FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 augustus 2009

Reactor in Petten weer in bedrijf

De zogeheten hogefluxreactor in Petten is vandaag na de jaarlijkse onderhoudsstop weer in bedrijf genomen. "Hiermee zijn de productie van cruciale medische isotopen en nucleaire onderzoeksactiviteiten ruim binnen planning hervat", aldus een woordvoerster van het Nucleair Research en Consultancy Group in Petten.

Het onderhoud, dat een maand duurde, staat los van de operatie waar Petten in maart 2010 aan wil beginnen. Die operatie zou nogal voor problemen zorgen, volgens de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). Omdat dan ook de reactor in Chalk River in Canada in onderhoud is, komt de productie van zogeheten medische isotopen in gevaar. Deze zijn nodig voor onder meer kankeronderzoek en behandeling van patiënten.

'1 tegen 100'-game groot succes

Endemol werkt samen met Microsoft Xbox Primetime om grote gameshows naar Xbox Live Arcade (XBLA) te brengen. De eerste van deze gameshows, 1 tegen 100, is al in meerdere landen beschikbaar en doet het erg goed. De game is inmiddels 2,5 miljoen keer gedownload en er loggen dagelijks ruim 200.000 mensen in om de game te spelen.

In Amerika zijn er zelfs 114.000 mensen tegelijkertijd bezig geweest met de game, tegenover ruim 79.000 in de UK en Ierland. De game zit momenteel in de beta-fase en is beschikbaar in Amerika, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland en Frankrijk. De beta is op 13 september afgelopen.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

Game-industrie groeit in Nederland

De game-industrie is een relatief jonge industrie die de laatste jaren flink groeide. Ondanks dat het door de economische crisis nu een beetje terugloopt is het toch niet allemaal negatief wat er gebeurt. Volgens cijfers van website gamesindustry.biz is er in Nederland zelfs een groei van de industrie te zien.
 
Volgens de site is Duitsland het land met de grootste game-industrie van Europa. Hiermee schopt het Groot-Brittannië van de eerste plaats omdat daar de gameverkopen met maar liefst 20% zijn gedaald. In Frankrijk en in Spanje is de gamemarkt ook gedaald.
 
In België en Italië is de markt vrijwel onveranderd gebleven terwijl in Nederland, Zweden en Portugal de markt juist is gegroeid. In deze landen zijn meer games verkocht dan dezelfde periode in 2008. Portugal zag de grootste stijging met 11%, daarna komt Zweden met 4% en de minst harde stijger is Nederland met 2,4%.
 
Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games. 

Obama waarschuwt voor lange strijd Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag gewaarschuwd dat de problemen in Afghanistan en Irak nog lang niet zijn opgelost. Hij zei dat tijdens een toespraak voor een groep oorlogsveteranen in de stad Phoenix.

"Het verzet in Afghanistan is niet zomaar ontstaan, en het zal ook niet zomaar verdwijnen", aldus Obama. Volgens hem is er geen snelle of gemakkelijke oplossing voor de problemen in het land, waar de radicaalislamitische Taliban bezig is aan een opmars. De extremisten willen aanstaande donderdag de presidentsverkiezingen verstoren met geweld.

De president had ook een weinig opbeurende boodschap voor de inwoners van Irak, het land dat in 2003 het toneel was van een invasie door het Amerikaanse leger. Anno 2009 heeft de VS nog duizenden militairen in het land, maar worden nog dagelijks aanslagen gepleegd door militanten. Obama stelde dat Irakezen rekening moeten houden met aanhoudend extremistisch geweld, maar herhaalde ook dat zijn land de regering van Irak blijft steunen en dat alle Amerikaanse troepen in 2011 vertrokken zullen zijn.

President Obama warschuwt voor lange strijd in Afghanistan  (foto: ANP)

Kleinste hartpomp ter wereld blijkt succes

Goed nieuws voor hartpatiënten. Artsen in Duitsland hebben de kleinste hartpomp ter wereld geplaatst in het lichaam van een patiënt. Het 92 gram wegende apparaatje blijkt perfect te werken.

Dat meldde het universitair medisch centrum van de stad Heidelberg vandaag. De hartpomp, die is gemaakt van titanium en plastic, werd eind juli aangebracht bij een 50-jarige vrouw. Zij heeft volgens een woordvoerder van het ziekenhuis haar gewone leven weer volledig opgepakt.

De uiterst compacte, lichte en geluidsarme pomp vervangt de functie van de rechter hartkamer. Het medische hulpmiddel kan ook worden ingezet als een patiënt aan het wachten is op een donorhart. Deze versie van de hartpomp is alweer de vijfde generatie van het zogenoemde DeBakeyhart dat in de jaren '90 werd ontworpen door de Amerikaanse cardioloog Michael DeBakey.

[WK] Fraser wint 100 meter bij vrouwen

Shelly-Ann Fraser heeft bij het wereldkampioenschap atletiek in Berlijn de titel op de 100 meter bij de vrouwen veroverd. De olympisch kampioene snelde naar een zeer goede 10,73 seconden.

Achter de Jamaicaanse werd haar landgenote Kerron Stewart tweede in 10,75 seconden. Op ruimere afstand eiste de Amerikaanse Carmelita Jeter in 10,90 het brons voor zich op. Titelverdedigster Veronica Campbell-Brown kwam niet verder dan plaats vier.

Verdonk doet mee met verkiezingen Rotterdam

Rita Verdonk doet met haar partij Trots op Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Een woordvoerder van Verdonk heeft een bericht daarover van RTV Rijnmond vanavond bevestigd.

De lijsttrekker wordt Sjef Siemons, die eerder voor Leefbaar Rotterdam in de Rotterdamse gemeenteraad zat. Siemons zat ook nog enige tijd als eenmansfractie in de raad, nadat hij uit Leefbaar Rotterdam was gestapt.

Geert Wilders maakte afgelopen zaterdag bekend dat hij niet meedoet in Rotterdam. Wilders doet volgend jaar maart alleen mee in Den Haag en Almere.

Inwoners Paaseiland eisen minder bezoek

De inwoners van Paaseiland, het kleine eilandje ten westen van Chili dat bekend staat om de kolossale beelden, hebben vandaag het enige vliegveld geblokkeerd. De demonstranten vinden dat het eiland overspoeld wordt door toeristen en eisen dat een maximum wordt ingesteld.

Dat meldde de burgemeester van Hanga Roa, de enige stad op het eiland. Door de bezetting van het vliegveld kunnen meer dan zeshonderd passagiers geen bezoek brengen aan het eiland.

Jaarlijks komen circa 50.000 bezoekers naar het eiland, dat ongeveer zo groot is als het Nederlandse Waddeneiland Texel. De protesterende inwoners zeggen dat de toeristen vervuiling en misdaad met zich meebrengen.

De karakteristieke metershoge beelden op Paaseiland staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. De zogeheten moai zijn lang geleden gemaakt van vulkanisch gesteente.

Minder toeristen voor beelden Paaseiland?  (foto: ANP)

[Upd] [WK] Gay start niet op 200 meter

Tyson Gay weet nog niet zeker of hij zijn wereldtitel op de 200 meter wel zal gaan verdedigen. De Amerikaan liep gisteren op de 100 meter naar een toptijd van 9,71 seconden, maar werd daarmee wel tweede achter de ongenaakbare Usain Bolt.

Gay liep het Amerikaanse record met een liesblessure. Wil hij op de 200 meter mee gaan doen, dan moet de blessure dinsdag genezen zijn. Dan staan de series op de afstand op het programma. De finale zal donderdag worden afgewerkt.

Gay zal zich bij zijn beslissing laten leiden door het advies van de Amerikaanse doktoren. "Mijn lies voelde niet goed aan. In de finale heb ik geprobeerd niet aan de pijn te denken en gewoon alles te geven. We moeten afwachten hoe het vannacht gaat."

Toch was Gay wel enigszins teleurgesteld na zijn race op de 100 meter. "Ik heb vooraf gezegd dat het mogelijk is dat er iemand in de 9,5 kan lopen. Ik ben blij dat Bolt dat heeft gedaan. Het geeft aan dat het menselijk lichaam klaar is voor een volgende stap. Helaas ben ik het niet zelf geweest, maar ik houd vertrouwen dat het me op een dag ook gaat lukken."

Update

De manager van Tyson Gay heeft bekendgemaakt dat zijn pupil vanwege de liesblessure niet mee gaat doen aan de 200 meter. De Amerikaan hoopt later deze week nog wel op de 4x100 meter uit te kunnen komen.

Dure auto gespot? Bel de politie

De politie IJsselland wil met behulp van tips van burgers auto’s, scooters, sieraden en grote huizen van criminelen afpakken. De politie schakelt daarbij tevens de hulp in van experts uit het bankwezen en de accountancy.

Dat meldde een woordvoerder van de politie vandaag. "Bijna iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die in een auto rondrijden die ze onmogelijk kunnen betalen. Dat soort vermoedens willen we hebben", zei een woordvoerder. Experts onderzoeken op basis van deze tips of de goederen op oneigenlijke wijze verkregen zijn.

Het landelijke proefproject is een vervolg op onder meer het uit Amsterdam afkomstige cabrioproject. Daar wordt door de politie nagetrokken of bestuurders een dergelijke auto wel kunnen bekostigen.


Dure auto gespot? Bel de politie  (foto: DAG)

Gudde: "De spelersgroep is te groot"

Feyenoord-directeur Eric Gudde vindt de Rotterdamse spelersgroep te groot en hoopt de komende twee weken nog wat spelers van de hand te kunnen doen.

In de wedstrijd tegen Heracles Almelo hield trainer Mario Been enkele ervaren spelers op de bank. Onder andere Roy Makaay, Tim de Cler en Kevin Hofland begonnen niet in de basis. Deze spelers zouden mogen vertrekken uit Rotterdam.

"De spelersgroep is te groot. In deze, volgende of daaropvolgende transferperiode móeten we naar een kleinere spelersgroep met een lager budget," zei Gudde in het programma Met Wie op Radio Rijnmond. "Maar je kunt die omstandigheden niet dwingen."

In de media gingen de geruchten dat Been de grootverdieners op de bank zou zetten om zo een vertrek te forceren. Volgens Gudde is dit onzin. "Volstrekt onzinnig, en daarmee doe je Mario Been tekort. Als iemand nadrukkelijk vanuit het voetbal de zaken bekijkt, dan is hij het wel."

[WK] Bekele wint eenvoudig 10.000 meter

Kenenisa Bekele heeft zijn favorietenrol bij het WK atletiek in Berlijn waargemaakt. De Ethiopiër liep op de 10.000 meter een ronde voor het einde bij iedereen weg en finishte in een tijd van 26.45,11.

Zersenay Tadesse zette na zes kilometer de aanval op Bekele in, maar deze gaf geen krimp. In de slotronde was het Bekele die Tadesse liet staan. De Eritreeër werd nog wel tweede voor Moses Masai uit Kenia.

Orkaan Bill is de eerste van het seizoen

Tropische storm Bill is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan. Dat meldt het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami, in de VS. "Bill is nu een orkaan, de eerste van het Atlantische seizoen 2009", luidt de mededeling van het NHC.

Een storm wordt een orkaan als de windsnelheden boven de 119 kilometer per uur komen. Volgens het NHC zal Bill de komende dagen nog in kracht toenemen boven het warme zeewater. "Tegen woensdag kan Bill uitgroeien tot een grote orkaan, van categorie 3 of zelfs 4", meldt het centrum. Vanochtend bevond de orkaan zich in het midden van de Atlantische Oceaan en hij beweegt zich met een snelheid van 35 kilometer per uur voort in west-noordwestelijke richting.

De Amerikaanse staat Florida heeft intussen te kampen met tropische storm Claudette, die in de Golf van Mexico ontstond. De storm bereikte de kust in de buurt van het eiland Santa Rosa. De storm gaat gepaard met veel regen en windstoten tot 85 kilometer per uur. Hulpdiensten in Florida vrezen voor overstromingen.

De tropische storm Ana is inmiddels verzwakt tot een tropische depressie. Hoewel Ana nog verder zou afzwakken, heeft het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) te kampen met hevige regenval ten gevolge van deze storm.  

Meer over Hurricane Season 2009 lees je natuulijk in ons subforum De Elementen.

'Groningen heeft geen geld voor versterkingen'

FC Groningen verloor aanvalsleider Marcus Berg deze zomer aan het Duitse Hamburger SV. In het noorden des lands schreeuwt men om een opvolger van de Zweed, maar volgens Voetbal International is er geen geld bij FC Groningen om nieuwe spelers te halen.

FC Groningen ging zondag in de Euroborg met 1-2 onderuit tegen NAC Breda, waardoor de noorderlingen na drie competitiewedstrijden pas op één punt staan. Namen als Cedric van der Gun en Jan Vennegoor of Hesselink worden genoemd, maar financiële mogelijkheden zijn er volgens FC Groningen niet om aankopen te doen.

Trainer Ron Jans blijft vooralsnog optimistisch en ziet er een uitdaging in om met de nieuwe situatie tot succes te komen. Jans zou zich verder ergeren aan middenvelder Goran Lovre, die vindt dat FC Groningen meer risico's moet nemen op financieel gebied. Jans is daarentegen van mening dat het wel wat minder kan met de salarissen van voetballers.

[WK] Rogowska klopt verrassend Isinbayeva

Anna Rogowska heeft op het WK atletiek in Berlijn voor een grote verrassing gezorgd. De Poolse won het polsstokhoogspringen bij de vrouwen met een hoogte van 4,75 meter. Grote favoriete Yelena Isinbayeva kwam niet tot een geldige poging en moest haar titel inleveren.

Rogowska is de eerste die Isinbayeva klopte op een groot toernooi sinds 2003. De olympisch kampioene faalde op 4,75 meter en daarna nog tweemaal op 4,80 meter. Rogowska begon lager en eindigde uiteindelijk op 4,75 meter. Haar landgenote Monica Pyrek en Chelsea Johnson uit de Verenigde Staten pakten met 4,65 meter beiden zilver.

'Michael Jackson op verjaardag begraven'

De in juni overleden popster Michael Jackson wordt volgens zijn vader Joe Jackson op zijn geboortedag, 29 augustus, naar zijn laatste rustplaats gebracht. Dit meldde de New York Daily News vandaag. Op deze dag zou de King of Pop 51 jaar zijn geworden.

Volgens de Amerikaanse krant is de familie Jackson er na een lange discussie over eens dat de beroemdheid op zijn verjaardag eindelijk begraven wordt. Tot nu toe wordt zijn lichaam volgens Amerikaanse media in bevroren toestand bewaard op de begraafplaats Forest Lawn in Hollywood.

Het popicoon wordt mogelijkerwijs in een anoniem graf begraven. Zijn familieleden vermoeden anders dat fans het graf beschadigen en de rust in het park verstoren. De zanger overleed op 25 juni op 50-jarige leeftijd na hartfalen, waarschijnlijk als gevolg van het gebruik van het narcosemiddel Propofol dat zou zijn toegediend door zijn privé-arts Conrad Murray.


'Michael Jackson op verjaardag begraven'  (foto: DAG)

[Upd] Grote brand bij pluimveebedrijf Weert

Bij een pluimveebedrijf in Weert is vanavond rond zeven uur een grote brand uitgebroken. Volgens de brandweer gaat de brand gepaard met een hevige rookontwikkeling.

In de loodsen van het bedrijf zitten 30.000 kippen. De brandweer bestrijdt het vuur met groot materieel.

