FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 april 2008

KNVB: "Geen puntenaftrek Groningen"

De KNVB verwacht niet dat FC Groningen punten in mindering krijgt gebracht naar aanleiding van het brandincident afgelopen zondag. De aanklager betaald voetbal is momenteel bezig met zijn vooronderonderzoek.

Zowel FC Groningen als Ajax zijn gevraagd om een verklaring in te dienen over de gebeurtenissen rondom de afgelaste wedstrijd. Hoewel er eerst werd gevreesd dat de Groningse club punten in mindering zou worden gebracht is dit volgens de KNVB niet aan de orde. Ook de play-offs zouden niet worden beÔnvloed door een mogelijke staf. "Wij gaan er vanuit dat de mogelijk op te leggen sanctie van de tuchtcommissie aan FC Groningen het verloop van de play-offs niet zal beÔnvloeden", aldus KNVB-woordvoerder Frank Huizinga.

Heidfeld niet verbaasd

Was het voor vele fans een verrassing dat BMW bovenaan de constructeursstand zou staan na drie races, ook Nick Heidfeld had dat niet verwacht. Zelf staat de Duitser tweede in het rijdersklassement na drie races.

"Het gaat beter dan we hadden verwacht, maar het kan nog beter. We hadden nog meer punten kunnen hebben, maar goed, de meeste teams kunnen hetzelfde zeggen. Bij Ferrari en McLaren zijn de eerste races ook niet perfect verlopen. Bij ons is dat niet anders," aldus de 31-jarige coureur.

Volgens eigen zeggen heeft Heidfeld geen seconde getwijfeld aan de goede vorm van het team. "Tegen het einde van de winter wist ik dat we er vrij goed voor stonden. Maar sommige mensen wilde gewoon niet naar me luisteren. Die bleven het liever hebben over de problemen die we aan het begin hadden. We wisten echter dat we een goede stap vooruit hadden gezet, we hadden allen niet verwacht dat die stap zo groot zou zijn. Hopelijk zijn we tegen het einde van het seizoen sterk genoeg dat we op onze eigen kracht een race kunnen winnen."

Ondanks alle voorspoed zijn zowel BMW als Heidfeld nog op zoek naar hun eerste Formule 1-overwinning.

Kus Georgina lijkt geen experiment

Het filmpje waarin Georgina Verbaan hevig kust met haar collega Pieter van der Wielen lijkt geen deel uit te maken van een ludiek experiment. In het populair-wetenschappelijke programma Noorderlicht, dat het duo woensdagavond presenteerde, bleef een verwachte toelichting van de beruchte videoclip uit.

Al kort nadat het filmpje eind vorige maand was uitgezonden door RTL Boulevard, werd gespeculeerd over een mogelijke grap of experiment. Verbaan en haar collega zouden wellicht de roddeljournalistiek aan de kaak willen stellen. Het filmpje was gemaakt door een amateur-paparazzo, die de zoenpartij met zijn mobiele telefoon had vastgelegd. Verwacht werd dat de affaire in de eerstvolgende uitzending van Noorderlicht uit de doeken zou worden gedaan.

Niets van dat alles, zo bleek woensdag. In het VPRO-programma kwamen onderwerpen aan bod als poeptransplantaties en speeddaten, maar over het veel besproken filmpje maakte het duo slechts een subtiele toespeling. "Tegenwoordig kun je zelfs met je telefoon filmpjes maken en die op internet zetten", zei Verbaan na een item over de ontwikkeling van de digitale fotografie. "En die kunnen soms best mooi zijn", reageerde Van der Wielen.

De 28-jarige Verbaan had sinds 2003 een relatie met journalist Jort Kelder. Na het opduiken van het filmpje liet Kelder zich op zijn weblog meermaals afkeurend uit over de affaire.

Force India boekt goede progressie

De tweede testdag dinsdag in Barcelona is voor het team van Force India uitermate goed verlopen. Zo haalde Giancarlo Fisichella de de tweede tijd op slicks met 1.19.721. Ook technisch directeur Mike Gascoyne was uitermate tevreden.

Volgens de Britse ontwerper is de auto twee seconden sneller dan met de tests in de winter. "Het was een goede testdag met Giancarlo. Op een paar kleine mechanische problemen na, verliep ons programma volledig volgens plan. Het meest positieve aan de testdag was dat Giancarlo met de configuratie voor dit seizoen zeer goede tijden liet noteren. Hij was ruim twee seconden sneller dan de tijden van onze vorige test hier. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee."

Ook coureur Fisichella was erg positief over de vooruitgang die het team de afgelopen maanden heeft geboekt. "De wagen presteert stukken beter dan de vorige keer dat we hier in Barcelona aan het testen waren. Dit kun je ook zien aan onze rondetijden, die zijn aanmerkelijk beter geworden. Dit is vooral te danken aan de nieuwe onderdelen die we sinds onze vorige test in Barcelona op de auto hebben geÔntroduceerd. Mijn snelste ronde reed ik op de profielloze banden, maar ook op gegroefd rubber was ik erg snel. Tijdens de test in februari ging mijn snelste ronde in een tijd van 1.22.3. Dinsdag kwam ik tot een 1.20.7. Dat is pure progressie."

Teamgenoot Adrian Sutil deed het ook erg goed op de derde testdag. Hij nam het stuurtje over en verraste vriend en vijand met een derde tijd, ook gereden op slicks. Het bewees maar eens dat de aerodynamische aanpassingen geholpen hebben.

Yao Jie met moeite naar tweede ronde

Yao Jie heeft zich voor de tweede ronde van het EK badminton in het Zweedse Herning geplaatst. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. De geboren Chinese wist pas in de derde set het verschil met haar tegenstandster Kristina Ludikova uit TsjechiŽ te maken.

Ludikova begon goed aan de wedstrijd en haalde prompt de eerste game (21-17) binnen. In de tweede game wist Jie zich te herpakken en wist deze met 18-21 in de wacht te slepen. In de beslissende derde game (10-21) vond ze haar zelfvertrouwen terug en stapte na een klein uur van de baan.

Judith Meulendijks kende minder problemen tijdens haar partij tegen Gabriela Banova uit Bulgarije. De Brabantse badmintonster had aan twee games (21-12 en 21-10) genoeg en zal het in de volgende ronde op moeten nemen tegen landgenote Rachel van Cutsen.

Jie en Meulendijks zijn ook nog in de race voor een ticket voor de Olympische Spelen, maar dan zullen zij tot de halve finales moeten reiken. Het is overigens zo dat er slechts ťťn ticket beschikbaar is voor het damestoernooi in Beijing.

Sulejmani: "Het voelt alsof ik moet gaan"

Het begint er steeds meer op te lijken dat SC Heerenveen na dit seizoen afscheid moet nemen van Miralem Sulejmani. Een aantal grote clubs, waaronder Chelsea, zijn geÔnteresseerd in de speler, die zelf ook wel oren heeft naar een vertrek.

"Eerder heb ik altijd aangegeven dat ik nog een jaar wil blijven, maar de situatie is veranderd," aldus Sulejmani. "De belangrijkste man tot nu toe in mijn carriŤre, trainer Gertjan Verbeek, gaat naar Feyenoord. Dat is ťťn. Daarnaast heeft Heerenveen gezegd dat het mijn contract wil opwaarderen, maar de club heeft al maanden niets concreets laten weten."

"Ik wil de beste speler ter wereld worden," vervolgt de ambitieuze speler. "Ruud van Nistelrooy maakte ook zijn eerste stappen in Heerenveen. Hij heeft ook maar ťťn jaar bij deze club gespeeld voordat hij verder ging naar PSV, Manchester United en Real Madrid. Ik wil een carriŤre zoals Van Nistelrooy."

Sulejmani is pas aan zijn eerste seizoen in de Nederlandse competitie bezig en wist al veertien keer te scoren. Bovendien wordt hij nu al beschouwd als een groot talent, vanwege zijn razendsnelle acties.

Pang en Palyama naar volgende ronde

Dicky Palyama is er woensdag in geslaagd om de tweede ronde van het EK badminton, dat in het Deense Herning wordt gehouden, te bereiken. De Nederlander, die op een ticket voor de Olympische Spelen jaagt, was te sterk voor Mathias Wigardt (21-13 en 21-16) uit Zweden.

Ook Eric Pang kende gedurende zijn partij minder problemen en kwalificeerde zich eenvoudig voor de volgende ronde. Zijn tegenstander, Bror Madsen uit Groenland, wist in de eerste game nog tien punten in de wacht te slepen. Gedurende de tweede game bleef dit aantal op vier steken. In de tweede ronde zal de Nederlander, die net als Palyama bezig is om naar de Spelen te gaan, op de Zwitser Christian Boesiger stuiten.

Palyama en Pang zullen tot de halve finale van het EK moeten reiken om een plaatsbewijs voor de Olympische Spelen in de wacht te slepen. Opvallend is echter dat Nederland slechts ťťn ticket voor het mannentoernooi heeft.

E. Koeman weer in gesprek met MVV

Erwin Koeman gaat ťťn dezer dagen weer in gesprek met MVV. De oefenmeester kan in Maastricht de opvolger van Robert Maaskant worden. De laatstgenoemde trainer vertrekt aan het eind van dit seizoen naar NAC Breda.

"Het zijn oriŽnterende gesprekken", liet Nico Jongen, technisch adviseur van MVV, weten. "We nemen onder meer onze selectie door. Dat we verdergaan met praten geeft aan dat het klikt, maar wij beseffen dat we kansloos zijn als er grotere clubs interesse in Erwin tonen. Ik lees nu dat FC Twente en AZ wellicht vrijkomen. Als ook zij bij Erwin uitkomen, dan kan MVV het waarschijnlijk wel vergeten."

Onzekere toekomst voor Beenhakker

Het is nog maar de vraag hoe lang Leo Beenhakker nog bondscoach van Polen is. Het land wordt namelijk geteisterd door een gok- en omkoopschandaal. Hierbij zijn sinds 2005 al 117 mensen voor aangeklaagd en het kan funest worden voor de deelnemer aan het naderende EK voetbal.

"Ik ben bang voor de gevolgen voor het Poolse voetbal en dat geldt op dit moment ook voor mijn toekomst", liet Beenhakker in een reactie weten. De aanklager van de Poolse bond heeft onder andere bondsmedewerkers, trainers, scheidsrechters en spelers aangeklaagd. Er zijn maar liefst 29 ploegen uit de hoogste voetbalklassen bij dit schandaal betrokken.

Michal Listkiewicz, verantwoordelijk voor de aanstelling van Beenhakker in 2007, heeft eerder al bekend gemaakt dat het bondsbestuur in september zal aftreden. Dit gebeurde onder druk van de Poolse overheid. Bovendien stelt de bondsvoorzitter zich niet meer beschikbaar voor een nieuwe periode.

Beenhakker, die tevens de eerste buitenlandse bondscoach van de nationale ploeg van Polen was, heeft naar eigen zeggen perfect samengewerkt met Listkiewicz. De oefenmeester is bang dat hij met de opvolger van de bondsvoorzitter niet zo goed kan opschieten. "Door deze situatie is ook mijn toekomst als bondscoach van Polen onzeker. Ik wil graag blijven, maar we moeten de ontwikkelingen van de komende weken of maanden afwachten."

Voetbal: Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax is erin geslaagd om de titelrace enigszins spannend te houden. De wedstrijd die eigenlijk zondag gespeeld zou worden, werd vanavond winnend afgesloten door de Amsterdammers.

FC Groningen startte sterk maar Ajax slaagde er snel in om de regie over te nemen. Lindgren, die eerder dit seizoen nog voor FC Groningen speelde, maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd met het hoofd. De Amsterdammers kregen vervolgens de beste kansen maar meer treffers bleven uit. In de blessuretijd van de eerste helft kwam FC Groningen langszij door een doelpunt van Cahais.

Na de pauze ontbrandde de wedstrijd volledig. De thuisploeg kreeg veel kansen en kopte via Kolder zelfs op de lat. Het doelpunt viel echter aan de andere kant toen Suárez op aangeven van Rommedahl kon scoren. De Amsterdammers dachten de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen maar FC Groningen was nog enkele keren dichtbij de gelijkmaker. Na 93 minuten floot scheidsrechter Braamhaar af en kon de champagne in Eindhoven weer even koud gezet worden: 1-2.

Als PSV komende zondag minimaal een punt pakt op bezoek bij Vitesse zijn de Eindhovenaren opnieuw landskampioen. Als Ajax en Vitesse allebei winnen is Ajax de nieuwe landskampioen.De wedstrijd ging in de tweede helft op en neer

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Weer vliegtuig neergestort in Afrika

Vandaag is in Equatoriaal-Guinea een vliegtuig gecrasht. De Antonov-24 vervoerde leden van de regering toen het vlak voor de landing in zee stortte.  Het toestel vertrok van de stad Bata en had als eindbestemming het eiland Annobón. Daar zouden de regeringsleden aanstaande vrijdag een verkiezingscampagne beginnen.  Equatoriaal-Guinea ligt in het westen van Afrika. Het toestel vervoerde elf mensen. Vier lichamen zijn tot nu toe gevonden.

Alle goedgekeurde vliegtuigen van Equatoriaal-Guinea  staan op de zwarte lijst van de Europese Unie. Ze mogen niet in Europa vliegen.

Gisteren stortte er in Congo een vliegtuig neer op een woonwijk. Daarbij zijn, tot nu toe bekend, 40 mensen omgekomen en ongeveer honderd mensen gewond geraakt.

Eerste debatavond Wilders in Waddinxveen

PVV-leider Geert Wilders gaat vrijdagavond 16 mei voor het eerst in het land in gesprek met belangstellenden over zijn anti-Koranfilm Fitna, de islam en integratieproblemen. Dat heeft Wilders woensdagavond aangekondigd in het NOS Journaal.

De bijeenkomst in zalencentrum Het Trefpunt in Waddinxveen is, als het goed gaat, de eerste in een reeks discussieavonden in het land. Nadat hij zijn film had uitgebracht, zei hij direct dat hij met voor- en tegenstanders in gesprek wil over de islam. Volgens de politicus is iedereen uit de regio welkom. In verband met de veiligheid kunnen mensen niet spontaan naar de avond komen, maar moeten ze zich eerst aanmelden.

Wilders zal ook imams, moskeebesturen en andere vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Gouda uitnodigen. De zaal in Waddinxveen biedt plaats aan 100à 150 mensen. Ook leden van de PVV-fractie zullen de discussie bijwonen en eraan deelnemen, zei Wilders in een toelichting.

Volgens hem zorgt de overheid voor de veiligheid in de omgeving van het gebouw en betaalt de partij zelf de maatregelen die voor de beveiliging binnen nodig zijn, zoals detectiepoortjes. Volgens Wilders heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) groen licht voor de bijeenkomst gegeven.

Burgemeester H. Roijers van Waddinxveen werd woensdagochtend ingelicht door de NCTb. Hij beschouwt de bijeenkomst als een "particuliere aangelegenheid". De lokale politie zal volgens hem wellicht wat bijstand verlenen, maar is verder niet nauw bij de veiligheidsmaatregelen betrokken.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Woensdagavond stond de inhaalwedstrijd op het programma tussen FC Groningen en Ajax. Hieronder kun je de uitslag vinden.

