FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 september 2003

Gerets op de schopstoel

Het seizoen is pas onderweg maar voor Eric Gerets telt al elk punt. Manager Rene Jäggi van 1. FC Kaiserslautern eist 4 punten uit de komende twee duels, anders vliegt trainer Gerets er uit.

Kaiserslautern wist op de eerste speeldag nog wel de drie punten straf weg te werken door een zege op 1. FC Köln. Die straf had de club nog te danken aan vorig seizoen. Daarna gingen echter drie wedstrijden verloren, waardoor de ploeg nu troosteloos onderaan staat.

Gerets werd een jaar geleden gehaald toen Kaiserslautern ook een slechte start doormaakte. Na de winterstop kreeg Gerets het zaakje toen op de rails. Meevaller is dat Kaiserslautern de komende weken SC Freiburg en Eintracht Frankfurt treft. Beide tegenstanders zijn dit seizoen nieuw op het hoogste niveau.

Spaink wint zaak van Scientology

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag publiciste en Parool-columniste Karin Spaink vrijgesproken van alle aantijgingen die de Scientology Kerk tegen haar had gedaan. Het betrof hier een bodemprocedure, want Spaink was eerder door de Haagse rechtbank wél schuldig bevonden.

Het gerechtshof zag, anders dan de rechtbank, geen aanleiding om Spaink en een aantal internetproviders, waaronder XS4ALL, te veroordelen. De vrijheid van meningsuiting behoort volgens het hof te prevaleren boven het auteursrecht van de Scientology Kerk.

De zaak draaide om enkele vertrouwelijke Scientologydocumenten, die Spaink in 1995 op haar website had geplaatst. Scientology wilde dat die weggehaald werden, en ook mocht Spaink niet citeren uit, of linken naar die documenten. Op internet werd ''de zaak Spaink'' vaak aangehaald in discussies over de strafbaarheid van het linken naar sites met illegale content. Justitie deed overigens vorig jaar nog een inval bij Spaink, inzake de Scientology kwestie.

-
Website van Spaink.

Microsoft wil beveiligingsgaten automatisch dichten

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer Microsoft zijn plannen doorzet zal het repareren van gaten in de beveiliging van de software een stuk makkelijker gaan. De "update"-functie zal dan automatisch worden ingeschakeld. De patches die Microsoft maakt om eerder gemaakte gebreken en veiligheidslekken in de software te verhelpen, worden dan automatisch van de Microsoft-website gehaald en op de computer geïnstalleerd. De gevolgen van de jongste virusepidemieën zouden aanzienlijk beperkter zijn geweest met dit geautomatiseerde patchmanagement.

De auto-updatefunctie zit al in de software vanaf Windows 2000 maar die staat standaard uitgeschakeld. Onderzoeksbureau Gartner vindt auto-update voor beveiligingsdoeleinden een goed idee, maar het is alleen acceptabel als Microsoft instemt met een stelsel van rigoureuze, ethische en technische standaarden.

Rotterdam wil allochtonen spreiden

Rotterdam gaat werk maken van het plan om kansloze allochtonen te spreiden over de stad. De gemeente wil de vestiging van kansarme migranten in probleemwijken tegengaan. Een meerderheid van de gemeenteraad (LR, CDA en VVD) voelt voor een spreidingsbeleid, en het college is bereid het plan te gaan uitwerken.

Het college wil over een paar weken de plannen bekendmaken. Daarbij is op voorhand niets taboe. De grootste partij van de havenstad, Leefbaar Rotterdam, wil eigenlijk nog veel verder gaan en pleitte onlangs voor een complete allochtonenstop.

Vanavond zal CDA wethouder Van der Tak bij NOVA de plannen nader toelichten. Het CDA liet al eerder weten dat de door Leefbaar Rotterdam voorgestelde allochtonenstop onbespreekbaar, en ook juridisch onmogelijk is.

In de praktijk zal het spreiden vooral van toepassing zijn op jonge kansloze migranten uit de Antillen, Marokko en Turkije. De gemeente hoopt met dat spreiden verdere verarming van de wijken tegen te gaan.

De discussie in Rotterdam is de laatste tijd verhard. GroenLinks toont zich een fel tegenstander van spreiding, maar CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam geven gehoor aan de roep die uit de bevolking lijkt te komen. Meerdere polls wezen uit dat inwoners van de stad voorstander van spreiding zijn.

Staying at the Bathgates

Een tripje Cardiff voor Skinkie

Op een dag in december 2000, een jaar waar het gras zeker nog groen was, Com21 nog niet failliet was gegaan en verbindingen van Casema nog 'betrouwbaar' waren, kreeg mijn neefje internet. Natuurlijk is het dan het moment om als niet verbonden persoon, ik, hem te introduceren met de MSNChat. Daar hing ik altijd rond als ik iemand had gevonden die zo rijk was om internet thuis te hebben, opdat moment was ik nog steeds in afwachting voor ADSL, een nachtmerrie waar ik niet langer over na wil denken.
Wij zaten dus op MSNChat, in de categorie Teens, mijn neefje had het natuurlijk ook zonder mijn aanwezigheid naar zijn zin en begon zijn sociale leven uit te breiden met MSN Messenger contacten. Via-via ontmoette hij Sami.

Het sprookje ging natuurlijk verder, het bleef niet slechts bij een msn contact, ondertussen had ik ook internet en was mevrouw ook aan mijn lijst toegevoegd. Tot mijn grote spijt begon mevrouw gevoelens te ontwikkelen voor mijn neefje. Langzamerhand werden die gevoelens ook wederzijds.
Toen we echter vorig jaar zomer uitkwamen werden de gevoelens tot een hoogtepunt en moest en zou ze hierheen komen. Daar kwam natuurlijk niets van terecht. De vakantie van dit jaar kwam weer inzicht en om een of andere reden wilde mijn neefje richting het grote Britannië om zijn internet liefde te ontmoeten.

Zijn ouders waren natuurlijk niet helemaal gek, of wel... daar ben ik nog niet helemaal uit, in ieder geval zou mijn neefje met ons mee op vakantie gaan omdat zijn ouders niet weggingen, als in: met de familie. Er moest dus wat gepland worden. Als Google-gebruiker van het eerste uur kom je voor een vluchtje naar je favoriete vakantie bestemming altijd bedrogen uit, op een gegeven moment weet je gewoon dat je altijd genaaid wordt. Helaas begon de tijd te dringen en werden de prijzen alleen maar hoger, dus gooide we de hele planning om, om na twee weken Zeeland onze biezen te pakken en richting Cardiff te gaan.

Er waren zelfs meerde mogelijkheden:
De Klootzakken, Lullen & Matennaaiers (KLM) bood onze de volgende aanbieding aan voor E333,- per persoon hadden we een retourtje Cardiff Airport, wat ze er niet bij vertelde was dat een retourtje Cardiff - Schiphol slechts L87 kost, we overwogen zelfs om haar dan maar hierheen te halen...
Nee dat moest beter kunnen, onze vrienden van de Naaiende Spoorwegen wilde ons wel een tripje per Stena Line naar Londen aansmeren om daar boven op nog eens een E130 kostend enkeltje te plakken.
Dat vliegen niet goedkoop is, ok, maar dit moet toch goedkoper kunnen? We strandden bij RyanAir, een correcte maatschappij met een behoorlijke website en vooral leuke aanbiedingen zo gingen we voor een leuke E100 vlogen we samen richting London Stansted (en weer terug). Kijk das nou lekker. Maar hoe kom je nu van Stanstad op een goedkope manier richting een de hoofdstad van Wales? Met de trein...

Een korte introductie tot de Engelse treinmaatschappijen, voor de meeste treinen dien je te reserveren, hoe verder je dat van tevoren doet des te goedkoper een ritje wordt, het addertje is in deze dat er maar een select aantal plaatsjes zijn die je vooraf kunt boeken. Dat je in Engeland gewoon veel betaald staat als een paal boven water, maar ok, voor L87 hadden we inclusief de creditcard kosten een Apex Return ticket voor Stansted Airport naar Cardiff Bay. Allemaal binnen twee dagen binnen via Qjump.co.uk dus wij konden met een gerust hart op vakantie.
Niet echt met een gerust hart, probleem twee was namelijk dat mijn neefje het helemaal niet op vliegen heeft, na een turbulent ritje London met z'n ouders in combinatie met oorontsteking krijg je inderdaad manisch depressieve neigingen, toch vertrokken we, gewapend met een setje vliegoordopjes, richting Eindhoven Airport. Waar we iets te vroeg aankwamen en we de rijen KLM checkins voorons zagen, echter wij RyanAir klanten gooide onze koffers op de band en liepen naar de douane.

