FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 januari 2006

Remise bij Arsenal - Manchester United

Arsenal en Manchester United zijn er niet in geslaagd te scoren in hun onderlinge confrontatie. De topper bood bij vlagen goed spel, maar stelde over het geheel teleur.

Arsenal startte zonder Robin van Persie (blessure aan zijn knie) en Dennis Bergkamp (gepasseerd ten faveure van Reyes en Hleb). Bij Manchester United gaven Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij wel van meet af aan acte de présence. Beide teams begonnen heel afwachtend aan de kraker, die voor het laatst plaatsvond op Highbury. Arsenal nam het initiatief, maar leek vooral te loeren op een counter. Verder dan schietkansen van Fabregas en Pires (na een flitsende tegenstoot) kwamen The Gunners niet. Een bijna in stand genomen vrije trap van Henry miste slechts op een haar na het doel.

Manchester speelde zeer behoedzaam en Van Nistelrooij (die steeds werd uitgejouwd) had het moeilijk tegen de tanden Campbell/Touré. Toch wist de topscorer zich op slag van rust los te maken van zijn intensieve bewaking en bijna van afstand te scoren. Lehmann redde echter knap, waarna Ronaldo de rebound naast schoot. Rooney en Fletcher – beiden op dreef de laatste tijd – bewogen zich anoniem over het veld.

In de tweede helft was het duel veel levendiger. Van Nistelrooij kreeg drie kansen, waarvan één grote, nadat Campbell in plaats van de bal slechts lucht trapte. Door de aanvallendere aspiraties van United, ontstond er meer ruimte voor Arsenal, dat in Henry zijn eenzame strijder voorin kende. De Fransman was overigens zeer dichtbij de openingstreffer, maar onder druk van Neville miste hij van zo’n vijf meter. Vlak voor dat moment claimde Arsenal een strafschop wegens een overtreding van Neville op Fabregas.

De entree van Bergkamp en Park kon niet verhinderen dat het duel verzandde, na het boeiende begin van de tweede helft. Manchester kreeg via Neville nog wel een goede kans, maar de verdediger miste na behendig de buitenspelval te hebben ontweken. In de blessuretijd stal United bijna nog de overwinning, maar een kopbal van Wes Brown werd van de lijn gekeerd. Door de remise ziet Manchester het gat met Chelsea oplopen tot dertien punten. Arsenal staat na vanavond vijfde en heeft al 24 punten achterstand op The Blues.

Charisteas, Lobont en Escudé mogen weg bij Ajax

Ajax heeft drie spelers te kennen gegeven dat ze op zoek mogen gaan naar een nieuwe club. Het gaat om Julien Escudé, Angelos Charisteas en Bogdan Lobont. Elk redelijk bod dat de Amsterdammers ontvangen voor een van de drie spelers zal geaccepteerd worden.

Escudé, sinds 2003 Ajacied, heeft dit seizoen pas twee wedstrijden achter zijn naam staan. Voor een basisplaats in de verdediging moet hij onder andere concurreren met Juanfran en Urby Emanuelsson. Onder coach Danny Blind was hij vorig seizoen nog wel aanvoerder.

Ook Charisteas zal de Amsterdam ArenA gaan verlaten. In 2004 werd hij aangetrokken om de aanval van Ajax te versterken. De belangrijkste reden voor zijn vertrek is de komst van Klaas-Jan Huntelaar. Hierdoor is het voor hem niet zeker of hij nog op een basisplaats kan rekenen. In de afgelopen weken trof de Griek regelmatig doel, in zeven wedstrijden maakte hij negen doelpunten.

Het aanstaande vertrek van Bogdan Lobont ligt iets meer voor de hand. Op dit moment is hij derde keeper achter Maarten Stekelenburg en Hans Vonk. Sinds 1999 staat hij onder contract bij Ajax, waar hij toch nog regelmatig met blessures kampte. Tevens werd hij enkele seizoenen geleden ook al uitgeleend aan Dinamo Boekarest. Op die manier kreeg hij toch voldoende speelminuten om zijn plaats bij de Roemeense nationale ploeg te behouden.

Ek nadeel heb se voordeel

Dus laten we vooral niet vergeten dat alle ellende over het nieuwe zorgstelsel, die we de komende maanden via de media over ons krijgen uitgestort, ook een positieve kant heeft. Minister Hoogervorst heeft namelijk aangekondigd om op te zullen stappen wanneer het een puinhoop wordt en de eerste signalen dat het inderdaad een chaos wordt, zijn er dus al na twee dagen.

Vandaag trokken de huisartsen namelijk al aan de bel omdat er problemen zijn met declareren. Uiteraard is dat pas het begin, want de zorgverzekeraars zijn nu nog bezig met het invoeren van de nieuwe verzekerden en de declaraties (als die dus al binnenkomen) stapelen zich op. Ook de declaraties van mensen die straks met terugwerkende kracht alsnog overstappen naar een andere verzekeraar. Ga er maar aanstaan.

Hopelijk houdt de oppositie nog even haar gemak en wacht op het juiste moment voor er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Agnes Kant (SP) stelt nu al een ultimatum, maar dat is nog wat vroeg. Uiteindelijk zijn nu alleen de huisartsen nog maar aan het morren en die hebben vooralsnog de schijn tegen omdat die nu éénmaal altijd piepen...

Knie houdt Van Persie aan de kant

Robin van Persie zal de topper van vanavond tussen Arsenal en Manchester United aan zich voorbij moeten laten gaan. De reden hiervoor is een blessure aan zijn knie. Ook Fredrik Ljungberg zal deze wedstrijd vanaf de tribune moeten bekijken. Hij heeft te kampen met een buikvirus.

Van Persie liep de blessure op in het duel om de League Cup tegen Doncaster Rovers van een aantal weken geleden. Afgelopen weekend stond hij alweer op het voetbalveld, maar toen bleek dat zijn knie nog niet voldoende hersteld was. De aanvaller moet een tijdje rust houden waardoor hij niet kan spelen tegen The Mancunians.

Ondanks het feit dat deze twee spelers er vanavond niet bij zijn, is er toch ook nog positief nieuws voor Arsenal-coach Arséne Wenger. De Braziliaan Gilberto Silva is namelijk weer hersteld van een liesblessure, en kan vanavond in actie komen.

Federer opent seizoen met zege

Roger Federer heeft zijn eerste zege in het nieuwe tennisjaar beet. De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg in Doha de Tsjech Ivo Minar.

Federer hoefde slechts vier games af te staan tegen Minar: 6-1 en 6-3. De Zwitser werd gisteren door de Franse krant L’Equipe uitgeroepen tot Kampioen der Kampioenen en bleef Tom Boonen en Fernando Alonso voor in die verkiezing. Ook Nikolai Davydenko kende een vliegende start in Qatar: de Rus won met 6-3, 6-1 van Olivier Rochus. Richard Gasquet – achter Federer en Davydenko nummer drie van de plaatsingslijst – werd gisteren uitgeschakeld door Tim Henman.

Niet alleen in Doha, maar ook in Adelaide vinden de eerste schermutselingen van 2006 plaats. Lleyton Hewitt had het lastig, maar won wel van Jan Hernych: 4-6, 6-2 en 6-4. James Blake en Mark Philippoussis plaatsten zich eveneens voor de volgende ronde. Philippoussis heeft een jaar vol tegenslag achter de rug en was dan ook blij met zijn 6-4, 3-6 en 6-4 zege op Vince Spadea: ”Ik kan nog veel beter, maar voor nu maakt het niet hoe ik win.”

Roks toch weg bij RBC Roosendaal

RBC Roosendaal heeft vanmiddag Dolf Roks ontslagen. Het bestuur en de directie hebben het vertrouwen in de trainer definitief opgezegd.

Eind november wilde de club Roks al ontslaan, maar toen hield de spelersgroep dit tegen. Dolf Roks begon in april vorig jaar bij de club uit Roosendaal als opvolger van Jan van Dijk. Hij had nog een contract tot het einde van het huidige voetbalseizoen.

Het ontslag is te wijten aan de laatste plaats waar RBC Roosendaal nu staat en de vier punten die er slechts gehaald zijn, zonder overwinning.

Verhoorders Kees B. worden niet vervolgd

Kees B.De politieagenten die Kees B. als verdachte van de Schiedammer Parkmoord in 2000 hadden verhoord, zullen niet door Justitie in Rotterdam worden vervolgd. Na vier jaar gezeten te hebben, bleek eind 2004 dat Kees B. slachtoffer was geworden van een gerechtelijke dwaling. De 26-jarige serieverkrachter Wik H. bekende schuld, waarop B. werd vrijgelaten en een schadevergoeding van ruim zeshonderdduizend euro kreeg.