Update 21.56 uur:

Door de brand is een loods geheel verwoest. De 15.000 kippen die in die loods aanwezig waren, hebben de brand niet overleefd. De rest van het bedrijf kon gered worden.

[Fotoreportage] Bavaria City Racing deel 2

Gisteren kon je op FOK!sport het eerste deel vinden van het verslag rond Bavaria City Racing in Rotterdam. Zoals beloofd brengen we vandaag deel twee.

Naast een hoop auto's waren er wel degelijk voertuigen die op minder dan vier wielen het parcours betraden. Zoals je ziet op de foto hieronder kon ook deze motorcoureur een aardige demo geven van zijn vaardigheden op deze tweewieler.

Zoals elk jaar waren er ook dit jaar weer een aantal driftwagens op het parcours te vinden. Zoals je ziet zullen de Rotterdammers mede door deze drifters de komende weken nog vaak terug kunnen denken aan dit evenement door het vele rubber wat er op de Rotterdamse wegen werd achtergelaten.

Nu is het wel weer tijd voor een aantal leuke foto's van de diverse raceklasses. Natuurlijk waren er WRC-auto's aanwezig in Rotterdam maar ook de diverse andere autoklasses waren in Rotterdam van de partij. Zoals de Dutch GT4-bolides.


De BMW M3 GT4 van Duncan Huisman en Ricardo van der Ende


De BMW Z4 van Richard van den Berg en Ferdinand Kool


Een Porsche

Ook de open Formule-auto's waren nog aanwezig.

Ook de Dakarvrachtwagens reden hun ronden in Rotterdam. Zo was het team van Gerard de Rooy vertegenwoordigd en ook de vrachtwagen van Marcel van Vliet reed op het parcours.


Ook vrachtwagens kunnen met rokende banden rijden

Ook was er aandacht voor een aantal Hot Rod-auto's.

En natuurlijk hebben we ook nog een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens de diverse Formule-1 demonstraties.


David Coulthard die nog even wat donutjes draaide

En natuurlijk de afsluiter van de dag en van deze fotoreportage... Fernando Alonso.

Met dank aan FOK!user Albert van Leeuwen, FOK!fotografe Lauriette de Ruiter en FOK!sport-Eindredacteur sportfreak voor de foto's.

Vrouw verwacht 12-ling

Reinout Oerlemans moet nog eens nadenken over zijn show die de Amerikaanse achtling moet gaan volgen. In Gafsa, Tunesië, beweert een vrouw zwanger te zijn van een twaalfling. De vrouw, die tot op heden anoniem is, zou zes dochters en zes zoons dragen. Ondanks de risico's die een dergelijke meerlingzwangerschap met zich meebrengt, zegt ze uit te kijken naar de bevalling.

De aanstaande vader, die in Britse media Marwan wordt genoemd, zegt dat de twaalfling een volslagen verrassing was: “In het begin dachten we dat we een tweeling zouden krijgen, maar er werden veel meer foetussen ontdekt. Onze vreugde werd daardoor alleen maar groter”, aldus Marwan, die als docent aan een hogeschool werkzaam is.

De vrouw kreeg voor deze zwangerschap twee miskramen, waarna het koppel besloot om een ivf-poging te ondergaan. Volgens de vrouw, die aangeeft niet te kunnen wachten op het moment dat zij haar twaalf kinderen kan omhelzen, hebben artsen gezegd dat de bevalling mogelijk op natuurlijke wijze zou kunnen plaatsvinden.

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en Tjik voor de submit!

Massa hoopt op rentree in Brazilië

Felipe Massa hoopt zijn rentree te maken tijdens de Grand Prix van Brazilië. Deze wordt verreden op 16 oktober.

"Uiteindelijk beslissen de artsen of ik mag rijden, maar ik heb er alles voor over om weer te racen in Brazilië. Ik kijk er nu al naar uit."

Massa voelt zich iedere dag beter, maar is nog niet 100%. Vooral het gezichtsvermogen moet nog verbeteren. "Begin september zullen de artsen me weer onderzoeken en dan zal duidelijk worden of ik weer mag rijden."

FOK!radio: Nieuwe Stichting pakt misstanden aan

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Voel je je genept door de Staatsloterij omdat ze de jackpot ook op eenvijfde lot konden laten vallen? Of heb je klachten over Ziggo, DSB of TNT? Dan komt Ferdy Roet je nu ten hulp. Hij heeft de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) opgericht. Roet heeft het afgelopen jaar vele tientallen klachten over diverse bedrijven ontvangen van consumenten en bedrijven naar aanleiding van zijn collectieve rechtszaak tegen de Staatsloterij. Om deze klachten nu serieus te onderzoeken heeft hij nu het Meldpunt Collectief Onrecht geopend. Hij zit ook achter een website die een liftkartel gaat onderzoeken en startte vorige week Loterijverlies.nl. Wat zijn plannen zijn hoor je vanavond, live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columns op de FOK!frontpage zijn nu niet alleen meer op internet te lezen. De columnisten gaan namelijk vandaag ook hun kunsten laten horen in FOK!radio. FOK!ker ArchEnemy is deze week aan de beurt. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

EU: banken kunnen onteigenen

De Europese Commissie (EC) wil dat EU-lidstaten veel meer macht krijgen om bij noodlijdende banken in te grijpen. Overheden moeten banken kunnen saneren en in het uiterste geval aandeelhouders kunnen onteigenen. De EC bereidt dit voorstel momenteel voor en presenteert het in oktober.

Door de huidige wereldwijde financiële en economische crisis moesten sommige banken al genationaliseerd worden, zoals dat bij het Belgisch-Nederlandse Fortis het geval was. Andere banken kregen enorme kapitaalinjecties. De EC wil ministers van Financiën de ruimte geven om eerder bij een bank in te grijpen dan nu vaak is gebeurd.

Brussel speelt hiermee in op een wens van verschillende Europese leiders. In de VS heeft de overheid al meer mogelijkheden om bij een bank in te grijpen. Zo kan een toezichthouder in een weekend een bank overnemen, die deels liquideren en op maandagochtend een afgeslankte, gezondere bank weer teruggeven aan de aandeelhouders.

Barack Obama, de Amerikaanse president, heeft tevens voorgesteld deze mogelijkheden nog verder uit te breiden, zodat niet alleen grote banken maar ook andere financiële instellingen eronder vallen. 

Minister van Financiën Wouter Bos opperde al eerder voor meer instrumenten om aandeelhouders van financiële instellingen te kunnen onteigenen. Nu heeft de nationalisatie van Fortis in België en Nederland tot rechtszaken van aandeelhouders geleid.

Duitsland nam begin dit jaar een onteigeningswet aan om het failliete Hypo Real Estate te kunnen redden. De Britten namen begin vorig jaar al een noodwet aan om Northern Rock te kunnen nationaliseren.

Treinrover Ronnie Biggs naar verpleeghuis

De roemruchte Britse treinrover Ronnie Biggs gaat zijn laatste dagen slijten in een verzorgingshuis in Londen. Dat meldde de BBC vandaag.

De 80-jarige Brit werd sinds vorige maand in een ziekenhuis in Norfolk behandeld voor ademhalingsproblemen. In eerste instantie werd hij nog bewaakt door cipiers, maar vorige week werd hij formeel in vrijheid gesteld en verdwenen de bewakers. Vandaag bleek hij voldoende hersteld om per ambulance naar een verpleeghuis in Londen te worden vervoerd.

Biggs en veertien handlangers beroofden in 1963 een posttrein ten noorden van Londen. Ze maakten daarbij 2,6 miljoen Britse ponden buit. Omgerekend naar de huidige koers zou dat meer dan 50 miljoen euro zijn.

Biggs werd opgepakt en veroordeeld tot dertig jaar cel, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en vluchtte naar Brazilië. Omdat hij daar een kind verwekte, kon Brazilië hem niet terugsturen naar Groot-Brittannië. Hij bleef tientallen jaren in het Zuid-Amerikaanse land, maar in 2001 keerde hij vrijwillig terug. Sindsdien zat hij in de gevangenis.


Treinrover Ronnie Biggs naar verpleeghuis  (foto: DAG)

Endemols 1 tegen 100 is een groot succes

Endemol werkt samen met Microsoft Xbox Primetime om grote gameshow naar XBLA te brengen. De eerste van deze gameshows, 1 tegen 100, is al in meerdere landen beschikbaar en doet het erg goed. De game is inmiddels 2,5 miljoen keer gedownload en er loggen dagelijks ruim 200.000 mensen in om de game te spelen. In Amerika zijn er zelfs 114.000 mensen tegelijkertijd bezig geweest met de game, tegenover ruim 79.000 in de UK en Ierland.

De game zit momenteel in de beta-fase en is beschikbaar in Amerika, UK, Ierland, Duitsland en Frankrijk. De beta is op 13 september afgelopen.Modern Warfare 2 krijgt comic: Ghost

Op 10 november verschijnt Modern Warfare 2 voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC. Infinity Ward wil de release groots vieren en komt daarom met een speciale editie van de game met nightgoggles en allerlei merchandises.

Tevens zal de developer in samenwerking met DC WildStorm Comics met een zesdelige comic komen, genaamd Moder Warfare 2: Ghost. David Lapham, die fans zullen kennen van de Stray Bullets serie, zal het schrijven en tekenen van de comics op zich nemen. Onlangs is op zijn Twitter de eerste afbeelding verschenen.Where the Wild Things Are op drietal screenshots

Where the Wild Things Are is een boek van Maurice Sendak dat hij in 1963 heeft geschreven. Het boek gaat over een jongetje genaamd Max dat op avontuur gaat met mythische wezens. Warner Bros. is momenteel bezig met een verfilming van het boek, en we zouden niet in 2009 leven als er niet ook een game uit zou komen. Vandaag hebben we de eerste screenshots van Where the Wild Things Are.DJ in elkaar geslagen op bruiloft

Op een bruiloft in Israël is een dj in elkaar geslagen omdat hij het waagde een nummer van The Pet Shop Boys te draaien.

De dj draaide muziek op een bruiloft van bedoeïenen in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël. Het feest begon met Arabische muziek, maar na een tijdje zette de dj een nummer van het Britse duo Pet Shop Boys op.

De vrouwen op het bruiloftsfeest gingen uit hun dak, wat voor bedoeïenen een grote schande is. De mannelijke gasten eisten dat de dj weer Arabische muziek zou draaien, maar hij weigerde. Daarop werd hij in elkaar geslagen.

Twee mensen zijn opgepakt.

DVD: Jeff Buckley - Grace around the world

Twaalf jaar na zijn verdrinkingsdood is Jeff Buckley nog steeds hot. Zo zong Lisa tijdens de opnames van X-factor dit jaar het door Buckley bekend geworden Hallelujah, wat al bij de Britse Idols van 2008 gezongen werd door Jason Castro en in 2007 door de Zweedse Idolskandidaat Amanda Jenssen.

Niemand evenaart echter de diepte en gevoeligheid die Buckley zo prachtig weet over te brengen en waarmee hij bekend is geworden. Door zijn helaas vroege dood, hij was mocht slechts 30 jaar worden, komt er geen nieuw materiaal van hem meer uit. Wel heeft Sony een dvd/cd-set uitgebracht met een audio- en videoverslag van de Grace tour en daarbij een aardig aantal goodies. De set is er in twee versies, de gewone en de 'limited edition deluxe' versie die een extra documentaire dvd bevat. Deze review gaat over deze speciale editie.F1: Renault mag toch racen

Renault mag komend weekend gewoon starten bij de Grand Prix van Europa. Dit heeft de beroepscommissie van de internationale autosportfederatie bepaald.

Renault verscheen vandaag voor de beroepscommissie omdat het door de FIA was geschorst voor de race in Valencia. De autosportbond deed dit omdat tijdens de Grand Prix van Hongarije Fernando Alonso na een pitstop met een los wiel weer het circuit werd opgestuurd.

Renault kreeg wel een boete van 50.000 dollar. Ook kreeg het team een reprimande, wat kan betekenen dat in de toekomst bij soortgelijke gevallen wel een zwaardere straf volgt.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

Britney toont tattoos in schaamstreek

Na ruim een maand is het ons dan toch eindelijk gelukt weer nieuws over Britney Spears te vinden. De popdiva is namelijk gekiekt tijdens haar vakantie in het Californische Marina del Rey. Op de foto is Britney te zien in een miniscule, roze bikini. Het broekje zakt iets van haar kont af, waardoor men een goed zicht heeft op twee kleine tatoeages in haar schaamstreek.

De tattoo aan de rechterkant van haar schaamstreek ziet eruit als een bloemetje. Oorsponkelijk was dit een Chinees symbool, dat Britney naar eigen zeggen al in 2001 heeft laten plaatsen. De tatoeage zou staan voor 'mysterieus'. Toen ze erachter kwam dat het teken in het Japans 'zeldzaam' betekent, heeft ze er maar een bloem van laten maken.

De tatoeage aan de linkerkant moet een kruis voorstellen. Deze liet de zangeres twee jaar geleden zetten, net voor zij zich liet opnemen in een afkickkliniek.

Het zijn overigens niet de enige tatoeages voor Britney. Zo heeft zij onder andere tattoos in haar pols, haar nek en hand. Haar voeten zijn versierd met enkele bloemen. Het vermoeden is dat zij elders nog meer lichaamsversieringen heeft, maar die plekken heeft zij nog niet laten zien.

De foto van Britney's intieme tatoeages is hier te zien

 

Belgen besmeuren glijbaan met stront

Het Belgische Arendonk is in rep en roer. Vandalen hebben het gewaagd de vakantie voor een groot aantal kinderen te verpesten. De glijbaan in de populairste speeltuin van het dorp is namelijk volgestort met mest.

Een onschuldig slachtoffer deed afgelopen donderdag de smerige ontdekking. Het arme kind begon aan de afdaling in de kronkelende koker, maar kwam er van voet tot kruin onder de drek weer uit. Ook andere kinderen kwamen er onder de stront weer uit.

De exacte samenstelling van de mest is nog niet duidelijk. Men weet niet of het menselijke of dierlijke uitwerpselen zijn. Dat de smerige brij stinkt, is echter wel duidelijk. De gemeente heeft dan ook besloten de glijbaan per direct te sluiten.

De poep is helemaal vastgekoekt aan de glijbaan. Schoonmaken is dan ook een pittig karwei. Omdat gemeentewerkers er niet in slaagden het speeltuig met borstel en zeep schoon te maken, wordt er nu een speciaal reinigingsbedrijf ingeschakeld. Pas als de glijbaan weer schoon is, kunnen de kinderen naar hartelust glijden.

FC Twente legt veelbelovende John vast

Het talent Ola John heeft een tweejarig contract getekend bij FC Twente, zo werd maandag bekend.

John is een zeventienjarige spits en wordt bij de Tukkers beschouwd als een groot talent. Het voorbije seizoen kroonde hij zich met twintig doelpunten tot topscorer van de nationale B-jeugd.

Van de KNVB ontving John de prijs voor de beste speler van Nederland in zijn leeftijdscategorie. De aanvaller is speler van Nederland onder 17 en doet als A-junior mee met het belofteteam FC Twente/Heracles Almelo.

'Ajax sprak met zaakwaarnemers Alves'

Volgens de krant Gazette Live heeft Ajax onlangs contact gehad met vertegenwoordigers van aanvaller Afonso Alves, die momenteel onder contract staat bij Middlesbrough.

Boro degradeerde het voorbije seizoen naar het Championship en zal afscheid moeten nemen van een aantal dure spelers om de financiële huishouding op orde te houden. Alves is één van die spelers die met hun hoge salaris te zwaar op de begroting van de Engelse club drukken.