Toen kwamen de problemen pas echt, we hadden beide een rugzak mee, de mijne gevuld met een toilettas en alle mogelijke computer apparatuur waar om mijn Laptopje mee draaiende te houden, en mijn neefjes tas gevuld met slechts wat brood, eierkoeken en een etui.
Dus we liepen door het detectie poortje wat willens en weten mij niet door wilde laten, ik werd eens lekker gefouilleerd door een mannelijk security beambte die terecht een opmerking maakte over mijn schoenen. Echte bikkel schoenen, met stalen neuzen! Mijn neefje kwam er niet zo makkelijk van af, zijn tas werd doorzocht op steekwapens, het etui ging leeg, en wat kwam daar uit... een passer.
De passer ging richting mijn moeder die ons had gebracht en stond te wachten tot wij uit het zicht verdwenen. Met een passer minder gingen we richting de eerste wachtruimte om twee uurtjes in te vertoeven, om vervolgens richting de Gates te gaan. Een geel vliegtuig kwam naar beneden zetten, daar in moesten wij dus straks omhoog. Aangezien iedereen voorin wilde zitten besloten wij dan maar achter in te stappen en plaats te nemen op een van de achterste stoelen waar onze leeftijden werden gevraagd, 19 en 16, om ons vervolgens vriendelijk doch spoedig te sommeren om van onze kont af te komen en een ons een paar stoelen naar voren te verplaatsen. Dehze sthoel was near an Emergency Exit. (Jah duh muts, waarom denk je dat ik er ga zitten? Ik als belangrijk WWKW-stukjes schrijver moet natuurlijk wel het eerste gered worden... denk je ook niet?

Maar galant als ik ben knik ik naar haar en verplaats ik me richting een stoel bij het raam, met uitzicht op de linker vleugel.
We vlogen over Noord-Brabant, Zeeland (waar we zelfs onze camping nog zagen), het strand, de Noordzee, Wolken, een vliegveld en een landingsbaan. Het leukste was vanuit het vliegtuig richting de bagage retrieval, onder Stansted zelf zit een onbemande metro, die je dingen vertelt als "Hold Tight", "Keep clear of the doors", "This station is not an Exit". Met ons gele Samsonite koffertje vertrokken we richting de Stansted Express die ons richting the London Tube bracht (das daar de metro), we vertrokken vervolgens richting London Paddington. Waar we natuurlijk veel te vroeg aankwamen en een reservering voor twee uur stond, via een uiterst vriendelijk beambte van First (das daar een van de lokale NSsen, die wel aan service doen) kregen we een stempel om een treintje eerder te nemen.
En dan ga je langs allemaal boeiend gras landschap, Oracle gebouwen en stationnetjes richting Cardiff, om natuurlijk met slechts een werkende telefoon (KUT TELE2!) te vroeg aan te komen. Na enige tijd kwam er een blond meisje richting ons lopen, jup dat was er. Nadat mijn neefje een flinke 'hug' had gegeven, werd er hevig gediscussieerd wat we moesten doen totdat haar moeder kwam, ze had haar huissleutel vergeten en wist niet welke bus ze terug moest nemen naar huis, dus we pakten maar een Biosje, waar ik met een OV kaart student discount kreeg, onze gele koffer netjes werd opgeborgen, oh wat was ik in mijn nopjes. Op het programma stond Terminator 3, wat een zuig film was dat zeg, ok de actie was goed, maar voor de rest...

Wat we vooral in Cardiff deden was films via de satelliet kijken en slapen, soms gingen we ook echt wat doen , naar Cardiff Bay bijvoorbeeld, een plekje aan de kust waar wat te beleven was, beetje Sight-Seeing, u kent ons. Om een beetje op de hoogte te blijven van de Walese cultuur gingen we naar the Museum of Welsh Life. Daar hebben we een fotogeniek schaap ontmoet!
Dat we naast feestjes, slapen en tv kijken, pretparken, bowlen en andere zaken niet veel gedaan hebben in een week mag duidelijk zijn. De week was zo om en we konden onze weg naar Nederland gemakkelijk vinden. De foto's zijn allemaal uit de camera gekomen. Het Fok! stukje kon worden afgeschreven en na een paar weken ook geplaatst worden

Turkije tegen christenlobby EU grondwet

Het gelobby van een aantal christelijke groeperingen, om in de nieuwe grondwet van de Europese Unie explicieter nadruk te leggen op het belang van het christendom voor de geschiedenis en de beschaving van Europa, wordt niet gewaardeerd door de Turkse premier Tayyip Erdogan. De premier van Turkije is tegen iedere verwijzing naar het christendom in de grondwet van de EU, zo zegt hij in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Met name de lobby die het Vaticaan uitvoert, stuit Erdogan tegen de borst. Erdogan maakte in het interview duidelijk dat zijn voornamelijk Islamitisch land, deze druk zal tegengaan.

''De vrijheid van geweten en het verbod te discrimineren zijn de grondbeginselen van het moderne Europa. Als in de nieuwe grondwet wordt verwezen naar het christendom, dan zou dat in tegenspraak zijn met de bestaande principes en ook met de vooruitgang die het Europese continent de afgelopen eeuwen heeft gemaakt. Eigenlijk is de secularisering de motor van de ontwikkeling In Europa'', aldus Erdogan.

Engelse Al-Jazeera weer online

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na 5 maanden uit de lucht te zijn geweest, is de Engelse Al-Jazeera sinds maandag weer in de lucht, zo meldt de International Herald Tribune. De site was vijf maanden offline na diverse aanvallen. Kort na de start in eind maart werd de site getroffen door een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval. Bij een DDoS-aanval worden grote hoeveelheden valse verzoeken om informatie naar een server gestuurd. De server kan de enorme hoeveelheid verzoeken niet aan en bezwijkt.

Na de DDoS aanval sloeg het noodlot opnieuw toe voor de Engelstalige site van de Arabische nieuwszender. De Amerikaanse 24-jarige cracker John William Racine (schuilnaam 'Patriot') slaagde erin om de dns-informatie van Al-Jazeera aan te passen. Bezoekers van de site werden omgeleid naar zijn eigen site. Daarop stond een afbeelding van de Amerikaanse vlag met de tekst 'Let Freedom Ring'. Ook kon Racine ongeveer 300 mailtjes onderscheppen die aan de Arabische satellietzender waren gericht.

''Jonge boeven te kakken zetten''

Jeugdcriminelen moeten te kakken worden gezet, door ze straffen te geven waardoor ze zich vreselijk gaan schamen. Dat stelde het Tweede Kamerlid Coskun Cörüz (CDA) vandaag voor in de Kamer, bij het debat over jeugdcriminaliteit.

Het CDA wil dat een jeugdige misdadiger verplicht zijn moeder of vader moet meenemen naar justitie. De jeugdcrimineel wordt vervolgens tegenover het slachtoffer gezet en mag zich direct verantwoorden voor zijn daden. Als het ook nog tot een taakstraf komt, moet de jeugdige crimineel die gaan uitvoeren in zijn directe leefomgeving, bijvoorbeeld een sportveld of een moskee.

''Bij veel allochtonen heerst een schaamtecultuur. Als een allochtoon met zijn moeder moet komen, of als hij als taakstraf het park rondom een moskee moet schoffelen, dan vindt hij dat vreselijk'', aldus Cörüz. De CDA'er vindt overigens dat deze manier van straffen voor alle jeugdige criminelen moet gelden. ''Jongeren zien alleen een beetje harken op een plek waar zij onbekend zijn, niet als een echte straf''.

ADO heeft interesse in Denneboom

Na de overgang van Van der Gun naar ADO Den Haag, zijn de Hagenezen nog niet klaar met het versterken van de selectie.

De bij SC Heerenveen gepasseerde Romano Denneboom staat nu in de belangstelling van ADO. Denneboom heeft nog een contract bij Heerenveen tot 2006, maar op advies van trainer Foppe de Haan is hij op zoek naar een nieuwe club. Omdat de spelersmarkt per 1 september gesloten is, zal ADO alleen een huurovereenkomst met Heerenveen kunnen sluiten.

