dat consumenten altijd nog naar de rechter kunnen stappen als ze het niet met de deal eens zijn. Er was volgens hem niets aan te doen dat ze dan langer in onzekerheid zitten. Ook wees de ombudsman er op dat de achterban van de stichtingen die in onderhandeling gingen met de verzekeraars zelf heeft ingestemd met de afspraken.

Robben woest na tackle van Lahm

Arjen Robben is vanmiddag, tijdens een training van Bayern München, door ploeggenoot Philipp Lahm keihard onderuit gehaald. De international van het Nederlands elftal reageerde vervolgens furieus, aldus de Duitse krant Bild.

"Wat moet je nou?", tekende de Duitse sensatiekrant uit de mond van Robben op. Na de tackle stond de aanvaller dreigend op en duwde Lahm naar het gras. Thomas Müller en Ivica Olic zouden de twee vervolgens uit elkaar hebben moeten halen.

Louis van Gaal, trainer van de ploeg uit Beieren, hield zich afzijdig en keek van een afstandje toe.

Advocaat: "Martens heeft mij verrast"

De eerste competitiehelft van Maarten Martens verliep verre van vlekkeloos. Afgelopen seizoen was de middenvelder één van de dragende krachten bij AZ, maar dit seizoen heeft de voetballer nog altijd geen potten gebroken.

Martens slaagde er niet in om Dick Advocaat, trainer van AZ én bondscoach van de Belgische nationale ploeg, te overtuigen van zijn kunnen. Toch lijkt daar nu verandering in te komen.

"Maarten heeft me de voorbije weken positief verrast," aldus Advocaat in een reactie. "Ik was heel kritisch voor hem. Ik vond hem te veel een zaalvoetballer. Maar in deze vorm is hij van grote waarde. Hij is veel in beweging en aanspeelbaar."

Releaselijst week 3: Dark Void en SOCOM

Games games games! Ook deze week komen ze er weer aan! En niet 1! Niet 2, maar zelfs 3 verschillende titels! Te weten Dark Void, Resident Evil Archives: Resident Evil Zero en SOCOM U.S. Navy SEALs: Fireteam Brave 3. Titels die allemaal een absurd lange naam hebben, op Dark Void na. Het is deze week dus magertjes wat betreft de nieuwe games. Maar zitten jullie hier wel op te wachten? Of hebben jullie je geld al uitgegeven/opgespaard voor titels als Bayonetta en Mass Effect 2?

Xbox 360:
Dark Void

Playstation 3:
Dark Void

Nintendo Wii:
Resident Evil Archives: Resident Evil Zero

PC:
Dark Void

Playstation Portable:
SOCOM U.S. Navy SEALs: Fireteam Brave 3

Politie onderzoekt vondst lijk in Eindhoven

De politie heeft een onderzoek ingesteld na de vondst van een dode man in een huis in Eindhoven. Een medewerker van een hulpverleningsinstelling had hem vandaag rond 12.30 uur gevonden.

Het is volgens de politie nog niet zeker wie het slachtoffer is. De politie onderzoekt of de man door een misdrijf is omgekomen. Op de zaak zijn twintig rechercheurs gezet. Het lijk en de woning aan de Lohengrinlaan worden onderzocht. Ook wordt een buurtonderzoek gehouden. Voor het onderzoek blijft de Lohengrinlaan voorlopig afgesloten.

AZ wacht op uitsluitsel curatoren

AZ en zijn clubleiding verwachten morgen te horen wie hun nieuwe eigenaar zal worden. De Noord-Hollanders hebben vandaag overleg gevoerd met DSB en wachten nu op een beslissing. De curatoren hebben echter ook met andere partijen gesproken over de gewilde aandelen.

Directeur Marcel Brands kon vanavond nog niets zeggen over het eventuele besluit van de curatoren. "Ik weet het echt niet, voor mijn gevoel ligt het fifty-fifty. Het is afwachten'', aldus de bestuurder in De Pers.

De clubleiding van de regerend landskampioen hoopte afgelopen weekend al uitsluitsel te krijgen over de toekomst van de club. In de tussentijd nemen de curatoren, die de aandelen gaan verkopen die in het bezit waren van de afgetreden voorzitter Dirk Scheringa, volop de tijd om hun keuze te rechtvaardigen.

Brands, die in zijn beginsel moet zorgen voor het technische plaatje, baalt van de situatie en geeft tevens aan snel uitsluitsel te willen. "Het is ook zaak dat er nu duidelijkheid komt, anders hebben we echt een probleem.''

Jongen vermoordt moeder om te gamen

Een vijftienjarige Roemeense jongen is wel heel erg verslaafd aan games. Hij vermoordde woensdag zelfs zijn moeder om vervolgens naar een internetcafé te gaan om daar urenlang online te gamen. Naar verluidt was de jongen erg afhankelijk van games, waardoor zijn adoptief moeder als laatste redmiddel hem afsloot van internet.

Dit had de moeder dus beter niet kunnen doen. Ionut Silviu Savin ontstak in woede en greep naar een mes. Hij stak haar maar liefst zeventien keer en liet haar voor dood achter. Vervolgens ging hij naar een internetcafé om daar vier uur achtereen het spelletje Counter-Strike te spelen.

Toen Ionuts pleegvader uiteindelijk thuiskwam van zijn werk, trof hij thuis het levenloze lichaam aan van zijn vrouw. Ofschoon hij gelijk naar de politie liep om aangifte te doen, bleek Ionut zichzelf al te hebben gemeld bij de politie om de moord te bekennen.

Volgens zijn vader en de Roemeense media beheersten games het hele leven van de jongen. Zo had hij zijn studie en sociale leven opgegeven en miste afgelopen jaar meer dan tweehonderd lessen om maar te kunnen gamen.

De schok is voor de omgeving groot. Volgens de toezichthouder van het internetcafé speelde Ionut meestal Counter-Strike met een capuchon over zijn hoofd. Hij kon urenlang spelen zonder te vloeken of boos te worden. Ook wisselde hij zelden een woord met de andere bezoekers. Een leraar van zijn middelbare school beaamt dat de scholier een stille en introverte persoonlijkheid is.

Ionut zit momenteel onder bewaking in een psychiatrische kliniek. Hij wacht op een onderzoek dat moet uitsluiten of hij volledig toerekeningsvatbaar kan worden verklaard. Mocht hij schuldig worden bevonden aan moord, dan kan hij maar liefst twaalf jaar achter de tralies belanden.

Film: Did You Hear About The Morgans?

Regisseur Marc Lawrence had het script voor Did You hear About The Morgans? klaarliggen en de toezegging gekregen van zijn gedroomde hoofdrolspelers. Hugh Grant gaf wederom zijn ja-woord aan de regisseur waar hij eerder succes (Two Weeks Notice en Music and Lyrics) mee boekte. Sarah Jessica Parker zag er enorm naar uit om met de charmante Engelse acteur samen te werken. Als klap op de vuurpijl konden de twee hoofdrolspelers buiten de set om het goed met elkaar vinden. Het blijft dan echter een raadsel waarom er zo weinig van hun goede werkrelatie terug te zien is op het witte doek.

Alonso tempert verwachtingen Ferrari

Fernando Alonso heeft de verwachting uitgesproken dat hij in 2010 niet direct wereldkampioen bij Ferrari wordt. Het Italiaanse team kende een slecht 2009 en besloot al redelijk vroeg haar kaarten op de nieuwe auto te zetten. Alonso weet als geen ander dat het opbouwen van een team tijd kost.

"Michael Schumacher had ook vijf jaar nodig om zijn eerste wereldtitel met Ferrari te winnen," zei de Spanjaard tegen radiozender Onda Cero. "Formule 1 valt niet wiskundig uit te leggen. Het is net als in voetbal en andere sporten; een groot team kan zomaar verliezen in het stadion van een klein team. In de Formule 1 geldt hetzelfde. Je kunt niet alleen vertrouwen op hetgeen dat op papier staat. Alles moet kloppen en je moet je op de baan bewijzen."

Alonso zal zijn uiterste best doen bij Ferrari, maar de wereldkampioen van 2005 en 2006 beseft tegelijkertijd dat de concurrentie dit seizoen hevig is. "In principe zijn de rijders van Mercedes GP, McLaren, Red Bull en mijn teamgenoot Felipe Massa de favorieten voor de titel. Maar er zouden ook nog wat verrassingen kunnen komen, dat hebben we vorig jaar gezien met Brawn. Tijdens de tests in februari zal meer duidelijk worden over hoe iedereen er voor staat, maar dit zijn de vier teams waar ik op gok. Ik ben blij dat Ferrari één van die teams is."

[Dakar] Terugblik Nederlanders: Motoren en quads

De 2010 editie van de Dakar editie is voorbij. Ook dit jaar was het weer een zware rally. Veel deelnemers zijn uitgevallen, maar hoe hebben het de Nederlanders gedaan? In deze reeks berichten blikken wij terug op hun prestaties. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

 

Motoren

7. Henk Knuiman

Henk Knuiman reed een solide rally. Hij liet zich niet van voren zien, maar eindigde wel altijd in de top twintig. Hij heeft de Dakar dan ook uitgereden op een 17e plaats. Zelf kende hij weinig technische problemen, maar moest als beste Nederlander wel acht uur toegeven op de nummer een.

(c) Dakarpress

 

8. Frans Verhoeven

Frans Verhoeven heeft een rally meegemaakt die hij snel zal willen vergeten. De eerste week stond bol van de technische problemen en hij was binnen drie etappes dan ookal uitgeschakeld voor een hoge klassering. Langzaam kwam de Tilburger beter in zijn ritme en in de tiende etappe leek hij dan eindelijk succes te boeken met een dagzege. Helaas gaf de organisatie die avond enkele concurrenten tijd terug omdat de organisatie een fout had gemaakt. Hierdoor eindigde de coureur op de derde plaats in die etappe. Dit was dan ook meteen zijn beste dagklassering. Niet veel later viel Verhoeven uit met motorproblemen.

(c) Dakarpress

 

44 Mirjam Pol

Mirjam Pol was de enige vrouwelijke Nederlandse deelneemster aan de rally dit jaar, maar kon haar directe concurrente in het vrouwenklassement, Annie Seel, niet bijhouden. In de etappe waar ze had kunnen toeslaan, Annie Seel kwam ten val, viel zij zelf ook en blesseerde ze zich zo ernstig dat ze de volgende etappe niet meer kon starten. Als ze de rally uit had gereden was ze zeer waarschijnlijk als tweede gefinisht. 

 (c) Dakarpress


48 Hans-Jos Liefhebber

Hans-Jos Liefhebber is de revelatie van deze Dakar. Liefhebber eindigde op een 24e plaats in het algemeen klassement en reed een uitstekende rally. Hij was niet de meest opvallende coureur, maar finishte zeer regelmatig in de top dertig.

(c) Dakarpress


60 Thomas de Bois

Thomas de Bois viel in de vijfde etappe uit en doet zodoende niet meer mee in de rally. Naar eigen zeggen ging het deze rally erg lekker. Helaas moest de coureur dus opgeven vanwege een gebroken sleutelbeen.

(c) Dakarpress


72 Marcel Snijders

Marcel Snijders reed een solide rally. Samen met zijn Honda teamgenoten beleefde hij enkele moeilijke dagen, maar hij sloeg zich daar prima doorheen. Uiteindelijk leverde hem dit een 46e plaats op.

(c) Dakarpress

 


87 Gerrit-Jan Gerben Vruggink

Gerrit-Jan Gerben Vruggink is een van de teamgenoten van Marcel Snijders en ze hebben de gehele rally samen opgetrokken. Zodoende staat hij ook niet ver van Snijders vandaan. Vruggink eindigde op een 44e plaats.

(c) Dakarpress

 

 

91 Aloys Ressing

Aloys Ressing reed de gehele rally in de onderste regionen van het klassement rond, maar is nog elke etappe op tijd binnengekomen in het bivak om de volgende dag te mogen starten. Dit heeft hem een 78e plaats bezorgd. Dit terwijl er 88 coureurs gefinisht zijn.

(c) Dakarpress 

 

 


95 Tony Krabbenborg

Tony Krabbenborg is de teamgenoot van Aloys Ressing en ook zijn maatje tijdens de rally. Net als Snijders en Vruggink zijn ook Ressing en Krabbenborg dicht bij elkaar te vinden in het klassement. Krabbenborg heeft Ressing nog wel weten in te halen sinds de rustdag en is gefinisht op een 77e plaats.

(c) Dakarpress

 

 

 


106 R.M.N.J. de Groot

De Groot is de best-of-the-rest na de top drie Nederlandse coureur en weet het Honda-team net achter zich te houden met een 41e plaats. Ook hij reed een solide rally.

 

(c) Dakarpress

 

Quads

265. Gerard Wessels

Gerard Wessels heeft het tot de zevende etappe meegedaan aan de rally. In de laatse etappe voor de rustdag kreeg Wessels grote problemen en kwam hij te laat aan in het bivak waardoor hij uitviel. Helaas kon hij weinig betekenen in het klassement.

(c) Dakarpress

Overzicht Nederlandse voetballers in het buitenland

 Elke dinsdag verschijnt op FOK!sport het bericht 'Nederlandse voetballers in het buitenland'. In deze rubriek doen wij berichtgeving van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende clubs en competities. Hieronder een overzicht van de spelers die FOK!sport wekelijks volgt.

