FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 januari 2009

Marseille volgt UEFA Cup-topschutter Pogrebnyak

Olympique Marseille hoopt de oude rot Henrik Larsson naar Zuid-Frankrijk te halen. Wanneer dit niet gebeurt, heeft Olympique Marseille een alternatief. De Russische spits Pavel Pogrebnyak is eveneens in trek bij de Franse topclub.

De komst van de aanvaller van Zenit St. Petersburg zal echter wel 12 miljoen euro moeten kosten. Pogrebnyak werd vorig seizoen topscorer in het UEFA Cup-toernooi met 10 doelpunten. Everton zou eveneens interesse hebben in de 25-jarige international.

FC Dordrecht versterkt zich met Tevreden

De derde tussentijdse versterking van FC Dordrecht heet Brian Tevreden. Dit seizoen haalden de Dordtenaren reeds Cecilio Lopes (op huurbasis) en Jurrick Juliana naar de Krommedijk.

De 27-jarige Brian Tevreden keerde vorige zomer terug uit Griekenland, waar hij uitkwam voor Panthrakrikos. Sindsdien kwam de allrounder uit voor amateurclub FC Lisse.

"Voetballend ging het goed. Ik had een goed contract en een goed leven, maar op een gegeven moment ontstond er een achterstand met de betalingen. En ik heb wel een dochtertje om voor te zorgen," aldus Tevreden op de clubsite van FC Dordrecht.

"Ik wilde dolgraag betaald voetbal spelen. Daarom ben ik nu hartstikke blij met de kans bij Dordrecht. Ik had het nieuwe jaar niet mooier kunnen beginnen," zo voegde Tevreden daaraan toe.

Bij FC Lisse speelde Tevreden slechts zes competitieduels, waarin hij wel drie keer wist te scoren. Hij deed in een wat offensievere rol dan hij in Dordrecht zal krijgen. Technisch directeur Marco Boogers ziet in Tevreden immers een vervanger voor de zwaar geblesseerde linksback Brian Pinas.

[PDC] Stompé kansloos tegen Taylor

Co Stompé is in de kwartfinales van het PDC WK Darts uitgeschakeld. Phil Taylor was veel te sterk.

De Engelsman won met 5-0. Hoewel Stompé niet eens heel slecht gooide kwam hij er tegen Taylor geen moment aan te pas. Alleen in de tweede set maakte Stompé het zijn tegenstander lastig, maar Taylor liet zich niet uit het veld slaan en denderde door. De veelvoudig wereldkampioen nam hiermee revanche voor de finale van de Duits Open. Tijdens de finale van dat toernooi vorige maand was Stompé verrassend te sterk.

In de halve finale treft Taylor zijn landgenoot Mervyn King. Die won eerder vanavond met 5-2 van Barrie Bates.

Reddingsactie op Loosdrechtse Plassen

Op de Loosdrechtse Plassen zijn vandaag vier schaatsers die door het ijs waren gezakt door een buurtbewoner gered. De man kwam met een surfplank naar de schaatsers toe toen deze de hulpkreten van de schaatsers hoorde. Met de hulp van enkele omstanders wist de man de schaatsers, twee mannen en twee vrouwen, een voor een naar de kant te treken.

Eén van de schaatsers, een 51-jarige vrouw uit Schalkwijk, werd met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. De andere drie schaatsers, een 18-jarige man, en een 50-jarige vrouw uit Houten en een 53-jarige man uit Schalkwijk, kwamen met de schrik vrij. Er werden brandweervoertuigen, politie, ambulances en een traumahelikopter ingezet.

De gemeente Wijdemeren heeft nadrukkelijk laten weten dat het ijs op de Loosdrechtse Plassen niet betrouwbaar is. 

Met dank aan paultjuhhh voor de submit.

Amy Winehouse slaat kerstman aan de haak

Amy Winehouse is smoorverliefd op de kerstman, althans op een jongeman die kerstman speelt op het vakantieresort waar Winehouse de feestdagen doorbrengt. Amy zou smoorverliefd zijn op Matt, zoals de kerstman werkelijk heet, aldus hotelgasten.

"Ze zijn verliefd op elkaar, daar is geen twijfel over mogelijk. Ze hebben erg veel lol samen en gaan regelmatig de hort op. Amy verliest haar nieuwe vlam geen seconde uit het oogen ziet er dolgelukkig uit", aldus de hotelgasten aan de Britse krant The Sun. Matt heeft inmiddels laten weten dat hij en Amy erg goed met elkaar op kunnen schieten. "Al is dat wel moeilijk. Amy en Mat zien elkaar alleen buiten het hotel. Ik denk dat hij werk en privé gescheiden wil houden."

Amy Winehouse is overigens getrouwd met Blake Fielder-Civil, die momenteel in de gevangenis zit. Amy maakte vorige week nog bekend dat zij haar huwelijk een tweede kans wil gaan geven, maar het lijkt alsof ze hier nu anders over denkt, nu Matt in beeld is.

Met dank aan laforest voor de submit.

Stervende man redden 'niet waard'

In Engeland hebben twee ambulancebroeders een stervende man genegeerd, omdat het volgens hen niet de moeite waard was de patiënt te redden. De twee mannen zijn opgepakt door de politie die beschikt over een bandopname die het bewijs tegen de twee vormt.

Op 29 november snelde de nooddienst met spoed naar het huis van Barry Baker die met zijn laatste krachten het alarmnummer wist te bellen. Hij vertelde de centralist dat hij mogelijk een hartaanval kreeg, waarna deze contact met de man hield terwijl een ambulance naar het huis van de man scheurde.

Aangekomen bij het huis van Baker had de man zijn bewustzijn inmiddels verloren, maar de centralist hing de telefoon niet op. Toen de centralist de ambulancemedewerkers aan hoorde komen, hoorde deze in eerste instantie slechts kleinerende opmerkingen over het huis van Baker, waarna één van de ambulancebroeders opmerkte dat Baker 'niet de moeite waard was om te redden'.

Baker is inderdaad niet gered. De twee ambulancebroeders (35 en 44 jaar oud) zijn door de politie opgepakt en verhoord, maar in afwachting van het onderzoek op borgtocht vrijgelaten.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Rossi wil in Superbikes tegen Bayliss racen

MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi wil in 2009 uitkomen in een ronde van het Superbikewereldkampioenschap. Zijn team Yamaha steunt hem in de plannen om te racen tegen Troy Bayliss die driemaal kampioen werd in de Superbikes.

"Het is niet makkelijk, maar de raceafdeling doet al het mogelijke om twee R1-motoren te prepareren voor Rossi," aldus Yamaha-teambaas Davide Brivio in Tuttosport. "Het probleem is dat de nieuwe fiets in ontwikkeling is en daardoor alles moeilijker is. We kijken nog of het mogelijk is om aan de wens van Valentino te voldoen."

Bayliss is gestopt met de actieve wedstrijdsport, maar Rossi wil dat hij eenmalig terugkeert op de grid. Hiervoor zal wel diep in de buidel moeten worden getast. Mocht het doorgaan dan is de race in Doha in maart de meest waarschijnlijke voor het treffen tussen de coureurs.

"Ik heb met Valentino gesproken en hij vertelde mij dat hij erg graag tegen mij zou willen racen," aldus Bayliss tegen motorcyclenews.com. "Het zal voor hem niet zo lastig zijn om competitief te worden in de superbikes. Yamaha heeft een goede motor, waardoor hij al snel mee kan doen. En Valentino Rossi is Valentino Rossi he."

"Voor mij persoonlijk, ik ben gestopt met trainen en ik sta nog steeds achter mijn beslissing om te stoppen. Ik voel me blij, omdat ik ben afgezwaaid met een wereldtitel en de winst in de laatste twee races. Voor minder dan één miljoen pond ga ik in ieder geval niet terugkeren op het circuit," aldus de Australiër.

Onrust na rellen in Antwerpen

Een betoging tegen geweld in de Gazastrook heeft in Antwerpen voor rellen gezorgd. Het is nog steeds onrustig in de stad. Een vergelijkbare betoging met 7000 deelnemers in Brussel is wel rustig verlopen.

De Arabisch Europese Liga (AEL) organiseerde de protestactie waarbij honderden manifestanten roepen om een einde aan de luchtaanvallen in de Gazastrook. Na een uur werd de betoging ontbonden, waarna een groep betogers naar de joodse wijk besloot te trekken om daar verder te gaan met hun actie. De wijk was echter al hermetisch afgesloten met een kat-en-muisspel tot gevolg.

De woede van de manifestanten richtte zich vervolgens op autoruiten, bussen en trams. Michael Freilich van het maandblad Joods Actueel heeft laten weten dat de Antwerpse joden voorlopig niet op straat durven te komen. "Zij hebben niets te maken met wat er zich momenteel in de Gazastrook afspeelt."

Een videoverslag van de betoging is hier te vinden.

Met dank aan rawthang voor de submit.