De 22-jarige aanvaller zal goed van pas komen bij ADO nadat Rik Platvoet langere tijd niet zal spelen vanwege een enkelblessure.

Denneboom scoorde 23 goals in 112 wedstrijden voor de Friezen. Tien daarvan maakte hij afgelopen seizoen.

Kritiek op Wim Kok uit eigen kring

Wim Kok heeft voor de tweede maal vandaag stevige kritiek gekregen. Was het in eerste instantie premier Balkenende, die vond dat Kok zich niet moest bemoeien met het kabinetsbeleid, nu is het PvdA'er Max van den Berg die kritiek uit. Van den Berg, Europees lijsttrekker, vindt het onbegrijpelijk dat Kok goedkeuring heeft gegeven aan de enorme stijging van de lonen van de ING-top; Kok is commissaris bij de ING.

Van den Berg zegt teleurgesteld te zijn over de ex-premier, en van iemand met de achtergrond van Kok meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht te hebben. ''Kok is blijkbaar gezwicht voor het in zakenkringen gangbare argument dat topmanagers dreigen op te stappen als hun salaris achterblijft bij dat van hun collega's''. Van den Berg vindt verder de houding van de topmanagers 'arrogant' en 'niet te begrijpen'.

Film Review: The Italian Job

BlaatschaaP schreef voor ons de volgende review:

Wat wil je nou liever dan 35 miljoen dollar verdeeld tussen zes mensen? Juist, 35 miljoen voor jezelf. Zo dacht Steve (Edward Norton) er ook over toen hij bezig was met de grootste kraak van zijn leven. De rest van de groep is alleen niet zo blij met deze actie en gaat in de achtervolging wat resulteert in mini's, helikopters en de grootste stillegging van het verkeer ooit. Kortom: Actie!


Spookrijder veroorzaakt veel doden in VS

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een snelweg bij Houston in de Amerikaanse staat Texas veroorzaakte een spookrijder een zwaar ongeval waarbij zeven mensen het leven lieten.

Op de Amerikaanse snelweg, de US 290, botste een 24-jarige automobilist frontaal op een terreinwagen met daarin tien personen. Zes van die inzittenden, waarvan er drie kinderen waren, en de spookrijder kwamen om het leven, aldus de politie.

Voetbal: Boete voor spugen naar toeschouwer

De Senegalese voetballer El-Hadji Diouf, in dienst van de Engels club Liverpool, moet stevig boeten voor het bespugen van een toeschouwer. Donderdag veroordeelde een rechtbank in Glasgow de voetballer tot een boete van 7800 euro.

Eerder al schorste zijn club Liverpool hem en werd Diouf zijn loon twee weken ingehouden. Ook van de UEFA kreeg de Senegalees een schorsing.

Het incident waarvoor Diouf dit allemaal op zijn kreeg gebeurde in maart tijdens de UEFA-kwartfinalewedstrijd tussen Liverpool en Celtic. De Sengalese voetballer kreeg aan de rand van het veld een tikje op zijn hoofd toen hij de bal opraapte. De 22-jarige Afrikaanse voetballer van het jaar 2002 draaide zich om een spuugde een fan in het gezicht.

Europees Parlement vóór homohuwelijk

Het Europees Parlement (EP) heeft vandaag een voorstel aangenomen dat het mogelijk moet maken dat homo's en lesbiennes in alle lidstaten kunnen trouwen. Ook adoptie zou mogelijk gemaakt moeten worden. Het standpunt van het EP heeft geen jurische waarde, maar is een signaal. ,,Het is een revolutie wat betreft het homohuwelijk. Vijf jaar geleden was dit hier niet mogelijk geweest'', meent PvdA-Europarlementariër Joke Swiebel.

Homo's en lesbiennes kunnen in Europa alleen in Nederland en België een burgerlijk huwelijk aangaan. In zeven andere landen kunnen ze een geregistreerd partnerschap aanvragen.

Het voorstel werd ingediend door de Franse communist Sylla, waarna de liberalen de regeling wilden afzwakken tot geregistreerd partnerschap. Dat ging de christendemocraten te ver. Na een onduidelijke discussie die volgde, werd het oorspronkelijke voorstel aangenomen.

Mogelijk 20 jaar cel voor schrijven dreigbriefje

Een Belgische passagier van een lijnvliegtuig in de VS loopt het risico een gevangenisstraf van twintig jaar en een boete van 250.000 dollar te krijgen. De man heeft bekend in het vliegtuig een briefje met bedreigende tekst erop aan een meisje te hebben gegeven. Volgens de advocaat van de man was het een grapje. De man heeft inmiddels zijn spijt betuigd.

De 27-jarige man, die als duiker op een boorplatform werkt, was met drie Nederlandse collega's onderweg naar Memphis. Op het vliegveld werd hij aangehouden. De bemanning van het vliegtuig beweerde bedreigd te zijn door het viertal.

Het briefje zou door de Belg in een stoel zijn gestopt, toen een 5-jarig meisje opstond om te zingen dat ze een Amerikaanse staatsburger is. Het briefje werd door één van de bemanningsleden gevonden. Er stond kritiek op de VS op en tevens stonden de woorden 'Irak' en 'Taliban' erop geschreven.

In december zal de straf bepaald worden. De drie Nederlanders worden niet vervolgd.

Ongeluk eist leven moeder en kind

NoBody122 en alfa155 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk op de Woudweg (Wâldwei), in de buurt van Warga, zijn een moeder en één van haar kinderen om het leven gekomen. Het ongeluk vond plaats tussen de Fonejachtbrug en de afslag Leeuwarden. Eén van haar andere kinderen is zwaar gewond naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

De vrouw kwam met haar auto uit de richting van Drachten gereden. Net na het passeren van de brug is ze door een onbekende reden op de linkerweghelft terechtgekomen waarbij een tegenliggende vrachtwagen de auto in de flank raakte. Zowel de vrachtwagen, als de auto kwamen in de berm tot stilstand. De auto raakte zwaar beschadigd en de Woudweg is lange tijd voor het verkeer afgesloten geweest. Een traumahelikopter en twee ambulances hebben bijstand verleend.

Oude piratennederzetting ontdekt

Mobie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het verlaten eiland Antikythira, tussen Kreta en Griekenland, hebben Griekse archeologen een 2.400 jaar oud piratennest gevonden. De vondst is inmiddels bevestigd door het Griekse ministerie van Cultuur.

Een groot gebouw, heiligdommen en voorwerpen zoals speren, ijzeren hoofddeksels, katapulten en pijlen zijn verspreid over 30 hectare gevonden. Ook was er een centrale omwallingsmuur. Deze was maar liefst vijf meter hoog. Een soort loods diende ter bescherming van de schepen.

"Alles wijst op piraten", vertelt archeoloog Aris Tsaravopoulos. Het eiland ligt langs een vroeger druk bevaren handelsroute. De haven lag in een kloof, die vanaf zee niet te zien was.

De plek zou vanaf het midden van de vierde eeuw tot het midden van de eerste eeuw voor Christus bewoond zijn geweest. Vandaag de dag wonen er ongeveer dertig mensen op het eiland.

Helikopter stort neer in Rusland

Donderdag is in Zuid-Rusland een helikopter neergestort met aan boord negen mensen. Het ongeval gebeurde in slechte weersomstandigheden. Door het slechte weer is het voor de reddingswerkers moeilijk om het wrak te bereiken.

Het toestel werd gebruikt bij de aanleg van een kabelspoor in een bergachtig gebied nabij Babul-Aul, niet ver van het toeristenoord Sochi. Door het slechte weer en het ruige terrein op de plek des onheils kon een helikopter met reddingswerkers er niet landen.

Hinds eerste single binnenkort te koop

Idol Hind heeft bekend gemaakt dat haar eerste single eraan komt. Welk nummer het gaat worden, is nog niet bekend. Op haar website worden twee titels genoemd: het up-tempo nummer Summer all over again en het liedje Fado-Mae. Platenmaatschappij BMG zegt nog van niets te weten.

"Het enige dat nu zeker is dat op 6 oktober de eerste single van Hind in de winkels ligt, maar welk nummer dat gaat worden is nog geen beslissing over genomen," aldus Sandra Bulthuis van BMG. Beide nummers zullen in ieder geval te horen zijn op Hinds debuutalbum dat begin november in de winkels zal liggen.