In januari 2005 klaagden B.'s advocaten de agenten die hem hadden verhoord aan. Die zouden destijds druk hebben uitgeoefend om hem een valse bekentenis te laten ondertekenen. Hoofdofficier van Justitie Van Brummen beweert dat uit het onderzoek van commissie-Posthumus naar voren is gekomen dat van "ontoelaatbare druk geen sprake is geweest tijdens de verhoren". De commissie bekeek of politie en justitie wel juist hadden opgetreden bij het onderzoek naar de moord op de tienjarige Nienke Kleiss en haar vriendje Maikel die zwaar mishandeld en voor dood achtergelaten was.

KNVB verplaatst duels Eredivisie

De KNVB heeft twee wedstrijden omgeruild. De wedstrijd tussen Willem II en RBC Roosendaal stond voor 4 februari op het programma, dat is nu 3 februari.

Dat betekent dus automatisch dat FC Groningen - Heracles Almelo de omgekeerde weg bewandelt. Dit duel stond vastgesteld voor 3 februari, dit wordt dus 4 februari. De reden hiervoor is dat de Groningse ploeg op 1 februari uitkomt tegen PSV in het toernooi om de Gatorade Cup.

Deze wijziging heeft ook gevolgen voor de vrijdagavondwedstrijd. In eerste instantie was dat de wedstrijd van FC Groningen, maar vanwege de doorgevoerde wissel is dat nu de confrontatie tussen Willem II en RBC Roosendaal.

Speculaties rond Super Aguri stoeltjes

De deelname van Super Aguri in 2006 is al zo goed als in kannen en kruiken. Al is nog steeds de vraag wie de coureurs voor het team gaan worden. Voormalig BAR-coureur Takuma Sato lijkt al zo goed als zeker van een stoeltje in het team. Eén van de nieuwe gegadigde voor het tweede zitje is Sakon Yamamoto.

Eén van de eerste coureurs die naast Sato in verband met het team werd gebracht was de Brit Anthony Davidson. Maar zoals het er op dit moment uit ziet blijft Davidson vrijdagtester voor Honda Racing F1 (voormalig BAR). Tenminste, voor het eerste gedeelte van het seizoen. Een andere naam die wordt genoemd is die van Adam Carroll. Al lijkt Super Aguri zich vooral op Japanse coureurs te willen richten.

Formule Nippon-coureur Yuji Ide is één van de Japanse coureurs die aan Super Aguri wordt gekoppeld. Dit lijkt voornamelijk te komen omdat Ide over de steun beschikt van het Japanse bedrijf Mobilecast. De andere Japanner die aan het Super Aguri-team wordt gelinkt is Sakon Yamamoto. Yamamoto is onder meer bekend van zijn optreden op de vrijdag op het circuit van Suzuka. Waar hij verraste met een uiteindelijk 17e plek tijdens de laatste vrije training.

Tevens wil Super Aguri niet al te afhankelijk zijn van beginnelingen, omdat er nog maar een beperkt aantal Arrows A23-chassis' beschikbaar zijn. Hierdoor kan het team niet al te veel ongelukken gebruiken. Tegen Autosport behandeld teammanager Daniel Audetto de voor- en nadelen van deze eventuele keuze. "Yamamoto is aantrekkelijk voor de sponsoren gezien zijn Japanse achtergrond. Wij hebben het liefst echter iemand die ook over enige ervaring beschikt. Als we iets niet kunnen gebruiken, dan zijn het wel crashes in de beginfase van het seizoen."

Al lijkt de rol van Anthony Davidson nog steeds niet helemaal uitgespeeld. Volgens Audetto bestaat er nog steeds een kans dat Davidson voor het Super Aguri-team kan gaan rijden als de nieuwe bolide klaar is voor gebruik. "We verwachten geen wonderen de eerste races, dus wat dat betreft is het voor Anthony beter om de Honda-bolide te ontwikkelen. Maar dat kan veranderen als wij over ons nieuwe chassis beschikken," aldus Audetto.


Lazovic keert terug bij Feyenoord

Danko Lazovic is na een half seizoen in de Duitse Bundesliga weer terug op Nederlandse bodem. In de zomerstop verhuurde Feyenoord de Serviër aan Bayer Leverkusen. Hij speelde negen competitiewedstrijden, maar kwam niet tot scoren.

In een wedstrijd om de Duitse beker wist Lazovic wel drie maal te scoren, maar verder kon hij niet overtuigen. De spits keert nu terug naar de Rotterdammers. Feyenoord is nog op zoek naar een pinchhitter, maar Lazovic lijkt niet aan deze eisen te voldoen. De kans is aanwezig dat de speler wederom verhuurd zal worden, deze keer aan ADO Den Haag. Eerder liet de Serviër namelijk al weten alleen te willen spelen voor Feyenoord of de Haagse club.

Beroofde 'Australiër' blijkt oplichter

Kenner had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadDe 'Australische' reiziger die afgelopen vrijdag beweerde te zijn overvallen in Leeuwarden blijkt een notoire oplichter te zijn. Heel het verhaal heeft de man uit zijn duim gezogen en daarna ging hij met tweehonderd euro van hotel 't Anker er vandoor. Dat hotel ving de man van down under op na de vermeende beroving. De man is opgepakt en heeft inmiddels bekend.

Het slachtoffer, oftewel de dader blijkt ook niet uit Australië te komen, maar is geboren en getogen in Tsjaad. Hij verblijft al veertien jaar in Nederland zonder vaste verblijfplaats. Volgens de politie troggelt hij vanuit een slachtofferrol hulpvaardige mensen geld af. Voor eerdere soortgelijke praktijken moet hij nog tachtig dagen zitten. "Deze man zit nog wel even vast", aldus politiewoordvoerder Peter Boomsma.

Spelers uit Noord-Europa verenigd tegen racisme

Twintig voetballers uit Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden hebben zich verenigd in een campagne tegen racisme.

Onder andere Jari Litmanen, Sami Hyypiä en John Carew hebben hun naam verleend aan een campagne die in de genoemde landen in sportcomplexen en scholen wordt gebruikt. De campagne, ‘Toon racisme de rode kaart’ genaamd, is speciaal op jongeren gericht en de voetballers worden afgebeeld op posters met als motto: ‘alleen de kleur van het shirt telt’

Anti-christelijke spijkerbroek succes in Zweden

OpmerkelijkIn Zweden is het jeansmerk Cheap Monday erg populair. Het merk is goedkoop, de broeken zitten strak én het zet zich middels een logo af tegen georganiseerd geloof. Van dat laatste heeft de logo-ontwerper namelijk een grote afkeer. Het logo bestaat uit een schedel met een omgekeerd kruis op het voorhoofd.

Volgens de ontwerper is het logo gericht tegen het christendom. Sommige jeanskopers brachten daarom na aankoop hun broek terug, toen ze erachter kwamen wat het logo betekende. Anderen verwijderden gewoon het logo.

De Lutherse Kerk, het dominante geloof in Zweden, zegt niet wakker te liggen van het succes van de 'anti-geloofjeans'. Sommige katholieken vinden dat de kerk wel erg lauw reageert. Een priester sprak schande over deze ''opzettelijke provocatie''.

De jeans zijn buiten Zweden ook te koop in Noorwegen, Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In de VS hoopt men de broek binnenkort te lanceren.


Belgen zorgen voor regen

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkDe regering van Israël heeft Belgen van de Université libre de Bruxelles (ULB) ingehuurd om het te laten regenen in de Negevwoestijn. Door een kunstmatig eiland te bouwen aan de kuststrook van de woestijn, moet het gaan regenen. Het project kost tussen de 60 en 100 miljoen euro. Over ongeveer achttien maanden moet de bouw starten.

Het eiland moet vier tot negen vierkante kilometer groot worden, bedekt met zonnepanelen. Opgewarmde lucht wordt naar 2000 meter hoogte gebracht, waardoor watercondens ontstaat. Via de wind moeten deze regenwolken naar dorre gebieden worden gevoerd.

Spa-Francorchamps gered tot 2008

De Belgische Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps is voor de komende drie jaar van de ondergang gered. Bernie Ecclestone heeft met de Waalse regering overeenstemming bereikt en een contract ligt klaar voor ondertekening door beide partijen.

Het huidige contract, dat tot 2015 zou lopen, raakte in opspraak toen de Waalse regering opmerkte dat ook het niet organiseren van de race per jaar vijftien miljoen euro zou kosten. Het contract bleek te zijn getekend door een politicus die het niet had gelezen, omdat hij de Engelse taal niet machtig was.

Het nieuwe contract loopt in ieder geval tot 2008. Het circuit moet wel een aantal vernieuwingen doorvoeren, zoals een uitbreiding van de huidige paddock. De Waalse regering zou hier nu naar verluidt vijftien miljoen euro voor uittrekken.