De spelerslijst:

Speler Club Land
Ryan Donk Club Brugge België
Donovan Deekman
KSC Lokeren
België
Sherjill MacDonald Germinal Beerschot België
Roel van Hemert
Lierse SK
België
Jeremy Bokila
SV Zulte Waregem
België
Samir El Gaaouiri KV Roeselare België
Serginho Greene
Levski Sofia
Bulgarije
Dustley Mulder
Levski Sofia
Bulgarije
Andwélé Slory
Levski Sofia
Bulgarije
Maikel Aerts
Hertha BSC
Duitsland
Roel Brouwers M'gladbach Duitsland
Marcel Meeuwis M'gladbach Duitsland
Jules Reimerink
Energie Cottbus
Duitsland
Santi Kolk
Union Berlin
Duitsland
Paul Verhaegh
FC Augsburg
Duitsland
Kees Kwakman
FC Augsburg
Duitsland
Gibril Sankoh
FC Augsburg
Duitsland
David Mendes da Silva
Red Bull Salzburg
Oostenrijk
Boudewijn Zenden
Sunderland Engeland
Ronnie Stam
Wigan Athletic Engeland
Marcel Seip Charlton Athletic
Engeland
Gianni Zuiverloon West Bromwich Albion Engeland
Kemy Agustien Swansea City Engeland
Ferrie Bodde Swansea City Engeland
Cedric van der Gun Swansea City Engeland
Dorus de Vries Swansea City Engeland
Marvin Emnes Middlesbrough Engeland
Shelton Martis
Doncaster Rovers
Engeland
Pim Balkestein Brentford Engeland
Tim Krul Newcastle United Engeland
Timothy Cathalina
Tranmere Rovers
Engeland
Michael Lamey
Leicester City
Engeland
Benjamin van den Broek
Shrewbury Town
Engeland
Edwin de Graaf
Hibernian Schotland
Jos Hooiveld Celtic Schotland
Glenn Loovens Celtic Schotland
Nigel Hasselbaink
Hamilton Schotland
Kevin Hofland
AEK Larnaca
Cyprus
Gregoor van Dijk
AEK Larnaca Cyprus
Edwin Linssen
AEK Larnaca Cyprus
Danny Schenkel
AEK Larnaca Cyprus
Mike Zonneveld
AEL Limassol
Cyprus
Nicky Hofs
AEL Limassol
Cyprus
Jeffrey Leiwakabessy Anorthosis Famagusta Cyprus
Joost Broerse
APOEL Nicosia
Cyprus
Sjors Verdellen
APOP Kinyras Peyia
Cyprus
Jeffrey Sarpong
Real Sociedad
Spanje
Royston Drenthe
Hércules Alicante
Spanje
Piet Velthuizen
Hércules Alicante Spanje
Hedewiges Maduro
Valencia
Spanje
Sander Westerveld AC Monza Italië
Stefano Seedorf AC Monza Italië
Chedric Seedorf AC Monza Italië
Guillano Grot Inter Turku Finland
Rick Kruys Malmö FF Zweden
Moestafa El Kabir
Mjällby AIF Zweden
Rachid Bouaouzan
Helsingborg Zweden
Tim Janssen Esbjerg Denemarken
Remco van der Schaaf Brøndby IF
Denemarken
Gerald Sibon
Melbourne Heart
Australië
Rutger Worm
Melbourne Heart
Australië
Sergio van Dijk Adelaide United
Australië
Dyron Daal North Queensland Fury Australië
Bas van den Brink Gold Coast United Australië
Patrick Zwaanswijk
Cental Coast Mariners
Australië
Victor Sikora
Perth Glory
Australië
Tim Bakens
FC Sankt Gallen
Zwitserland
Sandro Calabro
FC Sankt Gallen
Zwitserland
Michael Dingsdag
FC Sion
Zwitserland
Marciano Bruma
Arka Gdynia
Polen
Rein Baart
FC Edmonton
Canada
Sander van Gessel
FC Edmonton Canada
Paul Matthijs
FC Edmonton Canada
Ezra Schrijver
FC Edmonton Canada
Bas Ent
Toronto FC
Canada

FOK!radio: Brabantse New Kids live

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Brabant is hot! Althans, dat zou je bijna denken als je naar de hype rond de serie 'New Kids' kijkt. Dat zijn korte sketches over een paar hangjongeren in het Brabantse gehucht Maaskantje. De serie over de gabbers wordt binnenkort fors uitgebreid. Daarnaast hebben de heren een nummer 1 hit te pakken samen met de Opposites en komt er een carnavalsplaat aan. Oftewel: De New Kids zijn hard op weg om wereldberoemd te worden! Ook op FOK! zijn er regelmatig topics en dus gaan we vanavond met de bedenker (en een van de karakters) praten in FOK!radio Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je DriekOplopers. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek!! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier! 

 

Bobsleevrouw in blote kont de baan af

Bobsleester Gillian Cooke heeft gisteren tijdens de Wereldbekermanche Bobslee in Sankt-Moritz het beste van zichzelf laten zien. Tijdens de opwarming is de Britse namelijk uit haar superstrakke broek gescheurd.

Samen met haar teammaatje Nicola Minichiello liep Cooke zich warm. Tijdens het vooroverbuigen bleek er echter toch te veel spanning op het strakke, gestroomlijnde pakje te staan. De arme Cooke scheurde volledig uit het pak, en gaf het publiek een mooie blik op haar ronde billen.


Bobsleeën, altijd leuk...

Amsterdammers onwel door koolstofmonoxide

Zeven personen zijn vanmiddag onwel geraakt in een woning in Amsterdam. De bewoners hebben te veel koolstofmonoxide binnengekregen. Koolstofmonoxidevergifting kan leiden tot de dood, omdat er dan een tekort aan zuurstof in de hersenen ontstaat.

De woning was gelukkig voorzien van een koolstofmonoxidemeter. Toen het alarm van die melder afging, werd de brandweer gewaarschuwd. De zeven bewoners werden door de brandweer uit het huis gehaald. Ook twee katten moesten mee naar buiten.

De oorzaak van het verhoogde koolstofmonoxidegehalte moet gezocht worden in een kapotte verwarmingsinstallatie. De bewoners van de woning waren niet de enige die last hadden van de koolmonoxide, ook nabijgelegen woningen bevatten een verhoogd gehalte van de stof. 

De verwarmingsinstallaties in de straat worden uit voorzorg gecontroleerd door bouw- en woningtoezicht.

Man bijt tepel politieagent af

Een politieagent uit de Amerikaanse metropool Chicago moet het voortaan met een tepel minder doen. Een 31-jarige woesteling heeft de agent namelijk van zijn voor mannen nutteloze lichaamsdeel beroofd.

De agent, die gisteravond tijdens de mishandeling niet in functie was, zag buiten voor een kroeg een opstootje tussen een man en enkele collega's. De bewuste agent kwam tussenbeide en identificeerde zich als politieman, maar de agressieve man weigerde te luisteren naar de bevelen van de politie. In plaats daarvan begon hij de agent ineens te bijten, waarop de andere agenten niets anders konden dan de aanvaller op afstand houden met een chemische stof.

De bewuste agent werd zwaargewond met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Hier werd hij behandeld aan diverse snijwonden in zijn gezwollen oog en aan zijn afgehapte tepel. Volgens het politierapport is de tepel echter zo ernstig beschadigd, dat de politieman deze voorgoed zal moeten missen.

Ook de asociale man is niet zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen. Hij is net als het slachtoffer met diverse snijwonden en blauwe plekken naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft hem later opgesloten in de cel en zal de zaak verder onderzoeken.

David Cage: "Er komt geen Heavy Rain 2"

In een interview met het maandelijkse game-tijdschrift OPM UK heeft hoofdontwikkelaar David Cage van Quantic Dream gezegd dat er geen tweede deel van hun game Heavy Rain uit zal komen. Cage zegt verder dat hij alles heeft willen vertellen over de characters in Heavy Rain en dat zijn toekomst bij het maken van nieuwe titels ligt.

In dit interview wilde Cage ook duidelijk maken dat de DLC voor Heavy Rain, genaamd Heavy Rain Chronicles, volledig optioneel zijn. Deze uitbreiding zal een prequel zijn op Heavy Rain, die het een en ander duidelijk moet maken over de motieven van de karakters. Heavy Rain komt 26 februari uit en in de eerste review heeft de game al een 9 binnen gesleept. Zorg wel dat je FOK!Games checkt voor onze mening over deze veelbelovende game.

Rentree Van Persie gepland voor half april

Robin van Persie kan waarschijnlijk dit seizoen toch nog in actie komen voor Arsenal. De aanvaller herstelt goed van een zware enkelblessure, die hij twee maanden geleden opliep in een oefeninterland tegen Italië. Van Persie heeft zijn coach Arsène Wenger laten weten waarschijnlijk half april zijn rentree te kunnen maken.

Wenger liet enkele weken geleden nog weten dit seizoen niet meer op Van Persie te rekenen. "Maar zijn herstel verloopt sneller dan we hadden verwacht", zegt de Fransman op de website van Arsenal. "Hij loopt weer normaal en denkt half april weer te kunnen spelen." Van Persie zou in dat geval de laatste vier competitiewedstrijden van Arsenal kunnen meepikken.

Van Persie verkeerde op het moment dat hij de blessure opliep in topvorm. Zijn teller stond dit seizoen al op acht doelpunten en zeven assists. Nu de revalidatie voorspoedig verloopt, lijkt de deelname van de 26-jarige Rotterdammer aan het WK niet in gevaar te komen.

Directeur Fledderus vertrekt bij NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF moet op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Theo Fledderus, die deze functie sinds januari 2000 bekleedde, heeft aangegeven per 1 mei te vertrekken. De voormalig directeur-griffier van de provincie Drenthe zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Fledderus zegt nog niet te weten waar hij zich nu op gaat richten. "Ik ga daar eens rustig over nadenken, maar door deze aankondiging maak ik de weg vrij voor het vinden van een opvolger." Voorzitter Erica Terpstra, die eveneens bezig is aan haar laatste maanden bij de sportkoepel, roemt de bestuurder voor zijn inbreng de afgelopen tien jaar. "Mede dankzij hem staat NOC*NSF op de kaart en hebben we een belangrijk netwerk van partners om ons heen."

[Afrika Cup] Uitslagen Poule A

Vanavond werden de laatste wedstrijden uit Poule A gespeeld. Gastland Angola trad aan tegen Algerije en beide landen zouden bij winst zeker doorgaan naar de volgende ronde. Het andere duel dat op het programma stond, ging tussen Mali en Malawi. Ook deze landen moesten winnen om kans te hebben op een kwartfinaleplaats.

Angola - Algerije

Het gastland wilde tegen Algerije de goede reeks voortzetten van de laatste twee duels. In het eerste duel werd een 4-0 voorsprong weggegeven tegen Mali, maar de tweede wedstrijd tegen Malawi ging met 2-0 gewonnen. Ook tegen de Algerijnen speelde Angola op de winst. Madjid Bougherra kreeg na ruim twintig minuten namens Algerije de eerste grote kans van de wedstrijd, maar hij wist Angola-doelman Carlos van dichtbij niet te passeren. Angola kreeg voor rust ook één grote kans, maar middenvelder Djalma Castro stuitte op de doelman van Algerije.

In de tweede helft graafde Algerije zich steeds meer in op eigen helft om zo het belangrijke punt binnen te slepen die recht gaf op plaatsing voor de kwartfinale. De Woestijnvossen slaagden hierin en gaan zo samen met Angola door naar de volgende ronde van de Afrika Cup.

Malawi - Mali

Mali moest de wedstrijd tegen Malawi winnen om kans te maken op de kwartfinale en moest hopen dat Algerije geen punt pakte tegen Angola. Ook Malawi had punten nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Al na drie minuten leidde Mali met een comfortabele 2-0. Na een minuut spelen, scoorde Sevilla-spits Frédéric Kanouté namens De Adelaars de openingstreffer van de wedstrijd en nog geen twee minuten later verdubbelde Barcelona-middenvelder Seydou Keita de score. Tot aan de rust gebeurde er vrij weinig op beide helften en daardoor ging Mali met een 2-0 voorsprong de rust in.

Na ruim een uur spelen kwam Malawi toch weer een beetje terug in de wedstrijd. Russell Mwafulirwa wist de aansluitingstreffer voor zijn land te maken. Toch kon Malawi niet doordrukken en het land zag tegenstander Mali nogmaals scoren. Bagayoko was ditmaal de gevierde man. Hij bracht de stand op 3-1, wat tevens ook de eindstand was. Aangezien Mali het duel met Algerije verloor, gaan de Algerijnen door naar de volgende ronde en neemt Mali net als Malawi afscheid van de Afrika Cup.


Uitslagen Poule A:

Thuis Uit Uitslag
Angola Algerije 0-0
Malawi Mali 1-3

Eindstand Poule A:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Angola *
3 1 2 0 5 6-4
2 Algerije *
3 1 1 1 4 1-3
3 Mali 3 1 1 1 4 7-6
4 Malawi 3 1 0 2 3 4-5

* door naar kwartfinale

 

 

Bos: 'Griekenland moet zelf budgetproblemen oplossen'

De Griekse regering moet op eigen kracht zijn budgetproblemen zien op te lossen, zonder hulp van andere EU-lidstaten. Dat zei minister Bos vandaag tegen journalisten voorafgaand aan een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van financiën van de Europese Unie (EU). Gedurende de meeting zullen de ministers de plannen van de Grieken om hun schuld te verminderen gaan beoordelen.

Afgelopen donderdag diende de Griekse regering een voorlopige begroting in die het tekort moet terugbrengen tot minder dan 3% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2012. Geschat wordt dat het tekort in 2009 is opgelopen tot 12,7% van het bbp.

Sommige analisten denken dat als Griekenland niet in staat blijkt te zijn om aan zijn schulden te voldoen, het land toch wel wordt geholpen door andere lidstaten uit de EU. Meerdere EU-functionarissen hebben reeds aangegeven dat dit niet het geval zal zijn. De Griekse regering heeft gezegd geen hulp te willen en ook niet nodig te hebben.

"Ik denk dat de Grieken zich bewust zijn van de ernst van de situatie en volgens mij weten ze ook dat ze hun eigen problemen dienen op te lossen", zei Bos.

Na de aankondiging van de Griekse begroting stegen de verzekeringskosten tegen wanbetaling op Griekse schuldpapieren tot een recordhoogte. Dit laat zien dat het vertrouwen in het vermogen van Griekenland om tot een oplossing te komen gering is. Door de zorgen is ook de euro getroffen.

"Ik begrijp waarom er op de markten zorgen heersen over Griekenland", zei Bos. De minister van Financiën voegde daar aan toe dat hij er op vertrouwt dat de Griekse regering de nodige bezuinigingen zal toepassen om het vertrouwen van de markt terug te winnen.

Volgens Bos zijn de regeringen van Griekenland en Portugal op de hoogte van de begrotingsregels in de EU. De schulden van Portugal stegen het afgelopen jaar ook sterk. De Portugese regering zal op 26 januari een nieuwe begroting presenteren.

"We dienen deze landen aan te moedigen om te laten zien dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om hun financiën op orde te brengen", aldus de minister van Financiën.

Wouter Bos
Wouter Bos (Foto: Novum)

Hands Henry definitief niet bestraft

De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten dat de handsbal van Thierry Henry in het WK-playoff duel tussen Frankrijk en Ierland definitief onbestraft blijft. Dankzij de handsbal van Henry kon Frankrijk in de verlenging van het tweede en beslissende duel gelijk komen tegen de Ieren, waardoor Les Bleus op het WK in Zuid-Afrika te zien zullen zijn.

Scheidsrechter Martin Hansson en zijn assistenten constateerden de handsbal van Henry niet, waarna Ierland na afloop van de partij prostest aantekende. Henry verklaarde ondertussen in de media dat hij de bal met de hand had geraakt, waardoor William Gallas kon scoren. De tuchtcommissie keek naar de mogelijkheden om Henry voor het eerste duel op het WK te schorsen, maar konden dit omdat de scheidsrechter het incident ontgaan was juridisch niet doen. Hierdoor ontloopt Henry een schorsing.

Het Eurovisie Songfestival forum is geopend

‘Ik Ben Verliefd Shalalie’ Dit is natuurlijk de titel van de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 2010! De tekst is geschreven door Pierre Kartner, ook wel bekend als Vader Abraham. Wie er met dit nummer naar Oslo zal afreizen is nog niet bekend. Wat we al wel weten is dat je je op FOK! perfect kunt voorbereiden op de grootste zangwedstrijd van het jaar!

Want vanaf vanavond is het Eurovisie Songfestival subforum weer geopend! Komt dus allen met uwer roze boa en glitterbril naar het nu al gezelligste subforum van FOK! Natuurlijk ook voor niet-homo's en haters.