Britse kinderen kijken zes uur per dag tv

DinX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse kinderen kijken veel televisie. Dat is gebleken uit een enquête die het instituut NOP in opdracht van een speelgoed winkel deed. Ongeveer 86 procent van de kinderen van zes jaar en jonger, keek zes uur tv per dag.

David Bell, hoofdinspecteur van de scholen, klaagde een aantal dagen geleden erover, dat 5-jarigen maar slechte communicatieve vaardigheden bezitten. "Ouders zetten hun kinderen voor de tv in plaats van met hen te praten en te spelen", aldus Bell.

Van de 750 ondervraagde ouders zegt 86 procent op 6-jarige leeftijd niet zoveel tv gekeken te hebben. Van de loontrekkende ouders geeft 81 procent aan meer tijd met de kinderen te willen doorbrengen.

Morning-afterpil voor vossen in Australië

Op het Australische eiland Phillip krijgen vossen voortaan een morning-afterpil. Op die manier probeert men de groei van de vossenpopulatie op het eiland tegen te gaan. Dit vertelde een bioloog van het Australische persbureau AAP vandaag.

De groei van de vossenpopulatie moet tegengegaan worden omdat de vossen een bedreiging vormen voor de kolonie dwergpinguins op het eiland. In één nacht kan een vos wel vijftig pinguins doden.

Men is van plan om een preparaat te verspreiden, dat ervoor zorgt dat bij vrouwtjesvossen de bevruchte eicel afgescheiden wordt. De gemiddelde levensduur van vossen is vijf jaar. De autoriteiten hopen daarom dat een periode van vijf jaar zonder voortplanting ervoor zal zorgen dat de vossen van het eiland verdwijnen.

Duitsers boos over Italiaanse wijn met Hitler-etiket

De Duitse minister van Justitie Brigitte Zypries heeft haar Italiaanse ambtgenoot Roberto Castelli gevraagd actie te ondernemen tegen de verkoop van flessen wijn met afbeeldingen van Adolf Hitler en spreuken als 'Sieg Heil'.

Ook de Beierse justitie zegt zich met de zaak te willen bemoeien. Het is de tweede keer in korte tijd dat er wrijvingen zijn tussen beide landen. Eerder zegde de Duitse bondskanselier Schröder zijn zomervakantie in Italië af, nadat een Italiaanse staatssecretaris Duitse toeristen had beschimpt.

Dat alles was toen min of meer een gevolg van het feit dat EU-voorzitter Berlusconi vlak na zijn aantreden voor ophef zorgde met zijn uitspraak dat een Duitse europarlementariër geknipt zou zijn voor een filmrol als kampbeul.

Vorige maand hadden Berlusconi en Schröder een ontmoeting in het Italiaanse Verona, en daar poogden ze de spanningen te verminderen.

Bankbediende steelt voor papegaaien

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Negen jaar gevangenisstraf hangt een Britse liefhebber van papegaaien boven het hoofd. De man heeft klanten van het Engelse 'Maidstone' voor 2,9 miljoen euro opgelicht, om zo zeldzame exemplaren van de exotische vogels te kunnen kopen.

De afgelopen vier jaar heeft de 32-jarige financieel adviseur met het geld één van de grootste verzamelingen zeldzame papegaaien van Groot-Brittannië aangelegd. De man gaf ongeveer 630.000 euro uit aan meer dan honderd vogels. Voor kooien en voer was hij nog eens 350.000 euro kwijt. Ook kocht hij verschillende huizen en luxe auto's.

De man schreef het geld regelmatig van zijn klanten over naar zijn eigen rekening.

Naturalisatie-toets blijkt moeilijk te zijn

De nieuwe naturalisatie-toets blijkt moeilijk te zijn. Niet meer dan 61 procent van de deelnemers slaagt ervoor. De test blijkt moeilijker dan gedacht voor 'nieuwe Nederlanders'.

Iedereen die wil naturaliseren tot Nederlander, moet sinds april het examen met goed gevolg maken. Anders komt men niet in aanmerking voor naturalisatie tot Nederlander. Naturalisatie kan pas na vijf jaar verblijf in Nederland, zodra men een definitieve status heeft. Hiervoor kwamen mensen na vijf jaar automatisch via de gemeente in aanmerking voor naturalisatie.

De eerste resultaten komen van het ministerie van Justitie. Sinds april hebben 588 mensen zich aangemeld voor de toets. De toets wordt afgenomen door de Regionale Opleidingscentra. Er is geen opleiding aan gelieerd. Mensen die zich laten naturaliseren, kunnen zichzelf voor de test opgeven.

De toets heeft diverse onderdelen: één met taalvaardigheden en een deel met meerkeuzevragen over Nederland, zowel de staatsinrichting als alledaagse kwesties.

Einde bagageproblemen Schiphol in zicht

Eind dit jaar moeten de bagageproblemen op luchthaven Schiphol zijn opgelost. Tenminste, dat heeft Schipholtopman G. Cerfontaine donderdag verklaard. Volgens de topman vinden er door een softwarefout in een nieuw automatisch bagagesysteem onder de D-pier af en toe flinke storingen plaats.

Momenteel wordt er door automatiseerders hard gewerkt om een oplossing voor dit softwareprobleem te vinden. Cerfontaine verklaarde dat dit voor het einde van dit jaar moet zijn gelukt.

Begin dit jaar bleven zo'n 7000 koffers achter op het vliegveld, nadat de afhandeling van de bagage vastliep. ,,We hebben voor een erg geavanceerd systeem gekozen. Dat heeft problemen met zich meegebracht'', zei Cerfontaine over het systeem dat al een jaar in gebruik is.

KLM-topman Van Wijk zei eerder al dat de bagageproblemen het grootste kwaliteitsprobleem van de luchtvaartmaatschappij is. ,,Als het systeem 30 minuten lang instort, duurt het een dag om alles weer op orde te krijgen.''

Van der Hoeven: vierdaagse lesweek toestaan

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer ouders en personeel ermee instemmen, mogen Nederlandse basisscholen voortaan een vierdaagse werkweek invoeren. Dit schrijft Maria van der Hoeven, de minister van Onderwijs, in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Van der Hoeven moeten scholen en ouders meer ruimte krijgen om zelf over dat soort zaken te beslissen. Scholen dienen bij het ministerie van Onderwijs al langer verzoeken in om te mogen afwijken van de normale weekindeling met alleen een vrije middag op woensdag.

Minister van der Hoeven is van mening dat constructies als een vierdaagse lesweek of een week met twee vrije middagen een goede manier zijn om in te spelen op het lerarentekort in Nederland. "Toch moeten we voorkomen dat het personeelsbelang de doorslag geeft," schrijft de minister in haar brief aan het parlement.

Men verwacht dat de meeste ouders van basisschoolkinderen echter niet in zullen stemmen met dit voorstel. In 2000 was tweederde van de ouders met kinderen op de basisschool tegen een vierdaagse lesweek. Dat blijkt uit een enquête die RTL toen uitvoerde.

Jongeren vast in kermisattractie

Twintig jongeren hebben woensdagavond vastgezeten in een kermisattractie op de kermis van Heemskerk. Na een half uur konden ze één voor één door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. Er was geen paniek, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Het voorval gebeurde toen omstreeks 20.45 uur de 'Crazy Beach Party' vastliep en in één keer stil stond. De attractie hing op dat moment op het hoogste punt, op zo'n zeven meter. De exploitant wist het mankement, dat zich in de machinekamer had voorgedaan, niet meer te verhelpen. Omdat de brandweer het kermisterrein niet met de ladderwagen kon betreden, werden er lange ladders tegen de attractie gezet, waarna de inzittenden naar de grond werden gehaald.

Zowel de inzittenden als de hulpverleners bleven vrolijk tijdens het incident. "We hadden een mooi uitzicht", zo geeft een van de inzittenden de sfeer in het gestrande toestel weer. De exploitant van de 'Crazy Beach Party' hoopt donderdag gewoon weer te draaien.

Met dank aan Antarcticas voor het herschrijven van dit bericht!

Ook Aegon slachtoffer van afpersing

De verzekeringsmaatschappij Aegon is meerdere malen slachtoffer geweest van afpersing. Onlangs werd Aegon ernstig bedreigd door afpersers "van Servische komaf". Topmanagers van de verzekeraar werden persoonlijk bedreigd en kregen daarop beveiliging. Aegon ontkent niet dat het de afpersers heeft betaald.