Jaaroverzicht weercatastrofes en natuurfenomenen

 

Nu 2008 zijn koude en mistige einde nadert, is het een mooi moment om eens terug te kijken wat het weer ons allemaal bracht in 2008 en welke natuurverschijnselen hun opwachting maakten. Op het weerforum van FOK!, De Elementen: Onstuimige Aarde, wordt teruggeblikt op het weer van het afgelopen jaar.

De terugblik is hier te lezen. Veel leesplezier!

Hond redt baas van bevriezing

Een hondje uit Arnhem heeft zijn 43-jarige baas die door het ijs was gezakt weten te redden. Tijdens een wandeling gisteren over de bevroren Immerlooplas in zijn woonplaats bleek het ijs ongeveer 150 meter van de kant af toch niet sterk genoeg te zijn. De man kon ter plaatse wel in het water staan, maar het lukte hem niet zichzelf uit het ijskoude water te redden.

Een flatbewoner zag de trouwe viervoeter die maar niet van de zijde van zijn baasje wilde wijken vanuit de verte op het ijs lopen en waarschuwde direct de hulpdiensten. "Voor ons was het lastig zoeken, want het gaat om een heel uitgestrekte plas. Maar gelukkig zag ook een van de brandweerduikers de hond van de man op het ijs lopen", aldus Gerard Smit van de brandweer.

Met een bergingsbrancard ging de duiker het ijs op en wist de man zo naar de kant te krijgen. De man werd met flinke onderkoelingsverschijnselen naar het Rijnstate ziekenhuis in zijn woonplaats gebracht.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

China bouwt grootste radiotelescoop ter wereld

China is afgelopen vrijdag na veertien jaar voorbereiding en onderzoek officieel begonnen met de bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld. Hiermee moet de Chinese astronomie een serieuze duw in de rug krijgen. De telescoop draagt de naam FAST (Five-hundred-meter Aperture Spheric Telescope) en wordt gebouwd in een afgelegen gebied van de provincie Guizhou. Naar verwachting zal de bouw tot 2013 duren.

De FAST zal dertig voetbalvelden groot worden en tien keer zo krachtig zijn als de bestuurbare aperturetelescoop in Duitsland. Het project zal ongeveer 102,3 miljoen dollar kosten en twaalf huishoudens zullen moeten verhuizen voor de bouw ervan.

Het Chinese Instituut voor Astronomie heeft laten weten dat de kijker in een jaar tijd 7.000 tot 10.000 pulsars moet kunnen vinden, waar er nu slechts 1.760 van dergelijke hemellichamen gekend zijn. Ook zal de FAST satellieten en ruimteschroot volgen en op zoek gaan naar andere beschavingen door detectie en onderzoek van communicatiesignalen in het universum.

Met dank aan devuser_250 voor de submit.

Man uit Heerlen slaat en bedreigt ambulancepersoneel

Een 22-jarige man uit Heerlen is gisteren door de politie gearresteerd nadat hij ambulancepersoneel geslagen en bedreigd had. Het incident vond afgelopen weekend op het Pancratiusplein in Heerlen plaats, waar de man gewond was geraakt bij een vechtpartij. 

In eerste instantie wilde de man niet behandeld worden door het ambulancepersoneel, maar zij wisten hem toch in de ziekenwagen te krijgen. Terwijl de man in de ziekenwagen zat, kreeg hij in de gaten dat ook zijn zus bij de vechtpartij mishandeld werd en hij ging door het lint. Hij begon de ambulancemedewerkers te slaan en bedreigen en sprong vervolgens uit de ziekenauto en ging er vandoor. Er is inmiddels aangifte gedaan door de ambulancedienst.

Met dank aan john6 voor de submit.

En de FOK!sporters van 2008 zijn......

In de maand december konden jullie in verschillende categorieen de FOK!sporters van 2008 kiezen. En de winnaars zijn bekend!

Jullie vonden zwemmer Maarten van der Weijden de beste Nederlandse sportman. Van der Weijden leed een aantal jaar geleden aan leukemie, maar wist de ziekte te overwinnen. 2008 was zijn jaar. Hij werd wereldkampioen op de 25 kilometer open water, maar zijn grootste triomf was tijdens de Olympische Spelen in Peking. In een memorabele race won hij de olympische titel op de 10 kilometer open water.

Schaatser Sven Kramer en wielrenner Lars Boom eindigden als tweede en derde.Als beste Nederlandse sportvrouw kozen jullie voor wielrenster Marianne Vos. Vos leek tijdens de Olympische Spelen in Peking af te stevenen op geen enkele medaille, maar op de puntenkoers op de baan maakte ze dat allemaal goed door de olympische titel te pakken. Ook pakte ze de wereldtitel op de puntenkoers tijdens het WK baanwielrennen in Birmingham. Op de weg werd ze onder meer Nederlands kampioene op de weg en eindigde ze als tweede bij het WK op de weg in Varese. In totaal boekte Vos in 2008 27 overwinningen.

Rolstoeltennister Esther Vergeer en amazone Anky van Grunsven eindigden als tweede en derde.Als beste Nederlandse sportploeg kozen jullie massaal voor de Nederlandse waterpolovrouwen. Tijdens het Europees Kampioenschap afgelopen jaar werden ze vijfde. Hun grootste succes boekten de vrouwen van bondscoach Robin van Galen echter tijdens de Olympische Spelen in Peking waar ze zeer verrassend goud pakten.

De Nederlandse hockeyvrouwen en de vrouwenestafettezwemploeg eindigden als tweede en derde.Het beste Nederlands sportmoment was volgens jullie het goud van zwemmer Maarten van der Weijden tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Een gedeelde tweede plaats was er voor de 3-0 overwinning van het Nederlands voetbalelftal op het EK tegen Italie en de 4-1 winst van datzelfde Oranje tegen Frankrijk.Jullie kozen voor zwemmer Michael Phelps als beste buitenlandse sportman. Tijdens de Spelen in Peking won de Amerikaan achtmaal goud: 400m wisselslag, 4x100m vrije slag estafette, 4x100m wisselslag estafette, 200m vrije slag, 200m vlinderslag, 4x200m vrije slag estafette, 200m wisselslag en op de 100m vlinderslag. Tijdens de Spelen zwom hij bovendien zes wereldrecords.

Atleet Usain Bolt en tennisser Rafael Nadal eindigden als tweede en derde.De beste buitenlandse sportvrouw van het jaar is volgens jullie schaatsster Martina Sáblíková. De Tsjechische won dit jaar goud bij het WK afstanden op de 5.000 meter, eindigde als derde op het Europees kampioenschap allround en veroverde de wereldbeker op de gecombineerde 3.000/5.000 meter.

Atlete Pamela Jelimo eindigde als tweede en zwemster Nathalie Coughlin en hoogspringster Blanka Vla¨ić kregen evenveel stemmen en zijn dus gedeeltelijk derde.De beste buitenlandse sportploeg was volgens jullie het Spaanse nationale voetbalelftal Zij werden in de zomer Europees kampioen.

De wielerploeg Team CSC en de Spaanse Davis Cup-ploeg eindigden als tweede en derde.En tenslotte tot beste buitenlandse sportmoment verkozen jullie de olympische 100 meter atletiek gewonnen door een omkijkende Usain Bolt.

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wint toch het WK in Brazilie in de laatste 300 meter en de winst van Rafael Nadal tegen Roger Federer op het gras van Wimbledon werden tweede en derde.

Iedereen bedankt voor het stemmen en een goed en gezond 2009 gewenst!

West Ham moet spelers verkopen

De Londense club West Ham United heeft te lijden onder de huidige economische crisis. The Hammers moeten daarom noodgedwongen spelers van de hand doen.

"Elk aanbod zal nauwkeurig onder de loep genomen worden," zo meldt de clubleiding van West Ham United. Mogelijk zal Craig Bellamy naar een andere club verkassen. Tottenham Hotspur heeft interesse in de Welshman. West Ham-coach Gianfranco Zola legt zich neer bij de moeilijke situatie en de beslissing van het clubbestuur om spelers te verkopen.

Van Marwijk: "Waardering voor jeugdtrainers"

Bondscoach Bert van Marwijk wil dat de Nederlandse jeugdtrainers meer gewaardeerd worden. Daarnaast wil Van Marwijk dat jeugdtrainers specifieker worden ingezet.

"Bijna alle clubs hebben over het algemeen goede jeugdopleidingen, ook de amateurclubs. Maar dan moet je het vak jeugdtrainer wel meer opwaarderen, ook financieel," aldus Bert van Marwijk op onsoranje.nl.

"Als we namelijk ex-voetballers, zoals bijvoorbeeld Jaap Stam, kunnen interesseren om zich voor langere tijd te gaan bemoeien met de verdedigers binnen een jeugdopleiding, dan ben ik er van overtuigd dat een dergelijke begeleiding op termijn heel veel meerwaarde zal hebben."

"Bij een aantal clubs zie je op dit moment bijvoorbeeld al wel een spitsentrainer. Zo zou je ook trainers kunnen opleiden specifiek voor verdedigers en middenvelders. Maar dan moeten we wel zorgen dat het, ook financieel, aantrekkelijk is om jeugd te gaan trainen," aldus de bondscoach.