Latour nieuwe coach 1. FC Köln

De nieuwe trainer van 1. FC Köln luistert naar de naam Hanspeter Latour. De 58-jarige Zwitser tekende een contract voor anderhalf jaar bij de Duitse degradatiekandidaat.

Latour is afkomstig van Grasshoppers en diende eerder FC Wil en FC Baden als oefenmeester. De éminence grise is een persoonlijkheid, met als stokpaardje discipline. 1. FC Köln doet het dit seizoen dramatisch en heeft slechts drie keer gewonnen. Daarmee bezet de Traditionsverein samen met MSV Duisburg en
1. FC Kaiserslautern de laatste plaats. Reden voor het bestuur om afgelopen maand Uwe Rapolder zijn congé te geven.

Politie start anti-terreurteam op internet

TerrorismeHet Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat een team formeren dat op internet gaat infiltreren in islamitische sites en chatboxen. Het speciale digitale anti-terreurteam moet zo onder meer ronselaars die via internet werven voor de jihad, op heterdaad kunnen betrappen.

Het team is nog in oprichting. De KLPD zoekt voor het team vooral mensen met een islamitische achtergrond. De digitale rechercheurs mogen zich voordoen als potentiële 'prooien'. Jihad-ronselaars zouden op internet vooral op zoek zijn naar jonge moslims, die ze voor zich proberen te winnen.

'Zelfontbranders'
De KLPD is net als de AIVD ongerust over het groeiend aantal jongeren dat via internet voor de gewapende strijd wordt geworven. KLPD-hoofdcommissaris Peter van Zunderd daarover: ''We zien een beweging waarbij jongeren van de tweede generatie niet-westerse allochtonen zich achter de computer de jihad eigen maken.'' De AIVD noemt dit soort jongeren ''zelfontbranders''.

De werkwijze van het digitale 'jihad-opspoorteam' is niet nieuw. Het wordt al toegepast in de strijd tegen kinderporno. Daarbij speuren digitale rechercheurs op internet naar producenten, afnemers en verspreiders van verboden beeldmateriaal. Ze mogen zich daarbij voordoen als belangstellenden voor kinderporno om toegang te krijgen.

Hopman Cup - Nederland verslaat Australië

Nederland heeft de tweede wedstrijd in de strijd om Hopman Cup tegen Australië gewonnen.

Michaella Krajicek verloor haar singlepartij van de Australische Samantha Stosur, 46e op de wereldranglijst, met 6-4 en 7-6.

Vervolgens kwam Peter Wessels in actie tegen Todd Reid, de nummer 243 van de wereld. Wessels won deze partij met 7-5 en 6-4.

Het gemengd dubbelspel moest de winnaar brengen. Met winst op Australië zou Nederland er met twee overwinningen uit twee ontmoetingen goed voor komen te staan. Met 6-4 en 6-2 trokken Wessels en Krajicek de laatste partij naar zich toe.

Zo traag als...

Heb je toevallig een internetverbinding bij Planet, Het Net of KPN Direct ADSL? Jij balen. De laatste dagen is het nogal pet met die internetverbindingen. Op het FOK!forum en op GoT wordt er massaal over geklaagd.

Het probleem is vrij simpel. In Amsterdam zetelt de Amsterdam Internet Exchange, afgekort AMS-IX. Via de AMS-IX lopen alle internetlijnen in Nederland en naar het buitenland. Een belangrijk knooppunt dus, en toevallig is er bij dit knooppunt een switch (denk aan een vergiet, je gooit er iets in en het komt er verdeeld uit) te vinden die de laatste dagen wat kuren heeft. Deze switch zit in het IP-netwerk van KPN, en daarvan maken Het Net en Planet Internet gebruik.

Gevolgen hiervan zijn time-outs bij het bezoeken van webpagina's en onstabiele verbindingen. Momenteel zijn er abonnees die er nog steeds last van hebben, dus het lijkt nog niet opgelost te zijn. Een exclusieve FOK!-tip: er zijn vast nog wel wat draadloze netwerkjes te vinden bij jou in de buurt...

Man wijzigt naam in KentuckyFriedCruelty. com

Del_Toro had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Opmerkelijk De 19-jarige Chris Garnett uit Norfolk in de Amerikaanse staat Virginia heeft zijn naam veranderd in KentuckyFriedCruelty.com. De dierenrechtenactivist vraagt daarmee aandacht voor een nieuwe campagne van de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Leden van deze organisatie filmden vorig jaar met een verborgen camera de werkzaamheden op een kippenkwekerij in Moorefield in West-Virginia. De kwekerij levert vlees aan fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC). Met KentuckyFriedCruelty.com spoort PETA de fastfoodketen aan om iets te doen tegen de slechte leefomstandigheden van kippen in de kwekerij. KFC ontkent de aantijgingen van de dierenrechtenorganistatie.

KentuckyFriedCruelty.com

WK-loting krijgt een staartje

DonaldDuck1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Opmerkelijk De Duitse binnenhuisarchitect Matthias Blume heeft de papiertjes die zijn gebruikt bij de loting van het WK voetbal, te koop aangeboden op internet. Hij vond ze na afloop van de televisie-uitzending in een prullenbak in Leipzig.

Blume is via internet een geregistreerde veiling begonnen. Op het papiertje met de naam Duitsland is al ruim 11.000 euro geboden. Ook Engeland schijnt erg in trek te zijn. De FIFA is niet blij met de actie en eist dat Blume de veiling stopzet. Hij zou misbruik maken van de rechten van de FIFA. De binnenhuisarchitect is dat niet van plan, maar heeft voor de zekerheid een advocaat in de arm genomen.

'Britse IND gaf visa in ruil voor seks'

Icoon AlgemeenHet Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is een onderzoek begonnen naar een mogelijk schandaal bij de Londense Immigratie- en Naturalisatiedienst. Een voormalig ambtenaar van een immigratie- centrum vertelde de krant The Sun dinsdag dat corrupte ambtenaren mooie buitenlandse vrouwen visa verstrekten in ruil voor seks.

De voormalig werknemer verklaarde dat hij uit pure walging over de sfeer op zijn werk de IND verliet. "Een meisje kwam binnen en vertelde ons dat een functionaris haar in haar flat had bezocht en dat ze samen hadden geslapen", zei Anthony Pamnani. "Ze kreeg een visum voor onbepaalde tijd." Onderminister van Binnenlandse Zaken Toy McNulty noemde de kritiek "ernstig" en zei ervoor te zorgen dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht.

Ook zouden collega's geregeld telefoonnummers van aantrekkelijk uitziende immigranten uitgewisseld hebben. De in het oog van de functionarissen lelijk uitziende vrouwen kregen juist geen verlenging van hun visum. Hun foto's werden voor de grap op de deur gehangen, verklaarde de 23-jarige ex-werknemer. Brazilliaanse vrouwen kregen vooral snel toestemming om langer in het land te blijven, terwijl hun vriendjes er zonder reden werden uitgegooid.

A1 afgesloten wegens ongeval tankauto

Icoon VervoerTussen Apeldoorn en Deventer is de rijksweg A1 rond 12:00 uur vanmiddag afgesloten door een ongeval met een tankauto. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft uit voorzorg de weg in beide rijrichtingen afgesloten. De tankauto vervoerde brandbare chemicaliën.

Het is nog niet duidelijk wat er met de vrachtwagen aan de hand is. Of er slachtoffers bij het ongeval betrokken zijn is ook nog niet bekend. De afsluiting zal volgens een woordvoerder nog wel enige tijd gaan duren. Meer informatie volgt mogelijk later.

Update 14:17 uur
NOS Teletekst weet te melden dat bij de plaats Wilp de tank van de tankauto scheurde. Hierna stroomde zeer brandbaar ethanol over de weg. Het ongeval gebeurde vlakbij een tankstation, wat de situatie extra gevaarlijk maakt. Vandaar dat beide rijrichtingen onmiddellijk werden afgesloten. De politie schat in dat het opruimen van de ethanol nog enkele uren zal duren en de weg dus voorlopig nog afgesloten zal blijven. Vier mensen zijn onwel geworden door het inademen van ethanoldampen. De brandweer heeft de situatie inmiddels wel onder controle.

Real Madrid heeft Cassano binnen

Real Madrid heeft zich versterkt met Antonio Cassano. Dat melden woordvoerders van zowel De Koninklijke als AS Roma, de club waar Cassano afkomstig van is.

Na de medische keuring tekent Cassano vanmiddag een contract dat hem tot medio 2010 bindt aan Real Madrid, de huidige nummer vijf van Spanje. De Italiaan zou na dit seizoen transfervrij zijn en levert Roma nu zo’n vijf miljoen euro op. Cassano lag al een tijdje overhoop met de clubleiding van Roma, vooral omdat hij weigerde zijn contract te verlengen. Daardoor kwam hij dit seizoen in slechts vijf competitiewedstrijden uit. De aanvaller begon zijn loopbaan bij Bari, waarna hij in het seizoen 2001/2002 verhuisde naar AS Roma.