FC Groningen - Ajax 1-2
18' Lindgren 0-1 (assist: Davids)
45' Cahais 1-1 (assist: De Roover)
65' SuŠrez 1-2 (assist: Rommedahl)

Toeschouwers: 19.000
Stadion: Euroborg, Groningen
Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaart: Powel, Sankoh (FC Groningen), Silva (Ajax)

Opstellingen

FC Groningen: v. Loo, De Roover, Sankoh, Cahais, Kruiswijk, Fledderus, Hiariej (80/ Veldmate), Lovre (86/ Matavz), Levtsjenko (76/ Nijland), Powel, Kolder

Ajax: Stekelenburg, Silva, Heitinga, Vermaelen (27/ Rommedahl), Vertonghen, Lindgren, Perez (61/ De Jong), Davids, SuŠrez, Huntelaar, Emanuelson

Paus en Bush benadrukken rol religie

De Amerikaanse president George Bush en paus Benedictus XVI hebben benadrukt dat in hun ogen geloof en religie een belangrijke rol spelen bij politiek handelen. "Een democratie zonder waarden kan haar eigen ziel verliezen", stelde de katholieke kerkvorst.

Geloof geeft de mens tegelijkertijd de kracht zich voor een rechtvaardigere en broederlijkere samenleving in te zetten, meende Benedictus verder. De van oorsprong Duitse paus is pas de tweede leider van de katholieke kerk die in het Witte Huis is ontvangen.

Hij werd op zijn 81e verjaardag officieel welkom geheten tijdens een bijeenkomst bij het Witte Huis, waarbij ongeveer 10.000 gasten aanwezig waren. De paus kwam dinsdagavond in Washington aan voor een zesdaags bezoek aan de Verenigde Staten. De paus hoopt in de VS het door seksschandalen aangetaste imago van de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk te verbeteren.

Kluun wil aan de slag bij Opzij

Kluun wil hoofdredacteur worden van het feministische maandblad Opzij nu Cisca Dresselhuys met pensioen gaat. Dat laat de auteur weten in een open sollicitatiebrief, die hij op zijn website plaatste.

Eerder deze week bepaalde de Commissie Gelijke Behandeling dat het tijdschrift, waarvan de voltallige redactie uit vrouwen bestaat, mannen niet mag weigeren als redactielid. Dat gebeurde na een klacht van het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden. De commissie is er niet van overtuigd dat alleen vrouwen feminist kunnen zijn.

De 43-jarige schrijver, die bekend is van de bestsellers 'Komt een vrouw bij de dokter' en 'De weduwnaar', denkt dat hij een grote kans maakt op de functie. "Ik ben geboren in 1964 en heb alles meegemaakt", vertelt hij. "De ondergang en opkomst van de bh. De bossen oksel- en schaamhaar en de daarop volgende ontbossing. En ik ben al die tijd voor de pil geweest, al toen mijn eerste vriendinnetje 16 was."

Bovendien heeft de schrijver 'vrouwen in zijn genen'. "Ik heb drie mooie dochters geproduceerd", vertelt hij. "Daarbij lig ik uitstekend bij vrouwen. Ik snurk niet, ik trek de dekens niet van ze af, ik zeur niet na de seks en ik stink niet uit mijn mond. En, het allerbelangrijkst misschien wel: ik begrijp vrouwen. Ik begrijp waarom ze soms woedend op me zijn, waarom ze me niet vertrouwen, waarom ze me een 'male chauvinist' noemen."

Kluun, die eigenlijk Raymond van de Klundert heet, stroomt over van de ideeën. Zo hoopt hij dat Hugo Borst, Heleen van Royen en Jan Mulder als columnist aan de slag willen en is hij van plan om alleen maar fotoreportages te maken van vrouwen die geen bh dragen.

Verzekeraars voor rechter om woekerpolis

Twee aanbieders van een beleggingsverzekering worden voor de rechter gesleept door de stichting Verliespolis. De stichting kon het met Fortis en Nationale Nederlanden niet eens worden over een schikking. Tegen Delta Lloyd zijn eerder al drie klachten ingediend.

De stichting zegt de gang naar de rechter te betreuren, omdat werd gehoopt op een snelle oplossing. "Bij voorkeur zonder dat jarenlange juridische procedures nodig zijn."

De zogenoemde woekerpolissen kwamen in 2006 in opspraak na een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten. Er bleken verborgen kosten bij de polissen te zitten. De Ombudsman concludeerde vorige maand dat verzekeraars die beleggingspolissen verkochten veel te hoge kosten hebben gerekend.

De stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. De stichting vertegenwoordigt ruim 85 duizend mensen met een beleggingsverzekering, ook wel woekerpolis genoemd.

Donner belooft Polen aanpak malafide uitzendbureaus

Minister Donner (Sociale Zaken) heeft zijn Poolse collega Jolanta Fedak woensdag beloofd dat hij malafide uitzendbureaus die Poolse werknemers inhuren harder gaat aanpakken. Op die manier kan ook iets gedaan worden aan de slechte huisvesting van veel Polen die in Nederland werken.

Fedak, die woensdag bij Donner op bezoek was, drong daarbij vooral aan op het verbeteren van de huisvesting van Poolse werknemers in Nederland. Donner heeft de Tweede Kamer al eerder laten weten te denken aan een verplicht certificeringssysteem voor uitzendbureaus.

Donner en Fedak ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat onder meer dat Nederland Polen die hier willen werken beter gaat voorlichten over hun rechten en plichten.

Rotterdamse jeugd drinkt minder

Het gaat goed met de gezondheid van Rotterdamse jongeren. Jaren ging hun gezondheid op ieder vlak achteruit, maar nu roken en drinken zij minder in vergelijking met leeftijdsgenoten in de rest van het land. Dat meldt de gemeente Rotterdam woensdag op basis van cijfers van de afgelopen drie jaar.

In vergelijking met cijfers uit de periode 2000 tot 2002 is het aantal rokers onder jongeren uit de derde klas van de middelbare school met de helft afgenomen tot zeven procent. Ook drinken deze jongeren minder dan toen. Iets meer dan de helft geeft toe wel eens alcohol te hebben gedronken.

Het aantal Rotterdamse kinderen dat last heeft van overgewicht ligt volgens de gemeente wel hoger dan het landelijk gemiddelde. Zo is gemiddeld 21 procent van de meisjes uit de brugklas te zwaar, tegenover een landelijke gemiddelde van dertien procent. De gemeente heeft aangegeven actie te ondernemen tegen overgewicht. Zo gaan kinderen extra sporten op school en worden diëtisten ingezet om de jeugd voor te lichten over gezonde voeding.

Over het algemeen vindt de gemeente de cijfers een 'positieve ontwikkeling'. Overgewicht bij de jeugd blijft 'problematisch'.

Volgende week eerste acties postbodes

De werknemers van postbedrijf TNT gaan estafetteacties houden. Den Haag is woensdag 23 april als eerste aan de beurt. Die dag wordt in de stad geen post bezorgd en worden geen brievenbussen geleegd. Twee dagen later is de beurt aan Amsterdam.

Tot half mei volgen nog vier van zulke actiedagen, zo besloten de bonden woensdagavond op een actievergadering in Utrecht. Vanaf half mei zijn er estafetteacties bij de sorteercentra. Voor 27 mei staat een landelijke actiedag op het programma.

De acties volgen op het vastlopen van de cao-onderhandelingen, begin vorige week. TNT ging niet in op het ultimatum van de bonden. Wel riep het bedrijf de bonden woensdag nog op weer te overleggen, maar het kwam niet met nieuwe voorstellen. Ongeveer 1600 vakbondsleden kwamen woensdagavond naar Utrecht om hun antwoord te bepalen.

De cao-onderhandelingen lopen inmiddels al een jaar. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent die al deze maand moet ingaan. TNT biedt 3 procent: 1,5 per april dit jaar en 1,5 per januari 2009. Dat vinden de bonden te weinig.

Behalve de loonstijging is een belangrijk twistpunt dat TNT nu al afspraken wil maken over een toekomstige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Dat is volgens het bedrijf nodig om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

'The Boss' steunt Obama

Bruce Springsteen hoopt dat Barack Obama de nieuwe Amerikaanse president wordt. De Democratische senator uit Illinois is van de presidentskandidaten het best in staat 'de vreselijke schade van de afgelopen acht jaar' ongedaan te maken, schrijft de rockster woensdag op zijn website.

Obama richt zich op het Amerika waar Springsteen al 35 jaar over zingt, schrijft 'The Boss'. Veel van zijn liedjes gaan over de moeilijkheden van de gewone, werkende Amerikaan, met name in vervallen industriesteden in het noordoosten. Springsteen en zijn E Street Band maakten in 2004 deel uit van Vote for Change, een campagne van artiesten die tevergeefs de herverkiezing van George Bush poogden te voorkomen.

De belangrijke hedendaagse kwesties zijn volgens Springsteen oorlog en vrede, de strijd voor economische en raciale rechtvaardigheid, de bescherming van het milieu en de herbevestiging van de waarden in de Amerikaanse grondwet.

Raad van Europa steunt recht op abortus

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa is van mening dat abortus legaal moet zijn. Met 102 tegen 69 stemmen besloot de vergadering woensdag een rapport met die strekking naar lidstaten te sturen.

Tegenstanders voerden aan dat de rechten van ongeboren baby's belangrijker zijn dan de keuzevrijheid van een vrouw. Het rapport verplicht de regeringen van de 47 landen die zijn aangesloten bij de mensenrechtenwaakhond tot niets, maar maakt wel duidelijk hoe Europese parlementariërs uit de landen over de kwestie denken. Volgens het rapport leidt een verbod niet tot minder abortussen maar wel tot gevaarlijke, clandestiene operaties.

In Andorra, Ierland, Malta, Monaco en Polen is abortus verboden. In Cyprus, Luxemburg en Portugal is het recht op abortus beperkt, voornamelijk op religieuze gronden. In Tsjechië woedt momenteel een fel debat over abortus.

Motie van wantrouwen tegen Huizinga

GroenLinks en SP hebben woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) wegens problemen rond de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart. De motie haalt het niet, omdat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie Huizinga blijven steunen.

De motie krijgt steun van oppositiepartijen VVD en de Partij voor de Vrijheid, en daarmee van 62 van de 150 Kamerzetels. D66 en SGP vonden de motie, ondanks dat ze kritiek hebben op Huizinga, overdreven en voorbarig.

GroenLinkser Wijnand Duyvendak verwijt Huizinga dat zij "geen enkele politieke verantwoordelijkheid" voor een oplossing van de problemen neemt. Ze stelt alleen vragen en neemt daarmee niet de regie. De Kamer hield op voorstel van GroenLinks en SP woensdag een spoeddebat, uit onvrede met haar aanpak. In het weekeinde werd bekend dat onderzoekers van de Radboud-universiteit uit Nijmegen de kaart definitief hebben gekraakt.

Londense wetenschappers bevestigden dat de veiligheid van de kaart te wensen overlaat. Huizinga twijfelde maandag daarna openlijk aan de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2009.

De oppositie neemt het de staatssecretaris kwalijk dat zij eerst wil overleggen met vervoerders en regionale overheden. Volgens SP'er Emile Roemer heeft Huizinga "nauwelijks een eigen visie" en verschuilt ze zich achter anderen.

Spar van 9550 jaar oudste boom ter wereld

De oudste nog levende boom is een 9550 jaar oude spar. De naaldboom staat in het Centraal-Zweedse district Dalarna, maakte de Universiteit van Umea woensdag bekend.

Onderzoekers hebben de exacte leeftijd van de spar vastgesteld door koolstof in het hout te analyseren. De boom is dubbel zo oud als de Amerikaanse den die met 4000 tot 5000 jaar tot nu toe als oudste nog levende boom werd beschouwd.

[Update] Eerste in-game screens van Vin Diesels 'The Wheelman'

Vin Diesel is geen onbekende in het games wereldje. Hij is een van de weinigen die een game op z'n naam heeft staan die: 1) Op een film is gebaseerd en 2) Die niet zuigt. Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay sloeg destijds in als een bom. Nu gaat Vin Diesel voor de tweede ronde in samenwerking met Midway. The Wheelman moet een filmische ervaring worden zoals geen ander. In Barcelona krijg je volledig de ruimte om te schieten en te racen (waarom zou het anders The Wheelman heten?). Momenteel wordt vooral gehint naar de achtervolgingen, welke spectaculairder zouden zijn dan in welk spel dan ook. De eerste in-game screenshots kun je hieronder bekijken.The Wheelman verschijnt op PC, PS3 en 360. Een releasedatum is nog niet bekend.

Update

Naast de eerste in-game screens is ook de eerste trailer met in-game beelden uitgekomen. Zie de trailer hieronder.


CONI spreekt Di Luca vrij

Danilo Di Luca is vrijgesproken van dopingebruik. Dat heeft het Italiaanse Olympische Comitť (CONI) vandaag besloten.

Bij Di Luca werden vorig jaar in de zeventiende etappe van de door hem gewonnen Giro d'Italia ongewoon hoge hormonale waarden geconstateerd. Zijn waarden zouden zelfs gelijk staan aan die van een kind. Dat zou erop kunnen duiden dat de Di Luca dopinggebruik wilde maskeren.

Een onderzoek van het CONI heeft dat echter niet kunnen bewijzen en daarom is Di Luca vrijgesproken. De procureur van het CONI kan nog wel in beroep gaan.

Testdag Barcelona 16-04-2008

Vandaag was de derde testdag van deze week in Barcelona. Het weer begon wat bewolkter dan gisteren, maar uiteindelijk bleek het een ideale dag om te testen op het Circuit de Catalunya.

Verassend genoeg wist Fernando Alonso de snelste tijd te noteren. Michael Schumacher testte vandaag weer voor Ferrari en kwam tot de tweede snelste tijd. Even zo opvallend was de snelle tijd van Adrian Sutil, die in zijn Force India-bolide de derde tijd wist te klokken. De vijf snelste tijden van de dag werden alle gerealiseerd op slicks, die waarschijnlijk vanaf volgend seizoen weer gebruikt gaan worden.

De dag werd onderbroken door drie rode vlaggen. Aan het begin van de middag was het Fernando Alonso die als eerste met pech kwam te staan. Zijn Renault viel stil tussen bocht negen en tien. De tweede rode vlag kwam op naam van Sebastien Bourdais, die spinde in de bocht negen. Robert Kubica veroorzaakte de derde en tevens laatste rode vlag. In bocht vijf viel zijn BMW stil.

Morgen vindt de laatste testdag plaats op het Circuit de Catalunya.

#CoureurTeamTijdVerschilRondes
1F. AlonsoRenault1:18.483 100
2M. SchumacherFerrari1:19.323+0.84083
3A. SutilForce India1:19.424+0.941102
4R. KubicaBMW Sauber1:19.785+1.302112
5N. RosbergWilliams1:19.841+1.35865
6R. BarrichelloHonda1:19.920+1.437141
7L. HamiltonMcLaren1:20.591+2.108102
8S. BourdaisToro Rosso1:20.715+2.23271
9M. WebberRed Bull Racing1:20.849+2.36687
10J. TrulliToyota1:20.867+2.38490

Cruijff miste WK'78 vanwege angst

Johan Cruijff heeft na dertig jaar bekend gemaakt waarom hij niet met het Nederlands elftal deelnam aan het wereldkampioenschap van 1978 in ArgentiniŽ.