Shalalie shalala shalalie shalala
Het gaat niet uit mijn kop
Shalalie shalala shalalie shalala
Ik sta er ’s morgens mee op
Ik ben verliefd op jou,
daarvoor vergeet ik alles gauw,
en weet ik het niet meer
Shalalie shalala shalalie shalala
Zo gaat het ongeveer
Ik ben verliefd (3x)
Dat kun je zo zien

 

 

Nieuwe God of War III screens laten oud gebergte zien

God of War III komt in maart uit en de game is bijna af. De mannen van Destructoid hebben het geluk gehad om een nieuwe demo van de Playstation 3-exclusive te testen en hierbij zijn ook een zevental nieuwe screens verschenen. Kratos bevindt zich in een oud gebergte, waar hij op de oude planten kan klimmen. Volgens het gezegde zegt een beeld meer dan duizend woorden, dus hier volgen de screenshots:

GoW IIIGoW IIIGoW IIIGoW IIIGoW IIIGoW IIIGoW III

Luinge geeft fout toe

Scheidsrechter Roelof Luinge heeft toegegeven dat hij in het duel tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse een overtreding van de doelman van de Arnhemmers Piet Velthuizen verkeerd beoordeeld heeft. De keeper kwam met gestrekt been in bij NEC-spits Björn Vleminckx, waarna deze ter aarde stortte. Luinge zag niets in het incident.

Ook na afloop van de wedstrijd bleef Luinge achter zijn zienswijze staan, maar na bestudering van de beelden moest hij constateren dat Velthuizen toch met gestrekt been tegen Vleminckx had geraakt. De KNVB kan de Vitesse-doelman echter geen straf meer opleggen. Dit omdat er wel voor de overtreding gefloten is, maar deze niet bestraft is. "Op basis van deze verklaring van Luinge kan er geen tuchtrechtelijk vervolg aan deze situatie gegeven worden," luidde een verklaring van de bond.

Vleeswond kost Dortmund-goalie vijf weken

Roman Weidenfeller liep afgelopen weekend een op het oog ernstige blessure op. De doelman van Borussia Dortmund blesseerde zich aan zijn knie en is voorlopig buiten strijd.

"De vleeswond van Roman was zeker zo'n vijf tot tien centimeter diep", vertelde BVB-coach Jurgen Klöpp na afloop van het gewonnen duel bij 1. FC Köln (2-3).

Weidenfeller werd al na twintig minuten op het terrein van de club uit Keulen per brancard van het veld gedragen. Een op het oog zware blessure, maar met het gewricht zelf is niet veel mis.

"Ik keek zo in de knie van Roman en zag zijn kapsel zitten"
, zei de geschrokken coach van de geel-zwarten tegen de Duitse pers. Weidenfeller zal de wond eerst moeten laten helen. Naar verwachting kost het de sluitpost zo'n vijf weken.

Chávez: PlayStations leiden naar de hel

President Hugo Chávez van Venezuela heeft een haat voor gewelddadige games en specifiek PlayStation-games. Chávez vindt dat dit soort games slecht zijn voor kinderen, ze zouden kinderen op het kapitalistische pad naar de hel zetten.

Chávez uitte zijn ongenoegen in de wekelijkse radioshow Alo Presidente en riep daarin fabrikanten op om educatieve games en speelgoed te maken met eigenschappen van de lokale bevolking, in plaats van bijvoorbeeld een kapitalistische Barbie die niets met de Venezolaanse cultuur te maken heeft.

"Die PlayStation-spellen zijn vergif, sommige games leren je hoe je moet doden. Ze hebben ook ooit mijn gezicht in een spel gestopt, 'vind Chávez en maak hem van kant!' Games bevorderen het gebruik van sigaretten, drugs en alcohol zodat zij ze kunnen verkopen. Dat is kapitalisme, de weg naar de hel."

Daarnaast beweerde Chávez dat ieder spel waarin bommen voorkomen, ontworpen worden door kapitalisten zodat "ze" later wapens kunnen verkopen.

Venezuela heeft afgelopen oktober een wet aangenomen waarmee het illegaal is om gewelddadige spellen te verkopen met straffen die oplopen tot vijf jaar in de gevangenis.

Gratis openbaar vervoer in actie tegen AOW-plannen

In Rotterdam en Den Haag kan overmorgen een paar uur gratis met het openbaar vervoer worden gereisd. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten hebben de actie georganiseerd uit protest tegen de AOW-plannen van het kabinet.

Met de de Rotterdamse vervoerder RET en de Haagse vervoerder HTM werd overeenstemming bereikt om passagiers tussen 10.00 en 14.00 uur gratis mee te nemen, maar het Amsterdamse GVB en het Utrechtse GVU spanden een kort geding aan. Abvakabo FNV wil daar tussen 10.00 en 14.30 uur de bussen gratis laten rijden. De rechtbank in Amsterdam bepaalt morgenochtend of in die steden ook gratis kan worden gereisd.

Overmorgen is als actiedag uitgekozen omdat in de Tweede Kamer dan een hoorzitting wordt gehouden over het verhogen van de AOW-leeftijd. De rechter verbood FNV Bondgenoten vorig jaar nog om chauffeurs uit protest tegen de AOW-plannen het werk neer te laten leggen.

De rechter wees er toen op dat de vakbonden een conflict hebben met het kabinet en niet met de werkgevers. Ook lag er toen nog geen concrete wettekst waartegen actie kon worden gevoerd. Zo'n wet is er inmiddels wel.

Kwart jeugd ongewild abo op sms-dienst

Een op de vier kinderen tussen de 8 en 18 jaar is wel eens ongewild opgezadeld met een abonnement op een sms-dienst. Ze zijn tussen de tien en 250 euro kwijt aan diensten als wallpapers, ringtones en spelletjes voor de mobiele telefoon. Dat meldt Mijn Kind Online vandaag op basis van onderzoek. De stichting wil dat er 'eindelijk' een einde komt aan 'misleidende' sms-diensten.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de stichting en van Digivaardig en Digibewust, een initiatief van de Nederlandse overheid. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de minderjarigen tien euro armer zijn gemaakt, 32 procent is tussen de tien en dertig euro kwijt, acht procent tussen de dertig en vijftig euro en acht procent tussen de vijftig en honderd euro. Vooral vmbo-leerlingen zijn vaak slachtoffer van een ongewenst abonnement.

Volgens Remco Pijpers van Mijn Kind Online worden er miljoenen verdiend met de 'misleidende' sms-diensten. "Al sinds 2003 is er een sms-gedragscode die hieraan een einde zou moeten maken." De code is een paar keer aangepast, maar de problemen zijn volgens Pijpers daardoor niet verdwenen.

Het onderzoek toont het tegendeel aan, zegt hij. "Werd er twee jaar geleden nog reclame gemaakt met gratis ringtones waar een betaald abonnement aan bleek vast te zitten, nu krijgen kinderen en jongeren reclames te zien die slim zijn verpakt in spelletjes, quizzen en prijsvragen. Die werken de onduidelijkheid in de hand."

Ook de reclamecode voor sms-diensten laat volgens hem ruimte om kinderen en jongeren te misleiden, hoewel de Reclame Code Commissie de reclames de afgelopen jaren keer op keer misleidend vond. "Reclames moeten zó transparant zijn, dat zelfs een kind van 10 begrijpt dat zijn prepaid-tegoed eraan gaat."

Het onderzoek wijst verder uit dat opvoeding over aanbiedingen van media zin heeft. Kinderen die waarschuwingen of verboden krijgen van hun ouders sluiten minder vaak per ongeluk een sms-abonnement af.

Bak Nielsen wil weg bij Heerenveen

Voor Kristian Bak Nielsen staat vast dat hij zal vertrekken bij sc Heerenveen. De verdediger heeft aan de Friese clubleiding laten weten dat hij zijn medio 2011 aflopende contract niet wil verlengen en toe is aan een nieuwe uitdaging.

Bovendien is Bak Nielsen kwaad op de fans van Heerenveen. "Ik ben respectloos behandeld door de fans en ben heel boos", laat de gepikeerde mandekker optekenen in het Friesch Dagblad. In een gesprek met het Deense Sporten liet Bak Nielsen recentelijk weten komende zomer weg te willen bij Heerenveen.

"Ik ben op zoek naar een nieuw avontuur en een nieuwe club", bevestigt de verdediger. "Dat is mijn goed recht als voetballer. Mijn contract loopt hier nog anderhalf jaar door, maar ik wil het beste voor mezelf en mijn gezin. Het eigen belang gaat nu even voor." Dat hij zich te goed zou voelen voor Heerenveen, spreekt Bak Nielsen tegen. "Ik heb nooit bedoeld dat ik te goed ben om hier te spelen. Ik ben geen ster en zo zie ik mezelf ook niet."

Sporten berichtte dat Bak Nielsen Heerenveen 'een saai plaatsje vindt, dat weinig te bieden heeft'. "Ik ben belazerd door de betreffende journaliste. Mijn woorden zijn verdraaid en daarna ook nog verkeerd vertaald", reageert de hoofdrolspeler.  "Ik hoorde van Gerald Sibon dat er op internet nogal wat ophef was ontstaan. Ik heb de reacties gelezen en werd woest."

"Mijn vriendin heeft op een forum nog geprobeerd om het uit te leggen, maar tegen haar zeiden ze vervelende dingen. En tijdens de wedstrijd werden er ook nare dingen naar mij geroepen. Als ik had gescoord, dan had ik het ook niet met hen gevierd. Ik was altijd als eerste bij de fans, maar ik geef niets meer om de supporters. Ik doe mijn best voor de club en voor mezelf, maar met hen ben ik klaar."

Spelers FC Twente willen Janssen terug

De start van de tweede seizoenshelft van FC Twente was zondag niet om over naar huis te schrijven. Op bezoek bij FC Utrecht flirtte de ploeg van Steve McClaren met een nederlaag, maar de Domstedelingen lieten het na Twente de genadeklap te geven: 0-0.

In de spelersgroep van Twente gaan ondertussen stemmen op om Theo Janssen vervroegd van zijn interne schorsing te laten terugkeren. De middenvelder veroorzaakte eind november een auto-ongeluk, waarbij mede-inzittende Kevin Moeliker zwaar gewond raakte. Uit een bloedproef bleek dat Janssen teveel alcohol in zijn bloed had op het moment van het ongeluk.

Twente besloot hem daarop tot eind januari te schorsen. "Maar nood breekt wetten", vindt middenvelder Wout Brama. Tegenover het Algemeen Dagblad breekt hij een lans voor Janssen. "Of het moreel verantwoord is? Jawel. FC Twente heeft met de schorsing zijn verantwoordelijkheid genomen, maar ik vind dat Theo al genoeg is gestraft door alle publiciteit, de verwondingen bij zijn vriend Kevin Moeliker en het deel van de schorsing dat hij al heeft uitgezeten."

Door het puntenverlies van Twente kan PSV dinsdag in de uitwedstrijd tegen Roda JC de koppositie pakken. Brama krijgt bijval van zijn teamgenoten Sander Boschker en Peter Wisgerhof, die beseffen dat de Tukkers de technisch begaafde middenvelder nu goed kunnen gebruiken.

Het bestuur van FC Twente houdt echter voet bij stuk. "Intern is een opheffing geen item", aldus preses Joop Munsterman. "De strafmaat is in november bepaald en daar blijven we bij." Ook Janssen houdt geen rekening met een eerdere terugkeer. "Ik richt me nu helemaal op 31 januari, de dag dat ik weer speelgerechtigd ben. Ik houd me niet bezig met andere scenario's."

Piloot Julio P. uitgeleverd aan Argentinië

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio P. wordt uitgeleverd aan Argentinië. Dit heeft het Spaanse gerechtshof Audiencia Nacional vandaag in Madrid bekrachtigd. P. verzet zich niet langer tegen de uitlevering.

De Argentijnse justitie beschuldigt de voormalige marinepiloot van betrokkenheid bij 'Vluchten des Doods'. Dat waren vluchten die de marine tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië uitvoerde, tijdens welke gedrogeerde, vermeende politieke tegenstanders boven zee uit het toestel werden geworpen. P. ontkent de beschuldigingen.

Julio P. werd afgelopen jaar als Nederlands verkeersvlieger in Valencia aangehouden.

'Manchester United weigert Spurs-bod op Foster'

Tottenham Hotspur heeft misgegrepen bij Manchester United inzake doelman Ben Foster, zo meldt althans Sky Sport News.

Foster zit momenteel in een lastige situatie bij Manchester United. Edwin van der Sar is teruggekeerd onder de lat op Old Trafford, terwijl ook Tomasz Kuszczak hem lijkt te zijn gepasseerd in de pikorde.

Spurs zoekt sinds het motorongeluk van Carlo Cudicini naar een nieuwe doelman, die de mogelijkheden van manager Harry Redknapp vergroot en de concurrentie kan aangaan met Heurelho Gomes. Op Foster hoeft men op White Hart Lane dus niet te rekenen. Ook Allan McGregor (Glasgow Rangers) en Artur Boruc (Celtic) worden gelinkt aan Spurs.

Naar verluidt is ook Stoke City in de markt voor Foster. Eerder moest Stoke afzien van David James (Portsmouth).

 

De Bie maakt Belgische WK-selectie bekend

Voor de Belgische wielrenners is de kogel door de kerk. Bondscoach Rudy de Bie maakte vandaag de zeven namen bekend die op het WK veldrijden in Tabor actief zullen zijn. 


Zoals verwacht zal ook Niels Albert aanwezig zijn. Ondanks een ribblessure zal de regerend wereldkampioen aanwezig zijn. De teamgenoten in Tscjechië zullen oud-wereldkampioen Sven Nys, Bart Wellens, Kevin Pauwels, Klaas Vantornhout en Bart Aernouts. Deze namen waren al langer bekend en de laatste naam die de Bie bekend maakte is Erwin Vervecken. Deze werd verkozen boven Dieter en Sven Vanthourenhout.

[Upd] FC Emmen - MVV afgelast

De competitiewedstrijd FC Emmen - MVV in de Jupiler League van vanavond gaat niet door.

Het veld in het Univé-stadion is onbespeelbaar. Op 18 december werd de wedstrijd ook al afgelast wegens de slechte weersomstandigheden. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd nu zal worden gespeeld.

Update 17:50

De KNVB heeft als nieuwe datum voor de wedstrijd FC Emmen - MVV maandag 25 januari vastgesteld.

Tweede verkiezingsronde in Oekraďne nodig

De gisteren in Oekraïne gehouden presidentsverkiezingen hebben geen onmiddellijke winnaar opgeleverd. Op 7 februari zal een tweede ronde moeten plaatsvinden. De meeste stemmen gingen gisteren naar de pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj. Volgens nog niet offiële uitslagen kreeg hij ruim 35 procent van de stemmen; premier Joelia Timosjenko kwam uit op een kleine 25 procent.

De internationale waarnemers die hebben toegezien op de verkiezingen betuigden vandaag hun tevredenheid. De verkiezingen zijn eerlijk en democratisch verlopen, luidde hun oordeel.

Veel kiezers in Oekraïne zijn gedesillusioneerd en lijken hun heil te willen zoeken in een hechtere samenwerking met Rusland, in plaats van te streven naar aansluiting bij het Westen. Janoekovitsj, de aartsvijand van de Oranjerevolutie van 2004, kreeg ruim een derde van de kiezers achter zich. Timosjenko, een van de drijvende krachten achter de revolutie, lijkt ook steeds meer in de richting van Moskou te willen opschuiven.