Alves zou in beeld zijn bij Al Sadd uit Qatar. Bovendien zou er ook belangstelling zijn vanuit Frankrijk. AS Monaco en Benfica werden recentelijk ook genoemd als mogelijke nieuwe clubs voor Alves, maar die interesse werd tot op heden niet concreet.

Als speler van sc Heerenveen was Alves een garantie voor doelpunten. In 39 competitieduels scoorde hij maar liefst 45 keer. Bij Boro had hij daarentegen veel meer moeite het net te vinden.

Renault wint beroep van FIA

Renault mag komend weekend gewoon starten bij de Grand Prix van Europa.

Renault verscheen vandaag voor de beroepscommissie van de internationale autosportfederatie omdat het door de FIA was geschorst voor de race in Valencia. De autosportbond deed dit omdat tijdens de Grand Prix van Hongarije Fernando Alonso na een pitstop met een los wiel weer het circuit werd opgestuurd.

Renault kreeg wel een boete van 50.000 dollar. Ook kreeg het team een reprimande, wat kan betekenen dat in de toekomst bij soortgelijke gevallen wel een zwaardere straf volgt.

Vaticaan: 'Geallieerden medeplichtig aan Jodenvervolging'

Volgens het Vaticaan zijn Engeland en de Verenigde Staten medeplichtig aan het uitroeien van de Joden door de Nazi’s. De geallieerden zouden met opzet niks hebben gedaan om Joden te redden of de concentratiekampen te vernietigen.

Deze beschuldiging is vandaag te lezen in een artikel in L’Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan, bericht de Engelse krant the Daily Mail. Volgens het artikel waren de geallieerden al in 1942 volledig op de hoogte van de plannen van de Nazi’s om de Joden te vernietigen.

In plaats van het bombarderen van de vernietingingskampen en de spoorwegen daarnaar toe, werden ooggetuigenverslagen in eerste instantie weggemoffeld en afgedaan als zwaar overdreven.

De Britten waren ook tegen het opvangen van Joodse vluchtelingen, aldus het artikel, dat gesteund wordt door hoge officials binnen het Vaticaan. L’Osservatore Romano baseert zich op de dagboek aantekeningen van Henry Morgenthau, die minister van Financiën was tussen 1934 en 1945.

Het artikel wordt ook wel gezien als een poging van het Vaticaan om iets te doen aan de negatieve reputatie van Pius XII, de Paus tijdens de oorlogsjaren.

Eddie Riggs krijgt het zwaar op Brütal Legend screenshots

In oktober brengt Tim Schafers Double Fine Productions Brütal Legend naar de Xbox 360 en Playstation 3. In Brütal Legend duiken spelers in de huid van Eddie Riggs, wiens stem ingevuld wordt door Jack Black. Hij is de aangewezen persoon om de onderwereld in te duiken om de strijd aan te gaan met een stelletje demonen door middel van harde rock. Vandaag hebben we een aantal nieuwe screenshots voor jullie om jullie nog even zoet te houden tot oktober.
Vierde man tikt PSV op de vingers

De vierde man van het duel tussen PSV en Ajax (4-3), dat zondagmiddag werd gespeeld, heeft de Eindhovenaren op de vingers getikt. De beeldschermen in het stadion vertoonden namelijk een vermeende overtreding van Eyong Enoh op Ibrahim Afellay.

Het incident vond vlak voor de 3-3, die door Urby Emanuelson gemaakt zou worden, plaats. De arbiter van dienst, Pieter Vink, liet het spel na de overtreding doorgaan. De tegenaanval leverde de Ajax uiteindelijk de goal op, waarna de overtreding nogmaals op de schermen te zien was.

"Dubieuze gevallen mogen niet worden herhaald op het scherm," lichtte Vink in een reactie toe. "Aan die UEFA-richtlijn moeten alle clubs zich houden. Janssen heeft PSV hierop direct gewezen en daarmee is voor ons de kous af. Zulke beelden kunnen een escalerende werking in het stadion veroorzaken en daar is niemand mee gediend."

Prijsverhoging voor de Xbox 360 in de UK

Hoewel prijsverlagingen voor consoles gebruikelijk zijn op deze planeet, krijgt de UK binnenkort een prijsverhoging voor de Xbox 360. De Xbox 360 Arcade gaat namelijk per 1 september van £129,99 naar £159,99. De XBLA-games die je bij deze bundel krijgt worden er ook uitghaald. Tevens gaan de prijzen van de first-party accessoires voor de Xbox 360 enkele ponden in prijs omhoog.

Volgens een onafhankelijke retailer is de reden hiervoor de belabberde koers van de pond ten opzichte van de euro. De prijs van de Elite zou ook omhoog gaan, maar met hoeveel pond dit gaat gebeuren is niet bekend. Het feit dat er alleen gesproken wordt over de Elite en de Arcade versterkt de geruchten dat de Premium misschien verdwijnt.

'Steegmans naar Team Milram'

Gert Steegmans gaat zeer waarschijnlijk voor Team Milram rijden. De manager van de Duitse formatie, Gerry van Gerwen, heeft dit aan de Belgische zender VRT laten weten.

Steegmans is nog altijd op zoek naar een nieuwe werkgever, aangezien hij enkele weken geleden bij Team Katyusha vertrok.

De manager van de Belgische wielrenner, Paul De Geyter, wilde de woorden van Van Gerwen nog niet bevestigen. "Laten we het er voorlopig op houden dat Team Milram wel een belangrijke optie is voor Gert."

Hoogmoed: "Voel me prutser naast Bolt"

Usain Bolt verbaasde gisteren de wereld door zijn eigen wereldrecord met 0,11 seconde aan te scherpen. Ook Guus Hoogmoed, houder van het Nederlands record op de 100 meter sprint, zag de race van de Jamaicaan.

Hoogmoed kon de prestatie van Bolt vandaag nog maar nauwelijks bevatten. "Waar de grens ligt?," vroeg de atleet zich af. "Hij gaat niet onder de 9 seconden lopen. Dat is het enige dat zeker is. Verder durf ik niet te gaan. Het is niet te voorspellen waar het naartoe gaat met de honderd meter. Op Bolt staat geen maat."

Het Nederlands record staat momenteel op 10,15 seconden. Met de tijd van Bolt voelde Hoogmoed zich gisteravond even heel erg klein. "Ik voel me bijna een prutser met 10,15. Het gat is enorm. Vroeger moest je als sprinter klein en gedrongen zijn. Bolt dweept met alle wetten. Hij is ruim in de 1,90. Nu moet je dus kennelijk twee meter zijn om goed te kunnen sprinten."

AEX 2,1 procent onderuit

De belangrijkste beursindex van Nederland, de AEX, sloot maandag 2,1 procent lager op 282,01 punten. Beurzen wereldwijd gingen onderuit na tegenvallende economische cijfers. Maandag werd bekend dat de Japanse economie weer groeide, maar economen hadden een hogere groei verwacht.

In China ging de Shanghai Index zelfs 5,8 procent onderuit. Er was daar vooral op de grondstofmarkt de nodige onrust, omdat de Chinezen wel veel staal inkopen, terwijl dat (nog) niet tot uitdrukking komt in de productiecijfers.

Op het gebied van financials was er opnieuw onrust. De Amerikaanse vastgoedbank Colonial Bank is failliet verklaard en werd gisteren onder curatele gesteld van enkele toezichthouders. 

De in Alabama gevestigde Colonial Bank heeft 25 miljard dollar onder beheer, en opereert voornamelijk op de markt voor projectontwikkelaars in Florida en Nevada. Het is het grootste bankroet in de financiële sector dit jaar in de VS. De bank heeft vergeefs geprobeerd om extra geld op de beurs op te halen. Justitie doet al geruime tijd onderzoek naar een mogelijke boekhoudfraude bij Colonial Bank.

In Amsterdam leden dan ook vooral financials onder koersdalingen. Bankverzekeraars SNS Reaal, Aegon en ING gingen 3,7 tot 5,4 procent onderuit. Winnaar van de dag was bouwer Heijmans, zonder duidelijke reden.

White Chicks vervolg op komst

De Wayans Brothers, bekend uit Scary Movie, gaan een vervolg maken van de komedie White Chicks uit 2004. De titel wordt logischerwijs White Chicks 2. In de film zullen de Brothers opnieuw twee FBI-agenten spelen die zich undercover als vrouw moeten voordoen.

Het eerste deel leverde 70 miljoen dollar op in Amerika met een budget van 39 miljoen dollar. Wereldwijd leverde de film maar liefst 113 miljoen dollar op. Het script wordt geschreven door dezelfde schrijver als het eerste deel. De ene helft van de Brothers, Marlon, is op dit moment te zien in de bioscoop met de film G.I. Joe: Rise of Cobra.

Wederom blessure voor Ribéry

Bayern München-middenvelder Franck Ribéry heeft opnieuw een blessure opgelopen. De ster van Der Rekordmeister moest maandag de training voortijdig staken vanwege een spierblessure. Hierdoor is hij dinsdag, wanneer Bayern een oefenwedstrijd speelt, niet van de partij.

Het is nog de vraag of Bayern komend weekend in de competitiewedstrijd tegen FSV Mainz 05 kan beschikken over Ribéry, die ook al het eerste duel van het seizoen tegen 1899 Hoffenheim miste.

Tegen Werder Bremen (1-1) viel Ribéry in bij Bayern, dat nog geen wedstrijd won in de Bundesliga dit seizoen.

Baraja mist seizoensstart Valencia

Valencia-middenvelder Ruben Baraja heeft aan het oefenduel met Sevilla een spierscheuring overgehouden. Hierdoor zal hij de start van de Primera División aan zich voorbij moeten laten gaan.

De clubarts van Valencia meldt dat Baraja (34) een scheurtje van een centimeter in een spier in zijn rechterbeen heeft. Hierdoor zal de ervaren middenvelder waarschijnlijk pas eind volgende maand weer beschikbaar zijn.

Baraja zal over ruim een week wederom onderzocht worden om de precieze ernst van zijn blessure vast te stellen. Het is in ieder geval zeker dat hij meerdere wedstrijden zal missen.

Met David Albelda vormde Baraja jarenlang het centrale middenveld van Valencia. Sinds de zomer van 2006 wordt hij echter geplaagd door blessures.

Gezondheidsraad: Geen algehele vaccinatie

De Gezondheidsraad vindt het 'op dit moment' niet nodig de hele Nederlandse bevolking in te enten tegen de Mexicaanse griep.

De raad adviseert minister Ab Klink (Volksgezondheid) het vaccineren van een aantal (risico-)groepen. Het gaat om alle 60-plussers en alle mensen die verder ook altijd al een oproep voor de jaarlijkse griepprik krijgen. Ook adviseert de raad vrouwen die minstens drie maanden in verwachting zijn in te enten, maar alleen als ze tot een medische risicogroep behoren.

Verder zou personeel uit de gezondheidszorg een prik moeten krijgen als het werkt met mensen uit bovengenoemde groepen. Ten slotte moet er een prik komen voor gezinsleden en mantelzorgers van mensen die erg ziek kunnen worden of mogelijk zelfs zouden kunnen sterven door de Mexicaanse griep.

Bemanning Arctic Sea op Russisch marineschip

De bemanning van het vrachtschip Arctic Sea, dat al drie weken werd vermist, bevindt zich op een Russisch marinevaartuig. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, vandaag volgens het persbureau Interfax meegedeeld.

De vijftien Russische bemanningsleden aan boord van de Arctic Sea stapten voor de kust van de West-Afrikaanse eilandstaat Kaapverdië aan boord van het marineschip. Ze zijn ongedeerd.

De Arctic Sea  (foto: ANP)

Getouwtrek om baby Selena duurt voort

De ouders van de pasgeboren baby Selena uit Breda gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de kinderrechter die afgelopen vrijdag bepaalde dat het kind voorlopig in een pleeggezin moet blijven. Bovendien willen ze via een rechtszaak afdwingen dat ze hun baby vaker mogen zien. Advocaat Lars Langenberg van het stel heeft dat vandaag aangekondigd.

Baby Selena werd kort na haar geboorte op 3 augustus weggehaald bij haar licht verstandelijk gehandicapte Bredase ouders  en in een pleeggezin geplaatst. De kinderrechter besloot afgelopen vrijdag dat het kind in de pleegzorg blijft tot er meer duidelijkheid is over vermoedens dat haar vader geen zelfbeheersing heeft en het stel geen hulp wil.

De ouders menen dat de rechter de zorgen van de Raad voor de Kinderbescherming klakkeloos heeft overgenomen terwijl daar geen reden voor is. Ze betwisten de beschuldigingen.

Volgens een aanwijzing van de William Schrikker Groep mogen de vader en moeder hun pasgeboren baby nu een keer per twee weken een uurtje zien op neutraal terrein. Via een aparte procedure probeert de raadsman voor elkaar te krijgen dat die frequentie omhooggaat, zei hij.

Nieuwe PlayStation 3 tijdens GamesCom getoond?

Ennnnnnnnnnnnnnnnn hoppa, nog een schep op de stapel PS3-Slim-geruchten, ditmaal direct vanuit Keulen waar binnenkort de GamesCom losbarst. Volgens een document zal Sony een zevental stukken hardware meenemen naar z'n eigen presentatie: tweemaal PlayStation TOOL, tweemaal PSPGo! (één wit, één zwart), tweemaal een PlayStation Eye camera en een PlayStation 3.


2 x PlayStation 3 TOOL
1 x PlayStation 3 (Unannounced Product / Discretion advised by Client)
2 x PSPGo!
* 1 x White
* 1 x Black
2 x PlayStation EYE Camera (NOTE: Is not a Video Camera for recording Presentation, no fee required)

Nu was het te verwachten dat Sony niet zonder PS3 naar Keulen zou afreizen, maar achter de PS3 staat vermeld dat dit een onaangekondigd product betreft en dat discretie vereist is. Voordat je nu van je bureaustoel opspringt en met de armen in de lucht rond gaat rennen terwijl je "OHMYGODOHMYGODOHMYGOD!" roept, willen we even benadrukken dat het hier een anonieme bron betreft en de betrouwbaarheid van deze bron niet getoetst kan worden.

Tijdens de GamesCom zit FOK!games bovenop het nieuws, dus als dit waarheid blijkt te zijn, zul je het hier lezen.

Verdachten schietpartij Venlo weer vrij

De drie Duitse verdachten van de schietpartij die vorige week dinsdag plaatsvond in Venlo zijn weer vrijgelaten. Omdat de politie in eerste instantie geen sporen vond, werd er getwijfeld of er wel echt geschoten was.

De politie onderzoekt momenteel of het vuurwapen, dat twee dagen na de schietpartij in de buurt van de plaats delict is gevonden, ook daadwerkelijk gebruikt is. Twee auto's zouden elkaar bij het incident van de weg hebben geduwd, waarna de auto van de Duitsers tegen een lantaarnpaal botste. In de auto van de verdachten trof de politie een ploertendoder en een stroomstootwapen aan.

Mystery Band op Lowlands

Sommigen hadden het al gezien dat er een gat zit in de programmering van Lowlands voor de zaterdag. De afgelopen dagen werden verschillende namen genoemd om die plek in te vullen, maar de meest genoemde naam was de nieuwe band Them Crooked Vultures.

De band bestaat uit Dave Grohl (Foo Fighters), Josh Homme (Queens of the Stone Age) en John Paul Jones (Led Zeppelin). 3FM-DJ Eric Corton wist zeker dat deze band op Lowlands staat en belooft om zijn schoen op te eten als het niet waar is. 