Cruijff, destijds sterspeler bij Barcelona, vreesde voor de veiligheid van zijn familie. De angst ontstond na een overval in zijn huis. "De overvaller richtte een geweer op mijn hoofd, ik was vastgebonden, mijn vrouw was vastgebonden", aldus Cruijff op de Catalaanse radiozender Catalunya Rŗdio. "Mijn vrouw wist eerst te ontsnappen en daarna wist ik mijzelf gelukkig ook los te maken." Na de overval kreeg het gezin van de Barcelona-speler vier maanden lang bescherming van de lokale politie.

Cruijff speelde zelfs met de gedachte om zijn carriŤre te beŽindigen op dat moment. Dat de voetballer niet naar het WK wilde kwam voort uit het gevoel dat hij zijn gezin moest beschermen. Cruijff gaf aan dat zijn hoofd helemaal niet stond naar het spelen van een WK.

Lang ging het gerucht dat zijn vrouw Danny niet wilde dat Cruijff naar Zuid-Amerika ging. Dat naar aanleiding van het 'zwembadinicident' op het WK van 1974. Carles Rexach, voormalig assistent van Cruijff, liet in zijn boek optekenen dat de invloed van Danny Cruijff op de beslissingen van haar echtgenoot altijd erg groot is geweest. Voor de oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord was dit de reden om de waarheid naar buiten te brengen.

Motley Crue lanceert nieuwe single via Rock Band

De Amerikaanse rock 'n roll groep Motley Crue heeft aangekondigd hun opkomende single "Saints of Los Angeles" te lanceren via de game Rock Band, een unieke actie voor een muziekgroep. Vanaf dinsdag zal het nummer te downloaden zijn vanaf Xbox Live voor $0,99 en vanaf donderdag via het PlayStation Netwerk. Het is niet het eerste nummer van Motley Crue dat nagespeeld kan worden op de consoles. In Guitar Hero 2 kon je als speler al het gitaarwerk van "Shout at the Devil" naspelen.Cavendish wint Scheldeprijs

Mark Cavendish is de winnaar geworden van de Scheldeprijs. De Brit won in een massasprint.

De zege leek te gaan naar Tom Boonen, maar de Belg maakte een klassieke fout door zijn armen te vroeg de lucht in te steken. "We hebben ons best gedaan", sprak Boonen na de wedstrijd voor de camera van Sporza. Hij gaf toe dat hij te vroeg juichte. "Dat is waar, ik kan er niets anders op zeggen. Ik dacht dat ik had gewonnen." Achter Cavendish en Boonen werd Robbie McEwen derde.

Wilders gaat 'on tour' door Nederland

PVV-leider Wilders begint, zoals hij na het uitbrengen van zijn film Fitna al beloofde, aan een reeks debatten door het land over integratie. De 'Wilders tour' start op 16 mei in het Zuid-Hollandse Waddinxveen. Onder meer moslimorganisaties en imams worden voor de bijeenkomst uitgenodigd, maar volgens Wilders zijn ook anderen van harte welkom.

De overheid zal zorg dragen voor de beveiliging buiten de lokatie waar de bijeenkomst wordt gehouden. Binnen zal de PVV zelf voor de kosten en de zorg van de beveiliging moeten opdraaien. Wilders zegt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn fiat heeft verleend evenals de burgemeester van Waddinxveen.

"Als dat een succes is en het levert geen gedonder op", dan wil Wilders iedere maand ergens in een andere hoek van Nederland een discussie-bijeenkomst organiseren.

  
'Wilders komt naar je toe'

Top of Flop User's Choice: Death Cab For Cutie

We krijgen regelmatig tips binnen voor Top of Flop. Dat stellen we zeer op prijs! Er zitten vaak hele leuke video's tussen en daarom doen we op woensdagavond: Top of Flop User's Choice.

Jullie mogen hier helemaal zelf bepalen wat we ten gehore brengen.

Bij de vorige Top of Flop staakten de stemmen: Armin van Buuren & DJ Shah Feat. Chris Jones - Going Wrong is onbeslist.

De tip van vanavond is van Razo:

"Is gewoon een zwaar relaxed nummer."

Vivendi en Activision mogen fuseren van de Europese Unie

Een commissie van de Europese Unie heeft vandaag uitspraak gedaan over de fusieplannen van Activision en Vivendi. Deze bedrijven kondigden een aantal maanden terug met elkaar overeen te zijn gekomen om te fuseren tot Activision Blizzard, een bedrijf waarin het huidige Vivendi dan een meerderheidsaandeel zal hebben van 52%. De nieuwe publisher moet de grootste third party publisher ter wereld worden. Momenteel is dat nog Electronic Arts, maar met een totale omzet van $3,8 miljard zal Activision Blizzard daar bovenop zitten.

De commissie keurde de fusie goed, omdat het nieuwe bedrijf nog meer dan genoeg concurrentie zal ondervinden van bijvoorbeeld EA, maar ook van Microsoft, Sony en Nintendo. Met dit akkoord van de EU staat niets de fusie meer in de weg.El Ahmadi tekent bij Feyenoord

Karim El Ahmadi speelt vanaf komend seizoen voor Feyenoord. De huidige middenvelder van FC Twente tekent er een contract voor vijf jaar.

"We zijn blij dat Karim voor ons gekozen heeft", reageert Feyenoords technisch directeur Peter Bosz op de website van Feyenoord. "Hij is een van de grootste talenten van Nederland. Karim is een zeer balvaste middenvelder die een team beter kan laten voetballen." Ook El Ahmadi zelf is blij met zijn overgang: "De club is al sinds vorig jaar zomer heel intensief met mij bezig en dat zegt veel over het vertrouwen dat men in mij heeft. Dat was voor mij ontzettend belangrijk. Ik ben er dan ook heel blij mee dat het nu helemaal rond is."

"Ik zie Feyenoord echt als een stap hogerop, ook al gaat het dan sportief de laatste jaren wat minder. Feyenoord blijft een fantastische club ťn een topclub als je naar de geschiedenis kijkt, de supporters en de spelers die er rondlopen zoals Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay."

Bij FC Twente doorliep El Ahmadi de jeugdopleiding en speelde er 88 competitieduels. "Ik heb hier twaalf heel mooie jaren gehad en ben FC Twente dankbaar dat ik mijzelf hier heb kunnen ontwikkelen tot de voetballer en persoon die ik nu ben. De club zal altijd in mijn hart blijven."

Grand Theft Auto IV lanceert waarschijnlijk beter dan Halo 3

Dit najaar vestigde Halo 3 het record voor meest succesvolle gamelancering in de geschiedenis. In de eerste week draaide Microsoft op de game een omzet van $300 miljoen door de verkoop van 5 miljoen exemplaren. Grand Theft Auto IV zou dit record wel eens kunnen gaan verpulveren in de week na 29 april. Verschillende analisten binnen en buiten RockStar schatten dat er in de eerste week zo'n 6 miljoen exemplaren van de game over de toonbank zullen gaan, waarmee een omzet van $400 miljoen zal worden gedraaid. Deze voorspellingen zijn deels gebaseerd op de bestellingen door retailers.

Met deze voorspellingen kan GTA IV niet alleen de meest succesvolle gamelancering ooit worden, de game zou wel eens de meest succesvolle medialancering kunnen kennen. Deze titel is momenteel in handen van de film Pirates of the Caribbean: At World's End, welke in de eerste week een omzet genereerde van $404 miljoen.

Dit alles zou ook nog stevig invloed kunnen gaan hebben op de overnamestrijd tussen Electronic Arts en Take Two. Morgen zal het bestuur van Take Two op de aandeelhoudersvergadering de voorlopige verkopen van de game alvast bekend maken evenals hoeveel exemplaren er naar retailers verscheept zullen worden. Dit dus ťťn dag voor het bod van EA aan de aandeelhouders afloopt. Dat bod staat momenteel op 64% bovenop de beurswaarde. Het bestuur van Take Two negeerde dit bod al eerder en lijkt nu te hopen dat een succesvolle lancering het bod zal opdrijven.

Meerdere acteurs gepolst voor tbs-grap Jensen

Aan de publiciteitsstunt voor het boek over ex-tbs'er Richard B. ging heel wat planning vooraf. Behalve acteur Leon van Waas, die dinsdagavond Robert Jensen voor de gek hield, werden meerdere andere acteurs benaderd voor de rol. Presentator Marco Verhagen was een van de kandidaten om zich uit te geven voor de veroordeelde tbs'er.

Uiteindelijk bleek Verhagen, die ook werkt als radionieuwslezer voor Novum Nieuws, geen geschikte kandidaat. "We wilden eerst Marco hebben om de klus te klaren. Maar na een gesprek werd duidelijk dat dit niet kon, omdat hij de mensen van Jensen kende", legt een woordvoerder van uitgeverij Ribem uit. Daarom vreesde de uitgeverij dat Verhagen al snel ontmaskerd zou worden.

De uitgeverij besloot Verhagen met een smoesje af te zeggen. "We hebben toen Marco doen geloven dat het om een optreden bij De Wereld Draait Door ging, zodat hij niet uit de school zou klappen tegenover de redactie van Jensen." De uitgever schakelde uiteindelijk het Almelose bedrijf Huur een Acteur in, dat met Van Waas op de proppen kwam.

Robert Jensen meende dinsdagavond in zijn RTL-talkshow ex-tbs'er Richard B. te gast te hebben, die een boek over hem kwam promoten. Pas een dag later kwam de redactie erachter dat een acteur zich voor B. had uitgegeven. De uitgeverij had besloten een stand-in naar de uitzending te sturen omdat de redactie B. zelf niet onherkenbaar in beeld wilde brengen. "Robert wist echt van niets. We dachten echt dat we Richard B. in de uitzending hadden. We gingen ervan uit met een serieuze en betrouwbare uitgeverij te maken te hebben", liet een woordvoerder van de talkshow eerder weten. In de uitzending van woensdagavond komt Jensen terug op de kwestie.

Aantal neonazi's in Duitsland neemt toe

Het aantal neonazi's in Duitsland is vorig jaar met 5 procent gestegen tot 44 duizend. Dat heeft de krant Bild woensdag bericht op grond van een nog niet gepubliceerd jaarverslag van het Bundesamt für Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst.

Een woordvoerster van minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schäuble wilde geen commentaar geven voordat het jaarverslag is gepresenteerd, wat op 15 mei zal gebeuren.

Volgens het artikel van Bild nam het extreemrechtse potentieel waaruit de neonazi's putten in 2007 met 20 procent af - van 38.600 tot 31.000. Maar dat is volgens de krant vooral het gevolg van het feit dat de 'Republikaner' (REP) van de in 2005 overleden Franz Schönhuber door de veiligheidsdienst niet meer als extreem rechts worden aangemerkt.

Neergestort vliegtuig in Haze-screenshot

Na keer op keer uitgesteld te zijn moet volgende maand eindelijk gaan verschijnen op de PlayStation 3. Om de mensen die wat ongeduldig zijn wat langer zoet te houden heeft Ubisoft ťťn heel screenshot vrijgegeven, waar je weer wat uurtjes naar mag staren.Haze is een First-Person Shooter die zich afspeelt in het jaar 2048. In deze tijd laat de overheid militaire klusjes opknappen door Private Military Corporations (PMC). Je neemt de rol van een soldaat die zich aansluit bij Mantel Global Industries, de grootste PMC. Hierbij heb je een arsenaal aan high-tech wapens en voertuigen tot je beschikking, en daarbij nog eens het prestatie-verhogende Nectar. Het gevecht begint in een land in oorlog, waar jij de strijd aan moet gaan met de rebellengroep the Promise Hand. Op het eerste gezicht lijkt alles volgens plan te verlopen, maar al snel beginnen er vreemde zaken te gebeuren…

Zes gewonden door ontploffing bij Drents zwembad

Bij het openluchtzwembad in het Drentse Noord-Sleen zijn vanmiddag zes mensen gewond geraakt door een ontploffing. Dat maakte de politie Drenthe bekend.

Bij het overpompen van chloor uit een tank op het terrein in een tankauto ging het mis. Een ooggetuige meldde op een regionale radiozender een harde knal te hebben gehoord en te hebben gezien dat de afsluiter van de tankauto bij twee medewerkers in het gezicht kwam.

Drie mensen raakten gewond aan handen en gezicht. Drie anderen werden onwel en zijn ter observatie naar een ziekenhuis gebracht. De Arbeidsinspectie en de technische recherche onderzoeken de oorzaak van het ongeluk.

FOK!Blog Babe Battle #65

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Melissa en in de rechterhoek Valeria. Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Super Aguri-deal valt in duigen

Het kan zijn dat Super Aguri niet deel kan nemen aan komende Grands Prix. De overname door de Britse investeerdersgroep Magma Group gaat niet door, dat heeft de Japanse renstal bevestigd.

Eerder leek het erop dat de deal rond was met de Magma Group. Maar een anonieme bron binnen het team meldde aan persbureau Reuters dat ze een officiŽle brief van de Magma Group hadden ontvangen, waarin staat dat de overname vertraging op had gelopen. En nu lijkt het definitief voorbij voor het team van Aguri Suzuki.

De teambaas vertelde in een verklaring: "Super Aguri Formule 1-team is door de Magma Group, de potentiŽle kopers van het team, geÔnformeerd over het afhaken van hun investeerders. Die zijn niet langer bereid om de overname te financieren. Het is spijtig dat we op deze manier gedwongen worden om de toekomst van het team ter discussie te stellen, hoewel we wel blijven onderhandelen met andere mogelijke partners."

De financiŽle problemen zouden nu dermate groot zijn dat het team, waar Anthony Davidson en Takuma Sato voor rijden, volgende week mogelijk niet van start kan gaan in de Grand Prix van Spanje. De renstal is deze week ook al afwezig in Barcelona waar getest wordt, vanwege de acute geldnood.

Leerling slaat meisje knockout met stoel

Een 15-jarige jongen uit Drunen is dinsdagmiddag op school opgepakt nadat hij een 16-jarig meisje bewusteloos had geslagen met een stoel. Medewerkers van de school hadden de jongen apart gezet in afwachting van de politie.

Het meisje heeft na een bezoek aan een dokter aangifte gedaan. Ze zei dat de jongen haar eerder op de dag zo hard met een stoel op haar hoofd had geslagen dat ze enkele minuten buiten bewustzijn is geweest. De politie ging direct naar de school, waar de jongen werd aangehouden voor zware mishandeling. Het meisje hield een zware hersenschudding over aan het incident.

Armeens 'gezin' plundert drogisterijen

De politie is vorige week in Haarlem op een huis vol gestolen spullen gestuit nadat een agent een Armeens stel op heterdaad had betrapt. De twee waren met een kinderwagen en een klein kind op het dievenpad gegaan. De politie vermoedt dat het 'gezin' strooptochten langs verschillende drogisterijen en parfumerieën heeft uitgevoerd.

Een agent zag donderdag in zijn vrije tijd in een Haarlemse drogisterij dat een vrouw die in het gezelschap was van een man met een kind op zijn arm, haar kinderwagen volstopte met artikelen. Toen ze deze vervolgens niet afrekende, sloeg de agent alarm. De 34-jarige vrouw werd aangehouden, maar de man en het kind wisten te ontkomen.

Bij een huiszoeking in de woning bleek dat het gezin dozen vol gestolen scheermesjes, potten gel en flesjes parfum hadden buitgemaakt. De politie vond ook vijftienduizend euro aan contant geld. Alle spullen zijn in beslag genomen.

De vrouw is vastgezet. De politie is nog op zoek naar de 34-jarige Armeniër die betrokken was bij de diefstal.

Doodstraf door injectie legaal in VS

Het Amerikaanse federale hooggerechtshof heeft vandaag beslist dat het uitvoeren van de doodstraf met een dodelijke injectie niet in strijd is met de grondwet.