PSV zonder Reis tegen Roda JC

Jonathan Reis zal morgen niet inzetbaar zijn in de competitiewedstrijd van PSV bij Roda JC. De spits is nog ziek.

Orlando Engelaar is er ook nog niet bij. Trainer Fred Rutten zei wel dat hij positief is over het verloop van het herstel van een operatie aan de achillespees bij de middenvelder. 

Het is onzeker of Erik Pieters morgen inzetbaar is. De linkervleugelverdediger is licht geblesseerd maar Rutten verwacht dat de verdediger morgen wel kan spelen.

CD: The Mad Trist - Pay The Piper

Er zijn vele manieren waarop je het nieuwe jaar kan beginnen. Velen zijn waarschijnlijk strontlazerus gestart, maar anderen ook verliefd, gebroken, opgetogen, springend of rollend. Heb je wel eens een jaar hijgend gestart? Openingstrack 'Juvenile' van The Mad Trist zorgt voor deze ervaring. Als een stalker aan de telefoon wordt er nat in je oor gehijgt, gevolgd door een heerlijk muzikale ondersteuning en zang. Apart? Dat zeker. Prettig? Hell yeah. Pay The Piper is het eerste album van 2010 die weken in de cd-speler blijft hangen.

Meer geweld tegen homo's A'dam

Het aantal meldingen van geweld tegen homo's in Amsterdam is vorig jaar met bijna een kwart gestegen. De politie noteerde 371 meldingen van homogerelateerd geweld, zegt homobelangenorganisatie COC Amsterdam. In 82 gevallen ging het om fysiek geweld.

In 2008 kwamen bij de politie nog driehonderd meldingen van geweld binnen, waarbij in 54 gevallen fysiek geweld werd gebruikt. COC Amsterdam zegt te zijn geschrokken van de toename, maar wijst er ook op dat de stijging mede komt doordat slachtoffers beter hun weg naar de politie weten te vinden.

In 178 gevallen werd aangifte gedaan. Dit jaar werden voor het eerst bedreigingen met geweld meegenomen.

Surfen als in China

Mocht je eens willen weten hoe het is om als Chinees in China te surfen, dan moet je deze Firefox Add-on eens proberen. Installeren kan op de bekende manier, en het effect is niet gelijk merkbaar.

Pas als je op wat gevoelige dingen als de protesten op Vredesplein of de Dalai Lama gaat zoeken dan merk je dat er weinig gebeurt of je niet de informatie vindt die je eigenlijk verwacht te vinden. Toch blij dat het internet hier (nog) niet zo´n last heeft van censuur...

Essien niet meer in actie tijdens Afrika Cup

Ghana zal het de rest van de Afrika Cup moeten stellen zonder sterkhouder Michael Essien. De speler van Chelsea liep zondag een blessure op en deze is erger dan verwacht.

Essien heeft banden in zijn knie gescheurd en zal volgens de ploegarts minimaal een maand moeten herstellen van zijn blessure. Hierdoor zullen The Black Stars geen beroep meer kunnen doen op de hun aanvoerder.

De Ghanees begon al niet fit aan het Afrikaanse voetbaltoernooi. Afgelopen vrijdag was hij invaller tijdens het met 3-1 verloren duel tegen Ivoorkust. Morgen zal Ghana van Burkina Faso moeten winnen om door te gaan naar de kwartfinales van de Afrika Cup.

Nederlandse golfers naar Aziatische Tour

Dit seizoen zullen er twee Nederlandse golfers hun toernooien mogen spelen in de PGA Asian Tour. Guido van der Valk en Tim Sluiter overleefden dit weekend in Thailand de qualifying school en behaalden zo hun Tourkaart.

Voor Van der Valk is het al het zesde jaar dat hij op de Aziatische Tour te zien zal zijn. Dit golfkampioenschap staat lager in aanzien dan het Amerikaanse en het Europese, waardoor er minder geld te verdienen is. Voor de 20-jarige Sluiter is het zijn eerste seizoen. In het kwalificatietoernooi eindigde hij als vijfde met tien slagen onder het baangemiddelde. Van der Valk deed het met een tweede plaats en twaalf slagen onder het gemiddelde nog iets beter.

Noodverordening Culemborg verlengd

De noodverordening in de Culemborgse wijk Terweijde is vandaag met een week verlengd. Onder meer het samenscholingsverbod blijft daardoor langer van kracht. De verordening zou vandaag aflopen, maar de gemeente gaat per week bekijken of verlenging nodig is, laat een woordvoerder weten.

In de wijk bestaat al tijden wrijving tussen vijf Molukse en vijftien Marokkaanse families. Tijdens de jaarwisseling kwam het tot een dieptepunt nadat een man met een auto de voortuin van een woning aan de Van Diepenbrockstraat was ingereden. Ook in de dagen daarna zochten Marokkaanse en Molukse jongeren de confrontatie.

De ME patrouilleert in de wijk om escalatie te voorkomen. De politie kondigt aan later vandaag met een besluit over de aanwezigheid in Culemborg naar buiten te komen.

Lagere straf voor 'valiumverkrachter'

De 28-jarige Johan S. heeft vandaag in hoger beroep een lagere celstraf opgelegd gekregen. Het gerechtshof in Den Haag legde hem vijf jaar en acht maanden cel op voor het verkrachten van twee vrouwen en aanranding van een derde vrouw in 2006. De man, die de bijnaam 'valiumverkrachter' kreeg, werd in juli 2007 door de rechtbank in Den Haag nog veroordeeld tot tien jaar cel.

In hoger beroep was ook tien jaar cel tegen hem geëist. De man uit Sassenheim werd ervan beschuldigd de verkrachtingen en aanranding te hebben gepleegd door zijn slachtoffers een bedwelmend middel te hebben toegediend. Het hof acht in tegenstelling tot de rechtbank en het Openbaar Ministerie dit onderdeel echter niet bewezen en heeft hem op dit punt vrijgesproken.

Ook van de verkrachting van de derde vrouw, die volgens het hof is aangerand, en de verkrachting van een vierde vrouw is hij vrijgesproken. Het OM had hier overigens ook voor gepleit. Verder is de man bij gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken van zedenmisdrijven die hij bij een vijfde vrouw zou hebben gepleegd, waar het OM ook al om had gevraagd.

S. werd aangehouden in Brazilië, waar hij vanaf eind juni 2006 vijf maanden lang in de gevangenis zat totdat hij werd uitgeleverd aan Nederland. In april 2006 was het OM met een opmerkelijk open opsporingsbericht voor S. gekomen. Daarin werd de naam van de verdachte genoemd en werden foto's van hem getoond. De ernst van het geweld dat bij de verkrachtingen zou zijn gebruikt en de angst voor herhaling speelden daarbij een rol.

In hoger beroep stelde de advocaat van S. onder meer dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard in de zaak, omdat de man door toedoen van het OM in Brazilië onder onmenselijke omstandigheden zou hebben vastgezeten in afwachting van zijn uitlevering. Het hof ging niet mee in dit verweer.

Vaste competitiestart betaald voetbal

Gijs de Jong, de nieuwe manager competitiezaken bij de KNVB, heeft vandaag gezegd dat met ingang van het seizoen 2010/2011 er vaste begindata komen voor de Eredivisie en de Jupiler League. 

"Door de start voor de komende jaren vast te leggen, creëren we duidelijkheid voor iedereen”, aldus de Jong.

In seizoenen waarin er door nationale elftallen niet wordt toegewerkt naar een groot eindtoernooi, begint de eredivisie in het tweede weekeinde van augustus. Komend seizoen is dat dus op 6,7 en 8 augustus. De Jupiler League begint een week later, op vrijdag 13 augustus.

De seizoenen die eindigen met een EK of WK beginnen in het eerste weekeinde van augustus. "Door al vroeg in augustus te starten, willen we de clubs goed voorbereid aan de start van hun Europese campagne laten verschijnen. Het is natuurlijk in het belang van het Nederlands voetbal dat clubs internationaal zo optimaal mogelijk presteren," besloot De Jong.

Meldpunt voor klachten opdringerig energiebedrijf

Consuwijzer opent vandaag een digitaal meldpunt voor klachten over verkoop aan de deur door energiebedrijven. Aanleiding is het toegenomen aantal klachten dat het overheidsloket binnenkrijgt over de wijze waarop bedrijven proberen hun verkoopwaar aan de deur te slijten.

In Consuwijzer werken onder meer de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) en de Consumentenautoriteit samen. De NMa en de Consumentenautoriteit stellen het 'absoluut onacceptabel' te vinden als misstanden bij verkoop aan de deur aan de orde van de dag blijken te zijn.

"Slechte communicatie ondermijnt het vertrouwen van consumenten in de energiemarkt", melden de instanties. Potentiële klanten moeten volgens hen de juiste informatie krijgen, zodat zij een weloverwogen besluit kunnen nemen of zij willen overstappen.

Consumenten kunnen op de website van Consuwijzer hun klacht over verkoop aan de deur melden. Hierbij is het de bedoeling dat ze alle relevante informatie melden, zoals verkopers die liegen, verkeerde informatie geven, informatie verzwijgen of zich agressief gedragen. Ook als consumenten zich onder druk gezet voelen om iets te tekenen, kunnen ze dit melden.

Consuwijzer verzamelt alle klachten. Energiebedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van de NMa of de Consumentenautoriteit.

[AO] Krajicek wel actief in dubbelspel

Michaëlla Krajicek zal alsnog op het Australian Open te bewonderen zijn. De Almeerse verloor in de laatste kwalificatieronde van het enkelspel van de Angelique Kerber. De Nederlandse doet daarom nu alleen nog maar mee in het dubbelspel met de Slowaakse Dominika Cibulkova.

Het duo zal het in de eerste ronde op moeten gaan nemen tegen de Servische Jelena Jankovic en de Amerikaanse Shenay Perry. Bij de mannen zal Rogier Wassen samen spelen met de Zuid-Afrikaan Jeff Coetzee. Zij nemen het in de eerste ronde op tegen de Amerikanen John Isner en Sam Querrey.

Renate Verbaan doet Het Blok

Presentatrice Renate Verbaan gaat Erik van der Hoff ondersteunen bij het Net5-programma Het Blok. In het programma moeten koppels een bouwval opknappen en de hoogste verkoopprijs zien te halen.

Dit jaar wordt het de koppels iets lastiger gemaakt, de opnames zijn namelijk in de winter. De koppels moeten vier bouwvallen in Amsterdam opknappen in het winterweer.

De wintereditie van Het Blok gaat op 10 maart van start bij Net5.

Praat hier verder over Het Blok.

'Cloverfield 2 in de maak'

Volgens MTV zit er een vervolg aan te komen van de succesvolle film Cloverfield uit 2008. De zender vroeg producent J.J. Abrams hoe het zat met een vervolg en antwoordde dat ze in een vroeg stadium zijn met het project.

"We zijn ergens mee bezig, maar we zitten nog in de beginfase," aldus de regisseur van onder andere Star Trek. De film werd in 2008 gehypt door onder andere een uitgebreide reclamecampagne. Wereldwijd werd er met de film 170 miljoen dollar verdiend.

Cloverfield gaat over vijf vrienden die moeten overleven, nadat New York is aangevallen door een monster. Alle gebeurtenissen zijn opgenomen met een enkele camera. Op de film ontstond in 2008 enige kritiek, omdat deze volledig in 'first person view' gefilmd is.

[Upd] Mulder alsnog zeker van Winterspelen

Ronald Mulder lijkt komende maand toch mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Vancouver. De sprinter, die afgelopen weekeinde vierde werd bij het wereldkampioenschap sprint, mag starten op de 500 meter.

De Telegraaf meldt dat de KNSB Mulder heeft laten weten dat zij de reglementen van de Internationale Schaats Unie (ISU) niet zullen aanvechten. In de regels staat dat een schaatser niet mag deelnemen aan de Spelen als hij zich niet individueel heeft weten te plaatsen. Mulder, die zich als tiende Nederlandse man plaatste voor Vancouver, lijkt hierdoor zeker te zijn van een startplaats in vancouver.

Aanvankelijk wilde de KNSB de tiende startplek opeisen voor een specialist op de 5.000 meter met het oog op de ploegenachtervolging. De ISU gooide echter roet in het eten. 

Update:

De KNSB heeft bevestigd dat Ronald Mulder deel mag nemen aan de Olympische Spelen. De schaatsbond legt zich neer bij de ISU-regels, zodat Mulder zich op mag gaan maken voor deelname aan de 500 meter in Vancouver.

Agenten voor rechter na dood arrestant

Zes arrestantenverzorgers moeten volgende week voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen vanwege het overlijden van een arrestant op het hoofdbureau van de politie in Amsterdam in juni 2003. Justitie besloot eerder af te zien van vervolging, maar het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in november 2008 dat het Openbaar Ministerie ze toch moet vervolgen.

De zaak staat op de agenda voor volgende week dinsdag en woensdag. De zes zouden de arrestant tegen de grond hebben gegooid en met een matras hebben verstikt. De 42-jarige man overleed vier dagen later. Hij zat vast op verdenking van overtreding van de Wet wapens en munitie en de Opiumwet.

Justitie wilde de arrestantenverzorgers niet vervolgen, maar daar waren de nabestaanden van de man het niet mee eens. Volgens hen zijn de agenten verantwoordelijk voor de dood van de arrestant door hun manier van optreden. Medische experts en de politie kwamen vervolgens tot tegenovergestelde conclusies over de doodsoorzaak van het slachtoffer.

Een specialist stelde bij het hof dat de man kan zijn overleden door dooddrukken. De deskundige van de politie is het daar niet mee eens. Deze specialist stelde dat de man niet blauw maar juist bleek werd voordat hij overleed. Volgens de eerste expert hoeft een slachtoffer van dooddrukken echter helemaal niet blauw te worden.

Het hof gaf vervolgens aan te willen dat de rechter bepaalt of de arrestantenverzorgers iets te verwijten valt.

Svärd voor 3,5 jaar naar Roda JC

Sebastian Svärd vertrekt naar Roda JC. De Deense middenvelder, die eind vorig jaar al eens op proef was bij de club, tekende een contract voor 3,5 jaar.  De Limburgers hoeven geen transfersom te betalen omdat het contract van Svärd bij Borussia Mönchengladbach onlangs werd ontbonden.    

De komst van Svärd naar Kerkrade werd mogelijk door de verhuur van Edwin Linssen en Harrie Gommans aan Fortuna Sittard. Een gedeelte van de huursom voor Gommans en Linssen wordt gebruikt om het salaris van de Deen te betalen.  

 

Amerikaanse versie Kluun-film op komst

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de boekverfilming van Kluun, Komt een Vrouw bij de Dokter, een Amerikaanse versie. Regisseur Reinout Oerlemans liet de kaskraker tijdens een screening in Londen aan geïnteresseerde internationale inkopers zien. De inkopers waren meteen enthousiast, aldus Reinout.

In tegenstelling tot andere screening bleven de inkopers zelfs zitten tot en met de aftiteling. Reinout was, samen met de 15 internationale partijen, ook aanwezig tijdens de screening.