Paris Hilton 'redt wereldeconomie'

Paris Hilton heeft besloten dat zij de 'redder van de wereldeconomie' is. De 27-jarige partygirl hoopt door veel te shoppen haar steentje bij te dragen in deze economisch krappe tijden. In Sydney wist Hilton deze week in veertig minuten tijd ruim 2700 euro uit te geven tijdens een wilde shoppartij, waarna goede doelen in de Australische stad haar van harteloos en verveeld gedrag betichtten.

Paris wist zichzelf prima te verdedigen nadat de goede doelen hun mening over haar hadden geuit: "Ik ben nu in Australië en denk dat het belangrijk is de economie hier en de in de rest van de wereld een handje te helpen", aldus de redder van de wereldeconomie. "Trouwens, wat is er mis met een beetje shoppen? Het is oud en nieuw, ik heb een nieuwe jurk nodig!"

Premier Julia Gillard werd zelfs tijdens een persconferentie om haar mening gevraagd over het winkelgedrag van Paris in Australië. In haar reactie complimenteerde Gillard Hilton met haar goede neus voor mode- en winkelbestemmingen.

Met dank aan laforest en Juusjuh voor de submit.

'Agüero naar Barcelona'

Atlético Madrid-ster Sergio Agüero zou geen interesse hebben in een overgang naar Manchester City of Chelsea, maar wel naar de Spaanse topclub Barcelona. In Catalonië zijn de geruchten in volle gang.

Spaanse geruchten beweren dat Barcelona bereid is om diep in de buidel te tasten voor de Argentijnse sterspeler Sergio Agüero van Atlético Madrid. De Blaugranos zullen vermoedelijk rond de 45 miljoen euro moet betalen om Agüero daadwerkelijk vast te leggen.

De 20-jarige spits is een van de meest begeerde aanvallers in het topvoetbal en zowel Manchester City als Chelsea zou de schoonzoon van Diego Maradona willen aantrekken. De Catalaanse krant Sport vermeldt echter dat Barcelona-voorzitter Joan Laporta vertrouwen heeft in een deal met Atlético Madrid.

Ecclestone: "Formule 1 overleeft crisis"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone stelt dat de Formule 1 ondanks de wereldwijde financiële crisis overeind zal blijven. Honda heeft de stekker inmiddels al uit de sport getrokken en vele sponsoren kampen met tegenvallende cijfers.

Na Honda moet ook Toyota bezuinigen op autosportgebied, maar het team hoeft zich niet uit de Formule 1 terug te trekken. Het is duidelijk dat iedereen wordt getroffen door de financiële crisis en dat ook de auto-industrie klappen moet opvangen, maar ik denk niet dat de Formule 1 serieus in de problemen komt,"[/i] aldus Ecclestone in de Servische krant Press.

De baas van de Formule 1 zegt dat er maar weinig sporten wereldwijd zoveel aandacht krijgen als de Formule 1. "Kijk maar, we hebben recent zelfs nog twee zeer goede deals afgesloten. Met LG en met DHL. Het is simpel: grote bedrijven die inzetten op wereldwijde aandacht voor hun producten of diensten kunnen niet om de Formule 1 heen. Zij beseffen dat onze sport de goedkoopste manier is om hun doelen te bereiken."

Veron is beste voetballer van Amerika

Juan Sebastian Veron is door Amerikaanse journalisten uitgeroepen tot de beste voetballer van Amerika. Zijn landgenoot Juan Román Riquelme werd tweede.

De verkiezing wordt aan het eind van elk kalenderjaar gehouden door de Uruguayaanse krant El Pais. Journalisten uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika mogen daarbij de beste voetballer van het continent kiezen.

Veron, die in Argentinië bij Estudiantes de La Plata speelt, kreeg drie stemmen meer dan Riquelme (Boca Juniors). Op de derde plek eindigde de winnaar van vorig jaar, Salvador Cabanas (América).

Sinds 2006 speelt Veron weer bij Estudiantes, waar hij zijn loopbaan in 1994 begon. Tussen 1996 en 2006 was de middenvelder in Europa actief bij Sampdoria, Parma, Lazio Roma, Manchester United, Chelsea en Internazionale.

Golfer krijgt lange schorsing

De organisatie van de Amerikaanse PGA-tour heeft golfer John Daly een schorsing van zes maanden opgelegd wegens dronkenschap en agressie. De 42-jarige speler ging in oktober in de fout in Las Vegas waar hij stomdronken werd aangetroffen.

Vervolgens ging Daly, die in het verleden ook al last had van een gok- en een drankverslaving, in Sydney opnieuw in de fout toen hij een fotocamera van een toeschouwer afpakte en tegen een boom gooide. "De schorsing is reëel gezien oneerlijk, maar vanuit een bepaalde gezichtspunten ook wel weer eerlijk," aldus Daly die nog wel in Europa mag spelen.

Vermeer: "Stekelenburg verder dan ik"

Ajax-doelman Kenneth Vermeer zegt niet teleurgesteld te zijn als Marco van Basten hem weer op de bank zet als Maarten Stekelenburg terug is van een blessure. De oud-keeper van Jong Oranje verdedigde de laatste maanden het doel van de club uit de hoofdstad.

"Ik wil zo veel mogelijk wedstrijden spelen, dat moge duidelijk zijn", zegt Vermeer op de clubsite van Ajax. "Maar ik weet ook dat Maarten in alles veel verder is dan ik. Ik ben pas 22 jaar en moet nog groeien. Hij heeft al zo veel duels gespeeld, is nu de nummer één van Nederland en heeft zijn sporen verdiend."

"Als hij er straks weer bij is, ben ik de eerste om hem succes te wensen. Het enige wat ik kan doen, is zelf fit blijven en presteren als dat van me gevraagd wordt, zoals nu. Dan kan ik mezelf niets verwijten," aldus Vermeer die in achttien wedstrijden zeventien goals tegen kreeg.

Groothuis in grote vorm naar NK sprint

Stefan Groothuis lijkt een van de kandidaten te zijn voor de titel bij het NK sprint in Groningen van aankomend weekend.

Tijdens een trainingswedstrijd afgelopen weekend reed Groothuis, naast een redelijke 500 meter, op de 1.000 meter 1.09,20, een tijd die gedurende de wereldbekerwedstrijd in Thialf, in november, goed was geweest voor het brons.

De 27-jarige sprinter erkende zelf dat hij op een laaglandbaan nog nooit zo hard 'out-of-competition' heeft geschaatst. "Ik ben niet iemand die juist in een trainingswedstrijd iets extra's kan. Aan de andere kant heb ik er ook geen moeite mee om me op te laden voor zo'n race. Het is toch je laatste wedstrijd voor de NK sprint. Dan wil je lekker schaatsen, want anders ga je niet met een goed gevoel naar dat toernooi."

Lichaam gevonden in Ryptsjerksterpolder

In de Ryptsjerksterpolder is  een stoffelijk overschot gevonden. De politie kan nog niet zeggen of het om de vermiste man uit Woerden gaat. De afgelopen dagen werd in de polder bij Leeuwarden volop gezocht naar de verdwenen schaatser.

Een woordvoerster van de politie liet weten dat er na de vondst onmiddellijk duikers naar de vindplaats zijn gegaan. Zij moeten het lichaam uit het ijs halen, waarna identificatie kan plaatsvinden.

De 58-jarige man uit Woerden ging dinsdag schaatsen op de ondergelopen polder. De familie sloeg alarm toen hij niet terugkeerde. Zoekacties leverden dinsdag en woensdag geen resultaat op.

Amerikaanse muziekverkoop blijft dalen

De Amerikaanse muziekindustrie, de grootste ter wereld, heeft in 2008 een verdere daling van het aantal verkochte cd's niet kunnen stoppen. Het downloaden van muziek wint meer en meer terrein. Dat blijkt uit onderzoek van marktbureau Nielsen SoundScan waar verscheidene Amerikaanse media over berichtten.

In totaal werden 428 miljoen cd's verkocht, een daling van 14 procent. Daarvan werden 69,8 miljoen stuks gedownload, een stijging van 15,4 procent. Het aantal fysieke cd's bedroeg 360,6 miljoen stuks, tegen 449,18 miljoen in 2007. Vinylalbums werden wel meer verkocht. De teller stond stil op 1,9 miljoen stuks, een nieuw record.

Het best verkochte album is gemaakt door rapper Lil Wayne, die bijna 3 miljoen stuks van 'Tha Carter III' verkocht. Het is de eerste keer dat het best verkochte almbum minder dan drie miljoen keer over de toonbank ging sinds Nielsen in 1991 met dit onderzoek begon. Coldplay's album 'Viva La Vida' eindigde op een tweede plek met 2,15 miljoen verkochte exemplaren.

Way of the Samurai 3 ook naar Xbox 360

Na tegenvallende verkopen in Japan (slechts 80.000 in november), gaat developer Spike het nogmaals proberen met Way of the Samurai 3. Waar het eerst een PS3-exclusive was, komt het samurai-spel nu ook uit op de Xbox 360.