Met zeven voor en twee tegen beslisten de rechters dat degenen die geëxecuteerd worden door een dodelijke injectie niet onnodig lijden en de methode daarom niet in strijd is met grondwettelijke verbod op 'wrede en ongebruikelijke straffen'.

Het hoogste Amerikaanse rechtscollege onderzocht de zaken van twee ter dood veroordeelden in de staat Kentucky. Beide gevangenen klaagden in 2004 de zuidelijke staat aan. Zij zijn van mening dat de manier van sterven door de dodelijke cocktail die wordt toegediend vaak langzaam en pijnlijk is.

Van de 38 staten gebruiken er 37 de dodelijke injectie om de doodstraf uit te voeren. Bij de executie krijgt de gevangene drie soorten medicijnen toegediend: een verdovingsmiddel, daarna een spierverlammer en tot slot een middel om het hart tot stilstand te brengen.

Swerts vertrekt bij Vitesse

Gill Swerts vertrekt na dit seizoen bij Vitesse. De verdediger heeft besloten zijn aflopende contract niet meer te verlengen.

De club uit Arnhem wilde de Belg graag behouden, maar de 25-jarige Swerts heeft besloten naar een andere club te vertrekken. Hij zou aanbiedingen van zowel Nederlandse als buitenlandse clubs hebben.

Technisch directeur Marc van Hintum op de clubwebsite: "Het is jammer dat Swerts niet te behouden is. Wij hebben hem een uitstekende aanbieding gedaan, maar een speler met een transfervrije status bepaalt zelf waar hij speelt."

Swerts speelde tot nu toe 65 wedstrijden voor Vitesse, waarin hij vijf keer scoorde.

Leerlingen maken lawaai voor veiliger verkeer

Onder begeleiding van een oorverdovend ratelconcert door bijna tweehonderd leerlingen heeft ANWB-directeur Guido van Woerkom vandaag een zogenoemde lawaaipetitie overhandigd aan minister Camiel Eurlings van Verkeer.

De overhandiging vond plaats bij het Binnenhof van miniatuurstad Madurodam in Den Haag. Met de petitie wil het actieplatform Kind Verkeersveilig van de ANWB verkeersonveilige situaties onder de aandacht brengen van de minister. Het verzoekschrift moet er tevens aan bijdragen dat kinderen een volwaardige plaats innemen in het verkeer en dat zij zich veiliger voelen. De ANWB houdt de campagne in het kader van het 125-jarig bestaan van de automobilistenvereniging.

Basisschoolleerlingen hebben in de petitie een paar honderd onveilige plekken in kaart gebracht. Ook hebben ongeveer 5000 mensen met het zetten van een digitale handtekening laten weten de actie te ondersteunen.

De ANWB gaat in elke provincie de meest onveilige locatie aanwijzen die op korte termijn moet worden aangepakt. Eurlings en Van Woerkom beloofden de jongeren er op toe te zien dat deze plekken ook daadwerkelijk verbeteren. "Jullie goede ideeën moeten werkelijkheid worden", sprak Eurlings de jongeren toe. "Daarom ga ik een prijsvraag uitschrijven. Ga dus door met het bedenken van goede ideeën."

Verkerk naar kwartfinale Athene

Martin Verkerk heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het Challenger-toernooi van Athene. In de tweede ronde versloeg de nummer 606 van de wereld de als vijfde geplaatste AustraliŽr Joseph Sirianni met 7-6(2) 7-5.

De wedstrijd ging in de eerste set gelijk op, en Verkerk besliste de set dan ook pas in de tie-break. Pas bij een stand van 5-5 was er de break tegen voor de nummer 159 van de wereld en wist de Nederlander de wedstrijd daarna uit te serveren.

Eergisteren won Mighty Martin al in de eerste ronde van Matwť Middelkoop. Door zijn plek in de kwartfinale krijgt Verkerk 1245 euro, maar ook 14 punten voor de wereldranglijst, waardoor hij bijna 90 plaatsen stijgt. In de kwartfinale is de als derde gerangschikte Slowaak Lukas Lacko de tegenstander.

Nederland treft Zuid-Korea in Davis Cup

De eerstvolgende tegenstander voor Nederland in de Davis Cup is Zuid-Korea. Het team van captain Jan Siemerink mag daarbij in eigen land aantreden. Dat werd vandaag duidelijk na de loting in Londen.

De hoogst geplaatste speler bij de Zuid-Koreanen is Hyung-Taik Lee. Hij staat momenteel op de 47e plaats op de wereldranglijst. Zijn teamgenoten Woong-Sun Jun en Jae Sung An vinden we respectievelijk op plaats 285 en 289.

Nederland versloeg zondag MacedoniŽ en drong daarmee door tot de play-offs voor de Wereldgroep. Siemerink was niet ontevreden met de loting. "Zuid-Korea staat tien plaatsen hoger op de internationale ranglijst, dus het kan een lastig duel worden. Maar we hadden ook minder gunstig kunnen loten", zei hij. De wedstrijden worden gespeeld van 19 tot 21 september.

Trackmania Nations Forever nu te downloaden

Trackmania Nations Forever is het gratis vervolg op het eveneens gratis spel Trackmania Nations. Natuurlijk is het hele menu volledig vernieuwd maar ook de omgeving zelf heeft en een grafische update gehad. Daarnaast zijn er ook een hele hoop nieuwe baanstukken toegevoegd. Ook kent een het spel nu een nieuwe geavanceerde baan-editor, naast de oude 'simpelere' versie.

Je kan in Trackmania Nations Forever solo racen, daarvoor heeft Nadeo 65 nieuwe banen gecreŽerd. Ook is hier een ladder voor gecreŽerd waar je, op basis van het aantal medailles dat je hebt gehaald, wordt geranked. De online modus is natuurlijk ook nog steeds aanwezig. Als toetje op de taart kan je dit spel ook in 3d-modus spelen. Maar daarvoor heb je wel een 3d-brilletje nodig. Op de volgende websites kan je Trackmania Nations Forever downloaden.


Filefront
Gamershell
Factornews
i3rd.net
Gamesfire
Gameswelt


Een zicht op de nieuwe Stadium Forever omgeving

Kinderen aangehouden voor wapenbezit

Drie jongens uit Tilburg in de leeftijd van 12,14 en 15 jaar, zijn aangehouden wegens illegaal wapenbezit en de bijbehorende munitie, liet de politie vandaag weten. De politie kwam de jongens op het spoor nadat buurtkinderen hadden verteld dat de drie jongens wapens hadden.

De jongen hadden twee gasdrukpistolen die zij  in de bosjes hadden verstopt. De gevonden pistolen schieten geen echte kogels af, maar veroorzaken wel een harde knal en lijken daarbij nog eens op echte vuurwapens.

Na de vondst heeft de politie de huizen waar de kinderen wonen onderzocht. Daarbij zijn geen wapens aangetroffen. Alle drie de jongens zijn in verzekering gesteld, waarbij ook de Raad voor de Kinderbescherming op de hoogte is gesteld.

Soul Calibur 4 met limited edition op 29 juli

Waar we gisteren nog een paar screenshots en een trailer hadden, hebben we vandaag nieuws rondom de verschijningsdatum van Soul Calibur 4 voor de Xbox360 en de PS3.

Op 29 juli kunnen de Amerikanen los gaan met oude en nieuwe vechters in dit deel van de serie. Voor Europa is nog geen officiŽle datum bekend, maar zal zeker rond dezelfde tijd uitkomen. Uitgever Namco heeft bovendien een limited edition aangekondigd. Naast het spel in tinnen box krijg je ook een artboek, een t-shirt, een wedstrijdschema waar het fijne niet bekend van is, en tot slot exclusieve content in een nog onbekende vorm.

Rechter eist miljoen dollar voor uitglijder in eigen rechtbank

Een rechter uit New York heeft zijn stad voor 1 miljoen dollar aangeklaagd, na in zijn eigen rechtbank te zijn uitgegleden op een pas gedweilde vloer. Volgens de gerechtsstukken is ook de schoonmaakster van de rechtbank het doelwit van "Supreme Court Justice" Jack Battaglia.

Rechter Battaglia, die bij het incident zijn knie brak, beschuldigt de stad ervan een "gevaarlijke en beangstigende valstriksituatie" te veroorzaken door "onachtzaam gebruik van dweilemmer en wringer" en "onachtzaam gebruik van dweil en zeepwater".

 

Met dank aan ysduiker voor de submit!

3FM-dj Gerard Ekdom schrijft boek

Na Rob Stenders en Michiel Veenstra komt er nog een dj van Radio 3FM met een boek. Gerard Ekdom hoopt eind dit jaar zijn boek uit te brengen, meldt Radiofreak.nl. "Eind vorig jaar werd ik benaderd door een uitgeverij of ik het leuk zou vinden om een boek te schrijven", zo zegt de dj. "Jeetje. Ik voelde me nogal vereerd. Ik bedoel, ik! Een boek? Het lijkt wel een soort trend onder discjockeys de laatste tijd. Ik dacht er een paar weken over na en besloot het te gaan doen."

Gerard Ekdom is een soort wandelende popencyclopedie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek zal gaan over zijn leven met muziek. "Een boek over muziek en wat het met mij doet. Een bijna autobiografie." In januari is de dj begonnen met schrijven.

Gerard Ekdom werkt al lang bij 3FM, maar kreeg echt bekendheid door zijn medewerking aan 3FM Serious Request . Hij zat in totaal drie keer in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. De actie, traditioneel vlak voor de kerst, wordt ook uitgebreid uitgezonden op televisie.

FC Utrecht gaat Braziliaan testen

FC Utrecht gaat de Braziliaan Walmer Rodriques Mendes, kortweg Mille, van Unitas testen. De speler van de zondag eersteklasser uit Gorinchem meldt zich maandag bij Utrecht.

Mendes, die begeleid wordt door Arie Treffers van Sportconsult Nederland, zal vier dagen mee gaan trainen bij FC Utrecht. De 22-jarige Braziliaan dook in de winterstop op bij Unitas en is sindsdien wekelijks uitblinker. Ook FCV Dender uit BelgiŽ heeft interesse in hem.

Mendes woont in Antwerpen met nog zeventien Braziliaanse voetballers in een appartement waar volgens zijn huidige trainer Philip den Haan "de muizen nog niet dood gevonden willen worden." FC Utrecht volgt ook een andere Braziliaan uit deze groep, Preto Akin dos Santos. Hij speelt eveneens bij Unitas en is momenteel onderwerp van gesprek omdat tegenstanders twijfelen over zijn identiteit. Hij zou onder een andere spelerspas eerder bij zaterdaghoofdklasser Hoek hebben gespeeld.

800 miljoen voor leraarssalaris

Van de 1 miljard euro die er in 2020 beschikbaar is om het aantal leraren op peil te houden, gaat 800 miljoen naar betere beloning. Opleiding, ervaring en functioneren gaan meewegen bij de vaststelling van het salaris.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Onderwijs) woensdag gezegd over het akkoord dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag bereikte met de vakbonden en schoolbesturen over de aanpak van het dreigende lerarentekort.

Het was de bedoeling om het beschikbare geld voor de leraren op te laten lopen tot 1,1 miljard in 2020. Dat bedrag zal 100 miljoen lager uitkomen door het behoud van de seniorenregeling. De vakbonden hadden zich daarvoor ingezet. Tot het einde van deze kabinetsperiode heeft Plasterk jaarlijks 700 miljoen beschikbaar.

Volgens hem gaat het in het akkoord behalve om betere beloning ook om minder werkdruk, meer scholing en meer zeggenschap voor de leraar. Op elke school moet de rol van de leraar bij de vormgeving van het onderwijs worden vastgelegd in een professioneel statuut. Verder komt er een Stichting van het Onderwijs, waarin leraren en schoolbesturen met elkaar gaan overleggen.

Moordenaar Fortuyn even terug in de bunker

Volkert van der Graaf was vanmiddag even terug op de plek waar hij vijf jaar geleden tot 18 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op politicus Pim Fortuyn. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voerde hij een civiele procedure tegen dagblad De Telegraaf.

De krant publiceerde in 2006 een artikel over Van der Graaf en de moord op milieuambtenaar Chris van de Werken, gebaseerd op een geheim rapport van de Nationale Recherche. De Telegraaf zette delen van dat rapport op zijn website. Van der Graaf meent dat de krant hem in een ''lichtvaardig, eenzijdig en onevenwichtig'' artikel ten onrechte in verband heeft gebracht met de moord op Van de Werken en eist 9500 euro schadevergoeding.

Van der Graaf legde dezelfde zaak al eerder voor aan de Raad voor de Journalistiek, die hem voor een deel in het gelijk stelde. Van der Graafs advocaat Quirijn Meijnen hamerde er vandaag op dat het rapport van de Nationale Recherche juist ontlastend is voor van der Graaf en dat De Telegraaf het in het bestreden stuk in de krant uit zijn verband heeft getrokken.

De advocaat van De Telegraaf, Bas le Poole, vroeg zich hardop af waarom Van der Graaf het kennelijk zo nodig vindt de kwestie aan de rechter voor te leggen. Het lijkt erop, meent Le Poole, dat Van der Graaf de bodemprocedure wil gebruiken om voor eens en voor altijd vrijgepleit te worden van vermoedens en aanwijzingen in zijn richting in de zaak-Van de Werken.

De milieuambtenaar werd in december 1996 op het Veluwse landgoed Welna doodgeschoten. Hij kende milieuactivist Van der Graaf en is volgens een enkele getuige door hem met de dood bedreigd. Van der Graaf heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. In 2004 diende hij met succes een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het tv-programma TweeVandaag, dat hem in verband bracht met de moord.

De rechter doet op 4 juni uitspraak in Van der Graafs zaak tegen De Telegraaf.


Little Big Planet = Play, Create and Share

Het is al even stil rond Little Big Planet. De game waarin user generated content voorop staat, is al even in ontwikkeling, maar deze herfst kunnen we eindelijk spelen met onze sackboys, nieuwe levels maken en ze delen met de rest van de wereld.

Dit spelen, creŽren en delen wordt in onderstaande trailer nog eens netjes uitgelegd.

Mocht je het idee van user generated content helemaal niets vinden, dan is de nieuwste column van Dennis1969 iets voor jou.

Kamer tegen nieuwe militaire dienstplicht

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in een nieuwe militaire dienstplicht. Alleen de VVD vindt dat een interessante gedachte. De fracties zeiden dat woensdag tijdens overleg over het personeelstekort bij Defensie.

Een nieuwe dienstplicht is nu niet aan de orde en bovendien heeft Defensie meer behoefte aan gemotiveerde mensen, aldus de ChristenUnie. De partijen reageerden daarmee op een uitspraak van vertrekkend commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Die zei dinsdag tegen het ANP dat hij persoonlijk wel iets ziet in een dienstplicht voor jongeren. Dat zou dan wel een eerlijker systeem moeten zijn dan het oude stelsel.

Zo werden geen meisjes opgeroepen en hoefde maar eenderde van alle jongens de dienstplicht te vervullen. Het gaat Berlijn er vooral om dat jongeren meer waardering voor de maatschappij krijgen. De opkomstplicht voor militaire dienst werd in 1996 opgeschort.

Fietsen stelen doe je zo!