Officier van Justitie Kappeyne van de Coppello noemt de betaling "zeer ongewenst". "Als je aan de wensen van afpersers toegeeft, loop je risico's. Dus ook het risico dat ze denken: zo, snelle buit, dat proberen we nog eens."

Eerder werd bekend dat ook Duinrell en Campina werden afgeperst. Het zuivelconcern wist de zaak stil te houden. De dader, die inmiddels heeft bekend, stopte om zijn dreigementen kracht bij te zetten muizenkorrels in zuivelproducten om ze vervolgens weer in de schappen van de supermarkt te zetten. Vier mensen werden als gevolg hiervan ziek.

Volendam aan de dijk gezet

De spelers van Volendam zijn vandaag in staking gegaan omdat er nog altijd geen akkoord is over de hoogte van de wedstrijdpremies.

Tijdens de ochtendtraining stopte de selectie ermee om met het bestuur en de spelersvakbond VVCS om tafel te gaan. Vooralsnog zijn de premies nog steeds gelijk aan die van vorig seizoen toen Volendam nog in de eerste divisie speelde.

Het bestuur van Volendam is echter uiterst zuinig en wil eigenlijk geen verhoging toestaan. Coach Henk Wisman heeft het ook gehad met het conflict: "Ik ben het spuugzat en dit mag niet ten koste gaan de prestaties op het veld. Er moet snel een oplossing komen."

Online slipjesverkoper gepakt

Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Franse persbureau AFP meldt dat een Thaise informaticus mogelijk vijf jaar de cel in moet omdat hij gestolen damesslipjes probeerde te verkopen via internet. De 21-jarige dief werd maandag opgepakt toen hij probeerde zeven slipjes van een waslijn af te halen.

De man verkocht de slipjes op een niet nader genoemde website. Hij verkocht de slipjes per tien stuks voor een prijs van ongeveer 110 euro. In de woning van de man heeft de politie nog twintig gebruikte slipjes gevonden. De politie van Thailand geeft ook toe dat dit een bijzonder geval. Er zijn al wel eerder slipjesdieven opgepakt, maar zij hielden de buit voor zichzelf.

Lance Armstrong gescheiden van vrouw

sjakie herschreef en submitte het volgende bericht:

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het is nu definitief. Lance Armstrong en Kristin Armstrong zullen gescheiden door het leven gaan.

De 5-voudig tourwinnaar was vijf jaar getrouwd met zijn vrouw. In januari van dit jaar waren de twee ook al gescheiden, maar besloten toen om weer samen te gaan wonen. Wellicht deden zij dat om rust te creeeren, zodat Lance voor zijn vijfde Tourzege zou kunnen gaan.

Bewoners Vlaardingen klagen over 'kattenpislucht'

r00terr0r had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag en donderdag is de Milieudienst Rijnmond overstroomd met klachten over indringende stank in Vlaardingen.

De meeste bewoners die bellen beklagen zich over een scherpe 'kattenpislucht'. Een woordvoerster van de milieudienst zegt dat de oorzaak van de stankgolf ligt bij Vos Logistics in Pernis. Dat bedrijf maakt zeecontainers schoon.

Onderzoek van de dienst wees uit dat de stank is ontstaan in de waterzuiveringsinstallatie op het bedrijfsterrein van Vos Logistics.

Meisje (15) verkracht na afspraak via sms

In Engeland is een vijftienjarig meisje verkracht door een man die ze per sms had leren kennen. Het Britse meisje, afkomstig uit Hindley, nabij Manchester, was met de man een zogenaamde 'sms-relatie' begonnen.

Na een tijdje sms-en besloten de twee af te spreken op een station, vanaf daar waren de twee naar het centrum gelopen. Onderweg werd zij in een parkje verkracht, op klaarlichte dag. Het meisje nam later de bus naar huis en deed aangifte bij de politie.

Een Britse politiefunctionaris waarschuwt andermaal voor het afspreken met mensen die je ontmoet in een chatroom internet of per sms. "Je bent nooit zeker of zij zijn voor wie ze zich uitgeven. Ik adviseer om nooit met iemand alleen af te spreken."

De dader noemde zichzelf Simon en is ongeveer 24 jaar. Hij kwam het meisje op het spoor via een chatroom. Het is niet voor het eerst dat een kind wordt misbruikt die een afspraak heeft gemaakt met iemand die hij of zij leert kennen via internet.

Schwarzenegger: Waar is mijn bacon?

Niet alleen als The Terminator, maar ook als mens deinst Arnold Schwarzenegger nergens voor terug. De acteur, die zich kandidaat heeft gesteld voor het Gouverneurschap van Californië, zou een speech gaan houden voor studenten. Kort voor het begin van zijn speech werd Schwarzenegger echter geraakt door een ei.

Hoewel het dan wel niet om een gevaarlijk voorwerp ging, weten de meeste politici zich in zo'n situaties vaak geen raad. Maar Arnie trok zijn jasje uit en ging verder met waar hij mee bezig was. Zijn speech begon hij vervolgens met: "Ik verwacht nu wel dat ik hier ook nog bacon bij krijg, want dit is natuurlijk half werk!".

Ouders houden Lusanne nog thuis

De ouders van het vorige week ontvoerde meisje, Lusanne, hebben uit angst voor enorme media-aandacht besloten om hun dochter donderdagmiddag toch niet naar school te sturen. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag bekendgemaakt.

Het elfjarige meisje werd op 25 augustus ontvoerd in haar woonplaats Oldeberkoop toen ze op weg was naar school. Twee dagen later lieten haar ontvoerders haar in Venlo vrij.

De directeur van de school waar Lusanne normaliter heen gaat, J. Nijboer, verklaarde dat Lusanne donderdag vanaf kwart over een 's middags weer lessen zou gaan volgen. "Haar broertjes en zusje gaan ook naar school. Dat ziet ze natuurlijk, dus wil zij ook weer. Ik heb met de ouders overlegd en zij willen Lusanne ook weer zo snel mogelijk naar school hebben", aldus Nijboer.

Ondertussen zoekt de politie nog steeds naar de twee ontvoerders.

Veel commotie over salaris topman Ahold

Meer nieuws over het Ahold-concern, ditmaal niet over Albert Heijn. Vandaag is er een hoop commotie ontstaan bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold. De raad van commissarissen van Ahold heeft de aandeelhoudersvergadering een kwartier stilgelegd, omdat er grote ophef was ontstaan over de beloning van de nieuwe Zweedse topman Anders Moberg.

Naar verluid krijgt de topman een vast salaris van 1,5 miljoen euro en een bonus van maximaal 2,5 keer dat bedrag. Bij ontslag ontvangt hij een dubbel jaarsalaris en een dubbele bonus.

Aandeelhouders reageerden geschokt en noemden het salaris "schandalig". De reden is dat Ahold kampt met diverse boekhoudschandalen. Ze willen dat er opnieuw met Moberg wordt onderhandeld. Er wordt vandaag over de aanstelling van Moberg gestemd.

Nederlandse cd's nog niet goedkoper

Eerder vandaag werd bekend dat Universal, 's werelds grootste platenmaatschappij, cd's veel goedkoper gaat maken in de Verenigde Staten. De gemiddelde prijs zou met 6 dollar dalen naar 13 dollar per stuk. Met de prijsverlaging hoopt men muziekpiraterij tegen te gaan.

Gevraagd om een reactie zegt Universal Music Nederland dat er vooralsnog geen soortgelijke plannen voor Nederland zijn. Wel zullen ze de resultaten in de VS in de gaten houden en wellicht alsnog prijsverlagingen overwegen.

Overigens is Universal voor het verlagen van de prijzen van cd's volledig afhankelijk van de medewerking van retailers. Die bepalen namelijk de uiteindelijke verkoopprijs aan de consument.

Trein op IJsselbrug geëvacueerd

Ongeveer 40 passagiers van de stoptrein Winterswijk-Arnhem hebben de trein gisteravond rond 23:00 moeten verlaten. In het donker werd de trein stilgezet op de IJsselbrug in Arnhem nadat er brand was ontdekt in een motorcompartiment. De NS haalde de elektriciteit van de rails om de reizigers zo veilig te kunnen evacueren. De reizigers hebben hun reis moeten vervolgen met een lijnbus die door de politie was geregeld.

Het treinverkeer tussen Arnhem en Zevenaar is voor de rest van de avond stilgelegd om zo de bovenleiding goed te kunnen inspecteren. De gestrande trein is aan het eind van de avond op eigen kracht naar Arnhem gekomen. Donderdagochtend hebben de treinen gewoon weer over het baanvak gereden.