Vandaag is bekend geworden dat Eric van Eerdenburg, directeur van het festival, van een betrouwbare agent een gouden tip heeft binnengekregen. "Het is letterlijk zo gegaan dat een betrouwbare agent mij belde en zei: 'Ik heb een grote artiest, je moet 50.000 dollar bieden, dat is een schijntje voor deze artiest maar dan komen ze. Ik kan alleen niet zeggen wie het zijn'," aldus Van Eerdenburg.

Hij weet zelf ook nog niet welke band er eigenlijk aankomende zaterdag staat. "Ik hoop een paar dagen voor het festival maar dat is mij ook niet verteld," zo liet hij weten. Aankomende vrijdag begint het jaarlijkse muziekfestival Lowlands op het evenemententerrein in Biddinghuizen.

Op het gelijktijdige Belgische festival Pukkelpop staat ook een Mystery Band, maar directeur Chokri verzekert dat die plek niet bestemd is voor Them Crooked Vultures.

Praat hier verder over de open plek en hier over de nieuwe superband Them Crooked Vultures. 

Badoer kan met truc toch in F60 rijden

Luca Badoer kan met een 'trucje' toch even in de Ferrari F60 rijden, door het onder het mom van 'promotieactiviteiten' te doen. Badoer vervangt aankomend raceweekend Felipe Massa nadat die uitgeschakeld werd door een ongeval tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Hongarije.

Vandaag en morgen zal Badoer die promotionele kilometers, maximaal 100 per dag, in de F60 maken op de aparte promotiebanden van Bridgestone, die qua compound als ultrahard worden bestempeld. De 38-jarige testcoureur rijdt die op de baan van Fiorano. "Luca Badoer zal naast Kimi Raikkonen racen en maandag en dinsdag zal hij onderdeel uitmaken van een video-opname achter het stuur van een F60 op het circuit van Fiorano", aldus een verklaring van Ferrari.

De activiteiten zullen worden gefilmd - het is immers als promotie bedoeld - maar in feite is het een goedkope smoes van Ferrari om Badoer zo goed als mogelijk voor te bereiden op de Grand Prix in Valencia, nu de FIA het tussendoor testen heeft verboden. Er mogen alleen rechtelijntests gedaan worden.

Eerder zou Michael Schumacher weer achter het stuur kruipen, maar
de gevolgen van een motorongeluk in februari bleken dermate ernstig dat de pijnlijke nek van de Duitser nog niet goed genoeg over was. Uiteindelijk besloot de zevenvoudig wereldkampioen toch niet in een Formule 1-bolide te stappen. Daarop besloot de Italiaanse renstal om testcoureur Luca Badoer in de rode wagen te zetten.

Autoverkoop augustus ingestort

De verkoop van nieuwe personenauto's is over de eerste tien dagen van de maand augustus met 40,7 procent gekelderd tot 6.386 stuks. Vanaf het begin van het jaar zijn de verkopen met ruim een kwart afgenomen tot 350.962. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van Bovag en RAI, verzameld door datacenter RDC.

"We wachten met spanning op de cijfers voor de rest van de maand. De autobranche zit in zwaar weer", zegt Bovag-woordvoerder Gijs Bosman. Door de onzekerheid over de economische situatie houden mensen de hand op de knip. "Als mensen niet zeker zijn of ze volgend jaar nog wel een baan hebben, gaan ze geen nieuwe auto kopen", aldus Bosman.

De sloopregeling in Nederland biedt maar weinig soelaas voor de verkoop van nieuwe auto's. Slechts een kwart van de auto's die zijn aangeschaft met de regeling is nieuw, de rest zijn occasions. Bezitters van een oude auto kunnen op grond van de regeling een premie krijgen die varieert van 750 tot 1000 euro, als ze hun voertuig inruilen voor een nieuwer exemplaar.

De brancheorganisaties maken sinds enkele maanden de verkoopcijfers van personenauto's bekend. Vanwege de korte periode kunnen deze een grillig verloop tonen.

Renault vandaag voor Hof van Beroep

Het Formule 1-team van Renault staat vandaag voor het Hof van Beroep in Parijs. Het team ging in beroep tegen het besluit van de wedstrijdleiding na de GP van Hongarije dat het Franse team een gevaarlijke situatie had veroorzaakt en het werd hen verboden om mee te doen aan de GP van Europa aankomend weekend.

Na een verkeerd gelopen pitstop, waarbij één van de wielen niet goed vastgedraaid was, stuurde Renault Fernando Alonso zonder daar melding van te maken weer terug de baan op. Al na een paar bochten kwam de band los, die over de baan stuiterde maar verder niets raakte en aan de zijkant in het gras belandde. Een week voor de GP van Hongarije raakte in de Formule 2 Henry Surtees dodelijk gewond nadat hij een rondvliegend wiel precies op zijn hoofd kreeg.

Omdat de pitcrew op de hoogte was van een probleem met die band maar er verder niets aan deed, besloten de stewards een fikse straf uit te delen. Ook had de teamleiding nagelaten Alonso via de boordradio te waarschuwen dat het wiel loszat. De uitspraak van het beroep wordt morgenmiddag verwacht. De Grand Prix van Europa is van 21 tot en met 23 augustus in Valencia.

Minder mensen op zomervakantie

Het begint er nu echt op te lijken dat mensen in tijden van crisis de zomervakantie laten voor wat die is. Zowel de boekingen voor vliegvakanties als die voor autovakanties lopen nog steeds achter op vorig jaar, zo blijkt uit vandaag gepresenteerde boekingscijfers van brancheorganisatie ANVR.

Uit de cijfers tot en met eind juli blijkt dat de vakantieboekingen voor het zomerseizoen nog 9 procent achterlopen op de boekingen van vorig jaar.

Vakantiegangers laten het vooral bij de verre vliegreizen afweten. Het aantal boekingen loopt daar 24 procent achter op vorig jaar. Vliegvakanties binnen Europa leveren 14 procent in. "Het totale aantal geboekte vliegvakanties loopt daarmee 16 procent achter." Ook de geboekte autovakanties lopen tot en met eind juli nog 3 procent achter op vorig jaar.

Vakantie

Aanmeldingsgolf universiteiten door crisis

Het aantal aanmeldingen voor de Nederlandse universiteiten is dit jaar met een kwart gestegen. In totaal meldden zich ruim 56.000 studenten aan voor een studie op een van de veertien Nederlandse universiteiten. Dat heeft de Vereniging van Universiteiten VSNU vandaag gemeld.

De organisatie denkt dat de economische crisis de oorzaak is van de forse stijging van het aantal aanmeldingen. Jongeren willen door de crisis langer doorleren, stelt de VSNU.

De organisatie verwacht grote organisatorische en financiële problemen op de universiteiten door de toename van het aantal aanmeldingen.

FOK!: "Huntelaar gaat scoren bij Milan"

De afgelopen week hield FOK!sport een poll over Klaas-Jan Huntelaar. Liefst 223 users namen de moeite te stemmen in de poll, die de verwachtingen rond de transfer van de ex-topscorer van de Eredivisie in kaart moest brengen.

Hieruit blijkt dat de bezoekers van FOK!sport overwegend positief zijn over de stap van Huntelaar, die al na een half seizoen moest vertrekken bij Real Madrid. Liefst 98 stemmers verwachten namelijk dat Huntelaar basisspeler wordt en regelmatig gaat scoren. Er zijn 39 mensen die nog positiever zijn gestemd, zij zien Huntelaar namelijk in de voetsporen treden van Marco van Basten. De ex-bondscoach is als spits nog altijd een legende bij AC Milan.

Er waren uiteraard ook andere geluiden. 47 stemmers zien Huntelaar meedraaien in een roulatiesysteem van spitsen en dus niet onbetwist de eerste keus van trainer Leonardo worden. Volgens 28 stemmers komt Huntelaar zelfs vast op de bank en mag hij af en toe eens invallen, terwijl elf stemmers denken dat hij gigantisch zal mislukken.

Zie http://sport.fok.nl/voetbal.php/poll/ voor de uitslag van deze en eerdere gehouden polls.

Bondscoach Marijne: "Intens gelukkig"

Sjoerd Marijne loodste als bondscoach Jong Oranje voor het eerst in twaalf jaar weer naar de wereldtitel. Een bijzondere prestatie. Maar de Brabander was de eerste om het succes te delen met de rest van de ploeg.

"Ik heb hier met een geweldig begeleidingsteam gewerkt", zei Marijne kort na de met 3-0 gewonnen WK-finale. "Iedereen heeft enorm hard gewerkt en toonde ontzettend veel zelfinitiatief. Dat maakte het werken voor mij erg prettig."

"En natuurlijk hebben de meiden het fantastisch gedaan. De focus die ze het hele toernooi hebben gehad was de basis voor dit succes", gaf Marijne de meiden een compliment.

Ook zijn tijd in Spanje (Marijne was in de aanloop naar de Olympische Spelen van Beijing assistent van Maurits Hendriks) was onmisbaar voor dit WK, vond Marijne. "Ik heb in Spanje ontzettend veel geleerd. Ik stond daar niet aan het hoofd, maar ik mijn oren en ogen goed opengehouden. Zonder die ervaring had ik dit nooit zo goed kunnen managen."

Marijne stond er redelijk koel bij terwijl hij dit stond te vertellen. En dat terwijl om hem heen alle speelsters flink aan het vieren waren dat ze amper een half uur geleden wereldkampioen waren geworden. "Maar van binnen ben ik intens gelukkig, hoor. Dit is echt heel mooi. Het belangrijkste is de weg die je aflegt naar zo'n toernooi. En die weg was heel goed en mooi, en dat die uiteindelijk naar de gouden medaille leidde maakt het alleen maar extra bijzonder."

Complex FC Chabab afgekeurd

Zondaghoofdklasser FC Chabab zal voor de start van de nieuwe competitie een nieuw complex moeten vinden. De KNVB heeft de promovendus uit Amsterdam namelijk laten weten dat sportpark Riekerhaven is afgekeurd.

Volgens RTV-NH voldoet Riekerhaven niet meer aan de eisen van de bond. Zowel de kleedkamers, ruimten voor scheidsrechters als toiletten voldoen niet meer aan de richtlijnen. De club van Marokkaanse origine zal nu mogelijk uitwijken naar sportpark Sloterdijk, waar het failliete FC Türkiyemspor altijd speelde.

Morgen zal het bestuur van FC Chabab samen met enkele afgevaardigden van de KNVB dit terrein al bezoeken. Als Chabab geen nieuw onderkomen vindt, mag de club niet deelnemen aan de competitie. Deze start in september.

Volendam-duo weer op vrije voeten

Melvin Platje en Kelvin Maynard zijn weer op vrije voeten. De twee spelers van FC Volendam werden vrijdagavond door de politie van Almere aangehouden en dienden de nacht in de cel door te brengen.

Na de verloren wedstrijd bij FC Omniworld liet Platje zich provoceren door een dertigtal supporters van de thuisploeg. De cultheld van Volendam viel één van zijn plaaggeesten aan, waarna een opstootje ontstond. Rechtsback Maynard kwam zijn ploeggenoot daarbij te hulp. De politie sloeg de twee daarop in de boeien en liet de supporters naar huis gaan.

Zaterdagochtend werd het duo verhoord en vervolgens vrijgelaten. FC Volendam heeft de spelers een waarschuwing gegeven. Perschef Cor Tol weigerde in het Noordhollands Dagblad al te diep op de zaak in te gaan. Wel liet hij het volgende noteren: "Het is ontzettend vervelend dat onze spelers betrokken raken bij deze escalatie, als ze gewoon in de bus waren gestapt was dit niet gebeurd."

WK hockey -21: Jong Oranje wereldkampioen

Jong Oranje is wereldkampioen. In de finale van het WK voor dames onder 21 jaar in Boston versloegen de vrouwen van Sjoerd Marijne Argentinië met 3-0. Tot een kwartier na rust stond de 0-0 stand op het bord.

Aan het eind van de eerste helft raakte Kelly Jonker geblesseerd aan haar arm maar de aanvaller kon verder spelen. Bij rust stonden de ploegen in evenwicht met 0-0. Willemijn Bos maakte in de 50e minuut de 1-0 uit een geslagen corner.

Negen minuten voor tijd verdubbelde Caia van Maasakker de score, opnieuw uit een strafcorner. In de 65e minuut maakte Van Maasakker haar tweede en Oranjes derde van de wedstrijd.

Nederland - Argentinië 3-0 (0-0)

50' 1-0 Bos (sc)
61' 2-0 Van Maasakker (sc)
65' 3-0 Van Maasakker (sc)

Opstelling

Nederland: Van der Vliet; Bos, Van Geffen, Van den Assem, Van Maasakker, Van der Pols, Collot d'Escury, Schoenaker; Jonker, Van Male, Mol.
Wissels: Willemse, Groen, Stam, Van Dooren, Verheul.

Grote goudader ontdekt in Australië

Een meerjarig onderzoek heeft in de Australische staat Victoria, ten noorden van Melbourne, aangetoond dat er zich op geringe diepte een enorme goudader bevindt. De ader bevat volgens de onderzoekers zo'n drie miljoen ounces, oftewel ruim 93.000 kilo.

Peter Batchelor, minister van Energie, zegt dat deze hoeveelheid met de huidige mijnbouwtechnieken te bereiken is. Als er gebruik wordt gemaakt van moderne technieken, kan er in totaal 70 miljoen ounce (ruim 2 miljoen kilo) worden gedolven.

Goud is een van de duurste metalen ter wereld. De prijs op de wereldmarkt wordt weergegeven in dollars per Troy ounce, momenteel moet er 930 dollar per Troy ounce worden afgerekend. Omgerekend naar onze munteenheid, is de ontdekte goudvoorraad in Australië ruim 40 miljard euro waard.

Met dank aan Lancier voor de submit.

Flinke xtc-vangst aan Nederlands-Duitse grens

Een Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) van marechaussee en Bundespolizei heeft gisteravond bij de grensovergang Nieuweschans 90.000 xtc-pillen onderschept. De lading heeft een waarde van 750.000 euro. Dat heeft de marechaussee vandaag gemeld.

Het gezamenlijke surveillanceteam onderschepte de lading door de 42-jarige bestuurder van een personenauto aan te houden die zich op de rijweg verdacht gedroeg. In zijn wagen werd een sporttas gevonden met bijna 14 kilo pillen.

Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee en de Duitse Bundespolizei in de regio's langs de grens. Het team richt zich vooral op grensoverschrijdende delicten, zoals mensenhandel, drugssmokkel en voertuigcriminaliteit.

Martina op proef bij Bari

Ajacied Javier Martina verkast mogelijk naar de Serie A. Promovendus Bari test de rechtsbuiten, die uit Amsterdam mag vertrekken, deze week.

Martina debuteerde vorig seizoen als prof in het uitduel bij FC Twente, maar kreeg later te horen dat Ajax openstond voor een al dan niet tijdelijk vertrek. Na de komst van Martin Jol wilde de 22-jarige Antilliaan weer voor zijn plek vechten, maar ook Jol ziet weinig in Martina. Bari geeft hem één week de tijd om een contract af te dwingen.

Bier versterkt botten vrouwen

Regelmatig een biertje drinken kan vrouwen beschermen tegen botontkalking. Vrouwelijke bierdrinkers hebben gemiddeld sterkere botten.