Godmagende gruwelijke tering kasplant, krijg smet." Dit was al de zoveelste keer dat een door mij gejatte prutfiets gejat was!† Gelukkig ben ik in het bezit van een slijptol, dus ging ik vol goede moed met mijn door alcohol veroorzaakte tunnelview op zoek naar een nieuwe fiets. De fiets waarnaar ik op zoek was, had ik al snel gevonden. De fiets zag eruit alsof de eigenaar deze behandelde†alsof hij er een†seksrelatie mee onderhield. ´Goed om op te rijden, maar voor de rest er niets mee te maken willen hebben.´ Ik zou deze fiets zeker met meer respect behandelen, dus ik besloot de fiets mee te nemen. Ik zette na een zwalkende tocht huiswaarts†mijn nieuwe liefde in de gang en ik†besloot dat ik er verstandig aan deed nog een litertje water naar binnen te werken alvorens ik mijn liefdesnestje in zou duiken. Ik had net een groot glas water ad fundum naar binnen gewerkt toen de deurbel ging. ´Welk dwaaslicht belt er nu weer om vijf uur ´s ochtends hier aan,´dacht ik nog bij mezelf. Dat ik beter niet had kunnen opendoen, zou ik weldra ondervinden.

Snoop Dogg dinsdag in Amsterdam

Snoop Dogg komt volgende week naar Nederland. De Amerikaanse rapper geeft dinsdag samen met Soopafly en dj Battlecat een speciaal ingelast optreden in de Amsterdamse Melkweg. Dat heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

De 36-jarige Calvin Broadus, zoals de rapper eigenlijk heet, doet Nederland aan ter promotie van zijn nieuwe album 'Ego trippin', dat vorige maand verscheen. De eerste single van de plaat, 'Sensual seduction', staat momenteel op de 82e plaats in de Single Top 100.

De voorverkoop voor het optreden begint donderdag.

Berlusconi: Spaans kabinet te roze

Twee dagen na zijn winst bij de Italiaanse verkiezingen heeft de toekomstige Italiaanse premier Silvio Berlusconi al weer een eerste relletje op zijn naam staan. Zijn opmerking dat het Spaanse kabinet met negen vrouwen en acht mannen ''te roze'' is viel niet goed in Madrid.

In Italië zou zoiets niet gebeuren, aldus de multimiljardair. Hier domineren de mannen de politiek en daardoor zijn zelfs onvoldoende vrouwen te vinden om als minister te dienen, zei hij.

''Berlusconi heeft dit probleem omdat veel vrouwen niet met een politicus zoals hem willen samenwerken'', reageerde de Spaanse minister van Verkeer, Magdalena Alvarez, vanmiddag gepikeerd. Zijn opmerkingen zijn een belediging voor alle burgers, zo stelde ze.

De opmerking van Berlusconi was zelfs teveel voor de conservatieve premier Esperanza Aguirre van de regio Madrid. Zij nam de socialistische premier Zapatero in bescherming. ''Dit is de eeuw van de vrouwen. De opname van zoveel vrouwen in de regering was een van de beste beslissingen van Zapatero.''

Zwagerman over Wilders als Hitler

Schrijver Joost Zwagerman zal vanmiddag bij de uitreiking van de Gouden Ganzeveer een toespraak wijden aan Wilders onder de noemer: 'Hitler in de polder'. De schrijver wil daarmee het fenomeen op de kaart zetten dat de afgelopen 15 jaar van het integratiedebat steeds weer mensen zijn weg gezet in de hoek van het racisme en het nazisme en vergeleken zijn met Hitler, Goebbels en Goering. Dat waren Frits Bolkestein, Paul Scheffer, Pim Fortuyn, Hirsi Ali en dan nu Wilders.

Zwagerman kwam op het idee om zijn toespraak hieraan te wijden na een uitzending van Rondom 10.  Daarin was een moslimvrouw van Surinaamse afkomst te zien die zei dat Wilders voor haar maar met één persoon was te vergelijken: Nazi-leider Adolf Hitler. Dezelfde haatzaaierij, het afzetten tegen een bevolkingsgroep, dezelfde manier om aan de macht te komen: democratisch.

Zwagerman keek er van op dat niemand die vergelijking raar vond.  ''Ik vraag me af, waarom doen Nederlanders dat? Wat drijft hen? Wat is toch het trauma dat ons ingeeft om deze nazikopstukken van stal te halen wat a: de feitelijke holocaust bezoedelt, b: ook het actuele debat totaal lam legt en c: de nieuwe Nederlander met een moslimachtergrond gevangen zet in deze discussie. Daar moeten we vanaf."

De schrijver zegt vanmiddag een poging te zullen doen te duiden ''waar wij deze obsessie met de tweede wereldoorlog vandaan hebben''. Zwagerman krijgt vandaag de Ganzeveer voor zijn spraakmakende en veelzijdige werk als schrijver/essayist/columnist en zijn bloemlezingen van de Nederlandse en Vlaamse literatuur.  (Zie de bron voor een audio-interview met Zwagerman).

 

 

Sims passeert de 100 miljoen grens

In februari maakte Electronic Arts al bekend dat van alle Sims-games er bijna 100 miljoen verkocht waren. Het grote moment is nu eindelijk daar. Na acht jaar, 100.000 filmpjes en 70 miljoen gedownloade stukjes content bereikte de game 100 miljoen verkochte exemplaren. Uiteraard moet dit gevierd worden, dus kunnen spelers binnenkort vanaf de feestsite wat exclusieve content downloaden.

De eerste Sims-game verscheen in het jaar 2000 en sindsdien is de serie uitgebracht in 22 talen in meer dan 60 landen. Elke maand komen er meer dan vier miljoen mensen op de communitysite om content uit te wisselen en inmiddels niet minder dan 100.000 filmpjes met elkaar te delen.

At this milestone, we want to thank players of The Sims everywhere for making The Sims such a worldwide phenomenon.

The Sims has been an interactive experience for people around the globe to explore their passion for creativity and we're thrilled to be a part of that.

From building houses and relationships, from the first kiss to a toddler's first step, from kitchen fires - and even visits from ghosts, players have told more than 100 million unique and fun stories!

Aldus Rod Humble, studiohoofd voor het De Sims Label.Vrouw moet 25.000 euro terugbetalen

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft gisteren besloten dat een vrouw aan Lelystad 25.000 euro terug moet betalen aan woontextielzaak Roobol in Barendrecht. Zelf vond de vrouw dat ze het geld mocht houden.

Eind vorig jaar maakte de woontextielzaak per ongeluk 25.000 euro aan de vrouw over. Het geld was eigenlijk bedoeld voor een Zweedse rekening, maar de vrouw bleek exact hetzelfde rekeningnummer te hebben. Nadat Roobol de fout ontdekte vroegen zij de vrouw het gehele bedrag terug te storten op hun rekening. De vrouw stortte twintigduizend euro terug, maar de overige vijfduizend euro hield zij zelf.

De vrouw verklaarde dat zij met tweeduizend van de vijfduizend euro de bloemetjes heeft buitengezet. De andere drieduizend euro stond ze rood.

De rechtbank heeft gisteren bepaald dat die resterende vijfduizend euro met rente terug moeten worden betaald aan Roobol. Daarnaast moet de vrouw ruim negenhonderd euro aan proceskosten betalen. De vergoeding die het bedrijf had geëist voor administratieve kosten heeft de rechtbank afgewezen omdat deze niet voldoende onderbouwd konden worden.

Tichelaar stopt als PvdA-fractievoorzitter

Jacques Tichelaar keert niet terug als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. De politicus komt vanaf juni terug naar het Binnenhof, na zijn herstel van een meervoudige bypassoperatie.

Hij heeft de leden van zijn fractie vanmiddag gezegd dat hij terugkeert als Tweede Kamerlid en zijn functie van fractievoorzitter neerlegt. De PvdA in de Tweede Kamer zal snel een nieuwe fractievoorzitter kiezen.

Momenteel is de vervangend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

Politiechef van Teheran gearresteerd

De politiechef van de Iraanse hoofdstad Teheran, generaal Reza Zarei, is aangehouden. Dat bevestigde justitie, meldde The New York Times vandaag.

Al een maand waren er speculaties over de positie van de generaal. Websites en kranten in Iran meldden vorige maand dat hij tijdens een politie-inval in een bordeel op heterdaad was betrapt met zes naakte prostituees. Prostitutie is verboden in de islamitische republiek.

Zarei was als politiechef van de hoofdstad juist verantwoordelijk voor de harde aanpak van vrouwen die niet-islamitisch gekleed zijn. Een zegsman van Justitie wilde niets kwijt over de reden van de arrestatie van Zarei.

Michael Schumacher aan de dood ontsnapt

Voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher is begin april tijdens een motorwedstrijd aan de dood ontsnapt. Dat maakte de Duitse krant Bild vandaag bekend.

"Schumi" verloor tijdens een race de controle over zijn motor, nadat hij in de eerste bocht in aanraking kwam met een tegenstander. Schumacher moest rennen voor zijn leven en de overige coureurs konden hem maar tenauwernood ontwijken.

"Het is me duidelijk geworden dat motorrijden niet zonder gevaren is", aldus de 39-jarige Schumacher. Foto's van het ongeluk zijn te bekijken op de site van Bild.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!-sport.

Kidnappoging weerhield Cruijff van WK 1978

Johan Cruijff heeft het WK van 1978 laten schieten vanwege een kidnappoging in het jaar voorafgaand aan het toernooi in Argentinië. Daarbij werden Cruijff en zijn vrouw vastgebonden en werd een geweer op zijn hoofd gezet. Dat zei de beste Nederlandse voetballer uit de geschiedenis dinsdag tegen een Catalaanse radiozender. Nederland haalde dat jaar de finale van het WK, maar verloor daarin na verlenging van gastland Argentinië.

"Om aan een WK mee te doen, moet je tweehonderd procent zijn", zei Cruijff tegen Catalunya Radio. "Ik had een geweer op mijn hoofd, was vastgebonden en mijn kinderen waren in het appartement aanwezig. Er zijn momenten dat andere dingen in het leven belangrijker zijn dan voetbal."

Het incident vond plaats in zijn laatste jaar als speler van Barcelona. Hoe de poging is mislukt, zei Cruijff niet. In de vier maanden erna werd zijn huis bewaakt en werden zijn kinderen door de politie naar school begeleid. Uit angst voor een nieuwe poging liet Cruijff het WK schieten.

Lang ging het gerucht dat zijn vrouw Danny hem van het WK in Argentinië had weerhouden vanwege het zwembadincident in 1974. Cruijff en een aantal medespelers werden toen in een hotelzwembad gefotografeerd in gezelschap van een aantal vrouwen.

Jami heft zijn comitť voor ex-moslims op

Ehsan Jami stopt met zijn comité voor ex-moslims. Hij krijgt het comité niet van de grond omdat geloofsafvalligen het niet aandurven lid te worden. ''Ze hebben geen zin in bedreigingen.''

Het gemeenteraadslid uit Voorburg bevestigde vandaag dat hij uitspraken van die strekking heeft gedaan tegen weekblad HP/De Tijd. ''Ik moet constateren dat het comité niet gelukt is door aanhoudende bedreigingen van de kant van moslims'', zei hij in een toelichting. ''Mensen worden angstig, waardoor ze alleen achter de schermen willen meewerken.''

Jami zal de organisatie zeer binnenkort opheffen, maar wil zijn opvattingen blijven uitdragen in debatten en opiniestukken. Hij zegt gesprekken te voeren over deelname aan de komende Tweede Kamerverkiezingen voor een bestaande politieke partij.

Taakstraf voor dominee wegens kinderporno

Een dominee uit Overberg is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 240 uur taakstraf en driehonderd dagen celstraf, waarvan 253 voorwaardelijk.

De rechtbank achtte bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het bezit en de productie van kinderporno en pogingen om drie meisjes te verleiden tot ontuchtige handelingen.

De 60-jarige A. de K. maakte afgelopen oktober drie seksueel getinte foto's van een 7-jarig meisje in een zwembad in Kootwijk. Bovendien bleek dat op de computer van de man ruim honderd afbeeldingen van kinderporno hadden gestaan.

Ook nodigde hij een 4-jarig meisje uit zijn geslachtsdeel te betasten en vroeg hij twee zusjes van 8 en 9 om bij hem in bed te kruipen terwijl hij naakt was. Toen zij weigerden, ''kocht'' hij voor een euro een kusje van hen.

Battlefield: Bad Company 23 juni in Amerika

Nu een tijdje geleden de beta al van start is gegaan, waar je hier de preview van kan lezen, heeft EA nu eindelijk duidelijkheid gegeven over de release van Bad Company. Onze Amerikaanse vrienden mogen namelijk 23 juni aan de slag met de game, welke zal verschijnen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Over een Europese release is helaas nog niets bekend.


Battlefield: Bad Company neemt je mee naar de nabije toekomst gedurende een conflict tussen Europa en AziŽ. Als speler maak je deel uit van een team van vier soldaten, en ga je op een tocht voor rijkdom en wraak. Bad Company zal een cinťmatische singleplayer-campaign kennen met donkere humor die draait om een groep soldaten die besluit dat de dank van hun land niet genoeg is.
Natuurlijk komen er, net als altijd in de serie, online mogelijkheden met maximaal 24 man.

Systeemeisen voor Mass Effect bekend

Binnenkort kunnen ook PC-bezitters het universum (on)veilig gaan maken in Mass Effect. Bioware heeft nu bekend gemaakt wat je allemaal in je kast moet hebben zitten om deze game te kunnen draaien.


Operating System:
Windows XP or Vista

Processor:
2.4+GHZ Intel or 2.0+GHZ AMD

Memory:
1 Gigabyte Ram (XP)
2 Gigabyte Ram (Vista)

Video Card:
NVIDIA GeForce 6 series(6800GT or better)
ATI 1300XT or better (X1550, X1600 Pro and HD2400 are below minimum system requirements)

Hard Drive Space:
12 Gigabytes

Sound Card:
DirectX 9.0c compatible sound card and drivers
----------

Recommended System Requirements for Mass Effect on the PC

Operating System:
Windows XP or Vista

Processor:
2.6+GHZ Intel or 2.4+GHZ AMD

Memory:
2 Gigabyte Ram

Video Card:
NVIDIA GeForce 7900 GTX or higher.
ATI X1800 XL series or higher

Hard Drive Space:
12 Gigabytes

Sound Card:
DirectX 9.0c compatible sound card and drivers – 5.1 sound card recommended

De game zal na de installatie de instellingen aanpassen aan je systeem, zodat je een optimale game-ervaring hebt. Natuurlijk kan deze auto-configurator het ook mis hebben, daarom kun je via het configuratiescherm de game-instellingen helemaal naar eigen smaak aanpassen.

AED gestolen vlak voor hartaanval

Bij een Supermarkt in Beusichem is maandagmiddag een AED (Automatische Externe Defibrillator) gestolen. Dit op zichzelf is al vervelend, maar nog vervelender is het dat diezelfde middag iemand aan de overkant van de straat werd getroffen door een hartaanval.

Op steeds meer plaatsen in Nederland hangen kastjes met daarin een zogenaamde AED. Wanneer iemand een hartstilstand krijg wordt de kans op overleven door reanimatie in combinatie met het gebruik van een AED aanzienlijk vergroot. Maandagmiddag zou een groepje van vier personen, twee mannen en twee vrouwen, de AED uit het kastje hebben genomen en vervolgens doodleuk zijn weggefietst.

Het slachtoffer dat diezelfde middag aan de overkant van de supermarkt een hartaanval kreeg kon dus niet met het levensreddende apparaat gereanimeerd worden. Hoe het met deze persoon is afgelopen, is niet bekend.