Auto getroffen door matrixbord

r00terr0r had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een auto op de A2 bij Maarssen is getroffen door een vallend matrixbord. De bestuurster liep wonder boven wonder slechts lichte verwondingen op. De verwondingen vielen mee omdat het bord op de motorkap terechtkwam. De auto is zwaar beschadigd door het bord.

Wegwerkers hadden het portaal, waar het matrixbord aan hing, geramd met een kraanwagen. Daardoor vielen er twee borden naar beneden waarvan er dus één het ongeluk veroorzaakte. Het rammen van de kraanwagen ontstond doordat na het plaatsen van lichtmasten, was vergeten de kraan neer te laten.

Anonieme kliklijn groot succes

De anonieme kliklijn, die een jaar geleden in het leven werd geroepen, is een groot succes geworden. In één jaar kwamen er meer dan 50.000 meldingen binnen. Volgens de projectleiders draait de kliklijn boven verwachting goed. Bij de kliklijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kwamen het afgelopen jaar meer dan 50.000 meldingen binnen. Hiervan waren er ongeveer 27.600 serieus. Deze gesprekken leverden vervolgens rond de 5600 behandelbare tips op.

Veel mensen belden over drugshandel en -overlast. Ook werd er veel geklikt over illegale vreemdelingen en over vreemdelingen die illegaal aan het werk zijn. Daarna volgden fraude en diefstal. De kliklijn werd een jaar geleden gestart als proefproject. De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken staken samen 1 miljoen euro in het project dat de naam "Meld Misdaad Anoniem" had.

Jordi Cruijff in ziekenhuis

Jordi Cruijff is met hoofdletsel opgenomen in een ziekenhuis in Sevilla.

De speler van Espanyol kwam tijdens het Primera División duel met Real Betis in botsing met Fernando Varela en raakte gewond aan zijn hoofd. De doktoren willen de middenvelder 24 uur ter observatie in het ziekenhuis houden.

De ongelukkige botsing vond plaats in de 73ste minuut. Het duel eindigde in 2-2.

Achtervolging eindigt in sloot

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van de wal in de sloot, zo verging het een 46-jarige Engelsman afgelopen woensdag. De man werd door de politie gezocht omdat hij nog een schadevergoeding van 8500 euro moest betalen. Zou hij dit niet doen, dan zou hij nog ruim 5 maanden de cel in moeten. Gisterochtend zagen agenten hem rond half vier fietsen op de Terheijdenseweg in Breda. Toen ze zeiden dat ze hem zouden aanhouden, gooide hij zijn fiets op de grond en zette hij het op een lopen.

Hierop ging één van de agenten achter hem aan. In een sloot kreeg de politieagent de man te pakken. Met een nat pak werd de Engelsman afgeleverd bij het cellencomplex Mijkenbroek in Breda. De man is al enige tijd een ongewenste vreemdeling. Hij is al meerdere malen het land uitgezet, maar hij komt steeds weer terug.

AEL woedend over homo-affiches

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België heeft de politieke partij Agalev (groenen) zich de woede op de hals gehaald van de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah. Agalev wil in allochtone wijken in Antwerpen affiches ophangen van homokoppels in islamitische kledij.

Volgens AEL-voorzitter Achmed Azzuz van AEL-België verbiedt de koran nadrukkelijk homoseksualiteit. ,,Je kunt geen moslim zijn en je ook homo noemen of aan de drank verslaafd zijn. Mensen mogen van ons homo zijn, maar kunnen zich dan geen moslim noemen. We verplichten ook niemand moslim te zijn, maar islamitische homo's bestaan niet, wat een klein groepje vermeende islamitische homo's ook zegt. Wat Agalev nu wil doen, is een rechtstreekse belediging van ons geloof''.

De AEL België eist excuses van Agalev en als deze uitblijven volgen er acties. ,,Als ze hun lesje niet leren, zullen ze nog wel zien hoe we reageren''.

Agalev-Antwerpen zegt dat nog niet definitief is besloten om de affiches op te hangen. ,,Dat is wel het voornemen van de voorzitter van onze jongerenorganisatie in Antwerpen, die zelf moslim en homo is. Hij wil iets doen aan het taboe op homoseksualiteit in de islamitische wereld en ziet die affiches als de beste mogelijkheid''.

Recordpoging met ballon komt niet van de grond

Twee Britse piloten, die woensdag het hoogterecord met een bemande luchtballon wilden breken, zijn letterlijk niet van de grond gekomen. De oorzaak was een lek in de heliumballon. Ze blijven niet bij de pakken neerzitten en wagen volgend jaar een nieuwe poging.

Tijdens het vullen met helium van de enorme 'Envelope', zoals de bijnaam van de ballon luidt, ontstond door onbekende oorzaak een lek. Door het lek moest het tweetal hun poging staken om het oude hoogterecord uit 1961 van bijna 35 kilometer te breken.

De Britse piloten Andy Elson en Colin Prescott wilden woensdag vanuit het plaatsje St. Ives in het Engelse Cornwall proberen op te stijgen tot de spectaculaire hoogte van veertig kilometer en tweehonderd meter.

De Britten weten niet van opgeven: "Ik ben ingenieur en pragmatisch ingesteld", zei Elson tijdens een interview met de BBC. "Wanneer we de fout achterhalen en de ballon weer startklaar kunnen krijgen, zullen we alsnog ons record kunnen vestigen. En wanneer we daarin slagen, zullen we een knallend feest meemaken."

Zijn compagnon Prescott was eveneens vol goede moed. "Sinds we zes jaar geleden zijn begonnen met de voorbereidingen, zijn we op allerlei problemen gestuit. We hadden juist een nieuwe methode voor het opstijgen bedacht, maar dat bleek niet volgens plan te werken. We zullen de oorzaak achterhalen en volgend jaar alsnog slagen om het hoogterecord te vestigen."

Een nieuwe poging volgend jaar zal met een nieuwe ballon gaan gebeuren. De huidige ballon liep spontaan leeg, nadat er bijna één miljoen kubieke meter helium in gepompt was. Elson zegt dat de megagrote ballon, de grootste ter wereld, slechts geschikt is voor éénmalig gebruik.

Jonge rokers minder fit

Jonge mannen die roken krijgen al snel te maken met een slechtere fitheid van hart, longen en bloedsomloop. Bij het roken van 10 óf meer sigaretten per dag, neemt de fitheid ieder jaar af met 0,5% vergeleken met niet-rokers. Bij vrouwen zijn de effecten van het roken op de fitheid veel minder sterk. Deze gegevens blijken uit een promotieonderzoek van C. Bernaards, dat is uitgevoerd in het kader van het Amsterdams Groei- en Gezondheidsonderzoek van het VU Medisch Centrum.

Het is voor het eerst dat de relatie tussen roken en gezondheid bij zulke jonge mensen is onderzocht. Het onderzoek is over een periode van 23 jaar gehouden onder 600 mannen en vrouwen tussen hun 13e en 36e jaar.

Wanneer mannen voor hun 36e jaar stoppen met roken, verdwijnen de negatieve effecten op de fitheid weer. Mannen van 36 jaar die al langer dan vier jaar niet meer rookten, bleken net zo fit als mannen die nog nooit hebben gerookt.

Anti-abortusactivist geëxecuteerd in VS

Blind_Guardian en Erwin_Br hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de staat Florida in de VS is de anti-abortusactivist Paul Hill door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd. Hij was ter dood veroordeeld voor de moord op een arts die abortussen verrichtte en zijn lijfwacht in 1994.

Hill heeft nooit berouw getoond en zag af van beroep tegen zijn doodvonnis. De oud-dominee van de Presbyteriaanse Kerk liet voor zijn executie weten, dat hij bereid was opnieuw te doden als hij daarmee ongeboren kinderen kon redden.

Voor de terechtstelling waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Onder andere gouverneur Jeb Bush, familie van George Bush, was bedreigd door radicale anti-abortusactivisten.

VS komen afspraken chemische wapens niet na

De Verenigde Staten zullen naar alle waarschijnlijkheid niet de deadline halen, om voor 29 april 2004 zeker 45 procent van hun voorraad chemische wapens te hebben vernietigd. Dit zou namelijk volgens internationale afspraken voor die tijd gebeurd moeten zijn. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt.