De film werd onder andere een "powerful movie" genoemd. Vijf partijen hebben al aangegeven verder te willen praten. Er is ook sprake om de Nederlandse versie met ondertiteling te vertonen in het buitenland.

 

Borsato ontkent belastingfraude

Marco Borsato heeft via zijn website gereageerd op het verhaal dat hij belasting heeft ontdoken. De financieel zwaar getroffen zanger zegt dat hij niets te verbergen heeft en had. Ook geeft hij toe dat hij in 2007 twee miljoen euro betaalde aan de fiscus.

"Aan het begin van mijn carrière is aan mij geadviseerd mijn platenroyalties te laten beheren door een op de Antillen gevestigde vennootschap", legt Borsato uit. "Later, toen bleek dat mijn carrière zich helemaal niet buiten Nederland en België had ontwikkeld, heeft de fiscus daar vragen over gesteld. Die discussie heeft in 2007 geresulteerd in een betaling door mij van twee miljoen euro belasting."

Borsato benadrukt dat er 'al jaren' niets meer via de Antillen loopt. "Ik betaal gewoon net als ieder ander in Nederland belasting over mijn inkomsten. Van een 'potje op Curaçao' is helemaal geen sprake."

Tot slot benadrukt Borsato dat de financiële constructie niets te maken heeft met het debacle rondom The Entertainment Group. Het artiestenbureau, waarvan Borsato medeaandeelhouder was, ging in september failliet. "Ook hier weer veel van geleerd", besluit de zanger.

'Rigters op weg naar Hong Kong'

Als topscorer van het jeugd-EK in 2007 had hij de clubs voor het uitkiezen, maar bijna drie jaar later is Maceo Rigters volkomen in de anonimiteit verdwenen.

Blackburn Rovers legde de aanvaller in 2007 vast, maar in Engeland komt Rigters nauwelijks aan de bak. Door Blackburn werd de voormalig speler van onder meer NAC Breda al verhuurd aan Norwich City en Barnsley.

South China, een club uit Hong Kong, wil met Rigters in zee gaan en heeft zich reeds bij Blackburn gemeld om de aanvaller voor zes maanden te huren, aldus het AD. South China heeft een partnership met Tottenham Hotspur en is deelnemer aan de Aziatische Champions League.

Dankzij zijn goede prestaties in het tweede elftal is Rigters echter ook weer in beeld gekomen bij manager Sam Allardyce van Blackburn Rovers. Het leverde hem al speeltijd op in de wedstrijd tegen Aston Villa.

FNV wil actie tegen concurrentiebeding zzp'ers

De FNV heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd op te treden tegen buitensporige vormen van concurrentiebedingen waarmee zelfstandigen zonder personeel worden opgezadeld. Dat heeft de FNV vandaag bekendgemaakt.

Ruim een jaar geleden vroeg de FNV de NMa al om in te grijpen. De FNV kwam onlangs echter een 'zeer schrijnend' voorbeeld ter ore, waarna is besloten opnieuw aan de bel te trekken.

Volgens de FNV betaalt detacheerder Bouwgenius Flexservice in Den Bosch zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) geen cent als ze het concurrentiebeding, dat ze pas ontvangen als ze al aan de slag zijn, niet ondertekenen. Ook wordt geheimhouding opgelegd.

In het document wordt zzp'ers verboden binnen twaalf maanden na beëindiging van de overeenkomst te werken voor aannemers die op eenzelfde project werkzaam waren. Ook mogen ze niet eerder hebben gewerkt voor een aannemer van zo'n project. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van vijfduizend euro, die Bouwgenius kan verrekenen met nog niet betaalde facturen van de zzp'er.

Bouwgenius handelt volgens de FNV in strijd met de mededingingswet. "Feitelijk sluit de bemiddelaar de concurrentie voor langere tijd volledig uit, waarmee volgens ons de vrije mededinging wordt beperkt."

FNV Zelfstandigen Bouw heeft Bouwgenius begin december gesommeerd binnen tien dagen de bepaling te schrappen. Ook moet de detacheerder afzien van maatregelen tegen de betrokken zzp'ers. Bouwgenius heeft volgens de FNV echter niets van zich laten horen.

Spitsstroken A12 geopend

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft vandaag de spitsstroken op de A12 geopend. De stroken van zo'n elf kilometer lang liggen tussen knooppunt Gouwe en de aansluiting Zoetermeer. Op drukke momenten kan de derde rijstrook voor het verkeer open worden gesteld.

De spitsstroken maken deel uit van een grootschalige reconstructie van de A12 tussen Zoetermeer en Gouda. Hier staan vrijwel dagelijks files, in de ochtendspits met name richting Den Haag en in de avondspits richting Gouda.

Fisichella mogelijk naar Sauber

Het lijkt erop dat Giancarlo Fisichella zijn loopbaan gaat voortzetten bij het team van Sauber. De Italiaan bracht donderdag een bliksembezoek aan de Sauberfabriek in het Zwitserse Hinwil om over het komende seizoen te spreken.

Fisichella is op dit moment testrijder bij Ferrari en verving afgelopen seizoen Felipe Massa na diens crash. De Italiaanse renstal heeft eerder al aangegeven dat zij open staan voor het vertrek van Fisichella naar een andere werkgever. Vorige week bezocht Fisichella met Ferrari nog het Wrooom-evenement.

Al eerder werd bevestigd dat Kamui Kobayashi komend seizoen voor Sauber gaat rijden, dat gebruik zal gaan maken van Ferrarimotoren. Verwacht wordt dat de komst van Fisichella tijdens de teampresentatie op 31 januari bevestigd zal gaan worden.

Trulli voerde gesprekken met Sauber

Jarno Trulli bevestigde dit weekend dat hij in onderhandeling is geweest met Peter Sauber om voor zijn team te gaan rijden. De Italiaan verkoos uiteindelijk Lotus, dat dit seizoen debuteert met een nieuw team, boven het Zwitserse Sauber.

In het Zwitserse Blick vertelt Trulli: "Ik heb contact gehad met Peter Sauber. Het zou erg interessant zijn geweest om voor hem te rijden, omdat hij heel anders is dan andere mensen in de paddock. Hij is erg eerlijk en heeft veel weten te bereiken met weinig. Nu BMW weg is, zal het echter wel moeilijker voor hem worden. Hij moet opnieuw beginnen"

Bij Lotus zal Trulli samen gaan rijden met Heikki Kovalainen, die voorheen voor McLaren reed. Over deze samenwerking is Trulli erg te spreken: "Ik ben oud en heb veel ervaring, terwijl Heikki nog jong is, en afkomstig is van een groot team. Van de nieuwe teams hebben wij duidelijk het sterkste rijdersduo."

Zulte en Cercle dreigen met juridische stappen

Zulte Waregem en Cercle Brugge willen juridische stappen ondernemen tegen de Belgische voetbalbond. Reden hiervoor is de noodgreep van de bond in het Belgische bekertoernooi.

De KBVB besloot om de kwartfinale tussen Anderlecht en de winnaar van Zulte Waregem - Cercle Brugge te beperken tot een wedstrijd in plaats van twee. Anderlecht kreeg de thuiswedstrijd toebedeeld. De KBVB nam de maatregel door de vele afgelastingen vanwege het winterse weer en de volle agenda.

Zulte en Cercle zijn van mening dat de noodgreep van de voetbalbond onreglementair is. "Als de bond niet op deze beslissing terugkomt, starten we  een gerechtelijke procedure," aldus de twee clubs.

[AO] Dementieva door en treft Henin

Jelena Dementieva heeft vandaag op erg simpele wijze de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De als vijfde geplaatste Russin had geen kind aan haar landgenote Vera Dushevina. De setstanden waren 6-2 en 6-1.

Dementieva zal het in de tweede ronde een heel stuk lastiger krijgen. Oud-winnares in 2004, Justine Henin, is dan de tegenstandster. Henin haalde eerder deze dag al de tweede ronde. Beide tennisters verkeren op dit moment in uitstekende vorm.

Dementieva scheef vorige week het WTA-toernooi van Sydney op haar naam door in de finale  Serena Williams te verslaan. Henin wist toen de finale van het toernooi van Brisbane te halen. Daarin was Kim Clijsters uiteindelijk de beste.

Wachten duurt lang

"Wachten duurt lang. Zeker als het veel tijd kost."
"Wat klets je, pa?" vroeg mijn Zoon.
"Zeg dat ik het gezegd heb."
"Je praat weer eens wartaal."
"Vraag jij je nou nooit eens af, jongen: zou ik later ook zo worden?"
"Wat bedoel je?"
"Ik schaamde mij vroeger kapót voor mijn ouders. En dan dacht ik: o, laat mij alsjeblieft later niet ook zo worden!"

Man berooft invalide vier keer

Een 45-jarige invalide man is gisterenmiddag in Tilburg voor de vierde keer door dezelfde dader beroofd. De man, die in een elektrische rolstoel rijdt die hij vanwege zijn dwarslaesie met zijn mond bestuurt, raakte lichtgewond, meldt de politie.

Het slachtoffer liet zijn hond uit, toen hij rond 13.30 uur op de Reeshofdijk ter hoogte van de Zwartvenseweg een klap tegen zijn achterhoofd kreeg. De invalide man zag een voor hem bekend gezicht: dat van de man die hem tussen 17 juni en 6 augustus al drie keer beroofd had.

De dader griste de mobiele telefoon van de schoot van het slachtoffer en reed per scooter weg. Hij is nog op vrije voeten.

Eerdere item over de invalide man

Duitse arbiter maakt blunder van het jaar

Zelden zal een beslissing van de scheidsrechter zo hevig op de lachspieren hebben gewerkt als tijdens het duel tussen MSV Duisburg - FSV Frankfurt. Een poging van Duisburg-speler Christian Tiffert belandde via de lat een meter voor de doellijn. Tot ieders verbazing wees arbiter Marco Fritz naar het midden: doelpunt.

In Duitsland wordt al gesproken over een 'Skandaltor'. Tot ieders verbazing in Duisburg hadden zowel Fritz als zijn assistenten niet geconstateerd dat de bal ruim voor de doellijn stuiterde.  "Als ik zeker had geweten dat die bal niet zat, had ik hem niet geteld. Ik vertrouwde op de aanwijzingen van mijn assistent", verklaarde de arbiter na afloop met een stalen gezicht tegenover de Duitse pers.

Bij het vieren van zijn 'treffer' kon Tiffert zijn verbazing niet verbergen en op de bank van Duisburg werd de beslissing met veel gelach ontvangen. Gezien het feit dat het om de 5-0 ging, lieten de spelers van Frankfurt het na hevig te protesteren bij Fritz. Waarschijnlijk waren ze te verbouwereerd om te reageren op deze ongelooflijke beslissing van de arbiter.

Bekijk hieronder de beelden:

 

Wil je meepraten over deze en meer arbitrale blunders? Ga dan naar het VBL-forumtopic!

Griekse boeren blokkeren snelwegen

Griekse boeren hebben vandaag verschillende belangrijke autosnelwegen geblokkeerd. Zij protesteren tegen de hoge productiekosten en de trage uitbetaling van staatssubsidies.

De protestacties van de boeren zijn vorige week begonnen. Vandaag zetten actievoerende boeren op meer dan twaalf punten het verkeer met trekkers en landbouwmachines vast. Zij dreigen later vandaag ook de grensovergangen met Bulgarije in het noorden af te sluiten.

De centrumlinkse Griekse regering kampt met een grote financiële crisis, maar belooft dat de boeren uiterlijk half maart hun subsidies zullen ontvangen.

Boeren blokkeren senlweg
  Griekse boeren blokkeren snelwegen (Foto: Novum)

Brawn: 'Schumacher wordt wereldkampioen'

Als teambaas van BrawnGP stond Ross Brawn aan de wieg van de wereldtitel die Jenson Button in 2009 behaalde. De Brit heeft voor aankomend seizoen ook hoge verwachtingen voor zijn team, dat onlangs opging in MercedesGP. Hij verwacht dat Michael Schumacher, die dit seizoen zijn rentree maakt, het dit jaar tot wereldkampioen zal schoppen.

Het Duitse blad Bild vroeg Brawn op wie hij zijn geld zou zetten voor het komende kampioenschap, waarop hij antwoordde: "Ik zou mijn geld dit jaar absoluut op Schumacher zetten. Ik verwacht niet dat hij meteen de eerste races zal winnen. Hij zal moeten wennen aan de auto en de nieuwe coureurs in de Formule 1. Maar het zal niet lang duren voordat we Schumacher op zijn best zullen zien. Hij kan zich erg goed aanpassen aan de omstandigheden en leert dingen erg snel.".

[AO] Nadal eenvoudig door

Rafael Nadal heeft bij de Australian Open de tweede ronde bereikt. De Spanjaard, als tweede geplaatst in Melbourne, versloeg Peter Luczak met 7-6, 6-1 en 6-4.

De thuisspelende Luczak nam in de eerste set nog een break voorsprong, maar hij wist op 5-3 niet door te drukken. Nadal wist weer op gelijke hoogte komen en trok de tiebreak naar zich toe. 

In het vervolg van de partij bood Luczak nog wel verzet maar Nadal was 'los'. De Spanjaard verzilverde het eerste matchpoint wat hij kreeg.

Briatore wil alleen terugkeren bij Renault

Dat de schorsing van Flavio Briatore onlangs ongedaan werd gemaakt, houdt nog niet in dat de voormalig teambaas van Renault terug zal keren in de Formule 1. De Italiaan geeft aan het niet te zien zitten om bij een ander team zijn rentree binnen de koningsklasse van de autosport te maken.

In een interview met Daily Mirror zegt hij: "Tijdens mijn leven zal ik nooit aan ander team dan Renault managen. Ik heb geen zin mijn naam aan een ander team te verbinden.". Aangezien Renault net een aantal veranderingen in het management heeft doorgevoerd, waaronder het aanstellen van Eric Boullier als teambaas, is de kans dat we Briatore nog terug zullen zien erg klein.

Briatore geeft toe dat zijn beroep tegen zijn verbanning vooral bedoeld was om zijn goede naam te redden. "Ik heb mijn reputatie in ere hersteld. Na twintig jaar in de Formule 1 te hebben gewerkt laat ik me niet zomaar wegsturen.". De uitspraak van het Franse gerechtshof kan overigens nog herzien worden, de FIA heeft namelijk beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter.

Piraten laten supertanker gaan

Somalische piraten hebben vandaag een Griekse supertanker met 28 bemanningsleden laten gaan. De Maran Centaurus was met ruwe olie van Saudi-Arabië naar de Verenigde Staten onderweg toen het schip 29 november op dertienhonderd kilometer uit de Somalische kust werd gekaapt.

Volgens een Somalische tussenpersoon die in de onderhandelingen met de kapers bemiddelde, hebben de piraten 5,5 miljoen dollar losgeld ontvangen.

Maran Centaurus
  De Maran Centaurus (Foto: Novum)

Man vast voor beschieten woning wethouder

Een 51-jarige inwoner van Weert is vanochtend aangehouden in verband met de beschieting van de woning van een wethouder van die gemeente. De verdachte werd rond 08.00 uur op de Wilhelminasingel opgepakt, meldt de politie.

Op 20 september werd de woning van PvdA-wethouder Stef Strous beschoten. Hierbij raakte niemand gewond. Twee mannen werden dezelfde avond opgepakt, maar zij worden niet langer als verdachten gezien.