De komst van Cassano komt als geroepen, want Real Madrid kan de komende tijd niet beschikken over Raúl en Ronaldo, die met blessures kampen. Waarschijnlijk maakt de Italiaan zondag al zijn debuut in het shirt van De Koninklijke in de uitwedstrijd tegen Villarreal. Real verwelkomde eerder deze winterstop al Cicinho, de Braziliaanse rechtsback.

Jongen (5) komt om bij woningbrand Kerkrade

Icoon AlgemeenVanochtend is een 5-jarig jongetje om het leven gekomen bij een woningbrand. Bij de brand in een woning aan de Grachterstraat in Kerkrade raakte ook nog eens vijf andere personen gewond. De brand brak rond 11:15 uit. Op dat moment waren er vier mensen in de woning aanwezig. De gealarmeerde brandweer rukte met groot materieel uit.

De moeder en het zusje van het jongetje raakten gewond en konden direct naar het ziekenhuis worden overgebracht. De oom van het jongetje kwam met de schrik vrij. Tijdens de blus- en reddingswerkzaamheden raakten drie brandweerlieden lichtgewond. Over de oorzaak van de brand kon een woordvoerder van de brandweer nog niets zeggen.

Games-industrie groeit 7 procent

De totale marktwaarde van de grote spelers in de games-industrie groeide afgelopen jaar met ongeveer zeven procent. De totale marktwaarde van de verschillende bedrijven ging van $58.5 miljard naar $62.6 miljard.

Onderzoeksgroep DFC bestudeerde een aantal bedrijven van februari t/m december 2005 en zag dat van de drie consolebouwers Nintendo het hardst was gegroeid (15%, naar naar $18.6 miljard marktwaarde). Sony en Microsoft groeiden resp. met 7% en 1%.

Bij de software makers zag EA de marktwaarde met 17% naar beneden gaan naar $16.2 miljard en Take-Two daalde met 24%. De grootste daler was Atari, van $330 miljoen naar $154 miljoen. Sega Sammy, THQ en Ubisoft gingen allemaal zo'n 30% omhoog en de klapper van 2005 is Midway, die ging 144% in waarde omhoog naar $2.06 miljard.

Friese nationalisten kapen EdNijpels.nl

 Fryslân BoppeDe domeinnaam EdNijpels.nl is gekaapt door een Friese nationalistische actiegroep. De kapers, 'Stifting Fryske Aksje', zeggen de domeinnaam van de commissaris van de koningin in Friesland te hebben geclaimd, om zo te protesteren tegen het feit dat de VVD'er na zes jaar nog steeds geen Fries spreekt.

De stichting zegt dat Nijpels de domeinnaam terugkrijgt als hij een keer een Statenvergadering in het Fries leidt. Oftewel in het Fries: ''It domein ednijpels.nl sil oerdroegen wurde oan Ed Nijpels neidat hy in folsleine iepenbiere gearkomste fan 'e provinsjale steaten fan Fryslân yn 'e Fryske taal foarsitten hat.''

Terugblik 2005: December

December

Schaatsen

Jochem Uytdehaage raakt zijn wereldrecord op de 10.000 meter kwijt aan landgenoot Carl Verheijen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Heerenveense Thialf schaatst Verheijen een tijd van 12.57,92.

In Heerenveen wordt van 27 tot en met 30 december het NK schaatsen per afstand gehouden. Tevens geldt dit als Olympisch Kwalificatie Toernooi. Koning en koningin in het Thialf worden Jan Bos en Ireen Wüst die beiden drie titels pakken.
Ireen Wüst wordt Nederlands kampioene op de 1500 meter, en is tevens de beste op de 1.000 en 3.000 meter. Op de schaatsmijl is Wüst met een tijd van 1.56,71 verreweg de snelste. De nummer twee, Paulien van Deutekom, is meer dan twee seconden langzamer. Als derde eindigt Renate Groenewold. Op de 1000 meter blijft Wüst slechts achttien honderdsten van een seconde boven het baanrecord van Jennifer Rodriguez: 1.15,83. Op de 3.000 meter is Wüst met een tijd van 4.04,33 drietiende sneller dan de nummer twee, Renate Groenewold. Moniek Kleinsman eindigt als derde.
Jan Bos pakt de titels op de 500, 1000 en 1500 meter. Op de 500 meter is Bos de beste na twee runs. Na de eerste run staat Simon Kuipers nog bovenaan, maar die moet opgeven wegens een blessure aan zijn lies. Op de 1.000 meter rijdt Bos met een tijd van 1,09.08 een nieuw baanrecord. Gerard van Velde stelt op die afstand teleur, de regerend olympisch kampioen eindigt slechts als zesde. Op de schaatsmijl pakt Bos verrassend de titel met een tijd van 1.46,57, voor Wennemars en Kramer.
De 5.000 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Carien Kleibeuker. Met een tijd van 7.02,38 schaatste ze een nieuw persoonlijk record. De 500 meter was een vrij eenvoudige prooi voor Marianne Timmer, zij was de beste na twee runs.
Op de 5000 meter gaat de titel naar Carl Verheijen. Met een tijd van 6.17,58 rijdt hij tevens een nieuw baanrecord in Thialf. Sven Kramer pakte de tweede plaats en Bob de Jong eindigt als derde. Dezelfde drie schaatsers staan ook op het podium op de 10.000 meter, en wederom is Verheijen de beste.
Na afloop van het toernooi presenteert het NOCNSF na overleg met de KNSB de lijst van Turijngangers. Er zullen medio januari nog vier skate-offs verreden moeten worden die moeten beslissen wie de laatste tickets zullen bemachtigen. De grote verliezers na vier dagen kwalificatiegeweld zijn Jochem Uytdehaage en Gianni Romme. Eerstgenoemde was de held van de Spelen van Salt Lake City door tweemaal goud en één keer zilver te winnen. Beide Nederlanders mogen niet naar Turijn. Voor de twee is er wel een troostrprijs, samen met Sven Kramer en Carl Verheijen mogen ze naar het Europees kampioenschap allround. Dat wordt in het weekend van 14 en 15 januari in het Noorse Hamar verreden.

Tennis

Kroatië wint voor het eerst in de geschiedenis de Davis Cup. In de finale wordt Slowakije verslagen. Roger Federer en Kim Clijsters worden door de internationale tennisfederatie ITF uitgeroepen tot tennissers van het jaar.

Voetbal

In de Champions League bereikt PSV de volgende ronde. De Eindhovenaren verslaan het Turkse Fenerbahçe in de laatste poulewedstrijd en mogen hierdoor overwinteren. Ajax was daar al zeker van en speelt de laatste poulewedstrijd tegen Arsenal met 0-0 gelijk. Bij de loting voor de 1/8 finales wordt PSV aan het Franse Olympique Lyon gekoppeld, Ajax moet het opnemen tegen Internazionale.
Dankzij een 2-1 overwinning op Levski Sofia plaatst sc Heerenveen zich voor de derde ronde in de UEFA Cup. AZ was daar eind november al zeker van. Bij de loting voor de 1/16 finales treft AZ het Spaanse Real Betis en Heerenveen Steaua Boekarest.
Nederland zal bij het WK voetbal in Duitsland geen status van groepshoofd krijgen. Dat beslist de FIFA. Oranje wordt tijdens de loting ingedeeld bij Argentinië, Ivoorkust en Servië-Montenegro.
São Paulo wint de eerste wereldbeker nieuwe stijl. De Braziliaanse club verslaat in de finale Liverpool met 1-0, dat zich stukbijt op keeper Rogerio Ceni. Ronaldinho wordt door de FIFA gekozen tot Voetballer van het Jaar. Vorige maand werd de aanvaller van Barcelona door het blad France Football ook al tot beste speler van Europa uitgeroepen.

Feyenoord wordt uitgeschakeld in de 1/8 finales van de strijd om de Gatorade Cup. Ook Willem II redt het niet tegen eerstedivisionst MVV. Ajax, PSV en AZ plaatsen zich wel voor de kwartfinales.

De kans bestaat dat Salomon Kalou toch voor Oranje kan uitkomen op het WK voetbal in Duitsland. De rechtbank in Rotterdam verklaart de beslissing van minister Verdonk namelijk ongegrond. De minister kan nu twee dingen doen: ze kan binnen zes weken in beroep gaan tegen de uitspraak of binnen die termijn opnieuw beslissen over Kalou's verzoek, maar dan met voldoende onderbouwing.