De release van het spel staat gepland voor 26 februari in Japan; wanneer wij aan de beurt zijn is nog niet bekend. Ontwikkelaar Spike belooft meer elementen aan de 360-versie toe te voegen. Ook zal er downloadable content komen.Uitslag Africa Race Etappe 2

De Africa Race kende gisteren haar tweede etappe, welke gereden werd van Boutnib naar Ouarzouzate. De 588 kilometer lange etappe, waarvan 334 kilometer speciale proef was, was voor de rijders een uitdaging op het gebied van de navigatie. Jan de Rooy won vandaag bij de vrachtwagens.

Voor de deelnemers aan de Africa Race was het lastig de startlijn van de speciale proef te vinden. Ook waren er lastige stukken voor de navigatie, waardoor er grotere verschillen in het klassement ontstonden. Bij de motoren was het Arnaud Jacquart die de snelste was. De Fransman bleef op zijn KTM de Juan Manuel Pellicer twee minuten voor. De Spanjaard behield wel de leiding in het klassement.

Bij de auto's was Andrey Ivanov de snelste. De Rus bleef in zijn Nissan grote favoriet Jean Louis Schlesser ruim twee minuten voor. Bij de vrachtwagens namen Jan de Rooy en Hans Bekx revanche voor de fouten die ze in de eerste etappe gemaakt hadden. De Nederlanders bleven de andere coureurs meer dan een half uur voor, waarbij De Rooy Bekx twee minuten voorbleef.


Uitslag Etappe 2: Boutnib - Ouarzouzate

Motoren:

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
12JacquartKTM05:55.48
21PellicerBMW05:57.51+ 00:02.03
39ChatelierHonda06:49.04+ 00:53.16
427MoneyronKTM06:53.41+ 00:57.53
56SchattatYamaha06:55.04+ 00:59.16

Auto's:

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1203Ivanov/DemyanenkoNissan04:45.41
2200Schlesser/DebronSchlesser04:48.06+ 00:02.25
3208Abouyoussef/CotelToyota05:08.09+ 00:22.28
4205Varentsov/ElaginToyota05.09.50+ 00:24.09
5207Savenko/ShukhnovHonda05:36.56+ 00:51.15

Vrachtwagens:

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1301De Rooy/Colebunders/RodewaldIveco04:56.55
2303Bekx/Maessen/WillemsDaf04:59.02+ 00:02.07
3306Vismara/VerzelettiUnimog05.36.34+ 00:39.39
4305Kovacs/Czegledi/TothScania05:44.49+ 00:47.54


Klassement na etappe 2:

Motoren

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
11PellicerBMW07:26.27
22JacquartKTM07:30.58+ 00:04.31
36SchattatYamaha08:45.18+ 01:18.51
49ChatelierHonda09:00.52+ 01:34.25
527MoneyronKTM09:01.03+ 01:34.36

Auto's

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1200Schlesser/DebronSchlesser06:09.18
2203Ivanov/DemyanenkoNissan06:20.38+ 00:11.20
3208Abouyoussef/CotelToyota06:46.49+ 00:37.31
4205Varentsov/ElaginToyota06:47.26+ 00:38.08
5211Lethier/PellenToyota07:20.34+ 01:11.16

Vrachtwagens

Plaats#NaamMerkTijdVerschil
1301De Rooy/Colebunders/RodewaldIveco06:53.39
2303Bekx/Maessen/WillemsDaf06:55.18+ 00:01.39
3305Kovacs/Czegledi/TothScania07:14.35+ 00:20.56
4306Vismara/VerzelettiUnimog07:17.48+ 00:24.09


Vandaag staat de derde etappe in de Africa Race op het programma. Deze voert de coureurs van Ouarzouzate naar Bou-Jerif. Er moet 862 kilomter in totaal worden afgelegd, waarvan er 492 kilometer speciale proef is.

Nys wint eigen GP

Sven Nys heeft vandaag zijn eigen GP gewonnen. Op de bevroren grond van Baal vocht de Belgisch kampioen veldrijden een spannend duel uit met Zdenek ¦tybar, die Nys al twee maal had geklopt.

Nys liet zich nu echter niet verrassen en in de slotronde reed hij weg bij de Tsjech. Thijs Al was op de achtste plaats de beste Nederlander. Nys blijft dankzij de winst leider in het klassement van de GvA-trofee.

Wereldkampioen Lars Boom was in Baal afwezig vanwege een valpartij eerder deze week in Loenhout.

NCsoft aangeklaagd vanwege MMO-patent

Het bedrijf Worlds.com heeft NCsoft, uitgever van onder andere Tabula Rasa, Guild Wars, Lineage en City of Heroes, aangeklaagd vanwege het schenden van een patent van het bedrijf. Het patent, US 7181690, beschrijft een "System and method for enabling users to interact in a virtual space" waarbij gebruik wordt gemaakt van een server en gebruikers avatars hebben om hen te representeren. Dit lijkt zo'n beetje op alle MMO's te slaan dus er kunnen nog vele rechtszaken volgen.

Volgens de aanklager ondervindt Worlds.com veel schade. "Worlds has been damaged by the infringement by NCSoft and is suffering, and will continue to suffer, irreparable harm and damage as a result of this infringement, unless such infringement is enjoined by this Court."

Hoewel het patent al in augustus 2000 werd ingediend, werd het pas in februari 2007 erkend door de overheid van de Verenigde Staten. Worlds.com had begin december al aangekondigd dat het rechtszaken aan zou gaan spannen tegen diverse bedrijven die inbreuk maken op haar patent. Het bedrijf bezit ook nog een ander patent, US 6219035, dat een virtueel chat-systeem beschrijft ("Scalable Virtual World Chat Client-Server System" ). Ook op dit patent zou op grote schaal inbreuk gemaakt worden.
FOK! woord van het jaar: De uitslag

Het nieuwe jaar is nog geen dag oud en we hebben de uitslag van het FOK! woord van het jaar al binnen.

En zoals je in het lijstje hieronder kunt zien is het woord: Famfare het FOK! woord van het jaar 2008 geworden.

1. Famfare (46 punten)
2. Faalhaas (37 punten)
3. Onderwaterweegtest (23 punten)
4. Droeftoeter (17 punten)
5. Lutser (11 punten)
6. Bazentopic (10 punten
7. Laffing Out Loud (8 punten)
7. Baas (8 punten)
9. Rickroll (1 punt)
10. Kankerkachel (0 punten)

Meer info is te vinden in dit topic

Hull City wil onderzoek naar strafschop

Hull City heeft om een onderzoek gevraagd naar een omstreden beslissing in het duel tegen Aston Villa (1-0), dat dinsdag werd gespeeld. In de blessuretijd kreeg de revelatie van dit seizoen een strafschop toegekend. Deze beslissing werd op advies van de grensrechter echter teruggedraaid.

Paul Duffen, voorzitter van Hull City, heeft het vermoeden dat een onbekende derde partij de grensrechter via het oortje heeft beïnvloed. Scheidsrechter Bennett kende namelijk een penalty toe, nadat Ashley Young hands op de doellijn maakte. De assistent-scheidsrechter bleef echter volhouden dat de bal de lat raakte, nadat hem werd gezegd dat het volgens de videobeelden geen strafschop was.

In de Premier League is het overigens niet toegestaan gebruik te maken van videobeelden. De hoogste baas van de Engelse competitie, Richard Scudamore, heeft inmiddels laten weten de kwestie aan de kaak te stellen.

Loitzl wint verrassend in Garmisch

Wolfgang Loitzl heeft verrassend de tweede wedstrijd in de vierschanzentoernee gewonnen.

De Oostenrijker na met een puntentotaal van 276,3 net iets beter dan Simon Ammann, die tot 274,6 punten kwam. Het was voor Loitzl de eerste zege in zijn carriére. In het klassement bleef Ammann aan de leiding, voor Loitzl en Dmitri Vassiljev. De volgende wedstrijd is op 4 januari in Innsbruck.

AZ bevestigt interesse Ooijer

Marcel Brands, technisch directeur van AZ, heeft bevestigd dat de Alkmaarders geïnteresseerd zijn in André Ooijer. Het contract van de verdediger, die momenteel de kleuren van Blackburn Rovers verdedigt, loopt na dit seizoen af.

"We zouden Ooijer graag aan onze selectie toe willen voegen," liet Brands in een reactie weten. "Het probleem is echter dat je een speler als André niet contracteert als bankzitter. Dus dat zou betekenen dat er een andere speler plaats moet nemen op de bank. Waarschijnlijk zorgt dat alleen maar voor onrust in plaats van rust."

Ronaldo: "Ik blijf in Manchester"

Nog voordat de geruchten over een transfer van Cristiano Ronaldo naar Real Madrid op gang komen, zegt de Portugees dat hij helemaal niet weg wil uit Manchester.