De persoon die vandaag is opgepakt wordt ook in verband gebracht met meerdere autobranden in Weert. Over het motief van de beschieting is nog niets naar buiten gebracht.

Nederlands schip aangekomen bij Haďti

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Pelikaan is vanochtend aangekomen voor de kust van Haïti. Het schip zal volgens de planning rond 15.00 uur Nederlandse tijd bij de door de aardbeving zwaar getroffen hoofdstad Port-au-Prince aankomen, aldus een woordvoerder van de marine vandaag.

Het ondersteuningsvaartuig vertrok vrijdagavond vanaf Curaçao. Op Aruba werd een tussenstop gemaakt om mariniers en Arubaanse miltairen op te pikken. Aan boord van de Pelikaan zijn nu 77 militairen, onder wie 45 mariniers.

De Pelikaan kan drinkwater produceren en heeft een scheepskraan. De mariniers kunnen hulpverleners aan land ondersteunen. De bootgroep kan onder meer dieptes in de haven meten.

Vierhouten bondscoach talenten

De Nederlandse wielerbond heeft oud-wielrenner Aart Vierhouten benoemd tot bondscoach van de junioren en beloften. Hij zal die functie uitvoeren in samenwerking met Frank Pennings.

Pennings zal zich vooral gaan bezighouden met het trainings- en wedstrijdprogramma. Vierhouten wordt verantwoordelijk voor de selectie en coördinatie.

Vorig seizoen beëindigde Vierhouten zijn actieve loopbaan. Pennings was vroeger renner/triatleet en was daarna trainer van een aantal wielerploegen op landelijk niveau.     

Aantal vuurwerkslachtoffers neemt verder af

Het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens de afgelopen jaarwisseling is wederom gedaald. Het jaar daarvoor waren er ook al minder vuurwerkslachtoffers. Dat meldt Consument en Veiligheid vandaag.

De spoedeisende hulpafdelingen behandelden tijdens de laatste jaarwisseling naar schatting 770 vuurwerkslachtoffers, dertig procent minder dan tijdens de jaarwisseling twee jaar eerder. Toen werden 1100 mensen behandeld. Tijdens de jaarwisseling vorig jaar waren er 790 slachtoffers.

Dit jaar zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen. Het aantal vuurwerkslachtoffers dat met ernstig letsel in een ziekenhuis moest worden opgenomen daalde van veertien naar zeven procent. Het aantal vuurwerkslachtoffers dat oogletsel opliep is eveneens gedaald, van 34 procent vorig jaar naar negentien procent dit jaar.

Vorig jaar raakte ruim de helft van de slachtoffers gewond door andermans vuurwerk. Afgelopen oud en nieuw gebeurde dit bij een op de drie slachtoffers. Consument en Veiligheid denkt dat dit te danken is aan de vuurwerkcampagne, die zich dit jaar richtte op het gevaar slachtoffer te worden van andermans vuurwerk of oogletsel op te lopen.

Ook is er volgens Consument en Veiligheid een spectaculaire vermindering te zien in het aantal vuurwerkslachtoffers door illegaal vuurwerk. Ten opzichte van twee jaar geleden daalde dit van 23 procent naar acht procent. Dit succes mag volgens Consument en Veiligheid onder meer worden toegeschreven aan de verscherpte opsporing en handhaving. Rondom de laatste jaarwisseling werd meer dan tweehonderdduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Nationale Hypotheek Garantie populair

Het aantal mensen dat de aankoop of verbouwing van hun huis financierde met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vorig jaar flink gestegen. Dit is het gevolg van het verhogen van de grens van de garantiestelling van hypotheken van 265 duizend euro naar 350 duizend euro.

Het aantal gedwongen verkopen is met zeventien procent afgenomen, meldt de NHG. Vorig jaar financierden 97 duizend huishoudens de aankoop of verbouwing van hun woning met de NHG, een jaar daarvoor was dat 84 duizend. In 75 duizend gevallen ging het om de aankoop van een huis: een stijging van twintig procent ten opzichte van 2008.

De hypotheekgarantie biedt huizenbezitters de zekerheid dat als zij hun huis gedwongen moeten verkopen geen restschuld overblijft. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat hier garant voor.

Brom- of snorfiets populairder bij volwassenen

Steeds meer volwassenen schaffen een brom- of snorfiets aan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De groeiende populariteit van brom- en snorfietsen bij 18-plussers is een gevolg van de komst van de scootermodellen.

Het bezit van een brommobiel, brom- of snorfiets is sinds 2007 toegenomen bij alle leeftijdsgroepen, behalve bij 16- en 17-jarigen. Op 1 januari vorig jaar bestond het Nederlandse bromfietsenpark uit 874 duizend voertuigen, 22 procent meer dan twee jaar eerder. Jongeren hebben het vaakst een brom- of snorfiets. Zo heeft meer dan een op de tien 16- en 17-jarigen een bromfiets. Bijna een kwart van de in totaal gereden kilometers met een brom- of snorfiets wordt afgelegd door 16- en 17-jarigen.

Vorig jaar bezaten Nederlanders bijna twintigduizend brommobielen, 2,4 procent van het totale bromfietspark. Ruim een op de drie brommobielen, die een alternatief vormen voor de auto, wordt gebruikt door 65-plussers. Hoe minder stedelijk een gemeente, hoe meer mensen een bromfiets hebben. Dat komt volgens het CBS door de langere afstanden die moeten worden afgelegd in de meer landelijke gebieden.

De snorfiets wordt juist vaker gebruikt in de stad. Op de Waddeneilanden is het brom- en snorfietsbezit het hoogst.

Band tussen Massa en Alonso uitstekend

Ondanks het feit dat de coureurs in het verleden de nodige meningsverschillen hebben gehad, is volgens Felipe Massa zijn band met Fernando Alonso, zijn nieuwe teamgenoot, op dit moment uitstekend. Dit verklaarde de Braziliaan in een persbijeenkomst tijdens het Wrooom-evenement in Madonna di Campiglio.

De suggestie dat de relatie met Alonso minder goed zou zijn dan met Kimi Raikkonen, werden door Massa weerlegd. Volgens hem is de band zelfs inniger. "Ik heb al meer met Fernando gesproken dan in drie jaar met Kimi, maar dat is misschien ook niet zo vreemd omdat Kimi niet veel zegt. Maar ik heb wel goed met hem samengewerkt, zelfs zonder veel te praten. Dat was geen probleem. Dus ik denk dat we een uitstekende relatie kunnen hebben."

Massa vervolgt: "Het is ook belangrijk voor het team dat we goed samenwerken. Hoe beter we op professioneel vlak samenwerken, des te beter wordt de auto. Er komen geen problemen en ik weet zeker dat we prima samen kunnen werken om gezamenlijk een goede auto te ontwikkelen."

Rosberg rijdt eerste Mercedes Grand Prix

Nico Rosberg zal de eerste meters gaan maken met de nieuwe Mercedes Grand Prix, zo heeft teambaas Ross Brawn bekendgemaakt. De Duitser zal op 1 februari op het circuit van Valencia in actie komen. Volgens Brawn was dit al bepaald voordat Michael Schumacher bij het team tekende. De 41-jarige zevenvoudig wereldkampioen zal ook in Valencia gaan rijden.

De livery van de nieuwe auto zal op 25 januari in het Mercedes-Benz-museum in het Duitse Stuttgart-Untertürkheim gepresenteerd gaan worden. Daar zal een omgetoverde BGP001 aan het publiek getoond worden. De nieuwe auto voor het seizoen 2010 zal pas op 1 februari in Valencia te zien zijn.

Roddick complimenteert De Bakker

Andy Roddick won eerder vandaag zijn eerste partij op de Australian Open tegen Thiemo de Bakker. De Amerikaan is positief verrast over het spel van de Nederlander. Hij denkt dat als De Bakker nog wat vaster in zijn spel wordt hij goed mee kan doen in de subtop.

"Volgens mij heb ik het juiste strijdplan gehanteerd, al had ik mijn kansen misschien nog wat beter kunnen benutten," zei de Amerikaan in Melbourne. "Ik was bij vlagen onder de indruk van hem. Ik denk dat het een kwestie van vastigheid is. Hij raakt de ballen goed, hij heeft de basis om een goede tennisser te worden."

Toch ging niet alles goed voor Roddick, want de Amerikaan viel in de eerste set over het been van een lijnrechter. "Ik voelde even een pijnscheut door mijn knie gaan. Geloof me, toen ik weer opstond en geen last bleek te hebben, was dat een enorme opluchting," zei hij na afloop van de partij.

Brawn bepaalt status rijders bij Mercedes

Tijdens zijn carrière had Michael Schumacher vaak de nummer 1-status binnen het team waarin hij reed. Of dit bij Mercedes ook zo zal zijn, is aan Ross Brawn volgens Dieter Zetsche, de teambaas van Mercedes.

Gazetta dello Sport, een Italiaanse sportkrant, legde deze vraag voor aan Zetsche, die hierop antwoordde: "Daar hebben we een teammanager voor. Ross Brawn is een van de beste. Als hij dat niet was, had hij vorig jaar bij het debuut van zijn team niet beide titels gewonnen. Hij beslist en dat zal het beste zijn voor rijders en constructeur.". Het is dus nog maar de vraag of Schumacher een hogere status zal krijgen dan teamgenoot Nico Rosberg.

Mass Effect 2 krijgt gratis DLC

Bioware heeft grote plannen voor Mass Effect 2 als het gaat om downloadable content. Op de Twitter-pagina van het spel is te lezen dat de DLC gratis wordt.

"Addressing rumours: BioWare will not be charging extra for any new Mass Effect 2 content on launch day. More DLC details next week," Twitterde de ontwikkelaar.

Volgens geruchten wordt de DLC aangeboden via een in-game winkel met de naam Cerberus Network en zal er gelijk op de eerste dag al content beschikbaar zijn. Het zou gaan om nieuwe wapens, armour en zelfs een hele nieuwe planeet en een nieuwe bondgenoot met de naam Zaeed Messani.

Bioware liet eerder al aan IGN weten dat we veel downloadable content mogen verwachten. Vanaf 29 januari is Mass Effect 2 te koop in de Nederlandse winkels.

Noodtoestand in Haďti, 70.000 lijken begraven

De regering van Haïti heeft gisteravond de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel geldt voorlopig tot het einde van de maand. Dit heeft de staatssecretaris voor alfabetisering, Carol Joseph, bekendgemaakt. Hij deelde tevens mee dat inmiddels al 70.000 doden zijn begraven in massagraven.

De noodtoestand is uitgeroepen vijf dagen na de verwoestende aardbeving van dinsdag. Veel Haïtianen verwijten hun regering dat zij weinig voortvarend en besluitvaardig optreedt. Naast de afkondiging van de noodtoestand heeft de regering zondag besloten om enkele bepalingen van de Haïtiaanse grondwet tijdelijk buiten werking te stellen. De regering heeft tevens besloten tot een periode van één maand van nationale rouw, die zal duren tot 17 februari.

Het Nederlandse reddingsteam Usar heeft gisteren geen overlevenden kunnen vinden in de puinhopen van Port-au-Prince. Alle vier de reddingsgroepen die werden ingezet, keerden terug op de basis met hetzelfde bericht: heel veel doden, geen overlevenden.

Blur ging ten onder aan heroďne

Britpopband Blur ging eind jaren negentig ten onder aan heroïne. Dat vertellen zanger Damon Albarn en gitarist Graham Coxon in de documentaire 'No Distance Left To Run', waarin het verhaal van het Britse kwartet uit de doeken wordt gedaan.

Blur, dat vorig jaar weer bijeenkwam voor een paar reünieconcerten, ging in 2003 uit elkaar. Volgens Albarn was het echter al jaren mis. Hij zag zijn groep al eind jaren negentig uiteenvallen doordat meerdere bandleden aan harddrugs verslaafd raakten. Volgens Albarn en Coxon kon de groep niet omgaan met de roem die ze in 1994 verkreeg met het hitalbum 'Parklife'.

Vooral rond 1996 en 1997, toen de band zijn titelloze vijfde album afleverde, was een duistere tijd. "Die hele periode is in de levens van meerdere personen vervaagd door heroïne", zegt Albarn. Ook de zanger zelf was er slecht aan toe. "Ik ging door een hel rond die tijd, ik had regelmatig paniekaanvallen."

Gitarist Graham Coxon beaamt de uitspraken van Albarn. Coxon werd in 2002 uit de groep gegooid wegens zijn drankverslaving, maar de gitarist geeft toe dat hij ook in de jaren daarvoor geen makkelijke jongen was: "Ik werd meer en meer onevenwichtig. Ik kon niet meer functioneren." Inmiddels lijken de mannen de strijdbijl begraven en hun levens gebeterd te hebben. 'No Distance Left To Run' is vanaf morgen in de bioscoop te zien.

'Sluit tbs-afdelingen in gevangenissen'

De kleine tbs-afdelingen in het gevangeniswezen moeten dicht. De grotere mogen vooralsnog open blijven, als de behandeling verder wordt verbeterd en er meer onafhankelijkheid kom ten opzichte van de gevangenis waar de afdelingen zijn ondergebracht. Dat adviseert de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming na onderzoek hiernaar aan de staatssecretaris van Justitie.

Volgens het adviesorgaan voor Justitie is de behandeling van tbs-patiënten in gevangenissen van een lager niveau dan de behandeling in een tbs-kliniek. Interne tbs-afdelingen hebben sinds 2006 wel een goede ontwikkeling doorgemaakt, stelt de Raad. In 2006 werden tbs-plaatsen in gevangenissen gerealiseerd om het hoofd te bieden aan het toen groeiende plaatsgebrek in de tbs-sector.

Van een meerwaarde boven de behandeling in een tbs-kliniek is volgens de Raad echter niets gebleken. "De veronderstelde voordelen kunnen ook of zelfs beter in een tbs-kliniek worden gerealiseerd." Vooral de kleinere tbs-afdelingen hebben problemen met de doorstroom van tbs-patiënten naar de reguliere tbs-klinieken, zo blijkt uit het onderzoek. Ook beschikken de kleinere afdelingen niet over volwaardige behandelteams op locatie en zijn de afdelingen voor allerlei faciliteiten en organisatorische aspecten sterk afhankelijk van de gevangenis waarin de patiënten zitten.

Verder stelt de Raad vast dat het niveau van zorg en behandeling op alle tbs-afdelingen in gevangenissen lager is dan in een tbs-kliniek. Het plaatsgebrek in de tbs-sector is daarnaast nu niet meer zo dringend. De wachttijd voor een tbs-opname loopt terug. "Op termijn zal er daarom misschien geen sprake meer zijn van een noodsituatie. In dat geval valt ook de bestaansreden voor de tbs-plaatsen in gevangenissen weg."

Momenteel zijn er vijf gevangenissen met tbs-plaatsen. Op grond van de aanbevelingen zouden bij twee of drie daarvan op korte termijn tbs-afdelingen moeten worden gesloten. Als Justitie de tbs-capaciteit in de toekomst verder wil afbouwen, dan moet volgens de Raad als eerste worden gekeken naar de tbs-afdelingen in gevangenissen.