De Amerikaanse regering gaat daarom een verlenging aanvragen van deze termijn, zegt het ministerie. Nu heeft het ministerie van Defensie als deadline 2007 gekozen. Het zal dus drie jaar langer gaan duren voordat 45 procent van de chemische wapens is vernietigd. Het Pentagon zegt dat politieke en operationele problemen voor de vertraging in de vernietiging zorgen.

,,Het Amerikaanse programma van chemische demilitarisatie heeft vertraging opgelopen door onopgeloste politieke en operationele zaken die gezorgd hebben voor het neerleggen van de operatie of het vertraagd opstarten ervan'', zei een woordvoerder van het Pentagon woensdag. De woordvoerder bedoelde hiermee de bezwaren en de daarbijgekomen rechtszaken van omwonenden van de vernietigingscentra.

Tijdens de Chemische Wapens Conventie (CWC) is afgesproken dat alle deelnemende landen op zijn laatst in december in 2007 al hun chemische wapens hebben vernietigd. In de CWC zijn echter mogelijkheden opgenomen om uitstel aan te vragen. Washington zal dit dan ook moeten gaan, aangezien ze verwachten pas in 2007 45 procent van de wapens hebben vernietigd, in plaats van honderd procent.

Palestijnse arbeiders weer welkom in Israël

Het Israëlische leger heeft bekend gemaakt dat in totaal achttienduizend Palestijnen weer in Israël mogen werken. Het zou hierbij gaan om tienduizend arbeiders en achtduizend koopmannen.

De Palestijnen spreken deze berichten tegen, want volgens hen gaat het slechts om vierduizend mensen. Het Israëlische leger wil met de maatregel 'vertrouwen wekken' bij de Palestijnen. Intussen zijn meerdere grensovergangen tussen Israël en de Palestijnse gebieden weer opengesteld.

Voor het begin van de intifada, in september 2000, werkten ongeveer dertig duizend Palestijnen legaal in Israël. Na het oplaaiende geweld werden de grenzen voor de meeste arbeiders gesloten.

Brutale bankroof in Heiloo

In Heiloo, vlak bij Alkmaar, hebben twee mannen gisteren een brutale snelkraak gedaan bij de ABN-Amro Bank. Rond tien voor negen 's ochtends sloegen ze een raam in van de bank aan de Kennemerstraatweg, die recht tegenover het politiebureau staat.

Door het ingeslagen raam gingen de mannen naar binnen en deden een greep in de net openstaande kluis. Ze maakten een onbekend geldbedrag buit en gingen er op een scooter vandoor. De politie kon hen niet achterhalen.

Villeneuve terug naar Williams?

Er komt er weer eentje: een nieuw verhaal uit roddelland.

Het Duitse magazine AutoBild verteld dat Jacques Villeneuve mogelijk een terugkeer gaat maken bij Williams, het team waar hij in 1997 wereldkampioen mee werd. De verhalen dat de Canadees misschien niet bij BAR zal rijden deden al langer de ronde.

Om een plekje vrij te krijgen bij Williams, zou Juan Pablo Montoya daar weg gaan. De Columbiaan zou grote interesse hebben voor een plekje bij McLaren. Hier zou David Coulthard, die onlangs een nieuw eenjarig contract tekende, moeten wijken.

McLaren bevestigde kort geleden dat DC ook komend jaar bij het team zou rijden. Veel kans dat deze stoelendans doorgaat is er dan ook niet.

Slachtoffer seksuele ontgroening wordt getreiterd

De 16-jarige inwoner van Den Helder, die onlangs in het nieuws kwam omdat hij seksueel ''ontgroend'' was op een vissersboot, wordt onophoudelijk getreiterd door inwoners van de marineplaats. Zijn moeder is na lang aarzelen naar de krant gestapt om haar verhaal te doen. Dit werd ten zeerste ontraden door de politie, slachtofferhulp, haar advocaten en de advocaat van de vissers. Maar omdat de treiterijen aanhouden heeft ze toch haar verhaal gedaan.

Het slachtoffer blijkt continu te worden lastiggevallen door vrienden van de daders. De politie heeft de familie zelfs aangeraden om in de weekenden, als de vissers gaan stappen, Den Helder te mijden. Daarom zitten ze van vrijdagmiddag tot zondagavond op een camping.

De 'ontgroening' van het slachtoffer staat op een videoband. Het gefilmde scheepsjournaal dat een periode van enkele maanden bestrijkt, toont hoe het 'slachtoffer en gedupeerden' zich bezig houden met zaken als schminken, kaalscheren en met ijskoud water gooien. Dieptepunt is een scène waarbij het slachtoffer een banaan in zijn kont gepropt krijgt.

Met luilak is het huis van het slachtoffer besmeurd met chocopasta, mayonaise en bananenschillen. Bananen waren door de brievenbus gedrukt. Het heeft familieleden een dag gekost om de woning weer enigszins toonbaar te maken.

De hoofddader, de eigenaar van de vissersboot, heeft geen enkele wroeging van de ontgroening. Volgens hem is het allemaal gezeur. Op 6 oktober moeten de verdachten voor de rechtbank verschijnen. Ze zaten eerder twee weken in voorarrest.

-
Complete verhaal staat in het Noord-Hollands Dagblad.

Albert Heijn maakt meer winst

Gisteren was er op FOK! te lezen dat Albert Heijn gaat saneren. Vandaag is bekend geworden dat de winkelketens Albert Heijn en Stop & Shop van Ahold in 2002 meer omzet en operationele winst hebben geboekt. Ahold heeft de cijfers van de twee divisies bekend gemaakt, nog voorafgaand aan de publicatie van de jaarcijfers over 2002 die pas eind september worden verwacht. De reden dat dit zo laat gebeurt, is een gevolg van de boekhoudfraude bij het bedrijf.

De winst van Albert Heijn steeg van 247 miljoen euro in 2001 naar 262 miljoen euro vorig jaar. Ook de omzet groeide van 5,4 miljard euro naar 5,7 miljard euro.

Bij het Amerikaanse Stop & Shop, een andere keten van Ahold, steeg de winst van 564 miljoen euro naar 714 miljoen. Ook hier steeg de omzet van 8,8 miljard naar 9,5 miljard euro.

UMG verlaagt prijs cd's fors

Stefkuh, boekel2001, DiRadical, elbert, Movinghead en hellep hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Universal Music Group (UMG), 's werelds grootste platenmaatschappij, gaat cd's in de VS veel goedkoper maken. De gemiddelde prijs gaat met 6 dollar omlaag naar 13 dollar. UMG hoopt met de prijsverlaging het hoofd te kunnen bieden aan muziekpiraterij.

Wereldwijd zijn er de laatste drie jaar 31% minder cd's verkocht. Platenmaatschappijen zien hun inkomsten dalen en komen in de problemen. Ontslagen zijn het gevolg.

De andere grote maatschappijen als EMI, BMG en Warner Music Group hebben nog niet gereageerd op de actie van Universal. Analisten zeggen dat de prijsverlaging van UMG aantoont hoe slecht het gesteld is met de muziekmarkt.

Indonesië wil pornografie verbieden

stuN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Indonesië bespreekt het parlement de invoering van uiterst strenge anti-pornografie wetten. Zo zou op distributie van pornografisch materiaal een straf van maximaal 7 jaar cel en een maximumboete van 3 miljard rupiah (370.000 euro) komen te staan.

Wanneer de wetten aangenomen worden, zullen de productie, de verspreiding én het gebruik ervan verboden zijn. Ook het optreden als model of als pornografisch object zou strafbaar worden gesteld. De enige porno die nog is toegestaan is voor educatief, medicinaal en wetenschappelijk gebruik.

De wetgevers moeten nog wel omschrijven wat exact onder pornografie verstaan wordt.

Column: Doorbraken

Het gehucht Zultkoppe herbergt een typisch Nederlandse gemeenschap van een kleine tweeduizend zielen. Hardwerkende mensen, meest middenstanders, een handvol rijkere lieden en enkele armlastigen, waaronder Appie, de dakloze dorpsgek. Doorgaans voltrekt het leven in Zultkoppe zich in alle rust, maar de laatste tijd - niemand weet eigenlijk meer wanneer en waarom het allemaal begonnen is - is er heibel in de tent.