De sterspeler van Manchester United leek afgelopen zomer al naar de Spaanse hoofdstad te verhuizen, maar zijn club liet hem niet gaan. Omdat hij zelf aangaf graag naar Madrid te gaan, rekent iedereen op een overstap in deze eerste maand van 2009.

Ronaldo zelf ziet daar echter van af. "Ik wil blijven, want ik heb het hier goed naar mijn zin", vertelt de vleugelspeler op ManUtd.com. "Ik voel me hier thuis en de supporters zijn geweldig. Zij zijn één van de redenen dat ik hier graag voetbal, ze staan altijd achter me."

Onlangs beweerde een bestuurslid van Real Madrid dat de club met Manchester al een akkoord heeft bereikt over een transfer in de zomer. Voorzitter Ramon Caldéron ontkende dat en ook volgens Cristiano Ronaldo is dat onzin. "Mensen die zeggen dat ik rond ben met Real Madrid, liegen."

Verdriet en vraagtekens in Ys-screenshots

De Ys-serie kent inmiddels vele delen en heruitgaves. De eerste twee delen worden begin dit jaar, volledig herzien, samen op een DS-cartridge uitgegeven onder de naam Legacy of Ys: Books I & II. Uitgever Atlus heeft wat nieuwe screenshots vrijgegeven die je hieronder vindt. In de Verenigde Staten komt het spel op 10 februari uit, en snelle bestellers krijgen de soundtrack er gratis bij. Wanneer Europeanen het spel mogen verwachten is helaas nog niet bekend.

In Legacy of Ys: Books I & II draait het om het vergeten land Ys. Vroeger was dit een welbekend en welvarend land, maar na een grote ramp raakte het in de vergetelheid. Eeuwen later gaat de jonge ontdekkingsreiziger Adol op pad. Hij hoort verhalen over een eiland genaamd Esteria, dat omringd zou zijn door mysterieuze stormen, en besluit het te gaan zoeken.
Vuurwerk veroorzaakt ernstige smog door fijnstof

Afgestoken vuurwerk heeft in de eerste uren van 2009 in grote delen van Nederland ernstige smog door fijnstof veroorzaakt. De hoogste concentratie (277 microgram) werd vanochtend gemeten in Nijmegen.

Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar toen in Groningen 400 microgram werd geregistreerd. De concentraties zullen in de loop van de dag dalen, maar door het stabiele en rustige weer zal in het midden en zuiden van het land sprake blijven van matige smog.

In Nederland is er sprake van matige smog als de concentratie fijnstof hoger ligt dan 50 microgram per kubieke meter. Van ernstige smog wordt gesproken bij 200 microgram per kubieke meter of meer.

Het inademen van fijnstof kan invloed hebben op de gezondheid. Een verhoogde concentratie in de lucht kan, samen met een gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD en mensen met hart- en vaatziekten, kunnen de klachten verergeren.

Lerares (23) neukt minderjarig jochie

De 23-jarige Hope Jacoby van de Tustin High School is gearresteerd omdat ze verdacht wordt van seksuele handelingen met een minderjarige jongen van haar school. Jacoby werkte ongeveer een jaar voor de school als sportlerares.

Jacoby wordt verdacht van het hebben van orale seks met een minderjarige en het hebben van seks met een minderjarige. Ze heeft inmiddels toegegeven dat ze meerdere malen seks heeft gehad met een minderjarige jongen op verschillende locaties in Orange County en ook bij haar thuis.

De arrestatie volgde na een tip aan de politie van iemand die foto's had gezien op de mobiel van het slachtoffer. Alhoewel je wellicht niet van slachtoffer kunt spreken, maar meer van zeer gelukkige jongen, gezien de foto's van de lerares. Nice...Foto's van de dader, meer op MySpace.

Somalische piraten kapen Egyptisch vrachtschip

Somalische piraten hebben een Egyptisch vrachtschip met 28 bemanningsleden nabij de kust van Somalië gekaapt. Dat maakte het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Ongeveer vijftien piraten vielen de Blue Star in de buurt van Bab al-Mandab aan. Het schip is geladen met kunstmest.

In 2008 werden voor de kust van de Hoorn van Afrika meer dan honderd schepen aangevallen door piraten. Een internationale marinemacht beschermt tegenwoordig schepen die in dit gebied varen, maar piraten lijken zich hier niets van aan te trekken.

Schoonmaakpoging komt vandalen duur te staan

De Bende van de Zwarte Hand (aangevoerd door Pietje Bell) leek begin vorig jaar actief in het Drentse Hollandscheveld. Maar liefst 26 verkeersborden werden beklad met zwarte verfhandjes. Op de valreep van 2008 wist de wijkagent het mysterie op te lossen. Hij vatte drie jongens in de leeftijd van 14 tot 16 in de kraag.

Het drietal probeerde op oudjaarsdag op het politiebureau eigenhandig de verkeersborden schoon te maken met terpentine. Resultaat: borden reflecteren niet meer en zijn onbruikbaar. De jongens moeten nu opdraaien voor de schade van ruim 10.000 euro.

Schoonmaakpoging komt vandalen duur te staan  (foto: ANP)

Holyfield misschien toch wereldkampioen

Evander Holyfield zou misschien toch de oudste wereldkampioen in het zwaargewicht boksen kunnen worden. De World Boxing Association WBA wil de uitslag van de titelpartij tussen de 46-jarige Amerikaan en titelverdediger Nikolaj Valoejev op basis van televisiebeelden onderzoeken.

Op 20 december speelden Valoejev en Holyfield een titelgevecht, dat door de Rus op punten werd gewonnen. Veel toeschouwers waren het daar niet mee eens. "De WBA heeft veel respect voor de mening van de fans en de media", aldus de bond. "Het kampioenschapcomité heeft een panel van juryleden opdracht gegeven de tv-beelden te bekijken." De WBA zal binnen een paar weken een beslissing nemen.

Di Resta dichtbij testcontract

De Schot Paul di Resta heeft beweerd dat hij voor 2009 dichtbij een F1-testcontract zit. De kansen voor Di Resta leken verkeken, aangezien Force India dezelfde line-up voor 2009 heeft als vorig seizoen.

"Ik ben dichtbij het ondertekenen van een contract. Formule 1 blijft een optie", verkondigt Di Resta. De Schot kwam het vorige seizoen uit in de DTM voor Mercedes en een testcontract bij McLaren Mercedes behoort daarom tot de mogelijkheden. Dit gerucht wordt mede versterkt door het feit dat de manager van Di Resta, de vader van Lewis Hamilton is, Anthony Hamilton. Een eventueel testcontract voor Di Resta zou goed samen kunnen gaan met de DTM-carriére van de Schot door het feit dat tijdens het F1-seizoen 2009, veel minder getest mag gaan worden dan in 2008.

Puber gearresteerd na zelfmoord-dreiging

Een Amerikaanse puber die in een chat met een Blizzard-medewerker dreigde dat hij zelfmoord wilde plegen omdat World of Warcraft het enige was waarvoor hij leefde, is gearresteerd. De medewerker belde de hulpdiensten, die uitrukten en de 17-jarige ongedeerd aantroffen. Hij vertelde de politie en het ambulance-personeel dat het een grapje was en dat hij alleen probeerde wat extra spullen los te peuteren. De politie kon er niet om lachen en arresteerde de jongen. Op 6 januari mag hij zich verantwoorden bij de jeugdrechter.Jongen uit Oegstgeest komt om op station Alexander

Een 19-jarige jongen is vanmorgen omgekomen op station Rotterdam Alexander. Hij werd aangereden door een intercitytrein. Een tweede slachtoffer, een 21-jarige man uit Oegstgeest, raakte zwaargewond en is overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie.

De politie onderzoekt de zaak. Agenten zijn direct begonnen met het verhoren van getuigen. Het trein- en metroverkeer ligt in verband met het onderzoek stil. De jongen overleed op de treinbaan. Slachtofferhulp is ingeschakeld voor de getuigen.

Het AD meldt dat de jongens wegrenden voor een groep achtervolgende jongeren. De politie wil hierover nog niets zeggen. "Wij kennen ook die verhalen, maar we hebben op dit moment 25 mensen op het bureau zitten en we willen de treinmachinist spreken. Hun verklaringen moeten meer duidelijkheid geven."

 


Jongen uit Oegstgeest komt om op station Alexander  (foto: ANP)

 

Met dank aan RogierT, timp0e en paultjuhhh voor de submit.

Amerikaanse waardering zwemster Van Dijk

Bij de Amerikaanse verkiezingen open water is Edith van Dijk verkozen als beste zwemster van 2008. De Nederlandse kreeg 42 procent van de stemmen en bleef daarmee Marcia Cleveland voor, die 36 procent kreeg.

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden won de verkiezing bij de mannen niet. Hij eindigde als tweede met 25 procent. Van der Weijden moest de Amerikaan Randy Nutt, die 30 procent van de stemmen kreeg, voor zich dulden.

De veelvoudig wereldkampioene Van Dijk is overigens na de Europese kampioenschappen in september definitief gestopt. Ook van der Wijden heeft een punt achter zijn loopbaan gezet.