Dader aanslag paus vrijgelaten

De Turkse autoriteiten hebben Mehmet Ali Agca vandaag vrijgelaten uit de extra beveiligde gevangenis bij de hoofdstad Ankara, waar hij sinds 2000 vastzat. Dat heeft zijn advocaat, Yilmaz Abosoglu, tegen verslaggevers gezegd.

De 52-jarige Agca pleegde op 13 mei 1981 op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad een aanslag op paus Johannes Paulus II, waarbij het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zwaargewond raakte.

De advocaat zei dat Agca direct wordt overgebracht naar een bureau van het Turkse leger. Dat stelt dat hij de dienstplicht heeft ontdoken. Als Agca medisch wordt goedgekeurd, moet hij ondanks zijn leeftijd aan de slag op een militaire basis in de stad Malatya.

Uitslagen Italië speelronde 20

In Italië werd dit weekend de twintigste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

Internazionale - Bari

De spanning in de Italiaanse Serie A neemt toe. Koploper Internazionale liet zaterdagavond twee punten liggen bij middenmotor Bari, waardoor AC Milan dichterbij komt. Een domper voor de ploeg van José Mourinho, die net als vorig weekend niet groots speelde. Toen bezorgde Siena de landskampioen handen vol werk, zaterdagavond was het Bari dat dwars lag. Wesley Sneijder speelde het hele duel, terwijl Marko Arnautovic deze keer niet mocht invallen.

Binnen drie minuten kreeg Bari in de tweede helft twee strafschoppen. Beide penalty’s werden door Paulo Barreto verzilverd. Met Davide Santon en Ricardo Quaresma als invallers in de ploeg duurde het niet lang voordat Inter antwoordde. Goran Pandev maakte zijn eerste doelpunt sinds hij overkwam van Lazio. Diego Milito maakte er, eveneens uit een penalty, na 75 minuten spelen 2-2 van. De koploper drong in de slotfase nog wel aan, maar nu lukte het voor de verandering niet in de blessuretijd te ontsnappen aan puntenverlies.

Napoli - Palermo

Napoli en Palermo hebben beiden een punten overgehouden aan de ontmoeting van zondagavond in Napels. De bezoekers waren nog het dichtst bij de zege, maar Fabrizio Miccoli liet na de nummer zes van Italië vanaf elf meter de winst te bezorgen.

Beide ploegen kwamen niet los van elkaar in de subtopper. Palermo had nog de beste kans om de drie punten mee te nemen. De gasten kregen halverwege de eerste helft een gemakkelijke strafschop na een 'fraaie' val van Edinson Cavani. Fabrizio Miccoli mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, maar zag zijn doelpoging worden gekeerd door Napoli-doelman Morgan De Sanctis. Vlak voor het einde van de eerste helft kreeg Palermo nog een grote kans voorgeschoteld. Fabio Simplicio miste voor een leeg doel.

Napoli werd na rust sterker en creëerde een licht overwicht. Tot grote kansen kwam de nummer vier van de Serie A niet. Beide ploegen moesten daardoor genoegen nemen met een 0-0 gelijkspel. Napoli stijgt door het punt een plek, doordat concurrent Juventus onderuit ging tegen Chievo Verona. Palermo blijft zesde.

 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AC Milan Siena 4-0
Parma Udinese 0-0
Fiorentina Bologna 1-2
AS Roma Genoa 3-0
Atalanta Bergamo Lazio Roma 3-0
Napoli Palermo 0-0
Chievo Juventus 1-0
Sampdoria Catania 1-1
Bari Internazionale 2-2
Cagliari Livorno 3-0

 

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Internazionale 20 14 4 2 46 43-19
2 AC Milan 19 12 4 3 40 35-19
3 AS Roma 20 10 5 5 35 33-24
4 Napoli 20 9 7 4 34 29-24
5 Juventus 20 10 3 7 33 32-26
6 Palermo 20 8 7 5 31 24-21
7 Cagliari 19 9 3 7 30 31-23
8 Fiorentina 19 9 3 7 30 26-19
9 Parma 20 8 5 7 29 24-26
10 Bari 19 7 7 5 28 24-19
11 Genoa 19 8 3 8 27 32-35
12 Chievo 20 8 3 9 27 21-21
13 Sampdoria 20 7 6 7 27 23-28
14 Livorno 20 6 3 11 21 13-27
15 Udinese 19 5 5 9 20 20-24
16 Lazio Roma 20 4 8 8 20 15-21
17 Bologna 19 5 4 10 19 19-27
18 Atalanta Bergamo 19 4 4 11 16 18-28
19 Catania 20 3 7 10 16 18-29
20 Siena 20 3 3 14 12 21-41

 

Topscorers

# Speler Club Goals
1 Di Natale Udinese 12
= Diego Milito Internazionale 12
3 Totti AS Roma 9
= Ronaldinho AC Milan 9
= Gilardino Fiorentina 9
= Matri Cagliari 9
= Pazzini Sampdoria 9

 

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
wo 20/1 Genoa Bari
wo 20/1 Bologna Atalanta Bergamo
za 23/1 Genoa Atalanta Bergamo
za 23/1 Juventus AS Roma
zo 24/1 Internazionale AC Milan
zo 24/1 Siena Cagliari
zo 24/1 Palermo Fiorentina
zo 24/1 Catania Parma
zo 24/1 Livorno Napoli
zo 24/1 Udinese Sampdoria
zo 24/1 Bologna Bari
zo 24/1 Lazio Roma Chievo
wo 27/1 Udinese Cagliari
wo 27/1 Fiorentina AC Milan

Dode bij woningbrand Zeeland

Bij een brand in het Zeeuwse Philippine is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Het vuur ontstond rond 06.20 uur in een rijtjeswoning aan het Philipsplein. De brandweer rukte met groot materieel uit om de uitslaande brand te blussen. Het dodelijke slachtoffer werd op de begane grond aangetroffen, meldt de politie.

Het sein brand meester is inmiddels gegeven. De technische recherche onderzoekt de oorzaak van de brand.

Brand
Brandweermannen aan het werk (foto: Tim Koster)

'Overheid kan veel zuiniger'

De overheid kan veel zuiniger werken. Nu heerst er bij veel overheidsdiensten een cultuur waarin het geld wordt opgemaakt, uit vrees om het volgende jaar op de begroting gekort te worden. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling vandaag in een advies aan het kabinet.

Volgens de RMO kan een "cultuur van zuinigheid" een forse besparing op de overheidsuitgaven opleveren. De prikkel om zuinig te zijn, is nu structureel afwezig. Eerder is het zo dat het opmaken van het budget beloond wordt.

Het advies van de Raad is geschreven in het kader van de 'brede heroverwegingen' waarbij ambtenaren op twintig beleidsterreinen zoeken naar mogelijkheden om 20 procent te bezuinigen op de overheidsuitgaven. De Raad waarschuwt voor generieke bezuinigingen waar mensen soms de dupe van worden. Dat moet dan later weer gecorrigeerd worden, wat weer extra geld kost.

Bos dit jaar in Scheldeprijs en Gent-Wevelgem

Theo Bos zal dit seizoen aan de start verschijnen van de Scheldeprijs en Gent-Wevelgem. Later dit jaar zal Bos met Cervélo ook starten in de Ronde van Spanje.

Bos krijgt dit seizoen van zijn ploeg de kans om zich verder te ontwikkelen. Begin februari zal hij zijn seizoen beginnen in de Ronde van Qatar.

"Ik heb er superveel zin in. In Katar wordt hard gereden heb ik begrepen. We moeten gewoon zien hoe het seizoen gaat. Als mijn ontwikkeling verloopt zoals verwacht, zal ik eind augustus mijn eerste grote ronde rijden in Spanje,” aldus Bos.

'Student moet haast maken met ov-chipkaart'

Ruim 400.000 van de 650.000 studenten hebben hun ov-chipkaart nog niet geactiveerd. Dat meldde het Communicatie Coördinatiepunt Studenten OV-chipkaart vandaag. "Dat moet voor 1 februari gebeuren, dan is het oude vervoersbewijs niet meer geldig", aldus een woordvoerder. "Als iedereen wacht tot eind januari, ontstaan er enorme wachttijden."

Medewerkers met 'sandwichborden' gaan studenten vanaf vandaag op de belangrijkste stations wijzen op het belang van het tijdig ophalen van de chipkaart.

Taliban lanceren golf van aanslagen in Kabul

Talibanstrijders hebben vandaag een golf van aanslagen gepleegd op regeringsgebouwen en de centrale bank in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Er zijn zeker drie doden gevallen. Vlakbij het presidentieel paleis zijn bommen ontploft. Ook vinden er schotenwisselingen plaats in het centrum van Kabul. Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn er tien zelfmoordenaars openbare gebouwen binnengegaan.

De Taliban hebben de aanslagen opgeëist. Volgens een Talibanwoordvoerder zijn er twintig militanten, onder wie zelfmoordenaars, verwikkeld in gevechten met Afghaanse veiligheidstroepen en militairen van de Navo. De zegsman stelt dat de strijders enkele regeringsgebouwen en winkelcentra hebben bezet.

"Het is een chaotische situatie. We weten niet wat we moeten doen en waar we naartoe moeten gaan", verklaarde een veiligheidsbron die vastzat in een regeringsgebouw nabij het paleis. De serie aanslagen vond plaats tijdens de beëdiging van enkele kabinetsleden van de Afghaanse president Hamid Karzai.

[AO] Murray eenvoudig door

Andy Murray heeft eenvoudiig de tweede ronde bereikt van de Australian Open. De Brit, als vijfde geplaatst, versloeg de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met 6-1, 6-1 en 6-2.

Murray, die in Melbourne nog nooit verder is gekomen dan de vierde ronde, domineerde de partij tegen de nummer 148 van de wereld. Murray strooide met passeerslagen en was zeer sterk vanaf de baseline. Ondanks dat hij de partij eenvoudig naar zich toe trok was zijn eerste opslag, met slechts 35 procent in, een zorgekindje.

Geldautomaat Oost-Souburg opgeblazen

Een geldautomaat in het Zeeuwse Oost-Souburg is vannacht rond 02.45 uur opgeblazen. Waarschijnlijk is er geen geld buitgemaakt, meldt de politie.

In een plantsoen bij de zwaar beschadigde automaat aan het Oranjeplein is door de politie een handgranaat aangetroffen. De slagpin was uit de granaat gehaald, maar het explosief was niet ontploft, meldt de politie.

Het Explosieven Opruimingscommando van de landmacht is ter plaatse om de handgranaat onschadelijk te maken. De omgeving van het Oranjeplein is afgezet, er zijn geen panden in de buurt ontruimd.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over twee Groningse politieagenten met moordneigingen.

In het Dagblad van het Noorden lees ik dat een 35-jarige fietser uit Groningen is aangereden door een politieauto. De wielrijder reed volgens de politie zonder verlichting over het trottoir en reageerde niet op aanmerkingen van de politieagenten. De agenten reden hierop met hun auto achteruit en ramden de fietser. De fiets raakte zwaar beschadigd, de fietser bleef ongedeerd. Dat die fietser ongedeerd bleef, is puur een kwestie van geluk. Het had ook heel anders kunnen aflopen.

Ik herinner mij nog een ander gevalletje van achteruit rijden. Een paar jaar geleden. In Amsterdam. Toen gristen twee straatrovers met een scooter de tas van een automobiliste van de voorbank. Die automobiliste reed achteruit de daders achterna, waarbij de scooter omviel, en een van de twee straatrovers om het leven kwam. De automobiliste is veroordeeld, naar ik meen wegens doodslag. Ik vraag mij iets af:

Wenger ziet Fŕbregas alleen maar beter worden

Arsène Wenger was gisteren na de zege van Arsenal op Bolton Wanderers (0-2) zeer te spreken over zijn aanvoerder Cesc Fàbregas. De Spanjaard keerde terug van blessureleed en deed meteen van zich gelden.


Fàbregas scoorde zijn tiende treffer van het seizoen en was aangever bij de 0-2 van zijn landgenoot Fran Mérida. "Kijkende naar deze wedstrijd is het niet lastig om voor te stellen hoeveel we hem gemist hebben,” zei Wenger tegen Skysports. "Wat voor ons echter het interessantst is, is dat Cesc alleen maar beter en beter wordt en zijn persoonlijkheid ontwikkelt. Hij wordt dit jaar 23. Hij begint pas."

Fàbregas werd flink aangepakt door de spelers van Bolton, maar volgens Wenger moet de Spanjaard hiermee om leren gaan. "Van buiten lijkt het alsof het erg hard is. Misschien klopt dat wel, maar dat is nu eenmaal altijd zo met getalenteerde voetballers. Zij zijn moeilijk van de bal te krijgen en hij is degen die het meest aan de bal is. Het is daarom niet geheel onlogisch dat de tegenpartij soms wat meer zijn best doet om hem te stoppen."

Zomer: "Schuldgevoel weg na doelpunt"

Ramon Zomer speelde gisteren een prominente rol in de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse. De verdediger van de Nijmegenaren veroorzaakte de strafschop voor Vitesse, maar scoorde aan de andere kant de winnende treffer voor zijn ploeg. Daarmee werkte hij de nare nasmaak van de treffer van Vitesse resoluut weg.

Zomer beging al vroeg in de wedstrijd een overtreding op Lasse Nilson volgens scheidsrechter Roelof Luinge. De Zweed schoot vervolgens de strafschop binnen. "Tja, dan kun je echt wel even door de grond zakken, zeker in zo’n wedstrijd", aldus Zomer op de clubsite van NEC. "Hij zoekt slim mijn been op natuurlijk, maar ik kan niet ontkennen dat het een terechte strafschop was. Het was dan wel geen zware overtreding, maar hij gaat wel over m’n been."

Zomer herstelde zich door niet in paniek te raken en de assist te verzorgen bij de gelijkmaker van Saïdi Ntibazonkiza. "
Zelf heb ik niet echt lekker gespeeld, maar dan ben je extra blij als je vervolgens nog bij twee doelpunten betrokken bent", aldus de oud-FC Twente speler.

"
Nadat je een penalty hebt veroorzaakt is de ontlading wel extra groot als je dan bij zo’n doelpunt betrokken bent. Je loopt toch met een soort schuldgevoel over het veld en op die manier maak je het toch weer een beetje goed. Als je dan ook nog de 2-1 maakt dan kan het helemaal niet meer stuk."

Maria van der Hoeven keert politiek de rug toe

Maria van der Hoeven zet na deze kabinetsperiode een punt achter haar Haagse politieke carrière. De CDA-minister van Economische Zaken heeft laten weten dat zij niet wil voorkomen op de kandidatenlijst van haar partij voor de komende Kamerverkiezingen. Ook het burgemeesterschap van Maastricht sluit zij uit, schrijft De Telegraaf.

"Ik ben elf jaar Kamerlid geweest en vanaf 2002 minister. Het is genoeg geweest", aldus de bewindsvrouw in de krant. Ze heeft premier Jan Peter Balkenende op de hoogte gesteld van haar besluit.

Jol: "Blik op de toekomst"

Ajax heeft de hoop op de dertigste landstitel voorlopig in de ijskast gezet. De Amsterdammers komen bij winst van PSV morgen op een achterstand van negen punten en dat lijkt gezien het programma niet meer in te halen. Ook Martin Jol ziet dat in en heeft besloten om zijn vizier te richten op de toekomst.