Ron Vlaar komt negatief in het nieuws nadat hij uithaalt naar AZ en trainer Louis van Gaal. Hij verwijt de trainer onder meer van chantagepraktijken Voor de uitlatingen krijgt de Hensbroeker een boete. Een aantal dagen later meldt het Engelse Tottenham Hotspur zich voor Vlaar. De beide clubs bereiken een akkoord, maar Vlaar zelf besluit na wat bedenktijd toch niet op het aanbod in te gaan. Uiteindelijk gaat Feyenoord er met de 20-jarige verdediger vandoor. Vlaar tekent een 3,5 jarig contract bij de Rotterdamse club. Ajax en Klaas-Jan Huntelaar bereiken een akkoord over een overgang van de aanvaller van SC Heerenveen naar Amsterdam, en vlak voor kerst bereiken de beide clubs ook overeenstemming. Trainer Cees Lok neemt totaal onverwacht ontslag bij NEC. Er wordt geen duidelijke reden opgegeven voor het weggaan van de coach van de Nijmegenaren. Op de valreep van 2005 ontslaat NAC Breda trainer Ton Lokhoff en diens assistent Nico van Zoghel. Reden hiervoor zijn de slechte resultaten van de club, die dertiende staat in de competitie. De trainer van Real Madrid, Wanderley Luxemburgo, wordt ontslagen. Het ontslag is geen verrassing, de laatste paar maanden gaat het niet goed met 'de Koninklijke'.

Wielrennen

Ivan Basso maakt bekend dat hij in 2006 zowel de Tour de France als de Giro wil gaan rijden. Eerder liet hij nog weten dat hij zich alleen op de Tour wilde richten, maar hij is daar op teruggekomen. De Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta d'Espana zullen volgend jaar niet opgenomen worden in de ProTour. De internationale wielerunie (UCI) en de drie rondes kunnen het niet eens worden over de voorwaarden die binnen deze cyclus gelden. Lance Armstrong zegt dat hij zich nooit meer zal laten zien bij de Tour de France, de wedstrijd die hij de afgelopen jaren domineerde. Volgens de Amerikaan zit de Tour-organisatie achter de gepubliceerde dopingverhalen. Voormalig Tour-winnaar Charly Gaul overlijdt op 73-jarige leeftijd. In de jaren '50 was hij een van de beste wielrenners van de wereld.

Zwemmen

Het EK kortebaan zwemmen in het Italiaanse Triëst levert een aantal wereldrecords op, en ook Nederland laat van zich horen. Marleen Veldhuis pakt goud op de 100 meter vrije slag en ook is ze de sterkste op de 50 meter vrije slag. De Nederlandse estafetteploeg op de 4x50 meter vrije slag voor vrouwen pakt het goud en verbetert bovendien het wereldrecord. Ook de Nederlandse estafetteploeg op de 4x50 wisselslag wordt Europees kampioen en zwemt een nieuwe wereldrecord. Hinkelien Schreuder pakt brons en zwemt een Nederlands record op de 100 meter wisselslag. Johan Kenkhuis zwemt op de 50 meter vrije slag een nieuw Nederlands record met 21,41, en pakt brons in de finale. Maarten van der Weijden verbetert het Nederlands record op de 1500 meter. Edith van Dijk neemt met de Nederlandse titel op de 1500 meter afscheid van de zwemsport. Het afgelopen decennium was de 32-jarige Van Dijk het gezicht van het Nederlandse openwaterzwemmen. In totaal won ze zes wereldtitels in deze discipline

Diversen

Tijdens het WK squash in Hong Kong slaagt Vanessa Atkinson er niet in om haar titel te prolongeren. De Nederlandse gaat in de halve finale onderuit tegen de Maleisische Nicol David. De Nederlandse hockeysters winnen in het Australische Canberra de Champions Trophy. In de finale tegen het gastland is Oranje beter in het nemen van strafballen. De Nederlandse mannenhockeyers slagen er niet in om de Champions Trophy te winnen. Oranje verliest in de finale met 3-1 van Australië. Ijshockey-legende Ben Tijnagel komt om het leven bij een auto-ongeluk. Tijnagel, 56-voudig international, was een van de beste ijshockeyers die ons land heeft gehad. De Nederlandse atlete Lornah Kiplagat wordt in Tilburg Europees kampioene op de cross. Bobsleeër Arend Glas plaatst zich zowel met de tweemans als met de viermansbob voor de Olympische Spelen in Turijn. Ook snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Cheryl Maas verzekeren zich van een ticket voor Turijn. De Nederlandse handbalvrouwen schrijven geschiedenis door als vijfde te eindigen bij het WK.
Tijdens het NOC*NSF Sportgala worden Yuri van Gelder en Edith van Dijk uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout krijgen de titel van Sportploeg van het Jaar, rolstoeltennisster Esther Vergeer wordt Gehandicapte Sporter van het Jaar.

'SBS gaat Yorin FM overnemen'

RadioVolgens bronnen rond SBS Broadcasting (SBS6, NET5 en Veronica) zal SBS radiozender Yorin FM opkopen. De zender die nu nog eigendom is van concurrent RTL Nederland (RTL4, 5 en 7), staat sinds november in de etalage. Naar verwachting zal morgen de overname worden beklonken.

RTL Nederland wil Yorin FM verkopen omdat het marktaandeel achterblijft bij de verwachtingen. De zender zit wat luistercijfers betreft aan de onderkant van de middenmoot. Nog niet bekend is of bij een verkoop ook de koers van het radiostation zal veranderen. Op de zender zijn nu dj's te horen als Rob Stenders, Robert Jensen en Henk Westbroek.

VS wint ook tweede partij in Hopman Cup

De Verenigde Staten hebben ook hun tweede partij gewonnen in de strijd om de Hopman Cup. Lisa Raymond en Taylor Dent wonnen met 2-1 van Rusland. Eerder won de VS ook al van Servië & Montenegro.

Svetlana Kuznetsova zette Rusland eerst nog wel op voorsprong door te winnen van Raymond met 6-4 6-1, maar in het tweede enkelspel was Dent veel te goed voor Yuri Schukin: 2-6 0-6. De beslissende dubbelpartij werd ook gewonnen door de Amerikanen: 6-4 6-1.

Nederland moet vandaag aantreden in groep B tegen het gastland Australië. In de eerste partij van Nederland wonnen zij van Argentinië.

"Record Hedrick mietjesrecord"

Carl Verheijen is niet echt bang geworden door het sterke rijden van Chad Hedrick op het Amerikaanse kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Bij de presentatie van de Nederlandse olympische ploeg noemde Verheijen het nieuwe wereldrecord op de tien kilometer een mietjesrecord.

Op oudjaarsdag reed Chad Hedrick in Salt Lake City de tien kilometer een tijd van 12.55,11. Een paar seconde sneller dan Carl Verheijen een paar weken eerder in Heerenveen en daarmee ook een nieuw wereldrecord. Wie denkt dat Verheijen onder de indruk is, zit mis.

De Nederlander vindt het maar een slap record: "Als hij het doet, moet hij het ook goed doen. Op zo'n baan, de snelste ter wereld, moet je toch minimaal vijftien seconden sneller zijn dan in Heerenveen. En het was een beetje flauw van hem een record te rijden op het moment dat wij er niet bij zijn. Dan kan ik het ook."

Toch toont hij wel respect voor Hedrick: "Maar goed, het blijft knap van hem. En ik vind het niet erg. Nu ben ik weer aan zet." Op de eerste dag van de Olympische Spelen kunnen de twee de strijd aan. Dan staat namelijk de 5.000 meter op het programma. De tien kilometer volgt bijna twee weken later op 24 februari.

Verstoppende wekker voor slaapkoppen

Voor alle mensen die 's ochtends maar niet uit hun bed kunnen komen is er nu een oplossing. Clocky, de wekker die zich verstopt zodra de snooze-knop wordt ingedrukt. Met een normale snooze-functie kan er nog een paar minuten lekker geslapen worden voordat het warme bed verlaten moet worden. Uit onderzoek blijkt echter dat de knop veelvuldig wordt ingedrukt, zodat mensen logischerwijs nog steeds te laat komen.

Met de nieuwe wekker zou dit verleden tijd moeten zijn. Wanneer het tijd is om het bed te verlaten begint de wekker doordringend te piepen. Zodra de snooze-knop wordt ingedrukt springt het apparaatje naar beneden om in volle vaart een plek te zoeken waar het zich kan verstoppen, om vervolgens opnieuw zijn alarm ten gehore te brengen. Zo moet de slaapkop het bed wel verlaten om de wekker te zoeken en het alarm stop te zetten.

Clocky
Clocky

Bos neemt weer afstand van CDA

PolitiekPvdA-leider Wouter Bos neemt vandaag in een interview met de Volkskrant weer enigszins afstand van het CDA. Zijn voorkeur voor regeren met het CDA die hij afgelopen weekeinde uitsprak en de kritiek die hij daarbij op GroenLinks en de SP uitte, mag niet worden uitgelegd als een definitieve keuze voor het CDA, zo zegt Bos vandaag.