Dollar op recordlaagte

De dollar heeft weer een nieuw dieptepunt aangetikt. Voor een euro kreeg je eerder vandaag bijna 1,60 dollar. Gisteren was dat nog ruim 1,57 dollar. De Amerikaanse munt staat onder grote druk door de afzwakkende economie in de VS. Om een recessie te voorkomen, heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken eerder de rente flink verlaagd.

Het laag staan van de dollar heeft voor Europeanen voor- en nadelen. Op vakantie gaan naar de VS is nu ineens een stuk goedkoper . Maar de olieprijs loopt steeds verder op door de zwakkere munt. Die maakt olie voor kopers met andere valuta goedkoper, wat olieproducenten ertoe brengt de prijzen te verhogen om de zwakke dollar te compenseren. De olieprijs bereikte zojuist ook een recordhoogte van ruim 114 dollar per vat (159 liter) bij de termijnhandel in New York.

Omdat de munt zo laag staat, is de Amerikaanse economie ook niet meer de grootste van de wereld. Vorige maand werd bekend dat het gebied waar met de Euro wordt betaald (Eurozone) nu de grootste economie is.

In de eerste drie maanden van dit jaar was de daling van de dollar het grootste sinds 2004. Er was een terugval van 7,6 procent. Ten opzichte van de Japanse yen was de terugval zelfs de grootste voor het afgelopen decennium. De dollar werd 10,9 procent goedkoper tegenover de yen. Deutsche Bank, de grootste valutahandelaar, houdt rekening met een stijging van de euro dit kwartaal tot 1,60 dollar.

Jongen met naam Islam van de tv geweerd

In Frankrijk zijn de ouders van een 9-jarige jongen naar de rechter gestapt omdat hun zoon wegens zijn naam Islam niet mocht meedoen aan een televisieprogramma. Dat meldde de Franse krant Le Parisien woensdag.

De ouders hebben de Algerijnse nationaliteit en zijn moslim. Islam kreeg bij de casting voor het populaire kinderprogramma 'In ze boite' te horen dat zijn naam "een religie vertegenwoordigt die niet gewild is in Frankrijk", aldus de moeder. Hij zou het advies hebben gekregen zijn naam te veranderen in bijvoorbeeld Mohammed.

Het productiebedrijf Angels Productions ontkent dat Islam om zijn naam is afgewezen, maar erkent dat medewerkers van de casting "woorden hebben gezegd die een kleine jongen pijn kunnen doen". Als goedmaker heeft het Islam uitgenodigd voor een toekomstige uitzending.

CD: Turk en SirOJ - De Turkse Pizza EP

Om als artiestennaam de naam Turk te kiezen en vervolgens je eerste release De Turkse Pizza EP te noemen, getuigt van een flinke dosis gezonde humor. De man achter dit mini-album is geboren in Amsterdam-Noord en heeft inderdaad Turkse roots. Voor de 11 nummers die deze EP telt, sloeg hij de handen ineen met producer SirOJ, voor wie De Turkse Pizza EP eveneens zijn eerste wapenfeit is.

SP-Kamerleden declareren veel geld

De Socialistische Partij rommelt op grote schaal met onkostenvergoedingen. Dat schrijft weekblad Elsevier deze week. De Kamerleden van de SP mogen dan wel een groot deel van hun loon afdragen aan de partijkas, ze kunnen vrijuit declaraties indienen.

Mantelpakjes, luxe penthouses en riante hotelkamers, niets zou de SP-Kamerleden te gek zijn. Namens de 25 SP-Kamerleden ontvangt de SP maandelijks onkostenvergoedingen die kunnen oplopen tot ruim 4.500 euro bruto per Kamerlid, zonder dat hier enige controle op is. Waar andere  volksvertegenwoordigers hun onkosten van hun partij alleen tot een bepaalde limiet krijgen vergoed, gelden voor SP’ers geen maxima.

CDA en PvdA spreken van ''misbruik' en 'schijnheiligheid''. PvdA-Kamerlid Lia Roefs: ''SP’ers doen altijd of ze armoedig leven, terwijl andere politici hun zakken vullen. Die schijnheiligheid moet maar eens aan de kaak worden gesteld.''

SP-Penningmeester Rosita van Gijlswijk bevestigt dat SP-fractieleden kosten voor "kinderopvang, representatie en mantelpakjes" bij de partij declareren. Zij wijst erop dat de SP-Kamerleden krachtens de zogenaamde afdrachtregeling een groot deel van hun salaris afdragen aan de partij. Daarom mogen zij alle onkosten declareren. ''Dat is logisch'', aldus Van Gijlswijk. Zij vindt het bovendien billijk dat de onkostenvergoedingen van de Tweede Kamer in de SP-kas vloeien: ''Kamerleden van andere partijen sparen die vergoedingen ook gewoon op en gaan er vervolgens van op vakantie. Ik zie niet in wat het verschil is.''

CDA-Kamerlid Koopmans zegt dat SP'ers zich via een fiscaal achterdeurtje nog een extra voordeel toeëigenen. ''Zij dragen hun onkostenvergoedingen af aan de partij en presenteren dat op hun belastingformulier als een gift voor een goed doel, waardoor ze minder belasting hoeven te  betalen. De SP heeft betere fiscaal adviseurs dan menig multinational.''

Brigitte Bardot aangeklaagd wegens racisme

Brigitte Bardot is aangeklaagd wegens het aanzetten tot haat tegen moslims. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Openbaar aanklager Anne de Fontette eiste dinsdag dat de actrice een boete van vijftienduizend euro en een voorwaardelijk celstraf van twee maanden krijgt opgelegd omdat zij in een brief aan de Franse president Nicolas Sarkozy discriminerende teksten schreef.

De actrice schreef de bewuste brief in december 2006 toen Sarkozy nog minister van binnenlandse zaken was. In het schrijven verklaarde ze 'er genoeg van te hebben voor de gek te worden gehouden door deze bevolkingsgroep die ons kapotmaakt, ons land verwoest en ons gewoonten opdringt'. Zo'n acht procent van de Franse bevolking is islamitisch.

De 73-jarige Bardot werd al vier keer eerder beboet voor het aanzetten tot racisme. Zo kreeg ze in 2004 een boete van vijfduizend euro opgelegd na het verschijnen van haar boek 'Un cri dans le silence', waarin ze homo's, migranten en werklozen aanvalt.

Op 3 juni volgt de uitspraak in de zaak tegen Bardot.

Politie rukt uit voor vrijend stel

Een Haags koppel heeft dinsdag het advies gekregen het voortaan iets rustiger aan te doen in bed. Het stel maakte zo veel lawaai dat buren gealarmeerd raakten en de politie belden.

In plaats van een vermoedde mishandeling troffen de agenten echter een ander extreem van huiselijkheid aan.

De politie kreeg rond middernacht melding van 'burengerucht' in de Van Bleiswijkstraat in Den Haag, zo meldde de politie vandaag. Omdat zij de vreemde geluiden zelfs op straat konden horen, belden de agenten bij het koppel aan.

Europese prijsverlaging voor Rock Band?

Volgens geruchten zal Electronic Arts ťťn dezer dagen met een aankondiging komen dat de prijs van Rock Band herzien is. Nadat EA aankondigde dat Rock Band in Europa voor 240 euro over de toonbank zou moeten gaan, terwijl men in de VS al voor 169 US dollar de trotse eigenaar van een virtuele rockgroep kon zijn, ontstond er veel ophef op diverse fora, waaronder het officiŽle Rock Band-forum.

EA schijnt nu op de prijs terug gekomen te zijn, en het volledige Rock Band pakket, inclusief gitaar, drumkit, microfoon en game zal voor 169 euro te koop zijn, een prijs die redelijk te noemen kan zijn, aangezien voor overige games ook de 1-op-1 dollar-euroconversie gehanteerd wordt.

Splinter Cell: Chaos Theory wordt Xbox Original

Zin om eens ouderwets door de schaduwen te kruipen met Sam Fisher? Dat komt dan goed uit want onze favoriete spion komt de line-up van Xbox Originals versterken met Splinter Cell: Chaos Theory. Chaos Theory is het derde deel uit de Splinter Cell serie en kwam uit aan het eind van de levensduur van de originele Xbox.

Metal Arms - Glitch in the System zal Chaos Theory vergezellen, want ook deze titel is vanaf maandag te vinden op Xbox Originals. Metal Arms was een bescheiden culthitje van Swingin' Ape Studios. Swingin' Ape is na Metal Arms opgekocht door Blizzard, waar ze werkten aan Starcraft: Ghost. Beide spellen zijn te downloaden voor 1200 Microsoft Points (zo'n 15 euro).

[Update]Horrortitel in de maak voor PlayStation?

Update
Het blijkt inderdaad om een nieuwe Forbidden Siren te gaan, getiteld Siren New Translation. De game zal op 24 juli in Japan exclusief op de PlayStation 3 verschijnen. Het betreft een remake van het origineel en men is inmiddels al 90% klaar met de game. Op 24 april zal er een demo verschijnen, zodat je van te voren in kan schatten hoeveel schone onderbroeken je nodig zal hebben bij het spelen van Siren New Translation.


Oorspronkelijk bericht
Op de officiŽle PlayStationsite is een vreemde pagina opgedoken. Er is geen titel of platform te zien, alleen een plas bloed en een teller. Op de achtergrond hoor je fluisterende stemmen die dingen zeggen als "That's some fucked up shit." en "Someone's gotta stop him.".
De stijl doet erg denken aan de Forbidden Siren-serie, maar de stemmen in die serie zijn van oudsher Japans, in tegenstelling tot de stemmen op de site. De bloedrode regen is wel een thema wat in de beide Forbidden Siren-games verwerkt is.

Je kunt hier naar de teller kijken en luisteren naar wat er gezegd wordt.

Islamleraar noemt Bijbel verbranden respectvol

De radicaal-islamitische islamleraar Suhayb Salaam uit Tilburg heeft een studente die een bijbel in huis had, aangeraden die te verbranden. Dat schrijft onderzoeksjournalist Patrick Pouw in een deze week verschenen boek.  Pouw ging een jaar in de leer bij Salaam en verwerkte zijn ervaringen in een boek getiteld 'Salaam! Het ware gezicht van orthodoxe moslims in Nederland'.

Pouw legde de opleiding bij de Tilburger met goed gevolg af, en haalde zijn diploma. ''Als ik de meest rabiate teksten in mijn huiswerk zette, kreeg ik van Suhayb een zeer goede beoordeling'', aldus de schrijver. Salaam zegt in een reactie dat hij het huiswerk van Pouw niet zo streng nakeek. ''Omdat hij toch maar een journalist was.''

Volgens het boek van Pouw spreekt Salaam echter met twee tongen. Zo raadde hij een studente die een bijbel in huis had aan die te verbranden, pleit hij voor polygamie en plaatst hij de islamitische wet boven de Nederlandse (al moet men erkennen dat de Nederlandse wet hier heerst). Verder doceert hij haat tegen ongelovigen en telt alleen een islamitisch huwelijk; naar de burgerlijke stand gaan hoeft niet.  In de media doet de islamleraar zich echter altijd gematigd voor.

'Verbranden Bijbel respectvol'
Salaam zegt dat alle zaken die Pouw stelt, in een ander kader moeten worden gezien. Zo is het verbranden van de Bijbel juist zeer respectvol. ''Papieren met Koranteksten die wij niet gebruiken, verbranden wij ook, zodat ze niet bijvoorbeeld bevuild kunnen worden.''  En zijn opmerking dat een moslim nooit een andere moslim mag aangeven bij de politie, moet ook in een ander licht worden gezien: ''Ik bedoel daarmee dat de moslims eerst moeten proberen ergens zelf uit te komen, eventueel met bemiddeling van een imam.''

Ook ontkent hij haat te doceren. ''Ik zeg alleen dat ze ongeloof moeten haten. De ideologie, niet de mensen. En dat ze in hun hart mensen mogen haten zoals Ayaan Hirsi Ali, die de islam aanvallen.''

Suhayb Salaam is de zoon van de Tilburgse imam Ahmed Salaam. De man die volgens de gemeente Tilburg zo conservatief is, dat hij niet in Nederland thuishoort.  Hij weigerde ooit minister Rita Verdonk de hand te schudden en zou zijn volgelingen hebben opgeroepen geen belasting te betalen.

Vader en zoon werden nationaal bekend door in Pauw en Witteman te verschijnen waarbij ze eisten dat de wijn van tafel ging. En  Suhayb verliet vorig jaar in een tv-programma over integratie de tv-studio, omdat hij niet in een ruimte wilde zitten met een meisje in minirok.

Vader en zoon Salaam

Somalische piraten in Parijs

Zes Somalische piraten die een Frans zeilschip kaapten en de bemanning een week lang gegijzeld hielden, zijn voor berechting in Parijs aangekomen. Dat heeft de Franse politie woensdag gemeld.

Franse troepen wisten de zes piraten vrijdag met een helikopter te onderscheppen. De kapers probeerden over land te ontkomen na de dertigkoppige bemanning van het schip te hebben vrijgelaten. Verondersteld wordt dat de vrijlating volgde op de betaling van een onbekende som losgeld door de reder van het luxe zeiljacht.

De piraten werden per legervliegtuig overgebracht naar Frankrijk, waar ze woensdag bij aankomst direct in hechtenis werden genomen. Zij mogen maximaal 96 uur worden vastgehouden, voordat ze voor een onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Het zeilschip werd door een tiental piraten overmeesterd toen het zonder passagiers van de Seychellen terugvoer naar de Middellandse Zee. Onder de bemanningsleden bevonden zich 22 Fransen en zes Filipijnen.

In 2007 hebben piraten voor de kust van Somalië meer dan twintig schepen gekaapt. Frankrijk wil wereldwijd de strijd aanbinden met piraterij en is van plan de Verenigde Naties daarvoor tot actie te manen.

'Rijk trok 2,6 miljard uit voor externe diensten'

De rijksoverheid heeft in 2006 ruim 2,6 miljard euro uitgegeven aan extern advies en personeel. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een vertrouwelijk rapport in handen van de krant.

Het rijk gaf in 2006 onder meer achthonderd miljoen euro uit aan ict-diensten en -advies. Voor beleidsondersteunend onderzoek en beleidsadvies werd bijna vierhonderd miljoen euro uitgegeven. Zo'n 650 miljoen euro werd besteed aan uitzendkrachten, schrijft de krant.

Het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid heeft volgens het AD voor het eerst uitgerekend voor welk bedrag het rijk aan advies en personeel van buiten heeft ingekocht. Directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Rob Kuipers geeft toe dat de uitgaven niet onder controle zijn. "Het kabinet komt daarom op korte termijn met een brief aan de Tweede Kamer met voorstellen om de externe inhuur te beheersen."

De SP reageert geschrokken. "Een belachelijk hoog bedrag", zegt Kamerlid Ronald van Raak. VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg eist duidelijkheid van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). "Dit is een fors bedrag. Ik wil weten wat zij precies doen."

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen noemt het een 'bloody shame' dat de vorige ministers van Binnenlandse Zaken deze kosten niet in de hand konden houden. "Ik ben blij dat de uitgaven nu eindelijk eens goed in kaart zijn gebracht en ga er vanuit dat dit bedrag omlaag gaat."