Youp verslaat Guido ruimschoots

Youp mag dan in de ogen van veel FOK!kers een saaie lul zijn met belegen grappen, hij is hoe dan ook nog steeds heer en meester in cabaretland. Zijn oudejaarsconference trok maar liefst 2,6 miljoen kijkers. Dat is exclusief een kleine 600.000 kijkers in de herhaling.

Collega grappenmaker Guido Weijers deed het ook lang niet slecht op SBS6, hoewel hij genoegen moest nemen met 1,36 miloen kijkers. En dat zijn meer kijkers dan vorig jaar. Andere grappenmakers die gisteren scoorden waren Tineke Schouten met 1,5 miljoen kijkers op RTL4 en Karin Bloemen met 900.000 kijkers op Nederland 1. Maar dat waren geen oudejaarsconferences. Ook Ik Hou van Holland op RTL scoorde: er stemden maar liefst 1,8 miljoen kijkers op af.

Muziek deed het een stuk slechter gisteren. De concerten van Lionel Richie, Jeroen van de Boom en Gerard Joling bleven onder de 800.000 kijkers hangen. Richie haalde er er slechts 500.000 met Symphonica in Rosso.

Sportpers kiest voor Bolt en Isinbajeva

De internationale sportpers heeft de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt en de Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva uitgeroepen tot beste sporters van 2008.

571 journalisten uit 96 landen, verenigd in de Internationale Sportpersvereniging AIPS, gaven Bolt 32,5 procent van de stemmen. Dat was net iets meer dan de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps die 30,24 procent van de stemmen kreeg. De Spaanse tennisser Rafal Nadal eindigde als derde met 8,62 procent.

Isinbajeva kreeg 35 procent van de stemmen, ruim meer de Keniaanse 800-meterloopster Pamela Jelimo (12,82 procent) en de Servische tennisster Jelena Jankovic (11,84 procent).

Bolt won op de Olympische Spelen in Peking drie olympische titels en liep wereldrecords op de 100 en 200 meter. Isinbajeva bleef in 2008 ongeslagen op haar specialisme en verbeterde drie keer haar eigen wereldrecord polsstokhoog.

Een FOK!king goed 2009

FOK! in 2008 kende weer een aantal hoogtepunten. Eindelijk gingen de abonnementen van start, waar lang over was gespeculeerd. Op het forum werden diverse succesvolle themafora geopend, zoals JOR, voor de Joran van der Sloot-hype.

Verder was de actie voor het Rode Kruis een succes en haalden we maar liefst 11.111 euro op. Maar 2009 wordt helemaal een topjaar. In oktober bestaat FOK! namelijk 10 jaar. En dat is mede mogelijk gemaakt door jouw trouwe bezoekjes aan FOK! Daarom willen we je namens alle crewleden vanaf onze plek 'achter de schermen' een FOK!king goed jaar wensen. We doen ons best je weer 365 dagen te vermaken.Slaapwandelaar sterft na val van flat

De politie van de Zuid-Duitse stad Ulm heeft gisteren bekendgemaakt dat een 18-jarige Duitser om het leven is gekomen tijdens het slaapwandelen. De man liep in zijn slaap uit het raam van zijn appartement op de zevende etage van een flatgebouw.

Tijdens zijn nachtelijke wandeling in de nacht van maandag op dinsdag, maakte de man het raam open en viel hij naar buiten. Dinsdagavond overleed de man aan zijn verwondingen.

Met dank aan HetBoefje voor de submit.

Politie wil reisgedrag automobilisten registreren

De Raad van Hoofdcommissarissen wil dat de foto's die door kentekencamera's worden gemaakt, langer bewaard worden. Zo kunnen de foto's bij opsporingsonderzoeken gebruikt worden. Ook moeten overheidsinstanties zoals Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst en de Marechaussee makkelijker toegang krijgen tot elkaars bestanden. Volgens de politie zijn deze drastische maatregelen nodig in de strijd tegen criminelen en wanbetalers.

Via de kentekencamera's kunnen nu al foto's gemaakt worden waarmee vervolgens in databases wordt gezocht of de auto verzekerd is en of de eigenaar van de auto openstaande boetes heeft. De politie ziet echter meer doeleinden waarvoor de camera's gebruikt kunnen worden, zoals het opslaan van kentekens, zodat achteraf achterhaald kan worden wie wanneer waar geweest is.

De mogelijkheden van de foto's die met de kentekencamera's worden gemaakt worden door Peter Verhofstad namens de Raad van Hoofdcommissarissen onderzocht. "De opslag van kentekens gebeurt uiteraard onder strikte voorwaarden. De vraag is alleen of dat juridisch mag en maatschappelijk wenselijk is", aldus Verhofstad in een reactie.

Met dank aan Pjet voor de submit.

Kipsang wint 84e Sylvesterloop Sao Paulo

De Keniaanse atleet James Kipsang heeft de 84e editie van de Sylvesterloop in het Braziliaanse Sao Paulo gewonnen. Kipsang liep de traditionele wegwedstrijd over 15 kilometer in een tijd van 44 minuten en 42 seconden.

Kipsang had een voorsprong van een halve minuut op de nummer twee, zijn landgenoot Evans Cheruiyot, die als tweede eindigde. Een andere Keniaan, Chaemwolo Kiprono Mutai, eindigde als derde.

De winst bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Ymer Wude in 51.37. De Braziliaansen Fabiana Cristine Silva en Marily dos Santos eindigden als tweede en derde.

'Rookverbod in de horeca mislukt'

Volgens Clean Air Nederland is het rookverbod in de horeca, dat afgelopen zomer inging, mislukt. De meerderheid van de kroegen zou het rookverbod gewoon negeren, laat de organisatie weten.

Clean Air is van mening dat horecazaken die de fout in gaan voor de rechter moeten worden gesleept en dat rokers die het verbod negeren een boete moeten krijgen. De antirookorganisatie vindt dat het rookverbod beter afgeschaft kan worden als minister Klink van Volksgezondheid het verbod niet beter gaat handhaven.

Bij de kliklijn van de organisatie kwamen er bijna drieduizend klachten binnen van horecabezoekers die ondanks het rookverbod last hadden van rook en rokers. Voorzitter Willem van den Oetelaar laat weten dat in steeds meer horecazaken de asbakken terug op tafel worden gezet. "We kennen zelfs restaurants waar na negen uur 's avonds weer mag worden gerookt." 

Van den Oetelaar wil een duidelijk signaal naar de minister afgeven, want volgens de organisatie kan dit zo niet langer. "Wij zeggen tegen de minister: Het is vijf voor twaalf. Doe er iets aan." 

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Rellen in Kosovo na steekpartij

Bij gewelddadige rellen in het noorden van Kosovo zijn afgelopen dinsdag NAVO-vredestroepen ingezet. Dit liet de verantwoordelijke brigadegeneraal van de NAVO weten. De rellen braken uit nadat twee etnische Albanezen werden gearresteerd op verdenking van het neersteken van een 16-jarige Serviër.

Als vergelding voor de steekpartij werden vier winkels van Albanese eigenaars door de Serviërs in brand gestoken. Hierna ontstond een enorme chaos, waarbij een Alabanes gewond raakte door een kogel. Het is niet duidelijk of er gericht op de man geschoten werd.

In Kosovo bestaan grote spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen. Afgelopen februari werd de Kosovaarse onafhankelijkheid uitgeroepen, maar de Serviërs vinden deze veelal onaanvaardbaar. Enkele weken geleden heeft de EU het beheer van de politiemacht in Kosovo op zich genomen, waarmee getracht wordt rust tussen de bevolkingsgroepen te bewerkstelligen.

Met dank aan -predator- voor de submit.

Artsen zijn vuurwerk beu

De Nederlandse oogartsen hebben het helemaal gehad met het consumentenvuurwerk. Zij zijn bezig met turven hoeveel mensen oogletsel door vuurwerk hebben opgelopen deze jaarwisseling. Volgens hen is consumentenvuurwerk voor veel meer oogschade verantwoordelijk dan tot op heden bekend is. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft daarom aan alle leden gevraagd deze week bij te houden hoeveel slachtoffers van vuurwerk zij behandelen.

Stichting Consument en Veiligheid schat dat er tijdens de vorige jaarwisseling 1100 vuurwerkslachtoffers waren die zich hebben gemeld op de Spoedeisende Hulp. Een derde van hen zou oogletsel hebben. "Als ik alleen in mijn eigen ziekenhuis kijk, denk ik: die cijfers liggen mogelijk veel hoger", aldus NOG-voorzitter Tjeerd de Faber, oogchirurg in het Oogziekenhuis Rotterdam. In dit ziekenhuis werden na de jaarwisseling van 2007/2008 veertig vuurwerkslachtoffers behandeld. Elf van hen gaan sindsdien blind door het leven, drie moeten een oog missen en de rest kwam met de schrik vrij.

Alle oogartsen in Nederland zijn bij het NOG aangesloten, daarnaast heeft een groot aantal ziekenhuizen en oogpraktijken toegezegd mee te werken aan het onderzoek. Ten behoeve van dit onderzoek moeten zij per patiënt doorgeven door welk soort vuurwerk het oogletsel is ontstaan, wat voor soort verwonding zij hebben en welke behandeling nodig is.