De kandidaat-premier die afgelopen weekend stelde dat er grote programmatische verschillen zijn tussen zijn partij en de kleinere linkse partijen, zegt nu dat die verschillen niet ''onoverkomelijk'' zijn. De verschillen met het huidige CDA zijn volgens hem minstens even groot: ''Er moet heel wat met het CDA gebeuren, voordat wij met die partij kunnen regeren.''

Wat betreft de verschillen tussen SP en GroenLinks is dat volgens Bos ''meer iets waar Marijnissen en Halsema grondig over moeten nadenken. Zij zullen als kleine partners in een linkse coalitie grotere offers moeten brengen dan de PvdA.''

In het interview zegt Bos verder dat er in zijn achterban weliswaar personen zijn die samenwerking met GroenLinks en de SP toejuichen, maar hij vreest toch vooral een ongewenst effect: ''Een PvdA die te veel op de SP gaat lijken, wordt voor een deel van onze achterban juist minder aantrekkelijk.''

Terugblik 2005: November

November

Schaatsen

De Noor Eskil Ervik rijdt een nieuw wereldrecord op de 3.000 meter tijdens wedstrijden in het Canadese Calgary. Ervik komt tot een tijd van 3.37,28, bijna twee seconden sneller dan het oude record van de Amerikaan Chad Hedrick. De Duitse Anni Friesinger verbetert het wereldrecord op de 1500 meter naar 1.53,22. Het oude record stond op naam van Cindy Klassen die dat een aantal weken later op een fantastische manier wist terug te pakken, als eerste vrouw ooit rijdt ze onder de 1.53. Klassen komt tot een tijd van 1.51,79. Chad Hedrick verplettert tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary het wereldrecord op de 5000 meter met maar liefst 5 seconden tot 6.09,68. Dat wereldrecord is niet lang in zijn bezit want Sven Kramer rijdt in Salt Lake City naar een tijd van 6.08,78. Een week na het wereldrecord op de 5000 meter rijdt Hedrick ook een nieuw record op de 1500 meter. Met een tijd van 1.42,78 is hij een halve seconde sneller dan het oude wereldrecord, dat op naam van zijn landgenoot Davis stond. De Japanner Shimizu raakt zijn uit 2001 stammende wereldrecord op de 500 meter kwijt. Landgenoot Joji Kato rijdt tijdens wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City twee honderdsten sneller en klokt een tijd van 34,30

De Duitse schaatsster Monique Garbrecht maakt bekend dat ze haar schaatsen aan de wilgen hangt. Garbrecht werd negen maal wereldkampioene sprint, won bij de Olympische Spelen brons en zilver en schreef 36 wereldbekerwedstrijden op haar naam.

Tennis

De Masters in Parijs zijn een prooi voor de 20-jarige Tsjech Tomas Berdych. Nadat hij al eerder Gaudio, Coria en Ferrero versloeg, is hij in de finale te sterk voor Ivan Ljubicic. Amélie Mauresmo wint de WTA Tour Championships. In de finale verslaat ze haar landgenote Mary Pierce in drie sets. De Argentijn David Nalbandian wint in Shanghai de Masters Cup. In de finale verslaat hij verrassend Roger Federer in vijf sets. De Nederlander Raemon Sluiter weet het toernooi in het Duitse Aken niet op zijn naam te schrijven. In de finale moet hij zijn meerdere erkennen in de Rus Korolev. Sluiter verliest ook de finale van het toernooi in Dnjepropetrovsk. De Belg Dick Norman verslaat de Nederlander in drie sets. Later in de maand wint Sluiter wel het tennistoernooi van Praag.

Eind november wordt bekend dat Martina Hingis in 2006 weer terug zal keren in het professionele tennis. In 2002 beëindigde de Zwitserse tennisster haar carrière nog vanwege diverse blessures aan haar voeten en enkels.

Voetbal

In de Champions League doet PSV aanvankelijk goede zaken in de weg naar de achtste finales. Thuis weet men met 1-0 van AC Milan te winnen. De uitwedstrijd tegen Schalke 04 gaat echter met 0-3 verloren. Ajax doet in groep B goede zaken, de uitwedstrijd tegen FC Thun wordt met 2-4 gewonnen. Thuis wordt er met 2-1 van Sparta Praag gewonnen en de Amsterdammers plaatsen zich daarmee voor de tweede ronde.
In de strijd om de UEFA Cup speelt AZ thuis met 0-0 gelijk tegen het Engelse Middlesbrough. Doordat de Alkmaarders eind november de uitwedstrijd tegen Litex Lovech
met 2-0 weten te winnen plaatsen ze zich voor de derde ronde. Heerenveen gaat met 1-0 onderuit bij Olympique Marseille. Voor Heerenveen is plaatsing voor volgende ronde nog wel steeds mogelijk.
De Italiaanse vedette Paolo Maldini maakt bekend dat hij in 2007 een eind achter zijn imposante loopbaan zet.
De rentree van Mark van Bommel bij het Nederlands elftal loopt uit op een debacle. Van Bommel, die opgeroepen was voor de vriendschappelijke interland tegen Italie scheurt een enkelband tijdens de training van Oranje. Nederland verliest de wedstrijd tegen Italië met 1-3, en daarmee is Marco van Basten zijn ongeslagen status als bondscoach kwijt.
Op het aankomende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland zullen naast Marco van Basten nog drie Nederlandse bondscoaches aanwezig zijn. Het Australië van Guus Hiddink plaatst zich via de play-offs ten koste van Uruguay voor het WK. Ook Dick Advocaat is met Zuid Korea aanwezig in Duitsland, maar de grootste verrassing is Trinidad en Tobago. De ploeg van Leo Beenhakker plaatst zich ten koste van Bahrein voor het eerst voor een groot internationaal toernooi.
Voetballer José Fortes Rodriquez brengt zijn club RBC in verlegenheid door voor een tv-camera te suggereren dat scheidsrechter René Temmink de uiterlijke kenmerken vertoont van iemand die lijdt aan het syndroom van Down. De oorzaak van de uitlating is de rode kaart die de speler kreeg. Fortes Rodriguez krijgt van zijn club een boete opgelegd en een officiële waarschuwing. Vanwege de tegenvallende resultaten van Willem II wordt trainer Robert Maaskant ontslagen. Maaskant was bezig aan zijn tweede seizoen bij de Tilburgse club.
Arjan Ebbinge van RBC Roosendaal ligt in november drie weken in coma nadat hij in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht bij een botsing een scheurtje in zijn dunne darm oploopt. In totaal zal hij vijf maal geopereerd moeten worden.

Oud-voetballer George Best overlijdt op 59-jarige leeftijd in Londen door overmatig alcoholgebruik. Best kwam in totaal elf seizoenen uit voor Manchester United. Vanaf 1963-1964 tot 1973-1974 maakte hij in 361 duels 136 doelpunten. In 1968 werd hij Europees voetballer van het jaar. Hij werd tweemaal landskampioen, won de Engelse beker en in 1968 won hij met de Mancunians de Europa Cup I.

Er gaat een schok door de Nederlandse voetbalwereld als eind november plotseling FC Utrecht-verdediger David Di Tomasso overlijdt aan een hartstilstand. Di Tomasso begon zijn carrière bij AS Monaco. Na drie seizoenen vertrok hij naar CS Sedan Ardennes, waar hij vier jaar voor speelde. In de zomer van 2004 koos hij voor FC Utrecht. Di Tomasso wordt slechts 26 jaar.

Diversen

Tijdens het wereldkampioenschap turnen in Melbourne verovert Yuri van Gelder goud op het onderdeel ringen. Turnster Suzanne Harmes pakt een bronzen medaille op de vloer.

Voormalig wereldkampioen Rally, Richard Burns overlijdt precies vier jaar nadat hij wereldkampioen werd. Burns, die slechts 34 jaar oud werd, bezweek aan de gevolgen van een hersentumor.

Koolmees met vuurwerk opgeblazen

Esposa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenIn een zelfgemaakt vogelhuisje ontdekte de 85-jarige Reijer van Malsen maandag de restanten van een ontploft koolmeesje. Het vogelhuisje, waarin het diertje lag te slapen, werd op nieuwjaarsdag door vandalen opgeblazen. "Dat het vogelhuisje nu kapot is, interesseert me niet. Het is vooral zo triest voor het vogeltje dat er in lag", zegt Van Malsen.

Al zijn hele leven bouwt de 85-jarige inwoner van Beusichem vogelhuisjes voor de buurtvogels. "Ik hou van vogels. Ik vind ze prachtig." De vogelliefhebber deed wel eens aangifte van diefstal van bouwmaterialen in de buurt. Dat werd hem niet in dank afgenomen door lokale jongeren. Zo werd er op oudjaarsdag ook al vuurwerk door zijn brievenbus gegooid.

koolmees
Een koolmees

Nog meer witte platen

Word je in de zomervakantie ook wel eens gek van alle witte kentekenplaten langs de stranden? Dan kun je nu alvast in je handen gaan wrijven, want Nederland doet het goed bij de buitenlanders. Van de buitenlanders die hier komen vindt 85% het verblijf goed tot uitstekend.