Harry Potter-fan huilt in rechtbank

De Harry Potter-fan die door J.K. Rowling is aangeklaagd, brak dinsdag in een rechtbank in New York in tranen uit. De steenrijke auteur heeft haar fan Steven Vander Ark voor de rechter gedaagd omdat hij met de voorgenomen publicatie van zijn 'Harry Potter lexicon' haar auteursrecht zou schenden.

Toen hij dinsdag moest getuigen in de zaak, werd het Vander Ark allemaal even te veel. Hij kwam nauwelijks uit zijn woorden toen hem werd gevraagd wat voor uitwerking de zaak had gehad op zijn verhouding met de gemeenschap van Potter-fans. "Het is moeilijk geweest vanwege de vele kritiek", stotterde hij. "Dat was nooit mijn bedoeling. Dit is in de afgelopen negen jaar een belangrijk deel van mijn leven geweest."

De getuigenis vond plaats op de tweede dag van de rechtszaak die Rowling aanspande tegen Vander Ark en uitgeverij RDR, die de encyclopedie in de herfst al had willen uitbrengen. Volgens de Britse schrijfster leunt het werk te zwaar op haar zeven boeken over tovenaarsleerling Harry Potter.

Vander Ark zei dat ook hij zich zorgen had gemaakt over een mogelijke schending van het auteursrecht van Rowling. Hij vertelde dat de uitgeverij hem uiteindelijk heeft omgepraat. Het lexicon is een bewerking van zijn populaire website, die eveneens de titel 'Harry Potter lexicon' draagt.

Rowling is niet alleen verbolgen over de vermeende schending van haar auteursrecht. Ze vreest eveneens dat de publicatie van het lexicon haar geplande encyclopedie over de wereld van Harry Potter zal tegenwerken. "Ik vraag me af of ik het doorzettingsvermogen heb mijn encyclopedie dan nog op de markt te brengen", zei ze maandag.

[NBA] Hornets South West kampioen

Door de overwinning op de Los Angeles Clippers zijn de New Orleans Hornets eerste geworden in de South West-divisie. Er werd thuis met 114-92 gewonnen van de Clippers.

Het was de 81ste wedstrijd van het seizoen van de Hornets. Ze hebben 56 wedstrijden gewonnen en kunnen nog gelijk komen met de Los Angeles Lakers die 57 overwinningen behaald hebben aangezien de Hornets nog een wedstrijd van het reguliere seizoen moeten spelen. De forward David West had 32 punten en vijf rebounds. Chris Paul, die nogmaals bevestigde waarom hij een MVP-kandidaat is, scoorde 22 punten en gaf twaalf assists. De ServiŽr Peja Stojakovic bleef op zeven punten steken.

Volgens de kenners zijn er op dit moment twee kandidaten voor de meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen. Het gaat om Kobe Bryant van de Lakers en Chris Paul van de Hornets. Bryant is al met zijn twaalfde seizoen bezig en heeft tot op heden nog geen MVP-titel kunnen bemachtigen. Het is pas het derde seizoen van de kleine guard Paul, die vereerd is dat hij genomineerd is.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
New Orleans HornetsLos Angeles Clippers114-92
Portland TrailblazersMemphis Grizzlies113-91
Atlanta HawksOrlando Magic105-121
New Jersey NetsCharlotte Bobcats112-108
Detroit PistonsMinnesota Timberwolves115-103
Los Angeles LakersSacramento Kings124-101

Justitie bekijkt aanhouding Netwerk

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem besluit deze week welke partij schuld heeft aan het handgemeen dat gisteren ontstond tussen plastisch chirurg Edwin van Onselen en een EO-cameraploeg van Netwerk. Beide partijen hebben aangifte tegen elkaar gedaan van vernieling en mishandeling.

De Netwerkploeg was in de privékliniek van Van Onselen in Zevenaar om hem vragen te stellen over mogelijk mislukte ingrepen bij twee vrouwen. Toen de chirurg genoeg had van de vragen wilde hij dat de journalisten vertrokken, maar die wilden eerst antwoord op hun vragen. Er ontstond een vechtpartij.

De gealarmeerde politie hield de drie verslaggevers aan en wilde de reportagewagen en camerabeelden in beslag nemen, maar na tussenkomst van journalistenvakbond NVJ besloot het OM in Arnhem dat dat niet nodig was. De arrestanten mochten  na zes uur hechtenis vertrekken. De beelden vind je hier.

Van Onselen

Depressie bij mannen anders dan bij vrouwen

Depressieve mannen hebben andere stresshormonen in hun hersenen dan depressieve vrouwen. Deze, volgens wetenschappers opmerkelijke, ontdekking vormt de aanzet om voor beide geslachten verschillende antidepressieve medicijnen te ontwikkelen.

De verschillen in de hersenstofjes tussen mannen en vrouwen zijn ontdekt door onderzoekers van het Nijmeegse neurobiologische onderzoeksinstituut FC Donders Centrum, onderdeel van van de Radboud Universiteit. De wetenschappers waren er eigenlijk helemaal niet naar op zoek en spreken van een verrassing.

Boek: Peter de Ruiter - Een wereld voor kinderen

Kinderarbeid is iets wat helaas nog altijd voorkomt. Over de hele wereld worden kinderen uitgebuit voor een hongerloontje. Vaak hebben ze geen vrije keuze en moeten ze wel om te kunnen eten. Soms verdienen ze geld, bijvoorbeeld een halve cent per baksteen. Daarnaast zijn er bijna altijd gevaarlijke werkomstandigheden aanwezig, een cao is er niet en het lidmaatschap van een vakbond staat meestal gelijk aan ontslag. Maar kinderen moeten niet aan het werk zijn, ze moeten kunnen spelen en leren, zodat ze een goede toekomst kunnen krijgen. Peter de Ruiter heeft hiervoor een boek samengesteld, Een wereld voor Kinderen, in woord en beeld beschrijft hij de kinderarbeid, oorzaken en gevolg, zoals hij het heeft gezien in negen landen op vier continenten. Met de aanschaf van dit boek steun je automatisch de strijd tegen de kinderarbeid.

De afvalberg boven ons hoofd

Met het blote oog is het niet te zien, maar boven ons hoofd zweeft een enorme afvalberg, en deze blijft groeien. Uit opnames van de Europese ruimteorganisatie ESA blijkt dat er van alles om ons heen zweeft.

De ESA schat dat van de 6000 satellieten die in een baan om de aarde zijn gebracht sinds de lancering van de Spoetnik in 1957, er slechts 800 operationeel zijn. De ESA schat daarnaast dat er momenteel ongeveer 12.000 ‘objecten’ om de aarde heen zweven. De grote meerderheid daarvan, 11.500, bevinden zich op de relatief lage hoogte van 800 tot 1500 kilometer tot de aarde.

De meeste objecten die rondom de aarde zweven zijn wetenschappelijke, militaire en navigatiesatellieten. Daarnaast zweven er veel grote stukken ruimteafval en afgedankte satellieten om ons heen. Omdat het decennia kan duren voor het afval in de atmosfeer verbrandt, lijkt de afvalberg rond de aarde alleen maar te groeien.

Foto's van de afvalberg rondom de aarde zijn hier, hier en hier te bewonderen.

Crash komt met een nieuw deel

Vivendi kondigt vandaag de nieuwste Crash Bandicoot aan; Crash Bandicoot: Mind over Mutant. Dit deel komt tot nu toe uit op de DS en de Nintendo Wii.

In de game is Neo Cortex terug en hij wil de breinen van alle mensen veroveren. Hij heeft een machine uitgevonden waarmee hij niet alleen kan smsen, maar ook het brein van Crash kan controleren. Wanneer Crash de machine in bezit krijgt, kan hij vergezeld worden door monsters.

Een nieuwe toevoeging aan de nieuwe Crash is de mogelijkheid tot co-op, waarbij speler 2 met de zus van Crash, Coco, speelt. De game staat gepland voor 31 oktober 2008.

PSV-fans verdeeld over klap Michael V.

PSV-supporters zijn verdeeld over de man die zondag de cameraman van FOK!tv sloeg. Op diverse fansites wordt de supporter, die is herkend als Michael V. besproken. Sommige fans distantiëren zich van de actie en geven aan dat een echte supporter iets dergelijks niet hoort te doen. Sommigen halen meteen Ajax erbij waar het volgens hen véél erger is allemaal. Het incident vond zondag plaats in de Lichtstad. Meteen na het fluitsignaal tegen FC Twente bleek PSV nog geen kampioen te zijn en kwam V. uit het publiek rechtstreeks op onze ploeg aflopen om vervolgens een hengst te geven.

MischaVD meent: "Triest, heel erg triest. Dat zijn dan mensen zijn die voor PSV staan. Die horen meer in 020" Ook Itzme vindt het niet kunnen: "De cameraman kan net zo goed achterover op z'n hoofd vallen of whatever. Hij doet gewoon z'n werk dus slaat natuurlijk nergens op." En PSVictorie op  het officiële PSV-forum: "Dit soort lui geven onze club nu juist een slechte naam en dat zou je moeten veroordelen als ECHTE fan zijnde. Des te triester is het dat als je niet eens verliest je het nodig vind om je frustraties te botvieren op een camera ploeg die gekomen is om een prachtig feestend Eindhoven te filmen."  Anderen denken echter dat FOK! de supporters heeft geprovoceerd. PSVEindhoven92 denkt: "Die cameraman zal wel gejuicht hebben ofzo toen het afgelopen was, want dat zie je aan de reacties. Dat iemand dan boos is als je (waarschijnlijk) uitgedaagd wordt kan ik nog begrijpen."

Van uitdagen en provoceren was overigens geen sprake. FOK! stond naast Omroep Brabant en de camerakraan om een sfeerverslag te maken. De ruwe beelden van het incident zijn hier te bekijken. Overigens blijkt Michael V. een echte PSV Hooligan te zijn die naar verluidt al een stadionverbod heeft en vaker geweld heeft gebruikt.Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (21Mb)

Darth Vader op Star Wars: The Force Unleashed screens

Star Wars: The Force Unleashed zal, op de PC na, op elke gameconsole en handheld verschijnen die op dit moment in de schappen liggen. Eťn van de speelbare personages in Star Wars: The Force Unleashed wordt Darth Vader. Vandaag hebben we enkele screenshots van de Wii-versie.
The Force Unleashed neemt je mee naar de tijd tussen Episode III en IV, tijdens de groei van het Empire. Darth Vader neemt in het geheim een apprentice aan, met wie hij uiteindelijk Darth Sidious, de Emperor, wil verslaan. Als speler kruip je in de rol van de apprentice en leer je om te gaan met de Force. Dit alles tot in het meest extreme zoals het neerhalen van een Star Destroyer.

Interview Muntz met Wilders op internet

Het interview van de tv-makers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint met PVV-leider Geert Wilders staat sinds gisteravond online op de site van dagblad De Pers.

In de video, die bijna twee uur duurt, gaat de PVV-leider onder meer in op vragen over zijn kapsel, zijn vrouw, vrienden, het populisme, zijn muziekvoorkeuren en de film Fitna.

Wilders stemde in met het interview nadat Muntz had afgezien van een schadeclaim tegen de PVV-voorman. De programmamaker wilde Wilders aanklagen omdat die zonder toestemming een audiofragment uit een gesprek van Muntz met regisseur Theo van Gogh had gebruikt in zijn anti-islamfilm Fitna.

Het interview is in zijn geheel te zien of in delen en staat hier.

Vanuit huis digitaal aangifte doen van geboorte

Het wordt mogelijk om elektronisch aangifte te doen van een geboorte, sterfgeval, huwelijk of geregistreerd partnerschap. Mensen kunnen straks thuis via de computer hun gegevens doorgeven aan de burgerlijke stand. Bij een huwelijksaangifte hoeven ze ook geen stukken, zoals een geboorte-uittreksel, meer te overleggen.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken kondigden gisteren aan dat ze de digitale aangifte nog deze kabinetsperiode mogelijk willen maken. Als de ambtenaar na de elektronische aangifte nog vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, meldt hij zich bij de indiener. Zo nodig volgt dan een gesprek.

Pispot Belly

De Pot Belly Pub, voorheen mijn stamkroeg, is dicht. Al ruim een jaar. De eigenaar is met de noorderzon vertrokken en met de op één na duurste terrassen van Nederland hoeven wij in Valkenswaard (Noord-Brabant) voorlopig niet te hopen op een nieuwe eigenaar. De Pot staat al een jaar te verschimmelen. Al een jaar zonder de charmes van de kroeg die die titel eigenlijk niet verdiende. Waar vind je nu nog een kroeg waar je je handen niet kunt wassen op de wc? Waar de wc überhaupt zijn beste tijd gehad heeft. Ik waarschuw je even, deze column is niet geschikt voor bij het ontbijt. De Pot, waar poepen eigenlijk niet meer mogelijk is. Waar je staat te pissen in de pot, goed gemikt, en toch de zeik langs de muur naar beneden ziet lopen.  

Poetin trouwt voormalig turnster

De Russische president Vladimir Poetin (55) is twee maanden geleden gescheiden van zijn vrouw Lyudimilla, zo meldt het Russische tabloid 'Moskovsky Korrespondent' afgelopen vrijdag. Pikant detail is dat de president volgens de tabloid in juni wil gaan trouwen met de voormalige Olympische turnster Alina Kabayeva (24).

Voormalig wereldkampioene ritmisch turnen Kabayeva werd bij een dopingcontrole in 2001 nog positief getest voor furosemide. Afgelopen jaar is zij in de Doema, het Lagerhuis van het Russische Parlement, verkozen voor de partij van Poetin, Verenigd Rusland.

Het Kremlin weigert tot nu toe enig commentaar te geven op de scheiding en het voorgenomen huwelijk. Over het privéleven van de ex-KGB-officier is überhaupt weinig bekend bij het publiek. Een naaste die met de organisatie van het huwelijk belast is heeft de media ingelicht over het voorgenomen huwelijk. Poetin en zijn ex-vrouw hebben twee volwassen dochters, Masha en Katya.

'Dief eigen auto'

Door een fout van de politie heeft de 31-jarige Haarlemmer Stewart Kent twee uur op het politiebureau vastgezeten. Nadat hij zaterdagavond op Schiphol in zijn auto wilde stappen werd hij klemgereden en vervolgens overmeesterd door een arrestatieteam van de marechaussee.

De 31-jarige Kent werd voor de dief van zijn eigen auto aangezien door wat een administratieve fout bij de politie lijkt te zijn. Vorig jaar deed Kent nog aangifte van diefstal van een navigatiesysteem uit zijn auto. Waarschijnlijk is toen bij de invoer van de gegevens iets fout gegaan. Een woordvoerder van de marechaussee deelt mee slechts in opdracht van de Amsterdamse politie te hebben gehandeld.

Elke minuut vijf infecties

Terwijl in Europa de inwoners steeds ouder worden haalt de gemiddelde Afrikaan maar net de 35 jaar. In Swaziland sterven mensen gemiddeld het vroegst: de levensverwachting is daar 39,6 jaar.

De landen die onderaan het lijstje van levensverwachting bungelen, zijn opvallend vaak dezelfde landen die bovenaan de lijst van landen met veel hiv-patiënten prijken. In landen als Swaziland, Botswana en Lesotho, is 30 tot 40 procent van de volwassenen besmet met hiv. En dat zijn alleen nog maar de geregistreerde gevallen.

'In Lesotho hebben zoveel mensen aids, dat het land over dertig jaar niet meer bestaat', zei de Amerikaanse aidsambassadeur Mark Dybul onlangs om de ernst van de aidsepidemie te onderstrepen.