"We kunnen blijven praten over schade en zes, acht of tien punten. Maar we willen zo hoog mogelijk eindigen met de jongste ploeg van Nederland en bouwen aan een nieuw elftal."

'Onvoldoende toezicht op legale seksmarkt'

De bestrijding van mensenhandel door de politie schiet tekort. Slechts zes van de 25 politiekorpsen voldoen aan de interne richtlijnen van de politie. Vooral de aanpak van misstanden op de legale seksmarkt schiet tekort, blijkt uit de Korpsmonitor 2008, meldt de Volkskrant vandaag.

De politie moet ieder seksbedrijf minstens zes keer per jaar controleren op illegale praktijken, zoals vrouwenhandel. Slechts dertien korpsen haalden in 2008 deze norm, twee jaar eerder waren dit er nog achttien. Volgens de auteurs van het rapport 'bestaat het gevaar dat korpsen het zicht op de vergunde seksbranche verliezen'.

De politie zou prioriteit geven aan het bestrijden van andere misdrijven, zoals overvallen.

Winnaars Golden Globes bekend

'Avatar' heeft twee Golden Globes gewonnen. De sciencefictionfilm won de prijs in de categorie beste drama en beste regisseur. Twaalf jaar geleden sleepte regisseur James Cameron ook deze twee prijzen in de wacht voor zijn film 'Titanic'. De uitreiking vond afgelopen nacht plaats in Los Angeles.

'The Hangover' won de prijs voor de beste komedie, Meryl Streep ging aan de haal met de Golden Globe voor de beste vrouwelijke rol in 'Julie & Julia'. De onderscheiding voor de beste bijrollen ging naar Mo'Nique in 'Precious' en Christoph Waltz in 'Inglourious basterds'.

Avatar
Avatar wint twee Golden Globes (foto: Novum)

Zweedse spits op proef bij MVV

MVV heeft de komende week Emra Tahirovic op proef. De Limburgse club bekijkt of de Zweed een versterking kan vormen voor de club uit de Jupiler League.


De 22-jarige Tahirovic kwam op het trainingskamp van MVV in Turkije in contact met de Limburgers. Een profcontract zit er echter voorlopig niet in voor de aanvaller. "Hij traint voorlopig mee, maar hij weet dat er financieel niets mogelijk is", aldus trainer Fuat Çapa in De Limburger.

Tahirovic kan volgens Çapa alleen blijven wanneer hij een duidelijke meerwaarde heeft voor de Maastrichtenaren. "We willen onze selectie niet te veel door elkaar husselen. Hij zal echt iets extra’s moeten brengen."

In het verleden speelde Tahirovic bij het Zweedse Orebrö, FC Zurich en Lille. Bij het Franse Lille was hij kortstondig een ploeggenoot van oud-Ajacied Patrick Kluivert.

Buurmeijer op weg naar Emmen

FC Emmen heeft de intentie vandaag de transfer van Erwin Buurmeijer rond te maken. De middenvelder van BV Veendam komt op huurbasis de gelederen van de Drentse club versterken.

De routinier moet nog wel medisch gekeurd worden. Bij zijn huidige werkgever heeft de speler nog een contract tot het einde van dit seizoen.  “Het verhuren van de speler betekent overigens niet dat Veendam al afscheid heeft genomen van Buurmeijer”, zo vertelt algemeen directeur Jan Korte op de clubwebsite van de Veenkolonialen.

Bij Veendam deed trainer Joop Gall in de openingsfase van het seizoen veelvuldig een beroep op de aanvaller. De laatste weken was hij echter zijn basisplaats kwijtgeraakt.

[AO] De Bakker: "Ik zat er dichtbij"

Thiemo de Bakker is eerder vannacht uitgeschakeld tijdens de Australian Open. De Nederlander nam het op tegen de Amerikaanse topspeler Andy Roddick. De Bakker had het gevoel in de hele wedstrijd dichtbij te zitten maar tegelijkertijd was de overwinning zo ver weg.

"Qua score ga ik er vrij kansloos vanaf, maar de statistieken laten een heel ander beeld zien. Maar ja, als je kansen die je krijgt niet grijpt, weet je wat er kan gebeuren". De nummer tachtig van de wereld zegt niet nerveus te zijn geweest voor het duel met Roddick. "Een gezonde spanning, meer niet. Ik keek echt uit naar dit duel. Ik weet nu in ieder geval hoe het voelt om tegen Roddick te spelen. Ik weet dat ik best een goede wedstrijd heb gespeeld, maar baal zo vlak na de wedstrijd toch flink. Ik heb immers gewoon verloren en er zelfs niet eens een tiebreak uit weten te slepen. Dat zijn feiten die liegen er niet om."

De Bakker reist nu terug naar Nederland waar hij zich gaat voorbereiden op het World Tennis Tournament in Rotterdam. De Bakker heeft een wildcard gekregen van toernooidirecteur Richard Krajicek. 

 

[AO] Sharapova onderuit

De Russin Maria Kirilenko heeft in de eerste ronde van de Australian Open voor een verrassing gezorgd door haar landgenote Maria Sharapova te verslaan. Kirilenko zegevierde met 7-6, 3-6 en 6-4.

Sharapova, die het toernooi in 2008 won, speelde erg wisselvallig. Ondanks dat ze af en toe prima tennis liet zien, maakte ze 77 onnodige fouten. Daarnaast liep haar opslag ook niet. Ze maakte elf dubbele fouten.

Nadat Sharapova de tweede set pakte, was het Kirilenko die de regie over de partij nam. Sharapova wist nog van 2-5 naar 4-5 terug te komen, maar daarna maakte Kirilenko de partij af met een break.   

[AO] De Bakker onderuit

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van de Australian Open. Tegen Andy Roddick ging de Westlander kansloos ten onder: 6-1, 6-4 en 6-4.

Dat Roddick in vorm is liet hij vorige week al zien, toen de voormalige nummer één van de wereld het toernooi in Brisbane won. In Melbourne treft de als zevende geplaatste Amerikaan in de tweede ronde de winnaar van het duel tussen Teimuraz Gabashvili en Thomaz Bellucci.

Bij de vrouwen won Kim Clijsters eenvoudig van Velerie Tetreault: 6-0 en 6-4. Dinara Safina versloeg Magdalena Rybarikova met tweemaal 6-4.

Onderzoek kredietcrisis van start

In de Tweede Kamer gaan vandaag de openbare gesprekken van start in het onderzoek naar de kredietcrisis. Onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit wordt onder meer de gang van zaken onderzocht rond de nationalisatie van ABN Amro en de steun aan ING en andere financiële instellingen.

Ook oud-minister en huidig topman bij ABN Amro Gerrit Zalm wordt ondervraagd. De openbare gesprekken, die de komende drie weken gevoerd worden, gaan vandaag van start met Coen Teulings van het Centraal Planbureau.

Depressief dagje

Volgens de mensen die het weten kunnen is het vandaag Blue Monday, beter bekend als de derde Maandag in Januari en het schijnt vandaag de meest depresieve dag van het jaar te zijn, zeg maar de moeder aller Maandagen.

Maar ik moet bij Blue Monday aan iets heel anders denken, iets vrolijkers (in ieder geval qua tempo), namelijk aan een liedje uit de jaren ´80 van de vorige eeuw, Blue Monday van New Order.

Nu betuttelen, straks dood pesten

Eigenlijk had ik een ander stukje in mijn hoofd, over een wel heel bijzondere leerling, maar dit kan toch echt niet wachten. Dat heb je zo met kranten lezen en mensen spreken. Zo af en toe komen een paar dingen tegelijk en dan moet je voor het toetsenbord plaatsnemen. Heel veel mensen zitten naar verluidt achter hun computer e/o toetsenbord, maar na hardnekkig proberen heb ik toch maar besloten om VOOR mijn keyboard te gaan zitten.

Megan Fox weer verloofd

Megan Fox en Brian Austin Green zijn weer verloofd. Green schreef eergisteren op zijn Twitter-pagina dat hij verloofd is. Een jaar geleden liet Fox nog weten dat de verloving tussen de twee acteurs was verbroken.

Ondanks de verbroken verloving, waarvan de reden nooit helemaal duidelijk werd, bleef het acteurskoppel bij elkaar wonen. Op de vraag van een fan naar de burgerlijke status van de 'Beverly Hills 90210'-acteur antwoordde Green: "Verloofd en een zoon uit een eerdere relatie."

De 36-jarige Brian en de 23-jarige Fox kochten vorige week een huis in Los Angeles. De twee leerde elkaar kennen op de set van de comedyserie 'Hope & Faith'.

Onlusten in Port-au-Prince

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn gisteravond (plaatselijke tijd) onlusten uitgebroken. In diverse wijken wordt geschoten. "Zij schieten op iedereen, journalisten, agenten", aldus de politie.

Volgens ooggetuigen hebben politie, winkeliers en bendes al tientallen mensen doodgeschoten, veelal plunderaars en dieven. De politie laat geen nieuwe mensen meer toe in het grotendeels verwoeste centrum van de hoofdstad, waar honderden gewapende jongeren plunderend rondlopen en zich veelal weinig aantrekken van waarschuwingsschoten van agenten.

Volgens de Amerikaanse generaal Ken Keen hinderen de gevechten de hulpverlening. President René Préval maakte gisteren bekend dat na de aardbeving van dinsdag maar liefst 3000 gedetineerden zijn ontsnapt uit de grootste gevangenis van Port-au-Prince.

Uitslagen Spanje speelronde 18

FC Barcelona heeft de koppositie in Spanje verstevigd. Het was zelf veel beter dan Sevilla, en directe concurrent Real Madrid ging onderuit bij Athletic Club de Bilbao. Valencia liep uit op de concurrentie voor plaats drie.

Real Madrid reisde af naar het altijd vijandige Baskenland, waar de heksenketel van Bilbao wachtte. Athletic Club presteert dit seizoen vrij goed, en kwam tegen de Madrilenen bijzonder sterk uit de startblokken. Nadat de paal al twee keer was geraakt werkt Fernando Llorente in de derde minuut de 1-0 binnen. Dat het daar bij zou blijven verwachtte niemand, toch zou er niet meer gescoord worden. Dit ondanks grote kansen voor beide zijden. Zo schoot Karim Benzema, die een basisplaats kreeg door de blessure van clubtopscorer Gonzalo Higuaín, op de paal. Ook na rust waren de bezoekers beter. De uitstekend keepende Gorka Iraizoz bezorgde Real Madrid desondanks de derde seizoensnederlaag.

Barcelona kon zodoende uitlopen naar een voorsprong van vijf punten. Daarvoor moest het wel eerst af zien te rekenen met Sevilla, dat de Catalanen de afgelopen midweek nog uitschakelde in het Copa del Rey-toernooi. Andrés Palop, de doelman die ook in de beker al bijzonder moeilijk te verslaan bleek door Barcelona, was bijzonder sterk in de eerste helft. Na rust werd de ban dan toch gebroken, toen Julien Escudé de bal zijn eigen doel in werkte. Het duurde lang voordat de Catalanen het duel beslisten, al hoefden ze nimmer echt te vrezen voor de bezoekende club. De mannen van Pep Guardiola waren veel beter, en via Pedro werden de punten dan ook veilig gesteld. In de slotfase mocht Lionel Messi nog even aan het werk. De Argentijn scoorde tweemaal: 4-0.

De derby van Valencia was de afgelopen jaren vaak spannend, maar dit seizoen heeft Villarreal weinig in te brengen gehad in de competitie en ook in Valencia leek het nergens op. Al in de zesde minuut opende Éver Banega met een hard schot de score. David Villa versierde na een half uur een strafschop door makkelijk te gaan liggen. Het leverde Kiko rood op, en Villa schoot zelf de 2-0 binnen. Na rust profiteerde Valencia pas van het numerieke voordeel. David Silva maakte de 3-0, al werd de marge al snel weer twee toen Nilmar profiteerde van een verdedigende blunder van Alexis. In blessuretijd zette Villa zichzelf weer op gelijke hoogte met Messi, door zijn veertiende seizoenstreffer aan te laten tekenen.

 

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
16/1 CA Osasuna RCD Espanyol 2-0
16/1 Athletic Club de Bilbao Real Madrid CF 1-0
16/1 FC Barcelona Sevilla FC 4-0
17/1 UD Almería CD Tenerife 1-1
17/1 Málaga CF Getafe CF 1-0
17/1 RCD Mallorca Deportivo de La Coruña 2-0
17/1 Real Racing Club de Santander Real Valladolid CF 1-1
17/1 Real Zaragoza Xerez CD 0-0
17/1 Club Atlético de Madrid Real Sporting de Gijón 3-2
17/1 Valencia CF Villarreal CF 4-1

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 18 14 4 0 46 46-10
2 Real Madrid CF 18 13 2 3 41 42-14
3 Valencia CF 18 11 5 2 38 35-18
4 RCD Mallorca 18 10 3 5 33 32-20
5 Deportivo de La Coruña 18 9 4 5 31 20-18
6 Sevilla FC 18 9 3 6 30 28-21
7 Athletic Club de Bilbao 18 9 3 6 30 23-21
8 Getafe CF 18 9 0 9 27 26-24
9 Real Sporting de Gijón 18 6 6 6 24 20-20
10 Villarreal CF 18 6 5 7 23 27-25
11 Club Atlético de Madrid 18 6 5 7 23 30-30
12 CA Osasuna 18 5 5 8 20 16-20
13 Real Racing Club de Santander 18 5 5 8 20 22-27
14 RCD Espanyol 18 5 4 9 19 12-25
15 UD Almería 18 4 6 8 18 18-28
16 Málaga CF 18 3 8 7 17 21-24
17 Real Valladolid CF 18 3 8 7 17 23-32
18 CD Tenerife 18 4 4 10 16 16-36
19 Real Zaragoza 18 3 5 10 14 18-37
20 Xerez CD 18 1 5 12 8 7-32

 

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 David Villa Valencia CF 14
= Lionel Messi FC Barcelona 14
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid CF 11
= Zlatan Ibrahimovic FC Barcelona 11
5 Roberto Soldado Getafe CF 10
6 Aritz Aduriz RCD Mallorca 8
= Diego Forlán Club Atlético de Madrid 8
= Luís Fabiano Sevilla FC 8
= Sergio Agüero Club Atlético de Madrid 8
10 Cristiano Ronaldo Real Madrid CF 7
= Walter Pandiani CA Osasuna 7

 

Programma:

Datum Thuis Uit Tijd
23/1 Sevilla FC UD Almería 18.00
23/1 Real Valladolid CF FC Barcelona 20.00
23/1 Deportivo de La Coruña Athletic Club de Bilbao 22.00
24/1 Real Sporting de Gijón Real Racing Club de Santander 17.00
24/1 CD Tenerife Valencia CF 17.00
24/1 Villarreal CF Real Zaragoza 17.00
24/1 Xerez CD CA Osasuna 17.00
24/1 RCD Espanyol RCD Mallorca 17.00
24/1 Getafe CF Club Atlético de Madrid 19.00
24/1 Real Madrid CF Málaga CF 21.00
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.