Dat de Duitsers graag naar Nederland komen is wel bekend, vooral de waddeneilanden zijn mateloos populair daar. Maar ook de Chinezen en de Koreanen (bedankt Guus!) komen graag naar Nederland, en dan wel voor de Zaanstreek en het karakterisitieke Volendam. In Amerika en Engeland hebben de tulpen en de klompen plaats gemaakt voor de euthanasiepil en de coffeeshop, maar in Oost-Europa staan de klompen nog op nummer een. De chinezen en de koreanen klagen wel over het dure verblijf in Nederland, onze hotels zouden te duur zijn. Ooit wel eens in New York geweest jongens?

Grote brand bij matrassenfabrikant Hillegom

Icoon AlgemeenIn de opslag van matrassenfabrikant Draka Interfoam aan de Van den Endelaan in Hillegom heeft vanochtend rond 08:00 uur een grote brand gewoed. In de hal liggen polyetherschuimen van 40 bij 40 meter opgeslagen. De brandweer moest met groot materiaal uitrukken om de brand te kunnen bedwingen.

De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Daarom heeft de brandweer aan omwonenden gevraagd of ze ramen en deuren wilden sluiten. Er wordt nog gekeken of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Door de brand moesten ook nabijgelegen winkels en een kinderopvangcentrum worden gesloten. Tevens werd de naastgelegen doorgaande weg N208 (Sassenheim-Haarlem) enige tijd afgesloten.

Xbox 1.5 zat toch in de planning

De geruchten die gingen over de Xbox 1.5 (nee, niet de 360) schijnen toch waar geweest te zijn. Microsoft had namelijk wel degelijk plannen om een Xbox 1.5 uit te gaan brengen zo meldt de Japanse site Watch.

De hardware van de 1.5 zou volledig backwards compatible zijn met de gewone Xbox maar een sterkere CPU en GPU hebben. Hierdoor zou Microsoft niet alleen een 'in-between-generation' console hebben, maar ook zeker de krachtigste.

De reden waarom de Xbox 1.5 gecancelled is wordt niet genoemd, maar waarschijnlijk was de ontwikkeling van de 360 al zover op gang dat de twee elkaars concurrenten zouden worden.

Call of Duty 2 binnenkort naar de Mac?

In het laatste nummer van het blad Macworld Magazine is een advertentie te zien van Call of Duty 2, met daarbij de text "COMING SOON!" en "www.aspyr.com". Hoewel Aspyr officieel nog niks bekend gemaakt heeft lijkt dit er wel op te duiden dat ook Apple gebruikers binnenkort kunnen genieten van Call of Duty 2.Aspyr is bekend van het feit dat ze alles wat los en vast zit naar de Apple Mac brengen. Met het porten van games als Doom 3, Sims 2, Battlefield 1942, Call of Duty en Sim City 4 lijkt Aspyr meer dan genoeg ervaring te hebben om een waardige CoD2 op de Mac neer te zetten.

Toeristen voelen zich thuis in Nederland

Icoon AlgemeenNederland krijgt als vakantieland een ruime voldoende van onze buitenlandse gasten. Uit een onderzoek door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) blijkt dat 85 procent van de buitenlandse toeristen hun verblijf in Nederland beoordeelt met een 'zeer goed' tot 'uitstekend'.

Het NBTC hield een enquête onder tienduizend vakantiegangers die vorig voorjaar bij ons op bezoek kwamen. Deze vulden bij het inchecken bij de receptie van hotel, camping of bungalowpark een kaart in, waarna ze na enkele weken via telefoon of mail naar hun ervaringen in Nederland werd gevraagd. Drie op de vier toeristen gaven in de enquête aan van plan te zijn om in toekomst naar Nederland te willen terugkeren en het grootste deel voelde zich in ons land ook erg thuis.

Om buitenlandse toeristen nog meer van dienst te kunnen zijn, moeten er volgens NBTC meer goedkopere hotels in de categorie drie en vier sterren komen. Anders dreigen de Chinezen en Indiërs niet meer naar Nederland terug te keren. "Het aantal Chinezen stijgt ieder jaar, maar ze overnachten liever niet in de vijfsterrenhotels," aldus Leonie Scholten van NBTC.

Reclames verleiden jongeren tot meer drinken

Icoon OnderzoekUit een onderzoek van de universiteit van Connecticut blijkt dat advertenties voor alcoholische dranken er voor zorgen dat jongeren meer gaan drinken. De universiteit deed het onderzoek onder jongeren tussen de 15 en 26 jaar.

Wat blijkt is dat elke advertentie die per maand extra wordt gezien tot één procent meer consumpties onder jongeren leidt. De drankenindustrie beweerde eerder dat reclame zich enkel op volwassenen richt.

Twintig procent van alle alcohol wordt geconsumeerd door mensen onder de 21 jaar. Jongeren zijn vaak stevige drinkers en raken twee keer zo vaak betrokken bij auto-ongelukken als volwassenen. Eerder al werd het uitzenden van alcoholreclame op jongerenzenders in Nederland door de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik verboden.

'Zieke werknemers worden weggepest'

Icoon GezondheidBedrijven proberen steeds vaker zieke werknemers kwijt te raken, soms zelfs door ze weg te pesten. Vakbond FNV Bondgenoten noemt het een 'jacht op zieke werknemers'. Oorzaak van dit 'wegpesten' zouden de aangescherpte regels voor zieke werknemers zijn.

Langdurig zieke werknemers krijgen volgens de bond steeds vaker te horen dat ze een andere baan moeten gaan zoeken. Anderen worden subtiel het bedrijf 'uitgewerkt'. Zo kreeg een automonteur met chronische rugklachten van zijn werkgever te horen: "Tja, wat zullen we nu weer eens voor je verzinnen?".

Sinds 2004 moeten bedrijven het loon van zieke werknemers twee jaar door blijven betalen. Bovendien moeten bedrijven meer energie steken in het weer aan het werk krijgen van zieke werknemers.

MKB Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, noemt in een reactie de zogenaamde jacht 'niet representatief' en vindt dat de periode van het 'pamperen' van werknemers voorbij is. "Werkgevers zijn lang te laks geweest."

Radio Bendeleider

quote:
Jongens en meisjes van de weblog! Zouden jullie aandacht willen besteden aan Radio Bendeleider? Het is een prachtige online zender met Duitstalige en Nederlandstalige muziek uit lang vervlogen tijden. Tevens is het de nieuwste rage op Fok, aangezien de luisterschare steeds groter wordt! Check de topics maar! Luister mee op http://130.89.83.67:8000/listen.pls
Nou hierbij besteden we er dan aandacht aan Falco .

Met dank aan Falco voor de submit

FOK! Prijswinnaars week 52

Het nieuwe jaar is net begonnen, maar we mogen alweer een paar FOK!kers blij maken. Allereerst gaven we een 'I Rub My Penguin'-toy (18+) weg van X-toys.nl. Mocht je niet gewonnen hebben, dan niet getreurd. Als je namelijk bij een bestelling van 25 euro of meer de kortingscode '193466' toevoegt, krijg je als FOK!ker automatisch 2,50 euro korting! De winnaar is:

EnniroC


Daarnaast gaven we nog 10 Manual Powers weg, in samenwerking met Manual Power Europe. Niet gewonnen? Ook hier kun je gebruik maken van een speciale FOK!kortingscode. Vermeld bij je bestelling 'FOK!', en er gaat 5 euro van de aankoopprijs af. De winnaars zijn:

BassekeNL
Cansu
CybPraetorian
Emmerdinges
Karstman
klaasjes
panter1976
Ramonkey
tux-geeko
UAG


Alle winnaars zullen hun prijzen zo spoedig mogelijk toegestuurd krijgen. Iedereen namens de hele FOK!crew natuurlijk gefeliciteerd! Vergeet niet deze week weer op de FOK!frontpage te kijken voor meer prijsvragen. Voor eventuele vragen kun je ons e-mailen.

AD verliest tienduizenden lezers

Icoon MediaDe fusie van het Algemeen Dagblad met zeven regionale dagbladen heeft de krant tienduizenden lezers gekost. Het dagblad sloot het jaar af met een oplage van 555.000 exemplaren. Kort voor de fusie, die plaats vond in september vorig jaar, was de stand nog 582.000.

Toch zegt de directie van het AD 'niet ontevreden' te zijn over deze ontwikkeling. De krant had rekening gehouden met een daling van tien tot vijftien procent na de fusie, maar volgens de directie zal dit ongeveer zeven tot acht procent bedragen. Het Oplage Instituut maakt vandaag de officiële oplagecijfers bekend van alle Nederlandse kranten over het derde kwartaal van vorig jaar.