Dat blijkt uit een Spaans onderzoek, dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nutrition, meldde de Telegraaf. De studie onder 1700 vrouwen bracht aan het licht dat vrouwen die niet vies zijn van een biertje, een betere botstructuur hebben dan vrouwen die geen bier drinken.

Niet de alcohol, maar de hoge mate van silicium, kiezelzuur, in bier zou dit positieve effect teweegbrengen. Silicium houdt botten stevig en stimuleert de aanmaak van nieuw bot. Binnen het westerse voedingspatroon is bier een belangrijke leverancier van silicium.

Terwijl het drinken van een biertje per dag dus juist gezond kan zijn, moet men altijd met mate drinken. Vrouwen moeten niet meer dan 21 biertjes per week drinken, en mannen niet meer dan 35 per week. Wie meer drinkt, behoort tot de categorie zware drinkers. Te veel alcohol brengt schade aan de lever, veroorzaakt hart- en vaatziektes, en kan zelfs leiden tot een bepaalde vorm van kanker.


Bier versterkt botten vrouwen  (foto: DAG)

Lily Allen huilend op podium

Lily Allen is gisteren tijdens een optreden in Finland in huilen uitgebarsten., meldt The Sun. "Het ligt niet aan jullie, maar aan mij", zei de Britse zangeres tegen het publiek. "Ik ben vanavond een beetje emotioneel." De avond voor het optreden was Allen door haar rug gegaan, zo schreef ze op Twitter. "Ik heb zojuist een injectie in mijn kont gekregen. Hoe kan ik in hemelsnaam vanavond optreden?"

Als het goed is, is Lily Allen komend weekend te bewonderen op Lowlands. Maar je weet het nooit met de zangeres, die bekend staat om haar heftige feestgedrag. Twee jaar geleden zou ze ook al optreden op Lowlands, maar toen zegde ze af wegens een keel- en bijholteontsteking.

[NASCAR] Uitslag Carfax 400

Brian Vickers heeft op de Michigan International Speedway de Carfax 400 op zijn naam geschreven. Hij bleef in de slotfase Jeff Gordon en Dale Earnhardt jr voor en had geluk dat Jimmie Johnson zonder brandstof kwam te staan.

Vickers mocht van poleposition beginnen, maar het waren Mark Martin en Kurt Busch die hem bij de start meteen wisten te passeren. Lang duurde het niet voor de coureurs, want een kort regenbuitje zorgde er voor dat de coureurs na acht ronden hun bolides in de pits moesten parkeren. Twintig minuten later werd het veld weer losgelaten.

De herstart verliep voor Vickers niet goed, want Johnson, Denny Hamlin en Juan Montoya wisten hem te passeren. Achter de eersten reden de coureurs erg dicht bij elkaar en de stand veranderde daar iedere bocht weer. Johnson probeerde rondenlang Martin te passeren en na 24 ronden was het eindelijk zo ver. Daarachter wist Vickers toch weer de derde plaats te pakken, terwijl Jeff Gordon plaats negen voor zich opeiste.

Na veertig ronden kwamen de eerste coureurs binnen voor hun pitstop en het was Denny Hamlin die het van de toppers het beste deed, want hij schoof door naar plaats drie. Een lekke band van Robby Gordon zorgde er voor dat de coureurs wederom nieuwe banden en brandstof konden gaan halen. Paul Menard deed dit als enige niet en hij pakte de leiding voor Matt Kenseth en Jeff Gordon.

De herstart werd een prooi voor Kenseth, maar hij zal al snel Johnson voorbij snellen die daarna een ruime voorsprong nam. Het was Martin die Johnson net voor de tweede serie stops na 95 ronden had bijgehaald. Jeff Gordon bleef ondertussen zich een weg door het veld banen en hij pakte halverwege de race de vierde plaats. Twintig ronden later was de volgende caution al weer en net na de herstart ging het mis voor Kurt Busch en David Ragan die spingen. De auto van Busch liep hierbij een fikse schade op.

Na nog een caution na 133 ronden was er een klein buitje, maar omdat dit weinig voorstelde werd er gewoon doorgereden. Montoya maakte niet veel van de herstart mee, want hij voelde dat er mogelijk een remleiding geraakt was bij het verwisselen van een band. Na 145 ronden kwam de regen wederom opzetten. Na een ronde pitstops werd het veld na 152 ronden weer losgelaten. Het was Dale Earnhardt jr. die zich vooraan meldde met Joey Logano in zijn kielzog.

Een spin van David Stremme na 157 ronden betekende goed nieuws voor Montoya, want de Colombiaan kon weer in de ronde van de leiders komen en omdat enkele toppers gingen pitten was het Vickers die de leiding pakte voor Johnson en Kenseth. Na 166 ronden nam Johnson de eerste plaats over van Vickers, terwijl de gehele top acht vreesde zonder brandstof te kunnen komen staan. Earnhardt jr. profiteerde hiervan door vele coureurs in te halen omdat hij brandstof genoeg had.

Hij reed na 181 ronden al op de vijfde plaats na van een dertiende stek te zijn gekomen. Daarvoor reed nog Jeff Gordon die te weinig brandstof zou hebben, maar toch voor de overwinning ging. Leider Johnson spaarde brandstof waar hij kon, maar twee ronden voor het einde viel hij stil en moest hij naar de pits om te tanken. Hierdoor kreeg Vickers de overwinning in de schoot geworpen voor Gordon en Earnhardt jr. Martin en Kenseth vallen nog ver terug, omdat zij net als Johnson zonder brandstof kwamen te staan.

In het klassement blijft Tony Stewart aan de leiding. Hij heeft nu 3.500 punten verzameld, wat er 284 meer zijn dan nummer twee Jeff Gordon. Johnson staat met 3.197 punten derde, voor Carl Edwards en Denny Hamlin. Verder naar achteren wist Matt Kenseth ten koste van Mark Martin een plaatsje te klimmen in de strijd om de top twaalf die recht geeft op deelname aan the chase.

Uitslag Carfax 400

Pos.GridCoureurMerkPunten/BonusRondenUitval
11Brian Vickers Toyota190/5 200
221Jeff Gordon Chevrolet175/5 200
315Dale Earnhardt Jr. Chevrolet170/5 200
432Carl Edwards Ford165/5 200
514Sam Hornish Jr. Dodge155/0 200
642Casey Mears Chevrolet150/0 200
78Joey Logano * Toyota146/0 200
823Clint Bowyer Chevrolet147/5 200
931David Reutimann Toyota143/5 200
1016Denny Hamlin Toyota139/5 200
1110Kasey Kahne Dodge130/0 200
1222Kevin Harvick Chevrolet127/0 200
1320David Stremme Dodge124/0 200
1425Matt Kenseth Ford126/5 200
157Ryan Newman Chevrolet118/0 200
169Bill Elliott Ford115/0 200
1718Tony Stewart Chevrolet117/5 200
1827Jeff Burton Chevrolet109/0 200
193Juan Montoya Chevrolet106/0 200
2017Greg Biffle Ford103/0 200
215Martin Truex Jr. Chevrolet100/0 200
2213A.J. Allmendinger Dodge97/0 200
2339Kyle Busch Toyota94/0 200
2412Brad Keselowski Chevrolet91/0 200
2534Elliott Sadler Dodge88/0 200
2635Paul Menard Ford90/5 200
2730Michael Waltrip Toyota87/5 200
2829John Andretti Chevrolet79/0 200
2940Reed Sorenson Dodge76/0 200
3037David Ragan Ford78/5 200
312Mark Martin Chevrolet75/5 200
3219Jamie McMurray Ford67/0 200
334Jimmie Johnson Chevrolet74/10 199
3411Scott Speed * Toyota61/0 199
3526Marcos Ambrose Toyota58/0 199
DNF6Kurt Busch Dodge55/0 146Accident
DNF24Robby Gordon Toyota52/0 97Accident
DNF28Mike Bliss Dodge49/0 62Electrical
DNF38Joe Nemechek Toyota46/0 40Electrical
DNF36David Gilliland Chevrolet43/0 39Vibration
DNF43Mike Skinner Toyota40/0 33Vibration
DNF41Dave Blaney Toyota37/0 18Overheating
DNF33Bobby Labonte Ford34/0 18Engine
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde; 5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden

Stand na 23 van de 36 races (top 12)

Pos.CoureurPuntenVerschilRacesPolesWinsTop5
1Tony Stewart3500Leader230313
2Jeff Gordon3216-284230111
3Jimmie Johnson3197-30323139
4Carl Edwards2995-50523007
5Denny Hamlin2986-51423017
6Kurt Busch2957-54323016
7Juan Montoya2887-61323101
8Kasey Kahne2884-61623014
9Ryan Newman2845-65523105
10Greg Biffle2821-67923007
11Matt Kenseth2811-68923124
12Mark Martin2791-70923446

Verdachte valkuilenzaak bedreigd

Johan van L., medeverdachte in de Limburgse valkuilenzaak, is met de dood bedreigd. Hij ontving een brief waarin stond dat hij "geen leven meer heeft" als Ferry B. vrij komt. B. werd vorige week veroordeeld tot 2,5 jaar cel, omdat hij betrokken zou zijn bij het maken van de valkuilen.

Van L. is erg geschrokken van de brief. Volgens de briefschrijver moet hij zelfs al eerder oppassen voor zijn leven, als hij vrijgesproken wordt. Van L. heeft slachtofferhulp ingeschakeld.

Foto's van autowrak George Michael

Dat je in Engeland links rijdt en en aan de rechterkant stuurt is voor ons Nederlanders lastig te begrijpen. Maar het redde wel George Michael van ernstige verwondingen. Dit is duidelijk te zien op de foto's van het wrak.

Afgelopen weekend raakte de zanger betrokken bij een verkeersongeluk. Hij werd hiervoor zelfs tijdelijk in hechtenis genomen. Op de foto is duidelijk te zien dat de linkerkant er niet goed vanaf is gekomen. De plek waar wij in Nederland achter het stuur zitten. Bekijk hier de foto.

Mini Ninjas demo komt woensdag

Mini Ninjas is een nieuwe game van Eidos die 11 september zal uitkomen. Nu heeft Eidos bekend gemaakt dat er een demo zal verschijnen voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De demo voor de Xbox en de PC verschijnen 19 augustus en de PS3 bezitters moeten een dag langer wachten want de demo verschijnt op 20 augustus. De demo van de PC is ook vanaf woensdag af te halen bij de Square-Enix stand bij de GamesCom.

Hier nog een gameplay trailer.

Doden na ongeluk in energiecentrale

Een ongeluk in een waterkrachtcentrale in Siberië heeft vandaag aan zeker acht mensen het leven gekost. Tien mensen raakten gewond en 54 worden nog vermist. Dat heeft het Russische Openbaar Ministerie laten weten.

Het ongeluk deed zich rond 02.15 uur (Nederlandse tijd) voor in de Sayano-Sjoesjenskaja-centrale, meer dan 3000 kilometer ten oosten van Moskou. Volgens een woordvoerster van het OM van is er geen gevaar voor de bevolking.


Doden na ongeluk in Russische waterkrachtcentrale  (foto: DAG)

Hitsig koppel kraakt condoomautomaat

Een man en vrouw uit Enschede wilden vannacht blijkbaar wel erg graag met elkaar van bil gaan. Het duo werd door de politie op heterdaad betrapt, toen zij probeerden een condoomautomaat open te breken.

De 36-jarige man ging het apparaat met een breekijzer te lijf, terwijl de 35-jarige vrouw op de uitkijk stond. De automaat was al zwaar beschadigd op het moment dat de politie arriveerde. De agenten namen het breekijzer in beslag, evenals de schroevendraaier en de snijtang die de man bij zich had. De man en de vrouw werden in de cel gezet.

Piloten willen laserstraal strafbaar stellen

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal wettelijk strafbaar wordt gesteld. Voorzitter Evert van Zwol heeft dit vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

De organisatie overlegt deze week met de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat. Volgens de VNV worden verkeersvliegers op Schiphol steeds vaker lastiggevallen door vandalen die hen vanaf de grond beschijnen met laserstralen.

Het gaat om zeker enkele tientallen meldingen die binnengekomen zijn bij de marechaussee, de politie, de Luchtverkeersleiding Nederland en de VNV. De laserstralen kunnen piloten verblinden, hetgeen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Ongevallen hebben zich tot nu toe niet voorgedaan. Er is nog niemand opgepakt.

[GC '09] Alan Wake heeft een zware vakantie in trailer

Het zou je maar gebeuren. Je bent een succesvol schrijver maar hebt totaal geen inspiratie meer voor je volgende boek. Je lieftallige vrouw neemt je mee op vakantie om eens rustig uit te rusten maar alles loopt volledig anders. Één van je eigen boeken waarvan je vergeten bent dat je hem ooit geschreven hebt wordt werkelijkheid en als je wakker wordt is je vrouw ontvoerd.

Dat is het verhaal van Alan Wake, een game zie zal verschijnen op de Xbox 360 en later waarschijnlijk op de PC. Op de Gamecom is de game aanwezig in de vorm van een zeer informatieve trailer die al op de site van Eurogamer.fr staat. Neem dus gerust een kijkje in de wereld van Alan Wake.

Eindelijk gerechtigheid voor kameeljockeys

Het is in de Verenigde Arabische Emiraten heel gewoon: kamelenraces. De kamelen werden daar tot 2003 bereden door speciaal uit Bangladesh geïmporteerde jonge kinderen. De kinderen werden naar plaatsen als Dubai gelokt, zonder dat ze wisten wat ze daar te wachten stond.

Daar kwamen ze snel achter: ze werden gehuisvest in speciale kamelen-farms waar ze werden getrained op het racen met die beesten. De Arabische kamelenboeren gingen niet zachtzinnig met ze om. Ze kregen weinig te eten om ze zo licht mogelijk te houden, en ook al raakten ze gewond door valpartijen of door schoppende kamelenpoten - toch moesten ze hun races rijden.

Deze vorm van kinderarbeid werd door de regering in 2002 verboden. Samen met Unicef is nu een programma opgesteld voor repatriëring, rehabilitatie en re-integratie van deze ex-jockeys. In totaal gaat het om 900 jongemannen, die ieder tussen de $1000 en $10.000 zullen ontvangen, afhankelijk van hun voorgeschiedenis. 

Kamelenrace! 

Bron: nieuwsbericht op BBC World Service, geverifieerd op Internet. 

 

Duitse game-markt grootste in Europa, Nederland groeit

De game-industrie is een relatief jonge industrie die de laatste jaren flink groeide. Ondanks dat het door de economische crisis nu een beetje terugloopt is het toch niet allemaal negatief wat er gebeurt. Volgens cijfers van Gameindustrie.biz is er in Nederland zelfs een groei van de industrie te zien.

Volgens de site is Duitsland het land met de grootste game-industrie van Europa. Hiermee schopt het Groot-Brittannië van de eerste plaats omdat daar de gameverkopen met maarliefst 20% zijn gedaald. In Frankrijk en in Spanje is de gamemarkt ook gedaald.

In België en Italië is de markt vrijwel onveranderd gebleven terwijl in Nederland, Zweden en Portugal de markt juist is gegroeid. In deze landen zijn meer games verkocht dan de zelfde periode in 2008. Portugal zag de grootste stijging met 11%, daarna komt Zweden met 4% en de minst harde stijger is Nederland met 2,4%

Sporen van cocaïne op 95% van bankbiljetten

Als je Amerikaanse bankbiljetten in je knip hebt zitten, heb je 90% kans dat er cocaïnesporen op aantoonbaar zijn. Op 95% van alle bankbiljetten in Washington zijn sporen van cocaïne aangetroffen. Twee jaar geleden was dit nog 'maar' 75%. Washington scoort daarmee als hoogste.