Een half procent van de wereldbevolking - 33 miljoen personen - is besmet met hiv, van wie tweederde in Afrika ten zuiden van de Sahara woont. De grootste groeiers zijn Oost-Europese landen en de voormalige Sovjetrepublieken. Wereldwijd gaat het om bijna vijf nieuwe infecties per minuut. Evenveel mensen sterven per minuut aan de gevolgen van aids.

Dat de aidsepidemie de hele bevolking zou wegvagen, gaat dr. Stefano Lazzari te ver. Hij werkt als gezondheidsspecialist bij de Global Fund to fight Aids, TB and Malaria, een instelling die de strijd tegen de infectieziekten financiert. Volgens Lazzari doodt een epidemische ziekte nooit een populatie. 'Het gaat tegen de natuur in, want als het virus alle dragers doodt, doodt het ook zichzelf.'

Is aids geen uitzondering op deze theorie? Het is bij uitstek een ziekte die de voortplantende generatie 15-45 jaar treft.

'Nee', zegt ook dr. Joep Lange, aidsdeskundige en hoogleraar aan het AMC in Amsterdam. 'Een infectieziekte heeft nog nooit een hele populatie uitgeroeid en dat gaat ook niet gebeuren met aids.' In West-Europa is volgens de arts zelfs vastgesteld dat 1 op de 100 mensen niet besmet kan raken met hiv. 'Dat komt waarschijnlijk doordat ons immuunsysteem zich anders heeft ontwikkeld na de pestepidemie.'

De aidsepidemie is zich aan het stabiliseren, zeggen deskundigen. Hoogleraar Lange is voor het eerst zelfs 'optimistisch, vooral over Afrika'. 'Ik had nooit durven dromen dat zoveel mensen behandeld zouden worden met aidsremmers. In 2007 ging het om 1,4 miljoen Afrikanen, in 2003 waren dat er 100 duizend.'


West-Europa moet zich voorbereiden op de komst van een nieuwe, vrijwel ongeneeslijke variant van tuberculose (tbc), zeggen verscheidene tbc-specialisten. Vooral in de voormalige Sovjetrepublieken en Oost-Europa heeft zich een tbc-variant ontwikkeld, die resistent is tegen reguliere medicijnen.

Maar liefst eenderde van de wereldbevolking draagt de tbc-bacterie bij zich (maar niet iedereen wordt ziek), 15 miljoen mensen lijden aan 'actieve tbc' en twee miljoen mensen sterven daar jaarlijks aan. Zo'n 500 duizend mensen per jaar krijgen de gruwelijk resistente tbc: deze patiënten moeten twee jaar lang een soort chemokuur volgen om te genezen. De zogenoemde XDR-tbc is vrijwel ongeneeslijk en treft 35 duizend mensen per jaar.

Dat lijkt misschien weinig, toch moet de dreiging serieus worden genomen. Volgens Artsen zonder Grenzen staat slechts 6 procent van de patiënten met een resistente vorm van tbc onder behandeling. Lazarri: 'Er moet nu worden geïnvesteerd in nieuwe medicijnen. Het is goed mogelijk dat XDR-tbc in de toekomst de overheersende tbc-variant wordt. De grootste uitdaging in het bestrijden van tbc zijn de stokoude medicijnen (gemiddeld 50 jaar) en diagnostische methoden. Aangezien tbc in het rijke Westen nauwelijks nog voorkomt, is het financieel voor veel farmaceutische bedrijven niet aantrekkelijk om te investeren in nieuwe medicijnen.'

Onbehandelde malaria kan bij iemand met een zwak immuunsysteem binnen 24 uur dodelijk zijn, zegt Clair Mills, medisch directeur van Artsen zonder Grenzen. De tropische ziekte treft daarom vooral kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen in Afrika. Malaria eist een miljoen levens per jaar: 2 per minuut.

Slapen onder een muskietennet kan de kindersterfte door malaria met 20 procent verkleinen, maar in Afrika slaapt maar 5 procent van de kinderen onder zo'n net. Reden voor veel hulporganisaties om op grote schaal netten te schenken.

Een malariabehandeling kost slechts 1,30 euro per persoon, berekende Artsen zonder Grenzen, maar dat is voor veel patiënten te veel. In conflictlanden waar de hulporganisatie werkt, zoals de Centraal Afrikaanse Republiek of Congo, is geld echter niet het probleem, maar toegang tot zorg. Mills: 'In de frontlinie zijn niet eenmaal niet veel artsen, medicijnen of klinieken.'

Ontvoerder Betancourt betuigt spijt

De Colombiaanse guerillastrijder die Ingrid Betancourt zes jaar geleden heeft ontvoerd, heeft daar spijt van. Dat schrijft hij althans in een brief aan de Franse president Nicolas Sarkozy.

De 36-jarige Nolberto Uni Vega zit in Colombia een 34-jarige gevangenisstraf uit voor de ontvoering van de Frans-Colombiaanse politica en sprak dinsdag in de gevangenis met verslaggevers. Hij gaf de brief aan een van hen, die de brief aan Betancourts moeder zal geven, die de brief op haar beurt aan Sarkozy zal overhandigen.

Uni zegt dat de rebellen niet op zoek waren naar Betancourt. Ze passeerde destijds een checkpoint waar rebellen stonden die de opdracht hadden gekregen elke politieke figuur te ontvoeren. Sindsdien wordt Betancourt door de rebellenbeweging FARC vastgehouden in de jungle. Naar verluidt gaat het slecht met haar.

Akkoord over verhoging salarissen voor leraren

Onderwijsminister Ronald Plasterk, de vakbonden voor leraren en de schoolbesturen hebben gisternacht een akkoord bereikt over de aanpak van het dreigende tekort aan leraren. Door de overeenkomst gaan de salarissen van docenten op termijn flink omhoog.

Dat heeft de vakbond Algemene Onderwijsbond (AOb) bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de bond blijft de regeling waardoor oudere leerkrachten minder kunnen werken van kracht. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt het "lerarenakkoord stapje in goede richting, maar geen definitieve oplossing van het tekort".

Volgens de bond betekent de overeenkomst dat leraren in het voortgezet onderwijs, waar de grootste tekorten worden verwacht, er bijna 500 euro per maand op vooruit kunnen gaan. Academici die lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo komen uit op een maximumsalaris dat uiteindelijk meer dan 1100 euro hoger ligt dan op dit moment.

In het basisonderwijs gaan op termijn vier van de tien leraren naar een hogere schaal, stelt het AOb. Een deel van de salarisverhogingen worden gekoppeld aan het opleidingsniveau van de docent, iets waar Plasterk eerder niet aan wilde.

NASA verlengt missie Cassini-Huygens

Het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA verlengt met twee jaar de missie van de Amerikaans-Europese sonde Cassini-Huygens. Dit maakte de NASA gisteren bekend.

De reden is het succes van deze sonde "die met zijn ontdekkingen en beelden een revolutie betekent voor de kennis van de planeet Saturnus".

De sonde zou in juli na vier jaar uit de vaart worden genomen. Maar nu gaat Cassini-Huygens nog zeker twee jaar op verkenning uit rond Saturnus en de vele manen van deze planeet. De sonde heeft bijna 140.000 afbeeldingen naar de Aarde geseind van Saturnus en manen zoals Titan en Enceladus.

Fitna veroordeeld in parlement Pakistan

Het parlement in Pakistan heeft dinsdag een resolutie aangenomen die de anti-Koranfilm Fitna van Tweede Kamerlid Geert Wilders veroordeelt. Ook hekelde het Pakistaanse Lagerhuis de Deense cartoon van de islamitische profeet Mohammed.

"Dit Huis veroordeelt ten stelligste het (her)printen van de onterende en blasfemische karikaturen van de heilige islamitische profeet en het publiceren van een beledigende en vernederende documentaire over de islam getiteld Fitna". Zo staat in de resolutie.

In de resolutie roept Pakistan de Verenigde Naties op stappen te ondernemen om respect voor alle religies te garanderen.

De Senaat in Pakistan noemde de film vorige maand een "poging de islam te kleineren". In het Aziatische land vonden afgelopen tijd verscheidene kleine demonstraties plaats tegen Fitna.

Nintendo ontkent nieuwe DS

Eerder deze maand deden er geruchten dat Nintendo op de E3 een nieuwe DS zou gaan presenteren, zoals je hier kunt lezen. Een woordvoerder van Nintendo heeft deze geruchten stellig ontkend.
quote
We cannot comment on the specifics of what will be announced at E3, but at the very least there won't be anything like what Mr. Hamamura suggested, so would like to clearly deny this. We're having a hard time understanding what kind of evidence [Mr. Hamamura] had for saying this.

Nintendo heeft dus geen idee hoe meneer Hamamura op het idee komt.
Of de kous daarmee af is zal de tijd ons leren. De geruchten over een DSLite werden op dezelfde manier de kop ingedrukt, waarna Nintendo doodleuk deze DSLite aankondigde.

Berlijn: dienstplicht weer invoeren

Dick Berlijn, vertrekkend commandant der strijdkrachten, ziet er wel wat in om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. Het moet dan wel een eerlijk systeem zijn, zei hij tegen het ANP.

Volgens hem had de oude dienstplicht veel nadelen. Defensie heeft sinds de afschaffing van de opkomstplicht voor 18-jongens in 1996 moeite om het aantal militairen op peil te houden. Met een nieuwe dienstplicht kunnen jongeren makkelijker worden bereikt.

Belangrijker nog dan een mogelijke aanwas voor Defensie vindt Berlijn de positieve uitwerking op jongeren van een dienstplicht of een andere sociale plicht. "Als jongeren ergens in investeren, dan krijgt de maatschappij direct meer waarde voor hen."

Het gaat Berlijn er ook niet om om discipline bij te brengen. "Discipline is maar een betrekkelijk belang. Wij zijn in onze maatschappij zo verwend. Het is niet verkeerd als jonge mensen zich daar bewust van zijn." Hij wijst in dit verband op de militairen die naar Afghanistan uitgezonden zijn. "Zij realiseren zich dat een boel zaken in Nederland, zoals een bestuur of de politie, helemaal niet vanzelfsprekend zijn."

Op dit moment zijn er 6000 vacatures bij Defensie. Toch is er volgens Berlijn geen paniek. Volgens hem heeft Defensie vaker een tekort aan personeel, maar hebben maatregelen dat steeds gecorrigeerd. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het personeelsbeleid bij Defensie.

Ex-TBS'er in programma Jensen blijkt acteur

Meende presentator Robert Jensen woensdagavond nog ex-TBS'er Richard B. in zijn programma te hebben, in werkelijkheid ging het om een acteur. Omdat de ex-TBS'er zelf niet in de uitzending wilde komen om zijn nieuwe boek te promoten, besloot zijn uitgever een acteur te sturen. Dat heeft uitgeverij Ribem aan het ANP laten weten.

De redactie van Jensen wist van niets, meldt een woordvoerder van Ribem. "We hebben wel tien keer aangegeven dat Richard niet herkenbaar in de uitzending wilde komen, maar de redactie bleef aandringen. Toen hebben we maar een acteur gestuurd'', aldus de zegsman.

De acteur in kwestie was Leon van Waas, die onder meer figureerde in films als Zwartboek. Hij zou in één dag zijn klaargestoomd voor de rol. "We deden het natuurlijk om Richards boek te promoten, maar ook om Jensen in de zeik te nemen'', verklaarde de woordvoerder.
Alles voor de kijkcijfers...

'Oud' tekenaar Walt Disney overleden

Ollie Johnston, de beroemde tekenaar van Walt Disney is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Disney Studios dinsdag. Johnston was samen met acht andere tekenaars verantwoordelijk voor klassiekers als Bambi, Sneeuwwitje, Alice in Wonderland, Pinokkio en Fantasia.

Ollie behoorde tot de groep 'negen oude mannen'. Hij was de laatste levende van die groep. Deze 'negen oude mannen' zaten in het bestuur van Disney. Zij keurden alle ideeën voor nieuwe tekenfilms. Oud president Roosevelt vergeleek de 'negen oude mannen' met de rechters van The Supreme Court, waar Roosevelt constant mee in conflict lag.

De gamende doe het zelver


Sinds een flink aantal maanden wacht ik al op de komst van de game die de Playstation 3 op de kaart moet gaan zetten, althans voor mij dan. Little Big Planet, want daar heb ik het over, ziet er zo fris uit, het spel straalt gewoon speelplezier uit, en daar gaat het uiteindelijk om. De drijvende kracht achter Little Big Planet zal User Generated Content moeten gaan worden, maar de vraag is, zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Vliegtuigcrash Congo eist minder slachtoffers

De vliegtuigcrash in de Democratisch Republiek Congo heeft minder slachtoffers geëist dan eerder werd gemeld. De meeste passagiers die in het vliegtuig zaten hebben de crash overleefd. Wel zijn er op de grond 21 doden gevallen. Zo vertelt een woordvoerder van de Congolese vliegtuigmaatschappij Hewa Bora. Eerst was er sprake van ruim 70 doden. Wel zijn er 76 gewonden afgevoerd naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden. Er zijn al 21 lichamen geborgen.

Op de passagierslijst stonden 152 namen vermeld, er waren echter maar 85 mensen aan boord. Een 51-jarige overlevende laat weten: “Er was een enorme klap. We sprongen uit onze stoel en hebben de weg naar buiten gevonden. We voelden het vuur achter ons”. Tijdens de start scheurde een band van het vliegtuig en kon de piloot het toestel niet meer onder controle houden, aldus een passagier. Het vliegtuig heeft tijdens de crash diverse huizen en winkels verwoest.

Releaselijstje week 16

Release lijstje
Week 16
16 april - 22 april

Deze week zet de trend van afgelopen weken zich voort. Ook dit maal zijn er weinig releases voor de Xbox 360 en de Playstation 3. UEFA Euro 2008 komt uit op de PC, PS2, PS3, en is zelfs de enige release op de Xbox 360 en PSP. Op de PS3 kunnen we genieten van het vierde deel in de Time Crisis serie, en op de PC is het eindelijk mogelijk om tekeer te gaan met Rainbow Six: Vegas 2. Ook kunnen Sims 2 fans weer nieuwe meubels in hun huizen gaan zetten met de Kitchen & Bath Interior Design Stuff uitbreiding.

Voor de DS geldt deze week maar ťťn woord: Puzzels! Naast de puzzels is ook het goed ontvangen The World Ends With You verschenen. Vorige week had de Wii nog de grootste release met Mario Kart, die ook op ťťn is binnengekomen in de Nederlandse software lijst, maar deze week is er niet veel interessants te verkrijgen.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
The World Ends With You
The Sun Crossword Challenge
King of Clubs
Dr. Reiner Knizia's Brainbenders
Original Frisbee Disc Sports Ultimate & Golf
Mystery Detective 2
Jetix Puzzle Buzzle
8 Ball All Stars

Nintendo Wii
Kidz Sports Basketbal
The Dog Island
Victorious Boxers: Challenge
Emergency Mayhem
Namco Museum Remix

PC
Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas 2 review PS3 versie
UEFA Euro 2008
Europa Universalis: Rome
The Sims 2: Kitchen & Bath Interior Design Stuff review De Sims 2
Hard to be a God

Playstation 2
UEFA Euro 2008
The Dog Island

Playstation 3
Time Crisis 4
UEFA Euro 2008

PSP
UEFA Euro 2008

Xbox 360
UEFA Euro 2008

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.