Balkenende legt kritiek Kok naast zich neer

Premier Balkenende vindt dat de kritiek die voormalig premier Kok woensdag uitte op de houding van de Nederlandse delegatie in Amerika "geen pas geeft" en "buitengewoon merkwaardig" is. Dit zei hij tegen het Radio 1-journaal. Kok zei dat Nederland zich in de kwestie Irak "kritiekloos aan de zijde van de VS heeft geplaatst" en zich "als een schoothondje" gedragen heeft. De CDA'er vindt dat Kok Nederland hiermee geen dienst bewezen heeft.

"We moeten dit maar snel vergeten", vindt Balkenende. Hij ontkent dat het kabinet zich kritiekloos opstelt tegenover de VS. Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer vond de uitlatingen van Kok getuigen van "een makkelijk anti-Amerikaanse houding".

Man wurgde vrouw uit faalangst

the_fluffy en luc75 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 83-jarige G.H. uit Assen was zo bang dat hij zijn dementerende vrouw niet meer zou kunnen verzorgen, dat hij haar wurgde. Dat zei zijn raadsman, M. Walvius, woensdag.

Tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen bleek dat het verzorgen van zijn vrouw erg moeilijk was voor de Assenaar. De man is gehandicapt aan een hand, en probeerde zijn vrouw zo goed en zo kwaad als het ging te verzorgen met zijn goede hand. De twee woonden op zichzelf en waren al ruim vijftig jaar gelukkig getrouwd.

Door de dementie ging zijn vrouw zich anders gedragen en H. werd bang dat zijn andere hand ook slechter zou worden, waardoor hij zijn vrouw niet meer zou kunnen verzorgen. Op 31 mei kreeg hij het te kwaad. Hij kneep de keel van zijn vrouw dicht en ze kwam met haar rug tegen een hard voorwerp, waarna ze overleed. H. meldde zelf de dood van zijn vrouw bij de huisarts en die schakelde de politie in. Sindsdien zit de man vast.

Op verzoek van de Officier van Justitie heeft de rechtbank de zaak maximaal drie maanden aangehouden. Het OM heeft een onderzoek van de man aangevraagd bij het Pieter Baan Centrum, maar de wachttijden lopen daar op tot vier maanden. Of de zaak de volgende keer wel inhoudelijk behandeld kan worden, is niet duidelijk.

Tot die tijd zit H., volgens het ministerie van Justitie de oudste gedetineerde van Nederland, in voorlopige hechtenis in Hoogeveen. Aan het verzoek van zijn advocaat om de man voorlopig vrij te laten, wilde de rechtbank niet voldoen. Ook het verzoek om de zaak vanwege de omstandigheden en de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren te behandelen, werd afgewezen.

Nog maar eenderde tevreden over overheid

In 2002 vond niet meer dan 35% van de Nederlanders dat de overheid goed functioneert. In 2000 was dat nog 65%. Over de regering was vorig jaar 59% van de bevolking tevreden, terwijl dat twee jaar eerder nog 77% was. Deze cijfers zijn afkomstig uit het rapport De Sociale Staat van Nederland 2003, donderdag gepubliceerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders zijn over het algemeen wel positief over hun eigen leefsituatie. Men is zelfs zeer tevreden als het gaat om gezondheid, werk, opleiding en inkomen. Over de politiek en de samenleving als geheel bestaat echter veel onvrede. Dat is een belangrijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren.

Klachten

Er wordt steeds vaker geklaagd dat de overheid te weinig doet aan de wachtlijsten in de zorg, de files en de slechte kwaliteit van het openbaar vervoer. Ook de toenemende criminaliteit en lesuitval in het onderwijs zijn bron van ergernis.

Het is niet verrassend dat het SCP constateerde dat er steeds meer protesten ontstaan over de toenemende werkloosheid en aantasting van de sociale zekerheid. De werkloosheid steeg tussen het voorjaar van 2002 en het voorjaar van 2003 met 40% en bedroeg toen 400.000 mensen. Dat is 5,4% van de beroepsbevolking. De gemiddelde koopkracht, die in de tweede helft van de jaren '90 nog steeg met 8%, zal in 2003 waarschijnlijk met een procent dalen.

Ondanks de slechtere economische situatie in Nederland, wil men dat er meer geld vrijgemaakt wordt voor verbeteringen in zorg, onderwijs, politie en justitie.

Gelovigen sturen SMS naar God

In India kunnen gelovigen, die het te druk hebben om bij de tempel in de rij te staan, tijdens één van de drukste Hindoe festivals in Bombay, bidden via SMS.

Voor $1.10, plus kosten van het bericht, kunnen de gelovigen per SMS "PUJA" (gebed) naar het speciale nummer van provider BPL sturen. Er zullen dan voor hen gebeden worden opgezegd bij de populairste tempel voor de God Ganesh.

Volgens BPL hebben al meer dan 5000 mensen gebruik gemaakt van de service, sinds de start afgelopen zondag. Zo kunnen de BPL klanten de rijen van duizenden wachtende mensen buiten de tempel vermijden.

Na het gebed stuurt de tempel een bewijsje van ontvangst, een zegen en een portret van Ganesh (een god met een olifantenhoofd).

Zelfmoord moet moeilijker worden

Daleo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de Depressie Stichting ligt wordt zelfmoord in Nederland straks een stuk moeilijker. Hulptelefoons op bruggen en hekken op treinperrons moeten er voor zorgen dat het aantal zelfmoordpogingen minder gaat worden. De Stichting heeft hiervoor het 'Nationaal actieplan suïcidepreventie' geschreven. In het najaar zal dit plan aan de Tweede Kamer aangeboden worden.

Elk jaar plegen bijna 1500 mensen zelfmoord. Daarnaast doen 30.000 mensen een poging zonder te overlijden. Volgens psychologe Aly van Geleuken, directeur van de Depressie Stichting. "Het is een wanhoopsdaad met een impulsief karakter." In Groot-Brittannië staan al hekken op het treinperron die pas open gaan als de trein precies met de deur voor het poortje stopt. Maar volgens de NS is dat niet haalbaar in Nederland vanwege de verschillen in treintypes.

Maar ook flats en andere hoge gebouwen zouden moeten worden beschermd, vindt de stichting. Van Geleuken wil ook dat op bruggen telefoons worden geplaatst, waar een suïcidaal persoon met een bekende kan praten.

Noor zingt dertig uur Elvis nummers

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noorwegen is een record rijker. Namelijk het duurrecord 'zingen van Elvis-liedjes'. De Noor Stephen Ackles heeft met dertig uur, twaalf minuten en enkele seconden achter elkaar nummers van Elvis Presley zingen het officiële record in handen. Hij vestigde zijn record in een karaokebar in Oslo.

Twee weken eerder was er ook al een poging gedaan. De Noor Kjell Henning Bjrnstad hield het zingen van de meest wervelende Elvis-deunen vier uur minder lang vol dan zijn landgenoot. Ackles is de 37-jarige zoon van een Noorse en een Amerikaan. In 1982 gaf hij als tiener al van katoen in zijn eigen 'Elvis-show'.

Vrouwelijke speler in serie A?

In Italie kan veel dezer dagen, maar het steeds luider gerucht dat nu gaat is wel heel opmerkelijk. Voorzitter Luciano Gaucci van Perugia wil de Zweedse Hanna Ljungberg contracteren voor het elftal van de club.

Gaucci staat bekend om zijn publiciteitsstunts. Ljungberg is 24 jaar en scoorde tot nu toe 48 maal in 88 internationale wedstrijden. Ze is ster-aanvalster bij Umeå IK, dat vorig jaar de vrouwelijke UEFA Cupfinale verloor.

Ljungberg zelf heeft nog niets van de club gehoord: "Waar hebben ze een vrouwelijke speler voor nodig? Ik wacht wel af. Maar als ze mij willen contracteren is dat een grote eer."

Arnold Bruggink met hoofdrol

Arnold Bruggink had gisteravond de hoofdrol in het gewonnen duel van zijn club Real Mallorca tegen Real Zaragoza.

Bruggink scoorde even voor rust de 1-0 op aangeven van Samuel Eto'o. Het was de tweede goal van Bruggink voor Mallorca, eerder scoorde hij al in de wedstrijd om de Spaanse supercup tegen Real Madrid.

Na rust werd een schot van hem volgens de scheidsrechter door verdediger Luis Carlos Cuartero met de hand geweerd. Eto'o nam vervolgens de geboden strafschop feilloos en zorgde voor de 2-0 eindstand.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.