De coke is er naar men veronderstelt opgekomen omdat men door een opgerold bankbiljet snuift, of biljetten in handen heeft terwijl er nog wat restjes aan vingers kleven.

Onderzoekers van de University of Massachusetts hebben meerdere Amerikaanse en internationale steden in hun onderzoek betrokken. Andere grote Amerikaanse steden lieten ook een enorme stijging zien. Baltimore, Boston en Detroit scoorden het hoogste; de schoonste biljetten werden aangetroffen in Salt Lake City, hoofdzetel van de mormonen.

Zelfs in Peking bleek 12% van de bankbiljetten met cocaïne in aanraking te zijn geweest. China en Japan scoorden als landen het meest gunstig, Amerika en Canada scoorden landelijk het hoogste. 

De oorzaak hiervan wordt toegeschreven aan stress, veroorzaakt door de economische crisis.   

Bron: nieuwsbericht op BBC World Service, geverifieerd op internet.

Digitale postzegel kopen tegen spam

Spam: iedereen heeft er een hekel aan. Maar is de ergernis ook groot genoeg om in ruil voor een spamvrije mailbox bereid te zijn op ieder mailtje een postzegel van 1 cent te plakken? Yahoo denkt van wel. Het internetbedrijf werkt aan CentMail, een e-maildienst die de oude vertrouwde postzegel nieuw leven in blaast om internetergernis nummer één de kop in te drukken, zo schrijft het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist.

De digitale eencentspostzegel moet gewone mail gemakkelijk identificeerbaar maken, zodat spamfilters efficiënter hun werk kunnen doen. Tegelijkertijd zal ook de hoeveelheid ongewenste post, nu zo'n 90 procent van het totale mailverkeer, afnemen, denkt Yahoo. Spammers verzenden immers miljoenen mailtjes per keer, waarmee de kosten torenhoog oplopen als per bericht één cent moet worden betaald.

Het idee van betaalde mail is niet nieuw. Er zijn in het verleden meerdere gelijksoortige initiatieven geweest, zoals Goodmail. Die faalden echter jammerlijk.

Yahoo pakt het dan ook anders aan dan zijn voorlopers. Het is van plan de inkomsten uit CentMail niet in eigen zak te steken, maar deze aan een goed doel te schenken.

De verzender koopt vooraf voor 5 dollar een digitaal vel met 500 postzegels en mag zelf kiezen waar zijn geld naartoe gaat. Zo worden de kosten gecompenseerd met een gevoel iets goeds te hebben gedaan, meent Yahoo. 'Doe goed, bestrijd spam', luidt de slogan. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: én een spamvrije mailbox én een betere wereld.

De digitale postzegel toont de ontvanger welk goed doel de verzender ondersteunt. CentMail is daarmee ook nog eens een manier om de zaak die jij een warm hart toedraagt bij anderen onder de aandacht te brengen.

Yahoo put zijn inspiratie voor CentMail uit het in 2004 door IBM bedachte Charity Seals. Dit laboratoriumproject is echter nooit in de praktijk gebracht, omdat mensen te huiverig zouden zijn om voor e-mail te betalen.

Dat het geld naar een goed doel gaat, kan de barrière wegnemen, maar brengt mogelijk een nieuw probleem met zich mee, zegt Barry Leiba, onderzoekster bij IBM, in New Scientist. Want wat als de ontvangende partij het goede doel van de verzender niet ondersteunt?

Iemand kan zich gedwongen voelen een zaak waar hij of zij helemaal niet achter staat, impliciet te steunen, en er daarom voor kiezen e-mail die is voorzien van een digitale liefdadigheidszegel maar helemaal niet te ontvangen.


Digitale postzegel moet einde maken aan spam  (foto: DAG)

De Bakker stijgt flink op wereldranglijst

Tennisser Thiemo de Bakker heeft op de wereldranglijst een flinke sprong gemaakt. De Nederlander won afgelopen week het challengertoernooi in Vigo en steeg daardoor op de wereldranglijst van plaats 207 naar plaats 169.

Bovenin vond een opmerkelijke verschuiving plaats. De Schot Andy Murray snoepte Rafael Nadal zijn tweede plaats af en was hiermee de eerste in ruim vier jaar die er voor zorgde dat Roger Federer en Rafael Nadal niet de eerste twee plaatsen op de ranglijst bezetten.

Neergestoken vrouw buiten levensgevaar

De zwangere vrouw die gistermiddag werd neergestoken bij het station Naarden-Bussum, is buiten levensgevaar. De toestand van de vrouw en haar ongeboren kind is stabiel. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Bij de steekpartij voor de hoofdingang van het station is ook een man neergestoken. Hij overleed later aan zijn verwondingen. De dader die door omstanders werd overmeesterd, wordt overmorgen voorgeleid bij de rechter-commissaris in Amsterdam.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat de aanleiding voor het steekincident in de relationele sfeer ligt. Over de identiteit van de slachtoffers en de dader doet de politie op dit moment in verband met het onderzoek geen nadere mededelingen.

Domme dief laat naam en adres achter

Een man in Nieuw-Zeeland heeft een muziekwinkel beroofd, slechts enkele minuten nadat hij zijn naam en adresgegevens achterliet.

De man graaide een handvol briefjes met geld uit de kassa terwijl vier beveiligingscamera’s hem filmden. Mr Knight, manager van de platenzaak, kan er wel om lachen. “Een paar minuten voor de diefstal benaderde de dief het personeel met de vraag het album The Wall van Pink Floyd te bestellen. Daarbij scheef hij zijn naam en adresgegevens op voor de werknemer. Toen een ogenblik later de winkelbediende een andere klant hielp, sloeg hij toe en haalde het geld uit de kassa. Een vrouw probeerde nog tevergeefs de dief tegen te houden.

Op het moment van de overval waren er acht mensen in de platenzaak. Allemaal beschreven ze het voorval als komisch. De politie werd gebeld, maar de man had de CD-winkel verlaten. Manager Knight denk dat het niet lang zal duren totdat de dader gepakt wordt.

Van Hummel niet in Eneco Tour

De Eneco Tour zal het dinsdag moeten stellen zonder de deelname van Kenny van Hummel. De Tourheld uit de Skil Shimano-ploeg is nog niet fit genoeg na de knieblessure die hij opliep na een val in de afdaling van de Col de Saisies in de zeventiende etappe van de Tour de France.

Van Hummel was na zijn noodlottige val twee weken uitgeschakeld. Hij maakte begin augustus zijn rentree in het wielerpeloton in het criterium van Oostvoorne. In Zwolle won hij afgelopen week al weer een criterium.

Woedende Chinese burgers vallen ijzerfabriek binnen

Boze burgers in Noord-China zijn een ijzerverwerkingsfabriek binnengevallen die debet zou zijn aan loodvergifting van ruim zeshonderd kinderen. Ze braken door de omheining heen en vernielden vrachtwagens op het terrein van Dongling Lead & Zinc Smelting Co in de provincie Shaanxi.

Circa honderd agenten zijn ingezet om orde te herstellen, berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag. Ruim 615 kinderen onder veertien jaar, die in twee dorpen wonen naast de fabriek in Changqing, hebben zeer hoge gehaltes lood in hun bloed. Ruim 150 van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De rest wordt thuis behandeld.

De hoeveelheid lood in het bloed van de kinderen varieerde van 100 tot 500 milligram per liter, vergeleken met nul tot honderd in normale situaties. Meer dan 200 milligram per liter wordt al als gevaarlijk beschouwd.

Blootstelling aan hoge concentraties kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door het nuttigen van voedsel of dranken die lood bevatten.

Steeds meer jongeren doen soa-test

Het aantal jongeren dat zich bij de GGD meldt voor een soa-test is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld.

 In 2003 deden 15.000 jongeren een test, in 2008 was dit aantal gestegen tot 35.000. Dat heeft Soa Aids Nederland vandaag gemeld.

Uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep is gebleken dat 43 procent van alle jongeren onder de 25 jaar ooit een soa-test heeft gedaan.

Dit kan behalve bij de GGD bijvoorbeeld ook bij een huisarts, al verkiezen veel jongeren de GGD omdat het hier anoniem kan. Het aantal vrouwen dat een test doet ligt hoger (51 procent) dan het aantal mannen (34 procent).

De meest genoemde reden voor een soa-test is zowel bij mannen als vrouwen de start van een nieuwe relatie. De meest voorkomende soa die wordt geconstateerd is chlamydia: hieraan lijdt één op de tien jongeren.

Misschien is een SOA-test ook een goed idee voor Patricia, Conny en Rita...


Steeds meer jongeren doen soa-test  (foto: DAG)

[WK] Bekele niet op 5.000 meter

Kenenisa Bekele zal bij de WK atletiek in Berlijn niet de 5.000 meter lopen. De Ethiopiër is regerend olympisch kampioen op zowel de 5.000 als de 10.000 meter, maar zal in de Duitse hoofdstad alleen op die laatste afstand in actie komen.

De reden die Bekele er voor opgeeft is dat hij de jackpot in de Golden League wil winnen. In deze jackpot zit één miljoen dollar en volgende week vrijdag staat in het Zwitserse Zürich weer een wedstrijd op het programma. Daar wil hij volgens zijn manager Jos Hermens een aanval doen op het wereldrecord 5.000 meter dat met 12.37,35 al op zijn naam staat.

Taliban doen alles om verkiezingen te saboteren

De Taliban beginnen echt werk te maken van het saboteren van de verkiezingen in Afghanistan. Bij een zelfmoordaanslag eergistermorgen in Kabul kwamen 7 personen om het leven en raakten 91 personen gewond. In een gisteren uitgegeven verklaring dreigen de Taliban voor het eerst met aanvallen op stembureaus op verkiezingsdag, komende donderdag.

De aanslag eergisteren had plaats op de best beveiligde plek in de Afghaanse hoofdstad, met aan de ene kant het hoofdkwartier van de NAVO-troepen (ISAF) en aan de andere de Amerikaanse ambassade. Iets verderop staat het presidentieel paleis. Een bomauto kwam tot stilstand tegen een betonnen blokkade voor de ingang van het ISAF-complex. Volgens een woordvoerder van de Taliban was de ambassade het eigenlijke doelwit.

Een dag na de aanslag werd in het zuiden van Afghanistan door de Taliban een pamflet verspreid waarin wordt gedreigd met geweld tegen stembureaus op de dag van de verkiezingen. Eerder hadden de opstandelingen alleen vermaningen doen uitgaan aan de bevolking niet te gaan stemmen.

"Iedereen die in en rond de stembureaus gewond raakt is zelf verantwoordelijk, want hij was van tevoren geïnformeerd", aldus een zegsman van de Taliban. Van gecoördineerd geweld op grote schaal om de verkiezingscampagnes te verstoren was tot nu geen sprake. Wel signaleert de kiesraad in zijn laatste rapport een toename van het aantal incidenten. Vier mensen zijn vermoord in verband met de verkiezingen, maar onduidelijk is of de Taliban daarbij betrokken waren.

Angst
In diverse provincies hebben opstandelingen in pamfletten en via de radio dreigementen geuit tegen kandidaten, medewerkers van de kiesraad en aspirant-stemmers. Ook als zulke dreigementen niet worden uitgevoerd, dragen ze bij aan een sfeer van angst en onzekerheid in het land, die "Afghanen kan ontmoedigen deel te nemen aan het electoraal proces", aldus de kiesraad.

Mogelijk zal 10 procent van de stembureaus aanstaande donderdag gesloten blijven. In veel andere bureaus zal de opkomst mede afhangen van de angst onder kiezers voor geweld. Ook na de verkiezingsdag kunnen nog represailles volgen. Vooral de onafwasbare inkt die mensen op hun wijsvinger krijgen, baart zorgen: het maakt hen dagenlang herkenbaar als kiezer.


Taliban doen alles om verkiezingen te saboteren  (foto: DAG)

Jankovic in Cincinnati te sterk voor Safina

Jelena Jankovic heeft in het Amerikaanse Cincinnati een WTA-toernooi op haar naam geschreven. De Servische was in de finale te sterk voor de nummer één van de wereld Dinara Safina.

Jankovic nam vanaf het begin van de partij het heft in handen en stuurde Safina van de ene naar de andere hoek op de baan. Hierdoor wist ze de eerste set met 6-4 te winnen. In de tweede set nam de Servische al snel een 3-0 voorsprong. Safina kwam nog terug naar 3-2, maar verder liet Jankovic het niet meer komen: 6-2.

TomTom nu ook op de iPhone

TomTom heeft zijn debuut gemaakt op de iPhone. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat zijn navigatiesoftware kan worden gedownload in de App Store van Apple.

Gebruikers moeten wel flink betalen. Kaarten van de Benelux kosten bijna 70 euro. De meeste softwaretoepassingen voor de iPhone kosten maar enkele euro’s.

TomTom had in juni al bekendgemaakt de stap naar de iPhone te wagen. Het bedrijf verdient vooral veel geld met de verkoop van navigatiekastjes, maar gebruikt nu zijn software om zijn positie te verstevigen.


TomTom nu ook op de iPhone  (foto: DAG)

Hbo-student is beste bijklusser

Studenten in het hoger onderwijs verdienden in 2008 gemiddeld 5250 euro met een bijbaan of via een eigen bedrijf.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendmaakte.

De studenten in het hoger beroepsonderwijs (hbo) haalden het gemiddelde flink naar boven. Zij waren in 2008 goed voor bijverdiensten van gemiddeld 5700 euro. Dit is 1100 euro meer dan studenten aan de universiteiten.

Hbo’ers hebben vaker bijverdiensten, ontdekte het CBS. Bijna 92 procent van de leerlingen in het hbo werkt naast de opleiding. Bij de studenten op de universiteit ligt dit percentage op 83.


Hbo-student is beste bijklusser  (foto: DAG)

Bolt kan nog sneller lopen

Atleet Usain Bolt snelde gisteren bij het WK atletiek in Berlijn op de 100 meter naar een fenomenale tijd van 9,58 seconden. Toch meent de Jamaicaan dat het nog een stuk sneller kan.

"Mijn start was prima, na 20 meter stond ik er ook echt. Het was een perfecte dag, met een geweldig publiek. Ik zal dit niet vergeten," zei Bolt na afloop van zijn race. Toch denkt de Jamaicaan dat het nog sneller kan. Hij noemde zelfs een tijd van 9,40 seconden. "Het kan, denk ik, nog harder. Ik weet dat ik die tijd kan lopen. Als ik dat presteer stop ik er denk ik mee."

Ajax staat voor grote schoonmaak

Ajax is voornemens deze maand nog verschillende spelers van de hand te doen. Daarbij gaat het om zowel verkoop als verhuur.

Naast Javier Martina, die een proefperiode gaat afwerken bij het Italiaanse Bari, wil Ajax volgens De Telegraaf van nog negen andere spelers af. Zowel verkoop als verhuur is bespreekbaar voor de Amsterdammers.

George Ogararu, Jeffrey Sarpong, Evander Sno en Rasmus Lindgren mogen hun heil ergens anders gaan zoeken, terwijl ook een vertrek van Gabri, Oleguer en Bakircioglü mogelijk zou zijn. De talenten Daley Blind en Jan-Arie van der Heijden wil men graag verhuren. De twee laatstgenoemde spelers staan niet bij Ajax op de nominatie om definitief te worden verkocht.