Phil Taylor verovert dertiende wereldtitel

Phil Taylor is voor de dertiende keer wereldkampioen darts. The Power hoefde in de finale geen set af te staan tegen Peter Manley: 7-0.

In de reprise van de finale van 1999 en 2002 begon Taylor wervelend: na 40 darts was de eerste set alweer voorbij. In de tweede leg gooide hij zelfs een finish van 170. In het tweede en derde bedrijf jaagde Manley zijn opponent het meeste schrik aan door steeds goed bij te blijven. Taylor pakte echter telkens de beslissende leg en binnen een mum van tijd stond het 3-0 in sets.

In de laatste vier sets had One Dart geen schijn van kans meer. Taylor gooide simpelweg te goed met een gemiddelde van 106,74 per drie pijlen en een checkoutpercentage van 54 procent. Zo had hij voor de winst in set zes slechts 39 darts nodig. Uiteraard was Taylor zeer blij met zijn derde achtereenvolgende wereldtitel: "Mijn geluksgetal is dertien en nu is mijn droom om dertien keer wereldkampioen te worden uitgekomen. Ik bleef geconcentreerd, ook toen het
6-0 stond. Ik heb bijna nog nooit zo’n hoog gemiddelde neergezet, maar ik wil blijven verbeteren. Ik denk dat veertien mijn nieuwe geluksgetal wordt",
zei Taylor na afloop.


Peter Manley – Phil Taylor 0-7

(0-3, 2-3, 2-3, 1-3, 1-3, 0-3, 0-3)

'WMF-lek in Windows grootste lek ooit'

Crazyivan had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon DigitalHet recent ontdekte .wmf-lek in Microsoft Windows is naar alle waarschijnlijkheid het grootste lek ooit ontdekt in het Windows-besturingssysteem. Het lek in het Windows Meta File-systeem is afgelopen week toevallig ontdekt. Na het uitlekken van een manier tot misbruik maken hackers er gretig gebruik van. Microsoft heeft nog geen patch uitgebracht om het lek te dichten.

Een aantal virusexperts hebben al gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met het openen van plaatjes en linkjes uit e-mails. Uit steekproeven blijkt dat er al verscheidene verdachte e-mails circuleren die gebruikmaken van het WMF-lek.

Microsoft Windows.wmf-bestanden zijn een speciale soort bestanden die naast een afbeelding ook codes kunnen bevatten. Dit in tegenstelling tot JPEG- en GIF-bestanden die dat gewoonlijk niet kunnen. De codes in .wmf-bestanden kunnen een opdracht geven aan een internetbrowser. Alleen Internet Explorer en Firefox voeren deze opdrachten uit, hoewel gebruikers van Firefox 1.5 en later eerst een waarschuwing krijgen als een dergelijk bestand een opdracht wil gaan uitvoeren.

Op dit moment is er een mail in omloop met een zogenaamde nieuwjaarswens. Als de gebruiker goedgelovig het plaatje opent, wordt een trojaans paard geïnstalleerd. Het virus maakt het mogelijk voor kwaadwillenden om de pc over te nemen en gegevens te stelen middels een zogenaamde keylogger. Een keylogger registreert alle toetsenbordaanslagen.

Volgens een aantal virusexperts is dit slechts het topje van de ijsberg. Ook omdat gisteren bekend werd dat het lek al sinds de jaren '90 bestaat en dus vrijwel alle pc's met het Windows-besturingssysteem kwetsbaar zijn. Inmiddels is er wel een onofficiële patch beschikbaar. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

DVD: Brian De Palma 2-DVDbox

Ondanks dat Brian De Palma bij een groot publiek vooral bekend is om films als Scarface en Mission: Impossible, zien velen hem als een 'Hitchcock light' vanwege zijn thrillers, die volzitten met verwijzingen naar de master of suspense. Hoe hij dit toch weet te combineren met zijn eigen stijl, wordt snel duidelijk als je de films bekijkt die nu in een boxje zijn uitgebracht, Sisters en Obsession.

Brian De Palma 2-DVDbox

Fox News: 'Top 5 games to avoid'

Fox News, de grootste nieuwszender in Amerika, heeft een item over gewelddadige games en in het filmpje/nieuwsitem tonen ze beelden van wat, volgens hen, de vijf meest gewelddadige games zijn.

Punten waarop gelet is zijn onder andere geweld, seksuele content en kannibalisme. Het filmpje kun je bekijken op de site van FOX, klik *hier*.

De top vijf is als volgt:

1 Far Cry
2 Fear
3 The Warriors
4. Stubbs the Zombie
5. True Crime NY

De Breij vervangt Van Jole bij 'De Wereld draait door'

Van JoleCabaretière, en radio en tv-presentatrice Claudia de Breij wordt de tweede presentator van het tv-programma 'De Wereld draait door', dat op weekdagen tussen 19:00 en 20:00 uur wordt uitgezonden op Nederland 3. Ze vervangt Francisco van Jole die ''in goed overleg'' met de VARA heeft besloten te stoppen met het praatprogramma. ''Nieuwe dingen zijn altijd lastig, maar dit bleek uiteindelijk niet mijn programma te worden'', aldus Van Jole.

Matthijs van Nieuwkerk wordt de hoofdpresentator, en is te zien van dinsdag tot en met vrijdag. De maandagen zijn voor De Breij. Van Jole blijft wel werkzaam voor de VARA; hij geeft wekelijks commentaar op het medianieuws in het programma 'De Leugen Regeert' en heeft een vaste rubriek in het programma 'Nieuwslicht'.

'De Hofstadgroep is een sekte'

Icoon TerrorismeDe Hofstadgroep is een terroristische sekte. Dat zegt sociaal-psycholoog Roel Meerten in het actualiteitenprogramma Netwerk. Hij vergelijkt de aanslagen van radicale moslims met de gang van zaken in een sekte. Het gedrag van radicale moslims is dan ook het resultaat van voorspelbare groepsprocessen, waarbij leiderschap, macht, gehoorzaamheid en sociale druk een belangrijke rol spelen bij het nemen van groepsbeslissingen.

De sociaal-psycholoog vergelijkt in Netwerk het proces van radicalisering met een trappenhuis. De eerste verdieping is het niveau waar alle moslims zich bevinden, terwijl op de tweede verdieping de radicale moslims en geestelijke leiders zouden zitten. Om radicalisering tegen te gaan moet er voorkomen worden dat moslims van de eerste naar de tweede verdieping gaan. Via indoctrinatie zouden de verdiepingen daarboven naar geweld leiden.

De Hofstadgroep is een groep van 14 mannen die een terroristisch netwerk zouden vormen. Het proces tegen de leden ervan is in december vorig jaar begonnen en duurt tot eind februari. De uitspraken staan gepland voor 24 februari.

Doden na instorting dak Duitse ijshal

calvobbes, bastiaanuhl, Belthazor en SoeperdweeP hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenIn de stad Bad Reichenhall in de Duitse deelstaat Beieren is vandaag het dak van een kunstijsbaan ingestort. Er zijn zeker vijf doden gevallen, onder hen zijn twee kinderen. Bij de instorting vielen daarnaast meer dan dertig gewonden. Op dit moment zijn er nog tien mensen vermist.

De oorzaak van het instorten is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is het dak bezweken door hevige sneeuwval. Volgens de eigenaar is de hal van de ijsbaan, 60 bij 30 meter, in de jaren zeventig gebouwd naar de geldende internationale normen. Overigens lag er wel een renovatie in het verschiet. De Duitse politie onderzoekt of de eigenaar van de ijshal nalatigheid kan worden verweten.

Door de weersomstandigheden worden de reddingswerkzaamheden nog eens extra bemoeilijkt. Voortdurende sneeuwval maakt het voor de zevenhonderd reddingswerkers niet makkelijk om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Zes zware kranen zijn nodig om alle brokstukken van de plek des onheils te verwijderen. Ook worden speurhonden door de politie ingezet om overlevenden te zoeken.

De dakconstructie zou in de middag al krakende geluiden hebben vertoond. Hierdoor werd een ijshockeytraining, die voor die middag gepland was, afgelast. De ijshal werd niet vroegtijdig voor publiek gesloten. Wel schijnt de ijsmeester een paar minuten voor het ongeval nog snel mensen van het ijs te hebben gestuurd.

Het ongeval komt na een ander ongeval in de Duitse Alpen vlakbij Bad Reichenhall. Hierbij werden tien mensen bedolven onder een lawine. Er zijn twee doden geborgen en één persoon wordt nog vermist. Zeven andere personen slaagden erin zichzelf uit de sneeuw te bevrijden.

De ijshal is nu één grote ravage
De ijshal is nu één grote ravage
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.