De NOG verwacht eind deze maand de cijfers compleet te hebben en wil daarmee naar de politiek stappen. Zij willen met het onderzoek aantonen hoe gevaarlijk consumentenvuurwerk is en willen dat dit verboden wordt. Volgens Faber is het onhoudbaar om op deze voet door te gaan, aangezien er ieder jaar weer meer vuurwerkslachtoffers bij komen.

Initiatiefnemer van stichting Staakt het Vuren, Johan Meijering, vraagt zich af wat er moet gebeuren om het Binnenhof wakker te schudden wanneer het de gevaren van consumentenvuurwerk betreft. "Het is al jarenlang zo erg", aldus Meijering. De stichting presenteerde onlangs een zwartboek over de vorige jaarwisseling. Hier stond onder meer in dat er zeshonderd kinderen en jongeren oogletsel opliepen tijdens de laatste jaarwisselingen.

Het doel van stichting Staakt het Vuren is een maatschappelijk debat dat uitmondt in een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk voor de jaarwisseling van 2011 en 2012. Zij pleiten voor een centrale vuurwerkshow, uitgevoerd door professionals, in plaats van al het consumentenvuurwerk dat nu wordt afgestoken. Hierbij wijzen zij op Australië, waar consumentenvuurwerk uit veiligheidsoogpunt in 1987 verboden werd. Sindsdien is Sydney wereldberoemd om het vuurwerkspektakel bij het Opera House.

Met dank aan paultjuhhh voor de submit.

Molotovcocktail gegooid naar brandweer in Nijmegen

De Nijmeegse brandweer is vanmorgen vroeg, tijdens de viering van oud op nieuw, bekogeld met een molotovcocktail. Een brandweerwagen die in Leuvensbroek arriveerde werd, nadat de brandweerlieden al uit de auto waren, bekogeld met een molotovcocktail.

Door de molotovcocktail vatte de achterkant van de wagen vlam. Het vuur kon snel worden gedoofd en er vielen geen gewonden. Er zijn voor zover bekend nog geen aanhoudingen verricht. Burgemeester De Graaf van Nijmegen heeft laten weten het incident hoog op te nemen: "Het is gewoon een poging tot doodslag." De brandweer heeft besloten aangifte te doen.

In Leuvensbroek had een groep bestaande uit jongeren en een enkele volwassene branden aangestoken. Zo moest een klimtoestel eraan geloven toen deze met een benzinebom in brand werd gestoken en de groep pyromanen wist van schuttingen en ander hout dat zij hadden gevonden een tweede vuur te maken.

Op bovengenoemde incidenten na is de jaarwisseling in Nijmegen vrij rustig verlopen. "Het ziet er naar uit dat het minder erg is dan vorig jaar", laat burgemeester De Graaf weten. "Ik ben vooral blij dat het in 'hotspots' als Hatert en Meijhorst rustig is gebleven. Maar ik ben voorzichtig, we weten nog niet alles", liet de burgemeester vanochtend om twee uur weten.

Met dank aan Da hopman voor de submit.

Flats ontruimd na brand

Afgelopen nacht zijn er in Amersfoort zes appartementen aan het Noorderlicht ontruimd vanwege een brand. De brand begon op het dak en verspreidde zich via een spouwmuur.

De brand was niet gemakkelijk te blussen. Om bij de vuurhaard te komen moest de brandweer stukken uit de muur hakken. Er is niemand gewond geraakt bij de brand en het is onduidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Met dank aan Paultjuhhh voor de submit.

Baby geboren op vlucht vanaf Schiphol

Onverwachts kreeg Northwest Airlines vlucht nummer 59 er op oudejaarsdag een extra passagier bij op weg van Schiphol naar de Verenigde Staten. Een vrouw kreeg tijdens de acht uur durende vlucht in het vliegtuig weeën toen deze over de Atlantische Oceaan vloog. 

Gelukkig voor de vrouw waren er een dokter en een verpleegkundige aanwezig in het vliegtuig. Zij hielpen de vrouw bij de bevalling. Rond half vier 's middags landde het vliegtuig en de moeder en haar pasgeboren baby werden direct naar het Massachussetts General Hospital overgebracht.

Het is onbekend welke nationaliteit de moeder heeft maar de baby werd bij de douane als een Canadees staatsburger behandeld. Het kindje is namelijk in het Canadese luchtruim geboren.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Máxima op zoek naar nieuwe baan

Prinses Máxima staat open voor een nieuwe internationale baan op het gebied van microfinanciering, mits deze inhoudelijk interessant genoeg is en zij de functie kan combineren met haar gezinsleven. Dat zei de prinses gisteren in een interview met De Telegraaf. "Ik zeg bij voorbaat geen nee tegen een nieuwe uitdaging in dit veld, maar het moet wel leuk blijven."

Máxima was de afgelopen vier jaar ambassadrice voor microkrediet. Daarbij kunnen mensen in ontwikkelingslanden een kleine lening afsluiten als ze een goed plan voor bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijfje hebben. De adviesgroep van de Verenigde Naties voor Toegankelijke Financiële Diensten houdt op te bestaan, nadat de prinses eind vorige maand in Qatar de aanbevelingen overhandigde aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.

In De Telegraaf noemt Máxima microkrediet 'een geweldig instrument om mensen uit hun armoede te halen'. Nederland is volgens de prinses een gidsland op het gebied van microfinanciering. Ze wil zich in blijven zetten voor de strijd tegen armoede, maar is kritisch bij het aannemen van nieuwe internationale functies. "Ik ben kritisch: het moet voldoende inhoud en effect hebben en het moet te combineren zijn met mijn gezin en werk in Nederland." Máxima zet zich onder meer in voor het Oranje Fonds.

KLM brengt vliegend saluut aan Nederland

Met een luchtvaart-saluut start vandaag voor de KLM het jubileumjaar. Enkele toestellen brengen laagvliegend een groet aan het hele land.

Als de mist niet te veel doorzet gaat het een bijzonder schouwspel worden. In 2009 viert de KLM uitgebreid haar negentigjarige bestaan. Men opent het jaar door op geringe hoogte een tocht te maken over alle Nederlandse provincies, de 'Celebration Flight'. Dat maakte de KLM zojuist bekend.

De toer boven Nederland zal worden gevlogen met een Boeing 777-200 en een Boeing 737-800. In het begin van de tocht zullen ook twee historische vliegtuigen meevliegen: een Dutch Dakota en de DC-2 'Uiver'. Na het vertrek van Schiphol rond twaalf uur verzamelen de toestellen zich boven de Noordzee. Daarna legt men in tweeëneenhalf uur een tocht af. De tocht gaat over Scheveningen, Den Haag en Rotterdam, dan naar Utrecht, Amsterdam, Hoorn, Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Arnhem, Venlo, Eindhoven, Breda en Haamstede. Daarna landen de toestellen weer op Schiphol.

Aan de tocht is een fotowedstrijd gekoppeld. De toestellen zullen laag en op zicht over bekende 'landmarks' vliegen, zoals het Paleis op de Dam, de Martinitoren in Groningen enzovoorts. De KLM vraagt iedereen een mooie foto te maken van de toestellen samen met de bezienswaardigheid. De twaalf mooiste foto's winnen tickets. Ook in de rest van 2009 organiseert de jubilerende nationale maatschappij tal van activiteiten. In de toestellen mogen VIP's en relaties mee, maar ook een groep van zestig zieke kinderen. Bij slecht weer kan de tocht niet doorgaan.

Jongen (13) uit wak gered

Een 13-jarige jongen is eergisteren in een Tilburgs park uit een wak gered door twee buurtbewoners. De twee knoopten hondenriemen aan elkaar en gingen vervolgens het ijs op. Het kind was al gered toen de hulpverleningsdiensten arriveerden.

De jongen was rond 17.15 uur door het ijs in het Maarheezepark gezakt, meldt de politie gisteren. Hij werd opgevangen in een nabijgelegen woning en heeft geen letsel opgelopen. Voor de zekerheid is het geschrokken slachtoffer wel naar een ziekenhuis gebracht. De helpers zijn 35 en 44 jaar.

Miljoenen vielen in noord en zuid

Baalde je er van dat er geen staatsloten meer waren en woon je niet in het noorden of zuiden? Stop met balen, want daar vielen de 2 hoofdprijzen van de Staatsloterij.

De Jackpot van 25 miljoen viel in Groningen. De andere 25 miljoen, die voor de nieuwjaarstrekking, viel helemaal aan de andere kant van Nederland. Iemand in Maastricht mag zich nu miljonair noemen. Overigens had de limburger slechts een half lot, dus hij krijgt ook maar de helft. Alle prijzen worden netto uitgekeerd, Met het overgebleven geld van het halve lot worden extra prijzen uitgereikt.