Daarnaast hebben FC Groningen, NEC en Roda JC belangstelling voor Siem de Jong. De middenvelder staat (nog) niet op de lijst van spelers die weg mogen, maar De Jong kreeg de voorbije weken geen speeltijd van trainer Martin Jol.

Murray wint Masters-toernooi in Montreal

Andy Murray heeft in Montreal het toernooi uit de Masters Series op zijn naam geschreven. De Brit rekende in drie sets af met de Argentijn Juan Martin del Potro: 6-7 (4), 7-6 (3) en 6-1.

Del Potro schreef met moeite de eerste set op zijn naam en moest via een tiebreak de tweede laten aan Murray. Daarna was het verzet bij de Argentijn gebroken en kon de Schot eenvoudig de zege pakken. Hiermee won Murray dit jaar zijn vijfde titel en schoof hij op de wereldranglijst door naar plaats twee.

'NS betaalde veel te veel voor HSL'

Uit tot nu toe onbekende stukken die de Telegraaf in handen heeft gekregen, blijkt dat de NS een aantal jaar geleden veel te veel geld heeft betaald aan de staat voor de hogesnelheidslijn (Hsl) naar Parijs. Daarnaast is een verkeerde schatting van de opbrengsten gemaakt.

Het spoorbedrijf betaalde destijds 168 miljoen euro, zeventig procent meer dan dat Arriva/Deutsche Bahn bereid was te betalen. Deze investering zou zich volgens verwachting op den duur terugverdienen, maar niets wijst daar vooralsnog op. De beoogde winst zou na 2015 tachtig miljoen euro per jaar bedragen, maar vorig jaar werd er tien miljoen euro verlies genoteerd.

Voor de invoering van de dienstregeling ging het financieel al niet goed; de overheid moest bijspringen om een faillissement af te wenden. De NS moest dan wel op de koop toenemen dat het beveiligingssysteem later werd opgeleverd en mocht daarvoor geen claim indienen.

Veranderende marktomstandigheden, onder andere veroorzaakt door prijsvechters in de luchtvaart, worden door de NS als oorzaak genoemd voor de tegenvallende resultaten.

Boxarts PS3 worden veranderd?

Het zou mogelijk kunnen zijn dat PS3-games binnenkort van een andere boxart-layout voorzien zijn dan je gewend bent. Een boxart van de game EyePet die over het internet zwerft lijkt aan te geven dat de zwarte rand met het Spider-Man-font gaat verdwijnen. In plaats daarvan komt er bovenin een zwarte band met links het PlayStationlogo en rechts het logo van PlayStation Network.

Voorlopig is de boxart nog niet officieel bekend, dus het zou om een fotosoep kunnen gaan, maar met de GamesCom in Keulen om de hoek houden we hier op de redactie alle mogelijkheden open.

Inbrekers geven pedo aan

Een koppel inbrekers heeft, nadat ze bij een pedo een laptop hadden gestolen, de eigenaar van deze laptop bij de politie aangegeven.

Toen de inbrekers bij thuiskomst eens gingen bekijken wat hun buit was, kwamen ze tot de ontdekking dat er toch wel erg verkeerde dingen op de harde schijf van het apparaat stonden.

Er bleek sprake van kinderpornografie; zo kwam er beeldmateriaal van misbruikte kinderen voorbij en had de voormalige eigenaar 13 foto's en 65 filmpjes op de laptop staan die alleen pedo's graag bekijken.

De 24-jarige Richard Coverdale, uit Redcar in het Britse North Yorkshire, die eigenaar was van deze laptop, werd vervolgens door de sterke arm van zijn bed gelicht. Meneer de smeerpoets bekende dat hij contact heeft gehad met jonge meisjes in chatrooms en dat hij ranzige foto's en films had gedownload met kinderporno. Eén van de meisjes was de "gelukkige" waaraan hij zich naakt had laten zien via de webcam. Dit meisje bleek helemaal niet gediend te zijn van Richard acteertalent. Ze voelde zich zo vernederd dat ze zichzelf begon te verminken.

Coverdale is nu door de rechter veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en mag nooit meer met kinderen werken. De rechtbank nam het hem kwalijk dat hij moedwillig het meisje in de val gelokt heeft.

De politieafdeling die het onderzoek leidt, gaf aan dat het koppel inbrekers, een 38-jarige man en een 20-jarige vrouw, ondanks dat ze zelf een misdaad begaan hebben, uiteindelijk een goede beslissing hebben genomen door de pedo aan te geven.

Evenement: Pinkpop Classic

Jan Smeets moet zich opgelucht hebben gevoeld afgelopen zaterdagavond. Het Pinkpop Classic festival zat weer in de lift na een daling in het aantal bezoekers vorig jaar. Deze derde editie in Classic uitvoering trok in het totaal 11.000 bezoekers. Nog niet genoeg om de kosten volledig te kunnen dekken, maar dat werd misschien wel gecompenseerd door de drankverkoop. Die zal vanwege het perfecte weer namelijk hoger liggen dan normaal. Zonovergoten was het, 28 graden maar liefst en nauwelijks een wolkje aan de blauwe hemel. Het publiek zocht soms zelfs de schaduw op onder de tribunes of naast de geluidstoren. Er werd ook gratis water verstrekt, iets wat je ook eigenlijk wel mag verwachten van een beetje festival.

Pinkpop Classic terrein

Privilege Ibiza 2009 - Cosmic Gate &Hardwell

Ja hoor, het is weer zomer en de Ibiza-cd’s schieten als paddenstoelen in de herfst uit de grond. Als je in de cd-winkel loopt struikel je over de verschillende soorten Ibiza-cd’s. Maar is deze overvloed aan zwoele zomer-cd’s wel goed? Privilege, de meest bekende club op het eiland, doet in ieder geval traditiegetrouw elk jaar een poging om een goede cd uit te brengen. Dit keer doen ze dat met behulp van Cosmic Gate & Hardwell. Eens kijken of Privilege Ibiza 2009 tot het kleine aantal goede zwoele dance-albums gaat behoren.

Telegraaf wil geld voor bezoek websites

Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf en roddelblad Privé, overweegt geld te vragen voor het bezoek aan websites. Dat zei bestuursvoorzitter Ad Swartjes afgelopen weekeinde in De Telegraaf.

Swartjes: "Je zou kunnen denken aan een soort schillen van betaling. Bijvoorbeeld betalen voor informatie van de financiële DFT-site en voor Privé niet of minder." Abonnees hoeven echter volgens de krant niet te schrikken. Voor hen blijft de online informatie gratis.

De topman volgt hiermee mediatycoon Rupert Murdoch, die eerder stelde de gratis toegang tot websites van onder meer The Wall Street te beperken.

Swartjes liet ook weten nieuwe ingrepen bij het mediabedrijf niet uit te sluiten. "Wij kijken van dag tot dag naar de ontwikkelingen en volgen bepaalde scenario's, van goed naar slecht. We kunnen nu nog niets concreets zeggen over wat we gaan doen."

TMG richt volgens de krant onder meer zijn pijlen op de dertiende maand. "We willen de vaste component omzetten in een tijdelijke en prestatiegerichte", aldus financieel directeur Fred Arp.

TMG blijft geïnteresseerd in NRC Handelsblad, dat door de huidige eigenaar De Persgroep/PCM wordt verkocht. Of de uitgever de krant koopt hangt af van de prijs, benadrukt Swartjes. Een zogenoemd 'bidbook' heeft TMG nog niet ontvangen. Swartjes: "De Persgroep heeft gemeld dat het nog niet klaar is." De krant moet binnen negen maanden worden verkocht, anders doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het.

De Persgroep/PCM moet NRC Handelsblad verkopen van de NMa om te voorkomen dat het uitgeversconcern, waartoe ook Het Parool, De Volkskrant, het AD en Trouw behoren, zijn sterke positie in de krantenwereld kan uitbuiten.

Stroomnet kan aantal centrales niet aan

In Nederland worden de komende jaren zoveel nieuwe centrales gebouwd, dat het elektriciteitsnet dat niet aankan. Door het grote aanbod zullen er files ontstaan op het hoogspanningsnet, die pas worden opgelost als de centrales worden uitgeschakeld. De energieproducenten willen dat de consument voor de kosten daarvan opdraait.

Dat blijkt uit een advies dat de energiebedrijven naar het ministerie van Economische Zaken hebben gestuurd. Met de brief proberen de bedrijven de besluitvorming te beïnvloeden rond een nieuwe energiewet, die de komende maanden in de Tweede Kamer aan de orde komt.

Het kabinet kondigde eerder dit jaar aan dat het groene stroom voorrang wil geven op het elektriciteitsnet. Het kabinet heeft echter geen instrument om de productie van grijze stroom te beperken. In Nederland mag een ieder die daarvoor de milieuvergunningen krijgt, een elektriciteitscentrale neerzetten. Ook is hoogspanningsnetbeheerder Tennet verplicht alle geproduceerde elektronen te transporteren.

Vanwege de gunstige locatie, met een grote beschikbaarheid van koelwater, hebben Nuon, Eon, RWE en Electrabel plannen voor de bouw van kolencentrales langs de kust. De te produceren stroom is vooral bedoeld voor de export.

Daarnaast staan er gascentrales, warmtekrachtcentrales en windmolenparken op de tekentafels. In totaal staat er 30 gigawatt aan nieuw elektrisch vermogen gepland. Nederland beschikt nu over 25 gigawatt.

Dat zal congestie veroorzaken. De energiebedrijven eisen compensatie voor stroom die ze daardoor niet kunnen leveren.


Stroomnet kan aantal centrales niet aan  (foto: DAG)

Langere schooldag in 23 gemeenten

Basisschoolleerlingen in 23 gemeenten krijgen een langere schooldag. In die uren na schooltijd krijgen ze extra taal, lezen en rekenen aangeboden. In vijf andere plaatsen kunnen kinderen volgend jaar naar een zomerschool. De Snippeling in Deventer begint vandaag met de nieuwe opzet, meldt directeur Ton Plagman.

De nieuwe regeling voor verlengde onderwijstijd van het ministerie van Onderwijs is bedoeld om de onderwijsopbrengst te verhogen van kinderen met een taal- en rekenachterstand. Hij geldt voor drie jaar. Staatssecretaris Sharon Dijksma trekt daarvoor dit jaar 12 miljoen en de daaropvolgende jaren 15 miljoen euro uit. Zij zal dit vanmorgen bekendmaken op een school in Almere.

De Snippeling staat in de Rivierenwijk, een van de Vogelaarwijken, met veel Turkse bewoners. Anders dan op andere scholen worden de vijf extra uren geïntegreerd in de schooldagen. 'De kinderen gaan verplicht van 8 tot 4 naar school en krijgen meer sport en spel, en kunst en cultuur.'

De middagpauze vervalt. De kinderen krijgen naar Zweeds voorbeeld een schoollunch. 'Die 25 procent meer onderwijstijd is hard nodig, zegt Plagman, om de kinderen met vaak vier jaar taalachterstand bij te spijkeren.

Scholen konden begin juli inschrijven op de nieuwe regeling. Voorwaarde was dat het geld samen met andere scholen werd aangevraagd. In het Arnhemse Malburgen - ook een Vogelaarwijk - werken meerdere scholen samen om een zomerschool tot stand te brengen.

De scholen werken mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van meer schooltijd. De prestaties van de leerlingen worden de komende jaren gevolgd. Onderzoeksbureau Oberon heeft daartoe van het ministerie opdracht gekregen.


Langere schooldag in 23 gemeenten  (foto: DAG)

De finisher die uit MadWorld werd geschrapt

Onze hoofdredacteur Morthill zei het al in z'n preview van de game: MadWorld is ziek. Toch wisten de ontwikkelaars dondersgoed waar ze mee bezig waren, want één van de geplande finishers werd op het laatste moment toch maar uit de game gehaald, omdat het te gewelddadig was.

Voor degenen die MadWorld niet kennen een korte beschrijving van de game: je speelt een grote dude met een kettingzaag aan z'n arm en de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen op zo creatief mogelijke wijze van het leven te beroven. Dit alles wordt uiterst grafisch in beeld gebracht in een mooie zwart-wit-cartoonstijl. Mocht je je afvragen hoe ontzettend gewelddadig een move moet zijn om uit zo'n soort game te worden geschrapt, bekijk dan onderstaand filmpje. Kleine waarschuwing vooraf: mensen die niet tegen geweld jegens de edele delen van de man kunnen, kunnen nu beter gewoon op de 'back'-button van hun browser klikken. FOK!games is niet verantwoordelijk voor psychische schade die je overhoudt aan dit filmpje.

De YouTube-video is inmiddels verwijderd, maar op Gametrailers kun je er nog van genieten:

Ex van bruidegom bekent aansteken brand Koeweit

De ex-vrouw van een bruidegom heeft opgebiecht de brand te hebben aangestoken op een huwelijksfeest in Koeweit, waarbij 43 vrouwen en kinderen omkwamen. Dat berichtte de lokale krant al-Qabas maandag.

De 23-jarige vrouw bekende tegenover de politie dat ze benzine had gebruikt om de volgepakte huwelijkstent in vlammen te doen opgaan. Haar voormalige echtgenoot zou haar slecht hebben behandeld.

De tragedie had zaterdagavond plaats in al-Jahra, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Koeweit-stad. De meeste doden vielen toen de aanwezigen in paniek probeerden te vluchten, nadat brand was uitgebroken. De tent had slechts één uitgang en was in drie minuten afgebrand. Toen het vuur uitbrak waren er tussen 150 en 180 mensen in de tent. Circa negentig mensen raakten gewond.

Dat alle doden vrouwen en kinderen zijn, komt omdat in het islamitische emiraat vrouwen en kinderen het huwelijksfeest apart vieren van de mannen. Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd. Sommige lichamen zijn verkoold.


Foto bij: Ex van bruidegom bekent aansteken brand Koeweit  (foto: DAG)

Uitslagen Engeland speelronde 1

FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden. Afgelopen weekend werd de eerste ronde in de Premier League gespeeld.

Uitslagen speelronde 1

ThuisUitUitslag
Tottenham Hotspur Liverpool 2-1
Manchester United Birmingham City 1-0
Blackburn Rovers Manchester City 0-2
Everton Arsenal 1-6
Bolton Wanderers Sunderland 0-1
Wolverhampton Wanderers West Ham United 0-2
Portsmouth Fulham 0-1
Stoke City Burnley 2-0
Chelsea Hull City 2-1
Aston Villa Wigan Athletic 0-2


Stand na speelronde 1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1Arsenal 1 1 0 0 3 6 1
2Manchester City 1 1 0 0 3 2 0
3Stoke City 1 1 0 0 3 2 0
4West Ham United 1 1 0 0 3 2 0
5Wigan Athletic 1 1 0 0 3 2 0
6Chelsea 1 1 0 0 3 2 1
7Tottenham Hotspur 1 1 0 0 3 2 1
8Fulham 1 1 0 0 3 1 0
9Manchester United 1 1 0 0 3 1 0
10Sunderland 1 1 0 0 3 1 0
11Hull City 1 0 0 1 0 1 2
12Liverpool 1 0 0 1 0 1 2
13Birmingham City 1 0 0 1 0 0 1
14Bolton Wanderers 1 0 0 1 0 0 1
15Portsmouth 1 0 0 1 0 0 1
16Aston Villa 1 0 0 1 0 0 2
17Blackburn Rovers 1 0 0 1 0 0 2
18Burnley 1 0 0 1 0 0 2
19Wolverhampton1 0 0 1 0 0 2
20Everton 1 0 0 1 0 1 6


Programma speelronde 2


DatumThuisUit
18/8 Birmingham City Portsmouth
18/8 Wigan Athletic Wolverhampton
18/8 Fulham Blackburn Rovers
18/8 Hull City Tottenham Hotspur
18/8 Burnley Manchester United
18/8 Sunderland Chelsea
18/8 West Ham United Aston Villa
18/8 Arsenal Bolton Wanderers
19/8 Liverpool Stoke City
19/8 Manchester City Everton

Babos evenaart record Gentenaar

Ondanks de 1-0 nederlaag was de wedstrijd tegen Roda JC een gedenkwaardig duel voor Gabor Babos.

De doelman van de Nijmegenaren speelde zondag in Kerkrade zijn 110e duel in de Eredivisie op rij voor NEC. Hiermee evenaarde de Hongaar het record van Dennis Gentenaar, die tussen 2002 en 2005 eenzelfde reeks neerzetten. Dat meldt de club uit de Nijmegen op de eigen website.

Tegen sc Heerenveen beleefde Babos in de tweede speelronde ook al een jubileum. De doelman speelde tegen de Friezen de 450e competitiewedstrijd van zijn carrière. Babos werkte zijn duels af bij Soproni LC (26 wedstrijden), MTK Boedapest (141), NAC Breda (126), Feyenoord (24) en N.E.C. (133).

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het manipuleren van informatie door GroenLinks:

De standpunten van de PVV zijn voor een groot gedeelte abject en verwerpelijk. Ik mag dat zeggen, want ik ben een onpartijdige columnist, zonder banden met welke politieke partij dan ook. GroenLinks mag dat ook zeggen. Maar ze moeten niet de illusie wekken, dat zij óók onpartijdig zijn. Want dat zijn ze natuurlijk ook niet.

De Haagse afdeling van GroenLinks heeft een website geopend: pvvdenhaag.nl. Dat is natuurlijk niet in de haak. Uitsluitend de PVV zou domeinnamen moeten kunnen claimen met de afkorting pvv daarin. Het is pure misleiding als iemand anders dat doet. GroenLinks beweert dat ze die website hebben geopend om de kiezer de gelegenheid te geven, zelf uit te vinden of de PVV een toevoeging zou zijn aan de Haagse Gemeenteraad...

Rechtbank hervat liquidatieproces-Passage

In de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp hervat de rechtbank na een zomerreces van enkele weken vandaag het proces-Passage, dat zich concentreert op een reeks liquidaties en voorgenomen moordaanslagen in de onderwereld.

De rechtbank zet zich de komende dagen aan het dossier-Atilla Önder - een voormalig koffieshopeigenaar van Turkse origine die vele kopstukken in het Amsterdamse criminele milieu tot zijn kennissenkring zou hebben mogen rekenen. Volgens de kroongetuige in het proces, Peter la S., bestonden er in 2006 vergevorderde plannen om Önder te vermoorden. La S. zou zelf hebben deelgenomen aan voorverkenningen, onder meer in Önders toenmalige woonplaats Aerdenhout.

Het dossier (codenaam Nicht) bevat diverse lezingen over de opdrachtgever van de liquidatie. Ook La S. heeft daarover uiteenlopende verklaringen afgelegd. De verdachten Ali A. en Fred R. staan op verdenking van (onder meer) dit moordplan terecht.

Het proces-Passage zal naar verwachting nog tot volgend jaar zomer duren.

Limburg ziet af van glasvezelplan

De provincie Limburg heeft het voornemen herzien om tussen de 80 en 100 miljoen euro te besteden aan de aanleg van een supersnel glasvezelnet. Dat zegt de Limburgse gedeputeerde Jops Hessels vandaag in Het Financieele Dagblad.

Hessels streeft nog steeds naar modernisering van de IT-infrastructuur in zijn provincie, maar bekijkt ook alternatieven. Reden hiervoor is de ophef die in juni ontstond toen een plan van de provinciebestuurder uitlekte om de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Essent te steken in een samenwerkingsverband met kabelbedrijf Reggefiber. De sector reageerde verontwaardigd en vond dat het bedrijf bevoordeeld werd.

Inmiddels voert de provincie ook onderhandelingen met bekabelaar Ziggo, die goedkoper is. "Het doel is niet glasvezel, maar breedband," aldus Hessels.

Meer paraffine langs de kust

Aan de Noord-Hollandse kust is gisteren nog meer aangespoelde paraffine aangetroffen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat liet weten dat de opruimwerkzaamheden om deze reden niet afgerond konden worden.

Afgelopen donderdag spoelde ongeveer 25 kubieke meter van de geelgrijze bolletjes aan. De paraffine wordt vooral gebruik voor de productie van kaarsen, in de cosmetica en in de farmacie. Vandaag zal Rijkswaterstaat verder gaan met opruimen tussen Bergen en Egmond en rond de Hondsbossche Zeewering. Ze verwachten de klus vandaag af te ronden.

Tijdens de opruimwerkzaamheden kunnen badgasten nog wel het strand op. Rijkswaterstaat liet weten dat het goedje niet schadelijk is voor de gezondheid of het milieu. Hoe de bolletjes op het strand terecht zijn gekomen is nog niet duidelijk. Er wordt vermoed dat een schip op zee het laadruim schoon heeft gemaakt. Van de bolletjes worden monsters genomen en de samenstelling onderzocht. Zo hoopt Rijkswaterstaat de herkomst van de paraffine te achterhalen.

In de zomer van 2007 werd de Nederlandse kust ook op deze schaal vervuild door paraffine. Drie maanden geleden spoelde ook al een kleinere hoeveelheid van deze stof aan op het strand.

Victoria Beckham krijgt miljoenenaanbod

Victoria Beckham heeft een miljoenenaanbod gekregen om de zangkunsten van Amerikanen te beoordelen. Het gaat om (omgerekend) 3,5 miljoen euro die zij krijgt om in de jurybankjes van American Idol plaats te nemen.

De makers van het programma willen eerst zeker weten of Amerika wel op de ex-Spice Girl zit te wachten voor het aanbod definitief wordt. Het zou namelijk kunnen zijn dat de Amerikanen de graatmagere Beckham met haar Britse accent te bekakt vinden.

De voetbalvrouw en zangeres heeft al twee keer eerder als proeflid van de talentenjacht gezeten. Het AD meldt dat een bron heeft laten weten dat het productieteam van het programma Beckham op handen draagt.

Chinese gezant naar Noord-Korea

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Wu Dawei, gaat vandaag naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dit berichtten Zuid-Koreaanse media op gezag van een diplomatieke bron.

Wu Dawei moet het Noord-Koreaanse regime proberen te overtuigen dat het beter is terug te keren naar het 'zeslandenoverleg'. Daarin heeft Noord-Korea sinds 2003 bij vlagen gesproken over zijn nucleaire projecten met China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS.

De laatste dagen lijkt het regime in Pyongyang in een goede stemming. Het heropende de grens met Zuid-Korea, sprak met de topvrouw van het Zuid-Koreaanse concern Hyundai en het liet een Zuid-Koreaanse en twee Amerikaanse gevangenen gaan.

GroenLinkser start anti-Wilders website

Het Haagse gemeenteraadslid voor GroenLinks David Rietveld heeft afgelopen weekend op internet het adres pvvdenhaag.nl geclaimd.

De GroenLinkser is van plan op de website de standpunten van de Haagse afdeling van Wilders' partij te "debunken." Volgens hem is de PVV te eenzijdig en vooringenomen.

Wilders maakte afgelopen weekend bekend dat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 alleen in Den Haag en Almere meedoet.

Vernietigende kritiek op de gekaapte domeinnaam lees je hier.

Dooie idioten

Een situatieschets. De schaarse feiten in het ANP-bericht zeggen dat twee ouders, een ingenieur en zijn zeventien jaar jongere vrouw, een ernstig gehandicapt zoontje van vier hadden. En dat ze die, omdat ze “niet goed konden omgaan” met de aandoening van zoontjelief, koelbloedig hebben vermoord. Vervolgens schreven ze op – wellicht deden ze dat er al voor, dat zegt het bericht niet – waarom ze dat hadden gedaan, en sloegen ze tenslotte de hand aan zichzelf.

Thaise olifant leert weer lopen

Tien jaar geleden stapte ze op een mijn. Gisteren, plaatselijke tijd, heeft ze haar eerste stapjes met een kunstpoot gezet.

De 48-jarige mevrouw Motola heeft na haar ongelukkige stap diverse pijnlijke operaties moeten ondergaan. Het leed wat ze moest ondergaan wekte  internationaal zo veel sympathie op dat er vanuit de hele wereld geld werd gedoneerd.

Haar leed blijkt niet voor niets geweest te zijn, want ze is een symbool geworden van dierenleed en menselijk vernuft.

Gisteren was ze in staat om een rondje van ongeveer tien minuten te lopen en blijkbaar als teken van vreugde veegde ze wat stof met haar slurf op en strooide het van  blijdschap in het rond.

Secretaris-generaal van de (NGO)  Vrienden van de Aziatische Olifant, Soraida Salwala, keek tevreden toe. Hij constateerde dat mevrouw zwaargewicht nog niet haar hele gewicht op de prothese had durven brengen, maar het zag er allemaal zeer hoopvol uit.

Mevrouw Motola, met een gewicht van drieduizend kilo waar menig huisvrouw jaloers op is,  raakte in 1999 gewond toen ze ongelukkigerwijze op een mijn liep bij de grens met Birma. Helaas moest er toen een poot worden geamputeerd, waarna ze met de resterende drie poten verder hobbelde.  In eerste instantie werd een tijdelijke prothese van canvas gemaakt, maar dit deed haar veel pijn. Later werd een meer bevredigender plastic kunstpoot gefabriceerd door specialisten. Eergisteren werd deze bevestigd.

De onfortuinlijke Motola wordt verzorgd in het Olifanten Ziekenhuis dat in 1993 is opgericht. Er zijn daar inmiddels duizenden olifanten behandeld voor aandoeningen als ooginfecties. Ook is dit ziekenhuis geschikt om olifanten te behandelen voor schotwonden en opgelopen letsel als gevolg van mijnen.

Ramadan: kerst onder moslims?

Het is weer bijna ramadan. Komende zaterdag begint de vastenmaand waarin moslims bij zonsopgang eten en drinken laten staan, geen seks hebben en niet roken, tot de zon weer onder is. "Het is een verfrissingsmoment."

Uit de jongste cijfers van het CBS-rapport Religie aan het begin van de 21ste eeuw blijkt dat de islam - die vooral jongeren trekt - het sterkst ontkerkelijkt. Steeds minder moslims bezoeken regelmatig een moskee. Wat zegt dat over de vastenmaand, verliest die aan religieuze betekenis?

Voorzitter van de stichting en website Maroc.nl, Mohamed El aissati, denkt van wel. Volgens hem is de ramadan voor veel moslimjongeren eerder een sociale happening dan een bezinningsmaand. El aissati baseert zich op een onderzoek dat Maroc.nl uitvoerde onder ruim 1500 moslimjongeren over hun geloofsbeleving. "Van de ondervraagden zegt 72 procent niet of nauwelijks naar de moskee te gaan. Wel blijkt 92 procent van plan te zijn om mee te doen aan de ramadan." El aissati denkt dat het komt omdat veel jongeren sociaal-vasten, bijvoorbeeld als familieritueel.

"De vastenmaand is bovendien doordrenkt met symboliek: je denkt en schenkt aan de armen, brengt tijd door met familie en dan is er feest. Ik denk dat niemand verstek laat gaan bij het Suikerfeest." Volgens El aissati heeft de ramadan wel iets weg van kerst, alhoewel intensiever. Hij verwacht niet dat het moskeebezoek tijdens de ramadan toeneemt.

Khalil Aitblal , woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën (UMMAO), ziet juist een andere ontwikkeling. "Het moskeebezoek verdriedubbelt tijdens de ramadan. De moskeeën puilen uit tijdens het avondgebed. Vooral met jongeren." Dat de ontkerkelijking in Nederland binnen de islam het sterkst is, betwijfelt hij. "Jongeren gaan niet minder naar de moskee, maar zijn wel kritischer, waardoor ze vaker wisselen. We zien zelfs dat jongeren vaker in overleg met hun werkgever een regeling treffen zodat ze naar het vrijdagmiddaggebed kunnen."

De ramadan begint op zaterdag 22 augustus en eindigt 20 september met het Suikerfeest.

[Fotoreportage] Bavaria City Racing deel 1

In Rotterdam stond zondag de vijfde editie van Bavaria City Racing op het programma. De organisatie was er in geslaagd om Red Bull Racing met David Coulthard en het ING Renault-team met Fernando Alonso naar de Maasstad te halen. Uiteraard was FOK! erbij en hieronder kun je een voorproefje zien.

Uiteraard kon de dag niet begonnen zonder dat de Burgemeester van Rottedam Ahmed Aboutaleb en onze Premier Jan Peter Balkenede op het circuit waren verschenen. Balkenende, zelf een groot race-liefhebber, nam voor het eerst zelf plaats achter het stuur van een Ferrari.


"Zegt de een tegen de ander..."

Het hoofdprogramma begon om twee uur met de driversparade. Fernando Alonso, David Coulthard, Adam Kahn en Jari-Matti Latvala zaten ontspannen in een historische bolide het circuit te verkennen om later die middag keihard te kunnen knallen.

Uiteraard mocht ook het vrouwelijk schoon deze dag niet ontbreken en wat is een autosport evenement zonder pitbabes? Juist! een autosportevenement zonder pitbabes.

Het vrouwelijk schoon moest niet teveel afleiden dus al snel kwamen er weer een hoop mooie auto's het parcours op. Waaronder de Bugatti Veyron.

Ook was er weer een safetycar van de partij. Misschien wel voor het geval dat...

Ook de rallyrijders waren goed vertegenwoordigd. Zoals de Skoda WRC van Gert Huzink.

Het spektakelstuk bij de rallyrijders was echter de Finse fabiekscoureur Jari-Matti Latvala die een spectaculaire demonstratie gaf met zijn Ford World Rally Car.

Maar het ging natuurlijk allemaal om de Formule 1! Zowel de oude garde als Red Bull en Renault waren aanwezig om diverse demonstraties te geven. Hieronder alvast een voorproefje van de demo van Adam Khan en een plaatje vanuit de Red Bull-pits.

Het spektakel zorgde ervoor dat het massaal toegestroomde publiek uit hun dak ging en soms op een aparte manier naar het evenement moest toekijken.

In deel twee van de reportage zal morgen nog veel meer moois van Bavaria City Racing in Rotterdam te zien zijn met onder meer driftende coureurs, de Formule 1-demonstraties en enkele andere zeer fraaie bolides.

Met dank aan FOK!user Albert van Leeuwen, FOK!fotografe Lauriette de Ruiter en FOK!sport-Eindredacteur sportfreak voor de foto's.

Noord-Korea heropent grens met Zuid-Korea

Het communistische Noord-Korea heropent zijn grenzen met Zuid-Korea. Toeristische bezoeken van Zuid-Koreanen en reünies van Koreaanse families kunnen worden hervat.

Dat maakte het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA vanochtend plaatselijke tijd bekend. De heropening van de grenzen volgt op een tijd van stijgende spanningen tussen de buurlanden.

De aankondiging van het besluit komt een dag na een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de topbestuurster van het Zuid-Koreaanse Hyundai-concern, die naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang was gereisd om de vrijlating van een werknemer te bepleiten.
Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.