Tom Cruise wil tien kinderen

Tom Cruise wil zijn gezin nog verder uitbreiden. "Ik wil tien kinderen", vertelt de acteur in de Britse krant The Sun. "Ik ben gek op kinderen. Ik ben erg gelukkig met mijn twee tieners en 2-jarige dochter."

Cruise adopteerde met zijn ex-vrouw Nicole Kidman, met wie hij elf jaar in de echt was verbonden, twee kinderen: De 16-jarige Isabella en de 13-jarige Connor. Daarnaast heeft de 46-jarige Hollywoodster sinds twee jaar een dochtertje, Suri, met zijn zestien jaar jongere vrouw Katie Holmes.

Cruise kan zijn liefde voor kinderen goed verklaren. "Mijn eigen vader was er niet vaak voor mij. Ik wil een ander soort vader voor mijn kinderen zijn, want mijn gezin is het belangrijkste in mijn leven."
D
e acteur is vanaf 22 januari te zien in de Nederlandse bioscopen met zijn nieuwe film 'Valkyrie', waarin hij een Duitse officier speelt die een mislukte aanslag pleegt op Adolf Hitler. In de film speelt de Nederlandse actrice Carice van Houten zijn vrouw.

Nederlanders onder doden Bangkok

Onder de tientallen doden die tijdens de jaarwisseling in een nachtclub in de Thaise hoofdstad Bangkok vielen, zijn een of meerdere Nederlanders. Dat heeft de Thaise krant Bangkok Post vandaag gemeld. De Nederlandse ambassade heeft het bericht niet bevestigd.

Hulpverleners en politiemensen lieten weten dat door een brand in de ook bij toeristen populaire nachtclub Santika zeker 59 doden vielen. Feestvierders luidden er in de nacht van woensdag op donderdag het nieuwe jaar in. Ongeveer 190 mensen raakten gewond.

Een politiewoordvoerder zei tegen de Bangkok Post dat de meeste slachtoffers Thai zijn, maar dat ook buitenlanders zijn omgekomen. Onder de doden zijn buitenlanders uit Australië, Nederland, Nepal en Japan geïdentificeerd, aldus de zegsman van de politie.

Vermoedelijk is de brand ontstaan door vuurwerk. Daardoor zou een gordijn dicht bij het dak vlam hebben gevat.

Een of meer Nederlanders onder doden Bangkok  (foto: ANP)
Met dank aan schaamhaarpolitie voor de submit.

Nieuwe aanvallen Israël op doelen Gaza

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vandaag opnieuw doelen in de Gazastrook bestookt. Drie regeringsgebouwen waren het doelwit, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Volgens ziekenhuisbronnen in Gaza raakten ongeveer vijfentwintig mensen gewond. Zij zijn geëvacueerd uit huizen rond de getroffen regeringspanden.

Haaretz meldde dat het Israëlische leger de voorbereidingen voor een grondoffensief in de Gazastrook heeft afgerond. Dat offensief zou aanstaande zijn.

Israël begon zaterdag met luchtacties in de Gazastrook als reactie op beschietingen met raketten vanuit het gebied. Volgens medici in de Gazastrook zijn door de Israëlische aanvallen bijna vierhonderd Palestijnen gedood.

Man verliest voet door vuurwerkongeluk

Een 24-jarige man heeft gistermiddag rond half vijf een voet verloren toen bij het afsteken van vuurwerk in het Brabantse Helvoirt toen ontploffend vuurwerk op zijn voeten terechtkwam. Zijn andere voet raakte ook zeer ernstig gewond, aldus de politie.

De man, inwoner van Vlijmen, was met vrienden op straat vuurwerk aan het afsteken. De politie onderzoekt of er sprake was van illegaal vuurwerk.

Met dank aan Simsfan88 voor de submit.

[Upd] Al 27 autobranden in Utrecht

In Utrecht zijn vanavond al zeven auto's in vlammen opgegaan. Dat zei een politiewoordvoerder. "Verder is het rustig in de stad", aldus de zegsman tegen tienen.

Ook in Zeist brak er brand uit in een auto. "Of de auto's in brand zijn gestoken of dat het te maken heeft met vuurwerk valt niet te zeggen. Het is in ieder geval geen kortsluiting." Volgens de politie Gooi-en Vechtstreek is het in die regio rustig. "Er zijn wel een paar containers in brand gegaan", aldus een woordvoerster.

Update 4.17 uur
Het aantal autopbranden in Utrecht is opgelopen tot 27. Ook in de omliggende plaatsen als Veenendaal en Zeist zijn auto's uitgebrand

Slowakije betaalt nu ook met de euro

Vanaf vandaag kan er ook in Slowakije met de euro worden betaald. Slowakije is het zestiende land dat tot de eurozone toetreedt. Tot en met 16 januari kunnen de Slowaken ook nog het oude betaalmiddel, de Slowaakse kroon, gebruiken.

Het Oost-Europese land werd in 2004 lid van de Europese Unie. Slowakije ontloopt met de invoering van de euro de problemen die buurlanden en ex-Sovjetlanden met hun munteenheid ondervinden. Het kabinet rekent op een economische groei van 4,6 procent dit jaar. Exporterende bedrijven vrezen echter moeilijker tijden vanwege de dure euro.

Het is vandaag ook precies tien jaar geleden dat de euro als rekeneenheid in gebruik werd genomen in de Europese Unie. Op 1 januari 2002 werd de euro in twaalf landen officieel als wettig betaalmiddel in gebruik genomen.

Rusland staakt gasleveranties aan Oekraïne

Oekraïne begint het nieuwe jaar zonder Russisch aardgas. De baas van de Russische onderneming Gazprom, Aleksej Miller, zei gisteren dat beide partijen er niet in zijn geslaagd tot een akkoord te komen.

Dat betekent volgens Miller dat Rusland om circa 08.00 uur onze tijd de gaskraan voor de Oekraïeners dichtdraait. Hij gaf gisteravond in Moskou een persconferentie. Gesprekken met de Oekraïeners over de afbetaling van schulden aan Rusland en over de nieuwe gasprijzen hebben volgens hem niets opgeleverd.

Miller bezwoer dat Rusland zijn verplichtingen aan andere afnemers in Europa nakomt. Maar een boycot van Oekraïne kan net als begin 2006 bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev de druk in gaspijpleidingen veranderen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gasleveringen elders die via Oekraïne gaan. Oekraïne zou eventueel ook de doorgang kunnen belemmeren.

In de kou in 2009?  (foto: ANP)

Hamas wil pas met Israël praten na einde aanvallen

De Palestijnse beweging Hamas wil pas met de Israëlische regering over een eventueel bestand praten als de Israëlische militaire acties in de Gazastrook zijn gestopt. Dat heeft Hamas-leider Ismail Haniyah gisteren gezegd.

Voor de Palestijnse televisie maakte Haniyah duidelijk dat pas over een bestand kan worden gesproken als Israël aan een aantal voorwaarden heeft voldaan. Hij benadrukte dat het van groot belang is dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft. "Die blokkade is de bron van alle problemen in Gaza", aldus Haniyah.

Israël stelde vorig jaar extreme beperkingen in voor het transport van goederen en mensen naar de Gazastrook. De maatregelen zijn een reactie op de machtsovername van Hamas in de Gazastrook en de raketbeschietingen op Israël vanuit het gebied. Door de blokkade kampen de 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza met een tekort aan voedsel, medicijnen en tal van andere goederen.

Bomvolle Dam in Amsterdam luidt nieuwe jaar in

Duizenden feestvierders zijn vanavond bij elkaar gekomen op de Dam in Amsterdam voor het oud en nieuwfeest daar. Volgens de Nederlandse Staatsloterij, die het evenement organiseert, staan er 20.000 mensen. De politie houdt het op 15.000 personen. Het plein staat in ieder geval bomvol.

Het feest begon om 22.30 uur. Artiesten als Anouk, Trijntje Oosterhuis en Alain Clark treden op. De festiviteiten eindigen met het gezamenlijk aftellen tot middernacht. SBS6 zendt het evenement live uit op tv.

Volgens de politie is het ook op het Amsterdamse Rembrandtplein aardig druk. Daar vindt dit jaar voor het eerst een oud en nieuwfeest plaats. De hulpdiensten lieten weten dat zich nog geen grote incidenten hebben voorgedaan in de hoofdstad. Wel waren er enkele kleine brandjes.

Haagse hulpdiensten druk met buitenbrandjes

De hulpdiensten in Den Haag zijn vanavond druk met buitenbrandjes. Ook enkele auto's zijn volgens een woordvoerder van de brandweer in brand gevlogen.

Rond tien uur stelde hij dat het nog "reuze meevalt" met de drukte. Volgens de zegsman gaat het in heel de regio vooral om kleine brandjes in papiercontainers en vuilnisbakken. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Ook de politie bevestigt dat er enkele auto's in vlammen zijn opgegaan. De politie hield aan het Til Brugmanplantsoen een verdachte aan die op heterdaad werd betrapt: hij wilde een auto in brand steken. Verder sprak de politiewoordvoerster over kleine incidenten zoals straatbrandjes.
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.